۰۷:۳۶:۵۱ پایان بخش اول
۰۷:۳۶:۳۵ روه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته پس از۱۱روز رشد تن به استراحت داد و با افت شاخص همراه شد. در بازار دیروز معاملهگران در حالی فعالیت خود را شروع کردند که عرضههای قابل ملاحظه رخ داده در بازار روز شنبه موجب کاهش سطح نقدینگی بازار شده و در شروع بازار اکثر نمادها با مازاد عرضه مواجه شدند، اما رفته رفته از شدت عرضهها کاسته شده و کفه تقاضا در بازار سنگینتر شد. این مساله موجب شد تا حجم معاملات در سطح بسیار خوب ۱۳۵میلیارد تومان در بورس و ۱۹۷میلیارد تومان در فرابورس ثبت شود این مساله میتواند به معنای تقویت حضور نقدینگی در بازار باشد که میتواند استراحت بازار را محدود سازد.در بازار روز گذشته در نهایت با توجه به افت قیمت نمادهای عمده شاخص با کاهش ۱۹۳واحدی معادل ۳۱/ ۰ درصد به رقم ۶۲هزار و ۴۶۱واحد رسید.در مسائل کلان همچنین دیروز بازار با شایعاتی در مورد اینکه ۲۶دی ماه زمان اجرایی شدن برجام خواهد بود مواجه شدند که هنوز بهطور رسمی این مساله تایید نشده است.
دیروز پتروشیمی شیراز در گزارش شفافسازی خاطرنشان کرد به دلیل کمبود گاز راه اندازی واحد اوره و آمونیاک سوم این شرکت به میانه بهمن ماه موکول شده است. پتروشیمی شیراز پس از سالها طرح توسعه خود موسوم به طرح اوره شهدای مرودشت را به مرحله تولید رسانده است. در بازار دیروز در گروه سیمانی شرکت سیمان دورود به منظوراصلاح ساختار مالی، تامین منابع مالی و تحقق سرمایه مورد نیاز جهت ابقا در بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران اقدام به افزایش سرمایه ۷۰۲ درصدی از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها کرده است.
بر همین اساس سرمایه «سدور» از مبلغ ۸۰،۰۰۰ میلیون ریال به مبلغ ۵۶۱،۶۹۸ میلیون ریال افزایش خواهد یافت.سدور دیروز با صف خرید مواجه شد.همچنین دیروز شماری از نمادهای معاملاتی برای برگزاری مجامع مختلف بسته شدند. در پی اتمام سال مالی ۳۱ شهریور و اعلام زمان برگزاری مجمع سالانه شرکتهای سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی، سرمایهگذاری توس گستر، لامیران و قند هگمتان، نماد این ۴ شرکت بسته شدند همچنین در پی صدور مجوز افزایش سرمایه ۴۲۲ درصدی تامین ماسه ریخته گری، نماد این شرکت برای مجمع فوق العاده متوقف شد.
در گروه غذایی دیروز مانند دیگر روزهای منفی نمادهای قندی بهبود معاملات را شاهد بودند. در این گروه مدیرعامل صنعتی بهشهر با اعلام اینکه صافولا سهامدار عمده و عربی این شرکت بورسی در ایران فعال خواهد بود، گفت: برخی رقبای شناسایی شده اقدام به شایعهپراکنی با هدف کاهش سهم ۳۵ درصدی «غبشهر» دربازار مصرف میکنند.در گروه بانکی عملکرد ۹ ماهه پست بانک حکایت از تحقق یک ریال سود در این بانک داشت. در گروه فولادی دیروز معاون اقتصادی وزارت اطلاعات از فساد رخ داده در عرضه اولیه سهام فولاد هرمزگان خبر داد. در گروه خودرویی دیروز آمار تولیدات ایران خودرو اعلام شد. به گزارش ایکوپرس، آمار تجمعی تولید ایران خودرو از ابتدای سال تا پایان روز هجدهم دی ماه نشان می دهد در مجموع تعداد ۳۷۸هزار و ۹۳۸دستگاه انواع خودروی سواری از خط تولید عبور کرده و روانه بازار شده است.
برمبنای این گزارش، بیشترین تیراژ تولید متعلق به محصول پژو پارس است.این خودرو به تعداد ۸۹هزار و ۶۵۷دستگاه تولید شده است.محصول پژو ۴۰۵نیز با تعداد ۸۹هزار و ۶۴۱بیشترین تعداد تولید را به خود اختصاص داده است.پژو ۲۰۶ نیز از دیگر محصولات ایرانخودرو است که از ابتدای سال تا کنون به تعداد ۸۰ هزار و ۲۵ دستگاه تولید و به بازار عرضه شده است.خودروی ملی سمند تعداد ۶۴هزار و ۶۲۰دستگاه و محصول تندر تعداد ۱۴هزار و ۹۸۶دستگاه از کل تولیدات ایران خودرو را به خود اختصاص دادهاند.آریسان خودروی کار جدید ایران خودرو نیز تعداد ۱۳هزار و ۴۳۱دستگاه از تولیدات ایران خودرو را دربرگرفته است.تولید خودروی دنا نیز در سال جاری افزایش خوبی را تجربه کرده و از ابتدای سال تاکنون تعداد ۱۳ هزار و ۱۰۰ دستگاه از آن به تولید رسیده است. رانا نیز دیگر محصول ایران خودرو است که از ابتدای سال تاکنون به تعداد ۱۲هزار و ۱۷۲دستگاه تولید شده است.در مجموع بازاردیروز بازاری منفی اما با حجم معاملات خوب بود که انتظار میرود در چند روز آینده تعادل بیشتری را شاهد باشد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/991834/#ixzz3wuCFHZb0
۰۷:۳۶:۱۳ گروه بورس – زهرا رحیمی: شاخص کل بورس تهران پس از یازده روز کاری متوالی، روز گذشته بالاخره در اثر فشار فروش سهامداران با افت ۱۹۴ واحدی (معادل ۳۱/ ۰ درصد) مواجه شد. در همین راستا نیز بیشتر گروههای فعال در بورس تهران نوسانات منفی را تجربه کردند بهطوری که از بین ۳۷ صنعت بورسی، شاخص ۱۲ گروه با رشد و شاخص ۲۳ گروه با افت مواجه شدند. بررسیها نشان میدهد سهامداران گروه ساخت محصولات فلزی کامیابترین سهامداران بازار دیروز بودند در مقابل اما سهامداران گروه استخراج نفت و گاز بیشترین زیان را متحمل شدند.در شرایطی که به رفع تحریمها و اجرای برجام نزدیک میشویم و این عامل بهعنوان یک محرک در وضعیت برخی گروهها موثر است، برخی صنایع با شرایط نامناسب و عمدتا مازاد عرضه مواجه هستند.در کنار خبرهای خوش برای گروههایی همچون حملونقل و بانک و خودرو در پی رفع تحریمها، وضعیت گروههایی که در رابطه مستقیم با بازارهای پایه هستند، وضعیت نامناسبی است.یکی از این گروهها گروه فلزات اساسی است که این روزها به دنبال ضعف اقتصادی چین، وضعیت نامناسبی را تجربه میکند.این عامل در روز گذشته منجر به قرمزپوش شدن عمده نمادهای گروه فلزات اساسی در روز گذشته شد. تحلیلگران وضعیت این گروه را تحتتاثیر وضعیت اقتصادی چین و همچنین بیشتر بودن بهای تمام شده تولید این فلزات در مقایسه با نرخهای کنونی آنها و رکود در بخش ساخت و ساز و مسکن، وضعیت نامناسبی عنوان میکنند.
سایه چین بر سر گروه فلزات اساسی
همانطور که اشاره شد به دنبال انتشار آمارهای منفی از ضعف اقتصادی چین، بازارهای کالایی یکبار دیگر با افت همراه شدند، بهطوری که روز گذشته شاهد افت دستهجمعی فلزات رنگین بودیم.این مساله در کنار مازاد عرضهای که بیشتر شرکتهای زیرمجموعه گروه فلزات اساسی با آن مواجه هستند، فشار زیادی را به این صنعت وارد میکند. در همین راستا نیز روز گذشته شاخص گروه فلزات اساسی با افت ۹۸/ ۰ درصدی همراه شد تا زیان گروه مزبور در هفت روز کاری اخیر به ۱/ ۵ درصد برسد.
در رابطه با شرایط کنونی بازار فلزات رنگین، حمیدرضا حدادیان، گفت: از چند ماه گذشته عمده شاخصهای اقتصادی چین نزولی بوده است و در شاخصهایی مثل مدیران خرید، شاهد نزول این شاخص به زیر ۵۰ هستیم که این مساله وضعیت انقباضی اقتصاد چین را یادآوری میکند. از طرفی میزان صادرات و واردات نیز افت محسوسی را در مقایسه با سالهای گذشته تجربه کرده است. این در شرایطی است که حتی برخی موسسات داخل و خارجی چین، این کشور را به مخابره اطلاعات غلط به دنیا متهم میکنند و معتقدند که رشد اقتصادی چین کمتر از رقم اعلام شده توسط این کشور است از طرفی بسیاری از کارشناسان به دلیل مشکل بدهی در کشورهایی همچون هند، چین، برزیل و روسیه سال ۲۰۱۶ را یک بحران برای اقتصاد جهانی و به مراتب بدتر از سال ۲۰۱۵ میدانند. حدادیان افزود: مشکل بدهی کشورها با افزایش تدریجی نرخ بهره در آمریکا تشدید خواهد شد، چراکه ارز کشورها نسبت به دلار آمریکا ارزانتر شده و بدهی کشورها با افزایش مواجه خواهد شد.
از طرفی شاهد جریان خروج سرمایه از بسیاری از کشورها همچون چین به سمت آمریکا به دلیل افزایش نرخ بهره خواهیم بود که این عامل وضعیت نامناسب مزبور را تشدید میکند. حدادیان به کاهش نرخ فلزات پایه اشاره کرد و افزود: از طرفی نرخهای فعلی فلزات از جمله آلومینیوم، روی و فولاد به بهای تمام شده تولیدشان نزدیک هستند و به همین دلیل درصورت تداوم افت نرخهای فعلی، خطر ورشکستگی تولیدکنندگان این محصولات بیش از پیش است و از اینرو به نظر میرسد که در سال ۲۰۱۶ و حتی ۲۰۱۷ افزایش معنادار قیمتها را به هیچ عنوان نخواهیم داشت.این کارشناس بازار سهام افزود: در بحث داخلی نیز بهطور قطع سال ۹۵ سال سختتری نسبت به ۹۴ خواهد بود و بودجههای عمرانی با توجه به افت محسوس قیمت نفت تقریبا صفر بوده و پروژههای جدید تعریف نمیشود. بر این اساس نیز به نظر میرسد در شرکتهای فولادی با کاربرد ساختمانی مثل ذوبآهن و فولاد خوزستان و ارفع همچنان با مشکل فروش مواجه خواهیم بود.
در کارخانجات سرب و روی هم مشکل بسیار جدی خواهد بود چراکه در شرایط فعلی هماکنون بهای تمامشده در بسیاری از شرکتهای تولیدکننده شمش بالای ۱۸۰۰ دلار در هرتن است، در حالی که قیمتهای جهانی به پایینتر از ۱۵۰۰ دلار در هر تن رسیده است. حدادیان افزود: در شرکتهای آلومینیومساز نیز قیمت تمامشده در شرکتی همچون ایرالکو بالای ۱۸۰۰ دلار بوده، در حالی که قیمت جهانی الان کمتر از ۱۵۰۰ دلار در هر تن است. در جریان معاملات روز گذشته گروه مزبور، «فلوله» بیشترین رشد قیمتی (۵۶/ ۳درصدی) را تجربه کرد. بیشترین افت قیمت را نیز «فسرب» به نام خود ثبت کرد. «فلوله» همچنین بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار داشت.
ازسرگیری روابط دومین شرکت حمل ونقل دریای جهان با ایران
گروه حملونقل بهرغم خبرهای مثبتی که در روزهای اخیر با آن مواجه بوده است، دیروز با افت ۶۸/ ۰ درصدی در شاخص خود همراه شد تا رشد شاخص این گروه در هفت روز معاملاتی اخیر به ۴/ ۱ درصد برسد. تحولات پیرامون گروه مزبور حاکی از آغاز دوباره همکاری ایران با دومین شرکت بزرگ دریایی حمل و نقل کانتینری در جهان است.این امر در شرایطی اتفاق افتاد که هفته گذشته نیز از آغاز همکاری شرکت کشتیرانی ایران با خطوط کشتیرانی دانمارکی خبر رسیده بود.انعقاد قراردادهایی از این دست و بازگشت ایران به مسیر حمل و نقل بینالمللی میتواند وضعیت بنیادی شرکتهای مزبور را با تغییر مواجه کند.در گروه حملونقل دیروز «حتوکا» با رشد ۱۱/ ۴ درصدی، بیشترین رشد قیمت و «حتاید» با افت ۶۴/ ۱ درصدی بیشترین افت قیمت را به نام خود ثبت کردند. «حتوکا» همچنین بیشترین حجم معاملات را بین هم گروهیهای خود تجربه کرد.«حتاید» نیز صدرنشین گروه مزبور از منظر ارزش معاملات بود.
توقف صادرات سیمان به عربستان
شاخص گروه سیمانی دیروز با افت ۱۲/ ۰ درصدی مواجه شد تا بازدهی این گروه در هفت روز معاملاتی اخیر به ۸/ ۰ درصد برسد. در این گروه « سدور» بیشترین رشد قیمت را به نام خود ثبت کرد. «سشرق» نیز با افت ۳۸/ ۲ درصدی بیشترین زیان را به سهامداران خود تحمیل کرد. معامله بیش از یک میلیارد سهمی «سدور» به ارزش بیش از ۸ میلیارد ریال در نهایت منجر به رشد ۵ درصدی این سهم شد.در تحولات پیرامون این گروه دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان از توقف یک محموله سیمان سفید به مقصد عربستان در پی قطع روابط دو کشور خبر داد.عبدالرضا شیخان همچنین از توقف فعالیت ۳۰ تا ۳۵ کوره به دلیل قطع گاز و تعمیرات خبرداد و با بیان اینکه از مجموع ۹۷ کوره در ۷۱ کارخانه سیمان حدود ۳۰ تا ۳۵ کوره خاموش است، اظهارکرد: حدود ۳۵ کوره به دلیل تعمیرات و قطع گاز متوقف شدهاند که البته این موضوع ارتباطی با آلودگی هوا ندارد. شیخان با اشاره به وضعیت نه چندان خوب کارخانههای سیمان، ادامه داد: البته در مقطعی بحث تعطیلی برخی کارخانههای سیمان به دلیل آلودگی مطرح بود که ما با مکاتباتی که انجام دادیم، اعلام کردیم اگر دولت دستوری مبنی بر قطع فعالیت کارخانههای سیمان دارد، باید هزینهای که به دلیل توقف کار، به واحدهای تولیدی وارد میشود را بپردازد تا این طرح اجرا شود.وی افزود: به هر حال توقف کورهها برای کارخانهها هزینهزا است، چراکه ممکن است آجر کنار آن بریزد و نیاز به تعمیرات داشته باشد، از سوی دیگر پول کارگر و سایر هزینهها نیز روی آن اضافه میشود.
توقف رشد لیزینگیها
شاخص گروه سایر واسطهگری مالی روز گذشته با افت ۴۷/ ۰ درصدی مواجه شد تا زیان از ابتدای سال برای این گروه به حدود ۹/ ۱۰ درصد برسد. به جز نماد «ولیز»، دیگر نمادهای فعال این گروه، قرمزپوش بودند. «ولیز» بیشترین رشد قیمت و «ولصنم» بیشترین افت قیمتی را رقم زد. «ولساپا» در این گروه بیشترین حجم و ارزش معاملات را به نام خود ثبت کرد. «ولساپا» در نتیجه مشارکت بیشتر حقیقیها در نهایت افت ۴۴/ ۰ درصدی را تجربه کرد.
بازدهی ۴/ ۱۲ درصدی برقیها در هفت روز
شاخص گروه دستگاه برقی روز گذشته روند صعودی روزهای اخیر خود را ادامه داد و با ثبت رشد ۲۲/ ۰ درصدی در کارنامه خود، بازدهی در هفت روز معاملاتی خود را به ۴/ ۱۲ درصد رساند.در گروه مزبور روز گذشته تنها دو نماد سبزپوش بودند. «بشهاب» بیشترین رشد قیمتی و «بنیرو» بیشترین افت قیمت را رقم زدند. «بسویچ» نیز دیگر نماد سبزپوش گروه مزبور بود. «بکام» بیشترین حجم و «بترانس» بیشترین ارزش معاملات را در اختیار داشت.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/991833/#ixzz3wuC9d07m
۰۷:۳۵:۴۸ یکی دیگر از تفاوتهای منحصربهفرد بورس تهران با بازارهای پیشرفته جهانی، ارائه پیشبینی سود توسط خود شرکتها است. اما فارغ از منطقی بودن این اقدام، بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد نخستین پیشبینی سود شرکتها که در ابتدای سال مالی ارائه میشود، عموما با آنچه در پایان سال محقق میشود فاصله زیادی دارد. موضوعی که بر بیاثری ارائه پیشبینی سود توسط خود شرکتها و در نتیجه، بیاطمینانی سهامداران به آنها تاکید دارد. بهویژه طی پنج سال گذشته با توجه به نوسانات شدید نرخ ارز، تورم و قیمت جهانی کالاها و همچنین مواجهه با حجم بالای نقدینگی سرگردان، این انحراف از پیشبینیها تشدید شده است. عاملی که بر لزوم فعالیت بیشتر شرکتهای تحلیلگری و سرمایهگذاری در حوزه پیشبینیها تاکید میکند.
گروه بورس- هاشم آردم: شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران، هر ساله همزمان با پایان هر سال مالی، گزارشی را تحت عنوان اولین پیشبینی سود روانه شبکه کدال میکنند تا مبنای سرمایهگذاری فعالان بازار سهام قرار گیرد. این گزارش در واقع نظر مدیران شرکت را درباره سطح هزینهها، سطح درآمدها و در نتیجه سطح سودآوری شرکت در سال مالی آینده، منعکس میکند. در انتهای این صورتهای مالی تلاش میشود پیشبینی سود هر سهم شرکت (EPS) برای سال مالی آینده اعلام شود. پس از آن، این رقم بهعنوان سود شرکت بهعنوان پیش فرض قرار میگیرد و پس از آن گزارشهای سازمان بورس، شرکت بورس و شرکت مدیریت فناوری بورس تهران بر مبنای همین پیشبینی سودهای اعلامی از طرف شرکتها منتشر میشود. در این گزارش تلاش شده با نگاهی به دادههای اعلام شده از سوی شرکتهای بورسی در ۵ سال گذشته، عملکرد شرکتهای بورسی مورد بررسی قرار گیرد. در ابتدا بهصورت خلاصه ویژگیهای اقتصاد ایران در ۵ سال گذشته مرور میشود و پس از آن نحوه پوشش بودجههای پیشبینی شده شرکتها در ۵ سال گذشته مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
نتایج این بررسی نشان میدهد اختلاف زیادی در عمده شرکتها میان سود پیشبینی شده آنها در ابتدای سال با آنچه در پایان سال مالی محقق میشود وجود دارد. این موضوع به ویژه در پنج سال اخیر به علت نوسان شدید نرخ ارز، ناپایداری تورم، افت و خیز قیمتهای جهانی کالاها و همچنین حجم بالای نقدینگی سرگردان تشدید شده است. این پیشبینیها در حالی از سوی شرکتها ارائه میشود که در سایر بازارهای جهانی سهام، چنین امری وجود ندارد و پیشبینی سود شرکتها را موسسات مالی و تحلیلگران براساس اطلاعات مالی شرکتها ارائه میکنند. امری که به نظر میرسد با توجه به تجربه ناموفق بازار سهام کشورمان، در بورس تهران نیز نیاز به اجرا دارد.
چارچوب اقتصادی
طی ۵ سال گذشته اقتصاد ایران دچار فراز و نشیبهای فراوان و بعضا بیسابقهای شد و در این ۵ سال اقتصاد ایران با رخدادهایی روبهرو شد که هر یک به نوعی برای اولین بار به وقوع میپیوستند. به تبع آن بورس تهران نیز که در تئوری باید ویترین اقتصاد کشور باشد، از قاعده این نوسانها مستثنی نبوده است. در ۵ سال گذشته چند تجربه بیسابقه برای بورس تهران به وقوع پیوست. در سالهای ۹۱ و ۹۲ اقتصاد ایران درگیر جهش بیسابقه نرخ ارز بود. در ادبیات اقتصادی، تقاضایی که برای ارز در هر اقتصادی وجود دارد، اصطلاحا یک تقاضای اشتقاقی (Derivative Demand) محسوب میشود. به عبارت دیگر تقاضایی که برای ارز در هر کشوری شکل میگیرد، مشتق شده و ناشی از تقاضای کالاها و خدمات خارجی است. چنانچه شاخص قیمتهای خارجی کاهش معناداری نسبت به شاخص قیمتهای داخلی داشته باشد، واردات یک کشور افزایش یافته و با رشد نسبی نرخ ارز به تعادل میرسد. چنانچه عکس این موضوع رخ دهد، تقاضا برای پول داخلی افزایش مییابد (یا تقاضا برای ارز کاهش مییابد) و با افزایش صادرات، نرخ ارز تا رسیدن تراز تجاری به تعادل کاهش مییابد. اما در سالهای نه چندان دور اقتصاد ایران به گونه دیگری با بازار ارز برخورد کرد. در سالهای گذشته (همزمان با روی کار بودن دولتهای نهم و دهم) اقتصاد ایران ابعاد ویژهای به خود گرفته بود. از طرفی درآمدهای ارزی کشور با رشد بهای نفت در بهترین وضعیت تاریخ پس از انقلاب قرار داشت. در نتیجه پایه پولی با رشد چشمگیر و سرسام آوری مواجه شد. از طرف دیگر، برای سالهای متمادی نرخ ارز در کشور بهطور دستوری ثبات داشت. این در حالی بود که تورم شاخص قیمتهای داخلی همواره نسبت به متوسط نرخ تورم سایر کشورها در سطوح بالاتری قرار داشت. بنابراین نرخ ارز از لحاظ بنیادی با یک حباب قابلتوجه درگیر شده بود. در نتیجه این اتفاقات یک نقدینگی سرگردان در اقتصاد کشور شکل گرفته بود که بهصورت نوبتی به یک بازار حملهور میشد و آن را متلاطم میکرد. بازار ارز نیز در آن سالها از حالت عادی خارج شد و دیگر تقاضای کالا و خدمات خارجی نرخ ارز را تعیین نمیکرد. در واقع ارز بهعنوان کالایی بادوام و محلی برای سرمایهگذاری به منظور جلوگیری از افت ارزش دارایی برای سرمایهگذاران مطرح شد. نتیجه این اتفاق، رشد بیسابقه نرخ ارز تنها طی چند ماه بود. در آن دوره شرکتهای بورسی نیز همراه با افزایش نرخ ارز، یا مجوز افزایش نرخ میگرفتند یا شاهد افزایش درآمدهای صادراتی خود بودند. در نتیجه تعدیلهای مثبت مکرر در نمادهای مختلف بارها منجر به شکلگیری صفهای خرید در بازار شد.
در ادامه این رخدادها، این بار نوبت به بازار سهام رسید که توسط نقدینگی سرگردان متلاطم شود. پس از رشد درآمدهای شرکتهای بورسی که عمدتا ناشی از افزایش نرخ ارز بود، اقبال به بازار سهام تقویت شد. از طرف دیگر در سال ۹۲ خوشبینیهای ناشی از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و لغو سریع تحریمهای بینالمللی، باعث شد که نقدینگی سرگردان، بازار سهام را برای سرمایهگذاری انتخاب کند و شدیدترین و سریع ترین رشد تاریخ بازار سهام تهران را رقم بزند. پس از آن نرخ سود سپردههای بانکی افزایش یافت و برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران، بانکها بهصورت حقیقی به سپرده گذاران خود سود پرداخت کردند. به عبارت دیگر سپرده گذاران نرخی بالاتر از نرخ تورم را بهعنوان سود از بانکها دریافت کردند. این اقدام و تصمیم بانک مرکزی با انضباط پولی دولت همزمان شد و کم کم نقدینگی سرگردان از اقتصاد رخت بربست و تورم شدیدی که در ابتدای دوره تصدی دولت یازدهم وجود داشت، کنترل شد. این اقدامات دولت اگرچه در کنترل نرخ تورم موفقیت آمیز بود، اما باعث کاهش نقدینگی در گردش و سرعت گردش پول شد و در نتیجه نرخ بهرههای بانکی به شدت افزایش یافت و باعث ایجاد یکی از عمیق ترین رکودهای تاریخ اقتصاد کشور شد. افزایش هزینه فرصت پول از طرفی باعث افزایش هزینههای مالی بنگاههای اقتصادی شد و از طرف دیگر در بازار سهام با کاهش P بر E رکود بزرگ بورس را نیز آغاز کرد.
از بخت بد، رکود عمیق بازارهای داخلی با افت شدید قیمت نفت و در نتیجه افت قیمت جهانی کالاهای اساسی همزمان شد. شاید کمتر کسی قادر به پیشبینی کاهش بهای نفت در یک مدت کوتاه و حرکت نزولی آن از نرخهای بیش از ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه تا کمتر از ۳۵ دلار به ازای هر بشکه بود. اما این اتفاق رخ داد و بسیاری از امیدهای اقتصاد ایران را به باد داد. خوشبینیها به بازار سهام و سودآوری بنگاههای اقتصادی در پسابرجام زمانی میتوانست با قطعیت تبدیل به واقعیت شود که قیمت نفت در سطوح بیش از ۱۰۰ دلاری باقی میماند، اما باز هم اتفاقی غیرمترقبه گریبان اقتصاد ایران را گرفت و آینده اقتصاد و بورس را به مخاطره انداخت. همین مسائل باعث شد که بزرگترین افت تاریخ بورس کشور در سال ۹۳ رخ دهد. توضیحات فوق دشواریهای ارائه یک پیشبینی قابل اتکا برای شرکتهای بورسی را به روشنی نشان میدهد. تنها در ۵ سال گذشته چند اتفاق برای اقتصاد کشور رخ داد که نسبتا بیسابقه بود. جدول ارائه شده در ادامه گزارش، عملکرد شرکتهای بورسی را در ۵ سال گذشته نسبت به پیشبینیهایی که خود شرکتها منتشر کرده بودند، نشان میدهد.
محصولات شیمیایی در صدر بدقولها
بزرگترین گروه حاضر در بازار سهام، بیشترین انحراف را نسبت به پیشبینیهای خود نشان میدهد. همانطور که در جدول دیده میشود، میانگین پوشش بودجه این صنعت در ۵ سال گذشته عدد بزرگ ۴۲۸ درصد را نشان میدهد. به عبارت دیگر این گروه در ۵ سال گذشته بهطور متوسط تقریبا ۳/ ۴ برابر بیش از پیشبینی ابتدای سال پوشش بودجه داشته است. این صنعت بهعنوان گروهی که اغلب تاثیر فراوانی از قیمتهای جهانی میپذیرد، طی ۵ سال اخیر همواره در پیشبینیهای سود خود دچار خطاهای بزرگ شده است. در سال ۹۱ بیشترین انحراف درصدهای پوشش این صنعت از میانگین مشاهده میشد. در سال ۹۱، همانطور که اشاره شد، با افزایش نرخ ارز درآمدهای شرکتهایی که صادرات قابل توجهی دارند رشد چشمگیری را تجربه کرد. در این سال که در جدول بهصورت ۳-t به نمایش درآمده است، میانگین پوشش بودجه این صنعت به واسطه رشد شدید سود نماد شکربن به عدد ۱۶۷۹ درصد رسیده است. اما نگاهی به سایر نمادها در این سال نشان میدهد که به جز شمواد، همگی نمادها بیش از آنچه پیشبینی میشد سود ساختهاند. دقیقترین عملکرد این صنعت در سال مالی قبل رخ داده است که میانگین درصد پوشش این صنعت به ۱۰۴ درصد رسیده است. اما در آن سال نیز اغلب نمادها کمتر از آنچه پیشبینی میشد سود ساختهاند و میانگین صنعت به واسطه رشد شدید زیاندهی شپلی رشد کرده است. در سال گذشته شرکت پلیاکریل ایران با نماد شپلی در ابتدای سال پیشبینی کرده بود که به ازای هر سهم ۲۰۲ ریال زیان خواهد ساخت، اما در پایان سال، زیان محققشده برای هر سهم این شرکت ۹۲۵ ریال بوده است. در دیگر گروههایی که به قیمتهای جهانی وابستهاند نیز چنین الگویی مشاهده میشود. برای مثال گروه فلزات اساسی نیز میانگینهای بالایی را در ۵ سال گذشته ثبت کرده است و انحراف معیار صنعت نیز عدد بالایی را نشان میدهد. این دادهها نشانگر آن هستند که نهتنها در این صنعت قاعدتا سود شرکتها دستپایین اعلام میشود، بلکه انحرافات بودجه نیز به شدت بالاست.
دقیقترینها
بررسی دادههای ۵ سال گذشته نشان میدهد که صنایعی مانند بانکها، مخابرات، خدمات فنی و مهندسی و لیزینگیها (سایر واسطهگریهای مالی) بهترین عملکرد را در پیشبینی سودهای خود طی ۵ سال گذشته داشتهاند. بانکها و موسسات اعتباری موفق شدهاند در ۵ سال گذشته بهطور متوسط ۹۲ درصد از پیشبینیهای اولیه خود را محقق کنند. بیشترین انحراف از میانگین در سال مالی قبل رخ داده است که اغلب بانکها ضعیفتر از پیشبینی عمل کردهاند. در این سال تعدیل منفی نسبتا سنگین نماد وپست (پست بانک ایران) باعث شده است که میانگین صنعت در این سال علامت منفی به خود بگیرد. علامت منفی در این جدول به معنای تغییر علامت سود محقق شده نسبت به اولین پیشبینی سود است. در واقع اگر شرکتی در ابتدای سال سود پیشبینی کرده باشد و در انتهای سال زیان محقق کرده باشد (یا بالعکس) عددی که در جدول به نمایش درآمده است، با علامت منفی ظاهر شده است. نمادهای گروه رادیویی (اخابر و همراه) در ۵ سال گذشته نشان دادهاند که اغلب سودهای خود را دست پایین اعلام کردهاند و بهطور متوسط ۱۳۱ درصد از پیشبینیهای سود خود را پوشش دادهاند. هرچند این روند در سال گذشته (۹۳) تغییر کرده است و میانگین این صنعت به ۹۱ درصد کاهش یافته است.
در گروه خدمات فنی و مهندسی که بهطور متوسط درصد پوشش ۱۱۲ درصدی را در کارنامه میبیند، کمترین انحراف معیار مشاهده میشود. در واقع این گروه بیش از سایر گروهها به پیشبینیهای خود وفادار بوده است و انحراف چندانی را در ۵ سال اخیر از بودجههای اولیه خود تجربه نکرده است. اما از میان تمام صنایع بورسی دقیقترین عملکرد در گروه استخراج سایر معادن با تک سهم کماسه (تامین ماسه ریختهگری) مشاهده میشود. این شرکت در ۵ سال بهطور متوسط پوشش ۱۰۵ درصدی عملکرد واقعی را نسبت به اولین بودجه ثبت کرده است که این ارقام نسبتا انحراف کمی را نیز نشان دادهاند.
خودروییها و انحرافات شدید
در میان گروههای بورسی خودروییها نشان دادهاند کمترین دقت را در پیشبینی سود دارند. این شرکتها علاوه بر آنکه سود خود را بهطور متوسط دست بالا اعلام میکنند، بیشترین انحراف و کمترین نظم را در پوشش بودجههای خود نشان دادهاند. این گروه در سالها گذشته اغلب سودهای خود را با زیان تعویض کردهاند، به عبارت دیگر به جرأت میتوان گفت که اولین پیشبینیهایی که این شرکتها دادهاند به هیچوجه قابل استناد نیست.
لزوم بازنگری در سازوکار اطلاعرسانی
بررسی فوق نشان میدهد که تقریبا هیچکدام از شرکتها و صنایع بورسی قادر به ارائه پیشبینی دقیق از سال مالی آتی خود نیستند. در تمامی گروهها انحرافات از پیشبینیهای ابتدای سال و تعدیلهای مثبت و منفی فراوان مشاهده میشود. اغلب فعالان بازار در مواجهه با این موضوع نسبتا درست عمل میکنند و همین موضوع باعث میشود که سهام شرکتها، P بر E متفاوتی را تجربه کنند. فعالان حرفهای بازار، پیشبینی شرکتها را برای تصمیمگیری چندان مستدل نمیدانند و بر اساس تحلیلهای شخصی خود اقدام به خرید و فروش میکنند. در بورسهای معتبر جهان نیز خبر چندانی از ارائه پیشبینی توسط خود شرکتها وجود ندارد. P بر E که سهمهای مختلف از بازار میگیرند، بر مبنای EPS آتی شرکتها گزارش نمیشود، بلکه EPS گذشته شرکتها برای گزارش P بر E شرکتها ملاک قرار میگیرد. اما شرکتها به دقت و سرعت با زمانبندی دقیق اتفاقات با اهمیت تاثیرگذار بر روند سودآوری شرکت را منتشر میکنند و نهادهای ناظر به شدت روی افشای مسائل مهم حساس هستند.در بورس تهران اما به کرات مشاهده شده است که موارد مهم و تاثیرگذار بر شرکتها دیر افشا میشوند و همچنین P بر E سهمها با ملاک قرار دادن EPS آتی شرکتها توسط نهاد ناظر گزارش میشود. به نظر میرسد وظیفه پیشبینی وضعیت آتی شرکتها باید به موسسات مطالعات اقتصادی و سرمایهگذاری محول شود و شرکتها به جای ارائه پیشبینی از وضعیت آتی شرکت، بهتر است موارد مهم و اثرگذار را به موقع و بدون تاخیر مخابره کنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/991851/#ixzz3wuC4k89O
۰۷:۳۳:۳۸ گروه بنگاهها- زهرا مجتهد: معاون مالی و سرمایهگذاری شرکت پالایش نفت تبریز تاثیر افت قیمت نفت خام بر فرآوردههای نفتی را ناچیز دانست.غلامحسین قهرمانی اقدم ضمن بیان مطلب فوق گفت: با توجه به اینکه برای فرآوردههای نفتی مورد استفاده مردم، از سوی دولت یارانه اختصاص مییابد، بنابراین افت قیمت نفت خام در این خصوص تاثیر چندانی نخواهد داشت. البته قیمت فرآوردههای تحویلی شرکتهای پالایشی به شرکت ملی پالایش و پخش نیز افت خواهد کرد.وی درباره اثر افت قیمت نفت بر بودجه پیش بینی شده امسال و احتمال تعدیل در گزارش شرکت پالایش نفت تبریز خاطرنشان کرد: با توجه به روند قیمت نفت خام در ۶ ماه دوم به احتمال زیاد بودجه سال ۱۳۹۴ دچار نوسانات خواهد شد که به دلیل عدم اعلام قیمتهای نهایی توسط شرکت ملی پالایش و پخش، آثار آن بر این شرکت فعلا قابل محاسبه نیست.
قهرمانی همچنین درباره روابط پالایشگاهها با شرکت ملی پالایش و پخش و اینکه آیا در این زمینه شفافسازی لازم صورت گرفته تصریح کرد: در این خصوص با گذشت حدود ۹ ماه از سال تاکنون قیمتهای نهایی به پالایشگاهها اعلام نشده و صرفا اطلاعات ۶ ماهه از سوی پالایش و پخش اعلام شده که پالایشگاهها نیز به نرخهای اعلام شده اعتراض کردند که تاکنون به نتیجه نهایی نرسیده است.معاون مالی و سرمایهگذاری پالایش نفت تبریز مهمترین مانع برای ارائه گزارش ۶ ماهه را مغایرت اطلاعات پالایش و پخش با نرخهای نشریه پلاتز دانست.وی گفت: همانگونه که در بند ۳ ارائه شد اطلاعات ۶ ماهه ارسالی از طرف پالایش و پخش به دلیل مغایرت با نرخهای مندرج در نشریه پلاتز مورد قبول پالایشگاهها نبوده و در این رابطه همه پالایشگاهها اعتراض خود را به این شرکت جهت تعدیل نرخها اعلام کردند که تاکنون به نتیجه نهایی منتج نشده است و بنابراین با عنایت به این موضوع امکان تهیه صورتهای مالی قابل اتکا وجود ندارد.
قهرمانی افزود: این شرکت در ۶ ماه حدود ۹۶درصد از بودجه مقداری تولید و ۲/ ۹۶درصد از بودجه مقداری فروش را پوشش داده و عدم تحقق حدود ۴درصد از تولید ناشی از پایین بودن ورودی نفت خام و فرآورش آن به جهت عدم برداشت نفت کوره توسط پالایش و پخش و پرشدن مخازن بوده است. بهرغم این محدودیتها شرکت توانسته تقریبا عمده مقدار تولید و فروش پیشبینی شده را پوشش دهد.وی در پاسخ به «دنیای اقتصاد» مبنی بر اینکه آیا تا پایان سال «شبریز» میتواند به بودجه پیشبینی شده خود دست یابد؟ اظهار کرد: این شرکت در ۶ ماهه تقریبا ۲/ ۹۶ درصد مقداری تولید و فروش پیشبینی را پوشش داده، ولی به جهت عدم دریافت نرخهای نهایی نفت خام و فرآوردههای تحویلی، اعلام نظر در خصوص مقدار تحقق بودجه ریالی ۶ ماهه فعلا میسر نیست و این موضوع منوط به اخذ نرخهای نهایی از پالایش و پخش خواهد بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/991837/#ixzz3wuBv302J
۰۷:۳۲:۵۵ گروه بازار پول: روز یکشنبه، عرضه بازارساز، سرعتگیر افزایش قیمتی دلار شد تا روند روبه رشد شاخص بازار ارز متوقف شود. در شرایط فعلی بازار، مداخله رسمی متغیری است که میتواند بهعنوان عامل ضدنوسان و سرعتگیر قیمت عمل کند. البته اثر این مداخلات عموما مقطعی و زودگذر است. در هر حال، مداخله روز گذشته تا حدی توانست اثرگذار شود؛ بهطوریکه دلار از سقف روزانه خود پایین آمد و نهایتا با ۵ تومان کاهش نسبت به روز شنبه به قیمت ۳ هزار و ۷۲۰ تومان رسید.
در دومین روز هفته، عرضه ارز از آنجا موثر واقع شد که در روز شنبه حجم ارز موجود در بازار کم بود و همین عامل تا حد زیادی به رشد قیمت کمک کرده بود. افزایش عرضه موجب شد که بازیگران غیررسمی بازار نیز خریدهای خود را تحویل نگیرند و در قبال آن مقداری ضرر را نیز تقبل کنند. در نتیجه، کاهش تسویههای ارزی آتی نیز تا حدی در کاهش قیمت موثر بود. با وجود کاهش قیمتی روز گذشته، آنچه در بازار وجود دارد، توجه بیشتر معاملهگران به اخبار منفی است. برخی از فعالان اعتقاد دارند، این موضوع بهواسطه حساسیت ذاتی بازار به این گونه اخبار است، حال آنکه گروه دیگری اعتقاد دارند بازار برای افزایش بیشتر تنها بهدنبال بهانه میگردد. روز گذشته همسو با کاهش دلار، سکه تمام بهار آزادی نیز در مسیر کاهشی قرار گرفت و با هزار تومان افت به قیمت ۹۶۱ هزار تومان رسید. این اولین افت سکه در ۶ روز گذشته بود. دلار که روز شنبه به بالاترین قیمت خود در ۳ سال گذشته رسیده بود، در ابتدای روز یکشنبه مقداری افزایش قیمت را تجربه کرد، اما نهایتا از سقف قیمتی روزانه پایین آمد تا روند رو به رشد آن متوقف شود.
در دومین روز هفته، شاخص بازار ارز، معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۷۳۰ تومان آغاز کرد که افزایشی ۵ تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز شنبه داشت. مدت کمی از شروع معاملات نگذشته بود که این ارز تا قیمت ۳ هزار و ۷۳۴ تومان نیز بالا رفت. پس از رسیدن دلار به این سطح قیمتی، به یکباره فروش ارز شدت گرفت و روند کاهشی آغاز شد؛ بهطوریکه تا ساعت ۳ بعدازظهر قیمت دلار تا ۳ هزار و ۷۲۰ تومان نیز پایین آمد. قیمت یاد شده ۵ تومان کمتر از قیمت روز شنبه بود که اولین کاهش دلار از ۱۶ دی را رقم زد. در دومین روز هفته، تحرکات معاملهگران کمتر از روز شنبه بود و فریادهای آنها کمتر به گوش میرسید. به گفته فعالان، برگشت قیمت دلار از سقف قیمتی، احتیاط معاملهگران در خرید ارز را بالا برده بود. به گفته حاضران در بازار، معاملهگران پس از اینکه دلار به بالاترین قیمت ۳ ساله اخیر خود رسید، احساس کردند که امکان دارد حساسیت در بازار افزایش یابد، بنابراین تصمیم گرفتند کمی عقبنشینی کنند و منتظر فرصت دیگری برای نوسانگیری باشند. عامل مهمتری نیز که در این عقبنشینی موثر بود، افزایش عرضه ارز از سوی برخی صرافیهای بانکها بود. به گفته فعالان، از صبح روز یکشنبه میزان عرضه این صرافیها بالا رفته بود تا حجم ارز نقدی بازار کمکم افزایش یابد. یکشنبه نرخ حواله درهم نیز رشد خاصی را تجربه نکرد تا قیمت دلار نیز از این جهت تحریک نشود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/991891/#ixzz3wuBJ5qrD
۰۷:۳۲:۱۲ دنیای اقتصاد: بانک مرکزی تحلیل رسمی خود از وضعیت شاخصهای اقتصادی در نیمه نخست سال جاری را منتشر کرد. این گزارش نشان میدهد که نرخ رشد نقدینگی در شهریور ماه به ۵/ ۲۳ درصد رسیده که نسبت به بهار افزایش ۸/ ۰ واحد درصدی را نشان میدهد. همچنین براساس آمارها رشد پایه پولی در نیمه نخست سال جاری نسبت به اسفند سال قبل به ۸/ ۴ درصد رسیده. این روند در نیمه نخست سال گذشته معادل منفی ۶/ ۲ درصد بوده است. این گزارش رسمی، همچنین از افزایش پرداختهای عمرانی در نیمه نخست سال جاری و افزایش کسری بودجه در سال جاری خبر میدهد.
افزایش جزئی رشد نقدینگی
هفتادمین شماره نشریه روند بانک مرکزی در تابستان سال جاری منتشر شد. در بخش نگاهی به اقتصاد این نشریه، تحولات پولی و اقتصادی ایران تا نیمه نخست سال جاری تشریح شده است. در بخش تبیین سیاستهای پولی در سال ۱۳۹۴ به رویکرد تداوم کاهش نرخ تورم، اصلاح نرخهای سود بانکی متناسب با بازدهی بخش واقعی اقتصاد، ساماندهی بدهی بانکها به بانک مرکزی، تبدیل اضافه برداشت بانک به خطوط اعتباری و کاهش نرخ سود در بازار بین بانکی اشاره شده است که مهمترین دغدغههای سیاستگذار پولی را هدفگذاری کرده است. در بخش تحولات اسمی اقتصاد، آمار پولی و اعتباری تا پایان شهریور منتشر شده که نشان میدهد حجم نقدینگی در پایان شهریور به ۷/ ۸۷۲ هزار میلیارد تومان رسیده است. رشد ۶ ماه نقدینگی معادل ۵/ ۱۱ درصد گزارش شده که این روند در مقایسه با نیمه نخست سال قبل یک واحد درصد افزایش یافته است. همچنین آمارها نشان میدهد که رشد نقدینگی در پایان شهریور ماه ۵/ ۲۳درصد بوده است. این رشد در پایان خرداد ماه سال جاری ۷/ ۲۲ درصد گزارش شده بود.
تغییر محور پایه پولی
یکی دیگر از آمارهای مهم منتشر شده در این گزارش تغییرات پایه پولی و جزئیات آن است. براساس آمارها میزان پایه پولی در پایان شهریور ماه با رشد ۸/ ۴ درصد نسبت به پایان اسفند ماه به ۵/ ۱۳۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. نکته جالب این است که این رشد در ۶ ماه نخست سال قبل منفی ۶/ ۲ درصد بوده است. «خالص داراییهای خارجی»، «خالص مطالبات بانک مرکزی از بانکها»، «خالص مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی » و «خالص سایر اقلام بانک مرکزی» بهعنوان چهار جزء مهم اجزای پایه پولی است. در این گزارش مهمترین عامل رشد پایه پولی در نیمه نخست سال جاری، خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی عنوان شده که سهم ۱/ ۱۴ واحد درصدی داشته است. بانک مرکزی «بخش عمدهای از افزایش خالص داراییهای خارجی در دوره مورد بررسی را به تاثیرات نرخ ارز مورد استفاده در ریالی کردن اقلام ارزی مربوط» نسبت داده است. در صورت حذف اثر ذخیره تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی، سهم خالص داراییهای خارجی در رشد پایه پولی به ۳/ ۴ واحد درصد خواهد رسید. مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی که در سه ماه نخست بهعنوان مهمترین عامل رشد پایه پولی بوده، در بازه ۶ ماه در رتبه دوم قرار گرفت. خالص این مطالبات با ۹/ ۲۲۱ درصد افزایش نسبت به پایان سال ۹۳ و با سهمی فزاینده برابر ۶/ ۵ واحد درصد، عامل دوم در رشد پایه پولی نیمه نخست سال جاری بوده است. بانک مرکزی، علت اصلی این افزایش را ناشی از برداشت دولت از حساب تنخواهگردان خزانه عنوان کرده که تا پایان سال تسویه خواهد شد. در نیمه نخست سال جاری دو عامل «مطالبات بانکها از بانک مرکزی» و «خالص سایر اقلام بانک مرکزی» اثر کاهنده در رشد پایه پولی داشته است. خالص سایر اقلام بانک مرکزی، سهمی کاهنده معادل ۹/ ۱۰ واحد درصد و مطالبات بانک مرکزی از بانکها اثر کاهشی معادل ۴ واحد درصد در رشد پایه پولی داشته است. در پایان شهریور سال جاری ضریب فزاینده نقدینگی نیز به ۳۴۷/ ۶ رسید که این رقم در پایان خردادماه معادل ۲۰۰/ ۶ گزارش شده بود.
اثر نفت بر انقباض تراز پرداختها
براساس گزارش روند بانک مرکزی، در ۶ ماه نخست سال جاری، مازاد حساب جاری تراز پرداختها با کاهش ۱/ ۵۲ درصدی نسبت به دوره مشابه سال پیش به ۱/ ۶ میلیارد دلار رسید. این رقم در سه ماه نخست سال جاری ۹/ ۳ میلیارد دلار گزارش شده بود. مطابق این آمار کاهش تراز حساب جاری به دلیل افت قیمت نفت در این مدت بوده است. حساب سرمایه و مالی در این دوره نیز به میزان ۶/ ۱ میلیارد دلار بدهکار شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶/ ۸۳ درصد کاهش یافت. بدهکاری حساب سرمایه و مالی در سه ماه نخست سال جاری رقم ۳/ ۳ میلیارد دلار بوده است. در ۶ ماه نخست سال جاری، در نتیجه دریافتها و پرداختهای ارزی بین افراد و نهادهای اقتصادی مقیم ایران با دنیای خارج، ارزش ناخالص داراییهای خارجی بانک مرکزی به میزان ۶/ ۱ میلیارد دلار نسبت به پایان سال ۱۳۹۳ افزایش یافت. در این گزارش عنوان شده است که مجموع تعهدات خارجی کشور نیز در پایان شهریور به رقم ۴/ ۱۸ میلیارد دلار رسیده است. سهم بدهیهای کوتاه مدت معادل ۱/ ۸ درصد و سهم بدهیهای بلند مدت معادل ۹/ ۹۱ درصد بود. به گفته این گزارش، سهم ناچیز بدهیهای کوتاه مدت از کل بدهیهای خارجی نشان دهنده شرایط مناسب بازپرداخت بدهیهای خارجی کشور است.
رشد درصد تحقق پرداختهای عمرانی
این گزارش در بخش تحولات بودجه عمومی دولت میگوید: «تصویر عملکرد بودجه عمومی دولت در نیمه نخست سال جاری حاکی از تحقق نیافتن بخشی از درآمدهای مالیاتی و کاهش سهم درآمدهای نفتی از تامین مالی دولت نسبت به دوره مشابه سال قبل است.» بر این اساس، درآمدهای عمومی دولت در ۶ماه نخست با ثبت رقم ۴/ ۶۴ هزار میلیارد تومان، تحقق ۸/ ۷۰درصدی را نشان میدهد. میزان تحقق در سه ماه نخست سال جاری ۷/ ۵۸ درصد عنوان شده بود. همچنین در نیمه نخست سال جاری واگذاری داراییهای سرمایهای به ۱/ ۲۸ هزار میلیارد تومان رسیده که با رقم مصوب دوره ۷/ ۹۷ درصد تحقق داشت، درصد تحقق واگذاری داراییهای سرمایهای در سه ماه نخست سال جاری ۸/ ۶۹ بوده است. واگذاری داراییهای سرمایهای عمدتا منابع حاصل از فروش نفت و فرآوردههای نفتی صورت میگیرد. تفکیک منابع بودجه عمومی دولت بر حسب اقلام ناشی از نفت و غیر نفت نشان میدهد که ۶ ماه نخست سال جاری سهم منابع ناشی از نفت از کل منابع بودجه عمومی حدود ۳۲ درصد بود که در مقایسه با رقم دوره سال قبل به میزان ۹/ ۱۰ واحد درصد کاهش را نشان میدهد. همچنین پرداختهای هزینههای (جاری) در نیمه نخست سال جاری به ۲/ ۷۵ هزار میلیارد تومان رسیده و ۵/ ۹۰ درصد تحقق یافته است. درصد تحقق پرداختهای هزینهای در سه ماه نخست سال جاری ۵/ ۸۶ درصد بوده است. در نیمه نخست سال جاری پرداختهای عمرانی با ۷/ ۲۲ درصد کاهش نسبت به دوره مشابه سال پیش به ۶/ ۸ هزار میلیارد تومان رسید که در مقایسه با رقم مصوب دوره ۷/ ۳۵ درصد تحقق داشت، این میزان برای سه ماه نخست سال جاری ۳/ ۰ درصد گزارش شده بود.
کسری بودجه ۸/ ۱۲ هزار میلیارد تومانی
در مجموع گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که در شش ماه نخست سال ۱۳۹۴، با توجه به رقم عملکرد درآمدها و پرداختهای هزینهای و تراز پرداختهای هزینهای، تراز عملیاتی دولت با ۲/ ۳۲ هزار میلیارد تومان کسری مواجه شده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱/ ۱۰ درصد افزایش یافته است. همچنین خالص واگذاری داراییهای سرمایهای با ۴/ ۱۹ هزار میلیارد تومان مازاد روبهرو بوده است. در مجموع تراز عملیاتی و سرمایهای بودجه عمومی که نشانگر کسری بودجه است در نیمه نخست سال جاری به ۸/ ۱۲ هزار میلیارد تومان رسیده است. آمارها نشان میدهد که این رقم در سه ماه نخست سال جاری معادل ۹ هزار میلیارد تومان بود. بانک مرکزی در گزارش «نگاهی به اقتصاد» در شماره ۶۹، در بخشی با عنوان «تحولات بخش حقیقی اقتصاد» تصویری از تولید کشور در بهار را منتشر کرده بود. نکته مهم در آن گزارش، اطلاعاتی است که از عملکرد رشد اقتصادی و شاخصهای بخش حقیقی اقتصاد ارائه داده بود. مطابق گزارش بانک مرکزی در سه ماه نخست سال جاری، عملکرد شاخصهای اقتصادی کلان حاکی از کاهش رشد اقتصادی در بهار سال ۹۴ بود. این بخش در گزارش جدید بانک مرکزی منتشر نشده و تشریح عملکرد تحولات بخش حقیقی اقتصاد صورت نگرفته است. در بخش انتهایی گزارش جدید نیز به بررسی تحولات بازارهای دارایی پرداخته شده است. نویسنده معتقد است بهرغم شرایط نامساعد متغیرهای بخش خارجی بهویژه کاهش قیمت نفت و نیز تقویت دلار در بازارهای جهانی، در نیمه نخست سال جاری نرخ ارز از ثبات قابلتوجهی برخوردار بوده و میانگین نرخ دلار در بازار آزاد ۳ هزار و ۳۳۹ تومان ثبت شده است. این رقم نسبت به مدت پیش ۹/ ۴ درصد رشد داشته است. همچنین، هر دلار آمریکا در نیمه نخست سال جاری در بازار بین بانکی معادل ۲ هزار و ۹۰۰ تومان بوده که نسبت به مدت مشابه قبل ۳/ ۱۲ درصد رشد کرده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/991870/#ixzz3wuBEy6E8
۰۷:۳۱:۵۶ سحر نمایشی: خبرهای منفی از اقتصاد چین، احتمال افزایش مجدد نرخهای بهره در آمریکا طی ماههای آینده و کاهش قیمت نفت از مهمترین دلایل کاهش قیمت مس طی روز جمعه در بورس فلزات لندن بوده است. فلز سرخ در پایان معاملات روز جمعه با ۶۰/ ۰درصد کاهش به ۴ هزار و ۴۸۶ دلار در هر تن رسید البته این فلز از دوشنبه گذشته تا پایان روز جمعه افت ۲۵۱ دلاری را تجربه کرد. بنابراین قیمت مس نیز در معاملات روز یکشنبه در بورس کالای ایران به تاثیر این روند نزولی افت بیش از ۲ درصدی را تجربه کرد. بر این اساس روز یکشنبه ۲۰ دی ماه، بورس کالای ایران شاهد معامله بیش از ۱۱۶ هزار تن انواع کالا بود که در این میان ۲ هزار و ۵۰۰ تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران راهی تالار معاملات شد. این شرکت همچنین ۲ هزار تن مس مفتول را در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضهشده شرکت ملی صنایع مس ایران در روز گذشته میتوان به ۳۰ هزار تن انواع مس کم عیار، ۱۰۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۸ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد.
علاوه بر این، ۲۷۰ تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان نیز در این تالار معاملاتی به فروش رسید. از سویی مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۶ هزار و ۴۱۲ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش قیمت ۳۵۸ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲ هزار و ۵۰۰ تن بوده درحالیکه میزان تقاضا ۱۰۰ تن ثبت شد. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۷ هزار و ۲۰۰ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، افت ۳۵۴ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول دو هزار تن بوده است، درحالیکه تقاضاکنندگان خواستار ۵۸۰ تن از این محصول بودهاند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۷ هزار و ۲۵۵ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، کاهش ۳۵۴ تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود که ۱۸۰تن تقاضا داشت. از سوی دیگر این فلز سرخ هم اکنون در بازار آزاد با قیمت ۱۷ هزار و ۴۰۰ تومان در هر کیلو به فروش میرسد که نسبت به روز شنبه کاهش ۱۰۰ تومانی در هر کیلو داشته است.
از سوی دیگر با توجه به افزایش قیمت ارز، به نظر میرسد بهای مس تا پایان هفته جاری افت بیشتری را تجربه نکند. البته این در شرایطی است که مس محدوده قیمتی فعلی خود را حفظ کند و از نرخ فعلی پایینتر نیاید. از سویی با وجود کاهش تقاضا در معاملات روز یکشنبه به نظر میرسد به دلیل پایین بودن موجودی انبارها در بازارهای داخلی روزها و هفتههای آینده حجم تقاضا برای مس بهبود یابد که این موضوع میتواند دورنمای مثبتی را پیش روی قیمتهای داخلی مس قرار دهد. این در حالی است که همیشه روزهای سرد سال زمان اوج تولید است که همین موضوع موجب افزایش عرضه میشود، در نتیجه کاهش تقاضا طبیعی به نظر میرسد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/991826/#ixzz3wuB4lcNt
۰۷:۳۰:۳۵ گروه بورس کالا: سالی که نکوست از بهارش پیداست. این ضربالمثل حالا قرابت بسیاری با سال جدید میلادی دارد. هنوز یک هفته از آغاز سال ۲۰۱۶ نگذشته، اتفاقاتی در چین رخ داده است که پیشبینیهای نه چندان مثبت از سال جدید را با سرعتی زیاد محقق کرد. توقف ۲۴ ساعته فعالیت بورس اوراق بهادار چین بعد از پشت سرگذاشتن دو سقوط ۷/ ۰ درصدی، اتفاقی بود که افت ارزش یوآن را در مقابل دلار به همراه داشت. اما و اگرهای زیادی در رابطه با چرایی توقف فعالیت بورس چین و چگونگی افت ارزش یوآن در مقابل دلار از سوی کارشناسان وجود دارد، اما ماجرا هرچه که بوده به قدری تاثیرگذار است که میتواند اقتصادی بسته مانند اقتصاد ایران را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
به عقیده کارشناسان کاهش ارزش یوآن در بخش فولاد میتواند خود را به شکل افزایش واردات محصولات فولادی ساخت چین به کشور نشان دهد. این پیشبینی در شرایطی وجود دارد که فولادسازان با وجود رکود عمیق بازار، با کاهش تولید و مشکلات زیادی دست به گریبان هستند. اما برخی کارشناسان در حالی افزایش واردات را یکی از تبعات فوری کاهش ارزش یوآن میدانند که در مقابل نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین با اشاره به افت ارزش یوآن در سبد ارزی دنیا، به خبرگزاری مهر گفت: اگر رکود نبود، کاهش ارزش یوآن منجر به افزایش واردات بیشتر کالای چینی به ایران میشد. مجیدرضا حریری اگرچه عقیده دارد رکود موجود در کشور باعث میشود که تقاضای واردات محصولات چینی به شکل واقعی به کشور منتقل نشود، اما به نظر میرسد فعالان صنعت فولاد از افت ارزش یوآن در مقابل دلار و قدرت بیشتر این کشور برای صادرات نگرانیهایی دارند.
همانطور که اشاره شد افزایش واردات فولادهای چینی به کشور یکی از نگرانیهای اساسی فعالان صنعت فولاد است. به عقیده فعالان حوزه فولاد با افزایش صادرات فولاد چین، تمام تلاشهایی که برای افزایش تعرفه واردات فولاد انجام شده است بینتیجه خواهد ماند. نگرانی از افزایش صادرات فولاد چین به کشور در حالی در میان فعالان صنعت فولاد وجود دارد که به نظر میرسد گلایه فولادسازان ایرانی از واردات محصولات فولادی چینی به کشور و همچنین تلاش برای کنترل واردات از مهمترین دغدغههای آنها بوده است. اما آیا آنطور که فولادسازان تاکید دارند؛ بزرگترین مشکل فولادسازان دامپینگ چین و تلاش این کشور برای صادرات فولاد است؟ این سوال در شرایطی وجود دارد که ناگفته پیداست چین بهعنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد دنیا، قطعا در تغییر جهت بازارهای فولادی اثرگذار است، اما با این وجود آیا میتوان تمام مشکلات فعلی صنعت فولاد را به چین و تحولات و تصمیمهای آن معطوف کرد؟
معاون بازاریابی و فروش ذوبآهن اصفهان در رابطه با سوال طرح شده به «دنیای اقتصاد» میگوید: صنعت فولاد ایران حالا با مشکلات زیادی همراه است اما نمیتوان همه چیز را از چشم چین دید زیرا عوامل مختلفی در افزایش مشکلات فولادسازان چینی وجود دارد که یکی از آنها واردات فولادهای چینی به کشور در شرایط رکود است. نعمتالله محسنی پایین بودن بهرهوری در تولید، عقب ماندن این صنعت از تکنولوژیهای پیشرفته تولید و همچنین ناقص بودن چرخه تولید در صنعت فولاد را از جمله مشکلاتی میداند که در کنار بحث واردات از چین برای فولادسازان وجود دارد. محسنی در ادامه میگوید: در چین نیز قیمت نیروی انسانی کمتر از ایران نیست اما به هرحال آنها توانستهاند با افزایش بهرهوری هزینههای تولید خود را کاهش و حجم تولید را افزایش دهند. از نگاه این مدیر حوزه فولاد چین با وجود تاثیری که در دنیای فولاد دارد، تنها منشا مشکلات فولادسازان ایرانی نیست و نمیتوان کاستیهایی که حالا در صنعت فولاد ایران وجود دارد را از چشم این غول فولادی دید. او میگوید: به هرحال رقبا در تمام بازارها و در تمام زمینههای تولید وجود دارند و عامل مهمی برای پیشرفت هستند.
تشدید تهدید چین
اما یک کارشناس صنعت فولاد در رابطه با اتفاقات اخیر در چین که به کاهش ارزش پول ملی این کشور در مقابل دلار منجر شد، به «دنیای اقتصاد» میگوید: اینکه اتفاقات اخیر چین خودخواسته بوده یا ناخواسته مشخص نیست اما به هرحال آنها برای افزایش ارزش پول خود تحت فشار بودند درحالی که طی اتفاقی مانند توقف فعالیت بورس این کشور، یک شبه شاهد کاهش ارزش پول این کشور بودیم. رضا زائرحیدری در ادامه میگوید: در مجموع این اتفاق به نفع صادرات چین است و باعث میشود تلاشهایی که در ایران برای افزایش تعرفه واردات در آستانه نتیجه دادن بود، پیش از اجرا خنثی شود. اشاره زائرحیدری به احتمال افزایش ۱۵ درصدی تعرفه واردات در آیندهای نه چندان دور بود که از نگاه او در پی کاهش ارزش یوآن، چنانچه شاهد این میزان افزایش تعرفه نیز باشیم؛ تاثیری بر کنترل واردات فولاد نخواهد داشت. از نظر این کارشناس صنعت فولاد بهتر است حالا تنها محصولاتی به کشور وارد شوند که به آنها نیاز است. زائرحیدری میگوید: برخی محصولات فولادی در کشور تولید نمیشوند و توجیه کافی برای واردات آنها وجود دارد اما متاسفانه ما شاهد ورود انواع فولادهای ساختمانی به کشور هستیم آن هم در شرایطی که تمام این محصولات به اندازه کافی در کشور به تولید میرسند.
واردات فولادهای چینی در حالی در شرایط رکود به بازارهای داخلی ادامه دارد که از نگاه کارشناسان، واردات فولاد تبدیل به مسیری برای تامین مالی برخی افراد شده است که حتی در صنعت فولاد تخصصی ندارند. از دیگر سو برخی شنیدهها حاکی از اقداماتی غیرقانونی برای واردات فولادهای معمولی به کشور با نام فولادهای آلیاژی است. این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که تعرفه فولادهای آلیاژی از سایر محصولات فولادی کمتر است.
از نگاه زائرحیدری جذب سرمایههای خارجی به چین برای تولید فولاد یکی دیگر از نتایج کاهش ارزش یوآن به شمار میرود. او در توضیح بیشتر میگوید: حالا همه چیز در چین ارزانتر است، بنابراین سرمایهگذاران بیشتری برای ورود به چین تحریک خواهند شد که میتواند چین را در زمینه تولید فولاد با قدرت بیشتری همراه کند. با تمام این تفاسیر پیشبینی کارشناسان این است که افت ارزش یوآن که طی هفته گذشته شاهد آن بودیم در نهایت کاهش قیمتهای جهانی را به همراه خواهد داشت. این پیشبینی در شرایطی وجود دارد که شاخص قیمت فولاد در بازارهای جهانی در روزهای آغازین سال ۲۰۱۶ مثبت بود، با این وجود زائرحیدری عقیده دارد بعد از کاهش ارزش یوآن؛ تا پایان هفته جاری میتوان شاهد ریزش شاخص قیمت فولاد در بازارهای جهانی بود
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/991825/#ixzz3wuAz9x5s
۰۷:۲۹:۳۵ شاتا: معاون امور معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بخش معدن در تمام دنیا بخشی زیربنایی است، گفت: در ایران نیز ذخایر معدنی به ۴۰میلیارد تن میرسد بهطوری که سالانه ۴۰۰میلیون تن مواد معدنی استخراج میکنیم و برای آن برنامههای بلندمدتی تدوین کردهایم.
جعفر سرقینی با بیان این مطلب افزود: در اکثر صنایع معدنی خودکفا شده ایم و واردکننده نبوده بلکه صرفا صادر میکنیم و تنها واردات ما «زغالسنگ» و «منگنز» است. سرقینی با بیان اینکه بخش معدن رویکرد خوب و نقش خاصی در اقتصاد مقاومتی دارد، افزود: این بخش درونزا، بروننگر و مردمی است و در دورههای تحریم بهدلیل وجود ذخایر عظیم خدادادی معدنی کمترین آسیب را دیده است و آسیب آن در ناحیه تاخیر در تحویل ماشینآلات معدنی در این دوره بوده است. معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: حدود ۳۰ درصد بازار بورس را بخش معدن و صنایع معدنی به خود اختصاص داده است و در برنامه ششم توسعه، این بخش دارای جایگاه خاصی است. وی در ادامه تصریح کرد: اولین اقدام مهم تکمیل زنجیره تولید در بخش معدن بوده بهطوری که برای تکمیل زنجیره تولید فولاد این کار را از سال ۹۲ شروع کرده و سپس درصددیم آن را به بقیه مواد معدنی تعمیم دهیم. سرقینی با ابراز اینکه کشور با خام فروشی مواد معدنی مخالف است، گفت: با تکمیل زنجیره تولید باید به یک ثبات نسبی برسیم تا نیازی به صادرات مواد خام معدنی نداشته باشیم، همچنین باید بهدنبال فرآوری مواد معدنی باشیم؛ چرا که وقتی مواد معدنی از معدن استخراج میشود بهطور معمول ارزشی ندارد یا کمارزش است. وی در توضیح این مطلب افزود: البته برخی از مواد معدنی نظیر مس عیار بسیار پایینی دارند که باید در معدن به کنسانتره تبدیل شوند ولی برخی از مواد معدنی نظیر سنگآهن نیاز به فرآوری کنار معدن ندارند. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه یادآور شد: بین سالهای ۸۴ تا ۹۲ بالغ بر ۱۰۰میلیون تن سنگآهن از کشور صادر شد که ارزشی معادل ۵ میلیارد دلار داشت در حالی که در همین فواصل زمانی با واردات ۳۰ میلیارد دلاری فولاد مواجه بودیم، بنابراین هرچقدر زنجیره تولید مواد معدنی کاملتر شود در آن صورت ارزش افزوده بیشتری در بخش معدن رخ میدهد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/991821/#ixzz3wuAeeoZd
۰۷:۲۸:۱۱ رضا بوستانی – پویا جبل عاملی
اگرچه برخی معتقدند نرخ ارز نباید افزایش داشته باشد و برخی دیگر نیز بر این نظرند که نرخ ارز باید حداکثر به میزان شکاف تورمی افزایش یابد، ما اعتقاد راسخی داریم که افزایش به میزان شکاف تورمی تنها حداقل افزایش نرخ ارز است که وضعیت را بدتر از آنچه هست نمیکند، اما این رویکرد اقدامی نیز در جهت اصلاح ارزی انجام نمیدهد و دچار کاستیهای بسیاری است:
۱- اینکه حداکثر افزایش نرخ ارز به میزان شکاف تورمی باشد، در دل خود دچار تناقض است. اگر امسال به میزان اختلاف تورمی، نرخ ارز افزایش نیابد، این نظریه برای سال آتی تنها افزایش به میزان شکاف تورمی همان سال را اجازه میدهد و مزیت تجاری تقلیل مییابد؛ در حالی که این نظریه مدعی حفظ مزیت تجاری است.
حال اگر گفته شود که میتوان در سال آتی، عدمافزایش فعلی را جبران کرد، باید پرسید عدم افزایش دو سال قبل و سه سال قبل چطور؟ باز اگر جواب منفی باشد، هدف حفظ مزیت تجاری که این نظریه مدعی آن است، زیر سوال میرود و اگر جواب مثبت باشد، پس دیگر حداکثر افزایش به میزان اختلاف تورمی همان سال نقض میشود. آری این نظریه دچار تناقض درونی است.
۲- استناد به آمارهای رسمی تجارت خارجی بدون در نظر گرفتن محدودیتهای آماری گمراهکننده است. رقم بیش از ۲۰ میلیارد دلار قاچاق کالا که بیشتر آن کالای نهایی است، به میزانی هست که رقم ۷۰ درصد واردات کالای سرمایهای و واسطهای را رد کنیم. در حقیقت، انعکاس واردات کالاهای سرمایهای در آمارهای رسمی تعجبآور نیست؛ چون این کالاها از یارانههای مختلف بهرهمند میشوند. همچنین، کالاهای مصرفی که عوارض گمرکی بالاتری دارند و قاچاق میشوند لزوما در آمارهای رسمی وجود ندارند. اگر قبول کنیم که فعالیتهای غیرقانونی تنها با انگیزه سود اقتصادی انجام میشوند، درک این مساله آسان میشود که قاچاق گسترده کالا (در صادرات و واردات) تنها به واسطه سود سرشاری است که در آن نهفته است. این سود به اندازهای است که حجم واردات قاچاق پوشاک و کفش بازارهای داخلی را اشباع کرده و قدیمیترین صنعت کشور را عملا نابود ساخته است و این خود به ناترازی نرخ ارز برمیگردد.
۳- حتی اگر فرض کنیم تجارت ما آنگونه است که آمار بدون قاچاق میگوید، بازهم افزایش نرخ ارز به نفع تولیدکنندگان داخلی است. هرچند هزینه تولید افزایش مییابد، اما چون بخشی از ارزش نهایی کالای تولیدی منشأ داخلی دارد، مانند دستمزد، در نهایت با تضعیف پول ملی، کالای تولید داخل مزیت قیمتی بیشتری نسبت به کالای مشابه خارجی پیدا خواهد کرد و تقاضا برای کالای تولید داخل با تضعیف پول ملی بیشتر میشود. بنابراین به هیچ رو نمیتوان این استدلال را پذیرفت که با تضعیف پول ملی تولیدکنندگان داخلی، زیان میبینند.
۴- مشاهده اثر افزایش نرخ ارز در رشد مستلزم اعتمادسازی و صبوری سیاستگذاران است. تولید یک محصول خلقالساعه نیست که بیدرنگ به افزایش نرخ ارز واکنش نشان دهد. سرمایهگذاری برای ایجاد توان تولیدی نیازمند افق برنامهریزی روشن است. تنها زمانی اعتماد سرمایهگذار جلب میشود که افق سرمایهگذاری در بلندمدت روشن باشد و هیچ تولیدکنندهای برای بهرهبرداری از منافع مقطعی سرمایهگذاری نخواهد کرد. پس لازم است سیاستگذار اعتماد تولیدکنندگان را با تضمین رقابتپذیری کالاهای داخلی در بلندمدت جلب کند. از طرف دیگر، فرآیند تولید زمانبر است و مشاهده اثرات افزایش نرخ ارز در آمارها با وقفه اتفاق خواهد افتاد. از سوی دیگر، بیکشش بودن تجارت خارجی نسبت به نرخ ارز را شاید بتوان به دورهای طولانی از نرخ ارز واقعی بالا مرتبط دانست. به طور مثال، بازارهای صادراتی ایران همان کالاهای سنتی را تقاضا دارند که مربوط به حوزه جغرافیایی کشور است (مانند نفت، پسته، خاویار، زعفران و…). بنابراین بهواسطه مزیت نسبی موجود در تولید، این کالاها در هر نرخ ارزی صادر میشوند. اما کالاهای جدید تنها زمانی به سبد صادراتی وارد میشود که افزایش نرخ ارز سودآوری آن را تضمین کند. در واقع طنز مساله این است که چون ارزش پول ملی به شکل مصنوعی بالا نگه داشته شده، کالاهای صادراتی ایران تنوع نیافته، آن وقت طرفداران عدم افزایش نرخ ارز، عدم تنوع صادراتی را داده شده فرض کرده و مدعی هستند با افزایش نرخ ارز، حجم صادرات افزایش نمییابد!
۵- افزایش رشد اقتصادی ناشی از کاهش ارزش پول ملی در بلندمدت غیرقابل انکار است، اما در کوتاهمدت ممکن است اثر افزایش نرخ ارز بر تولید محدود باشد. از طرف دیگر، در کوتاهمدت افزایش نرخ ارز ممکن است لنگر اسمی قیمتها را آزاد کند. اما اثر تورمی افزایش نرخ ارز مطلق نیست و مطالعات نشان میدهند که در شرایط انقباضی این اثر بسیار محدود است. بنابراین با توجه به شرایط جاری کشور، افزایش نرخ ارز اثر محدودی بر تورم خواهد داشت، ولی در عوض رشد بلندمدت را تسهیل خواهد کرد. ما معتقدیم، چند دهه کاهش مستمر رقابتپذیری را نمیتوان با افزایش محدود در نرخ ارز اسمی جبران کرد و حد و مرزی برای تضعیف پول ملی و استفاده از پتانسیل آن برای رشد اقتصادی نیست؛ مگر آنکه داراییهای خارجی ایران به سطحی برسد که استفاده از آن و بازی با حساب سرمایه، تاثیر بیشتری بر رشد اقتصادی داشته باشد تا حساب جاری. اما ما تا آن نقطه فاصله بسیار داریم و از همین رو تا زمانی که تضعیف پول ملی موجب شوک و بیثباتی مالی نشده است، این وظیفهای بس سنگین و غیرقابل انکار برای سیاستگذار است تا برای تضمین رفاه ایرانیان در بلندمدت، بیش از پیش بر تضعیف پول ملی تاکید کند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/992010/#ixzz3wuAPQy8F
۰۷:۲۳:۰۷ به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وال استریت ژورنال، دموکراتهای کنگره آمریکا خواستار اعمال فشارهای بیشتر کاخ سفید علیه ایران در مورد آزمایشات موشک بالستیک شدند.
نمایندگان موافق و مخالف توافق هسته ای در کنگره آمریکا از دو حزب جمهوری خواه و دموکرات از کاخ سفید خواستند پرونده موشکی ایران را پیگیری کند و تحریم های مربوط به آزمایش موشکی ایران را به تاخیر نیندازد.
اواخر دسامبر وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرده بود یک سری تحریم علیه اشخاص حقیقی و حقوقی مرتبط با برنامه موشک بالستیک ایران اعمال کرده است که کاخ سفید این تحریم ها را به تاخیر انداخت.
تاخیر کاخ سفید در اعمال تحریم ها باعث شده است حامیان توافق هسته ای در کنگره هم از اوباما بخواهند در سیاست خود تجدید نظر کند.
جرالد نادلر نماینده جمهوری خواه از نیویورک و حامی توافق هسته ای خطاب به اوباما گفت: دولت آمریکا باید در اعمال تحریم های خود علیه برنامه موشکی ایران جدیت داشته باشد.
مجلس نمایندگان آمریکا قرار است روز چهارشنبه درباره کاهش تحریم های ایران در جریان توافق هسته ای تصمیم بگیرد. بسیاری از دموکرات های کنگره اعلام کرده اند درباره کاهش تحریم ها بررسی خواهند کرد.
مایک پومپئو نماینده دیگر جمهوری خواهان در کنگره از اعلام حمایت نمایندگان دموکرات از تحریم های موشکی اظهار خوشحالی می کند. وی می گوید امیدواریم بتوانیم روز چهارشنبه به توافق کاملی در اجرای تحریم های موشکی علیه ایران برسیم.
روز چهارشنبه همچنین قرار است موضوع اصلی جلسه کنگره تصمیم گیری درباره آزاد کردن دارایی های بلوکه شده نفتی ایران باشد که معادل ۱۰۰میلیارد دلار است. هفته گذشته گروهی هفت نفره از دموکراتهای کنگره در نامه ای به اوباما خواستار اعمال تحریم های موشکی علیه ایران شدند.
۰۷:۱۶:۲۰ استفان دمیتسورا در بیانیه ای که پس از ملاقات با محمد جواد ظریف انتشار بافت، خاطرنشان کرد که ایران به وی اطمینان داده که اختلاف سیاسی اش با عربستان سعودی بر مذاکرات ماه جاری صلح سوریه، تاثیری نخواهد داشت.
وی گفت که در سفر هفته گذشته اش به عربستان در چارچوب سفر منطقه ایش تضمین های مشابهی از جانب مقامات ریاض دریافت کرده است.
این نماینده ویژه اکنون قصد دارد گزارشی به دبیر کل سازمان ملل ارائه داده و رهنمودهای وی را در مورد شروع مذاکرات بکار گیرد.
در این بیانیه سازمان ملل آمده است که وی به گروه حمایت بین المللی از سوریه چشم دوخته و شورای امنیت به طور جدی و مداوم خود را درگیر تضمین شروع مذاکرات در ۲۵ ژانویه و مذاکرات سیاسی صادقانه با هدف حل بحران سوریه خواهد کرد.
۰۷:۱۴:۳۳ صدراعظم سابق آلمان به همراه هیات ۲۰ نفره مقامات صنعتی تجاری و اقتصادی آلمان تا ساعتی دیگر با هواپیمای اختصاصی به تهران میآیند
۰۷:۱۴:۱۸فوری الیمن پرس : انصارالله یمن و کمیته های مردمی و ارتش با موشک پالایشگاه عربستان را مورد هدف قرار دادند.
۰۷:۱۴:۱۳ طبق اخبار سایت های عربی همه کشورهای عربی از جمله عراق به بیانیه شدید الحن اتحادیه عرب علیه کشورمان ایران رای مثبت دادند و تنها کشور لبنان به این بیانیه رای منفی داده است.
۰۷:۰۳:۱۷ به نظر بازار امروز نیز نه چندان سرد و کمی متمایل به گرم باشد
۰۷:۰۳:۰۰ سلام صبح شما عزیزان در یک زمستان نه چندان سرد بهخیر و شادی