اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اخبار بازار امروز ...(بخش اول)

میلاد خاندوزی
آذر ۴, ۱۳۹۴
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

 

 

 

۰۷:۳۳:۴۳  پایان  بخش اول

 

۰۷:۳۲:۴۹ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز نیز با کاهش قیمت‌ها و شاخص کل مواجه شد. در بازار دیروز، معامله‌گران در حالی کاهش ۷۴ واحدی شاخص کل را شاهد بودند که وضعیت بازار جهانی فلزات و نفت نگرانی عمده بازار به‌شمار می‌رفت. کاهش بهای مس به مرز ۴۵۰۰ دلار و کاهش بهای روی و سرب سبب نگرانی از وضعیت تولید‌کنندگان این فلزات شده است، در همین حال اگر‌چه بهای نفت نیز کاهش یافته است اما بهای برنت پس از کاهش به مرز ۴۳دلار دیروزبازگشتی ۲دلاری را تجربه کرد. در این شرایط دیروز شاخص کل با کاهش ۷۴واحدی معادل ۱۲/ ۰ درصد به رقم ۶۲هزار و ۷۲۰واحد رسید تا بار دیگر بازار در آستانه زیان‌دهی در سال جاری قرار گیرد.

در گروه پتروشیمی مدیر طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران از لغو نخستین مجوز ساخت پتروشیمی‌های نیمه‌کاره در منطقه عسلویه خبر داد و گفت: طرح ستاره آمونیاک به دلیل تاخیرهای فراوان و نداشتن برنامه مدون برای ادامه سرمایه‌گذاری و کار لغو مجوز شده است. مرضیه شاهدایی در گفت‌وگو با «شانا» با اشاره به تعیین تکلیف طرح‌های نیمه‌کاره صنعت پتروشیمی در کمیته بازنگری مجوزهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، گفت: از همه مجریان و سرمایه‌گذاران این طرح‌ها دلایل تاخیر در این پروژه‌ها را خواستار شده و مدت زمان مشخصی برای تسریع در روند اجرایی به آنها اعلام شده است. وی ادامه داد: به همه طرح‌های نیمه‌کاره در صنعت پتروشیمی ۳ تا ۶ ماه فرصت داده شده تا این طرح‌ها را به نتیجه رسانده و روند اجرایی را به سرعت در پیش بگیرند. در این گروه پتروشیمی شیراز در مهرماه امسال بیش از ۱۰۸ درصد ظرفیت اسمی خود تولید داشته که این امر، این مجتمع را نسبت به دیگر مجتمع‌های پتروشیمی کشور متمایز و برتر ساخته است. پتروشیمی شیراز در مهرماه امسال بیش از ۱۶۲ هزار تن محصول تولید کرده، این میزان تولید معادل ۸۴/ ۴ درصد از تولید کل محصولات پتروشیمی در کشور است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/967970/#ixzz3sTMZi8vA

 

۰۷:۳۲:۳۲ گروه بورس- مهرنوش سلوکی: معاملات بازار سهام روز گذشته در حالی ادامه یافت که موج افت‌و‌خیزهای کوچک بر شاخص کل همچنان در بازار دیده می‌شود. نماگر شاخص روز سه‌شنبه افت ۸/ ۷۴ واحدی را به ثبت رساند تا رشد از ابتدای سال خود را به ۳/ ۰ درصد کاهش دهد.

بر همین اساس و به‌زعم بسیاری از کارشناسان، بازار سهام این روزها وارد مرحله‌ای از رخوت و کم‌رمقی شده که در سال‌های اخیر کم‌سابقه بوده است. با این وجود بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد که کماکان سیگنال‌های موثری درخصوص شرایط اقتصادی و سیاسی کشور وجود دارد که می‌تواند در میان‌مدت و شاید بلند‌مدت بورس تهران را دستخوش تغییرات جدی کند. اعلام برنامه بودجه سال ۹۵ طی ماه جاری، تعیین تکلیف نرخ سود بانکی، اجرای عملی برجام طبق موعد بیان شده، سیاست‌های انبساطی دولت و تغییر در قیمت‌های جهانی کالاها از مواردی است که در این گزارش به‌عنوان محرک‌های تغییر رفتار بازار بیان شده است. با این وجود در‌هم‌تنیده شدن متغیرهای اقتصادی در بسیاری از بازار‌ها این احتمال را قوت می‌بخشد که یک پارامتر بتواند بر دیگر پارامتر‌ها تاثیر بگذارد و شرایط جدیدی را در آینده رقم بزند.

مولفه‌های تغییر رفتار بورس در میان‌مدت 
روند بازار سهام در روزهای گذشته به‌گونه‌ای طی می‌شود که بسیاری از تحلیلگران افت در قیمت جهانی کالاها را دلیل محکمی برای آن می‌دانند. نفت برنت که در حال حاضر در محدوده ۴۵دلار قرار دارد به‌طور مستقیم و غیر مستقیم بر بسیاری از صنایع تاثیر گذاشته و از سوی دیگر دولت را با کاهش درآمد‌های نفتی مواجه ساخته است. به همین سبب بازار سهام که همواره از آن به‌عنوان آینه اقتصاد کلان یاد می‌شود این روزها در شرایط خوبی به سر نمی‌برد و با افت و خیز‌های کوچک در بی‌رونقی به سر می‌برد. ایمان مقدسیان، مدیر سرمایه‌گذاری سهام گستر شرق در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» در این زمینه می‌گوید: پارامترهای بنیادی تاثیر‌گذار بر روند بازار را می‌توان به چند دسته تقسیم کرد. در اولین قدم بحث تغییر در قیمت‌های جهانی کالا‌ها بسیار مهم است که می‌تواند بسیاری از صنایع را با تغییر مواجه کند. در حال حاضر با کاهش قیمت جهانی نفت مواجه هستیم؛ اما از آن‌سو امری که می‌تواند از نگرانی این موضوع تا حدی در اقتصاد کلان بکاهد موضوع فروش بیشتر نفت بعد از اجرای عملی برجام است. به نظر می‌رسد افزایش فروش نفت در میان‌مدت تنها عاملی است که می‌تواند از اثر پررنگ کاهش قیمت‌های جهانی در بازار بکاهد.

وی در ادامه و با اشاره به تغییرات در کاهش نرخ سود بانکی بیان کرد: با فرض اینکه نرخ سود بانکی به روش منطقی کاهش یابد، اما همچنان اوراقی از قبیل صکوک و خزانه با سود‌های بالای ۲۳ درصد وجود دارد که باعث می‌شود اثر کاهش نرخ سود سپرده به تدریج و آرام در بازار حس شود. از سوی دیگر به نظر می‌رسد این سبک کاهش بیشتر به‌عنوان یک TARGET دستوری باشد و با وجود موسسات مالی و اعتباری و فعالیت آنها به‌صورت آزاد، نتواند به‌صورت صحیح در بازار اجرا شود و اثرگذار باشد. بنابراین کاهش دستوری نرخ سود نمی‌تواند اثرگذاری چندانی داشته باشد.

مقدسیان سومین عامل اثر‌گذار بر روند بازار در میان‌مدت را اعلام بودجه سال ۹۵ طی ماه جاری می‌داند و می‌گوید: زمزمه‌هایی مبنی بر افزایش بودجه عمرانی برای سال آینده به گوش می‌رسد که این مهم می‌تواند صنعت ساخت و ساز و گروه‌های زیر‌مجموعه آن را تحت تاثیر قرار دهد. از طرفی بحث تعیین نرخ ارز برای بودجه سال ۹۵ بسیار مهم است که شرکت‌های بورسی را با عملکردی جدید همراه می‌سازد. همچنین امیدواری‌های بسیاری وجود دارد که در بودجه سال ۹۵ نرخ خوراک پتروشیمی و مواد اولیه، شرایط شرکت‌های معدنی و سنگ آهن مربوط به پروانه‌ها و حق بهره مالکانه تا حد زیادی ابهام زدایی شود و این شرکت‌ها بتوانند با نرخ‌های شفاف شده به فعالیت خود ادامه دهند. مدیر سرمایه‌گذاری سهام گستر شرق مهم‌ترین‌ عاملی را که می‌تواند در میان‌مدت شرایط بورس تهران را دستخوش تغییرات جدی قرار دهد، اجرای عملی برجام و رفع تحریم‌های هسته‌ای می‌داند.

وی در این زمینه می‌گوید: از قبل‌تر نیز موعد گشایش‌های هسته‌ای و اجرای عملی برجام آذر و دی ماه سال جاری در نظر گرفته شده بود. اگر برنامه‌ها طی اعلام قبلی طی شود اثر عینی‌تری را در بازار سهام می‌توانیم حس کنیم. لغو تحریم‌های شرکت‌ها، رفع محدودیت مبادلات مالی و امکان ارتباطات جدید از مواردی است که اقتصاد کشور و بازار سهام را وارد مسیر جدیدی از فعالیت قرار می‌دهد. مقدسیان افزود: درکنار چهار عامل بیان‌شده زمینه‌های رونق اقتصادی با اجرای سیاست‌های انبساطی از سوی دولت مطرح است که می‌تواند به افزایش نقدینگی در چرخه اقتصادی کشور بینجامد و در ماه‌های آینده بیشتر خود را نشان دهد.

وی در ادامه بیان کرد: در اقتصاد‌های جهانی متغیرها می‌توانند اثرات مختلف نیز برهم داشته باشند. در بازار ایران نیز شرایط به همین گونه است که متغیرها در‌هم‌تنیده‌شده و گاه می‌تواند یکدیگر را تحت تاثیر قرار دهند، به همین سبب این احتمال وجود دارد اجرای متفاوت یکی از این پارامترها بتواند دیگر سیگنال‌ها را تحت تاثیر قرار دهد و شرایط بورس تهران را به گونه‌ای دیگر رقم بزند. به بیان دیگر ما هم اکنون در چرخه‌ای از اتفاقات اقتصادی و سیاسی قرار داریم که یکی از آنها می‌تواند اثرات مثبت و منفی دیگر رخداد‌ها را با تغییر مواجه کند. مقدسیان در پایان با اشاره به پیشرو  بودن بازار سهام در تمام دنیا گفت: بازار سهام در ایران و در کل دنیا بازار انتظارات و پیشرو است. به این معنی که بورس، با احتمال تغییر در بسترهای اقتصادی پیش تر واکنش نشان داده و تاثیرات را پیش خور می‌کند. بر همین اساس به نظر می‌رسد رفتاربازار طی روزهای آینده نشان‌دهنده عملکرد بازار در میان‌مدت و بلند‌مدت باشد و عوامل بیان شده قبل از اجرا بتواند انعکاس خود را در بازار نشان دهد.

قرمز‌پوشی در تمام شاخص‌ها 
بورس تهران روز گذشته با ریزش دسته جمعی شاخص‌ها مواجه شد؛ به‌طوری‌که شاخص کل با افت ۱۲/ ۰ درصدی به سطح ۶۲هزار و ۷۲۱واحد و شاخص کل (هم وزن) نیز افتی حدود ۱۷/ ۰ درصد را به ثبت رساند. بر همین اساس روز گذشته نماد معاملاتی سه شرکت تاپیکو با ۵۲ واحد، گسترش نفت و گاز پارسیان با ۳۴ واحد و سرمایه‌گذاری غدیر با ۱۰ واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را در برآورد شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند. در مقابل نماد معاملاتی سه شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس با ۲۳ واحد، فولاد مبارکه با ۱۵ واحد و پالایش نفت اصفهان با ۱۴ واحد رشد بالاترین اثر مثبت را در برآورد، این نماگر به دوش کشیدند. در میان نمادهای مجاز به معامله، تنها ۶۶ نماد روند مثبت را داشتند. میانگین رشد قیمتی نمادهای مثبت بیش از ۳/ ۱درصد است. از سوی دیگر، در میان ۱۶۳ نماد منفی، افت میانگین ۹/ ۰ درصدی را شاهد هستیم. در نتیجه، تقابل دیدگاه خوش‌بینانه و بدبینانه نوسانات اندک قیمتی سهام را رقم زده است. همچنین بررسی حجم و ارزش معاملات در روز گذشته حاکی از آن است که این مولفه‌ها نسبت به روز قبل با رشد همراه بوده است. در همین زمینه حجم معاملات با ۱/ ۲۷ درصد رشد نسبت به روز قبل به رقم ۴۸۲میلیون سهم و ارزش معاملات نیز با افزایش ۴۸درصدی به ۱۱۰۱میلیارد ریال رسیده است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/967963/#ixzz3sTMWalro

 

۰۷:۳۲:۰۲ گروه بورس – زهرا رحیمی: روز گذشته شاخص کل بورس تهران با افت ۷۵ واحدی مواجه شد و با ثبت عدد ۶۲ هزار و ۷۲۱ واحدی، بازدهی خود از ابتدای سال را به ۳/ ۰ درصد رساند.

به اعتقاد کارشناسان بخش عمده دلایل رکود بازار سهام کشور را باید در وضعیت قیمت‌ها در بازار‌های جهانی جست‌وجو کرد؛ آنجا که قیمت فلزات اساسی و نفت با افت شدیدی مواجه بوده‌اند. وضعیتی که دور از انتظار شرکت‌های وابسته به قیمت‌های جهانی به‌خصوص گروه فلزات اساسی بوده و در صورت‌های مالی این شرکت‌ها مدنظر قرار نگرفته است. هر چند نرخ دلار پیش‌بینی شده در صورت‌های مالی این شرکت‌ها پایین‌تر از نرخ‌های کنونی بوده اما به‌زعم کارشناسان برآیند این دو عامل نمی‌تواند اثرات منفی نزول قیمت‌های جهانی را بر زیر‌مجموعه‌های گروه فلزات اساسی تقلیل دهد. این در حالی است که کارشناسان معتقدند سهام این شرکت‌ها افت شدید قیمتی را تجربه نخواهد کرد چرا‌که مقایسه قیمت‌های کنونی سهام این شرکت‌ها با ارزش جایگزینی موجود، مانعی برای افت بیشتر قیمت سهام مزبور هستند. هر‌چند استقبال از سهام این صنعت مشابه با گذشته نیز دور از انتظار است.

بررسی نوسانات قیمتی ۳۳ صنعت فعال بازار دیروز نشان می‌دهد که شاخص ۱۳ گروه با رشد و شاخص ۲۰ گروه با افت مواجه شدند. گروه ابزار پزشکی با رشد ۱۲/ ۴ درصدی پربازده‌ترین صنعت و گروه انتشار وچاپ زیان‌ده‌ترین گروه بازار دیروز بود. گروه بانکی بیشترین حجم معاملات و گروه شیمیایی بیشترین ارزش معاملات را در اختیار داشتند.

بررسی اثر افت جهانی فلزات رنگی در بورس تهران
در بررسی وضعیت گروه فلزات اساسی، حمیدرضا حدادیان، تحلیلگر بازار سهام به «دنیای اقتصاد» گفت: وضعیت شرکت‌های زیر‌مجموعه گروه فلزات اساسی وضعیت نامناسبی را نشان می‌دهد. قیمت در نقطه سر‌به‌سر تولید هر تن سرب و روی در صورت مالی شرکت «فسرب» بالاتر از ۱۸۰۰ دلار است،این در حالی است که قیمت کنونی این دو فلز در محدوده ۱۵۰۰ دلار در هر تن قرار دارد؛ این موضوع حاکی از شرایط بنیادی نامناسب این شرکت‌ها است. شرکت‌های آلومینیوم‌ساز نیز در صورت مالی خود رقم ریالی حدود هر تن ۱۸۰۰ دلار را در‌نظر گرفته‌اند، در صورتی که قیمت این فلز اکنون به هر تن ۱۴۵۰ دلاررسیده است.

حدادیان اظهار کرد: شرکت ملی مس ایران نیز قیمت هر تن کاتد را ۵۰۳۹ دلار در‌نظر‌گرفته، در صورتی که قیمت‌های کنونی این فلز به هر تن ۴۵۰۰ دلار رسیده است. حدادیان گفت: افت قیمت‌های جهانی در مورد برخی فلزات از ابتدای سال تا‌کنون بیشتر از ۲۰ درصد است، در مقابل نرخ دلار در این بازه زمانی با افزایش حدود ۵ درصدی مواجه بوده است به همین دلیل افزایش نرخ دلار نمی‌تواند اثرات منفی افت قیمت‌های جهانی را خنثی کند.

حدادیان افزود: البته باید گفت که انتظار ریزش‌های شدید قیمتی در سهام این شرکت‌ها وجود ندارد چرا که قیمت اکثر این سهام به ارزش دفتری نزدیک شده و مقایسه ارزش دفتری با ارزش جایگزینی شرکت‌های زیر‌مجموعه این گروه مانع از افت بیشتر قیمت‌ها می‌شود که نشانه‌های آن را می‌توان درروند کم‌نوسان شاخص این گروه مشاهده کرد.  براین اساس روز گذشته شاخص گروه فلزات اساسی با رشد ۱۱/ ۰ درصدی مواجه شد. بررسی‌ها نشان می‌دهد بیشتر نمادهای این گروه در مسیر نزول قیمت‌ها حرکت کردند. «فنوال» با رشد ۸۴/ ۰ درصدی بیشترین رشد قیمت و «فلوله» با افت ۱۴/ ۲ درصدی بیشترین افت قیمت را ثبت کردند. بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز در اختیار «فولاد» قرار گرفت.

سیمانی‌ها چشم انتظار بودجه کشور
بر خلاف گروه فلزات اساسی، شاخص گروه سیمانی روز گذشته در مسیر نزولی حرکت کرد و با ثبت افت ۱۳/ ۰ درصدی، زیان از ابتدای سال خود را به ۶/ ۱۲ درصد رساند. در این راستا نیز اکثر نمادهای گروه سیمانی روز گذشته قرمزپوش بودند. «سفانو» بیشترین رشد قیمت و «سشرق» بیشترین افت قیمت را بین هم‌گروه‌های خود به‌دست آورد. بیشترین حجم و ارزش معاملات به نام «سیدکو» ثبت شد.

در شرایطی که رکود در بخش ساخت و ساز مسکن فشار زیادی بر کاهش تقاضای داخلی این محصول داشته است، کارشناسان معتقدند ارائه بودجه دولت و رقم اختصاص داده شده به بودجه عمرانی کشور، عاملی است که شاید بتواند منجر به تحرکاتی در وضعیت تولید‌کننده‌های سیمان و به‌تبع آن قیمت سهام آنها شوند. در تحولات مربوط به گروه سیمانی، روز گذشته دبیر انجمن سیمان از تعویق صادرات سیمان از بورس کالا خبر داد. بر اساس این خبر با وجود آمادگی‌های لازم بین تولیدکنندگان و بورس کالا، به دلیل عدم همکاری سازمان توسعه تجارت و موانعی همچون مصوبه گمرکی که سر راه قرارگرفته، این کار به تعویق افتاده است. پیشتر مقرر شده بود این اقدام تا پایان تابستان سال جاری صورت بگیرد.

پوشش ۴۵ درصدی «بنیرو»در ۶ ماه
گروه دستگاه‌های برقی با ثبت افت اندک ۰۳/ ۰ درصدی نیز همچون گروه سیمانی جزو گروه‌های قرمز‌پوش بازار دیروز بود. این گروه در هفت روز معاملاتی اخیر رشد ۸/ ۱ درصدی را به ثبت رسانده است. در گروه دستگاه‌های برقی روز گذشته «بنیرو» بیشترین رشد قیمتی را در اختیار داشت، در مقابل «بکام» بیشترین افت قیمتی را به نام خود ثبت کرد. بیشترین حجم و ارزش معاملات این گروه نیز به نام این نماد ثبت شد. بررسی سابقه معاملاتی این سهم افت و خیز‌های متعدد و متوالی را نشان می‌دهد، به‌طوری که قیمت این سهم چند روز با رشد و پس از آن با افت همراه شده است. تحرک معاملات این سهم غالبا توسط معامله‌گران حقیقی صورت گرفته است. این نشانه‌ها بیش از هر چیزی فعالیت نوسان‌گیران در معاملات سهام این شرکت را نشان می‌دهد.

توقف روند نزولی لیزینگی‌ها
شاخص گروه سایر واسطه‌گری مالی که ماه گذشته رتبه دوم زیان‌ده‌ترین صنعت بورسی را در اختیار داشت، روز گذشته با رشد ۱۲/ ۰ درصدی سبزپوش شد. به نظر می‌رسد اتمام وام اعطایی ۲۵‌میلیون تومانی خودرو منجر به توقف روند نزولی قیمت سهام این شرکت‌ها شده است. در گروه واسطه‌گری مالی، «ولساپا» تنها نماد سبزپوش این گروه با رشد ۱۱/ ۱ درصد بود. «وایران» بیشترین افت قیمت این گروه را به نام خود ثبت کرد. «ولساپا» همچنین بیشترین حجم و ارزش معاملات این گروه را در اختیار داشت. قیمت این سهم از نیمه دوم آبان ماه از حدود ۱۹۵۰ ریال به ۱۷۲۴ ریال رسیده است.

توقف روند رشد قیمت‌ها در گروه حمل‌ونقل‌
شاخص گروه حمل و نقل روز گذشته با ۰۲/ ۰ درصد افت مواجه شد تا بازدهی این شاخص که پیشتر، از ۶۰ درصد نیز عبور کرده بود به ۱/ ۵۶ درصد محدود شود. در گروه مزبور«حتوکا» بیشترین رشد قیمت و «حپترو» بیشترین افت قیمت را ثبت کرد. «حکشتی» بیشترین حجم و ارزش معاملات روز گذشته را در اختیار داشت. در این گروه شرکت تایدواتر خاور‌میانه با اعلام فروش ۴۵ میلیارد تومانی یک ساختمان در تهران خبر داد و سود خالص حاصل از فروش این دارایی را نیز محاسبه کرد. در نامه توضیحات این شرکت به سازمان بورس مبلغی معادل ۶۷ میلیارد ریال به‌عنوان سود فروش این ساختمان اعلام شده است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/967966/#ixzz3sTMS50QB

 

۰۷:۳۰:۵۱ گروه بورس- هاشم آردم: معاملات سهام در بورس و فرابورس تهران، این روزها رونق چندانی ندارد. عوامل اثرگذار متعددی در این روزها، افق سودآوری شرکت‌های بورسی و فرابورسی را تیره و تار کرده است. همچنین کمبود مفرط نقدینگی ناشی از قفل شدگی منابع پولی به وضوح به چشم می‌آید بنابراین نسبت قیمت بر درآمد (P/ E) کلی بازار سهام میل چندانی به رشد نشان نمی‌دهد. اما در طرف مقابل همان‌طور که بازار پول پررونق است و بسیاری از فعالان اقتصادی ترجیح می‌دهند پول‌های خود را به‌صورت سپرده‌های بلندمدت در بانک‌ها نگهداری کنند، اوراق بدهی و دارای درآمد ثابت نیز این روزها از استقبال قابل توجهی برخوردار هستند. تجربه انتشار اولین اوراق سفارش ساخت (استصناع) که در روزهای گذشته انجام شد، نشان دهنده همین استقبال گرم است. همچنین مشاهده می‌شود اوراق سلف نیز به خوبی خریداری می‌شوند.

دلیل عمده توجه به این گونه اوراق، نرخ بازدهی جذابی است که برای این اوراق در نظر گرفته می‌شود. اغلب تحلیلگران بازار سهام، برای تخمین ارزش سهام، از مدل‌های تنزیلی استفاده می‌کنند. چنانچه نرخ بازدهی اوراق با درآمد ثابت به‌عنوان ملاکی از سود بدون ریسک (RISK FREE) در نظر گرفته شود، حتی بدون اضافه کردن صرفه ریسک، می‌توان گفت خرید بسیاری از سهم‌های حاضر در بازار سهام تهران، با این شرایط چندان جذاب به نظر نمی‌رسد. اما نکته اینجاست که نرخ سود بدون ریسک در بازار دیگری تعیین می‌شود و بازار این اوراق آنقدر بزرگ نیست که بتواند نرخ کلیدی سود را تحت تاثیر قرار دهد. عرضه این اوراق با این نرخ‌های بازدهی اگرچه تلویحا تایید بالا بودن نرخ سود در اقتصاد ایران بود و در واقع مراجع رسمی با این کار اعتراف کردند قیمت پول در شرایط فعلی اقتصاد ایران بالاست، اما به نظر می‌رسد این اقدام هوشمندانه صورت گرفته است. چنانچه نهاد ناظر اجازه نمی‌داد این اوراق با این نرخ‌ها مورد معامله قرار گیرد، امکان شکست این بازار در بدو تولد وجود داشت. شواهد نشان می‌دهد بازار اوراق بدهی یا اوراق با درآمد ثابت (Fixed Income) به شدت در بازار سرمایه ایران کوچک مانده است. در حالی که در ادبیات مالی روز، بیش از آنکه به توسعه بازار سهام پرداخته شود، اوراق با درآمد ثابت مورد توجه قرار می‌گیرد. در واقع دومین علت استقبال از این گونه اوراق در بازار سرمایه ایران همین نکته است.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری در ایران موظف هستند ۳۰ درصد از منابع خود را در خرید دارایی‌های با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری کنند. از طرف دیگر سقف مجوزی که برای صندوق‌ها صادر شده است، رقمی حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان است که ۳۰ درصد آن رقمی حدود ۹ هزار میلیارد تومان می‌شود. در حال حاضر جمع دارایی‌های با درآمد ثابت در بازار سرمایه ایران با این رقم تفاوت معناداری دارد. در نتیجه صندوق‌های سرمایه‌گذاری با توجه به فشار نهاد ناظر، فعلا و تا آینده‌ای نسبتا بلندمدت در صف خریداران این گونه اوراق قرار خواهند گرفت. همین موضوع ضرورت توسعه این بازار را روشن می‌کند. بنابراین از طرفی نهاد ناظر چاره‌ای جز توسعه این بازار ندارد و در طرف دیگر نمی‌توان ریسک عرضه این اوراق را با نرخ‌های پایین تقبل کرد.  از طرف دیگر بسیاری از کارشناسان یکی از عوامل عمده رکود اقتصاد فعلی کشور را، بدهی‌های سنگین دولت به پیمانکاران و بانک‌ها می‌دانند. در واقع این نکته نیز لزوم تسریع و توسعه بازارهایی از قبیل بازار اسناد خزانه اسلامی را روشن‌تر می‌کند.

اسناد خزانه از نگاه آمار
عرضه اولیه اسناد خزانه اسلامی ۸ مهر ۹۴ با قیمت اسمی هر ورقه یک میلیون ریال و سررسید ۲۳ اسفند ۹۴، به روش مبتنی بر حراج در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران انجام پذیرفت. حجم عرضه اولیه توسط سازمان بورس و اوراق بهادار، ۴۰۰ هزار ورقه تعیین شد که در جریان عرضه اولیه، ۳۸۳ هزار ورقه آن توسط ۱۶ پیمانکار عرضه شده و این اوراق با قیمت ۹۰۰هزار و ۵۰۰ ریال مورد معامله قرار گرفت. در روز عرضه اولیه، این اوراق توسط ۵۶ شخص حقیقی و ۱۰ شخص حقوقی خریداری شد. حجم کل اسناد خزانه اسلامی پذیرفته شده در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران ۵/ ۲ میلیون ورقه (با ارزش اسمی هر ورقه یک میلیون ریال) است.

در گزارش آماری که فرابورس درباره معاملات این اوراق در مهرماه منتشر کرده، آمده است: در حال حاضر، بیش از ۸۵ درصد اوراق عرضه شده توسط اشخاص حقیقی و صندوق‌های سرمایه‌گذاری خریداری شده است و شرکتهای سرمایه‌گذاری، تامین سرمایه‌ها و سایر اشخاص حقوقی، ۱۵درصد حجم این اسناد را در اختیار گرفته‌اند. حجم کل اسناد خزانه اسلامی عرضه شده توسط پیمانکاران تا تاریخ ۳۰/ ۸/ ۹۴، بیش از ۷۲۰ هزار ورقه بوده است که توسط ۴۳ پیمانکار عمده به بازار عرضه شده است. ترکیب خریداران این اسناد طی این مدت، در جدول آمده است. از مجموع ۲۸۱ شخص حقیقی و حقوقی خریدار اسناد خزانه اسلامی، ۲۴۳ نفر، شخص حقیقی بوده‌‌اند که هریک از آنها به‌طور میانگین ۷۳۹ ورقه را خریداری کرده‌اند.

در واقع این آمار نشان از استقبال قابل توجه حقیقی‌ها دارد و فرض عدم شناخت سرمایه‌گذاران حقیقی را درباره این اوراق رد می‌کند. همانطور که اشاره شد، بیشترین تقاضا برای تملک این اوراق توسط حقیقی‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری شکل گرفته است که بخشی از این تقاضا به دلیل نرخ‌های جذاب و بخش دیگر، همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، به علت دستورالعمل صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبنی بر سرمایه‌گذاری ۳۰ درصد از منابع خود به دارایی‌های با درآمد ثابت بورسی و فرابورسی، شکل گرفته است.

در آمارها و ارقام قبلی آمده بود که قرار است به اندازه هزار میلیارد تومان (۱۰ میلیون ورقه) برای تامین مطالبات پیمانکاران در نظر گرفته شود، اما گزارش فرابورس نشان می‌دهد که تا‌کنون ۵/ ۲ میلیون ورقه در بازار ابزارهای نوین پذیرفته شده است. علیرضا توکلی، مدیر ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران، در این رابطه به «دنیای اقتصاد» گفت: اسناد خزانه اسلامی دارای سررسید هستند و در لحظه انتشار در واقع پولی جمع‌آوری نمی‌شود. وزارتخانه لیستی از پیمانکاران طلبکار دارد که روند اخذ مدارک و تکمیل مشخصات‌شان برای تخصیص این اوراق فرآیندی زمانبر است. این فرآیند از اردیبهشت ماه سال جاری آغاز شده و احتمالا تا بهمن ماه ادامه خواهد یافت. قرار بود در اولین مرحله ۵/ ۲ میلیون ورقه پذیرفته شود. مرحله بعدی که شامل ۵ میلیون ورقه می‌شود نیز توسط فرابورس انجام خواهد شد. در مرحله اول این اوراق مربوط به وزارت نیرو، راه، ورزش و جوانان و وزارت کشور می‌شود که پیمانکاران حاضر در صنایع مختلف می‌توانند بخشی از مطالبات خود را از این وزارتخانه‌ها از این طریق دریافت کنند.

توکلی همچنین با اشاره به عملکرد بازارگردان این اوراق گفت: بازارگردان این اوراق کارگزاری بانک کشاورزی است که عملکرد درخشانی از خود نشان داده است. در واقع این بازارگردان متعهد شده بود که در دامنه مظنه یک درصدی فعالیت کند، اما در عمل این یک درصد به نیم درصد کاهش یافته است. در واقع این بازارگردان حاضر شده با حاشیه سود کمتر عملیات بازارگردانی را انجام دهد تا ریسک نوسان قیمت این اوراق به‌شدت کاهش یابد.

نکته قابل‌توجه دیگری که در این گزارش آمده است، عدم رسیدن حجم کل اوراق سپرده شده در انتهای آبان ماه به ۵/ ۲ میلیون ورقه است. توکلی در این‌باره گفت: تعدادی از پیمانکاران هنوز فاقد کد هستند و بنابراین نتوانسته‌اند این اوراق را به فروش برسانند، ضمنا برخی از پیمانکاران نیز ترجیح می‌دهند که این اوراق را تا سررسید نگهداری کنند. بررسی‌های ما نشان می‌دهد که پیمانکاران به تدریج اوراق خود را به فروش می‌رسانند و با توجه به نیازهای مالی خود و نقدشوندگی بازار، فروش‌های خود را به تعویق می‌اندازند. وی در پایان با اشاره به لزوم توسعه بازار دارایی‌های با درآمد ثابت گفت: در حال حاضر هفت هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق با درآمد ثابت در فرابورس داریم و قصد داریم این رقم را تا پایان سال به ۱۲‌هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برسانیم.

هامونی: عزم دولت برای پرداخت بدهی‌ها
در همین راستا، مدیرعامل فرابورس ایران با اشاره به اقدام دولت برای تامین به‌موقع سود اوراق پیمانکاران در آبان‌ماه، از عزم جدی دولت برای پرداخت بدهی‌های خود به پیمانکاران خبر داد.
امیر هامونی در گفت‌وگو با «ایسنا» با بیان اینکه دولت در راستای تحقق اهداف خود در زمینه خروج از رکود برنامه‌های مختلفی را در حوزه پولی و مالی در دستور کار قرار داده است، گفت: پرداخت بدهی‌های دولت به بخش‌های مختلف از جمله پیمانکاران از مهم‌ترین این اقدامات است.

مدیرعامل فرابورس ایران با اشاره به اینکه دولت معمولا سود اوراق منتشره خود را با تاخیر به حساب پیمانکاران واریز می‌کرد، از عملیاتی شدن اقدامات دولت در این زمینه با تسویه کوپن‌های سود اوراق گذشته در شهریورماه خبر داد و گفت: طبق اخباری که از وزارت اقتصاد و بانک مرکزی داریم، دولت در آبان‌ماه سود اوراق پیمانکاران را به موقع تامین و به حساب بانک مرکزی واریز کرده است. به گفته وی، این در حالی است که این اوراق به دلیل تاخیر پرداخت سود در مهلت مقرر، وارد فرابورس نشده بود، اما با پرداخت به‌موقع سود اوراق از سوی دولت، فرابورس ایران می‌تواند زمینه پذیرش اوراق دولتی و انجام معاملات ثانویه آنها را فراهم کند. هامونی با اشاره به اینکه، این اقدام موجب افزایش اعتماد به اوراق دولتی و به دنبال آن کاهش نرخ تنزیل می‌شود، افزود: دولت با پرداخت به‌موقع تعهدات خود در مقابل دارندگان اوراق نشان داد که عزم جدی برای بازپرداخت بدهی‌هایش دارد و می‌توان گفت که این اقدام، علامت مثبتی برای تسویه بدون تاخیر مبلغ اسمی اسناد خزانه اسلامی در سررسید نیز خواهد بود.

مدیرعامل فرابورس ایران، پرداخت به‌موقع تعهدات از سوی دولت را مهم و در راستای خروج از رکود توصیف کرد و افزود: بر این اساس، کاهش ریسک اوراق سبب کاهش نرخ سود مورد انتظار دارندگان آن شده و طبیعتا بر قیمت اوراق تاثیرگذار خواهد بود. وی در پاسخ به این سوال که پرداخت به‌موقع بدهی‌های دولت چه تاثیری بر بازار سرمایه خواهد داشت، گفت: با کاهش نرخ سود اوراق دولتی زمینه کاهش نرخ سود بانکی هم محقق می‌شود و کاهش نرخ سود نیز تاثیراتی بر قیمت تمامی اوراق بهادار و سهام خواهد گذاشت که تحلیلگران بازار می‌توانند این تاثیرات را پیش‌بینی کنند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/967962/#ixzz3sTM8ZEID

 

۰۷:۲۸:۴۷ گروه بنگاه‌ها: رئیس بنیاد مستضعفان در اولین نشست رسانه‌ای خود با اعلام اینکه اصلاح ساختار بنیاد در جهت کاهش بوروکراسی در حال انجام است، افزود: ۲۲ هلدینگ و ۲۰۰ شرکت در مجموعه بنیاد بود که با تشکیل کمیته‌ای از مدیران به ۱۱ هلدینگ کاهش پیدا کرد. محمد سعیدی‌کیا با اشاره به اینکه حدود ۷۰ شرکت زیرمجموعه بنیاد در معرض فروش، انحلال و ادغام قرار گرفته‌اند، اظهار کرد: بر این اساس تعداد شرکت‌های بنیاد به ۱۵۰ شرکت می‌رسد، همچنین سیاست بنیاد این است که شرکت‌هایی را از جمله شرکت‌های قندی از طریق بورس و مزایده به مردم واگذار کند. وی درخصوص حضور بنیاد در شرکت‌های بورسی افزود: در حال حاضر ۲۵ شرکت بنیاد بورسی هستند و قصد داریم ۱۰ شرکت دیگر را نیز وارد بورس کنیم.

سعیدی‌کیا به توانمندسازی اجتماعی، رشد بهره‌وری و رقابت سالم به‌عنوان راه اصلی برنامه پنجم بنیاد مستضعفان اشاره کرد و گفت: با توجه به شرایط جدید کشور، این برنامه را در دست تهیه داریم که تا ۲ ماه دیگر به تصویب رسیده و در این راستا بودجه سال ۹۵ نیز نوشته شده است.

وی با بیان اینکه امسال برنامه چهارم بنیاد مستضعفان هم به پایان می‌رسد، افزود: در تدارک برنامه پنجم بنیاد برای دستیابی به اهداف تشکیل این مجموعه هستیم. وی درخصوص صورت‌های مالی بنیاد مستضعفان و پرداخت مالیات اظهار کرد: حسابرسی بنیاد از سوی بازرسی و سازمان حسابرسی انجام شده و صورت‌های مالی آن در ۳۱ شهریورماه سال جاری به تصویب رسید.  سعیدی‌کیا با تاکید بر اینکه بنیاد مستضعفان معاف از مالیات نیست و تاکنون تمام مالیات‌ها را پرداخت کرده است، گفت: تمام مالیات بنیاد تا پایان سال ۹۲ پرداخت شده است و ما هیچ بدهی مالیاتی نداریم.

سعیدی‌کیا با اعلام اینکه هتل‌ها را هم به تدریج واگذار می‌کنیم، تصریح کرد: در کشاورزی و دامداری ما یکی از بزرگ‌ترین‌ دامداری‌های کشور هستیم، به همین جهت در طرح‌های دیربازده حضور داریم. سعیدی‌کیا با بیان اینکه بنیاد مستضعفان در سال ۹۳ حدود ۲۴ هزار میلیارد تومان فروش داشته است، افزود: سود حاصل از این رقم ۴ هزار میلیارد تومان بوده است اما ما کمتر از یک درصد GDP کشور هستیم. وی با اشاره به اینکه فاز دوم ذوب آهن با ظرفیت ۲/ ۱ میلیون تن در اواخر سال آینده بهره‌برداری می‌شود، گفت: این شرکت با نام فولاد کاوه جنوب کیش در بندرعباس ساخته شده که فاز یک آن در ماه‌های گذشته به بهره‌برداری رسیده است.

سعیدی‌کیا به فولاد شرق در بندر سنگان، کارخانه نورد فولاد و کارخانه فرآوری آلومینیوم در مسجد سلیمان اشاره کرد و افزود: بنیاد مستضعفان در بخش‌های مختلف صنعتی حضور دارد اما برنامه بیشتری برای کارخانه سیمان نداریم، زیرا در کشور به اندازه کافی تولید می‌شود. سعیدی‌کیا با اشاره به اینکه یکی از سیاست‌های ما جذب سرمایه‌گذاران خارجی است، ادامه داد: از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس مانند عمان درخواست‌هایی را داشته‌ایم.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/967971/#ixzz3sTM1qH7Z

 

 

۰۷:۲۸:۲۳ گروه خودرو: فروش تسهیلاتی خودرو در حالی توانست خودروسازان کشور را با بخشی از مشتریان آشتی دهد که حالا مقدمات به هم خوردن این «آشتی‌کنان» به واسطه تحویل ندادن خودروهای پیش فروش شده، فراهم آمده است.

هرچند بانک مرکزی و خودروسازان هر دو تاکید می‌کنند مشکلی برای تامین اعتبار تسهیلات پرداختی و تحویل خودروها نیست، اما به‌نظر می‌رسد یک «مشکل بزرگ» در این بین وجود دارد که تا رفع نشود، دست مشتریان به خودروهای ثبت‌نامی (در طرح فروش تسهیلاتی) نخواهد رسید. این مشکل بزرگ ظاهرا «تضمین چک‌های ثبت‌نام‌کنندگان در طرح فروش تسهیلاتی» است؛ به‌نحوی‌که بانک‌ها می‌خواهند تا حد امکان از پاس شدن این چک‌ها، توسط مشتریان و خودروسازان، مطمئن شوند. به‌عبارت بهتر، نگرانی بانک‌ها این است که بخشی از مشتریان نخواهند یا نتوانند چک‌های خود را در موعد مقرر پاس کنند و از همین رو قصد دارند تا جایی که ممکن است، در این مورد محکم کاری کرده و بابت وصول پول خود مطمئن شوند.

هر چه هست ۱۰ روز از پایان فروش تسهیلاتی خودروهای داخلی می‌گذرد و اگرچه قرار بود خودروها بین یک هفته تا یک ماه تحویل داده شوند، اما به‌دلیل هماهنگ نبودن خودروسازان و بانک‌ها، مشتریان هنوز موفق به دریافت خودرو ثبت‌نامی خود نشده‌اند. این موضوع اگر ادامه دار بوده و خودروهای ثبت‌نامی همچنان تحویل داده نشوند، به بی‌اعتمادی مشتریان نسبت به خودروسازی کشور خواهد افزود. از طرفی، ازآنجاکه هدف دولت از ارائه تسهیلات به مشتریان خودرو، خروج بازار از رکود و رونق گرفتن تیراژ خودروسازان بوده، قطعا ادامه روند فعلی (در انبار ماندن خودروها) نه به نفع شرکت‌های خودروساز است و نه به سود دولت.

مشکلی که می‌گویند نیست!

اما کمی به عقب برگردیم و ببینیم اصل ماجرای فروش تسهیلاتی خودرو چه بود. طرح فروش تسهیلاتی خودرو از اواسط ماه گذشته و پس از آن آغاز شد که دولت در قالب بسته سیاستی خروج از رکود، تصمیم به تحریک تقاضا در بازار خودرو گرفت و اعلام کرد تسهیلاتی ۲۵ میلیون تومانی را برای این کار در نظر گرفته است. بر این اساس، از اواسط آبان ماه طرح فروش تسهیلاتی خودروهای داخلی کلید خورد و در نهایت حدود ۱۱۰ هزار نفر توانستند در این طرح شرکت کنند. بر این اساس، این ۱۱۰ هزار نفر، توانستند با پرداخت ۲۰ درصد قیمت، خودرو موردنظر خود را ثبت‌نام‌ کنند. ۸۰ درصد باقیمانده قیمت خودروها نیز تا سقف ۲۵ میلیون تومان به‌عنوان تسهیلات برای خودروسازان در نظر گرفته شد تا بازار خودرو پس از ماه‌ها رکود، رنگ رونق را به خود ببیند.

استقبال مشتریان از این طرح دولت به حدی بود که هرچند بانک مرکزی اعلام کرد پرداخت تسهیلات تا اردیبهشت سال آینده ادامه خواهد یافت، اما در عرض شش روز ظرفیت کامل و فروش تسهیلاتی بسته شد. هر چه بود، طبق قول و قرارهای خودروسازان و بانک‌ها، قرار شد شرکت‌های خودروساز اسناد فروش خود را نزد بانک مرکزی برده و پس از تنزیل آنها، تسهیلات ۲۵ میلیونی به حساب‌شان واریز شود. این در شرایطی است که در حال حاضر بانک‌ها و خودروسازان هماهنگی لازم را با یکدیگر نداشته و نه چکی تنزیل می‌شود و نه خودرویی به دست ثبت‌نام‌کنندگان در طرح فروش تسهیلاتی، می‌رسد. این وسط نه بانک مرکزی و بانک‌ها تقصیر را به گردن می‌گیرند و نه خودروسازها؛ به‌عبارت بهتر بانک‌ها و خودروسازان در حال انداختن توپ به زمین یکدیگر هستند و اگرچه در واکنش به تامین نشدن اعتبار و تحویل ندادن خودروها، پی در پی عبارت «مشکلی نیست» را به کار می‌برند، اما روند کار نشان می‌دهد حتما مشکلی هست.

بانک‌ها به دنبال ضامن!

اما ببینیم ریشه مشکل میان بانک‌ها و خودروسازان بر سر تامین اعتبار مربوط به تسهیلات، چیست؟ خودروسازان می‌گویند طبق سازوکار موجود، اسناد فروش ۱۱۰ هزار خودرو ثبت‌نامی را نزد بانک‌های عامل برده‌اند، اما آنها اقدامات لازم در راستای تنزیل این اسناد را انجام نداده و تسهیلات ۲۵ میلیونی وعده داده شده را تامین نمی‌کنند.

به‌عبارت بهتر، خودروسازان حرف شان این است که بانک‌های عامل پولی در قالب تسهیلات ۲۵ میلیون تومانی به حساب آنها واریز نکرده‌اند و در نتیجه امکان تحویل خودروهای ثبت‌نامی وجود ندارد. اوضاع به شکلی است که خودروسازان در بخشنامه‌ای از نمایندگی‌های خود خواستند تا از تحویل خودرو به مشتریان خودداری کنند و از همین رو ۱۱۰ هزار نفری که در طرح فروش تسهیلاتی شرکت کرده‌اند، فعلا نمی‌توانند خودرو خود را تحویل بگیرند. از آن سو اما مسوولان بانکی کشور نیز تاکید می‌کنند که دلیل تنزیل نشدن اسناد فروش خودروسازان، ناقص بودن این اسناد است، به‌نحوی‌که شرکت‌های خودروساز چک‌های تحویلی را به اصطلاح ظهرنویسی (پشت نویسی) نکرده‌اند. آن طور که مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی اعلام کرده، تکمیل نبودن مدارک فروش شرکت‌های خودروساز، دلیل اصلی تنزیل نشدن اسناد فروش و در نتیجه تحویل ندادن خودروهای ثبت‌نامی است. موضوعی که علی‌اصغر میرمحمدصادقی به‌طور ویژه به آن اشاره کرده، ظهرنویسی نکردن چک‌ها توسط مشتریان است، به‌نحوی‌که وی به صراحت گفته شرکت‌های خودروساز این موضوع را رعایت نکرده‌اند.

میرمحمدصادقی البته در عین حال تاکید کرده که بانک مرکزی از بانک‌های عامل خواسته تا نسبت به واریز اعتبار مربوط به تسهیلات ۲۵ میلیونی، اقدامات لازم را انجام داده و این اعتبار را به اصطلاح قسمت به قسمت، در اختیار خودروسازان قرار دهند. در واقع بانک مرکزی از بانک‌ها خواسته که به محض دریافت کامل مدارک، تسهیلات موردنظر را به‌صورت تدریجی در اختیار خودروسازان قرار دهند. از سوی دیگر اما محمدرضا قربانی، مدیر اداره ارتباطات بانک مرکزی در گفت‌وگو با «ایسنا» تاکید کرد که بعد از ارسال مدارک از سوی بانک‌ها به بانک مرکزی، اعتبار موردنظر به حساب بانک عامل واریز می‌شود تا آن را به حساب خودروساز که چک‌های ظهرنویسی شده را تحویل داده، واریز کند. وی با بیان اینکه بانک مرکزی آماده تامین اعتبار است، اما هنوز بانک‌های عامل، اطلاعات و اسنادی برای بانک مرکزی ارسال نکرده‌اند، می‌افزاید: بررسی این تاخیر نشان داد که بانک‌های عامل در حال دریافت اطلاعات بوده و در عین حال که خودروسازان نیز تاکنون چک‌های ارائه شده را ظهرنویسی نکرده‌ یا به‌طور کامل مستندات را در اختیار بانک‌ها قرار نداده‌اند. به گفته قربانی، مشکل تامین مالی برای ۱۱۰ هزار خودروی مورد توافق به هیچ وجه وجود ندارد، زیرا بانک مرکزی تمامی منابع لازم برای تامین اعتبار را متعهد شده و نیازی به استفاده از منابع بانک‌ها نیست.

اظهارات مسوولان بانک مرکزی در حالی است که خودروسازان تاکید می‌کنند مدارک کاملی را نزد بانک‌ها برده‌اند، اما به‌دلیل بروکراسی خاص سیستم بانکی کشور، هنوز اقدامی در راستای تنزیل اسناد فروش خودروها انجام نشده است. آن طور که معاون فروش و بازاریابی سایپا در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» می‌گوید،در حال حاضر هر روز شش نفر از صاحبان امضا در این شرکت،نسبت به ظهرنویسی چک‌ها اقدام می‌کنند و از طرفی، سایپا معادل ۳۰۰ میلیارد تومان از اسناد فروش خود را به بانک‌های عامل ارائه داده است. از سوی دیگر معاون فروش و بازاریابی ایران‌خودرو نیز در گفت‌وگو با بخش خبری ۱۴ اعلام کرد که شرکت‌های خودروساز منتظر صدور فاکتور مبالغ واریزی از سوی بانک مرکزی هستند و طبق آخرین اطلاعات، تا حداکثر روز شنبه هفته آینده مبالغ توافق شده به حساب خودروسازان واریز و از همان روز تحویل خودروها آغاز خواهد شد. به گفته مصطفی خان کرمی، ایران خودرو حتی بخشی از خودروهای ثبت‌نامی متقاضیان شهرستانی را نیز به محل نمایندگی‌های این شرکت در سراسر کشور منتقل کرده است.

هر چند مسوولان بانک مرکزی و خودروسازان اصرار دارند که هیچ مشکلی بابت تنزیل اسناد فروش و تحویل خودروهای ثبت‌نامی وجود ندارد، اما آنچه از دل اظهارات آنها می‌توان برداشت کرد، این است که کار به مانع خورده است. به باور برخی کارشناسان، مساله اصلی به «تضمین چک‌های مشتریان» برمی‌گردد و این موضوع را به خوبی می‌توان از اظهارنظر مسوولان بانکی کشور مبنی بر «عدم‌ظهرنویسی چک‌ها» متوجه شد، چه آنکه ظهر نویسی به نوعی تضمینی است برای بازگشت پول بانک‌ها. به‌عنوان مثال، مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی تاکید کرده که در فرآیند تخصیص وام ۲۵ میلیونی خودرو، بانک‌ها با مردم ارتباط مستقیمی ندارند و چک‌ها در سررسید خود وصول و در اختیار بانک قرار خواهند گرفت؛ با این حال، آن دسته از چک‌هایی که امکان عدم وصول و برگشت آن وجود دارد، در تعهد خودروسازان بوده و آنها باید این مساله را به گردن بگیرند.

خودروسازان ضامن مشتریان شدند

اظهارات مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی اما در شرایطی است که یکی از کارشناسان کشور در این مورد می‌گوید:نه بانک مرکزی و نه بانک‌ها هیچکدام نمی‌خواهند در ماجرای فروش تسهیلاتی خودرو با مشتریان طرف شوند؛ به‌عبارت بهتر، آنها می‌خواهند بدون اینکه با مشتریان رودررو شوند، نسبت به وصول شدن چک‌ها اطمینان حاصل کنند. وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل تاخیر در تنزیل اسناد فروش خودروسازان، همین موضوع است، تاکید می‌کند: بانک‌ها می‌خواهند به هر شکل ممکن، مطمئن شوند که چک‌های مشتریان (چه توسط خودشان و چه توسط خودروسازها) پاس شده و به پول شان خواهند رسید. به گفته این کارشناس، وقتی بانک‌ها بر ظهرنویسی چک‌ها اصرار می‌کنند، معنایش این است که می‌خواهند عواقب پاس نشدن چک‌ها را از خود ساقط و بر گردن خودروسازها بیندازند و این یعنی شرکت‌های خودروساز عملا ضامن مشتریان شده‌اند. وی تاکید می‌کند که با توجه به روش موردنظر برای تنزیل اسناد فروش و پشت نویسی چک‌ها، هر چکی که از سوی مشتریان پاس نشود، عملا بر گردن خودروسازان خواهد افتاد و آنها هستند که باید پول بانک‌ها را پس بدهند. این کارشناس در نهایت می‌گوید که بانک‌های به دنبال محکم کاری در ماجرای چک‌های مشتریان هستند.

این کارشناس اما در ادامه این را هم می‌گوید که ممکن است بانک‌های عامل به‌دلیل بالا‌رفتن حجم بدهی خودروسازان، اعتبار مربوط به تسهیلات ۲۵ میلیونی را به حساب آنها واریز نکرده و نکنند. این گفته وی را می‌توان با توجه به اظهارات مدیر اعتبارات بانک مرکزی، به نوعی تایید کرد، چه آنکه قربانی از احتمال تسویه حساب بانک‌ها با خودروسازان (از محل اعتبارات مربوط به تسهیلات ۲۵ میلیون تومانی) صحبت به میان آورده است. وی در واکنش به برخی شایعات مبنی بر اینکه وجه نقد ۲۰ درصدی پرداختی به خودرو سازان، به‌عنوان ضمانت نزد بانک‌ها باقی می‌ماند، تاکید کرده که این موضوع به هیچ وجه صحت ندارد، اما ممکن است شرکت‌های خودروساز با این پول بخشی از بدهی قبلی خود را تسویه کنند. هرچه هست، در حال حاضر ۱۱۰ هزار مشتری میان ناهماهنگی خودروسازان و بانک مرکزی معلق مانده و تکلیف خود را بابت دریافت خودروهای ثبت‌نامی شان نمی‌دانند و این موضوع می‌تواند وجهه خودروسازان و بانک‌ها را در افکار عمومی زیر سوال ببرد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/968026/#ixzz3sTLVO1CS

 

۰۷:۲۸:۰۵ گروه خودرو: در حالی روز گذشته خبر تغییر نیافتن تعرفه واردات خودرو از سوی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام شد که بنا به گفته یکی از اعضای انجمن واردکنندگان خودرو از سال آینده برای مصرف‌کننده خودروهای وارداتی مالیات جدیدی در نظر گرفته شده‌ است. پیش از این واردکنندگان موظف به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده بودند حال آنکه طبق تصمیمات جدید شورای سیاست‌گذاری خودرو قرار است مالیات جدایی به نام مالیات بر مصرف‌کننده نیز از واردکنندگان اخذ شود. هر چند مالیات بر ارزش افزوده، قیمت وارداتی‌ها را تا ۹ درصد افزایش می‌داد، اما در طرح پیشنهادی شورای سیاست‌گذاری خودرو، مصرف‌کنندگان باید با در نظر گرفتن قیمت خودرو، مالیات جدیدی به دولت بپردازند. بنابراین تعرفه خودروهای وارد شده به کشور سال آینده تغییر نخواهد کرد، اما متقاضیان این نوع خودروها به‌واسطه «مالیات بر مصرف‌کننده» مجبور به پرداخت هزینه بالاتری خواهند بود.

اما تغییر نیافتن تعرفه واردات بنا به گفته این عضو انجمن واردکنندگان خودرو به‌دلیل تغییر احتمالی عضویت ناظر ایران به عضویت دائم در سازمان تجارت جهانی است. پیش از این قرار بود که تعرفه واردات خودرو بنابر پیشنهاد گمرک جمهوری اسلامی ایران براساس ارزش دلاری و حجم موتور خودرو تعیین شود. پیشنهاد گمرک برای تغییر در تعرفه واردات خودرو به‌دنبال غیرکارشناسی نامیدن معیار لوکس بودن خودروها براساس حجم موتور ارائه شد. بنا به قانون فعلی، واردات خودروهای با حجم موتور بالای ۲۵۰۰ سی‌سی به‌دلیل لوکس بودن ممنوع است. با این حال، بسیاری از کارشناسان معتقدند که ملاک لوکس بودن خودرو براساس حجم موتور نه تنها علمی نیست؛ بلکه براساس تجربه کشورهای دیگر در تعیین محدودیت برای ورود خودروهای ارزبر، ملاک کارشناسی ارزش دلاری خودرو است. با این حال، آن‌گونه که به‌نظر می‌رسد پیشنهاد تغییر تعرفه براساس ارزش خودرو و حجم موتور چندان مدنظر مسوولان نیست. براین اساس تعرفه واردات خودرو در سال آینده براساس تعرفه فعلی اعمال می‌شود. در حال حاضر، مجموع حقوق گمرکی و سود بازرگانی برای خودروهای سواری بنزینی با حجم موتور زیر ۲۰۰۰ سی‌سی معادل ۴۰ درصد و با حجم موتور از ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سی‌سی معادل ۵۵ درصد و بالای ۲۵۰۰ سی‌سی نیز ۷۵ درصد است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/968025/#ixzz3sTLPDhoU

 

۰۷:۲۷:۴۶ دنیای اقتصاد: بر اساس گزارش خرده‌فروشی در هفته انتهایی آبان، از میان یازده گروه مواد خوراکی، تورم هفت گروه در بازه زمانی هفتگی و ماهانه مثبت بوده که این روند از ابتدای سال جاری تاکنون سابقه نداشته است. تورم منفی خوراکی‌ها در ماه‌های گذشته، اثر کاهنده در تورم کل داشت؛ اما در آبان ماه این متغیر مثبت شده که می‌تواند شاخص تورم کل را در مسیر افزایشی قرار دهد. «افزایش قیمت ارز»، «افزایش جهانی بهای خوراکی‌ها» و «تغییرات فصلی» عوامل موثر در افزایش تورم خوراکی‌ها بوده است.

گروه بازار پول : آخرین گزارش خرده‌فروشی در هفته منتهی به ۲۹ آبان ماه سال جاری نشان می‌دهد که از یازده گروه مواد خوراکی، تورم در هفت گروه در بازه هفتگی و ماهانه افزایشی بوده است. روندی که از ابتدای سال جاری در مواد خوراکی‌ها مشاهده نمی‌شود. بررسی‌ها نشان می‌دهد که تورم گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در ۴ ماه اخیر (تیر ماه تا مهر ماه) همواره منفی بوده و این روند تغییرات قیمتی، تورم کل را تحت تاثیر قرار داده و اثر کاهشی در آن داشت؛ اما با افزایش تورم خوراکی‌ها در آبان ماه این احتمال وجود دارد که پیام تورم خوراکی‌ها در ماه دوم پاییز برخلاف ماه‌های قبل در جهت افزایش باشد. برخی از کارشناسان افزایش قیمت ارز، افزایش قیمت جهانی خوراکی‌ها و تغییرات آب و هوایی را از جمله دلایل رشد قیمت‌های خوراکی عنوان کرده‌اند.

در گزارش خرده‌فروشی تغییرات قیمتی یازده گروه کالایی در بازه زمانی هفتگی، ماهانه و سالانه منتشر می‌شود. افزایش یا کاهش قیمت نیز در بازه هفتگی و ماهانه با فلش‌های رو به بالا یا پایین نشان داده می‌شود. در گزارش خرده‌فروشی منتهی به ۲۹ آبان اکثر فلش‌ها در بازه هفتگی و ماهانه به سمت بالا بود که تورم مثبت در این دو بازه زمانی را نشان می‌دهد. بر اساس آمار بانک مرکزی در هفته مورد بررسی از یازده گروه کالایی، هفت گروه «لبنیات»، «تخم‌مرغ»، «حبوب»، «میوه‌های تازه»، «سبزی‌های تازه»، «گوشت قرمز» و «گوشت مرغ» دارای تورم افزایشی بوده است. نکته قابل توجه این است که در بازه ماهانه نیز تورم مثبت در هفت گروه وجود دارد. با این تفاوت که در بازه ماهانه، گوشت مرغ دارای تورم منفی بوده و شکر دارای تورم مثبت است. از مجموع این آمار می‌توان مشاهده کرد که روند قیمتی گروه‌های خوراکی در آبان‌ماه سال جاری به‌خصوص در هفته آخر این ماه تمایل به افزایش داشته است. این در حالی بود که طی ماه‌های اخیر، نوسان قیمتی مواد خوراکی، همواره در سطح محدودی بوده است.

علامتی برای تورم کل
تورم ماهانه گروه «خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها» در گزارش ۴ ماه اخیر شاخص بهای مصرف‌کننده (از تیر تا مهر ماه) منفی ثبت شده بود، اما با انتشار آمار جدید گزارش خرده‌فروشی به احتمال زیاد این روند در آبان‌ماه قطع شده و تورم ماهانه گروه خوراکی‌ها در این ماه مثبت خواهد شد. گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها بیش از ۲۸ درصد وزن کل شاخص بهای مصرف‌کننده را در اختیار دارد و از این حیث دومین گروه مهم این گزارش محسوب می‌شود. در ماه‌های اخیر (تیر تا مهر ماه) یکی از عوامل پایین نگه داشته شدن تورم کل ماهانه، منفی بودن تورم گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها بود. اما آمار آبان می‌تواند این پیام را برای تورم کل در پی داشته باشد که دیگر فشار کاهشی از سوی تورم خوراکی‌ها وجود ندارد.

این موضوع با توجه به اینکه بانک مرکزی سیاست‌های تسهیل پولی را برای نیمه دوم سال جاری در نظر گرفته، خبر خوشایندی نیست و امکان دارد روند تورمی ماه‌های اخیر را با تهدید روبه‌رو کند. از سوی دیگر باید تاکید کرد که افزایش تورم در خوراکی‌ها بیش از هر گروه دیگری بر تغییر انتظارات تورمی اثر دارد. به دلیل آنکه بخش قابل‌توجهی از جامعه، روزانه خرید و فروش در بازار خرده‌فروشی انجام می‌دهند، رصد قیمت‌ها در این بازار با شدت بیشتری صورت می‌گیرد.

دلایل افزایش قیمت‌ها 
این احتمال وجود دارد که برخی از کارشناسان دلیل افزایش قیمت‌ها را تغییرات فصلی یا آب و هوایی عنوان کنند. به طور مثال به دلیل تغییرات آب و هوایی، عرضه برخی از مواد خوراکی کاهش یافته و قیمت آن در بازه مقطعی افزایش یافته است. شاید این استدلال در برخی مواد مانند میوه‌ها و سبزی‌ها قابل پذیرش باشد، اما در ماه آبان سایر گروه‌ها مانند مواد لبنی و پروتئینی نیز افزایش قیمت را پشت‌سر گذاشته‌اند. یکی از عوامل اثرگذار در بازار مواد خوراکی قیمت ارز است. در آبان‌ماه قیمت دلار به طور متوسط ۲/ ۳ درصد افزایش یافته که طی ماه‌های اخیر بی‌سابقه بوده است. برخی از پژوهش‌ها نشان می‌دهد که بین تغییرات قیمتی نرخ ارز و مواد خوراکی همبستگی بالایی مشاهده می‌شود؛ بنابراین می‌توان عنوان کرد که افزایش قیمت دلار در بازار خوراکی‌ها اثرگذار بوده است. همچنین در ماه‌های اخیر قیمت جهانی برخی از مواد خوراکی رشد کرده است. به گزارش فائو، در ماه اکتبر شاخص قیمت مواد غذایی معادل ۹/ ۳ درصد افزایش یافته که بیشترین افزایش قیمت‌ها در شکر، سبزی‌ها و روغن بوده است.

صدرنشین گروه‌های تورمی 
در بین یازده گروه خوراکی‌ها گزارش مواد خرده‌فروشی، تخم مرغ با افزایش قیمت ۴/ ۹درصدی طی هفته و ۴/ ۲۵ درصد طی ماه، صدرنشین افزایش قیمت بوده است. مطابق آمار منتشر شده هر شانه ۲ کیلویی از این ماده پرکشش به قیمت ۱۰ هزار تومان رسیده و نسبت به قبل حدود ۲ هزار تومان گران‌تر عرضه شده است. گروه سبزی‌های تازه نیز با تورم هفتگی ۵ درصد و تورم ماهانه ۵/ ۲۵ درصد یکی از گروه‌های با تورم بالای هفته انتهایی آبان بودند. افزایش قیمت برخی صیفی‌جات مانند خیار، گوجه فرنگی، بادنجان و کدو سبز دلیل اصلی این روند در گروه سبزی‌ها بوده است. البته باید اشاره کرد که در هفته مورد بررسی نسبت به مدت مشابه سال قبل تورم گروه سبزی ۷/ ۱۴درصد کاهش یافته است. گروه حبوب، با تورم ۲۶ درصدی طی یک سال گذشته، در صدر تغییرات قیمتی سالانه ایستاده است. تورم این گروه طی هفته نیز معادل ۲درصد و در بازه ماهانه معادل ۵/ ۶ درصد ثبت شده است. در این گروه افزایش قیمت نخود، لپه و عدس از دلایل اصلی افزایش قیمت و تورم مثبت در گروه حبوب بوده است.

در گزارش خرده‌فروشی، روند گوشت مرغ در بازه هفتگی و ماهانه متفاوت بود. در هفته مورد بررسی، طی هفته ۴ درصد به گروه گوشت مرغ افزوده شد، اما در بازه ماهانه تورم این گروه معادل منفی ۲/ ۶ درصد گزارش شده است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، در هفته انتهایی آبان هر کیلو گوشت مرغ معادل ۵ هزار و ۹۰۰تومان عرضه شده است. علاوه بر این تورم گوشت قرمز نیز طی یک هفته ۳/ ۰ درصد بوده و میزان تورم ماهانه این گروه معادل ۲/ ۱ درصد عنوان شده است. هر کیلو گوشت گوسفند با استخوان در هفته مورد بررسی معادل ۳۴ هزار و ۶۰۰ تومان به فروش رفته است. تورم لبنیات نیز پس از هفته‌ها ثبات روند افزایشی داشته است. بر اساس آمارها تورم گروه لبنیات طی ماه به ۳/ ۱درصد رسیده و تورم هفتگی معادل ۱/ ۰ گزارش شد. البته در بازه سالانه و نسبت به مدت مشابه سال قبل تنها ۸/ ۶ درصد به قیمت‌های این گروه افزوده شده است. طی سال پنیر غیر پاستوریزه با ۷/ ۱۷ درصد افزایش قیمت بیشترین تورم را در این گروه به نام خود ثبت کرده است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/967993/#ixzz3sTLKlKsk

 

۰۷:۲۷:۲۴ منیـره نظامیوند چگینی: گویا تبعات ریزش‌های اخیر بازار چین، به این زودی‌ها دست از سر بازارها بر نخواهد داشت. آنچه واضح است افت‌های مکرر در بازارهای مهمی است که پیش از این فارغ از نگرانی بزرگی به‌نام افت اقتصاد چین به کار خود ادامه می‌دادند. در این میان، هرچه محصولی که در این بازارها مورد معامله قرار می‌گیرد، وابستگی بیشتری با روند توسعه جهانی به موازات چین داشته باشد، تاثیرپذیری بالاتری از این ریزش‌ها داشته است.

سنگ‌آهن، محصولی است که از مدت‌ها پیش و در پی تصمیم بزرگان صنعت سنگ‌آهن در سراشیبی سقوط قرار گرفته است. در ماه‌های اخیر، دولت چین نیز تصمیم به کاهش میزان واردات فولاد گرفت تا از تولیدکنندگان داخلی حمایت کند. آنچه در چند هفته اخیر رخ داده، افت شدید تقاضای این کشور از یکسو و کاهش میزان تولید فولاد از سوی دیگر بوده که به محرک قوی مضاعفی برای ریزش‌های هرچه بیشتر قیمت سنگ‌آهن مبدل شده است. براساس آمارها در آخرین معاملات انجام شده،‌ هر تن سنگ‌آهن برای تحویل به بندر تیانجین چین با افتی ۸/ ۱ درصدی معادل ۴۴ دلار و ۲۰سنت معامله شد.

به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از رویترز؛‌ گزارش‌ها حاکی است که در جدیدترین دادوستدهای انجام شده در بازار چین،‌ از تعداد قراردادهای سلف فولاد شانگهای و نیز قیمت آنها در پی روند ضعیف تقاضا، تا حدود قابل توجهی کاسته شده است. اعمال فشارهای بیشتر بر سنگ‌آهن، بهای این محصول را تا نزدیکی مرز پایین‌ترین سطح از هفت سال گذشته تا کنون وادار به ریزش کرده است.
مازاد عرضه جهانی سنگ‌آهن باوجود کاهش تقاضای فولاد در بازار چین موجب شده است تا قیمت این ماده مهم، افتی به بزرگی ۳۸درصد را از ابتدای سال جاری میلادی تا کنون تجربه کند که این کاهش، سومین افت سالانه متوالی برای سنگ‌آهن به‌شمار می‌رود. این امر منجر به کاهش شدید هزینه‌های تولید برای تولید‌کنندگان سنگ‌آهن، اعم از بزرگ و کوچک شده که به‌عنوان مثال می‌توان به معدن متوسط بی‌سی آیرون استرالیا (BC Iron) اشاره کرد که متحمل زیان خالصی به اندازه ۱۵۸ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار استرالیا (معادل ۱۱۴ میلیون و ۷۰ هزار دلار آمریکا) در بازه زمانی ماه ژانویه تا ژوئن سال جاری شده است.

آنتونی کرنان، مدیرعامل بی سی آیرون، با اعلام این آمار درجلسه با سهامداران شرکت گفت: «با توجه به قیمت‌های کنونی سنگ‌آهن، نیازمند آن هستیم که «واقعیت مورد نیاز» به‌عنوان چاشنی اصلی به بازار اضافه شده و سپس به آن رسیدگی و عمل شود. در غیر این‌صورت، هیچ نقطه اتکا و امیدی برای ایجاد یک استراتژی کاربردی برای بازار فعلی و آتی سنگ‌آهن وجود ندارد.

ریزش تا کف ۷ ساله
براساس بررسی داده‌های استیل ایندکس (TSI)؛ افت ۸/ ۱ درصدی قیمت سنگ‌آهن (برای تحویل فوری به بندر تیانجین چین) و لمس کف ۲۰/ ۴۴ دلاری، سیگنال‌های منفی زیادی را به بازارها روانه کرده است. این افت که به ریزش بهای سنگ‌آهن به کمترین میزان در ۸۴ ماهه اخیر سنگ‌آهن منجر شده است، تنها ۱۰ سنت بالاتر از کف لمس شده در ماه جولای سال جاری بوده که در آن زمان بهای سنگ‌آهن به پایین‌ترین حد خود از اواخر سال ۲۰۰۸ رسیده بود. بر‌اساس آمارهای رسمی موجود و با توجه به اطلاعات منتشر شده توسط گلدمن ساکس، بررسی قیمت‌های سالانه سنگ‌آهن نشان می‌دهد که بهای ۴۴ دلار و ۱۰ سنتی این محصول در ماه جولای،‌ کمترین میزان از سال ۲۰۰۵ بوده است.

براساس اعلام استیل ایندکس، مدت‌ها است شرایط و جو کلی در بازار سنگ‌آهن،‌ منفی است. با صحبت از افزایش تولید در معادن سنگ‌آهن و نیز افت تقاضا برای فولاد، شوک‌های بیشتری به این بازار وارد شده تا جایی که بسیاری از کارخانه‌های تولید فولاد اقدام به تعطیلی موقتی یا توقف کامل روند تولید خود کرده‌اند.

تولید فولاد چین
تولید فولاد چین در بازه زمانی ۱۰ ماهه از ژانویه تا اکتبر حدود ۲/ ۲ درصد کاهش داشته، در حالی که تقاضای این کشور نزدیک به ۶درصد در طول دوره مذکور کاهش یافته است. بازار نگران‌کننده و راکد سنگ‌آهن در مقیاس جهانی و داخلی و همچنین تعطیلی بسیاری از کارخانه‌های تولیدکننده فولاد در چین در پی رسیدن به زمان زیان‌دهی و افت اقتصاد شماره ۲ جهان، بازار سنگ‌آهن را به دوره کمترین رشد خود طی ۲۵ سال گذشته وارد ساخته است.

سقوط سنگ‌آهن تا زیر عمق ۴۵ دلاری
بهای سنگ‌آهن همچنان دنباله روی روند چند ماهه عقب‌نشینی خود است و در این حال، اغلب پیش‌بینی‌ها کماکان برای این محصول کاهشی است. بسیاری از تحلیلگران، پیش از این از خطر گرفتار شدن سنگ‌آهن در زیر سطح ۴۵ دلاری در صورت شکست این کف مقاومتی خبر داده بودند. آنچه اکنون شاهد آن هستیم، دست‌و‌پا زدن ممتد این محصول در همان محدوده‌ای است که مدت‌ها هشدار داده شده بود. در سراسر ۳۰ فصل گذشته این کالا در سه نوبت موفق به ثبت رشد قیمتی دنباله‌دار شده که همین امر بیشتر معدن کاران سنگ‌آهن را به چالش کشیده است. عمده‌ترین عامل این افت‌ها،‌ نگرانی از کاهش تقاضا و نیز چشم‌انداز ضعیف بخش فولاد چین رخ داده است،‌ در حالی که افزایش ارزش دلار آمریکا، افت بهای نفت خام و نیز وجود مازاد عرضه،‌ همه و همه به این روند افتان هرچه بیشتر کمک کرده است.

در حالی که اکثر تحلیلگران پیش‌بینی قیمت را تا پایان سال جاری میلادی در محدوده دامنه ۴۰ تا ۵۰ دلاری محتمل دانسته‌اند، برخی به افت بهای آن تا زیر کف مقاومتی ۴۰ دلاری باور داشته و می‌گویند پس از آن نیز با آغاز سال جدید میلادی همچنان بهای سنگ‌آهن تا سطوح بسیار پایین‌تری سقوط خواهد کرد. در میان آنها، اندی زی، اقتصاددان سابق مورگان استنلی قرار دارد که در این خصوص به بلومبرگ گفته است: بخش فولاد چین که در یک «نقطه بحرانی» قرار دارد، در حال حاضر نیاز است تا با کاهش تولید خود، از سقوط بهای سنگ‌آهن تا زیر سطح ۴۰ دلاری جلوگیری کند، در غیر این صورت باید منتظر ریزش‌های شدیدتری در بازار آن باشیم.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/967981/#ixzz3sTLFXnjx

 

۰۷:۲۷:۰۵ گروه صنعت و معدن: فرآیند بازنگری تعرفه‌ها برای تدوین مقررات واردات و صادرات سال ۹۵ آغاز شد. زبان مشترک کلیه کشورهای عضو سازمان جهانی گمرک در امور واردات، صادرات، بیمه و حمل‌و‌نقل، تعرفه است که در ایران هر سال مورد بازنگری و بازبینی قرار می‌گیرد. بر اساس اعلام متولیان حوزه صنعت و تجارت، جلسات کمیسیون ماده یک برای هرگونه بازنگری در تعرفه کالاها به‌صورت مرتب در حال برگزاری است؛ بنابراین هرگونه درخواستی که دستگاه‌ها برای تغییر در تعرفه یا ضوابط و مقررات واردات و صادرات داشته باشند، در طول سال با تشکیل جلسه کمیسیون ماده یک، بررسی و مورد تجدیدنظر قرار می‌گیرد. بازنگری در تعرفه‌ها برای سال ۹۵ نیز در دستور کار این کمیسیون قرار گرفته است.

 

تعرفه، عوارض گمرکی مرتبط با واردات کالا است که برای کالاهای تولیدی داخل کشور نسبت به کالاهای وارداتی، مزیت قیمتی ایجاد می‌کند و درآمد دولت را افزایش می‌دهد. ساختار تعرفه‌گذاری کشورهای مختلف متناسب با سیاست‌گذاری‌های هر کشور، متفاوت خواهد بود. نرخ تعرفه برحسب شرایط اقتصادی و درجه توسعه‌یافتگی کشورها، متفاوت است. نرخ تعرفه‌های کشورهای پیشرفته معمولا از نرخ تعرفه‌های کشورهای در حال توسعه کمتر است. در این میان، ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که ایران بیش از سایر کشورها از ابزار تعرفه‌ای برای حمایت از تولید محصولات داخلی خود استفاده کرده است. یکی از شاخص‌های تعیین‌کننده وضعیت تعرفه کشورها، میانگین موزون تعرفه‌ها است که در واقع میانگین تعرفه‌ها بوده که بر اساس ارزش واردات موزون شده است و از تقسیم درآمد گمرکی بر ارزش واردات به‌دست می‌آید. میانگین موزون تعرفه گمرکی در ایران حدود ۱۵ درصد است، در حالی که در سایر کشورهای منتخب این رقم از ۷ درصد تجاوز نمی‌کند. این رقم در کشورهای ترکیه و مالزی حدود ۵ درصد و در آمریکا و ژاپن حدود ۲ درصد است. اگرچه یکی از مزایای وضع تعرفه، حمایت از تولید داخلی است، اما به نظر می‌رسد یکی از منابع مهم تامین مالی دولت در ایران درآمدهای گمرکی است.

در کمیسیون ماده یک چه می‌گذرد؟

در این میان، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از آغاز بازنگری تعرفه‌ها برای تدوین مقررات واردات و صادرات سال ۹۵ خبر داد و بر این نکته تاکید کرد که تغییر تعرفه خودرو در برنامه دولت نیست. ولی‌اله افخمی راد در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با بیان اینکه هر سال کتاب مقررات واردات و صادرات مورد بازنگری قرار می‌گیرد، افزود: هرگونه درخواستی که دستگاه‌ها برای تغییر در تعرفه یا ضوابط و مقررات واردات و صادرات داشته باشند، در طول سال با تشکیل جلسه کمیسیون ماده یک، بررسی و مورد تجدیدنظر قرار می‌گیرد اما به هرحال تعرفه‌ها برای سال ۹۵ هم بازنگری می‌شود. وی تصریح کرد: قرار دولت است که واردات را مدیریت کند، ضمن اینکه میانگین تعرفه کشور هم‌اکنون بی‌جهت بالا است و البته این به آن مفهوم نیست که تعرفه‌هایی که برای کل کالاها وجود دارد، یک باره پایین بیاید. به گفته افخمی راد، برخی از کالاها در فهرست مقررات واردات و صادرات وجود دارند که با وجود اینکه وارداتی به کشور ندارند، اما تعرفه‌های بسیار بالایی را در کتاب به خود اختصاص داده‌اند. بر این اساس بازنگری در مورد این کالاها نیز در دستور کار قرار دارد.

برنامه دولت برای تعرفه سال ۹۵

به گزارش «دنیای اقتصاد»، براساس مصوبه هیات دولت از ابتدای سال ۹۴ تعداد طبقات تعرفه‌ای کشور از ۱۴ به ۱۰ طبقه کاهش یافته است. کمترین سود بازرگانی یا حقوق ورودی کالاها در سال ۹۴ حدود ۴ درصد و بالاترین حقوق ورودی کالاها ۷۵ درصد است. بین این دو طبقه نیز، هشت طبقه دیگر با تعرفه‌های ۷، ۱۰، ۱۵، ۲۰، ۲۶، ۳۲، ۴۰ و ۵۵ درصدی قرار دارند. براساس مصوبه هیات دولت در سال‌جاری تعرفه‌های ۶ و ۸ درصد به ۷ درصد، تعرفه‌های ۱۲ و ۱۵ درصد به ۱۵ درصد، تعرفه‌های ۱۸ و ۲۲ درصد به ۲۰ درصد تغییر کرده است. در راستای روند سالانه کاهش تعرفه‌ها و تسهیل تجارت، برنامه بلندمدتی به این منظور در نظر گرفته شده تا بتوان طبقات تعرفه‌ای را به پایین‌ترین حد ممکن رساند؛ به‌طوری‌که در سال ۹۴ با کاهش ۴ طبقه‌ای در سطوح تعرفه‌ای همراه بوده‌ایم و قرار است در سال ۹۵ طبقات تعرفه‌ای به ۸ طبقه کاهش یابد و در سال ۹۶ نیز طبق برنامه‌های صورت گرفته تنها ۶ طبقه تعرفه‌ای را شاهد باشیم.

با توجه به کتاب مقررات صادرات و واردات منتشر شده در سال ۹۴ می‌توان گفت، در سال جاری حدود ۲۴۰ ردیف تعرفه نسبت به سال گذشته با افزایش و بیش از ۱۲۰ ردیف تعرفه نیز با کاهش مواجه بوده است. در ایران به‌صورت سالانه کتاب مقررات واردات و صادرات بازنگرى مى‌شود و متناسب با شرایط اقتصادى کشور، دستگاه‌هاى اجرایى در رشته‌هاى مختلف، پیشنهادهاى لازم را به سازمان توسعه تجارت براى تعرفه بخش‌هاى مرتبط با خود، ارائه مى‌دهند و پس از بررسى این پیشنهادها و تطبیق تعرفه‌هاى پیشنهادى با نقشه راهى که براى پیوستن به سازمان تجارت جهانى وجود دارد، سازمان توسعه تجارت ایران اقدام به چاپ کتاب مقررات واردات و صادرات می‌کند.به اعتقاد برخی از کارشناسان سال‌های طولانی است که دولت‌ها تحت عنوان حمایت از تولید، سیاست‌هایی در پیش گرفته‌اند که در نهایت، نه حمایت از تولید بوده و نه به سود مصرف‌کننده تمام شده است، اما با توجه به شرایط جدید اقتصادی، در بحث اعمال تعرفه‌ها باید امکان رقابت و شرایط انتظاری را که دیگر کشورها دارند به همراه نوع تولید، زمان تولید و میزان آن در نظر بگیریم و حتما باید در درازمدت به سمت هماهنگی در تعرفه‌ها برویم. در کنار این مسائل اصلی‌ترین موضوع این است که انحصار ایجاد نکنیم که هر آنچه تولید شد، با هر شرایطی بتواند در اقتصاد کشور به فروش برسد؛ در واقع باید حقوق مصرف‌کننده را هم در نظر بگیریم. تجربه جهانی نشان داده که در فضای رقابتی، بهتر از هر نوع حمایتی می‌شود از حقوق مصرف‌کننده دفاع کرد. کارشناسان معتقدند مشکل وضع تعرفه و افزایش آن، فقط برای تولید نیست، بلکه مصرف‌کننده هم بهایش را می‌دهد. در واقع با وضع تعرفه به مصرف‌کننده این پیغام داده می‌شود که باید کالای خارجی را گرانتر بخرد تا از تولید داخلی حمایت شود. این در حالی است که تجربه ۵۰ سال گذشته ثابت کرده است که در دنیای امروز صنایع در رقابت رشد می‌کنند نه در حمایت.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/968083/#ixzz3sTL9ZexK

 

۰۷:۱۶:۴۰ این روزها پرسش اقتصادی مهمی در بازارپول ظاهرا بدون پاسخ مانده به‌گونه‌ای که برخی مقامات مسوول دولتی را ترغیب کرده که به جای تلاش برای پاسخ به آن، با دستور صورت مساله را پاک کنند. پرسش این است: چرا باوجود کاهش چشمگیر نرخ تورم در دو سال گذشته، نرخ بهره پول (سود سپرده‌های بانکی و نرخ تسهیلات) کاهش نمی‌یابد؟ این پرسش در حقیقت انعکاس‌دهنده مشکلی جدی برای اقتصاد ملی است؛ چراکه هزینه تامین مالی سرمایه‌گذاری را افزایش داده است.

 

اما معضل بزرگ‌تر برای دولتیانی ایجادشده که عادت کرده‌اند با منابع مالی ارزان‌قیمت یا حتی رایگان، بخشی از هزینه‌های ناکارآمدی و تصمیمات نادرست اقتصادی خود را از جیب سپرده‌گذاران بدهند و طبیعتا در شرایط کنونی قادر به این کار نیستند؛ اما قبل از پاسخ به پرسش فوق لازم است توضیحی درباره این دو مشکل داده شود. درست است که در حال حاضر نرخ اسمی سود سپرده‌ها برخلاف معمول گذشته بالاتر از نرخ تورم است و این به معنی نرخ حقیقی نسبتا بالایی است که هزینه بانک‌ها و به‌طور کلی هزینه تامین مالی بنگاه‌ها را سنگین کرده است، اما فراموش نکنیم که در گذشته نه‌چندان دور که هزینه تامین منابع بانکی به‌طور تصنعی و به زیان سپرده‌گذاران با دستورات اداری پایین نگه داشته شده بود چه کسانی از این منابع استفاده کردند و چه حاصلی برای اقتصاد ملی داشت. دولت، بنگاه‌های دولتی و شبه دولتی بخش عمده این منابع را گرفتند و با استفاده نادرست و اتلاف منبع، ثروت‌های سپرده‌گذاران را کاهش ارزش دادند و نظام بانکی کشور را با معوقات نجومی روبه‌رو کردند. در همان زمان که نرخ سود و تسهیلات بانکی بسیار پایین‌تر از نرخ تورم بود اکثر قریب به اتفاق بنگاه‌های کوچک و متوسط بخش خصوصی که متقاضی وام بودند در انتهای صف منتظر ماندند و نوبت به آنها نرسید. پایین آوردن دستوری سود سپرده‌ها نه تنها گرهی از مشکلات کارآفرینان حقیقی و متقاضیان بر حق تسهیلات مالی نخواهد گشود، بلکه به تکرار تجربه تلخ دهها سال گذشته منجر خواهد شد.

اما در پاسخ به این پرسش که چرا نرخ اسمی بهره پول باوجود کاهش تورم همچنان بالا است، باید به ماهیت بازار پول توجه کرد. آنچه در این بازار داد و ستد می‌شود وجوه وام دادنی loanable funds است که عرضه‌کنندگان آن پس‌انداز‌کنندگان وجوه نقدی‌اند و متقاضیان آن کسانی هستند در تنگنای وجه نقد برای هزینه کردن آنی. البته این هزینه ممکن است مصرفی یا سرمایه‌گذاری باشد. منطق این بازار و علت وجودی آن ترجیح زمانی است. ترجیح زمانی از این واقعیت عینی نشأت می‌گیرد که انسان در زمان حال زندگی می‌کند و به تاخیر انداختن استفاده از زمان حال هزینه- فرصتی دارد که به آن بهره زمان می‌گویند. به سخن دیگر، متقاضی وام چون می‌خواهد مصرف خود را جلو ‌اندازد یعنی از درآمدهای آتی خود که هنوز تحقق پیدا نکرده استفاده کند، ناگزیر به پس‌انداز دیگران رو می‌آورد. این مبادله زمان استفاده از وجوه، دارای هزینه ترجیح زمانی یا بهره پول است. در این هزینه البته عامل دیگری هم دخیل است و آن ریسک استرداد وام است که ممکن است بسته به وام گیرنده متفاوت باشد.

مشکل بزرگ زمانی آغاز می‌شود که دولت در این بازار دخالت کند و به اراده خود قیمت تعیین می‌کند و البته جهت این دخالت اغلب وادار کردن پس‌انداز‌کنندگان به ارزان‌فروشی است. چون نهاد سیاست‌گذار پولی مستقیم یا غیر‌مستقیم وابسته به دولت است، این سیاست‌گذار بیشتر تمایل به حل مشکلات دولت دارد تا کل نظام اقتصادی کشور. تجربه سه دهه گذشته نشان می‌دهد به جز مقاطع زمانی نادر و کوتاه‌مدت، نرخ تورم به‌طور متوسط بسیار بالاتر از نرخ سود سپرده‌ها بوده است؛ یعنی دولت با تکیه بر مالیات تورمی که نیاز به قانون مجلس هم ندارد، بسیاری از مشکلات عاجل خود را حل کرده است و این تمایل ذاتی را در همه دولت‌های گذشته بدون استثنا می‌توان مشاهده کرد. معضلی که دولت کنونی با آن روبه‌رو شده این است که نرخ تورم در مدت کوتاهی با شتاب پایین آمده و کمتر از نرخ سود سپرده‌ها شده و این استفاده از مالیات تورمی از سوی دولت را با مشکل روبه‌رو کرده است. گرایش برخی مسوولان که دنبال راه‌حل‌های آسان‌یاب هستند، بازگشت به همان سیستم قبلی با سرکوب قیمت پول یا ترجیح زمانی است؛ اما باید توجه کرد که یک واقعیت عینی مانند ترجیح زمانی را با دستور اداری نمی‌توان نادیده گرفت یا دور زد.

اگر بانک‌ها و موسسات اعتباری حاضر به پرداخت نرخ‌های بالا برای جذب سپرده‌های مردم هستند به‌دلیل بالا رفتن هزینه ترجیح زمانی است که خود ممکن است ناشی از انتظارات تورمی و ریسک آتی در جامعه باشد. این وضعیت با دستور اصلاح نمی‌شود و نیازمند صبر و تدبیر است. اقدامات شتابزده برای حل عاجل مساله ممکن است مشکل را پیچیده‌تر کند. مضافا اینکه تدبیر ایجاب می‌کند با راه‌اندازی جدی بازار بدهی‌ها و ایجاد بازار پولی متشکل و رقابتی، فشار را از روی نظام بانکی تضعیف شده و آسیب‌پذیر برداشت.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/968096/#ixzz3sTL3zKCt

 

۰۷:۱۱:۰۸

دنیای اقتصاد: منطقه در وضعیت جنگی قرار گرفته است. از یک طرف آنکارا تایید کرده که یک جنگنده روسی را نزدیک مرز سوریه به دلیل ورود غیرقانونی به حریم هوایی‌اش ساقط کرده و از طرف دیگر ولادیمیر پوتین، ترکیه را به «خنجر زدن از پشت» متهم کرده است. روز گذشته رئیس‌جمهور روسیه در دیدار با پادشاه اردن گفت: «هواپیمای سرنگون شده روسیه در عمق چهار کیلومتری خاک سوریه افتاده و هنگامی که مورد اصابت قرار گرفته، یک کیلومتر از مرز ترکیه فاصله داشته است.» اکنون قرار است ناتو به درخواست ترکیه در بروکسل جلسه فوق‌العاده تشکیل ‌دهد تا ترکیه بتواند هم‌پیمانان خود را در مورد سرنگونی هواپیمای نظامی روسیه مطلع کند. این اخبار بازارهای جهانی را نیز تحت‌تاثیر قرار داد. صبح سه‌شنبه بازارهای سهام ترکیه، روسیه و اروپا با افت روبه‌رو شدند. از سوی دیگر این خبر که به معنای تشدید تنش ها در خاورمیانه نفت خیز بود، بهای نفت را افزایش داد. رشد بهای نفت و افزایش خرید طلا به عنوان سرمایه امن توانست قیمت فلز زرد را تا حدی بالا ببرد‌، اما اونس تحت فشار چشم‌انداز بازار فلزهای گرانبها، با جهش روبه‌رو نشد. دیگر عاملی که به رشد بهای طلا کمک کرد، تضعیف دلار بود. شاخص دلار روز گذشته از اوج ۸ ماهه خود پایین آمد، البته قوی ماند.

تماس دلار با قیمت ۳۶۰۰ تومان قطع شد
نیاز و ترس در بازار ارز

گروه بازار پول: روز سه‌شنبه، دلار با حمایت سه طبقه‌ای تقاضا مرز ۳ هزار و ۶۰۰ تومان را لمس کرد، ولی احتیاط معامله‌گران در خرید، تماس شاخص ارزی با این سطح را قطع کرد. دلار که روز گذشته پیش از ساعت یک بعدازظهر به قیمت ۳هزار و ۶۰۰ تومان رسیده بود، نهایتا با نرخ ۳ هزار و ۵۹۸ تومان به کار خود پایان داد. سه طبقه مورد اشاره تقاضا، شامل دو طبقه وابسته به نیازهای ارزی و یک طبقه وابسته به عوامل روانی بود. بررسی‌ها و گفته‌های فعالان نشان‌دهنده آن است که «نیاز»، بازیگر اصلی این روزهای بازار است. نیازهای ارزی در قالب ۲ طبقه و ۴ شاخه قابل طبقه‌بندی هستند: ۱- تقاضای مسافرتی شامل: تقاضای مسافرتی زائران عتبات عالیات و تقاضای تعطیلات سال آخر میلادی. ۲-تقاضای سرمایه‌ای شامل: تقاضای تجاری و تقاضای شرکت‌ها در آستانه ژانویه. «ترس» که عامل دوم تاثیرگذار است در طبقه عوامل روانی جای می‌گیرد. سه‌شنبه حمله به هواپیمای روسی در مرز ترکیه و سوریه و هراس از ایجاد جنگ در کنار جوسازی بازیگران آتی، دو عامل روانی بودند که قیمت را تحریک کردند.

در واقع، روز سه‌شنبه نیروهای محرک واقعی و روانی یاد شده موجب شدند که قیمت دلار در مسیر رشد قرار بگیرد، اما با این حال دلار با شیب ملایمی افزایش یافته است. این در حالی است که در آذر سال ۹۳، دلار با شیب تندی در مسیر افزایشی قرار گرفت. در نتیجه تا این لحظه، آذر فعلی با آذر سال ۹۳ تفاوت معناداری داشته است. روز گذشته تحت‌تاثیر رشد دلار، سکه بهار آزادی نیز ۴ هزار تومان رشد را تجربه کرد و به قیمت ۹۰۸ هزار تومان رسید. البته افزایش قیمت اونس نیز در این رشد تاثیرگذار بود.

دلگرمی معامله‌گران
در چهارمین روز هفته، دلار معاملات خود را در آستانه مرز ۳ هزار و ۶۰۰ تومان آغاز کرد تا موجب دلگرمی معامله‌گران برای عبور از مرز یاد شده شود. سه‌شنبه، شاخص بازار ارز معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۵۹۶ تومان آغاز کرد که افزایشی ۶ تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز دوشنبه داشت. به گفته فعالان بازار،‌ این رشد در آخر وقت دوشنبه توسط معامله‌گران آتی زمینه‌چینی شد که قیمت را با افزایش خریدهای فردایی پشت خطی تحریک کردند. در ادامه روز سه‌شنبه، ‌دلار به آرامی حرکت خود به سمت مرز کانالی را ادامه داد و نهایتا حدود ساعت یک بعدازظهر به قیمت ۳ هزار و ۶۰۰ تومان رسید. پس از لمس این مرز، تا حدی از التهاب بازار کاسته شد و قیمت تا ساعت ۲ بعدازظهر نوسان خاصی را تجربه نکرد. نهایتا شاخص بازار ارز در معاملات عمده ۲ تومان دیگر از سطح ۳ هزار و ۶۰۰ تومانی پایین آمد و با قیمت ۳هزار و ۵۹۸ تومان به کار خود پایان داد؛‌رقمی که همچنان ۸ تومان بالاتر از قیمت دوشنبه بود. سه‌شنبه، بازیگران بازارساز نیز سعی داشتند با افزایش عرضه ارز به صرافی‌های مجاز، نوسان قیمت را مدیریت کنند.

الگوی سلسله‌ای تقاضا
چنانکه اشاره شد، افزایش قیمت دلار در روز سه‌شنبه به‌طور کلی تحت‌تاثیر تحریک سه‌طبقه تقاضای خاص رخ داد. در حال حاضردر بازار ارز دو نوع تقاضای مسافرتی زائران عتبات عالیات و مسافران تعطیلات ژانویه وجود دارد، اما تقاضای سرمایه‌ای بازار نیز شامل تقاضای تجاری و تسویه‌های مالی برخی شرکت‌ها در آستانه ژانویه است. به گفته فعالان،‌ در بازار ارز به‌طور سنتی با نزدیک شدن به اواخر پاییز، تقاضای تجاری و تقاضا برای ثبت سفارش بالا می‌رود، رشد تقاضایی که بعضا از طریق بالا رفتن نرخ حواله درهم قابل ردیابی است. روز سه‌شنبه نیز قیمت حواله درهم با ۲ تومان رشد به قیمت ۹۷۹ تومان رسید. از طرف دیگر به گفته فعالان،‌ با نزدیک شدن به ماه ژانویه تقاضای برخی شرکت‌های ایرانی مقیم خارج و به‌خصوص دبی افزایش پیدا می‌کند. علت این موضوع تسویه و حساب مالی این شرکت‌ها است که معمولا با دلار صورت می‌گیرد.

اما طبقه سوم و متفاوتی که بازار روز سه‌شنبه را تحت‌تاثیر قرار داد،‌ تقاضای روانی بازار بود. تقاضایی که بیشتر از روی ترس و هیجان‌سازی معامله‌گران فردایی فعال می‌شود. سه‌شنبه خبر حمله ترکیه به هواپیمای روسی و خطر جنگ یک عامل روانی بود که بازار را تحت‌تاثیر قرار داد. جوسازی معامله‌گران پیرامون این خبر دومین عاملی بود که قیمت را تحریک کرد. هرچند که اگر خبر یاد شده نیز وجود نداشت،‌ بازیگران فردایی این تحرکات را انجام می‌دادند. در واقع، انتشار این خبر تنها پتانسیل تحرکات آنها را بالا برد. افزایش روز سه‌شنبه دلار در بازار داخلی در حالی رخ داد که ارزش شاخص دلار در بازارهای جهانی تضعیف شده بود. دیگر خبر جالب اینکه با وجود تضعیف ارزش لیر ترکیه در بازارهای جهانی، قیمت این ارز در بازار داخلی ابتدا تحت‌تاثیر فضای بازار با ۳۰ تومان افزایش به رقم ۱۲۴۰ تومان رسید‌،‌اما بعد با اثرگذاری عامل کاهش ارزش لیر در بازارهای جهانی، قیمت پول ترکیه در بازار ایران به رقم ۱۲۰۰ تومان رسید.

دو آذر متفاوت 
با وجود تاثیرگذاری جریان سلسله‌ای تقاضا، روز سه‌شنبه دلار تنها ۸ تومان رشد را تجربه کرد،‌ امری که تا حدی نشان‌دهنده این است که آذر ۹۴ با آذر سال ۹۳ تفاوت دارد. قیمت دلار در آذر ۹۳ با نوسان زیادی افزایش پیدا کرد،‌ حال آنکه در ابتدای آذر سال جاری، این ارز با چنین نوساناتی همراه نبوده است. از سوی دیگر، ‌سال گذشته دلار بیشتر تحت‌تاثیر جو روانی نتایج مذاکرات هسته‌ای و کاهش قیمت نفت و تعیین نرخ دلار در بودجه ۹۴ در مسیر افزایشی قرار گرفت، ولی در آذر سال جاری بازار بیشتر تحت‌تاثیر عوامل بنیادی در حال رشد است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/968004/#ixzz3sTIQyMNn

 

۰۷:۱۰:۵۱ رئیس جمهور ترکیه گفت: سرنگون کردن جنگنده روسیه در دفاع از حریم هوایی ترکیه بوده است.

به گزارش «انتخاب»، رجب طیب اردوغان در سخنرانی خود در آنکارا گفت: درباره این مسئله(سرنگون کردن جنگنده روسیه) نشست فوق العاده ای برگزار کردیم و تحولاتی را که درباره این حادثه رخ داده است بررسی کردیم و بر اساس تحولاتی که شکل می گیرد تدابیر لازم را اتخاذ خواهیم کرد. متاسفانه با وجود آنکه هشدار داده بودیم ولی جنگنده های روسی به مرزهای ترکیه نزدیک شدند و آن را سرنگون کردیم. دو جنگنده به مرزهای ترکیه نزدیک شدند و یکی از این جنگنده ها سرنگون شد. این حادثه یک مسئله ساده نیست.

وی افزود: ما نمی خواهیم از این حادثه بهره برداری کنیم. ما نمی خواهیم شاهد تکرار این گونه حوادث باشیم ولی مجبور شدیم به این گونه اقدام واکنش نشان دهیم. ترکیه همیشه به روسیه درباره اقدام جنگنده های این کشور در نقض حریم هوایی ترکیه هشدار می داد. این جنگنده حریم هوایی ترکیه را نقض کرده بودند. ترکیه حریم هوایی هیچ کشوری را نقض نکرد و روابط بدی را با کشورهای همسایه خود نداشته است. ترکیه همیشه تلاش می کند امنیت مرزهای این کشور و مرزهای کشورهای همسایه برقرار باشد. ترکیه این حق را دارد که از مرزهای خود حمایت کند و باید همه به این حق ترکیه احترام بگذارند. جنگنده های روسیه در سوریه مناطقی را هدف قرار می دهند که نیروهای داعش و تروریست ها حضور ندارند. جنگنده های روسی مناطقی را هدف قرار می دهند که ترک ها و اتباع وابسته به ترکیه و نزدیکان ما زندگی می کنند.

وی افزود: روس ها می گویند داعش را هدف قرار می دهند ولی در واقعیت جنایت هایی را علیه برادران ترکمان ما مرتکب می شوند. غیرنظامیان ساکن این مناطق در نتیجه این حملات آواره و در مناطق دیگر ساکن شده اند. این منطقه از اهمیت زیادی برای ما برخوردار است. ما به نظام بشار اسد و حامیان وی می گوییم که هدف این حمایت ها برای حفظ نظام وی است که مردم خود را می کشد. ترکیه همیشه در کنار حق و عدالت ایستاده است و حمایت های این کشور از برادران مظلوم در سوریه ادامه خواهد یافت. اتهاماتی علیه ترکیه مطرح می کنند که کامیون های این کشور سلاح به سوریه وارد کند. این کامیون حامل کمک برای برادران ترکمان است که در برابر جنایت ها مقاومت می کنند و حمایت ما از آنان ادامه خواهد یافت.

وی افزود: در پی آن هستیم که منطقه امن انسانی از جرابلس تا دریای مدیترانه با حمایت متحدان ما ایجاد شود و هدف ایجاد این منطقه برای جلوگیری از اقدامات تروریستی و وحشیانه است. بیش از سیصد هزار نفر در سوریه کشته شدند و در صورتی که با طرح ترکیه در شمال سوریه برای ایجاد منطقه امن همکاری نکنند، مسئول هر فردی خواهند بود که در این کشور کشته خواهد شد. ما به برادران خود در سوریه می گوییم که روزهای زیبایی در انتظار آنان است و امیدواریم برادران ما به موفقیت برسند.

 

۰۷:۰۸:۰۸ رئیس جمهور آمریکا پس از دیدار با رئیس جمهور فرانسه گفت که واشنگتن و پاریس در مقابل تروریسم متحد هستند.

به گزارش انتخاب؛ “باراک اوباما” رئیس جمهور آمریکا پس از دیدار با “فرانسوا اولاند” رئیس جمهور فرانسه گفت که واشنگتن و پاریس در مقابل تروریسم متحد هستند.

اوباما گفت که با فرانسه توافق کردیم که روسیه در صورتی که به جای آنکه به دنبال تقویت اسد باشد اهداف خود را علیه داعش به کار بگیرد، می‌تواند به ایفای نقش بپردازد.

وی افزود: توافق کردیم که تلاش‌های خود علیه داعش را افزایش دهیم و آمریکا حمایت لازم از جنگنده‌های فرانسه برای حملات علیه داعش را فراهم خواهد کرد.

اوباما گفت: داعش را نمی‌توان تحمل کرد و باید آن را نابود کنیم و این اقدام را باید با یکدیگر انجام دهیم.

رئیس جمهور آمریکا درباره حملات پاریس گفت: زمانی که آن تراژدی روی داد، قلب‌های ما نیز شکست. تروریست‌ها خشونت‌های خود را علیه روح فرانسه هدف قرار داده و به آزادی و جامعه آزاد حمله کردند.

رئیس جمهور آمریکا در ادامه کنفرانس خبری خود گفت: ما پیروز خواهیم شد و گروه‌هایی نظیر داعش بازنده خواهند شد.

اوباما در پیام خود به شهروندان آمریکایی گفت: نمی‌تواند به ترس اجازه دهیم که باعث گسست ما شود و در این صورت است که تروریست‌ها پیروز خواهند شد.

“فرانسوا اولاند” رئیس جمهور فرانسه نیز در این کنفرانس مطبوعاتی گفت که اوباما پس از حملات پاریس ساعت ۲ صبح با وی تماس گرفته و تاکید کرده که آمریکا در کنار فرانسه است.

وی افزود: فرانسه به دلیل آن چیزی که بیانگر آن است که فرهنگ و ارزش‌هاست، مورد حملات قرار گرفت و با عزمی خستگی ناپذیر با تروریسم در هر جا مبارزه خواهیم کرد.

اولاند گفت: باید مرز میان سوریه و ترکیه برای جلوگیری از حرکت تروریست‌ها به اروپا مسدود شود و ما نیازمند پاسخی مشترک هستیم. فرانسه و آمریکا باید در کنار یکدیگر قرار بگیرند تا پاسخ مشترکی علیه داعش دهند.

اولاند گفت: به پوتین خواهیم کرد که فرانسه می‌تواند با روسیه همکاری کند در صورتی که مسکو اقدامات نظامی علیه داعش را متمرکز کند.

اوباما در واکنش به سرنگونی جنگنده روسی از جانب ترکیه، گفت: ترکیه حق دارد از مرزهای و حریم خود دفاع کند و گفتگوی مستقیم روسیه و ترکیه برای کاهش بحران ضروری است.

 

۰۷:۰۷:۱۲ رییس اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد که بر اساس قول سازمان تامین اجتماعی قرار است از سال آینده در وضعیت حسابرسی شرکت‌ها تجدیدنظر شود.

به گزارش خبرنگار ایسنا، محسن جلال‌پور در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی به بیان نتایج دیدار فعالان بخش خصوصی با رییس سازمان تامین اجتماعی پرداخت و گفت: در ابتدای این جلسه فعالان بخش خصوصی از عملکرد تامین اجتماعی و رویکرد مثبت این سازمان ابراز رضایت کردند.

وی افزود: یکی از مشکلاتی که از سوی فعالان بخش خصوصی مطرح شد موضوع بازنشستگی برای کارهای سنگین بود که قرار بر این شد که پس از جمع‌بندی در شورای گفت‌وگو بررسی و به دولت ارجاع داده شود.

رییس اتاق بازرگانی ایران افزود: همچنین در این جلسه در خصوص حسابرسی شرکت‌های تامین اجتماعی صحبت شد و ریاست سازمان قول دادند که از سال ۱۳۹۵ حسابرسی شرکت‌ها تا یک سال بررسی شود و به قبل از آن برنگردند.

جلال پور همچنین اظهار کرد: بخش خصوصی معتقد است که صندوق تامین اجتماعی متعلق به کارگران و و کارفرمایان است، این صندوق باید صاحبان خود را پوشش دهد و اگر کارمندان دولت بدون در نظر گرفتن شرایط لازم و یکنواختی پرداخت کارکنان دولت و بخش خصوصی به صندوق بیایند مورد تایید بخش خصوصی نیست و تحت پوشش قرار گرفتن افراد از سوی تامین اجتماعی باید بر همان روال قبلی باشد.

 

۰۷:۰۶:۵۴به گزارش ایرنا ازروابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام، آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام صبح امروز(سه شنبه) دردیدار جمعی ازپیشکسوتان و فرماندهان مقرشهید مطهری، سپاه انصار الامام ودفاع مقدس، یادگاران زنده جنگ را سرمایه های ارزشمند برای کشور دانست وگفت: نتیجه مجاهدت شما وحمایت های مردم، خلق قطعه ای بی نظیر در تاریخ ایران است که باید از آن اسطوره ساخت.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تشریح شرایط سیاسی کشور درمقطع آغاز جنگ، گفت: گروه های سیاسی شدیدا اختلاف داشتند وبعضی ها که با اهداف مارکسیستی با رژیم پهلوی مبارزه مسلحانه داشتند، گروهی که براساس افکار ملی مبارزه می کرد وعده ای که درطول مبارزه خارج ازکشور بودند، خود را میراث بر انقلاب مردم می دانستند.
وی افزود: درکنار این گروه ها، متدینین ومذهبی ها وروحانیون مبارز هم بودند که قاطبه مردم این گروه را قبول داشتند.
فرمانده هشت سال دفاع مقدس با تحلیل اتفاقاتی که منجر به انتخاب اولین رئیس جمهوری و سپس آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران شد، گفت: بنی صدر، بر پایه جنگ کلاسیک، هم نمی گذاشت بسیج که برخاسته از اقیانوس مردمی بود، به میدان بیاید و هم فرماندهان متدین ارتش را منزوی کرده بود و چنان شد که ۵ استان به اشغال درآمد.
هاشمی رفسنجانی با تحسین شجاعت جوانان ایرانی در مقاطع مختلف جنگ، گفت: در کنار شهدا و جانبازان، آزادگان مظلومی را داشتیم که می دانستیم در سیاه چال های بعث چه بر سر آنها می آید.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، وحدت مردم را عامل پیروزی های انقلاب دردوره های متعدد ، به خصوص درمقطع قبول قطعنامه ۵۹۸ دانست وگفت : یکی ازبهترین کارهای امام، پایان دادن به جنگی بود که طی آن جوانان دو کشور اسلامی کشته می شدند.
وی با تشریح عوامل پایان جنگ، به نامه سردار رضایی اشاره کرد وبا بیان مفادی ازنامه، گفت: یکی از نگرانی های ما تکرار جنایت حلبچه درهریک ازشهرهای ایران بود وعراق نشان داده بود که با هواپیما، حتی نیروگاه نکا درشرق مازندران را می زند وبُرد موشک هایشان هم افزایش یافته بود.
فرمانده هشت سال دفاع مقدس با یادآوری جلسه سران با امام و مباحث مربوط به پایان جنگ، گفت : پس ازبحث های فراوان، من پیشنهاد کردم که اجازه دهید به عنوان جانشین شما وفرمانده جنگ، آتش بس را بپذیرم وشما به عنوان رهبر عالی نظام، مرا محاکمه کنید و امام با لبخندی تلخ، فرمودند : این نمی شود.
هاشمی رفسنجانی با بیان این نکته که «پس ازآن جلسه، احمد آقا اطلاع دادند که امام می گویند، من خودم ختم جنگ را اعلام می کنم» به نامه تاریخی امام وتعبیر «جام زهر» اشاره کرد وگفت: پس از پایان جنگ واتفاقاتی که به نفع ایران افتاده بود، امام می فرمودند : تلخی آن جام زهر الان برای من و مردم ایران شیرین است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، هشت سال دفاع مقدس را یک حماسه دینی و ملی خواند و گفت: در کنار رزمندگانی که با شهادت، جانبازی، جاوید الاثری و اسارت، این حماسه بزرگ را خلق می کردند، خانواده های مقاوم و صبور ایرانی بودند که مسؤولان و رزمندگان را تشویق به دفاع می کردند.
وی با مقایسه موج تقاضاهای سیاسی واقتصادی پس ازقبول قطعنامه ۵۹۸ با شرایط پس از توافقات هسته ای، گفت: برای شرق وغرب معلوم شد که ایران چون سروی مقاوم دربیابانی پر از مشکلات ایستاده و سربلند است.
فرمانده هشت سال دفاع مقدس، با تشریح فراز وفرودهای مربوط به مسائل هسته ای و حضور وزرای خارجه ۶ کشورمهم جهان درجلسات با وزیر امور خارجه ایران، این حرکت را نشان از اقتدار ایران درجهان دانست وگفت: پس ازتوافقات هسته ای، غرب و شرق برای ایجاد روابط با ایران مسابقه گذاشتند.
هاشمی رفسنجانی با تأکید برجایگاه والای ایران درنظام بین الملل وتأثیرات وحدت مردم برای چنین جایگاهی، گفت: آنچه که می تواند پایه های نظام را بلرزاند، اختلافات داخلی برسر اصول انقلاب و عدم همراهی مردم است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، اختلاف نظرعاقلانه وبدون تعصبات سیاسی وجناحی را باعث رشد وپیشرفت جامعه دانست وبا تأکید بر روایت «اِختِلافُ اُمَّتی رَحمَهٌ» به عنوان یک اصل جامعه شناسی، گفت: ازدل اختلافات، انتقادهای سازنده ایجاد می شود که خوب است، اما اگر اختلافات باعث ایجاد کینه وبه قول قرآن «تنازع» شود، ابهت نظام ومردم ایران می رود که همان «تذهب ریحکم» است.
وی با تأکید برضرورت پرهیز ازتنازعات سیاسی به مسؤولان نظام درهمه سطوح توصیه کرد باید قدر این مردم را بدانیم و«لا اکراه فی الدین» را یک دستور مؤکد قرآنی در همه ابعاد زندگی بدانیم.
فرمانده هشت سال دفاع مقدس با ابراز تأسف ازاختلافات خونین مسلمانان که امکانات یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون مسلمان وبیش از ۶۰ کشور اسلامی را به هدر می دهد، گفت: غم انگیزتر این است که فرقه های اسلامی و مخصوصاً یک گروه افراطی، کشتن پیروان دیگر مذاهب را ثواب می دانند.
هاشمی رفسنجانی با تأکید مجدد برتأثیرات وحدت درجوامع اسلامی ومخصوصاً دربعد داخلی، گفت : باید به خواسته های مردم توجه کنیم ونباید بگذاریم آنها نا امید شوند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، همراهی با مردم دراوج قدرت را یک اصل اسلامی دانست و گفت: قدرت، باید اقتدار قلبی نظام را بالا ببرد و در غیر این صورت، فواید درازمدت ندارد.
وی توجه به نظر مردم را یک اصل اصیل اسلامی و برخاسته از سیره نبوی دانست و با اشاره به وصیتی که پیامبر اسلام (ص) به حضرت علی(ع) درخصوص خلافت پس ازخودشان فرمودند، گفت : با اینکه درغدیر جانشینی حضرت علی (ع) به عنوان یک آموزه آسمانی اعلام شد، اما وقتی مردم نخواستند، ۲۵ سال خانه نشینی اختیار کرد ودرکنار مشورت به خلفا، کشاورزی می کردند.
فرمانده هشت سال دفاع مقدس با بیان برخی ازگفت وگوهای حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) درخصوص دفاع از اسلام و جلوگیری از انحراف، گفت: آنچه در این گفت وگوها برجسته است، تأکید آن امام همام بر توجه به خواست مردم است.
هاشمی رفسنجانی، انقلاب اسلامی را برخاسته از آرای مردمی دانست و با اشاره به جایگاه امام و رهبر انقلاب در میان مردم، گفت: نباید بگذاریم اختلافات سلیقه ای که متأسفانه بعضی ها به آن دامن می زنند، به کینه بینجامد و نتیجه آن دوری مردم از همدیگر شود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، مباحث مربوط به تیم مذاکره کننده هسته ای ایران را یکی از مصادیق افراط گرائی تندروها دانست وگفت: درجایی که رهبری نظام از تیم مذاکره کننده تمجید و آنها را مؤمن، فرزندان انقلاب و دلسوز نظام معرفی می نمایند، گروهی که ادعای ولایتمداری هم دارند، تیم مذاکره کننده را خائن معرفی می کنند.
وی تأکید کرد:نمی گویم اختلاف نظر نداشته باشیم، اما باید به این نکته توجه کنیم که با اتحاد پیروز شدیم ، با اتحاد جنگیدیم، با اتحاد کشور را ساختیم، با اتحاد محدودیت ها و تحریم های ظالمانه را تحمل کردیم والان داریم وارد فضای جدیدی می شویم که اتحاد ضرورت مهم این شرایط است.
فرمانده هشت سال دفاع مقدس، با تشریح اهداف برخی ازمخالفان دولت که بدون توجه به منافع ملی وفقط براساس نگاه های باندی وسیاسی اعلام موضع می کنند، گفت: این عده ، فکر می کنند که اگر دولت فعلی این کار را تمام کند، دربین مردم محبوب و درانتخابات بعدی برگزیده می شود و به همین خاطر سعی می کنند درمسیر پیشرفت های دولت سنگ اندازی کنند، حال آن که این مسأله یک مسأله ملی و پیشرفت آن متوجه تمام کشور خواهد شد.
هاشمی رفسنجانی، با اشاره به علاقه ی قدرت های اقتصادی وسیاسی غرب وشرق برای همکاری با ایران، گفت: ایران ازلحاظ جغرافیایی قلب دنیاست وقدرت های برترجهان نمی خواهند این ظرفیت بالا را از دست بدهند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، رشد خیره کننده ایران درمسائلی مانند سلو ل های بنیادین، ماهواره وساخت داروهای مهم، موفقیت جوانان ایران درالمپیادهای بین المللی را از امتیازات جمهوری اسلامی برشمرد وگفت: الان که شرق وغرب به توانایی های ایران اعتراف و برای همکاری با جمهوری اسلامی تلاش می کنند، زیبنده ما نیست که با مسائل سطحی سیاسی، فضای کشور را ملتهب نشان دهیم.
ایشان با بیان سوابق فعالیت های ایران برای آب سنگین و همچنین تشریح کاربرد آب سنگین در مسائل متعدد زندگی، گفت: بارها اعلام کردیم که هدف ما از فعالیت های هسته ای، استفاده از مواهب صلح آمیز آن است و امروز دنیا به این نتیجه رسیده است که تمام اقدامات ایران علمی است و باید با ایران در این زمینه کار کنند که قرارداد مربوط به آب سنگین، یکی از موارد آن است.
فرمانده هشت سال دفاع مقدس، در بخش پایانی سخنان خویش خطاب به حاضران گفت: از شما قهرمانان صبور دفاع مقدس که در مواردی مورد کم توجهی قرار گرفته اید، تشکر می کنم و امیدوارم با درایت اهل بیتی، ایران را تبدیل به الگویی در جهان اسلام کنید.
در آغاز این دیدار، سردار معماریان، از فرماندهان اسبق حفاظت مجلس شورای اسلامی، آقایان فراهانی و غلامی از فرماندهان دفاع مقدس گزارشی در خصوص بازماندگان هشت سال دفاع مقدس ارائه کردند و به بیان دیدگاه های خویش درباره مسائل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی پرداختند.

 

۰۷:۰۶:۰۹ به گزارش ایرنا، منابع نخست وزیری ترکیه عصر روز سه شنبه به خبرگزاری دوغان گفتند تلاش مسوولان برای آگاهی از سرنوشت خلبانان روسی ادامه دارد و تخمین زده می شود که آنها در دست نیروهای مخالف بشار اسد اسیر شده اند.
این درحالی است که برخی از رسانه های ترکیه گزارش های تصویری از سقوط خلبانان روسی با چتر نجات و هدف قرار گرفتن آنها توسط معارضان سوری پخش کرده اند و در رسانه های اجتماعی نیز تصویری از یک جسد که ادعا شده متعلق به یکی از خلبانان روسی ، پخش شده است.
خبرنگاران خبرگزاری آناتولی و شبکه خبرترک نیز که در نزدیکی مرز در حال تعقیب تحولات مرزی و حملات نیروهای ارتش سوریه به تروریستها در نزدیکی مرزهای این کشور بودند، لحظه هدف قرار گرفتن جنگنده روسی و سقوط آن و نجات دو خلبان توسط چتر نجات را به طور زنده به تصویر کشیده اند.
اما شبکه های خبری ان.تی.وی و خبرترک نیز به نقل از منابع خود گزارش کردند که خلبانان روسی سالم هستند و ترکیه می خواهد در تماس با معارضان سوری، زمینه انتقال آنها به ترکیه را فراهم آورد.
گویا آنکارا با توجه به واکنش بسیار تند روسیه و شخص ولادیمیر پوتین، می خواهد با تحویل سالم خلبانان روسی، قدری از تنش پیش آمده بکاهد.
اما برخی از رسانه ها نیز در گفت و گو با ترکمن های سوری که علیه دولت سوریه می جنگند، گزارش دادند هر دو خلبان را در حین سقوط با چتر نجات هدف قرار داده اند.
ترکیه هنوز به طور رسمی ساقط کردن جنگنده روسیه را نپذیرفته است. ترکیه ادعا می کند یک جنگنده ساخت روسیه از نوع سوخو ۲۴ که حریم هوایی این کشور را نقض کرده بود ساقط کرده است. اما هنوز روشن نیست که این جنگنده متعلق به کدام کشور بوده است.
این درحالی است که مسکو تعلق این جنگنده را به روسیه تایید کرده و ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، امروز در ملاقات با عبدالله دوم پادشاه اردن، با اشاره به سقوط یک هواپیمای جنگنده این کشور توسط نیروی هوایی ترکیه دولت آنکارا را متهم کرد که از پشت به روسیه خنجر زده است. رییس جمهوری روسیه نسبت به پیامدهای و نتایج منفی این اقدام به دولت ترکیه هشدار داد و این کشور را همدست تروریست ها خواند.
رویترز نیز گزارش داده است که معاون فرمانده یک تیپ ترکمان در سوریه می گوید که نیروهای تحت امر او دو خلبان جت سرنگون شده روسیه را زمانی که با چتر پایین می آمدند، به ضرب گلوله کشته اند.
این درحالی است که سی ان ان ترک اعلام کرد که دو خلبان روسی جنگنده ساقط شده سوخو-۲۴ زنده بوده و در اختیار مخالفان سوریه قرار دارند.

 

۰۷:۰۱:۵۳ سید عباس عراقچی گفت که تمامی قراردادها با روسیه برای تبادل اورانیوم و گرفتن کیک زرد امضا شده و پس از گزارش آژانس و تصمیم شورای حکام اجرایی خواهد شد.

رییس ستاد پیگیری اجرای برجام شامگاه سه شنبه پس از مذاکره با یوکیا امانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به سوالی درباره تبادل اورانیوم گفت:در خصوص تبادل اورانیم و گرفتن کیک زرد از روسیه تمام قرار داد ها امضاء شده اما منتظریم که موضوع پرونده پی ام دی بسته شود . ان هم در گزارش ۱۵ دسامبر شورای حکام مطرح می شود. بعد از ان این کار را انجام می دهیم.

به گزارش خبرنگار ایرنا از وین، معاون وزیر امور خارجه درباره دیدارش با امانو هم گفت: قرار بود یک جلسه جمع بندی با آقای آمانو داشته باشیم بر اساس نقشه راهی که بین ما و آژانس است برای بررسی مسائل گذشته که اصطلاحا به عنوان پی ام دی شناخته می شود.

عراقچی افزود: ما طبق نقشه راه حرکت کرده ایم و آژانس هم بر اساس نقشه راه گزارش خود را ارائه می دهد.بنا بر این بود که یک جلسه جمع بندی بین ما و آژانس تشکیل شود که این جلسه امروز در سطح کارشناسی برگزار شد .

معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه اظهار داشت: بنده و آقای آمانو مروری کردیم بر بحث های کارشناسی که در این زمینه انجام شده بود , برخی اختلاف نظر ها و برخی تفاوت دیدگاه ها وجود دارد. در تلاش هستیم که این ها را به هم نزدیک کنیم که انشاالله گزارش نهایی آژانس , گزارشی باشد بر اساس واقعیت هایی که وجود دارد و همکاری های ایران با آژانس کاملا به طور واقعی نشان داده شود .

رییس ستاد پیگیری اجرای برجام اظهار امیدواری کرد: این گزارش در پایان موجب شود موضوعی که به عنوان فعالیت های احتمالی نظامی ایران شناخته می شود و مورد ادعای کشور های غربی بوده خاتمه پیدا کند و پرونده ان بسته شود.

عراقچی در پاسخ به این سوال که ایا قرار است شما دیداری با مدیرکل آژانس مجددا داشته باشید ، گفت: قرار ما بر این شد که تماس های فنی بین متخصین و کارشناسان دوطرف و مشورت ها ادامه پیدا کند, تا زمانی که گزارش اژانس تکمیل شود و اگر در این فاصله نیاز باشد که مذاکراتی انجام دهیم , حتما این کار را خواهیم کرد ,اما فعلا تماس های ما درسطح کارشناسی پیدا خواهد کرد.

معاون وزیر امورخارجه اضافه کرد: گزارش آژانس به شورای حکام آژانس ارائه خواهد شد و تصمیم گیری در این خصوص با شورای حکام خواهد بود برآورد ما این است که شورای حکام در حدود ۱۵ دسامبر تشکیل جلسه دهد ، گزارش را برسی کند و طی قطعنامه ای که ۱+۵ متحد هستند که به شورای حکام دهند با هدف بستن پرونده انشالله این پرونده را به طور کامل ببندند و تمام شود.

 

۰۷:۰۱:۲۱ به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری فارس؛ آنچه در بازار این روزها می توان به وضوح دید تحرک نوسان گیرانی است که زیر سایه معاملات کد به کد و دورن گروهی بازار گردان ها و مدیران صندوق های سرمایه گذارای به دنبال بازدهی های چند درصدی برای گذران روزمرگی در این بازار است.

این میان تداوم رکود بازار سهام بر منابع صندوق های بازنشستگی و شرکت های سرمایه گذاری که از آنها به عنوان حقوقی های بزرگ بازار یاد می شود خطر سرایت مخاطره های کاهش سودآوری بر معیشت مردمی را افزایش داده که به نوعی ذی نفعان بازار سهام به شمار می روند. مردمی که در ارتباط با این صندوق ها یا مستمری بگیران و بازنشستگان جامعه محسوب می شوند و یا کارگر و حتی سهامدار.

اغلب دارایی های صندوق های بازنشستگی در بورس تبدیل به سهام و اوراق بهاداری شده که اکنون با تداوم رکود حاکم بر بازار سهام از ارزش این دارایی ها کاسته شده است. تداوم این موضوع در شرایطی که صندوق های بازنشستگی قادر به تامین نقدینگی در گردش خود نیستند، می تواند به ایجاد مخاطره در بازار بینجامد که دود آن در نهایت در چشم اقشار کم درآمد جامعه برود.

دلیل تداوم این وضعیت هر چه که باشد، اما نمی تواند بهانه ای قابل قبول برای دولت مردان و متولیان بازار سرمایه کشور در صرفه نظر از وضعیت کنونی بازار و سرباز زدن از حل مشکلات حاکم بر آن باشد.

در همین ارتباط علی اسلامی بید گلی ، در گفت‌وگویی با خبرنگار فارس ، با رد تحلیل های تکنیکال برای پیش بینی روند آتی نماگرهای بورس ، گفت: بطور عام زمانی می توان با تکیه بر تحلیل های چارتیستی نقطه بهینه برای ورود و یا خروج از بازار سهام را پیش بینی کرد که بتوان مسائل بنیادی را حل کرد.

رییس هیات مدیره کانون نهاد های سرمایه گذاری با اشاره به دو معیار تصمیم گیری بر اساس سرمایه گذاری بر سهام شرکت ها و صنایع بورسی گفت: بازار سهام هم اکنون بر پایه دو معیار قدرت سودآوری و ارزش جایگزینی شرکت ها با پارادوکس معنی داری مواجه شده که نمی تواند جهت خود را در میان مدت و کوتاه مدت پیدا کند.

پارادوکس معنی دار بازار سهام میان دو معیار مالی

وی ادامه داد: از منظر سود آوری قدرت بنگاههای اقتصادی در حالی کاهش یافته که تداوم آن از انگیزه سرمایه گذاری صاحبان سرمایه کاسته است.چرا که با وجود سپری شدن دوره عملکرد شش ماهه شرکت ها اما همچنان این انتظار نیز وجود دارد که درعملکرد ۹ ماهه نیز انحراف از پیش بینی ها ادامه داشته باشد. در عملکرد شش ماهه شرکت ها در سال جاری حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان از آنچه که در بودجه های برآوردی انتظار می رفت، محقق نشد و اکنون این انتظار نیز وجود دارد که  کاهش سود های برآوردی با شدت کمتری نسبت به عملکرد شش ماهه امسال در پایان سه ماهه سوم امسال شرکت ها هم ادامه داشته باشد.

از این رو تصویر روشنی از بابت قدرت سودآوری بنگاههای اقتصادی در عملکردهای میاندوره ای وجود ندارد.

اسلامی بید گلی با اشاره به ارزش جایگزینی شرکت های بورسی به عنوان یکی دیگر از معیارهای ارزشگذاری در سرمایه گذای ، عنوان کرد: در حال حاضر ارزش بازاری سهام اغلب شرکت ها و صنایع بزرگ بورسی به حدود یک پنجم ارزش جایگزینی آنها رسیده است که می تواند از مطلوبیت بالایی برای سرمایه گذاری برخودار باشد. حال اینکه وزن کدامیک از دو معیار مذکور بالاتر می تواند برود ناشی از عوامل رفتاری اقتصادی است.

رییس هیات مدیره شرکت سرمایه گذاری آرمان آتی با تاکید بر افزایش تکاپوی متولیان بازار سرمایه برای کاهش ریسک های محیطی در دوران رکود ، افوزد: در این زمینه باید به یاد داشت که بازار سهام در برخی مواقع شاهد اتفاقاتی خارج از اراده متولیان بازار سرمایه است که کاری از دست هیچ کس ساخته نیست.

وی افزود: بزرگترین چالش امروز بازار سرمایه جدای از موضوع کاهش سودآوری شرکت ها ؛ وضعیت نابسامان شبکه پولی کشور است که از حوزه اختیار متولیان بورس خارج است. رفتارهای متناقض در فضای سرمایه گذاری باعث شده تا با وجود نرخ تورم ۱۴ درصدی در برابر نرخ سود تامین مالی ۳۰ درصدی هیچ منطقی حاضر به سرمایه گذاری بلند مدت در جنین شرایطی نباشد.

وضعیت نابسامان بازار پولی کشور در حالی به افزایش ریسک سرمایه گذاری انجامیده که ارزش بنیادی سهام شرکت ها به دلیل افت نرخ رشد اقتصادی به سرازیری نزول افتاده است.

این کارشناس بازار سرمایه بر این باور است در بازار بدون ریسک پولی کشور در حالی که می توان طی دو سال حجم سرمایه با افزایش دو برابری روبرو شود طبیعی است که با نسبت قیمت بر درآمدی ۵ و یا حتی ۶ مرتبه ای در بازار سهام سرمایه گذاری توجیهی ندارد چراکه پی بر ای بازار با وجود تطبیق با نرخ تورم اما با نرخ سود بانکی متناظر نیست.

اسلامی بید گلی درجا زدن شاخص کل بورس در محدوده مشخصی از قیمت ها را ناشی از تردید سرمایه گذاران بر سر تصمیم گیری بر پایه معیارهای سرمایه گذاری عنوان کرد و افزود: در شرایط فعلی معیارهای سرمایه گذاری،  اعداد مطلوبی را برای سرمایه گذار به نمایش نمی گذارند . اما از آنسو جذاب شدن ارزش جایگزینی سهام شرکت ها با مطلوبیت سرمایه گذاری روبرو شده است.

بنابراین بازار سهام به دلیل کاهش ارزش بازاری در برابر ارزش جایگزینی از تداوم افت بیشتر نماگر ها پرهیز می کند و در مقابل به دلیل عدم اطمینان از چشم انداز قابل اطمینان سودآوری در دوره های مالی پیشرو نیز در برابر رشد نماگرهای بورس مقاومت نشان می دهد. به همین خاطر شاخص بورس در محدوده مشخصی از اعداد به اصطلاح منجمد شده است.

به گفته این کارشناس بازار سرمایه حجم عمده ای از سودآوری بنگاه های پذیرفته شده در بورس طی سال های گذشته ناشی از سودهای تورمی و رانتی بوده که حذف زمینه های ایجاد آنها باعث کاهش این سودهای بی کیفیت شده است.

تنها راه بازگشت بازار سرمایه به مدار رشد واقعی افزایش بهره وری با تکیه بر دو معیار صبر و فرهنگ سازی امکان پذیر است. در همین راستا باید با استفاده از تکنولوژی و ایده های نوآورانه به عنوان یکی از ابزارهای افزایش بهره وری به توسعه شرکت های دانش بنیان از طریق صندوق های سرمایه گذاری کمک کرد.

نقطه بهینه برای وزود به بازار سهام

ابوالقاسم آقا دوست ، کارشناس بازار سرمایه نیز در گفتگو با خبرنگار فارس با بررسی آخرین وضعیت بازار سرمایه گفت: تداوم رکود در بورس ناشی از عوامل مختلفی است که همواره فراز و فرود قیمت سهام را در این بازار در پی داشته است.

وی افزود: در حال حاضر بازار سهام با محکم کردن کف قیمتی نماگرهای خود به آرامی در حال جذب اعتماد سرمایه گذاران برای بازگشت به مدار صعودی است، اما این موضوع محقق نمی شود به جزء با تقویت قیمت جهانی کالاهای پایه و فلزات اساسی و نیز کاهش جذابیت نرخ های سود در بازار پول و بدهی.

رییس هیات مدیره کارگزاری بورس آثل کاهش نرخ سود بانکی را اصلی ترین انتظار بازار سهام در شرایط کنونی عنوان کرد و افزود: با وجود برخی اقدام های بنیادی اما سستی برای حل مشکلات بنیادین از سوی تصمیم سازان کلان کشور جای سوال دارد.

با توجه به بازتاب اوضاع اقتصادی کشور از سوی نماگرهای بورس می توان انتظار داشت که نقطه بهینه برای ورود دوباره نقدینگی تازه به بازار سهام در محدوه شاخص ۶۰ تا ۶۲ هزار واحدی باشد.

وی ادامه داد: با فرض تداوم ریزش شاخص بورس از محدوده های فوق باید آنرا ناشی از اثر گذاری هیجان زدگی بیش از حد معامله گران در طرف عرضه دانست، اما با این وجود بازار به سرعت به سمت محدوده های فعلی باز خواهد گشت.

این کارشناس بازار سرمایه شرایط فعلی بورس را بهترین فرصت برای سرمایه گذاری شرکت ها در بلند مدت دانست و افزود: در شرایط فعلی نوع فعالیت صنعت انتخابی برای سرمایه گذاران در بورس از اهمیت دو چندانی برخوردار است.

فرایند پرونده هسته ای ایران اگر چه به نتیجه رسیده اما هم اکنون پاره ای از مسایل جدید بین المللی در حال شکل گیری است که انتظار می رود چشم انداز خوش بینانه ای را برای اقتصاد و بازار سرمایه کشور در پی داشته باشد.

وی بر این باور است که جریان سرمایه گذاری در بازار سرمایه اگر چه ممکن است از بازدهی قابل قبولی برای صاحبان سرمایه برخوردار نباشد، اما در سال ۱۳۹۵ بطور حتم از رشد سودآوری ها در بودجه های برآوردی و به تبع آن بهبود معاملات در بازار سهام برخوردار خواهد شد.

بازار سهام انتظارها را برآورده نکرده

مهدی دلبری ، یکی دیگر از کارشناسان بازار سرمایه است که در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می گوید: آنچه که این روزها به تداوم رکود بازار سهام دامن زده ناشی از عدم برآورده شدن انتظارها از بابت گزارش های شش ماهه و از سویی افت قیمت فرآورده نفتی ، پتروشیمی و فلزات اساسی در بازارهای جهانی در کنار کاهش حجم معاملات صنایع در بورس کالا بوده است.

همچنین از آنچه که به عنوان گشایش های سیاسی یاد می شد به وقوع اتفاق جدیدی در بازار سهام منجر نشد چرا که انتظار می رفت منایع پولی و مالی سرمایه گذاران خارجی به بازار سهام سرازیر می شود.

مدیر عامل کارگزاری بانک رفاه کارگران با بیان اینکه افزایش سرمایه های پی در پی توان نقدینگی بازار سهام را کاهش داده ، افزود: بازار سهام انتظار داشت در بسته خروج از رکود دولت در کنار برخی اقدام ها برای تحریک تقاضا موضوع های حل نشده بازار از جمله قیمت گذاری نرخ خوراک پتروشیمی ها بطور شفاف اعلام شود، اما متاسفانه با وجود سپری شدن ۸ ماه از سال هنوز درباره این موضوع تصمیم جدی گرفته نشده است.

وی افزود: دولت برای پایان دادن به رکود بازار سرمایه می بایست ابتدا از خود شروع کند و ابهام های بنیادین بازار را برطرف نماید. در شرایطی که بازار پول همچنان با نرخ سود بدون ریسک از جذابیت بالایی برای سرمایه گذاران برخوردار است نمی توان چشم انداز روشنی را برای بازار سرمایه رقم زد. دخالت دولت در تعیین نرخ خوراک پتروشیمی ها، نرخ سود بانکی و یا بهره مالکانه معادن نیازمند اقدام جدی در حل مشکلات این صنایع بزرگ بورسی است.

دلبری با بررسی اوضاع بازارهای جهانی گفت: هم اکنون در بازارهای چین کمبود تقاضا در حالی دامه دارد که کنار گذاشتن سیاست های انبساطی در ایالات متحده امریکا به تضعیف تقاضا در بازارهای جهانی افزوده است. بنابراین طبیعی در شرایطی که قیمت کالاها و فلزات اساسی در بازارهای جهانی رو به افول است و از سویی دیگر جذابیت بازار پول با نرخ سود بالا ادامه دارد در کنار مکش جریان نقدینگی بازار سهام از طریق افزایش سرمایه های پی در پی شرکت ها باعث تداوم رکود در بازار سهام شود.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه سرمایه گذاران خارجی همچنان فضای کسب و کار ایران را به عنوان بازاری بکر و برخودار از ظرفیت های بالا می دانند، گفت: در صورت رفع برخی ابهام ها بازار سرمایه انتخاب نخستین سرمایه گذاران خارجی درایران خواهد بود، اما وقتی با نگاه به صورت های مالی ، کاهش حاشیه سود شرکت ها و ناتوانی از پرداخت سود تحقق یافته این بنگاههای اقتصادی را نظاره می کنند طبیعی است که متمایل به سایر ابزارهای مالی و اوراق بدهی باشند.

 

۰۶:۵۷:۴۴ از عوامل پایین ماندن قیمت‌ها، تقویت ارزش دلار و تشدید گمانه‌زنی‌ها در مورد افزایش نرخ بهره بانکی آمریکا در ماه آینده میلادی عنوان شده است.

سرمایه‌ها از صندوق‌های سرمایه گذاری بر پایه فلزهای گران‌بها که روی هم رفته دارایی‌های بدون سود هستند، در حال خروج است همچنانکه موضع گیری سرمایه‌گذاران در مورد افزایش نرخ بهره نیز به قیمت‌ها ضربه زده است.

در لحظه انتشار این خبر هر اونس طلا با ۶٫۱۷ دلار افزایش ۱۰۷۵٫۳۵ دلار فروخته شد اما این رقم چندان با کمترین رقم هفته گذشته برابر با ۱۰۶۴٫۹۵دلار که کمترین رقم از فوریه ۲۰۱۰ به شمار می‌رود، فاصله ندارد.

رونالد لیونگ دلال بازار طلا در این‌باره گفت: «سفته بازان انتظار دارند که نرخ بهره ماه آینده افزایش یابد از اینرو افراد طلاهای خود را به قیمت بسیار پایین می‌فروشند.»

وی افزود: تغییر ارزش دلار می‌تواند به قیمت‌ها کمک کند.

ارزش دلار در روز دوشنبه در اثر احتمال افزایش نرخ بهره بانکی آمریکا به بالاترین قیمت در ۸ ماه اخیر رسید. ارزش بیشتر دلار، کالاهای اساسی که با دلار معامله می‌شوند را برای مالکان دیگر ارزها گران می‌سازد.

لیونگ ادامه داد: «تقاضای فیزیکی نیز اندکی برای قیمت طلا حمایت‌کننده بود اما تاثیر چندانی نداشت.»

 

۰۶:۵۷:۰۷ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، مارک تونر، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری روز سه‌شنبه به اظهارات سید عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران و رئیس ستاد پیگیری برجام درباره آغاز اجرای برجام از اوایل ژانویه واکنش نشان داد.

مطابق گزارش رویترز، آقای عراقچی، روز سه‌شنبه بعد از دیدار با یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جمع خبرنگاران درباره تاریخ احتمالی آغاز اجرای برجام گفته بود: «انتظار ما اوایل ژانویه است.»

«تونر» در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره این اظهارات معاون وزیر خارجه ایران گفت: «ما درباره این حقیقت که ایران گام‌های مورد نیاز برای رسیدن به روز اجرا را می‌داند خیلی روشن صحبت کرده‌ایم. انتظار ما این است که (ایران) کاملاً از گامهای مشخص شده در برجام تبعیت کند.»

عراقچی روز سه‌شنبه با اشتفان مول، هماهنگ‌کننده آمریکا در امور اجرای برجام و همچنین آمانو دیدار کرده بود.

روز سه‌شنبه نشست مشترک ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای جمع‌بندی نقشه راه نیز با حضور حمید بعیدی‌نژاد رئیس هیأت کارشناسی مذاکرات ایران و ۱+۵، رضا نجفی سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی  (سه‌شنبه) در وین برگزار شد.

نقشه راه شفاف سازی موضوعات باقیمانده گذشته و حال مربوط به برنامه هسته‌ای ایران ۲۳ تیر ماه همزمان با تصویب برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) به امضای علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین رسید.

براساس این نقشه، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و جمهوری اسلامی ایران در ادامه همکاری‌هایشان ذیل چارچوب همکاری‌ها، برای تسریع و تقویت همکاری‌ها و مذاکرات با هدف حل تمام موضوعات باقی‌ مانده گذشته و کنونی که هنوز توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران حل نشده‌اند، تا پایان سال ۲۰۱۵، توافق کردند.

دومین نشست مشترک کمیسیون برجام با حضور ایران و ۱+۵ نیز به احتمال زیاد هفته‌ آینده در وین برگزار می‌شود که هنوز زمان دقیق آن قطعی نشده است. اولین نشست این کمیسیون ۲۷ مهر ماه در وین برگزار شده بود.

 

۰۶:۵۶:۵۳ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، منابع امدادی فرانسه می‌گویند که یک گروگانگیری در منطقه «روبِه» در شمال فرانسه و نزدیکی مرز بلژیک اتفاق افتاده و به دلیل تیراندازی، تاکنون چند نفر زخمی شده‌اند.

مقامات پلیس محلی اصرار دارند که این یک موضوع جنایی است . ارتباطی به ترورهای اخیر پاریس ندارد.

این در حالی است که بر اساس گفته‌های شاهدان محلی، گروگانگیری پس از ورود چندین مرد مسلح به یک ساختمان آغاز شد؛ چندین کودک در میان گروگانان هستند.

برخی منابع از ورود نیروهای ویژه پلیس به محل خبر می‌دهند.

هنوز اطلاع دقیقی از نوع محل گروگانگیری در دست نیست، برخی می‌گویند که یک بانک و برخی می‌گویند که یک پمپ بنزین، محل گروگانگیری است.

مدیر یکی از بانک‌های محلی و خانواده‌اش اما به عنوان هدف گروگانگیری انتخاب شده‌اند.

شهردار روبه به خبرنگاران گفته که گروگانگیری پس از یک سرقت، رخ داده است.

۰۶:۵۱:۱۱ اخرین  روز هفته  را در حالی پشت  سر میگذاریم  رشد قیمت  نفت  خبر خوب بازار ولی در پیش بودن  عرضه اولیه و سایه افزایش نرخ  بهره  امریکا  روی سر بازار است

۰۶:۵۰:۵۹ سلام  و صبح  شما عزیزان و بخیرو شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم