اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اخبار بازار امروز ...(بخش اول)

میلاد خاندوزی
شهریور ۱۸, ۱۳۹۴
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

 

 

۰۷:۲۲:۱۲ پایان  بخش اول

۰۷:۲۱:۵۰ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته برای سومین روز پیاپی شاهد معاملات ضعیفی بود که در آن شاخص کل افت ۷/ ۶ واحدی را تجربه کرد و به رقم ۶۴ هزار و ۵۱۲ واحد رسید.

در بازار دیروز معامله‌گران در حالی شاهد جریان ضعیف معاملات بودند که نماد تازه‌وارد مواد ویژه لیا با صف خرید نزدیک به کل سهام شرکت روبه‌رو شد که این امر نشان‌دهنده تحریک پذیری تقاضا در بازار از محل عرضه‌های اولیه است. دیروز گروه قند و شکر نیز صف خرید سنگین را تجربه کرد. در تحولات کلان موثر بر بازار، روز گذشته سخنگوی دولت گفت: در استفاده از فاینانس برای تامین مالی خاطره خوبی نداریم. بنابراین به دنبال آن هستیم تا به جای فاینانس و یوزانس، از طریق سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی تامین مالی انجام شود. محمدباقر نوبخت افزود: بعد از تحریم‌ها می‌توانیم از فضای مناسب و بهبود کسب‌و‌کار که ایجاد می‌شود شرایطی را فراهم کنیم تا سرمایه‌گذاران خارجی در داخل کشور مشارکت کنند و سرمایه‌گذاران غیردولتی داخلی نیز منابع خود را برای سرمایه‌گذاری بیاورند. موضوع جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی از اینکه چندصد میلیارد دلار می‌توانیم منابع آزادشده داشته باشیم، برای دولت مهم‌تر است.

در بازار دیروز در گروه شیمیایی شرکت صنایع شیمیایی فارس برای تامین سرمایه در گردش(خرید مواد اولیه مصرفی) اقدام به افزایش سرمایه ۱۹ درصدی از محل سود انباشته کرد. بر همین اساس سرمایه «شفارس» از مبلغ ۸۰ میلیارد ریال به مبلغ ۹۵ میلیارد ریال افزایش خواهد یافت.

در نماد مخابرات معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: از هیات مدیره مخابرات ایران استعفا نداده ام و حضورم در ترکیب جدید هیات مدیره این شرکت منوط به تصمیم‌گیری وزیر ارتباطات است. نصرالله جهانگرد در حاشیه یک همایش در گفت‌و‌گو با خبرنگاران اظهار کرد: در نتیجه غفلت از تقویت زیرساخت‌های فنی، شبکه‌های اجتماعی خارجی۳۰ درصد ترافیک ایران را گرفته و بر ما غلبه کرده‌اند. در این میان در گروه معدنی نیز رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت از حذف عوارض صادرات سنگ‌آهن دانه‌بندی شده خبر داد و گفت:‌ حذف عوارض سنگ‌آهن نمی‌تواند به صادرات آن کمک کند گرچه تاکنون نیز هر آنچه صادر شده به حق نبوده است؛ چراکه در داخل به تمام محصولات سنگ‌آهن از جمله کنسانتره و گندله نیازمند هستیم. عبدالوهاب سهل‌آبادی در گفت‌وگو با «ایسنا»، با تاکید بر اینکه فقط عوارض سنگ‌های دانه‌بندی شده حذف شده است، اظهار کرد: وعده داده‌اند که عوارض صادراتی کنسانتره نیز برداشته شود اما شرایط بازار سنگ‌آهن به حدی بد است که برداشت عوارض نیز کمکی به صادرات سنگ‌آهن نمی‌کند.

با افت ضعیف ۷/ ۶ واحدی بورس، برای سیزدهمین روز کاری متوالی شاخص کل در کانال ۶۴ هزار واحدی درجا زد. فملی، وبملت و تاپیکو به ترتیب سه نمادی بودند که بیشترین اثر منفی را بر محاسبه شاخص کل از خود برجا گذاشتند. روز گذشته شاخص کل فرابورس نیز با رشد محدود ۴/ ۲ واحدی روبه‌رو شد و به رقم ۷۲۶ واحد رسید. سه نماد مارون، شرانول و شپاس بیشترین تاثیر مثبت را بر افزایش شاخص آیفکس داشتند. در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف و بی‌رمق بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۵۳ میلیارد تومان و در فرابورس به ۲۰۰میلیارد تومان رسید.

 

۰۷:۲۱:۰۷

گروه بورس – زهرا رحیمی: شاخص کل بورس تهران روز گذشته همچون روز‌های اخیر با تقابل پایاپای عرضه و تقاضا مواجه بود و در نهایت افت اندک حدود ۷ واحدی را در کارنامه خود ثبت کرد. در همین راستا نیز شاهد توازن صنایع مثبت و منفی صنایع در بازار بودیم؛ به‌طوری که از میان ۳۷ صنعت بورسی، شاخص ۱۷ صنعت با رشد و شاخص ۱۷ صنعت با افت همراه شدند.

صنعت محصولات چرمی با رشد ۹۸/ ۴ درصدی در صدر صنایع با بیشترین بازدهی قرار گرفت. محصولات کاغذی با افت ۸۹/ ۱ درصدی زیان‌ده‌ترین صنعت روز گذشته بود. در بازار دیروز گروه بانکی بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد. معامله ۵۱ میلیارد ریالی «تاپیکو» نیز موجب شد بیشترین ارزش معاملات در اختیار گروه شیمیایی قرار گیرد. در بازار دیروز همچنین نماد «فملی» بیشترین تاثیر منفی بر شاخص کل را داشت. بررسی سابقه معاملاتی «فملی» حاکی از این است که این نماد از زمان بازگشایی خود با افت شدیدی همراه بوده است؛ به‌طوری که قیمت این سهم از زمان بازگشایی خود تا کنون از ۱۸۳۶ ریال به ۱۳۵۴ ریال (بیش از ۲۶ درصد افت) در روزگذشته رسیده است. بررسی شرکت‌های فعال در گروه فلزات اساسی درروز‌های اخیر حاکی از افت قیمتی در اکثر سهم‌های این گروه بوده است که به دولیل کاهش تقاضای داخلی و همچنین افت محسوس قیمت‌های جهانی فلزات است. در این گروه کارشناسان معتقدند رفع تحریم‌ها و بهبود وضعیت اقتصاد جهانی و رشد قیمت فلزات اساسی دو عاملی هستند که می‌توانند سودآوری این شرکت‌ها را به آنها بازگرداند.

احیای فولادی‌ها، نیازمند دو پیش شرط

بر این اساس ریزش قیمتی در نماد «فملی» در نهایت به افت ۳۶/ ۰ درصدی شاخص گروه فلزات اساسی روز گذشته منجر شد. بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز در اختیار «فملی» بود. در معاملات «فملی»روز گذشته حقیقی‌ها بیشتر خریدار (مشارکت ۹۷ درصدی در خرید) و حقوقی‌ها بیشتر فروشنده (مشارکت ۸۲ درصدی)بودند. این در حالی است که بررسی معاملات این نماد در هفت روز کاری گذشته حاکی از فعالیت بیشتر معامله‌گران حقوقی در سمت خرید است؛ به‌طوری که در این بازه زمانی به‌طور میانگین حقوقی‌ها حدود ۶۰ درصد از خرید سهام را در اختیار داشته‌اند. درتحولات مربوط به این گروه روز دوشنبه شرکت ذوب‌آهن اصفهان گزارش عملکرد خود را روی سامانه کدال قرار داد. این شرکت در پیش بینی جدید خود برای هر سهم خود زیان ۷۹۴ ریالی پیش بینی کرده که نسبت به اولین پیش بینی آن در سال ۹۴ حاکی از تعدیل منفی سنگینی است. در صورت مالی این گروه کاهش ۷ درصدی فروش و ۱۵ درصدی مبلغ فروش دو عامل تعدیل منفی عنوان شده‌اند.

در مورد وضعیت این گروه محمد مهدی زردوقی، کارشناس بازار سهام به کاهش سودآوری شرکت‌های این گروه زیر سایه افت قیمت‌های جهانی اشاره کرد و گفت: شرکت‌های این گروه در شرایط کنونی به دلیل دو عامل کاهش تقاضا در داخل کشور و افت قیمت جهانی فلزات با افت سودآوری مواجه بوده و در همین راستا نیز شاهد افت قیمت آنها در بازار سهام هستیم. این کارشناس بازار سهام به بررسی صورت مالی «فملی» پرداخت و گفت: در گزارش فملی قیمت مس حدود ۵۵۰۰ دلار در هر تن و قیمت دلار ۳۳۰۰ تومان در نظر گرفته شده، این در شرایطی است که قیمت مس به نزدیک ۵۳۰۰ دلار در هر تن رسیده از طرفی با توجه به رشد قیمت دلار به ۳۴۰۰ تومان تا حدی افت قیمت مس تعدیل شده است اما به هرترتیب در صورت ادامه روند نزولی قیمت مس انتظار تعدیل‌های منفی دیگری نیز وجود دارد.

زردوقی افزود: شرکت‌های فولادی نیز در داخل کشور مشکلات فروش دارند و توجیه صادرات نیز در این شرایط وجود ندارد، از این رو انتظار می‌رود اگر تعدیل منفی هم ندهند به سختی بتوانند سود پیش‌بینی شده خود را پوشش دهند. زردوقی در رابطه با گزارش عملکرد ذوب‌آهن اصفهان که روز دوشنبه منتشر شد، گفت: هزینه‌های ثابت در شرکت ذوب‌آهن بسیار زیاد است و به همین دلیل نقطه سر به سر تولید بالاست و کوچک‌ترین افت قیمتی و افت مقدار فروش می‌تواند وضعیت این شرکت را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

این تحلیلگر بازار سهام در مورد بهبود وضعیت این شرکت‌ها اظهار کرد: در این مورد بهبود وضعیت نمادهای این گروه مد نظر قرار دادن دو عامل بسیار مهم است؛ اولین عامل رفع تحریم‌ها و ورود کشور به فاز رونق که می‌تواند با افزایش تقاضای داخلی سودآوری این شرکت‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. دومین عامل نیز پایان گرفتن ریزش قیمت‌های جهانی است. بر اساس پیش‌بینی‌ها به نظر می‌رسد رفع تحریم‌ها از اوایل سال ۲۰۱۶ عملی شود و از طرفی انتظار می‌رود قیمت‌های جهانی تا پایان سال ۲۰۱۶ نیز افزایش نداشته باشند، به همین دلیل ادامه افت قیمت در این شرکت‌ها محتمل‌ترین سناریوی ممکن تا پایان سال جاری خواهد بود.

برقی‌ها، جولانگاه حقیقی‌ها

گروه دستگاه برقی در بازار دیروز رشد ۱۸/ ۰ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد. شاخص این گروه در هفت روز معاملاتی اخیر سه روز مثبت و چهار روز منفی بوده است که افت ۸۲/ ۰ درصدی در روز یکشنبه در نهایت منجر به افت ۵/ ۰ درصدی شاخص آن در بازه هفت روزه شده است. روز گذشته «بکام» با بیشترین رشد قیمت و «بسویچ» با بیشترین افت قیمت مواجه شد. بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز در اختیار «بکام» بود. بررسی سابقه معاملاتی نماد «بکام» نشان‌دهنده افت و خیز‌ها با دامنه محدود است به‌طوری که شاخص آن چند روز با افت و پس از آن چند روز با رشد مواجه بوده است. قیمت هر سهم «بکام» از زمان بازگشایی آن در ۱۲ مرداد از ۱۶۸۰ ریال به ۲۰۳۱ ریال (معادل ۲۱ درصد رشد) در اواخر مرداد رسید که ناشی از اعلام افزایش سود غیر‌عملیاتی شرکت در اثر فروش زمین‌های مازاد آن بوده است این در حالی است که از اواخر مرداد قیمت این سهم با نوسان‌‌های مقطعی در مسیر افت قرار گرفت و دیروزنیز به ۱۷۵۷ ریال رسید. بررسی عملکرد دو دسته بازیگران بازار سهام در معاملات «بکام» هفت روز معاملاتی اخیر مشارکت ۱۰۰ درصدی حقیقی‌ها را نشان می‌دهد. در معاملات دو نماد «بکاب» و «بنیرو» نیز مشارکت ۱۰۰ درصدی حقیقی‌ها در خرید و فروش سهم‌ها مشاهده می‌شود. در دیگر نمادهای این گروه کفه معامله‌گران حقیقی در خرید سهم‌ها به طرز قابل توجهی سنگین تر از حقوقی‌ها است.

رونق در بخش عمرانی، محرک رشد سیمانی ها

گروه سیمانی جزو ۱۷ صنعت سبزپوش روز گذشته بود. شاخص این گروه در هفت روز گذشته سه روز کاری سبزپوش و چهار روز کاری نیز قرمزپوش بوده است و در نهایت تغییرات شاخص این گروه در هفت روز کاری اخیر بدون تغییر مانده است. در این گروه «سغرب» بیشترین رشد و «سرود» بیشترین افت قیمت را بین هم‌گروهی‌های خود ثبت کردند. عمده سهام نماد «سغرب» روز گذشته بین معامله‌گران حقیقی دسته به دست شد و در نهایت رشد ۳۸/ ۴ درصدی قیمت این نماد را رقم زد. در این گروه کارشناسان معتقدند در شرایطی که صادرات شرکت‌های سیمانی به خاطر از دست رفتن بازار عراق افت شدیدی یافته است آنچه می‌تواند سودآوری این شرکت‌ها را تحت تاثیر قرار دهد، شروع فاز رونق در بخش عمرانی کشور زیر سایه رفع تحریم‌ها است.

سبز پوشی حمل‌و‌نقلی‌ها برای ششمین روز کاری متوالی

شاخص گروه حمل و نقل روز گذشته در اثر معاملات مثبت در نماد «حکشتی» با رشد ۸۱/ ۰ درصدی برای ششمین روز کاری متوالی با رشد مواجه شد. این گروه از ابتدای سال تا کنون رشد ۵۷ درصدی را ثبت کرده است که در مقایسه باوضعیت کلی بازار رشد چشمگیری است. در نماد «حکشتی» در ۶ روز گذشته به‌طور متوسط حدود ۹۵‌درصد فروش توسط معامله‌گران حقیقی صورت گرفته است. حقوقی‌ها اما به‌طور میانگین با مشارکت بیش از ۵۵ درصدی در خرید این سهم در هفت روز کاری اخیر فعالیت داشتند. شاخص گروه حمل و نقل در هفت روز معاملاتی اخیر تنها در روز دوشنبه هفته گذشته قرمز پوش شد. معاملات مثبت در نماد «حکشتی» مهم‌ترین‌ عامل سبز پوشی شاخص گروه حمل‌و‌نقل در هفت روز اخیر بوده است. بررسی سابقه معاملاتی حکشتی حاکی از این است که نماد مزبور در بیشتر روز‌های معاملاتی در شهریور ماه مثبت بوده که به نظر می‌رسد به دلیل نزدیک شدن به بررسی برجام در کنگره آمریکا باشد.

شاخص گروه لیزینگ در مدار صعودی

شاخص گروه لیزینگ روز گذشته رشد ۱۷/ ۰ درصدی را ثبت کرد. بررسی‌های «دنیای اقتصاد» از روند حرکتی شاخص گروه لیزینگ نشان می‌دهد که شاخص این گروه در هفت روز معاملاتی اخیر رشد ۸/ ۱ درصدی را ثبت کرده است. در معاملات دیروز این گروه «ولساپا» بیشترین رشد قیمتی را بین هم گروهی‌های خود به دست آورد. این نماد بیشترین حجم و ارزش معاملات را در نیز اختیار داشت. در نماد «ولساپا» دیروز تحرک معاملات بیشتر بر دوش معامله‌گران حقیقی بود به‌طوری که این معامله‌گران در خرید و فروش این سهم مشارکت بیش از ۸۰ درصدی داشتند. این گروه نیز یکی از گروه‌هایی است که پیش‌بینی می‌شود با رفع تحریم‌ها به دلیل وابستگی به صنعت خودرو سود‌آوری چشمگیری نصیب سهامداران خود کند.

 

۰۷:۲۰:۳۵ گروه بنگاه‌ها: در معاملات روز سه‌شنبه ۱۷ شهریورماه جاری، برای دومین روز متوالی نرخ شمش و مقاطع فولاد بدون تغییر از سوی خصوصی‌ها اعلام شد.

۰۷:۲۰:۰۲گروه خود‌‌رو: صنعت خود‌‌رو د‌‌ر حالی یکی از موتورهای محرک اقتصاد‌‌ کشور شناخته می‌شود‌‌ که با تشد‌‌ید‌‌ رکود‌‌ بازار برخی کارشناسان بر لزوم تد‌‌وین بسته خروج خود‌‌رو از رکود‌‌ از سوی د‌‌ولت و خود‌‌روسازان تاکید‌‌ د‌‌ارند‌‌.

 

با وجود‌‌ آنکه صنعت خود‌‌رو یکی از امید‌‌های د‌‌ولت حسن روحانی برای خروج اقتصاد‌‌ از رکود‌‌ بود‌‌، اما با ورود‌‌ خود‌‌رو به جمع بخش‌های رکود‌‌ی د‌‌ر اقتصاد‌‌ کشور نگرانی‌هایی از این وجه به‌وجود‌‌ آورد‌‌ه است .د‌‌ر این زمینه برخی کارشناسان معتقد‌‌ند‌‌ که د‌‌ولت و د‌‌یگر نهاد‌‌های تصمیم ساز باید‌‌ به حل مساله خود‌‌رو بیند‌‌یشند‌‌ تا یکی از بال‌های اصلی اقتصاد‌‌ کشور برای خروج از رکود‌‌ د‌‌چار شکستگی نشود‌‌.

بازار خود‌‌رو نزد‌‌یک به یکسالی است که د‌‌ر رکود‌‌ به‌سر می‌برد‌‌ و این روزها نیز با تشد‌‌ید‌‌ خواسته‌ها و انتظارات مشتریان د‌‌ر وضعیت بغرنج‌تری قرار گرفته است، با این حال وضعیت رکود‌‌ د‌‌ر صنعت خود‌‌رو د‌‌ر اوایل سال‌جاری با قرائت توافق نامه ژنو و امید‌‌ به رفع تحریم‌ها و تاثیر آن با بهتر شد‌‌ن اوضاع اقتصاد‌‌ی کشور شد‌‌ت گرفت. این موضوع د‌‌ر حالی بود‌‌ که مرد‌‌م تاثیر رفع تحریم‌ها د‌‌ر آیند‌‌ه و کاهش قیمت خود‌‌رو را با یکد‌‌یگر گره زد‌‌ند‌‌. با محقق شد‌‌ن توافق هسته‌ای میان ایران و کشورهای ۱+۵ انتظار کاهشی قیمت سایه سنگین خود‌‌ را بر بازار خرید‌‌ بیشتر گستراند‌‌ و برهمین اساس به عقید‌‌ه کارشناسان جنس رکود‌‌ خود‌‌رو طی ماه‌های اخیر با رکود‌‌ خود‌‌رو د‌‌ر د‌‌وره‌های د‌‌یگر تفاوت عمد‌‌ه‌ای د‌‌ارد‌‌.

با وجود‌‌ آنکه تاکنون د‌‌لایل مختلفی راجع به اینکه چرا مشتریان خود‌‌رو نمی‌خرند‌‌، بیان شد‌‌ه، اما کارشناسان بر این عقید‌‌ه‌اند‌‌ که شرایط انتظاری برای کاهش قیمت و ورود‌‌ خود‌‌روهایی با برند‌‌های معتبر جهانی می‌تواند‌‌ د‌‌لیل محکمی بر رکود‌‌ بازار خود‌‌رو باشد‌‌ با این حال، با سرایت رکود‌‌ از بازار به صنعت خود‌‌رو و کاهش تولید‌‌ خود‌‌روسازان برخی لزوم تد‌‌وین «بسته خروج از رکود‌‌ خود‌‌رو» را برای د‌‌ولت تجویز می‌کنند‌‌ تا این صنعت هر چه زود‌‌تر از بحران کنونی خارج شود‌‌.

تد‌‌وین بسته‌ای برای رونق

این روزها رفع رکود‌‌ حاکم بر اقتصاد‌‌ کشور یکی از د‌‌غد‌‌غه‌های اصلی د‌‌ولت است. این د‌‌ر حالی است که د‌‌ولت صنعت خود‌‌رو را یکی از بال‌های اصلی اقتصاد‌‌ کشور برای خروج از رکود‌‌ د‌‌ر نظر گرفته بود‌‌. با این حال با ورود‌‌ صنعت خود‌‌رو د‌‌ر زمره بخش‌های رکود‌‌ی گویا یکی از گزینه‌های د‌‌ولت برای حل مشکل اقتصاد‌‌ کشور د‌‌چار مشکل شد‌‌ه است این د‌‌ر حالی است که کارشناسان بر این عقید‌‌ه‌اند‌‌ که وزارت صنعت، معد‌‌ن، تجارت با همکاری خود‌‌روسازان می‌توانند‌‌ با بررسی د‌‌قیق مسائل موجود‌‌ د‌‌ر بازار خود‌‌رو و تد‌‌وین یک برنامه منسجم به حل این موضوع د‌‌ر آیند‌‌ه نزد‌‌یک بپرد‌‌ازد‌‌. بر همین اساس آنها پیشنهاد‌‌ یک «بسته خروج از رکود‌‌ برای خود‌‌رو» را ارائه می‌د‌‌هند‌‌.

از آنجا که بسیاری از اقتصاد‌‌د‌‌انان و کارشناسان صنعت خود‌‌رو معتقد‌‌ند‌‌ که عامل اصلی رکود‌‌ موجود‌‌ د‌‌ر صنعت و بازار خود‌‌رو، کاهش تقاضا است بنابراین اولویت خود‌‌روسازان د‌‌ر برنامه ریزی برای حل مساله رکود‌‌ باید‌‌ منجر به تحریک تقاضا شود‌‌. با این حال بسیاری از اقتصاد‌د‌انان و کارشناسان رکود‌‌ حاکم بر بازار خود‌‌رو را همسو با وضعیت کنونی اقتصاد‌‌ کشور می‌د‌‌انند‌‌ و معتقد‌‌ند‌‌ د‌‌ر صورت اد‌‌امه د‌‌ار شد‌‌ن این مساله قطعا صنعت خود‌‌رو با آسیب جد‌‌ی روبه‌رو خواهد‌‌ شد‌‌.

د‌‌ر همین باره، یکی از کارشناسان اقتصاد‌‌ی د‌‌ر گفت‌وگو با «د‌‌نیای اقتصاد‌‌» می‌گوید‌‌: وضعیت رکود‌‌ موجود‌‌ د‌‌ر بازار خود‌‌رو با تد‌‌وین یک بسته خروج از رکود‌‌ قابل حل است؛ بنابراین مسوولان و خود‌‌روسازان با د‌‌رک شرایط موجود‌‌ باید‌‌ راهی برای رفع این مشکل بیند‌‌یشند‌‌؛ زیرا راه د‌‌یگری جز این وجود‌‌ ند‌‌ارد‌‌.

وی با اشاره به اینکه رکود‌‌ حاکم بر بازار و صنعت خود‌‌رو تا حد‌‌ود‌‌ بسیار زیاد‌‌ی به وضعیت اقتصاد‌‌ کلان مرتبط است، می‌افزاید‌‌: د‌‌ر هر صورت تورم بسیار زیاد‌‌ و رشد‌‌ منفی اقتصاد‌‌ کشور د‌‌ر سال‌های گذشته باعث کاهش قد‌‌رت خرید‌‌ مرد‌‌م شد‌‌ و به همین د‌‌لیل با افزایش امید‌‌ نسبت به رفع تحریم‌ها و بهتر شد‌‌ن شرایط اقتصاد‌‌ی بخشی از مشتریان که توان خرید‌‌ خود‌‌رو به‌عنوان یکی از کالاهای مصرفی د‌‌ر کشور را ند‌‌ارند‌‌، انتظار د‌‌ارند‌‌ قیمت خود‌‌رو متناسب با توان خرید‌‌ آنها شود‌‌ به همین د‌‌لیل با تحریم خود‌‌رو بازار را با رکود‌‌ مواجه کرد‌‌ند‌‌.

د‌‌ر همین زمینه، یکی از استاد‌‌ان د‌‌انشگاه امام صاد‌‌ق با بیان اینکه رکود‌‌ اقتصاد‌‌ی کشور د‌‌ر حوزه خود‌‌رو تاثیر بسزایی ند‌‌اشته است، می‌گوید‌‌: رکود‌‌ حاکم بر اقتصاد‌‌ کشور به‌د‌‌لیل سیاست‌های اشتباه سال‌های گذشته بود‌‌ که د‌‌ر طول د‌‌و سال اخیر نیز با وجود‌‌ آنکه د‌‌ولت سعی د‌‌اشته آن را برطرف کند‌‌ اما عملی نشد‌‌، ولی رکود‌‌ بخش خود‌‌رو به‌د‌‌لیل افزایش فشار ناشی از بالابود‌‌ن قیمت‌ها است؛ بنابراین اگر قرار باشد‌‌ د‌‌ولت برنامه‌ای برای رفع رکود‌‌ ارائه کند‌‌ که منجر به رشد‌‌ صنعت خود‌‌رو شود‌‌ باید‌‌ افزایش قیمت را متوقف کند‌‌.

وی می‌افزاید‌‌: هرچند‌‌ رکود‌‌ د‌‌ر بخش خود‌‌رو وجود‌‌ د‌‌اشته، اما از ابتد‌‌ای سال‌جاری تاکنون بر شد‌‌ت آن افزود‌‌ه شد‌‌ه است؛ زیرا رکود‌‌ فعلی ناشی از انتظارات انباشته شد‌‌ه مشتریان است، اما رکود‌‌ سال‌های گذشته صنعت خود‌‌رو ناشی از سیاست‌های غلط افزایش قیمت بود‌‌ که رکود‌‌ مقطعی و نوسانی د‌‌ر بازار خود‌‌رو را ایجاد‌‌ می‌کرد‌‌.

اولویت افزایش قد‌‌رت خرید‌‌ مشتریان

د‌‌ر همین زمینه اما یکی از مد‌‌یران ارشد‌‌ خود‌‌روسازی کشور نیز د‌‌ر گفت‌وگو با «د‌‌نیای اقتصاد‌‌» بر طرح و بسته‌ای برای حل بحران صنعت و بازار خود‌‌رو تاکید‌‌ د‌‌ارد‌‌ و می‌گوید‌‌: رکود‌‌ کنونی بازار خود‌‌رو ارتباط اساسی با رکود‌‌ حاکم براقتصاد‌‌ کشور د‌‌ارد‌‌؛ بنابراین وزارت صنعت با همکاری خود‌‌روسازان باید‌‌ به ارائه طرحی د‌‌ر این باره بپرد‌‌ازند‌‌.

وی معتقد‌‌ است اولین اولویت د‌‌ولت د‌‌ر برنامه خود‌‌ برای حل مشکل صنعت خود‌‌رو باید‌‌ توجه به افزایش قد‌‌رت خرید‌‌ مشتریان باشد‌‌؛ بنابراین هرچه زود‌‌تر باید‌‌ وام خرید‌‌ خود‌‌رویی که د‌‌ر اوایل سال‌جاری افزایش یافت به مشتریان خرید‌‌ خود‌‌رو ارائه شود‌‌ تا آنها بتوانند‌‌ بازار را رونق د‌‌هند‌‌.

وی معتقد‌‌ است اولویت بعد‌‌ی د‌‌یگر د‌‌ر این طرح باید‌‌ افزایش تعرفه وارد‌‌ات خود‌‌رو باشد‌‌ تا با افزایش قیمت خود‌‌روهای وارد‌‌اتی بازار گرم شود‌‌ و مشتریان د‌‌اخلی به خرید‌‌ خود‌‌رو د‌‌اخلی سوق د‌‌اد‌‌ه شوند‌‌.

وی راه‌حل سوم برای مشکل رکود‌‌ را کنارکشید‌‌ن شورای رقابت از بحث تعیین قیمت خود‌‌رو می‌د‌‌اند‌‌ و می‌گوید‌‌: د‌‌ر صورتی که شورا از قیمت‌گذاری خود‌‌رو کنار برود‌‌ قیمت‌ها د‌‌ر حاشیه بازار تعیین می‌شوند‌‌ و د‌‌ر این صورت عرضه و تقاضا نقش جد‌‌ی د‌‌ر وضعیت بازار و قیمت خود‌‌رو خواهد‌‌ د‌‌اشت.

این مد‌‌یر ارشد‌‌ خود‌‌روسازی بر اوضاع نامناسب مالی خود‌‌روسازان و سیاست‌های انقباضی بانک‌ها د‌‌ر عد‌‌م ارائه تسهیلات به‌منظور کنترل تورم اشاره می‌کند‌‌ و اینکه این وضعیت باعث شد‌‌ه تا امکان مد‌‌یریت بازار از واحد‌‌های فروش گرفته شود‌‌ حال آنکه مسوولان مختلف به‌خوبی می‌د‌‌انند‌‌ که برای افزایش نرخ رشد‌‌ اقتصاد‌‌ی باید‌‌ فشار بر بنگاه‌های صنعتی به‌خصوص بخش خود‌‌رو که یکی از پیشران‌های اصلی اقتصاد‌‌ کشور است، کاهش یابد‌‌.

د‌‌ر همین زمینه یکی از کارشناسان اقتصاد‌‌ی معتقد‌‌ است که د‌‌ولت ضمن اینکه سیاست خروج از رکود‌‌ را به‌صورت جد‌‌ی باید‌‌ د‌‌نبال کند‌‌، تامین منابع مالی مورد‌‌ نیاز خود‌‌روسازان را نیز مد‌‌نظر قرار د‌‌هد‌‌؛ بنابراین اگر د‌‌ولت نتواند‌‌ مشکل امروز صنعت خود‌‌رو را حل کند‌‌ با عد‌‌م افزایش توان این صنعت مسلم است که تغییری د‌‌ر روند‌‌ رکود‌‌ی موجود‌‌ برد‌‌اشته نخواهد‌‌ شد‌‌.

وی می‌افزاید‌‌: د‌‌ر صورت عد‌‌م کمک د‌‌ولت، خود‌‌روسازان بار د‌‌یگر به افزایش قیمت محصولات خود‌‌ برای حل مشکل نقد‌‌ینگی شان می‌پرد‌‌ازند‌‌ و همین موضوع باعث افزایش رکود‌‌ د‌‌ر بازار می‌شود‌‌. موضوعی که د‌‌ر حال حاضر خود‌‌روسازان به‌صورت جد‌‌ی د‌‌ر حال پیگیری آن هستند‌‌.

با این حال، آلبرت بغزیان، استاد‌‌ اقتصاد‌‌ د‌‌انشگاه تهران د‌‌ر گفت‌وگو با «د‌‌نیای اقتصاد‌‌» مشکل صنعت خود‌‌رو را افزایش هزینه‌ها می‌د‌‌اند‌‌ و معتقد‌‌ است د‌‌ولت مسائل بسیاری را پیش رو د‌‌ارد‌‌ و نمی‌تواند‌‌ همواره به صنعت خود‌‌رو کمک کند‌‌؛ بنابراین د‌‌ولت با مشخص کرد‌‌ن سیاست‌های کلی و راهکارهای اساسی باید‌‌ خود‌‌روسازان را به سمت‌و‌سویی سوق د‌‌هد‌‌ که آنها بتوانند‌‌ مسائل خود‌‌ را حل کنند‌‌.

وی با اشاره به اینکه خود‌‌روسازان باید‌‌ به فروش اموال مازاد‌‌ خود‌‌ بپرد‌‌ازند‌‌ و هزینه‌های خود‌‌ را کاهش د‌‌هند‌‌ می‌افزاید‌‌: بنابراین د‌‌ر بسته رکود‌‌ خود‌‌رو باید‌‌ این موضوع مد‌‌نظر قرار بگیرد‌‌، د‌‌ر این صورت آنها ضمن حل مشکل کمبود‌‌ نقد‌‌ینگی‌شان می‌توانند‌‌ روند‌‌ تولید‌‌ خود‌‌ را د‌‌نبال کنند‌‌ و با ثبات قیمت، افزایش کیفیت و جلب رضایت مشتریان بازار را از رکود‌‌ خارج کند‌‌.

خود‌‌رو نیازمند‌‌ برنامه عملیاتی

ساسان قربانی، سخنگوی شورای سیاست‌گذاری خود‌‌رو اما نظر د‌‌یگری د‌‌ارد‌‌. به عقید‌‌ه او صنعت خود‌‌رو نیازی به «بسته خروج از رکود‌‌» ند‌‌ارد‌‌؛ بلکه نیازمند‌‌ یک سری اقد‌‌امات اساسی و یک برنامه عملیاتی است تا بتواند‌‌ به حل معضلات خود‌‌ بپرد‌‌ازد‌‌ تا از شرایط رکود‌‌ی خارج شود‌‌.

قربانی وضعیت رکود‌‌ی د‌‌ر بخش خود‌‌رو را به‌د‌‌لیل انتظار کاهشی قیمت می‌د‌‌اند‌‌ که طولانی‌مد‌‌ت نخواهد‌‌ بود‌‌؛ زیرا د‌‌ر صورتی که با فروش اقساطی و لیزینگی و د‌‌اد‌‌ن وام خود‌‌رو قد‌‌رت خرید‌‌ مشتریان افزایش د‌‌اد‌‌ه شود‌‌ مشکل رکود‌‌ فعلی حل خواهد‌‌ شد‌‌، اما د‌‌ر یک د‌‌وره زمانی مشخص باید‌‌ کار کارشناسی صورت بگیرد‌‌ و به صنعت خود‌‌رو یک فرصت د‌‌و ساله د‌‌اد‌‌ه شود‌‌ تا بتواند‌‌ وضعیت خود‌‌ را احیا کند‌‌.

قربانی همچنین معتقد‌‌ است که باید‌‌ اقد‌‌امات اجرایی براساس سند‌‌ چشم‌اند‌‌از د‌‌ر نظر گرفته شود‌‌ تا این صنعت ضمن رشد‌‌ و توسعه تکنولوژی و تولید‌‌ بتواند‌‌ با کاهش هزینه‌های خود‌‌ و افزایش کیفیت نظر مشتریان را جلب کند‌‌.

وی یکی از مهم‌ترین موارد‌‌ د‌‌ر این سیاست‌ها را کاهش فشار بر تولید‌‌ می‌د‌‌اند‌‌ و می‌گوید‌‌: وقتی د‌‌ر نظام اقتصاد‌‌ی حمایتی از تولید‌‌ صورت نمی‌گیرد‌‌ و سیستم بانکی نیز هیچ گونه کمکی برای حل مشکلات آن انجام نمی‌د‌‌هد‌‌ و د‌‌ر صورت ارائه تسهیلات، نرخ سود‌ بالایی را د‌‌ریافت می‌کند‌‌، مشخص است که قیمت تمام شد‌‌ه محصول افزایش پید‌‌ا می‌کند‌‌؛ بنابراین هزینه‌های موجود‌‌ را مصرف‌کنند‌‌ه پرد‌‌اخت می‌کند‌‌ و همین موضوع باعث قهر مشتریان و ایجاد‌‌ شرایط رکود‌‌ی می‌شود‌‌. سخنگوی شورای سیاست‌گذاری خود‌‌رو تاکید‌‌ می‌کند‌‌: باید‌‌ به صنعتی که به زبان آمار بانک مرکزی نقش بسیاری د‌‌ر توسعه و رشد‌‌ اقتصاد‌‌ی کشور د‌‌ارد‌‌ توجه شود‌‌ و تا این توجه حاصل نشود‌‌ وضعیت تغییر نمی‌کند‌‌. محمد‌‌هاد‌‌ی زنوز، استاد‌‌ اقتصاد‌‌ د‌‌انشگاه علامه طباطبایی د‌‌ر گفت‌وگو با «د‌‌نیای اقتصاد‌‌» اما نظر د‌‌یگری د‌‌ارد‌‌. وی ضمن مخالفت با تهیه طرح یا بسته‌ای برای خروج از رکود‌‌ بخش خود‌‌رو می‌گوید‌‌: بازار د‌‌اخلی خود‌‌رو اشباع شد‌‌ه است و قد‌‌رت خرید‌‌ مشتریان بالقوه کاهش یافته است. با توجه به اینکه قیمت خود‌‌رو د‌‌و برابر بازار جهانی است و حمایت سنگینی از این صنعت صورت می‌گیرد‌‌ د‌‌یگر نیازی به طرحی جد‌‌ید‌‌ برای حمایت از این صنعت نیست. زنوز عنوان می‌کند‌‌ که با توجه به حمایت‌های زیاد‌‌، اما عملکرد‌‌ خوبی ارائه نشد‌‌ه است؛ بنابراین د‌‌یگر نیازی به یک حمایت تازه نیست. وی اضافه می‌کند‌‌ که این صنعت بد‌‌هی‌های بسیاری به قطعه‌سازان د‌‌ارد‌‌ این د‌‌ر حالی است که برای تامین مالی خود‌‌ با بحران مواجه شد‌‌ه بنابراین برای حل مشکلات خود‌‌ باید‌‌ زود‌‌تر د‌‌ست به کار شود‌‌. وی می‌افزاید‌‌: با توجه به مضیقه سیستم بانکی برای پرد‌‌اخت تسهیلات نمی‌توان نسبت به بالابرد‌‌ن قد‌‌رت خرید‌‌ مشتریان از این طریق خوشبین بود‌‌؛ بنابراین خود‌‌روسازان باید‌‌ با فروش اقساطی و لیزینگی به تحریک تقاضا بپرد‌‌ازند‌‌ تا وضعیت بهتر شود‌‌؛ زیرا راه د‌‌یگری جز این وجود‌‌ ند‌‌ارد‌‌.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/926171/#ixzz3lCprYOv1

 

۰۷:۱۷:۴۳ گروه خود‌رو: کمپین نخرید‌ن خود‌روی نو اگر چه با واکنش‌ها و حاشیه‌های نه چند‌ان مناسب مسوولان صنعتی کشور همراه شد‌، اما یک مزیت د‌ر د‌ل خود‌ د‌اشت و آن نیز اعتراف خود‌روسازان نسبت به کیفیت محصولات تولید‌ی بود‌.

پس از تحریم خرید‌ خود‌رو از سوی مشتریان که با جریان‌سازی برخی تولید‌‌کنند‌گان خود‌رو همراه شد‌، خود‌روسازان د‌لیل اصلی رکود‌ بازار را کمپینی عنوان کرد‌ند‌ که متولیان آن وارد‌‌کنند‌گان، چینی‌ها و مخالفان د‌ولت معرفی شد‌ند‌. با وسعت‌گیری این کمپین و شنید‌ه شد‌ن صد‌ای طرفد‌اران آن، موضع‌گیری برخی مسوولان صنعتی به نوبه خود‌ قابل توجه بود‌. اد‌عای اینکه مرد‌م نقشی د‌ر این کمپین ند‌ارند‌ و عوامل د‌یگری قصد‌ ناکامی صنعت خود‌رو کشورمان را د‌ارند‌، به‌نوعی توجیه‌کنند‌ه میزان کاهش فروش خود‌رو د‌ر بازار بود‌، این د‌ر حالی است که بازار بحران زد‌ه خود‌رو، خود‌ گویای د‌لگیری مشتریان از تولید‌‌کنند‌گانی است که طی سه سال گذشته برای ارتقای کیفی محصولات خود‌ اقد‌امی انجام ند‌اد‌ند‌. د‌ر هر صورت به‌نظر می‌رسد‌ که حربه تفکیک مشتریان از کمپین مذکور نمی‌تواند‌ برای اذهان قانع‌کنند‌ه باشد‌؛ بنابراین تولید‌‌کنند‌گان باید‌ د‌ر جست‌وجوی مسیر مشخصی برای یافتن چرایی وسعت‌گیری این کمپین باشند‌، اما همان‌طور که د‌ر ابتد‌ا بازگو شد‌، راه‌اند‌ازی این کمپین یک مزیت د‌ر د‌ل خود‌ د‌اشت و آن اقرار خود‌روسازان به عد‌م ارتقای کیفیت طی د‌و سه سال گذشته بود‌.

هر چند‌ این بار نیز سیاست‌های د‌ولت پیشین د‌ر عد‌م ارائه تسهیلات و سپرد‌ن قیمت‌گذاری به شورای رقابت مورد‌ نقد‌ و تحلیل خود‌روسازان قرار گرفته و این سیاست‌ها را منجر به افت کیفیت خود‌روها طی سال‌های اخیر عنوان می‌کنند‌، اما آنچه د‌ر متن گفت‌و‌‌گوی مسوولان شرکت‌های خود‌روساز به چشم می‌آید‌ به‌نوعی عذرخواهی بابت شرایط ایجاد‌ شد‌ه است.اینکه تولید‌‌کنند‌گان اقرار به عد‌م ارتقای کیفی محصولات خود‌ می‌کنند‌ و از سوی د‌یگر قصد‌ د‌لجویی از مرد‌م د‌ارند‌ را می‌توان قد‌م مثبتی د‌ر تغییر رفتار خود‌روسازان با مشتریان د‌انست. این د‌ر شرایطی است که به‌نظر می‌رسد‌ خود‌روسازان پس از این گام مثبت، به‌د‌نبال مسیرهای اجرایی برای جلب نظر موافق مشتریان باشند‌؛ چراکه عذرخواهی و وعد‌ه و وعید‌ د‌یگر به کار مرد‌م نمی‌آید‌.

 

۰۷:۱۷:۰۶ ایسنا: نایب رئیس اتحادیه صادرکنندگان سیمان خوزستان گفت: صادرات سیمان خاکستری خوزستان به دلیل افزایش تعرفه‌های گمرکی واردات عراق، متوقف شده است.

سیدصادق سواعدی اظهارکرد: میزان تعرفه‌های گمرکی واردات عراق ۴۰ درصد افزایش یافت و بیش از یک هفته است که ۳۰۰ کامیون حامل سیمان خاکستری در مرز متوقف شده‌اند. وی افزود: افزایش تعرفه گمرکی، به هر تن سیمان خاکستری ۷۰ هزار تومان هزینه تحمیل می‌کند و تعرفه‌ها خیلی بالا بود و در این شرایط صادرات مقرون به صرفه نیست؛ در حال حاضر برای جلوگیری از متضرر شدن، فقط سیمان سفید صادر می‌کنیم. سواعدی با بیان اینکه در شرایط فعلی کاری از دست ما بر نمی‌آید و بخش دولتی باید برای حل این مشکل وارد عمل شود، تصریح کرد: عراق برای حمایت از کشور خود، هر روز تعرفه‌های گمرکی را افزایش می‌دهد و کار واردات را به کشور خود سخت می‌کند تا تولیدشان رونق بگیرد زیرا سیمان خوزستان خیلی ارزان‌تر از سیمان تولیدی آنها است. وی خاطرنشان کرد: به طور کلی این مشکلات نه تنها صادرکنندگان بلکه کارخانه‌های استان را دچار بحران کرده است زیرا تولیدکنندگان به امید صادرات تولید خود را توسعه داده‌اند.

۰۷:۱۶:۴۳ بازار سهام کشور در حال سپری کردن یکی از رکودی‌ترین دوران فعالیت خود است که رکود داخلی اقتصاد کشور و همچنین افت قیمت‌های جهانی عوامل اصلی این وضعیت است. در شرایطی که نشانه‌ای از احیای سریع دو عامل مزبور به چشم نمی‌خورد، آنچه مورد غفلت سهامداران واقع شده است، تغییر جایگاه بین‌المللی ایران پس از حصول توافق هسته‌ای است. حصول توافق به‌عنوان مهم‌ترین تحول سیاسی می‌تواند وضعیت اقتصاد داخلی را تحت‌تاثیر قرار دهد. به اعتقاد کارشناسان، رفت‌و‌آمدهای جدید در سطح وزرا و حتی روسای‌جمهوری به‌نظر یک سفر ساده می‌آید؛ اما در عمل آثار گسترده‌ای خواهد داشت که بورس تهران در کوتاه‌مدت با شناسایی این اثر پتانسیل بالایی برای ورود به فاز رونق خواهد داشت.

گروه بورس:
بازار سهام به تبع رکود اقتصاد داخلی و ریزش قیمت کالاها در بازارهای جهانی، سنگین‌ترین رکود تاریخ خود را سپری می‌کند. هرچند شرایط فعلی اقتصاد داخلی و بین‌المللی نیز نشانه‌ای از بازگشت پرشتاب رونق ندارد و در نتیجه بورس تهران نمی‌تواند از این منظر رشد شدیدی را تجربه کند، اما نکته‌ای که بسیاری از سهامداران از آن غافل مانده‌اند، تغییر جایگاه بین‌المللی کشورمان پس از توافق هسته‌ای است.

دکتر حسین عبده‌تبریزی، عضو شورای عالی بورس در میز‌گردی که اخیرا در «تجارت فردا» با حضور دکتر محمد فطانت، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار برگزار شد، بار دیگر بر این موضوع تاکید کرد و معتقد است بازار سهام در کوتاه‌مدت، اهمیت تغییر جایگاه ایران در منطقه و جهان را درک کرده و انتظار می‌رود رونقی ناشی از این عامل غیراقتصادی در بورس تهران ایجاد شود.

بورس آینه اقتصاد است

اکثر کارشناسان پیش از آغاز سال ۱۳۹۴، هشدار سال سخت اقتصادی را داده بودند. در مقطع فعلی بیش از پنج ماه از سال را پشت سر گذاشته‌ایم و در این مدت توافق هسته‌ای در مقابل ناملایمات اقتصادی را شاهد بودیم. بورس سهام نیز در این وضعیت روزهای پربازده‌ای را سپری نکرد و معاملات با رکود قابل ملاحظه‌ای مواجه شد. به‌طوری که در حال حاضر سنگین‌ترین رکود در تاریخ بورس تهران رقم خورده است. محمد فطانت در این خصوص مطرح می‌کند: بخش عمده‌ای از اقتصاد ما تابع قیمت مواد خام و کالاهای اساسی در سطح بین‌المللی است و صنایع بورسی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در ماه‌های اخیر شاهد افت ۶ صنعت بزرگ در بورس تهران بودیم. این کاهش ارزش، بخش بزرگی از افت بازار را تشکیل می‌داد. صنایع فلزی، معدنی، خودرو، سیمان، پتروشیمی و پالایشگاهی بیش از ۸۰درصد در افت اخیر بازار در پنج‌ماه اول سال جاری سهم داشت. از سوی دیگر، حسین عبده‌تبریزی می‌افزاید: میانگین رشد اقتصادی کشور در سال‌های اخیر ناچیز بوده است. در دولت یازدهم هم باوجود تلاش‌های زیاد، نرخ‌های رشد نازل بوده است. قیمت کالاهای اساسی هم که موتور اصلی تامین مالی اقتصاد ایران بوده، با کاهش مواجه شده است. اقتصاد جهانی تحت تاثیر اقتصاد چین آسیب دیده و اکنون شاهدیم که چگونه افت شاخص بورس چین مسبب سلسله تنزل‌هایی در سراسر بازارهای دنیا شده است. شرکت‌های بورسی پس از نرخ رشد منفی اقتصاد و افت قیمت کالاهای اساسی مثل مواد پتروشیمی و فلزات، درآمد و متعاقبا سود کمتری را شناسایی کردند. در حال حاضر دولت توان این را ندارد که منابعی از طریق بودجه وارد بازار کند. بانک‌ها نیز با تنگنای اعتباری مواجه بوده و شرکت‌ها نیز به این واسطه در دو، سه سال گذشته قادر به توسعه منابع بانکی خود نبوده‌اند. پس به دلایل متعددی امکان توسعه شرکت‌ها فراهم نشده و بخش واقعی اقتصاد پیشرفتی نداشته است.

حمایت‌های بی‌فایده دولتی

در این شرایط، بارها در دوران افت بازار از دولت درخواست کمک شده است. در سال‌های قبل شاهد بوده‌ایم که منابع بانکی برای کمک به بازار سرمایه به کار گرفته شد اما نتوانست نمود پایداری در بازار سهام پیدا کند. عبده‌تبریزی در این باره توضیح می‌دهد: هر نوع دخالت دولت در بازار در میان و بلندمدت یاری‌دهنده نخواهد بود. اما مدیران دولتی درصدد جلوگیری از بروز شوک در بازار هستند. هرچند برخی معتقدند اگر اجازه دهیم بازار افت کند، آنگاه از کف مناسبی دوباره حرکت خواهد کرد. ولی مدیران بازار چنین سابقه و تاریخچه‌ای را ملاحظه نمی‌کنند که اگر بازار به شدت افت کند، تغییر شگرفی در کوتاه‌مدت حاصل می‌شود. بنابراین مبانی دخالت دولت در بازار بر این پایه است که شوک‌ها کنترل شود. هیچ‌کدام از کارشناسان قبول ندارند که در میان‌مدت و بلندمدت اقدامات غیرساختاری دولتی فایده‌ای به همراه داشته باشد. بنابراین، دولت باید اقتصاد را برای بازیگران شفاف و قابل پیش‌بینی کند. مثلا نباید شرایطی پیش بیاید که دولت در شرایط کسری بودجه، فشار بی‌محابایی به شرکت‌ها برای دریافت مالیات وارد کند.

فطانت مساله را به نحو دیگری شناسایی می‌کند و می‌افزاید: من متمایل به ارائه صورت‌مساله به‌گونه‌ای دیگر هستم. وقتی صحبت از حمایت می‌شود، اشاره به همگرایی سیاست‌ها است. بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، نفت، صنعت، معدن و تجارت، دفاع و مسکن همه مجموعه‌های متفاوتی‌اند که در صورت همگرایی سیاست‌ها، اقتصاد کشور را متحول خواهند کرد. این امر تنها با تحلیل صحیح از شرایط و مسائل پیرامونی ایجاد می‌شود.

جایگاه جدید کشورمان در منطقه

فارغ از بحث‌های اقتصادی، تحول مهمی از منظر سیاسی در کشورمان اتفاق افتاده و آن توافق هسته‌ای است. به این ترتیب، عبده‌تبریزی پیش‌بینی می‌کند: هرچند می‌دانیم آنچه در واقعیت اقتصاد کشورمان وجود دارد نشان از گرفتاری بخش‌های مختلف دارد و روند فعلی بازار سهام انعکاسی از بخش حقیقی اقتصاد است، اما بورس تهران هنوز یک مساله مهم را شناسایی نکرده و آن موقعیت جدید کشورمان در منطقه و جهان است. خود این موضوع آثار بسیار گسترده‌ای بر تسهیل وضعیت کشورمان و ارتباطات خارجی خواهد داشت. همین سیل گسترده گروه‌ها و اشخاص مختلفی که به کشورمان روان است و در سطح ملی وزرا و حتی رئیس‌جمهوری کشورهای پیشرفته به ایران سفر می‌کنند امری بی‌سابقه پس از چند دهه است که نشانه‌های مهمی در بردارد. این مسائل، هرچند در ظاهر سفر محسوب می‌شوند، اما آثار بسیار گسترده‌ای خواهند داشت و اعتقاد دارم بازار سهام در مدت کوتاهی این پتانسیل را شناسایی کرده و حرکت مثبتی در بورس تهران شکل خواهد گرفت.

بورس شفاف‌ترین بخش اقتصاد

قرار است اقتصاد ایران وارد دوران پساتحریم شود، اما یکی از مشکلات ما در این عرصه نبود شفافیت و حبس اطلاعات در دستگاه‌های دولتی است. فطانت در این خصوص می‌گوید: در قیاس با بقیه ساختارهای اقتصادی کشور، بورس از درجه شفافیت بسیار بالایی برخوردار است. تصمیمات متعددی در دوره جدید بورس اتخاذ شده تا به نحوی در مسیر شفافیت اطلاعاتی گام‌های بلندتری برداشته شود. مثلا ارسال مستقیم اطلاعات توسط ناشران اقدامی بود که در جهت افزایش شفافیت صورت گرفت. اقدام دیگر راه‌اندازی سیستم «تدان» بود که در آن مشاوران سرمایه‌گذاری درخصوص هریک از نمادها پس از انتشار اطلاعات تحلیل‌های خود را در اختیار همگان قرار می‌دهند. طبیعتا شفافیت بازار بدون اتخاذ اقداماتی که منجر به کارآیی بازار می‌شود، قابلیت انجام در بلندمدت را ندارد. برای بهبود کارآیی بازار، سازمان سیاست کاهش حجم مبنا و افزایش دامنه نوسان را پیش گرفت تا قیمت‌ها انعکاس‌دهنده بهتری از وضعیت اقتصاد باشند. انتشار شاخص‌های جدید نیز قدمی موثر در ارتقای کارآیی و شفافیت بود. من در شرایط فعلی خللی در اطلاعات لازم برای تحلیل شرکت‌ها توسط سرمایه‌گذاران مشاهده نمی‌کنم. به نظر من اطلاعات خام به اندازه کافی تولید و در اختیار همگان قرار دارد. به علاوه تحلیلگران قوی در بازار حضور دارند که با اطلاعات موجود اقدام به معامله می‌کنند.

اما در بحث اطلاعات، یک طرف تولید آن قرار دارد که توضیح داده شد. اما در طرف مقابل سرمایه‌گذارانی هستند که طبق دانش خود باید اقدام به تحلیل اطلاعات کنند. هرچند شاید با افت اخیر بورس تعداد سرمایه‌گذاران آماتور کمتر شده باشد، اما بازهم حجم قابل‌توجه سرمایه‌گذاران آماتور را نمی‌توان نادیده گرفت. در این مورد، عبده‌تبریزی تاکید می‌کند: در این بازار باید سرمایه‌گذاران عادی را از خریدن تک‌سهم منع کنیم و سرمایه‌گذاری غیرمستقیم را در میان آنها رواج بدهیم. در بازار تعداد زیادی سرمایه‌گذار عادی در سال‌های رونق وارد بازار شدند و متاسفانه اخیرا به شکل قابل‌ ملاحظه‌ای از تعداد آنها کاسته شده است. این بازار بدنه بزرگ دیگری از تحلیلگران حرفه‌ای دارد که به‌صورت تمام‌وقت در بازار سهام مشغول فعالیت‌اند. این دو طیف از دید نظارتی در یک گروه قرار نمی‌گیرند. چون یک عده کم‌دانش و عده دیگر با سواد مالی بالا هستند.

حتی در صورت وجود اطلاعات برابر، نتیجه یکسانی از این دو گروه نخواهیم دید. بنابراین، بخشی از بازدهی که باید نصیب افراد عادی شود، نصیب افرادی می‌شود که احتمالا اطلاعات بیشتری را هم در اختیار دارند.

از این نظر، سازمان باید از سرمایه‌گذاران عادی حمایت کند و به آنها بگوید که استراتژی تک‌سهم خریدن را رها کنند و از کانال صندوق‌ها یا سبدگردان‌ها سهام بخرند. برخی از این سرمایه‌گذاران پول‌های زیادی را در اختیار دارند و می‌توانند سبدهای اختصاصی برای خود از طریق شرکت‌های سبدگردان ایجاد کنند. به نظر من، باید نظارت روی صندوق‌های مشترک بیشتر شود تا به سمت سیاست‌های ریسکی حرکت نکنند.

عمده افرادی که وارد بورس می‌شوند، نهایتا دو یا ۳ درصد بالاتر از سود بانکی را به خاطر ریسک بالاتر مطالبه می‌کنند و هیجان جدیدی هم به زندگی آنها وارد می‌شود. ما پیش از این هیجان‌های دیگری هم داشته‌ایم. مثلا با افزایش تورم گمان می‌کردیم پولدار شده‌ایم، درحالی که چیزی غیر از توهم پولی نبوده است. مردم کشور در سه دهه اخیر تجربه نکرده‌اند که در عین انجام معاملات، شاهد تورم نباشند. به‌طور دائمی، بخشی از سود آنها را تورم ایجاد کرده است. از نظر روان‌شناختی، شاید با این وضع آسایش بیشتری هم احساس کرده باشند. اما در یک سال اخیر، شرایطی داشته‌ایم که تورم کاهش یافته و حتی در بعضی ماه‌های سال منفی بوده است. بنابراین سود کسب‌شده از محل تورم اکنون بسیار کم شده است. باید شرایطی فراهم شود که افراد سود دو یا سه‌درصدی مطمئن بالاتر از بانک را کسب کنند و شاید سازمان بهتر است به سمتی برود که سبدهای صندوق‌های مشترک را محدودتر کرده و سهام ریسکی را از دارایی آنها خارج کند.

راه طولانی ورود سرمایه‌گذاران قدرتمند خارجی

یکی دیگر از خوش‌بینی‌های اقتصادی فعلی، ورود سرمایه‌گذار خارجی است. تقریبا همه کارشناسان معتقدند بازار سرمایه بیشترین ظرفیت را برای جذب این سرمایه‌گذاران دارد. اما نکته نگران‌کننده این است که آیا زیرساخت‌های لازم برای ورود سرمایه‌گذار خارجی فراهم است؟ محمد فطانت می‌گوید: بحث سرمایه‌گذاری خارجی از طریق بازار سرمایه مقوله‌ای است که پس از مدت‌های طولانی مطرح شده است. در این شرایط، نه‌تنها در بورس، بلکه در کل اقتصاد کشورمان زیرساخت لازم برای ورود این نوع سرمایه‌گذار وجود نداشته است.

بنابراین، آنچه اهمیت دارد تلاش برای آمادگی هر چه بیشتر است. در این خصوص، بازار سرمایه در ایجاد زمینه‌ها و ساختارهای مختلف از جمله فناوری، دستورالعمل‌ها، ارتباطات و بازاریابی پیشگام است. دلیل این امر نیز همان‌طور که اشاره شد، جوان بودن نیروهای فعال و نخبه در این بازار است. بدون شک باید حجم زیادی از فعالیت‌ها انجام شود تا شرایط برای ورود سرمایه‌گذار فراهم شود. از ساده‌ترین مسائل که ارائه صورت‌های مالی به زبان انگلیسی است تا بحث‌های استانداردهای بین‌المللی حسابداری که باید به‌صورت بین‌المللی یا همان IFRS و… انجام شود. در میان این برنامه‌ریزی‌ها، مصوبات بسیار مناسبی نیز در شورای عالی بورس گذرانده شده است.

بر این اساس، برای تمامی نهادهای مالی که در کشورمان فعالیت می‌کنند بستر مناسب برای جذب سرمایه‌گذار خارجی فراهم شده است. همچنین، برای نهادهای مالی بین‌المللی نیز این امکان فراهم است که بتوانند در داخل کشورمان مجوز فعالیت دریافت کنند. این نخستین گام مهم در زمینه جذب سرمایه‌گذار خارجی محسوب می‌شود. نکته دوم آن است که ما برای بازار سرمایه زمانی را مشخص کرده‌ایم که در آن زمان، بازار آمادگی لازم را برای جذب سرمایه‌گذار خارجی به‌صورت مشخص و با اعلام عمومی خواهد داشت. این امر در قالب یک همایش بین‌المللی انجام خواهد شد و در حال برنامه‌ریزی برای اجرای آن هستیم.

دکتر عبده‌تبریزی می‌افزاید: اجازه دهید چند نکته را به این بحث اضافه کنم. به منظور توسعه فضا برای جذب سرمایه‌گذار خارجی باید روند محتاطانه‌ای دنبال شود. عمده اعضای شورای عالی بورس نیز بر این مساله تاکید دارند، زیرا ورود سرمایه‌گذاران خارجی در شرایط نامناسب، ممکن است بر نرخ ارز نیز اثرات نامطلوبی بر جا گذارد. بنابراین، این ضرورت حس می‌شود که مسائل ارزی حل شود و بازار آتی ارز هم راه‌اندازی شود.

در واقع، اگر سرمایه‌گذار خارجی اطمینان لازم را داشته باشد که می‌تواند حاشیه سود واقعی، یعنی مستقل از نوسانات نرخ ارز، چهار یا پنج‌ درصدی را کسب کند، سرمایه به کشورمان وارد می‌کند. بر این اساس، ریسک اصلی سرمایه‌گذار خارجی نوسانات احتمالی نرخ ارز است. به این ترتیب، تشکیل بازار آتی ارز بخش مهمی از سیاست توسعه سرمایه‌گذاری خارجی است. در نتیجه باید هر چه سریع‌تر در بورس کالا یا هر جای دیگر بازار ارز راه‌اندازی شود.

نکته دیگری که در بحث ورود سرمایه‌گذار خارجی و به‌ویژه در حوزه اوراق بدهی اهمیت دارد، رتبه‌بندی است. به عبارت دیگر، مشابه نظامات حسابداری و اصول شرکت‌داری (حاکمیت شرکتی)، نظامی برای رتبه‌بندی نیز باید ایجاد شود. به نظر می‌رسد رتبه‌بندی نظامی نیست که خود در کشورمان بتوانیم آن را عرضه کنیم؛ بنابراین، مشابه سایر نقاط دنیا و اقتصادهای نوظهور، باید از موسسات رتبه‌بندی بین‌المللی کمک بگیریم. علت این امر آن است که در اقتصادهای نوظهور، تعریف و تعیین نهادهایی که بتوانند به‌صورت بی‌طرف بحث رتبه‌بندی را انجام دهند، بسیار دشوار است. به علاوه، باید در نظر داشت که از دیدگاه نظارتی، سرمایه‌گذاران خارجی قدرتمندتر در فاز نخست وارد کشورمان نمی‌شوند؛ بنابراین بانک‌ها و سرمایه‌گذاران بزرگ در گام اول وارد نمی‌شوند، زیرا تا زمانی که بخشنامه‌های لازم از طرف دولت‌های تابعه‌شان صادر نشود و نیز نگرانی از جرایم پرداختی مشابه جرایم پیشین رفع نشود، ریسک ورود به کشورمان را نمی‌پذیرند. به‌عنوان مثال، نهادی را می‌شناسم که کارمند آن بر حسب اشتباه ۲۰ میلیون یورو اوراق ارزی کشورمان را خریداری کرده بود و پس از آن، آن نهاد ۷۸۰ میلیون یورو جریمه پرداخت کرد. بر این اساس، فضای نگران‌کننده‌ای که پیش از رفع تحریم‌ها وجود داشته است، باعث می‌شود که وارد شدن شرکت‌های بزرگ به عرصه سرمایه‌گذاری در ایران با تاخیر انجام شود. به این ترتیب، نهادهایی که در فاز نخست برای سرمایه‌گذاری وارد می‌شوند، ضعیف‌تر هستند و حتی یکی از نگرانی‌ها نیز از همین جا نشأت می‌گیرد. به عبارت دقیق‌تر، هرچند شرکت‌های تامین سرمایه و سایر نهادهای مالی ما کوچک هستند، اما این شرکت‌ها نباید گرفتار نهادهای خارجی ضعیف‌تر از خود شوند. بنابراین، بحث نظارت مقام ناظر شامل سرمایه‌گذار خارجی نیز می‌شود، زیرا صف اول سرمایه‌گذاران خارجی به اصطلاح «پهلوان‌پنبه»های خارجی هستند و پس از آن نهادهای بزرگ و قدرتمند ورود پیدا می‌کنند. در این شرایط، نهاد ناظر باید به نحوی برنامه‌ریزی کند که ورود سرمایه‌گذاران به تدریج باشد؛ به‌طوری که مالکیت سهام به‌صورت مرحله به مرحله در اختیار سرمایه‌گذار خارجی قرار گیرد و در کوتاه‌مدت نتوانند اکثریت سهام را در اختیار گیرند.

 

۰۷:۱۶:۲۳ دنیای اقتصاد: در حالی که نرخ تورم نقطه به نقطه در پایان مرداد ماه به ۶/ ۱۲ درصد رسیده است، علائمی از بازگشت رکود به اقتصاد ایران به چشم می‌خورد. رشد ناچیز ۶/ ۰ درصدی در آخرین فصل سال گذشته، کاهش ۱۲ درصدی فروش و کاهش ۸ درصدی تولید در بنگاه‌های بزرگ صنعتی در بهار امسال، تخصیص ناچیز بودجه عمرانی در ماه‌های آغاز سال و همچنین احتمال آغاز لغو تحریم‌های اقتصادی از پایان امسال یا شروع سال آینده همه از شواهدی است که حاکی از آن است که حتی اگر رشد اقتصادی مثبتی در سال جاری محقق شود، رشد ناچیزی خواهد بود. شرایط رکودی فوق‌الذکر بسیاری را به این تصور غلط رهنمون ساخته است که عامل شرایط رکودی، استمرار سیاست‌های ضدتورمی دولت است و اکنون که دولت موفق شده نرخ تورم را به مرزهای یک‌رقمی رهنمون سازد، باید سیاست کنترل تورم را رها کند و در مقابل سیاست انبساطی را برای ایجاد رونق اقتصادی در پیش بگیرد. در تحلیلی که در «باشگاه اقتصاددانان» ارائه شده است، ضمن بررسی شرایط فعلی اقتصاد ایران، نسبت به سیاست‌های پولی و مالی انبساطی پیش از موعد هشدار داده و تاکید شده است در شرایطی که عوامل سمت عرضه از جمله تحریم‌های اقتصادی عامل بروز رکود هستند، سیاست‌های تحریک تقاضا تاثیری جز افزایش دوباره نرخ تورم نخواهد داشت.

۰۷:۱۵:۱۱ گروه مسکن، هاجر شادمانی: رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران با اعلام خبر سیر صعودی معاملات خریدوفروش مسکن در تهران طی مرداد ۹۴ گفت: در ۱۳ روز اول شهریور در شهر تهران ۶۰۴۲ قرارداد خرید و فروش و ۸۴۳۲ قرارداد اجاره منعقد شد. عقبایی با بیان اینکه در شهریور ۹۴ در مجموع ۱۴ هزار و ۸۹۹ قرارداد در شهر تهران بسته شد، گفت: همچنین در مرداد ۹۴ در شهر تهران ۱۴ هزار و ۳۵۵ قرارداد خرید و فروش داشتیم و ۲۰ هزار و ۵۹۵ قرارداد اجاره هم بسته شد.

وی با اشاره به اینکه کل قراردادها در مرداد سال ۹۴ در شهر تهران به رقم ۳۵ هزار و ۹۲۴ رسید، افزود: در مقایسه با تیر ۹۴ شاهد رشد قراردادها در مرداد ماه امسال بودیم.

رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به اینکه در تیرماه ۹۴ در شهر تهران ۱۲ هزار و ۸۹۸ قرارداد خرید و فروش و ۱۹هزار و ۷۴۶ قرارداد اجاره منعقد شد، گفت: در شهر تهران از ابتدای سال سیر صعودی را در معاملات خرید و فروش داشتیم البته در تیرماه به دلیل ماه مبارک رمضان نسبت به ماه‌های دیگر با کاهش حجم خرید و فروش آپارتمان روبه‌رو بودیم. عقبایی با اشاره به آمار خرید و فروش مسکن در کل کشور گفت: در ۱۳روز اول شهریور معاملات خرید و فروش مسکن در کل کشور به رقم ۳۶ هزار و ۵۲۳ قرارداد و اجاره نامه به ۲۹ هزار و ۸۰۳ قرارداد رسیده است. وی تصریح کرد: در مجموع در کل کشور در ۱۳روز اول شهریور ۶۹ هزار و ۴۱۷ قرارداد داشتیم همچنین در مرداد امسال ۸۶ هزار و ۷۶۲ قرارداد خرید و فروش و ۷۱ هزار و ۷۹۲ قرارداد اجاره به ثبت رسید. رئیس تحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به اینکه در مرداد ۹۴ در کل کشور هم مانند تهران در حجم معاملات خرید‌وفروش سیر صعودی نسبت به تیرماه داشتیم اما معاملات مسکن در بخش اجاره طی مردادماه نسبت به تیر کاهش داشت، گفت: در مجموع می‌توان گفت روند انجام معاملات املاک در کشور سیر صعودی داشته است.

 

۰۷:۱۳:۳۳ دنیای اقتصاد: محمدباقر نوبخت روز گذشته اعلام کرد دنبال کردن خروج اقتصاد ایران از رکود از طرف تحریک تقاضا منطقی نیست. با این موضع‌گیری رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تمام اضلاع تیم اقتصادی دولت بر این موضوع به اجماع رسیدند که خروج از رکود از طرف تقاضا صورت نمی‌گیرد. در صورتی که این باور عملیاتی شود، مشاهده می‌شود که دولت از طریق سیاست‌های انبساطی خروج از رکود را دنبال نمی‌کند.

سخنگوی هیات دولت روز گذشته در یک نشست خبری درباره تحریک تقاضا برای افزایش رشد اقتصادی گفت: فراموش نکنید وقتی تقاضا تحریک می‌شود که به حد کافی عرضه وجود داشته باشد. مانند این است میهمان دعوت کنیم ولی برای او غذا فراهم نکرده باشیم. وی ادامه داد: ما نمی‌توانیم بی‌جهت تقاضا را تحریک کنیم ولی برخی صنایع مانند مسکن این ظرفیت را دارد. نباید فراموش کرد برای خروج از رکود، مهار تورم را باید داشته باشیم. زمانی قیمت‌ها لحظه‌ای افزایش می‌یافت. اینها با برنامه و با دقت در حال بررسی است که درست کردن یک چیز با خراب کردن سایر مسائل همراه نشود. پیش از این نیز علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی، ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی و مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیس‌جمهوری بارها اعلام کرده بودند رکودزدایی از طرف تقاضا امکان‌پذیر نیست. هم اکنون با موضع‌گیری نوبخت می‌توان اعلام کرد که تمام اضلاع اقتصادی دولت روی این موضوع به اجماع رسیده‌اند که مسیر رکودزدایی از طرف تقاضا عبور نمی‌کند. اما این موضع‌گیری از این جهت اهمیت دارد که محمدباقر نوبخت ریاست سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی را نیز بر عهده دارد و اگر این باور که مسیر رکودزدایی از طرف تقاضا عبور نمی‌کند عملیاتی شود مشاهده می‌شود که دولت از طریق سیاست‌های انبساطی خروج از رکود را دنبال نمی‌کند.

در شرایطی این اجماع میان اعضای تیم اقتصادی دولت حاصل شده است که کارشناسان ۵ موضوع گشایش در تجارت بین‌المللی، ثبات اقتصاد کلان، بهبود فضای کسب‌وکار، نظام تامین مالی و فعالیت‌های پیش‌ران محورهای اصلی خروج اقتصاد ایران از رکود معرفی شدند. بررسی‌ها نشان می‌دهد افزایش حجم پول با هدف تحریک تقاضا در شرایط حاضر نمی‌تواند منجر به افزایش رشد اقتصادی شود؛ زیرا ضربه اولیه، عوامل سرایت‌دهنده و عوامل زمینه‌ساز در ایجاد رکود سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ تماما در سمت عرضه اقتصاد عمل کرده‌اند و کاهش درآمد قابل تصرف خانوارها و کاهش پس‌انداز و سرمایه‌گذاری (سمت تقاضا) عواملی بودند که منجر به انتقال رکود در طول زمان شدند. بنابراین تحریک تقاضا در شرایطی که همچنان سمت عرضه اقتصاد با محدودیت‌هایی از جمله تامین مالی، واردات مواد اولیه و کالاهای سرمایه‌ای و عدم قطعیت‌های مختلف مواجه است، تنها منجر به افزایش سطح عمومی قیمت‌ها خواهد شد و نمی‌تواند منجر به تحرک تولید شود. بر همین اساس افزایش حجم پول نخواهد توانست منجر به رونق تولید و در نتیجه افزایش درآمد خانوارها از محل اشتغال شود و بالعکس با ایجاد تورم، رفاه خانوارها را کاهش خواهد داد. در این شرایط کارشناسان ۴ عامل اصلی خروج اقتصاد ایران از رکود را شناسایی کرده‌اند؛ «عواملی که می‌توانند تکانه اولیه را برای خروج از رکود ایجاد کنند»، «عواملی که سازوکار رشد ایجاد شده در یک بخش را به سایر بخش‌های اقتصاد منتقل می‌کنند»، «محرک‌های جانبی و عوامل تشدیدکننده‌ای که می‌توانند منجر به افزایش رشد اقتصادی شوند» و همچنین «عواملی که رشد ایجاد شده را در طول زمان منتقل خواهد کرد»، ۴ عامل مذکور هستند.

اما باید توجه داشت رفتار بروز رکود و رفتار خروج از رکود لزوما متقارن نیست. بنابراین نمی‌توان دنباله وقایع و سازوکارهای ایجاد رکود را معکوس کرد تا به راهکار خروج از رکود رسید. لازم است در چارچوب طرح شده و با توجه به ظرفیت‌های اقتصادی موجود، جهت‌گیری خروج از رکود را تعیین کرد. از آنجا که رکود سمت تقاضا به تبع عوامل سمت عرضه ایجاد شده، در درمان بیماری اقتصاد در مرحله حاضر، نباید به شیوه‌های به‌کار گرفته شده در بیماری رکود سمت تقاضا متوسل شد. این جهت‌گیری‌ها دارای تفاوت ماهوی با سیاست‌هایی است که برای خروج از رکود سمت تقاضا و با وجود تورم یک رقمی طراحی می‌شوند.

 

۰۷:۱۳:۲۱ شمار سناتورهای حامی توافق اتمی ایران به ۴۲ نفر رسید

۰۷:۱۲:۰۳ عربستان «کانال سلمان» را برای دور زدن تنگه هرمز در یمن احداث می‌کند

 

۰۷:۰۶:۱۷ صالحی سخنان جلیلی را رد کرد: آمریکا در آلماتی، حق غنی سازی ایران را نپذیرفت

رئیس سازمان انرژی هسته‌ای تأکید کرد که حق غنی‌سازی در هیچ یک از مذاکرات ۱+۵ از سوی آمریکایی‌ها به رسمیت شناخته نشد تا اینکه در گفت‌وگوی مسقط آمریکایی‌ها حق غنی سازی ایران را به رسمیت شناختند.

 

۰۷:۰۱:۴۶ حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر امروز (سه شنبه) در دیدار آقای هاینس فیشر رئیس جمهور اتریش، با اشاره به دشمنی دولت آمریکا با انقلاب اسلامی به دلیل از دست دادن منافع خود در ایران، دنباله‌روی برخی کشورهای اروپایی از سیاستهای خصمانه آمریکا در قبال ایران را غیر منطقی خواندند و خاطرنشان کردند: البته اتریش جزء این دسته از کشورها نیست و لازم است مقامات دو کشور برای تقویت هر چه بهتر روابط برنامه‌ریزی و پیگیری کنند.

به گزارش «انتخاب»، حضرت آیت الله خامنه‌ای در این دیدار، هدف اصلی «انقلاب اسلامی» را تأمین خیر و سعادت برای مردم ایران و تمام انسانها در سایه «پیمودن راه خدا، حاکمیت عقل و ایمان توأم با عمل» خواندند و افزودند: البته این رویکرد خیرخواهانه ما دشمنانی نیز در سطح بین‌الملل دارد که به‌دنبال جنگ افروزی و به جان هم انداختن ملتها هستند، اما ایران، دوستان خوب و صمیمی بسیاری در میان دولتها و ملتها دارد.

رهبر انقلاب با اشاره به دشمنی غیر منطقی برخی کشورهای اروپایی با ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفتند: «انقلاب اسلامی»، ایران را که به‌طور کامل در اختیار آمریکاییها بود، از آنها گرفت، و همین مسئله علت دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی است، اما دنباله‌روی برخی کشورهای اروپایی از آمریکا، غیر عقلایی و بی مبناست، البته اتریش، جزء این کشورها نیست.

ایشان با تأکید بر اهمیت برنامه ریزی برای تقویت روابط دو کشور، در پاسخ به سؤال آقای فیشر درباره آینده روابط ایران و کشورهای اروپایی، گفتند: تاکنون صحبتهایی از طرف دولتهایی اروپایی مطرح شده است، اما باید منتظر آثار عملی این اظهارات بود.

رهبر انقلاب در ادامه، به اقدامات و فسادآفرینی عوامل انحرافی در منطقه به نام اسلام، اشاره کردند و گفتند: اسلام آن چیزی نیست که این جریانها معرفی می‌کنند، بلکه اسلام بر مبنای منطقی محکم، ایمانی و عقلایی استوار است.

در این دیدار که آقای روحانی رییس جمهوری نیز حضور داشت، آقای هاینس فیشر رییس‌ جمهوری اتریش با تشکر از مهمان نوازی ایران، مذاکرات خود با مقامات ایرانی را خوب ارزیابی کرد و گفت: باید روی موضوعات و گفتگوها کار کنیم تا به توافق بیشتری دست یابیم.

رییس‌ جمهوری اتریش با ابراز خرسندی از نگاه مثبت رهبر انقلاب به اتریش، خاطرنشان کرد: گفتگوهای من با آقای روحانی گفتگوهای خوبی بود و ما نیز به آینده خوشبین هستیم.

وی افزود: اکنون فرصت جدیدی برای همکاریهای مشترک به وجود آمده است.

 

۰۷:۰۱:۳۳ دکتر حسن هاشمی شامگاه سه شنبه در حاشیه شانزدهمین کنگره سالانه ملی و ششمین کنگره بین المللی پژوهشی دانشجویان علوم پزشکی کشور در زنجان در گفت و گو با خبرنگاران با تاکید بر حمایت مقام معظم رهبری، رییس جمهوری و اعضای هیات دولت از تداوم اجرای طرح تحول نظام سلامت تصریح کرد: این رویداد از آرزوهای مردم و مسوولان ایران بوده است.
وی اظهار کرد: این طرح به یقین آینده خوبی دارد و اشکالات جزیی آن با هماهنگی بیشتر، همت بالاتر و نگاه ملی تر و نه بخشی حل می شود.
هاشمی از فعالیت های امیدوار کننده و بسیار خوب در مورد دارو و فناوری های مربوط به این بخش خبر داد و افزود: کارهای بسیار خوبی در این بخش در حال انجام است و هم اکنون شرکتی در بخش داروسازی کشور فعالیت می کند که سالانه بیش یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تولید دارد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: هم اکنون محققان روی داروها و فرمول های جدید تحقیق می کنند که طبق برنامه ریزی های انجام شده به تدریج تا آخر امسال به تولید می رسد.
وی از رونمایی داروهای جدید در سه هفته آینده در کشور خبر داد اما در مورد جزییات بیشتر آن ها سخن نگفت.

** تعاملات تحقیقاتی در دوران پسا تحریم گسترش می یابد
دکتر هاشمی با اشاره به رویدادهای متعدد پسا تحریم در کشور تصریح کرد: به نظر می رسد در این دوران این اطمینان باید در بین جوانان جهان ایجاد شود که ایران سرایی متمدن و با ظرفیت بسیار بالاست و از ظرفیت ها و زیبایی هایی گوناگون آن می توانند بهره مند شوند.
وی اظهار کرد: این مهم می تواند برای جوانان علاقه مند یک نقطه اتکایی برای تحقیقات بین المللی باشد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: دوران پسا تحریم و حضور محققان کشورهای مختلف در کشور به پیشرفت تدریجی کشور منتهی می شود و از سوی دیگر دانشجویان و محققان برجسته کشور نیز می توانند با تعاملات و حضور در مراکز علمی جهان توانمندی های ایران را در بخش های گوناگون معرفی کنند.
دکتر هاشمی روز سه شنبه به منظور شرکت در مراسم افتتاح شانزدهمین کنگره سالانه ملی و ششمین کنگره بین المللی پژوهشی دانشجویان علوم پزشکی کشور، بازدید از مراکز بهداشتی و درمانی شهرهای ابهر، صائین قلعه و زنجان به این استان سفر کرده است.

 

۰۶:۵۹:۴۸ به گزارش پایگاه خبری «پی ار نیوز» آمریکا، فتا در بیانیه ای ضمن اعلام حمایت خود از توافقنامه هسته ای ایران، گفت: این توافقنامه تاریخی کار آمدترین ابزار برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است.
به گفته وی، این توافقنامه که مبتنی بر راستی آزمایی است، جلوگیری از داشتن یک برنامه تسلیحاتی مخفیانه از سوی ایران را تضمین می کند.
وی افزود: این یک توافقنامه عالی نیست اما، مطمئنا بهترین توافقنامه ممکن برای حل مناقشه دیرینه بر سر برنامه هسته ای ایران است و اجرای آن تاثیری واقعی بر صلح و امنیت در خاورمیانه دارد و موجب تقویت امنیت جهانی می شود. من افتخار می کنم که به این توافقنامه در رای گیری کنگره رای مثبت بدهم.

 

۰۶:۵۸:۵۰ با اعلام حمایت ۳ سناتور دموکرات دیگر از توافق هسته ای با ایران، شمار سناتورهایی که از توافق هسته ای با ایران حمایت می کنند به ۴۱ نفر رسید.

به گزارش عصر ایران به نقل از رویترز سناتورها “ریچارد بلومنتال”، ” گری پیترز” و “ران وایدن” روز سه شنبه و همزمان با گشایش کنگره آمریکا پس از یک ماه تعطیلات تابستانی با صدور بیانیه های جداگانه از توافق هسته ای با ایران حمایت کردند.

یک سناتور دموکرات دیگر نیز با توافق اعلام مخالفت کرد. حمایت ۴۱ سناتور دموکرات از توافق هسته ای به این معنا است که جمهوریخواهان مخالف توافق هسته ای در سنا قادر نخواهند بود ۶۰ رای لازم برای رد توافق هسته ای را کسب کنند.

این میزان آرا تضمین کننده عدم توانایی کنگره برای سنگ اندازی در مسیر اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) با ایران است.

دموکرات ها در حالی از این توافق اعلام حمایت کردند که طبق اعلام قبلی برخی چهره های متنفذ جمهوریخواهان ، آنها قرار است روز چهارشنبه در واشنگتن گرد هم آیند و علیه تصویب توافق هسته ای در کنگره سخنرانی کنند.

دونالد ترامپ نامزد پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری در اردوگاه جمهوریخواهان پیشنهاد این گردهمایی را مطرح کرده است و برخی چهره های جمهوریخواه از جمله سارا پیلن فرماندار سابق آلاسکا نیز اعلام کرده است در این گردهمایی شرکت خواهد کرد.

هرید رید رهبر اقلیت دموکرات سنا پیشتر تهدید به ” فیلی باستر” کرده بود. فیلی باستر تاکتیکی سیاسی در کنگره آمریکا برای به تاخیر انداختن رای گیری درباره طرح ها و لوایحی است که بر سر آن اختلافات جدی بین دو حزب عمده آمریکا وجود دارد. این تاکتیک از طریق اقداماتی چون سخنرانی های طولانی و ارایه پیشنهاد های متمم از سوی نمایندگان مخالف رای گیری به اجرا در می آید و نتیجه آن تاخیر در رای گیری و سپری شدن مدت زمان قانونی آن است.

 

۰۶:۵۸:۲۳ هاینس فیشر رئیس جمهوری فعلی اتریش در بین سال های ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۲ ریاست پارلمان اتریش را به عهده داشت و او در این مدت نیز در این جایگاه به ایران سفر داشت.

 

۰۶:۵۷:۳۲ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، بالاترین مقام اجرایی ۱۵ ایالت آمریکا که فرمانداران هستند، امروز به «باراک اوباما» قول دادند که تحریم‌های ایالتی علیه ایران، کماکان پابرجا باقی خواهد ماند.

بر اساس گزارش رویترز، همه ۱۵ امضاء کننده این نامه، از اعضای حزب جمهوری‌خواه هستند.

در نامه آنها به اوباما آمده است: «جناب آقای رئیس‌جمهور، امروز به شما نامه می‌نویسیم تا مخالفت خود را با برنامه جامع اقدام مشترک که دولت شما اخیرا در خصوص آن با ایران و ۱+۵ مذاکره کرده، ابراز کنیم.»

در ادامه نامه می‌خوانیم: «اگر این توافق اجرایی شود به برداشته شدن تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای ایران منتهی می‌شود بدون اینکه ضمانتی باشد حرکت ایران به سمت بمب، متوقف و یا حتی کند می‌شود.»

فرمانداران اجرای توافق را به امنیت درون ایالتی خود هم گره زده‌اند و نوشته‌اند: «مردمان ایالت‌ها ما نسبت به ساکنان اسرائیل، در وضعیت ایمن‌تری نسبت به نتایج این توافق نخواهند بود.»

۱۵ فرماندار به بخش مربوط به خود در متن برجام هم اشاره کرده‌اند و گفته‌اند: «پاراگراف ۲۵ توافق ایران حکم می‌کند که دولت فدرال فعالانه همه ایالت‌ها را به برداشتن تحریم‌های ایالتی تشویق کند.»

فرمانداران ادامه داده‌اند: «در حالی که جان کری در مقابل اعضای کمیته امور خارجه مجلس اعلام کرد که این توافق به دلیل اینکه یک معاهده نیست، مانع اجرای قوانین دولتی نمی‌شود، ما نگران شدیم که دولت برای اجرای پاراگراف ۲۵ چه اقداماتی به کار خواهد بست.

فرمانداران با شفافیت، تکلیف اوباما را در قبال پاراگراف ۲۵ مشخص کرده‌اند و در انتها گفته‌اند: «بنا براین، می‌خواهیم پیش از هر تلاشی برای اجرایی کردن پاراگراف ۲۵ صراحتاً به شما بگوییم که ما قصد داریم مطمئن شویم که تحریم‌های ایالتی که هم‌اکنون در حال اجرا است، کماکان به قوت خود باقی خواهد ماند.

در پای این نامه، امضای فرمانداران آریزونا، آرکانزاس، فلوریدا، ایندیانا، لوئیزیانا، می‌سی‌سی‌پی، نیوجرسی، داکوتای شمالی، اوهایو، اوکلاهاما، کالیفرنیای جنوبی، داکوتای جنوبی، تگزاس، یوتا و ویسکانسین دیده می‌شود.

«جان بینر» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا هم ساعتی پس از اعلام موضع این فرمانداران، بیانیه‌ای صادر کرده و از تصمیم آنها «قویاً حمایت» کرده است.

در بیانیه حمایتی بینر آمده است: «هر فرمانداری باید مسئولیت تأمین امنیت آمریکایی‌ها را بر عهده بگیرد و من قویاً از آنهایی که تصمیم گرفته‌اند تحریم‌های ایالتی را علیه رژیم خطرناک ایران حفظ کنند، حمایت می‌کنم.»

جان بینر از فرصت بهره گرفته و بار دیگر به خاطر حمایت از توافق هسته‌ای، انتقاد شدید دیگری را متوجه باراک اوباما کرده و نوشته: «بر اساس توافق رئیس‌جمهور، می‌دانیم که ایران راه رسیدن به بمب را برای خود حفظ می‌کند.»

توافق اوباما اصطلاحی است که مخالفان اکثراً جمهوری‌خواه توافق شایع کرده‌اند و منظورشان این است که رئیس‌جمهور بعدی آمریکا، خود را ملزم به اجرای این توافق نخواهد دانست.

بینر در انتهای بیانیه خود گفته که اکثریت نمایندگان مجلس آمریکا از هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات در حال کار برای «جلوگیری از انعقاد توافقی بد با ایران» هستند.

 

۰۶:۵۷:۲۵ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، کاخ سفید روز سه‌شنبه با صدور بیانیه‌ای، رسما اعلام کرد در صورتی که کنگره آمریکا طرح «عدم پذیرش از توافق هسته‌ای» را تصویب کند، باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا آن را وتو می‌کند.

هرچند مقامات دولت آمریکا پیش از این هم این مسئله را اعلام کرده و برای رسیدن به حد نصاب لازم جهت حفظ حق وتوی رئیس‌جمهور تلاش کرده بودند، اما این اولین بار است که دولت اوباما رسما تصمیم خود را اعلام می‌کند.

کاخ سفید در این بیانیه با بیان اینکه رد توافق هسته‌ای در کنگره، «جامعه جهانی» را از نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران بازداشته و دست تهران را برای گسترش برنامه هسته‌ای باز می‌گذارد، تأکید کرده است که دولت آمریکا «قویا مخالف» قطعنامه عدم پذیرش توافق است.

بر اساس قانونی که اردیبهشت ماه امسال در کنگره تصویب شد، قانونگذاران آمریکایی تا روز ۲۶ شهریور برای اعلام نظر در مورد توافق زمان دارند. «اد رویس» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ماه گذشته طرح عدم پذیرش توافق هسته‌ای را به کنگره برد و قرار است به زودی در مورد آن رأی‌گیری شود.

در صورتی که این طرح تصویب شود، اوباما ۱۲ روز برای وتوی آن زمان خواهد داشت، که در آن صورت مخالفان توافق باید دو سوم نمایندگان کنگره را با خود همراه کنند تا بتوانند بر حق وتو غلبه کنند. این در حالی است که با اعلام حمایت بیش از ۳۴ عضو سنا، که ۱۰۰ عضو دارد، تلاش مخالفان توافق از حالا شکست‌ خورده است.

در بخشی از بیانیه اوباما آمده است: «تصویب این قطعنامه، ضربه‌ای مهلک به اعتبار آمریکا به عنوان یک رهبر دیپلماسی زده و نهایتا می‌تواند موجب ناکارامد شدن گزینه‌های اقدام نظامی شود.»

در این بیانیه دو صفحه‌ای ضمن تشریح برخی مفاد توافق هسته‌ای، کاخ سفید بار دیگر به اتهام‌زنی علیه ایران پرداخته است: «در حالی که نگرانی‌هایمان در مورد برنامه هسته‌ای ایران را با توسل به “برجام” مرتفع می‌کنیم، در عین حال دولت نسبت به حمایت ایران از تروریسم، نقش ثبات‌زدای آن در منطقه و نقض حقوق بشر کاملا هوشیار مانده و نگرانی‌های مشترکی در این رابطه با کنگره و مردم آمریکا دارد. به همین دلیل هم هست که ما به اجرای قدرتمند تحریم‌هایمان علیه این فعالیت‌ها ادامه داده و با به کارگیری ابزارهای یک و چندچانبه، همکاری نزدیکی با شرکای منطقه‌ای‌مان برای مقابله با آن‌ها خواهیم داشت.»

در پایان بیانیه کاخ سفید آمده است: «رئیس‌جمهور تصریح کرده است که هر مصوبه‌ای را که از اجرای موفق برجام جلوگیری کند، وتو خواهد کرد. اگر قطعنامه شماره ۶۴ (رد برجام)، به رئیس‌جمهور ارائه شود، رئیس‌جمهور قطعنامه را وتو می‌کند.»

۰۶:۵۶:۱۴ هیجان  زده  نشوید و بی محابا  خرید نکنید

۰۶:۵۵:۴۵ با  رسیدن  به  ۴۲ رای احتمال  فیلی باستر شدن  وجود  دارد و از ان  سو  بازار نیز از این  خبر تاثیر مثبت میگیرد ولی نه خیلی

۰۶:۵۵:۳۵ سلام  صبح  شما عزیزان بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم