۰۷:۴۰:۵۹ پایان بخش اول
۰۷:۴۰:۴۶ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز شاهد جو آرامی بود که درآن از تب و تاب چند روز گذشته بازار ناشی از اعلام بسته خروج از رکود دولت خبری نبود. از چهارشنبه گذشته تا دیروز عرضههای حقوقی در بازار رو به افزایش گذاشت که این هم در کاهش توان سرمایهگذاران حقیقی بازار نقش موثری داشت. در همین حال دیروز نگاهها به سوی جلسه شورای پول و اعتبار در عصر روز سهشنبه بود جلسهای که انتظار میرود دربرگیرنده خبرهای مهمی برای بازار باشد.
در بازار دیروز در تحولات مهم توجه معاملهگران به مساله برنامه خروج از رکود دولت بود. در مهمترین مساله سخنان رئیس کل بانک مرکزی در مورد تشریح برنامههای بانک مرکزی در راستای سیاست جدید قرار داشت.
ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی در مورد کاهش سود بانکی تاکید کرد: مکانیزم دستوری جواب نمیدهد و معتقدیم نرخ سود بانکی یک تا دو درصد حول محور تورم قابل قبول است. اکنون مشکل دو بانک در وضعیت حسابهای قرمز حل نشده و بقیه بانکها رابطه شفاف دارند. سیف تصریح کرد: درآمدهای ارزی کشور در سال ۹۰ معادل ۱۱۹ میلیارد دلار بوده که این رقم در سال ۹۳ به ۶۰ میلیارد دلار رسیده و این در حالی است که بعد از تکانه شدید نفتی فقط ۴ درصد به قیمت ارز در بازار اضافه شده است. در گروه غذایی پس از مدتها صف خرید قند اصفهان، این شرکت براساس گزارش شفافسازی درخصوص نرخ شکر اعلام کرده که با توجه به تولید و فروش شکر در دو نیمسال، نرخهای متفاوتی در هر نیمسال در نظر گرفته است و با توجه به نرخ اعلامی مذکور جهت فروش در نیمه دوم و همچنین واردات شکر خام تغییر با اهمیتی در پیشبینیهای گذشته نخواهد داشت. در گروه واسطهگری مالی مدیرعامل سرمایهگذاری سپه از برنامه افزایش سرمایه ۵۰درصدی این شرکت بورسی خبر داد. در گروه تجهیزات، دیروز مجمع فوقالعاده شرکت پمپسازی ایران با حضور ۷۰ درصد سهامداران برای افزایش سرمایه ۵۰ درصدی از سود انباشته برگزار شد، اما به دلیل عدم صدور مجوز سازمان بورس بینتیجه ماند. قرار بود با این تامین مالی ۱۱ میلیارد تومانی، سرمایه اسمی «تپمپی» به ۳۳میلیارد تومان افزایش یابد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/949363/#ixzz3pAkC4SAL
۰۷:۳۹:۴۶ گروه بورس- حدیث موسوی: روز گذشته شاخص کل بازار سهام با آنکه برای هفتمین روز کاری متوالی سبزپوش باقی ماند، اما تنها ۱۵ واحد (معادل ۰۲/ ۰ درصد) در پایان معاملات رشد کرد. تعداد دفعات معاملات نیز بهرغم آنکه روزهای چهارشنبه و شنبه از رونق معاملات در بورس حکایت داشت، در حال حاضر مجددا کاهش یافته است.
مهمترین تحولات اثرگذار بر رشد شاخص به خصوص در روزهای اخیر به انتشار برخی اخبار درخصوص اعلام لغو تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای ایران از سوی رئیسجمهور آمریکا و اتحادیه اروپا و نیز رونمایی از بسته خروج از رکود دولت برای تحریک تقاضا در بازار داخل بازمیگردد که توانسته بهطور مقطعی بازار سهام را در مدار صعودی قرار دهد، اگرچه برای تداوم این روند رو به رشد بازار با دستاندازهایی روبهرو شده است. به اعتقاد کارشناسان وجود ابهاماتی درخصوص بسته خروج از رکود دولت و نیز مشخص نبودن دقیق سازوکار بستههای حمایتی برای تحریک تقاضا در بازار خرید خودرو و کالاهای بادوام که در بسته مذکور گنجانده شده، انتظار نسبی برای گزارشهای ۶ ماهه و تشدید تفکر سودگیری کوتاهمدت در بازار سهام از جمله مهمترین دستاندازهایی به شمار میروند که موجب شده بازار در دوره کوتاه مدت در فاز تردید و ابهام بهسر ببرد. هرچند انتظار برآن است در دوره میان مدت تا بلند مدت متاثر از اجرایی شدن لغو تحریمها و تلاشها برای خروج اقتصاد از رکود به کمک بستههای حمایتی، بازار جان دوبارهای گرفته و روند رو به رشد و مثبتی را ادامه دهد.
محمد کفاش، کارشناس بازار سهام در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» در تشریح شرایط حال حاضر بورس میگوید: بازار ماهها است که درگیر رکود فرسایشی متاثر از برخی پارامترهای اثرگذار داخلی و خارجی بوده و نتوانسته باوجود انتشار اخبار مثبت مبنی بر پایان چالش چند ساله برنامه هستهای ایران و غرب بر شرایط رکودی خود غلبه کند. وی ادامه میدهد: تشدید فضای بدبینی میان سهامداران، به این معنی که خروج از رکود بورس به تکیه گاههای محکمتری به غیر از انتشار برخی اخبار مثبت درخصوص لغو تحریمهای هستهای و بعضا اعلام بسته خروج از رکود بدون مشخص بودن سازوکارهای آن نیاز دارد، موجب شده تا کماکان جو سنگینی بر معاملات حاکم باشد. وی میافزاید: تحت این شرایط نیز سهامداران حقیقی و خُرد و بعضا معاملهگران حقوقی ترجیح میدهند به جای سرمایهگذاری میانمدت یا بلندمدت روی سهام به کسب سودهای کوتاهمدت قناعت کرده و بهعنوان مثال اگر روی سهم خاصی تنها ۵ درصد نوسانگیری کردند سهم مذکور را بفروشند و صف فروش در برخی نمادها شکل بگیرد. این تحلیلگر بازار سهام با بیان اینکه سهامداران در شرایط فعلی در فاز تردید و ابهام به سر میبرند، بیان میکند: بخشی از ریزش بورس در هفتههای اخیر متاثر از انتظار برای ارائه گزارشهای ضعیف ۶ ماهه از سوی شرکتهای بورسی بوده است و حال که به تدریج این گزارشها اعلام میشوند با آنکه بدتر از پیشبینی سهامداران نیستند، اما عملکرد مثبتی را نیز درخصوص پوشش سود و تحقق سایر اهداف شرکتها منعکس نمیکنند که این عامل نیز موجب شده بازار از روند رو به رشد خود تاحدودی فاصله بگیرد. وی با اشاره به جلسه روز گذشته شورای پول و اعتبار، خروجی این جلسه را برای فعالان اقتصادی بسیار مهم ارزیابی کرد.
سبز کم جان بازار سهام
روز گذشته با رشد شکننده ۱۵ واحدی شاخص کل، نماگر بازار روی رقم ۶۳ هزار و ۱۴۲ واحد توقف کرد. نماد معاملاتی شرکتهای گسترش نفت و گاز پارسیان، شرکت ارتباطات سیار ایران، بانک کارآفرین و نیز صنایع پتروشیمی کرمانشاه تا سطح حداکثر ۳۸ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس گذاشتند. این در حالی است که نماد شرکتهای بانک تجارت، ایران خودرو و گروه بهمن تا سقف حداکثر ۲۲ واحد تاثیر منفی بر شاخص داشتند. حجم و ارزش کل معاملات بازار سهام روز سهشنبه حدود ۱۴ و ۱۲ درصد کاهش یافته و با حذف معاملات بلوکی و کُد به کد این ارقام به ترتیب به دادوستد حدود ۳۶۸ میلیون سهم به ارزش ۶۹ میلیارد تومان رسیدند. در جریان معاملات روز گذشته بورس، نماد معاملاتی شرکتهای داروسازی زاگرس و ماشینسازی نیرومحرکه متوقف و نماد معاملاتی حق تقدم شرکت سرمایهگذاری مسکن شمال شرق بازگشایی شدند.
آیفکس کاهش یافت
در حالی که روز گذشته بازار سهام معاملاتی کم رمق را رقم زد اما به کمک معاملات بلوکی توانست باز هم سبز باقی بماند، اما شاخص فرابورس با افت ۵/ ۶ واحدی روبهرو شد. به این ترتیب با افت ۹/ ۰ درصدی فرابورس، آیفکس به رقم ۷/ ۷۰۶ واحد رسید. نماد شرکتهای پالایش نفت تهران، پالایش نفت لاوان و پتروشیمی زاگرس از جمله نمادهای سبزپوشی بودند که بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص فرابورس داشتند. در سمت مقابل اما نماد شرکتهای پتروشیمی مارون با ۸/ ۶ واحد، فولاد هرمزگان جنوب با ۵/ ۰ واحد و نیز هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه با ۴۳/ ۰ واحد بالاترین تاثیر منفی را بر شاخص فرابورس داشتند. بیشترین کاهش قیمت در میان نمادهای فعال در بازار فرابورس نیز مربوط به نماد شرکتهای صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود، بیمه اتکایی ایرانیان، سبحان دارو و پتروشیمی مارون بود. ضمن اینکه بیشترین افزایش قیمت نیز به نام نمادهای سرمایهگذاری توسعه و عمران استان کرمان، سرمایهگذاری تدبیرگران فارس و خوزستان، شرکت مهندسی ساختمانی و تاسیسات راهآهن ثبت شد.
طی معاملات روز قبل فرابورس نمادهای معاملاتی بیمه نوین، شرکت سرمایه گذاری توسعه وعمران استان کرمان، نماد حق تقدم خرید سهام بیمه کارآفرین و نمادهای اوراق مشارکت شهرداری قم بازگشایی شدند. اسناد خزانه اسلامی نیز روز گذشته ۴/ ۰ درصد رشد قیمت داشت و به نرخ ۹۰۸هزار و ۵۰۰ ریال رسید. به این ترتیب نرخ سود موثر این اوراق بالغ بر ۳/ ۲۷ درصد شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/949361/#ixzz3pAk7y72c
۰۷:۳۹:۲۶ گروه بورس- زهرا رحیمی: بازار سهام روز گذشته شاهد رقابت پایاپای عرضه و تقاضای سهام بود که در نهایت منجر به رشد ۱۵ واحدی شاخص کل شد.
در شرایطی که انتظار میرفت به فرجام رسیدن برجام زمینهساز رشد قیمتها در بازار سهام باشد، اما روز گذشته همراهی نوسانگیران و ریسکگریزان رشد اندک ۰۲/ ۰ درصدی شاخص کل را رقم زد. بررسی نوسانات قیمتی در صنایع مختلف نشان میدهد که شاخص بیشتر صنایع بورسی در بازار دیروز در مسیر نزولی حرکت کرد؛ بهطوریکه از بین ۳۷ صنعت بورسی، شاخص ۲۰ صنعت با افت و شاخص ۱۳ صنعت با رشد همراه شد. بیشترین حجم معاملات روز گذشته در اختیار گروه خودرویی و بیشترین ارزش معاملات نیز در اختیار گروه بانکی بود.گروه انبوهسازی و خدمات فنی و مهندسی در صدر صنایع با بیشترین رشد قیمتی قرار گرفتند. این در حالی است که گروه خودرو و همچنین گروه لیزینگی (سایر واسطهگری مالی) زیاندهترین صنایع روز گذشته بودند.
شرکتهای گروه لیزینگی از زمان انتشار موارد جزئیات بسته خروج از رکود دوم (روز یکشنبه) با صف فروش و افت قابل توجه قیمتها مواجه شدند؛ بهطوری که در سه روز معاملاتی گذشته افت ۱۸/ ۹ درصدی را ثبت کردند. به نظر میرسد بند مربوط به اعطای وام خودرو با نرخ سود ۱۶ درصدی دلیل افزایش عرضه سهام در این شرکتها بوده است. به اعتقاد کارشناسان، در شرایطی که شرکتهای لیزینگی طبق دستور بانک مرکزی با نرخ سود بانکی ۲۱ درصدی به لیزینگ خودرو اقدام میکنند، تسهیلات ۲۵ میلیونی خرید خودرو با نرخ ۱۶ درصدی در صورت اجرا شدن باعث کاهش مشتریان شرکتهای لیزینگ میشود و میتواند وضعیت ناگواری برای شرکتهای فعال در این گروه رقم بزند.
وام ۲۵ میلیون تومانی خودرو رقیب خطرناک لیزینگیها
گروه لیزینگ پس از گروه خودرویی زیاندهترین صنعت روز گذشته بود. از ۵ نماد گروه لیزینگ که در روز گذشته معامله شدند، سه نماد از آنها با افت قیمت همراه شدند.«ولغدر »با افت ۸۸/ ۲ درصدی بیشترین افت قیمتی را بین هم گروههای خود ثبت کرد. تنها نماد سبزپوش گروه «ولصنم» بود. بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز به نام «ولساپا» ثبت شد. در مورد وضعیت کنونی شرکتهای لیزینگی یاسر حمزه نژادی، کارشناس بازار سهام گفت: به نظر میرسد بند مربوط به اعطای وام خودرو در بسته دوم خروج از رکود دلیل صفنشینی در سمت فروش شرکتهای لیزینگی است. این در شرایطی است که هنوز جزئیات مربوط به این خبر مبهم است؛ اما سهامداران گروه لیزینگی نسبت به این خبر واکنش منفی شدیدی نشان دادهاند. وی افزود: وام ۲۵ میلیون تومانی با سود۱۶ درصدی در صورت اجرایی شدن میتواند برای شرکتهای گروه لیزینگ رقیب جدی و خطرناکی باشد.
رشد ۳/ ۴ درصدی شاخص گروه سیمانی
گروه سیمانی روز گذشته جزو صنایع سبزپوش بازار بود. شاخص گروه مزبور در هفت روز معاملاتی اخیر در مسیر رشد قیمتی حرکت و رشد ۳/ ۴ درصدی را ثبت کرده است. به نظر میرسد خبر از سر گرفتن صادرات شرکتهای سیمانی در هفته گذشته و همچنین بند مربوط به افزایش بودجه عمرانی در بسته خروج از رکود در ابتدای هفته جاری دو عاملی هستند که زمینه افزایش قیمت سهام شرکتهای سیمانی را فراهم کردهاند. بر این اساس در گروه سیمانی روز گذشته «سخاش» بیشترین رشد قیمت و «سشرق» بیشترین افت قیمت را رقم زد.«سفارس» بیشترین حجم معاملات و «سکارون» بیشترین ارزش معاملات را در اختیار داشت. در تحولات مربوط به گروه سیمانی شرکت سیمان فارس «سفار» پیشبینی درآمد هر سهم برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۴ را با سرمایه ۲۳۳ میلیارد ریالی مبلغ ۵۵۹ ریال اعلام کرده که نسبت به گزارش اولیه این شرکت حاکی از تعدیل منفی۱۵ درصدی است.این شرکت در گزارش عملکرد ۶ ماهه خود از تحقق ۳۹۵ ریال از سود پیشبینی شده خود معادل ۷۱ درصد خبر داده که نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته افت ۱۵ درصدی را نشان میدهد. سیمان آرتای اردبیل نیز با نماد «ساربیل» در گزارش عملکرد ۹ ماهه خود به ازای هرسهم ۵۶۰ ریال سود محقق کرده است. سود این شرکت نسبت به مدت مشابه سال قبل افت ۷۳ درصدی داشته که عمدتا بهخاطر کاهش ۲۸ درصدی فروش و افزایش ۱۷۹ درصدی هزینههای اداری، عمومی و فروش است. این شرکت در عملکرد ۹ ماهه خود موفق به پوشش ۵۷ درصد از سود پیشبینی شده اولیه خود شده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/949357/#ixzz3pAjspIPS
۰۷:۳۸:۵۱ اشتیاق سرمایهگذاران خارجی برای ورود به بورس تهران این روزها بیش از گذشته نمایان است. بعد از حصول توافق جامع هستهای و ایجاد چشمانداز رفع تحریمهای ایران در چندماه اخیر، یکی از بازارهایی که بهصورت متداول میزبان نمایندگان اقتصادی کشورهای مختلف بوده، بازار سهام است. از اینرو در روزهای اخیر گروههایی از کشورهای نظیر انگلیس، فرانسه و یونان با ورود به ایران به بررسی پتانسیلهای موجود در بازار سهام پرداخته و تمایل بسیاری به سرمایهگذاری در این بازار نشان دادهاند.
از سوی دیگر سازمان بورس و اوراق بهادار تهران نیز در این مدت با تدوین ابزارهای نوین (از قبیل قرارداد اختیار معامله، اوراق بدهی) و گسترش کانالهای ارتباطی زمینه را برای ورود این سرمایهگذاران بیش از پیش هموار کرده است. در همین زمینه مدیر عامل سمات در گفتوگویی، این شرکت را از لحاظ سخت افزاری و نرمافزاری آماده پذیرش سرمایهگذاران خارجی دانست. از طرفی بهروز خدارحمی، دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری در گفتوگویی دیگر بر لزوم تغییر در قوانین بازار سرمایه پیش از ورود سرمایهگذاران خارجی تاکید کرد.
۴۳۳ کد معاملاتی خارجی در نیمسال اول
محمدرضا محسنی، مدیرعامل جدید سمات در گفتوگو با خبرگزاری فارس و درخصوص اقدامات سمات درخصوص تسهیل فعالیت سرمایهگذاران خارجی گفت: شرکت سمات بهعنوان تنها مرجع ثبتی بازار سرمایه از حیث نرمافزاری و سخت افزاری هم اکنون از آمادگی لازم برای پذیرش و میزبانی از سرمایهگذاران خارجی برخوردار است. اما قبل از آن باید هماهنگیهایی با نهادهای بالا دستی برای تسهیل ورود و خروج سرمایهگذاران خارجی ایجاد شود. باید تفاهم نامههایی بین بورسهای ایران و سرمایهگذاران خارجی منعقد شود که از این حیث مشکلی وجود ندارد. وی همچنین با اشاره به ورود نرمافزارهای جدید درخصوص همسانسازی معاملات کارگزاریها در تمام دنیا بیان کرد: تعدد ایستگاههای معاملاتی کارگزاریها در کشورهای مختلف هزینه بر و نامتجانس با کشور ما است. هم اکنون برای یکپارچهسازی عملیات کارگزاریها اقداماتی از قبیل تعریف نرمافزارها صورت گرفته است. از حیث نرمافزاری، سمات از اول مهر امسال نرمافزار پست ترید (پس از معاملات) را آماده کرده، ظرف ۲ تا ۳ ماه آینده نیز وقتی برجام عملیاتی شود، نهادهای درگیر وظایف خودشان را انجام خواهند داد.
وی در ادامه افزود: برخلاف بسترها و سامانههای معاملاتی که عمدتا جهانی و تا حدی مشابه هم طراحی و پیادهسازی میشوند، مبانی ثبتی، فقهی و قانونی ما تقریباً منحصر به خودمان است که منجر به خاص بودن فرآیندهای عملیاتی میشود. بهطور نمونه ممکن است در ایران توثیق با مفهومی که پیاده سازان خارجی دنبال میکنند، متفاوت باشد. به همین دلیل بهطور معمول کشورها تلاش میکنند سامانههای پست ترید بومی باشند. به همین دلیل این پروژه از چند سال پیش در سمات آغاز شده و همواره در دستور کار قرار داشته و اکنون نیز در مراحل آزمایشی است. محسنی همچنین درخصوص تمهیدات در نظر گرفته شده درخصوص تسهیل نقل و انتقالاتپولی و تسویه وجوه میان ایستگاههای معاملاتی ایران با کارگزاریهای کشورهای مختلف بیان کرد: در رابطه با این موضوع باید ملاحظات پولی و بانکی بهطور مجزا در نظر گرفته و تغییر نرخ ارز دیده شود. در همین راستا جلساتی با بانکها برای انتقال وجه توسط بخش تسویه و پایاپای سمات انجام شده است.از سوی دیگر سمات در حال حاضر نیازمند تعیین تکلیف بحث custodian و ارائه نقشه راه از سوی سازمان بورس است تا زیرساختهای لازم برای این امر فراهم شود.
وی در ادامه افزود: در حال حاضر سرمایهگذار اروپایی و آمریکایی نمیتواند بهصورت مستقیم از طریق ایستگاه معاملاتی خود به ایستگاه معاملاتی ایران لینک شود و عملیات پست ترید را انجام دهد. در شرایط کنونی هدف مهم ما این است که در بحث اتصال بازارهای سرمایه این تسهیلات ایجاد شود یعنی حداقل از دید کاربر بیرونی مشخص نباشد که چه مکانیزمهای فنی و چه بسترهایی برای سرمایهگذاری فراهم شده است. مدیر عامل سمات همچنین درخصوص آمار کدهای معاملاتی خارجی حقیقی و حقوقی بیان کرد: طبق آخرین اطلاعات ثبتی در سمات، ۴۳۳ مورد کد معاملاتی خارجی از ابتدای امسال تا پایان شهریور ماه ایجاد شده است. تعداد کدهای معاملاتی بالغ بر ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار مورد است که از این تعداد بیش از ۳۳ هزار کد به حقوقیها تعلق دارد در این میان ۴ میلیون و ۱۶۱ هزار کد معاملاتی متعلق به آقایان و یک میلیون و ۷۸۰ هزار کد معاملاتی مربوط به خانمها است. تعداد نمادهای معاملاتی ثبت شده ۳۷۲ نماد معاملاتی بورسی، ۴۶۰نماد فرابورسی، ۱۵ نماد بورس انرژی و ۶ نماد نیز مربوط به بورس کالا است که در این آمار تعداد نمادهای اتوماتیک معاملاتی برق در بورس انرژی ۵۴۲۰ مورد است.
سمات و نقش پررنگ در افزایش سرمایه
محسنی در بخش دیگری از اظهاراتش درخصوص نقش سمات در بازار سرمایه بیان کرد: همانطور که میدانید سمات در آذر ۱۳۸۴ در قانون بازار اوراق بهادار که به تصویب مجلس و شورای نگهبان رسید، تاسیس شد. به اجمال اگر بگوییم تسویه وجوه از جمله وظایف اصلی سپردهگذاری است اما بهطور جزئی در زمانی که قرار است در بورس خرید و فروشی انجام شود، بهطور حتم اهلیت خریدار شرط لازم در انجام معامله است که ناظر به مسوولیتهای سمات در فعالیتهای پیش از معاملات است. از طرفی سهامی که میخواهد مورد معامله قرار بگیرد باید مشخص شود که قابلیت انجام معامله را دارد یا خیر. اینکه این سهام توثیق یا در رهن نباشد یا موارد دیگر از این حیث شرکت سپردهگذاری تا جایی که امکان دارد باید ریسک معامله را در بازار سرمایه کاهش دهد و این وظیفه اصلی سپردهگذاری است که سرعت عمل در آن حائز اهمیت است. وی در ادامه بیان کرد: در حال حاضر عملیات مربوط به تسویه پایاپای و تعامل آن با کارگزاریها بر مبنای t+3 است، اما اگر این را به t+ 1 یا t+2 برساند به نظر توفیق بسیار زیادی در بازار سرمایه حاصل شده است.
وی درخصوص اقدامات سازمان سمات درخصوص افزایش سرمایه بیان کرد: در حوزه افزایش سرمایه اقداماتی که سمات بهعنوان آخرین ایستگاه عملیاتی برای همه شرکتها انجام میدهد ثبت افزایش سرمایه، تجمیع حقتقدم استفاده نشده و ادغام و سپرده کردن است. به این ترتیب در کمترین زمان ممکن از طریق بستر کدال و سامانهها و اتوماسیون اداری سازمان بورس، گزارش و اطلاعات تکمیل افزایش سرمایه تا حد امکان بهصورت الکترونیکی ارسال میشود. وی افزود: طبق آمارهای موجود در سمات پس از دریافت نامه سازمان بورس، ثبت عملیات در سیستم به شرط کامل بودن مدارک و مستندات حداکثر طی یک روز کاری صورت میگیرد و دارایی در نماد حق تقدم یا جایزه ایجاد میشود و پس ازآن پروسه تبدیل به سهم شدن،سپرده شدن و ادغام صورت خواهد گرفت.
ما در فرآیند حق تقدم استفاده نشده نیز با ناشران و شرکتها در ارتباط هستیم و فهرست حقتقدم استفاده نشده برای سمات ارسال میشود و عملیات تجمیع حق تقدم انجام و قابلیت معامله با ارسال نامه به سازمان بورس فراهم میشود که همه تعاملات از طریق اتوماسیون اداری و در کمترین زمان ممکن صورت میپذیرد. محسنی همچنین در رابطه با الکترونیکی کردن فرآیند افزایش سرمایه گفت: از اصلاح لایحه قانون تجارت حدود ۱۰ سال میگذرد و به تازگی بازنگری آن در سازمان بورس آغاز شده است، بهعلاوه اصلاح قانون بازار سرمایه از سال ۱۳۸۴ به بعد با توجه به متغیرهای بازار و چالشها و موانع مختلف که وجود داشت، انجام شد. در جلسهای که با فعالان و نیز ارکان بازار برگزار شد قرار براین بود که ۵ کارگروه از آن بیرون بیاید که شرکت سمات در دو کارگروه عضو است.کارگروه تشکلهای خود انتظام و کارگروه مربوط به تخلفات و جرایم.
در کارگروه اول سمات پیشنهادهایی ارائه داده که یکی از این موارد الکترونیکی شدن فرآیند ثبت و سپردهگذاری افزایش سرمایه است که ناظر به آمادهسازی زیرساختها است که این آمادگی الان برای آمادهسازی سامانههای مورد نیاز در سمات وجود دارد. اما در عین حال بحث قانونی آن هم باید با اصلاح قانون تجارت و قانون بازار سرمایه دیده شود که امیدواریم اصلاح قانون اگر صورت بگیرد، ظرفیت خدماترسانی سمات هم در این زمینه افزایش یابد. محسنی در جواب سوالی مبنی بر تغییر سامانه طی مدت اخیر بیان کرد: در سامانه قدیم پس از معاملات، ناشران فقط میتوانستند اطلاعات دریافت کنند، اما در سامانه جدید علاوه بر دریافت داده میتوانند اقدام به ثبت اطلاعات کنند. اطلاعاتی همچون ارسال ثبت حقتقدم استفاده نشده یا مرور و پیگیری الکترونیک فرآیند افزایش سرمایه از این قبیل هستند. در این سیستم به محض انجام افزایش سرمایه بهطور خودکار به همه ذینفعان بازار، اطلاعات پیام ارسال میشود.
لزوم بازنگری در قوانین بورسی
درهمین زمینه بهروز خدارحمی، دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری در گفتوگویی با «سنا» اولین قدم درخصوص هموارسازی ورود سرمایهگذاران خارجی را بازنگری در قوانین بازار سرمایه به لزوم یکپارچه شدن این قوانین دانست و گفت: قوانین و مقررات بر اساس نیازهای سازمان بورس در گذشته تدوین شده بود.وی معتقد است گسترش قوانین و مقررات در حوزههای مختلف، باعث پیچیده شدن قانون شده و یکپارچگی قوانین در این شرایط بسیار مهم است. خدارحمی با اشاره به اینکه پیچیدگی قوانین در حال حاضر خیلی زیاد شده است، گفت: تعدد قوانین پیچیدگیها را زیاد کرده است تا جایی که در صورت تخلف یک نهاد، سازمان بورس نیز نمیتواند تشخیص دهد تخلف بر اساس کدام آیین نامه، بند یا دستورالعمل اتفاق افتاده است، بنابراین نیاز است این قوانین پالایش شوند. دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری با اشاره به اینکه در حال حاضر بازار سرمایه کشور به بلوغ نسبی رسیده است، گفت: ضروری است تا دستورالعملهای انضباطی و آییننامههای مدونی برای این بازار وجود داشته باشد. خدارحمی در ادامه به رفع تحریمها و حضور سرمایهگذاران خارجی در بازار سهام اشاره کرد و گفت: در سالهای گذشته به دلیل وجود تحریمهای بینالمللی سرمایهگذاران خارجی نمیتوانستند وارد کشور شوند، اما از این به بعد ما بهطور قطع شاهد ورود سرمایههای این گروه به بازار سهام هستیم و با توجه به این موضوع باید در قوانین سرمایهگذاری خارجی در بازار سرمایه نیز بازنگریهایی انجام شود. وی با اشاره به اینکه بخشی از این اصلاح قوانین که یکپارچگی است تا حدودی اتفاق افتاده، بیان کرد: در حال حاضر مهمترین انتظار از نهاد ناظر آن است تا با حداکثر توان زیرساختهای قوانین و مقررات را اصلاح کند تا به مجرد آنکه رونق به بازار سرمایه بازگشت، سرمایهگذاران بتوانند از این بازار به نحو مطلوبی استفاده کنند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/949358/#ixzz3pAjmvjyj
۰۷:۳۸:۰۶ منیـره نظامیوند چگینی: قرابت بالای نفت با اکثر بازارهای جهانی بر همگان آشکار است. در ماههای اخیر، ریزشهای پیدرپی و شدید طلای سیاه زمینه ساز افتهای قابل توجه در غالب بازارها شده که کماکان صدمات شدید دنبالهداری را از آن شاهد هستیم.
براساس گزارش بلومبرگ در بازار نفت از ابتدای ماه جاری میلادی تا کنون، بهای نفت مسیر نسبتا سینوسی را پشت سر گذاشته و نهایتا در روز نهم اکتبر با رشدی تقریبا خوب به بیشینه دو ماه اخیر خود دست یافت. در این تاریخ، بهای نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) تا ۴۹ دلار و ۶۳ سنت بالا رفت و در همین حال هربشکه نفت خام برنت در محدوده قیمتی ۵۳ دلار و ۵۰ سنت مورد دادوستد قرار گرفت. اما در ادامه تا حال حاضر مجددا شاهد رفتار نوسانی در بازار طلای سیاه هستیم. در این میان، محصولات پتروشیمی بهعنوان تاثیرپذیرترین بازار از روند قیمتی نفت، کاهشهای قیمتی محسوسی را در اکثریت بازارها از جهانی گرفته تا داخلی تجربه کرده است. چشماندازهای ضدونقیض که بیشتر آنها حداقل در بازه میان مدت رنگی از امید برای صعود ندارند، موجب تشدید موج نگرانی در میان فعالان این بازار شده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از پلاتس، در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای آسیایی، بهای هر یک از محصولات پتروشیمی در مسیر متفاوتی از سایر همگروهیها حرکت کرد. در این دادوستدها، تولوئن، پروپیلن، ارتوزایلین (OX)، منواتیلن گلایکول (MEG) و بوتادینها کاهش قیمت را تجربه کردند که اکثرا به دلیل افت تقاضا رخ داده است؛ در حالیکه بنزن، استایرن مونومر، پلیاتیلن سنگین، پلیاتیلن سبک و نیز پلیاتیلن سبک خطی رشد نرخ را پشت سر گذاشتند. در این میان، بهای برخی محصولات رفتارهای متفاوتی را در مناطق مختلف از خود نشان دادند که از آن جمله میتوان به متانول و پیویسی اشاره کرد. بهای این دو محصول در برخی مناطق رشدهای خوبی داشت در حالیکه در بعضی نواحی دیگر کاهش را به خود دید. در پی همین ریزشهای قیمتی و افت تقاضا، بسیاری از شرکتهای فعال در زمینه صنعت پتروشیمی تصمیم گرفتند تا قیمتهای محصولات خود را برای ماههای آینده کاهش دهند. در این خصوص میتوان به شرکتهای بزرگ عربستانی اشاره کرد که قیمتهای محصولات خود را برای ماه اکتبر تا حدود چشمگیری کاهش دادند.
گزارشهای رسمی منتشر شده نشان میدهد میزان سود شرکت سابیک (SABIC) بهعنوان غول پتروشیمی عربستان در سه ماه سوم سال جاری میلادی تا ۴/ ۹ درصد کاهش داشته و همین موضوع نگرانیهای بیشتری را هم برای این شرکت و هم برای سایر فعالان پتروشیمی سعودی به همراه داشته است. براساس آمارها، میزان سود خالص ثبت شده برای شرکت سابیک طی بازه جولای تا سپتامبر حدود ۶/ ۵ میلیارد ریال سعودی معادل ۴۹/ ۱ میلیارد دلار آمریکا بوده است که در مقایسه با رقم ۱۸/ ۶ میلیارد ریال سعودی ثبت شده برای مدت مشابه سال گذشته میلادی افت چشمگیری به اندازه ۴/ ۹ درصد داشته است. سود خالص کل ۹ ماه اول سال جاری میلادی این شرکت حدود ۷/ ۱۷ درصد کاهش را تجربه کرده است. درآمد خالص سابیک در سه ماهه سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۷/ ۱۵ میلیارد ریال سعودی بوده که در مقایسه با ۱/ ۱۹ میلیارد ریال در مدت مشابه در سال ۲۰۱۴ افت محسوسی داشته است.
براساس جدیدترین بررسیهای نشریه پلاتس، در ماه سپتامبر سال جاری میلادی بهای محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی به کمترین میزان ۶ سال اخیر خود کاهش یافته است. طبق این گزارش، طی ماه گذشته میلادی، میانگین قیمت ماهانه محصولات پلیمری تا پایینترین حد ثبت شده از ماه مه سال ۲۰۰۹ رسیده است. براساس گزارش شاخص ماهانه محصولات پتروشیمی پلاتس (PGPI)، بهای این محصولات در بازار بیش از ۳ هزار میلیارد دلاری پتروشیمیاییها، طی معاملات انجام شده در ماه سپتامبر در بازار جهانی کاهش داشته و بهطور متوسط ماهانه، در این ماه در حدود ۱۰۲ دلار در هر تن نسبت به ماه قیمت این محصولات، افت کرد و به حدود ۷۸۶ دلار بر هر تن رسید. این رقم برای ماه آگوست سال جاری در حدود ۸۸۸ دلار بر هر تن به ثبت رسیده بود. این دومین ماه متوالی است که بهطور متوسط ماهانه کاهش یافته قیمت این محصولات، بیش از ۱۰۰ دلار است. PGPI یک سبد معیار از هفت محصول پرمصرف پتروشیمی است که بهطور گستردهای در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
جیم فاستر، تحلیلـگر ارشد بازار محصولات پتروشیمی و کشاورزی در نشریه پلاتس، در این خصوص گفته است: بهای نفت خام و نفتا در طول ماه گذشته میلادی عمدتا پایدار یا روبه رشد بوده است اما ما همچنان شاهد افتهای قیمتی در بازار محصولات پتروشیمی هستیم که از کاهشهای ماههای اخیر قیمت نفت خام و نفتا تاثیر گرفته است. بهطور متوسط، قیمت نفت خام در ماه سپتامبر سال جاری؛ حدود ۷۹ سنت افزایش در هر بشکه معادل ۲ درصد نسبت به ماه آگوست رشد داشته است. قیمت نفتا نیز ۵ سنت در هر گالن و درست به اندازه ۲ درصد افزایش داشته است. در بازار محصولات پتروشیمی اما در ماه گذشته میلادی، نوسانات بسیاری را شاهد بودیم. بهای اولفینها، بهعنوان گروهی از ترکیبات هیدروکربن که برای تولید محصولات روزمره مورد استفاده قرار میگیرند، به تبعیت از روند قیمتی نفتا از خودتمایل نشان دادهاند. نفتا، خوراکی است که بهطور گسترده در فرآیندهای کراکرهای پتروشیمی در سراسر جهان استفاده میشود. با این حال، طی ماه گذشته، اولفینها افتی به اندازه ۲۴ درصد داشتند است که درست به اندازه کاهش قیمت نفتا در طول دو ماه ماقبل بوده است. در این میان، پروپیلن با ثبت کاهش ۲۴ درصدی، تا ۵۵۹ دلار بر هر تن در ماه سپتامبر پایین آمدند.
این رقم حدود ۱۸۰ دلار بر هر تن نسبت به ماه آگوست افت داشته است. همچنین اتیلن که محصول اولیه تولید شده در کراکرهاست، در ماه سپتامبر نسبت به ماه آگوست ۱۳ درصد کاهش داشته و به ۷۶۱ دلار بر هر تن رسیده که ریزشی به اندازه ۱۱۴ دلار بر هر تن محسوب میشود. پلیاتیلن و پلیپروپیلن نیز که به ترتیب پلاستیکهای تولید شده از اتیلن و پروپیلن هستند، هر دو افت قیمت را در ماه سپتامبر تجربه کردند. قیمت پلیاتیلن در بازارهای جهانی ۵ درصد کاهش داشت و به یک هزار و ۲۳۹ دلار بر هر تن رسید، در حالی که قیمت پلیپروپیلن ۷ درصد افت کرد و تا ۱۱۴۳ دلار بر هر تن پایین آمد. همچنین آروماتیکها نیز طی ماه گذشته میلادی از کاروان افت قیمتها جا نمانده و تا سطوح پایینی افت کردند. در این گروه، بنزن با افت بیش از ۱۲ درصد بالاترین میزان کاهش را ثبت کرد و به ۵۸۶ دلار بر هرتن رسید که ۸۰دلار پایینتر از رقم تجربه شده برای ماه آگوست بوده است. قیمت تولوئن نیز در ماه سپتامبر کاهش ۴ درصدی معادل ۲۸ دلار را نسبت به ماه آگوست داشت و به ۶۰۹ دلار بر هر تن رسید. در این گروه در ماه سپتامبر پارازایلین۳ درصد کاهش قیمت را به خود دید و به ۷۶۵ دلار بر هر تن رسید. این رقم ۲۰ دلار پایینتر از رقم ثبت شده برای ماه آگوست بوده است.براساس نظر کارشناسان، قیمت محصولات پتروشیمی در ماه سپتامبر همراستا و همگام با سایر بازارهای جهانی حرکت کرده است. در این ماه حتی شاخصهای سهام در بزرگترین بازارهای جهانی نیز افت داشته که از جمله میتوان به افت یک درصدی شاخص میانگین صنعتی داو جونز، ریزش ۵ درصدی شاخص بازار سهام لندن (FTSE) و نیز کاهش شدید ۸ درصدی شاخص نیکی ۲۲۵ اشاره کرد.
۰۷:۳۷:۴۸
محمدحسین بابالو: با تقویت آرام حجم عرضهها در بورس کالا شاهد افزایش جذابیت معاملات هستیم اما این رقابت با افت نسبی قیمتها در بازار داخلی روبهرو شده است. کاهش توجه به برخی گریدهای پرمخاطب، جهش تقاضا برای برخی گریدهای خاص، توجه بازار به پلیپروپیلنها و رشد حجم تولید در صنایع پاییندستی را باید مهمترین ویژگیهای این روزهای بازار برشمرد که نیاز به افزایش حجم عرضهها را خاطرنشان میکند.
روند کاهشی قیمتهای بازار داخلی محصولات پلیمری ادامه یافته تا جایی که شرایط سختی را برای برخی فعالان بازار پدید میآورد. با توجه به افزایش قیمتهای پایه از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، کاهش عرضهها در بورس کالا، حضور در زمان تقاضای فصلی محصولات پلیمری و نوسان پیشین قیمتهای جهانی باید منتظر افزایش نسبی قیمتها باشیم ولی کاهش قیمتها بهصورت ادامهداری ترسیم میشود. از سوی دیگر کاهش قیمتها نیز دلایل فنی محدودی دارد زیرا با افزایش حجم معاملات در هفتههای گذشته باید عرضه به بازار داخلی افزایش یابد که با توجه به قیمتهای پایه کمتر در گذشته، میتواند به کاهش قیمت تمام شده عرضهها منجر شود. این در حالی است که افزایش حجم معاملات پیشین نیز با محوریت واسطهگری و به منظور مدیریت بازار صورت پذیرفته بنابراین شاید این احتمال چندان هم جدی نباشد. این وضعیت هرچند که ممکن است برای کل بازار صادق نباشد ولی به مرور زمان جذابیت خرید از بورس کالا را کاهش میدهد.
در بورس کالا شاهد افزایش آرام عرضهها هستیم که میتواند به بازار کمک شایانتوجهی کند. افزایش قیمتهای پایه در بورس کالا، ضعف عرضهها در هفتههای گذشته، رشد تقاضای داخلی، کاهش قیمت جهانی نفت خام و افت نرخ دلار در بازار داخلی را میتوان مهمترین ویژگیهای این روزهای رینگ پتروشیمی بورس کالا برشمرد. این در حالی است که انتظار داریم تا با کاهش فاصله قیمتی بین بورس و بازار، جذابیت خرید کاهش یابد ولی دقیقا عکس این مطلب را شاهد بودیم زیرا رشد عرضهها با هجوم تقاضا روبهرو شد که در نهایت بسیاری از کالاها با رقابت مورد معامله قرار گرفت. افزایش شدید جذابیت پلیپروپیلنها، کمتوجهی بازار به برخی گریدهای PVC و برخی پلیاتیلنهای سبک فیلم، جهش عجیب تقاضا برای پلیاتیلن ترفتالات بطری BG781 با ثبت تقاضایی ۳۰برابر عرضه و ثبت تقاضای ۸۵ برابری تقاضای پلیاتیلن سنگین فیلم OFF – HCH5110 درجه ۲، کاهش شدید جذابیت پلیاتیلن سنگین اکستروژن EX3 (مشکی)، وجود عرضههای سلف گسترده، ضعف تقاضای پلیاتیلنهای ترفتالات بطری و کمتوجهی بازار به برخی گریدهای پرمخاطب مواردی است که در معاملات روز گذشته در بورس کالای ایران تجربه شد.
هنوز هم شرایط رینگ پتروشیمی در بورس کالا متعادل نشده است و از یک سو به عرضههای بیشتر و از سوی دیگر به مدیریت تقاضا نیاز است زیرا پتانسیل واسطهگری افزایش یافته و ممکن است رخدادهای پیش رو اغلب بازارسازی باشد زیرا افزایش قیمتها در بورس کالا میتواند به افزایش نرخ در بازار داخلی نیز بینجامد. از سوی دیگر در صورت منوپل شدن بازار برای یک یا چند گرید خاص، عرضهکنندگان اصلی میتوانند با مدیریت بازار قیمتها را تعیین کرده و کسب سود کنند. از سوی دیگر احتمال عرضههای مستقیم در بازار به موازات بورس کالا را باید جدی گرفت زیرا عرضههای بسیاری از کالاها کاهش یافته که میتواند در بورس کالا به افزایش قیمتها منجر شده ولی در بازار داخلی همین کالاها با قیمتهای تمام شده کمتری مورد معامله قرار بگیرد که میتواند به کاهش جذابیت معاملات در بورس کالا منجر شود. با توجه به تمامی این موارد به افزایش عرضههای بیشتری مورد نیاز است تا در شرایط فعلی بازار این کالا مدیریت شود.
بازارهای جهانی
پس از رشد قیمت پلیمرها در هفتههای گذشته به نظر میرسد مدتی است که این روند افزایشی تعدیل شده تا جایی که از شیب آن کاسته شده است. با توجه به کاهش نسبی قیمت نفت خام ممکن است این بازار نیز وارد یک فاز کاهشی محدود شود هرچند در روزهای اخیر و مخصوصا در دو هفته گذشته، قیمتها افزایشی بودهاند بنابراین احتمال عقب نشینی قیمتها در بازارهای جهانی بیشتر خواهد شد. تجمیع این شرایط همچون کاهش قیمت نفت خام و ترس بازار از کاهش بیشتر آن، رشد قیمت پلیمرها که ممکن است در ضعف تقاضای فعلی و همگام با افت بهای نفت وارد یک فاز کاهشی شود و همچنین عقب نشینی خریداران از ترس افت بیشتر قیمتها، بازار محصولات پتروشیمی وارد یک فاز کاهشی شود. با توجه به احتمال افت قیمت دلار باید منتظر بود که رشد فعلی قیمتهای پایه تا حدودی تعدیل شده و البته بازار به ثبات نزدیک شود.
۰۷:۳۷:۳۲ سحر نمایشی- بازار داخلی فلزات پایه در شرایطی این روزها را سپری میکند که روند بازار بهشدت تحتتاثیر جو ناشی از اجرای بر جام قرار گرفته است، با وجود اینکه بازار جهانی این محصولات تمایل به سمت صعود دارد، اما یکسری خوشبینیها در رابطه با رفع محدودیتها بازار را به سمت کاهش قیمتها سوق میدهد.
به گفته یکی از کارشناسان بازار فلزات پایه خوشبختانه معاملهگران ما درکی یافتهاند که معاملات خود را بر پایه و اساس شنیدهها انجام نمیدهند، البته در گذشته اینطور نبود و بازار با هر خبر مثبت یا منفی به سرعت تحتتاثیر قرار میگرفت. به این ترتیب مبادلات از شروع صبح با روند افزایشی آغاز شد به این ترتیب قیمت قلع و نیکل اعم از اینکو و متفرقه نسبت به دوشنبه گذشته کاهش قیمت۵۰۰ تومانی را در هر کیلو تجربه کرد؛ این در حالی است که مس و آلومینیوم تنها با افت ۵۰ تومانی در هر کیلو روبهرو شدند، همچنین قیمتهای سرب و روی نیز بدون تغییر باقیماندند. کارشناسان معتقدند مراجعه متقاضیان خرید در این روز به بازار فلزات در مقایسه با روزهای گذشته کاهش یافته وهماکنون فروشندگان امیدوارند تا با بهبود فضای معاملاتی قیمتها در این بازار ریزش بیشتری را تجربه کند. فعالان بازار پیشبینی کردهاند که روند قیمتی فلزات رنگی در کوتاهمدت به دلیل کاهش نرخ ارز افت بیشتری را تجربه خواهد کرد.
البته این در شرایطی است که روند قیمت فلزات در بورس لندن را هم در میانمدت نمیتوان نادیده گرفت و از آنجا که بازار جهانی این محصولات مسیر صعودی در پیشگرفتهاند در نتیجه به نظر میرسد در یک ماه آینده شاهد ثبات قیمتها باشیم. از طرفی نیز با اینکه فعالان بازار معتقدند در حال حاضر قیمتها در بازار آزاد با توجه به شرایط موجود به کف رسیده است، اما با آرامشی که بعد از لغو تحریمها در بازارهای کالایی بهوجود خواهد آمد، روند قیمتی ثابتی را برای این محصولات در بلندمدت شاهد خواهیم بود. البته در حال حاضر نیز امیدواری تجار به تغییر شرایط اقتصادی تحتتاثیر اخبار منتشرشده مثبت، بیشتر شده است، اما
افت و خیز قیمتها و بلاتکلیفی از شرایط اقتصادی پیشبینی بلندمدت روند فلزات پایه را برای بسیاری از کارشناسان دشوار ساخته است. همچنین کارشناسان معتقدند با بهبود روابط خارجی و برداشته شدن یا تعدیل تحریمها، وضعیت اقتصاد کشور رو به بهبود خواهد رفت و با وارد کردن مواد اولیه ارزان برای تولید برخی از فلزات پایه در داخل کشور به زودی شاهد افزایش تولیدات خواهیم بود؛ البته باید منتظر ماند و دید آیا سیاستهای دولت قادر به رفع کوتاهمدت مشکلات موجود هست یا خیر.
پیشبینیها برای مس ثابت است
قیمت مس در بازار آزاد نسبت به روز دوشنبه در هر کیلو ۵۰ تومان کاهش یافت.این در حالی است که کارشناسان حوزه فلزات پایه معتقدند به دلیل کاهشی بودن نرخ ارز و صعود قیمتهای جهانی تغییر زیادی برای فلز سرخ طی روز یکشنبه آتی در بورس کالا نمیتوان متصور شد، مگر اینکه بهای فلزات در بورس لندن تا پایان هفته جاری با روند افزایشی یا کاهشی محسوسی روبهرو شود. البته این در شرایطی است که به دلیل کمبود تقاضای مس طی هفتههای گذشته به نظر میرسد این محصول طی هفته جاری تقاضای بیشتری را تجربه کند.
نیکل ثابت باقی میماند
از آنجا که نیکل نسبت به سایر فلزات از تاثیرپذیری بیشتری برخوردار است؛ به همین دلیل روند صعودی خود را با توجه به جو منفی بازار آغاز کرده و نسبت بهروز پنجشنبه کاهش ۵۰۰ تومانی را در هر کیلو تجربه کرده است. بنا بر پیشبینیهای آگاهان اقتصادی، قیمت این فلز تا انتهای هفته جاری تغییر زیادی را تجربه نخواهد کرد.
روی در انتظار کاهش قیمت
با اینکه قیمت روی نسبت به فلزات دیگر در مدت اخیر در بازار آزاد با ریزش کندی همراه بوده است، اما گزارشهای منتشرشده از سوی رویترز نشان میدهد تولید این فلز در معادن جهان در حال افزایش است؛ البته این رشد تولید به اندازهای نیست که از بازار انتظار میرود؛ اما همین خبر بر کاهشی شدن قیمت آن در بازارهای جهانی و بالطبع در بازار داخلی با توجه به شرایط داخلی تاثیر بسزایی داشته است.
مسیر آرام آلومینیوم
بازار آلومینیوم مدت زیادی است که در رکود بهسر میبرد و نسبت به فلزات دیگر در اینمدت نوسان کمتری را شاهد بوده است. این فلز هماکنون در بازار آزاد بالاتر از نرخ جهانی به فروش میرسد. بنا بر پیشبینیهای کارشناسان افزایش نرخ این فلز در بازارهای جهانی موجب رشد اندک بیشتر نرخ آلومینیوم در بازار داخلی تا پایان هفته جاری خواهد شد. از سویی به عقیده کارشناسان حوزه فلزات پایه روند قیمت همه فلزات رنگی در روزهای آتی کاملا ثابت نخواهد ماند و ممکن است افت و خیزهای مقطعی را تا پایان ماه آبان تجربه کند، البته ناگفته نماند که خوشبینی از رفع محدودیتهای بینالمللی، مجال افزایش قیمت و تاثیرپذیری از فلزات جهانی را از بازار داخلی گرفته است و تا زمانی که نرخ ارز در مسیر عکس بازارهای جهانی فلزات حرکت کند بازار آزاد این محصولات تغییر زیادی را شاهد نخواهد بود.
۰۷:۳۷:۱۵ گروه بازار پول: اونس طلا روز گذشته لحظاتی را در کانال ۱۱۸۰ دلار به سر برد تا دقایقی افت ۸ دلاری روز دوشنبه را به فراموشی سپرده باشد.
هر اونس فلز زرد که در نخستین روز کاری هفته با ۸ دلار افت به قیمت ۱۱۷۰ دلار رسیده بود، روز گذشته را در محدوده ۱۱۶۰ دلار آغاز کرد، گرچه در ادامه روز تحت تاثیر افت ارزش دلار آمریکا به نوسانهای افزایشی در محدوده ۱۱۷۰ دلار رو آورد.
اونس روز سهشنبه تا ساعت ۷ بعدازظهر به وقت تهران به قیمت ۱۱۷۵ دلار رسید، گرچه هم اکنون که شما این گزارش را میخوانید ممکن است قیمت متفاوتی بهعنوان قیمت نهایی دومین روز کاری هفته ثبت شده باشد.
فشار دوشنبه، حمایت سهشنبه
افت قابلتوجه روز دوشنبه عمدتا ناشی از سودگیری معاملهگران، تثبیت فنی و عوامل خارجی کاهشی بود. روز دوشنبه شاخص دلار شاهد جهش بود و بهای نفت خام نیز با افت روبهرو شد. اما مهمترین اتفاق روز انتشار عدد رشد اقتصاد چین در سه ماه سوم سال ۲۰۱۳ بود که ۹/ ۶ درصد اعلام شد.
این نخستین رقم زیر ۷ درصد رشد در ۷ سال گذشته بود. با این حال این آمار بهتر از پیشبینیها بود تا انتظار ادامه کاهش رشد چین، اما کند شدن آهنگ این افت به وجود بیاید. با این همه چین روز دوشنبه دادههای بد دیگری نیز منتشر کرد که مهمترین آنها درباره برونداد صنعتی و داراییهای ثابت سرمایهگذاری بود.
شاخص سهام شانگهای روز دوشنبه با افت روبهرو شد، اما دیگر بازارهای آسیایی وضعیت یکپارچهای نداشتند.
پایگاه اینترنتی کیتکو در گزارش جمعبندی روز دوشنبه خود به نکته دیگری که در بازار این روزها جلب توجه کرده نیز اشاره کرده است: «اگر سقف بدهی آمریکا افزایش نیابد، دولت ایالات متحده احتمالا دوباره تعطیل خواهد شد. در سالهای گذشته، بازار به این موضوع توجه زیادی نشان داده است. با این حال، معاملهگران بازارها فعلا بر این باورند که تعطیلی دولت فدرال آمریکا چندان محتمل نیست. اگر این تفکر تغییر کند و دولت آمریکا در اوایل ماه نوامبر تعطیل شود، عصبیت در بازار تشدید خواهد شد.»
اونس روز سهشنبه را در محدودهای پایینتر آغاز کرد، اما خیلی زود رو به نوسانهای افزایشی گذاشت. مهمترین دلیل این رشد، افت شاخص دلار بود. افت دلار به دلیل رشد یورو بود. یورو در آستانه نشست بانک مرکزی اروپا که در آن بنا است چشمانداز سیاستهای تحریکی معلوم شود، رشد کرد. همزمان ادامه بحث بر سر زمان افزایش نرخهای بهره فدرال رزرو نیز در بازار تداوم داشت. در هفتههای گذشته آمارهای خوب و بدی از اقتصاد آمریکا منتشر شده که پیشبینی زمان افزایش نرخ بهره وجوه فدرال را پس از حدود یک دهه دشوار کرده است.
در این شرایط تحلیلگر ارشد «ای ان زد بانک» معتقد است تقاضای جهانی طلا در ماه اکتبر بار دیگر با افت نسبی روبهرو شده و این مساله تاثیر زیادی بر کاهش مقطعی بهای فلز زرد داشته است. به گزارش بلومبرگ، ویکتور تیان پیریا، تحلیلگر ایانزد بانک میگوید: «انتشار آمارهای خوب اقتصادی آمریکا در روز جمعه موجب شده تا قیمت طلا بار دیگر روند نزولی داشته باشد. تقاضای طلا در ماه سپتامبر بهطور چشمگیری افزایش یافت ولی در ماه اکتبر بار دیگر با کاهش روبهرو شده است.» اونس طلا در حالی در دو روز نخست هفته کاری جاری تحت فشار قرار گرفته که کارشناسان حرفهای و سرمایهگذاران خرد انتظار رشد قیمتها در ۵ روز کاری این هفته را دارند.
دردسر طلایی روسیه
علاقهمندان به طلا روز سهشنبه علاوه بر اخبار بازار خبر جالب دیگری نیز دریافت کردند. بر اساس گزارشها، نتیجه تجزیه و تحلیل کارشناسان اقتصادی نشان میدهد که به دلیل کاهش سرمایهگذاری در بخش اکتشاف معادن روسیه در سالهای اخیر، این کشور تا ۲۰ سال آینده با کمبود طلا و برخی کالاهای راهبردی معدنی دیگر روبهرو خواهد شد.
به گزارش سایت طلا به نقل از پایگاه اینترنتی اینوست اورینتل، تحلیلگران اقتصادی معتقدند رشد تولید طلای روسیه به ۳۵۰ تن در سال طی سالهای اخیر موجب شده تا ذخایر طلای این کشور تا سال ۲۰۳۵ میلادی با افت شدیدی روبهرو شود و با توجه به عدم سرمایهگذاری لازم برای اکتشاف ذخایر جدید، روسیه با کمبود طلا طی ۲۰ سال آینده روبهرو خواهد شد. علت اصلی این مساله بیتوجهی به زمینههای فنی تولید طلا در روسیه است و همین طور بحران اقتصادی اخیر در این کشور که مانع از سرمایهگذاری کافی در بخش اکتشاف معادن شده است. در زمینه روشهای تولید نیز ضعف فناوری و عدم دسترسی به فناوریهای جدید و پیشرفته موجب از دست رفتن ۲۷ درصدی طلا در روند تولید میشود.
تا ابتدای سال ۲۰۱۴ میلادی بیش از ۵۹۳۵ معدن طلا در روسیه فعال بوده و کل ذخایر طلای این معادن ۱۲۹۰۰ تن برآورد شده است. در طول سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۴ میلادی، تولید و استخراج طلا در روسیه گل سرسبد فعالیتهای معدنی به شمار میرفته است. دولت روسیه نیز نسبت به مشکلات صنعت طلا و تولید معدنی آگاهی دارد و یکی از مهمترین اقداماتی که میتواند برای برونرفت از وضعیت کنونی انجام دهد، جلب سرمایهگذاریهای خارجی است.
۰۷:۳۴:۵۷ ایسنا: در حالی با اجرایی شدن بسته رونق اقتصادی و اجرای سیاستهای اعتباری بانک مرکزی، تسهیلات ۲۵ میلیون تومانی برای تحریک تقاضا به بازار تزریق خواهد شد که نوبخت خطاب به خودروسازان تاکید کرد: باید در ازای این اقدام کیفیت تولیدات خود را افزایش و با قیمت مناسبی عرضه کنند.
سخنگوی دولت در جمع خبرنگاران اشارهای به این تسهیلات و همچنین اثر آن در چرخه اقتصادی داشته و با این توضیح که صنعت در رشد اقتصادی سهم قابل توجهی دارد و بخش خودرو در صنعت واقعا محرک و اثر آفرین است از انتظارات مردم از خودروسازان نیز سخن گفته است. نوبخت اعلام کرد که بیان انتظارات و مطالباتی را که مردم و مصرفکنندگان نسبت به بخش خودرو دارند، بارها شنیدهایم و آنها انتظار دارند که خودروها با کیفیت بیشتر و قیمت مناسبتری عرضه شود و من در بازدید از ایران خودرو مطالبات مصرفکنندگان را مطرح کردم.
وی به درخواست دولت از خودروسازان در مقابل شرایطی که برای آنها فراهم آورده هم اشاره داشت و گفت که مطالبات ما این است که خودروسازان نسبت به افزایش کیفیت اقدام کنند و اگرچه اکنون هم برنامههایشان در همین زمینه است، ولی ما نیز باید دقت لازم را در این باره باید داشته باشیم. به گفته نوبخت، خودروسازی و کالاهای مصرفی بادوام حتما باید به افزایش کیفیت توجه کنند منتها باید به این مساله نیز توجه داشت که ابتدا کمک کرد انبارهایشان که الان پر است خالی شود و پس از آن با ارائه تسهیلات بتوانند کیفیت خود را افزایش دهند.
۰۷:۳۴:۴۱ گروه صنعت و معدن: نگرانی فعالان بخش خصوصی از محتوای بسته جدید رونق اقتصادی دولت که ۲۵ مهرماه رونمایی شد، سه عضو کابینه دولت یازدهم را بر آن داشت تا با حضور در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، به شفافسازی و رفع ابهام از این بسته بپردازند و وعده دهند که بخش مولد اقتصاد در اولویت اجرای این بسته قرار دارند.
در این جلسه که دوشنبه شب برگزار شد، علی طیبنیا، وزیر اقتصاد، ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی و محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی حضور داشتند. بخش عمدهای از مباحث مطرح شده در این جلسه به بسته رونق اقتصادی و پاسخ این سه مسوول به ابهامات فعالان بخش خصوصی اختصاص یافت. در حاشیه این جلسه، نوبخت با اشاره به اینکه ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای کمک به رونق اقتصادی در هفته جاری تزریق میشود، از پرداخت ۳۰ هزار میلیارد تومان از مطالبات پیمانکاران ظرف ۶ ماه آینده خبر داد. همچنین طیبنیا رشد واقعی بورس را پس از اجرای بسته رونق اقتصادی پیشبینی کرد. سیف نیز تدابیر دولت برای تحریک تقاضا و مکانیزم پرداخت وام ارزان خرید کالا از سوی بانکهای عامل را مجددا تشریح کرد.
ابهامات برطرف شد
محسن جلالپور، رئیس اتاق بازرگانی ایران در نشست خبری شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی با بیان اینکه تیم اقتصادی دولت خیال بخش خصوصی را بابت اجرای بسته رونق اقتصادی راحت کرد، گفت: دولتمردان وعده دادند که در اجرای این بسته بخش مولد اقتصاد در ابتدای صف قرار دارد. وی با اشاره به نگرانی بخش خصوصی از محتوای این بسته، توضیح داد: نگرانی فعالان اقتصادی از بسته رونق به دلیل چگونگی تخصیص منابع و تسهیلات بود که با توضیحات تیم اقتصادی دولت، این نگرانیها تا حدودی رفع شد. بخشی از آنچه به عنوان سیاستهای تسریع در رشد اقتصادی در قالب بسته رونق از سوی دولت رونمایی شده است، براساس پیشنهادهای اتاق و بخش غیردولتی اقتصاد است و البته فکر میکنیم برای یک دوره ۵ ماهه، این بسته یک برنامه خوب باشد. به گفته وی، دغدغه بخش خصوصی چگونگی تقسیم منابع مالی در نظر گرفته شده برای اجرای بسته تسریع در رونق است تا مجددا واحدهای کوچک و متوسط از این تسهیلات بیبهره نمانند که با توضیحات ارائه شده از سوی وزیر اقتصاد، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی و نیز رئیس کل بانک مرکزی باور داریم، تمام تلاش دولت صرف تامین منابع برای بخش مولد اقتصاد و فراهم کردن فضا برای رونق این بخش است.
پرداخت مطالبات پیمانکاران
محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی در حاشیه این نشست اظهار کرد: دولت برای خروج از رکود برنامهای ارائه داد که توسط رئیسجمهور اعلام و در یک نشست مطبوعاتی اطلاعرسانی شد، با این حال در جلسه شورای گفتوگو ابعاد دیگر آن مورد بررسی و تبیین قرار گرفت. وی ادامه داد: در طرح خروج از رکود که نظرات بخش خصوصی در آن تامین شده است، یکی از موارد تعهد دولت به پرداخت مطالبات پیمانکاران برای تداوم طرحهای تولیدی و عمرانی است؛ بنابراین ۳۰ هزار میلیارد تومان از این مطالبات ظرف ۶ ماه آینده پرداخت میشود. وی همچنین از تزریق ۷۵۰۰ میلیارد تومان به طرحهای عمرانی در هفته جاری خبر داد و درباره نحوه تخصیص یارانه تولید نیز اظهار کرد: ۲۰۰ میلیارد تومان به عنوان یارانه بخش کشاورزی و ۲۰۰ میلیارد تومان به عنوان یارانه بخش تولید تزریق خواهد شد که قرار است از سوی بانکهای عامل تخصیص یابد. وی در خصوص نحوه تخصیص یارانه تولید برای بخش صنعت تصریح کرد: آنچه مربوط به صنعت است، از سوی بانک صنعت و معدن تزریق خواهد شد و به منظور تشویق صادرات نیز بانک توسعه صادرات وارد عمل خواهد شد، ضمن اینکه بانکهای کشاورزی و مسکن نیز برای سایر بخشها اقدام خواهند کرد. وی در خصوص یارانه خودروسازان گفت: یارانه جداگانهای برای خودروسازان دیده شده و یارانه یادشده مربوط به تولید در صنعت است که موافقتنامهای که با بانک صنعت و معدن در حال تدوین آن هستیم گواه این امر است.
رشد بورس با اجرای بسته
علی طیبنیا، وزیر اقتصاد نیز از رشد واقعی بورس پس از اجرای بسته رونق اقتصادی در نیمه دوم سال خبر داد و گفت: با اجرایی شدن این بسته و برجام، فنر ارز رها نخواهد شد و قیمت معقول باقی خواهد ماند. وی در خصوص تاثیر اجرای بسته رونق اقتصادی بر بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه، آینه تمام نمایی از اقتصاد کشور است و آن چیزی را نشان میدهد که در بخش واقعی اقتصاد میگذرد. بر این اساس انتظار میرود که با رونق در بخش واقعی اقتصاد، بازار سرمایه نیز رونق پیدا کند.
وزیر اقتصاد افزود: با توجه به اینکه به زودی تحریمها نیز لغو خواهد شد، بنابراین انتظار رونق را در بخش واقعی اقتصاد داریم و اگر این بخش رونق یابد به تبع آن بازار سرمایه نیز از رشد مناسبی برخوردار خواهد شد. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمال رشد حباب گونه در بازار سرمایه، تصریح کرد: با توجه به اینکه اتفاقات در بخش واقعی اقتصاد در حال رخ دادن است، به نظر میرسد باید منتظر رشد مناسب بازار سرمایه طی ماههای آینده بود. طیبنیا در مورد وضعیت نرخ ارز پس از اجرای بسته رونق اقتصادی اظهار کرد: کشوری که درآمدهای ارزی آن کاملا وابسته به نفت است، زمانی که قیمت این کالا در بازارهای جهانی نصف میشود و درآمد ارزی کشور ناشی از صادرات نفت به بیش از یک دوم کاهش مییابد، باید نوساناتی از نرخ ارز را داشته باشد اما خوشبختانه ضریب مقاومتی اقتصاد ایران اجازه تکانههای شدید ارزی را نداده است. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ممکن است اجرای برجام منجر به افزایش جهشوار در نرخ ارز در آینده شود، تاکید کرد: افزایش جهشوار در ارز رخ نخواهد داد؛ چرا که این افزایش زمانی در اقتصاد رخ میدهد که قیمت نفت کاهش مییابد، بنابراین اگر در شرایط افت بهای نفت شاهد نوسان شدید نبودیم، نباید انتظار داشت که در آینده هم این افزایش رخ دهد. طیبنیا در ادامه به ثبات اقتصاد کلان طی دو ماه اخیر اشاره کرد و گفت: با روندی که هم اکنون در پیش است در آیندهای نزدیک تورم تک رقمی را شاهد خواهیم بود و وقتی تورم مهار شود آرامش و ثبات در بازار ارز و سایر بازارها را خواهیم داشت.
در ادامه ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی نیز با اشاره به اینکه نرخ رشد اقتصادی در فصل بهار به زودی اعلام میشود، گفت: همانطور که در بورس اتفاقات مختلف میتواند منجر به رفتار هیجانی شود، برخی اوقات بازار ارز نیز متاثر از خبرهای هیجانی و زودگذر، تکانههایی را تجربه میکند اما طی دو سال گذشته به دلیل شفافیت و دسترسی سهل و آسان به اطلاعات و آمار، کمتر شاهد هیجانات و نوسانات ناشی از نرخ ارز بودیم. وی تصریح کرد: باوجود اینکه خبرهای مهمی در اقتصاد ایران اعلام شده، اما در بازار ارز اثر نگذاشته که به دلیل شفافیت در اقتصاد ایران بوده، ولی آنچه مسلم است وقتی رشد ۸ درصدی اقتصادی محقق شود، یعنی بخش واقعی تولید افزایش مییابد و منجر به افزایش پول ملی میشود، به تدریج اثر تقویت پول ملی در کاهش قیمت ارزهای خارجی نمایان خواهد شد. رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: در سال ۹۰ درآمدهای ارزی کشور ۱۱۹ میلیارد دلار بوده که این رقم در سال ۹۳ به ۶۰ میلیارد دلار رسیده، ضمن اینکه بعد از تکانه شدید نفتی فقط ۴ درصد به قیمت ارز در بازار اضافه شده است.
جزئیات وام خرید خودرو
سیف در ادامه در پاسخ به سوالی درباره نحوه ارائه وام ۲۵ میلیون تومانی خودرو به مردم تصریح کرد: قطعا ارائه این وام منجر به تحریک تقاضا خواهد شد، زیرا تا پیش از این، وام خودرو ۱۵ میلیون تومان با بهره ۲۲ درصدی بود اما هماکنون همین وام به میزان ۲۵ میلیون تومان و با نرخ سود ۱۶ درصدی به مردم ارائه میشود. وی گفت: یک فرد برای خرید خودرو میتواند پیش پرداخت اندکی داشته باشد و مبلغ وام را نیز طی ۷ سال بپردازد. این تسهیلات در قالب خرید دین ارائه میشود. نرخ سود مورد نظر ۱۶ درصد است که از طریق نمایندگیهای مجاز شرکتهای خودروساز اجرا میشود. اسناد ناشی از فروش توسط شرکت خودروساز با نرخ ۱۶ درصد تنزیل و خریداری میشود، بانک مرکزی هم منابع لازم برای این تسهیلات را با نرخ ۱۴ درصد تامین میکند. رئیس کل بانک مرکزی همچنین درباره ارائه وام برای خرید لوازم خانگی، اظهارکرد: وامی که برای خرید لوازم خانگی به مردم ارائه میشود، منجر به ایجاد یک فضای رقابتی و نیز دسترسی به کالای مناسب از سوی مردم خواهد شد و بنابراین فروشندگان باید این وام را پس از اعمال تخفیف لحاظ کنند، چرا که یک بازار رقابتی به وجود آمده و بر این اساس اگر فروشندگان تخفیف ندهند، رقبای آنها کالا را با قیمتی ارزانتر در اختیار مردم میگذارند. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر انگیزه بانکها برای اعطای تسهیلات ۱۶ درصدی به خریداران کالا گفت: بانکها ۲ درصد سود از این محل به دست میآورند که یک سود معقول است، این در شرایطی است که بانک مرکزی وام را با نرخ ۱۴ درصد به بانکهای عامل میدهد و آنها با سود ۲ درصدی آن را با نرخ ۱۶ درصدی در اختیار مردم میگذارند. سیف درباره پیشنهاد اتحادیه لوازم خانگی مبنی بر جایگزنی سبد کالای لوازم خانگی به جای اعطای وام، گفت: نمیتوان قدرت انتخاب را از مشتریان گرفت و به آنها تحمیل کرد که حتما در کنار خرید ماشین لباسشویی، پلوپز هم بخرند، بنابراین بانک مرکزی با چنین شیوهای در تحریک تقاضا موافق نیست.
۰۷:۳۴:۱۱ دبیر همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران
رکود حاکم بر بازار داخلی صنایع زیادی را تحت تاثیر خود قرار داده است اما صنعت فولاد بیش از سایر صنایع در تنگنای حاصل از رکود گرفتار شده است، چراکه علاوه بر رکود داخلی، افت شدید قیمتهای جهانی و افزایش قیمت حاملهای انرژی در داخل باعث شده است قیمت تمامشده محصول در بسیاری از کارخانههای تولید فولاد ایران بالاتر از قیمت بازار باشد.
آیا قیمتهای فولاد و سنگآهن در جهان همچنان کاهشی است؟
از سوی دیگر این وضع در بازار مواد اولیه نیز حاکم است. در سالهای گذشته به دلیل افزایش قیمت دلار و بالا بودن قیمتهای جهانی سنگآهن، تولید این محصول معدنی در ایران گسترش یافت و معادن کوچک فراوانی توجیه اقتصادی پیدا کردند، معادنی که به جای تولید علمی و بهینه با روشهای سنتی از مارجین بالای صادرات استفاده کرده و تولید حداقلی با بهرهوری پایین را انتخاب کردهاند، اما با کاهش قیمتهای جهانی و همچنین تثبیت قیمت دلار در ایران این معادن نیز وارد بحران شدهاند و افت قیمت تا جایی پیش رفته است که معادن بزرگ نیز از مشکل دور نبودهاند. اکنون پرسش اصلی این است که بحران فعلی صنعت فولاد تا کی ادامه خواهد داشت و تکلیف پروژههای فراوان فولادی و معدنی که در دست اجراست از طرحهای استانی گرفته تا فعالان بخش خصوصی که در نظر دارند ظرفیت تولید فولادی ایران را به ۵۵ میلیون تن برساند، چیست؟ پروژههایی که بسیاری از آنها پیش از رسیدن به تولید، توجیه اقتصادی خود را از دست دادهاند و اگر این وضعیت قیمت و رکود ادامه یابد این موضوع به سایر پروژهها نیز سرایت خواهد کرد. بنابر این به نظر میرسد شناخت آینده کوتاهمدت و میانمدت صنعت فولاد ایران برای ادامه مسیر، امری ضروری است. فولاد یک کالای کاملا جهانی است و شما نمیتوانید بدون در نظر گرفتن شرایط بازارهای جهانی برای آن برنامهریزی کنید، آن هم در شرایطی که اگر ما به تولید ۵۵ میلیون تن در سال برسیم حداقل ۲۰ تا ۲۵ میلیون تن آن را باید صادر کنیم، چرا که در بهترین شرایط رونق هم ما مصرفی بیش از ۳۰ میلیون تن فولاد در سال نخواهیم داشت. بنابراین، بررسی وضعیت فولاد در جهان خصوصا فولاد چین که با تولید ۸۲۲میلیون تن در سال ۲۰۱۴ بیش از ۵۰ درصد تولید فولاد خام در جهان را در اختیار داشته است برای برنامهریزی امری ضروری به نظر میرسد. بر همین مبنا در ابتدا اتفاقات صنعت فولاد چین و صنایع مرتبط به آن مانند سنگآهن استرالیا و برزیل را مورد بررسی قرار خواهیم داد. چند اتفاق مهم در صنعت فولاد چین رخ داده است که مسلما بازارهای دنیا را تحت تاثیر قرار میدهد:
۱- صادرات فولاد چین در سال ۲۰۱۰ برابر با ۶/ ۱ میلیون تن بود که این رقم در سال ۲۰۱۴ به ۹۲ میلیون تن رسید و با توجه به میزان صادرات در ۸ ماه نخست سال ۲۰۱۵ برآورد میشود تا پایان سال ۲۰۱۵ صادرات محصولات فولادی چین از ۱۳۰ میلیون تن بگذرد. در سال ۲۰۱۶ نیز صادرات فولاد چین بر اساس پیشبینیها از ۱۵۰ میلیون تن محصول نهایی فراتر خواهد رفت.
۲- تولید فولاد چین در ۸ ماه نخست سال ۲۰۱۵ برابر با ۵۴۰میلیون تن و نسبت به دوره مشابه سال قبل ۸/۲ درصد کاهش داشته است (۵۵۶ میلیون تن تولید منتهی به ماه آگوست سال ۲۰۱۴) که اگر وضعیت به همین روال ادامه یابد انتظار میرود تا پایان سال ۲۰۱۵ تولید فولاد در چین به میزان ۲۳ میلیون تن کاهش یابد و این به معنی حداقل ۴۶ میلیون تن کاهش مصرف سنگآهن در این کشور است.
۳- تولید سنگآهن در استرالیا خصوصا در شرکت RioTinto افزایش یافته و یک معدن به ظرفیت ۵۵ میلیون تن سنگآهن دانهبندی شده به ظرفیت این کشور اضافه خواهد شد. (گزارش شرکت ریوتینتو در پانزدهمین همایش فولاد و مواد اولیه چین در سپتامبر ۲۰۱۵) استرالیا بزرگترین صادرکننده سنگآهن در جهان با صادرات بیش از ۶۵۰ میلیون تن سنگآهن در سال ۲۰۱۴ است.
۴- برزیل ظرفیت تولید سنگآهن خود را در سال ۲۰۱۵ به میزان ۲۰ میلیون تن افزایش خواهد داد و به ۳۴۰ میلیون تن در سال خواهد رساند (تولید سنگآهن ایران در سال ۲۰۱۴ برابر با ۴۵ میلیون تن بوده است که بیش از ۱۵ میلیون تن آن برای صادرات تولید شده است). موارد بالا به این معنی است که ما در سال ۲۰۱۶ در جهان حداقل ۱۵۰میلیون تن صادرات فولاد ارزانقیمت از چین خواهیم داشت که نظم بازارهای مختلف خصوصا بازار خلیج فارس را به هم خواهد زد و حداقل ۱۲۰ میلیون تن نیز سنگآهن دانهبندیشده مازاد وارد بازار خواهد شد و این موضوع نیز به معنی ادامه افت قیمت جهانی سنگآهن است. حتی میتوان گفت شروع این داستان در سال ۲۰۱۵ نیز قابل مشاهده است و با توجه به رکود گسترده در بازارهای مختلف از جمله کشور خودمان و منطقه خاورمیانه، واضح است که چرا قیمت سنگآهن و فولاد تا این حد کاهش یافته است، به صورتی که معادن کوچک سنگآهن در جهان خصوصا ایران ، با بحران جدی مواجه شدهاند و قیمت تمامشده بسیاری از تولیدکنندگان فولاد در حال حاضر بالاتر از قیمتهای بازار است که حمایت تعرفهای از فولاد در ابتدای سال ۱۳۹۴ هر چند اندک اما سیاستی بر مبنای همین امر بوده است. حال باتوجه به اینکه در منطقه خاورمیانه انتظار ثبات و رونق اقتصادی در سال ۲۰۱۶ بسیار پایین است و امید به پایان بحران اتحادیه اروپا نیز در سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ کمرنگ است و جهان با عرضه مازاد فولاد و سنگآهن نیز مواجه است، انتظار میرود دره مرگ قیمتی فولاد در سال ۲۰۱۶ نیز ادامه داشته باشد اما از طرف دیگر یک موضوع باعث تامل بیشتری در این زمینه میشود و آن اینکه در ایران لغو تحریمها آغاز شده است و بسیاری از سرمایهگذاران به سراغ اقتصاد ایران آمدهاند و کشور ما در شمار معدود کشورهای امن و باثبات منطقه خاورمیانه و شمال آفریقاست و پتانسیل خوبی برای ایجاد رونق اقتصادی دارد. با توجه به این موضوع سوال اصلی مطرح میشود که آیا رونق اقتصادی در ایران باعث افزایش قیمت سنگآهن و فولاد خواهد شد یا سطح قیمتهای جهانی و امکان واردات این محصولات مانع افزایش قیمتها خواهد شد؟ توجه داشته باشیم که کاهش قیمت سنگآهن منجر به تعطیلی معادن کوچک و کاهش قیمت فولاد منجر به ورشکستگی بسیاری از کارخانهها نورد خواهد شد. و تنها راه حمایتی دولت در کوتاهمدت وضع تعرفه برای واردات است که تجربه ثابت کرده نه دولتها علاقهای به این موضوع در حوزه فولاد دارند و نه تعرفه بالا مشکلات صنعت فولاد ایران را مرتفع خواهد کرد. بنا به حساسیت این موضوع، امسال موضوع اصلی ششمین همایش «چشم انداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار»، نگاه به آینده بازار و روند قیمتها در سال ۱۳۹۵ خواهد بود؛ سوالی که اهمیتی حیاتی برای فعالان این بخش و بالاتر از آن برای پروژههای در دست اجرا دارد. پروژههایی که با این روند قیمت، پیش از آغاز تولید، توجیه اقتصادی خود را از دست دادهاند. به هر طریق ششمین همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران که در تاریخ ۲۷ و ۲۸ بهمن ماه سال جاری در تهران برگزار خواهد شد، در تلاش است که با دعوت از تحلیلگران سرشناس فولاد در جهان که در فرصتهای آتی به معرفی آنها نیز خواهیم پرداخت شرایط حاکم بر بازار ایران و منطقه را تحلیل کند.
۰۷:۳۳:۵۲ دنیای اقتصاد: پس از ۱۰ سال، محافظهکاران کانادایی سرانجام مجبور به وداع با قدرت شدند. در انتخابات روز گذشته حزب لیبرال موفق شد اکثریت قاطع آرا را ازآن خود کند و حزب محافظهکار را پشتسر بگذارد. به این ترتیب نخستوزیر محافظهکار استفان هارپر، به زودی جای خود را به «جاستین ترودو»ی لیبرال خواهد داد. لیبرالها با در اختیار گرفتن بیش از ۱۷۰ کرسی از ۳۳۸ کرسی «مجلس عوام»، دولت اکثریت را تشکیل خواهند داد. در انتخابات روز گذشته نامزدهای لیبرال توانستند ۱۸۴ کرسی به دست آورند. کارزار انتخاباتی اخیر کانادا، «پرخرجترین» رقابت انتخاباتی طی ۱۴۰ سال گذشته بوده است.
گروه جهان: پس از حضور ۱۰ ساله محافظهکاران در مسند قدرت در کانادا، سرانجام دوشنبه ۲۷مهرماه مجبور به وداع با قدرت شدند. به گزارش سیانان، در اولین انتخابات عمومی که پس از ۱۰ سال در کانادا برگزار شد حزب لیبرال موفق شد اکثریت قاطع آرا را از آن خود کند و حزب محافظهکار را پشت سر بگذارد. به این ترتیب نخستوزیر محافظهکار استفان هارپر، به زودی جای خود را به «جاستین ترودو»ی لیبرال خواهد داد. ترودو در اوایل صبح سهشنبه در جمع حامیان خود در اتاوا اعلام کرد: «این همان چیزی است که سیاستورزی مثبت به دنبال آن است. من تاریخ را نساختم. این شمایید که تاریخ را میسازید.»
پیروزی حزب لیبرال و ترودو باعث شد هارپر و حزب محافظهکار او نتواند برای چهارمین بار در مسند قدرت حضور داشته باشد. به گزارش سیانان، در کانادا محدودیت برای دوره حضور وجود ندارد. اگرچه هارپر اعلام کرده که از رهبری حزب استعفا میدهد اما در پارلمان حضور خواهد داشت. در برآوردهای اولیه مشخص نشده بود که این حزب میتواند یک دولت در اکثریت تشکیل دهد یا مجبور خواهد بود هدایت دولت اقلیتی را در دست گیرد اما خبرگزاریهای فرانسه، سیبیسی و سیتیوی اعلام کردند که لیبرالها با در اختیار گرفتن بیش از ۱۷۰ کرسی از ۳۳۸ کرسی «مجلس عوام»، دولت اکثریتی تشکیل خواهند داد. این در حالی است که سیانان مینویسد: «نامزدهای لیبرال توانستند ۱۸۴ کرسی به دست آورند اما کسب ۱۷۰ کرسی برای داشتن اکثریت لازم است.» بنا بر گزارشها کارزار انتخاباتی اخیر کانادا، «پرخرجترین» طی ۱۴۰ سال گذشته بوده است. رسانههای کانادایی میگویند ترودوی ۴۳ساله در میان جوانترین نخستوزیران کانادا در جایگاه دوم قرار دارد.
آغاز یک سلسله؟
«جاستین ترودو»ی ۴۳ ساله فرزند «پییر الیوت ترودو» نخستوزیر اسبق کاناداست که ۴۷ سال پیش به نخستوزیری رسید. ترودو، پس از «جو کلارک» دومین نخستوزیر جوان در تاریخ کانادا خواهد بود. کلارک در سال ۱۹۷۹ در سن ۴۰ سالگی به نخستوزیری کانادا رسیده بود. حزب لیبرال از زمان پایهگذاری پارلمان کانادا در نیمه دوم قرن نوزدهم یا قدرت را در دست داشت یا بهعنوان حزب دوم، نقش حزب اصلی مخالف را ایفا میکرد اما در انتخابات سال ۲۰۱۱، به رده سومین حزب در پارلمان تنزل یافت. گفته میشود پییر ترودو، پدر جاستین، در سال ۱۹۶۸ به نخستوزیری کانادا رسید و بهعنوان یکی از محبوبترین رهبران این کشور به مدت ۱۵سال رهبری دولت را در دست داشت. جاستین سوار بر موج ضدمحافظهکاری و با هدایت احساسات مردمی توانست حزب محافظهکار را کنار بزند. بسیاری معتقدند انتخابات اخیر رفراندومی برای محبوبیت حزب محافظهکار بود چرا که این حزب در زمینه مسائل اقتصادی، فرهنگی، قوانین مهاجرت و مساله تروریسم رویکرد سختگیرانهای داشت. به گزارش سیانان، در این چرخه ۷۸ روزه انتخابات، بسیاری ترودو را نادیده میگرفتند چرا که معتقد بودند او چیزی از خود ندارد و به واسطه تکیه بر میراث پدرش و نام خانوادگی معروفش وارد گود سیاست شده است. با این حال، کارشناسان کانادایی ترودو و حزب او و نحوه رهبری وی را که منجر به پیروزی تمامعیار لیبرالها شد، ارج مینهند. این نشان داد ترودو میرود که به چهرهای محبوب در کشورش تبدیل شود. در هفته منتهی به روز انتخابات محبوبیت حزب لیبرالِ ترودو ۵ درصد افزایش یافت. سیانان مینویسد: تحلیلگران کانادایی بر این باور بودند که این انتخابات شاهد رقابتهایی سخت خواهد بود که در آن هارپر- ترودو شانه به شانه یکدیگر حرکت میکنند و «حزب دموکراتیک نوین» (NDP) به رهبری توماس مولکر هم نزدیک به آنها پیش خواهد رفت. حزب دموکراتیک نوین ۴۴ کرسی را به دست آورد. بلوک جداییطلب کبک ۱۰ کرسی و حزب سبز هم یک کرسی به دست آورد. ترودو وعده داده است که از مالیات طبقه متوسط بکاهد و مالیات ثروتمندها را افزایش دهد، روابط با واشنگتن را ترمیم کند، نیروهای کشور را از نبردها علیه «حکومت اسلامی» بیرون بیاورد و در مقابل بر کمکهای انساندوستانه بیفزاید و با تغییرات اقلیمی مبارزه کند. ترودو بر خلاف سلف خود مدافع رابطه با ایران هم هست.
دغدغههای انتخاباتی
نیویورکتایمز در گزارشی مینویسد، در بحبوحه بهت و حیرت مردم و سیاستمداران، جوانی ۴۳ساله و رهبر حزب لیبرال پیروز انتخابات کانادا شد. در کوران رقابتهای انتخاباتی چند مساله به دغدغه مردم و سیاستمداران تبدیل شده بود. با این حال، نیویورکتایمز مدعی است این ۵ مورد به پاشنه آشیل دولت هارپر تبدیل شد که در نهایت زمینهساز سقوط او شد.
۱ – اقتصاد: کانادا به لحاظ اقتصادی در رکود قرار دارد. عمده دلیل این رکود هم این است که قیمت منابع طبیعی به ویژه نفت کاهش یافته است. ترودو اعلام کرده که روی پروژههای زیربنایی سرمایهگذاری خواهد کرد و اقتصاد را بهگونهای هدایت میکند که بتواند اقتصاد را دچار تحرک کند. در واقع، توازن بخشیدن به بودجه دغدغه اصلی سه نامزد اصلی (هارپر، مولکر و ترودو) بود.
۲ – آوارگان: در میان بسیاری از دستور کارهای انتخاباتی یک مساله تاثیر چشمگیری داشت و در واقع از آن با عنوان «شوک به انتخابات» تعبیر شد. به گزارش نیویورکتایمز، وقتی خانواده آیلان کردی، کودک سه سالهای که در ساحل ترکیه غرق شد، اعلام کردند که به دنبال مهاجرت به کانادا بودند، بلافاصله نگاهها به فرآیند آهسته و کند دولت هارپر دوخته شد. کارشناسان میگویند مداخلات سیاسی یکی از عوامل تاخیر در صدور ویزای خانواده آیلان بود. حتی برخی تحلیلگران پا فراتر گذاشته و ادعا میکنند یکی از دلایل شکست حزب محافظهکار به رهبری هارپر همین قضیه بود.
۳ – برقع: دولت هارپر از زنان مسلمان خواسته بود در مراسمهای شهروندی برقع بهصورت نزنند. دادگاه نیز از دولت در این زمینه حمایت کرد. دولت هارپر همچنین اعلام کرده بود که خط تلفنی برقرار خواهد کرد تا «این رفتارهای بربرگونه» را گزارش دهند. سخنان و مواضع هارپر باعث خشم و نگرانی در میان رأی دهندگان در کبک شد. با این حال، سیاست او با مخالفت رهبران اپوزیسیون مواجه شد.
۴ – شراکت و توافق تجاری فراآتلانتیکی: هارپر این موضوع را ضرورت احیای اقتصاد تفسیر میکرد. مولکر، رقیب وی، استدلال کرده بود که این توافق باعث تهدید ۲۰هزار شغل در صنعت قطعه (خودرو) شده است. ترودو اعلام کرده بود در این باره موضعی نخواهد گرفت مگر اینکه متن کامل آن منتشر شود اما بهطور کلی مدافع تجارت آزاد است.
۵ – فساد: برخی سناتورهای محافظهکار با بده بستانهای مالی- سیاسی وارد سیاست شدهاند. بهطور مثال، رئیس کارکنان هارپر یکی از نمایندگان محافظهکار را خریده بود. این نماینده هم اکنون در حال محاکمه است و افشای چنین مسالهای ضربهای به نخستوزیر هارپر وارد آورد.
کارشناسان معتقدند یکی از ویژگیهای اساسی انتخابات در کشوری چون کانادا بر خلاف بسیاری از کشورهای جهان در این است که شور و هیجان خاصی در دوران انتخابات ظاهر نمیشود. بیشک درصد بالایی از رایدهندگان در مورد برنامههای اقتصادی و سیاست خارجی احزاب شرکتکننده در انتخابات بیخبرند و رای دادن به نامزدی از یک حزب را تنها به دلیل مخالفت با حزب دیگر یا موافقت با سیاستهای مالیاتی آن حزب میدانند. اعلام پیروزی حزب لیبرال با ناخرسندی بازارهای مالی کانادا مواجه شده که سیاستهای محافظهکارانه دولت سابق را بیشتر میپسندیدند. نظام پارلمانی کانادا از دو مجلس عوام متشکل از ۳۳۸ نماینده و مجلس سنا متشکل از ۱۰۵ سناتور تشکیل یافته است. اعضای سنای کانادا توسط فرماندار کل و به توصیه نخستوزیر منصوب میشوند و نمایندگان مجلس عوام با رای مستقیم مردم انتخاب میشوند. حزب یا ائتلاف حزبی دارای اکثریت کرسیها در مجلس عوام دولت را تشکیل میدهد. جاستین ترودو که در سال ۲۰۱۳ به رهبری حزب انتخاب شد، با برنامهای حاوی افزایش هزینههای دولتی به منظور بازگرداندن رشد اقتصادی به کانادا وارد مبارزات انتخاباتی شد. بخش دیگر برنامه اقتصادی او شامل افزایش مالیات بر درآمدهای بالا به منظور تامین بخشی از درآمد لازم برای اجرای سیاست انبساط اقتصادی است.
۰۷:۳۳:۲۶ گروه بازرگانی- فروغ کریمی: همایش روز ملی صادرات امسال، متفاوت از سالهای گذشته برگزار شد؛ بهطوریکه اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران از میهمانان ویژه این همایش بودند. این دو عضو کابینه در این همایش با تشریح فضای پیشروی کشور پس از برجام، از ورود ایران به دور جدیدی از اقتصاد خبر دادند. از یکسو معاون اول رئیسجمهوری، از لغو تحریمها در آذرماه خبر داد و از سوی دیگر نیز وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه دوران تلخ سیاهنمایی از ایران به اتمام رسیده و فضای روانی علیه ایران در خارج از کشور فرو ریخته، از موافقان و مخالفان برجام خواست تا اجازه دهند این فضا در داخل کشور نیز شکل بگیرد. وی ملاک ارزیابی سفرا را در این دانست که تا چه اندازهای میتوانند به صادرات کمک کنند.
در عین حال، متولیان حوزه تجارت نیز خبرهای خوشی را برای صادرکنندگان به همراه داشتند. وزیر صنعت، معدن و تجارت در این همایش از افزایش ۲۰۰ میلیون دلاری سرمایه صندوق ضمانت صادرات برای حمایت از صادرکنندگان خبر داد. محمدرضا نعمتزاده همچنین اعلام کرد صندوق توسعه ملی، سپردهگذاریهایی را برای حمایت از صادرات در بانکهای عامل صورت داده که اخیرا عملیاتی شده است و دو بانک صنعت و معدن و توسعه صادرات با استفاده از سپردهگذاری این صندوق، به صادرات کمک خواهد کرد. روز گذشته همایش روز ملی صادرات در حالی برگزار شد که معاون اول رئیسجمهوری یکی از سخنرانان کلیدی این همایش بود. اسحاق جهانگیری به اقداماتی که در سازمان انرژی اتمی انجام شده اشاره و از لغو کامل تحریمها در آذر ماه و ورود ایران به مرحله جدید خبر داد.
وی افزود: از این موضوع خوشحالیم که تمام کسانی که درباره این توافق حرفی داشتند در کمیسیون ویژه چه بحق و چه ناحق، حرفهای خود را گفتند که از تلویزیون رسمی نیز پخش شد و در اختیار همه قرار گرفت. وی با بیان اینکه بعد از کمیسیون ویژه در نظرسنجی از مردم ۸۵ درصد موافق برجام بودند، ادامه داد: مراحل برجام در ایران تمام شد و در این مدت کوتاه دستاوردهای زیادی داشتیم. معاون اول رئیسجمهوری اضافه کرد: شورای امنیت سازمان ملل نیز با لغو یک قطعنامه، ۵ قطعنامه دیگر را نیز لغو کرد. خیلی از صاحبنظران قبل از انتخابات ریاست جمهوری به من میگفتند، ۱۶ سال هم بگذرد این قطعنامهها لغو نمیشود. وی افزود: آژانس نیز بلافاصله اطلاعات در اختیارش قرار گرفت، گزارش خود را از ایران اعلام کرد و نتیجهاش این شد که همه کشورها روز اجرا را اعلام کردند و آمریکاییها هم اعلام کردند تحریمها متوقف شده است و زمان اجرای آن باید مشخص شود. در حال حاضر نیز آمریکا، چین و ایران در بیانیهای اعلام کردند که برای مدرنسازی رآکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک با ایران مشارکت میکنند.
وی افزود: در اثر تحریمها فرصتهایی ایجاد شد و ملت ایران در انتخابات ۹۲ تیم جدیدی را بر سر کار آوردند که برای توسعه کشور برنامه جدیتری داشته باشند. ما نیز خود را آماده کردهایم که بعد از لغو تحریمها ۵۰۰ هزار بشکه نفت به تولید خود اضافه کنیم. معاون اول رئیسجمهوری گفت: مهمترین بحثی که سعی شد بیشترین تحریمها به آن وارد شود مساله نفت بود، با لغو تحریمها، ظرف چند ماه تولید یک میلیون بشکهای که با تحریمها کم کرده بودند برخواهد گشت و حتما ظرف چند ماه به صادرات روزانه ۲ میلیون بشکهای نفت که قبل از تحریمها داشتیم بر میگردیم. وی در بخش دیگری از سخنان خود به آزادسازی منابع اشاره کرد و گفت: اینکه عدهای سعی میکنند با مسائل حاشیهای دستاوردها را کوچک جلوه دهند، نباید توجه کرد، همان ۳۰ میلیارد دلاری که متفق همه است و منابعی که آزاد میشود در اقتصاد کشور به کار گرفته میشود. شاید به بودجه کمکی نکند اما قطعا به اقتصاد کشور کمک خواهد کرد و در خدمت اقتصاد، سرمایهگذاری، واردات و فعالیتهای اقتصادی قرار میگیرد. وی با بیان اینکه برخی از گروههای خارجی که به ایران وارد شدند و با مقامات ایران مذاکره کردهاند، منجر به عقد قرارداد شده است، اعلام کرد: برای اولین قرارداد خارجی ۲/ ۴ میلیون یورو سرمایه در صنعت نیرو کشور وارد خواهد شد که به زودی در دولت مراحل آن را تصویب خواهیم کرد.
معاون اول رئیسجمهوری افزود: موجی از فعالان اقتصادی به سمت ایران خواهند آمد و ما با شرایط جدیدی در اقتصاد ایران روبهرو هستیم. ایران ظرفیتهای استثنایی دارد که ممکن است در مقابل این ظرفیتها چالشهای جدی پیشرو باشد. وی افزود: تورم و بیکاری دو رقمی یکی از این چالشها است. مردم کشور نیز انتظار دارند که به رفاه بهتری برسند و کشور از لحاظ توسعه شرایط بهتری را داشته باشد. جهانگیری در ادامه سخنان خود بر لزوم نهایی کردن برنامههای عملیاتی سیاستهای اقتصاد مقاومتی تاکید کرد و گفت: به همه دستگاهها ابلاغ کردیم و دستگاهها براساس آن برنامه عملیاتی دادند. یکی از این برنامههای جدید اقتصاد مقاومتی که نهایی شده است، ارتقای بهرهوری در انرژی، آب، نان، سرمایه و نیروی کار است. معاون اول رئیسجمهور برنامه دوم دولت در اجرای اقتصاد مقاومتی را برونگرایی اقتصاد عنوان کرد و گفت: این اقتصاد جز با برونگرایی امکان توسعه ندارد. یکی از راههای برونگرایی نیز توسعه صادرات است که بر این اساس ما باید کشورهای هدفمان را مشخص و تولیداتی قابل عرضه به آنها، ارائه کنیم.
وی به توانمندی بسیار بالای پیمانکاران ایرانی در صدور خدمات فنی و مهندسی اشاره کرد و گفت: صندوق توسعه ملی وظیفه دارد در دور جدید از اقتصاد ایران به پشتیبانی از توسعه صادرات کشور بپردازد چراکه از ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی که ایران در خارج از کشور دارد، ۴۰ میلیارد دلار آن سهم صندوق توسعه ملی است و این رقم پولی است که باید در خدمت بخش خصوصی قرار گرفته یا سرمایهگذاری شده و پشتیبان صادرات و صادرکنندگان شود. وی ادامه داد: ما نیز آمادگی داریم با سیاستهایی که بانک توسعه صادرات تنظیم میکند به هر میزان با نرخهای بینالمللی از صادرکننده حمایت کنیم. البته هیچکدام از این کارها نباید به رانت تبدیل شود بلکه باید شفاف باشد و از سوی دیگر نیز باید در کشورهای همسایه کارهای جدی در این حوزه انجام دهیم.
وی ادامه داد: ارمنستان کوچکترین عضو اقتصادی اوراسیا است که در سفر اخیر به این کشور بنا بر این شد که از ظرفیت ارمنستان استفاده شود. این در حالی است که هر تولیدی که مرحله آخر خود را سپری میکند، میتواند در ارمنستان انجام شده و از طریق این کشور به بازار ۲۵۰ میلیون نفری صادر شود. جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود به بحث کاهش درآمدهای نفتی ایران اشاره کرد و گفت: اقتصاد و بودجه ایران به شدت به نفت وابسته است. یکی دو بار با جهش قیمت نفت در سال ۵۳، همچنین در سالهای اخیر مواجه بودهایم این درآمدها باعث شد که برخی از کشورهای نفتی دچار بیماری هلندی شوند. وی ادامه داد: خیلی از کشورهای نفتی بعد از سال ۵۳ برای گرفتار نشدن به این بیماری راهکارهایی پیدا کردند؛ البته اینطور هم نبوده که ما راهکار پیدا نکرده باشیم. در برنامه سوم در دولت اصلاحات حساب ذخیره ارزی را راهاندازی کردیم تا هم بتوان از درآمدهای آن کمک گرفت و هم بخشی را برای زمانی که قیمت نفت پایین است در نظر گرفت.
وی افزود: ما تا یک جمله واقعیتدار میگوییم به برخی دوستان دولت سابق برمیخورد و ناراحت میشوند. این گزارش دیوان محاسبات است که در زمان راهاندازی صندوق توسعه ملی باید ۱۷۱ میلیارد دلار پول در حساب ذخیره ارزی میبود، اما آقایان آن را بیحساب خرج کردند و وقتی به آنها گفتیم این پولها کجا خرج شده ناراحت شدند. معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه روزی که صندوق توسعه ملی تشکیل شد فقط ۱۲میلیارد دلار در حساب ذخیره ارزی پول وجود داشت، گفت: در حالی که فکر میکردند قیمت نفت هیچ گاه پایین نمیآید، درآمد نفتی در سال ۹۰ معادل ۱۱۸ میلیارد دلار اما رشد اقتصادی در سال ۹۱ منفی ۸/ ۶ درصد بود. وی گفت: امسال درآمد نفتی کمتر از ۲۰ میلیارد دلار یعنی ۱۸ میلیارد دلار بوده است؛ بنابراین معلوم است که کشور با مشکل مواجه میشود اما ما اجازه ندادیم ثبات اقتصادی کشور بههم بخورد. وی در ادامه گفت: در مقطعی ۲۲ میلیارد دلار به دبی و استانبول بردند که بفروشند تا نرخ ارز را پایین نگه دارند. جهانگیری همچنین تاکید کرد: ما در دولت برنامههای خوبی تدوین کردهایم و آینده اقتصادی ایران را روشن ارزیابی میکنیم و پیشبینی شده که رشد اقتصادی ایران در سال ۹۵ بالای ۷ درصد باشد.
جهانگیری اضافه کرد: امروز در شرایطی هستیم که متفاوت از سالهای گذشته است و حضور شاداب شما فعالان اقتصادی در این جلسه این تفاوت جدی را نشان میدهد. وی ادامه داد: اتفاقات مهمی در کشور افتاده که مهمترین آن توافق هستهای و لغو تحریمهای ظالمانهای بود که علیه مردم ایران وضع شده بود.معاون اول رئیسجمهوری اضافه کرد: دولت از زمانی که مذاکرات را شروع کرد با شرایط خاص بینالمللی روبهرو بود، گفتوگو و مذاکرات در شرایط دشواری شروع شد. مذاکرات سخت، دشوار و پیچیدهای بود که در سطح بینالمللی این احساس بهوجود آمده بود که دشمنان انقلاب اسلامی با پیشروی که علیه ملت و نظام کرده بودند به نقطه مهم و حساسی رسیدهاند. جهانگیری با بیان اینکه استنباطشان این بود که هدفگذاری دقیقی داشتهاند و میتوانند این کشور و ملت را از پای دربیاورند، افزود: فضای بینالمللی را به زعم خودشان فراهم کرده بودند، اسرائیلیها با تمام وجود شاداب بودند که توانستهاند فشارهای اقتصادی را بر ایران سنگین کنند. وی یادآور شد: برخی کشورهای منطقه نیز همواره متاسفانه با دشمنان ملت ایران همصدا میشدند و در زمانهایی که فشار علیه ملت ایران زیاد میشد چه در دوران جنگ و چه بعد از آن احساس میکردند که در یک شرایط خاصی قرار گرفتهاند و باید آنچه در توان دارند علیه ایران به کار بگیرند.
معاون اول رئیسجمهوری اظهار کرد: ایران در فضایی وارد مذاکره شد که کشورهای در حال مذاکره یعنی ۱+۵ هم به دلیل روحیه استکباری و ضدیتی که با ایران داشتند، از یک روحیه زیاده خواهی و زیاده طلبی نیزبرخوردار بودند.جهانگیری ادامه داد: البته ملت ایران در این مذاکرات فرصتهای خوبی در اختیار تیم مذاکرهکننده قرار داده بودند که مهمترین آنها فرصت، ایستادگی، صبوری و روحیه مقاومتی ملت بود که هم بر حق قانونی خود پافشاری میکردند و هم از تیم مذاکرهکننده میخواستند که با شجاعت و قاطعیت وارد این کار شود.وی ادامه داد: رهبر هوشمند، شجاع و دلسوز ایران نیز دستورات جدی برای ادامه مذاکرات با شیوهای جدید داشت؛ حوزه نفوذ ایران که حوزه قدرتمندی بود به یک تهدید علیه ایران تبدیل شده بود که اکنون به منزله یک فرصت طلایی در اختیار تیم مذاکرهکننده قرار گرفت.
معاون اول رئیسجمهوری با بیان اینکه دنیا از شرایط ناامن منطقه فهمید که با ایران میتواند ثبات را به منطقه حساس و مهم خاورمیانه بازگرداند، گفت: رئیسجمهوری نیز که با رای ملت انتخاب شد سابقه، دانش، شخصیت و آگاهی است بهعنوان یک فرصت برای مذاکره در اختیار کشور قرار گرفت. جهانگیری افزود: آقای رئیسجمهوری یک روحانی فاضل، مجتهد و مبارز قبل از انقلاب و با سابقه طولانی در عین حال یک دیپلمات حرفهای و آشنا به مذاکره و با شناخت کامل از فضای بینالمللی و داخلی، تیمی را سازماندهی کرد که این تیم خودش یک فرصت برای کشور فراهم کرد و برای نخستین بار نشان داد مذاکره به چه معنی است. وی یادآور شد: واقعا قبل از این کسانی که به فن مذاکره آشنا نبودند فکر میکردند مذاکره یعنی باید رفت به پشت میز و با طرف مقابل دعوا کرد و برگشت و بیانیه انقلابی خواند.
معاون اول رئیسجمهوری اضافه کرد: یکباره فضای جدیدی در کشور ایجاد شد و تیم مذاکرهکننده نخبه، شجاع و متدینی تحت ریاست وزیر امور خارجه شکل گرفت؛ این گروه از ایران یک تعریف جدیدی در فضای بینالمللی ارائه داد و نشان داد ایران میتواند در مقابل ۶ قدرت دنیا در پای میز مذاکره بنشیند و اهداف ترسیم شده را بهصورت دقیق و جدی پیگیری کند و به نتیجه برساند. وی گفت: شاید برای غربیها هم قابل تصور نبود که یک کشور جهان سوم در مقابل ۶ قدرت بزرگ دنیا در چنین مذاکراتی بتواند به چنین دستاوردهایی دست پیدا کند. جهانگیری ادامه داد: این دستاورد و مذاکره در تاریخ ایران ماندنی است، یقینا یکی از بزرگترین مذاکرات در سطح بینالمللی و یکی از دستاوردهای تاریخی ملت ایران به ثبت رسیده است. وی اضافه کرد: تمام مذاکرات بعد از نتیجه، خدمت رهبری گزارش داده شده، راهنماییهای رهبری دریافت و ادامه مذاکره انجام میشد. در سطح کلان کشور از طریق رئیسجمهوری، مقامهای دیگر نیز در جریان ریز مذاکرات بودند و هرجا نظری بود، بیان میشد و اصلاحات لازم صورت میگرفت. معاون اول رئیسجمهوری یادآور شد: پس از توافق، رژیم صهیونیستی تمام هم و غم خود را گذاشت که بتواند توسط کنگره آمریکا مانع اجرای توافق بشود. جهانگیری افزود: به هر صورت با تمام این تلاشها باز ما پیروز میدان بودیم که در یک صحنه نبرد منطقی توانسته بودیم گفتوگو کنیم و با دنیا به توافق برسیم.
اتمام دوران سیاهنمایی از ایران
وزیر امور خارجه، دیگر سخنران این همایش گفت: ما امروز شرایط جدیدی را در برابر کشور داریم، شرایطی که نقطه پایانی بر یک دوران تلخ سیاهنمایی از ایران گذاشته است، دورانی که از ایران یک تهدید امنیتی برای جهان ساخته بودند و براساس این تهدید فضایی را شکل داده بودند که ارتباط، گفتوگو و حمایت از ایران را دارای هزینه کرده بود. محمدجواد ظریف خاطرنشان کرد: اصطلاح بسیار شومی که در ارتباط با همکاری با ایران مطرح کرده بودند بهعنوان «هزینه حیثیتی همکاری با ایران»، برای هر ایرانی ایجاد خشم و نفرت از کسانی میکرد که این طرح بسیار نابجا و هراسانگاری و دشمنانگاری نظام اسلامی مبتنی بر رافت و مبتنی بر تعالیم عالیه اسلام را به دنیا مطرح میکردند. امروز این تلاش رنگ باخته و برماست که از این شرایط بهترین استفاده را ببریم. وزیر امور خارجه اضافه کرد: در دوران تحریم و سیاهنمایی علیه ایران آنچه باعث میشد ایران نتواند در صحنه بینالملل حضور داشته باشد یک فضای روانی ناحق علیه ایران بود، اما امروز این فضا در خارج از ایران فروریخته است. ظریف، خطاب به موافقان و مخالفان برجام گفت: از همه دوستان چه موافق و چه مخالف برجام درخواست میکنم اجازه شکلگیری این فضا را در کشور بدهند زیرا همه دنیا قبول کردند که ایران با عزت، سربلندی و مقاومت توانست کار خود را پیش ببرد و بنده نیز امیدوارم که بتوانیم با کشورهای مهم دنیا مذاکره کنیم و از آن به نتایح مورد نظر برسیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه امروز، وقت استفاده و بهرهبرداری از فرصتها است، خطاب به کسانی که با اجرای برجام مخالفت میکنند، گفت: اگر برجام نمره ۵،۱۰،۱۵،۵۰ یا ۹۰ دارد، در صورتی که ما از آن استفاده نکنیم و ناامیدی را در مردم تزریق کنیم، نمره آن صفر خواهد بود. بنابراین بر ما است که از این فرصت بهترین استفاده را داشته باشیم. وی تصریح کرد: اگر میخواهیم کسی دیگر بر این کشور تحریم اعمال نکند باید امروز این فضای روانی را تبدیل به واقعیتی کنیم که دیگران آنچنان اقتصادشان با ما گره بخورد تا دیگر نتوانند با شرایط خاصی برما تحریم اعمال کنند. وزیر امور خارجه افزود: با استفاده از سیاستهای اقتصاد مقاومتی چنین کاری امکانپذیر است. ما در وزارت خارجه تعهد میکنیم هر کاری را که در این زمینه بتوانیم انجام خواهیم داد و در خدمت همه فعالان اقتصادی هستیم. ظریف با اشاره به برگزاری سمینار ویژهای با حضور سفرای ایران در همه کشورها گفت: قرار است در نیمه اول آبان سمیناری با حضور همه سفرا تشکیل دهیم و با هدف تبدیل فضای روانی پسا تحریم به یک واقعیت عینی یک روز کامل را در خدمت معاون اول و تیم اقتصادی دولت خواهیم بود. وی ادامه داد: سفرای ما این آمادگی را دارند که بعد از این همایش با حضور در اتاقهای مختلف اقتصادی و بازرگانی و وزارتخانهها جلساتی با حضور فعالان این حوزه برگزار کنند. رئیس دستگاه دیپلماسی خطاب به فعالان اقتصادی و کارآفرینان گفت: از شما تقاضا میکنم ما را در این زمینه راهنمایی کنید. ظریف در پایان گفت: ما در وزارت خارجه از سال اول قبول مسوولیت، ملاک ارزیابی عملکرد سفرا را بر این اساس گذاشتیم که تا چه اندازه میتوانند به صادرات، اقتصاد کشور و اقتصاد مقاومتی کمک کنند.
افزایش سرمایه صندوق ضمانت صاد
محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این همایش در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: صادرات یک انتخاب نیست، بلکه الزامی است که برای ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی کشور به آن نیازمندیم. نعمتزاده با اشاره به دلایل افت صادرات غیرنفتی در نیمه نخست سال جاری گفت: شرایط عمومی کشور ناشی از طولانی شدن اجرای برجام، ناامنی در بازارهای هدف و کشورهای همسایه و افت قیمت جهانی نفت از دلایل کاهش صادرات در ۶ماه اول سال جاری بود، اما امیدواریم که در نیمه دوم سال جاری با فراهم آمدن بازارهای هدف شاهد رشد صادرات کالاهای غیرنفتی باشیم. وزیر صنعت افزود: همچنین سهم ما از صادرات کالا ۳۴دهم درصد و خدمات ۱۸دهم درصد است، براساس پیشبینیهای انجامشده در برنامه چشمانداز ۱۴۰۴ امیدواریم که میزان صدور کالا و خدمات ما به ۱۹۰میلیارد دلار برسد که این رقم در حال حاضر ۶۳ میلیارد دلار است.
نعمتزاده گفت: سرانه صادرات کالا و خدمات غیرنفتی کشور ۸۰۰ دلار است که این رقم نیز در چشمانداز باید به ۲هزار دلار برسد، اما اگر نتوانیم به این رقم دست یابیم جایگاه و منزلت خود را در جهان از دست میدهیم. وی از راهکارهای توسعه سرمایهگذاری خارجی در کشور، به ایجاد مشوقهای مالیاتی برای سرمایهگذاری و همکاری مشترک با خارجیان و تخفیف مالیاتی ۵۰ درصدی به سرمایهگذاران خارجی اشاره کرد و گفت: امیدواریم حداقل ۲۰ درصد از تولیدات سرمایهگذاریهای مشترک به خارج از کشور صادر شود. نعمتزاده یادآور شد: برای توسعه صادرات همچنین تسهیل ورود مواد اولیه و برقراری نرخ ترجیحی صادرات در دستور کار قرار دارد. وی گفت: سپردهگذاری صندوق توسعه ملی در بانکهای عامل برای ارائه تسهیلات به صادرکنندگان در نظر گرفته شده که این امر اخیرا در حال شکلگیری است. وزیر صنعت افزود: بانکهای صنعت، معدن و توسعه و تجارت مقداری از این تسهیلات را برای ارائه به صادرکنندگان دریافت کردهاند. وی در پایان گفت: به صندوق ضمانت صادرات ۲۰۰ میلیون دلار تزریق شده است تا شرایط لازم را برای تسهیل امور صادرکنندگان فراهم کند.
علامت مثبت WTO به ایران
ولیالله افخمیراد، رئیس سازمان توسعه تجارت نیز گفت: در شرایط پس از برجام، الحاق به سازمان تجارت جهانی در دستور جدی کار دولت قرار دارد، علامت مثبتی نیز از سوی این سازمان به ایران برای الحاق نشان داده شده است که امیدواریم با دیپلماسی وزارت امورخارجه بتوانیم فرآیند الحاق را آغاز کنیم.وی با اشاره به اینکه مذاکره با گروه کاری ایران برای الحاق به سازمان تجارت جهانی به زودی آغاز خواهد شد، خاطرنشان کرد: اما قبل از هر چیز لازم است یکسری اصلاحات گسترده در قوانین و مقررات بخش تجاری کشور در راستای ایجاد شفافیت انجام شود. افخمیراد ایجاد ثبات نسبی در فضای قانونی کشور و اصلاح ساختار اقتصادی را در راستای مبارزه با قاچاق و حمایت از صنایع نوپا ضروری برشمرد و افزود: در این میان حمایت از صنایع هایتک (با فناوری بالا) بهطور خاص باید در دستور کار قرار گیرد، چراکه بررسی روند صادرات کالا با فناوری بالا در دنیا نشان میدهد که در سال ۲۰۱۲، معادل۲۴۰۰میلیارد دلار از کالاهای با فناوری بالا در دنیا صادر شده است که نشانگر آن است که باید بیشتر روی صادرات و ارزش افزوده بالا تمرکز کنیم.
دولت تکلیف ثبات نرخ ارز را روشن کند
رئیس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه دولت باید تکلیف ثبات در نرخ ارز را روشن کند، گفت: تنها راه حل مشکلات، خروج دولت از تصدیگری و پرداختن به تولیگری است. محسن جلالپور تاکید کرد: برنامه پیشبینی قیمت ارز باید تحت یک ایده و برنامه به صادرکنندگان ارائه شود، به نحوی که یک صادرکننده بداند، در دو سال آتی سیاست ارزی کشور چه خواهد بود. وی به این موضوع نیز اشاره کرد که دولت باید مشخص کند، در آینده پیشرو در تعرفه، نرخگذاری و نیز قیمت ارز چه برنامهای دارد و آیا این برنامه میتواند منجر به توسعه صادرات شود؟ جلالپور به مساله تامین نقدینگی هم اشاره کرد و افزود: امروز یکی از الزامات جدی توسعه صادرات تامین نقدینگی است و بنابراین باید در اجرای بسته سیاستهای رشد اقتصادی، توجه ویژهای را به این موضوع معطوف کرد. جلالپور با اشاره به ضرورت وجود مشوقهای صادراتی گفت: البته ما پرداخت جوایز نقدی به صادرکنندگان را نمیخواهیم و بیشتر اعطای مشوقهای صادراتی را پیگیری میکنیم.
ضرورت حضور بنگاههای بزرگ برای توسعه اقتصاد
رئیس موسسه مطالعات پژوهشهای بازرگانی با بیان اینکه برای توسعه اقتصادی کشور حضور بنگاههای بزرگ ضروری است، گفت: زمان و هزینه زیادی صرف ایجاد بنگاههای بزرگ میشود و برای حضور در بازارهای جهانی باید بتوانیم رقابتی عمل کنیم.محمدرضا رضوی با اعلام این مطلب اظهار کرد: رساندن کشورهای با درآمدهای متوسط و پایین به درآمدهای بالا راهی بسیار صعبالعبور و مشکل است که برای عبور از آن باید دولت و بخش خصوصی اعتماد و همکاری لازم را با یکدیگر داشته باشنداین مقام مسوول با بیان اینکه در اقتصاد کشور باید به بنگاههای بزرگ توجه شود در حالی که صحبت خاصی از آنها نمیشود، گفت: واقعیت امر این است که ما به راحتی درباره دخالت دولت در اقتصاد، بنگاههای کوچک و توسعه اقتصاد صحبت میکنیم اما حرفی را راجع به بنگاههای بزرگ و شرایط آنها به زبان نمیآوریم.رضوی با تاکید بر اینکه حضور بنگاههای بزرگ برای توسعه اقتصاد ضروری است، گفت: بنگاههای بزرگ با دستور و ابلاغیه ایجاد نمیشوند و زمان زیادی صرف ایجاد و بهرهوری آن میشود. به همین منظور از بخش خصوصی نیز خواسته میشود که در این رابطه هماهنگ عمل کرده و شرایطی فراهم آورد که بنگاههای ما در بازار خارج از کشور رقابتی عمل کنند.
رونمایی از سردیس وزیر امور خارجه
در همایش روز ملی صادرات از سردیس محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان رونمایی شد. این سردیس، نماد تقدیر از مجاهدتهای ظریف و همکارانشان است. همچنین لوح تقدیری نیز به وزیر امور خارجه کشورمان به پاس زحمات وی اهدا شد.
۰۷:۳۲:۳۳ دنیای اقتصاد: پس از ارائه سیاستهای جدید دولت برای ایجاد رونق اقتصادی، «دنیایاقتصاد» در یک نظرسنجی نظر ۴۴ نفر از اقتصاددانان کشور را در این زمینه جویا شده است. در این نظرسنجی فقط ۵/ ۴ درصد از پاسخدهندگان کنترل تورم را عامل اصلی رکود دانستهاند. در مورد اثر بخشی سیاستهای تحریک تقاضا، فقط ۶/ ۱۳ درصد از پاسخدهندگان آن را بهترین سیاست در مقطع کنونی میدانند و ۴/ ۸۶ درصد از صاحبنظران معتقدند که سیاستهای انبساطی یا اساسا در سطح تولید موثر نیست یا فقط آثار کوتاهمدتی دارد. درخصوص مکانیسم اجرای سیاستهای پولی فقط ۵ درصد از پاسخدهندگان معتقدند که سیاستهای انبساطی آتی باید از طریق افزایش پایه پولی به انجام برسد. بهطور کلی میتوان چهار نتیجه مهم را از نظرسنجی فوقالذکر بهدست داد. اولا اکثریت اقتصاددانان عامل اصلی رکود را سیاستهای کنترل تورم دولت نمیدانند. ثانیا اقلیت ناچیزی از آنان سیاست تحریک تقاضا را بهترین سیاست در شرایط فعلی ارزیابی میکنند. ثالثا اکثریت صاحبنظران کشور سیاستهای انبساطی را در شرایط فعلی چارهساز نمیدانند و معتقدند در صورت لزوم انبساط پولی فقط باید از طریق ضریب فزاینده به انجام برسد و رابعا اکثریت صاحبنظران معتقدند که سیاست رصد ماهانه تورم میتواند با خطا همراه باشد.
رئیسجمهوری بسته پیشنهادی خود را برای خروج از رکود ارائه کرد. در این بسته قرار شده است بانک مرکزی با سیاستهای اعتباری، دست بانکهای منضبط را بازتر کند و نرخ سود تسهیلات بانکی به نفع تولید کاهش پیدا کند. از زمان نهایی شدن توافق هستهای تا اجرای آن عاملان اقتصادی در انتظار به سر میبرند. انتظاری برای لغو تحریمهای بینالمللی که به اعتقاد بسیاری از اقتصاددانان از عوامل اصلی رکود کنونی است. این انتظار از یکسو مصرفکنندگان را وادار میکند که برای تقاضا صبر پیشه کنند زیرا انتظار دارند لغو تحریمها بتواند قیمت کالاهای مورد نیاز آنها را کاهش دهد و از سوی دیگر تولیدکنندگان صنعتی هم منتظر مشخص شدن وضعیت قیمت مواد اولیه در صورت لغو تحریمها هستند زیرا بیم آن دارند که مبادا با تولید محصول گرانقیمت، موفق به عرضه آن در بازار نشوند. در این حال و در شرایطی که اکثر کارشناسان معتقدند آثار واقعی لغو تحریمها از سال آینده نمایان خواهد شد، عدهای راه خروج از این رکود را تحریک بخش تقاضا از طریق سیاست پولی انبساطی میدانند. این سیاستها میتوانند از کانال افزایش پایه پولی یا ضریب فزاینده انجام شوند که هریک اثرات متفاوتی برجای خواهند گذاشت. اجرای این گونه سیاستها منتقدانی هم دارد که میگویند با وجود رشد نقدینگی ۲۳ درصدی، مشکل اقتصاد ایران در حال حاضر کمبود پول و تسهیلات نیست و سیاستهای انبساطی بزرگترین دستاورد اقتصادی دولت یعنی کاهش تورم را مختل خواهد کرد و سیکل دائمی تورم و رکود را موجب خواهد شد و معتقدند نباید فرصت تاریخی کاهش تورم را از دست داد.
نظرسنجی انجام گرفته که تقریبا تمامی اقتصاددانان مطرح ایرانی را شامل میشود، حاوی نکات جالبی است. در این نظرسنجی فقط ۴/۵ درصد از پاسخدهندگان کنترل تورم را عامل اصلی رکود دانستهاند و ۴۱ درصد از پاسخدهندگان اساسا رکود اقتصادی را نشأت گرفته از سیاستهای کنترل تورم نمیدانند. در مورد اثر بخشی سیاستهای تحریک تقاضا، فقط ۱۳/۶ درصد از پاسخدهندگان آن را بهترین سیاست در مقطع کنونی میدانند و ۸۶/۴ درصد از صاحبنظران معتقدند که سیاستهای انبساطی یا اساسا در سطح تولید موثر نیست یا فقط آثار کوتاه مدتی دارد. درخصوص مکانیسم اجرای سیاستهای پولی فقط ۵ درصد از پاسخدهندگان معتقدند که سیاستهای انبساطی آتی باید از طریق افزایش پایه پولی به انجام برسد؛ در حالی که به نظر میرسد سیاستهای پرداخت وام کمبهره، تزریق منابع بانک مرکزی به بازار بین بانکی و پرداخت ۷۵۰۰ میلیارد تومان برای تامین بودجه عمرانی همگی از طریق برداشت از بانک مرکزی عملی است.
همچنین ۹۵ درصد از صاحبنظران معتقدند سیاستهای انبساطی یا نباید به انجام برسد یا مکانیسم آن باید فقط از طریق ضریب فزاینده قانونی باشد که آن هم از قابلیت مانور مختصری برخوردار است. در خصوص سیاست دولت به منظور رصد ماهانه تورم و بازگشت دوباره به سیاستهای انقباضی در صورت افزایش نرخ تورم ماهانه از مرز تعیین شده یک درصدی نیز صاحبنظران دیدگاههای جالبی را مطرح کردهاند. فقط ۲۰/۵ درصد از پاسخدهندگان معتقدند این سیاست کاملا عملی است. با توجه به آثار با تاخیر نقدینگی بر سطح عمومی قیمتها که عموما با تاخیرهای چند ساله انجام میگیرد ۷۹/۵ درصد از پاسخدهندگان معتقدند، این سیاست اصلا قابل اجرا نیست یا فقط دولت تا حدی میتواند به اهداف خود از طریق رصد ماهانه دست یابد. به طور کلی میتوان سه نتیجه مهم را از نظرسنجی فوقالذکر به دست داد. اولا اکثریت اقتصاددانان عامل اصلی رکود را سیاستهای کنترل تورم دولت نمیدانند. ثانیا اقلیت ناچیزی از آنان سیاست تحریک تقاضا را بهترین سیاست در شرایط فعلی ارزیابی میکنند. همچنین اکثریت اقتصاددانان کشور معتقدند که سیاستهای انبساطی در شرایط فعلی چارهساز نیست و در صورت لزوم فقط باید از طریق ضریب فزاینده به انجام برسد بهعلاوه اکثریت صاحبنظران معتقدند که سیاست رصد ماهانه تورم میتواند با خطا همراه باشد.
۰۷:۲۶:۱۷ به گزارش خبرنگار مهر، اسحاق جهانگیری امروز سه شنبه در مراسم روز ملی صادرات از لغو تحریمها در آذرماه سال جاری خبر داد و گفت: با اقداماتی که در سازمان انرژی اتمی صورت گرفته، در آذرماه تحریمها لغو خواهد شد و همزمان با آن دوران جدیدی از اقتصاد ایران آغاز خواهد شد.
معاون اول رئیس جمهور افزود: از روز اعلام لغو تحریمها روزانه ۵۰۰ هزار بشکه نفت به تولید کشور اضافه خواهد شد و به سرعت می توانیم تولید را به دو میلیون بشکه در روز برسانیم.
وی با بیان اینکه برخی از گروه های خارجی که به ایران آماده و با مقامات ایران مذاکره کرده اند، منجر به عقد قرارداد شده است، اعلام کرد: برای اولین قرارداد خارجی ۴.۲ میلیون یورو سرمایه در صنعت برق کشور وارد خواهد شد که به زودی در دولت مراحل آن را تصویب خواهیم کرد.
جهانگیری ادامه داد: اکنون در شرایط متفاوتی هستیم و مذاکرات سخت و دشواری را در سطح بین المللی پشت سر گذاشتیم، این در شرایطی است که دشمنان ایران با پیشروی علیه ملت و نظام به نقطه حساسی رسیده بودند که استنباطشان در این بود که باید فشار بیشتری بر ایران وارد آورند.
وی تاکید کرد: در سطح کلان مقام معظم رهبری و رئیس جمهور در جریان ریز مذاکرات بودند و هرجا اشکالاتی بود اصلاح می شد؛ در حالیکه بعد از برجام رژیم صهیونیستی قصد داشت از طریق کنگره کار را ملغی کند اما اگر حتی این اتفاق صورت می گرفت باز هم ما پیروز میدان بودیم.
جهانگیری گفت: روال برجام می توانست این قدر طولانی نشود، اما مقام معظم رهبری با بزرگواری اعلام کردند که مجلس این کار را بررسی کند؛ این در شرایطی است که خوشحالیم تمام افرادی که به این توافق نکته ای داشتند و این فرصت را پیدا کردند که به حق یا ناحق نکات خود را مطرح کنند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: در نظرسنجی هایی که بعد از تصویب برجام انجام شد ۹۰ درصد ملت ایران موافق و تنها ۳ درصد مخالف بودند و این در شرایطی بود که برجام یک موضوع داوطلبانه بود و رئیس جمهور معتقد بود که سایر کشورها تنها اعلام موافقت با برجام داشتند؛ در حالیکه دولت مراحل تصویب آن را در مجلس از سوی عده ای مشاهده می کرد.
وی به روزهای قبل از انتخابات سال ۹۲ اشاره و خاطرنشان کرد: صاحب نظران پیش از انتخابات بر این باور بودند که ۴ دوره ریاست جمهوری آینده هم سپری خواهد شد و قطع نامه های سازمان ملل لغو نمی شود در حالی که خوشبختانه تمامی قطع نامه های قبلی با یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل ملغی شد.
جهانگیری تصریح کرد: برخی سعی دارند با حاشیه دستاوردهای بزرگ برجام را در ذهن ملت کم کنند در حالی که به نظر می رسد این یک پیروزی بزرگ برای ملت ایران است.
معاون اول رئیس جمهور در ادامه با اشاره به ذخایر ارزی کشور خاطرنشان کرد: بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی داشتیم که بخشی از آن در زمان تحریم به داخل کشور منتقل و بخشی دیگر تضمین فاینانس ها و بخش دیگر نیز در نفت و گاز درگیر شد؛ اما اگر فرض هم بر این باشد که ۳۰ میلیارد دلار منابعی که آزاد می شود باید به صراحت گفت این منابع در اقتصاد کشور به کار گرفته می شود.
وی تاکید کرد: ممکن است آزادسازی ۳۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی برای بنده به عنوان مسئول کار دولت چندان اتفاق مهمی نباشد ولی اگر تنها مسئول بودجه دولت بودم باید می گفتم که ریال آن را قبلا گرفته و این ذخایر به ما کمکی نمی کند در حالی که در کلان اقتصاد تاثیر گذار است و می تواند در خدمت اقتصاد سرمایه گذاری و واردات کشور قرار گیرد.
جهانگیری ادامه داد: کشور هم اکنون با تورم مزمن و بیکاری دو رقمی مواجه است و بنای دولت بر آن است که کارنامه های عملیاتی اقتصاد مقاومتی را نهایی کرده و به همین دلیل هم سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی را به همه دستگاه های دولتی ابلاغ کرده ایم و ده ها جلسه شورای اقتصاد به این امر اختصاص یافته است.
معاون اول رئیس جمهور افزود: هم اکنون ایران به ۱۰ کشور دنیا صادرات دارد؛ در حالیکه باید صادرات را به ۳۰ کشور صورت دهیم و بنابراین وزیر صنعت، اتاق بازرگانی و سازمان توسعه تجارت باید خود را برای صدور کالا به این ۳۰ کشور آماده کنند.
وی به توانمندی بسیار بالای پیمانکاران ایرانی در صدور خدمات فنی و مهندسی اشاره و خاطرنشان کرد: صندوق توسعه ملی وظیفه دارد در دور جدید از اقتصاد ایران به پشتیبانی از توسعه صادرات کشور بپردازند چراکه ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی که ایران در خارج از کشور دارد ۴۰ میلیارد دلار سهم صندوق توسعه ملی است و این رقم پولی است که باید در خدمت بخش خصوصی قرار گرفته یا سرمایه گذاری شده و پشتیبان صادرات و صادرکنندگان شود.
جهانگیری در ادامه به جلسه صبح امروز هیات عامل صندوق توسعه ملی برای بررسی ماموریت جدید خود در پشتیبانی از صادرات اشاره و تصریح کرد: هم اکنون خبر دادند که صندوق توسعه ملی آمادگی دارد با سیاست های بانک توسعه صادرات، به هر میزان منابع مورد نیاز صادر کنندگان باشد خط اعتباری با نرخ بین المللی تخصیص یابد.
معاون اول رئیس جمهور گفت: ظرفیت صندوق توسعه ملی باید پیشتیبان صادرات شود، البته بنای دولت این نیست که در دسترسی به این منابع برای عده ای رانت ایجاد کند بلکه قصد دارد در چارچوبی شفاف و در جهت حمایت از توسعه صادرات کار را پیش برد.
وی ادامه داد: ارمنستان کوچک ترین عضو اقتصادی اوراسیا است که در سفر اخیر به این کشور بنا بر این شد که از ظرفیت ارمنستان استفاده شود. این در حالی است که هر تولیدی که مرحله آخر خود را سپری می کند می تواند در ارمنستان انجام شده و از طریق این کشور به بازار ۲۵۰ میلیون نفری صادر شود.
به گفته جهانگیری کاهش بهای نفت شرایط خاصی را برای اقتصاد ایران رقم زده است چراکه اقتصاد و بودجه ایران به نفت متکی است و با بالا رفتن قیمت آن وضع اقتصادی خوب و با کاهش آن اوضاع اقتصاد بدتر می شود.
معاون اول رئیس جمهور اظهار کرد: جهش قیمت طی سال های اخیر برخی کشورهای نفتی را دچار بیماری هلندی کرده اما به سرعت آنها به این سمت رفتند که جلوی بیماری را بگیرند و راهکارهای آن هم وجود دارد.
وی در ادامه به راهکار جلوگیری از بیماری هلندی در برنامه سوم توسعه اشاره و خاطرنشان کرد: حساب ذخیره ارزی در برنامه سوم توسعه ایجاد شد که دو هدف را دنبال می کرد به این معنا که ۵۰ درصد از منابع آن به صورت وام به بخش خصوصی داده شود و ۵۰ درصد مابقی نیز در صندوق مورد حفاظت واقع شده تا زمانی که قیمت نفت پایین است بتوانیم جبران کمبود ارز کنیم.
جهانگیری افزود: گزارش رسمی دیوان محاسبات نشان می دهد وقتی بنا شد حساب ذخیره ارزی به صندوق توسعه ملی تدبیل شود باید براساس محاسبات ۱۷۱ میلیارد دلار پول در حساب بود در حالی که پیش از آن این حساب خرج شد و میلیاردها دلار از سرمایه های کشور به هدر رفت به نحوی که تنها ۱۲ میلیون دلار موجودی از حساب ذخیره ارزی به صندوق توسعه ملی منتقل شد.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: امسال که قیمت نفت پایین آمده لطمات زیادی به اقتصاد ایران وارد شده در حالی که در سال ۹۰ درآمد ارزی از محل فروش نفت و فرآورده های نفتی ۱۱۸ میلیارد دلار بود و در همان مقطع رشد اقتصادی به منفی ۶.۸ درصد رسید.
وی خاطرنشان کرد: امسال کل درآمدی که از نفت در بودجه آمده کمتر از ۲۰ میلیارد دلار است که کار را سخت کرده است اما دولت اجازه نداده که ثبات اقتصادی از بین برود.
جهانگیری تصریح کرد: در دولت گذشته برای کنترل نرخ ارز ۲۲ میلیارد دلار طی ۱۷ ماه در دوبی و استانبول به فروش رسید تا نرخ ارز پایین نگه داشته شود در حالی که وقتی این انتقادات را مطرح می کنیم به شدت به دولت گذشته برمی خورد.
۰۷:۲۵:۳۴ به گزارش ایرنا، روزنامه «آ ب ث» افزود: این کشور برای اولین بار از سال ۲۰۰۷ میلادی، در ماه ژوئیه سال جاری به انتشار ۵ر۳ میلیارد یورو اوراق قرضه دست زد. این امر نمایانگر نیازمندی های نقدینگی عربستان است که ۸۰ درصد درآمدهایش از فروش نفت تامین می شود.
استراتژی ارزان نمودن بهای نفت، باعث بروز مشکلاتی برای بودجه عربستان سعودی شد به نحوی که صندوق بین المللی پول پیش بینی می کند، این کشور امسال متحمل کسری بودجه ای برابر با ۹۰ میلیارد یورو خواهد شد.
این روزنامه می افزاید: با توجه به اینکه بسیاری از شرکت های اسپانیایی طرح های بزرگی را مانند متروی ریاض و یا قطار تندرو در عربستان به عهده دارند، نگرانی شرکت های مزبور (بابت دریافت مطالبات حال و آتی خود) افزایش یافته به نحوی که شرکت اسپانیایی احداث خطوط ۴، ۵ و ۶ متروی ریاض، اعلام کرده تا کنون در این رابطه هیچ مشکل مالی نداشته اما ممکن است که در آینده مشکلات پرداخت آغاز شود.
البته نباید فراموش کرد که شرکت تولید کننده واگن های قطار تندرو در ماه ژوئیه سال جاری میلادی متحمل متوقف شدن این تولیدات به بهای ۱۸۶ میلیون یورو به بهانه «منافع ملی» عربستان شد. در این رابطه، عربستان به دلیل ضعف بودجه، قادر به پرداخت هزینه خرید قطارها نبود و کار اسپانیایی ها را متوقف کرد.
۰۷:۲۵:۱۹ به گزارش ایرنا، «غلامعلی خوشرو» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران درسازمان ملل روز سه شنبه به نمایندگی از سوی جنبش عدم تعهد در نشست آزاد شورای امنیت که به منطور بحث پیرامون روش های کاری شورا برگزار شد، تاکید کرد، شورای امنیت باید در برخورد با مسایل بی طرفانه و غیر گزینشی عمل کند و پاسخگوی عملکرد خود باشد.
خوشرو گفت: جنبش عدم تعهد شفافیت، پاکدستی و استمرار مواضع را از جمله اصول اساسی کار شورای امنیت می داند که متاسفانه در موارد بسیاری نقض شده است.
وی تصریح کرد: این شورا عموما با موضوعات برخورد گزینشی داشته و در حالی که به پاره ای از مسایل مهم بی اعتنایی کرده در عین حال به برخی موضوعات بیش از حد پرداخته است.
نماینده دائم کشورمان در سازمان ملل افزود، اعضای جنبش عدم تعهد همواره با استفاده ابزاری از شورای امنیت برای رسیدن به اهداف سیاسی خاص مخالف بوده و معتقدند که شورا باید بی طرفانه و غیر گزینشی اقدام کرده و در مقابل عملکرد خود پاسخگو باشد.
خوشرو دخالت شورای امنیت سازمان ملل در اموری که تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی به شمار نمی رود را غیر ضروری خواند و از اعضای این شورا خواست صرفا در چارچوب اختیارات واگذار شده به آن ها در منشور ملل متحد عمل کند.
نماینده دائم کشورمان در سازمان ملل گفت، در سال های اخیر شورای امینت در حالی که در بسیاری از موارد سریعا به فصل هفت منشور ملل متحد و صدور مجوز استفاده از زور متوسل شده، در برخی شرایط نیز سکوت و انفعال در پیش گرفته است.
وی افزود: بر اساس منشور ملل متحد توسل به فصل هفت منشور بایستی به عنوان آخرین راه حل در دستور کار شورا قرار گیرد و پیش از آن لازم است که از همه ظرفیت های فصول ششم و هشتم منشور در مورد حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات بین المللی و نیز امکانات سازمان های منطقه ای استفاده شود.
سفیر کشورمان در سازمان ملل با اشاره به آغاز روند انتخاب دبیرکل جدید سازمان در سال ۲۰۱۶ بر مواضع جنبش عدم تعهد در این مورد و به ویژه بر لزوم تقویت نقش محوری مجمع عمومی در انتخاب دبیرکل جدید تاکید کرد.
۰۷:۲۳:۴۸کارشناسان ایران و کشورهای عضو ۱+۵ از روز شنبه در وین کار خود را آغاز کردند و بحث های فنی اجرای برجام را پی گرفتند. نتیجه کار کارشناسان به کمیسیون مشترک که روز دوشنبه نخستین جلسه ان برگزار گردید, اعلام شد و معاونان وزیران خارجه کشورهای عضو درباره آن بحث و گفتگو کردند.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در پایان نخستین نشست کمیسیون برجام درباره جلسه بعدی ایران و ۱+۵ گفت : محل جلسات کمیسیون و نیز گروههای کاری که حضور خواهند داشت، از این پس در وین برگزار خواهد شد و قرار است هر سه ماه یک بار این جلسه را داشته باشیم مگر اینکه دلیلی اقتضا کند که زودتر برگزار شود که تصمیم گرفتیم جلسه بعدی قبل از روز اجرایی شدن، احتمالا زمانی در نیمه دوم نوامبر برگزار خواهد شد.
سید عباس عراقچی درباره روال جلسه روز دوشنبه اظهار داشت: در این جلسه مروری بر تحولات چند هفته گذشته تا «روز تصویب» که دیروز بود و نیز اقداماتی که در هفته های آینده باید انجام شود و هماهنگی هایی که در حوزه های مختلف باید صورت گیرد، داشتیم.
نخستین جلسه کمیسیون مشترک برجام ایران و ۱+۵ از صبح روز دوشنبه در هتل کوبورگ وین باحضور کارشناسان، معاونان و مدیران کل سیاسی وزارت خارجه این کشور آغاز و تا عصر همان روز ادامه پیدا کرد.
۰۷:۲۳:۳۰ رییس کمیته امداد امام خمینی (ره) کشور گفت: طرح برجام عزت ایران اسلامی را در عرصه بین المللی بیش از پیش ارتقا داد که موفقیت ارزنده ای محسوب می شود.
به گزارش ایرنا، سید پرویز فتاح سه شنبه شب در دیدار با امام جمعه یاسوج افزود: این طرح مهم باعث پیروزی ایران بر استکبار جهانی از جمله آمریکا شد.
وی بیان کرد: ایران اسلامی در عرصه فرهنگی و نظامی در جهان مطرح است و پس از مذاکرات هسته ای با کشورهای عضو گروه ۱+۵ نیز در زمینه سیاسی توفیق های متعددی کسب کرد.
فتاح اظهارکرد: تمام مشکلات کشور از جمله در زمینه اقتصادی با همت مردم و مسوولان اجرایی قابل برطرف شدن است.
وی عنوان کرد: برای کاهش مشکلات اقتصادی کشور باید به مقابله با فقر رفت و آن را به طور کامل ریشه کن کرد.
فتاح ابراز داشت: تحریم های اقتصادی دشمنان علیه ایران اسلامی کمرشکن بود اما به لطف الهی، تدبیر مسوولان اجرایی و مقاومت مردم این توطئه شوم را خنثی کرد.
رییس کمیته امداد امام خمینی (ره) کشور افزود: سیاست و نگاه اصلی کمیته امداد ریشه کنی فقر در جامعه با توانمندسازی و خوداتکایی مددجویان و خروج تدریجی آنان از زیر پوشش این نهاد حمایتی است.
فتاح گفت: رویکرد اصلی دولت یازدهم و مسوولان اجرایی کشور حمایت جدی و همه جانبه از محرومان است.
وی بیان کرد: خدمت رسانی به نیازمندان و قشرهای آسیب پذیر جامعه مایه افتخار و نوعی توفیق الهی است.
امام جمعه یاسوج نیز در این دیدار گفت: ایران در مذاکرات هسته ای با کشورهای عضو گروه ۱+۵ نشان داد که می توان در برابر استکبار جهانی از جمله آمریکا ایستاد و این جزو برکات مهم پیروزی انقلاب اسلامی است.
حجت الاسلام و المسلمین سید علی اصغر حسینی با تسلیت ماه محرم، افزود: ملت ایران با تاسی از قیام امام حسین (ع) در برابر ظالمان و مستکبران جهان مقاومت کرده و در مقابل تحریم ها و تهدیدهای دشمنان ایستادند.
وی اظهار کرد: تاسیس کمیته امداد از مهمترین اقدامات امام خمینی (ره) پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود که با هدف کمک به نیازمندان و رفع محرومیت در کشور انجام شد.
امام جمعه یاسوج ابراز داشت: کهگیلویه و بویراحمد تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی هیچگونه امکانات و یا زیرساخت رفاهی نداشت و تمام پیشرفت های این استان در زمینه های مختلف پس از پیروزی انقلاب کسب شده است.
وی افزود: کهگیلویه و بویراحمد با وجود داشتن منابع خدادادی و ظرفیت های چشمگیر محروم مانده و چندان توسعه نیافته است.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در نشست مدیران بانکها با حضور رییس کمیته امداد امام خمینی (ره)گفت: این استان با وجود برخورداری از مواهب الهی متعدد همچنان از محرومیت و توسعه نیافتگی رنج می برد.
سید موسی خادمی افزود: به دلیل وجود محرومیت و نرخ بالای بیکاری در کهگیلویه و بویراحمد می طلبد که مسوولان اجرایی کشور بویژه نهادهای امدادرسان از جمله کمیته امداد توجه خاصی نسبت محرومیت زدایی از این استان داشته باشند.
وی با اشاره به برخورداری ۹۰هزار نفر از جمعیت این استان از حمایت کمیته امداد و نیازمند حمایت بودن شمار دیگری از خانوارهای این استان به امداد رسانی، برلزوم اجرای دوطرح بزرگ اقتصادی و اشتغالزا از سوی کمیته امداد دراین استان تاکید کرد.
بیش از ۲۰درصد از جمعیت ۶۵۰هزار نفری کهگیلویه وبویراحمد ازحمایت کمیته امداد برخوردار هستند و این استان دارای نرخ بیکاری حدود ۱۶درصد است.
۰۷:۲۲:۲۱ سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا گفت که از نظر واشنگتن لزومی به کناره گیری بشار اسد رییس جمهوری سوریه از سمت وی وجود ندارد و او می تواند در روند انتقال قدرت سیاسی و تشکلیل دولت انتقالی در این کشور شرکت داشته باشد.
«مارک تونر» سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگاران در مورد اظهارات مقامات رسمی دولت های عربستان سعودی و آلمان مبنی بر این که درجریان تشکیل دولت انتقالی در سوریه حضور و مشارکت بشار اسد ضروری خواهد بود، گفت: ما نگفته ایم که اسد باید فردا کنار برود، ما فقط گفته ایم او می تواند در روند تشکیل دولت انتقالی در این کشور شرکت داشته باشد اما نمی تواند بخشی از این دولت باشد.
درحالی که گردانندگان واشنگتن تا کنون بار ها به صراحت خواستار کناره گیری بشار اسد از قدرت شده بودند این سخنان نشانه آشکار تغییر موضع ناگزیر واشنگتن دراین رابطه بحساب می آید.
مارک تونر درپاسخ به این سوال که از نظر دولت آمریکا روند انتقال قدرت چه مدت طول خواهد کشید؟ گفت که او نمی تواندجدول زمانی مشخصی برای این موضوع ترسیم کند و آمریکا بدنبال «یک راه حل سیاسی برای این درگیری ها» است.
ناظران و کاشناسانی سیاسی این تغییر موضع مقامات واشنگتن در قبال بحران سوریه را نتیجه نیرومند تر شدن دولت بشار اسد درسایه کمک های کشورهای دوست ومتحد سوریه می دانند.
بشار جعفری نماینده دائم سوریه درسازمان ملل روز دوشنبه درگفت وگو با ایرنا با اشاره به تحولات ناشی از کمک های ایران و روسیه در مقابله با نیروهای تروریستی در این کشور و نا امیدی آشکار آمریکا از ادامه سیاست های گذشته خود در باره سوریه گفت: در چنین شرایطی تنها راه پیش روی واشنگتن این است که واقعیت ها را بپذیرد و در صورتی که واقعا به دنبال مقابله با تروریست ها است، با احترام به موضع بحق سوریه و مشروط به هماهنگی و تایید دولت این کشور در این تلاش جهانی شرکت کند.
۰۷:۲۲:۰۴ به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابطعمومی بانکمرکزی اهم مصوبات این جلسه که روز سهشنبه ۲۸ مهرماه ۹۴ تشکیل شد به شرح زیر است:
«دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات اشتغالزایی مددجویان سازمان زندانها و خانواده آنان» موضوع بند (ز) تبصره ۱۶ قانون بودجه سال جاری به تصویب رسید.
در راستای کمک به رونق تولید در بخش مسکن در ارتباط با ارتقای قدرت خرید خانوارها و تشویق پسانداز متقاضیان مسکن، با موارد زیر موافقت به عمل آمد:
سقف فردی تسهیلات خرید و ساخت مسکن از محل صندوق پسانداز یکم و تسهیلات عادی بانکها در شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت به تمام مراکز استانها (به جز تهران) تسری یافت.
با افزایش سقف فردی تسهیلات ساخت و خرید مسکن از محل حساب سپرده سرمایهگذاری ممتاز مسکن در سقفهای ۶۰۰، ۵۰۰ و ۴۰۰ میلیون ریال به ترتیب در شهر «تهران»، «مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت» و «سایر مناطق شهری» موافقت به عمل آمد.
۳- در راستای تحقق اهداف دولت تدبیر و امید، برای ایجاد تحرک در بخش واقعی اقتصاد و فراهم کردن زمینههای رشد اقتصادی، حمایت از تولیدکنندگان داخلی و ایجاد فضای رقابتی بین آنها در فروش محصولات داخلی انباشته شده در انبارها و نیز به منظور رفع تنگناهای مالی و کاهش تدریجی نرخهای سود بانکی، بانکمرکزی میتواند ضمن پایش مستمر نرخ تورم، از طریق مداخله و گسترش بازار بینبانکی و فراهم کردن منابع مالی لازم برای رفع مشکلات نقدینگی بانکها و هدایت نرخهای سود بانکی به دامنه قابل قبول و متناسب با نرخ تورم، سیاستها و اقدامات لازم را معمول کند. بر همین اساس موارد زیر به تصویب رسید:
نسبت سپرده قانونی انواع سپردههای بانکهای تجاری و موسسات اعتباری غیربانکی در دامنه ۱۳-۱۰ درصد تعیین میشود. بانکمرکزی حسب رعایت ضوابط ابلاغی و مصوبات شورای پول و اعتبار توسط بانکها و موسسات اعتباری یاد شده، نسبت سپرده قانونی آنها را در دامنه مزبور تعیین خواهد کرد. نسبتهای تعیین شده از سوی بانکمرکزی در مقاطع زمانی سهماهه و حسب عملکرد بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی مورد بازبینی قرار خواهد گرفت.
سایر مصوبات شورای پول و اعتبار در خصوص نسبت سپرده قانونی بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی به قوت خود باقی است.
اجازه خرید اسناد ناشی از فروش خودرو و ماشینآلات کشاورزی (تراکتور و کمباین) توسط شرکت تولیدکننده به میزان هر دستگاه ۲۵۰ میلیون ریال (حداکثر معادل ۸۰ درصد ارزش هر دستگاه) به مدت حداکثر ۷ سال با نرخ ۱۶ درصد توسط بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی خواهد بود و بانکمرکزی نیز با نرخ ۱۴ درصد این اعتبار را در اختیار بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی قرار خواهد داد.
اعطای تسهیلات به بنگاههای تولیدی از طریق تسهیلات خرید دین (تنزیل اسناد طلب ناشی از فروش اقساطی کالا) از سوی بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی با نرخ سود سالانه ۱۶ درصد (اعتبار لازم برای اجرای این طرح از سوی بانکمرکزی با نرخ ۱۴ درصد تامین میشود).
اعطای تسهیلات خرید کالاهای مصرفی بادوام و منتخب از طریق صدور کارت اعتباری (برمبنای عقد مرابحه) برای افرادی که درآمد مشخصی دارند، تا سقف حداکثر ۱۰۰ میلیون ریال با بازپرداخت حداکثر دو سال.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به منظور فعالسازی و گسترش بازار بین بانکی، در راستای سیاستهای حمایت از تولید داخلی و خروج از رکود و در جهت کاهش تدریجی نرخ سود بانکی از طریق اعطای خطوط اعتباری با مهلت بازپرداخت حداکثر ۷ سال و سپردهگذاری در بازار بین بانکی نزد بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی اقدام میکند.
۴- شورای پول و اعتبار در چارچوب ماده ۲۱ قانون رفع موانع تولید، رقابتپذیری و ارتقای نظام مالی کشور و با هدف مساعدت به بنگاههای اقتصادی و همراستا با برنامههای دولت برای رونق بخشیدن به اقتصاد کشور، دستورالعمل اجرایی ناظر بر حساب ویژه تامین سرمایه در گردش را به تصویب رساند. به موجب دستورالعمل یادشده، تسهیلاتی به منظور تامین سرمایه در گردش پایدار واحدهای اقتصادی در قالب اعتبار در حساب جاری در اختیار این واحدها قرار میگیرد.
۰۷:۲۱:۴۷ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «جاستین ترودو» تنها ساعاتی پس از آنکه به عنوان نخستوزیر جدید کانادا انتخاب شد، اعلام کرد که این کشور به حملات هوایی در عراق و سوریه پایان میدهد.
وی که در یک نشست خبری صحبت میکرد، گفت در گفتوگوی تلفنیای که باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا داشته به وی اعلام کرد که اتاوا جنگندههای خود را از خاورمیانه فرامیخواند.
کاخ سفید پیش از این اعلام کرده بود که اوباما در تماس تلفنی با ترودو پیروزی وی در انتخابات را تبریک گفته است. در آن بیانیه به تصمیم کانادا برای توقف عملیات، اشارهای نشده بود.
حزب لیبرال کانادا به رهبری ترودو روز سهشنبه با پیروزی در انتخابات به یک دهه قدرت محافظهکاران پایان داد. از سر گیری ارتباط با ایران و توقف عملیات هوایی در عراق و سوریه از جمله اصلیترین شعارهای انتخاباتی ترودو بود.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، ترودو در یک نشست خبری گفت کانادا همچنان «یک عضو قدرتمند ائتلاف علیه داعش باقی میمانند»، با این حال او «تعهداتی که در ارتباط با پایان عملیات نظامی دادهایم» را برای اوباما شفاف کرده است.
ترودو میگوید به جای عملیات هوایی در عراق و سوریه، باید بر آموزش بیشتر نیروهای محلی تمرکز کرد. وی در مبارزات انتخاباتی اعلام کرده بود که با خروج جنگندههای کانادایی، این کشور اقدامات بیشتری برای تجهیز و تقویت ارتش عراق انجام خواهد داد.
۰۷:۲۱:۲۸ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» در گزارشی با تاکید بر «عدم تغیر رفتارهای ایران بعد از برجام » نوشت: این تصور که برجام ممکن است منجر به تغییر رفتار ایران شود همیشه مورد بحث بوده است . استدلال دولت آمریکا نیز مبنی بر این بود که یک ایران تغییر نیافته (از لحاظ رفتار) مجهز به سلاح هستهای یا نزدیک به آن، بسیار خطرناکتر از ایران با منطق و عقلانی بدون سلاح هستهای است اما آشکار میباشد که اینک جمهوری اسلامی نه تنها در رفتار سرکوبگرا و اقتدارگرش تغییری نداده بلکه آنرا تحکیم نیز یافته است.
این روزنامه در ادامه این گزارش در استدلالهای خود مبنی بر عدم تغییر رفتار ایران نوشت: ایران اینک حمایت بیشتری را از حکومت فعلی سوریه انجام داده و یکی از سرداران مشهور سپاه قدس ایران به طور مستقیم همگام با تلاشهای روسیه در این کشور و حزبالله لبنان و شیعیان عراقی حامی ایران در باز پس گیری حلب حضور دارد . اتحاد ایران، اسد و روسیه احتمالا واقعیت پایدار جدید خاورمیانه است.
از سویی دیگر، ایران هفته گذشته در حالیکه در مسیر اجرای برجام به سر میبرد، موشکهای جدید برد بلند بالستیک را آزمایش کرد . سامانهای که نسخه ارتقا یافته موشک شهاب – ۳ بود.
روزنامه یاد شده در خاتمه با وام گیری از قضیه جاسوس «جیسون رضاییان» در توجیه مطلب خود مبنی بر عدم تغییر رفتار ایران نوشت: اگر با برجام امیدواری در آزادی جیسون رضاییان ، روزنامه نگار واشنگتن پست وجود داشت اما اعلام حکم جاسوسی او مبین موردی دیگر است. همچنین مقامهای ارشد ایران و البته اصولگرایان این کشور نیز خواهان بهبود روابط با آمریکا نیستند.
۰۷:۲۱:۰۹ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محمدرضا نعمتزاده پیش از ظهر امروز در همایش ملی صادرات که در سالن اجلاس سران برگزار شد به بحث صادرات غیر نفتی اشاره کرد و گفت: امروز بحث صادرات دیگر یک انتخاب برای ملت ما نیست بلکه یک الزام است تا بتوانیم جایگاه کشورمان را در دنیا حفظ کنیم چرا که صادرات اشتغال برای جوانان در پی دارد.
وی با بیان اینکه باید رونق اقتصادی کشور در ۵ سال آینده به ۸ درصد برسد،خاطرنشان کرد: در سال ۹۳ شاهد رشد ۲۰ درصدی صادرات غیرنفتی بودهایم که نتیجه زحمات صادر کنندگان بوده است اما در ۶ ماهه اول امسال متاسفانه با کاهش صادرات مواجه بودهایم که ناشی از شرایط عمومی کشور به خاطر بلاتکلیفی در طولانی شدن نتایج برجام و از طرف دیگر افت قیمتهای جهانی و ناامنیهایی که در بازارهای هدف و همسایگان به وجود آمد، بوده است.
وی اظهار امیدواری کرد در نیمه دوم امسال بتوانیم رشد مثبت را کماکان ادامه دهیم و از سال آینده با یک حرکت جهشی در حوزه صادرات پیش برویم.
وزیر صنعت به این نکته اشاره کرد که در سال ۲۰۱۴ صادرات کالا از ایران ۰٫۳۴ درصد از کل صادرات جهانی بوده که در بخش خدمات متأسفانه ۰٫۱۸ بوده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت به این نکته اشاره کرد که در برنامههای راهبردی به ویژه صدور کالا بنا داریم تا صادرات ۶۳ میلیارد دلاری سال ۹۳ را در سال ۱۴۰۴ با سند چشمانداز به ۱۹۰ میلیارد دلار برسانیم یعنی صادرات غیر نفتی در کالا و خدمات حداقل باید ۳ برابر شود.
به گفته نعمت زاده سرانه صادرات کالا ۸۰۰ دلار است که امیدواریم این رقم را به ۲ هزار دلار برسانیم که اگر نتوانیم به این رقم برسیم منزلت و جایگاه خود را نمیتوانیم به دست بیاوریم.
وی با اشاره به سیاستهای مقام معظم رهبری در راستای اقتصاد مقاومتی خاطرنشان کرد: ایشان نیز به حمایت همه جانبه و هدفمند از صادرات کالا و خدمات تاکید کردهاند که ما در این راستا امیدواریم مشوقهایی از جمله مشوقهای مالیاتی برای سرمایهگذاری خارجی، تخفیف ۵۰ درصدی مالیات برای سرمایهگذار خارجی و صدور حداقل ۲۰ درصد از این تولیدات، استرداد مالیات بر ارزش افزوده حداکثر ظرف یک ماه که این مسئله خود دغدغه صادر کنندگان شده است.
وی تسهیل ورود موقت مواد اولیه و قطعات برای تولید کالاهای صادراتی را از دیگر مواردی عنوان کرد که دولت بنا دارد برای توسعه بازارهای صادراتی در دستور کار قرار دهد، همچنین نرخ ترجیهی تسهیلات صادراتی که امیدواریم هرچه زودتر به تصویب برسد. در عین حال سپردهگذاری صندوق توسعه ملی در بانکها برای ارائه تسهیلات به صادرکنندگان از دیگر مواردی است که در دستور کار است و اخیراً بانک توسعه صادرات و صنعت و معدن مقداری از این تسهیلات را دریافت کردهاند.
نعمتزاده اذعان داشت که امکانات موجود کفایت لازم را برای جهش صادراتی نمیکند و ما باید بخشی از سرمایهگذاری را در راستای صادرات انجام دهیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت از تامین منابع مالی برای صادرات از طرق مختلف خبرداد و گفت: به زودی از طریق فاینانس و خطوط اعتباری خارجی وارد عمل خواهیم شد چرا که اگر یک واحد سرمایهگذاری در کشور انجام شود دو واحد به صادرات غیر نفتیمان اضافه خواهد شد.
وی ایجاد حمایت از شرکتهای بزرگ ملیت را ضروری دانست و گفت: اغلب صنایع خرد و واحدهای کوچک نمیتوانند با رقبای قدر خارجی رقابت کنند و باید شرکتهای سالم صادراتی و بزرگ را بوجود بیاوریم تا کمک تولیدکنندگان داخل باشند.
وزیر صنعت با بیان اینکه حمایت از شرکتها و صنایع بزرگمقیاس برای حضور در بازارهای صادراتی واجب است، گفت: بنگاههای کوچک و خرد نمیتوانند در بازارهای بینالمللی و بزرگ حضور و رقابت داشته باشند بنابراین برای صادرات باید سرمایهگذاریها را بهسمت بنگاههای بزرگ خوشنام برد.
نعمتزاده با اشاره به لزوم تقویت گسترده مدیران و کارشناسان بازاریابی گفت: من به برخی از شرکتها پیشنهاد واردات مدیران خارجی را دادم که برخی از آنها نیز اقدام به این کار و از این شرایط استقبال کردند.
وی گفت: هیچ اشکالی ندارد که برای حضور در بازارهای بینالمللی از مدیران باتجربه خارجی و دانش آنها استفاده کنیم.
وزیر صنعت افزود: همانطور که در بخش ورزشی مربی خارجی به کشور میآوریم در اقتصاد نیز نیازمند به آوردن مدیران اقتصادی خارجی هستیم.
وی کمبود منابع برای تبلیغ کالاهای ایرانی در شبکههای بینالمللی را یکی دیگر از دغدغهها عنوان کرد و افزود: ما حتی برای تبلیغ فرش دستبافت در خارج از کشور نمیتوانیم اقدام کنیم در حالیکه یک کشور کوچک آفریقایی به راحتی محصولاتش را تبلیغ میکند که تمام اینها مستلزم پشتیبانی مالی است.
وی همچنین از افزایش سرمایه صندوق ضمانت صادرات خبر داد و گفت: این هفته با کمک دولت و مجلس شورای اسلامی ۲۰۰ میلیون دلار به سرمایه صندوق اضافه کردهایم که حامی بیشتر صادر کنندگان باشیم.
۰۷:۱۶:۵۴ حامد مظاهریان در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در پاسخ به این سئوال که در بسته پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی به دولت آیا قرار است سقف وام مسکن افزایش یابد،گفت: سقف وام خرید و ساخت مسکن در بسته جدید افزایش خواهد یافت.
وی افزود:در بحث خروج مسکن از رکود وزارت راه و شهرسازی پیشنهادهای مشخصی به سازمان مدیریت و برنامهریزی ارائه کرده است که این اقدامات نیز آیتمبندی مشخصی دارد.
مظاهریان اضافه کرد: دوستان ما در حال آمادهسازی این آیتمها هستند تا در بسته پیشنهادی که اوایل هفته آینده منتشر خواهد شد اعلام شود، بنابراین وزارت راه و شهرسازی وظیفه خود را انجام داده است.
*مسئولان اقتصادی هفته آینده آیتمها را رسما اعلام میکنند
معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه سیستم تصمیمگیرنده اقتصادی قرار است هفته آینده این آیتمها را اعلام رسمی کند، گفت: آیتمهایی که برای خروج مسکن از رکود درنظر گرفته شده است قطعاً مناسب و مفید برای بخش مسکن خواهد بود.
مظاهریان ادامه داد: یکی از محورها و آیتمهای اصلی این بسته خروج از رکود مسکن توجه به بافت فرسوده است که پرداخت و تسهیل وام ۵۰ میلیونی برای ساخت ۳۰۰ هزار واحد مسکونی و انتشار اوراق مشارکت رهنی برای اعطای تسهیلات به انبوهسازان مسکن است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا این اوراق مشارکت رهنی بالاتر از سقف ۸۰ میلیون تومان است، گفت: انشاءالله که اینطور است.
۰۷:۱۶:۱۳ روز پر گزارش بازار است امروز از صبح تا شب شاید بیش از ۱۰۰ گزارش روی کدال بنشیند
۰۷:۱۵:۴۹ صبح شما بخیرو سلامتی
۰۷:۱۵:۳۳ سلام و صبح بخیر خدمت شما عزیزان