اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اخبار بازار امروز ...(بخش اول)

میلاد خاندوزی
شهریور ۲۵, ۱۳۹۴
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

 

 

۰۶:۱۳:۵۱ پایان  بخش اول

 

۰۶:۱۲:۵۸ گروه بورس، زهرا رحیمی: جو منفی موجود در بازارسهام دیروز به غالب صنایع بورسی تسری پیدا کرد و فشار فروش سهامداران در معاملات موجب افت شاخص ۳۱ صنعت از بین ۳۷ صنعت بورسی شد. چهار صنعت سبزپوش روز گذشته نیز رشد‌های ناچیز کمتر از ۱/ ۰ درصدی را ثبت کردند.در صدر صنایع مثبت دیروز گروه منسوجات و دباغی قرار داشتند. در مقابل گروه استخراج نفت با افت ۸۵/ ۲ درصدی خود در قعر جدول بازدهی صنایع قرار داشت. گروه‌های بانکی، خودرویی و قند و شکر به ترتیب بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار داشتند.

 رشد لیزینگ در گرو رونق بانک و خودرو
در حالی که شاخص گروه واسطه‌گری مالی در هفت روز معاملاتی اخیر افت ۷/ ۲ درصدی را ثبت کرده بود، دیروز شاخص این گروه به علت معاملات مثبت در نماد «ولصنم» تغییر جهت داد و در نهایت جزو صنایع سبز پوش بازار دیروز قرار گرفت. در حالی که از ابتدای سال کارشناسان پیش‌بینی می‌کردند شاخص گروه لیزینگی بر مدار صعودی حرکت کند، اما در عمل این اتفاق نیفتاد و شاخص این گروه در بازه مزبور افت ۹/ ۰ درصدی را ثبت کرد. در مورد وضعیت گروه سایر واسطه‌گری‌های مالی و عدم تحقق پیش‌بینی کارشناسان در مورد سود‌آوری لیزینگی‌ها سلمان نصیر زاده، کارشناس مرکز مطالعات اقتصادی آریا سهم گفت: گزارش‌های نامناسب سه ماهه خودرویی‌ها و کاهش تقاضا برای خودرو در کنار تامین مالی پرهزینه لیزینگ‌ها مانع از تحقق پیش‌بینی‌های ابتدای سال کارشناسان شد. وی افزود: عمده حوزه فعالیت این گروه در محصول پرتقاضای خودرو و دریافت آن از خودروسازان داخلی یا وارداتی و لیزینگ آنها خلاصه می‌شود.

این شرکت‌ها یا تابعه‌ای از بانک‌های تجاری هستند یا به زیر مجموعه خودروسازها تعلق دارند، بر این اساس لیزینگ رایان سایپا به خودرو‌سازی سایپا، لیزینگ بهمن به گروه بهمن، لیزینگ ایرانیان به گروه صنعتی ایران خودرو، لیزینگ غدیر به ایران خودرو دیزل، لیزینگ ایران به بانک تجارت و لیزینگ صنعت و معدن نیز به بانک صنعت و معدن تعلق دارد و از این رو رونق این صنعت به میزان عملکرد خودرو ساز‌ها و توان اعتباردهی با نرخ‌های مناسب بانک‌ها ارتباط مستقیم دارد. نصیر‌زاده به دو چالش پیش روی این گروه اشاره کرد و گفت: چالش اول در بخش تامین مالی است که محاسبات نشان می‌دهد تامین مالی این گروه هزینه‌ای حدود ۳۰ درصد را به همراه می‌آورد، این در حالی است که طبق مصوبه شورای پول و اعتبار این گروه موظف به اعطای تسهیلات با کارمزد ۲۱درصدی هستند، از این رو برای پرکردن این کمبود اقدام به دریافت تخفیف از خودروسازها می‌کنند، در عین حال برای تامین مالی نیز از راهکارهای دیگر از جمله انتشار اوراق تامین مالی بهره می‌برند که برایشان هزینه مضاعفی ایجاد می‌کند.  چالش دوم نیز تک محصولی بودن ارائه خدمات لیزینگ و وابستگی به صنعت خودرو است، از این رو وابسته بودن لیزینگ‌ها به محصول خودرو نیازمند افزایش تولید خودرو‌سازها و افزایش کیفیت و تنوع در تولید محصولات بوده تا این شرکت‌ها بتوانند با ایجاد بستر رقابتی به لیزینگ این محصولات بپردازند و این در حالی است که کمبود تولید، عدم تنوع و پایین بودن کیفیت همچنان در صنعت خودرو احساس می‌شود و با این شرایط همچنان نمی‌توان آینده این صنعت را روشن ارزیابی کرد.

این کارشناس بازار سهام به پیش‌بینی وضعیت آتی این گروه اشاره کرد و گفت: دو صنعت بانک و خودرو که به‌عنوان تامین‌کننده‌های اصلی صنعت لیزینگ محسوب می‌شوند، اگر روی ریل توسعه و رونق قرار گیرند و قانون‌گذار نیز مجوز رقابت‌پذیری در صنعت لیزینگ را بدهد و این شرکت‌ها با افزایش سرمایه و دریافت مجوز‌های لازم برای توسعه فعالیت‌های خود نظیر حضور در صنعت ساختمان و… بتوانند تنوع در ارائه خدمات ایجاد کنند، می‌توانند به‌عنوان موسسات مالی و اعتباری در حوزه بازار پول به خوبی نقش‌آفرینی کنند. وی ادامه داد: یکی از امتیازات صنعت لیزینگ در صورت افزایش توان تسهیلات‌دهی و دریافت منابع مالی ارزان قیمت این است که می‌تواند بستر لیزینگ محصولات با دوام و شناخته شده را بدون بار تورمی فراهم کند که این امر در نهایت به رشد و توسعه تولید داخل منتج خواهد شد.

در بررسی معاملات گروه مزبور در روز گذشته «ولیز» بیشترین افت قیمتی را ثبت کرد. بیشترین حجم و ارزش معاملات طبق روال گذشته در اختیار «ولساپا»‌ بود که در نهایت منجر به افت ۱۵/ ۱ درصدی قیمت این سهم شد. قیمت این سهم از ابتدای هفته جاری تا کنون بر مدار نزولی حرکت کرده و از ابتدای هفته افت ۹۶/ ۴ درصدی را ثبت کرده است. در این نماد حقیقی‌ها بیشتر خریدار و حقوقی‌ها بیشتر فروشنده بودند.

شاخص گروه حمل‌و‌نقل در مدار نزولی
جو منفی موجود در بازار دیروز در معاملات حمل‌و‌نقلی‌ها مشهود بود؛ به‌طوری که به جز نماد «حتاید» سایر نمادهای معامله شده در این گروه، دیروز با ریزش قیمتی همراه شدند که در نهایت منجر به افت ۴۸/ ۰ درصدی شاخص گروه حمل‌و‌نقل شد تا به این ترتیب بازدهی اعجاب‌انگیز این گروه از ابتدای سال که پیش‌تر از مرز ۶۰ درصد نیز گذشته بود، به ۸/ ۵۶ درصد کاهش یابد. بیشترین حجم و ارزش معاملات در این گروه مربوط به «حتاید» بود. آنچه در سابقه معاملاتی نماد «حتاید» قابل مشاهده است نوسانات مثبت و منفی متناوب در این سهم است؛ به‌طوری که پس از ثبت دو روز رشد قیمت پس از آن با ریزش قیمتی مواجه شده است و برعکس. به اعتقاد کارشناسان تحریم‌های بین‌المللی و مشکلات در انتقال پول در سال‌های گذشته فشار زیادی را به این صنعت تحمیل کرده است که انتظار می‌رود با حصول توافق و رفع تحریم‌های بین‌المللی، زمینه جذب سرمایه برای توسعه زیر‌ساخت‌های این صنعت فراهم شود و ارتباطات گسترده‌تر سبب شود ایران به مسیر ترانزیت کالایی برگردد. نشانه این امیدواری را می‌توان در معاملات روزهای اخیر بزرگ‌ترین شرکت این گروه یعنی «حکشتی» مشاهده کرد.

مقاومت برقی‌ها
شاخص گروه سایر دستگاه برقی به مدد رشد ۸۹/ ۴ درصدی قیمت «بنیرو» با وجود معاملات منفی سایر شرکت‌های زیر مجموعه خود با رشد ۰۳/ ۰ درصدی مواجه شد تا به این ترتیب بر خلاف جو منفی کلی در بازار سهام حرکت کند.بررسی سابقه شاخص گروه دستگاه برقی نشان می‌دهد که شاخص این گروه از ابتدای سال تا کنون رشد ۲/ ۵۱ درصدی را ثبت کرده است که در مقایسه با وضعیت کلی بازار رشد اعجاب انگیزی به شمار می‌رود. نماد «بکام» روز گذشته افت ۷۴/ ۴ درصدی را ثبت کرده است.بررسی‌ها نشان می‌دهد قیمت این سهم از ابتدای هفته جاری از ۱۸۳ تومان به ۱۶۰ تومان (معادل ۵/ ۱۲ درصد افت) رسیده است. به اعتقاد کارشناسان، بکام از زمان بازگشایی خود تا کنون در گیر و دار سفته‌بازی سهامداران حقیقی بوده است. معاملات نماد مزبور نشان می‌دهد عمده تحرکات این نماد در روزهای اخیر بر دوش معامله‌گران حقیقی بوده است.

فشار «فملی» بر ریزش شاخص 
گروه فلزات اساسی که مدت‌ها است به دلیل رکود در بخش ساخت‌و‌ساز و افت قیمت‌های جهانی در مسیر نزولی در حال حرکت است، روز گذشته نیز با ثبت افت ۶۲/ ۰ درصدی مسیر روزهای سابق را ادامه داد تا افت هفت روز معاملاتی اخیر را به ۲/ ۸ درصد برساند.در معاملات روز گذشته گروه مزبور تنها نماد «فلوله» سبزپوش بود. «وتوکا» اما با افت ۵۶/ ۳ درصدی بیشترین ریزش قیمتی را در بین هم گروهی‌های خود ثبت کرد. نماد «فملی» که بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار داشت با افت ۱۵/ ۱ درصدی خود ریزش ۱۶ واحدی را به شاخص کل تحمیل کرد. قیمت این سهم پس از بازگشایی خود از اواخر مرداد ماه از ۱۶۳ تومان به ۱۳۷ تومان در روز گذشته رسید و در این مدت نیز موجب افت شاخص کل به میزان حدود ۶۰۴ واحد شد.

اقبال کم سهامداران به شرکت‌های سیمانی 
جو منفی بازار دیروز همچون روزهای گذشته در عمده معاملات نمادهای فعال گروه سیمانی قابل مشاهده بود؛ به‌طوری که در نهایت افت ۲۷/ ۰ درصدی شاخص این گروه را رقم زد. شاخص این گروه از ابتدای سال تا‌کنون افت حدود ۷/ ۱۰ درصدی را ثبت کرده که نشان از اقبال کم سهامداران به شرکت‌های این گروه است. در این گروه روز گذشته سیمان بجنورد بیشترین ریزش قیمت را در بین هم‌گروهی‌های خود ثبت کرد. در مقابل تنها سیمان فارس نو و سیمان خاش مشمول رشد قیمتی شدند. بررسی معاملات سیمان فارس نو نشان می‌دهد که این نماد از ۶ شهریور بر خلاف شرکت‌های همگروهی خود با رشد مواجه بوده است. در این گروه معتقدند زمزمه‌های روند آتی در بخش مسکن مبنی بر رونق آن می‌تواند سود آوری این شرکت‌ها را تحت تاثیر قرار دهد؛ هر چند تاثیر این عامل با فاصله زمانی صورت خواهد گرفت.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/929919/#ixzz3lrUkWh6f

 

۰۶:۱۱:۳۹ گروه بازار پول: روز سه‌شنبه، قیمت دلار پس از ۴ افزایش متوالی در مسیر کاهشی قرار گرفت و با ۱۰ تومان کاهش به قیمت ۳۴۷۰ تومان رسید. فعالان بازار، آغاز عرضه ۵ هزار دلاری شماری از صرافی‌های بانک‌ها و نبود تقاضای آربیتراژی را دو عامل کاهش قیمت در چهارمین روز هفته عنوان کردند.

عرضه ۵ هزار تایی دلار در دهه ۱۳۷۰ نیز مورد استفاده قرار گرفت، اما به نتیجه خاصی نرسید. اکنون به گفته حاضران در بازار، برخی از صرافی‌های بانک‌ها عرضه ارز در مقادیر ۵ هزارتایی را با این هدف آغاز کرده‌اند که بازارساز بتواند بخشی از تقاضای واقعی و خرد بازار را پاسخ دهد تا معامله‌گران غیررسمی نتوانند با مانور روی تقاضاهای خرد، قیمت را در راستای افزایشی قرار دهند. با وجود کاهش قیمت دلار، سکه تمام بهار آزادی نوسانی را تجربه نکرد و روی قیمت ۹۱۰ هزار تومان باقی ماند.

نوسان پس از ثبات

سه‌شنبه، شاخص بازار ارز معاملات خود را با قیمت ۳۴۹۰ تومان آغاز کرد که افزایشی ۱۰ تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز دوشنبه داشت. پس از ثبت این قیمت، فضای بازار ارز تا ساعت یک بعدازظهر تقریبا آرام بود و قیمت دلار در بازه ۳۴۹۰ تا ۳۴۹۴ تومان نوسان کرد. البته در این مقطع زمانی، بازیگران بازارساز با ارقام پایین‌تری به عرضه ارز به صرافی‌های مجاز پرداختند؛ درحالی‌که تا ساعت یک بعدازظهر، معامله‌گران غیررسمی در برابر کاهش قیمت به زیر رقم ۳۴۹۰ تومان مقاومت کرده بودند، از این ساعت ایستادگی معامله‌گران شکسته شد و قیمت در مسیر کاهشی قرار گرفت. تا ساعت ۴ بعدازظهر دلار به بهای ۳۴۷۰ تومان رسید که کاهشی ۱۰ تومانی نسبت به روز دوشنبه داشت. افت روز سه‌شنبه در حالی ثبت شد که قیمت دلار ۴ رشد پیاپی را ثبت کرده بود. روند افزایش دلاری در کانال ۳۴۰۰ تومان از پنج‌شنبه گذشته آغاز شده بود. در ششمین روز هفته گذشته، بهای دلار با ۱۵ تومان رشد به قیمت ۳۴۱۵ تومان رسید. روزهای شنبه و یکشنبه دلار دو رشد ۲۰ تومانی دیگر را تجربه کرد تا قیمت آن به ۳۴۵۵ تومان برسد، اما بیشترین رشد شاخص بازار ارز مربوط به روز دوشنبه بود که این ارز ۲۵ تومان رشد کرد و به قیمت ۳۴۸۰ تومان رسید. کاهش روز سه‌شنبه، پایانی بر ۴ افزایش پیاپی بود.

خروج دو محور تقاضا

فعالان آغاز عرضه دلار در مقادیر ۵ هزارتایی را یکی از عوامل کاهش قیمت عنوان کردند. به گفته فعالان، روز گذشته هر فردی در صورت نیاز می‌توانست از صرافی‌های بانک‌ها ۵ هزار دلار خرید کند. اختلاف قیمت این گروه با قیمت بازار نزدیک به ۷ الی ۱۰ تومان بود. فروش ارز در مقادیر ۵ هزارتایی، در کنار عرضه ارز بازارساز در بسته‌های صدهزارتایی صورت گرفت، اما فروش بازیگران بازارساز یک تفاوت با عرضه ۵ هزارتایی گروهی از صرافی‌های بانک‌ها داشت. روز سه‌شنبه فروش در بسته‌های صدهزارتایی با اختلاف قیمت بیشتری نسبت به نرخ فروش بازار در جریان بود. در اکثر ساعات روز گذشته، اختلاف قیمت بازیگران بازارساز با نرخ نقدی موجود در بازار نزدیک به ۴۰ الی ۵۰ تومان بود. برخی افراد با تجربه بازار، پرداخت مالیات از سوی صرافی‌ها را عامل این اختلاف دانستند. به گفته آنها، با توجه به پرداخت مالیات توسط صرافی‌ها، جذابیت خرید زمانی برای آنها بالا می‌رود، که اختلاف قیمت قابل ملاحظه باشد.

به اعتقاد برخی از افراد باتجربه بازار، ایجاد تنوع در سمت عرضه یکی از عوامل کاهش قیمت دلار بود. به گفته آنها، این عرضه قادر به پاسخگویی بخش عظیمی از تقاضای فصلی بازار بود. در دیگر سو، رسیدن قیمت به محدوده ۳۴۹۰ تومان موجب شده بود که اختلاف قیمت دو بازار داخلی و منطقه سلیمانیه عراق به حداقل ممکن برسد. در نتیجه، روز سه‌شنبه برای معامله‌گران کشور همسایه خرید ارز از بازار داخلی سودی نداشت و بخش مهمی از فشار تقاضای این دسته از روی دوش بازار برداشته شده بود.

در کنار این عرضه ۵ هزارتایی هم تا حدی فشار تقاضای فصلی را کاهش داد تا خروج این دو بخش از تقاضا منجر به کاهش قیمت دلار شود. عامل دیگری که به کاهش قیمت روز سه‌شنبه کمک کرد، به دومین نبرد دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان بر سر برجام در صحن سنا مربوط بود. قبل از شروع جلسه سنا، فعالان انتظار داشتند که جمهوری خواهان موفق نشوند درباره «قطعنامه عدم تایید»‌ رای‌گیری کنند تا دولت آمریکا این تفاهم را بدون منع قانونی اجرایی سازد. به این ترتیب انتظارات موجب شد که خریدهای ارزی معامله‌گران غیررسمی به میزان زیادی کاهش یابد و تحرکات این دسته برای بالا بردن قیمت کاهش یابد. روز دوشنبه رئیس‌کل بانک مرکزی نیز اعلام کرده بود که حباب از بازار ارز خارج شده و به همین دلیل، کشش افزایش نرخ ارز در بازار وجود ندارد. به نظر می‌رسد صحبت‌های رئیس‌کل بانک مرکزی نیز تا حدودی بازار ارز روز گذشته را تحت‌تاثیر قرار داد.

حرکت سکه با دلار

روز سه‌شنبه قیمت سکه عمدتا همسو با شاخص بازار حرکت کرد، هر چند که نهایتا قیمت این فلز گرانبها همسو با کاهش دلار، افت نکرد. سکه در ابتدای روز سه‌شنبه تحت‌تاثیر رشد دلار به قیمت ۹۱۲ هزار تومان رسید. این قیمت ۲ هزار تومان بالاتر از نرخ بسته شده روز دوشنبه بود. در ادامه روز همسو با کاهش دلار، سکه تمام در مسیر کاهشی قرار گرفت، و نهایتا ساعت ۴ بعدازظهر به قیمت ۹۱۰ هزار تومان رسید، نرخی که نوسانی نسبت به روز پیشین نداشت. در روزهای اخیر، قیمت سکه بیشتر از اونس، از دلار تاثیر گرفته است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/929973/#ixzz3lrUTOKkj

 

۰۶:۱۰:۴۰ گروه مسکن: در چهاردهمین نشست شورای هماهنگی مسکن که به ریاست وزیر راه‌وشهرسازی و معاونان وزارتخانه برگزار شد، مدل بهینه دریافت مالیات از حوزه‌های مختلف بخش مسکن، توسط تیمور رحمانی، عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در قالب نتایج یک طرح پژوهشی تشریح شد.

در این طرح، مشخص شده نسبت درآمدهای حاصل از مالیات‌های بخش مسکن به تولید ناخالص داخلی در ایران، در پایین‌ترین سطح در مقایسه با سایر کشورها قرار دارد؛ به طوری که این نسبت در ایران ۱۴/ ۰ درصد اما در ترکیه ۲/ ۱ درصد و در کشورهای اروپایی ۳ تا ۴ درصد است. محقق این پژوهش، با تاکید بر اینکه هر نوع مالیات بخش مسکن باید کمترین تاثیر را بر هزینه رفاهی و سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی داشته باشد و باعث تحریک قیمت مسکن و تحدید اجاره‌بها نیز نشود، در مطالعات خود تصریح کرده است: مالیات بر مصرف، مالیات بر درآمد و بازدهی حاصل از سرمایه‌گذاری و مالیات بر درآمد حاصل از فروش مسکن، انواع مالیات‌هایی است که در این بخش توسط دولت‌ها در کشورهای مختلف دریافت می‌شود؛ اما برای مدل بهینه، باید مالیات زمین با مالیات مسکن تفاوت داشته باشد و خانه اولی‌ها نیز از مالیات معاف باشند؛ ضمن اینکه نرخ مالیات باید به نفع نگهداری بلندمدت مسکن تنظیم شود.

در این طرح، به دولت پیشنهاد شده است نسبت به برنامه‌ریزی و تصویب اخذ مالیات بر عایدی سرمایه اقدام نکند؛ چون باعث کاهش سرمایه‌گذاری می‌شود. برای دریافت مالیات بر نقل و انتقال املاک نیز بر معاملات مکرر- فعالیت سفته‌بازها- متمرکز شود. همچنین اخذ مالیات سالانه املاک با نرخ ۱/ ۰ تا ۵/ ۰ درصد نیز توصیه شده است که البته مالیات بر زمین، دو برابر این رقم باید تعیین شود.

۰۶:۱۰:۲۱ دنیای اقتصاد: روز گذشته شاخص کل بورس تهران افت قابل توجه ۴۵۶ واحدی را تجربه کرد و رقم ۶۲ هزار و ۵۳۶ واحدی را در کارنامه خود به ثبت رساند. به این ترتیب بازدهی بازار سهام از ابتدای سال‌جاری به صفر رسید. به‌نظر می‌رسد نگرانی از وضعیت بازار و شدت یافتن ریسک‌گریزی معامله‎گران عامل ریزش دسته جمعی سهام در گروه‌های مختلف بورس بوده است. این صف‌های فروش هیجانی در شرایطی شدت گرفته‌اند که کارشناسان همچنان معتقدند قیمت‌ها با نزدیک شدن به کف خود در سطح ارزنده‌ای قرار دارند.

گروه بورس- اسماعیل دلخموش:
روز گذشته شاخص کل بورس ۴۵۶ واحد (معادل ۷۲/ ۰درصد) کاهش یافت و به این ترتیب، سود کسب شده از ابتدای سال بازار سهام تخلیه شد اگرچه برآورد کارشناسان در روزهای گذشته بیانگر رسیدن به کف قیمت‌ها بود اما ریزش روز گذشته نشان‌دهنده افزایش ریسک گریزی معامله‌گران در شرایط فعلی است.

به نظر می‌رسد فقدان قدرت پیش‌بینی مسیر حرکتی بازار سهام در کوتاه مدت و روند نسبتا زمان بر لغو تحریم‌ها و محسوس شدن تاثیر آن بر بورس از عوامل تاثیرگذار بر افزایش ابهامات و ریسک‌گریزی سهامداران باشد. از سوی دیگر گرچه جراحی‌های اقتصادی دولت برای مهار تورم در دو سال گذشته به پایان خود نزدیک شده‌اند اما برخی سهامداران در مقایسه‌ای اشتباه همچنان سیاست‌های انقباضی دولت در ابتدای فعالیت خود را به آینده تعمیم می‌دهند. در کنار این عوامل، چنانکه در گزارش‌های روزهای گذشته اشاره شد، مساله تسویه اعتباری برخی کارگزاری‌ها در ماه جاری نیز از دیگر عواملی است که احتمالا بر فشار فروش روزهای گذشته افزوده است.

محمد موسی‌زاده در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» مهم‌ترین عوامل افزایش‌دهنده بی‌اطمینانی و ریسک‌گریزی در شرایط فعلی را چنین تبیین کرد: در حال حاضر ابهاماتی در کل اقتصاد کشور و به تبع آن در بازار سهام وجود دارد که به کاهش ریسک‌پذیری معامله‌گران دامن زده است. این ابهام‌ها و بی‌اطمینانی‌ها را می‌توان در دو منبع کلی جست‌وجو کرد. عامل اول ایجاد‌کننده ابهامات و ناتوانی کلی سهامداران در پیش‌بینی شرایط آینده بازار است. به نظر می‌رسد در شرایط فعلی بسیاری از سهامداران امکان تحلیل وضعیت بازار در کوتاه‌مدت را ندارند و ترجیح می‌دهند از ورود به بازار و پذیرش ریسک پرهیز کنند.

عامل موثر دیگر در افزایش ریسک‌گریزی معامله‌گران را باید در مساله مذاکرات هسته‌ای و تاثیرات آن بر بازار جست‌وجو کرد. در ماه‌های گذشته و با انتشار اخبار خوش‌بینانه از روند مذاکرات و لغو تحریم‌ها شاهد واکنش‌های مثبتی از طرف بازار بودیم و این تصور وجود داشت که مشکلات به سرعت مرتفع خواهند شد اما ادامه یافتن بیم و امیدها و ذات زمانبر تحولاتی که به لغو تحریم‌ها و گشایش‌های اقتصادی منجر خواهند شد، باعث افزایش ابهامات در بازار سهام شده است.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: مساله اصلی در تحلیل ریسک‌گریزی سهامداران دید کوتاه‌مدت آنها است. حل ابهامات ذکر‌شده نیازمند سپری شدن زمان است به‌طوری که باید گفت مهم ترین هزینه‌ای که در شرایط فعلی باید بپردازیم هزینه مرور زمان تا رسیدن به نتایج ملموس و رشد اقتصادی است؛ رشدی که می‌تواند رونق بورس را نیز در پی داشته باشد.

بیم و امید مذاکرات هسته‌ای
واکنش بازار سهام به نتایج مذاکرات هسته‌ای را می‌توان در سه برهه اصلی بررسی کرد. اولین تاثیر قابل توجه که به ایجاد خوش‌بینی‌هایی در بازار منجر شد برگزاری مذاکرت ژنو بود. مذاکرات ژنو در ۲۳ و ۲۴ مهرماه آغاز و خوش‌بینی‌های حاصل از برگزاری آن باعث روند حرکتی مثبت بازار شد. مذاکراتی که ادامه آن تا سوم آذرماه بدون نتیجه خاتمه یافت و بازار نیز  پس از آن شاهد ریزش بود.  مذاکرات لوزان دیگر نقطه تاثیرگذار بر بازار بود که به تفاهم هسته‌ای لوزان انجامید. بیانیه‌ای که در ۱۳ فروردین میان ایران و گروه ۱+۵ در لوزان سوئیس منعقد شد و موجب رونق بازار از ابتدای سال تا میانه فروردین ماه بود. رونقی که پایدار نبود و وجود برخی ابهامات در تفاهم لوزان باعث از میان رفتن آن شد.

نهایتا در ۲۳ تیرماه مذاکرات به دستیابی به توافق جامع و نهایی با گروه ۱+۵ منجر شد. مذاکرات ۱۷‌روزه‌ای که تا رسیدن به توافق‌ عامل رشد بازار بود. روند رو‌به رشدی که پس از اعلام حصول توافق نهایی از میان رفت. به این ترتیب تحلیل روند تاریخی مذاکرات از مهر‌ سال گذشته نشان‌دهنده به‌وجود آمدن برخی امیدها در هر دور از مذاکرات و از میان رفتن آنها در مدتی‌ کوتاه است. بر این اساس تضاد روند زمانبر حصول توافق هسته‌ای و تاثیرگذاری واقعی آن بر بازار با دید کوتاه مدت سهامداران از عوامل افزایش‌دهنده ریسک‌گریزی معامله‌گران بوده است.

سیاست‌های انقباضی دولت
دولت یازدهم در دو سال آغازین فعالیت خود هدف‌گذاری‌های کلان اقتصادی را بر مهار تورم متمرکز کرد. اعمال سیاست‌های انقباضی پولی و انضباط مالی در دوران آغاز فعالیت این دولت به مهار تورم انجامید با این حال این سیاست‌ها به تعمیق رکود نیز منجر شد. در شرایط فعلی اما دولت موفق به کنترل تورم و رساندن نرخ آن به سطوحی کمتر از ۱۵درصد شده است و احتمال دستیابی به هدف تورم تک رقمی نیز تا پایان سال وجود دارد. به این ترتیب به نظر می‌رسد دولت پس از مهار تورم بر سیاست‌های رکودزدایی متمرکز شود. سیاست‌هایی که می‌توانند با فراهم کردن امکان ورود منابع بیشتر نقدینگی بازار سهام را تقویت کنند. بنابراین، تعمیم دهی روند گذشته به آینده در میان بسیاری از سرمایه‌گذاران موجب افزایش فشار فروش توسط آنها شده است.

در بازار چه گذشت؟
روز سه‌شنبه شاخص کل بورس ریزش ۷۲/ ۰درصدی را تجربه کرد تا در ارتفاع ۶۲ هزار و ۵۳۶ واحدی بایستد. تاثیرگذارترین نمادهای روز گذشته بازار که منجر به کاهش شاخص کل شدند نمادهای شبندر، پارسان، وبملت، وغدیر و شپنا بودند. ۵ نمادی که در مجموع ۵۰ درصد از افت شاخص را رقم زدند. همچنین نمادهای بانک کارآفرین، بانک خاورمیانه، پتروشیمی پردیس و صنایع پتروشیمی خلیج فارس بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل داشتند.

بررسی میزان مشارکت معامله‌گران حقیقی و حقوقی در موثرترین نمادهای روز گذشته بازار نشان‌دهنده حضور پر‌رنگ‌تر حقیقی‌ها در فروش این نمادها است به شکلی که ۸/ ۷۶درصد از حجم خرید و ۳/ ۹۹ درصد از حجم فروش نماد شبندر، ۵/ ۳۳ درصد از حجم خرید و ۱/ ۷۱ از حجم فروش پارسان، ۷/ ۵۴ درصد از حجم خرید و ۴/ ۹۹ درصد از حجم فروش بانک ملت، ۸/ ۳۰ درصد از حجم خرید و ۳/ ۸۳ درصد از حجم فروش وغدیر و ۶/ ۷۵ درصد از حجم خرید و ۲/ ۹۶ درصد از حجم فروش شپنا در اختیار معامله‌گران حقیقی بود. حجم معاملات روز گذشته بورس با ۲۱ درصد کاهش به ۳۰۱ میلیون سهم رسید و ارزش معاملات نیز با کاهش ۱۸درصدی ۵۵۸ میلیارد ریال بود. همچنین روز سه‌شنبه نماد معاملاتی شرکت کابل البرز با توجه به ارائه اطلاعات پیش‌بینی سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور سال ۱۳۹۵ بازگشایی و معامله شد. نماد معاملاتی شرکت جوشکاب یزد نیز با توجه به اعلام پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی خود بدون محدودیت نوسان قیمت با استفاده از مکانیزم حراج تک قیمتی آماده انجام معامله بود که کشف قیمت نشد.

در پایان معاملات دیروز نمادهای معاملاتی شرکت‌های ملی صنایع مس ایران و گروه صنعتی پاکشو جهت برگزاری مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده به منظور انتخاب اعضای هیات مدیره و شرکت سرمایه‌گذاری دارویی تامین جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه به منظور تصویب صورت‌های مالی، متوقف شدند.

 تحولات فرابورس
آیفکس روز سه‌شنبه را با کاهش ۴/ ۷واحدی (۰۵/ ۱ درصد) پشت سر گذاشت تا در پایان معاملات به رقم ۸/ ۶۸۸ واحد برسد. نمادهای معاملاتی شرکت‌های پتروشیمی زاگرس، پالایش نفت تهران، پتروشیمی مارون، فولاد هرمزگان جنوب، پالایش نفت شیراز و پتروشیمی خراسان به ترتیب بیشترین تاثیر را بر کاهش شاخص کل داشتند به شکلی که ۸۷ درصد از افت شاخص را رقم زدند. همچنین گروه پتروشیمی سرمایه‌گذاری ایرانیان با نماد معاملاتی پترول بیشترین اثر مثبت را بر شاخص کل داشت. روز گذشته در معاملات نمادهای تاثیرگذار بر شاخص کل حضور معامله‌گران حقیقی به شدت پررنگ بود. این معامله‌گران ۱۰۰ درصد حجم خرید و فروش نمادهای زاگرس، شتران، هرمز و شراز را به خود اختصاص دادند.  حجم معاملات فرابورس در روز گذشته ۸/ ۵ میلیارد سهم و ارزش معاملات ۱۰ هزار و ۷۵۰ میلیارد ریال بود.

روز سه‌شنبه ثبت معاملات توافقی نماد معاملاتی شرکت صنایع پتروشیمی زنجان برای برگزاری مجامع عمومی عادی سالانه و فوق‌العاده و ثبت معاملات توافقی نماد معاملاتی شرکت گسترش صنایع پیام در نماد لپیام، با توجه به عدم اظهار نظر حسابرس نسبت به‌صورت‌های مالی سال ۱۳۹۰ در پایان معاملات متوقف شد. همچنین روز گذشته نماد معاملاتی شرکت اعتباری کوثر مرکزی با نماد معاملاتی وکوثر در بازار دوم فرابورس گشایش یافت. نمادی که با ۲۰ درصد افزایش قیمت، بیشترین افزایش قیمت در میان نمادهای فرابورس را نیز به خود اختصاص داد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/929926/#ixzz3lrTwqGhd

 

۰۶:۰۹:۵۴ دنیای اقتصاد: علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، ابراز امیدواری کرد که برنامه جامع اقدام مشترک از ۱۵ دسامبر (۲۴ آذرماه) عملیاتی شود. این در حالی است که پیش‌از این اکثر گمانه‌زنی‌ها از اجرای برجام در میانه زمستان حکایت داشت. اما اخبار جدید منتشر شده نشان از آن دارد که دو طرف تمایل دارند با تسریع روند پیش‌بینی شده برای انجام تعهدات مقدماتی زمان اجرای برجام را از میانه زمستان به اواخر پاییز تغییر دهند.

گروه دیپلماسی: رئیس سازمان انرژی اتمی شامگاه دوشنبه، پس از دیدار با مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: یوکیا آمانو این هفته به تهران سفر می‌کند. او همچنین ابراز امیدواری کرد با حل و فصل مسائل باقی مانده بین ایران و آژانس، برنامه جامع اقدام مشترک از ۱۵ دسامبر (۲۴ آذرماه) عملیاتی شود.

به گزارش خبرگزاری فارس، علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران شامگاه دوشنبه گفت یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی این هفته به تهران می‌آید.

وی که روز گذشته پس از پایان دیدارش با آمانو در حاشیه نشست آژانس در شهر وین اتریش صحبت می‌کرد، گفت: «تعدادی از کارشناسان آژانس (حدود ۱۲ نفر) دوشنبه شب عازم ایران می‌شوند و آقای یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس ظرف سه تاچهار روز آینده به ایران سفر خواهد کرد.»

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما او افزود: «موضوعی که با آقای آمانو صحبت کردیم، در ارتباط با فعالیت‌های هسته‌ای گذشته و حال کشور است.»

صالحی ادامه داد: «ما توافقی را با آمانو در وین امضا کردیم و یک تفاهمی هم داشتیم که این تفاهم خیلی معمول است که کشورهای عضو آژانس با آژانس در خصوص بعضی از فرآیندهای بازرسی تفاهم می‌کنند و این تفاهم را معمولا اعلام نمی‌کنند. چیز مهمی هم نیست و معمول نیست تفاهم‌نامه‌های بازرسی را اعلام کنند.»

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: «بنابراین ما یک تفاهم نامه‌ای را هم داریم در ارتباط با بازرسی‌های موردنظر و درباره جزییات این مساله صحبت کردیم.»

او ادامه داد: «این موضوع با جدیت دنبال می‌شود و امیدواریم براساس توافقمان با آژانس نتیجه موردنظر حاصل شود، به گونه‌ای که تا ۱۵ دسامبر سال‌جاری این موضوع به نحوی بسته شود چون ضرورتا باید این موضوع تکلیفش روشن شود تا اینکه برجام بتواند عملیاتی شود.»

پیشتر عبدالرسول دری اصفهانی از اعضای تیم کارشناسی مذاکره کننده هسته ای در گفت و گو با دنیای اقتصاد از اجرایی شدن برجام در اواخر دی ماه و ابتدای بهمن خبرداده بود. اما به نظر می رسد دو طرف تصمیم گرفته اند اجرای برجام را زودتر عملی کنند. همانطور که ارنست مونیز، وزیر انرژی ایالات متحده هم اخیرا از تمایل ایران برای اجرایی شدن برجام درزمانی نزدیک تر خبر داده بود. گزارش‌ها حاکی از آن است که قرار شده زمان بررسی مسایل باقی مانده بین ایران و آژانس از ۴۵ روز به ۳۰ روز کاهش یابد. همزمان طرف‌های اروپایی هم قصد دارند بعد از تعیین تکلیف نهایی برجام در آمریکا در کوتاه‌ترین زمان ممکن، زمینه‌سازی‌های لازم را برای اجرای برجام به اتمام برسانند.

اجماع چین و ایران و امریکا بر سر اراک

در همین حال روز گذشته در حاشیه نشست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین، ایران، آمریکا و چین درخصوص رآکتور آب سنگین اراک که عامل نگرانی غرب بود، به اجماع گسترده رسیدند. به گزارش شینهوا، این اجماع گسترده در نتیجه نشست سه‌جانبه «شو داجه» رئیس سازمان انرژی اتمی چین، «علی‌اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و «ارنست جفری مونیز» وزیر انرژی آمریکا در حاشیه نشست آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای در وین به‌دست آمد.

شینهوا جزئیات این «اجماع گسترده» را فاش نکرد، اما نوشت: «چین به همراه دیگر قدرت‌های بزرگ جهان درگیر بازطراحی این رآکتور بودند و غرب از بابت امکان تولید پلوتونیوم برای ساخت بمب هسته‌ای در رآکتور آب سنگین اراک نگران بود.» نشست سه‌جانبه نمایندگان ایران، آمریکا و چین در حاشیه پنجاه و نهمین کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره چگونگی تنظیم اسناد مرتبط با نحوه اجرای بازطراحی رآکتور تحقیقاتی اراک دیروز در وین برگزار شد. در این نشست چگونگی تنظیم اسناد مرتبط با نحوه اجرای بازطراحی رآکتور تحقیقاتی اراک بررسی شد. مجتمع آب سنگین اراک یکی از تاسیسات بزرگ هسته‌ای ایران است که در ۷۵ کیلومتری شمال غرب شهر اراک و در پنج کیلومتری شهر «خنداب» واقع است.

مخالفان توافق به خواست جامعه بین‌الملل احترام بگذارند

از سوی دیگر وزیر امور خارجه ایران روز سه‌شنبه در ضیافت ناهار همتای چینی اش از مخالفان برنامه جامع اقدام مشترک در آمریکا و منطقه خواست به نظر جامعه بین‌الملل برای حل‌وفصل صلح‌آمیز مسائل احترام بگذارند. او در گفت‌وگوی مطبوعاتی مشترک با همتای چینی خود در پکن همچنین از رویکردهای غیرسازنده جاری در فضای سیاسی آمریکا و کارشکنی‌های احتمالی برخی جریانات در آمریکا به شدت انتقاد کرد. همزمان در حاشیه نشست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین، ایران، چین و آمریکا درخصوص رآکتور آب سنگین اراک که عامل نگرانی غرب بود، به اجماع رسیدند. به گزارش «ایرنا» محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که دوشنبه شب برای دیدار رسمی از چین به دعوت همتای خود وارد پکن شد و سه‌شنبه شب این کشور را به قصد داکا، پایتخت بنگلادش ترک کرد، با بیان اینکه متاسفانه گروهی در آمریکا و گروهی در منطقه به‌ویژه رژیم صهیونیستی منافع خود را در درگیری و تنش دنبال می‌کنند، گفت: «ما امیدواریم با گذر از این دوره در آمریکا همه طرف‌ها خود را با خواست جامعه بین‌الملل برای حل‌وفصل صلح‌آمیز مسائل مهم دنیا تطبیق دهند.»

ظریف از نقش سازنده چین در اجرای طرح بازنگری و بازسازی رآکتور آب سنگین اراک و سایر حوزه‌های برنامه جامع اقدام مشترک استقبال کرد. او گفت: ایران امیدوار است این رویکرد مثبت در روابط دو کشور به‌طور مداوم استمرار داشته باشد و باعث ترغیب همکاری‌های گسترده در بخش‌های دیگر شود. وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: «با رفع موانع غیرقانونی علیه همکاری‌ها با ایران، روابط تهران – پکن بیش از پیش گسترده شده است و این روند تداوم خواهد داشت.»

ظریف درباره حضور شرکت‌های چینی در دوران پس از لغو تحریم‌ها در ایران افزود: «ایران برای روابط با چین اهمیت زیادی قابل است. چون چین در روزهای سخت کنار ایران بوده است و دو کشور به لحاظ مواضع مشترک شریک راهبردی یکدیگر هستند.» او گفت: «شرکت‌های چینی به دلیل آنکه در طول مدت تحریم‌ها در ایران حضور داشته‌اند، طبیعتا از مزیت‌های بهتر و بیشتری نسبت به سایر رقبا برخوردار هستند و این باعث می‌شود تا حضور این شرکت‌ها در ایران گسترده‌تر از قبل باشد.»

وزیر امور خارجه جمهوری خلق چین نیز در این گفت‌وگوی مطبوعاتی گفت: «بدون حضور جمهوری اسلامی ایران حل بحران خاورمیانه غیرممکن است.» «وانگ یی» با اشاره به محورهای مذاکراتش با محمدجواد ظریف، نقش تهران را در حل بحران‌های منطقه‌ای بنیادین و بسیار سازنده و موثر توصیف کرد. وانگ یی همتای ایرانی خود را «یکی از پرکارترین وزیران خارجه دنیا» توصیف کرد و با بیان اینکه سفر وزیر امور خارجه ایران به چین نشانگر اهمیت توسعه مناسبات از منظر تهران است گفت که پس از توافق وین، فضای مطلوبی در دنیا برای ایران ایجاد شد. «وانگ» با ابراز رضایت از شرایط بین‌المللی در دوران پس از لغو تحریم‌های ایران گفت: «چین در زمان‌های سخت شریک قابل اعتماد ایران بوده و امروز هم در کنار ایران خواهد بود.» «یی» نقش چین در بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک را مطرح کرد و گفت: «چین بر تداوم نقش سازنده‌اش در ارتباط با برنامه هسته‌ای ایران ادامه می‌دهد.»

 

۰۶:۰۸:۲۲

دنیای اقتصاد: برخلاف روند ماه‌های گذشته، نوسان قیمتی نرخ ارز در هفته‌های اخیر افزایش یافته و حرکت آن متفاوت از گذشته بوده است. این در حالی است که تصور عمومی بر این بود که پس از نهایی شدن برجام، از شدت نوسانات ارزکاسته شود. «دنیای اقتصاد» در گزارشی تحلیلی، به این سوال پاسخ داده که چرا اتفاقات هفته‌های اخیر، خلاف تصور عمومی بوده است. مطابق بررسی‌ها، قبل از نهایی شدن برجام، میزان عرضه و تقاضای روزانه بازار به تعادل مشخصی رسیده بود و در این تعادل سیاست‌های اتخاذ شده در سمت عرضه و کاهش شکاف نرخ‌های رسمی و آزاد قابل‌توجیه بود. پس از نهایی شدن برجام، رفتار فعالان بازار به سمت تقاضای بیشتر سوق داده شد؛ اما عکس‌العمل سیاست‌گذار ارزی متناسب با شرایط جدید تغییر نکرد و اصرار بر معامله با قیمت‌های قبلی موجب افزایش نوسان در بازار شد. «توقف تعدیل نرخ رسمی دلار و تلاش برای تثبیت قیمت زیر سه هزار تومان»، «عرضه ارز با فاصله زیاد قیمتی نسبت به نرخ‌ لحظه‌ای بازار» و «رویکرد کنترلی به جای رویکرد همه‌جانبه و مدیریتی در بازار ارز» شواهدی است که بر سیاست‌های دفاعی بازارساز ارز صحه می‌گذارد؛ برخی از این سیاست‌ها اگرچه قبل از نهایی شدن برجام قابل دفاع بود، اما در شرایط کنونی کارساز نیست و برای مدیریت بازار ارز لازم است از لاک دفاعی خارج شد.

 

گروه بازار پول: بررسی‌ها حاکی از آن است که سیاست‌های ارزی برای کنترل بازار ارز از جایگاه اصلی خود فاصله گرفته است و به جای داشتن دیدگاه همه‌جانبه به نفع سیاست‌های کلان اقتصاد و دیدگاه مدیریتی، بیشتر بر دیدگاه تدافعی و کنترلی تمرکز کرده است.

این روند را می‌توان از عکس‌العمل‌های بازار مشاهده کرد، نخست آنکه در حدود یک ماه اخیر سیاست تعدیل نرخ ارز رسمی متوقف شده و طی شهریورماه تنها ۱۰تومان به قیمت آن افزوده شده است، حال آنکه در ۵ ماه نخست به‌طور متوسط ۳۷ تومان در هر ماه به نرخ رسمی دلار افزوده شده است، این موضوع باعث شده که کارکرد اثرگذاری نرخ رسمی در بازار آزاد نیز کاهش یابد و با تثبیت نرخ رسمی، عکس‌العمل افزایشی را در بازار شاهد باشیم. از سوی دیگر، وظیفه سیاست‌گذار ارزی، از رویکرد مدیریتی به رویکرد عرضه‌کننده بازار تغییر کرده که این فرآیند از طریق صرافی بانک‌ها زیر نرخ بازار صورت می‌گیرد. حال آنکه می‌توان به جای دیدگاه کنترلی و تثبیت‌گرا در بهای ارز، به کاهش شکاف نرخ ارز رسمی و غیر‌رسمی و تعدیل بهای ارز بر اساس تورم کشور پرداخت و در یک مسیر یکنواخت از بروز شوک‌های ناگهانی جلوگیری کرد. در این مسیر باید توجه کرد که سیاست‌های ارزی قبل از توافق هسته ای، با دوره پس از آن نیز باید تغییر کند، زیرا بخشی از تقاضای جدید پس از اطلاع از توافق، وارد بازار شده که این موضوع مختصات بازار را نسبت به دوره قبل از توافق تغییر خواهد داد.

روند متفاوت نرخ رسمی در شهریور

بررسی نرخ ارز رسمی بازار نشان می‌دهد که مقدار این نرخ در تاریخ ۲۴ شهریور سال جاری معادل۲۹۹۵تومان بوده است و هنوز نرخ رسمی نتوانسته به سطح ۳ هزار تومانی دست یابد. به‌طور کلی روند نرخ ارز رسمی در ۵ ماه گذشته افزایش در یک شیب ملایم و در یک مدار مشخص بود، این موضوع باعث شده بود شکاف نرخ ارز رسمی و غیر‌رسمی در حال کاهش باشد. متوسط قیمت دلار رسمی در ماه فروردین معادل۲۸۱۲تومان ثبت شده بود و این رقم در اردیبهشت ماه با ۱/ ۱ درصد رشد قیمتی به۲۸۴۳تومان رسید. قیمت ماهانه نرخ ارز رسمی در خرداد ماه نیز معادل۲۸۹۴تومان بود که نسبت به ماه قبل ۸/ ۱ درصد افزایش یافته است. به‌طور کلی می‌توان مشاهده کرد که در سه ماه نخست سال جاری ۴ درصد به قیمت نرخ دلار مبادله‌ای افزوده شده است. این روند کم و بیش در دو ماه نخست تابستان نیز ادامه داشت، اگرچه که از مقدار رشد ماهانه کمی کاسته شد. طبق آمارها در تیر ماه ۶/ ۱ درصد و در مرداد ماه معادل یک درصد به نرخ رسمی دلار اضافه شد، تا قیمت دلار در بازار رسمی به۲۹۶۳تومان برسد. این نرخ در ۵ شهریور جاری وارد کانال۲۹۹۰ تومان شد، اما از این تاریخ به بعد روند تعدیل قیمت متوقف شد و نرخ آن طی ۲۰ روز گذشته هنوز به سطح ۳ هزار تومان نرسیده است. به بیان دیگر، در شهریورماه افزایش نرخ رسمی دلار معادل ۱۰ تومان بوده که این رقم نیز در روزهای ابتدایی این ماه رخ داده است، اما در ۵ ماه نخست به‌طور متوسط ۵/ ۳۷ تومان به قیمت نرخ رسمی دلار افزوده شده است.

روند نرخ رسمی در یک ماه گذشته، متناسب با نرخ آزاد آن نبوده است. در ابتدای شهریورماه نرخ ارز بازار آزاد معادل ۳۳۵۵ تومان بوده، اما تا ۲۴ این ماه این نرخ تا ۳۴۷۰ تومان افزایش یافته است. به این معنی که نرخ ارز آزاد ۶/ ۳ درصد افزایش یافته است، حال آنکه نرخ رسمی آن معادل ۸/ ۰ درصد رشد کرده است. به بیان دیگر، در شهریورماه افزایش نرخ رسمی دلار معادل ۱۰تومان بوده که این رقم نیز در روزهای ابتدایی این ماه رخ داده است، اما در ۵ ماه نخست به‌طور متوسط ۵/ ۳۷ تومان به قیمت نرخ رسمی دلار افزوده شده است.

بنابراین به نظر می‌رسد سیاست‌گذار ارزی، اصرار دارد با میخکوب کردن نرخ ارز زیر سطح ۳ هزار تومان، از اثر روانی افزایشی آن در بازار بکاهد. این در حالی است که کارشناسان معتقدند بر اساس تجربه سال‌های گذشته، این روند از کارآیی لازم برخوردار نخواهد بود. به‌زعم کارشناسان، نرخ ارز رسمی هنگامی می‌تواند نقش قیمت سایه در بازار آزاد را ایفا کند و قیمت آزاد را تحت‌تاثیر قرار دهد که شکاف این دو نرخ کمتر از حد ۱۰ درصد باشد. حال آنکه در حال حاضر فاصله نرخ ارز آزاد و رسمی به حدود ۱۵ درصد افزایش یافته است بنابراین سیاست‌گذار ارزی باید در وهله اول به فکر کاهش فاصله نرخ ارز رسمی و غیر‌رسمی باشد، تا از یک سو موجبات اثربخشی نرخ سایه را افزایش دهد و از سوی دیگر مقدمات یکسان‌سازی نرخ ارز در آینده را فراهم آورد، همچنین کاهش اختلاف نرخ ارز رسمی و غیر‌رسمی باعث می‌شود فساد ارزی حاصل از رانت کاهش یابد.

راه اشتباه کنترل نرخ ارز

یکی از مهم‌ترین آمارهای اعلامی سیاست‌گذاران بانک مرکزی نرخ ارز و کاهش نوسانات آن بر اساس آمارهای انحراف معیار است. البته باید تاکید کرد که کاهش نوسان نرخ ارز یکی از مزیت‌های سیاست‌گذار محسوب می‌شود، اما نحوه مدیریت کاهش نوسان در شرایط کنونی جای صحبت دارد. بررسی‌ها نشان می‌دهد در ماه‌های اخیر، سیاست‌گذار ارزی بیش از آن که دیدگاه بلندمدت و مدیریتی داشته باشد، بیشتر بر جنبه‌های کنترلی و کوتاه مدت سیاست‌های خود تمرکز کرده است. نشانه‌های این روند در بازار قابل مشاهده است؛ زیرا سیاست‌گذار ارزی درصدد است با تزریق بسته‌های ۵ هزارتایی به صرافی بانک‌ها زیر قیمت بازار و از سوی دیگر، کنترل نرخ در سایت‌های اعلام قیمت ارز، از حرکت نرخ ارز جلوگیری کند. این در حالی است که نرخ ارز بازار، تابع متغیرهای واقعی کلان است و با خرید و فروش موقتی نمی‌توان مسیر حرکتی آن را به‌صورت مداوم تغییر داد. کارشناسان در خصوص عکس‌العمل رفتاری بازار به سیاست‌گذاران این اصطلاح را به کار می‌برند که «بازار، سیاست‌گذار را ادب می‌کند.»، تجربه سال‌های گذشته نیز این نکته را تاکید می‌کند که در شرایط تورمی نیز نمی‌توان با تثبیت نرخ ارز، این متغیر را در یک سطح مشخص محصور کرد. در ادبیات اقتصادی، نرخ ارز باید در بلندمدت بر اساس تفاوت تورم داخل و خارج کشور تعدیل شود. آخرین آمار تورمی نشان می‌دهد نرخ تورم متوسط در مردادماه معادل ۴/ ۱۵ درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه به ۶/ ۱۲ درصد رسیده است. حتی با فرض تورم نقطه به نقطه نیز نرخ تعادلی ارز در شهریور بیشتر از سطح کنونی باشد.

هر چند که مبدا قرار گرفتن زمان این محاسبات جای کارشناسی دارد؛ اما باید توجه کرد که زمانی که تورم هنوز در سطح بالایی قرار دارد، تثبیت نرخ ارز نمی‌تواند تداوم یابد. به‌طور کلی سیاست‌گذار ارزی باید در دوره‌های ثبات، به نحوی عمل کند که بتوان در دوره پرنوسان، بازار را تحت‌کنترل خود نگه دارد.

روند آمارها نشان می‌دهد که نرخ رسمی ارز در دوره‌ای که با شیب ملایمی در حال افزایش بود، عکس‌العمل نرخ بازار آزاد نیز متناسب با آن بود و نوسانات نرخ ارز کاهش یافته بود؛ اما سکته نرخ رسمی ارز در شهریور باعث شد که عکس‌العمل بازار نیز در جهت افزایش قیمت دلار باشد و شکاف میان این دو نرخ افزایش یابد. محافظه‌کاری در سیاست‌گذاری ارزی باعث می‌شود که در هنگام ثبات بازار، ترس از جهش قیمت وجود داشته شود و در هنگام نوسان شدید، سیاست سرکوب نرخ بازار، پدید آید.

یکی دیگر از نقدهای وارد شده به سیاست‌گذار ارزی، نبود دید همه‌جانبه به سیاست‌های اقتصاد کلان است. البته باید تاکید کرد که این دیدگاه نسبت به دوره‌های گذشته روند به مراتب بهتری داشته است. نرخ ارز یکی از متغیرهای کلیدی قیمتی است که نقش مهمی در اقتصاد ایفا می‌کند. به‌طور کلی تغییرات در نرخ ارز از مسیر تغییر در قیمت‌های نسبی کالاهای داخلی نسبت به کالاهای خارجی، باعث تغییر در رقابت‌پذیری محصولات تولید شده داخلی نسبت به تولید خارج از کشور می‌شود. بنابراین یک اثر نرخ ارز، تاثیر در روند صادرات و واردات است. از سوی دیگر، نرخ ارز یکی از متغیرهای موثر در بودجه کشور نیز محسوب می‌شود و تغییر آن درآمد دولت را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. همچنین نرخ ارز به‌دلیل همبستگی بالا با شاخص بهای مصرف‌کننده در تغییرات تورم اثرگذار خواهد بود. بنابراین سیاست ارزی باید طوری هدف‌گذاری شود که علاوه‌بر کنترل تورم که دغدغه اصلی سیاست‌گذاران محسوب می‌شود، تعادل سایر بخش‌ها نیز حفظ شود. این موضوع زمانی که اکثر بنگاه‌های تولیدی صادر‌کننده در رکود به سر می‌برند، بیش از قبل موضوعیت پیدا می‌کند.

 

۰۶:۰۵:۰۷ به گزارش خبرنگار مهر، محمدباقر نوبخت صبح امروز در نشست خبری با رسانه‌ها با اعلام اینکه در پایان هفته گذشته بخشنامه بودجه ۹۵ به همه دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شده است، اظهار داشت: خط مشی تنظیم بودجه در این بخشنامه، راهنمای دستگاه‌ها برای تنظیم بودجه سال آینده است.

وی با تأکید بر اینکه احکام بودجه ۹۵ متفاوت با سایر بودجه‌های سنواتی است، گفت: این بودجه بدون تبصره، به صورت لایحه به مجلس ارائه می‌شود؛ در واقع، لایحه تنظیم مقررات دولت به مجلس ارائه و تصویب شده و لازم نیست تبصره های تکراری بیاید.

سخنگوی دولت با بیان اینکه ۳۰ درصد بودجه کشور به نفت وابسته است، خاطرنشان کرد: بودجه ۹۵ به صورت عملیاتی و بر مبنای عملکرد تدوین می‌شود.

وی نرخ تورم سال آینده  را ۱۰ تا ۱۱ درصد پیش‌بینی کرد و اظهار داشت: رشد اقتصادی سال آینده ۴.۱ درصد خواهد بود.

افزایش ۲۷.۸ درصدی بودجه عمرانی ۹۵

نوبخت گفت: ۱۶۶ هزار میلیارد تومان در سال ۹۵ برای اعتبارات هزینه ای در نظر گرفته شده است که نسبت به عملکرد امسال، رشد ۱۰.۸ درصدی داشته است.

سنگوی دولت ادامه داد: اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای که همان اعتبارات عمرانی است، برای سال ۹۵، حدود ۳۸ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است که نسبت به عملکرد امسال ۲۷.۸ درصد رشد خواهد داشت.

وی اظهار داشت: پیشنهادی نیز مطرح شده است که بودجه عمرانی به ۴۱ هزار میلیارد تومان افزایش یابد که در این راستا باید بودجه جاری را کاهش و بودجه عمرانی را افزایش دهیم.

نوبخت با اشاره به اینکه بخشی از اعتبارات بودجه صرف خرید اوراق مشارکتی می شود که سه سال پیش فروخته ایم، گفت: این اوراق تملک دارایی های سرمایه ای است که بخشی از بودجه در سال ۹۵ به این امر اختصاص خواهد یافت.

رسیدگی به پیش نویس لایحه برنامه ششم از فردا در هیئت دولت

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور  با تاکید بر ارائه لایحه بودجه در موعد مقرر به مجلس گفت: پیش نویس لایحه قانون برنامه ششم توسعه هفته گذشته به هیئت وزیران ارائه شده و از فردا کار رسیدگی به پیش نویس این لایحه در هیئت وزیران آغاز خواهد شد.

نوبخت با بیان اینکه لایحه برنامه ششم در قالب دو لایحه به مجلس ارائه خواهد شد، گفت: همه قوانینی که در قالب برنامه های توسعه، طی سال های گذشته مکرراً به مجلس ارائه شده است، مورد بررسی قرار گرفته و تحت عنوان لایحه تنظیم برخی از مقررات و قوانین توسعه به مجلس ارائه خواهد شد که مجلس فرصت دارد از ابتدای مهرماه تا آخر آذرماه این لایحه را بررسی کند.

وی گفت: دولت آذرماه نیز بودجه را به مجلس ارائه می دهد و امیدواریم بعد از انتخابات مجلس، بررسی لایحه برنامه ششم در دستور کار  مجلس قرار گیرد.

سخنگوی دولت میزان اعتبارات عمرانی را ۷۲۳۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: علاوه بر این میزان ۷۵۰ میلیارد تومان نیز پرداخت اعتبارات عمرانی به صورت اسناد خزانه اسلامی خواهد بود. ۲۱۰۰ میلیارد تومان نیز اعتبارات مهار آبهای مرزی به این امر اختصاص خواهد یافت و پیش بینی دولت مبنی بر اینکه تا پایان شهریورماه بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد تومان از اعتبارات عمرانی اختصاص می یابد، محقق خواهد شد.

لایحه بودجه ۹۵ بر اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی تدوین می شود

نوبخت با تاکید بر اینکه لایحه بودجه سال ۹۵ بر اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی تدوین خواهد شد، گفت: تک تک بندهای بودجه سال ۹۵ بر اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی تنظیم می شود.

سخنگوی دولت تاکید کرد: ما به اقتصاد مقاومتی اعتقاد داریم و در عمل و اجرا نیز از سیاست های اقتصاد مقاومتی پیروی می کنیم.

نوسانات ارز مقطعی است/ ارز در اختیار دولت، با اجرای برجام افزایش می‌یابد

نوبخت در ادامه نشست خبری خود، در خصوص نوسانات اخیر بازار ارز گفت: دو عامل می‌تواند در نوسانات ارز موثر باشد؛ اول عامل اقتصادی و دوم عوامل مقطعی که می‌تواند ناشی از عوامل روانی باشد.

سخنگوی دولت با بیان اینکه عوامل اقتصادی تحت تاثیر عوامل بلندمدت هستند، عنوان کرد: همه پارامترهای اقتصادی نشان می‌دهد که ما در آینده با مشکلات ارزی مواجه نخواهیم بود و میزان ارز در اختیار دولت با اجرای برجام افزایش می‌یابد.

وی گفت: در بودجه ۹۵ حداقل نیاز به درآمدهای نفتی را قائل شده‌ایم؛ بنابراین آینده بازار ارز نگران از عدم افزایش عرضه ارز نخواهد بود.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با تاکید بر اینکه در آینده دسترسی ما به منابع ارزی بیشتر خواهد شد، ادامه داد: با توجه به این عوامل، عقل اقتصادی افزایش ناگهانی قیمت ارز را توجیه نمی‌کند.

نوبخت نوسانات اخیر بازار ارز را ناشی از عوامل کوتاه مدت و مقطعی خواند و گفت: این افزایش به سفرهای پایان تابستان، ارز تبدیل به ریال شده توسط زائران حج و برخی عوامل روانی کوتاه مدت مربوط بوده است.

وی ادامه داد: بانک مرکزی از منابع ارزی مناسب برخوردار است و دولت برخلاف آنچه به صورت شایعه گفته می‌شود، خواهان افزایش قیمت ارز نیست، چون زیان این کار برای دولت بیشتر از فایده آن است.

عربستان باید مسئولیت‌پذیری بیشتری نسبت به حجاج داشته باشد

سخنگوی دولت در خصوص حادثه مکه گفت: حادثه مکه تاسف‌بار بود، در این حادثه بسیاری از زائران جان‌باخته و مجروح شدند که ما برای شفای مجروحان دعا می‌کنیم.

وی اظهار داشت: گرچه این حادثه غیرعمدی بوده، اما توقع ما این است که اگر کشوری مهمان دعوت می‌کند، در مورد اقدامات امنیتی، تمهیدات لازم را بیاندیشد.

نوبخت ادامه داد: این جرثقیل‌ها از قبل برای اقدامات عمرانی در اطراف مسجدالحرام وجود داشت اما به خاطر اینکه در مسیر زائران قرار داشت، باید در راستای تامین امنیت زائران اقدامی صورت می‌گرفت.

سخنگوی دولت تاکید کرد: دولت عربستان باید مسئولیت‌پذیری بیشتری نسبت به حجاج داشته باشد و برای حفظ سلامتی آنها اقدامات دقیقی انجام دهد.

وی همچنین در مورد پرونده تعرض به دو نوجوان ایرانی در عربستان، گفت: در مورد آن پرونده، دستگاه قضایی عربستان برخورد جدی انجام داده و احتمال مجازات سنگین خاطیان نیز وجود دارد.

طرح وزارت اقتصاد برای استفاده از سهام عدالت، جهت افزایش قدرت خرید خانوارها

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در خصوص وضعیت آینده سهام عدالت نیز اظهار داشت: وزارت اقتصاد، دست‌اندرکار طرحی است که از سهام عدالت برای افزایش قدرت خرید خانوارها و افزایش اثربخشی در اقتصاد کلان استفاده کند.

نوبخت در بخش دیگری از این کنفرانس خبری در خصوص رابطه بودجه سال ۹۵ با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، گفت: در مقدمه سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تصریح شده است که این سیاست‌ها در راستای رشد اقتصادی و افزایش توان تولید برای صادرات تنظیم شده است.

وی تصریح کرد: همه رویکرد بودجه سال ۹۵ در راستای افزایش رشد اقتصادی، همراه با مهار تورم و کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفت است.

صرفه‌جویی در بودجه جاری و کاهش وابستگی به نفت، در راستای اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی

سخنگوی دولت تصریح کرد: در این راستا وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی در سال ۹۵ به ۳۰ درصد کاهش یافته است و در راستای صرفه‌جویی در هزینه‌های جاری، حداکثر افزایش اعتبارات جاری ۱۰.۸ درصد خواهد بود.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با اشاره به افزایش ۲۷.۸ درصدی اعتبارات عمرانی در سال ۹۵، گفت: این تمهیدات در بودجه سال ۹۵ برگرفته از سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است.

وی در خصوص تشکیل ستاد اقتصاد مقاومتی گفت: تشکیل ستاد اقتصاد مقاومتی با دستور رئیس‌جمهور به آقای جهانگیری معاون اول سپرده شده است.

جلسه جهانگیری با بسیج ، سپاه و بخش‌های غیردولتی در ستاد اقتصاد مقاومتی

سخنگوی دولت ادامه داد: آقای جهانگیری معاون اول رئیس جمهور از هفته گذشته جلساتی را با نیروهای بسیج ، سپاه و بخش‌هایی که اخیرا مقام معظم رهبری بر لزوم استفاده از آنها در راستای اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تاکید کردند، از جمله بخش‌های غیردولتی داشته‌اند.

نوبخت در خصوص اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها در سال ۹۵ نیز گفت: برای اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، دوره پنج ساله در نظر گرفته شده بود، اما به خاطر اینکه در سیاست‌های ابلاغی رهبری برای تدوین برنامه ششم توسعه بر لزوم اجرای قانون هدفمندی تاکید شده بود، همانطور که در سال ۹۴ در راستای تعدیل قیمت حامل‌های انرژی اقدام کردیم، در سال ۹۵ نیز اقدامات لازم انجام خواهد شد.

جوانان انقلابی را تندرو نمی‌دانیم

معاون رئیس جمهور در ادامه، در پاسخ به سوالی در خصوص اقدامات دولت برای برخورد با افراد تندرو، گفت: اینکه افراد تندرو نباید امید مردم را از بین ببرند، یک سیاست مشخص از سوی رئیس‌جمهور است؛افراد تندرو افرادی هستند که فراقانونی عمل می‌کنند.

وی تاکید کرد: ما جوانان انقلابی را که در دانشگاه ها حتی با بیان تند به وضعیت موجود انتقاد داشته باشند، تندرو نمی‌دانیم؛ مصادیق افراد تندرو در جامعه مشخص است.

پیگیری ویژه برای بیمه تاکسیرانان

سخنگوی دولت در خصوص کاهش قیمت نفت نیز گفت: دولت کمترین حد درآمد نفت را در بودجه ۹۵ در نظر گرفته است و میزان وابستگی بودجه سال ۹۵ به درآمدهای نفتی ۲۲ میلیارد دلار است.

نوبخت ادامه داد: بر این اساس وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی از ۱۲۰ میلیارد دلار در سالهای قبل به ۲۲ میلیارد دلار کاهش یافته است.

وی تاکید کرد: قیمت نفت به هر مقدار که کاهش یابد، امکان ندارد بازار جمهوری اسلامی را به کشورهای دیگر واگذار کنیم. باید از سهم ایران در بازارهای بین‌المللی دفاع کنیم.

نوبخت همچنین در خصوص عدم پایبندی سازمان تامین اجتماعی به تعهدات خود در مورد بیمه تاکسیرانان، گفت: پیگیری ویژه خواهم کرد تا سازمان تامین اجتماعی تعهدات خود را اجرایی کند.

سخنگوی دولت همچنین در خصوص آیین‌نامه اجرای قانون حمایت از صنعت خودرو، اظهار داشت: پیگیری می‌کنم تا ببینم کدام یک از کمیسیون‌های دولت موظف به تنظیم این آیین‌نامه‌ است.

درخواست‌ کشورهای متعدد برای دیدار با رئیس‌جمهور در سازمان ملل

نوبخت در خصوص سفر رئیس‌جمهور به نیویورک، گفت: در سفر رئیس‌جمهور به سازمان ملل، دیدار با سران کشورها قطعی خواهد بود.

سخنگوی دولت افزود: درخواست‌های متعددی برای دیدار با سران کشورها ارائه شده است. رئیس‌جمهور این درخواستها را بررسی می‌کند که با توجه به محدودیت زمان و تاثیر ملاقاتها بر منافع ملی، به برخی از این درخواستها پاسخ مثبت دهد.

وی همچنین در خصوص درگیری طایفه‌ای در یکی از روستاهای استان خوزستان، گفت: نیروی انتظامی به دقت وارد عمل خواهد شد و اجازه بی‌نظمی را نخواهد داد.

جمهوری اسلامی موافق گفتگوی یمنی-یمنی است

سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در مورد حوادث یمن، گفت: در مورد یمن مواضع جمهوری اسلامی به دفعات اعلام شده، گفتگوی یمنی – یمنی را تایید می‌کنیم.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تاکید کرد: با مداخله کشورهای دیگر به صورت سیاسی جز در اصلاح امور مخالفیم.

وی ادامه داد: مداخلات نظامی در یمن را به شدت محکوم می‌کنیم و انتظار داریم سرنوشت ملت یمن به دست ملت یمن رقم زده شود. جمهوری اسلامی به تصمیم ملت یمن احترام می‌گذارد.

عضویت اعضای دولت در احزاب خلاف قانون نیست/ رئیس‌جمهور اجازه استفاده از امکانات دولتی را نمی‌دهد

نوبخت در خصوص عضویت اعضای دولت در احزاب کشور، گفت: ما قبل از حضور در دولت عضو برخی احزاب رسمی بودیم، خود بنده از سال ۷۸ عضو حزب اعتدال و توسعه بودم. ما می‌خواهیم تجارب خود را به نسل آینده منتقل کنیم تا زمینه توسعه کشور فراهم شود.

سخنگوی دولت ادامه داد: با اینکه فضای سیاسی کشور رشد تحزب را برنمی‌تابید، اما ادامه دادیم و از زمانی که مسئولیت اجرایی را عهده‌دار شدم، دیگر توفیق نیافته‌ام به عنوان دبیرکل فعالیت کنم.

وی اظهار داشت: فعالیت اعضای دولت در احزاب خلاف قانون نیست، نافع هم است. اگر اعضای دولت در احزاب حضور یابند و فعالیت کنند، این فعالیت قانونی است.

نوبخت تاکید کرد: اعضای دولت برای فعالیت حزبی نباید از امکانات دولت استفاده کنند. رئیس‌جمهور این اجازه را نمی‌دهد و همکاران من در دولت نیز به خود چنین اجازه‌ای را نمی‌دهند.

مواضع رسمی دولت توسط سخنگو اعلام می‌شود

وی در پاسخ به سوالی در خصوص اختلافات در اظهارنظرهای نعمت‌زاده و سخنگوی دولت، گفت: نظرات دولت از جانب بنده به صورت رسمی مطرح می‌شود. اگر قرار باشد کسی خود را با دیگران هماهنگ کند، سخنگوی دولت نباید خود را با تک‌تک دستگاهها هماهنگ کند، دستگاهها باید خود را با سخنگو هماهنگ کنند.

نوبخت در بخش دیگری از این کنفرانس خبری در خصوص افزایش قیمت حامل‌های انرژی در سال ۹۵، اظهارداشت: در حال حاضر هیچ تصمیمی در این مورد که در سال ۹۵ قرار است قیمت حامل‌های انرژی افزایش یابد، گرفته نشده است.

نحوه توزیع منابع حاصل از هدفمندی در سال ۹۵ باید تغییر کند

سخنگوی دولت تاکید کرد: اجرای قانون هدفمندی لزوما به این معنا نیست که حتما قیمت حامل‌های انرژی افزایش یابد، می‌توانیم با منابع موجود هم ادامه دهیم، اما نحوه توزیع منابع موجود باید تغییر کند.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی همچنین در خصوص واگذاری کارخانه آلومینیوم المهدی، گفت: واگذاری این کارخانه از طریق مزایده انجام شده و طبق قانون باید واگذاری به کسی انجام شود که بیشترین قیمت را پیشنهاد داده است.

وی گفت: خریدار فعلی حتی ۴۰۰ میلیارد تومان بیش از رقم مزایده برای پرداخت اعلام آمادگی کرده است.

نوبخت تاکید کرد: قوه مجریه و نهادهای نظارتی موضوع را تحت‌نظر دارند و اجازه تخلف نمی‌دهیم.

 

۰۶:۰۴:۰۷ پایگاه خبری بلومبرگ در گزارشی به نقل از مدیر بورس تهران نوشت: شمار روزافزونی از سرمایه‌گذاران بین المللی به محض برداشته شدن تحریم‌های اقتصادی، مهیای حضور در بازار بورس تهران می‌شوند.

به گزارش ایسنا، حسن قالیباف اصل، مدیرعامل بورس اوراق بهادر تهران در مصاحبه ای با بلومبرگ اظهار کرد: ما درخواست‌های بسیار و بازدیدهای متعددی از خارج داشته‌ایم. حدود ۵۰ سرمایه گذار بین المللی در شش ماه اخیر برای فعالیت در بورس تهران مجوز دریافت کرده‌اند و اکنون منتظر پایان تحریم‌ها هستند.

بر اساس این گزارش، ایران و شش کشور از جمله آمریکا در ماه ژوییه توافق هسته‌ای را امضا کرده‌اند که تحت آن، تحریم‌های اقتصادی و مالی ایران با تایید محدود شدن فعالیت‌های هسته‌ای از سوی بازرسان سازمان ملل برداشته خواهند شد که احتمالا اوایل سال ۲۰۱۶ روی می‌دهد.

پیش‌بینی می‌شود آزاد شدن ایران از تحریم‌ها، با برداشته موانع موجود بر سر راه صادرات نفت و پایان محرومیت بانک‌ها برای دسترسی به سیستم مالی جهانی، رشد اقتصادی کشور را تسریع کند. شرکت شارلمانی کپیتال یکی از سرمایه‌گذاران بین‌المللی است که اعلام کرده است گشوده شدن بازار ایران فرصت بسیار بزرگی است که نمی‌توان از آن چشم پوشی کرد. این شرکت در آوریل اعلام کرد که با شرکتی در تهران برای راه‌اندازی یک صندوق سرمایه‌گذاری منطبق با تحریم‌های کنونی همکاری می‌کند.

اقتصاد متنوع

دومنیک بوکور اینگرام، یک مشاور مالی در شارلمانی کپیتال به بلومبرگ گفت: بسیار نادر است که بازار بکری پیدا کنیم که از زیرساخت توسعه یافته داخلی خوبی برخوردار باشد.

بازار بورس تهران در دو سال اخیر تحت تاثیر دورنمای توافق هسته‌ای چرخش‌هایی داشته است. پس از روی کار آمدن دولت کنونی در ژوئن سال ۲۰۱۳، شاخص مبنای بازار تهران در مدت هفت ماه دو برابر شد و به رکورد ۸۹ هزار و ۵۰۰ واحد رسید اما این شاخص از آن زمان ۳۰ درصد افت کرده و به ۶۲ هزار و ۹۹۳ واحد رسیده که تا حدودی به دلیل کاهش قیمت نفت و کالاهای دیگر بوده است.

بیش از ۳۰۰ شرکت در بازار بورس تهران به اتفاق سرمایه بازاری بالغ بر حدود ۹۱ میلیارد دلار دارند و ۳۷ گروه صنعتی وجود دارد و شرکت‌های بزرگ در بخش‌هایی مانند پتروشیمی، بانکی، خودرو، سیمان و مخابرات حضور دارند.

بازار بورس تهران که در سال ۱۹۶۷ تاسیس شد، از سال ۲۰۰۶ رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است و از سال ۲۰۱۰ سرمایه گذاران خارجی اجازه یافتند در آن سرمایه‌گذاری کنند.

جذب سرمایه گذار

قالیباف اصل به بلومبرگ گفت: بازار بورس تهران به دلیل تنوع بالایی که دارد، می‌تواند پذیرای سرمایه‌گذاران خارجی قابل ملاحظه‌ای باشد. در مجموع حدود ۳۶۰ سرمایه‌گذار بین‌المللی خواستار حضور در بازار تهران پس از برداشته شدن تحریم‌ها شده‌اند.

چارلز رابرتسون، مدیر اقتصاددان رنسانس کپیتال به بلومبرگ گفت: من از وجود صندوق‌هایی اطلاع دارم که برای سرمایه‌گذاری در ایران تشکیل شده‌اند و علاقه سرمایه‌گذاران را هم جلب کرده‌اند.

 

۰۶:۰۳:۳۲ به گزارش ایرنا، از مجموع کل تولیدات صنعت پتروشیمی در مردادماه بیش از ۱,۱ میلیون تن آن به ارزش ۱۹ هزار و ۹۴۴ میلیارد ریال در داخل کشور و بیش از ۱.۵۴میلیون تن به ارزش ۷۵۰ میلیون دلار صادر شده است.
براساس آمارهای موجود از ابتدای امسال تا پایان مردادماه بیش از ۱۹٫۶۹ میلیون تن محصول پتروشیمی در مجتمع های موجود و واگذار شده صنعت پتروشیمی تولید شده است.
برپایه این گزارش، براساس پیش بینی ها تولید امسال صنعت پتروشیمی به بیش از ۵۰ میلیون تن خواهد رسید که نسبت به سال گذشته ۶ میلیون تن افزایش دارد، یک میلیون تن از این میزان مربوط به راه اندازی پروژه های جدید و پنج میلیون تن آن مربوط به بالا بردن راندمانهای مجتمع های موجود است.
در سالهای ۹۲ و ۹۳ تولید محصولات پتروشیمی در کشور به ترتیب ۴۰٫۵ و ۴۴.۵ میلیون تن بوده است و سال گذشته نسبت به سال ۹۲ از لحاظ تولید بیش از ۱۰ درصد محصولات بیشتری تولید شده است.
در سال گذشته در مجموع بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن اتان به مجتمع های پتروشیمی در کشور اتان تحویل داده شده است و امسال بر اساس پیش بینی های صورت گرفته و قولهای داده شده از سوی مدیران بالادستی حداقل یک میلیون ۴۰۰ هزار تن به این رقم افزوده می شود به عبارت دیگر در مجموع سهم پتروشیمی ها از اتان تولیدی کشور به مرز سه میلیون چهار میلیون و ۲۰۰ هزار تن می رسد.
به نظر می رسد با توجه به روند فعالیت در فازهای ۱۵ و ۱۶ و فاز ۱۷ و ۱۸ واحدهای اتان زدایی این فاز ها به ترتیب خرداد و شهریور ماه امسال وارد مدار تولید شوند، در سال گذشته به دلیل شرایط خاص کشور پالایشگاه های نفتی به جای استفاده از نفت کوره مجبور به استفاده از نفتای واحدهای پتروشیمی شدند، امیدواریم امسال با افزایش تولید نفت کوره این کمبود کاملا رفع شود.
به گزارش وزارت نفت، سال گذشته علاوه بر بهبود وضعیت خوراک واحدهای پتروشیمی شاهد افزایش موجودی انبارهای مجتمع های پتروشیمی نیز بودیم، زیرا با کاهش قیمت جهانی نفت روند فروش محصولات پتروشیمی با کندی روبرو شد، بنابراین موجودی انبارهای پتروشیمی به شدت افزایش یافت.

 

۰۶:۰۳:۱۷ بهروز کمالوندی معاون سازمان انرژی اتمی درگفت وگو با خبرنگار ایرنا در پاسخ به این پرسش که سرگئی کرینکو رییس روس اتم گفته اند که روسیه درباره ”فردو” با ایران همکاری می کند واین همکاری دقیقا درچه مواردی صورت می گیرد؟ اظهارکرد: درقرارداد ”فردو” براساس برجام، دو آبشار به ایزوتوپ های پایدار که دارای تکنولوژی سطح بالا است و کشورهای بسیار محدود دارای آن هستند, تبدیل خواهد شد.
وی یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران هم درحال ورود به این حوزه است که در واقع این یک تعامل با کشورهای ۱+۵ است وبر این اساس مذاکرات خوبی با روس ها داشتیم و فکر می کنم در این زمینه هم درآینده خبرهای خوبی داشته باشیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره آخرین وضعیت احداث واحدهای جدید نیروگاه های هسته ای ”بوشهر” عنوان کرد : کرینکو رییس روس اتم و دکتر صالحی روز گذشته در این خصوص با یکدیگر گفت وگو کردند .اگرچه ما پروتکل را امضاء کردیم ولی قراردادهای آن باید تکمیل شود که ازنظر زمانی چندین فقره می شود.
کمالوندی تاکید کرد: یکی ازنکاتی هم که دراین جلسه مطرح شد تامین مالی بخشی ازاین پروژه ازطرف روسیه بود که این کشوربه این طرح جواب مثبت داد واین مهم قدم خوب ورو به جلو است.
وی ادامه داد: ما هم به هرحال مطالعات محیطی راانجام داده ایم ودر حال تکمیل قراردادهای فنی هستیم وامیدواریم که کار کلنگ زنی نیروگاه دوم بوشهر را تا آخر امسال انجام دهیم.
وی درپاسخ به این پرسش خبرنگار ایرنا مبنی براین که برای پیشبرد برنامه های سازمان انرژی اتمی با کشورهایی غیر از روسیه و چین مذاکره کرده اید؟ گفت: براساس برجام قراراست یک گروه کاری از کشورهای ۱+۵ تشکیل شود که برای پیشبرد برنامه های ما همکاری کنند.
کمالوندی تصریح کرد : اگر کشورهای دیگر هم علاقه مند به همکاری و مشارکت با جمهوری اسلامی ایران دراین زمینه هستند درصورت موافقت مقامات کشور و اجماع با ۱+۵، این امکان به وجود خواهد آمد که کشورهای دیگر هم به این برنامه ها اضافه شوند ودرحال حاضر بعضی ازکشورها نیز از این همکاری استقبال کردند که ما درحال بررسی آن هستیم .

***سفر ”آمانو” به تهران
معاون سازمان انرژی اتمی درپاسخ به این پرسش که درسفر جدید آقای ”آمانو” به سوالات جدید آژانس راجع به توضیحات ایران درباره مسائل باقی مانده هم جواب داده خواهد شد؟ یادآورشد: قرار براین است که بعد از توضیحات ما در رابطه با سوالات مطرح شده، اگر ابهاماتی وجود داشته باشد یا سوالات بیشتری مطرح شود برای تکمیل، توضیحاتی ارائه شود.
کمالوند دراین باره توضیح داد : هم اکنون دراین مرحله هستیم وهیاتی هم که از طرف آژانس درتهران است که به این منظور درتهران حضور دارد.
وی ادامه داد : ما می توانیم بگوییم که به صورت مناسب وبرنامه های پیش بینی شده کارها درحال انجام است.
وی درباره اینکه آیا درخصوص تاسیسات پارچین هم صحبتی خواهد شد؟ اظهار کرد : درخصوص پارچین ترتیباتی دیده شده اما با توجه به این که موضوعات نحوه همکاری ما با آژانس، قراراست بین طرفین محرمانه باقی بماند بنابر این نمی توانیم جزئیات را بازگو کنیم .
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره حضورش درپنجاه ونهمین اجلاس عمومی آژانس بین المللی انرژی اتمی دروین وارزیابی ازروند همکاری آژانس با کشورهای عضو گفت : آژانس یکسری برنامه های کلی درقالب برنامه فنی به خصوص برای کشورهای درحال توسعه دارد وگزارشات آژانس ازسال گذشته و امسال، نشان می دهد که این نهاد بین المللی یک روند رو به توسعه به ویژه در کشورهای آفریقایی درزمینه های مختلف ازجمله مبارزه باآفات, مسائل پزشکی , بهداشتی را دنبال می کند.
کمالوندی افزود : به نظر می رسد که آژانس نقش خود را دراین خصوص ایفا می کند وازنظر ما این تلاش ها باید بیشتر شود و جمهوری اسلامی ایران هم در این زمینه اعلام آمادگی کرده است.
وی تاکید کرد : ما دردیدارهای دوجانبه با برخی ازکشورها به خصوص اتحادیه اروپااعلام کردیم که حاضریم همکاری های سه جانبه با کشورهای نیازمند داشته باشیم که نیروهای انسانی یا تخصصی ازطرف جمهوری اسلامی ایران است و منابع واعتبار ازطرف کشورهای اروپایی باشد که این پیشنهاد مورد استقبال قرارگرفت.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره مواضع کشورها درقبال ”برجام” در اجلاس جاری آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار کرد: مواضع مثبتی از همه کشورها در خصوص برجام اعلام شد؛ هیچ موردی نداشتیم که توجه و یادآوری درباره برجام’ نداشته باشد.
کمالوندی تاکید کرد : طبیعتا سیاست های جمهوری اسلامی ایران به نوعی است این وضع را ایجاب می کند که کشورها، موضع مثبتی در قبال این سیاست ها داشته باشند.

 

۰۶:۰۲:۱۴ به گزارش رویترز ، امضای توافق هسته ای بین ایران و گروه ۱+۵ به سوالی پاسخ داد که به مدت ۳۵ سال روابط ایران و آمریکا را با مشکل مواجه کرده بود.
این رسانه افزود: چند دهه پس از انقلاب و سرنگونی محمدرضا شاه پهلوی متحد آمریکا در منطقه ، واشنگتن دیگر در پی تغییر حکومت و تسویه حساب های گذشته نیست. توافق هسته ای نشانه ای از پذیرش دیرهنگام و کنار آمدن با انقلاب اسلامی است.
رویترز ادامه داد: این توافق شایسته تقدیر و تمجید است هم از لحاظ اخلاقی و هم از لحاظ ژئو استراتژیک. البته این امر بدان معنا نیست که بتوان به ایران و آمریکا برای اجرای آن اعتماد کرد، بخصوص این که هر دو کشور بزودی شاهد انتخابات هستند. اما هرگونه تلاش موفقی برای کاهش احتمال جنگ را باید مورد تقدیر قرار داد.
این توافق هسته ای جنبه مهم دیگر هم دارد و آن این که نشان دهنده یک اجماع کم سابقه بین المللی و همچنین پیروزی دیپلماسی بر گزینه های بدتر است.
ما شاهد عملیات نیروی نظامی محدود آمریکا از طریق حملات هوایی ،برای مهار داعش بوده ایم اما آنچه شاهدش نبوده ایم ابتکارهای دیپلماتیک فعالانه تر برای کاهش تنش ها است.
مقام های آمریکایی تا این اواخر می گفتند که موضع تهاجمی تر آمریکا می تواند مذاکرات هسته ای با ایران را به خطر اندازد. اما اکنون که توافقی حاصل شده است، دولت آمریکا فرصت و تعهدی دارد که با طرف های اصلی به منظور خنثی کردن مناقشه های منطقه کار کند.
این حقیقت که آمریکا و ایران در چند سال گذشته مجرای ارتباطی محکم و تا حدی هم اعتماد ایجاد کرده اند، باید در این زمینه کمک کند.
رویترز در پایان این گزارش نوشت: ما با ایجاد ائتلاف جدید آمریکا – ایران فاصله داریم اما این تابو شکسته شده و اولین مانع بزرگ برداشته شده است. بنابراین اکنون لحظه دیپلماسی است ؛ نه تشدید تنش ها. اگر اوباما بتواند در یک سال آخر دولت خود چیزی به میراث خود اضافه کند ؛ همانا رهبری شریکان آمریکا در منطقه به سوی یک موضع کمتر خصمانه است.

 

۰۶:۰۱:۵۷ زمین لرزه ای به بزرگی ۴٫۷ ریشتر دقایقی پیش استان گلستان در شمال ایران را لرزاند.

به گزارش ایرنا از گرگان مرکز لرزه نگاری کشورمان زمان این زمین لرزه را ساعت ۲۲:۰۵ و در عمق ۲۱ کیلومتری زمین به مرکزیت سیمین شهر استان گلستان اعلام کرد.

 

 

۰۶:۰۱:۵۰ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی در حاشیه نخستین همایش سنگ آهن و فولاد در ایران در جمع خبرنگاران در ارتباط با چرایی افزایش قیمت دلار در بازار آزاد و تشدید نوسانات ارزی، اظهار داشت: نوسانات این روزهای قیمت دلار در بازار آزاد طبیعی است و نگران کننده نیست.

وی با بیان اینکه در دو سال اخیر نوسانات قیمت ارز در بازار محدود بوده است، تصریح کرد: البته نوسانات قیمت ارز در هر اقتصادی در حد محدود وجود دارد و امری طبیعی است.

وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: علت نوسانات اخیر بازار ارز را از رئیس کل بانک مرکزی بپرسید زیرا هر کسی باید در حوزه تخصصی خود صحبت کند.

طیب نیا در مورد پیشنهاد دولت برای نرخ ارز در بودجه سال ۹۵ کشور اظهار داشت: دولت هیچ گاه به نرخ ارز به عنوان یک منبع تأمین منابع درآمدی خود نگاه نکرده است حتی در سیاست‌های ارزی کشور نکته مهم اثر این موضوع در تولید، سرمایه گذاری و صادرات و واردات است.

وی افزود: نرخ ارز به عنوان یک منبع کسب درآمد مطرح نیست و هیچگاه هم این موضوع در تعیین نرخ ارز در بودجه ملاک عمل قرار نگرفته است.

وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به اینکه اگر دولت راجع به نرخ ارز تصمیم گیری‌هایی می‌کند برای کسب درآمد نیست، گفت: در تعیین نرخ ارز دولت به مصلحت اقتصاد کشور به لحاظ تولید و صادرات و واردات و حتی تراز تجاری توجه کرده و سپس تصمیم گیری‌های لازم را در بودجه سال ۹۵ کل کشور انجام خواهد شد.

طیب‌نیا در مورد زمان ارائه لایحه اصلاح نظام بانکی کشور به دولت گفت: در حال حاضر مراحل تدوین لایحه اصلاح نظام بانکی به اتمام رسیده است و ظرف دو هفته آینده به هیئت دولت ارسال خواهد شد.

وی در رابطه با وضعیت کسری بودجه دولت در سال جاری نیز به ارائه توضیحاتی پرداخت و عنوان کرد: دولت بنا ندارد اصلاحیه بودجه بدهد. به نحوی که همین بودجه قابلیت این را دارد که در حالت‌های مختلف مدیریت و اجرایی شود.

وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به اینکه ما کسری بودجه نداریم، گفت: دولت هزینه‌ها را متناسب با درآمدها تنظیم کرده است که با کسری بودجه مواجه نشود.

طیب‌نیا در خصوص پیش‌بینی رشد اقتصادی کشور در نیمه سال جاری نیز اظهار داشت: هنوز آمار و اطلاعات نهایی تهیه نشده است و بانک مرکزی باید گزارشات اولیه را ارائه کند،اما به صورت کلی دولت از اواسط سال گذشته با کاهش قیمت نفت روبرو شده و نوسانات رونق و رکود در ایران وابستگی کشور را به قیمت نفت تشدید کرده است.

وزیر اقتصاد افزود: ولی به لحاظ بودجه‌ای وضعیت ما متفاوت از سال گذشته است. در این شرایط دولت با تمام محدودیت‌هایی که به لحاظ کاهش قیمت نفت دارد سعی می‌کند با برنامه ریزی سیاست کاهش تورم را ادامه و در کنار آن سیاست‌های دستیابی به رونق اقتصادی را اجرایی کند.

وی با تأکید براینکه شرایط کشور در ماه‌های آینده تغییر خواهد کرد تصریح کرد: با افزایش سرمایه گذاری خارجی و رونق اقتصادی ایران در آینده به رشد اقتصادی مناسبی دست پیدا خواهد کرد.

 

۰۶:۰۰:۱۵ به گزارش گروه مانیتورینگ خبرگزاری فارس، سناتورهای دموکرات آمریکایی بامداد چهارشنبه برای دومین بار از رأی‌گیری درباره طرحی که خواستار رد توافق هسته‌ای ایران در کنگره آمریکا است جلوگیری کردند.

۴۲ سناتور دموکرات در این جلسه به «ختم بررسی» طرح «رد توافق هسته‌ای ایران» رأی مخالف دادند؛ ۵۶ نماینده جمهوری‌خواه با آن موافقت کردند و «لیندسی گراهام» و «ران پاول»، دو نماینده جمهوری‌خواه از اعلام نظر درباره آن خودداری کردند.

سناتور «میچ مک‌کانل»، رهبر جمهوری‌خواهان سنا پنجشنبه گذشته پس از ناکامی در کسب ۶۰ رأی لازم برای ختم بررسی «برجام» دستور رأی‌گیری مجدد درباره آن را صادر کرده بود.

این دستور در نشست هفته گذشته در سنا با کسب ۵۸ رأی موافق و ۴۲ رأی مخالف، مورد تأیید واقع نشد اما مک‌کانل حکم به برگزاری رأی مجدد درباره آن داد.

رهبر حزب اکثریت جمهوری‌خواه در مجلس سنا در صورت حمایت ۶۰ نماینده می‌توانست از ادامه جلسات مباحثه درباره طرح رد توافق هسته‌ای ایران جلوگیری کرده و آن را در صحن سنا به رأی بگذارد.

اما اکنون قانونگذاران حزب رقیب، دموکرات‌ها، که هم‌حزبی‌های باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا هستند می‌توانند با استفاده از یک ترفند قانونی موسوم به «فیلی‌باستر» (اطاله بررسی) مباحثات پیرامون طرح یادشده را تا زمان سر رسید مهلت قانونی برای بررسی آن ادامه داده و عملاً رأی‌گیری درباره آن را غیرممکن کنند.

جمهوری‌خواهان استفاده از این ترفند قانونی، در شرایطی که مجلس سنا، چند ماه پیشتر با ۹۸ رأی موافق و تنها ۱ رأی مخالف حکم به نظارت استصوابی کنگره بر توافق هسته‌ای ایران داده بود را لجاجت در برابر قانون می‌دانند.

نمایندگان کنگره آمریکا به موجب قانون موسوم به «بازبینی توافق هسته‌ای در کنگره» که در اردیبهشت‌ماه سال جاری به امضای باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا رسید از  حق رد یا تصویب سند «برجام» برخوردار شده بودند.

 برخی تحلیلگران می‌گویند گذر «برجام» از سد کنگره، بدون اعمال نظر واقعی قانونگذاران آمریکایی درباره آن، توافق هسته‌ای را به سندی تبدیل می‌کند که تنها ضامن اجرایی آن رئیس‌جمهور فعلی آمریکا است.

 

۰۵:۵۹:۵۶ ابوالقاسم جراره نماینده بندر عباس،قشم، حاجی آباد، بندر خمیر و ابوموسی در مجلس در گفت‌و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در مورد واگذاری آلومینیوم المهدی و هرمزال افزود: هیأت واگذاری باید در قیمت‌گذاری عدالت را رعایت می‌کرد، اما در عمل، قیمت فروش این کارخانه ۴۳۰ میلیارد تومان ارزانتر از نرخ کارشناسی شده بوده است.

وی افزود: کارخانه‌ای که ۳ هزار میلیارد تومان برای احداث آن پول می‌خواهد، با ۱۰ درصد قیمت واگذار شده و در دو مرحله به مزایده گذاشته شد که مشتری نداشته و بعد از طریق مذاکره به قیمت ارزان ۱۴۰ میلیارد تومان نقدی ۱۰ درصد نقدی و بقیه ظرف ۷ سال قسطی و به میزان ۴۳۰ میلیارد تومان زیر قیمت کارشناسی فروخته‌اند.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی افزود: در حالی که موجودی شمش آلومینیوم و ضایعات در کارخانه حداقل ۶۰۰ میلیارد تومان می‌ارزد که فقط ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد تومان ضایعات کارخانه ارزش دارد و قابل فروش است، اما این کارخانه بسیار ارزان فروخته شده است.

نماینده بندرعباس با بیان اینکه از سه سال قبل مرتب به رئیس سازمان گسترش و نوسازی معادن معادن (ایمیدرو) تذکر داده‌ایم که این کارخانه به دلیل ضعف مدیریت و سوء استفاده با ۵۰ درصد ظرفیت کار می‌کند و مشکل تأمین برق دارد، اما گوش کسی بدهکار نبود و انگار کارخانه را عمداً به ورشکستگی سوق دادند.

وی افزود: اگر کارخانه با ظرفیت کامل کار کند، هیچ مشکلی ندارد، چون هرمزال کارخانه جدیدی است که سال ۸۸ راه‌اندازی شد و آلومینیوم المهدی از سال ۶۹ شروع شده و سال ۷۷ یا ۷۸ به بهره‌برداری رسید و هنوز کارخانه جوانی است و نباید ورشکسته و یا زیان‌ده باشد. در هرمزال جدیدترین تکنولوژی به کار گرفته شده، اما متأسفانه با سوءمدیریت و سوءاستفاده زیر ۵۰ درصد ظرفیت کار کرده است.

وی در مورد این که الان به دلیل رکود همه کارخانه‌ها زیر ۵۰ درصد ظرفیت کار می‌کنند، گفت: این کارخانه قبل از رکود هم از سه سال قبل به خاطر عدم تامین برق کافی و سوء مدیریت، زیر ۵۰ درصد کار می‌کرد.

نماینده بندرعباس گفت: این کارخانه در حال حاضر ۳۰۰ میلیارد تومان بدهی برق به استان هرمزگان دارد، اما عده‌ای آشنا به امور هستند که از قصد سعی داشتند کارخانه را ضعیف نشان دهند و آن را به زیان‌دهی و ورشکستگی بکشانند یا برخی سهام کارخانه‌ها را ضعیف نشان دهند و بعد که خودشان به حداقل قیمت خریداری کردند، آن را به سوددهی برسانند.

جراره با بیان اینکه در ۲۷ مهرماه ۹۱ در مجلس شورای اسلامی نطقی داشتم، گفت: در آن روز عنوان کردم، چرا از ظرفیت کارخانه آلومینیوم المهدی و هرمزال به خوبی استفاده نمی‌شود، اما عده‌ای از روز اول می‌گفتند، این کارخانه‌ها باید واگذار شود.

* مردم در کجای واگذاری قرار دارند؟

نماینده بندرعباس افزود: اگر قرار است کارخانه واگذار شود، چرا به خود مردم استان هرمزگان نمی‌دهند، که اگر هم ارزان فروخته شد و یا رانتی بود، به همه مردم برسد، نه اینکه از طریق مذاکره، کارخانه و رانت آن به یک فرد برسد.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: خریدار کارخانه قرار شده فقط ۱۴۷ میلیارد تومان یعنی ۱۰ درصد قیمت کارخانه را پول بدهد و صاحب صنعت عظیم و بزرگی شود که ۳ هزار میلیارد تومان پول دارد و فقط ۶۰۰ میلیارد تومان موجودی شمش و ضایعات آن است.

*کارخانه ای با مزیت فراوان

جراره افزود: کارخانه آلومینیوم المهدی در حدود یک کیلومتری دریای آزاد و در منطقه ویژه اقتصادی قرار دارد و دارای مزیت صادراتی و وارداتی است، از معافیت مالیاتی برخوردار است و امتیازات زیادی دارد. در کارخانه فضای وسیع در حدود ۱۰۰ هکتار محوطه، آب و برق، دستگاه آب شیرین کن و امکانات فراوان وجود دارد، حتی تیم فوتبال و تیم‌های دیگر ورزشی نیز دارد که امروز (سه شنبه ۲۴ شهریور ۹۴) هم بازی فوتبال داشتند، اما آن ورزشکاران هم از واگذاری کارخانه ناراحت بودند.

وی افزود: البته آلومینیوم المهدی یک شریک خارجی دارد و تعهداتی نسبت به وی دارد که ظاهراً ۲۰۰ میلیون دلار آن فرد از کارخانه مطالبه دارد و یکسری هم بدهی‌های دیگر است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در مورد اینکه مگر قرار نیست همه درآمدهای دولت و پرداخت‌ها از طریق خزانه باشد و چرا در قرارداد فروش کارخانه دولتی مقرر شد، خریدار شمش‌ها را بدون واریز پول به خزانه به فروش برساند و به بدهی کارخانه را بپردازد، گفت: حرف ما همین است که این کار یعنی تخلف است و چه ضرورتی دارد که از روش‌های غیرقانونی در فروش اموال دولت که متعلق به بیت‌المال است استفاده شود، این قرارداد ایراد دارد.

وی گفت: پیشنهاد من به سازمان خصوصی‌سازی این است که مردم استان هرمزگان آماده هستند کارخانه را بخرند و اگر رانتی هست برای مردم باشد نه برای یک فرد. در کارخانه مقدار زیادی شمش وجود دارد اما الان به دلیل سوءمدیریت درگیری بین افراد وجود دارد.

جراره با بیان اینکه فلسفه واگذاری کارخانه‌های دولتی افزایش بهره‌وری و نوسازی صنعت است، گفت: متأسفانه بعد از واگذاری‌ها هیچ نظارتی نمی‌شود و خریدار اولین کار که انجام می‌دهد، کارگران را اخراج کرده و مشکل اجتماعی برای شهر ایجاد می‌کند و هیچ تعهدی نسبت به شاغلان ندارند و بهره‌وری هم افزایش نمی‌یابد، بلکه معمولاً زمین کارخانه‌ها را قطعه قطعه کرده و می‌فروشند.

جراره تأکید کرد: ما مخالف اجرای سیاست اصل ۴۴ و واگذاری تصدی دولت نیستیم، اما هیأت واگذاری نقش نظارتی ضعیفی دارد و دو نماینده مجلس هم که عضو ناظر هیأت واگذاری هستند، نظارتی بر کار کارشناسی قیمت‌گذاری نمی‌کنند و بعد از واگذاری به هیچ وجه بهره‌وری بیشتر نشده است، در واگذاریها معمولا زمین‌های کارخانه‌ها به فروش می‌رسد و از این طریق چند برابر قیمت کارشناسی سود به دست می‌آورند.

جراره در مورد نحوه واگذاری گفت: هیأت وا گذاری باید بین سود بخش خصوصی و منافع بیت‌المال تعادل ایجاد کند. در این واگذاری ۱۴۰ میلیارد تومان یعنی ۱۰ درصد قیمت نقدی دریافت شده و بقیه که حدود ۱۴۰۰میلیارد تومان است، ظرف ۷ سال باید پرداخت شود. صنعتی که امروز ۳ هزار میلیارد تومان ارزش دارد.

وی افزود: سال گذشته به دلیل سوءمدیریت، بحران کارگری در هرمزال و آلومینیوم المهدی مشاهده شد. همان زمان به آقای کرباسیان اعلام کردم سوءمدیریت مشاهده می‌شود، اما بی‌توجهی شد و اهمیتی به تذکرات داده نشد و بعد از ۸ ماه آقای توکلی نماینده تهران در رسانه‌ها از زیان ملت در واگذاری سخن گفت.

جراره در مورد اینکه آیا خریدار شرکت آلومینیوم المهدی اهلیت این کار را دارد، گفت: البته آن فرد قبلاً در معادن کار کرده، اما در تولید آلومینیوم نمی‌دانم سابقه دارد، به هر حال اهلیت مسئله مهمی است و خریدار باید کارخانه واگذار شده را تبدیل به احسن کند و بهره‌وری را افزایش دهد، نه اینکه تغییر کاربری دهد و فقط زمین بفروشد.

*نامه نمایندگان به وزیر اقتصاد

نماینده بندرعباس با اشاره به نامه مکتوب تعدادی از نمایندگان به وزیر اقتصاد گفت: در آن نامه به وزیر اعلام کردیم که اگر معامله فروش آلومینیوم المهدی و هرمزال اصلاح نشود، به اطلاع مردم می‌رسانیم وبه موازات آن از قوه قضائیه و سازمان بازرسی کل کشور پیگیری منافع بیت‌المال را خواهیم داشت.

این نماینده مجلس در مورد گفته یک مدیر که سازمان خصوصی سازی کاری به صحت و سقم گزارشها ندارد و یا مدیر دیگر در ایمیدرو که گفته به ما گفته شد این کارخانه را بفروشید و ماهم واگذار کردیم، گفت: عده‌ای از مدیران دلشان برای بیت‌المال نمی‌سوزد، در حالی که باید بدانند یک مدیر امین بیت‌المال مسلمین است و نباید به راحتی از منافع ملت چشم‌پوشی کند.

جراره افزود: به سازمان خصوصی‌سازی گفتیم، چرا این کارخانه را ۴۳۰ میلیارد تومان زیر قیمت کارشناسی فروخته‌اید، گفته شد،چون کمتر از ۲۰ درصد قرارداد زیان بعدا مشخص شد، بنابراین مشمول خیار غبن نمی‌شود و نمی‌توان معامله را به هم زد، در حالی که سؤال ما این است که مگر زیان ۴۳۰ میلیارد تومان، عدد کوچکی است که از بیت‌المال ضایع شده است؟

 

۰۵:۵۹:۴۹ صمد کریمی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، اظهارداشت: بازار ارز کشور علی‌رغم محدودیت‌های ناشی از تحریم‌های بانکی بین‌المللی از سال ۱۳۹۲ تاکنون از ثبات نسبی خوبی برخودار بوده است.

وی افزود: البته در ثبات نرخ ارز عوامل اقتصادی و غیراقتصادی موثر بوده، هر چند در دوره‌هایی کوتاه، نوسانات قابل ملاحظه‌ای رخ داده که با توجه به وظایف قانونی بانک مرکزی کنترل و مدیریت شده است.

مدیر اداره صادرات بانک مرکزی با اشاره به افزایش نرخ ارز در آذر ۹۳، گفت: در آذر ماه ۱۳۹۳ به دلیل کاهش قیمت نفت (۶۰ درصد) شکل‌گیری انتظارات تورمی، کاهش قیمت سهام، تشدید معاملات فردایی و افزایش تقاضای فصلی، مسافرتی و زیارتی نرخ ارز افزایش یافت اما با مدیریت بانک مرکزی در پایان سال ۹۳ نرخ ارز به ۳۲۷۰ تومان کاهش یافت.

وی تصریح کرد: از ابتدای سال ۹۴ تا ۲۳ تیر ماه بازار ارز با توجه به عوامل موثر بر آن و با وجود نوسانات جزئی، روند نزولی را شاهد بود به طوری که نرخ ارز در ۲۳ تیر ماه به ۳۲۱۲ تومان کاهش یافت که دلایل چنین کاهشی اخبار مربوط به مذاکرات هسته‌ای، افزایش عرضه ارز توسط اشخاص حقیقی و حقوقی و کاهش محسوس تقاضا بود.

کریمی ادامه داد: اما پس از اعلام مفاد توافق هسته‌ای در روز سه شنبه ۲۳ تیر ماه و مشخص شدن ابعاد توافق، بازار ارز با ورود تقاضاهای انباشته، تشدید معاملات فردایی و نقد، فروکش کردن هیجانات، تقاضای ارز مسافری و حجاج، دپوی ارز توسط دلالان، افزایش تقاضای اسکناس دلار در کشور همسایه (عراق) و همچنین افزایش درهم مواجه شد و همه این عوامل رشد نرخ ارز را پدید آورد.

مدیر اداره صادرات بانک مرکزی با بیان اینکه بانک مرکزی همانند آذر ماه مطابق با وظایف قانونی خود ضمن رصد بازار ارز نسبت به کنترل و مدیریت آن اقدام کرده است، گفت: پیش‌بینی می‌‌شود با توجه به اقدامات انجام شده جهت افزایش عرضه ارز و همچنین اجرای کامل مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی‌ها، استفاده از ظرفیت شبکه صرافی‌های مجاز در تنظیم بازار ارز و هدایت خریداران و فروشندگان ارز به این شبکه نوسانات نرخ ارز محدود، روند صعودی متوقف و نرخ ارز به نقطه تعادلی خود براساس عوامل بنیادین اقتصادی هدایت شود.

وی در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود بانک مرکزی و دولت به دلیل کسری بودجه زمینه افزیش نرخ‌ ارز را به وجود آورده‌اند، اظهارداشت: بانک مرکزی در تعیین نرخ ارز استقلال کامل دارد و هیچگاه به دنبال دستکاری نرخ ارز برای تامین منابع بودجه‌ای نبوده و نیست.

مدیر اداره صادرات بانک مرکزی گفت: نرخ ارز متغیر کلیدی برای اقتصاد هر کشوری است و براساس عوامل اقتصادی و غیراقتصادی در بازار تعیین می‌شود. در این خصوص اختلاف نرخ تورم داخلی و خارجی، میزان صادرات و واردات، تراز پرداخت‌ها و قیمت سایر دارایی‌های مالی و جریان‌های سرمایه بر آن تاثیر می‌‌گذارد.

کریمی افزود: در چند سال اخیر با افزایش سهم صادرات غیرنفتی در اقتصاد کشور یکی از عوامل موثر بر ثبات بازار ارز، افزایش حجم درآمدهای ارزی بوده است که پیش‌بینی می‌شود با ادامه رشد صادرات غیرنفتی از یک سو و تعدیل واردات براساس نرخ واقعی ارز بر ثبات بازار افزوده شود.

مدیر اداره صادرات بانک مرکزی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی در تعیین نرخ ارز براساس اصول حرفه‌ای و تخصصی خود اقدام می‌کند، گفت: هر گونه انحراف در نرخ ارز، آثار زیان‌بار خود را بر مصرف، سرمایه‌گذاری، واردات و صادرات، بودجه خانوار و رشد اقتصادی می‌گذارد.

وی با بیان اینکه بانک مرکزی همواره به دنبال تامین اهداف پولی خود است، تصریح کرد: کاهش نرخ تورم یکی از هدف اصلی و مهم بانک مرکزی در دو سال گذشته بود و به همین دلیل همیشه ثبات نرخ ارز را دنبال می‌کند. از طرف دیگر بدیهی است با تغییر نرخ ارز تراز بودجه دولت هم تغییر می‌کند. نرخ ارز تابعی از تراز بودجه‌ای نیست بلکه تراز بودجه‌ای تابعی از نرخ ارز است.

کریمی در پاسخ به این سوال که یکی از شایعات مطرح شده در بازار این است که برخی می‌خواهند نرخ ارز تا قبل از اجرای برجام افزایش یافته و بعد اجرا کاهش آن از آثار اجرایی شدن برجام تلقی شود،گفت: این تحلیل به هیچ وجه درستت نیست.

وی ادامه داد: سهم صادرات غیرنفتی در تراز تجاری کشور طی سال‌های اخیر افزایش قابل توجهی داشته از این رو بازار ارز کشور عمدتا متاثر از صادرات غیرنفتی است.

مدیر اداره صادرات بانک مرکزی افزود: برای بانک مرکزی مهم ثبات در بازار ارز است از این رو تامین این هدف با فرضیه مطرح شده سازگار نیست و به هیچ عنوان مقام پولی درصدد دستکاری نرخ ارز برنیامده است. هدف بانک مرکزی محدودسازی نوسانات نرخ ارز است. نوسانات اثر منفی بر بازار پول، سرمایه و کالا وارد می‌کند و هیچ مقام پولی به دنبال ایجاد شوک ارزی نیست.

وی تصریح کرد: اگر بانک مرکزی به دنبال این هدف بود، نرخ ارز از ابتدای سال تا ۲۳ تیر ماه نزولی نمی‌شد. این فرضیه با توجه به روند نرخ ارز در قبل و بعد از امضاء توافق رد می‌شود زیرا عوامل بازار موجب کاهش نرخ‌ها قبل از امضاء توافق شد و بعد از توافق عوامل عرضه و تقاضا تغییر کرد و نرخ ارز روند صعودی به خود گرفت.

وی در خصوص آینده بازار ارز، گفت: پیش‌بینی روند نرخ ارز با توجه به اهمیت و کلیدی بودن آن اگرچه کار دشواری است اما بانک مرکزی تحلیل‌های لازم را از روند نرخ ارز دارد به طوری که پیش‌بینی می‌شود در آینده‌ای نه چندان دور با تقویت جانب عرضه ارز و فروکش کردن انتظارات افزایشی قیمت، اجرایی شدن کامل مقررات ناظر بر عملیات صرافی‌ها و هدایت عرضه و تقاضای ارز به شبکه صرافی‌های مجاز و همچنین رفع تحریم‌های بین‌المللی بانکی بازار ارز از ثبات به مراتب بیشتری برخوردار شود.

وی ادامه داد: بانک مرکزی در شرایط جدید با گسترش روابط کارگزاری بانکی و استفاده از ابزارهای پرداخت بین‌المللی شامل ال سی، کاهش هزینه‌های نقل و انتقال پول، کاهش هزینه تبدیل ارز، افزایش سرعت پرداخت‌های بانکی و صدور ضمانت نامه‌ها انعقاد و گسترش پیمان‌های پولی به هدف اصلی خود که همان تسهیل تجارت است دست می‌یابد.

مدیر اداره صادرات بانک مرکزی تاکید کرد: در آینده بر عرضه ارز به تدریج افزوده شده و این امر سبب ثبات بیشتر ارز خواهد شد. ضمن اینکه در این شرایط اشخاص حقیقی و حقوقی نسبت به خرید و دپوی ارز اقدام کرده‌اند، مجبور می‌شوند دارایی‌های ارزی خود را به قیمت‌های پایین‌تری عرضه کرده و با ریسک بالایی مواجه شوند.

کریمی اظهارداشت: بانک مرکزی به عنوان سیاست‌گذار پولی توصیه می‌کند بازارسازان غیررسمی و کسانی که درگیر معاملات فردایی و شناوری در بازار هستند، با توجه به اراده بانک مرکزی جهت اجرای قوانین جاری ارزی به ویژه مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافی‌ها سرمایه‌های خود را در سایر بخش‌های مولد سرمایه‌گذاری و از ریسک‌های احتمالی پرهیز کنند.

۰۵:۵۵:۲۰ رشد دلار رشد بازارهای جهانی و خبر سنا  نکات  مثبت بازار است

۰۵:۵۴:۴۰ به نظر وضعیت  بازار امروز با  شدت  کمتری منفی  ولی جو  بدی ندارد

۰۵:۵۴:۳۱ سلام و صبح  شما عزیزان و بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم