۰۷:۱۸:۰۷ پایان بخش اول
۰۷:۱۸:۰۰ گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد تعادل شکنندهای در بازار بود به گونهای که در نهایت شاخص کل با رشد ۳۲واحدی همراه شد. در بازار دیروز معاملهگران پس از افت روز شنبه شاهد افزایش سطح نقدینگی در بازار بودند که همین امر نیز به تعادل بازار کمک کرد تا در نهایت شاخص به مدد جابهجایی برخی از بلوکهای معاملاتی به رشد ۳۲واحدی برسد.
شاخص دیروز در نهایت به ۶۱هزار و ۵۶۳ واحد رسید. دیروز ارزش معاملات بورس به ۱۱۲میلیارد تومان رسید که تقریبا ۶/ ۱ برابر ارزش معاملات روز شنبه بود. همین امر نیز احتمال تزریق نقدینگی به بازار را تقویت کرده است. در بازار دیروز در تحولات مهم دو شرکت کوچک فرابورسی شیر پاستوریزه پگاه فارس و صنایع نسوز توکا برای عرضه اولیه ۱۰ درصد سهام طی دو هفته جاری آماده شدند. در گروه پتروشیمی دیروز سازمان بورس مجوز افزایش سرمایه ۵/ ۱ هزار میلیارد تومانی هلدینگ پارسان را صادر کرد تا این شرکت از محل مطالبات و آورده سهامداران ۵/ ۴ هزار میلیارد تومانی شود. در گروه لاستیک نیز ایران تایر مجددا زمین شش هکتاری خود را به مزایده گذاشته است. در گروه غذایی دیروز نمادهای این گروه همچنان صدرنشین بازار بودند.در گروه قندی دیروز قند ثابت خراسان اولین درآمد هر سهم سال مالی آینده را با کاهش زیان پیش بینی کرد. این شرکت برای سال مالی منتهی به تیرماه سال آینده با افزایش بهای شکر قابل فروش ۷۳ریال زیان به ازای هر سهم اعلام کرده است. شرکت فروش سال آینده را ۵۳میلیارد تومان و سود ناخالص را ۳/ ۱ میلیارد تومان پیشبینی کرده است. سال گذشته فروش ۳۸ میلیارد تومان و زیان ناخالص ۷ میلیارد تومان بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/936048/#ixzz3n0AJ5eTh
۰۷:۱۶:۵۳ گروه بورس- اسماعیل دلخموش: روز گذشته شاخص کل بورس تهران ۳۲ واحد (۰۵/۰ درصد) افزایش یافت تا به رقم ۶۱ هزار و ۵۶۳ واحد برسد. به این ترتیب شاخص ۲۴ صنعت بورسی با کاهش مواجه شد.
سنگینی کفه بانکها به سمت قرمز
روز گذشته کفه نمادهای قرمزپوش این گروه بر نمادهای سبزپوش چربید تا شاخص گروه بانکها و موسسات اعتباری ۰۹/ ۰ درصد کاهش یابد. ۵ نماد از ۱۰ نماد فعال گروه کاهش قیمت داشتند در حالی که ۴ نماد رشد یافتند و یک نماد بدون تغییر قیمت باقی ماند. نماد معاملاتی بانک ملت با ۳۷/ ۰ درصد افزایش قیمت صدرنشین بانکیها بود و بانک پاسارگاد با کاهش ۹۴/ ۰ درصدی در قعر جدول گروه ایستاد. بانک کارآفرین نیز نهایتا بدون تغییر قیمت به کار خود پایان داد. مشارکت حقوقیها در خرید سهام بانک ملت بیشتر بود به شکلی که ۹/ ۶۱ درصد از حجم خرید این نماد به این معاملهگران اختصاص یافت. ۶/ ۸۵ درصد از حجم فروش وبملت نیز در اختیار حقیقیها بود. ۸۳ درصد از حجم خرید وپاسار نیز بهوسیله حقوقیها انجام شد و ۸/ ۶۱ درصد از حجم فروش این نماد به حقیقیها اختصاص یافت.
غدیر با فاصله در صدر
دیروز شاخص گروه چندرشتهایها با ۱۳/ ۰ درصد رشد مواجه شد. در این گروه سرمایهگذاری غدیر با ۴۳/ ۰ درصد رشد قیمت تنها نماد سبزپوش گروه بود. سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی ۱۷/ ۰ درصد کاهش قیمت یافت. سرمایهگذاری امید و سرمایهگذاری توسعه ملی نیز بدون تغییر قیمت به کار خود پایان دادند. بررسی مشارکت معاملهگران حقیقی و حقوقی در معاملات روز گذشته شرکتهای چندرشتهای صنعتی نشان میدهد ۳/ ۶۷ درصد از حجم خرید و ۶/ ۶۰ درصد از حجم فروش «وغدیر» و ۳/ ۵۱ درصد از حجم خرید و ۹/ ۶۶ درصد از حجم فروش «وصندوق» در اختیار معاملهگران حقوقی بود.
سبزپوشی دونماد در روز منفی
روز یکشنبه شاخص گروه سرمایهگذاریها ۳۸/ ۰ درصد کاهش یافت. تنها دو نماد از نمادهای این گروه افزایش قیمت را تجربه کردند. نمادهای وبیمه و وتوسم به ترتیب رشدهای قیمتی ۸۵/ ۲ درصدی و ۱۲/ ۰ درصدی یافتند در حالی که ۷ نماد این گروه کاهش قیمت داشتند که وصنا با ۰۳/ ۲ درصد کاهش در میان این نمادها بیشترین کاهش قیمت را از خود نشان داد. حجم معاملات وبیمه نماد صدرنشین این گروه بیشتر در اختیار حقیقیها بود. ۴/ ۹۲ درصد از حجم خرید و ۷۲ درصد از حجم فروش این نماد به حقیقیها اختصاص داشت. وصنا اما چندان مورد اقبال حقیقیها نبود و ۱۰۰ درصد از حجم فروش این نماد بهوسیله این معاملهگران انجام شد. ۵/ ۹۵ درصد از حجم خرید این نماد در اختیار حقوقیها بود.
۰۷:۱۶:۳۳ صادرات سنگآهن دانهبندی کشور طی ۵ ماهه نخست سال جاری، ۴۱ درصد کاهش یافت.
به گزارش ایمیدرو،طبق آمار گمرک ایران از ابتدای فروردین تا پایان مرداد ۹۴، به میزان ۴ میلیون و ۳۹۴ هزار تن سنگ آهن دانهبندی صادر شد که در مقایسه با میزان صادرات سنگآهن دانهبندی در مدت مشابه سال گذشته (۷ میلیون و ۴۷۰ هزار تن)، از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب حدود ۴۱ درصد و ۶۷ درصد کاهش نشان میدهد.
مجموع ارزش این میزان صادرات در ۵ ماهه امسال، ۱۵۶ میلیون و ۳۴۵ هزار دلار بوده و در مدت مشابه سال گذشته، ۴۷۶ میلیون و ۳۶۸ هزار دلار بوده است.
در همین مدت، ۸۹۰ هزار تن گندله وارد کشور شد که در مقایسه با آمار مدت مشابه سال گذشته (یک میلیون و ۲۲۶ هزار تن)، حاکی از کاهش ۲۷ درصدی است.
بنا بر این گزارش، کاهش ارزشی و وزنی صادرات سنگ آهن به دلایل مختلفی نظیر افت شدید قیمت جهانی سنگ آهن ناشی از افت تقاضا و کاهش تولید فولاد جهانی به ویژه چین و توقف تولید برخی معادن داخلی سنگ آهن به دلیل عدم امکان رقابت در شرایط فعلی بازار جهانی بوده است. با توجه به برنامههای دولت و بخش خصوصی برای احداث واحدهای تولید فولاد در کشور و درنتیجه کاهش خامفروشی، پیشبینی میشود صادرات سنگ آهن در سالهای آتی باز هم کاهش یابد و به حداقل برسد و با بهره برداری از واحدهای جدید فولادی، بیشتر سنگ آهن تولیدی در داخل کشور مصرف شود. در این میان، ایمیدرو در زمینه پرعیارسازی سنگآهن، ۲ طرح فرآوری در معادن سنگآهن جلالآباد (زرند کرمان) و چغارت (بافق یزد) را اجرایی کرده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/936014/#ixzz3n0A1o0pB
۰۷:۱۶:۱۳ سحر نمایشی: کاهش بیش از ۹۰۰ تومانی قیمت مس در معاملات روز یکشنبه بورس کالای ایران علاوه بر تاثیرپذیری افت میانگین هفتگی نرخ فلز سرخ در بورس جهانی لندن و کاهش اندک بهای ارز، ریشه در آشفتگی و رکود تقاضا دارد، از طرفی هم کمبود نقدینگی معاملهگران و کاهش توان مالی شرکتهای خریدار نیز بر این روند نزولی در بازارهای داخلی دامن زده است.
به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه عرضههای مس در این روزها همچنان بالاتر از میزان تقاضا است. البته با وجود اینکه میزان تقاضای فلز سرخ در معاملات بورس کالای ایران نسبت به هفته گذشته اندکی بهبود یافته، اما همچنان کمتر از حد انتظار تولیدکنندگان است. بنابراین، کاهش تقاضای فلز سرخ آن هم در آستانه شروع فصل تولید بسیاری از تولیدکنندگان را نگران کرده است آن هم در شرایطی که بسیاری از کارشناسان معتقدند رفع تحریمها به نفع صنعت مس خواهد بود، چرا که اولین و مهمترین اثرات اجرای برجام در بخش بهبود عملکرد اعتبارات اسنادی (ال سی)، افزایش واردات کالاهای سرمایهای و در نهایت افزایش سرمایهگذاری صنعتی ظاهر خواهد شد که همین امر با به روز کردن واحدهای تولیدی حجم تولید را گسترش خواهد داد، البته در این میان این سوال پیش خواهد آمد که اکنون با وجود کمبود تقاضا رشد تولیدات چه تاثیری بر رونق بازار فلز سرخ خواهد داشت؟ مدیر کارگزاری سیولکس کالا در این خصوص به «دنیای اقتصاد» گفت: آغاز صادرات مس از طریق رینگ صادراتی بورس کالای ایران به فروش مازاد مس در بازار داخلی کمک شایانی خواهد کرد. محمودرضا الهیفرد در ادامه افزود: البته هر کدام از رینگهای داخلی و صادراتی در راستای کار خود حرکت خواهند کرد اما تغییر در هر کدام از این رینگهای معاملاتی میتواند در بازار داخلی و در نهایت میزان تقاضای این محصولات تاثیرگذار باشد. روز یکشنبه ۵ مهر ماه، بورس کالای ایران در گروه مس شاهد عرضه ۱۱۳هزار تن انواع محصول بود که از این مقدار، ۴ هزار تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران روی تابلوی عرضه رفت. این شرکت همچنین ۳۵۰۰ تن مس مفتول را نیز در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضه شده شرکت ملی صنایع مس ایران در این روز میتوان به ۲۰ هزار تن انواع مس کم عیار، ۱۴۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۸ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان، ۲۷۰ تن مس مفتول را راهی تالار معاملات کرد.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۷ هزار و ۶ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش ۹۳۴ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۴ هزار تن بوده درحالیکه میزان تقاضا ۷۰۰ تن ثبت شد. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۷ هزار و ۷۳۵ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، افت ۹۴۴ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۳ هزار و ۵۰۰ تن بوده است، درحالیکه تقاضاکنندگان خواستار ۳۶۰ تن از این محصول بودند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۷ هزار و ۷۹۰ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، کاهش ۹۴۴ تومانی را در هر کیلو تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود که با میزان تقاضا برابری میکرد. از سوی دیگر این فلز سرخ هماکنون در بازار آزاد با قیمت ۱۸ هزار و ۲۰۰ تومان در هر کیلو به فروش میرسد که نسبت به روز گذشته کاهشی ۱۰۰۰ تومانی را در هر کیلو نشان داد.
در سایر فلزات رنگی چه گذشت؟
در معاملات روز گذشته فلزات اساسی در بازار داخلی قیمت اکثر فلزات با کاهش روبهرو شد که به گفته اکثر فعالان بازار آزاد این افت قیمت به دلیل روند کاهشی اندک نرخ ارز بوده است. از سویی میزان تقاضا نیز در این روز نسبت به شنبه اخیر به شدت کاهش یافته بود. از سویی کارشناسان بر این باورند که انتشار اخباری مبنی بر نگرانیهای مربوط به کاهش تورم و اوضاع نابسامان اقتصاد جهانی موجب ادامه نوسانات فلزات در بازارهای جهانی و در ادامه نرخ فلزات داخلی خواهد شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/936013/#ixzz3n09wv4Ll
۰۷:۱۵:۴۹ دنیای اقتصاد: روز گذشته، شاخص کل بورس تهران پس از رفت و برگشتهای کمدامنه در نهایت با افزایش ۳۲ واحدی مواجه شد. در این شرایط، برخی نوسانگیران از وضعیت مناسب بنیادی در کلیت بازار استفاده کرده و در سهام کوچک بورس جهشهای سنگین قیمتی را ایجاد کردهاند. حجم مبنای پایین در این نوع از سهام باعث شده است که سفتهبازان با ایجاد صفهای خرید سودهای بدون توجیهی را کسب کنند. در این میان، سهامداران تازهوارد و ناآشنا به این روند، طعمه اصلی این نوع نوسانگیریهای پرریسک هستند.
گروه بورس- مهرنوش سلوکی: شرایط رکود بازار سهام در حالی ادامه دارد که این روزها بسیاری از کارشناسان بر این باورند بسیاری از سهمها به ارزندگی یا به اصطلاح به کف قیمت رسیدهاند. به این ترتیب، روند معامله سهمها به گونهای پیش میرود که عمده تقاضا در سهمهای کوچک و خرد دیده شده و همچنان سهمهای بزرگ به علت کمبود نقدینگی سهامداران نتوانستهاند بهطور مداوم با اقبال مواجه شوند.
با این حال به نظر میرسد عاملی که بیش از گذشته رونق سهمهای کوچک را در بازار بههمراه داشته، بزرگنماییهای تحلیلی است که هرچند بعضا چاشنی فاندامنتال در آن نهفته است، اما توسط تکنیکالیستها گسترش عمومی یافته است. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد در حال حاضرکم بودن تعداد سهام و رقم ناچیز ارزش بازار نمادهای کوچک، باعث شده نوسانگیران با نقدینگی کمتری بتوانند تغییرات قیمتی را کنترل کرده و سودهای گزافی را بهدست آورند و در سمت مقابل سهامداران تازه وارد یا کم اطلاعی را «طعمه» نوسانگیری خود کنند.
جهش گروههای کوچک برخلاف شاخص کل
در شرایطی که رکود اقتصادی و ادامه سیاستهای انقباضی از سوی دولت بهعنوان اصلیترین دلایل نزول بازار سهام بیان میشود، اما بعضا دیده شده در گروههای کوچکی مانند قند و شکر و صنعت مواد غذایی جهشهایی صورت میگیرد که گمانهزنیها درخصوص هیجانی بودن آنها را افزایش میدهد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد شاخص کل بورس تهران با افت بیش از ۱۱ درصدی از روز حصول توافق هستهای (۲۳ تیر) مواجه بوده و این در حالی است که حدود ۲۲ درصد رشد شاخص در گروه قند وشکر را شاهد بودیم.
بررسی بنیادی گروههایی مانند قند و شکر و مواد غذایی نشان میدهد که این صنایع همواره در ۶ ماه دوم سال از عملکرد قابلقبولتری نسبت به نیمه ابتدایی سال برخوردارند. برداشت محصول چغندر داخلی در بسیاری از نواحی کشور که از مهرماه آغاز میشود، همزمان با کاهش واردات شکر از سوی وزارت جهاد کشاورزی میتواند اهرم موثری درخصوص رشد سوددهی شرکتها در این بازه زمانی باشد، همچنین خبرهایی که اخیرا درخصوص اخذ یارانه دولتی و افزایش قیمت این محصولات منتشر شده، نگرانیها از وضعیت این گروه را تا حدی التیام بخشیده است. همچنین صنعت مواد غذایی همواره بهعنوان گروهی معروف بوده که کمتر تحتتاثیر رکود اقتصادی قرار گرفته و با مصرف ثابت در جامعه ارزش خود را حفظ کرده است. از سوی دیگر این روند باعث شده این صنعت با ریسک کمتری همراه شده و از نظر بنیادی بعد از افتهای مکرر جذابیت خرید پیدا کند.
رشد توجیه نشده در صنایع خرد
با این حال، این تغییرات وضعیت بنیادی در حدی نبوده که بتواند جهشهای فعلی قیمتی در این گروهها را توجیه کند. بنابراین، نوسان گیران با حرکتهای نوسانی بیشترین سوددهی را از این شرایط برای خود رقم زدهاند. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد در صنعت قند و شکر میانگین قیمت به درآمد نمادهای زیرمجموعه حدود ۱۴ واحد است که نسبت به کل بازار مقادیر بسیار بیشتری را داراست (نسبت ۴/ ۵ برای کل بازار). با این حال، در برخی سهام این گروه رشد بسیار زیاد قیمتی نیز مشاهده شده است. بهطور مثال نماد« قشرین» رشد بیش از ۱۲۰ درصدی را از ۲۳ تیر تجربه کرده در حالیکه این شرکت در آخرین پیشبینی، زیان را برای سال مالی برآورد کرده است. از سوی دیگر به نظر میرسد فعالیت نوسان گیران در صنعت غذایی افزایش یافته است. گروه غذایی به جز قند در دو روز گذشته رشد بیش از ۳ درصدی را تجربه کرده؛ در حالیکه میانگین قیمت به درآمد نمادهای این گروه حدود ۱۸ واحد است. مشابه این روند در سال ۹۲ در صنعت کاشی و سرامیک بهخوبی دیده شد. رشد ۳۰۰درصدی این صنعت در آن سال گواه حرکت نامعقولی بود که بعدها به نزول شدید این صنعت انجامید.
به نظر میرسد بسیاری از این نوسانگیرها این روزها به استناد پایین بودن قیمتها به سراغ سهمهایی میروند که حجم مبنای کم و سهام شناور پایینی را در اختیار دارند. این در حالی است که بیشتر کارشناسان بازار سهام بر این باورند که عمده سهمهایی که شرایط معامله دارند در گروههای بزرگ و کلان است. بر این اساس، سرایت این رشدها در گروههای کوچک میتواند نگرانی از ادامه این حرکت را به وجود آورد که در نتیجه، رفتار سهامداری را تغییر داده و بهطور تدریجی در کل بازار رواج یابد و در نتیجه به ناکارآمدی بورس دامن بزند.
ذائقه سهامداران خرد در خطر است
در همین زمینه «دنیای اقتصاد» در گفتوگویی با مازیار فتحی، کارشناس بازار سرمایه عملکرد فعلی بازار را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد؛ فتحی درخصوص مخاطرات فعلی بازار با ادامه این روند میگوید: مهمترین خطر این رفتار سفتهبازان و نوسانگیران دودی است که در چشمان تازه واردان بازار و اشخاصی که رفتار هیجانی دارند، میرود. زیرا بسیار مشاهده میشود افرادی که به تازگی به سرمایهگذاری در بورس مشغول شدهاند به راحتی پس از صعود چند روزه و بدون دلیل بنیادی یک سهم، اسیر شایعاتی که سفتهبازان در بازار بهوجود میآورند میشوند.
وی در ادامه گفت: اغلب این گروه، زمانی خرید میکنند که سفته بازان و بازیگران اصلی که موج صعودی کاذب را به راه انداختهاند در حال خروج از سهم هستند. بدترین اثر این رفتار مخصوصا برای تازهواردان بازار سرمایه تخریب چهره بورس با توجه به پیش زمینه بیاعتمادی به وجود آمده در ۲ سال اخیر نزد آنها است که موج بدبینی را بیشتر در سطح جامعه نسبت به این بازار میگستراند.
وی درخصوص ارائه راهکارها برای برطرف کردن این شرایط گفت: بزرگترین مشکل بازار سرمایه ما در ماههای اخیر کمبود شدید نقدینگی است که منجر به کاهش شدید طرف تقاضا و حجم معامله شده است.
مشکل مزبور را در بازاری که تا این حد حجم معاملات آن پایین آمده نمیتوان با متدهای مالی حل و فصل کرد بلکه بازار باید توسعه کمّی پیدا کند و فرهنگ سرمایهگذاری در بورس، در میان عامه مردم به خوبی جا بیفتد.
وی در ادامه بیان کرد: یکی از مهمترین عوامل دستیابی به این هدف، اصلاح موقعیتهای سرمایهگذاری موازی است که با واقعیت اقتصادی کشورمان مطابقت ندارد و به راحتی سرمایهگذاران در آن سود بدون ریسک بهدست میآورند. در نتیجه، این نرخ بالای سود بدون ریسک تبدیل به آفتی شده که توجیه بسیاری از سرمایهگذاریهای با ریسک را در شرایط رکود فعلی اقتصاد که قطعا بازده کمتری از نرخهای بازار پول یا اوراق بدهی دارند از بین میبرد.
فتحی همچنین درخصوص روند آتی سهمهای کوچک در بازار نیز گفت: این روند در صورت ادامهدار بودن، ذائقه بازار را تغییر میدهد و میتوان گفت تا حدودی در ۲ سال اخیر تغییر داده است، به این صورت که اکثریت معاملهگران بازار مهمترین پارامتر تصمیمگیری خود را هنگام انتخاب سهم، جو بازار قرار میدهند. قرار دادن الگوی روند بازار برای خرید یا فروش یک سهم شاید در برخی مواقع و با دید نوسانگیری یا کوتاهمدت پاسخ مثبت صادر کند اما برای اشخاصی که سرمایه هنگفت دارند یا دنبال سرمایهگذاری با ریسک پایینتر هستند به هیچوجه نمیتواند توجیهکننده باشد.
کمتوجهی به سهمهای بزرگ
مازیار فتحی، همچنین درخصوص ارزندگی معامله در سهمهای بزرگ گفت: بسیاری از سهام بزرگ بازار که درصد قابل توجهی از سهام آنها در اختیار شرکتهای سرمایهگذاری بزرگ و هلدینگهای بازار است از طرف صاحبان این سهمها حمایتی نمیشوند و بهطور کلی حقوقیها پا را از میدان کنار کشیدهاند. از طرفی دیگر نیز افراد حقیقی و با سرمایه کم که در بازار همچنان فعال هستند با توجه به تغییر ذائقهای که بیان شد، صرفا به دنبال نوسانگیری در بازه زمانی بسیار کوتاه مدت و چند روزه هستند.تا این حد که بعضا دیده شده وقتی سهمی را خریداری میکنند پس از کسر کارمزدهای معاملاتی بازدهی در حد یک درصد هم برای آنها حاصل شود راضی هستند.
وی در پایان بیان کرد: این دسته از فعالان بازار که در شرایط کنونی اکثریت معاملهگران را هم تشکیل میدهند به دنبال سهامی هستند که به قدری از نظر سرمایه کوچک باشد که بتوانند به راحتی در آن نوسان بگیرند و قیمت آن شارپ گونه بالا رود و حرکت قیمتی سهم به راحتی صورت پذیرد. بر این اساس، توجه به سهام بزرگ بازار بسیار کم شده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/936040/#ixzz3n09qb9yt
۰۷:۱۵:۲۸ گروه خبر: دبیر شورایعالی امنیت ملی از ورود به مرحله اجرایی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خبر داد. علی شمخانی دیروز در اراک به خبرنگاران تاکید کرده است که در شرایطی از مرحله اجرایی برجام عبور خواهیم کرد که طرف مقابل به تعهدات خود به درستی عمل کند.
بر اساس آنچه «ایرنا» از اظهارات علی شمخانی در حاشیه آیین ادای احترام به شهدا در اراک خبر داده است، دبیر شورایعالی امنیت ملی با اشاره به اینکه مراحل آخر بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی در حال پیگیری است، گفت: این بررسیها در مجلس انجام میشود تا زمینههای اجرای قویتری پیدا کند.در همین حال سیدحسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون ویژه برجام در مجلس در گفتوگو با خبرگزاری مهر گفته است که گزارش این کمیسیون از بررسیها درباره برجام امروز آماده میشود. به گفته او با توجه به سفر رئیسجمهوری و وزیر امور خارجه به نیویورک باید هر چه سریعتر گزارش کمیسیون برجام آماده شود؛ بنابراین قطعا گزارش کمیسیون برجام آماده خواهد شد تا در روز سهشنبه به صحن آمده و قرائت شود.در این باره عبدالرضا مصری، عضو هیاترئیسه مجلس نیز به «ایلنا» گفته است که گزارش کمیسیون ویژه بررسی برجام تنها برای قرائت در صحن علنی مجلس شورای اسلامی است.
توصیه لاریجانی
جلسه کمیسیون برجام دیروز عصر نیز برگزار شد؛ این بار علی لاریجانی رئیس مجلس میهمان کمیسیون ویژه بود. به گزارش خبرگزاری فارس، نقوی حسینی در تشریح این جلسه گفت: رئیس مجلس در این جلسه تاکید کرد که در ارائه گزارش نهایی باید توجه داشته باشیم که چارچوبها مشخص شود تا طرف مقابل نتواند در قالب برجام تعبیر و تفسیرهایی را دنبال کند. لازم است که ما چارچوب برجام را در طرحی که ارائه میکنیم محکم کنیم و جلوی لغزشهای آن را بگیریم. همچنین جلوی تعبیر و تفسیرهای خاص گرفته شود.
طرح دو فوریتی
پیش از لاریجانی نقوی حسینی صبح دیروز از ارائه طرحی دوفوریتی برای تعیین چارچوبهای برجام از سوی برخی نمایندگان مجلس خبر داده بود؛ طرحی که به گفته سخنگوی کمیسیون برجام شامل شروطی خواهد بود که قرار است برجام بر اساس آنها مشروط پذیرفته شود. در همین حال حسین نجابت عضو هیاترئیسه کمیسیون در گفتوگو با خبرگزاری مهر از طرحی دوفوریتی با هماهنگی کمیسیون برجام سخن گفته که با رایزنی علی لاریجانی، رئیس مجلس و علیرضا زاکانی رئیس کمیسیون ویژه برجام در حال تدوین است. به گفته او مقرر شد طرح اصلی مجلس برای اجرای چارچوب برجام با هماهنگی تدوین شود؛ طرحی که پس از قرائت گزارش برجام و با هماهنگی ارائه میشود.گرچه بهنظر میرسد طرحهای متعددی درباره برجام از سوی نمایندگان در حال تدوین است، اما نقوی حسینی دیروز از مقرر شدن تهیه و ارائه یک طرح واحد با اجماع حداکثری نمایندگان خبر داد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/936117/#ixzz3n09jzNjN
۰۷:۱۵:۰۷ دنیای اقتصاد: دو موسسه پژوهشی کشور، با ترسیم سه وضعیت برای نرخ دلار و با فرض ثبات در رشد نقدینگی و کسری بودجه ۱۵ هزار میلیارد تومانی، سه برآورد از نرخ تورم در پایان سال ارائه کردند. این پژوهش معتقد است با ادامه روند بهار ۹۴ در هر سه متغیر نرخ تورم در پایان سال به ۲/ ۱۱ درصد خواهد رسید. در صورت افزایش یا کاهش نرخ ارز، نرخ تورم حداکثر در نقطه ۶/ ۱۲ درصد و حداقل در نقطه ۷/ ۹ درصد خواهد ایستاد. «دنیای اقتصاد» در گزارش دیگری با استناد به آمار تورمی شهریور نشان داده احتمال تکرقمی شدن تورم نقطهبهنقطه در میانه پاییز وجود دارد.
دنیای اقتصاد: بررسیهای یک پژوهش نشان میدهد با توجه به عوامل اثرگذار بر اقتصاد در سالجاری (نرخ ارز، نقدینگی و کسری بودجه) نرخ تورم در نیمه دوم سال وارد مسیر کاهشی میشود و در پایان زمستان، در محدودهای بین ۱۰ تا ۱۴ درصد قرار میگیرد.
این مطالعه، سناریوهای مختلف تورم تا پایان سال را مورد بررسی قرار داده و با فرض ثبات نسبی بازار ارز تا پایان سال، از رسیدن تورم نقطهبهنقطه به حدود ۱۲ درصد تا پایان سالجاری و کاهش نرخ تورم متوسط به حدود ۵/ ۱۳ درصد تا پایان سال و کاهش بیشتر آن در سال آینده خبر داده است. این بررسی، با اعلام چرخش نسبی انتظارات آحاد اقتصادی از «گذشتهنگری» به سمت «انتظارات عقلایی» به سیاستگذار هشدار داده که با افزایش مجدد تورم، این امکان وجود خواهد داشت که اعتبار کسب شده تنزل یابد و انتظارات تورمی در سطحی بالاتر شکل گیرد. این گزارش، با ابراز امیدواری نسبت به تحقق تکرقمی در سال ۱۳۹۵، به سیاستگذار توصیه کرده است که با برنامهریزی بیشتر از «بیانضباطیهای پولی و مالی در نتیجه فشارهای مالی شدید به دولت بهدلیل افت قیمت نفت» جلوگیری کرده و همچنین با رفع تحریمها و دسترسی به منابع جدید، از «افزایش پایه پولی بهدلیل رشد خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی» نیز جلوگیری کند. سومین توصیه مهم این گزارش به سیاستگذار، این بوده است که برای رفع رکود ناشی از تقاضا در بنگاهها و دوری جستن از فشارهای احتمالی آتی برای اجرای سیاستهای انبساطی، از همین حالا اقداماتی از قبیل «رفع تنگنای اعتباری»، «تقویت کانالهای ارتباطی برای کاهش تورم انتظاری» و «انتشار اوراق به منظور جریان یافتن بدهیها» را در دستور کار خود قرار دهد.این گزارش که از سوی «موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامهریزی» (موسسه نیاوران) وابسته به ریاستجمهوری و «پژوهشکده پولی و بانکی» بانک مرکزی منتشر شده، از سوی «سعید بیات، محبوبه داودی، نیلوفر دمنه، هومن کرمی، یاسر ملایی، میثم مظاهری و صدف یلینژاد» و با تایید «مهدی برکچیان و علی مدنیزاده» نوشته شده است.
گذار از انتظارات گذشتهنگر به عقلایی
براساس گزارش منتشر شده، انتظارات تورمی از آن جهت که بر فرآیند چانهزنی تعیین دستمزدها، قیمتگذاری و قراردادهای مالی موثر است، یکی از محرکهای اصلی تورم در دوره جاری و آتی محسوب میشود. اکثر بانکهای مرکزی دنیا تورم انتظاری را بهعنوان نشانگری از فشارهای تورمی در آینده میدانند. با این حال، تداوم تورم بالا در یک اقتصاد، به پدیدهای به نام لختی تورم (ماندگاری تورم در سطوح قبلی و مقاومت در مقابل تغییر) منجر میشود که در این وضعیت، پایین آوردن تورم به راحتی با سیاستهای پولی و مالی متداول قابل انجام نبوده و هزینه کاهش آن بالا است. نکته قابل توجه در این گزارش، تاکید روی این نکته است که خاصیت «لختی» یک ویژگی «ذاتی» برای تورم نیست و به دیدگاه مردم درخصوص عملکرد سیاستگذار بستگی دارد. به همین دلیل، اگر قرار باشد سیاستهای پولی و مالی در زمان حال و آینده تغییر کند و آحاد اقتصادی این تغییر را جدی قلمداد کنند یا بهعبارت دیگر انتظارات بهصورت «عقلایی» و نه «گذشته نگر» تعیین شود، آحاد اقتصادی تورم انتظاری خود را متناسب با سیاستهای جدید تعیین میکنند. در چنین حالتی سیاستگذار با اراده و اقدامی جدی میتواند تورم را بسیار سریع و با هزینهای به مراتب کمتر کاهش دهد. اما اگر این سیاستها یک اقدام گذرا و موقتی یا بدون اعتبار از سوی مردم تلقی شود، ذهنیت مردم از عملکرد سیاستگذاران تغییر نکرده و همچنان انتظارات خود را براساس عملکرد گذشته سیاستگذاران شکل خواهند داد.
نظر «خبرگان اقتصاد » درباره تورم انتظاری
این گزارش با استفاده از یافتههای امیررضا سوری، عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، به بررسی انتظارات تورمی در پیشبینی نرخ تورم پرداخته است. خبرگان مورد نظر در ۶ دسته کلی قرار گرفتهاند که عبارتند از «اساتید دانشگاه»، «سیاستگذاران دولتی»، «مجمع تشخیص مصلحت نظام»، «برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی»، «فعالان بخش خصوصی» و «پژوهشگران موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی». این بررسی موارد مهمی را درخصوص چگونگی انتظارات تورمی در اقتصاد کشور نشان میدهد:
نوع انتظارات تورمی: براساس این یافتهها، تا قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم میانگین نظرسنجی یا همان تورم انتظاری، همجهت با تورم تحقق یافته در حال حرکت بوده که بیانگر «لختی» انتظارات طی این دوره بوده است. با پایان یافتن سال ۱۳۹۱، پراکندگی انتظارات بیشتر شده، اما میانگین آن کاهش نیافته است. امری که نشان میدهد هنوز اطمینانی در مورد عملکرد دولت بعدی وجود ندارد. پس از اعلام نتایج انتخابات، تورم انتظاری در سال ۱۳۹۲ به شدت پایین آمد تا جایی که تورم موردانتظار مردم از تورم تحقق یافته نیز کمتر شد. این نوع رفتار نشان از موج خوشبینی مردم نسبت به سیاستها در آینده دارد.
درجه اعتبار سیاستگذاران: بررسی این آمارها نشان میدهد پس از اعلام تورم هدف سال ۱۳۹۳ از سوی دولت، بهرغم آنکه آحاد اقتصادی کاهش تورم را پذیرفتند، اما عدد اعلام شده را باور نکرده و تورم انتظاری خود را برای این سال بالاتر از تورم هدف اعلامی شکل دادند. این بررسی، از رفتار مردم طی این رویداد نتیجه میگیرد که «در این دوره سیاستگذاران نزد مردم از اعتبار کافی برخوردار نبودهاند. اما با کاهش مستمر تورم در دو سال گذشته و عمل کردن سیاستگذاران به تعهد خود، باور عمومی از کاهش مستمر تورم به تدریج بهوجود آمده و موجب شد تا میانگین تورم انتظاری گروههای مختلف به تورم هدف اعلام شده (۲۰ درصد در اواخر سال ۱۳۹۳) بسیار نزدیک شود، ولی در صورت تخطی سیاستگذاران از تعهد خود و افزایش مجدد تورم، این امکان وجود خواهد داشت که اعتبار کسب شده تنزل یابد و انتظارات تورمی در سطحی بالاتر شکل گیرد.»
پیشبینی تورم برای چهار فصل آینده
براساس بررسی صورت گرفته به روش پیشبینی «غیرشرطی»، تورم نقطهبهنقطه از تابستان ۱۳۹۴ به بعد در مسیر کاهشی قرار میگیرد و در انتهای ۱۳۹۴ به ۱۲ درصد میرسد. همچنین، تورم متوسط نیز تا پایان سالجاری کاهش خواهد یافت و به ۵/ ۱۳ درصد در زمستان ۱۳۹۴ میرسد.اما با وارد کردن سناریوهای مختلف با مفروضات رشد ۲۲ درصدی نقدینگی، کسری بودجه ۱۵ هزار میلیارد تومانی و سه سناریوی مختلف نرخ ارز بهعنوان «متغیر مشروط»، پیشبینی میشود تحت سناریوی «نرخ ارز ثابت» (۳۳۲۰ تومان) تورم تا پایان سال ۱۳۹۴ به ۲/ ۱۱ درصد برسد، اما تحت سناریوی «نرخ ارز کاهشی» (۳۲۳۰ تومان)، تورم نقطهبهنقطه ۷/ ۹ درصد خواهد شد. در سناریوی سوم نیز با فرض افزایش نرخ ارز به ۳۴۲۰ تومان، نرخ تورم نقطهبهنقطه در پایان سالجاری به ۶/ ۱۲ درصد خواهد رسید. فرض این سناریوها این است که تغییرات نرخ ارز به سرعت به تغییرات همجهت تورم منجر میشود.
علاوه بر این دو مدل، بررسی انجام شده با فرض تکرار برخی از الگوهای گذشته نیز به پیشبینی تورم پرداخته است. به طوری که در سناریوی اول، فرض شده است نرخ تورم ماهانه در ماههای آتی، دقیقا منطبق با الگوی نرخ تورم ماهانه در سال گذشته باشد که در این صورت، نرخ تورم در انتهای سالجاری معادل ۶/ ۱۴ درصد و نرخ تورم نقطهبهنقطه نیز ۱/ ۱۴ درصد خواهد بود. در سناریوی دوم، نرخ تورم ماهانه دقیقا به میزان میانگین بلندمدت تورم ماهانه برای هر ماه در نظر گرفته شده است که با فرض تحقق آن، نرخ تورم انتهای سالجاری، معادل ۱/ ۱۵ درصد و نرخ تورم نقطهبهنقطه همین سال ۹/ ۱۷ درصد پیشبینی شده است. در سناریوی آخر نیز، فرض شده که قرار باشد تورم مسیر یکنواختی را برای تکرقمی شدن تا پایان سال آینده در پیش بگیرد (نرخ تورم ماهانه ۸۴/ ۰ درصدی) که در این صورت، نرخ تورم در انتهای سالجاری به ۶/ ۱۲ درصد خواهد رسید.
سه هشدار به سیاستگذار
براساس یافتههای گزارش حاضر به نظر میرسد که دولت یازدهم در سیاستهای کنترل تورمی عملکرد موفقی داشته که به کاهش تورم تا ۱۵ درصد منجر شده است. انتظار میرود در صورت ادامه پارادایم موجود تورم تا انتهای سال ۱۳۹۴ به ۱۲ درصد یا حتی کمتر نیز برسد و بتوان امید داشت که در صورت جدیت دولت و بانک مرکزی برای کاهش بیشتر تورم، در سال ۱۳۹۵ شاهد تورم تک رقمی نیز باشیم. در صورتی که فشارهای مالی شدید دولت در ماههای آینده بهدلیل کاهش قیمت نفت، به بیانضباطیهای پولی و مالی منجر نشود و از سوی دیگر با رفع تحریمها و دسترسی به منابع جدید، بانک مرکزی نیز از طریق افزایش خالص داراییهای بانک مرکزی پایه پولی را افزایش ندهد، میتوان امید داشت که این هدف مهم یعنی «تورم تک رقمی» حتی در آیندهای نزدیکتر حاصل شود.براساس شواهد موجود در این گزارش، طی دو سال گذشته سیاستهای انضباطی مالی و پولی ضمن کاهش تورم با افت تقاضا در بخشهایی از اقتصاد همراه بوده است. البته کاهش درآمدهای نفتی نیز بر شدت افت تقاضا در برخی صنایع افزوده است. باید خاطرنشان کرد اگر سیاستگذار، قصد کاهش تورم با حداقل آفات در بخش تولید را دارد، لازم است در زمینه تورم انتظاری آحاد جامعه اقدام جدی انجام دهد؛ در غیر این صورت فشارهای اجتماعی ناشی از کاهش تولید در بخشهایی از اقتصاد دولت را مجبور به ترک سیاست کاهش تورم خواهد کرد.
سیاستگذار برای کاهش تورم چه کند؟
این بررسی، به سیاستگذار توصیه کرده است که برای حفظ سیاست کاهش تورم و کنترل آثار آن بر رکود در سمت تقاضا، با سیاستهای ارتباطی مناسب، انتظارات تورمی آحاد جامعه را پایین بیاورد. همچنین، این گزارش رفع تنگنای مالی و اعتباری و در نتیجه کاهش نرخهای سود بانکی (بهصورت تعادلی و نه بهصورت دستوری) را جزو ضرورتهای کاهش پایدار تورم دانسته است. این مساله مستلزم نظارت شدید بر بانکها برای افزایش سرمایه درونی و کاهش توزیع سودهای نمایشی است. نکته دیگری که در گزارش منتشر شده مورد تاکید قرار گرفته، این است که باید میزان مطالبات معوق نظام بانکی را کاهش داد و به طرق مختلف، سهولت دسترسی به نقدینگی و سیال بودن جریان نقدینگی را بالا برد. برای مثال از طریق انتشار اوراق مختلف به بنگاهها و بانکها کمک شود تا بدهیهای خود را تسویه کنند و در نتیجه قدرت وامدهی سیستم بانکی افزایش یابد. بازپرداخت دیون دولت به پیمانکاران و نظام بانکی از طریق انتشار اوراق بدهی نیز از دیگر راهکارهایی است که از سوی نویسندگان این پژوهش، به سیاستگذاران پیشنهاد شده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/936130/#ixzz3n09fbfPA
۰۷:۱۰:۴۹ دنیای اقتصاد: درحالیکه ترافیک ورود هیاتهای تجاری در ایران آغاز شده است، کارشناسان نسبت به ایجاد بستر لازم برای ورود سرمایهگذاران خارجی هشدار میدهند. به این ترتیب اقتصاد ایران در دوران پساتوافق در یک مسیر دوراهی قرار دارد و انتخاب بین این دو راه بستگی به ذکاوت تصمیمگیران و سیاستگذاران اقتصادی دارد. در واقع میتوان گفت که شرایط پساتحریم همانند تیغ دو لبهای است که اگر به روش صحیح و اتخاذ سیاستهای اقتصادی برگرفته از الگوهای اقتصادی موفق صورت پذیرد و فرصتها مدیریت شوند، اثرات بسیار سازندهای بر چشمانداز اقتصاد ایران خواهد داشت؛ درحالیکه اگر سیاستهای اقتصادی بهنحو مناسبی اتخاذ نشوند، نهفقط شکست نسل اول سرمایهگذاران خارجی پیام منفی برای سرمایهگذاران نسل بعدی خواهد داشت، بلکه نگاه خارجیان به اقتصاد ایران را بهعنوان بازار کالاهای مصرفی تغییر خواهد داد. بر اساس برنامه پاییزه هیاتهای اقتصادی خارجی، ۸ هیات آماده ورود به ایران هستند. هند و چین بهعنوان مهمترین شرکای تجاری ایران از جمله کشورهایی هستند که قرار است با هیات بلندپایه اقتصادی به ایران سفر کنند. ازسوی دیگر، مطابق برنامه رونمایی شده هیاتهایی از کشورهای انگلیس، مجارستان، فرانسه، عمان، قزاقستان و آلمان نیز طی ماه جاری به ایران میآیند.
شرکای اول تجاری برای ورود به ایران دست بهکار شدند
گروه بازرگانی- فروغ کریمی: لغو تحریمها درهای اقتصاد ایران را به روی شرکتهای خارجی بسیاری باز میکند، از همان نخستین روزهای پس از توافق، رقابت تنگاتنگی میان سرمایهگذاران، تاجران و بازرگانان خارجی برای ورود به فصل جدید مبادلات اقتصادی با ایران آغاز شده است.
در این میان، کشورهایی که در دوران تحریمها روابط خود با ایران را قطع یا کمرنگ کرده بودند، اشتیاق بیشتری را برای ورود به ایران نشان دادهاند تا از این قافله عقب نمانند. حال پس از ورود هیاتهای اقتصادی ۱۳ کشور دنیا به ایران از ابتدای سال تاکنون، زمزمههایی از ورود شرکای قدیمی تجاری ایران که حتی در دوران تحریمها روابط تجاری خود با ایران را کمرنگ نکردهاند، به گوش میرسد. کشورهایی که در دوران تحریمها جای پای خود در اقتصاد ایران را محکم کردند و به نظر میرسد در رقابتی که بین سایر کشورها برای ورود به ایران وجود دارد، نگرانی ندارند. آخرین اخبار حاکی از سفر دو هیات بلند پایه اقتصادی چین و هند به ایران طی هفتههای آینده است. این دو کشور در دوران تحریمها نهتنها روابط خود با ایران را قطع نکرده، بلکه جزو مهمترین شرکای تجاری ایران نیز محسوب میشدند. در کنار این دو کشور، هیاتهایی از کشورهای انگلیس، مجارستان، فرانسه، عمان، قزاقستان و آلمان نیز در راه ایران هستند.
براساس آخرین اخبار، یک هیات تجاری بلندپایه انگلیسی برای دیدار با مقامهای اقتصادی ایران در هفته آینده (۱۰ مهر ماه) وارد کشور خواهند شد تا زمینههای مشارکت در حوزههای نفت و گاز را با ایران بررسی کنند. این در حالی است که اخیرا وزیر دارایی این کشور نیز از سفر به ایران در راس یک هیات تجاری در سال آینده میلادی خبر داده است. مجارستان نیز از دیگر کشورهای در صف ورود به ایران بوده و احتمالا در اواسط مهر ماه یک هیات بلندپایه متشکل از چند وزیر و ۱۱۳ نماینده بخش خصوصی این کشور را عازم ایران میکند. در همین راستا، یک هیات تجاری ۱۹ نفره از آژانس ملی سرمایهگذاری قزاقستان نیز از تاریخ ۱۹ تا ۲۱ مهر ماه سال جاری در ایران حضور خواهند یافت. این در حالی است که ۱۰ تا ۱۵ مهر ماه نیز اتاق بازرگانی تهران به همراه اتاق مشترک ایران-آلمان، میزبان یک هیات اقتصادی ۸۰نفره آلمانی است که در راس آن وزیر اقتصاد، کار و حملونقل ایالت نیدرزاکسن این کشور حضور خواهد داشت. در میان هیاتهای تجاری که از ابتدای سال تاکنون وارد ایران شدند، فرانسه برای مشارکت با ایران مصممتر از سایرین به نظر میرسد. اوایل مرداد ماه، یک هیات سیاسی فرانسه به سرپرستی وزیر امور خارجه این کشور وارد ایران شد؛ این سفر زمینههای سفر بعدی یک هیات اقتصادی فرانسه به ایران را در اواخر تابستان امسال ایجاد کرد. ورود هیات تجاری فرانسه در ۳۰ شهریور امسال در حالی بود که قرار شد هیاتهای تجاری دیگری از این کشور برای سرمایهگذاری در بخشهای کوچک و متوسط در مهرماه امسال در ایران حضور یابند. جدیدترین اطلاعات دریافتی نیز از احتمال سفر یک هیات بلندپایه چینی به سرپرستی ریاستجمهوری این کشور به ایران در آینده نزدیک حکایت دارد. در همین راستا صبح امروز (دوشنبه) یک هیات ۱۶ نفره عمانی نیز از سازمان منطقه ویژه اقتصادی، سازمان سرمایهگذاری و توسعه صادرات، شرکت نفت، وزارت کشاورزی و شیلات و همچنین فعالانی از حوزه گردشگری و حملونقل این کشور در ایران حضور خواهند یافت.
سرمایهگذاری ۱۵ میلیارد دلاری در ایران
طبق آمارهای گمرک، هند بهعنوان یکی از پنج کشور عمده صادراتی و وارداتی ایران است که در سال ۹۳ ایران حجم تجاری ۶ میلیارد و ۳۵۳ میلیون دلاری را با این کشور رقم زده است. هند یکی از کشورهایی است که در دوران تحریمها نه تنها مبادلات تجاری خود با ایران را قطع نکرده بلکه طی سالهای اخیر، افزایش مبادلات تجاری هند و ایران را نیز شاهد بودهایم. البته با اینکه در سالهای ۹۰ و ۹۱، مبادلات تجاری این دو کشور به سود ایران بوده اما در سال ۹۲ و ۹۳، تراز تجاری این دو کشور منفی و به سود هند رقم خورده است.
اکنون در حالی که کشورهای اروپایی از ابتدای لغو تحریمها یکی پس از دیگری وارد ایران شدند، هند نیز قرار است یک هیات عالی رتبه خود را به ریاست نیتین گادکاری، وزیر کشتیرانی این کشور عازم ایران کند. خبرها حاکی از آن است که این هیات تجاری قصد سرمایهگذاریهایی به ارزش ۱۰۰۰ میلیارد روپیه معادل بیش از ۱۵ میلیارد دلار آمریکا، در ایران را دارد. به گزارش خبرگزاری تسنیم و به نقل از پایگاه خبری تریبیون هند، این سفر در حالی صورت میگیرد که مذاکرات بین دو کشور در مورد قیمت گاز مورد استفاده کارخانه تولید اورهای که قرار است توسط هند در ایران احداث شود، ادامه دارد. ایران قیمت ۲ دلار و ۹۵ سنت را برای گاز مورد نیاز این کارخانه پیشنهاد کرده، در حالی که هند روی قیمت ۵/ ۱ دلار اصرار دارد. این کارخانه قرار است در منطقه آزاد اقتصادی چابهار احداث شود. پروژههای دیگری نظیر سنگ آهن، فولاد، جادهسازی و ایجاد خطوط راه آهن در ایران جزو پیشنهادهای هند است. البته به گفته گادکاری، انجام این سرمایهگذاریها بستگی به مذاکرات در مورد قیمتگذاری گاز دارد.
وزیر حملونقل جادهای هند نیز گفته است: تمام سازمانهای مربوطه تا ۲۸ سپتامبر گزارش خود در مورد پروژههایی که قصد دارند در ایران اجرا کنند را به راجیو کومار، در وزارت کشتیرانی ارائه خواهند کرد.
وی اظهار کرده است: دستورالعملهای صادره از سوی نارندرا مودی، نخستوزیر هند در کل سرمایهگذاریهای پیشنهادی اعمال خواهد شد و ما به زودی به ایران خواهیم رفت.
گسترش همکاریهای ایران و مجارستان
در همین راستا، هیات بلندپایهای از مجارستان نیز متشکل از چند وزیر و ۱۱۳ نماینده بخش خصوصی این کشور اواسط مهرماه سال جاری به تهران سفر خواهند کرد تا برای گسترش همکاریهای تجاری و اقتصادی، با مقامات عالی اقتصادی و فعالان بخش خصوصی ایران دیدار و گفتوگو کنند. مجارستان گرچه شریک تجاری بزرگی برای ایران محسوب نمیشود، اما از جمله کشورهایی است که در دوران تحریمها تجارت خود را با ایران کم کرده است. ایران و مجارستان در سال ۹۰، در حالی حجم تجاری ۳۱ میلیون دلاری را رقم زده بودند که این رقم در سال ۹۳ با کاهش سالانه به ۱۱ میلیون دلار رسید.
ولیالله افخمیراد، رئیس سازمان توسعه تجارت در دیدار با «یانوش کوواچ»، سفیر مجارستان در تهران، با اشاره به اینکه این سازمان هماهنگیهای لازم را برای دیدار فعالان اقتصادی ایران با تجار و بازرگانان مجارستانی در زمان حضور این هیات در تهران فراهم خواهد کرد، ابراز امیدواری کرد: از این پس با توجه به فضای ایجاد شده در روابط ایران با کشورهای جهان، همکاریهای اقتصادی دو کشور گسترش یابد.
رئیس سازمان توسعه تجارت افزود: ایران در دوران تحریم، توانست با اتکا به توان داخلی به پیشرفتهای چشمگیری دست پیدا کند و امروز زمینه گسترش روابط تجاری و اقتصادی با هدف گسترش صادرات کالا و خدمات از ایران به کشورهای همسایه بیش از پیش فراهم شده است.
سفیر مجارستان در تهران در این دیدار گفت: ما امیدواریم با برگزاری نشستهای دوجانبه میان فعالان اقتصادی دو کشور، زمینههای همکاری با ایران بررسی و گامهای بلندی در این خصوص برداشته شود.
وی با اشاره به پیشرفتهای گستردهای که تهران نسبت به گذشته پیدا کرده است، اظهار امیدواری کرد: در مرحله جدید چند قرارداد در چارچوب سفر هیات تجاری این کشور به ایران به امضا برسد و مناسبات فیمابین در عرصههای اقتصادی و تجاری دو کشور گسترش یابد.
براساس برنامههای تنظیم شده، ۱۱۳ نماینده بخش خصوصی مجارستان به همراه چند تن از وزرای این کشور اواسط مهرماه با بیش از ۳۰۰ شرکت ایرانی دیدار و گفتوگو خواهند داشت.
خانه تجارت ملی مجارستان نیز در نظر دارد در این سفر در راستای گسترش روابط تجاری و بازرگانی، تفاهمنامه همکاری با سازمان توسعه تجارت ایران منعقد کند.
تاکنون جلسات کمیسیون مشترک متعددی به ریاست وزارت امور اقتصادی و دارایی میان ایران و مجارستان برگزار شده است. همچنین موافقتنامههای همکاری در زمینه حملونقل هوایی و زمینی نیز به امضای دو طرف رسیده است اما عضویت مجارستان در اتحادیه اروپا موجب شد که موافقتنامه بازرگانی ایران و مجارستان متوقف و در چارچوب اتحادیه اروپا پیگیری شود.
سرمایهگذاران عمانی و قزاقستانی در تهران
در ادامه رفت و آمد هیاتهای تجاری، رئیس منطقه اقتصادی دُقم عمان نیز صبح امروز(دوشنبه)، به همراه هیاتی ۱۶ نفره از سازمان منطقه ویژه اقتصادی، سازمان سرمایهگذاری و توسعه صادرات، شرکت نفت، وزارت کشاورزی و شیلات و همچنین فعالانی از حوزه گردشگری و حملونقل این کشور به ایران آمده تا با فعالان اقتصادی ایرانی بهطور مستقیم دیدار و گفتوگو داشته باشند.
همچنین یک هیات تجاری ۱۹ نفره از آژانس ملی سرمایهگذاری قزاقستان از تاریخ ۱۹ تا ۲۱ مهر ماه سال جاری به ایران سفر خواهند کرد که تولید مواد مرتبط با عایق، تولید عکسهای ماهوارهای و تولید مواد شیمیایی برای مصارف عمومی نیز از جمله زمینههایی است که برای همکاری این دو کشور در نظر گرفته شده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/936074/#ixzz3n09ZTI5k
۰۷:۱۰:۳۲ به گزارش خبرنگار ایسنا، در مواردی خریداران خودروهای صفرکیلومتر داخلی و گاه خارجی هنگام تحویل گرفتن خودروی خود با نقص ظاهری یا فنی در خودرو مواجه میشوند. در این موارد معمولا شرکت عرضهکننده از تعویض خودروی معیوب خودداری کرده و تنها پس از شکایت خریدار ممکن است مبلغی به عنوان خسارت و جبران افت قیمت (ارزش) خودرو به خریدار پرداخت شود.
این موضوع در اصلاحیه آییننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو مورد توجه قرار گرفته بهگونهای که تمام عرضهکنندگان خودرو ملزم به تعویض خودروی معیوب خواهند بود.
در ماده ۱۴ این قانون آمده است: «عرضهکننده خودرو موظف است در زمان تحویل، خودرو درخواستی مشتری را در حضور وی کنترل کرده و پس از حصول اطمینان از عدم وجود ایراد، خودرو را به مشتری تحویل دهد.»
در تبصره ۱ این ماده نیز آمده است: «در صورت وجود ایراد احتمالی در خودرو، عرضهکننده باید ایراد مربوطه را برطرف کند مشروط به آنکه رفع ایراد، موجب کاهش ارزش قیمتی خودرو نشود، در غیر این صورت عرضهکننده موظف است نسبت به تعویض خودرو و یا اخذ رضایت کتبی مشتری اقدام کند.»
اصلاحیه آییننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو در هیات دولت در دست بررسی است و پس از تصویب، ابلاغ و اجرایی خواهد شد.
۰۷:۰۹:۴۷ «تورم به هسته سخته خود رسیده است» این را به راحتی میتوان از روندی که این نرخ در ۶ ماهه نخست امسال طی کرده است دریافت. تورم با گذشت نیمی از سال تنها نزدیک به یک درصد کم شده است و این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل سیاستهای انقباضی دولت باعث کاهش حدود ۱۰ درصدی از نرخ تورم شده بود.
به گزارش خبرنگار ایسنا، تک رقمی کردن تورم یکی از مهمترین اهداف دولت یازدهم است، هدفی که باعث اتخاذ سیاستهای انقباضی علیرغم برخی انتقادات نسبت به رکود حاکم در بازار طی دو سال گذشته شده است.
همین سیاستها و انضباط پولی موجب شد که طی دو سال گذشته دولت بتواند تورم را کنترل کرده و از مرز ۴۰ درصدی به حدود ۱۴ درصد برساند، اما درحالیکه رسیدن به نرخ یک رقمی تورم از برنامههای چشمانداز سال آینده است، وزیر اقتصاد تاکید دارد که تورم به هسته سخت خود رسیده، بنابراین نمیتوان با سرعت گذشته آن را کاهش داد.
نوبخت، سخنگوی دولت پیشبینی میکند که تا دو سال آینده تورم به نرخ یک رقمی برسد،طیبنیا نیز انتظار دارد که روند کاه» تا پایان سال جاری است. شی تورم تا پایان امسال ادامه یافته تا در آیندهای نزدیک اقتصاد ایران تورم یک رقمی را تجربه کند.
اما اینکه تورم باید در این دو سال باقی مانده چه مسیری را طی کند که در کنار دستیابی به رشد پیشبینی شده برای اقتصاد، بتواند روی عددی متوقف شود که حاکی از ثبات و امنیت اقتصادی است، سوالی است که پاسخ رییس بانک مرکزی به آن «لزوم کاهش ۶ تا ۷ درصدی نرخ
سیف در این باره با اشاره به اینکه برای دستیابی به نرخ تورم تک رقمی طبق برنامهریزی نیاز به این دارد که تورم در سال جاری از سال گذشته کمتر شود، تاکید دارد که برای تحقق این امر لازم است حدقل کاهشی ۶ درصدی در این نرخ طی سال جاری اتفاق بیافتد.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی نیز از دیگر افرادی است که معتقد است دولت باید به سیاستهای ضد تورمی خود ادامه دهد و در عین حال تاکید میکند، که برای آنکه تورم کاهش پیدا کند لازم است دولت به آرامی حرکت کند.
فرهاد نیلی در عین حال که تاکید دارد کنترل یکباره تورم میتواند به زمینههای رشد اقتصادی آسیب بزند، تصریح میکند، که هدف دولت نباید دستیابی به نرخ ۹٫۹ درصدی تورم به عنوان نرخ تک رقمی باشد، بلکه لازم است این نرخ تا حدی کاهش پیدا کند، که نمایانگر ثبات و پیشبینیپذیری اقتصاد باشد.
اما اقتصاد ایران تا چه حد به دستیابی به این ثبات نزدیک است، این سوالی است که آمارهای تورم مرکز آمار میتواند به آن پاسخ دهد.
کاهش نرخ تورم در دولت یازدهم سرعت بالایی را تجربه کرد به طوری که توانست از حدود ۴۰ درصد به ۱۴ درصد کاهش پیدا کند، امری که به گفته دولت و به اعتقاد کارشناسان حاصل انضباط پولی و برخی شرایط دیگر در زمینههای سیاسی و بینالمللی بوده است.
اما کارایی این سیاستها با نزدیک شدن به تورم تک رقمی کمتر شده ، به طوریکه در ۶ ماهه گذشته این نرخ تنها یک واحد کاهش داشته است.
آمارهای مرکز آمار از روند تغییر در نرخ تورم نشان میدهد که نرخ تورم از ۱۴٫۵ درصد در فروردین ماه امسال طی ماههای بعد به طور متوسط بین یک تا سه دهم درصد کاهش داشته و در نهایت طی شهریور به ۱۳٫۶ درصد رسیده است که این به معنای کاهش ۰٫۹ درصدی تورم طی نیمه نخست سال است.
تورم نقطه به نقطه اما با سرعت بیشتری رو به کاهش گذاشته به طوریکه از ۱۴ درصد در نخستین ماه سال با ۲٫۴ واحد کاهش به ۱۱٫۶ رسیده است.
به این ترتیب برای رسیدن به مرز تورم یک رقمی دولت در ۶ ماه آینده نیاز دارد که حدود ۴ درصد از نرخ تورم را کاهش دهد.
۰۷:۰۸:۰۷ “یکی از راه های کاستن از فاصله میان ایران و آمریکا، همکاریهای اقتصادی است.” این جمله رییس جمهور شاید مهمترین جملهای باشد که یک مقام عالی رتبهی ایرانی تاکنون درباره ورود سرمایهگذاران آمریکایی به عرصه اقتصاد ایران مطرح کرده باشد.
حسن روحانی در جریان سفر چند روزه خود به ایالات متحده آمریکا با گروهی از مدیران شرکتهای تجاری، اقتصادی و صنعتی این کشور دیدار کرد. دیداری که با توجه به نهایی شدن توافق هستهای و لغو قریبالوقوع تحریمهای اقتصادی علیه ایران میتواند گامی مهم جهت آغاز فرایند هم کاریهای اقتصادی سرمایه گذاران این کشور با اقتصاد ایران باشد.
در سالهای گذشته اختلافات سیاسی دو کشور از یک سو و تحریمهای یک جانبه و چند جانبه آمریکا علیه ایران باعث شد تقریبا هیچ یک از شرکتهای آمریکایی توان حضور در ایران نداشته باشند.
با لغو تحریمها اما اوضاع دگرگون میشود. در شرایطی که بسیاری از شرکتهای اروپایی از هم اکنون اسب خود را زین کردهاند تا پس از لغو قطعی تحریمها در اقتصاد ایران فعال شوند، شرکتهای آمریکایی هنوز در گیر و دار دریافت مجوز از دولت این کشور قرار دارند و این موضوع نگرانی از دست دادن بازار کلان اقتصاد ایران را دو چندان کرده است.
در این میان شاید اصلیترین شرکتی که بازاری بزرگ را در خطر از دست رفتن میبیند شرکت هواپیماسازی بویینگ است. این شرکت که در کنار رقیب خود ایرباس با بازاری ۸۰ میلیارد دلاری در آسمان ایران مواجه است بارها اعلام آمادگی کرده به ایران هواپیما بفروشد اما این را نیز گفته که این اتفاق با موافقت دولت آمریکا و فراهم شدن شرایط ورود به ایران هموار خواهد شد.
حالا صحبتهای رییس جمهوری ایران نشان میدهد لااقل یکی از دو مانع بر سر راه بازگشت بویینگ به آسمان ایران کنار رفته است. روحانی گفته تهران برای حضور شرکتهای آمریکایی منعی قایل نیست و این شرکتها نیز می توانند در فضایی رقابتی از شرایط پساتحریم، برای سرمایه گذاری و انتقال فناوری به ایران بهره بگیرند.
رییس جمهوری این را نیز گفته که فضای جدیدی در ایران در عرصه های فناوری های نوین، صنایع هواپیمایی و کشاورزی ایجاد شده است و مطرح کردن این صحبتها نشان از آن دارد که ایران در صحنه اقتصاد میان شرکتهای آمریکایی و اروپایی تفاوتی نخواهد داشت و برنده رقابت میان آنها میتواند در آینده بازار ایران را مال خود کند.
اگر این صحبتهای رییس جمهوری را چراغ سبزی به شرکتهای آمریکایی بدانیم شاید برای بویینگ نیز فضا بیش از گذشته فراهم شده باشد، ایران ۴۰۰ هواپیمای جدید نیاز دارد و در این بین استفاده از هواپیماهای این غول آمریکایی انتخابی مهم به حساب میآید.
۰۷:۰۷:۲۰ به گزارش ایرنا، پروز اسماعیلی معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهوری ضمن اعلام این خبر افزود: دکتر روحانی از لحظه ورود به نیویورک و اطلاع از حادثه منا، پیگیر وضعیت حجاج عزیز جانباخته و مصدوم کشورمان در این حادثه غم انگیز بود و مرتبا در تماس با معاون اول خود و نیز مسوولان ذیربط، گزارش عملکرد دستگاه های مرتبط را پیگیری کردند.
وی یادآور شد: رییس جمهوری همچنین در بدو ورود به نیویورک به وزرای امور خارجه، ارشاد، راه و شهر سازی، کشور، بهداشت و بویژه سازمان حج دستور داد تا با تشکیل ستادی هماهنگ، نسبت به انتقال هر چه سریعتر پیکر قربانیان به میهن اسلامی و مداوای آسیب دیدگان حادثه اقدام کنند.
معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهوری گفت: علیرغم کارشکنی ها و تعلل مقامات سعودی، در نتیجه تلاش های صورت گرفته، نخستین گروه از پیکرهای حجاج عزیز کشورمان که در حال انجام مناسک حج ابراهیمی، لباس احرام و در سرزمین منا قربانی شدند؛ روز سه شنبه به کشورمان منتقل خواهد شد و به همین دلیل رییس جمهوری با لغو تعدادی از برنامه و دیدارهای پیش بینی شده خود در سازمان ملل، بعد از ظهر دوشنبه نیویورک را ترک خواهد کرد.
۰۷:۰۶:۵۹ به گزارش ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی روز یکشنبه در دیدار فرانسوا اولاند رییس جمهوری فرانسه به توافق هسته ای میان ایران و ۱+۵ اشاره و تصریح کرد: همه طرف ها باید تلاش و به تعهدات خود عمل کنند تا این توافق به خوبی عملیاتی و پایه های آن مستحکم شود.
وی موقعیت خاص جغرافیایی، قطب ثبات و امنیت، مرکزیت انرژی و نیروی انسانی توانمند و تحصیل کرده ایرانی را پایه های مناسبی برای گسترش روابط دانست و گفت: ایران از توسعه روابط و همکاری های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با فرانسه استقبال می کند.
روحانی به برخی اشتراک نظرات ایران و فرانسه در مسایل منطقه ای اشاره کرد و گفت: دو کشور می توانند در موضوعات مربوط به مبارزه با تروریسم و ایجاد و تقویت صلح و ثبات در سوریه، یمن و لبنان رایزنی های خود را تقویت نمایند.
رییس جمهوری همچنین با تشکر از ابراز همدردی رییس جمهوری فرانسه درخصوص درگذشت زائران کشورمان در مراسم حج گفت: حادثه منا بسیار تلخ و سنگین برای مسلمانان بویژه مردم ایران بود که به دلیل سوء مدیریت و عدم مدیریت صحیح روی داده و دولت عربستان باید به مسوولیت های قانونی و اخلاقی خود عمل کند.
رییس جمهوری فرانسه نیز در این دیدار با اشاره به این که توافق هسته ای با همکاری و حسن نیت همه طرف ها حاصل شد، گفت: اکنون باید همه تلاش ها برای اجرای دقیق و کامل این توافق متمرکز شود.
فرانسوا اولاند در این گفت وگو به سفرهیات های متعدد اقتصادی و از جمله هیات بزرگ اقتصادی فرانسه به تهران اشاره کرد و گفت: باید گام به گام سطح روابط تهران – پاریس را به سطح قابل انتظار برسانیم و دولت فرانسه برای توسعه همکاریها با تهران عزم راسخ دارد.
وی از ایران به عنوان بازیگر بزرگ منطقه نام برد و افزود: ایران در دوره جدید با توجه به جایگاه ویژه خود، می تواند نقش متوازن کننده ای در منطقه ایفا کند.
رییس جمهوری فرانسه همچنین ابراز امیدواری کرد که در سفر آینده رییس جمهوری ایران به فرانسه، راه های توسعه و تعمیق همکاریهای تهران – پاریس به طور گسترده بررسی و مورد تبادل نظر قرار گیرد.
روسای جمهوری دو کشور همچنین در این گفت وگو درباره شرایط در سوریه، یمن و لبنان بحث و تبادل نظر کردند.
۰۷:۰۳:۵۶ پایگاه خبری’عاروتض شوع’ به نقل ازخبرگزاری روسی ریانوستی نوشت : آمانو که به تازگی از سفر ایران بازگشت به ریانوستی گفته بعید است بازدید دیگری از پارچین انجام شود.
وی درپاسخ به سوالی درباره بازدید دوم بازرسان از پارچین افزود : فکر نمی کنم نیازی به این کار باشد ما نمونه هایی برداشتیم و آژانس می تواند با مدرکی که جمهوری اسلامی ایران ارایه کرد، کار خود را پیش ببرد.
آمانو هفته پیش، در سفر به تهران از پارچین بازدید کرد.
۰۷:۰۳:۳۳ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در جمع نمایندگان اندیشکدههای آمریکایی حضور یافت. اغلب زمان این نشست به بحث در مورد موضوعات منطقهای و نظرات تهران در خصوص اوضاع سوریه، عراق و یمن گذشت.
وی در ابتدای این نشست تأکید کرد که ایران تعهدات خود در توافق هستهای را به طور کامل اجرایی میکند. او با این حال گفت برخی اظهارات مطرح شده در واشنگتن، از جمله از سوی نمایندگان کنگره، موجب بدبینی به آمریکا شده است.
وی تأکید کرد که در ماههای نخست اجرای توافق، باید به شدت مراقب بود که برجام به طور دقیق و کامل پیاده شود، چراکه در آن صورت دیگر بعید است که طرف مقابل بتواند اجرای آن را متوقف کند.
آقای روحانی در مورد روابط ایران و آمریکا هم با بیان اینکه «سوءبرداشتهای زیادی» بین دو کشور وجود دارد، گفت «اختلافات زیادی همچنان بین ایران و آمریکا وجود دارد»، اما این اختلافات میتواند به مرور زمان کاهش یافته و مرتفع شود.
وی گفت تصور نمیکند در روابط تهران و واشنگتن مشکلی وجود داشته باشد که غیرقابل حل باشد. به گفته خبرنگاران حاضر در این نشست، او «تندروها» در ایران و آمریکا را عامل جلوگیری از ارتقا روابط در طول سه دهه گذشته، دانسته است.
رئیسجمهور در بخش دیگری از این نشست در مورد وضعیت سوریه گفت: «باید اولویتها را در سوریه مشخص کند. به عقیده من، دولت نیاز به اصلاحاتی دارد، اما در عین حال باید با تروریسم مبارزه کرد… ایران و روسیه در مورد اینکه اولویت در سوریه، مبارزه با داعش است، اشتراک نظر دارند.»
وی ادامه داد: «هر کس دیگری هم که اعتقادش این باشد که اولویت اصلی مبارزه با تروریسم و پس از آن انجام اصلاحات است، ما با او موافق هستیم و میتوانیم با او کار کنیم و موفق شویم.»
آقای روحانی در مورد سوالی در خصوص افزایش حضور نظامی روسیه در سوریه هم گفت ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه پیش از این به وی اعلام کرده بود که مسکو قصد دارد نقش خود در مبارزه با داعش را گسترش دهد.
او از ائتلاف تشکیل شده توسط آمریکا هم انتقاد کرده و حملات هوایی علیه داعش را «نمایش» خواند که کمکی به شکست داعش نمیکند. آقای روحانی تأکید کرد که برای مبارزه با تروریسم، باید به ریشههای آن پرداخت و جوانان اروپایی را که این قاره را ترک کرده و به داعش میپیوندند، نمیتوان با حملات هوایی از بین برد.
وی با طرح این پرسش که چطور در حالی که کشورها میتوانند فروش نفت ایران را تحریم و از آن جلوگیری کنند، قادر نیستند روند فروش نفت توسط داعش را متوقف کنند، گفت آیا آنهایی که شعار مبارزه با داعش میدهند، واقعا به دنبال نابودی آن هستند یا تنها تلاش میکنند این گروه را تضعیف کرده یا تحت فرمان خود درآورند؟
آقای روحانی در مورد تجاوز به حریم هوایی سوریه و انجام عملیات در این کشور، گفت آیا یک کشور خارجی میتواند با طرح این مسئله که در یکی از ایالات آمریکا تروریستها حضور دارند، دست به عملیات هوایی در آمریکا بزند؟ وی تأکید کرد که همین سوال باید زمانی که بحث سوریه مطرح است، پرسیده شود.
حجت الاسلام روحانی در بخش دیگری از این نشست در واکنش به این گفته رسانههای راستگرا در غرب که مدعی حکمرانی تهران بر چند پایتخت عربی از جمله بغداد، دمشق، صنعا و بیروت هستند، گفت: «ما بر هیچ پایتختی (در کشورهای عربی) حکومت نمیکنیم، نه بر بغداد و نه بر دمشق. ما اگر کشورها از ما بخواهند، به آنها کمک میکنیم.»
او با بیان اینکه حتی ایران هم از موفقیت انصارالله یمن در به دست گیری کنترل صنعا تعجب کرد، گفت ایران بر صنعا حکومت نمیکند. وی تأکید کرد که راه حل پایان بحران در یمن، مشارکت همه طرفها و انجام گفتوگوهای میان جناحهای مختلف در یمن است.
وی همچنین در مورد روابط با ریاض، گفت تنش میان ایران و عربستان سعودی، نه به نفع دو کشور است و نه سودی برای منطقه دارد.
او گفت زمانی که روی کار آمده، ارتقا روابط با ریاض را در دستور کار قرار داده و این مسئله حتی مورد استقبال پادشاه وقت عربستان قرار گرفته است. با این حال، روی کار آمدن سلمان و پس از آن حمله عربستان به یمن، موجب شد که «فاصله ما بیشتر شود.»
آقای روحانی تصریح کرد که ایران و عربستان باید به سمت بهبود روابط حرکت کنند و نباید فضا را به سمت ایجاد اختلاف سنی و شیعه پیش برد. وی گفت: «ما همه یک خانواده هستیم.»
۰۷:۰۳:۰۵ وی در بخش دوم مصاحبهاش با چارلی رز در برنامه ۶۰ دقیقه که از دو شبکه سیبیاس و پیبیاس پخش میشود، در پاسخ به این سوال که آیا روسیه به دنبال تقویت نظام سوریه است، گفت: «درسته، همین طور است. ما به مقامات مشروع سوریه کمک میکنیم. علاوه بر این، من قویا اعتقاد دارم که اقدامی غیر از این، یعنی با نابود کردن نهادهای مشروع قدرت، ما وضعیتی مشابه آنچه در برخی از کشورهای منطقه، یا مناطقی از جهان شاهد هستیم، مثلا لیبی، مواجه خواهیم شد، جایی که تمام نهادهای دولتی به طور کامل از هم پاشیدهاند.»
پوتین افزود: «متأسفانه، ما در عراق هم شاهد وضعیتی مشابه هستیم. حل مناقشه در سوریه، راهی ندارد جز تقویت نهادهای دولتی کنونی، حمایت از آنها در مبارزه با تروریسم و قطعا در عین حال تشویق آنها به آغاز گفتوگوهای مثبت با بخش سلامت معارضین و ایجاد تغییرات سیاسی.»
وی در پاسخ به این موضوع که برخی کشورهای غربی کنارهگیری بشار اسد رئیسجمهور سوریه را به عنوان پیش شرط مطرح میکنند، گفت: «میخواهم به آنها توصیه و پیشنهاد کنم که این ایده را به مردم سوریه واگذارند. اینکه چه کسی، چطور و بر اساس کدام مبانی بر سوریه حکومت کند، تنها به مردمی که در این کشور زندگی میکنند، بستگی دارد.»
پوتین در پاسخ به این سوال که آیا از اقدامات بشار اسد در سوریه که به گفته مجری برنامه موجب آوارگی مردم این کشور شده، حمایت میکند یا نه، گفت: «آیا شما فکر میکنید کسانی که از مخالفین مسلح، و در اصل از سازمانهای تروریستی حمایت میکنند تا اسد را سرنگون کنند، بدون آنکه به این بیاندیشند که نابودی کامل نهادهای دولتی چه بر سر کشور میآورد، کار درستی انجام میدهند؟»
وی افزود: «نگاهی به کسانی بیاندازید که کنترل ۶۰درصد سوریه را در اختیار دارند. مخالفان متمدن کجا هستند؟ ۶۰درصد سوریه تحت کنترل داعش، جبهه النصره یا دیگر سازمانهای تروریستی است؛ سازمانهایی که از سوی ایالات متحده، دیگر کشورها و سازمان ملل به عنوان تروریست شناخته شدهاند.»
او در پاسخ به این سوال که آیا روسیه در سوریه نیرو مستقر خواهد کرد، گفت: «روسیه در سوریه یا دیگر کشورها، وارد عملیاتهای میدانی نمیشود، دستکم فعلا برنامهای برای این کار نداریم. اما داریم بررسی میکنیم که چطور همکاریمان با رئیسجمهور اسد و شرکایمان در دیگر کشورها را تشدید کنیم.»
رئیسجمهور روسیه در جواب به این گفته که اقدامات اسد به رشد داعش کمک کرده است، گفت: «به سبک سرویسهای مخفی، باید بگویم که این اقدامی آشکار از سوی دشمنان اسد است. این پروپاگاندای ضد اسد است.»
او در مورد دلیل ورود روسیه به سوریه هم گفت: «بیش از ۲۰۰۰ شبه نظامی از اتحاد شوروی سابق در سوریه هستند. ما به جای آنکه بایستیم تا آنها به خانه بازگردند، باید به رئیسجمهور اسد کمک کنیم تا همانجا در سوریه با آنها بجنگد. این مهمترین انگیزهای است که ما را به کمک به اسد وامیدارد. ما به طور کلی، میخواهیم اوضاع در منطقه باثبات شود.»
انقلابهای رنگی در جمهوریهای شوروری سابق را نمیپذیریم/کودتای اوکراین توسط آمریکا انجام شد
وی در ادامه به وضعیت در اوکراین پرداخت و با بیان اینکه دو کشور اشتراکات زیادی دارند، گفت: «این چیزی است که برای ما غیرقابل قبول است. اینکه از طریق انقلابهای رنگی، کودتا و اقدامات غیرقانونی برای سرنگون کردن دولتها به مسائل جنجالی و مسائل داخلی جمهوریهای شوروی سابق پرداخته شود. این کاملا غیرقابل قبول است.»
پوتین افزود: «شرکای ما در ایالات متحده تلاشی برای مخفی کردن این واقعیت که آنها از کسانی که مخالف رئیسجمهور (ویکتور) یانوکوویچ (رئیسجمهور سابق اوکراین) بودند، نمیکنند.»
او با بیان اینکه «اطمینان کامل» دارد که آمریکا پشت صحنه کودتا در اوکراین بوده، گفت: «ما هزاران تماس و هزاران گفتوگو با کسانی که در اوکراین هستند داریم. ما میدانیم چه کسی با افرادی که ویکتور یانوکوویچ را سرنگون کردند، جلسه گذاشتند و با آنها کار کردند و اینکه کجا و کی این کار را انجام دادند.»
وی افزود: «ما میدانیم کمکها چطور ارائه شد، میدانیم چقدر پرداخت کردند، میدانیم کدام کشورها و سرزمینها میزبان آموزشهای آنها بودند و اینکه چطور این کار انجام شد. میدانیم آموزشدهندگان چه کسانی بودند. ما همه چیز را میدانیم. خوب، شرکای آمریکایی ما هم این مسائل را مخفی نگه نمیدارند.»
پوتین در پاسخ به این سوال که آیا روسیه به حق حاکمیت اوکراین احترام میگذارد، گفت مسکو حاکمیت اوکراین را محترم میشمارد و انتظار دارد دیگر کشورها نیز همین طور عمل کنند، چراکه احترام به حاکمیت به معنی «جلوگیری از کودتا، اقدامات غیرقانونی، سرنگونی غیرقانونی دولتهای قانونی است.»
۰۷:۰۲:۴۱ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، در تازهترین مناقشه دیپلماتیک میان روسیه و اوکراین، هیئت روس روس روز یکشنبه در اعتراض به صحبتهای پترو پروشنکو رئیسجمهور اوکراین در نشست توسعه پایدار در مجمع عمومی سازمان ملل، این نشست را ترک کرد.
یک دیپلمات ارشد روس با اعلام این خبر به خبرگزاری تاس، گفته است: «ما سالن نشست را در اعتراض به سخنرانی سیاستزده و تند او که هیچ ربطی به موضوع نشست نداشت، ترک کردیم.»
وی البته گفته است که یک دیپلمات روس در محل باقی ماند، چراکه به گفته او «طرف روسی عادت دارد که به رقیب خود توجه کند، نه اینکه به گفتههای وی بیتوجه باشد.»
در دو سالی که از بروز تنش داخلی تحت حمایت غرب و سرنگونی دولت مرکزی اوکراین میگذرد، روابط روسیه و دولت جدید اوکراین که با پشتیبانی کشورهای غربی روی کار آمد، همچنان سرد است و دو کشور از هر فرصتی برای قدرتنمایی به یکدیگر استفاده میکنند. با این حال اوضاع در مناطق مرزی دو کشور مدتی است که نسبتا آرام شده است.
۰۷:۰۱:۰۰ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در شرایطی که همه مسئولان اقتصادی اولویت اصلی را اعمال سیاستهایی در جهت افزایش تولید و رشد اقتصادی اعلام میکنند، فاصله نرخ تورم و نرخ سود سپرده و تسهیلات بیشتر و بیشتر میشود.
مسئولان بانک مرکزی تا قبل از اینکه تورم به سطح ۱۵ تا ۱۶ درصد برسد، تاکید میکردند نرخ سودبانکی متناسب با نرخ تورم، کاهش مییابد. حتی یک بار هم رئیس کل بانک مرکزی گفت: با توجه به افق قابل پیشبینی برای نرخ تورم سود بانکی هم متناسب با آن تنظیم خواهد شد.
اما روند نزولی تورم ادامه یافت و به دامنه ۱۵ درصد رسید و نرخ سود در سر جای خود ماند، تا جایی که پرویزیان مدیرعامل بانک پارسیان مدتی پیش در گفتوگو با فارس با بیان اینکه نرخ سود بانکی بالاست و این شرایط اثرات منفی برای نظام بانکی به بار خواهد آورد به نامه کانون بانکهای خصوصی به بانک مرکزی اشاره کرد.
در این نامه از بانک مرکزی درخواست شده بود برای فراهم شدن زمینه کاهش نرخ سود در بانکها نرخ سپرده قانونی و نرخ جریمه اضافه برداشت کاهش یابد.
طبق آخرین خبرها، بانک مرکزی نرخ جریمه اضافه برداشتهای قبلی بانکهای دولتی و اصل چهل و چهاری را معادل نرخ تسهیلات تکلیفی آنها کرد و همچنین بانکهای خصوصی که متعهد به بازپرداخت بدهی خود به بانک مرکزی شدند، نرخ جریمه را معادل نرخ بازار بین بانکی (۲۵ تا ۲۶ درصد) قرار داد.
همچنین با توجه به اینکه نرخ سپرده قانونی برای بانکهای تجاری ۱۳ درصد است و حدود ۲ درصد سپردهها را در قالب وجوه نقد نزد خود بانکها نگه داشته شود، عملا نرخ سپرده قانونی حدود ۱۱ تا ۱۱٫۲ درصد است.
اما همچنان نرخ سود بالا است و بانکها برای جذب سپرده بیشتر از توافق و تعهد خود سر باز زدند و نرخ سود روزشمار در عمل به حدود ۲۰ درصد نزدیک شده است.
در برخی بانکها هم نرخ سود سپرده مدتدار تا ۲۵ درصد هم مشاهده شده است.
از طرف دیگر نرخ سود تسهیلات هماکنون حداقل ۲۴ و حداکثر ۲۸ درصد است. نرخی که وزیر اقتصاد روز گذشته به آن اشاره کرد. طیب نیا در مجمع عمومی بانک ملی با اشاره به اینکه هیچ واحد تولیدی و موسسهای قادر نیست نرخ سود تسهیلات ۲۸ درصد و بالاتر را بپردازد،گفت: عمده مطالبات معوق از همین قضیه ناشی شده است و لازم است سیستم بانکی تا حد توان با واحدهای تولیدی خوشحساب همکاری لازم را داشته باشد.
به گزارش فارس، با وجود اذعان مسئولان اقتصادی کشور به بالا بودن نرخ سود به ویژه نرخ سود تسهیلات، اقدامی در جهت کاهش آن برداشته نمیشود.
جدول زیر میانگین نرخ سود سپرده و تسهیلات از سال ۶۳ تا ۹۴ و نسبت آن با نرخ تورم را نشان میدهد.
طبق این جدول که از بانک مرکزی اخذ شده است، فاصله نرخ سود تسهیلات با تورم در هماکنون ۱۰٫۶ درصد است. رقمی که در ۳۱ سال گذشته بیسابقه بوده است.
این فاصله قابل توجه در شرایطی وجود دارد که دولت تمام هم و غمّ خود را خروج از رکود، افزایش تولید، اشتغال و توسعه صادرات عنوان میکند.
به گزارش فارس، در ۳۱ سال گذشته ۱۵ سال نرخ سود تسهیلات بیشتر از نرخ تورم بوده است. در این ۱۵ سال، فاصله دو رقمی بین نرخ تورم و نرخ سود تنها در سال ۹۴ رخ داده است.
این فاصله ۱۰٫۶ درصدی بین این دو مولفه در شرایطی است که رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به رشد ۳ درصدی اقتصاد در سال ۹۳ و رشد اقتصادی ۰٫۶ درصد در فصل زمستان ۹۳، از احتمال کاهش نرخ رشد اقتصادی در سال ۹۴ خبر داد.
این فاصله زیاد بین نرخ سود تسهیلات و تورم شکاف بین پسانداز و سرمایهگذاری را افزایش خواهد داد زیرا توجیه اقتصادی بسیاری از فعالیتهایی که نرخ سود کمتر از ۲۶ درصد به دست میآورد، از بین خواهد رفت.
بازنگری در نرخ سود سپرده و تسهیلات، اقدامی ضروری است تا از ادامه این روند غلط در شبکه بانکی جلوگیری شود.
۰۷:۰۰:۳۷ معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور سرمایه گذاری و تامین منابع مالی در گفتگو با روزنامه انگلیسی گاردین گفت: نقش نفت در بودجه سالانه دولت ایران کمرنگ تر شده است.
-
دولت ایران هم اکنون برای نخستین بار در نیم قرن اخیر درآمد بیشتری از محل دریافت مالیات نسبت به فروش نفت خام نصیبش می شود، به طوری که این کشور هم اکنون با توجه به افت شدید قیمتهای جهانی نفت خام به دنبال کاستن وابستگی سنتی بودجه خود به درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام و در مقابل روی آوردن به افزایش درآمدهای مالیاتی است.
علی کاردر، معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور سرمایه گذاری و تامین منابع مالی در حاشیه دومین مجمع دو روزه اروپا-ایران در ژنو به روزنامه انگلیسی گاردین گفت: راهبرد دولت دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران کاهش سهم نفت در بودجه و به جای آن نظامند کردن جمع آوری مالیاتهاست.
وی افزود: برای نخستین بار در ۵۰ سال گذشته، سهم درآمدهای نفتی از بودجه دولتی ایران کمتر از درآمدهای مالیاتی شده است که اجرای مالیات بر ارزش افزوده (VAT) یا همان اصلاح نظام مالیاتها را شامل می شود.معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور سرمایه گذاری و تامین منابع مالی تصریح کرد: تنها ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی ایران (GDP) به درآمدهای حاصل از فروش نفت خام وابسته است.
بر اساس این گزارش، حدود ۲۰ درصد درآمدهای به صندوق ذخیره ارزی واریز می شود، که این مبالغ صرف اهداف توسعه ای می شود.درآمدهای نفتی ایران در سالهای اخیر در پی تحریمهای وضع شده از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا با کاهش قابل توجهی روبرو بوده است و به تازگی افت قیمتهای جهانی نفت خام مزید بر علت شده است.
انتظار می رود با اجرایی شدن کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تحریمهای مالی و اقتصادی ایران لغو شوند، روحانی هفته گذشته اعلام کرد که تحریمهای تهران تا ژانویه سال ۲۰۱۶ برداشته می شوند.کاردر گفت: شرکت ملی نفت ایران بزودی از مدل جدید قراردادهای نفتی ایران (IPC) برای حضور سرمایه گذاران خارجی رونمایی می کند، ۴۵ پروژه نفتی در بخشهای خشکی و فراساحل که ارزشی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار (۶۶ میلیارد پوند) دارند با برگزاری کنفرانسی معرفی می شوند.
وی گفت: ایران هم اکنون روزانه حدود سه میلیون بشکه نفت تولید می کند، که روزانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه صادر می شود و ما انتظار داریم این مقدار تا ماه مه یا ژوئن سال آینده به میانگین روزانه دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه برسد.حسین رسام، مدیرعامل شرکت مشاوره ای رستا و تحلیلگر ارشد پیشین سفارت بریتانیا در تهران گفت: تهران در سالهای اخیر گامهای مهمی در مسیر اصلاح نقاط ضعف، حرکت بسوی اصلاح نظام مالیاتی و کاستن از وابستگی به درآمدهای نفتی برداشته است.
وی افزود: هنوز مشخص نیست که ایران در صورت افزایش فروش نفت خام یا بالا رفتن قیمتهای جهانی نفت خام در ادامه، این روند را حفظ کند.مدیرعامل شرکت مشاوره ای رستا تصریح کرد: بنابر توصیه صندوق بین المللی پول، ایران در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی بازنگری در نظام مالیاتی خود را آغاز کرد، اما تلاشهای واقعی از زمان دولتهای هشتم و نهم آغاز شد و در دولتهای نهم و دهم ادامه یافت تا زمانی که اجرای مالیات بر ارزش افزوده برای نخستین بار مطرح شد.
رسام گفت: هم اکنون تلاشها به ثمر نشسته است و ایران دریافت مالیاتها را به طور جدی دنبال می کند و در نظر دارد وابستگی به درآمدهای حاصل از جمع آوری مالیاتها را افزایش دهد.وی با بیان این که محدودیتهای مالی در سالهای اخیر که به دلیل تحریمها رخ داده، سبب شده است ایران برای کاهش وابستگی خود به درآمدهای نفتی به دنبال یافتن راهی باشد، گفت: این روند یک توسعه مثبت برای ایران به شمار می رود، مردم در ازای پرداخت مالیات بیشتر، خواهان پاسخگویی و مسئولیت پذیری بیشتری از دولت طلب می کنند.
در دوره پهلوی نخست که در سال ۱۹۴۱ میلادی پس از حمله انگلیس و اتحاد جماهیر شوروی به پایان رسید، ایران توانست از طریق به کارگیری نوعی مالیات بر ارزش افزوده بر دو کالای شکر و چای، راه آهن سراسری ایران را بسازد.
امیرعلی هندجانی، یک مدیر ایرانی- آمریکایی در حوزه انرژی گفت: ایران با سرعت بخشیدن به روند توافق جامع هسته ای با کشورهای گروه ۱+۵ تلاش کرد به جهان ثابت کند که خواستار روابط تجاری با کشورهای مختلف دنیاست.وی تصریح کرد که ما در شرایط ناپایدار قرار داریم، امیدها و انتظارهای زیادی وجود دارد، اما نیازمند مشاهده نتایج عملی هستیم؛ هم اکنون این پرسش مطرح می شود که دولت ایران چگونه شرایط را مدیریت خواهد کرد.
هندجانی گفت: شرکتهای اروپایی برای آغاز روابط تجاری با تهران باید بسیار محتاطانه گام بردارند، اروپایی ها بزرگترین حامی خواهند بود و نباید فراموش کرد که یک دهه پیش اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری ایران بود و دلیلی وجود ندارد که آنها دوباره نخواهند همان روند را ادامه دهند.جورج آزبورن، وزیر دارایی انگلیس هفته گذشته به روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز گفت که در نظر دارد سال آینده بزرگترین هیئت تجاری و سرمایه گذاران انگلیسی را به تهران بیاورد.
۰۶:۵۸:۵۰ سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی ویژه برجام مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، در تشریح جلسه بعدازظهر امروز یکشنبه (۵ مهرماه ۹۴) اظهار داشت: نشست مشترک کمیسیون برجام با هیات رئیسه و علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی بعدازظهر امروز برگزار شد.
وی جزئیات بیشتر این نشست را تشریح کرد و افزود: ابتدا آقای زاکانی گزارشی از فعالیتهای کمیسیون برجام ارائه کرد که طی مدتی که کمیسیون تشکیل شده به چه تعداد جلسه، بازدید و نشست در بررسی برجام صورت گرفته است. همچنین روند کار بررسی کمیسیون را مورد بحث قرار داد.
سخنگوی کمیسیون ویژه بررسی برجام مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: همچنین در خصوص اینکه چگونه ما آرام آرام به جمعبندی و تهیه گزارش رسیدیم و اینکه اکنون رویکرد ما نسبت به تهیه گزارش چیست نیز مباحثی مطرح شد.
نقوی حسینی در ادامه خاطرنشان کرد: آقای لاریجانی از زحمات کمیسیون تقدیر و تشکر و نکات بسیار مهمی را در رابطه با برجام و گزارشی که باید به صحن علنی ارائه شود مطرح کرد. همچنین طرحی که ضمیمه این گزارش محسوب میشود را مورد بحث قرار داد که این طرح باید متضمن چه نکاتی باشد. در این خصوص از سوی نمایندگان نیز نظراتی ارائه شد.
وی همچنین عنوان کرد: نکته مهم در بیانات آقای لاریجانی این بود که به هر حال برجام یک سند بسیار مهم است که البته از پیچیدگیهای بسیار زیادی هم برخوردار است و لازم است که ما چارچوب برجام را در طرحی که ارائه میکنیم محکم کنیم و جلوی لغزشهای آن را بگیریم. همچنین جلوی تعبیر و تفسیرهای خاص گرفته شود.
نقوی حسینی در ادامه این مطلب یادآور شد: آقای لاریجانی همچنین متذکر شدند که در این راستا چارچوبها را مشخص کنیم که طرف مقابل نتواند در قالب برجام تعبیر و تفسیرهایی را دنبال کند و به نکات مشابه این موارد اشاره داشتند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که در نهایت گزارش نهایی بررسی برجام در جلسه امروز آماده شد یا خیر؟ بیان داشت: این گزارش تاکنون به جمعبندی نهایی نرسیده و تلاش میشود در نشست نوبت صبح و عصر فردا به جمعبندی نهایی برسد و در صورت تهیه گزارش تا آخر وقت فردا روز سهشنبه هفته آتی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی قرائت خواهد شد. همچنین طرح دو فوریتی در این روز مطرح خواهد شد.
نقوی حسینی در خاتمه اضافه کرد: در خصوص دیدار و نشست مشترک کمیسیون با سران قوا فعلا فرصتی برای نشست فراهم نشده است.
۰۶:۵۶:۵۶ ماری هارف :دیدار اوباما با روحانی بعید نیست اما هنوز برنامه مشخصی وجود ندارد
۰۶:۵۵:۲۰ امروز صبح بازار خیلی پر خبرنیست ولی عصر … خبرها از ساعت ۴ تا ۱۲ شب است …
۰۶:۵۴:۰۳ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی