۰۷:۳۸:۵۲ پایان بخش اول
۰۷:۳۸:۴۰ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شروعی ضعیف در ابتدای بازار داشت که با حجم اندک معاملات همراه شد. در بازار سهام دیروز معاملهگران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که قیمت نفت و فلزات در پایان بازار جهانی همچنان نگرانکننده و مستعد افت مجدد بود، اکثر کارشناسان نگران هستند افزایش نرخ بهره آمریکا به کاهش چشمگیر بهای محصولات خام منجر شود. در بازار جهانی نفت سازمان کشورهای تولید و صادرکننده نفت، اوپک، در آخرین بهروزرسانی سایت خود اعلام کرد: هر بشکه سبد نفتی این سازمان، پنجشنبه۱۲ آذر ماه، با ۵۷ سنت کاهش نسبت به روز پیش از آن، ۸۹/ ۳۷ دلار در هر بشکه فروخته شد، به این ترتیب رکورد کمترین قیمت سبد نفتی اوپک طی سالهای اخیر، در ۱۷ روز گذشته برای سومینبار شکست.
در بازار سنگآهن نیز شاخص قیمت سنگآهن ایران ۶۸سنت کاهش یافت؛ شاخص قیمت سنگآهن ایران در هفته گذشته برای هفتمین هفته متوالی بازهم کاهشی بود. براساس نرخ اعلام شده متالبولتن، نرخ هرتن سنگآهن ایران در هفته گذشته ۴۰دلار و ۴۸سنت رقم خورد. دیروز در تحولات مهم اقتصادی دکتر روحانی با دستور ویژه به هیات وزیران، هرگونه پذیرش تعهدات مالی خارجی را صرفا با اجازه کتبی رئیسجمهور یا معاون اول رئیسجمهور و هیات وزیران (باهماهنگی رئیسجمهور) مجاز دانست.
در بازار دیروز در تحولات مهم نماد ایرانخودرو بازگشایی شد که در سایه نامشخص بودن وضعیت فروش شرکتها براساس وام ۲۵میلیون تومانی با افت حدود ۲درصدی مواجه شد. در گروه خودرویی دیروز آمار منتشره نشان داد که تولید خودرو کشور در ۸ ماه نخست امسال به ۶۰۴ هزار و ۳۵ دستگاه رسید که ۵۵۴ هزار و ۹۴ دستگاه از این رقم مربوط به تولید خودروهای سواری بوده است. در گروه خودرویی شرکت مهندسی صنعتی روان فنآور برای دومینبار در دو ماه اخیر برنامه افزایش سرمایه در پیش گرفته است؛خفناور که ۲۲ مهر ماه سال جاری با برگزاری مجمع فوقالعادهای اقدام به افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی از دو محل سود انباشته ۳۰۰ میلیون تومانی و اندوخته ۷۰۰ میلیون تومانی کرد و سرمایه اسمی را از یک به دو میلیارد تومان افزایش داد، حال بعد از کمتر از دو ماه این شرکت کوچک برنامه افزایش سرمایه ۵۰ درصدی در پیش گرفته تا بعد از بررسیهای سازمان بورس و در صورت صدور مجوز، یک میلیارد تومان تامین مالی کند. این افزایش سرمایه طی مراحل قانونی از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران و سود انباشته وبه منظور اصلاح ساختار مالی اعمال خواهد شد. در گروه کانی غیرفلزی شرکت کاشی و سرامیک سینا که سود هر سهم سال جاری را ۴۵ درصد کاهش داده، در صدد اعمال افزایش سرمایه ۵/ ۵۵ درصدی از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی و سود انباشته برآمده است، «کساوه» قصد دارد سرمایه ۳۵ میلیارد تومانی از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی و سود انباشته را به بیش از ۴/ ۵۴ میلیارد تومان برساند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/972984/#ixzz3tVhq9aV8
۰۷:۳۸:۱۶گروه بورس- هدیه لطفی: روند حمایتی از شاخص که طی چند هفته گذشته به وضوح نمایان است در جریان روز کاری گذشته نیز دنبال شد که در نهایت به تغییر جهت نماگر بازار و ثبت ۲۷ واحد افزایش برای آن منجر شد که به این ترتیب شاخص در کانال ۶۲ هزار و ۵۰۰ واحدی درجا زد.
رصد و بررسی بازار در این روزها احتیاج چندانی به پیگیری لحظه به لحظه و از دست دادن خبری خاص ندارد چون در نهایت ۵ دقیقه پایانی بازار با روند صعودی شاخص یا بعضا «دستوری»، به پایان میرسد و همچنان این موج تکراری در روزهای متوالی مشاهده میشود بهطوریکه دیروز بورس با وجود اخبار مثبت در حوزههای سیاسی و اقتصادی همچنان در رخوت به سر برد؛ گزارش نسبتا خوب آژانس انرژی اتمی و افزایش احتمال برداشتن سریعتر تحریمها، کاهش نرخ سود بین بانکی و احتمال کاهش نرخ سپرده به زیر ۲۰ درصد در ماههای پیش رو، ریزش قیمت نفت در پی نشست اوپک و همچنین ابهامات و پیچیدگی فراوان درخصوص قیمتهای جهانی و تثبیت نرخ دلار بالاتر از محدوده ۳۶۰۰ تومان، هیچکدام تاثیری در بورس نداشت و در واقع بازار با وجود اخبار مختلف چندان تحولی را تجربه نکرد.
از سوی دیگر، آخرین اخبار از مراحل تدوین و نهایی شدن لایحه بودجه سال آینده حاکی از به تعویق افتادن زمان ارائه آن به مجلس است؛ گرچه انتظار میرفت طبق وعده قبلی و به روال دو سال گذشته، لایحه بودجه سال آینده نیز در زمان مقرر یعنی یکشنبه همزمان با ۱۵ آذر ماه به مجلس ارائه شود ولی بنابر آنچه برخی مقامات مسوول اعلام کردهاند «بنابر دلایلی ارائه بودجه به مجلس به اوایل دی ماه موکول شده است». در این میان نکته قابل توجه این است که بورس این بار طبق تجربههای گذشته، به پیشخور کردن این اطلاعات نیز نپرداخته بود و روزهای آرام و کسالتبار در بازار چند ماهی هست که مشاهده میشود و شاید این بار ورق برگشته و قرار است بازار با تاخیر فازی حرکت صعودی خود را آغاز کند به نحوی که فعالیت سرمایهگذاران حقیقی و بزرگ مجدد آغاز شود. این در حالی است که تاکید زیاد از حد بر قیمت خوراک پتروشیمیها موجب شده سهام صادراتمحور پتروشیمی، واکنش زیادی نسبت به رشد دلار از خود نشان ندهند، بهطوریکه روز گذشته عباس شعریمقدم، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی از اعلام نرخ خوراک مجتمعهای پتروشیمی تا هفته آینده خبر داد. حال باید منتظر ماند تا شاید این بار نرخ خوراک به سرانجام رسد و سریال ابهام ۲ساله آن پایان یابد.
۱۳۹۵؛ سال پتروشیمیها
در این راستا ولید هلالات، کارشناس و تحلیلگر کارگزاری بانک پاسارگاد در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» به بررسی و تاثیر این موضوع بر بازار پرداخت و گفت: معاون وزیر نفت، بحث نهایی شدن نرخ خوراک گازی شرکتهای پتروشیمی را مطرح کرده که عمده دلیل آن برگزاری همایش بینالمللی پتروشیمی در هفته آینده است؛ وی ابراز امیدواری کرده تا در صورت اعلام فرمول نرخ خوراک، این همایش که سرمایهگذاران خارجی در آن شرکت میکنند، بازدهی مطلوب و همراه با جذب نقدینگی داشته باشد. به عقیده هلالات، این همایش فرصتهای سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی را مطرح و معرفی میکند اما عدم شفافیت نرخ خوراک بهعنوان مهمترین نهاده تولید در این صنعت، منجر به تردید و عدم اقبال سرمایهگذاران خارجی خواهد شد و در صورتی که فرمول تعیین نرخ خوراک تا هفته آتی تعیین نشود، این همایش که وقت، هزینه و تبلیغات زیادی برای آن شده، ثمربخش نخواهد بود. وی خاطرنشان کرد: در هر حال برای رسیدن به یک بازار پویا، نیازمند شفافیت بیشتر هستیم و سرمایهگذاران برای ورود به یک صنعت باید فرصتها و تهدیدهای صنعت را بررسی کنند که تحقق این امر تنها در گرو تعیین نرخ خوراک بهصورت بلندمدت است. وی در ادامه با اشاره به وضعیت شرکتهای پتروشیمی فعال در بورس گفت: نرخ خوراک گازی مجتمعهای پتروشیمی بر اساس نرخ دلار و برابری دلار به ریال مرکز مبادلات تعیین میشود و بسیاری از شرکتهای پتروشیمی بهرغم آنکه در بودجه ابتدای سال نرخ خوراک را ۸ سنت دیدهاند اما در عملکرد نیمه نخست و براساس نرخ گاز ۳۴۴۵ ریالی گزارش مناسبی ارائه کردهاند.
این تحلیلگر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به نظر شما بالاخره نرخ خوراک چه میزان درنظر گرفته خواهد شد، گفت: دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در روزهای اخیر اعلام کرد که هندیها نرخ خوراک ۱۰ سنتی را برای سرمایهگذاری در ایران مورد پذیرش قرار ندادهاند و این به آن معنا است که تولیدکننده داخلی با توجه به افت سنگین نرخ نفت و گاز منطقهای نسبت به سال ۱۳۹۳، قطعا خواستار نرخ خوراک پایینتری حتی از ۱۰ سنت خواهد بود که این خواسته منطقی به نظر میرسد. هلالات ادامه داد: درخصوص بحث سودآوری فراموش نکنیم که نرخ خوراک تنها یک عامل است اما سودآوری این شرکتها مدیون مقدار تولید و نرخ دلار بازار آزاد هم هست بنابراین با افزایش بهای ارز و افزایش تولید و رسیدن به ظرفیت اسمی، سال ۱۳۹۵ را میتوان سال شرکتهای پتروشیمی دانست و نرخ خوراک آن تاثیر مخرب گذشته را ندارد. وی خاطر نشان کرد: ضمن اینکه طرحهای توسعه پتروشیمی نیازمند صرف زمان بیش از ۳ سال هستند و تا زمانی که نرخ خوراک فرموله نباشد نمیتوان انتظار سرمایهگذاری جدید داشت.
چه سناریوهایی در تاثیر اینکه ۱۳ سنت یا مقداری بیشتر یا کمتر از آن تعیین شود، برای آینده این شرکتها وجود دارد؟
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه با اشاره به اینکه سهامداران و سرمایهگذاران یک نرخ ثابت را نمیپذیرند، گفت: مبنای مباحثی که مطرح میکنیم تحلیلی است و میگوییم اگر نرخ گاز در سال ۱۳۹۳ بر اساس مبانی معقولی که مجلس و دولت تعیین کردهاند ۱۳ سنت بوده، در صورت فرموله شدن، با توجه به کاهش نرخ نفت، گاز منطقهای و همچنین محصولات نهایی، باید به نحوی با اهمیت کاهش یابد و فرمول به نحوی شفاف باشد که هر سهامداری بتواند آن را محاسبه کند.
رصد گروههای بازار
در شرایط متعادل دیروز، صنایع بورسی نیز حرکتی مشابه را طی کردند بهطوریکه از ۳۷صنعت فعال، شاخص ۱۵ صنعت با نوسان مثبت و ۱۸صنعت دیگر با نوسان منفی دنبال شدند که در این میان ۴ صنعت نیز تغییر محسوسی نسبت به روز چهارشنبه نداشتند. بررسی وضعیت روز گذشته گروه شیمیایی، کانههای غیر فلزی و رایانه نشان از شرایطی متعادل در این سه گروه دارد که تقریبا نیمی از نمادها نوسان مثبت و نیمی دیگر قرمزپوش بودند، هر چند که بازدهی شاخص این سه گروه به ترتیب معادل ۲۷/ ۰ ،۱۵/ ۰- و ۰۵/ ۰ درصد بوده است. در بررسی جزئیات گروه شیمیایی مشاهده میشود که نمادهای شکربن و شمواد با نوسان در محدوده ۵ درصدی بیشترین افزایش قیمت را تجربه کردند، این در حالی است که شفارا، شپدیس و شاراک در جهتی مخالف و با نوسان منفی به کار خود پایان دادند.
نماد پلی اکریل نیز با معاملات ۷/ ۴ میلیون سهمی به ارزش ۴/ ۱۱ میلیارد ریال، بیشترین حجم و ارزش معاملات را به خود اختصاص داد؛ تاپیکو و وپترو نیز هر کدام به ترتیب با معاملات ۵/ ۷ میلیارد ریال و ۵ میلیارد ریالی در رتبههای بعدی قرار گرفتند. نمادهای شپترو و شسینا نیز از جمله نمادهایی بودند که بدون تغییر قیمت بازار دیروز را ترک کردند؛ شنیدههایی از شرکت صنایع شیمیایی سینا به گوش میرسد که با توجه به افت قیمت فروش محصولات، با کاهش بهای تمام شده تولید مواجه شده است. از سوی دیگر با توجه به تغییر نداشتن بودجه و سودآوری در «شسینا»، پیشبینی میشود که اصلاح قیمتی در هرسهم آن طی روزهای آینده به وجود آید. در این گروه، شیمیایی فارس نیز تصمیم به افزایش سرمایه دارد؛ «شفارس» قصد دارد سرمایه خود را از ۹۵ میلیارد ریال به ۶۲۹ میلیارد و ۶۰۷ میلیون ریال، معادل ۵۶۲ درصد از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها افزایش دهد، البته هنوز افزایش سرمایه مزبور به موافقت سازمان بورس نرسیده است.
در گروه رایانه نیز روز گذشته رتاپ و رانفور با نوسان مثبت و مرقام با نوسان منفی به کار خود پایان دادند، این در حالی است که مرقام در روز ۲۳ آذرماه به مجمع عمومی عادی سالانه به منظور تصویب صورتهای مالی خود میرود. در گروه کانههای غیرفلزی نیز سایپا شیشه با ۴/ ۱ درصد نوسان مثبت در کنار نمادهای کپشیر، کفرا، کخاک و کهمدا با افزایش قیمت روبهرو شدند این در حالی است که نماد کاذر هر چند نوسان منفی را تجربه کرد اما با جابهجایی ۵/ ۱ میلیون سهم به ارزش حدود ۲ میلیارد ریال بهعنوان پرمعاملهترین نماد این گروه شناخته شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/972966/#ixzz3tVhmDLHN
۰۷:۳۷:۴۷ بورس تهران در حالی وضعیت رکودی خود را بدون توجه به اخبار پیرامون ادامه میدهد که عمده فعالان این بازار از کمبود نقدینگی سخن میگویند. نسبت ارزش بازار سهام به کل نقدینگی به کمتر از متوسط خود (حدود ۴۴ درصد) رسیده است. این موضوع بیانگر تعدیل قابلتوجه قیمت سهام و با توجه به روند تاریخی نسبت مزبور، نشانه اقبال کم سرمایهگذاران است. درواقع رشد سهم بورس از نقدینگی در شرایط خوشبینی رخ میدهد. بنابراین وضعیت فعلی به معنای مثبت نبودن چشمانداز بازار سهام و نبود اطمینان است.
گروه بورس- مهرنوش سلوکی: یکی از مولفههای شناسایی یک اقتصاد استاندارد در تمام دنیا میزان نقدینگی در چرخش بازارهای آن کشور است. بهزعم بسیاری از کارشناسان اقتصادی در شرایط کنونی کاهش میزان نقدینگی از مهمترین دلایل رکود بازارهای ایران به شمار میرود. در همین خصوص شواهد نشان میدهد رکود عمیق بازار سهام از دیماه سال ۹۲ با کاهش شدید نقدینگی در این بازار همراه بوده است. با این وجود بررسیهای «دنیای اقتصاد» درخصوص عملکرد ارزش بازار سهام نسبت به نقدینگی در۱۰ سال اخیر نشان میدهد که تغییرات این دو مولفه رابطه مستقیمی با رفتار سهامداران در بازههای زمانی مختلف دارد. سلمان نصیر زاده، تحلیلگر بازار سهام در این خصوص میگوید: رفتار فعلی بازار سهام و بی میلی به سرمایهگذاری میان بازیگران بازار منجر به خروج نقدینگی از بازار شده و این روزها بازارهای جذابی مانند اوراق مشارکت و صکوک محل امنی برای سپردهگذاری سرمایهگذاران شده است.
رفتارهای هیجانی اهرم تزریق نقدینگی در بازار سهام
از بحثهای داغ بین اقتصاددانان در رابطه با تورم و رکود اقتصادی، تاثیر رشد نقدینگی بر اقتصاد است. از یک طرف مقامات بانک مرکزی در ایران اعتقاد دارند که با توجه به رابطه نزدیک رشد نقدینگی و تورم، بهترین راه برای مقابله با رشد تورم کنترل رشد نقدینگی است. از طرف دیگر صاحبان کسب و کار و برخی از اقتصاددانان بر این باورند که برای رشد اقتصادی و مقابله با رکود، رشد نقدینگی یک الزام است و بدون رشد نقدینگی نمیتوان انتظار رشد اقتصادی و مقابله با رکود را داشت. در نتیجه مقامات سیاسی کشور در دو راهی کاهش رشد نقدینگی برای مقابله با تورم و افزایش رشد نقدینگی برای مقابله با رکود قرار گرفتهاند. با این وجود به نظر میرسد در شرایطی که کمبود نقدینگی بهعنوان یکی از مسائل اصلی اقتصاد کشور و عامل اصلی رکود مورد تاکید همیشگی کارشناسان قرار دارد، بررسی نسبت ارزش بازار سهام نسبت به کل نقدینگی کشور در بازههای زمانی مختلف نشان میدهد که این مولفه در شرایط کنونی پایینتر از میانگین آن از ابتدای سال ۸۴ قرار دارد. در همین زمینه میزان حجم و ارزش معاملات بورس در یک سال اخیر نیز حاکی از آن است که نقدینگی به میزان زیادی از بازار خارج شده و بورس تهران تا حد زیادی جذابیت خود را برای سرمایهگذاری از دست داده است. در همین زمینه سلمان نصیرزاده، کارشناس بازار سهام در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» درخصوص رفتار بازار در۱۰ سال اخیر با توجه به نمودار ارائه شده گفت: نکته مهم در بحث ارزش بازار سهام و رشد نقدینگی کشور رابطه مستقیم این دو مولفه با نگاه خوشبینانه و بدبینانه سهامداران به بازار سهام است. درحقیقت با توجه به این رفتارها، بورس میتواند وزن بیشتر یا کمتر از نقدینگی را به خود اختصاص دهد.
وی در ادامه بیان کرد: همانطور که مشاهده میشود بیشینه افزایش ارزش بازار به تاریخ آذر ماه سال ۹۲ برمیگردد، زمانی که بیش از ۹۵ درصد از نقدینگی کل بازار در اختیار بازار سهام قرار داشت. بررسیهای آن بازه زمانی نشان میدهد که نگاه خوشبینانه به دولت جدید درکنار ارائه برنامههای اقتصادی جدید موج جدیدی از نگاه خوشبینانه را در بازار به وجود آورده بود که در نوع خود قابل توجه بود. در مقابل در اسفند سال ۸۷ سهم ۲۳درصدی بازار سهام از کل نقدینگی، این بازار را در شرایط کمینه خود قرار میدهد، طبق بررسیها بحران اقتصاد جهانی از سمت بازارهای بینالملل و ارائه لایحه هدفمند شدن یارانهها از سوی دولت بدبینیها به سرمایهگذاری را در بازار سهام به شدت افزایش داده و به کوچ نقدینگی از بورس تهران انجامیده است. بهطور کلی میتوان بیان کرد با افزایش این نسبت، تقاضای هیجانی نیز به شدت افزایش یافته و در مقابل با نگاه بدبینانه منجر به کاهش این نسبت میشود. وی همچنین درخصوص شرایط فعلی بازار بیان کرد: هماکنون نقدینگی از میانگین آن در۱۰ سال اخیر پایینتر و به حدود ۳۸ درصد از سهم کل بازار رسیده است. در این خصوص عواملی چون تحریمها، رکود اقتصادی و وضعیت بازارهای جهانی شرایطی را رقم زده که بیمیلی برای سرمایهگذاری را میان سهامداران به شدت افزایش داده و هیچ دلیل بنیادی برای تحریک این نقدینگی وجود ندارد.
نقدینگیها به کدام سمت رفتهاند؟
با وجود اظهارنظرها مبنی بر کاهش نقدینگی و وجود نداشتن جریان پول قوی در بازار، همچنان دیده میشود که انتشار اوراق جذاب از اقبال خوبی میان معاملهگران برخوردار بوده و این شبهه را به میان میآورد که آیا نقدینگی در بازار وجود دارد و اگر جواب مثبت است این نقدینگی در حال حاضر کجا است؟ سلمان نصیرزاده در این خصوص میگوید: بررسی مسیر نقدینگی نکته بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. به نظر من نقدینگی در بازارها وجود دارد، گواه این امر در بحث اوراق بدهی و مشارکت حتی درخصوص عرضههای اولیه است که ما شاهد حضور حجم مناسب نقدینگی در بازار هستیم. کاهش نقدینگی در بازار سهام بیشتر به دلیل بیمیلی میان نهادهای حقوقی و معاملهگران حقیقی برای سرمایهگذاری است و به نظر میرسد تا رفع کامل ابهامها این بیمیلی و عدم جذابیت ادامه داشته باشد. این کارشناس در ادامه بیان کرد: این روزها میل زیادی برای خرید اوراق با ریسک کمتر و سوددهی بیشتر دیده میشود، همچنین بررسی پرتفوی شرکتها نیز نشان میدهد که سرمایه این شرکتها بیشتر به خرید اوراق با ریسک کمتر و بازدهی بیشتر اختصاص داده شده است. با این حال میتوان محتملترین مسیر حرکت این نقدینگی را در روزهای جاری بازار بدهی و اوراق مختلف دانست.
در روزهای اخیر خبری مبنی بر کاهش غیردستوری نرخ سود بین بانکی از ۲۸درصد به ۵/ ۲۱ درصد دریافت شد. با این وجود بسیاری از کارشناسان معتقدند این مکانیسم میتواند مسبب تزریق نقدینگی دربازار شود و از سوی دیگر در روند صنایع در بازار سهام و همچنین نقدینگی شرکتها موثر باشد. به هر حال باید توجه کرد که بخش تولید و صنعتگران مشتریان اصلی دریافت تسهیلات بانکی به شمار میروند که در شرایط فعلی و با سنگین شدن سایه رکود بر سر این بخش، توان زیادی برای پرداخت سود بانکی ندارند و هر چقدر نرخ سود بانکی آنها پایینتر باشد، با وضعیت بهتری قادر به تولید و رقابت خواهند بود. از سوی دیگر تنگ شدن حلقه تحریمها و توقف گشایش السی برای تأمین ماشین آلات و مواد اولیه کار را برای فعالان بخش صنعت مشکل کرده و نیاز آنها به نقدینگی چند برابر شده است. در این زمینه نصیرزاده میگوید: این برنامه از سوی بانک مرکزی نشاندهنده رفتار منطقی است که ادامه دار بودن آن میتواند مزایای بسیاری از جمله ورود موج جدید نقدینگی را در بازار به همراه داشته باشد. برهمین اساس، کاهش نرخ سود بین بانکی از یکسو میتواند منجر به کاهش هزینههای مالی شرکتها و از سمت دیگر باعث افزایش انتظارات مثبت آتی سرمایهگذاران شود که این امر در بلندمدت میتواند رونق مجدد بورس را به همراه داشته باشد. از سویی رونق تولید باعث تقویت بازار سهام و رشد این بخش از اقتصاد کشور خواهد شد و انگیزه مردم را برای سرمایهگذاری در بورس افزایش میدهد.
سنجش معیارهای بنیادی کنونی بازار سهام
بسیاری از کارشناسان براین باورند که کاهش سهم نقدینگی بازار سهام به کم تر از ۴۰ درصددر حال حاضر، شرایطی را رقم زده که باعث به کف رسیدن ارزش بسیاری از سهمها شده است. در این رابطه نصیرزاده میگوید: دلایل بنیادی وجود دارد که نگرانیها درخصوص به کف رسیدن بازار را افزایش میدهد. با وجود اینکه حرکتهای مثبتی درخصوص رشد بازار صورت گرفته است اما همچنان عوامل بنیادی بسیاری وجود دارد که اگر باعث ریزش بیشتر شاخص نشود، مسبب رشد قابل توجه آن هم نخواهد بود. در حال حاضر عواملی همچون کاهش جهانی قیمت نفت بسیار مهم است. از سوی دیگر، پیشبینی میشود دولت با کاهش درآمدها به دلیل کاهش قیمت نفت در بودجه سال آینده به ویژه در بخش عمرانی بودجه کمتری را در نظر گیرد. همچنین ابهامات درخصوص بسیاری از صنایع در جای خود قرار دارند که مجموع آنها میتواند تا اطلاع ثانوی از ورود نقدینگی به بازار جلوگیری کند. وی در پایان بیان کرد: بهطور کلی نقدینگی بازار سرمایه در ماههای آینده و با تغییر در عوامل بنیادی میتواند دستخوش تغییرات جدی شود و مسیر جدیدی را پیش روی بازار سهام قرار دهد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/973001/#ixzz3tVhdtabq
۰۷:۳۷:۲۶ گروه خودرو: وزارت صنعت، معدن و تجارت در حالی آمار ۸ ماهه تولید خودروهای سواری کشور را اعلام کرد که طی آن، غولهای جاده مخصوص در مجموع ۴۹۷ هزار و ۳۹۸ دستگاه انواع محصول را به تولید رسانده و در پی آن افت ۲/ ۱۰ درصدی را تجربه کردهاند.
این افت در حالی است که سه خودروساز بزرگ کشور توانستهاند تیراژ خود را در آبانماه و نسبت به مهر، افزایش داده و به روند نزولی تولید ماهانه شان خاتمه دهند. بر این اساس، ایران خودرو، سایپا و پارسخودرو توانستهاند طی آبانماه، ۴۴ هزار و ۸۱۱ دستگاه انواع محصولات سواری را تولید کرده و نسبت به ماه قبل از آن، صاحب رشدی ۱/ ۲۰ درصدی شوند. این در حالی است که تیراژ محصولات سواری خودروسازان در مهرماه و نسبت به شهریور، ۲۵ درصد افت کرده بود و در شهریور و نسبت به مرداد نیز ۲۹ درصد کاهش را به خود میدید. افت تولید خودرو البته از خرداد ماه آغاز شده، چه آنکه خودروسازان در این ماه و نسبت به اردیبهشت نیز سه هزار دستگاه سواری کمتر تولید کردهاند. همچنین آمار تولید خودروهای سواری در تیر و نسبت به خرداد هم کاهش را تجربه کرد و در مرداد و نسبت به تیر نیز تیراژ کمتر شده بود. بهنظر میرسد بهبود نسبی اوضاع تولید خودروسازان در آبانماه، با طرح فروش تسهیلاتی خودرو که اواسط ماه گذشته به اجرا درآمد، در ارتباط است. در این طرح، ۱۱۰ هزار نفر توانستند با استفاده از تسهیلات ۲۵ میلیون تومانی، نسبت به ثبتنام خودرو موردنظر خود اقدام کنند. اما مطابق با آمار ۸ ماهه اعلامی، ایران خودروییها طی آبان امسال، ۲۶ هزار و ۴۰ دستگاه محصول را به تولید رساندهاند که در مقایسه با مهرماه، حدود چهار هزار و ۳۰۰ دستگاه بیشتر بوده است.
ایران خودروییها همچنین در ۸ ماه امسال، تیراژی ۲۹۹ هزار و ۳۳ دستگاهی از خود به جا گذاشتهاند که این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، کاهشی ۸/ ۷ درصدی را نصیب بزرگترین خودروساز ایران کرده است. از سایپا نیز خبر میرسد که این شرکت تا پایان آبانماه ۱۳۳ هزار و ۲۶۲ دستگاه تیراژ داشته که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۷/ ۱۶ درصد افت را به خود میبیند.همچنین پارسخودروییها نیز با توجه به تیراژ ۶۵ هزار و ۱۰۳ دستگاهی شان، متحمل کاهشی ۱/ ۷ درصدی در ۸ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته شدهاند. افت تولید در حالی گریبان خودروسازی کشور را گرفته که این صنعت یکی از ارکان اصلی رشد اقتصادی بهشمار میرود و از همین رو کارشناسان بابت اثرگذاری منفی آن بر این «رشد»، ابراز نگرانی میکنند. به اعتقاد کارشناسان، هرچند طبق برنامه وزارت صنعت، باید یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو طی سالجاری به تولید برسد، اما با توجه به روند فعلی، بسیار بعید است که خودروسازان بتوانند به چنین تیراژی در پایان سال دست یابند.
دنده عقب پارس و ۴۰۵ و سمند
سری اما به آمار تولید خودروهای سواری کشور بزنیم و ببینیم جاده مخصوصیها در ۸ ماه امسال چه تیراژی را از خود به جا گذاشتهاند. طبق آمار، ایران خودرو در ۸ ماه امسال، ۲۹۹ هزار و ۳۳ دستگاه انواع محصول سواری را به تولید رسانده تا در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۸/ ۷ درصد کاهش تولید را تجربه کرده باشد. ایران خودروییها البته طی آبانماه امسال و در مقایسه با مهر، ۵/ ۱۹ درصد افزایش تولید را تجربه کردهاند. در بین محصولات تولیدی این شرکت، تیراژ پژو ۲۰۶ (در مجموع مدلهایهاچبک و صندوقدار) ۱/ ۱ درصد افزایش پیدا کرده؛ بهنحویکه ۶۵ هزار و ۴۴۱ دستگاه از این خودرو طی ۸ ماه امسال به تولید رسیده است.
دیگر محصول پژویی ایرانخودرو به نام پارس نیز تیراژی ۷۵ هزار و ۷۲۷ دستگاهی را در ۸ ماه امسال تجربه کرده تا پرتیراژترین محصول تولیدی در این شرکت باشد. پارس با وجود این آمار تولید، با کاهش ۱۹ درصدی تیراژ در ۸ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبهرو شده است. به جز تبریز، سایر سایتهای شهرستانی ایران خودرو، پارس را به تولید میرسانند و این در حالی است که بیشترین تیراژ آن به سایت مرکزی و کمترین نیز متعلق به فارس است. اما پژو ۴۰۵ نیز یکی دیگر از محصولات پژویی ایرانخودرو در ۸ ماه امسال به حساب میآید که علاوهبر سایت مرکزی، در مشهد نیز تولید میشود. این خودرو طبق آمار منتشره، تیراژی ۷۰ هزار و ۴۷۲ دستگاهی در ۸ ماه امسال داشته تا در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، کاهشی سه درصدی را تجربه کند. ۴۰۵ پس از پارس، پرتیراژترین محصول ایران خودرو به شمار میرود و اگرچه محصولی قدیمی است، اما همچنان نزد مشتریان ایرانی خریدار دارد.
کاهش تولید محصولات پژو اما در شرایطی است که ایران خودروییها در تولید سمند نیز با افت تولید روبهرو شدهاند. آمار میگوید، در مجموع ۵۳ هزار و ۳۸۸ دستگاه سمند در ایران خودرو طی ۸ ماه امسال به تولید رسیده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، از کاهش ۳/ ۱۷ درصدی این محصول حکایت دارد. سمند اگرچه محصول داخلی ایران خودرو به شمار میرود، اما طی این سالها معمولا تیراژی کمتر از ۴۰۵ و پارس و حتی ۲۰۶ داشته است. اما به مشهد برویم و ببینیم ایران خودروییها در این سایت خود چه کارنامه تولیدی را به جا گذاشتهاند. آنطور که آمار میگوید، سایت خراسان ایرانخودرو تا پایان آبانماه امسال ۷۸۱ دستگاه سوزوکی گرندویتارا را مونتاژ کرده تا تولید این شاسی بلند ژاپنی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حدودا دو و نیم برابر شود. این در شرایطی است که ایران خودرو خراسان در آبانماه امسال تنها ۱۸ دستگاه ویتارا مونتاژ کرده است.
این شرکت البته تیراژ هایما (شاسی بلند چینی و جدید ایران خودرو) را به ۱۶۸ دستگاه رسانده است. هایما که از تابستان امسال میهمان ایران خودرو شده، به شرکت هایماموتور چین تعلق دارد و باید منتظر ماند و دید آیا میتواند در بازار خودرو کشور جایی مناسب برای خود دست و پا کند. اما آن طور که آمار ۸ ماهه تولید روایت میکند، ایران خودرو در تولید دنا با رشد و در تولید رانا با افت مواجه شده است. طبق آمار منتشره، رانا با تیراژی ۱۰ هزار و ۷۷۵ دستگاهی در ۸ ماه امسال، کاهشی ۸/ ۴۴ درصدی را تجربه کرده است این در حالی است که دنا بهعنوان دیگر محصول داخلی ایران خودرو، توانسته با افزایش تیراژ مواجه و به نوعی جور سمند و رانا را (در جمع محصولات داخلی ایران خودرو) بکشد. طبق آمار اعلامی، دنا تیراژی ۱۱ هزار و ۹۷ دستگاهی را تا پایان آبان امسال از خود به جا گذاشته و این موضوع سبب شده تا تولید خودرو موردنظر در مقایسه با ۸ ماه مشابه سال گذشته، حدودا ۷ برابر شود.
افت تولید پراید و تیبا
به سراغ دومین خودروساز بزرگ کشور برویم و مروری کنیم بر کارنامه ۸ ماهه این شرکت. بر اساس آمار منتشره، سایپا در آبانماه و نسبت به مهر، ۱/ ۱۶ درصد افزایش تولید را تجربه کرده و این در شرایطی است که تولید ۸ ماهه این شرکت، افتی ۷/ ۱۶ درصدی را به خود میبیند. همچنین پارسخودرو که زیرمجموعه سایپا بهشمار میرود، طی ۸ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، کاهشی ۱/ ۷ درصدی را تجربه کرده است.
در بین محصولات تولیدی گروه سایپا، رکورد تیراژ همچنان در دست پراید قرار دارد، خودرویی که البته با افت تولید دست و پنجه نرم کرده و صلابت گذشته را ندارد. به روایت آمار، سایپا و پارسخودرو در مجموع ۱۲۳ هزار و ۳۰۸ دستگاه پراید تا پایان آبانماه امسال به تولید رساندهاند که این موضوع از افت ۲۴ درصدی این خودرو حکایت دارد. در حالت تفکیکی اما پارسخودروییها با تیراژی ۴۵ هزار و ۳۵۸ دستگاهی، ۲/ ۲۲ درصد کاهش را در تولید پراید تجربه کردهاند و سایپا نیز که ۷۷ هزار و ۹۵۰ دستگاه از این محصول را به تولید رسانده، افتی ۱/ ۲۵ درصدی را به خود میبیند. پراید اگرچه با افت تیراژ روبهرو شده، اما همچنان بیشترین تعداد تولید را در خودروسازی کشور در اختیار دارد، هرچند ظاهرا قرار است از سال ۹۶ به تدریج از تیراژ آن کاسته شود. در کنار پراید اما تیبا نیز با افت تیراژ روبهرو شده، چه آنکه سایپاییها در ۸ ماه امسال ۴۹ هزار و ۵۵۷ دستگاه از این محصول را به تولید رساندهاند تا در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، افتی ۱۱ درصدی را تجربه کرده باشند. تیبا علاوهبر سایت مرکزی سایپا، در سایت کاشان این شرکت نیز به تولید میرسد. حدود سه هزار دستگاه از تیباهای تولیدی در ۸ ماه امسال، دوگانه سوز بودهاند که همه آنها در سایت کاشان به تولید رسیدهاند. اما افت تولید پراید و تیبا در شرایطی است که سایپا در ۸ ماه امسال سه هزار و ۸۶۴ دستگاه سراتو را به تولید رسانده و با این حساب توانسته تیراژ این مونتاژی کرهای را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۵/ ۱۴ برابر کند. سراتو در دو مدل اتومات و دندهای در سایت مرکزی سایپا مونتاژ میشود.
علاوهبر این خودرو، سایپاییها به همراه زیرمجموعه خود (پارسخودرو)، محصولی به نام برلیانس را نیز مونتاژ میکنند، خودرویی چینی که در ۸ ماه امسال تیراژی چهار هزار و ۴۳ دستگاهی داشته است. در حالت تفکیکی، سایپاییها ۶۷۵ دستگاه و پارسخودروییها نیز سه هزار و ۳۶۸ دستگاه برلیانس را طی ۸ ماه امسال مونتاژ کردهاند. دیگر محصول سایپا به نام آریو نیز تا پایان آبان امسال، تیراژی یک هزار و ۲۱۶ دستگاهی را از خود به جا گذاشته است، خودرویی که در سایت بن رو این شرکت مونتاژ میشود. با توجه به این آمار، تیراژ آریو در مقایسه با ۸ ماه سال گذشته حدودا ۳۶ برابر شده است. نگاهی هم اما به حال و روز تندر-۹۰ بیندازیم، خودرویی که آمار میگوید با افزایش تیراژ طی ۸ ماه امسال روبهرو شده است. بر این اساس، تیراژ تندر-۹۰ در ۸ ماه امسال به ۲۷ هزار و ۲۵۷ دستگاه رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۵/ ۴۱ درصد افزایش را به خود میبیند. در حالت تفکیکی، ایران خودروییها با تیراژی ۱۱ هزار و ۱۵۰ دستگاهی، ۵/ ۴۸ درصد در تولید تندر-۹۰ رشد کردهاند و پارسخودرو نیز که ۱۶ هزار و ۱۰۷ دستگاه تندر را به تولید رسانده، حدود ۳۷ درصد افزایش تیراژ داشته است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/973034/#ixzz3tVhXxZBL
۰۷:۳۵:۰۴ گروه بورس- هاشم آردم: بورس تهران همانند هفتههای گذشته، دیروز را هم در رخوت به سر برد. در حالی که انتظار میرفت شاید شاخص کل به دلیل انتشار گزارش آمانو درباره PMD دست کم یک روز را با رشد معنادار طی کند، اما نه تنها بازار رشد قابل توجهی را تجربه نکرد، بلکه ارزش معاملات نیز کاهش یافت. طی معاملات روز گذشته در بورس، ۲۶۴ میلیون و ۹۴۰ هزار ورقه بهادار به ارزش ۴۳٫۹ میلیارد تومان در ۲۵ هزار و ۱۹۸ نوبت دست به دست شد. در نتیجه این معاملات، شاخص کل با رشد ۲۷ واحدی (معادل ۰۴/ ۰ درصدی) مواجه شد و در عدد ۶۲ هزار و ۵۷۷ واحد ایستاد. این معاملات نشان از آن دارد که فعالان بازار سهام نظارهگری بازار را به خرید یا فروش ترجیح دادهاند. در نتیجه نظارهگری فعالان بازار، معاملات عادی سهام در روز گذشته، قاعدتا باید منجر به کاهش دماسنج بازار میشد، اما بازهم معاملات احتمالا دستوری برای کمک به شاخص کل از راه رسیدند تا بازار منفی تر از این نباشد. درست در زمانی که انتظار میرود شاخص دست کم رشدی سه رقمی را تجربه کند، نه تنها این اتفاق رخ نمیدهد، بلکه متولیان بازار مجبور میشوند برای نجات نماگرهای بازار دست بهکار شوند.
پذیرش شکست پیش از سوت پایان
طی دو سال گذشته افت و خیز شاخص کل بیش از هر زمان دیگری ماهیت سیاسی به خود گرفت. تا پیش از روی کار آمدن دولت یازدهم، رفتار بورس و بازار سرمایه چندان اهمیتی برای سیاستگذاران کلان اقتصاد کشور نداشت. از طرفی این بازار برای عامه مردم تاحدودی ناشناخته بود و از طرف دیگر سهم بسیار پایینی را از اقتصاد کشور به خود اختصاص میداد؛ اما با روی کار آمدن دولت جدید نه تنها این بازار بیش از پیش به عامه مردم معرفی شد، بلکه دولت نیز توجه بیشتری به این بازار داشت. از طرف دیگر با فرض لغو تحریمها نیاز بود که برای پیوستن به اقتصاد جهان، زیرساختهای مالی و بازار سرمایه توسعه یابد. خوشبینیها به آینده بورس، بیشترین رشد تاریخ بازار سهام را در مدت کوتاه ۶ ماهه رقم زد. در آن دوره فعالان بازار سهام از سودهای نجومی کسب شده سرمست بودند؛ اما آن رشد بیسابقه که صرفا به دلیل انتظارات مثبت شکل گرفته بود با رخدادهای مثبت بنیادی همراه نشد و بازار به سرعت مسیر نزولی در پیش گرفت. شکاف مثبتی که در قیمت سهمها به وجود آمده بود، قاعدتا باید از بین میرفت و قیمتها به لحاظ تئوریک باید به قیمتهای پیش از روی کار آمدن دولت باز میگشت. در نتیجه کوران فروش و شناسایی سود در بازار شدت گرفت و قیمتها رو به نزول گذاشتند. همزمان، اقتصاد ایران با افت قیمتهای جهانی و ریزش شدید قیمت نفت همراه شد که از چند طریق حضور در بازار سهام را گران کرد. اما فرسایشی شدن بازار در این مدت دلیل دیگری داشت که مبنای عقلایی نداشت.
همانطور که اشاره شد معاملات بورس پس از روی کار آمدن دولت یازدهم اهمیتی سیاسی پیدا کرد. از طرفی دولت وعدههایی درباره بازار داده بود و از طرف دیگر این انتظار وجود داشت که با لغو تحریمها اوضاع بازار بهبود یابد. در نتیجه شاخص بازار سهام که تا دیروز چندان اهمیتی نداشت، بدل به نماگری شد که وظیفهای فراتر از نشان دادن اوضاع کلی بازار داشت. طبیعی بود که متولیان بازار برای جلوگیری از افت شاخص کل نهایت اهتمام را نشان دهند. معاملات بلوکی در نماد عادی آغاز و سامان دادن به بازار بدل به هدفی مهمتر از نظارت بر بازار شد. از گوشه و کنار حتی به گوش میرسید که سازمان بورس مستقیما با برخی از حقوقیهای مهم بازار تماس میگرفت و اجازه فروش دارایی شان را سلب میکرد؛ اما نهایتا استفاده از این ابزارها تنها منجر به فرسایشی شدن بازار و ناامیدی فعالان از روند بازار شد. تحرکات خریداران و فروشندگان در بازار معنای خود را از دست داد و بسیاری از قیمتها نیز غیرقابل تحلیل شدند. آن اصلاح قیمتی که باید در سه یا شش ماه انجام میشد، بیش از یک سال به طول انجامید و سرمایهها ذرهذره آب رفتند. این بار شرکت بورس حاضر شد برای اثبات مواضع خود رأسا اقدام کند و با تشکیل صندوق سپاس و تضمین سود ۳۰ درصدی آن، نشان دهد که قویا به رشد بازار معتقد است. اما در عمل بازار برگشتی نشان نداد و همان مسیر نزولی خود را در پیش گرفت. ارزش معاملات روز به روز کاهش یافت و درجه نقدشوندگی داراییها در بازار به شدت تنزل یافت.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/973002/#ixzz3tVhSBkCe
۰۷:۳۴:۱۳ گروه بازار پول: اثر صعود اونس در بازارهای جهانی در روز جمعه، روز شنبه به بازار داخلی رسید که ثمره آن ثبت دو رکورد افزایشی برای سکه تمام بهار آزادی بود. در اولین روز هفته، سکه با ۱۱ هزار تومان افزایش به قیمت ۹۲۲ هزار تومان رسید. این افزایش ۱۱ هزار تومانی نه تنها بیشترین مقدار رشد بهای سکه از تاریخ ۲۴ مهر ۹۴ بود؛ بلکه موجب شد این فلز گرانبها به بالاترین قیمت خود در یک ماه گذشته برسد. در روز رکوردزنی سکه، قیمت دلار به حرکت کاهشی خود ادامه داد و با ۱۰ تومان افت به قیمت ۳ هزار و ۶۳۰ تومان رسید.
به این ترتیب، عامل اصلی رشد سکه در بازار داخلی، افزایش غیرمنتظره اونس در بازارهای جهانی بود؛ چراکه جهت در بازار ارز برخلاف خواست افزایشی سکه بود. اونس روز جمعه به قیمت ۱۰۸۶ دلار رسید تا سکه روز شنبه روی بال اونس پرواز کند. با این همه، سکه تنها دارایی با ارزشی نبود که روز شنبه کانال شکنی کرد؛ قیمت یورو نیز روز شنبه مرز ۳ هزار و ۸۰۰ تومانی را شکست و با ۶۵ تومان افزایش به قیمت ۳ هزار و ۹۳۰ تومان رسید.
شروع هیجانانگیز سکه
صعود اونس در بازارهای جهانی در روز جمعه، اثر خود را در همان ساعات ابتدایی روز شنبه در بازار داخلی به جا گذاشت. در اولین روز هفته، سکه بدون معامله خاصی تا قیمت ۹۲۰ هزار تومان بالا رفت، رقمی که افزایشی ۹ هزار تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز پنجشنبه داشت. پس از این رشد قیمت، سکه به افزایش خود ادامه داد و تا قیمت ۹۲۴ هزار تومان نیز بالا رفت؛ با این حال، کاهش قیمت دلار موجب شد که سکه از سقف روزانه خود پایین بیاید و نهایتا با نرخ ۹۲۲ هزار تومان به کار خود پایان دهد. ثبت این رقم موجب شد که این فلز گرانبها به بالاترین نرخ فروش خود از تاریخ ۱۴ آبان برسد. افزایش ۱۱ هزار تومانی نیز بیشترین میزان رشد سکه از ۲۴ مهر بود. با وجود این، سکه متناسب با افزایش اونس بالا نرفت تا حباب قیمتی آن منفی شود. تا ساعت ۳ بعدازظهر روز شنبه، ارزش ذاتی سکه ۹۳۴ هزار تومان و ۱۲ هزار تومان بالاتر از قیمت بازار بود. به گفته فعالان بازار، نا اطمینانی معاملهگران به ادامه افزایش اونس موجب شده که خریدها با احتیاط انجام شود و قیمت بازار از ارزش ذاتی فاصله بگیرد.
سهشنبه گذشته نیز سکه تحتتاثیر افزایش اونس رشد قیمت را تجربه کرده بود، اما روز پنجشنبه با برگشت قیمت طلای جهانی تا ساعت ۳ بعدازظهر، سکه نیز بار دیگر رو به سوی قیمتهای پایینتر کرد. در واقع، نوسانات کاهشی و افزایش ۲ روز کاری انتهای هفته گذشته موجب شده که معاملهگران بازار داخلی تا حدی دست به عصا حرکت کنند. حرکت کاهشی دلار نیز تا حدی در این احتیاط نقش داشته است. روز شنبه در کنار سکه، قیمت سکههای نیم و ربع نیز افزایش یافت. در چهاردهمین روز آذرماه، نیمسکه با ۴ هزار تومان افزایش به قیمت ۴۶۵ هزار تومان و ربع سکه با ۳ هزار تومان رشد به قیمت ۲۵۷ هزار تومان رسید. در کنار سکههای کوچکتر، گرم طلا نیز از افزایش اونس سود برد و با هزار و ۴۵۰ تومان رشد به قیمت ۹۳ هزار و ۹۱۰ تومان رسید.
ادامه افت دلار
شاخص بازار ارز در اولین روز هفته جاری به روند کاهشی خود ادامه داد. دلار که پنجشنبه با ۱۰ تومان کاهش به قیمت ۳ هزار و ۶۴۰ تومان رسیده بود، شنبه، معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۶۳۴ تومان آغاز کرد که نشاندهنده کاهشی ۶ تومانی بود. در ادامه روز، این ارز نقطه حمایتی ۳ هزار و ۶۳۰ تومانی را شکست و تا قیمت ۳ هزار و ۶۲۴ تومان نیز پایین آمد. با این حال، معاملهگران در برابر افت بیشتر قیمت مقاومت کردند و نهایتا این ارز روی قیمت ۳ هزار و ۶۳۰ تومان معاملات خود را پایان داد، رقمی که ۱۰ تومان کمتر از نرخ بسته شده روز پنجشنبه بود.
دوراهی ارزی
با وجود ۲ روز افت پیاپی و حرکت کاهشی دلار، معاملهگران بازار درباره آینده قیمتی این ارز توافق چندانی ندارند و نوعی سردرگمی نسبی در بازار حکمفرماست. برخی معاملهگران اعتقاد دارند که دلار در روزهای آینده نیز به کاهش خود ادامه خواهد داد. در مقابل گروهی دیگر، باور دارند که جهت قیمت بهزودی تغییر خواهد کرد. استدلال گروه اول این است که دلار با خروج تقاضای زوار عتبات عالیات و کاهش تقاضا، در مسیر کاهشی قرار خواهد گرفت. به گفته آنها، علت اصلی افت دلار در روزهای پنجشنبه و شنبه نیز همین بوده است. البته اخبار از جمله بالا رفتن احتمال رفع تحریمها در آینده نزدیک نیز در افت قیمت موثر بود. گروه دوم باور دارند که بالا بودن ارزش دلار در کشورهای همسایه موجب مقاومت بازار داخلی در برابر افت قیمت خواهد شد.
در این بین، نقطه مشترک معاملهگران این است که هر ۲ گروه انتظار افزایش نیافتن دامنه نوسانات را دارند. به گفته آنها، پس از نوسانات هیجانی هفته اول آذر، بازار تا حدی آرام شده است. روز شنبه برخلاف کاهش دلار، ارزش یورو در بازار داخلی بالا رفت؛ اتفاقی که به واسطه بالا رفتن ارزش یورو در برابر دلار در بازارهای جهانی چندان هم دور از انتظار نبود. در اولین روز هفته، یورو ۶۵ تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و به قیمت ۳ هزار و ۹۳۰ تومان رسید. این رشد موجب شد که این ارز اروپایی به بالاترین قیمت خود از ۴ آبان برسد. نرخ رسمی یورو نیز روز شنبه حدود ۸۴ تومان رشد را تجربه کرد و به قیمت ۳ هزار و ۲۷۳ تومان رسید.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/972943/#ixzz3tVgqs0Ss
۰۷:۳۲:۰۳ سه حوزه جذاب در سرمایهگذاری
گروه صنعت و معدن: شناسایی موانع حضور سرمایهگذاران خارجی در ایران نخستین گامی است که سیاستگذاران در شرایط کنونی کشور باید به آن توجه کنند. با توجه به فضای جدید اقتصادی ایران پس از رفع تحریمها و افزایش حضور سرمایهگذاران خارجی در کشور با هدف تولید، توسعه فناوری و افزایش توان رقابتی محصولات تولیدی، انتظار میرود سیاستگذاران با اقدامات اثربخش زمینه حضور سرمایهگذاران خارجی را در کشور فراهم آورند.
سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه (OECD) برای شناسایی موانع قانونی سرمایهگذاری مستقیم کشورهای مختلف شاخصی را طراحی کرده است. بر اساس این شاخص محدودیت سرمایهگذاری مستقیم خارجی چهار نوع اصلی محدودیت سرمایهگذاری مستقیم خارجی را مورد توجه قرار میدهد که شامل ۱- محدودیتهای مربوط به داراییهای خارجی، ۲- مکانیزمهای غربال و صدور مجوز، ۳- محدودیتهای مربوط به اشتغال نیروهای خارجی به عنوان پرسنل اصلی سازمانها و ۴- محدودیتهای عملیاتی مانند محدودیتهای مربوط به ایجاد نمایندگی، بازگشت سرمایه یا سود و مالکیت زمین است. اگرچه شاخص مذکور به تنهایی شرایط سرمایهگذاری را در یک کشور نشان نمیدهد و عوامل دیگری مانند نحوه اجرای قوانین سرمایهگذاری مستقیم خارجی و میزان مالکیت دولتی در بخشهای اصلی اقتصاد نیز موانعی را برای ورود سرمایهگذار خارجی فراهم میکند، اما نظر به اینکه قوانین سرمایهگذاری یک کشور متغیر اساسی تعیین کننده جذابیت برای سرمایهگذار خارجی محسوب میشود، شاخص محدودیت سرمایهگذاری خارجی کشورها همواره مورد توجه سرمایهگذاران برای شناسایی بازارها و فرصتهای مناسب سرمایهگذاری قرار گرفته است. بر این اساس اتاق بازرگانی تهران با انتشار گزارشی همزمان با تمایل هیاتهای مختلف خارجی برای سرمایهگذاری در ایران، ضمن بررسی چهار نوع اصلی محدودیت سرمایهگذاری مستقیم خارجی، وضعیت برخی از کشورهای منتخب در این زمینه را نیز بررسی کرده است. متوسط شاخص محدودیت سرمایهگذاری مستقیم خارجی کشورهای مورد مطالعه بیانگر اعمال حداقل محدودیت در بخشهای صنعت، توزیع و خدمات مالی برای سرمایهگذاری است.
محدودیت دارایی خارجی
محدودیتهای مربوط به داراییهای خارجی در بخشهای خاص موانع بزرگی را بر سرمایهگذاری مستقیم خارجی در گذشته ایجاد کرده است و همچنان توسط بسیاری از کشورها بهخصوص در بخش خدمات بهکار گرفته میشود.
محدودیت غربال کردن و صدور مجوز
در این مورد بهطور خاص محدودیتهای قانونی مرتبط با مقدار اولیه سرمایه و سهم آن از داراییهای خارجی مورد توجه قرار میگیرد. این حقیقت که سطح کلی سرمایه اولیه با توجه به اندازه اقتصادها متفاوت خواهد بود، در محاسبه این معیار در نظر گرفته نشده زیرا متوسط اندازه شرکتها مستقل از اندازه کلی اقتصاد است.
محدودیت مربوط به پرسنل و مدیران خارجی
اقداماتی از قبیل آزمونهای الزامی برای اشتغال مدیران خارجی، محدودیت زمان برای فعالیت آنها، همچنین الزامات مرتبط با ملیت و تابعیت اعضای هیاتمدیره در برخی کشورها صورت میگیرد. البته اعمال الزامات قانونی در کشورها برای پرسنل خارجی تقریبا رایج است و به عنوان محدودیت محسوب نمیشود. در این معیار تنها محدودیت مربوط به اشتغال نیروی خارجی به عنوان رئیس یا مدیر شرکتهای داخلی مورد توجه قرار میگیرد.
سایر محدودیتها
علاوهبر موارد اشاره شده، محدودیتهای مرتبط با عملیات بالقوه، سرمایهگذاران خارجی را تحت تاثیر قرار میدهد. یکی از این محدودیتها، محدودیتهای مرتبط با ایجاد شعب یا نمایندگی است. مورد دیگر استهلاک زمین برای اهداف کسب و کار شامل مواردی که سرمایهگذاران اجازه تملیک دارایی را ندارند، اما ممکن است امکان اجاره آنها وجود داشته باشد، است. شروط متقابل در بخشهای خاص و محدودیتهای مربوط به تقسیم سرمایه یا سود از دیگر محدودیتها است. براساس این گزارش، در میان کشورهای عضو OECD، ترکیه، چین، برزیل، مکزیک، روسیه و عربستان شاخص محدودیت سرمایهگذاری مستقیم خارجی در کشور چین از همه بالاتر است. عامل مسلط در بالا بودن میزان شاخص این کشور محدودیتهایی است که در زمینه داراییهای خارجی اعمال میشود. در میان کشورهای منتخب، ترکیه و برزیل کمترین محدودیت را در زمینه سرمایهگذاری مستقیم خارجی اعمال کردهاند. در این کشورها هیچ گونه محدودیت قانونی برای فرآیند غربال و صدور مجوز وضع نشده است.
محدودیتهای مربوط به اشتغال نیروی کار اصلی و مدیران خارجی و محدودیت عملیاتی نیز در کشور ترکیه بسیار پایین است. کشور مکزیک نیز در زمینه اشتغال نیروی کار خارجی در بخشهای کلیدی، محدودیتی را اعمال نمیکند، اما بهدلیل محدودیتهایی که در زمینه داراییهای خارجی وضع کرده است، شاخص محدودیت سرمایهگذاری مستقیم خارجی مکزیک در مقایسه با بسیاری از کشورها در سطح بالاتری قرار دارد. کشورهای عربستان و روسیه نیز نسبت به اغلب کشورهای مورد بررسی شاخص بالاتری را به خود اختصاص دادهاند. محدودیتهای مربوط به مالکیت داراییهای خارجی در کشورهای مذکور نسبتا بالا است. محدودیتهای عملیاتی که مربوط به مواردی از جمله ایجاد شعب یا نمایندگی، شروط متقابل و محدودیتهای تقسیم سرمایه یا سود میشوند. بهطور کلی، محدودیتهای مربوط به داراییهای خارجی بیش از سایر محدودیتهای قانونی در کشورها به چشم میخورد. پس از آن، محدودیتهای عملیاتی بهطور متوسط بیشترین مانع را در مسیر سرمایهگذاران خارجی ایجاد کردهاند. شاخص محدودیتهای سرمایهگذاری مستقیم خارجی به تفکیک بخشهای اقتصادی نیز نشان میدهد بهطور متوسط بیشترین محدودیتهای سرمایهگذاری کشورهای عضو OECD در بخشهای ماهیگیری و املاک و مستغلات و کمترین محدودیتها در بخشهای صنعت، رستورانها و هتلها اعمال میشود. در کشور ترکیه اما عدم اعمال محدودیت در اغلب بخشهای اقتصادی یکی از نکات قابل توجه است. در این کشور تنها برای بخشهای حمل و نقل، رسانهها، خدمات کسب و کار و املاک و مستغلات محدودیتهای قانونی اعمال شده است. کشور ترکیه اگرچه در زمینه صنعت، کشاورزی و خدمات هیچ گونه محدودیت قانونی برای ورود سرمایهگذار خارجی اعمال نکرده، اما در خصوص املاک و مستغلات حداکثر محدودیت وضع شده است. همان گونه که قبلا نیز اشاره شد، کشور چین بالاترین شاخص محدودیت سرمایهگذاری مستقیم خارجی را در میان کشورهای منتخب داشته است که بر اساس بررسیهای انجام شده، بیشترین محدودیتها ناشی از موانعی است که در مسیر تملک داراییهای خارجی وجود دارد. آمارها نشان میدهد این محدودیتها در بخشهای ماهیگیری و رسانه به حداکثر خود رسیده است. پس از آن، بیشترین محدودیتهای سرمایهگذاری خارجی کشور چین در حوزههای مخابرات، حمل و نقل و خدمات مالی به چشم میخورد. در کشور روسیه نیز بیشترین محدودیت در بخشهای معدن و سنگ معدن، املاک و مستغلات، کشاورزی و جنگلداری و کمترین محدودیت در زمینه ساختمان و توزیع اعمال میشود.
بهطور کلی، برآوردهای صورت گرفته نشان میدهد محدودیتهای سرمایهگذاری مستقیم خارجی در اغلب بخشهای اولیه مانند معدن، ماهیگیری و کشاورزی، همچنین بخشهای رسانه و حمل و نقل در حال افزایش است. علاوهبر این، متوسط شاخص کشورهای مورد مطالعه بیانگر اعمال حداقل محدودیت در بخشهای صنعت، توزیع و خدمات مالی است. به نظر میرسد، کشورها مسیر سرمایهگذاری خارجی را در بخشهای صنعت و توزیع بیش از سایر بخشها هموار کردهاند. اکنون این سوال مطرح میشود که بخش صنعت با کمترین موانع سرمایهگذاری در کشورهای مورد بررسی، مشمول کدامیک از انواع محدودیتها شده است. بررسیهای انجام شده نشان میدهد کشورهای عضو OECD بهطور متوسط در بخش صنعت هیچ گونه محدودیتی را در حوزههای مربوط به تملک داراییهای خارجی و اشتغال نیرویهای خارجی به عنوان مدیر یا پرسنل اصلی اعمال نکردهاند. بیشترین محدودیت سرمایهگذاری صنعتی در این کشورها بهطور متوسط مربوط به غربال کردن و صدور مجوز سرمایهگذاری خارجی است. در کشور چین اغلب محدودیتها در بخش صنعت مربوط به غربال کردن و صدور مجوز بوده است. یکی دیگر از موارد قابل توجه وضعیت کشور ترکیه است که بررسیها عدم وجود هرگونه محدودیت قانونی را برای سرمایهگذاری صنعتی در این کشور نشان میدهد. حال با توجه به شرایط ایران پس از رفع تحریمها و امکان حضور سرمایهگذاران خارجی در کشور، محاسبه شاخص محدودیت سرمایهگذاری مستقیم خارجی برای ایران میتواند از یکسو موانع ورود سرمایهگذاران به کشور را شناسایی کند و از سوی دیگر، با ارائه اطلاعات مربوط به قوانین سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ایران، سرمایهگذاران را به حضور در این بازار تشویق کند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/972979/#ixzz3tVgwgwK0
۰۷:۲۶:۵۴ دنیای اقتصاد: نشریه اکونومیست در پیشبینی خود از اقتصاد کشورهای جهان در سال ۲۰۱۶ میلادی که طبق روال هرسال در آستانه سال نو میلادی در قالب یک ویژهنامه منتشر میشود، برای چشمانداز سال آینده اقتصاد ایران یک خیز اقتصادی را به تصویر کشیده و رقم رشد اقتصادی کشورمان را ۱/ ۶ درصد پیشبینی کرده است. این در حالی است که بالاترین رشد اقتصادی جهان برای کشورهای لائوس و ترکمنستان با رقم ۸ درصد پیشبینی شده است. بنابراین رشد اقتصادی ایران را میتوان در زمره یکی از رشدهای سریع جهان برشمرد. اکونومیست درمورد دلایل این چشمانداز مثبت نوشته است سال آینده برای ایران سال بزرگی خواهد بود؛ چون لغو تحریمها موجب باز شدن اقتصاد و افزایش حدود ۵۰۰ هزار بشکهای تولید روزانه نفت ایران میشود. بنابر پیشبینی این نشریه در سال جدید میلادی سرمایهگذاران خارجی برای بازگشت به ایران که یکی از امیدبخشترین بازارهای منطقه را دارد، صف خواهند کشید. با وجود پیشبینی خوشبینانه اکونومیست از تحولات بخش واقعی در اقتصاد ایران، نگاه این نشریه به نرخ تورم با دیگر پیشبینیها فاصله دارد. براساس برآورد اکونومیست، نرخ تورم ایران در سال آینده میلادی ۱/ ۱۴ درصد خواهد بود. این در حالی است که برآوردهای دیگر از احتمال کاهش نرخ تورم به سطوح پایینتر از این رقم حکایت دارد.
گروه اقتصاد بینالملل، شادی آذری: نشریه اکونومیست همزمان با نزدیک شدن به سال نوی میلادی، همچون سالهای گذشته اقدام به انتشار ویژهنامهای کرده و در آن ارقام کلیدی اقتصاد کشورهای مختلف جهان در سال پیش رو را پیشبینی کرده است. امسال نیز نشریه اکونومیست ۱۰ اقتصادی را که بالاترین نرخ رشد اقتصادی در جهان را خواهند داشت معرفی کرده و بر این اساس از میان اقتصادهای نوظهور تنها هندوستان با رشد اقتصادی ۱/ ۷ در جایگاه هفتمین اقتصاد دارای رشد سریع جهان قرار گرفته است. در میان این ۱۰ کشور از دیگر اقتصادهای نوظهور هیچ خبری نیست.
اکونومیست با اشاره به افت قیمت کالاها، افزایش ارزش دلار و کندی رشد چین از میان اقتصادهای نوظهور، فقط هندوستان را در زمره اقتصادهای داری رشد سریع جهان در سال ۲۰۱۶ دانسته و افزوده است که هندوستان با جمعیت جوان و دور جدید اصلاحات اقتصادی که رشد باثبات را برای این کشور رقم خواهد زد، به احتمال زیاد تا چند سال آینده نیز در فهرست ۱۰ کشور دارای سریعترین رشد اقتصادی باقی خواهد ماند. بر این اساس، کشورهایی با بازارهای کوچکتر از نوظهورها، رشد اقتصادی بالایی را به خود اختصاص خواهند داد و رشد اقتصادی دو رقمی که در برخی کشورها طی سالهای گذشته شاهد بودیم دیگر مشاهده نخواهد شد. بر اساس این پیشبینی، اقتصادهای لائوس و ترکمنستان ستاره سال ۲۰۱۶ خواهند بود و هر یک با رشد اقتصادی ۰/ ۸ درصد در رتبه نخست سریعترین رشد اقتصادی جهان قرار میگیرند. در آسیا، دو کشور کامبوج و میانمار ثمره اصلاحات سیاسی خود را برداشت میکنند و از مزیت افزایش سرمایهگذاری خارجی بهرهمند خواهند شد. کامبوج با رشد اقتصادی ۵/ ۷ درصد و میانمار با رشد اقتصادی ۲/ ۷ درصد به ترتیب در جایگاه سومین و ششمین کشور دارای رشد اقتصادی سریع در جهان قرار خواهند داشت. سایر اقتصادهایی که نامشان در فهرست ۱۰ کشور دارای سریعترین رشد اقتصادی آمده است، عمدتا آفریقایی هستند و رشد قدرتمند اقتصاد خود را مدیون بهبود سیاستها و نوسازی زیرساختهای خود خواهند بود. گر چه همه اینها خبرهای اقتصادی خوبی برای این اقتصادهای کوچک است، اما تاثیر آن بر کل اقتصاد جهان ناچیز خواهد بود. این در شرایطی است که اقتصاد یک کشور هندوستان به تنهایی ۱۰ برابر بزرگتر از مجموع این اقتصادهای کوچک است. علاوه بر این هندوستان در سال پیش روی میلادی قادر خواهد بود برای دومین سال متوالی رشد اقتصادیای بیشتر از رشد چین را تجربه کند که تا حدود زیادی آن را مدیون پروژههای زیرساختی بزرگی است که در دوران دولت پیشین متوقف باقی مانده بود. بر این اساس، جدول اقتصادهایی که در سال ۲۰۱۶ میلادی بیشترین رشد اقتصادی را به خود اختصاص خواهند داد به شرح جدول فوق است:
پیشبینی اکونومیست برای ایران
این نشریه در بخشی از پیشبینیهای خود که به ایران اختصاص داده، رشد اقتصادی ایران در سال آینده میلادی را بالغ بر ۱/ ۶ درصد و نرخ تورم کشورمان را ۱/ ۱۴ درصد برآورد کرده است. بر این اساس، درآمد سرانه ایران با معیار قیمت جاری ۶۱۳۰ دلار و با معیار برابری قدرت خرید ۱۸۰۷۰ دلار پیشبینی شده است. تعادل بودجه ایران بر اساس درصدی از جیدیپی ۵/ ۲- خواهد بود و جمعیت کشورمان به ۸۰ میلیون نفر خواهد رسید. اکونومیست در مورد ایران نوشته است: سال آینده برای ایران سال بزرگی خواهد بود چون لغو تحریمها علیه ایران موجب باز شدن اقتصاد این کشور خواهد شد. افزایش شدید تولید نفت که تنها در سال ۲۰۱۶ بالغ بر حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز خواهد بود، چشمانداز اقتصاد ایران را متحول خواهد کرد. سرمایهگذاران خارجی برای بازگشت به این کشور که یکی از امیدبخشترین بازارهای منطقه را دارد، صف خواهند کشید. انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان ایران که در ماه اسفند برگزار خواهد شد، شانس همراهان دولت را افزایش خواهد داد و فضای سیاسی آرامتری را رقم خواهد زد.
پیشبینی رشد اقتصادی مناطق مختلف جهان
در بخش دیگری از پیشبینیهای این نشریه نرخ رشد اقتصادی مناطق مختلف جهان به تفکیک آمده است. بر این اساس، نرخ رشد اقتصادی منطقه آمریکای شمالی ۵/ ۲ درصد، رشد اقتصادی اروپای غربی ۸/ ۱ درصد، رشد اقتصادی اروپای شرقی ۲/ ۱ درصد، رشد اقتصادی خاورمیانه و شمال آفریقا ۲/ ۳ درصد، رشد اقتصادی آسیا (بهجز ژاپن، استرالیا و نیوزیلند) ۴/ ۵ درصد، رشد اقتصادی منطقه استرالیا ۶/ ۲ درصد، رشد اقتصادی آمریکای لاتین ۳/ ۱ درصد و رشد اقتصادی منطقه آفریقای زیرصحرا ۶/ ۳ درصد خواهد بود.
پیشبینی اکونومیست برای انتخابات آمریکا
همزمان با اینکه آمریکا برای انتخابات ریاستجمهوری ماه نوامبر آماده میشود، بحث انتخابات، کل سیاستهای آمریکا را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. باراک اوباما دیگر نمیتواند رئیسجمهور بعدی آمریکا باشد و نامزدهای زیادی از دو جناح دموکرات و جمهوریخواه هستند که قصد جانشینی او را دارند. کمپین انتخاباتی هیلاری کلینتون که در ابتدا لغزشهایی داشت، موفق خواهد شد او را بهعنوان نماینده دموکراتها برگزیند و احتمالا او رئیسجمهوری بعدی آمریکا خواهد بود. نماینده جمهوریخواهان اما همه را غافلگیر خواهد کرد. او یک «بوش» دیگر نخواهد بود. گر چه دونالد ترامپ هم نماینده جمهوریخواهان نخواهد شد، اما خواهد توانست در انتخابات اولیه تعداد خوبی از نمایندگان ایالتها را به حمایت از خود ترغیب کند و به این ترتیب در مرحله نهایی انتخابات حرفی برای گفتن داشته باشد.
پیشبینی فضای کسبوکار
اکونومیست در پیشبینی خود از فضای کسبوکار در سال ۲۰۱۶ نوشته است: گرچه سال ۲۰۱۵ به لحاظ فضای کسب و کار چندان خوب نبود، اما در سال ۲۰۱۶ شاهد طلوعی دوباره خواهیم بود. گرچه کشورهای توسعهیافته بهعنوان خاکریز اصلی رشد تجارت محسوب خواهد شد، اما رشد تجارت آنها حدود ۳/ ۲ درصد خواهد بود و دلیل این رشد ملایم این است که ژاپن و اروپا در این زمینه سکون بیشتری خواهند داشت. قیمتهای پایین نفت به مصرفکنندگان بزرگ انرژی کمک خواهد کرد. فضای کسب و کار بازارهای نوظهور دچار نوسان خواهد شد چون روسیه و برزیل با موانعی روبهرو خواهند بود. در چین صنایع در حال رشد بخش خدمات کمک خواهند کرد تا ضعف تولیدات کارخانهای جبران شود. رشد تجارت جهان ضعیف خواهد بود اما در صورت تصویب پیمان تجاری دو سوی اقیانوس آرام، تجارت جهانی به مرور رونق خواهد گرفت.
پیشبینی وضعیت بازار انرژی جهان
هیجاناتی که در بازارهای انرژی مشاهده خواهد شد ناشی از عرضه خواهد بود. در سال ۲۰۱۶ مصرف انرژی جهان رشد ثابت اما ضعیف ۵/ ۲ درصدی را تجربه خواهد کرد. تقابل بین عرضهکنندگان کمهزینه حوزه خلیج فارس و شرکتهای سرکش اما مقروض تولیدکننده نفت شیل آمریکا شدت خواهد گرفت. تاکنون تصمیم عربستان برای توسل به سهم بازار از طریق افزایش تولید، برخی تولیدکنندگان شیل را از صحنه خارج کرده است. اما تداوم این استراتژی، افت سریع قیمتها را متوقف خواهد کرد. حفاران نفت شیل روشهای کم هزینهای را خواهند یافت. تعداد بیشتری از این شرکتها با افزایش نرخ بهره آمریکا دستخوش آسیب خواهند شد اما میانگین قیمت ۵۵ دلار برای هر بشکه نفت وست تگزاس اینترمدیت برای اغلب این شرکتها سودده خواهد بود. تولید نفت آمریکا در سال ۲۰۱۶ تنها ۵/ ۴ درصد کاهش خواهد یافت. قیمت نفت خام برنت که استاندارد جهانی است، در سال ۲۰۱۶ بهطور میانگین ۶۰ دلار در هر بشکه خواهد بود و این برای تولیدکنندگان فراساحل که هزینه تولید آنها بالا است از جمله اعضای غیرخاورمیانهای اوپک و تولیدکنندگان نفت ماسهای کانادا خبر بدی است. مشکلات آنها زمانی بیشتر خواهد شد که ایران پسا تحریم در هر روز ۴۷۰ هزار بشکه دیگر بر تولید نفت خود بیفزاید. با توجه به آنکه عرضه نفت جهان حدود ۹۶ میلیون بشکه در روز خواهد بود، شرکتهای بزرگ نفت و گاز جهان از سرمایهگذاریهای خود خواهند کاست.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/973060/#ixzz3tVg6KfLy
۰۷:۲۲:۲۶ تکرار نشست های بی نتیجه اوپک/اعلام بازگشت قدرتمند ایران به بازار
به گزارش ایرنا، اجلاس اخیر اوپک، دستاورد مهمی برای بازار انرژی نداشت و بیانیه نهایی نشان داد، این سازمان برای برداشتن گام جدی و عملی با هدف مدیریت عرضه و قیمت نفت خام تمایلی ندارد.
تثبیت سقف ۳۰ میلیون بشکه ای تولید اوپک و تمدید دوره دبیرکلی سالم البدری دبیرکل لیبیایی این سازمان، از اخبار تکراری به شمار می رود که در نشست های اخیر این سازمان همواره به گوش رسیده است.
شاید اگر عضویت اندونزی و مباحث مربوط به بازگشت ایران به بازار جهانی نفت را نادیده بگیریم، اجلاس ۱۶۸ تفاوتی با دو اجلاس گذشته ندارد.
** تمدید دبیرکلی البدری
از جمله بحث های جدی اعضای اوپک در دو سال های اخیر، انتخاب دبیرکل برای این سازمان بوده که به دلیل رقابت های سیاسی، به نتیجه نرسیده است.
در اجلاس ۱۶۸ نیز بار دیگر موضوع انتخاب دبیرکل جدید مطرح شد که به دلیل نبود کاندیدای قوی و تفاهم نداشتن اعضا قرار شد عبدالله سالم البدری، دبیرکل فعلی تا هفت ماه دیگر به عنوان سرپرست دبیرخانه باقی بماند.
دبیرکل اوپک در جایگاه مدیر اجرایی دبیرخانه، با همکاری شورای نمایندگان هیات عامل کشورهای عضو، امور اجرایی این سازمان را برعهده دارد؛ این پست با اجماع وزیران نفت این نهاد بین المللی تعیین می شود و این مقام اجرایی به یقین باید تبعه یکی از کشورهای عضو باشد.
نزدیک دو سال است که عربستان، نیجریه، عراق و ایران نامزدهای خود را برای احراز پست دبیرکلی سازمان اوپک معرفی کرده اند اما به دلیل آن که انتخاب دبیرکل باید با اجماع اعضا صورت گیرد تاکنون این سازمان نتوانسته دبیرکل جدید خود را بشناسد و دبیرکلی سالم البدری بارها تمدید شده است.
** تثبیت تولید روزانه ۳۰ میلیون بشکه
نشست ۱۶۸ اوپک نیز مانند نشست های اخیر این سازمان بدون دستاوردی پایان یافت و سقف تولید روزانه اعضای این سازمان نیز به میزان ۳۰ میلیون بشکه در روز تعیین شد.
در ساعات ابتدایی شروع این اجلاس، خبرگزاری ها از افزایش روزانه یک میلون و ۵۰۰ هزار بشکه ای سقف تولید اوپک و رسیدن به مجموع ۳۱ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه خبر داده بودند که در نهایت با آن موافقت نشد.
البته اعضای اوپک هم اکنون حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت مازاد تولید می کنند که افزایش سقف تولید سبب می شد این مازاد تولید در اوپک جنبه قانونی پیدا کند.
همچنین برخی اعضا مانند ونزوئلا و الجزایر خواستار کاهش سقف تولید بودند تا با مدیریت عرضه، قیمت ها را افزایش دهند که با مخالفت عربستان و متحدانش مخالفت شد.
** پیوستن اندونزی به اوپک
شاید بتوان تنها دستاورد اجلاس اخیر اوپک را پیوستن اندونزی به این سازمان دانست که با تحقق آن، تعداد اعضای سازمان کشورهای صادرکننده گاز به ۱۳ کشور افزایش یافت.
تا پیش از اجلاس ۱۶۸، کشورهای الجزایر، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اکوادور، آنگولا و ونزوئلا عضو اوپک به شمار می رفتند که با عضویت رسمی اندونزی تعداد اعضا افزایش یافت.
اندونزی که دو سال پس از تاسیس اوپک در سال ۱۹۶۰ به این سازمان پیوست در روزهای پایانی ماه می(اردیبهشت -خرداد) سال ۲۰۰۸ میلادی پس از ۵۰ سال به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت در کشورهای جنوب شرقی آسیا طرح خروج از اوپک را ارائه داد.
اندونزی ایجاد امکانی برای بازگشت احتمالی به این سازمان در سال های آینده را خواستار شد همه اعضای سازمان با آن موافقت کردند.
مقام های دولت اندونزی در آن مقطع دلیل خود برای خروج از اوپک را فرسودگی چاه های نفت و ناتوانی این کشور از تولید نفت بیان کردند، به اندازه ای که برای عضویت در اوپک ضروری باشد.
اندونزی با هدفگذاری تولید روزانه ۸۲۵ هزار بشکه نفت در سال ۲۰۱۵، چهارمین تولیدکننده کوچک در میان ۱۳ عضو اوپک پس از لیبی، اکوادور و قطر به شمار می رود.
** اعلام بازگشت قدرتمند ایران به بازار
کیفیت حضور ایران در اجلاس روز گذشته (جمعه) اوپک نسبت به اجلاس های پیشین تفاوت فاحشی داشت.
به دلیل وضع تحریم های نفتی و اعمال محدودیت صادرات یک میلیون بشکه ای نفت علیه کشورمان، وزیر نفت ایران در اجلاس های پیشین حرف زیادی برای گفتن نداشت، اما موفقیت مذاکرات هسته ای و رفع تحریم ها در هفته های آتی، روند اوضاع را به سود ایران تغییر داده است.
براین اساس، تحرک بیشتر دیپلماسی و افزایش رایزنی های هیات ایرانی در اجلاس ۱۶۸ نسبت به گذشته مشهود بود.
تاکید ایران بر بازگشت پرقدرت به بازار و افزایش تولید و صادرات نفت خام، سبب واکنش های اعضا شد به طوری که برخی از آن استقبال و برخی نیز از آن اظهار نگرانی کردند.
بیژن زنگنه در جریان برگزاری این اجلاس تاکید کرد: افزایش تولید نفت خام و بازگشت به بازارهای جهانی پس از لغو تحریم ها، حق قانونی ایران است؛ انتظار نداریم اوپک نیز ایران را تحریم کند و مانع تحقق حق قانونی ما برای افزایش تولید نفت خام و بازگشت به بازارهای جهانی شود.
وزیر نفت تصریح کرد: افزایش تولید نفت خام و بازگشت به بازارهای جهانی پس از لغو تحریم ها، حق قانونی ایران است و هیچکس نمی تواند این کشور را از حق قانونی خود منع کند. هرگونه محدودیتی از سوی اعضا بدان معناست که آنها خواهان ادامه تحریم ها علیه ملت ما هستند و این غیر قابل قبول است و عادلانه نیست.
زنگنه اظهار داشت: ایران مسئولیتی در قبال افت قیمت های جهانی نفت خام ندارد و مازاد عرضه و افت قیمت های جهانی نفت خام بر دوش کسانی است که تولید خود را افزایش داده اند و بیش از نیاز بازار نفت عرضه می کنند.
وزیر نفت همچنین اعلام کرد، محدود کردن جمهوری اسلامی ایران برای افزایش تولید نفت خام، به هیچ وجه قابل بحث و مذاکره نیست.
** رایزنی های نفتی زنگنه در حاشیه اجلاس اوپک
زنگنه همچنین در حاشیه برگزاری نشست ۱۶۸ اوپک با مدیران ارشد شرکت های لوک اویل روسیه، توتال فرانسه، OMV اتریش و انی ایتالیا دیدار و گفت وگو کرد.
وزیر نفت ایران با «راینر سیله» رئیس شرکت OMV اتریش، «آنتونی لاو» مدیر بخش بالادستی انی ایتالیا، «وحید علی اکبروف» مدیرعامل شرکت لوک اویل روسیه و دو مقام ارشد شرکت توتال فرانسه در وین دیدار و گفت وگوهای جداگانه ای داشت.
راینر سیله، رئیس شرکت OMV اتریش پس از گفت وگو با وزیر نفت ایران با اشاره به پیشرفت مطلوب مذاکرات نفتی با ایران، گفت: هم اکنون چارچوب همکاری ها تعیین شده و به محض لغو تحریم ها، فعالیت های این شرکت اتریشی در صنایع نفت و گاز ایران از سر گرفته خواهد شد.
«آنتونی لاو» مدیر بخش بالادستی انی ایتالیا نیز با اظهارخشنودی از پیشرفت مذاکرات نفتی ایران و این شرکت از سرگیری فعالیت های این شرکت ایتالیایی در صنعت نفت ایران را مشروط به لغو تحریم ها اعلام کرده است.
۰۷:۲۱:۴۸ روسیه برای هرجنگی با ترکیه آماده میشود
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، پایگاه خبری اکسپرس مدعی شد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دستور آماده سازی هواپیمای غول پیکر موسوم به «روزقیامت» که نامرئی است و برای جنگ هسته ای طراحی شده است را صادر کرده است.
اکسپرس افزود: علیرغم اینکه متحصصان نظامی روسیه گفته اند که این هواپیما تا پایان سال ۲۰۱۵ عملیاتی نخواهد شد اما به دنبال افزایش تنشها با ترکیه پوتین دستور داده است که طی دو هفته آینده آن را آماده استفاده در صورت لزوم کنند.
این هواپیمای پیشرفته میتواند مقامات عالی حکومتی و نظامی روسیه را در صورتی که پایگاههای فرماندهی آنها در روی زمین دچار تهدید است درجای خود جای دهد و یک پایگاه فرماندهی پیشرفته سیال است.
پیش از این شبکه راشا تودی گزارش داده بود، در حالی که نیروی هوایی روسیه به عملیات خود علیه مواضع تروریست ها در سوریه ادامه می دهد، آزمایشهای دولتی “مجتمع هوایی نسل دوم فرماندهی استراتژیک روسیه” که براساس هواپیمای ایلیوشین ۸۰ ساخته شده، با موفقیت خاتمه یافت و این هواپیما تا آخر سال جاری میلادی تحویل وزارت دفاع روسیه داده خواهد شد.
به جز روسیه، فقط آمریکا دارای چنین مجتمع هوایی است. شرکت متحده ابزارسازی روسیه روز سه شنبه گزارش کرد که مجتمع هوایی فرماندهی استراتژیک برای استفاده در شرایط استقرار ضربتی نیروهای مسلح، نبودن تاسیسات فرماندهی در زمین و همچنین در صورت از کار افتادن مقرهای فرماندهی و مراکز و خطوط ارتباطی در زمین طراحی و ساخته شده است.
۰۷:۱۹:۵۱ بشار اسد خط قرمز ماست:
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، علیاکبر ولایتی مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل امشب با حضور در برنامه تلویزیونی «متن و حاشیه»، در رابطه با دلیل سفر اخیر خود به سوریه و لبنان گفت: ایران محور اصلی مقاومت در منطقه و ایستادگی در برابر استعمار جهانی است که متحدین ما عراق، سوریه و لبنان هستند که روسیه هم اخیراً به آن پیوسته است.
وی افزود: این رفت و آمدهای مکرر و تبادلنظر بین مسئولان دو کشور ایران و سوریه طبیعی است. بهخصوص بعد از سفر آقای پوتین به تهران، لازم بود که آقای اسد و سیدحسن نصرالله در جریان آخرین تحولات سیاسی قرار بگیرند.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به اینکه برخی حضور نظامی روسیه در سوریه را نتیجه گفتگوهای سردار سلیمانی با مقامات روسی میدانند، تصریح کرد: رفت و آمد سردار سلیمانی و هماهنگی با مقامات روسی در وضعیتی که اتحاد ایران و روسیه در مبارزه با گروههای تروریستی رو به گسترش بوده کاملاً طبیعی است.
ولایتی اضافه کرد: حتی قبل از سفر آقای پوتین به تهران نیز یکی از مقامات روس اعلام کرد که ایران و روسیه به سمت روابط استراتژیک پیش میروند و البته ایران هم معتقد است روابط دو کشور باید همهجانبه باشد.
وی با بیان اینکه سفر سردار سلیمانی به روسیه قابل انتظار است، تأکید کرد: تنش بهوجود آمده در منطقه بسیار گسترده بوده و امکان دارد بیش از پیش گسترش یابد که پیشبینی میکنیم این تنشها در کوتاهمدت یا میانمدت به وضعیت قبلی خودش برنگردد.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در پاسخ به این سؤال که آیا روسیه به محور مقاومت پیوسته است یا خیر، اظهار داشت: اگر این خطر «گروههای تکفیری» را از ریشه از بین نبریم، تهدیدی برای همه کشورها خواهد بود. همانطور که اطلاع دارید آثار وجود این گروهها رو به گسترش بوده، بنابراین همکاری همهجانبه در مبارزه با آنها را میطلبد.
ولایتی ادامه داد: همانطور که اگر ایران به درخواست دولت سوریه و عراق، کمکها و مشاورههای مستشاری در مقابله با گروههای تروریستی انجام ندهد، فردا روزی باید در داخل کشور با آنها روبهرو شویم، بنابراین حضور روسیه نیز در مقابله با داعش و گروههای تروریستی در سوریه به دعوت دولت این کشور (سوریه) بوده است.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: اگر کمکهای جمهوری اسلامی ایران به دولت سوریه نبود، دولت بشار اسد ساقط میشد، ایران با پایمردی ایستاد که در نتیجه شاهد پیوستن سایر کشورها به این محور ایستادگی و مقاومت بودیم که از جمله آن میتوان به روسیه اشاره داشت.
ولایتی افزود: البته پیشبینی میشود در آیندهای نه چندان دور برخی کشورهای دیگر که حتی شاید در سطح قدرتهای جهانی باشند، به جبهه مقاومت بپیوندند.
وی ادامه داد: البته من از کشوری نام نمی برم ولی به هر حال کشوری مثل چین مسلمانهای زیادی دارد.
وی با اشاره به برخی کشورهای اروپایی نظیر آلمان و انگلیس تصریح کرد: این کشورهای جهانی نیز بعد از حضور روسیه در مقابله با گروههای تروریستی بهخصوص داعش، شاهد بر هم خوردن موازنه به نفع محور مقاومت بودند که همین مسئله باعث تغییر رفتار آنان شد.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در رابطه با هماهنگی ایران و روسیه در مقابله با داعش گفت: بنای روسها در این اقدامات علیه گروههای تروریستی بر هماهنگی با ایران است، البته روسها در برخی موارد مواضع مختلفی داشتند که هنگامی که با ایران مشورت و گفتوگو کردند، به مواضع مشترک رسیدیم.
ولایتی تأکید کرد: همکاری راهبردی سیاسی، نظامی، امنیتی ایران و روسیه امر بدیهی است و البته هماهنگی کامل بین این دو کشور در این امور راهبردی زمانبر است.
وی در رابطه با حضور نیروهای خارجی از جمله آمریکاییها در سوریه، گفت: دولت بشار اسد هیچ دعوتی از حضور این نیروهای خارجی برای مقابله با گروههای تروریستی نداشته درحالی که همکاری روسیه و ایران به دعوت دولت سوریه بوده است.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه آمریکاییها علیرغم تکذیبهای مکرر، به عراق نیرو فرستادند، افزود: آمریکا حافظ منافع داعش در عراق و سوریه است و اطلاع داریم زمانی اقدام به بمباران میکند که گروههای تروریستی بهخصوص داعش از خط قرمز آمریکاییها عبور کند.
ولایتی با بیان اینکه ما با یک دیپلماسی غیرشرافتمندانه روبرو هستیم، اضافه کرد: سوریه به هیچ عنوان از انگلیس و آمریکا و… برای مقابله با گروههای تکفیری تروریستی دعوتی نکرده، بنابراین حضور این کشورها هیچ مبنای قانونی و بینالمللی ندارد.
وی در رابطه با مذاکراتش با بشار اسد گفت: رئیسجمهور سوریه در این مذاکرات از اینکه نیروهای ارتش و مردمی سوریه توانستهاند پیروزیهای خوبی را در مناطق مختلف این کشور بهدست بیاورند، ابراز خوشنودی کرد و بر پیروزی نهایی امیدوار بود.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل، در رابطه با افزایش تنش میان ترکیه و روسیه در چند هفته اخیر، گفت: به مصلحت منطقه است که تنش بین دو کشور افزایش نیابد.
ولایتی اضافه کرد: ترکیه و روسیه همسایگان ایران هستند، البته بیان این مطلب به این معنا نیست که روسیه با حضور مشروعش، حق مبارزه با گروههای تروریستی را نداشته باشد و یا اینکه ترکیه از تروریستها حمایت کند، منظور آن است که افزایش تنش به نفع دو کشور و منطقه نیست.
وی افزود: ما به هیچ وجه طرف هیچکس را نمیگیریم، بلکه وظیفه داریم تنشها را کاهش دهیم، البته برخی محافل ترکیهای حد و حدود خود را نگه نمیدارند و برخی مطالب را بیان میکنند که به مصلحت آنها نخواهد بود، زیرا آنچه که باقی خواهد ماند، توصیههای مدبرانه یا نامدبرانه است. مقامات دو کشور موضعگیری دورنگرانه داشته باشند و بیش از این بر این آتش که بیشتر خوشحالکننده صهیونیستها و آمریکا است، بنزین نریزند.
ولایتی در واکنش به اظهارات اردوغان رئیسجمهور ترکیه مبنی بر هشدار به رئیسجمهور ایران گفت: هر کسی باید در حد و اندازه خودش حرف بزند.
وی ادامه داد: ایران کشوری مقتدر و با تاریخ چند هزار ساله است و با این اقتدار در منطقه و تأثیرگذاری در صحنه بینالملل با این سخنان که خارج از محاسبات دقیق بیان میشود، مواضعش را تغییر نمیدهد.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، تأکید کرد: بیان این سخنان باعث ایجاد تنش خواهد شد.
ولایتی در رابطه با برخی اسناد منتشرشده از سوی روسها پیرامون فروش نفت توسط داعش به ترکیه، تصریح کرد: روسها از همان ابتدا عکسها و اسنادی از صفهای طولانی نفتکشها در شمال عراق را که به سمت ترکیه درحال حرکت بودند، منتشر کردند که انتشار همین عکسها بیانگر تمامی مطالب بود و نیاز به سندی بیش از این نیست.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در پاسخ به این سؤال که آیا ایران بر سر سوریه با آمریکا کنار خواهد آمد یا خیر، اظهار داشت: ما قرار نیست بر سر سوریه با آمریکاییها کنار بیاییم.
ولایتی افزود: علت حضور ایران در مذاکرات وین نیز به خاطر نقش مهم کشورمان در منطقه است و ایران باید در صحنه سیاسی حضور داشته باشد که این حضور به معنای کنار آمدن نیست.
وی خاطرنشان کرد: مردم سوریه باید در نهایت بر سر سرنوشت و آینده کشورشان تصمیمگیری کنند و هیچ کشور خارجی حق دخالت در امور داخلی سوریه را ندارد.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در رابطه با نقش برخی کشورهای منطقه در حمایت از تروریسم، گفت: سه کشور ترکیه، قطر و عربستان در گذشته از جمله نزدیکترین کشورها به سوریه بودهاند و در پی این حضور و پررنگ کردن نقش خود، قصد خروج بشار اسد از محور مقاومت را داشتند تا بتوانند با این اقدام جلوی محور مقاومت را بگیرند، اما وقتی به این هدف خود نرسیدند، همه آنها علیه بشار اسد عمل میکنند و مشاهده میکنیم که بیشترین کمکها هم به تروریستها صورت میگیرد.
ولایتی تأکید کرد: ایران بنا ندارد چه در میدان جنگ یا سیاست پشت بشار اسد را خالی کند.
وی در پاسخ به این سؤال که خط قرمز ایران در سوریه چیست، اظهار داشت: بشار اسد خط قرمز جمهوری اسلامی ایران است، بهدلیل اینکه بشار اسد توسط مردم سوریه انتخاب شده است و مردم سوریه باید در نهایت پیرامون سرنوشت کشورشان تصمیمگیری کنند.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: هیچ کشور خارجی نمیتواند برای آینده سوریه تصمیمگیری کند.
۰۷:۱۸:۵۹جزئیات لوایح بودجه ۹۵ و برنامه ششم/ نفت ۴۰ تا ۴۵ دلاری و افزایش ۱۳ درصدی حقوق کارمندان
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، دولت طبق قانون آییننامه داخلی مجلس موظف است تا ۱۵ آذر ماه هر سال لایحه بودجه کشور را به مجلس ارائه دهد. امسال بهدلیل پایان اجرای برنامه ۵ ساله پنجم توسعه کشور، تنظیم و تدوین لایحه برنامه ششم با لایحه بودجه سال ۹۵، هم زمان شده است.
طبق قاعده، برنامه ششم باید زودتر از لایحه بودجه سالانه تایید و تصویب شود تا هدفگیری بودجه بر مبنای آن انجام شود، اما مسئولان معتقدند، به دلیل ابلاغ دیرهنگام سیاستهای کلی برنامه ششم دولت زمان بیشتری برای تدوین برنامه نیاز دارد با این وجود اظهارات مسئولان حکایت از ارائه همزمان این دو لایحه به مجلس دارد.
* تاکید رئیس جمهور برای ارائه همزمان لایحه بودجه ۹۵ و برنامه ششم
با این وجود طبق آخرین اخبار بنا به تأکید رئیسجمهور ،قرار است لایحه برنامه ششم و بودجه ۹۵ کل کشور همزمان به مجلس ارائه شود.
فردا یکشنبه زمان ارائه لایحه بودجه ۹۵ به مجلس است، برخی اخبار نشان میدهد، بهدلیل بررسی این دو لایحه در هیأت دولت، تقدیم آن به مجلس با تأخیر روبهرو بوده و گمانهزنی متفاوتی در این زمینه وجود دارد.
* لوایح بودجه ۹۵ و برنامه ششم هفته آینده در مجلس
پیشبینی میشود حداکثر با یک هفته تاخیر پس از تعطیلات پایان هفته جاری، این دو لایحه از سوی دولت به مجلس برود.
* برنامه ششم با ۵۰ تبصره به مجلس میرود
از موضوعات مربوط به این دو لایحه ابعاد و جزئیات مختلف آن بوده که نشان میدهد برنامه ششم توسعه بهصورت یک ماده واحده و ۵۰ تبصره مراحل پایانی بررسی و تصویب خود را طی میکند.
* سیاستهای جمعیت و هدفمندی یارانهها در برنامه
پیش از این رئیس سازمان بهرهوری گفته بود مسائل مهمی همچون افزایش حاملهای انرژی، فاینانسها، معافیتهای مالیاتی و سیاستهای کلی برنامه ششم به همراه سیاستهای جمعیتی در این لایحه گنجانده خواهد شد.
* نفت تک نرخی در لایحه بودجه ۹۵
همچنین از موضوعات مهم راجع به بودجه سال آینده میتوان به شاخصها و متغیرهای درآمدی اشاره کرد، مهمترین متغیر قیمت نفت بوده که در حال حاضر طبق اخبار و نوسانات قیمتی روند کاهنده دارد.
به نظر میرسد برخلاف سالهای گذشته که دولت از سناریوهای مختلف برای قیمت نفت در بودجه استفاده میکرد، دولت در لایحه بودجه ، قیمت تک نرخی پیشنهاد خواهند داد.
* نفت ۴۰ تا ۴۵ دلاری در بودجه
در حال حاضر قیمت نفت ایران در بازارهای جهانی حدود ۳۸ دلار به فروش میرسد؛ با این حال زمزمه قمیت ۴۰ تا ۴۵ دلاری در لایحه بودجه ۹۵ متصور است.
پیش از این سخنگوی دولت و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور گفته بود؛ منابع عمومی بودجه ۲۱۴ هزار میلیارد تومان، میزان افزایش حقوق کارمندان ۱۰ درصد، بودجه عمرانی ۴۱ هزار میلیارد تومان و عیدی کارمندان ۷۵۰ هزار تومان، در لایحه بودجه ۹۵ پیشبینی شده است.
* افزایش ۱۳ درصدی حقوق کارمندان در سال ۹۵
گمانهزنیها و شنیدهها نشان میدهد در آخرین تغییرات اعمالشده، منابع عمومی از رقم گفتهشده افزایش داشته و با توجه به پیشبینی تورم ۱۳ تا ۱۵ درصدی در سال آینده، به احتمال زیاد میزان افزایش حقوق کارمندان نیز حدود ۱۳ درصد خواهد بود.
کارشناسان بودجه معتقدند، افزایش یک واحد درصد به حقوق کارمندان، هزار و ۲۰۰ تا هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان برای دولت بار مالی جدید به همراه دارد، بنابراین با این فرض قطعاً منابع عمومی بودجه بیش از پیشبینی اولیه سخنگوی دولت خواهد بود.
۰۷:۱۸:۲۲ جزئیات مهم دیدار ۲ ساعته پوتین با رهبر انقلاب
یک منبع بلندپایه در گفتوگو با روزنامه لبنانی الاخبار از دیدار «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه با رهبر انقلاب گفت و گفت که پوتین بی توجه به اجلاس گازی به این دیدار آمد و دو ساعت به گفتوگو نشست.
الاخبار در مقدمه این گزارش نوشت:
«۷۲ سال پیش، اواخر نوامبر سال ۱۹۴۳، «سران دنیا» جوزف استالین، فرانکلین روزولت و ویسنتون چرچیل، سه روز به تهران آمدند و درباره روند جنگ جهانی دوم گفتوگو کردند.
در آن زمان ایران از سال ۱۹۴۱ به این بهانه که با آدولف هیتلر ابراز نزدیکی کرده، تحت اشغال مشترک انگلیس و شوروی بود. در همین حال ناگهان، میهمانی ناخوانده وارد شد و خواهش کرد که پنج دقیقه وقتشان را بگیرد. بعد از اصرار و التماس، چرچیل بر سرش منت گذاشت و لحظاتی به صحبتهای او گوش کرد و او هم از فرصت استفاده کرد و عاجزانه خواستار رفتار بهتری با پدرش در تبعید در جزیره موریس در بمبئی هند شد. این میهمان کسی نبود جز محمد رضا پهلوی پسر رضا شاه».
الاخبار افزود: کمتر از دو هفته پیش، اواخر نوامبر ۲۰۱۵، ولادیمیر پوتین قیصر روسیه، وارث استالین، پا در خاک تهران گذاشت. ساعت حدود دو بعدازظهر بود. موعد افتتاح اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز در تهران رسیده بود. همراهان [پوتین] از او خواستند که سریعتر به افتتاحیه برسد اما او رد کرد. به گفتند که مراسم افتتاحیه و استقبال رسمی نزدیک است اما او امتناع کرد چون مقصدش را قبلا تعیین کرده بود؛ آیتالله خامنهای.
در ادامه این گزارش به نقل از یک مقام بلندپایه ایرانی آمده است:
پوتین «خواست که از سطح فهم و قاطعیتی که [ایشان] از آن برخوردار است، استفاده کند»، طبق چیزی که بعدا خودش درباره این دیدار گفت. رئیسجمهور روسیه دو ساعت میهمان رهبر ایران بود حال آنکه تیم همراهش چندین بار به او یادآوری کرد که دیر شده است و اجلاس در حال آغاز است. پاسخش یک کلمه بود: مهم نیست.
دیداری که در آن تصمیم گرفته شد، روابط دو جانبه تا حد «راهبردی» ارتقا یابد. پوتین خیلی صریح و روشن بود. به صراحت گفت «ما روابطمان [با شما] را تاکتیکی میدانستیم. میدانیم که در ایران کسانی هستند که میگویند ممکن است ما شما را به غرب بفروشیم. روسیه از ایران، متحد راهبردی خودش صرفنظر نمیکند».
صادرات کمی و کیفی هر سلاحی روسی به ایران، نتیجه تفاهم در این دیدار است
الاخبار نوشت: این چیزی است که یک مسئول بلندپایه ایرانی از این دیدار بیان کرد. پوتین تأکید کرد که دنبال چنین سقفی از روابط در همه حوزههای سیاسی، نظامی و تجاری است. این تفاهم میان دو طرف حاصل شد تا به همه وزارتخانهها در دو کشور دستور داده شود که این تفاهم راهبردی را در همه جزئیات روابط دوجانبه اجرایی کنند. این قضیه بسرعت در توافقها و تفاهمهایی خود را نشان داد که در حوزه تبادل علمی و فناوری حاصل شد. همچنین در حوزه هستهای (توافق بر ساخت ۱۲ مرکز در ایران) و تجارت (تصمیم پوتین برای باز کردن خط پشتیبانی به ارزش پنج میلیارد دلار و قابل افزایش تا ۱۰ میلیارد برای پوشش مبادلات تجاری و در مقابل ایران باب ورود به صنعت نفتی جمهوری اسلامی را گشود)، البته اینها همه در مقابل تعهد پوتین برای صادر کردن هر سلاحی است که ایران به آن نیاز دارد، کمی و کیفی و این چیزی است که منابع نظامی کاملا مطلع در ایران میگویند.
در مقابل، [آیتالله] خامنهای [رهبر انقلاب] هم از سیاست روسیه در مقاومت مقابل غرب در مسئله اوکراین تمجید کرد. همچنین تأکید کرد که «موضع مسکو در سوریه، جایگاه روسیه در نظام بینالملل و همچنین موضع پوتین و وجهه او را در سطح جهانی ارتقاء داده است».
تعهد روسیه به پشتیبانی از ایران در مقابل هرنوع تجاوز آمریکایی
این مسئول بلندپایه ایرانی اضافه کرد که پرونده سوریه بحث اصلی گفتوگوها بود. پوتین «تعهد کرد که مانند جمهوری اسلامی ایران هیچ راه حلی را برای سوریه قبول نکند که ملت سوریه خواهان آن نباشند». همچنین دو طرف تعهد کردند که «تلاش کنند مانع آن شوند که طرفهای خارجی دیگر راهکار خود را بر دمشق تحمیل کنند». این عبارتی است که ناظران آن را تفسیر کردند یعنی اینکه «بر سر سرنوشت بشار اسد چانهزنی نمیشود و ملت سوریه سرنوشت او را تعیین خواهد کرد». و این اولین چیزی بود که «علی اکبر ولایتی» مشاور رهبری [در امور بینالملل] در سفر چند روز پیش به دمشق، به بشار اسد منتقل کرد.
پوتین تلاش کرد اطلاعات دولتش از میزان حمایت ترکیه از گروههای تروریستی در سوریه بخصوص داعش را به نمایش بگذارد. به تفصیل، تلاشهای آنکارا برای تجارت نفت با داعش را توضیح داد و اطلاعاتی از این دست که در یک هفته ۲۰۰۰ تروریست از ترکیه وارد سوریه شدند و حدود ۲۰ تن سلاح وارد شده است، ارائه کرد.
مسئول ایرانی بلندپایه میگوید که جمهوری اسلامی نیز به روسیه تعهد کرد که همه تلاش خود را برای مقابله با پیشروی «ناتو» در مرزهای جنوبی به کار بگیرد؛ پیشرویای شبیه آنچه در جبهه غربی (در شرق اروپا) رخ داد و در مقابل روسیه متعهد شد که در مقابل هر گونه تجاوز آمریکایی -ناتویی پوشش کاملی به ایران بدهد.
دو طرف توافق کردند که اوپک گازی را در تلاش برای تشکیل جبهه اقتصادی جهت تقویت تیم بینالمللی ضد غرب و هماهنگی سیاستهای انرژی که جبهه آنان را تقویت کند، احیا کنند.
سوال رئیسجمهور روحانی و پاسخ پوتین
اما توافق مهمتر در کوتاه مدت، توافق دو طرف بر سر تشکیل جبهه جهانی ضد تروریسم بود، شبیه آنچه در نیمه قرن گذشته علیه نازیها شکل گرفت که هسته آن کشورهای اسلامی بودند و بر اساس این پیشفرض که غرب صلاحیت تشکیل چنین ائتلافی را ندارد و کاری از پیش نخواهد برد.
جالبترین نکته در کل این سفر سوالی بود که رئیسجمهور روحانی از میهمانش پرسید: «آیا میتوانیم بر سر تعریف اینکه چه کسی تروریست است توافق کنیم؟». پاسخ قیصر سریع بود: «خیلی ساده است آقای رئیسجمهور. هر کس که علیه ماست تروریست است و هر کس با ماست، ترویست نیست». جملهای که شوخی و جدی را با هم درآمیخت اما معادلهای را نشان داد که خود را در میدان [جنگ] نشان داد و با اقدام ترکیه در سرنگون کردن سوخوی روسی تقویت شد.
۰۷:۱۸:۴۰ ۸۶ درصد سوخت نیروگاهها امسال از گاز تامین میشود/ امکان حذف سوخت آلاینده
به گزارش خبرگزاری فارس، آرش کردی با بیان اینکه سیاست وزارت نیرو مصرف حداکثری گاز و مصرف حداقلی سوخت مایع بخصوص مازوت است، گفت: استفاده بیش از ۸۶ درصدی از مصرف گاز در نیروگاهها تا این موقع سال رکوردی مناسب و درخور توجه در زمینه سوخت گاز و کاهش سوخت مایع بوده است.
کردی با اشاره به اینکه اگر وزارت نفت به تعهدات خود عمل کند میتوانیم زمستان را بدون مشکل سپری کنیم، گفت: به طور میانگین روزانه ۱۵۰ میلیون لیتر سوخت معادل برای گذر از زمستان نیاز داریم که امیدواریم روزانه حداقل ۱۰۰ میلیون متر مکعب گاز تحویل نیروگاهها شود.
مدیرعامل توانیر افزود: مصرف سوخت گازوئیل ۵۰ درصد و سوخت مازوت در نیروگاهها ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است بنابراین چنانچه وزارت نفت به تعهدات خود در مورد تحویل سوخت گاز به نحو مطلوب عمل کند و سوخت نیروگاهها به طور کامل تأمین شود، سوخت مایع از چرخه سوخت نیروگاهی حذف میشود.
به گفته وی، در سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲ تحویل گاز از سوی وزارت نفت ۳۴ درصد رشد داشته است و امسال نیز نسبت به سال گذشته ۱۶ درصد گاز تحویلی به نیروگاهها رشد داشته است.
کردی خاطرنشان کرد: میزان گاز تحویلی به نیروگاهها در سال گذشته ۷۰ درصد بوده است بنابراین از ابتدای سال جاری تا پایان مهرماه ۸۶ درصد مصرف نیروگاهها از سوخت گاز، ۸ درصد از مازوت و ۶ درصد گازوئیل تامین شده است.
۰۷:۱۳:۲۶ بعید است امروز هم بازار حرفی برای گفتن داشته باشد
۰۷:۱۳:۱۵ سلام صبح پائیزی شما به خیر و شادی