۰۷:۲۳:۱۴ پایان بخش اول
۰۷:۲۲:۳۳ گروه بورس، همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز بهرغم اوجگیری تنشهای سیاسی منطقهای روز معاملاتی خوبی را پشت سرگذاشت و توانست با رشد ۱۷واحدی شاخص کل به کار خود پایان دهد.
در تحولات اقتصادی نیز بازگشایی بازارهای جهانی با رخدادهای مهمی همراه بود در کنار قیمت متعادل نفت اما بازار چین با مشکلاتی روبهرو است که در اولین روز کاری بازارهای سهام چین در سال ۲۰۱۶ ارزش این بازارها ۷ درصد سقوط کرد. کاهش فعالیتهای تولیدی در کنار کاهش ارزش یوآن، به نگرانیهای اقتصادی درباره آینده چین افزوده است و همین امر به کاهش ارزش بازارهای سهام منجر شده و برای نخستین بار معاملات سهام در این کشور متوقف شد. بنا به یک گزارش از یک مرکز خصوصی، فعالیتهای تولیدی کارخانههای چین در ماه دسامبر برای دهمین ماه متوالی روند کاهشی را تجربه کرده است به گونهای که شدت این کاهش در این ماه نسبت به ماه نوامبر افزایش بیشتری را تجربه کرده است. شاخص شانگهای دیروز ۲۴۲واحد افت کرد تا زلزلهای در شرق دور رخ دهد انتظار میرود این کاهشهای شدید در ارزش بازار سهام چین به بازار مواد خام نیز سرایت کند.
در بازار دیروز در گروه شیمیایی اعلام شد که روز سهشنبه عرضه اولیه توکا رنگ فولاد صورت میگیرد روز یکشنبه نیز در جلسه معارفه این شرکت سرمایهگذاران با شرایط این شرکت آشنا شدند. در این جلسه محمد صفاییراد مدیرعامل توکا رنگ فولاد سپاهان با اشاره به اینکه این شرکت از سال ۸۵ با هدف تامین رنگ ورق تاسیس شده و دارای مشتریانی چون فولادمبارکه، هفت الماس، گالوانیزه سمنان، پارلو، فولاد بهمن و آلومینیوم پارس و…است، گفت: توکا تولید اسپادان با ۴۱ درصد، آتیه فولاد نقش جهان با ۳۳درصد و راهبران فولاد اصفهان با ۴/ ۱۹ درصد از جمله سهامداران اصلی بهشمار میروند. صفاییراد در مورد آخرین وضعیت صورتهای مالی نیز توضیح داد: طی ۹ ماه سال جاری ۷۵ درصد از سود پیشبینی شده ۲۹۳ ریالی هر سهم محقق شده است. در گروه ساختمانی، آبادگران برای اجرای یک پروژه، افزایش سرمایه ۵۰ درصدی را در دستور کار قرار داده است افزایش سرمایه «ثاباد» از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی بوده و صرف اجرای پروژه آرامش مشهد خواهد شد.
در صورت موافقت سازمان بورس و مجمع فوقالعاده، سرمایه اسمی این شرکت از ۲۰ به ۳۰ میلیارد تومان خواهد رسید. در گروه چوب و کاغذ شرکت تولید فیبر ایران براساس گزارش شفافسازی اعلام کرده که پیشبینی اعلام شده طی گزارشهای ۶ ماهه حسابرسی شده به قوت خود باقی بوده و در صورت هر گونه تغییرات با اهمیت در اسرع وقت اطلاعرسانی خواهد شد. در گروه حملونقل دیروز سازمان خصوصیسازی اقدام به عرضه بلوک ۸۷درصدی حمل و نقل بینالمللی خلیجفارس کرد که این عرضه خریداری نشد. در گروه تجهیزات دیروز نماد ماشینسازی اراک برای برگزاری مجمع سالانه متوقف شد. در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت و پرجنبوجوش بود که در نهایت شاخص با ۰۳/ ۰ درصد رشد به ۷۱هزار و ۷۲۸واحد رسید.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/988495/#ixzz3wL3fEnjS
۰۷:۲۲:۰۹ گروه بورس – فاطمه اسماعیلی: سند دخل و خرج سال ۹۵ کشور در آستانه تقدیم به مجلس شورای اسلامی قراردارد. سندی که اهالی بازار سرمایه امید دارند تا اینبار بخشی از مشکلات سرمایهگذاران بورسی را برطرف کند. در حال حاضر علاوه بر وضعیت رکودی اقتصاد ایران و همچنین تحریمهای اعمال شده، ابهاماتی نیز در مسیر تحقق بودجه سال ۹۴ وجود دارد که نوعی بیاطمینانی را بر فضای کنونی بازارسرمایه حاکم کرده است اما بسیاری از کارشناسان و مردان اقتصادی دولت بر این باورند که کشور در پایان چرخه رکود قرار دارد و انتظار میرود با خروج از این مرحله و به مدد رفع تحریمها شاهد وضعیت بهتری در سال ۹۵ باشیم. علاوه بر این در شرایط فعلی نیز که امیدی به قیمتهای جهانی نیست، نرخ ارز تا حدودی کمککننده است اما مهمترین موضوع مخصوصا در سالهای اخیر بحث بودجه عمرانی است.
باید توجه داشت بازار سرمایه بهعنوان یکی از بزرگترین نهادهای مالی کشور تاثیر مستقیم و غیرمستقیم زیادی از بودجهبندی دولت میپذیرد. در این میان، میزان تخصیص رقمها به شرکتها و صنایع فعال در کشور از طریق بودجههای عمرانی میتواند بزرگترین تاثیر را بر رشد صنایع و بالطبع رشد شاخصهای بورس داشته باشد چراکه صنایعی همچون سیمان، فولاد، پیمانکاری و املاک و مستغلات با افزایش هزینههای عمرانی دولت شرایط مطلوبی پیدا میکنند. این در حالی است که بودجه دولت در سالهای اخیر بهویژه در سال ۹۴ به دلیل کاهش درآمدهای نفتی بسیار کوچک شده و در نهایت به افزایش فشار بر صنایع و شرکتهای بورسی ختم شده است. موضوعی که با نگاهی جزئیتر به لوایح هر ساله بودجه دولت بهخصوص در بخش بودجههای عمرانی و همچنین اثرات مثبت یا منفی این امر بر سودآوری شرکتها و در نتیجه قیمت سهام و نوسانات شاخص قابل بررسی است.
دولت در لایحه بودجه سال ۸۹، معادل ۳۸ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی در نظر گرفت؛ این در حالی بود که معادل ۱۲ هزار میلیارد تومان از این رقم از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی پیشبینیشده بود و از آنجایی که تشکیل این صندوق بهرغم تصویب قانون آن به سال ۹۰ موکول شده بود، در عمل میزان بودجه عمرانی قابلجذب سال ۸۹ از ۳۸ به ۲۶ هزار میلیارد تومان کاهش یافت؛ رقمی در حد بودجه عمرانی سال ۸۸٫ اعتبارات عمرانی در سال ۹۱ بدون تغییر نسبت به سال قبل از آن ۳۸ هزار میلیارد تومان بسته شد. بودجه عمرانی سال ۹۲ اما از لایحه بودجه تا زمانی که قانون شد، دستخوش تغییرات زیادی شد و به حدود ۵۲ هزار میلیارد تومان رسید. سال ۹۳ بودجه عمرانی با کاهش ۳۲ درصدی نسبت به سال ماقبل به حدود ۳۸ هزار میلیارد تومان رسید. رقمی که در سال ۹۴ با رشد ۲۰ درصدی، ۴۷ هزار میلیارد تومان پیشبینی شد. رقمی که در مجلس چکش خورد و در نهایت ۸/ ۵۰ هزار میلیارد تومان برای بودجه عمرانی سال ۹۴ مصوب شد. نوساناتی که با تاثیر بر شرکتهای صنعتی بورس در نهایت شاخص قیمت و بازده نقدی بازار را نیز با نوسان همراه کرد.
PIC01
بودجه عمرانی؛ مولفه اصلی در عملکرد بورس
محمد فطانت، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در این خصوص با بیان اینکه مولفههای مختلفی در عملکرد بورس تاثیرگذار است به تجارت فردا گفت: یکی از مولفههای اصلی در عملکرد بورس، بودجههای عمرانی دولت است. بودجه عمرانی دولت، بهعنوان یک اهرم عمل میکند. در شرایطی که بودجههای عمرانیمان خیلی کاهش یافته، طبیعتا آثارش را روی صنایع گذاشته است. وی با ذکر مثالی اضافه کرد: ۵۰ درصد سیمان کشور صرف پروژههای عمرانی میشود و این در حالی است که بودجه عمرانی پروژههایی را دربرمیگیرد که ۷۰ تا ۸۰ درصد تکمیل شده باشند. بنابراین اینها دیگر از فصل سیمانبری خود عبور کردهاند.
فطانت ادامه داد: عین همین قضیه در صنعت فولاد نیز وجود دارد. به هر حال اهرم اصلی در صنعت فولاد را بخش بودجههای عمرانی کشور تشکیل و تخصیص میدهد. از طرف دیگر، خود بحث رونق اقتصادی نیز پیامدهای زیادی بر این صنعت دارد. وی تصریح کرد: به هر حال امیدواریم که ما در انتهای رکود سیکل اقتصادی باشیم و پس از آن به سرعت وارد فصل رونق شویم که به معنای مصرف بیشتر فولاد، سیمان، کاشی و… خواهد بود. رئیس سازمان بورس در پاسخ به اینکه چه باید کرد، اظهار داشت: راهکار رفع این مشکلات بودجه سال ۹۵ است. در بودجه سال ۹۵ باید سهم تامین مالی دولت از طریق بازار بدهی، بهشدت افزایش پیدا کند. جلسات بسیار زیادی در این خصوص گذاشته شده است. عددی در حد ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار میلیارد تومان پیشنهاد شده که به این کار تخصیص پیدا میکند. جلساتی نیز در خود سازمان بورس داشتهایم؛ جلساتی که میتواند در این مسیر به ما کمک کند.
رکود ساختوساز گریبانگیر صنایع بورسی
همانگونه که رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز اشاره کرد صنعت سیمان یکی از صنایعی است که با توجه به رکود ساخت و ساز در سالهای اخیر بهویژه در سال جاری در رکود سنگینی بهسر میبرد. بر اساس گزارش بانک مرکزی از وضعیت بودجه عمومی دولت در سه ماه اول امسال، در این مدت فقط ۵/ ۳۸ میلیارد تومان بودجه عمرانی تخصیص پیدا کرده که رقم بسیار ناچیزی است و فقط هزینه اجرای چند پروژه کوچک را تامین میکند. بررسیها نشان میدهد ۹۱ درصد از شرکتهای این گروه نسبت به سال ۹۳ با کاهش فروش مواجه شدهاند. از سوی دیگر، فقط ۲ شرکت (۹درصد) از شرکتهای گروه نسبت به سال ۹۳ افزایش سود خالص داشتهاند و ۹۱ درصد از آنها یا زیان شناسایی کردهاند یا با کاهش سود خالص مواجه شدهاند. همچنین ۲۶ درصد از شرکتهای این گروه افزایش تولید داشتهاند و ۷۴ درصد شرکتها با کاهش تولید روبهرو بودهاند. در این گروه، ۷۸ درصد شرکتها با اعلام تعدیل منفی، پیشبینی سود سالانه خود را با توجه به عملکرد ۶ ماهه کاهش دادهاند و تنها ۲ شرکت تعدیل مثبت اعلام کردهاند. فولادیها و دیگر صنایع مرتبط با ساخت و ساز نیز از این قاعده مستثنی نیستند. براساس گزارشی که ماه گذشته پایگاه خبری تحلیلی صنعت فولاد ایران منتشر کرد، موجودی انبار صنایع فولادی ایران از ۲۰۰ هزار تن به ۲ میلیون تن رسیده است و کارخانههای فولاد با ظرفیت کمتر از ۸۰ درصد به فعالیت خود ادامه میدهند. این گزارش همچنین از تعطیلی ۱۰ درصد واحدهای تولید فولاد و کاهش ۲۰ درصدی ارزش سهام صنایع فولادی در بورس اوراق بهادار تهران خبر داد. علاوه بر این میزان واردات فولادی نیز در دو سال گذشته افزایش یافته است. سهم فولاد وارداتی در بازار داخلی ایران از ۱۶ درصد در سال ۹۲ به ۲۵ درصد در نیمه نخست امسال رسیده است.
بورسیها روی خط بودجه عمرانی
با نگاهی به روند ۱۰ ساله شاخص کل بورس تهران و همچنین تاثیری که بودجه عمرانی تحقق یافته دولت بر صنایع مرتبط بورسی از جمله سیمان، فولاد و املاک و مستغلات میگذارد، به راحتی میتوان این رابطه مثبت را مشاهده کرد. در نمودارهای بالا رابطه این متغیرها از سال ۸۳ تا پایان سال ۹۳ قابل ملاحظه است. (سال ۹۴ به دلیل نامعلوم بودن میزان تحقق بودجه عمرانی در نظر گرفته نشده است). همانگونه که در نمودارها نیز مشخص است، فراز و نشیب در بودجه عمرانی تاثیر قابل توجهی بر شاخص کل بازار سرمایه گذاشته است. اما با این چند مورد انحراف در سالهای مورد بررسی مشاهده میشود. در سال ۸۷ با وجود رشد بودجه عمرانی شاهد کاهش شاخص کل بورس هستیم که به دلیل تاثیرات بحران جهانی بر اقتصاد ایران است. در سال ۸۸ نیز با بهبود اقتصاد جهانی، بازار سهام ایران احیا شد تا کاهش میزان بودجه عمرانی نتواند تاثیر زیادی بر بازار سرمایه بگذارد و شاخص کل بر خلاف مسیر بودجه عمرانی حرکت کند. اما در سال ۹۱ شاهد انحراف دیگری در نمودار هستیم. در این سال با وجود افت قابل توجه بودجه عمرانی، شاخص کل روندی صعودی داشته است که میتوان دلیل عمده آن را رشد نرخ ارز در سال ۹۱ عنوان کرد. در مجموع میتوان گفت سه عامل نرخ ارز، قیمتهای جهانی و بودجه عمرانی عوامل تاثیرگذار بر عملکرد بازار سرمایه هستند.
ابهامات تحقق بودجه عمرانی
شاهین شایانآرانی، کارشناس بازار سرمایه در این خصوص با بیان اینکه در صورتی که بودجه عمرانی محقق شود یا درصد تحقق آن را بالا فرض کنیم، میتواند بر عملکرد شرکتهای بورسی تاثیرگذار باشد، گفت: مناسب بودن بودجه عمرانی در حوزههای مختلف صنعتی و عمرانی میتواند سبب جذب سرمایهگذاری شده و در نهایت به رونق، رشد و توسعه بینجامد. وی اضافه کرد: در صورتی که درصد تحقق بودجه عمرانی را پایین بدانیم، طبیعتا شاهد اثرات منفی در بورس خواهیم بود که به اعتقاد من این اثرات کاذب بوده و در کوتاهمدت سبب ایجاد شدن اختلال در بازار میشود. شایان آرانی در ادامه اظهار کرد: در حال حاضر در بودجه عمرانی کشور مفروضاتی وجود دارد که امکان تحقق آن را پایین میآورد که در این میان میتوان به قیمت ۴۰ دلاری نفت و نرخ ۲۸۵۰ تومانی دلار در بودجه ۹۴ اشاره کرد.
وی در توضیح سخنان خود گفت: در صورت محقق نشدن درآمد نفتی بهطور طبیعی درآمد دولت محقق نشده و در نهایت طرحهای عمرانی روی زمین میمانند که این موضوع تاثیر منفی خود را بر بورس خواهد گذاشت. این کارشناس تاکید کرد: در حال حاضر چند عامل در فضای بورس تاثیرگذار است که مهمترین آن رکود و همچنین دورنمای مربوط به مسائل تحریمهاست، چرا که در صورت رفع تحریمها شاهد ایجاد روابط بینالمللی در حوزه تجارت خواهیم بود که میتواند ابهامات موجود در بورس را تا حدودی برطرف کند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/988584/#ixzz3wL3TXGd5
۰۷:۲۱:۴۹ گروه بورس، سلیمان کرمی: در میان ۳۷ صنعت بورسی، در معاملات روز گذشته ۲۴ صنعت با رشد شاخص مواجه شدند. مطابق روزهای اخیر شاهد صدرنشینی صنایع کوچک بودیم. در این خصوص، گروه وسایل ارتباطی با تکنماد «لپارس» بیشترین رشد قیمت را تجربه کرد.
در ادامه گروههای صدرنشین، صنایع استخراج نفت و گاز، زغالسنگ، دستگاههای برقی، محصولات کاغذی و محصولات فلزی قرار داشتند. این موضوع کاملا به توجه بازار به گروههای کوچکتر اشاره دارد. از سوی دیگر، گروههای بزرگتر مانند شیمیایی، فلزات اساسی روند منفی را تجربه کردند. رشد صنایع و نمادهای کوچک تر در معاملات دیروز اثر خود را در رشد یک درصدی شاخص کل هم وزن منعکس کرد. از سوی دیگر، با فشار افت قیمتی نمادهای بزرگ مانند «فولاد» شاهد تعدیل رشد شاخص کل طی معاملات دیروز بودیم. ارزش بازار کمتر صنایع کوچکتر مانع از فعالیت شدید معاملهگران عمده و حقوقیها میشود. رشد این صنایع در کنار جهش تعداد معاملات کل بورس به سطح ۵۰ هزار مرتبه به افزایش فعالیت حقیقیها اشاره دارد. جدا از صنایعی مانند خودرو و بانک که بهطور کلی در صدر جدول حجم و ارزشی صنایع قرار دارند، حضور دیگر صنایع مانند ساخت محصولات فلزی، دستگاههای برقی نیز به هجمه حضور معاملهگران خرد اشاره دارد.
رشد آرام انبوهسازی از کف
شاخص گروه انبوهسازی در معاملات روز گذشته، با رشد ۲/ ۱ درصدی مواجه شد. این صنعت همچنین در روند هفت روزه با رشد ۸/ ۳درصدی مواجه شد و بر این اساس، زیان از ابتدای سال این گروه به ۳/ ۲۱ درصد محدود شد. همان طور که در هفته گذشته نیز اشاره شد، رکود بیش از دو ساله مسکن سایر نمادهای گروه انبوهسازی را در سالهای اخیر با افت سودآوری مواجه کرد. در حالی که نشانههایی از امیدواری به بهبود وضعیت مسکن، در اولین برآورد سود این شرکتها برای سال مالی ۹۴-۹۵ شاهد بودیم، اما حافظه تیره فعالان بازار از عدم تحقق سودآوری این شرکتها در سالهای گذشته، باعث شده که با وجود انتشار صورتهای خوشبینانه سود واکنش معکوس سهامداران را شاهد باشیم.
در نتیجه، شاخص این گروه نیز با افت شدید مواجه شد. با این حال، مطابق با پیشبینیهای «دنیای اقتصاد» بازگشت آرام شاخص این گروه را از کف شاهد هستیم. با ادامه روند رکودی بازار مسکن، از ابتدای سال جاری تحرکاتی در تیم اقتصادی دولت برای راه انداختن موتور مسکن رقم خورد. در این خصوص، سپردهگذاری یکساله برای دریافت وام با سقف ۸۰ میلیون تومانی، در ادامه افزایش سقف وام تسهیلات مسکن به ۶۰ میلیون تومان (در تهران) و در روزهای اخیر ابلاغ اطلاعیه مربوط به ادغام وامهای تسهیلات با دیگر وامهای سپردهای بانک مسکن از مواردی است که امیدها را برای رونق بازار مسکن به وجود آورده است. تداوم گشایشها برای رونق بازار مسکن میتواند اثر مثبتی بر گروههای بورسی مرتبط نیز بگذارد. در این شرایط، انتظار میرود بودجه نهایی کشور در هفته آینده ارائه شود. گمانه زنیها حاکی از افزایش ۱۲ درصدی بودجه عمرانی کشور در سال آینده است. این موضوع بهعنوان سیگنالی برای بازار ساخت و ساز محسوب میشود. کاهش درآمد نفتی، فشار زیادی بر روند تحقق بودجه کشور داشته است، این موضوع رکود بخشهای عمرانی کشور را نیز تشدید کرده است. در این شرایط، رفع تحریمهای بینالمللی و امکان افزایش صادرات نفت کشورمان در همین قیمتهای پایین نفت نیز خوشبینیها به تحقق بودجه برآوردی را برای سال آینده بیشتر کرده است.
خروج تدریجی بازار مسکن و ساخت و ساز میتواند تحرکاتی را در صنایع وابسته بورسی مانند انبوهسازی، سیمان و همچنین فولاد داشته باشد. با وجود خوشبینیهای موجود، به زعم بیشتر کارشناسان احتمال خروج سریع از حالت رکودی فعلی دور از انتظار است. بر این اساس انتظار تداوم انتشار صورتهای مالی نهچندان قوی در این شرکتها وجود دارد. این موضوع در شرایط کنونی مانعی قوی در برابر رشدهای ادامهدار این گروه محسوب میشود. روز گذشته در نمادهای فعال این گروه، تنها نماد «ثشرق» با افت قیمتی ۶/ ۰ درصدی مواجه شد. پس از رشد ۲/ ۹ درصدی این نماد در معاملات دوشنبه هفته گذشته، شاهد نوسانات اندک قیمتی در سهام این شرکت هستیم. دیروز، در حالی که حقوقیها ۱۶درصد از حجم معاملات خرید را به خود اختصاص داده بودند، ۲درصد از حجم فروش نیز به این گروه از معاملهگران تعلق دارد.
کاهش دامنه نوسان پالایشیها
شاخص گروه فرآوردههای نفتی در روز گذشته با رشد اندک ۲/ ۰ درصدی مواجه شد. شاخص این گروه در روند هفت روزه و همچنین از ابتدای سال به ترتیب، افت ۳/ ۱ و ۵/ ۲۰ درصدی را نشان میدهد. در حالیکه شرکتهای پالایشی بورسی همچنان از انتشار صورتهای مالی ۶ ماهه خودداری میکنند، تشدید ریزش افت قیمت نفت در سه ماه سوم سال، نگرانی از تداوم روند نزولی سودآوری این شرکتها را افزایش داده است. در کنار افت قیمت فرآوردهها همراه با افت قیمت نفت، تاخیر زمانی درخصوص ابلاغ نرخ محصولات از سوی شرکت ملی پالایش و پخش سودآوری این شرکتها را هدف قرار داده است. از طرفی نیز اختلاف نظر بر سر قیمتهای اعلامی از سوی پالایش و پخش و شرکتهای پالایشی عامل موثر دیگری در تاخیر چند ماهه ارائه صورتهای مالی این شرکتها محسوب میشود. با وجود انتظار برای عملکرد ضعیف سودآوری پالایشگاهها، به نظر میرسد در پی ریزش قیمتی این نمادها در هفتههای اخیر تا حدود زیادی اثر این موضوع در قیمت سهام دیده شده است. در این شرایط، ریزش شدید قیمتی و از سوی دیگر حمایت قوی معاملهگران در قیمتهای فعلی مانع از افت بیشتر نمادهای پالایشی شده است. در نتیجه، در روزهای اخیر شاهد نوسان اندک قیمتی در سهام این شرکتها بودیم. در روزهای پایانی سال ۹۳ نیز نمادهای پالایشی پس از بازگشایی ریزش شدید قیمت در پی کاهش سودآوری را تجربه کردند. در ادامه اما، پس از بازگشایی جهش قیمت سهام را در کمتر از یک ماه شاهد بودیم (رشد قیمت بعضا تا ۶۰ درصد). علاوه بر این، نمادهای این گروه در سال ۹۲ نیز جهشهای قیمتی عجیبی را تجربه کردند. روند پرنوسان قیمت این نمادها باعث شده که ذره بین برخی از معاملهگران که در سالهای اخیر سودهای شیرینی را از این نمادها کسب کردهاند، همچنان بر این شرکتها متمرکز باشد. در شرایط کنونی تغییرات قیمت نفت و همچنین انتشار صورتهای مالی میتواند دامنه نوسانات قیمتی را در این نمادها افزایش دهد. بر خلاف نوسانات اندک قیمتی گروه پالایشی در روزهای اخیر، دیگر نمادهای گروه فرآوردههای نفتی مانند «ونفت» جهش بیش از ۲۳ درصد قیمت را در یک هفته اخیر تجربه کرده است. دیروز، در این نماد در مقابل سهم ۱۸درصدی معاملهگران حقوقی در سمت خرید، فروش ۱۴ درصدی این معاملهگران را نیز شاهد بودیم. این نماد همچنین بیشترین حجم و ارزش معاملات را به خود اختصاص داد. بیشترین افت قیمتی در این گروه در نماد «شبریز» رقم خورد. این نماد با افت اندک ۴/ ۰ درصدی با حمایت ۴۸ درصدی حقوقیها مواجه شد.
فشار بزرگان بر شاخص کانههای فلزی
گروه استخراج کانههای فلزی در معاملات دیروز، با افت اندک ۲/ ۰ درصدی مواجه شد. از ۹ نماد فعال این گروه ۵ نماد با رشد قیمتی مواجه شدند. در این میان، «کبافق» با رشد ۵ درصدی بیشترین رشد را در میان سایر نمادهای این گروه ثبت کرد. نمادی مانند «کروی» نیز با رشد ۵/ ۴ درصدی در رده دوم صدرنشینان گروه کانههای فلزی قرار داشت. با این حال، افت اندک قیمتی نمادهای بزرگ این گروه مانند «کچاد»، «ومعادن» و همچنین «کگل» بر شاخص این صنعت فشار وارد کرد. قرار گرفتن قیمت جهانی سنگ آهن در سطح کمتر از ۴۰ دلار در کنار رکود بازار فولاد داخلی باعث شده که نگرانی از تداوم افت سودآوری شرکتهای سنگ آهنی تشدید شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/988490/#ixzz3wL3O0wmq
۰۷:۲۰:۵۶ گروه بورس: طی معاملات روز گذشته در بورس تهران شاخص کل با رشد ناچیز ۱۸ واحدی روبهرو شد. این در حالی بود که ارزش معاملات و همچنین شاخص کل هموزن با رشد نسبتا قابلتوجهی روبهرو شد. این روزها بورس تهران در شرایطی به کار خود ادامه میدهد که از طرفی خوشبینی به نتایج لغو تحریمها بالا گرفته است و از طرف دیگر همچنان سایه کمبود نقدینگی بر بازار سهام سنگینی میکند. همچنین شرایط تاریک منطقه باعث میشود نگرانیهای بورسبازان ادامه داشته باشد.
توجه به گروههای پیشتاز روز گذشته از لحاظ بازدهی نقش کمبود نقدینگی را به خوبی نشان میدهد. بر خلاف رویه ماههای گذشته، دیروز خبری از ارزشهای قابلتوجه معاملات در گروههای بزرگ و اثرگذار بازار نبود اما در گروههای نسبتا کوچکتر از قبیل ماشینآلات برقی، ساخت محصولات فلزی، غذاییها و داروییها تقاضا نسبتا بالا بود. تا جایی که بیشترین ارزش معاملات در گروههای ساخت محصولات فلزی و ماشینآلات برقی رقم خورد و پس از آن بود که گروههای مهمتری از قبیل بانکیها، خودروییها و محصولات شیمیایی قرار گرفت. به نظر میرسد که ساختار انتظارات در بازار سهام تغییر قابلتوجهی کرده است. با توجه به کنترل قیمت در نمادهای مهم و اصطلاحا لیدر، نقدینگی محدود بازار به سمت سهمهایی حرکت کرده است که از طرفی میزان سهام آزاد شناورشان پایین است و از طرف دیگر افتهای محسوسی را در ماههای گذشته تجربه کردهاند. لذا برای به حرکت درآوردن این سهمها از یکسو نقدینگی قابلتوجهی موردنیاز نیست و از سوی دیگر در این نمادها فروشنده خاصی دیده نمیشود. همچنین خوشبینیهای مربوط به رفع تحریمهای هستهای در کنار مسیر محسوس کاهش نرخ سود در بازار بین بانکی موجب افزایش قدرت ریسک پذیری سهامداران شده است.
همه این شرایط در حالی رقم میخورد که بروز اختلافات بین دو قدرت منطقهای، ایران و عربستان، باعث شده است که تقریبا تمامی بورسهای منطقه با افت مواجه شوند. اما روند معاملات روز گذشته در بورس تهران نشان داد که فعالان بازار فعلا توجهی به این مخاطرات ندارند چراکه اگر چنین بود، نباید در روز گذشته شاهد شکلگیری صفهای خرید میبودیم. هرچند برخی معتقد هستند که عرضه شدن صفهای خرید به نوعی نشان از نگرانی فعالان بازار است، اما دستکم در روز گذشته خبری از افت شدید قیمتها نبود. در روز گذشته گروههای فلزات اساسی، حمل و نقل و محصولات شیمیایی بیشترین تاثیر منفی را برای شاخص کل رقم زدند و در طرف دیگر گروههای ماشینآلات برقی، خودروییها و مواد دارویی بیشترین اثر مثبت را برای شاخص کل به ارمغان آوردند. از میان شرکتها نیز نمادهای بترانس، تیپیکو و حفاری بیشترین تاثیر مثبت و همچنین نمادهای فولاد، حکشتی و وتجارت نیز بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل گذاشتند. همچنین ارزش معاملات بورس تهران ۱۲۲ میلیارد تومان بود که در نتیجه دست به دست شدن ۵۷۴ میلیون ورقه بهادار در ۵۰ هزار و ۷۹۰ نوبت بود.
واکنش بازارهای خاورمیانه به روابط تهران-ریاض
به گزارش بلومبرگ، به دنبال افزایش درگیریهای دیپلماتیک میان ایران و عربستان که به نظر میرسد در بدترین وضعیت خود از دهه ۱۹۸۰ قرار دارد، بازارهای سهام منطقه خلیجفارس با افت مواجه شدند. بر این اساس، شاخص بورس قطر افت ۶/ ۲ درصدی را تجربه کرد و شاخص سهام دبی کاهش ۶/ ۱ درصدی را به ثبت رساند. همچنین در ریاض، شاخص بورس عربستان سعودی با کاهش ۷/ ۰ درصدی مواجه شد. این در حالی بود که بورس تهران رشد نسبی را تجربه کرد و نسبت به این مسائل سیاسی واکنش چندانی نشان نداد. بر اساس این گزارش، عربستان به سفیر ایران در ریاض ۴۸ ساعت فرصت داده است که این کشور را ترک کند. یکی از فعالان بازار سهام امارات معتقد است این افزایش تنشها غیرقابل پیشبینی بوده و باعث افزایش نگرانی سهامداران شده است. در واقع، احتمال افزایش هزینههای دولت در مسائل امنیتی موجب شده است که آینده بنگاههای اقتصادی کمی با ابهام مواجه شود.
شاخص ۲۰۰ شرکت مهم در GCC (شورای همکاری کشورهای عرب در خلیج فارس) بلومبرگ، نیز افت یک درصدی را تجربه کرد و به کمترین مقدار در یک هفته اخیر رسید. به علت اتحاد نسبی که میان این کشورهای عربی وجود دارد، نگرانیهایی درباره روابط تجاری در منطقه ایجاد شده است. بهطوری که بورس بحرین نیز افت ۲/ ۰ درصدی را تجربه کرد. در این میان، امارات پس از چین، دومین شریک تجاری ایران است و قطع احتمالی روابط تجاری این دو کشور میتواند تبعات منفی بسیاری داشته باشد. در این شرایط، بورس امارات افت ۳/ ۱ درصدی را تجربه کرد. بورس کویت و مصر نیز به ترتیب با ۸/ ۰ و ۲/ ۱ درصد افت مواجه شدند. عمان اما، تنها بورس عربی در منطقه بود که رشد ۲/ ۰ درصدی را به ثبت رساند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/988585/#ixzz3wL3J2An8
۰۷:۱۹:۴۰ گروه تحلیل: «دکتر هاشم پسران» اقتصاددان برجسته ایرانی استاد دانشگاههای کمبریج و کالیفرنیا و «دکتر رون اسمیت» از استادان نامدار اقتصاد در دانشگاه لندن مقالهای درباره «توافق هستهای ایران» به رشته تحریر درآوردهاند.
توافق هستهای که بین ایران و کشورهای ۱+۵ روز ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ به امضا رسید، طیفی از فرصتهای اقتصادی را هم برای ایران و هم برای شرکای سنتی این کشور در آسیا و اروپا فراهم میآورد. در حال حاضر چند هیات نمایندگی از کشورهای متعدد به ایران آمدهاند و امیدوارند بتوانند از این فرصتها بهره ببرند، اما ظرفیتهای بالقوه این تفاهم هم به انتخابهایی که ایران میکند بستگی خواهد داشت، شامل آنکه این کشور چطور اقتصاد بیمار خود را بازسازی خواهد کرد و چگونه درآمدهای خارجی تازهاش را خرج خواهد کرد و هم به اینکه بقیه کشورها چگونه انتخاب میکنند، شامل آنکه تحریمها با چه سرعتی برطرف خواهند شد.
ایران بازار بزرگی با جمعیتی جوان و تحصیلکرده است که بهطور نسبی دارای سرانه درآمدی بالایی بوده و از ظرفیت جذب و توان فنی عالی برخوردار است. با جمعیتی نزدیک به ۷۸ میلیون نفر، این کشور یکی از پایینترینها از نظر نسبت وابستگی (نسبت مجموع جمعیت جوان و پیر به جمعیت شاغل) است. در سال ۲۰۱۴، این نسبت در ایران ۴۱ درصد ثبت شد که در مقام مقایسه، هند با ۵۱ درصد، پاکستان با ۶۰ درصد و بریتانیا با ۵۵ درصد دارای این نسبت هستند. تقاضای قابل ملاحظهای برای کالای سرمایهای و دانش خارجی در این کشور وجود دارد. نیاز است هواپیماهای مسافربری جایگزین شوند، بخش تولید نیاز به مدرنسازی دارد، تولید خودرو نیاز دارد که بهطور بینالمللی از جنبه قیمت و کیفیت رقابتی شود، بر بخش نفت و گاز باید سرمایهگذاری هنگفتی صورت بگیرد و ساخت هتل و مدیریت آنها نیازمند سرمایهگذاری و دانش خارجی است. با رفع تحریمها، ایران میتواند منابع مالی منجمدشده خود را در بانکهای خارجی بازیابد. موضوع محوری آن است که این پول چگونه هزینه شود. خزانهداری آمریکا مبلغ آن را ۱۰۰ میلیارد دلار تخمین زده؛ در حالی که نقدینگی که آزاد میشود تنها حدود یک چهارم این مقدار خواهد بود. رئیس کل بانک مرکزی ایران میگوید حدود ۲۹ میلیارد دلار قابل استفاده خواهد بود و مابقی آن پیشتر تخصیص داده شده یا حتی با رفع تحریم نیز شامل محدودیتهایی خواهند بود. مقدار قابل دسترس در نهایت چیزی در حدود ۵۰ میلیارد دلار میتواند باشد.
تحریمها، بهخصوص نظیر آنچه برای ایران بهطور طولانیمدتی برقرار بود، میتوانند با تاثیری که در توزیع درآمدها و ثروت میگذارند سبب آسیبهای وسیعی در اقتصاد شوند. برداشتهشدن تحریمها درآمد دولت را از محل صادرات نفت و گاز افزایش خواهد داد و نیز ذخایر خارجی ایران را از انجماد بیرون میآورد. این میتواند منجر شود تا ضرورت برای تحول اقتصادی کمرنگ شده و میلی برای تداوم سیاستهای عوامگرایانه حال حاضر و پیشین پیدا شود. در ابتدا، اقتصاد رشد سریعی خواهد داشت، اما این میتواند تورم مضاعفی را بهدنبال آورد و ناکارآمدیهایی را باعث شود که به بحران ارزی دیگری بینجامد. مهم است که وقتی تحریمها رفع میشوند در برابر موضوع رشد سریع و انبساطی اقتصاد در حالی که تغییرات و تحولها صورت نگرفته و سیاستهای لازم تنظیم نشدهاند، مقاومت شود. با اینکه تحریمها بدون هیچ شکی باعث لطمه به اقتصاد ایران شدهاند، آسیب آنها نسبت به آنچه سوءمدیریت به اقتصاد این کشور وارد کرده، ناچیز است. اقتصاد ایران حتی در زمانی که قیمت نفت در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ بالا بود سیر نزولی خود را آغاز کرد که منتهی به سقوط بازار ارز در سال ۲۰۱۲ شد که این امر با اینکه با وقوع تحریمها تشدید شد اما بهطور عمده آن را میتوان ناشی از سیاستهای احمدینژاد دانست.
با روی کار آمدن روحانی در انتخابات سال ۲۰۱۳، تورم از ۴۵ درصد در اواسط این سال تا ۱۶ درصد در ماه مارس ۲۰۱۵ فروکش کرد، اقتصاد متنوع شد و نفت حالا بخش کوچکتری از صادرات ایران را تشکیل میدهد. بعد از دو سال رشد کمتر از صفر، منفی ۶/ ۶در سال ۲۰۱۲ و منفی ۶/ ۲در سال ۲۰۱۳، رشد سال ۲۰۱۴ مثبت شده و حدود ۴ برآورد شده است و انتظار میرود در سال ۲۰۱۵ رشد به ۳ درصد برسد. پیامد تحریمهای سال ۲۰۱۲، تولید نفت از ۳/ ۴ به ۲/ ۳میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کرد و صادرات نفت خام از ۱/ ۲ به ۱/ ۱ میلیون بشکه در روز کاسته شد، با وجود این از آن زمان تولید و صادرات نفت اکنون به ترتیب به ۶/ ۳۶ و ۲/ ۱ میلیون بشکه در روز همراه با ۴/ ۰ میلیون بشکه در روز فرآوردههای نفتی افزایش پیدا کرده است. اما مصرف نفت در داخل کشور (به خاطر اعمال یارانههای فزآینده ناشی از تورم بالا) به رشد خود ادامه داده و اکنون به ۸/ ۱ میلیون بشکه در روز رسیده است که از صادرات نفت خام ایران بیشتر است.همچنین با وجودی که ایران بزرگترین ذخایر گاز را دارد، همچنان یکی از بازیگران حاشیهای در تجارت بینالمللی گاز محسوب میشود. برخی نظیر آژانس بینالمللی انرژی (IEA) گمانهزنی میکنند ایران بتواند به سرعت به سطح تولید سال ۲۰۱۱ بازگردد، اما بسیاری دیگر در تحقق این امر تردید دارند و فکر میکنند بازیابی سطح تولید این کشور به این بستگی دارد که چهطور از سرمایهگذاری و دانش خارجی استفاده کند.
جذب سرمایهگذاری خارجی در صنعت نفت به شروط و چارچوبها در قراردادهای جدید نفتی ایران (IPC) بستگی دارد که قراردادهای نهچندان جذاب قبلی برای کارفرماهای خارجی را مورد بازبینی قرار داده است. ایران به نوسان قیمت نفت بسیار حساس بوده است و در بلندمدت نیاز دارد با داشتن یک صندوق ذخیره از تاثیر نوسانهای درآمدی فروش نفت بکاهد. موضوع کلیدی برای ایمن کردن اقتصاد در برابر تغییرات درآمد نفتی نیاز به قانونگذاری خاص و هدفدار برای این منظور است. در شرایط تحریمی اخیر، مصرف خانوار که شامل طیفی از یارانهها نیز میشود، بهطور مشهودی افت کرده و اثر اصلی این بر میزان سرمایهگذاری بوده است. در طول دو سال ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳، میزان حقیقی مصرف خصوصی در ایران نزدیک به ۴/ ۱ درصد کاهش یافته و نیز میزان حقیقی تولید ناخالص داخلی نیز ۴/ ۱۵ درصد در مجموع افت کرده است. اولویت اکنون باید آن باشد که سرمایهگذاری در زیرساختها، تولید نفت و گاز، پتروشیمی، توریسم (ساخت و مدیریت هتلها)، تولید خودرو که پیش از این صنعت موفقی بوده، رشد و ترقی یابد.
در گذشته، دورههای متوالی در سالهای ۱۹۹۲-۱۹۹۰، ۲۰۰۵-۲۰۰۴ و ۲۰۱۳-۲۰۱۲ بوده که تورم بالا و ادامهدار همراه با بحران ارزی روی داده است. این اهمیت دارد که این الگو تکرار نشود. این نیاز به مدیریت انتظارات تورمی دارد که لازمه آن ایجاد اعتماد به حاکمیت و سیاستگذاران پولی کشور، تک نرخی کردن ارز، اعطای استقلال نسبی به بانک مرکزی، تعادل مالی بخش عمومی و تحول نظام بانکی است. دست نهادهای شبهدولتی که به وجودآورنده مخارج برگرفته از انگیزههای غیراقتصادی و داشتن اولویت و رانت در دسترسی به تسهیلات بانکی و اعتبارات است باید کوتاه شود. عامل مهم دیگر در مبارزه با تورم، سیاست نرخ سود است. نرخ اسمی سود باید بالاتر از نرخ سود انتظاری تعیین شود،در غیر این صورت، تقاضای مازاد برای وامها (که در درجه اول برای سفتهبازی و دلالی است) شکل میگیرد. در مورد ایران، در پیش گرفتن چنین سیاستی اهمیت ویژهای دارد، چرا که نهادهای قدرتمند سیاسی نیمه دولتی و حاکمیتی هستند که به وامهای بانکی دسترسی دارند. مهم است که ساختار اقتصادی متحول شود، شرایط شفافیت و باز بودن برای انگیزه بخشی به بخش خصوصی و سرمایهگذاری خارجی مهیا شد و این میتواند به شدت برای نهادهای منتفع اقتصادی فعلی تهدیدکننده باشد. برداشتن کنترلهای قیمتی و یارانهها نیز از جنبه سیاسی دشوار خواهد بود.
بازسازی و تحولهایی فوری در بخش یارانههای انرژی لازم است که باعث هدررفت، اختلالات اقتصادی و آلودگی هوا شدهاند. در زمان احمدینژاد، تحولاتی در قانون به تصویب رسید، اما از رسیدن به نتایج مطلوب در مرحله اجرا بازماند. قیمت حاملهای انرژی بالا رفت و جریان عظیمی از نقدینگی به ازای آن به وجود آمد (حدود ۳۴ میلیارد دلار). اما تورم بالا و سقوط ارزش ریال باعث شد ارزش حاملهای انرژی به قیمتهای بینالمللی دست آخر به قیمتهای سابق بازگردد که حدود ۲۲ درصد قیمتهای هدفگذاری شده هستند. اولویتهای اقتصادی حاکمیت ایران باید این موارد باشند: برقراری تعادل میان رشد منابع و رشد مدعیان این منابع، قرار دادن نرخ سود بالای نرخ تورم انتظاری، اولویتبندی سرمایهگذاری، متحولکردن و بازسازی ساختار اقتصادی و ساختن روابطی بهتر با همسایگان در خاورمیانه و آسیای میانه. این موضوع نه تنها سبب رشد تجارت و توریسم خواهد شد که تاثیرات مطلوب ژئوپلیتیک خواهد داشت. رونق اقتصادی ایران تاثیر محسوسی برای فراهم کردن انگیزه برای همکاری در پی خواهد داشت. این ممکن است سبب شود تا مشارکت مثبتتری برای حل مشکلات منطقهای فراهم شود.
۰۷:۱۹:۱۴ منیـره نظامیوند چگینی: بازارهای کالایی در سراسر جهان تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی نوسان میکنند. در ماههای اخیر عامل بهای نفت بود که با افت خود زمینهساز ریزشها در بازارهای مختلف میشد؛ اما دیروز در آخرین معاملات انجامشده در بازارهای جهانی، در حالی هفته کاری آغاز شد که بازارها رشد بهای نفت را آن هم در پی اوجگیری احتمالات از بروز تنشها در منطقه خلیج فارس به دلیل اقدام عربستان سعودی درخصوص قتل شیخ نمر، روحانی برجسته شیعه، تجربه کردند. به گفته منابع آگاه، این تنش بین ایران و عربستان سعودی ممکن است قیمت نفت خام را به دلیل فشار ناشی از خطر تهدید بروز بیثباتی در منطقه بالاتر ببرد.
به گزارش بلومبرگ، دیروز در جدیدترین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۵) بهای نفت خام برنت با رشدی به اندازه ۶۰ سنت معادل ۵۸/ ۱ درصد تا ۳۷ دلار و ۸۷ سنت بالا رفت. همچنین هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت (WTI) با افزایش ۳۵ سنتی معادل ۹۴/ ۰ درصد در محدوده ۳۷ دلار و ۳۹ سنت مورد دادوستد قرار گرفت. این رشدها در حالی بود که محصولات در بازار پتروشیمی، بهعنوان یکی از نزدیکترین بازارها به نفت، رفتارهای متفاوتی را از خود نشان دادند. به گزارش دنیای اقتصاد به نقل از آی.سی.آی.اس (ICIS)؛ در بازارهای جهانی در مناطق مختلف نوسانات از مسیرهای متفاوتی تبعیت کردند. در اروپا، بهای تولوئن ریزش شدیدی به بزرگی ۲۵ دلار را تجربه کرد؛ در حالیکه قیمت بنزن با رشدی چشمگیر همراه بود. در بازارهای آسیایی نیز، ایزومر زایلین مخلوط کاهش ۵ دلاری را پشت سر گذاشت و همگام با آن، پارازایلین (PX) نیز در مسیری ریزشی حرکت کرد. در طرف مقابل اما شاهد رشد برخی انواع محصولات نیز بودیم که در این میان میتوان به تولوئن، بنزن، نفتا، اتیلن و استایرن مونومر (SM) اشاره کرد. یکی از مهمترین محصولاتی که تقریبا نوسان چندانی نداشت و ثبات قیمت را تجربه کرد، پروپیلن بود.
به عقیده تحلیلگران، ایران بزرگترین و مهمترین رقیب عربستان در خاورمیانه است و هر دو کشور در فضای رقابتی تنگاتنگی در زمینه نفت خام و محصولات پتروشیمی در حال تلاش برای پیشی گرفتن از یکدیگر هستند. یک خریدار پتروشیمی مستقر در دبی در این خصوص گفت: عربستان سعودی نگران این است که ایران پس از رهایی از بند تحریمهای اقتصادی تحمیل شده از سوی آمریکا، حجم عظیمی از ذخایر نفت خام خود را روانه بازارها خواهد کرد که در نهایت به نوسان شدید قیمتها منجر خواهد شد. با این حال، تهران در اواخر هفته گذشته اعلام کرد که پس از پایان تحریمهای غرب، به تدریج وارد بازارهای جهانی خواهد شد و درصدد وارد آوردن فشار بر قیمتها نیست. بنابر اظهارات منابع آگاه، با توجه به گامهای مثبت از سوی ایران و طرف مذاکره، انتظار میرود این تحریمها در نیمه اول سال ۲۰۱۶ میلادی برداشته شود و در نتیجه شاهد بازگشت رونق اقتصادی به بازار ایران باشیم. در حال حاضر ایران برای بسیاری از کشورها، گزینهای جذاب برای سرمایهگذاری محسوب میشود.
بر اساس گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از پلاستمارت (Plastemart)؛، بازار محصولات پتروشیمی در حالی سال جدید میلادی را آغاز کرده که شاهد رفتارهای متفاوت و عمدتا افزایشی از آنها بودهایم؛ اما این محصولات سال گذشته میلادی را پر فراز و نشیب پشت سر گذاشتند. چنانچه به نمودار روند قیمتی آنها در بازه سال ۲۰۱۵ میلادی نگاهی اجمالی داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که طی این بازه زمانی، بازار پتروشیمی و صنعت پلیمر، سالی پر از نوسان داشته؛ چراکه اقتصاد جهانی به چالش کشیده شده و اغلب بازارها تحت تاثیر این موج ریزشی قرار گرفتهاند. براساس این گزارش، در بیشترین روزهای معاملاتی در سال ۲۰۱۵، قیمت نفت در محدوده ۴۰تا۶۰ دلار آمریکا در هر بشکه معامله شده است. این روند بعد از جشن سال نو ۲۰۱۵ آغاز شد و بهای نفت خام برنت و همچنین نفت خام وست تگزاس اینترمدیت کاهش داشتند و به سطوح پایینی که در بازه سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۰۹ میلادی دیده شده بود، رسید. کما اینکه همچنان شاهد افت قیمتها و وجود نگرانیها از وجود مازاد عرضه بیش از حد هستیم. با آغاز سال ۲۰۱۶، برخی از ناظران بازار پیش بینی کردهاند که سال نزولی دیگری پیش روی نفت قرار دارد که باید منتظر ریزشهای شدیدتر حتی تا زیر کف ۳۰ دلاری نیز بود. این گمانه زنیها بازار محصولات پتروشیمی را نیز متاثر خواهد کرد و بعید نیست که بازار این محصولات نیز تا سطوح نگرانکنندهای افت داشته باشد. بخش قابل توجهی از مشکلات نفت در سال ۲۰۱۵ را میتوان به امتناع سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) از کاهش تولیداتشان برای حفظ سهم خود در بازار و اعمال فشار بر تولیدکنندگان گاز شیل پر هزینه در ایالات متحده نسبت داد.
با کاهش قیمت نفت، تولیدکنندگان بزرگ محصولات پتروشیمی همچون عربستان سعودی را که اقتصادشان وابستگی بالایی به بازار نفت دارد، وادار به اتخاذ تصمیمات جدید در زمینه تولیدات خود ساخته تا از تحمل ضررهای سنگینتر ممانعت کنند. به گزارش آی.سی.آی.اس براساس آمارهای رسمی اعلام شده از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا در سال ۲۰۱۵ میلادی، میزان صادرات نفتا از سوی ایالات متحده افزایش یافته است؛ چراکه پالایشگاهها همچنان به دنبال طرحها و برنامههای جدید برای افزایش تولیدات بودهاند؛ اما این نکته مطرح میشود که رشد تصاعدی صادرات میعانات گازی، میتواند بر میزان خروجی نفتا تاثیرگذار باشد. در پایان سال ۲۰۱۵ میلادی، بهای نفتا در بازارهای آسیا به کمترین میزان ۷۸ ماه (۶ و نیم سال) گذشته رسید و در حوالی ۳۸۴ دلار بر هر تن CFR ژاپن افت کرد که این رخداد در پی رشد موقعیتهای فروش آتی در بازارهای مالی و ضرر و زیانهای شدید در بازار نفت خام اتفاق افتاده است. در ادامه این گزارش آمده است: برخلاف نوسانات در قیمت اتیلن در بازارهای نقدی آسیا و اروپا، بازار نقدی اتیلن در آمریکا همچنان در بیشتر هفتهها در سال ۲۰۱۵ میلادی با ریزش همراه بوده است. در پایان سال ۲۰۱۵، افت بهای اتیلن در بازار نقدی تا جایی بود که به پایین ترین سطح خود از اوایل سال ۲۰۰۹ سقوط کرد و فاصله معناداری با مناطق دیگر در زمینه ثبت عجیب ترین سطوح قیمتی ایجاد کرد.
به گزارش چم اُربیس (ChemOrbis) اتیلن در بازارهای آسیایی به دلیل فصل طولانی تعمیر و نگهداری در کره جنوبی و ژاپن که راه را برای گسترش فاصله بین اتیلن در بازار نقدی و نیز نفتا از ماه آوریل تا جولای سال ۲۰۱۵ هموار ساخت، در بیشترین بازههای زمانی در سال ۲۰۱۵ میلادی روندی نوسانی را پشت سر گذاشت. قدرت بازار اتیلن نقدی تا حدی بوده که قیمت پلیاتیلن سنگین (HDPE) و نیز پلیاتیلن سبک خطی (LLDPE) وارداتی به چین در ماه دسامبر زیر قیمت اتیلن دادوستد شده است. همچنین بازار پلیاتیلن (PE) و پلیپروپیلن (PP) نیز در اغلب بازههای زمانی سال ۲۰۱۵ افت قیمت را تجربه کردهاند. به گزارش چم اُربیس، همچنین بازار محصولات الفین و پلیالفینها در اروپا نیز در سال گذشته میلادی روندی نزولی را تجربه کردند. براساس این گزارش، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که انتظار میرود به دلیل رشد ضعیف اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۶، بحران قابل توجهی پیش روی بازارهای کالایی باشد. فاکتور کلیدی تصمیم گیرنده و اثرگذار بر میزان شدت این بحران، میزان تورم در ایالات متحده و نوسان ارزش دلار و نیز اصلاحات در چین و شرایط آتی بازار سرمایه این کشور خواهد بود. اگر چین قادر به حرکت رو به رشد تدریجی از طریق ایجاد توازن در اقتصاد با کمک سرمایهگذاریهای جدید باشد، میتواند دریک مسیر رشد پایدار گام بردارد و به روزهای اوج شکوفایی اقتصادی خود بازگردد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/988528/#ixzz3wL2jYiH1
۰۷:۱۷:۴۴ طبق سند چشمانداز ۱۴۰۴، میزان صادرات محصولات فولادی کشور باید به ۱۸ میلیون تن برسد. به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، براساس سند چشمانداز ۱۴۰۴ و با توجه به طرحهای در حال اجرا از سوی بخش دولتی و خصوصی، پیشبینیشده ۵۵ میلیون تن فولاد تولید شود که از این میزان، ۳۷ میلیون تن به مصرف داخلی و ۱۸ میلیون تن صادر خواهد شد.
بر اساس این گزارش، تا پایان سال ۹۳، ظرفیت فولاد خام ۲۴ میلیون تن و ظرفیت محصولات فولادی ۳۳ میلیون تن بوده است. اکنون طرحهای توسعه مختلفی توسط ایمیدرو و بخش خصوصی از جمله ۷ طرح فولادی استانی، طرحهای توسعه شرکتهای فولادی همچون فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، فولاد هرمزگان، فولاد خراسان و… در حال اجرا است. همچنین، ایمیدرو طرحهای فولادی جدیدی طی ۲ سال اخیر برای واگذاری به سرمایهگذاران در مناطق ویژه چابهار، بندرعباس و عسلویه تدوین کرده است. بخش خصوصی نیز با اجرای طرحهای فولادی، نقش قابل توجهی در تکمیل زنجیره صنعت فولاد و دستیابی به اهداف مذکور خواهد داشت. این گزارش میافزاید: طبق برنامه راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت، برای دستیابی به این هدف، «توسعه صنایع آهن و فولاد با برقراری توازن در زنجیره استخراج معدن تا تولید محصول نهایی به منظور پوشش کامل نیاز داخل»، «صادرات به کشورهای هدف و حداکثرسازی مزیت اقتصادی»، «بهکارگیری فناوریهای روز دنیا» و نیز «اولویت قراردادن مناطق منطبق با دسترسی به منابع و بازارهای داخلی و خارجی کشور» مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنا براین گزارش، تا پایان سال جاری صادرات حدود ۳میلیون تن محصولات فولادی برنامهریزی شده است.
۰۷:۱۶:۲۹ گروه بازرگانی: در دوازدهمین نشست کمیسیون بازار پول و سرمایه، موضوعات مختلفی از نرخ ارز در قانون بودجه ۹۵ تا اعتراض به تداوم بلاتکلیفی بخش خصوصی در قبال اجرای مفاد قانون رفع موانع تولید مطرح و به بحث گذاشته شد. نمایندگان بخش خصوصی در این نشست، نسبت به نرخ ارز اعلام شده در بودجه سال آینده اعتراض کردند و هم از بیتوجهی بانکها نسبت به اجرای ماده ۲۰ قانون رفع موانع تولید در مورد تسهیل روند بازپرداخت بدهیهای ارزی بخش خصوصی سخن گفتند. سیدحسین سلیمی، نایب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه با اشاره به تعیین قیمت دلار در لایحه بودجه سال ۹۵ گفت: یکی از مهمترین مسائلی که باید در این کمیسیون مورد بررسی قرار گیرد، نرخ ارز است که در لایحه بودجه سال ۹۵، معادل ۲۹۹۷ تومان تعیین شده است.
وی افزود: عدهای به دنبال ایجاد فاصله بین نرخ آزاد و نرخ دولتی ارز هستند؛ به این دلیل که این فاصله رانتی قانونی برای آنان ایجاد میکند. سلیمی ادامه داد: این تفاوت نرخ باید حذف شود؛ چرا که مخل نظم در بازار ارز است. این عضو کمیسیون بازار پول و سرمایه در بخش دیگری از سخنانش گفت: به نظر میرسد، در بودجه سال آینده صنعت خودرو در کانون توجه و حمایت بسیاری قرار گیرد. در صورتی که صنایعی با بازدهی و مزیت بیشتر در کشور وجود دارد که مورد بیمهری قرار گرفته است. علی سنگینیان، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه نیز با تایید سخنان سلیمی و نقد بخش خصوصی نسبت به تصمیم دولت درباره تعیین نرخ ارز در بودجه سال آینده گفت: مقرر شده است، کارگروهی متشکل از کمیسیونهای مختلف اتاق تهران تشکیل شود و همه نظرات در این کارگروه مطرح شود. وی افزود: نرخ ۲۹۹۷ تومان از نرخ ارز در اتاق مبادله پایینتر است و این ابهام وجود دارد که چنین نرخی چگونه تعیین شده است. این نرخ در کارگروه مذکور مورد بحث قرار میگیرد و سپس موضع اتاق مشخص میشود.
عباس آرگون، دیگر عضو این کمیسیون نیز اجرای قانون برنامه پنجم را در مورد تعیین نرخ ارز مورد تاکید قرار داد و گفت: ما نباید در مورد نرخ ارز بحث کنیم. بلکه باید از دولت بخواهیم براساس قانون برنامه پنجم توسعه و براساس تفاضل نرخ تورم داخلی و خارجی، نرخ ارز را تعدیل کند. وی همچنین با اشاره به آمارهایی که از وضعیت زیان بانکها منتشر میشود، گفت: بهتر است اتاق یک جمعبندی از شرایط بانکهای کشور ارائه دهد؛ چرا که شواهد موجود از ورشکستگی موسسات مالی، خطرناک به نظر میرسد. سیدحامد واحدی نیز گفت: در مورد نرخ ارز مباحث بسیاری مطرح میشود. اما بهطور کلی آنچه قیمت دلار را تعیین میکند، قیمت نفت است. با توجه به اینکه پیشبینیها، حاکی از آن است که قیمت نفت به کمتر از ۳۰ دلار برسد، دولت برای تامین منابع مورد نیاز خود احتمالا به افزایش قیمت دلار، نرخ حاملهای انرژی و افزایش نرخ مالیاتها متوسل خواهد شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/988519/#ixzz3wL2HBuqo
۰۷:۱۲:۴۷ دنیای اقتصاد: بازارهای جهانی سال ۲۰۱۶ را با شوک چینی و البته اثرپذیری از تنشهای خاورمیانه آغاز کردند. دوشنبه، چهارم ژانویه، نخستین روز معاملاتی بازارهای مالی و کالایی جهان در سال جدید میلادی بود، اما کمتر کسی چنین توفانی را برای سال نو بازارها پیشبینی کرده بود. روز گذشته نگرانی معاملهگران چینی از دادههای فعالیت کارخانهای دومین اقتصاد بزرگ جهان که دهمین ماه پیاپی انقباض را نشان میداد، باعث سقوط ۷ درصدی بازارهای سهام چین شد. شاخص شانگهای یکی از بزرگترین بازندهها بود که همراه با دیگر شاخصهای چینی، دیگر بازارهای سهام آسیا را هم تحتتاثیر قرار داد. از سوی دیگر افت بازارهای سهام، نفت را که در نخستین روز کاری ۲۰۱۶ رو به رشد گذاشته بود، از اوج روزانه پایین آورد. شاخص برنت که پنجشنبه، ۳۱ دسامبر، اندکی بالاتر از ۳۷ دلار قیمت خورده بود، دوشنبه تحتتاثیر تشدید تنشها میان ایران و عربستان سعودی، کار خود را با قیمت ۵/ ۳۸ دلار شروع کرد اما بعد با اثرگذاری نگرانیهای آسیایی، مقداری افت را تجربه کرد. روز گذشته تنشهای ژئوپلیتیک منطقه و افت بازارهای سهام، قیمت طلا را نیز رشد داد. اونس که از افت دلار و رشد نفت نیز سود برده بود، دوشنبه به محدوده ۱۰۸۰ دلار رفت.
گروه بازار پول: نخستین روز فعالیت بازارهای جهانی در سال ۲۰۱۶ توفانی آغاز شد. در حالی که تشدید تنشها میان ایران و عربستان سعودی، در ابتدای روز باعث جهش بهای نفت خام شد، در ادامه روز وضعیت نگرانکننده بازارهای سهام آسیایی طلای سیاه را از اوج شروع روز پایین آورد. نفت خام برنت که پنجشنبه ۳۱ دسامبر اندکی بالاتر از ۳۷ دلار قیمت خورده بود، دوشنبه را نزدیک قیمت ۵/ ۳۸ دلار آغاز کرد، اما با نگرانیهای آسیایی رو به افت گذاشت. بازار سهام چین روز دوشنبه پس از ۷ درصد سقوط تعطیل شد تا ریزش شاخصها ادامه پیدا نکند. این ریزش، دیگر بازارهای آسیایی را نیز متأثر کرد. این ریزشها همراه با تنشهای خاورمیانه و همچنین اثرگذاری افت دلار و رشد نفت، بهای جهانی طلا را نیز در نخستین روز کاری سال جدید میلادی افزایش داد. هر اونس طلا که سال ۲۰۱۵ را با قیمت ۱۰۶۱ دلار به پایان رسانده بود، روز گذشته تا محدوده ۱۰۸۰ دلار هم بالا رفت. قیمتی که دوشنبه تا ساعت ۷ شب به وقت تهران برای اونس طلا ثبت شد، ۱۰۷۷ دلار بود، گرچه هماکنون که شما این گزارش را میخوانید ممکن است قیمت متفاوتی به عنوان قیمت نهایی نخستین روز کاری سال ۲۰۱۶ رقم خورده باشد.
زلزله در سهام چین
به گزارش رویترز، بازارهای سهام چین روز دوشنبه تحتتاثیر دادههای فعالیتهای کارخانهای و افت ارزش یوآن با ۷ درصد سقوط مواجه شدند تا بازارها چارهای جز بستن تالارهای معاملاتی نداشته باشند. روندی که از ابتدای روز کاری شرق آسیا شروع شده بود، حدود ساعت ۹ صبح به وقت تهران شدت گرفت تا بازارها یک و نیم ساعت زودتر از زمان معمول بسته شوند. فشار فروش در بازارهای سهام چین پس از آن تشدید شد که بازارهای عمده ۵ درصد سقوط کرده بودند و بازارهای شانگهای و شنزن تعطیل شده بودند. به این ترتیب شاخصهای کامپوزیت شانگهای، هنگ سنگ ۹/ ۶ و ۳ درصد سقوط کردند. این روند پیامد اعلام انقباض فعالیت کارخانهای چین در ماه دسامبر برای دهمین ماه متولای بود. سرعت افت دسامبر از ماه نوامبر ۲۰۱۵ نیز بیشتر بود. این گزارش، گزارشی از یک موسسه غیردولتی بود، اما گزارشی دولتی که بر شرکتهای بزرگ تر دولتی تمرکز دارد نیز روز جمعه نشان داد فعالیت برای پنجمین ماه متوالی افت داشته است.
تکرار سقوط تاریخی
این اولین بار بود که بازارهای چین با چنین حالتی که از آن بهعنوان «قطعکننده مدار» یاد میشود، مواجه شدند. ارزش سهام در بازارهای بورس چین در نخستین روز کاری سال جدید میلادی در حالی اتفاق افتاد که دولت چین ماهها است برنامههای تحریکی را دنبال میکند. به گزارش بیبیسی، دولت چین درصدد آن است تا مانع از کاهش بیشتر ارزش سهام در بازارهای بورس شود اما به نظر میآید اقدامات آن تاکنون ناکام مانده است. بازارهای چین در سال گذشته نیز شوک قابل توجهی به بازارهای سهام جهان انتقال دادند. سال گذشته بهرغم ورود دولت و شرکتهای دولتی برای کنترل اوضاع، ارزش سهام در بازارهای سهام چین به شدت سقوط کرد، اتفاقی که دوشنبه نیز تکرار شد. بازارهای بورس در چین در سه هفته گذشته، تقریبا نزدیک به ۳۰ درصد ارزش خود را از دست دادهاند. مقامهای حزب کمونیست چین نگران آن هستند که سقوط بازار سهام در این کشور به ناآرامیهای اجتماعی در کشور منجر شود.
رسانههای دولتی چین گفتهاند که ۲۱ شرکت کارگزاری، بیش از ۱۲۸ میلیارد یوآن (۲۰ میلیارد دلار) در اختیار صندوق تثبیت بازار قرار دادهاند تا بتواند به تعهدی که اواخر هفته برای حمایت از بازار داده بود، عمل کند. تلاطم در بازارهای بورس چین باعث ایجاد این نگرانی شده که آیا سیاستگذاران چین، توانایی برقراری ثبات در بازار را دارند یا نه. رسانههای محلی گفتهاند که بیش از ۲۰۰ شرکت چینی حاضر در بورس، معامله روی سهام خود را به منظور جلوگیری از سقوط بیشتر ارزش سهام خود را متوقف خواهند کرد. بازارهای سهام چین در میانههای تابستان ۲۰۱۵ نیز شاهد سقوط شدید بودند و حالا تکرار این سقوط، میتواند موج تازه ای از نگرانیها را به اقتصاد جهان منتقل کند. چین که تا چند سال پیش رشدهای دو رقمی را تجربه میکرد، چند سالی است با کاهش رشد به حدود ۷ درصد روبهرو شده و این رقم با استانداردهای چینی ضعیف در نظر گرفته میشود. دولت چین که رونق بورس این کشور را نشانهای از قدرت و نفوذ خود میداند در چنین مواقعی به سرعت وارد عمل میشود تا از کاهش بیش از پیش شاخصها جلوگیری کند، اما سیاستهای ضربتی و در کل سیاستهای تحریکی فعلا جواب نداده است. چین در حال گذار از مدل اقتصادی صادرات محور به مدل اقتصادی مصرف محور است و در این مسیر، چالشهایی از این دست اجتنابناپذیر هستند؛ اما حجم نگرانیهای موجود درباره آینده اقتصادی این کشور، نگرانیهای سیاسی را نیز تشدید کرده است. از آنجا که تعداد زیادی از سرمایهگذاران در بورس چین سرمایهگذاران حقیقی و خرد هستند، دولت چین میداند که ادامه زیان این سرمایهگذاران به اقتصاد این کشور لطمه وارد خواهد کرد و حتی ممکن است به ناآرامیهای اجتماعی منجر شود. بهدلیل ضعف شاخصهای اقتصادی در ماههای اخیر، بانک مرکزی چین بارها نرخهای بهره را کاهش داده، اما نتوانسته وضعیت بازارها را سامان ببخشد.
ریزش بازارهای آسیایی
سقوط بازارهای سهام چین، دیگر بازارهای آسیایی را نیز تحتتاثیر قرار داد. دوشنبه بازارهای سهام آسیا هم در پی انتشار آمار تولید ضعیف چین و افزایش تنشها در خاورمیانه که ریسکگریزی سرمایهگذاران را افزایش داد، با افت مواجه شدند. به گزارش «ایسنا» شاخص ام اس سیای بازارهای سهام آسیا اقیانوسیه بجز ژاپن، در واکنش به آمار اقتصادی ضعیف چین ۶/ ۲ درصد افت کرد. شاخص نیکی ۲۲۵ ژاپن ۴/ ۲ درصد عقبنشینی کرد و کسپی کره جنوبی با ۴/ ۱ درصد کاهش افت روبهرو شد. اس اند پی/ ای اس ایکس ۲۰۰ استرالیا کاهش ۳/ ۰ درصدی را تجربه کرد و بازارهای سهام در تایوان و آسیای جنوب شرقی هم در سطح پایینتری ایستادند. بازارهای سهام اماراتمتحده عربی در ساعات اولیه معاملات روز گذشته بهدلیل ریزش چشمگیر بورسهای آسیایی و افزایش تنشهای ژئوپلیتیک در خلیجفارس، افت کردند. شاخص بازار دبی در ۱۰ دقیقه اول معاملات ۹/ ۰ درصد ریزش کرد درحالیکه شاخص ابوظبی هم ۲/ ۰ درصد کاهش داشت.
امیدواری نفت
سقوط سهامهای آسیایی، معاملات نفت را نیز تحتتاثیر قرار داد اما طلای سیاه روزهای بهتری را نسبت به هفتههای گذشته سپری میکند. دوشنبه، نفت در نخستین روز معاملاتی سال ۲۰۱۶ به دلیل تشدید تنشها میان عربستان سعودی و ایران که دو تولیدکننده عمده نفت هستند، با جهش روبهرو شد، اما بعد تا حدی تحت فشار روند بازارهای سهام و نگرانیهای اقتصادی قرار گرفت. نفت برنت که شاخصی برای بهای نفت جهانی است صبح دوشنبه از مرز ۳۸ دلار نیز بالاتر رفت، گرچه بعد از این مرز پایین آمد. قطع روابط دیپلماتیک ریاض با تهران در روز یکشنبه، نخستین روز کاری سال ۲۰۱۶ را تحتتاثیر قرار داد تا دومین خبر مهم چهارم ژانویه شکل گرفته باشد. این تنش دیپلماتیک به همراه رفع تحریمهای ایران میتواند چشمانداز بازار نفت را بهبود بخشد. با این همه قیمتهای نفت هنوز حدود یک سوم قیمتهای میانههای سال ۲۰۱۴ است؛ چراکه مازاد عرضه بازار را تحتتاثیر شدید قرار داده است. با آنکه نفت روز گذشته از اوج روزانه خود عقبنشینی کرد، رشد آن توانست بهای طلا را تحتتاثیر قرار دهد.
جهش فلز زرد
دو عامل مهم خارجی بازار فلزهای گرانبها یعنی بهای نفت خام و ارزش دلار ایالاتمتحده، روز دوشنبه به نفع طلا عمل کردند. رشد قیمت نفت و افت شاخص دلار، به طلا کمک کردند تا اثر سقوط بازارهای سهام و تنشهای ژئوپلیتیک تکمیل شود. با ریزش شاخصهای سهام و درگیریهای سیاسی، جریان پول به سمت سرمایههای امن مانند طلا میرود، گرچه سه سال افت پیاپی طلا، چهره فلز زرد را تخریب کرده است. اونس طلا که روز پنجشنبه، در آخرین روز معاملاتی سال ۲۰۱۵ روی قیمت ۱۰۶۱ دلار ایستاده بود، روز گذشته به محدوده ۱۰۷۰ دلار رفت، گرچه هماکنون که شما این گزارش را میخوانید قیمت نهایی نخستین روز کاری سال ۲۰۱۶ ممکن است متفاوت باشد. رشد روز دوشنبه طلا تحتتاثیر تنشهای ژئوپلیتیک و البته دیگر عوامل، قابل توجه بود، با این همه نباید از یاد برد که طلا در دو سال گذشته حساسیت خود به چنین تنشهایی را تا حد زیادی از دست داده است. رشد نکردن طلا در درازمدت در روزهای اوج گیری بحران اوکراین مهمترین نمونه این کاهش حساسیت است. در ماههای گذشته حتی ظهور داعش و حملات تروریستی پاریس هم تنها برای مدت کوتاهی طلا را افزایشی کرد. طلا در ماههای گذشته بیشتر تحتتاثیر احتمال افزایش نرخهای بهره در آمریکا، تقویت ارزش دلار و سقوط نفت بوده است. فدرال رزرو در میانه دسامبر ۲۰۱۵ برای نخستین بار در حدود یک دهه گذشته، نرخ بهره وجوه فدرال را افزایش داد و به نظر میرسد این روند در سال ۲۰۱۶ نیز ادامه داشته باشد. نرخهای بهره بالاتر تقاضا برای داراییهای بدون بازده مانند طلا را کمتر کرده و در مقابل، از ارزش دلار پشتیبانی میکند. تازه ترین نظرسنجی «اف ایکس امپایر» از کارشناسان اقتصادی نشان میدهد که فدرال رزرو آمریکا تا پایان سال ۲۰۱۶ میلادی نرخ بهره را به بیش از ۳۷۵/ ۱ درصد افزایش میدهد. به گزارش سایت طلا به نقل از این پایگاه اینترنتی ، به نظر میرسد روند صعودی نرخ بهره فدرال رزرو در ماههای آینده نیز ادامه یابد، ولی مساله اصلی این است که روند افزایش نرخ بهره تا چه حدی خواهد بود و با چه فواصل زمانی اعلام میشود. نظرسنجیها نشان میدهد که فدرال رزرو در سال ۲۰۱۶ ممکن است ۴ بار نرخ بهره را افزایش دهد، اما این امر به هیچ عنوان قطعی نیست.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/988538/#ixzz3wL1uHZto
۰۷:۰۹:۵۱ نیویورک تایمز نوشت: سه کشور سنی عرب روز دوشنبه به عربستان سعودی ملحق شده و روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرده یا کاهش دادند. با این اقدام، منازعات ژئوپلتیکی در یکی از بی ثبات ترین مناطق جهان تشدید می شود.
۰۷:۰۹:۳۰ هادی پژوهش جهرمی، شامگاه دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: همچنین صلاحیت ۴۱ نفر نیز احراز نگردید و ۲۵ نفر نیز انصراف خود را اعلام کرده اند.
وی ادامه داد: بر این اساس، نتیجه بررسی صلاحیت ها در حوزه های انتخابیه شیراز؛ آباده، خرم بید و بوانات؛ جهرم، داراب و زرین دشت؛ فیروزآباد، فراشبند و قیر و کارزین؛ فسا؛ لامرد و مُهر؛ سپیدان، ممسنی و رستم؛ مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان؛ سروستان، کوار وخرامه و همچنین نی ریز و استهبان مشخص شده است و نتایج بررسی صلاحیت داوطلبان در سه حوزه لارستان، کازرون و اقلید نیز پس از جمع بندی نهایی اعلام خواهد شد.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس افزود: نتیجه بررسی صلاحیت ها فردا به داوطلبان اعلام خواهد شد و آن دسته از داوطلبانی که صلاحیت آنها محرز نشده از روز ۱۶ دیماه جاری به مدت چهار روز فرصت دارند تا اعتراض خود را اعلام کنند.
وی اظهار کرد: بررسی صلاحیت ها بر اساس اعلام مراجع چهارگانه و تحقیقات محلی هیات های اجرایی انجام شده است.
دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری قرار است که هفتم اسفند امسال در سراسر کشور برگزار شود.
۰۷:۰۶:۳۰ رضا سیار عصر دوشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: هیات اجرایی انتخابات قم پس از خاتمه ثبت نام طی ۱۰ روز گذشته با استناد به مدارک و مستندات و بهره گیری از مراجع چهارگانه ، صلاحیت نامزدها را بررسی کردند.
وی ادامه داد: دراین رابطه ۱۶ نفر نیز رد صلاحیت شدند، پنج نفر انصراف دادند و نهایت ۱۴۰ نفر مورد تایید قرار گرفتند.
سیار تعداد کل افراد ثبت نام کننده دردهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه قم را ۱۶۱ نفر اعلام کرد و گفت: اسامی و مدارک افراد تایید شده امشب تحویل هیات نظارت استان خواهد شد.
وی اظهار داشت: افرادی که صلاحیت آنان برای نمایندگی مجلس رد شده ، از ۱۶ الی ۱۹ دی ماه فرصت دارند که مراتب اعتراض خود را به هیات نظارت استان قم اعلام کنند.
نام نویسی دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ۲۸ آذرماه آغاز و چهارم دی ماه پایان یافت.
استان قم سه نماینده در مجلس شورای اسلامی دارد.
۰۷:۰۰:۳۰ به گزارش ایرنا ، بررسی نتایج طرح گرد آوری اطلاعات پروانه های ساختمانی صادر شده توسط شهرداری های کشور در تابستان سال ۱۳۹۴ که از سوی مرکز آمار ایران انتشار یافته نشان می دهد، تعداد۱۷هزار و ۵۸۳ واحد مسکونی در پروانه های صادرشده برای احداث ساختمان از سوی شهرداری تهران، پیش بینی شده است که نسبت به فصل گذشته (بهار ) حدود ۱۲٫۴ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته (تابستان ۹۳ ) حدود۲۱٫۳ درصد کاهش داشته است.
براساس این گزارش ، متوسط تعداد واحد مسکونی برای هر یک از این پروانه ها ۷٫۷ واحد پیش بینی شده و تعداد دو هزار و ۲۷۲ پروانه احداث ساختمان توسط شهرداری تهران در تابستان ۹۴ صادرشده که نسبت به فصل گذشته حدود ۱٫۹ درصد افزایش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود۲٫۲ درصد کاهش نشان می دهد.
مجموع مساحت زیربنا در پروانه های احداث ساختمان صادرشده از سوی شهرداری تهران در تابستان ۹۴ بالغ بر سه میلیون و ۱۲۳هزار و ۳۰۰ مترمربع بود که نسبت به فصل گذشته حدود ۱۲٫۸ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۲۹٫۴ درصد کاهش داشت.متوسط مساحت زیربنای این دسته از پروانه ها در دوره مورد بررسی حدود یکهزار و ۳۷۵ مترمربع بود.
مجموع مساحت زمین پروانه های صادرشده برای احداث ساختمان ۶۴۶هزار و ۴۰۰ مترمربع بود که نسبت به فصل گذشته حدود ۱۳٫۵ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته۲۷٫۸ درصد کاهش داشته است و متوسط مساحت زمین در هر پروانه احداث ساختمان ۲۸۵ مترمربع بود.
توزیع پروانه های احداث ساختمان مسکونی برحسب نوع اسکلت و مصالح عمده به کار رفته در بنای آنها در تابستان۹۴ نشان می دهد که ۳۱٫۸ درصد این پروانه ها برای احداث ساختمان های اسکلت فلزی و۶۸٫۱ درصد برای احداث ساختمان های بتن آرمه و درصد ناچیزی استفاده از سایر مصالح را مشخص کرده است .
** کل نقاط شهری کشور
بنابراین گزارش می افزاید: تابستان سال ۱۳۹۴، تعداد ۸۵ هزار و ۷۸۱ واحد مسکونی در پروانه های صادرشده برای احداث ساختمان از سوی شهرداری های کشور پیش بینی شده که نسبت به فصل گذشته حدود ۸٫۱ درصد کاهش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود۰٫۳ درصد افزایش نشان می دهد.
متوسط تعداد واحد مسکونی در هر پروانه احداث ساختمان ۲٫۹ واحد بود .
همچنین تعداد ۲۹هزار و ۲۱۸ پروانه احداث ساختمان توسط شهرداری های کشور در تابستان ۹۴ صادرشده است که نسبت به فصل گذشته حدود۱۰٫۹ درصد کاهش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود۱۰٫۶ درصد افزایش داشت.
مجموع مساحت زیربنا در پروانه های صادرشده برای احداث ساختمان در تابستان۹۴ حدود ۱۵میلیون و ۹۷۰ هزار و یکصد مترمربع بود که نسبت به فصل گذشته حدود ۵٫۷ درصد کاهش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۱٫۵ درصد افزایش داشت و متوسط مساحت زیربنا در این پروانه ها ۵۴۷ مترمربع ثبت شد.
مجموع مساحت زمین در پروانه های صادرشده برای احداث ساختمان در تابستان ۹۴ حدود ۱۰میلیون و ۴۷۵ هزار و ۹۰۰ مترمربع بود که نسبت به فصل گذشته حدود ۱۲٫۳درصد کاهش و در مقایسه با فصل مشابه سال قبل ۷٫۳ درصد افزایش یافت و متوسط مساحت زمین در هر پروانه احداث ساختمان ۳۵۹ مترمربع ذکر شد .
همچنین توزیع پروانه های احداث ساختمان مسکونی برحسب نوع اسکلت و مصالح عمده به کار رفته در بنای آنها در تابستان ۹۴ نشان می دهد که ۲۰٫۸ درصد این پروانه ها برای احداث ساختمان های اسکلت فلزی،۵۸٫۵ درصد برای احداث ساختمان های بتن آرمه، ۱۹٫۶ درصد برای احداث ساختمان هایی با آجر و آهن و یک درصد برای احداث ساختمان هایی با سایر مصالح بوده است.
براساس طرح مسکن مهر ساخت دو میلیون و ۳۰۰ هزار دستگاه واحد مسکونی در کل کشور پیش بینی شد که از این خانه ها ، یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد آن تحویل داده شد.
مجموع واحد های مسکونی کشور براساس سرشماری نفوس و مسکن ۱۳۹۰ در مناطق شهری افزون بر ۲۱ میلیون و ۴۹ هزار واحد مسکونی بود ، درحالی که سال ۱۳۸۵ این رقم بیش از ۱۷ میلیون و ۳۵۹ هزار دستگاه ثبت شده بود .
همچنین شمار واحد های مسکونی روستایی از افزون بر چهار میلیون و ۹۹۴ هزار دستگاه در سال ۸۵ به رقم بیش از پنج میلیون و ۶۶۳ هزار دستگاه رسید .
۰۶:۵۲:۲۲ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، دو سناتور آمریکایی، «پات تومی» و «تام ریج» در یادداشتی روز دوشنبه از دولت «باراک اوباما»، رئیسجمهور آمریکا خواستهاند تحریمها علیه ایران را حفظ کند، زیرا در غیر این صورت، «تنها انگیزه ایران، حتی برای وانمود به پایبندی به اجرای توافق هستهای از بین خواهد رفت.»
این دو سناتور جمهوریخواه، یادداشتشان را روز دوشنبه در پایگاه خبری – تحلیلی «فیلادلفیا اینکوایرر»منتشر کردهاند.
در این یادداشت، از اظهارات «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا که ماه گذشته در مجلس سنا که با توجه به پایبندی ایران به «برجام»، تعلیق تحریمها را در راستای منافع امنیت ملی آمریکا خوانده بود انتقاد شده است.
این دو سناتور با اشاره به این اظهارات آقای کری نوشتهاند: «در صورتی که این توهم به رفع فوری تحریمها منجر شود، ایران به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار پول دسترسی خواهد داشت و نظام تحریمها، عملاً بیاثر میشود؛ و تنها انگیزه ایران حتی برای وانمود به پایبندی به برجام از بین میرود.»
پایگاه خبری «هیل» در گزارشی درباره همین یادداشت، نوشته این دو سناتور آمریکایی از دولت اوباما خواستهاند تحریمها را به عنوان اهرم فشار بر ایران، برای پایبندی این کشور به برجام حفظ کند.
درخواست «تومی» و «ریج»، در حالط مطرح میشود که رفع تحریمها، جزء تعهداتی است که دولت آمریکا در «برجام» به آن متعهد شده است.
دولت آمریکا در «برجام» علاوه بر تعهد به رفع تحریمهای هستهای از وضع هر گونه تحریمهای جدید منع شده است.
۰۶:۵۱:۳۰ شرکت ملی نفت ایران و شل برای چگونگی پرداخت بدهی معوق ۲.۳ میلیارد دلاری به توافق نهایی دست یافتند
قرار است در صورت تسویه بدهیها، صادرات نفت به این شرکت انگلیسی از سرگرفته شود پس از چندین نوبت گفتگو بین مدیران شرکت ملی نفت ایران و شرکت انگلیسی – هلندی شل، در نهایت دو طرف درباره چگونگی پرداخت بدهی معوق دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاری به توافق نهایی دست یافتند.سیدمحسن قمصری مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران با تایید توافق انجام شده با شرکت انگلیسی شل، گفت: ازسرگیری فروش نفت خام ایران به این شرکت مشروط به پرداخت بدهی های گذشته شده است.
۰۶:۵۰:۵۸ ارزش سهام کشورهای عربی به ویژه بورس عربستان در معاملات (دوشنبه) در واکنش سریع به قطع روابط دیپلماتیک ریاض با تهران، به شدت کاهش یافت.
۰۶:۵۰:۴۳ انتخاب/ وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با همتای دانمارکی گفت: با رفع تحریم های ظالمانه در روزهای آینده و با اجرایی شدن برجام آخرین موانع همکاری ایران با دیگر کشورها برداشته می شود. محمد جواد ظریف روز دوشنبه در نشست خبری مشترک با کریستین ینسن وزیر خارجه دانمارک، رفت و آمد هیات های دیپلماتیک را زمینه ساز تبادل دیدگاه ها برای فهم بیشتر از یکدیگر دانست و افزود: می توان با رفت و آمدها و تبادلات زمینه را برای فهم بیشتر از یکدیگر فراهم و از پدیده هایی مانند اسلام ستیزی که متاسفانه در برخی از کشورهای اروپایی در حال رشد است تا حد قابل توجهی جلوگیری کنیم. وی تصریح کرد: مشکلات منطقه ای همچون افراط گرایی، تروریسم و بحران های منطقه ای که گروهی کماکان به آن بحران ها دامن می زنند از جمله مواردی است که می تواند مورد توجه قرار گیرد. وزیر امور خارجه همچنین در این نشست خبری مشترک از امضای یادداشت تفاهم بین بانک صادرات و واردات دانمارک و معاونت سرمایه گذاری وزارت امور اقتصادی و دارایی ایران خبر داد. ظریف گفت: در گذشته همکاری های خوبی با دانمارک در حوزه های مختلف داشتیم و هم اکنون زمینه های گوناگونی برای این همکاری های وجود دارد. وی تاکید کرد که همکاری های بانکی زیربنای این همکاری ها محسوب می شود. وی همچنین اظهارداشت: هیچ مانعی برای حضور کشورهای اروپایی در اقتصاد و بازار سرمایه ایران وجود ندارد و امکان همکاری ها در این زمینه فراهم است. رییس دستگاه دیپلماسی ضمن تبریک سال جدید میلادی ابراز امیدواری کرد سال جدید سالی پر از صلح و آرامش و بهروزی برای همه مردم دنیا باشد. ظریف ادامه داد: بسیار خوشحالیم که میزبان وزیر خارجه پادشاهی دانمارک در تهران هستیم، در ۲٫۵ سال گذشته این دومین سفر وزیر خارجه دانمارک به ایران است، در دور قبل وزیر خارجه پیشین دانمارک در سفری که به مشهد داشت با بنده و رییس جمهوری اسلامی ایران دیدار کرد و امروز هم وزیر خارجه این کشور در راس یک هیات بلندپایه سیاسی و همراهی گروه قابل توجهی از مسئولان و کارآفرینان بخش خصوصی به تهران سفر کرده است. وی به سابقه طولانی روابط دو کشور اشاره کرد و اظهار داشت: در سال های گذشته روابط دو کشور به دلیل تحریم ها با فراز و نشیب هایی روبرو بوده و امروز خوشحالیم که با این سفر شاهد حضور گسترده و فعال بخش خصوصی دانمارک در این سفر هستیم. رییس دستگاه دیپلماسی گفت: هیات همراه وزیر خارجه دانمارک هیات بسیار بزرگ از نمایندگان بخش های بانکی و دیگر بخش ههای اقتصادی است و این نشان دهنده زمینه های همکاری دو طرف است. ظریف به روابط دو کشور در سال های گذشته در بخش های فرهنگ، آموزش و همکاری های مطالعاتی اشاره و خاطرنشان کرد: بین دو کشور گروه های کاری در زمینه حقوق بشر و تجارت وجود دارد که فعالیت خوبی داشته اند، امیدواریم این گروه های کاری فعالیت خود را ادامه دهند. وی ادامه داد: دو طرف می توانند در حوزه های مورد علاقه همچون حقوق بشر و مبارزه با افراط گرایی گفت و گوهای سازنده ای داشته باشند ضمن اینکه مبارزه با مواد مخدر هم از دیگر زمینه های همکاری و گفت و گو بین دو طرف محسوب می شود. وزیر امور خارجه در بخش دیگری از سخنانش با یادآوری دیدارهای وزیر خارجه دانمارک با مقامات اقتصادی ایران تصریح کرد: وزیر خارجه دانمارک در این سفر با وزرای نیرو، صنعت، نفت و سایر وزرا دیدار می کند ، بخش خصوصی دانمارک هم با شرکت در نشستی در اتاق بازرگانی زمینه های مختلف همکاری را مورد بحث و بررسی قرار می دهند. ظریف، انرژی های تجدیدپذیر و صنایع پاک، آبیاری و مدیریت منابع آب و همکاری های بانکی و اقتصادی را از جمله زمینه های متعدد برای همکاری دو کشور عنوان کرد. به گزارش ایرنا کریستین ینسن وزیر خارجه دانمارک به همراه یک هیات سیاسی و اقتصادی شب گذشته وارد تهران شد. کریستین ینسن هم ضمن قدردانی از استقبال گرم مقامات ایرانی به سابقه ۸۰ ساله روابط دو کشور اشاره کرد و اظهارداشت: امروز این همکاری ها افزایش یافته و روز اجرای برجام که در حال نزدیک شدن به آن هستیم روزهای آخری است که تحریم ها وجود دارد. وی بخش های انرژی، کشاورزی، حمل و نقل و انرژی های تجدید پذیر را از جمله زمینه های همکاری دو طرف عنوان کرد.وزیر خارجه دانمارک به ظرفیت های ایران برای تبدیل شدن به یک مرکز سیاسی و اقتصادی تاکید کرد و گفت: ایران می تواند از نظر سیاسی هم از ظرفیت های خود استفاده و منطقه را به یک منطقه بهتر تبدیل کند. ینسن به تشریح محورهای گفت وگوهای خود و وزیر امور خارجه ایران پرداخت و اظهارداشت: دو کشور می توانند در زمینه حقوق بشر، مبارزه با مواد مخدر و بحث های آموزشی نیز همکاری های خوبی داشته باشند.
۰۶:۵۰:۰۳ امارات جرات نکرد قطع رابطه را اعلام کند البته اگر اعلام می شد قیمت دلار روندی صعودی می گرفت
۰۶:۴۹:۴۹ امروز ببینیم چند کشور پونزی قطع رابطه می کنند
۰۶:۴۹:۴۱ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی