خبر
در حاشیه بازار …
تحلیل خبر
بتا سهم – ۴:۳۰ روزهای پر خبری را داریم …
در حوزه سیاسی … مهم ترین خبر بازگشایی همزمان سفارت ایران و انگلیس است که با سفر وزیر خارجه انگلستان به تهران مطرح شده است . پایگاه خبری العربی الجدید به نقل از منابع بریتانیایی اعلام کرد که سفارت انگلیس در تهران هفته آینده یکشنبه بازگشایی میشود.به گزارش فارس، پایگاه خبری العربی الجدید به نقل از منابع آگاه بریتانیایی اعلام کرد که سفارت انگلیس روز یکشنبه (۲۳ آگوست) در تهران بازگشایی میشود. گاردین نوشت: فیلیپ هاموند به عنوان نخستین وزیر خارجه انگلیس پس از ۱۴ سال به ایران سفر می کند تا سفارت این کشور در تهران را بازگشایی کند. مراسم بازگشایی سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن همزمان با تهران است .مقامات وزارت امور خارجه انگلستان، رئیس و شماری از اعضای گروه دوستی پارلمانی انگلیس و ایران در این مراسم حضور دارند.
در بحث های سیاسی یک سناتور دیگر دموکرات از توافق جامع اتمی با ایران حمایت کرد. جو دانلی، سناتور ایالت ایندیانا روز سه شنبه حمایت خود را از این توافق اعلام کرد
به گزارش هیل، او در بیانیه ای گفته است به رغم آنکه درباره مقاصد ایران سوالاتی دارد، حاضر است به توافق فرصت موفقیت دهد. سناتور «کلیر مککاسکیل»، اعلام کرد در رأیگیری ماه آینده کنگره به سند پایانی مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ رأی موافق خواهد داد. مککاسکیلبیست و ششمین نمایندهای است که به جمع موافقان «برنامه جامع اقدام مشترک» یا «برجام» پیوسته است. با این اوصاف، باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا برای اطمینان از دوام حکم وتوی خود در صورت رد سند برجام در کنگره به حمایت ۸ نماینده دیگر کنگره نیاز خواهد داشت.نمایندگان کنگره آمریکا به دنبال رد «برنامه جامع اقدام مشترک» یا «برجام» با استناد به قانونی پیشتر تصویب شده در آن کشور هستند. اوباما گفته در صورت رد این سند رأی کنگره را به موجب اختیارات خود وتو خواهد کرد.مطابق مفادی قانونی که پیشتر به تصویب رسیده، نمایندگان در صورت کسب دو سوم آراء (۶۷ رأی) میتوانند وتوی اوباما را باطل کنند. این به معنای آن است که در صورت حمایت ۳۴ قانونگذار در مجلس سنا، این نهاد آمریکایی قادر به ابطال وتوی رئیسجمهور آمریکا نخواهند بود.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از آسوشییتدپرس؛ “نانسی پلوسی،” رهبر اقلیت دموکراتها در مجلس نمایندگان آمریکا اظهار داشت نمایندگان دموکرات رای لازم را برای حمایت از تصمیم احتمالی “باراک اوباما،” رئیس جمهور این کشور، در وتوی مخالفت کنگره با توافق هستهای ایران دارند.
پلوسی در این باره گفت: اگر این رایگیری همین امروز انجام شود حمایت کافی برای غلبه “اوباما” بر مخالفان وجود دارد. برای حمایت از توافق هستهای ایران رای مثبت ۱۴۶ نماینده دموکرات مورد نیاز است؛ اما تاکنون کمتر از ۶۰ نفر حمایت خود را از آن اعلام کردهاند.
پلوسی از اعلام نظر درباره تعداد نمایندگان موافق خودداری کرد؛ اما گفت به نتیجه مثبت آن اعتماد دارد. اظهارات پلوسی در حالی عنوان شد که نمایندگان جمهوریخواه درباره گزارش آسوشیتدپرس مبنی بر توافق محرمانه آژانس با ایران درباره شرکت بازرسان ایرانی در بازرسی از تاسیسات هستهای ابراز نگرانی کردند.
روند رای گیری درباره توافق هسته ای در کنگره آمریکا نیز تشریح شده است که جمهوری خواهان برای به تصویب رساندن قطعنامه مخالفت با توافق هسته ای در سنا باید در رأی گیری رویه ای (Procedural Vote) اولیه، موافقت ۶۰ عضو سنا را به دست آورند تا این قطعنامه امکان به رأی گذاشته شدن را پیدا کند. در مرحله بعد، آن ها به ۵۱ رأی نیاز خواهند داشت تا قطعنامه مذکور را تصویب کنند و تا ۱۷ سپتامبر (۲۶ شهریورماه) برای این کار فرصت دارند. با توجه به رویه متفاوت مجلس نمایندگان و نبود چالشی جدی در آن، پیش بینی می شود چنین طرحی به آسانی در این مجلس تصویب شود.
در صورتی که قطعنامه رد توافق هسته ای در هر دو مجلس کنگره به تصویب برسد، اوباما وعده داده برای جلوگیری از اجرایی شدن آن از حق وتو استفاده کند. اگر اوباما چنین کاری کند، مخالفان او تلاش خواهند کرد وتوی وی را بی اثر سازند. بدین منظور، آن ها به جلب موافقت دو سوم نمایندگان در هر دو مجلس نیاز خواهند داشت. برای بی اثر کردن وتوی رئیس جمهور، با این فرض که همه اعضای جمهوری خواه به لغو وتو رأی دهند، باید ۴۴ نماینده از ۱۸۸ نماینده دموکرات مجلس نمایندگان نیز آنان را همراهی کنند.
در سوی دیگر در خبرها داشتیم بازرسی از پارچین توسط خود ایران انجام میشود. نمونهگیری داخل سایت به هفت مورد محدود خواهد بود .براساس خبرهای غیررسمی و متن توافق محرمانه میان آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران، آژانس در بازرسی از مراکز حساس ایران، از بازرسان ایرانی استفاده خواهد کرد.خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده براساس توافق محرمانه آژانس و ایران، آژانس به ایران اجازه می دهد از کارشناسان ایرانی برای بازرسی از مراکزی مانند پارچین (مجتمع حساس در نزدیکی تهران) استفاده کند. این بازرسی در رسانه های غربی به عنوان “خودبازرسی” توصیف شده است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران در تیرماه گذشته “نقشه راه” را برای تحقیق درباره برنامه هسته ای ایران امضا کردند.امضای این نقشه راه همزمان با توافق هسته ای ایران و گروه ۱+۵ انجام شد.
براساس این توافق ها، صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران تضمین می شود و در مقابل، تحریم ها علیه تهران برداشته می شود.کاخ سفید اعلام کرد به آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازرسی از سایت های ایران اعتماد دارد.به گزارش عصرایران به نقل از خبرگزاری ها، این اظهار نظر کاخ سفید در واکنش به خبرهایی است که می گوید آژانس به ایران اجازه می دهد به وسیله کارشناسان ایرانی از مراکز مشکوک به انجام فعالیت های هسته ای بازرسی انجام دهد و به نوعی، ایران خودبازرسی داشته باشد.
رئیسجمهور آمریکا در نامهای به قانونگذاران دموکرات وعده داد که واشنگتن، پس از تصویب توافق هستهای نیز، فشارهای اقتصادی علیه ایران را ادامه داده و گزینههای نظامی را باز نگه خواهد داشت. خلاصه صحبت های اوباما این موارد است: توافق هسته ای با ایران همه مشکلات ما با ایران را حل نمی کند/ رژیم ایران خطرناک و سرکوبگر است و از سازمان های تروریستی حمایت می کند/ امنیت شرکای ما در منطقه از جمله متحد ما اسرائیل را تهدید می کند/ تاکید می کنیم که آمریکایی هایی که به صورت غیرمنصفانه در ایران بازداشت شدند باید آزاد شودند/ این توافق یکی از مهمترین اهداف امنیتی ما یعنی جلوگیری از دستیابی ایران به بمب هسته ای را برآورده می سازد. خبرگزاری صداوسیما/ اوباما (۲): توافق موجب نظارت همیشگی بر تاسیسات هسته ای اعلام شده ایران می شود و بازرسان به تمام زنجیره تامین هسته ای ایران دسترسی خواهند داشت/ هر کاری که بتوانم انجام می دهم تا برای کنگره و مردم آمریکا روشن سازم که این توافق سزاوار حمایت است/ من به عنوان فرمانده کل در استفاده از نیروی نظامی در زمانی که نیاز باشد،درنگ نمی کنم.
شمخانی هم در مورد برجام گفت مراحل پایانی بررسی برجام درشورای امنیت ملی طی میشود.ملاحظاتی دربرجام اعمال میشودکه درارتباطتنگاتنگ بامجلس،این سندبه نتایج مطلوب میرسد
در خبرهای منطقه ای حزب جمهوریت خلق ترکیه از رئیس جمهور این کشور خواست تا پس از ناکامی احمد داود اوغلو،تشکیل کابینه را به این حزب واگذار کند.
در خبرهای سیاسی اقتصادی هیلاری کلینتون نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در خصوص حفاریهای اکتشافی نفت فلات قاره در قطب شمال موضعی مخالف با باراک اوباما رئیس جمهور دموکرات این کشور اتخاذ کرد. کلینتون سهشنبه در صفحه توییتر خود نوشت: «قطب شمال یک گنجینه منحصر به فرد است. با توجه به سطح کنونی دانش ما، حفاری در این منطقه کار درستی نیست».
با توجه به مصوبه شورای پول واعتبار،بانک مرکزی به میزان اضافه برداشت ناشی ازتسهیلات تکلیفی بانک ها (در مقطع پایان سال ۱۳۹۳) به انهاخط اعتباری بانرخ معادل متوسط نرخ سودتسهیلات تکلیفی سال جاری اعطا نمود. این خبرمیتوانددرکاهش نرخ سودبانکی موثرباشد.در سوی دیگر در حوزه اقتصادی … بدهی دولت به بانک ها حدود ۱۰۴ هزار میلیارد تومان می بآشد ولی دولت هنوز سیاستی را برای بازپرداخت بدهی هایش به سیستم بانکی اجرا نکرده است
بدهی بانک ها به بانک مرکزی متقابلا حدود ۸۵ هزار میلیارد تومان است
بدهی وزارت خانه های مسکن و نیرو به پیمانکاران به ترتیب حدود ۵ هزار میلیارد تومان و ۲۵ هزار میلیارد تومان می باشد.
بدهی وزارت نفت به سازندگان تجهیزات وزارت نفت حدود ۵٫۵ میلیارد دلار یا ۱۷ هزار میلیارد تومان می باشد و بااحتساب بدهی وزارت نفت به سایر پیمانکاران ، بدهی این وزارتخانه به ۳۰ هزار میلیارد تومان می رسددر مجموع دولت بالغ بر ۱۶۰ هزار میلیارد تومان به بانک ها و پیمانکاران بدهکار است.
پرداخت این حجم بدهی و خروج از رکود کشور مستلزم اتخاذ سیاست های مالی مناسب است حذف یارانه نقدی ،افزایش نرخ مجدد حامل های انرژی ،جلوگیری از فرار مالیاتی با اتصال سیستم بانکی به سیستم مالیاتی افزایش عوارض خروجی از جمله سیاست های مالی پیشنهادی است
بحث پرداخت بدهی پیمانکاران با اوراق خزانه مطرح شده است . که بیشتر برای مپنا و برخی دیگر از انهاست . مدیرعامل فرابورس ایران در مورد انتشار اسناد خزانه اسلامی در فرابورس توضیح داد: این اوراق با کمک وزارت اقتصاد و سازمان بورس مراحل نهایی خود را طی میکند تا در آینده نزدیک با عاملیت بانک ملی و بازارگردانی شرکتهای تامین سرمایه در بازار ثانویه فرابورس کار خود را آغاز کند.
وی با بیان اینکه این اسناد پذیرهنویسی ندارد و به پیمانکاران اختصاص داده میشود، توضیح داد: شروع راهاندازی بازار اسناد خزانه اسلامی، شروع اولین معامله ثانویه در این بازار خواهد بود یعنی پیمانکارانی که فکر میکنند به نقدینگی نیاز دارند، میتوانند این اسناد را در بازار عرضه کنند و به کسی واگذار کنند که به این اوراق نیاز دارد.
وی به مزیت انتشار اوراق اسناد خزانه اسلامی اشاره و خاطرنشان کرد: یکی از مزایای این بازار این است که با ورود این اوراق، نرخ بازده مورد انتظار دارایی بدون ریسک در بازار کشف میشود همچنین سررسید این اوراق ۲۳ اسفندماه ۱۳۹۴ خواهد بود و وزارت امور اقتصادی و دارایی به آخرین دارندگان اوراق در روز قبل از ۲۳ اسفندماه، ۱۰۰۰ میلیارد تومان پرداخت خواهد شد.
مدیرعامل فرابورس ایران ادامه داد: این اوراق سود ماهیانه، سه ماهه و شش ماهه نداشته و صرفاً ارزش اسمی پرداخت میشود لذا ابزار بسیار جذابی برای سرمایهگذاران و تحلیلگران است که میتواند به تحلیلهای مالی شرکتهای سرمایهگذاری کمک کند.هامونی با بیان اینکه این اوراق به صورت یک ساله منتشر میشود، افزود: فرابورس پیشنهاد داده است که کمیتهای به عنوان کمیته انتشار اسناد خزانه اسلامی تشکیل شود تا جلسات هفتگی برگزار شده و حجم و سررسید اوراق متناسب با شرایط بازار در آن تعیین شود.
در مورد شرایط اقتصادی کشور … براساس آمارهای ارائه شده حجم کل نقدینگی کل کشور در پایان تیرماه ۱۳۹۴ به رقم بی سابقه ۸۱۶٫۰۰۰ میلیارد تومان رسیده است . که نسبت به اسفند ماه سال ۱۳۹۳ (۷۸۲٫۰۰۰ میلیارد تومان) ۳۴٫۰۰۰ میلیارد تومان افزایش داشته است. این مقدار یعنی ماهانه ۸٫۵۰۰ میلیارد تومان افزایش در کل حجم نقدینگی . از آنچائیکه شتاب افزایش نقدینگی در ماههای پایانی سال بیشتر خواهد شد، با محاسبه ساده یعنی ششماه ضریب ۸٫۵۰۰ میلیارد تومان و دو ماه ۱۷٫۰۰۰ میلیارد تومان ، حجم کل نقدینگی کشور به مبلغ ۹۰۱٫۰۰۰ میلیارد تومان خواهد رسید. این رقم در مقایسه با رقم پایان اسفند سال ۱۳۹۳ از افزایشی معادل ۱۵٫۲ درصد برخوردار خواهد بود که تقریباً معادل نرخ تورم می باشد. بنابر این به نظر می رسد کهاین محاسبه سرانگشتی بسیار محتاطانه باشد. با این ترتیب این مقادیر برای اقتصاد بیمار کشور ما که انتظار رشد را باید شاهد باشد، می تواند بسیار مخرب باشد. تورم به طور ساده می تواند یکی از آثار مخرب حجم بسیار بالای نقدینگی باشد. حال دولت مردان ما با این حجم از نقدینگی چه خواهند کرد ، معلوم نیست.
اما در یک خبر جالب مهم که تغییر رویکرد را نشان می دهد بانکها مکلف به افشای اطلاعات حساب بانکی به سازمان مالیاتی شدند
با ابلاغ رئیس جمهور و به منظور شفافیت فعالیتهای اقتصادی، بانکها و موسسات مالی و اعتباری موظف شدند، اطلاعات مربوط به جمع گردش و مانده سالانه انواع حسابهای بانکی اشخاص حقیقی و حقوقی را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهند.
اطلاعات «مالی، پولی، اعتباری و سرمایهای» افراد شامل گردش همه حسابهای بانکی، تسهیلات بانکی و همچنین گردش مالی سهام و «سایر اوراق بهادار» از جمله اطلاعاتی است که بر اساس این قانون تازه باید در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گیرد. بر اساس این قانون، همچنین اطلاعات مربوط به خرید و فروش ارز و سکه طلا، بیمهنامهها، خرید و فروش داراییها، کالاها و خدمات، واردات و صادرات کالاها، و همچنین قراردادهای فعالیتهای تجاری پیمانکاری و «هر گونه خدمات» در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار خواهد گرفت. در همین حال حسین وکیلی، معاون سازمان امور مالیاتی، روز یکشنبه، ۱۷ خرداد، از ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی سالانه در ایران خبر داده و نبود اطلاعات کامل را از جمله مشکلات این سازمان برای جلوگیری از فرار مالیاتی اعلام کرد.
در حوزه پتروشیمی … مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی با بیان اینکه در طی سالهای تحریم، ما از بازار محصولات پتروشیمی اروپا غایب بودیم، اضافه کرد: با رفع تحریم ها درهای بازار اروپا برای ما باز شده و محموله های پتروشیمی ایران روانه این بازار خواهد شد.
شریفی خاطرنشان کرد: اما باید توجه داشت که در طول سال های تحریم، شرکت های بزرگی توانستند جای ایران را در بازار اروپا در اختیار بگیرند، بنابراین، باز پس گیری سهم خود در این بازار، سخت خواهد بود.
وی با بیان آنکه در گذشته حدود ۳۰ درصد محصولات پتروشیمی به اروپا صادر می شد، گفت: میزان فعلی صادرات محصولات پتروشیمی به منطقه اروپا بسیار ناچیز (حدود ۰٫۱ درصد از کل صادرات) است،
مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی اضافه کرد: البته ما در طول این سال ها، ساختار شرکت های خود در اروپا را حفظ کرده ایم و هم اکنون در صدد بازنگری و احیای آنها هستیم.
شریفی با بیان اینکه در حال حاضر، تعدادی متقاضی از اروپا داریم، افزود: تلاش ما این است که با رفع تحریم ها سهم سابق خود در بازار اروپا را در کوتاه مدت بازپس گرفته و همانند گذشته ۳۰ درصد محصولات خود را به این بازار صادر کنیم.
و اما امروز بررسی بازارهای جهانی خود یک بخش مجزاست …
ریزش قیمت کامودیتی نفت و شاخص بورسهای جهان برای چندمین روز پیاپی و البته شاخص بورس چین در این هفته بیش از ۱۳ درصد ریزش داشت.
دیشب در خبرها بود که شبکه تلویزیونی سی ان ان در خبری فوری اعلام کرد شاخص سهام داو جونز در بورس نیویورک آمریکا به پائین ترین حد خود در سال دوهزار و پانزده رسیده است.
از سوی دیگر بازارهای بورس کشورهای عربی دوازده میلیارد دلار از ارزش خود را از دست دادند.
به گزارش شبکه تلویزیونی المیادین، زیان بورس های کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و مصر از دوازده میلیارد دلار فراتر رفت.
شش بورس کشورهای عضو شورای همکاری و بورس مصر هفته گذشته را با ضررهای هنگفت به پایان رساندند.
بورس های دوبی، قطر و کویت در هفته گذشته متحمل بیشترین ضررها شدند. ارزش بورس های این کشورها با دوازده میلیارد دلار زیان به هزار و شصت میلیارد دلار رسید.
بورس قطر به تنهایی سه میلیارد و هشتصد میلیون دلار از ارزش خود را از دست داده است.
قیمت نفت هم برای اولین بار به زیر ۴۰ دلار سقوط کرد … افزایش ذخایر این هفته نفت در آمریکا ۲٫۶ میلیون بشکه برخلاف پیش بینی ها مبنی بر کاهش ۰٫۶ میلیون بشکه در این عامل موثر است .
نگرانیها در باره رشد اقتصادی چین و افزایش ارزش ین در پی انتشار گزارش نشست اخیر کمیته سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا، سبب افت بورس توکیو برای سومین روز متوالی شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از توکیو، انتشار گزارش نشست کمیته سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا در روز چهارشنبه امیدواریها برای عادی سازی سیاست پولی این بانک را کاهش داد و چشم انداز آینده دلار را محدود کرد.
انتشار این گزارش سبب افت ۳/۵ درصدی بورس شانگهای و افت ۰/۴۵ درصدی بورس لندن در آغاز معاملات روز پنجشنبه هم شد.
اتفاق دیگری هم رخ داد و ان کاهش ارزش پول ملی برخی کشورهاست … کارشناسان می گویند اقدام کشورهای با اقتصاد نوظهور در کاهش ارزش پول ملی خود در برابر دلار ، نشان می دهد جنگ ارزها از همین حالا آغاز شده است.
به گزارش شبکه خبری فرانس ۲۴،اقدام بانک مرکزی چین در کاهش پی در پی ارزش یوان،واحد پول ملی چین، در برابر دلار آمریکا در هفته گذشته که در سه نوبت انجام گرفت ، برخی دیگر ازکشورهای جهان را واداشت تا آنها نیز به چنین اقدامی دست بزنند.
ویتنام ، قزاقستان از جمله کشورهایی هستند که در روز های گذشته ارزش پول ملی خود را در برابر دلار کاهش داده اند. ارزش پول ملی ، روسیه ،ترکیه و برزیل نیز در برابر دلار به شدت کاهش یافته است.
در دلار داخل نیز بهنظر این اتفاق کم کم دارد رخ می دهد و دلار رو به صعود است و امروز به نظر دلار دولتی به بالای ۲۹۹۰ میرسد و دلار اصلی به ۳۴۰۰ نزدیک می شود .
در مورد اخرین قیمت های بازارهای جهانی قیمت نفت به زیر ۴۰ دلار هم رسید ولی در نهایت بالای ۴۰ بسته شد . اما مس ۵۰۵۳ دلار ، روی ۱۷۵۸ و سرب ۱۶۹۲ دلار بودند . الومینیوم نیز ۱۵۱۹ دلار بود .
کار بسیار سخت است …
گروه تحلیل گری بتا سهم
۳۱ مرداد ۹۴