۰۷:۴۰:۵۶ پایان بخش اول
۰۷:۴۰:۴۱ گروه بورس- حدیث موسوی: روز گذشته شاخص کل بازار سهام با افت سنگین ۷۰۱ واحدی معادل ۱۳/ ۱ درصد، نه تنها کانال ۶۲ هزار واحدی را ترک کرد، بلکه تا میانه سطح ۶۱ هزار واحدی نیز پایین آمد.
بررسی معاملات روز یکشنبه بورس اوراق بهادار تهران نشان میدهد از همان ساعات ابتدایی معاملات، موج فروش سهام بر تقاضای موجود غلبه کرده و شاخص روند نزولی داشته است. در واقع نوعی هراس همهگیر بر رفتار معاملهگران در این روز حاکم بوده که فشار فروش و در نتیجه افت شاخص را تشدید کرده است. در این روز از ۳۱۸ نماد بورسی تنها ۲۲ نماد مثبت بودند. همچنین در میان ۳۷ صنعت بورسی تنها سه گروه که ارزش بازاری آنها رقم کوچکی از ارزش کل بازار سهام را به خود اختصاص دادهاند با روند مثبت تغییرات شاخص همراه شدند. به اعتقاد کارشناسان، فضای رکود اقتصاد داخلی، تصمیمات ناگهانی، ابهامات موجود و شرایط ضعیف بازارهای کالایی جهانی موجب ناامیدی سهامداران از بهبود شرایط بازار در آینده نزدیک شده و در نتیجه آنها را به خروج گسترده از معاملات بورس و هدایت سرمایهها به سمت فضاهای اقتصادی کم ریسک یا بعضا بدون ریسک دریافت سود سوق داده است. این فضای منفی در حالی شکل گرفته است که انتشار گزارشهای ۶ ماهه شرکتها از اواسط مهرماه میتواند این روند را تشدید کند. با این حال فضای مثبت سیاست خارجی میتواند از جمله محرکهایی باشد که در پاییز یا اواخر سال بار دیگر خوشبینی را به این بازار برگرداند. همچنین قیمتهای پایین سهام از دیگر جذابیتهایی به شمار میرود که در شرایط فعلی قادر است برخی خریداران را به خود جذب کند.
ایمان مقدسیان کارشناس بازار سهام در مصاحبه با «دنیای اقتصاد» درخصوص شرایط فعلی بورس میگوید: ارزش کل معاملات بازار سهام (با حذف معاملات بلوکی) به زیر ۱۰۰ میلیارد تومان رسیده که رقم کمی است، از طرفی حجم معاملات نیز نسبت به دوران رونق بازار به شدت پایین آمده که کمبود نقدینگی سهامداران حقوقی و حقیقی و نبود خریدار مهمترین عوامل زمینهساز آن به شمار میروند. مقدسیان بیان میکند: معاملهگران حقیقی در زمینه ورود به بازار سهام تردید دارند و ترجیح میدهند سرمایههای فعلی را نیز به دلیل شرایط رکودی اقتصادی کشور و ابهامات و رکود موجود در بسیاری از صنایع، در فضاهای اقتصادی دیگری که ریسک کمتری برای سرمایهگذاری دارند به جریان اندازند. وی ادامه میدهد: اما ترس سهامداران از حضور جدیتر در بازار سهام در حالی است که توافق هستهای و اجرایی شدن برجام فرصت تازه و بکری در اختیار اقتصاد کشور قرار داده که با هدایت صحیح سرمایههای خارجی و داخلی به صنایع مختلف کشور و به بازار سرمایه، در آینده شاهد شکوفایی اقتصاد ایران خواهیم بود، اما به هر طریق با توجه به زمانبر بودن مشاهده آثار مثبت این رخداد، در شرایط فعلی سهامداران حقیقی و خُرد ریسک حضور در بازار سهام را نمیپذیرند. روز گذشته با افت شدید شاخص کل بورس، نماگر بازار به رقم ۶۱ هزار و ۵۵۳ واحد رسید. در حالی که از ۳۱۸ نماد مورد معامله در بورس تنها ۲۲ مورد از نمادها سبزپوش بودند، حکشتی، شبندر، وبملت و فولاد نمادهایی نام گرفتند که بیشترین تاثیر منفی را بر ریزش شاخص کل بازار داشتند. کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به تنهایی تاثیر منفی ۶/ ۷۹ واحدی بر ریزش شاخص در این روز داشت، ضمن اینکه پالایش نفت بندرعباس و بانک ملت نیز هرکدام حدود ۵۰ واحد اثر منفی بر شاخص کل از خود برجا گذاشتند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/932525/#ixzz3mL5IWil0
۰۷:۴۰:۰۸ گروه بورس – زهرا رحیمی: بورس تهران در دومین روز کاری خود، در هفته جاری تحت تاثیر جو منفی بازار و غلبه عرضه بر تقاضا شاهد افت عمومی قیمتهای سهام و افت شاخص کل به میزان حدود ۱۳/ ۱ درصد بود.
به نظر میرسد پایان سال مالی اغلب کارگزاریها موجب تشدید فروش در بیشتر سهمها شده و در نتیجه نیز زمینه ریزش بخش قابل توجهی از شاخص گروههای بورسی شد بهطوری که از میان ۳۷ صنعت بورسی، شاخص ۳۱ صنعت با افت و تنها شاخص ۳ صنعت با رشد مواجه شدند. محصولات کاغذی با رشد ۳۸/ ۲ درصدی پیش از دو صنعت محصولات چوبی و دباغی پربازدهترین گروه روز گذشته شد. در مقابل دو صنعت استخراج معادن و حملونقل نیز در رده صنایع با بیشترین افت قیمت قرار گرفتند. بیشترین حجم معاملات دیروز در اختیار گروه بانکی بود. گروه فرآوردههای نفتی نیز در رده گروهها با بیشترین ارزش معاملات قرار گرفت. بررسیها نشان میدهد سه گروه سبزپوش بورس تنها ۰۸/ ۰ درصد از ارزش بازار سهام را در اختیار دارند و به این ترتیب ریزش قیمتها گریبانگیر تقریبا تمامی صنایع بورسی روز گذشته بود.
سفتهبازی در برقیها
انعکاس فشار فروش و افت عمومی قیمتها در بازار روز گذشته در معاملات گروه دستگاههای برقی بسیار مشهود بود بهطوری که قیمت تمام نمادهای معامله شده در این گروه در مسیر افت قیمتی حرکت کردند و در نهایت منجر به افت ۴/ ۰ درصدی شاخص این گروه شد. به این ترتیب بازدهی سالانه این گروه به ۸/ ۴۹ درصد رسید تا در رتبه سوم گروههای بورسی از منظر بازدهی شاخص در بازه سالانه قرار گیرد. در گروه دستگاه برقی روز گذشته «بکاب» بیشترین افت قیمت و «بموتو» با افت ۰۱/ ۰ درصدی کمترین افت قیمت را رقم زد. «بکام» طبق روال روزهای گذشته بیشترین حجم و ارزش معاملات را دربین هم گروهیهای خود در اختیار داشت. بررسیها نشان میدهد که سهام شرکتهای برقی که از اواخر تیرماه در مسیر رشد قیمت قرار گرفته بودند، در شرایط کنونی مسیر ریزشی را پی گرفتهاند. در همین راستا، نیما آزادی، کارشناس بازار سهام تحرکات موجود در گروه برقی را ناشی از سفته بازی دانست و گفت: گروه دستگاههای برقی سهم بسیار اندکی از ارزش بازار را در اختیار دارد به همین دلیل، رفتارهای سفته بازی در این گروه مشهود است بهطوری که سهامداران خرد در پی رشد قیمت این سهمها در ماه گذشته، در روزهای اخیر بیشتر فروشنده شدهاند و به ریزش قیمتی در این نمادها دامن میزنند. این کارشناس بازار سهام تشریح کرد: وضعیت این گروه بیش از هر چیز دیگری وابسته به مطالبات شرکتهای این گروه از دولت است که این مساله این شرکتها را مجبور به اخذ تسهیلات برای ادامه فعالیت خود میکنند و در نتیجه هزینه مالی این شرکتها افزایش محسوسی پیدا میکنند. وی ادامه داد: به هر ترتیب در شرایط کنونی انتظار میرود برقیها نیز هم راستا با جو بازار در روزهای آینده حرکت کنند.
سیمانیها در مسیر ریزشی
شاخص گروه سیمانی روز گذشته با افت ۴۶/ ۰ درصدی مواجه شد تا به این ترتیب شاخص گروه مزبور افت ۶/ ۱ درصدی در بازه زمانی هفت روز کاری را در کارنامه خود به ثبت رساند. به جز «سکرما» سایر نمادهای این گروه با افت قیمتی همراه شدند. بررسی معاملات نماد سبزپوش گروه سیمانی روز گذشته حاکی از جابهجا شدن عمده سهام این نماد بین معاملهگران حقیقی است که در نهایت زمینه ساز رشد ۲۵/ ۰ درصدی قیمت «سکرما» شد. بیشترین حجم و ارزش معاملات در اختیار نماد «سشرق» بود. بررسی معاملات این نماد نیز حاکی از مشارکت بیشتر حقیقی هاست بهطوری که ۱۰۰ درصد از فروش و بیش از ۸۳ درصد از خرید توسط این معاملهگران صورت گرفت. در این گروه روز شنبه مورخ ۲۸ تیر ماه تعداد ۱۹ میلیون و ۷۱۳ هزار و ۱۵۸ سهم معادل بیش از ۵ درصد از سهام شرکت سیمان بجنورد از طرف شرکت سیمان تهران بهصورت یکجا و نقد به قیمت رقابت شده هر سهم ۴۷۱۹ ریال در نماد سبجنو۴ عرضه شد که با پایان یافتن معاملات دیروز این رقابت به جلسه معاملاتی آینده موکول شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/932521/#ixzz3mL5E1CFL
۰۷:۳۹:۰۸ گروه خودرو: کارگران صنعت خودرو کشور دیروز در حالی مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند که این اقدام نشان میدهد آنها بیش از مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و شرکتهای خودروساز، خطر «تحریم خرید خودروهای داخلی» را حس کرده و بابت زمین خوردن دومین صنعت بزرگ ایران نگران هستند.
دیروز در خبرها آمده بود که تعدادی از کارگران خودروسازی کشور با تجمع در مقابل مجلس شورای اسلامی، از اهالی بهارستان خواستهاند تا فکری به حالی کمپین «خودرو نخرید» کنند؛ زیرا در صورت ادامه قهر مشتریان با بازار خودرو، اشتغال آنها به خطر افتاده و موجی از بیکاری، «جاده مخصوص» را فرا خواهد گرفت. در واقع کارگران صنعت خودرو با درک خطر کاهش فروش خودروهای داخلی (که افت تولید را در پی داشته)، خواستار تضمین شغلی خود شده و به نمایندگان شان در بهارستان، پناه بردهاند.
هر چندگاه تجمعهایی در مقابل مجلس صورت میگیرد و تجمع دیروز نیز از این لحاظ، غیرطبیعی به نظر نمیرسد، اما پرسش اینجاست که چطور میشود کارگران صنعت خودرو، حساسیت و خطر «تحریم خودروهای داخلی» را لمس کردهاند، اما وزارت صنعت و خودروسازان، چندان نمیخواهند زیر بار اهمیت این موضوع (قهر مشتریان با بازار خودرو) بروند؟
مگر میشود تولید خودروسازان ناگهان از روزی پنج هزار دستگاه به زیر ۴هزار و۳ هزار دستگاه برسد و آنها کک شان هم نگزد؟
چطور امکان دارد رکود، شانههای خودروسازی کشور را به حد شکستن، سنگین کند و جاده مخصوصیها بهروی خود هم نیاورند که فروششان به مشکل خورده و در حال بازگشت تدریجی به دوران افت تولید هستند؟
هرچند به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، اتاق فکر کمپین خودرو را مخالفان دولت تشکیل دادهاند، اما حتی به فرض قطعیت این موضوع، باز هم نمیتوان عقب ماندگیهای کیفی خودروهای داخلی و قیمت بالا (نا متناسب با کیفیت) آنها را انکار کرد.
بهعبارت بهتر، کمپین کار هر کسی باشد (از ضد انقلاب گرفته تا مخالفان دولت و مردم عادی)، نمیتوان بر نارضایتی عمومی از خودروسازی کشور و کم و کاستهای کمی و کیفی آن چشم بست و واقعیتها را ندید.
البته بهنظر میرسد خودروسازان بهتر از هر کسی پیغام مشتریان مبنیبر اینکه «دیگر دوران خرید خودروهای کم کیفیت و گران به پایان رسیده است» را فهمیدهاند، منتها یا نمیخواهند یا نمیتوانند واکنشی به این ماجرا نشان داده و خود را از مهلکه رکود برهانند. کارشناسان بر این باورند که هم خودروسازان و هم وزارت صنعت،معدن و تجارت، طی دو سه ماه گذشته (دوران شکلگیری کمپین «خودرو نخرید» و تشدید رکود بازار)، علاوهبر اینکه از یک سری اقدامات غافل ماندند، اشتباهاتی نیز مرتکب شدند و در صورت ادامه این وضع، بیش از اینها زیان خواهند دید.
به اعتقاد کارشناسان، کمکاریهای خودروسازان و وزارت صنعت را میتوان به چند بخش تقسیم کرد، که مهمترین آنها، کم توجهی به خواسته مشتریان است. اگر کامنتها و پیامهای کمپینی مردم را در شبکههای اجتماعی مرور کنیم، بهخوبی متوجه میشویم که بزرگترین خواسته آنها کاهش قیمت در کنار افزایش کیفیت است. عباراتی مانند «نمیخریم تا ارزان شود» و «خودرو کمکیفیت سوار نمیشویم»، نشان میدهد مشتریان ایرانی مطالبهای تاریخی از خودروسازان دارند و حق خود میدانند که خودرویی با قیمت و کیفیت مناسب سوار شوند.
از طرفی، وقتی مشتریان در پیامهای خود، خودروهای داخلی و خارجی را با یکدیگر مقایسه میکنند، حرف شان این است که میان کیفیت و قیمت خودروهای خارجی تناسب برقرار است، اما در خودروهای تولید داخل نمیتوان نسبتی منصفانه در سطح کیفی و قیمت را لمس کرد.
در این شرایط، خودروسازان باید فکری به حال این خواسته مشتریان میکردند و با پذیرفتن انتقادات (حداقل در ظاهر)، از برنامههای خود برای افزایش کیفیت و کاهش قیمت میگفتند. با این حال، خودروسازان نهتنها چندان حرفی از افزایش کیفیت و کاهش قیمت نزدند؛ بلکه صحبت از گران کردن محصولات شان به میان آوردند و این بزرگترین اشتباه آنها بود.
به باور کارشناسان، خودروسازان نباید در دورانی که افکار عمومی از کیفیت و قیمت محصولات آنها به شدت شاکی هستند و بازار را تحریم کردهاند، از افزایش قیمت میگفتند؛ زیرا این اقدام بیش از پیش لج مشتریان را درآورد.
کارشناسان معتقدند بهترین راهکار در این دوران، ارائه و بازتعریف برنامههای خودروسازان برای افزایش کیفیت در کنار کاهش قیمت خودروهای پر سود بود. به اعتقاد آنها، خودروسازان باید ضمن عذرخواهی بابت سطح کیفی پایین و قیمت بالای محصولات شان، ابتدا مشتریان را مطمئن میکردند که در حال افزایش کیفیت محصولات خود هستند و در ادامه و تا حد امکان، قیمت خودروهای پرسودشان را پایین میآوردند و تخفیفهایی برای فروش در نظر میگرفتند.
هرچند خودروسازان پیدرپی تاکید میکنند که امکان کاهش قیمت وجود ندارد، اما وقتی فروش به مشکل خورده و اثر منفی آن به تولید رسیده، کاهش قیمت (در حد امکان، نه به آن میزان که در کمپینها مطرح میشود)، میتواند گرهی از گرههای فعلی غولهای جاده مخصوص را بگشاید.
البته قطعا انتظار نمیرود خودروسازان مثلا قیمت پراید را به ۷ میلیون تومان برگردانند یا پژو ۲۰۶ را ۱۵ میلیون تومان بفروشند (زیرا هزینههای تولید به هیچ وجه چنین اجازهای نمیدهد)، اما کم کردن از سود (حداقل برای مقطع فعلی)، میتوانست و میتواند تا حدی خشم مشتریان را از کیفیت و قیمت خودروهای تولید داخل، فرو بنشاند.
کارشناسان اما بر این باورند که در کنار خودروسازان، وزارت صنعت نیز باید ضمن پذیرفتن انتقادات کیفیتی و قیمتی مشتریان، اتاق فکری را برای شکستن تحریم خرید خودروهای داخلی، ایجاد کند. این «اتاق فکر» از دو جهت میتواند مناسب باشد؛ اولین خاصیت این اتاق فکر این است که میتوان در آن با استفاده از خرد جمعی، راهی برای شکستن تحریم خودروهای داخلی یافت و صنعت خودرو را از شرایط سخت فعلی نجات داد. فایده دوم نیز این است که شاید خودروسازان و وزارت صنعت بتوانند بهواسطه این اتاق فکر، به یک ادبیات مشترک رسیده و در نتیجه با زبان بهتر و نرمتری با مشتریان صحبت کنند و از این راه، مقدمات آشتی نسبی آنها با خود را فراهم بیاورند.
شاید اگر چنین اتاق فکری تشکیل شده بود، نه وزارت صنعت به آن تندی به حامیان کمپین انتقاد میکرد و نه خودروسازان مرتکب آن اشتباه بزرگ (اعلام افزایش قیمت محصولات) میشدند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/932482/#ixzz3mL55mpPC
۰۷:۳۸:۵۱ قیمت فولاد ارتباط مستقیمی با انرژی دارد و به گفته کارشناسان، حالا که قیمت انرژی در حال کاهش است و چشمانداز صعودی برای آن پیشبینی نمیشود، افزایش قیمت فولاد نیز محتمل نیست بلکه احتمال کاهش قیمت این فلز در آینده بسیار بالا است.
نزدیک به یک سال است که بازار فلزات در رکود به سر میبرد. در میان این فلزات، فولاد هم با کاهش قیمت مواجه است و به گفته کارشناسان، قیمت این فلز به پایینترین سطح خود در چند سال اخیر رسیده است. کارشناسان بر این عقیده هستند که دلایل زیادی وجود دارد که فولاد به رکود قیمتی برخورده است؛ کاهش رشد اقتصاد کشور چین و هند، عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار و کاهش ساختوساز در بازار ایران از موارد مهمی هستند که در افت قیمت این فلز تاثیر بسزایی دارند. کارشناسان بر این باورند که رکود در بازار فلزات و فولاد تا سال ۹۶ ادامه خواهد داشت و دو سال دیگر این رکود به پایان خواهد رسید، ولی عدهای دیگر نظری متفاوت دارند و این رکود را بسیار عمیق میدانند و فعلا رکود را در چند سال آینده ادامهدار میدانند.
در همین زمینه رضا شهرستانی، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد در مورد رکود موجود در بازار این محصول به اقتصادنیوز گفت: علت کاهش قیمت فلزات پایه و فولاد را میتوان به کاهش رشد اقتصاد چین، عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار، کاهش قیمتهای جهانی و رکود ساخت و ساز و پروژههای عمرانی مرتبط دانست.
او بیان کرد: ما نمیتوانیم بگوییم که بخش خصوصی به تنهایی میتواند اقدامی در این زمینه انجام دهد که تاثیرگذار باشد. بخش خصوصی بهدنبال این است که سود خود را بالا ببرد، بنابراین خروج از رکود به سیاست دولت بازمیگردد که چگونه همفکری ایجاد کند تا بخش خصوصی در جاهایی سرمایهگذاری کند که نیاز به تقویت دارد.
مدیر عامل گروه نورد و قطعات فولادی گفت: نکتهای که در حال حاضر مهم است اینکه فعلا بورس چین هم سقوط کرده و از طرفی دولت این کشور برای بهبود وضع صادرات، ارزش یوآن را کم کرده است. او ادامه داد: در حال حاضر ارزش یوآن چین ۲ درصد کاهش پیدا کرده است. این امر نشاندهنده آن است که قیمت اجناس چینی کاهش پیدا خواهد کرد؛ یعنی قیمت فولاد هم کاهش پیدا میکند. در چنین شرایطی دولت ما باید از اینکه جنسهای چینی به ایران سرازیر شوند، جلوگیری کرده و با استفاده از سیاستهای تعرفهای، جلوی دامپینگ چین را بگیرند.
شهرستانی افزود: نکته دوم این است که تولیدکنندگان را به صادرات تشویق کنند چرا که اکنون میزان تولید داخل کشور، مازاد بر مصرف ماست.
او ادامه داد: برای اینکه چرخه فعالیت این شرکتها از کار نیفتد، هزینههای تولید باید کاهش یابد. یکی از کارهایی که چین انجام داده، این است که قیمت یوآن را پایین آورده و ما هم میتوانیم قیمت ریال را نسبت به دلار کاهش بدهیم و اگر این امر اتفاق بیفتد، میتوانیم صادراتمان را تقویت کنیم.
وی تصریح کرد: نکته دیگر اینکه کاهش قیمت مواد اولیه مثل سنگآهن، انرژی، کاهش مالیات بر ارزشافزوده که مانع فشار به تولیدکنندگان میشود و همچنین کاهش نرخ سود بانکی میتواند به این بخش کمک کند. شهرستانی در پاسخ به اینکه رکود فولاد تا چه زمان ادامه خواهد یافت، تصریح کرد: در وضعیت کنونی که قیمت انرژی پایین آمده و پیشبینی میشود پایین بماند، از آنجا که قیمت انرژی ارتباط مستقیمی با فولاد دارد، به نظر من قیمتها رشد چندانی نخواهد داشت و حتی احتمال کاهش قیمت نیز وجود دارد. وی همچنین در مورد انتظاراتی که باید از دولت داشت، تصریح کرد: کاهش نرخ سود بانکی، کاهش نرخ مالیات بر ارزش افزوده، تخصیص مشوقهای صادراتی و افزایش تعرفه واردات ابزارهایی هستند که دولت در اختیار دارد. ضمن اینکه میتوان از صنعت ساختمان که یکی از محرکهای اصلی تقاضای فولاد است، کمک گرفت.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/932492/#ixzz3mL4qU0jj
۰۷:۳۸:۲۵ منیره نظامیوندچگینی: قرابت بالای بازار سنگآهن با فولاد چندی است زمینههای ریزش بازار این ماده مهم را فراهم آورده است. در حال حاضر مهمترین مشکلی که صنعت معدن در ابعاد جهانی از آن رنج میبرد، افراط و تفریط تصمیمسازان در راستای اتخاذ سیاستهای تولید و عرضه است.
تصمیمات بزرگترین شرکتهای تولیدکننده سنگآهن همچون بیاچپی بیلیتون، واله، ریوتینتو و فورتسکیو در راستای افزایش میزان تولیدات خود بهرغم وجود مازاد محصول موجود در انبارهای سرتاسر جهان که با هدف خارج کردن معادن کوچکی که هزینههای تولید آنها بالا بوده از گردونه بازار صورت گرفته است، به منزله تیشهای بوده که هرچه بیشتر بر ریشه بازار ضعیف و در سراشیب نزول سنگآهن زده شده و زمینه را برای تعمیق رکود در این بازار مساعدتر ساخته است. براساس گزارش پیشبینی انجمن جهانی تولیدکنندگان فولاد که در آوریل ۲۰۱۵ منتشر شد، کل مصرف فولاد جهان در سال ۲۰۱۵ میلادی با رشدی معادل ۵/ ۰ درصد در مقایسه با سال گذشته میلادی به حدود ۱۵۴۴ میلیون تن خواهد رسید. همچنین انتظار میرود این رقم برای سال آینده میلادی رشدی در حدود ۴/ ۱ درصد داشته و به رقم یک هزار و ۵۶۵ میلیون تن نزدیک شود. این گزارش در ادامه شرح میدهد که میزان مصرف فولاد جهان در سال ۲۰۱۴ میلادی افزایشی حدود ۶/ ۰ درصد را در مقایسه با سال ۲۰۱۳ به ثبت رسانده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، شرایط نوسانی بیش از ۴ سال است که گریبانگیر بازار سنگآهن شده و تقریبا نمودار این محصول را به شکل سینوسی درآورده است. براساس گزارشها، بهای سنگآهن از ماههای ابتدایی سال ۲۰۱۱ میلادی در مسیر نزولی قرار گرفت. پیش از این ریزش، سنگآهن در محدوده بالای ۱۸۵ دلار بر هرتن مورد دادوستد قرار میگرفت، اما پس از بروز روند کاهشی مزبور در ابتدای ۲۰۱۱ تا مرز زیر ۱۰۰ دلار نیز پایین آمد. اما در ماههای پایانی سال ۲۰۱۲ میلادی مسیر خود را به سمت بالا اصلاح کرد و بیش از ۱۵۰ دلار بر هر تن رشد داشت. اما در نهایت و با توجه به تصمیمات تولیدکنندگان بزرگ سنگآهن در سراشیبی ریزش قرار گرفت که این شرایط هم اکنون نیز ادامه دارد. پیشبینیها برای روند میانمدت و بلندمدت سنگآهن، متفاوت است؛ اما بسیاری از تحلیلگران به پایان یافتن این شرایط رکودی در آیندهای نه چندان دور امیدوار بوده و انتظار دارند به زودی بازار سنگآهن در روند صعودی گام بردارد. برخی اما بر این باورند که سنگآهن کف مقاومتی ۵۰ دلار را نیز خواهد شکست و تا مرز ۴۰ دلار نیز افت خواهد داشت. بهای این محصول طی هفتههای اخیر در محدوده بین ۵۵ دلار تا ۵۸ دلار در نوسان بوده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از ماینینگ؛ بهای سنگآهن در آخرین روزهای معاملاتی هفته گذشته و در پی انتشار سیگنالهای مثبت از بازار چین که به دلیل شنیدههایی درخصوص تصمیم دولت این کشور برای طرحریزی برنامههای محرک برای تقویت اقتصاد خود بوده، با رشد همراه بود و نمودار روند قیمتی آن اندکی به سمت بالا حرکت کرد. در روز پنجشنبه بهای سنگآهن وارداتی با عیار ۶۲ درصد در بندر تیانجین چین با رشدی در حدود ۴/ ۱ درصد به مرز ۵۶ دلار و ۸۰ سنت رسید.
با توجه به اطلاعات ارائه شده توسط استیل ایندکس (Steel Index)؛ بهای سنگآهن در هفته گذشته به بالاترین میزان ۱۰ هفته گذشته خود رسید؛ این رقم حدود ۲۸ درصد بالاتر از رکوردی است که در بازار نقدی سنگآهن در روز هشتم ماه جولای سال جاری به ثبت رسیده بود. در حالی که قیمت کنونی سنگآهن به هیچوجه نزدیک به رکورد بالای ۱۹۰ دلار در هر تن که در فوریه ۲۰۱۱ به آن رسیده بود، نیست. سنگآهن به مدت ۴۰ سال و آن هم پیش از گسترش سریع صنایع و رشد اقتصاد چین که امروزه یکی از مهمترین قطبهای سنگآهن در جهان است، در محدوده کمتر از ۲۰ دلار در هر تن مورد معامله قرار میگرفت؛ اما با ورود قدرتمند چین به بازارها با حجم انبوهی از تقاضا رفته رفته بر قیمت این محصول افزوده شد.
براساس نظر کارشناسان مطرح اقتصادی؛ با توجه به توسعه شهرنشینی؛ میزان رشد سریع مصرف فولاد در جهان در طول دهه گذشته در حدود دو برابر شده و به بیش از ۱۵۰۰ میلیون تن در سال ۲۰۱۴ رسیده است، در حالیکه این رقم در سال ۲۰۰۰ میلادی در حدود ۸۰۰ میلیون تن اعلام شده بود.
در سالهای اخیر؛ چین هم در تولید فولاد (۵۰ درصد از کل میزان جهان) و هم استخراج سنگآهن (۴۷ درصد تولید جهانی از نظر تناژ) پیشرو است. این کشور همچنین بزرگترین واردکننده سنگآهن در جهان بوده و تا آوریل سال ۲۰۱۵، مصرف بیش از ۸۰ درصد از ۳/ ۱میلیارد تن سنگآهن معامله شده در بازارهای جهانی را به خود اختصاص داده بود. با توجه به اینکه آهن چهارمین عنصر فراوان بر روی زمین است و حدود ۵ درصد از وزن پوسته زمین را تشکیل میدهد؛ این فاکتور یکی از عواملی است که بازار جهانی سنگآهن را بسیار رقابتی ساخته است. این عوامل در کنار وجود راهاندازی مراکز تولید با پایینترین هزینهها که بهطور عمده در استرالیا مستقر هستند، منجر به افزایش قابل توجهی در میزان عرضه سنگآهن از سوی معادن جدید در سالهای اخیر شده است.
عرضه بیش از حد سنگآهن به همراه رشد ظرفیت فولادسازی چین حتی بیشتر از میزان مورد نیاز آن، زمینهساز بروز رکود در قیمت نقدی سنگآهن در طول دو سال گذشته شده است که از این جمله میتوان به کاهش متناوب ۴۷ درصدی در سال ۲۰۱۴ و نیز افت ۱۸ درصدی از آغاز سال جاری میلادی تا کنون اشاره داشت. در نتیجه این رکود، بسیاری از معادن سنگآهن پر هزینه در سراسر جهان در سال ۲۰۱۴ بسته شدند و بسیاری نیز به حالت تعلیق درآمدند، این شرایط تا جایی بود که حدود بیش از ۳۰ درصد از معادن سنگآهن درجه پایین در چین در سال ۲۰۱۴ تعطیل شدند. برخی کارشناسان استدلال میکنند که تولیدکنندگان با هزینههای بالاتر که بهطور عمده در چین هستند، در حقیقت قربانیان اصلی یک استراتژی طراحی شده توسط بزرگترین تولیدکنندگان سنگآهن، یعنی بیاچپی بیلیتون، ریوتینتو، واله و فورتسکیو هستند.
این شرکتها در کنار هم بیش از ۶۰ درصد از صادرات سنگآهن جهان را به خود اختصاص دادهاند و به گونهای خستگیناپذیر در حال افزایش میزان تولیدات با پایینترین هزینه هستند. براساس گزارشها، تقریبا تمام تولید سنگآهن در چین که بازار و اقتصاد آن در شرایطی بحرانی است و بسیاری از معادن محلی بهتازگی بسته شدهاند، به حالت تعلیق درآمده است. با توجه به مقیاس گسترده معادن تعطیل شده سنگآهن، رشد فعلی عرضه کمتر از حد انتظار است. تصور میشود این موضوع به همراه اعلام خبر افزایش هزینههای زیرساخت در چین، از دلایل اصلی احیای بازار سنگآهن در ایام پیش رو باشد. غولهای سنگآهنی جهان با خارج کردن معادن جهان از گردونه رقابت بازار، در حال جایگیری در بهترین موقعیتها برای سرمایهگذاری در یک محیط افزایش قیمت هستند.
بزرگان سنگآهن جهان چه کسانی هستند؟
۱) هامرسلی (Hamersley): بزرگترین مرکز استخراج سنگآهن در جهان، معدن هامرسلی از مجموعه معادن متعلق به شرکت ریوتینتو بوده که شامل ۹ معدن در غرب استرالیا است. این مرکز بهعنوان یک واحد عملیاتی توسط پیلبارا آیرون (Pilbara Iron) مدیریت و نگهداری میشود و در سال ۲۰۱۴ در مجموع میزان ۱۶۳ میلیون تن سنگآهن تولید کرده است. همچنین هامرسلی بهعنوان بزرگترین مرکز تولید سنگآهن در جهان، کمترین هزینههای عملیات را دارد.
۲) کاراجاس (Carajas): این مجتمع بهعنوان زیرمجموعه واله، متشکل از سه معدن روباز است. در سال ۲۰۱۴، میزان تولیدات این مرکز به حدود ۱۲۰۲ میلیون تن رسیده است. اعتقاد بر این است که بهطور متوسط درجه سنگآهن ذخیره شده توسط این مرکز با عیاری در حدود ۶۶ درصد است که این مجتمع را به مرکز بالاترین عیار سنگآهن در جهان تبدیل کرده است.
۳) چیچستر هاب (Chichester Hub): این مجتمع که در حقیقت بزرگترین زیرمجموعه معادن فورتسکیو است، در سال ۲۰۱۴، ظرفیت تولید سالانهای بیش از ۹۰ میلیون تن سنگآهن را به دست آورده است. این درحالی است که تنها هفت سال از زمان راهاندازی آن در سال ۲۰۰۸ میگذرد.
۴) یاندی (Yandi): این معدن در واقع زیرمجموعه شرکت بی اچ پی بیلیتون واقع در غرب استرالیا است و از نظر تولید سالانه، بزرگترین معدن روباز تولیدکننده سنگآهن در جهان است. در سال ۲۰۱۴ در این مرکز بالغ بر ۸۰ میلیون تن سنگآهن تولید شد.
۵) مونت ویل بک (Mt Whaleback): این مرکز نیز یکی از زیرمجموعههای عملیاتی شرکت بی اچ پی بیلیتون است. این معدن عظیم از نظر اندازه گودال، بزرگترین معدن روباز سنگآهن در جهان است. این معدن بیش از ۵ کیلومتر طول و نزدیک به ۵/ ۱ کیلومتر عرض دارد. استخراج ۷۷میلیون تن سنگآهن رقمی است که برای این معدن در سال ۲۰۱۴ به ثبت رسیده است.
۶) سالومون هاب (Solomon Hub): این مجتمع یکی از زیرمجموعههای شرکت فورتسکیو است. ظرفیت تولید این مرکز حدود ۵۸ میلیون تن سنگآهن اعلام شده است.
۷) اریا سی(Area C): این معدن در غرب استرالیا واقع شده و توسط پوسماک جی.وی (POSMAC JV) با مالکیت عمده بی اچ پی بیلیتون اداره میشود. میزان تولید سالانه این مجتمع در سال ۲۰۱۴ بیش از ۵۷ میلیون تن بوده است.
۸) هوپ داونز (Hope Downs): این مرکز که در غرب استرالیا قرار دارد، در سال ۲۰۱۴، تولید سنگآهنی به اندازه ۴۳ میلیون تن را ثبت کرده است.
۹) ماریانا هاب (Mariana Hu): این مرکز استخراج یکی از زیرمجموعههای واله در برزیل بوده که شامل سه معدن و با ظرفیت سالانه تولید سنگآهن ۳۹ میلیون تن در سال ۲۰۱۴ میلادی است.
۱۰) سیشن (Sishen): این معدن در آفریقای جنوبی واقع شده و تولید سالانهای در حدود ۳۶ میلیون تن را داراست. با طولی به اندازه ۱۴ کیلومتر، این مرکز یکی از بزرگترین معادن روباز در جهان است. هفت مرکز از مجموع ۱۰ معدن بزرگ تولید سنگآهن، در غرب استرالیا واقع شدهاند و حجمی بالغ بر ۶۹۷ میلیون تن از مجموع کل سنگآهن تولیدی جهان در سال ۲۰۱۴ را به خود اختصاص دادهاند.
۰۷:۳۷:۰۸ سحر نمایشی: کاهش تقاضای مس در بورس کالای ایران طی ماههای اخیر موجب رکود بیشتر مبادلات در بازار آزاد این محصول شده است. این در شرایطی است که با وجود بیرونقی و نبود تقاضا قیمتهای پایه در تالار صنعتی بیش از سههفته است که با افزایش روبهرو شده است.
به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه این افزایش نرخ به دلیل نوسان مثبت ارز بوده است. بهای دلار اوایل هفته گذشته ۳۳۱۵تومان بوده و در پایان هفته به بیش از ۳۳۹۰تومان رسیده است البته میانگین هفتگی نرخ مس نیز در روند مثبت این فلز سرخ بیتاثیر نبوده است.
بنابراین رشد میانگین هفتگی نرخ ارز در معاملات روز یکشنبه، مس را با افزایش بیش از ۲۰۰ تومانی در هر کیلو روبهرو کرد.
از سویی نیز به عقیده برخی کارشناسان عرضههای مس در این روزها نمیتواند خود را با میزان تقاضا هماهنگ کند و هر هفته شاهد افت تقاضای این محصولات در بورس کالای ایران هستیم که مهمترین دلیل آن نیز پایین آمدن توان خرید شرکتهای خریدار است؛ اگر چه براساس پیشبینیها انتظار میرود تقاضا در فصل پاییز افزایش پیدا کند، چراکه در حال حاضر با توجه به تفاوت بین قیمتهای جهانی و داخلی و رفع محدودیتهای بینالمللی صادرات افزایش خواهد یافت که در این صورت کاهش عرضه در بازار داخلی میتواند تقاضای بورس و بازار را افزایش دهد.
به این ترتیب دیروز ۲۹ شهریور ماه، بیش از ۲۷ هزار تن انواع مس در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روی تابلوی عرضه رفت، بهطوری که شرکت صنایع ملی مس ایران با ۳۵۰۰ تن مس مفتول در این تالار حضور یافت. این شرکت همچنین، ۴۰۰۰ تن مس کاتد را در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضه شده شرکت صنایع ملی مس ایران در این روز میتوان به ۲۰ هزار تن انواع مس کمعیار، ۱۴۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۸ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، شرکت دنیای مس کاشان نیز ۲۷۰ تن مس مفتول را روی تابلوی بورس برد.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۷ هزار و ۹۴۰ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته افزایش۲۴۰ تومانی را تجربه کرده است. کل عرضه برای این محصول چهار هزار تن بوده در حالی که میزان تقاضا ۵۶۰ تن بوده است.
همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۸ هزار و ۶۸۰ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه، رشد ۲۲۴تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۳۵۰۰ تن بوده است، در حالی که تقاضاکنندگان خواستار ۴۶۰ تن از این محصول بودهاند.
مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه۱۸ هزار و ۷۳۵تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته با افزایش ۲۲۴ تومانی در هر کیلو مواجه شد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود که با تقاضای ۱۶۵ تنی روبهرو بوده است.
از طرفی مس در بازار آزاد نیز هماکنون با قیمت ۱۹ هزار و ۲۰۰ تومان در هر کیلو معامله میشود که نسبت به روز شنبه افزایش ۲۰۰تومانی در هر کیلو داشته است. از طرفی فعالان بازار معتقدند این رشد قیمت به دلیل روند مثبت بازارهای جهانی و نرخ ارز بوده است؛ البته اگر متغیر تاثیرگذاری مانند قیمت نفت به ریزش خود ادامه دهد، این روند صعودی در صورت ثبات نرخ ارز طی هفته آینده متوقف خواهد شد.
در بازار سایر فلزات رنگی چه گذشت؟
دیروز در بازار سایر محصولات نیز قیمتها با روند قیمتی متفاوتی روبهرو شدند بهطوری که آلومینیوم، مس و روی مثبت اما قلع، نیکل و سرب روند نزولی در پیش گرفتند. به گفته برخی از فعالان بازار خرید و فروش این محصولات در بازار داخلی نسبت به روزهای اخیر اندکی بهتر بوده است، اما با توجه به متغیرهای موجود این رشد تقاضا در بازار داخلی موقتی خواهد بود.
بنابراین به دلیل رکود نسبتا گستردهای که بازار فلزات پایه را فرا گرفته است، بعید به نظر میرسد که نوسانهای موقتی و روانی بازارهای ارز و قیمتهای جهانی فلزات بتوانند وضعیت رکودی بازار داخلی را بهبود ببخشند، هرچند این روزها با توجه به پارامترهای تاثیرگذار، از افزایش نرخ فلزات پایه صحبت به میان میآید، اما در عمل بیشتر شاهد کاهش نرخ این محصولات در بازار آزاد هستیم.
بهطور کلی باید گفت که از پنج سال گذشته تاکنون بازار فلزات پایه شاهد رکود طولانی مدت معاملات و ریزش قیمتها تا به این حد نبوده است؛ البته در سال گذشته نرخ این محصولات نوسانهای زیادی را تجربه کرد و رکود در تابستان سال جاری بسیار عمیقتر از تابستان سالهای گذشته بوده است.
همچنین به دلیل کاهش شدید مبادلات، قیمت در بازار متفاوت است و فقط آن دسته از افرادی که نیازمند نقدینگی هستند، اقدام به عرضه محصولات خود میکنند. بنابراین در هفتههای آینده چندان رشدی برای این بازار متصور نیست؛ هرچند کاهش بیش از این هم در معاملات واقعی بازار فلزات قابلقبول نخواهد بود.
از طرفی درخصوص وضعیت قیمتها طی روزهای آینده در بازار داخل باید منتظر ماند و دید که نوسان بهای جهانی فلزات و نرخ ارز تا چه حدی و با چه شتابی در بازار داخل تاثیر خواهد گذاشت و در نهایت این تاثیر منجر به چه اصلاحی در قیمتها خواهد شد. اگر چنانچه بهای ارز ثابت باقی بماند، احتمال آنکه قیمت فلزات پایه نیز ظرف روزهای آینده تثبیت شود وجود دارد؛ اما اگر بهای نرخ ارز نیز همراه با سقوط قیمتها ریزشی باشد، شاهد افت بیشتری از بهای این محصولات خواهیم بود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/932487/#ixzz3mL4fT3PR
۰۷:۳۵:۵۸
گروه مسکن، نورا حسینی: برخی از فروشندگان مسکن از روشی قدیمی برای بالا نگه داشتن قیمت مسکن در محلهشان استفاده میکنند. این گروه که جزو فروشندگان پول لازم نیستند و عجلهای برای فروش ملکشان ندارند قیمتی بیش از قیمت واقعی محله برای آپارتمانهایشان تعیین میکنند و با تعیین نرخهای بالا، قیمت میانگین منطقه را حتی تا یک میلیون تومان در هر مترمربع بالا میبرند.
این در حالی است که به گفته فعالان بازار مسکن قیمت کنونی به کف قیمت نزدیک شده است و افزایش قیمت تا ۶ماه آینده پیشبینی نمیشود. حسام عقبایی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران هم این موضوع را تایید میکند و میگوید: قیمتهای کنونی تقریبا به قیمتهای واقعی نزدیک شده است و بازار مسکن دیگر توان افزایش قیمتها بیش از این را ندارد، بنابراین قیمتها به سمت واقعی شدن پیش میرود.
وی با بیان اینکه شاخصهای زیادی در تعیین قیمت مسکن تاثیرگذار است، میگوید: مناقشات بینالمللی و سیاسی، سیاستهای پولی و بانکی، برنامههای دولت در بخش مسکن، اختصاص منابع و ارائه تسهیلات بانکی، ارائه زمین به سازندگان و دیگر سیاستهایی که از سوی دولت به اجرا میرسد، میتواند نقش زیادی در تعیین قیمتها داشته باشد.
به گفته وی در ۶ ماه اول سال ۹۴ بازار مسکن در وضعیت آرامی به سر برده و افزایش قیمت در بازار مسکن را برای ۶ ماهه دوم پیشبینی نمیکنیم، وضعیت فعلی اقتصاد مسکن با توجه به ثبات اقتصادی که در کشور داریم، آرام است و مردم میتوانند مطمئن باشند که اگر خانهای را فروختند تا چند ماه آینده احتمال اینکه افزایش قیمت وجود داشته باشد، نیست.
بنابراین سطح کاذب قیمتهای پیشنهادی فروشندهها به ناچار با سطح قیمتهای واقعی تنظیم خواهد شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/932544/#ixzz3mL4AxAEo
۰۷:۳۵:۳۰ دنیای اقتصاد: بررسی روند تاریخی بورس تهران نشان میدهد در سالهای گذشته اقداماتی مداخلهجویانه و بهصورت دستوری انجام شده که هیچ کدام نتوانسته در بازه بلندمدت اثرگذاری مطلوب و موردنظر را داشته باشد. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد زیر پاگذاشتن مکانیزمهای بازار و تلاش برای جهتدهی تحمیلی به آن، نه تنها در بورس تهران با شکست مواجه شده، بلکه در بازارهای سهام جهانی کشورهایی چون چین، آمریکا، انگلستان و ژاپن نیز به شکل تاریخی موفقیتآمیز نبوده و حتی به علت ایجاد ابهام در تصمیمگیری سهامداران، نتایج معکوسی ایجاد کرده است.
گروه بورس- اسماعیل دلخموش: تمایل به زیرپا گذاشتن مکانیزمهای بازار که بر اساس عرضه و تقاضا تنظیم شدهاند در بسیاری از کشورها بهویژه در دورههای بحرانی بازار سهام، تمایلی قدرتمند بوده است. گرچه در شرایط هیجانی برخی اقدامات کنترلی و حمایتی در بورسها انجام میشود اما تجربه نشان داده دخالتهای مستقیم دولتی عموما اثرات کوتاهمدت و نتایج معکوسی داشتهاند. به این ترتیب اصرار برای کنترل بازار توسط نیروهای خارج از بازار که بعضا در سالهای گذشته در بورس تهران نیز دیده شده، نه تنها کمکی به بهبود وضعیت نکرده، حتی باعث افزایش ریزشها نیز شده است. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد این اقدامات نه تنها در بورس تهران، که در سطح جهانی نیز (تجربههای چین، آمریکا، انگلستان و ژاپن) در اغلب موارد ناموفق بودهاند.
بورس اوراق بهادار تهران در سال ۹۲ شاهد رشد شدید قیمتها و شاخص کل بود. افزایش قیمتها بدون پشتوانه واقعی که به ریزشی شدید و اصلاح قیمتها ختم شد. سازمان بورس از زمان سقوط شاخص تا امروز در تلاشهای گوناگون سعی بر جلوگیری از افت شاخص داشته است. روندی که موفقیت آمیز نبوده و پس از گذشت ۲۰ ماه قادر به مشاهده رشدی پایدار نیستیم. برخی کارشناسان معتقدند اگر دولت اجازه میداد بازار روند طبیعی خود را دنبال کند و قیمتهای واقعی توسط مکانیزم بازار شناخته شوند، بحران به درازا نمیکشید و شاهد این حجم از خروج سرمایه و افزایش بی اطمینانی در بازار نبودیم. به نظر میرسد روند کاهشی فرساینده در ماههای گذشته به ریسک گریزی سهامداران دامن زده است و سهامداران با اولین سیگنالهای منفی از بازار خارج میشوند. در ادامه بخشی از این تصمیمات مورد بررسی قرار میگیرند.
مداخلات بیثمر در بورس تهران
در بازار سهام کشورمان بارها شاهد دخالتهای دولتی برای تعدیل فضای منفی بازار یا ایجاد رونق در آن بوده ایم.
برخی کارشناسان معتقدند سازمان بورس بهویژه در دوره قبل دست به دخالتهای مستقیمی در بورس زده است. دخالتهایی که باعث مصنوعی شدن معاملات و خروج بازار از روند طبیعی خود شد. وضع قانون محدودیت فروش تا ساعت ۱۲ که در ۲۶ بهمن ماه سال ۹۲ وضع شد نیز از مداخلات سازمان در بازار بود. بر اساس این قانون بین ساعت ۸:۳۰ تا ۱۲ هر روز، حداکثر حجم سفارشهای فروش وارده توسط هر کد معاملاتی (اعم از حقیقی و حقوقی) در هر نماد معادل ۲ درصد حجم مبنا یا ۵۰ هزار سهم بود. قانونی که باعث افت قابل توجه حجم و ارزش معاملات شد و قیمتها نیز همچنان سیر نزولی طی کردند. واقعهای که باعث ارسال سیگنالهایی مبنی بر وضعیت نامناسب بازار بود. سیگنالی که باعث میشد خریداران کاهش یابند. این قانون نقدشوندگی را کاهش داده و باعث کاهش توان معاملهگران بهویژه حقوقیها شد.
بهعنوان نمونهای دیگر در فروردین ماه سال ۹۳ و با توجه به روند رکودی بازار برخی از حقوقیها در جلسهای با وزیر اقتصاد خواستار تزریق نقدینگی از منابع خارج از بورس شدند. به این ترتیب وعده تزریق ۵ هزار میلیارد تومانی به بورس بهوسیله بانکها و بیمهها از طریق صندوق مشترک توسعه بازار داده شد. منابعی که تنها بخشی از آن محقق شدند اما نهایتا تاثیری بر رونقبخشی به بازار نداشتند. همچنین در این سالها شاهد شاخصسازی از طریق نمادهای بزرگ بودهایم. عموما در لحظات پایانی معاملات این نمادها باعث سبزپوش شدن یا جلوگیری از ریزش سنگین شاخص شدهاند به شکلی که انجام معاملات عمده در نمادهای بزرگ بورس مانع ریزش سنگین شاخص کل میشد. در برهههای گوناگون نیز اخباری مبنی بر درخواست از حقوقیها به منظور کاهش یا حتی عدم عرضه مطرح شده است. اقدامی که عموما باعث فرسایشی شدن روند افت بازار شده است. تصمیمی دیگر در سال ۹۳ مبنی بر به تعویق انداختن بازگشایی برخی نمادها نیز در شرایط بازار تاثیرگذار بود. ترس از ریزش بازار با تسری یافتن بحران به گروههای دیگر و اختلاف بین شرکتهای پالایشی و شرکت ملی پالایش و پخش از موانعی بودند که باعث این تاخیر در بازگشاییها شدند. این بازگشاییها که در برخی نمادها پس از یک سال صورت گرفت، ریزش ۳ هزار و ۵۹۰ واحدی(۵/ ۵ درصدی) را در یک روز رقم زدند. ریزشی که در تاریخ بورس تهران بیسابقه بود. در طول تاریخ فعالیت بورس شاهد اقداماتی در جهت عکس نیز بودهایم. اقداماتی که برای جلوگیری از رشد حبابی قیمتها صورت میگرفت. با این حال این تلاشها نیز چندان موفقیتآمیز نبودند. بهعنوان نمونه در ابتدای سال ۱۳۸۲ شاخص رشدی شدید را آغاز کرد به شکلی که از ابتدای سال ۸۲ تا پایان مردادماه رشد حدودا ۸۶ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد. سازمان بورس برای کنترل رشد ناگهانی، قوانین محدودکنندهای همچون سیاست حجم مبنا را به کار گرفت. اقداماتی که برای مدتی کوتاه (تا پایان مهرماه) باعث کاهش حدودا ۵ درصدی شاخص شد. با این همه رشد بورس پس از آبان ماه و با وجود سیاستهای محدودکننده ادامه یافت تا شاخص تا نقطه اوج خود در مرداد ماه سال ۸۳، ۵۶ درصد دیگر رشد نشان دهد. بررسی تجربههای دخالت دستوری در بازار سهام سایر کشورها نیز نشان میدهد این مداخلات در اغلب موارد بیتاثیر یا صرفا واجد تاثیرگذاری کوتاهمدت بودهاند.
سقوط اخیر بورس شانگهای
روند روبه رشد بازار سهام چین در تابستان سال ۲۰۱۴ آغاز شد و شاخص ظرف ۱۲ ماه ۱۵۲ درصد رشد نشان داد. به باور بسیاری از کارشناسان این رشد حبابی بود. قیمتها در سطحی بیش از ارزش واقعی خود قرار داشتند و میزان معاملات اعتباری نیز بیش از ظرفیت بود. در سالی که به بحران ختم شد رسانههای دولتی در چین سهامداران را به خرید سهام تشویق میکردند و سهامداران مشتاق با پولهایی که اغلب قرضی بودند حباب بازار سهام را با سرمایهگذاریهای کلان متورم کردند. نهایتا در میانه ماه ژوئن سال ۲۰۱۵ رشد حباب به اوج خود رسید، اتفاقی که به تخلیه شدید آن در ۱۲ ژوئن منجر شد تا شدیدترین سقوط بازار ظرف ۸ سال رقم بخورد. بازار سهام شانگهای در عرض سه هفته ۳۰ درصد سقوط کرد و با وجود تلاشهای دولت برای جلوگیری از افت بیشتر شاخص، سقوط همچنان ادامه یافت. پس از سه هفته ثبات نسبی، شاخص دوباره در اواخر ماه جولای ۵/ ۸ درصد سقوط کرد. به این ترتیب سقوط شاخص شانگهای از ۱۲ ژوئن تا اواسط ماه سپتامبر به ۴۰ درصد رسید و بازدهی شاخص از آغاز سال نیز صفر شد.
اقدامات بینتیجه دولت چین
دولت چین در ماههای گذشته به شکل عمده در چند حوزه دست به اقداماتی برای کنترل سقوط بازار زده است. اقدامات اولیه شامل کاهش چند مرتبه نرخ بهره و کاهش نرخ ذخیره قانونی بهوسیله بانک خلق چین بودند. کمیسیون تنظیم مقررات اوراق بهادار چین نیز قوانین وثیقهگذاری را تسهیل و امکان تمدید اعتبارات خرید را فراهم کرد. عرضههای اولیه ابتدا کاهش یافته و سپس به کلی متوقف شدند. این اقدام به جهت تمرکز سرمایه بر سهمهای فعلی بازار انجام شد تا عرضههای اولیه سقوط را تشدید نکنند. همچنین دولت به واسطه برخی نهادها شروع به خرید سهام کرد به شکلی که در چند ماه گذشته ۲۳۵ میلیارد دلار از طرف دولت برای خرید سهم به بازار تزریق شده است. صندوقهای سرمایهگذاری تحت مالکیت دولت شروع به خرید صندوقهای قابل معامله کردند و کارگزاران به خریدهای بیشتر متعهد شدند. بانک خلق چین برای شرکت تامین مالی اوراق بهادار چین (سازمانی که به کارگزاریهای واجد شرایط برای فراهم آمدن امکان خرید اعتباری، وام میدهد)، نقدینگی بیشتری فراهم آورد. در آغاز ماه جولای مدیران صندوق نیز متعهد شدند تا رشد دوباره شاخص واحدی نفروشند و کمیسیون نظارت و مدیریت داراییهای تحت مالکیت دولت نیز به شرکتهای دولتی دستور داد سهامی نفروشند. در همین ماه کمیسیون تنظیم مقررات اوراق بهادار چین سهامدارانی با سهام بالای ۵ درصد را از فروش هر گونه سهم تا ۶ ماه منع کرد. در ماههای آگوست و سپتامبر نیز در کنار حفظ محدودیتهای یاد شده فضای امنیتی و پلیسی در بورس تشدید شد. مجازات و بازجویی مدیران کارگزاریها به دلیل تخلف از قوانین یکی از تبعات تشدید این فضا بود. در عین حال حزب حاکم به دنبال جایگزینی اعضای عالی رتبه تنظیمکننده مقررات بورس برآمدند که منجر به جابهجایی برخی مقامات شد. دولت به مجموعهای از اقدامات رسانهای نیز دست زده است. تلویزیون دولتی چین حتی پیش از آغاز بحران سهامداران را به خرید سهم تشویق میکرد، تلاش برای جلب سهامداران به بازار از طریق اطمینان بخشی به آنان همچنان ادامه یافت. بر اساس برخی گزارشها در شرایط تشدید بحران نیز پوششهای تلویزیونی بازار با کاهش مواجه شده است.
سهشنبه سیاه وال استریت
در ۲۴ اکتبر ۱۹۲۹ معروف به پنجشنبه سیاه بورس آمریکا دچار نوسانات شدیدی شد. بازار ۱۱ درصد از ارزش خود را در یک روز از دست داد. برخی از قدرتمندترین بانکداران وال استریت نگران از این تحولات و به دنبال یافتن راهحل جلسهای تشکیل دادند. برآیند مذاکرات آنها، تصمیم خرید گسترده در سهمهای مهم بازار بود. به این ترتیب در روزهای بعد بهواسطه منابع مالی گسترده بانکداران تا حدی از روند ریزشی شاخص جلوگیری شد و بازار برای چند روز ثبات کوتاهی را تجربه کرد که دیری نپایید ظرف یک هفته بازار دوباره ریزش کرد و در ۲۹ اکتبر یا سهشنبه سیاه شاخص ۱۲ درصد دیگر افت کرد تا ایالات متحده وارد یک دوره طولانی رکود شود. به شکلی که از سه شنبه سیاه در ۲۹ اکتبر تا ۱۳ نوامبر سال ۱۹۲۹، ۳۰ میلیارد دلار پول به دلیل ریزش قیمت سهام از اقتصاد آمریکا بیرون رفت و منابع خارج از بورس نیز نتوانستند مانع این ریزشها شوند.
حباب دریای جنوب
نمونهای دیگر از دخالت دولت در بحرانها ماجرای حباب دریای جنوب است. در دهه آغازین قرن هجدهم چیزی شبیه به توقف عرضههای اولیه که چین در بحران اخیر خود انجام داده است در انگلستان انجام شد. شرکت دریای جنوب شرکتی بود که به پرداخت برخی از بدهیهای ملی دولت انگلستان متعهد شده بود به این ترتیب هر میزان ارزش سهام شرکت بالا میرفت پرداخت بدهیها برای شرکت ارزان تر تمام میشد. بر این اساس دولت و شرکت هر دو برای بالا بردن قیمت سهام تلاش کردند. در این فضا سایر شرکتها نیز علاقهمند شدند که به انتشار سهام بپردازند تا از قیمتهای در حال افزایش کسب سود کنند. شرکت دریای جنوب در واکنش از مجلس دخالت و ایجاد ممنوعیت عرضههای اولیه را درخواست کرد. این اقدام دقیقا نتیجه معکوس داد. اقدامی که برای متورم نگه داشتن حباب انجام شده بود باعث ترس معاملهگران و نهایتا به تخلیه حباب منجر شد.
سقوط بورس ژاپن در دهه ۹۰
تلاش مشابهی نیز در ژاپن در دهه ۱۹۹۰ وجود داشت. تجربهای که ابتدا به نظر میرسید موفقیتآمیز بوده است. در پایان سال ۱۹۸۹ شاخص نیکی به سقف تاریخی ۴۰ هزار واحدی رسیده بود و نرخ قیمت به بازده(P/ E) با افزایشی نجومی عدد ۶۰ را در کارنامه خود ثبت کرد. پس از تخلیه حباب، بازار ۳۸ درصد سقوط کرد، بهطوری که در سال ۱۹۹۲ شاخص به زیر ۱۷ هزار رسید. این فرآیند کاهشی باعث شد دولت برای تنظیم بازار شروع به خرید سهم کند. در اثر اقدامات دولت شاخص برای دو سال جان تازهای گرفت، اما پس از دو سال دوباره سقوط آغاز شد. سقوطی که این بار شدیدتر بود و تعدیل قیمتی گستردهای را ایجاد کرد.
نقد دخالتهای دستوری
کارشناسان معتقدند عموما دخالتهای دستوری در بازار باعث ارسال سیگنالهایی درباره وضعیت اقتصادی میشود که مثبت نیستند. سیگنالهایی که از نگاه سهامداران و سرمایهگذاران باعث ترس از آینده و خروج از بازار خواهد شد. در این فضا اظهارنظرهای مقامات رسمی نیز اغلب بیشتر گمراهکنندهاند تا هدایتکننده. از سوی دیگر این دخالتها نهایتا به افزایش ابهامات دامن میزنند به شکلی که معاملهگران نخواهند دانست اقدام بعدی دولت به چه ترتیب خواهد بود و چه مزایا و محدودیتهای احتمالی را ایجاد خواهد کرد، بر این اساس ریسکها نیز افزایش مییابند.
نکته دیگر در مضرات دخالت دولت از میان بردن مکانیزمهای بازار است. در یک بازار سالم سرمایهگذاران درباره خرید و فروش سهام تصمیماتی مستقل میگیرند، اما در بازاری که مورد دستکاری دولت قرار دارد انتظارات معاملهگران بر اساس دخالت دولت یکسانسازی میشود. به این ترتیب قیمت واقعی سهمها بیاهمیت شده و معاملهگران چشم انتظار دخالت دولت، زمان و شیوه ورود نقدینگی دولتی خواهند بود. به این ترتیب سرمایهگذاری معاملهگران تابعی از تصمیمات دولت خواهد بود. آنچه در بلندمدت اطمینان سرمایهگذاران به بازار را از میان میبرد و موجب کاهش رغبت سرمایهگذاران خارجی برای ورود به بازار میشود. چنان که بررسی شد در بازار سهام کشورمان نیز اینگونه اقدامات بیش از آنکه یاری بخش بورس باشند به افزایش ریزشها منجر شدهاند. به این ترتیب کاهش دخالتهای دستوری و اتکا به مکانیزمهای بازار میتواند آینده بهتری برای بازار سهام کشور رقم بزند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/932524/#ixzz3mL429HGi
۰۷:۳۳:۳۲ دنیای اقتصاد: وزیر راهوشهرسازی از نخستین بسته جامع برای سرمایهگذاری خارجی، حاوی ۱۲۱ پروژه عمرانی-زیرساختی به ارزش کلی ۲۵ میلیارد یورو رونمایی کرد. پروژههای جدید و آماده اجرای وزارت راه و شهرسازی در ۱۰ حوزه متنوع از جمله «حملونقل جادهای، ریلی، هوایی و دریایی، هتلسازی، تکمیل و تجهیز فرودگاهها و همچنین شهرکسازی و توسعه شهرهای جدید» طبقهبندی شده و سرمایه مورد نیاز برای اجرای تکتک آنها به یورو محاسبه شده است. جزئیات کامل این بسته، ۱۱ مهر ماه در همایشی که با عنوان فرصتهای سرمایهگذاری در تهران برگزار میشود، برای شرکتهای خارجی و ایرانی تشریح میشود. تاکنون ۱۰۰ نفر کارشناس و نماینده سرمایهگذاران از حداقل ۷ کشور اروپایی و آسیایی، برای حضور در این همایش ثبتنام قطعی انجام دادهاند. وزارت راه و شهرسازی، برای جذب سریع سرمایهگذاران و عملیاتی کردن پروژهها، آمادگی دارد در قالب یکی از ۴ نوع روش رایج در سرمایهگذاری مشترک، با شرکتهای خارجی قرارداد منعقد کند. برای برخی از این پروژهها، مشوقهایی نیز پیشبینی شده است. ساخت دستکم ۶ خط راهآهن، احداث ۵ آزادراه، توسعه فرودگاه بینالمللی امامخمینی(ره)، اجرای ۱۷ پروژه در صنایع بندری و حملونقل دریایی، پروژههای شاخص این بسته را تشکیل میدهند.
گروه مسکن،هاجر شادمانی: وزارت راه و شهرسازی با رونمایی از بسته عمرانی قابل سرمایهگذاری به ارزش کلی ۲۵ میلیارد یورو، جزئیات ۱۲۱ پروژه آماده ساخت و اجرا در ۱۰ حوزه قابل ورود سرمایهگذاران خارجی- و ایرانی- را اعلام کرد.
این وزارتخانه که مسوولیت پرخرجترین طرحهای زیرساختی دولت – به لحاظ هزینه اجرا و سرمایه اولیه مورد نیاز- را برعهده دارد، اولین دستگاه دولتی در جمعبندی پروژههای عمرانی خارجیپسند محسوب میشود که توانسته در فاصله کوتاهی بعد از توافق هستهای و ماهها زودتر از موعد لغو تحریمها، با تهیه یک نقشهراه جامع برای سرمایهگذاران، از سفرهای متعدد هیاتهای خارجی حداکثر بهرهبرداری را انجام دهد.
۱۱ مهر امسال ۱۰۰ کارشناس، سرمایهگذار و نماینده شرکتهای خارجی از حداقل ۷ کشور اروپایی و آسیایی، برای حضور در همایش بینالمللی «فرصتهای سرمایهگذاری حملونقل، مسکن و شهرسازی» وارد تهران میشوند.
این همایش به میزبانی وزارت راهوشهرسازی برگزار میشود و مسوولان این وزارتخانه در نظر دارند طی دو روز، برای ۸۰۰ مهمان داخلی و خارجی، ریز طرحها و پروژههای آماده سرمایهگذاری را معرفی کرده و نحوه مشارکت دولت و همچنین مقررات و مشوقهای سرمایهگذاری را تشریح کنند.
این ۱۲۱ پروژه در حوزههای مختلف حمل و نقل ریلی، جادهای، دریایی و هوایی و همچنین انبوهسازی مسکن و احداث هتل و فرودگاه طبقهبندی شده و ارزش سرمایهگذاری تکتک آنها به یورو تعیین کرده است.
سرمایهگذاران با یکی از ۴ نوع روش اجرا و سرمایهگذاری شامل BOT، BLT، اجاره و اجاره به شرط تملیک میتوانند وارد این پروژهها شوند. «دنیایاقتصاد» چهارم مرداد امسال فهرست اولیهای از ۱۰۷ پروژه آماده سرمایهگذاری خارجی در حوزههای زیرمجموعه راهوشهرسازی را منتشر کرد اما در بستهای که دیروز توسط وزیر رونمایی شد، این پروژهها کاملتر شدهاند به طوری که احداث ۶خط راهآهن به ارزش کلی ۶۰۰ میلیون یورو، ساخت ۵ آزادراه با مجموع سرمایهگذاری ۱/ ۳میلیارد یورو، اجرای ۱۷ طرح و پروژه بندری و دریایی به ارزش ۲/ ۱ میلیارد یورو، احداث ۶ هتل و تجهیزات مورد نیاز ۶ فرودگاه به ارزش ۲۳۱ میلیون یورو، توسعه فرودگاه امام خمینی(ره) با سرمایهای معادل ۸/ ۱ میلیارد یورو و همچنین احداث و اجرای حداقل ۳۵ پروژه ساختوساز در شهرهای جدید به ارزش ۱۲ میلیارد یورو، از جمله طرحهایی است که وزارت راهوشهرسازی، برای ورود سرمایهگذاران ایرانی و خارجی فرش قرمز پهن شده است.
وزارت راهوشهرسازی یکسال بعد از اولین تجربه جذب سرمایهگذار داخلی در قالب بسته ۶۰ هزار میلیارد تومانی در شهرهای جدید، اینبار با طراحی بسته بزرگتری از فرصتهای سرمایهگذاری به ارزش ۲۵ میلیارد یورو را برای جذب سرمایههای خارجی در سه حوزه اصلی فعالیت این وزارتخانه طراحی کرده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد» قرار است این بسته سرمایهگذاری، مهرماه امسال در قالب ۱۲۱ پروژه در ۱۰ حوزه اصلی مسوولیت وزارت راهوشهرسازی به سرمایهگذاران خارجی معرفی شود.
بنا بر اعلام وزیر راهوشهرسازی، طی یکسال گذشته استقبال مناسبی از سوی سرمایهگذاران داخلی برای فرصتهای سرمایهای در شهرسازی از جمله احداث شهرهای جدید و پروژههای زیرساختی بهعمل آمده و هماکنون مقیاس وسیعتری از این پروژهها بهمنظور استفاده از پتانسیل بازارهای جهانی طراحی شده که قرار است در اولین همایش بینالمللی فرصتهای سرمایهگذاری در حوزه راهوشهرسازی معرفی و عرضه شود.
فرصت ۱۲ میلیارد یورویی در شهرهای جدید
آنطور که معاون وزیر راهوشهرسازی در شهرهای جدید حدود یک ماه قبل اعلام کرد، طی یکسال گذشته حدود ۱۰ درصد از بسته سرمایهگذاری ۶۰ هزار میلیارد تومانی، توسط سرمایهگذاران داخلی منجر به تفاهمنامه و عقد قرارداد شد.
به گفته محسن نریمان، هماکنون شرکت عمران شهرهای جدید با بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان فرصت سرمایهگذاری باقیمانده از ۶۰ هزار میلیارد تومان فرصت سرمایهگذاری تعریف شده در سال ۹۳، برای ساخت انبوه مسکن، بناهای غیرمسکونی اعم از ساختمانهای تجاری، اداری و مراکز گردشگری، تفریحی، ورزشی، خدماتی و … ۲۵ هزار هکتار زمین در شهرهای جدید فعلی و شهرکهای در دست طراحی، برای ورود سرمایهگذاران داخلی و خارجی به صورت آماده در اختیار دارد.
فرصت سرمایهگذاری باقیمانده در شهرهای جدید معادل حدود ۱۲ میلیارد یورو است که بخشی از آن در قالب ۳۱ پروژه در فاز اول جذب سرمایهگذاری خارجی در شهرهای جدید، طی دو هفته آینده به سرمایهگذاران خارجی معرفی و عرضه میشود.
وزیر راهوشهرسازی، دیروز جزییات اولین همایش فرصتهای سرمایهگذاری در حوزه حملونقل، مسکن و شهرسازی را تشریح کرد.
عباس آخوندی با اعلام جزئیات نهایی آنچه قرار است در قالب بسته ۲۵ میلیارد یورویی سرمایهگذاری، مهر ماه امسال به سرمایهگذاران خارجی معرفی شود، از برنامهریزی برای عرضه ۱۲۱ طرح و پروژه بزرگ و متوسط در ۱۰ حوزه اصلی مسوولیتهای خود در وزارت راهوشهرسازی خبر داد.
وی با اشاره به اینکه پس از توافق هستهای ایران با گروه ۱+۵ فصل تازهای از نظم و امنیت منطقهای و جهانی آغاز شده است، توضیح داد: بسته سرمایهگذاری خارجی در ۱۰ حوزه حملونقل جادهای، دریایی، هوایی، ریلی، توسعه شهری، صرفهجویی در مصرف انرژی، صنایع بندری، صنایع فرودگاهی و همچنین احداث پایانههای حمل و نقلی و مجتمعهای بین راهی خدمات رفاهی، در اولین کنفرانس بینالمللی فرصتهای سرمایهگذاری در بخش راهوشهرسازی، در معرض دید سرمایهگذاران کشورهای مختلف دنیا قرار خواهد گرفت.
البته آن طور که وزیر راهوشهرسازی دیروز در نشست خبری خود اعلام کرد، بسته ۲۵ میلیارد یورویی سرمایهگذاری خارجی، شامل فاز اول پروژههایی است که هماکنون وزارت راهوشهرسازی به سرمایهگذاران ارائه میکند، این در حالی است که فازهای بعدی عرضه فرصتهای سرمایهگذاری نیز در این وزارتخانه در دست تدارک و بررسی است که در مراحل بعدی معرفی خواهد شد.
به گفته آخوندی مبنای کار وزارت راهوشهرسازی برای جذب سرمایهگذار خارجی در ۱۲۱ پروژه در حوزههای مختلف راهوشهرسازی، بر استفاده از سیستم اقتصادی مشارکت با بخش خصوصی و عمومی طراحی شده است.
سرمایهگذاری خارجی با ۴ روش
آخوندی از در نظر گرفتن ۴ روش عمده مشارکت و جذب سرمایهگذاران خارجی در وزارت راهوشهرسازی خبر داد و در این زمینه توضیح داد: قرار است در این مقطع از جذب سرمایهگذاری خارجی برای اجرای پروژههای بزرگ عمرانی، از سیستمهای BOT ،BLT، اجاره و اجاره به شرط تملیک استفاده شود.
به گفته وی، در روش سرمایهگذاری BOT، پروژههای مشخص شده مانند عملیات ساخت آزادراهها و برخی پایانهها به سرمایهگذاران خارجی سپرده میشود که پس از اتمام عملیات ساخت و بهرهبرداری، سرمایهگذار میتواند سود حاصل از سرمایهگذاری و اصل سرمایه خود را از طریق دریافت عوارض تامین کند.
همچنین در روش سرمایهگذاری BLT، از سازنده درخواست میشود تاسیساتی را بسازد و وزارت راهوشهرسازی این تاسیسات را به صورت اجاره در اختیار بگیرد و سپس در قالب اجاره به شرط تملیک پس از دورهای مشخص با برگرداندن اصل سرمایه و سود سرمایهگذاری به سرمایهگذار خارجی، این پروژهها را تملک کند.
همچنین در روش اجرای پروژه به صورت اجاره، تاسیسات ساخته شده از سوی سرمایهگذار خارجی از طرف بهرهبرداران اجاره میشود و در روش اجاره به شرط تملیک نیز، این تاسیسات پس از مدتی اجاره، ضمن بازگرداندن اصل و سود سرمایه، به مالکیت بهرهبرداران درمیآید.
وزیر راه وشهرسازی با اشاره به چند نمونه از فرصتهای سرمایهگذاری در بسته ۲۵ میلیارد یورویی گفت: در شهرهای جدید ۳۵ پروژه در حوزههای مختلف اعم از مجتمعهای مسکونی، تجاری و مترو به سرمایهگذاران خارجی معرفی خواهیم کرد؛ همچنین در بحث توسعه فرودگاه امام خمینی (ره)، سه پروژه بزرگ، در حوزه ساخت زیربناهای کشور ۶ پروژه ریلی و ۵ پروژه آزادراهی، در حوزه فرودگاهها ۲۳ پروژه در ساخت ترمینالهای مختلف در استانهای کشور و همچنین در حوزه سازمان راهداری و حملونقل جادهای، سه پروژه بزرگ را به سرمایهگذاران خارجی عرضه میکنیم. وی ادامه داد: همچنین در حوزه بنادر و دریانوردی ۲۲ پروژه بزرگ، در حوزه راه آهن ۱۵ پروژه ریلی، عمران و بهسازی شهری سه پروژه بزرگ، توسعه شهری سه پروژه و در حوزه بازسازی ساختاری شرکتهای هواپیمایی سه پروژه بزرگ، برای معرفی به سرمایهگذاران خارجی طراحی شده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، اولین همایش بینالمللی فرصتهای سرمایهگذاری حملونقل، مسکن و شهرسازی روزهای ۱۱ و ۱۲ مهرماه در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار میشود.
براساس اعلام وزارت راهوشهرسازی، تاکنون بیش از ۱۰۰ نفر کارشناس و سرمایهگذار خارجی و حدود ۷۰۰ میهمان داخلی برای حضور در این همایش اعلام آمادگی کردهاند.
جذب سرمایه برای ارتقای زندگی شهری
به گزارش «دنیای اقتصاد»، وزیر راهوشهرسازی برنامه عمده این وزارتخانه برای جذب سرمایهگذار خارجی در حوزه مسکن و شهرسازی را معطوف به ارتقای سطح زندگی شهری عنوان کرد.
به گفته وی هر چند در برخی موارد فرصتهای سرمایهگذاری عرضه شده برای سرمایهگذاران داخلی هم مناسب است اما از آنجا که مقیاس بخش عمدهای از این پروژهها بسیار بزرگ است، هم از جهت تامین مالی و هم به لحاظ دانش فنی ترجیح داده شد این فرصتها در بازار جهانی معرفی و عرضه شود.
آخوندی تاکید کرد: تمام کشورهای بزرگ دنیا نیز بهرغم دارا بودن ظرفیتهای لازم برای استفاده از سرمایهگذاران داخلی، معمولا فرصتهای بزرگ سرمایهای خود را به سایر کشورها هم عرضه میکنند تا از خروجی بهتری برخوردار شوند.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، برخی از پروژههایی که ۱۱ مهرماه امسال جزئیات کامل آنها برای جذب سرمایهگذار خارجی در همایش وزارت راه و شهرسازی، ارائه میشود به شرح زیر خواهد بود:
پروژههای «احداث راهآهن دورود – خرم آباد – اندیمشک، احداث راهآهن گرگان – بجنورد – مشهد ، احداث راهآهن رشت – آستارا، احداث راهآهن کرمانشاه – خسروی، احداث راهآهن چابهار – زاهدان – بیرجند، احداث راهآهن شیراز – بوشهر – عسلویه» جمعا به ارزش بیش از ۵۰۰ میلیون یورو، پروژههای « احداث آزادراه اندیمشک – اهواز ، احداث آزادراه همدان – کرمانشاه – خسروی ، احداث آزادراه سیرجان – بندر عباس، احداث آزادراه شیراز – بوشهر ، احداث آزادراه قم سلفچگان – اراک » جمعا به ارزش بیش از ۳ میلیارد یورو، احداث ۶ هتل ۴ ستاره به سفارش شرکت فرودگاههای کشور در استانهای تبریز، زاهدان، مشهد، شیراز، بندرعباس و کرمان جمعا به ارزش کلی بیش از ۱۳۰ میلیون یورو، ۱۵ پروژه احداث یا تکمیل خطوط راهآهن و خرید بیش از ۳۰ هزار لکوموتیوباری و مسافری به ارزش کلی بیش از ۴ میلیارد یورو، احداث سه برج ساختمانی اداری و تجاری در قم، تهران و مشهد به ارزش کلی بیش از یک میلیارد یورو و همچنین احداث بیش از ۳۰ پروژه شهری و ساختمانی در شهرهای جدید به ارزش کلی بیش از ۱۰ میلیارد یورو.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/932542/#ixzz3mL3tMG4m
۰۷:۳۱:۳۸ رییس سازمان انرژی اتمی گفتوگوهایش با مدیرکل آژانس را خوب و رو به جلو توصیف کرد.
علی اکبر صالحی با بیان اینکه «امروز ملاقات خوبی با آقای آمانو داشتیم» خاطرنشان کرد: این دیدار در چارچوب نقشه راه و تعهداتی است که دو طرف در قالب این تفاهم، تعهد کردهاند.
وی تاکید کرد: مذاکرات به خوبی پیش رفت و کار در چارچوب نقشه راه طبق توافق جلو میرود.
صالحی همچنین گفت: آمانو امشب تهران را به مقصد وین ترک میکند.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی بامداد روز یکشنبه به همراه معاونانش به تهران آمد و در سفر یک روزه خود با مقامات سیاسی و فنی کشورمان از جمله رییس جمهور، وزیر خارجه و رییس سازمان انرژی اتمی دیدار و گفتوگو کرد.
همچنین تیمی ۱۲ نفره از کارشناسان و بازرسان آژانس هفته گذشته به تهران سفر کردهاند که آنها نیز در چارچوب اجرای نقشه راه میان ایران و آژانس کار را جلو بردند و همچنان در تهران به سر میبرند.
۰۷:۳۰:۱۸ به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، محمدباقر سلیمانی در حاشیه بازدید از منطقه عملیاتی بهرگان، درجمع خبرنگاران اظهار داشت: نفت تولیدی در میادین نفتی خلیج فارس دارای تنوع زیادی بوده و براین اساس، کاهش تکلیفی میادین این منطقه بالا نبوده است.
وی با بیان اینکه کاهش تکلیفی در میادین مستقل مانند ابوذر و درود بوده است، اضافه کرد: کاهش تکلیفی ۵۰ تا ۶۰ هزار بشکه ای نفت خام، در صورت رفع تحریم ها، طی ۴۵ روز بازمی گردد.
مدیر عملیات تولید شرکت نفت فلات قاره درخصوص توسعه لایه نفتی پارس جنوبی نیز گفت: چاه های مربوط به این میدان حفاری شده و سکوها نیز ساخته شده اند و کارها تا حدی توسط شرکت پتروایران پیش رفته است.
سلیمانی با اشاره به برنامه های شرکت فلات قاره برای توسعه میادین نفتی خلیج فارس، گفت: در حال حاضر، اولویت وزارت نفت برای توسعه، میادینی به جز اسفندیار است.
وی اضافه کرد: ناحیه نفتی که میدان فروزان در آن قرار گرفته دارای ویژگی های خاصی است به طوری که مخازن به صورت جزیره ای قرار گرفته و همه بخش های آن مشترک نیست.
مدیر عملیات تولید شرکت نفت فلات قاره، خاطرنشان کرد: بستگی به شرایط متفاوت میادین نظیر بزرگی و مشترک بودن آنها، توسعه میادین اولویت بندی می شود و بنابراین ابتدا به سراغ میادین مشترک مهم خواهیم رفت.
سلیمانی با بیان اینکه معمولا افزایش تولید از میادین نفتی دریایی زمانبر است و حداقل به دو سال زمان نیاز دارد، افزود: طی سال های اخیر، محدودیت هایی در اجرای طرح های افزایش تولید در میادین فلات قاره وجود داشت.
۰۷:۳۰:۰۶ به گزارش ایرنا به نقل از المیادین سید عبدالملک بدرالدین الحوثی یکشنبه شب در ادامه سخنان خود به مناسبت سالروز انقلاب یمن (بیست و یکم سپتامبر) گفت: قدرت هایی خارجی تلاش کردند علیه نتایج گفتگوهای ملی کودتا کنند.
الحوثی گفت: از گروه های مردمی در صنعا و حاشیه های آن می خواهم در تظاهرات سالروز انقلاب تجمع و شرکت کنند.
وی افزود: چاره ای جز ادامه راه انقلاب یمن و مقابله با اشغالگران و طمع کاران نیست.
الحوثی در همین حال گفت: انقلاب ما هیچ رابطه مشروعی با کشورهای همسایه به جز رژیم صهیونیستی را تهدید نمی کند.
وی با انتقاد از جنگ افروزی علیه مردم یمن تصریح کرد: حقوق بشری که آمریکا از آن دم می زند در قبال کودکان یمن که هر روز کشته می شوند، کجاست؟ آنها غیرنظامیان را به قتل می رسانند در حالی که هر روز سربازان و افسران در صفوف دشمن ما کشته می شوند.
وی افزود: دشمنان ما باید همه حساب های سیاسی خود را در برخورد با جنایت های ارتکابی علیه کودکان، زنان و غیرنظامیان در یمن کنار بگذارند.
الحوثی ادامه داد: با وجود اینکه امکانات دشمن زیاد است اما یمن در مواجهه با دشمنان، مقاوم است و از همه گروه های یمنی می خواهیم که به مقابله با دشمن اشغالگر برخیزند.
رهبر انصارالله یمن رژیم سعودی را «شریک رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان» دانست.
۰۷:۲۶:۰۲ به گزارش ایرنا، اشتاین مایر روز یکشنبه در کنفرانس خبری مشترک با کری از ۱۴ ژوئیه(روز امضای توافقنامه) به عنوان لحظه ای تاریخی یاد و ابراز امیدواری کرد که این لحظه تاریخی به نقطه عطف جدیدی در رابطه با چشم اندازهای نو برای خاورمیانه منتهی شود.
وی از همه طرف های این توافقنامه خواست تا به تعهدات خود در چارچوب توافقنامه وین عمل کنند.
کری نیز از توافقنامه هسته ای ایران به عنوان توافقنامه ای بسیار مهم یاد کرد و گفت، این توافقنامه نتیجه تلاش عالی چندجانبه است و نتایج آن برای جهان بسیار حایز اهمیت است.
کری افزود: اکنون ما مترصد اجرای این توافقنامه هستیم. این(اجرا)، مهم و حیاتی است و هیچ کس نمی تواند منصرف شود و بگوید کار تمام شده است. کار تمام نشده ، کار تازه شروع شده است.
وزیران امورخارجه آلمان و آمریکا در این کنفرانس مطبوعاتی همچنین بر نقش کلیدی ایران در تلاش های دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ داخلی در سوریه تاکید کردند.
اشتاین مایر تصریح کرد، قدرت های منطقه ای مانند ایران، ترکیه و عربستان، کارکردی اساسی و مهم در زمینه حل و فصل درگیری سوریه ایفا می کنند.
اشتاین مایر و کری همچنین از انجام مذاکرات دیپلماتیک درباره سوریه با «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل خبر دادند.
۰۷:۲۵:۳۶ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در مصاحبهای که روز یکشنبه در برنامه ۶۰ دقیقه شبکه «سیبیاس» آمریکا پخش شد، توافق هستهای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ را اولین گام برای رفع خصومت دانسته است.
بر اساس ترجمه انگلیسی که شبکه سیبیاس از اظهارات حجت الاسلام روحانی منتشر کرده، وی گفته است: «مهم این است که ما به کدام سو در حرکت هستیم؟ آیا داریم به سمت افزایش دشمنی میرویم یا کاهش دشمنی؟ من تصور میکنم که ما اولین گامها در جهت کاهش این خصومت را برداشتهایم.»
او با این حال، گفته است که با وجود توافق هستهای، «فاصله، اختلاف نظرها و بیاعتمادی، به این زودی از بین نمیرود.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش، گفته است: «طبق نظرسنجیها، اکثر ملت ما، دید مثبتی به این توافق دارند. نهادهایی مثل مجلس و شورای عالی امنیت ملی، معمولا جدای از افکار عمومی نیستند و در آن راستا حرکت میکنند.»
آقای روحانی همچنین تأکید کرده است که پس از آنکه توافق هستهای در ایران تائید شد، همه در ایران از آن تبعیت خواهند کرد.
او در رابطه با سوالی در مورد تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا هم گفته است: «من عبارت مبادله را نمیپسندم، اما از دید انسانی، اگر ما بتوانیم گامی برداریم، باید این کار را انجام دهیم. طرف آمریکایی هم باید گامهای خودش را بردارد.»
رئیس جمهوری اسلامی ایران همچنین در مورد وضعیت سوریه و اصرار کشورهای غربی برای کنارهگیری بشار اسد رئیسجمهور این کشور، گفت: «وقتی دولتی نباشد، چطور میشود با تروریستها مبارزه کرد؟»
آقای روحانی در بخش دیگری از این مصاحبه که پیش از این هم پخش شده بود، گفته است که شعار مرگ بر آمریکا، «شعاری علیه مردم آمریکا نیست… سیاستهای آمریکا علیه منافع ملی ملت ایران بوده است. ما نمیتوانیم گذشته را فراموش کنیم، اما در عین حال نگاه ما باید به آینده باشد.»
۰۷:۲۴:۳۱ به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران و رئیس کمیسیون بررسی برجام مجلس شورای اسلامی امشب (یکشنبه) با حضور در برنامه «تیتر امشب» که از شبکه خبر پخش شد، طی اظهاراتی به تشریح جزئیات نشست اعضای کمیسیون متبوعش با یوکیو آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پرداخت.
وی در پاسخ به اولین سؤال مجری برنامه مبنی بر اینکه چرا آقای آمانو با پخش زنده نشست کمیسیون برجام مخالفت کردند و حتی اجازه ضبط نشست را نیز نداد، گفت: این موضوع درخواست آقای آمانو بود، تلاش ما این بود که نشست پخش شود زیرا اظهارات ما در این نشست واقعیاتی بود که در دل ایرانیها وجود داشت و همین عامل بیاعتمادی ما به آژانس شده بود.
زاکانی در همین زمینه یادآور شد: آقای آمانو به آقای ظریف عدم پخش را گفته بود البته بنده زمانی که با آقای قشقاوی صحبت کردم وی این موضوع را به بنده گفت. یعنی اعلام کرد که شرط حضور آقای آمانو این است که هم نشست پخش نشود و هم ضبط نشود که بعدا پخش نشود.
رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس ادامه داد: آقای آمانو گفته بود من میخواهم حرفهای جدی بزنم و چون قرار است حرفهای جدی زده شود بهتر است ضبط و پخش نشود.
وی در پاسخ به سؤال دیگر مجری برنامه مبنی بر اینکه انتقاد شما و سایر نمایندگان نسبت به عملکرد آژانس بینالمللی انرژی اتمی چه بوده است، گفت: نمایندگان در این نشست مباحث خود را مطرح کردند. بنده هم به عنوان خادم مردم نکاتی را بیان کردم.
زاکانی با بیان اینکه انتقادات و مباحث نمایندگان مربوط به این میشد که ما گذشته نامطلوبی را با آژانس سپری کرده بودیم، تصریح کرد: ما جزو اولین کشورهایی بودیم که به آژانس پیوستیم اما سؤال این است که مابهازای آن آژانس چه تعهدی را در قبال کشورمان انجام داده است.
«آژانس باید به ما کمک میکرد تا ما بتوانیم به فناوری صلحآمیز هستهای بپردازیم اما کاری کرد که قدرتهای بزرگ بتوانند به کشورمان فشار بیاورند تا جلوی این فعالیت صلحآمیز گرفته شود. ما در این نشست گفتیم که آژانس باید فنی برخورد کند اما متاسفانه سیاسی برخورد میکند».
رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس شورای اسلامی در بیان مثالی در کارشکنیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: قطع رادیو داروها یکی از این موارد است. در دورانی ما از بلژیک رادیو دارو وارد میکردیم اما پس از تحریمها واردات رادیو داروها قطع شد. پس از این اتفاق ما تاکید کردیم که چرا شما در مورد حقوق انسانها کارشکنی میکنید. این رادیو داروها که کاملا مصارف درمانی دارد.
زاکانی همچنین گفت: به ایشان عنوان کردیم که میان ما و آمریکا دیوار بلندی وجود دارد و شما نگذارید که این دیوار سایهای بر رابطه ما و آژانس ایجاد کند.
زاکانی با اشاره به اینکه هدف آمانو از سفر به ایران تأکید بر فنی برخورد کردن آژانس و تأمین امنیت اسرار صنعت هستهای ایران نزد آژانس بود، گفت: درباره درز اطلاعات محرمانه هستهای کشورمان که منجر به شهادت ۵ نفر از دانشمندان هستهای کشورمان شد آقای آمانو گفت که ما در زمان من این درز اطلاعات صورت نگرفته و اگر از سوی فردی این اطلاعات درز کرده از آژانس جدا شده بوده است.
وی با قانعکننده ندانستن این پاسخ به لزوم تنظیم نظامات آژانس به منظور امکان نیافتن افراد جدا شده از این نهاد جهت درز اطلاعات محرمانه کشورها اشاره کرد و گفت: امکان جاسوسی از صنعت هستهای کشور از یک جهت دغدغه است و از جهت دیگر باید تمیهداتی در مورد آن اندیشیده شود.
نماینده مردم تهران در مجلس از برگزاری چند جلسه اعضای کمیسیون برجام با چند نهاد امنیتی کشور سخن گفت و با اشاره به تأکید اعضای کمیسیون بر دقت در انتخاب افراد به نحوی که به راحتی امکان دسترسی به اطلاعات را نداشته تا در صورت دسترسی به آنها و تصمیم به جاسوسی آنها مابهازای سختی بدهند، خاطرنشان کرد: آقای آمانو گفت که ما رژیم دقیقی داریم اما ما شاهد مثال خود را شهادت ۵ دانشمند هستهای خود عنوان کردیم که ایشان پاسخ داد این ربطی به آژانس ندارد.
رئیس کمیسیون برجام مجلس شورای اسلامی گفت: ما مطرح کردیم که بالاخره این شهادتها در نتیجه ارائه اطلاعات ما به آژانس رخ داده و اگر قرار باشد در آینده اینگونه مسائل مطرح شود رابطه ما را با آژانس مخدوش میکند.
وی با رد این نکته که چه تضمینی برای محرمانه ماندن اطلاعات کشورها در آژانس بینالمللی انرژی اتمی وجود دارد، گفت: عناصر امنیتی آژانس نسبتی خاص با سیستمهای غربی دارند.
زاکانی با اشاره به اینکه آمانو میخواهد اطمینان بدهد که اطلاعات ما در آژانس محرمانه باقی خواهد ماند، گفت: آقای آمانو باید این را در عمل ثابت کند.
وی جلسه امروز اعضای کمیسیون ویژه بررسی برجام مجلس شورای اسلامی با رئیس آژانس بینالمللی انرژی هستهای را صمیمی اما در عین حال جدی توصیف کرد و افزود: ما به ایشان اعلام کردیم که نماینده ملت بوده و در این جلسه جدی هستیم و شما هم باید پاسخگوی ملت ما باشید و ما نیز در این جلسه بازخوانی تعهدات آژانس را مدنظر داریم.
زاکانی با تأکید براینکه استفاده ابزاری دیگران از آژانس بینالمللی انرژی اتمی ثابت شده است گفت: در طول ۱۳ سال گذشته همواره آژانس ادعا کرده و ما پاسخ دادهایم و هر پاسخ ما دوباره با ادعاهای جدید آژانس مواجه شده است.
وی با اشاره به لزوم هوشیار بودن ما و اتخاذ تمیهداتی جهت جلوگیری از تکرار اتفاقات تلخ گذشته درباره جزئیات جلسه امروز کمیسیون ویژه برجام با آمانو عنوان داشت: در ابتدا من به عنوان رئیس کمیسیون به معرفی مجلس شورای اسلامی و جایگاه این قوه پرداختم و در ادامه آقای نجابت درباره جایگاه مجلس به عنوان ریلگذار حرکت کشور و ضرورت جدیت دو طرف -ایران و آژانس- سخن گفت.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام مجلس شورای اسلامی هشدار علاءالدین بروجردی دیگر عضو کمیسیون درباره سایه انداختن دیوار بیاعتمادی میان ایران و آمریکا بر روی رابطه ایران و آژانس را مورد اشاره قرار داد و گفت: آقای نقوی حسینی نیز مطرح کرد که آژانس به یک گروه تروریستی که اطلاعات غلط از صنعت هستهای ما ارائه داده وزن داده است و برمبنای آن ما را که همواره به تعهدات خود پایبند بودهایم محل اتهام قرار داده است که در این باره آقای آمانو هیچ پاسخی نداد.
وی به سؤال محمدمهدی زاهدی دیگر عضو کمیسیون درباره عمل نشدن به تعهد آمانو درباره حل ۵ ساله و به گفته معاون وی حل ۵ هفتهای مشکل هستهای ایران اشاره کرد و افزود: آقای بذرپاش نیز از خساراتهای سنگینی که به موجب درز اطلاعات محرمانه هستهای به کشور ما وارد شده است سخن به میان آورد که آقای آمانو با این پاسخ که این خسارتها ربطی به آژانس ندارد گفت؛ شما به ما اطلاعات لازم را بدهید تا ما مسئله ترورها را پیگیری کنم.
زاکانی اضافه کرد: آقای احمدی عضو دیگر این کمیسیون در ادامه خطاب به رئیس سازمان بینالمللی انرژی اتمی تصریح کرد، اگر ما عضو آژانس نبودیم خیر و برکت بیشتری از صنعت هستهای خود میبردیم چرا که اکنون با کشورهایی که عضو آژانس نبوده و خطوط قرمز را رد میکنند هیچ کاری ندارید که در اینجا نیز پاسخ آقای آمانو سکوت بود.
وی به انتقاد حجتالاسلام ابوترابیفرد نایب رئیس مجلس شورای اسلامی نسبت به وجود تبعیض میان جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی در مواجهه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی اشاره کرد و با ذکر این نکته به آقای آمانو، وی در پاسخ به این انتقاد خود را یک دیپلمات توصیف کرده است، خاطرنشان کرد: آقای حقیقتپور نیز در سخنان خود اظهار داشت که اگر شما -آمانو- دیپلمات هستید ما انقلابی هستیم؛ ادله شما در مورد انفجار هستهای در مریوان که محملی برای زیادهخواهیهای آمریکا شد، چیست؟ که آقای آمانو پاسخ گفت، یک گزارش به دست ما رسیده بود.
زاکانی هدف رئیس سازمان بینالمللی انرژی اتمی از سفر به تهران را جلب اعتماد و آشنایی با جامعه ایران خواند و با اشاره به اینکه وی این سفر را مفید توصیف کرد در ادامه تصریح کرد: اعتماد ما در نتیجه سخن کسی جلب نمیشود بلکه در عمل جلب میشود.
وی در پاسخ به این سؤال مجری برنامه که آیا نشست امروز شما حاشیهای نیز داشت، گفت: این نشست حاشیهای نداشت و حداقل بنده در ذهنم حاشیهای به یاد نمیآورم.
رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس شورای اسلامی با اشاره به بررسی توافق هستهای در مجلس گفت: بحث ما در مجلس این بود که در یک ماه اخیر فرصتی طلایی برای انجام وظیفه خطیر نمایندگی وجود دارد که این فرصت در طول تاریخ مجلس کمنظیر است، در کمیسیون ویژه برجام هم ما دقیقاً وارد مباحث شدیم و با پتانسیل بالا مباحث را واکاوی میکنیم.
وی در پاسخ به سؤال دیگر مجری برنامه مبنی بر اینکه آیا در نشست اعضای کمیسیون برجام با آقای آمانو بحث محرمانهآی وجود داشت که به اطلاع مردم نرسیده باشد، گفت: تمامی مباحث مربوط به این جلسه بیان شد و چیز خاصی به عنوان بحث محرمانه مطرح نشد.
رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس شورای اسلامی به بحثهای مطرح در نشست مذکور پیرامون پروتکل الحاقی اشاره کرد و گفت: آقای آمانو در این نشست تأکید داشت که ما پروتکل را داوطلبانه پذیرفتیم و تأکید میکرد که کشورهای زیادی این پروتکل را پذیرفتهاند اما به نظر ما این مباحث قابل قبول نیست.
«در سالهای ۸۲ تا ۸۴ ما این پروتکل را پذیرفتیم و تمام تأسیسات هستهایمان را پلمب کردیم حتی بخش تحقیقاتی؛ در آن ایام ما چیزی نداشتیم که بخواهیم پهنانکاری کنیم اما همان روزها شورای حکام ۴ یا ۵ قطعنامه علیه ما صادر کرد و همینها منشأ قطعنامههای بعدی شد.»
زاکانی به اظهارنظر آمانو درباره عضویت کشورهای متعدد در پروتکل الحاقی اشاره کرد و گفت: خیلی از این کشورها محلی از اعراب ندارند یعنی دارای صنعت هستهای نیستند، برخی دیگر نیز در منظومه نظام سلطه فعالند یعنی با سلطهگران بده بستان خاص دارند به همین دلیل سؤال ما این است که در این زمینه چه تمهیداتی برای کشورهای مستقل قائل شدهاند.
۰۷:۲۴:۰۸ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «جان کری» وزرای خارجه آمریکا و آلمان روز یکشنبه بر لزوم حل سیاسی بحران سوریه تأکید کردند.
«جان کری» وزیر خارجه آمریکا که در نشست خبری مشترک با «فرانک والتر اشتاینمایر» همتای آلمانیاش در برلین صحبت میکرد، در پاسخ به سوالی در مورد اینکه واشنگتن چطور قصد دارد ایران را متقاعد کند که بشار اسد رئیسجمهور سوریه را پای میز مذاکره آورد و اینکه آیا او مسئله سوریه را در سازمان ملل با کشورها مطرح خواهد کرد یا نه، گفت: «خوب، قرار است دیدارهایی داشته باشیم. بله، پاسخم بله است، قرار است دیدارهایی در نیویورک داشته باشیم.»
وی افزود: «من در نیویورک با (سرگئی) لاوروف وزیر خارجه روسیه دیدار خواهم داشت و با (محمد جواد) ظریف وزیر خارجه ایران هم در مورد ایران و دیگر موضوعات، دیداری خواهم داشت. فکر میکنم با تک تک بازیگران دیدارهایی در موقعیتهای مختلف داشته باشیم. بنابراین، نشست نیویورک کاملا به موقع است و فرصتی فوقالعاده فراهم میکند تا همه برای یافتن راهکاری رو به جلو کار کنیم. بسیار امیدوارم که بتوانیم این کار را انجام دهیم.»
کری روز شنبه هرچند بار دیگر گفت که اسد باید از قدرت کنار رود، اما گفت لازم نیست که این اتفاق در روز نخست رخ دهد و واشنگتن حاضر است در این رابطه مذاکره کند. او تأکید کرد که لازم است که ایران و روسیه در متقاعد کردن رئیسجمهور سوریه به حضور پای میز مذاکره، ایفای نقش کنند.
در بخش دیگری از نشست خبری در برلین، اشتاینمایر تصریح کرد که برای حل بحران سوریه، باید همه کشورهای صاحب نفوذ از جمله ایران و روسیه، مشارکت داشته باشند.
وی گفت: «تنها در صورتی میتوانیم (در حل بحران سوریه) موفق شویم که جامعه بینالملل به صراحت و با مشارکت ترکیه، عربستان سعودی، ایران و روسیه و همه طرفهای دخیل موضع و رویکردی واحد اتخاذ کند. تا جایی که به ما مربوط است، ما آمادهایم تا هر کاری میتوانیم انجام دهیم تا طی چند روز و چند هفته آینده پیشرفتی واقعی حاصل شود.»
وزرای خارجه آمریکا و آلمان در این نشست به توافق هستهای با ایران هم اشاره و تأکید کردند که حصول توافق ابتدای کار است و مهمترین بخش کار که اجرای توافق است، هنوز باقی مانده است.
۰۷:۲۴:۰۱ کیوان شیخی رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس اوراق بهادار تهران در گفتوگو با خبرنگار بورس خبرگزاری فارس گفت: تکیه صرف بر کاهش بی مهابای تورم اسمی و برشمردن آن به عنوان یکی از افتخارات دولت بدون توجه به رکود سنگین در فضای کسب و کار، نه تنها کمکی به اقتصاد کشور نمیکند، بلکه به افزایش بی اعتمادی در فضای سرمایه گذاری میانجامد.
* بازده تولید ۱۶ درصد
وی افزود: بازده تولید در ایران به طور متوسط ۱۶ الی ۱۷ درصد درآمد فروش بوده و این در حالی است که سرمایه گذار پس از گذشت دو سال به سود می رسد. در چنین شرایطی تاکید و پافشاری بر سر کاهش نرخ تورم اسمی و نگاه تک بعدی در فرایند کاهش آن از نقطهای نه تنها کمکی به اقتصاد و بازار سرمایه نمیکند، بلکه به دامنه دار شدن رکود در کسب وکار می انجامد.
این مقام مسئول بر این باور است که هم اکنون اغلب آنچه که قرار بوده در تولید و صنعت سرمایه گذاری شود، هم اکنون از سوی صاحبان نقدینگی در بانکها و موسسات اعتباری با هدف کسب سود بدون ریسک با نرخ های ترجیحی سرازیر شده است. در چنین اوضاعی تنبلی و سود و ربا محور جایگزین کار و تلاش و سرمایه گذاری و یا سهامداری میشود.
شیخی با بیان اینکه دولت نگران وقوع بحران ورشکستگی بانکها در صورت کاهش نرخ سود است، افزود: دولت میداند که عمده نقدینگی جامعه در حساب های بانکی منجمد شده و آنچه که به تداوم بی سر و سامانی در شبکه بانکی انجامیده، اعطای نرخ سود ترجیحی در برخی بانک ها و موسسات اعتباری است که مبنای تامین آن موهوم است.
وی گفت: این نگرانی وجود دارد که در صورت کاهش نرخ سود بانکی و به تبع آن گرایش مردم برای خروج نقدینگی خود از حساب های بانکی به یکباره بحران ورشکستگی بانک ها سر بیرون آورد.
شیخی ادامه داد: به نظر می رسد دولت همچنان در انتظار نتیجه توافق برجام هسته ای مانده تا حضور سرمایه گذار خارجی تا حد ملموس تری احساس شود. در حال حاضر هیچ تضمینی مبنی بر اینکه سرمایه پس از اجرایی شدن توافق هستهای و رفع تحریم ها به سمت تولید گرایش یابد، وجود نداشته و به احتمال زیاد دوباره بازار ارز و سکه دچار نوسان خواهد شد.
رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس با بیان اینکه هیچ چارهای به جز هدایت نقدینگی جامعه به سمت بازار سرمایه وجود ندارد، گفت: افزایش یا کاهش قیمت سهام هیچ تاثیری بر تورم و سطح عمومی قیمت ها نداشته و ریسکی را برای ارزش پول ملی رفم نخواهد زد. در عین حال بازار سرمایه بهترین مرجع برای تامین مالی ارزان قیمت بنگاهها در دوره های زمانی بلند مدت است.
شیخی بر لزوم به روز رسانی سیاست های کلان اقتصادی دولت تاکید کرد و افزود: همان طور که رهبری در دیدار اخیر خود با دولتمردان تاکید کردند، باید مراقب زنگ خطرها بود و باید از اینجا به بعد به فکر ایجاد رونق اقتصادی باشند.
وی افزود: در حال حاضر قدرت نقدینگی در طرف تقاضا به شدت تضعیف شده و در حساب های بانکی با هدف کسب اختلاف سود با تورم منجمد شده است که نتیجه آن بی رونقی بازارها از جمله بازار سرمایه و تداوم رکود در فضای کسب و کار میشود.
۰۷:۱۹:۴۸ روزهای سختی در پیش داریم امروز به شدت دیروز نیست ولی به نظر میرسد منفی باشد
۰۷:۱۹:۳۷ سلام صبح شماعزیزان بخیر و شادی