خبر
در حاشیه بازار …
تحلیل خبر
بتا سهم – ۴:۳۰ سری به خبرهای سیاسی بزنیم … امروز خبرها کمتر است … یک مقاله جالب را از موسویان داشتیم که کنگره آمریکا بزرگترین تهدید برای موفقیت توافق هستهای استعضو پیشین تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان در یادداشتی با پرداختن به پیامدهای رد توافق هستهای در کنگره آمریکا نوشت: این توافق به تاثیرهای بسیار مثبتی در خاورمیانه و روابط ایران منجر خواهد شد.
اما خبرهای پیوستن سناتور ها جدی و جدی تر می شود . جف مرکلی سناتور ایالت اورگان آمریکا روز یکشنبه رسما از توافق هستهای با ایران اعلام حمایت کرد.مرکلی سی و یکمین سناتوری است که تاکنون حمایت خود را از توافق هستهای اعلام کرده است. تمامی این سناتورها دموکرات بودهاند. وی در بیانیهای که به این منظور صادر کرده، جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای را برای امنیت ملی آمریکا «هدفی حیاتی» خوانده و نوشته است که در این مدت متن برنامه جامع اقدام مشترک را به دقت خوانده، با کارشناسان و تحلیلگران اطلاعاتی گفتوگو کرده و نهایتا به این نتیجه رسیده است که «این توافق به نام برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، بهترین راهبرد موجود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است.»
این سناتور آمریکایی البته نوشته است که توافق هستهای دارای برخی کاستیها از جمله آزادسازی داراییهای ایران و همچنین رفع تحریمهای تسلیحاتی و موشکی پس از چند سال، است.با این وجود، وی با اشاره به برخی اظهارنظرها مبنی بر اینکه واشنگتن باید برای رسیدن به توافقی بهتر، بار دیگر مذاکرات را از سر بگیرد، نوشته است که «چشمانداز (تحقق) چنین مسئلهای بسیار ناچیز است. تمام شرکای ما در ۱+۵، معتقدند که این توافق خوبی است و قصد دارند تا زمانی که ایران به آن پایبند باشد، آنها هم به آن عمل کنند، با یا بدون ایالات متحده.»با نزدیک شدن به موعد اعلام نظر کنگره آمریکا در مورد توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵، شمار بیشتری از سناتورها و اعضای مجلس نمایندگان آمریکا نظر خود را به صورت رسمی اعلام میکنند.بر اساس قانونی که چند ماه قبل در کنگره آمریکا تصویب شد، نمایندگان این حق را یافتهاند که توافق هستهای را بررسی کرده و پس از دو ماه، که روز ۱۷ سپتامبر (۲۶ شهریور) به پایان میرسد، در صورت مخالفت با آن، طرح «عدم حمایت از توافق» را به تصویب برسانند.با توجه به اکثریت جمهوریخواه مجلسین آمریکا، تصویب طرح عدم حمایت تقریبا قطعی است، اما پس از آن باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا این امکان را خواهد داشت که آن مصوبه را وتو کند. بر اساس قوانین آمریکا، در صورتی که طرحی با آرای دو سوم نمایندگان تصویب شود، حق وتو از رئیسجمهور در آن موضوع سلب میشود، به همین جهت اوباما برای حفظ حق وتو، باید حمایت دستکم یک سوم از نمایندگان را از توافق، جلب کند.وی در سنا که ۱۰۰ عضو دارد، باید ۳۴ سناتور را با خود همراه کند، که با در نظر گرفتن ۳۱ حامی کنونی توافق، وی به نظر مثبت تنها ۳ سناتور دیگر، که به احتمال فراوان دموکرات خواهند بود، نیاز خواهد داشت. در سوی دیگر سناتور بنت هرچند اعلان رسمی از حمایت نکرده است اما به احتمال زیاد لباس شماره ی ۳۲ بازی برجام را خواهد پوشید … از ۴۴ سناتور دموکرات ۳۱ نفر اعلان حمایت و دو تن مخالفت کرده اند … بنابراین بصورت تخمینی ۱۱ نفر دیگر برای حمایت باقی مانده اند … برخی حرکت بعدی بازار را اگر قرار باشد حرکتی کند از این خبرها می دانند .
اما در تحولات اقتصادی مسعود نیلی ظهر امروز در سومین جلسه هیات نمایندگان پارلمان بخش خصوصی حضور یافت تا از تنگناها و دغدغههای اقتصادی دولت بگوید و اینکه با رفع تحریمها چه امکانات جدیدی پیش روی فعالان بخش اقتصادی قرار گرفته است.
مسعود نیلی در جمع فعالان اتاق بازرگانی به این نکته اشاره کرد که اقتصاد ما حداقل به سه دلیل نیازمند آن است که در سالهای آینده رشد اقتصادی پایدار داشته باشد که اولین آن اشتغال است،چرا که در بازه زمانی ۱۰ سال سالهای ۸۱ تا ۹۱ تغییرات خالص اشتغال صفر بوده است.نیلی در پاسخ به علت عدم رشد اقتصادی طی سالهای اخیر گفت: ۷ تنگنای اصلی در راستای عدم رشد اقتصادی وجود دارد. نخستین آن تنگنای مالی است که بعد از بحران ارزی سالهای ۹۰ و ۹۱ با آن روبرو شدهایم، به طور محسوس طی دو سال اخیر مشکل تامین مالی در بانکها و یک بعد دیگر آن بودجه دولت است که به دلیل کاهش شدید قیمت نفت با آن مواجهایم و عملکرد بودجه ما در سال ۹۴ تا پایان سال فاصله زیادی با رقم مصوبه مجلس خواهد داشت.وی مشکل دوم را کمبود و ضعف سرمایهگذاری در کشور دانست و گفت: ما در بخش سرمایهگذاری به ویژه انرژی و حمل و نقل با عقبافتادگی تاریخی مواجهایم و متوسط رشد سرمایهگذاری در سالهای ۷۶ تا ۸۳، ۸٫۹ درصد بوده در حالی که در دوره وفور درآمدهای نفتی این رقم به ۵٫۵ درصد رسیده است که بسیار اندک است.نیلی در بخش دیگری از سخنان خود به تورم دو رقمی اشاره کرد و گفت: وقتی سرمایهگذار خارجی برای ورود به کشور با تورم دو رقمی مواجه میشود سوالات زیادی برایش وجود دارد که ممکن است به سمت اقدامات کوتاه مدت سوق داده شود.مشاور رئیس جمهور همچنین کمبود تقاضای داخلی را عاملی برای استمرار رکود برشمرد و افزود: بخشی از انبارهای شرکتهای تولیدی مملو از کالا است و مشتریای برای آن وجود ندارد.نیلی همچنین به ۸ امکان جدید که با رفع تحریمها در اختیار ما قرار گرفته اشاره کرد و گفت: علاوه بر ارز حاصل از فروش نفت منابع ارزی جدید به منابع موجود کشور اضافه میشود در کنار آن امکان واردات بیشتر شده و به تعبیری هزینه دسترسی به بازارهای جهانی کاهش مییابد،در عین حال بانکهای ما امکان برقرار ارتباط با بانکهای جهانی را دارند که به نوعی هزینه انتقال پول هم کمتر میشود.وی همچنین به این نکته اشاره کرد که با لغو تحریمها ریسک سیاسی کشور ما و به نوعی ریسک اقتصادی کاهش مییابد.نیلی این نکته را هم مطرح کرد که برخلاف نگرانی برخی افراد در مورد پیامدهای لغو تحریم دولت خطوط قرمزی را هم در دوره پسا تحریم مد نظر دارد که نمونه آن نگرانی از آن است که نمیخواهیم بازار واردات شویم،که نفت صادر کنیم و کالای صرف وارد کنیم. ما باید صادرات با ارزش افزوده بالا و واردات در راستای تولید داشته باشیم.
وی خط قرمز دیگر دولت را قبضه کردن بازار،توسط سرمایهگذار خارجی عنوان کرد و گفت: این مساله در دوران پسا تحریم موجب تضعیف بخش خصوصی میشود که ممکن است دیگر نتواند کمر راست کند برای همین بخش خصوصی باید محور جذب سرمایهگذاری خارجی و صادرات باشد.
یکی دیگر از امارهایی که منتشر شده و نشان می دهد در رکود قرار داریم امار گمرک است . آمارهای گمرکی نشان میدهد که حجم صادرات در پنج ماهه نخست امسال به لحاظ ارزشی حدود ۱۶ درصد و حجم واردات نیز کمتر از ۲۰ درصد کاهش داشته است. این آمار نشان میدهد که تراز بازرگانی ایران با اختلاف کمی بین واردات و صادرات در پنجمین ماه سال نیز همچنان مثبت است. به گزارش خبرنگار ایسنا، در پنج ماهه نخست امسال صادرات ایران کمتر از ۳۹ هزار تن بوده است که ارزش آن به حدود ۱۷ میلیارد دلار میرسد. براین اساس میزان صادرات طی پنج ماهه نخست امسال به لحاظ وزنی بیش از هفت درصد و از نظر ارزشی کمتر از ۱۶ درصد کاهش داشته است. این آمار نشان می دهد که همچنان اقلام عمده صادراتی ایران شامل محصولات پتروشیمی و گازی میشود. براین اساس طی این مدت به ترتیب گازهای نفتی، پروپان مایع شده، قیر نفت، پلیاتیلن گرید، بوتان مایع شده، محصولات آهن یا فولاد، اوره، متانول، روغنهای سبک و محصولات نیمه تمام از آهن یا فولاد غیرممزوج، ۱۰ قلم عمده واردات را تشکیل میدهد. بر اساس آمار گمرک میزان واردات طی پنج ماهه کمتر از ۱۴ میلیون تن واردات انجام شده است که ارزش آن به کمتر از ۱۷ میلیارد دلار میرسد. براین اساس واردات در پنج ماه ابتدایی امسال نسبت به سال گذشته به لحاظ وزنی کمتر از ۱۶ درصد و به لحاظ ارزشی کمتر از ۲۰ درصد کاهش یافته است. اقلام عمده وارداتی در این مدت همچون ماههای گذشته شامل مواد غذایی از جمله ذرت دامی، برنج، کنجاله سویا، لوبیای سویا و دانه گندم میشود. پس از آن بیشترین واردات مربوط به ماشینآلات از جمله قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل، ماشینها و دستگاههای بهم فشردن و …، ماژول نمایشگر، مکملهای دارویی و وسائل نقلیه میشود.
در خبرهای صنعتی مدیرعامل ایران خودرو: کمپین “خرید خودرو صفر ممنوع” مردمی نیست و از سوی یک جریان خاص مدیریت میشود یکهزارع گفت برخی میخواهند به واسطه کمپین، توقعات از دولت را بالا ببرند. بزودی اعلام میکنیم که کدام خودروها چه زمانی و با چه قیمتی به ایران می آیند. این کمپین گذرا است و دوامی ندارد؛ خودرو با کمپین ارزان نمیشود/ نباید این طور تصور شود که میتوان با پول پژو و پراید، خودروهای فولکس و فیات را خریداری کرد.
و اما در دلار به نظر با این روند که دولت در پیش گرفته امرو دلار دولتی ۳۰۰۰ می شود و کم کم به دلار ۳۴۰۰ و بالاتر باید اعتماد کرد .
در بازارهای جهانی اغاز منفی بود . نفت کم شده بود و مس نیز سقوط کرد . به نظر خبرخوبی برای روز دوشنبه بازار نیست .
گروه تحلیل گری بتا سهم
۹ شهریور ۹۴