اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اخبار بازار امروز ...(بخش اول)

میلاد خاندوزی
مرداد ۱۷, ۱۳۹۴
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

۰۷:۲۰:۳۸ پایان  بخش اول

 

۰۷:۲۰:۲۱ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته نیز به حرکت کج‌دار و مریز خود ادامه داد تا در نهایت به کارنامه‌ای بهتر از ۳۳۰ واحد افت در مقیاس هفتگی دست نیابد.

هفته گذشته معامله‌گران به صورت متناوب شاهد رشد و افت شاخص بودند و باوجود حمایت قوی از بازار در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه اما همچنان بورس تهران با افت ۳۳۰ واحدی معادل ۴۹/ ۰ درصد  مواجه شد تا به این ترتیب در میانه ماه پنجم سال بازدهی بازار سهام رقم ۳/ ۶ درصد را نشان دهد؛ رقمی که حداقل ۵ درصد کمتر از بازدهی بدون ریسک بازار پول است.

در بازار سهام آنچه در هفته گذشته بار دیگر آزاردهنده بود، وضعیت نامناسب شرکت‌ها و تعدیل‌های منفی پی در پی آنان بود. وضعیت نامناسب اقتصاد کشور به ویژه رکود فرسایشی اخیر در اغلب صنایع مهم موجب شده است اکثر شرکت‌ها مانند ایران خودرو ناتوان از فروش محصولات خود باشند. در این میان کاهش قیمت‌های جهانی نیز بخشی دیگر از بازار را هدف گرفته است که در این بخش شرکت‌هایی نظیر ارفع در هفته گذشته تن به تعدیل منفی دادند.  بحران عراق و مشکلات صادرات سیمان به این کشور نیز هفته گذشته دامنگیر برخی شرکت‌های سیمانی بود. ضمن اینکه در همین حال رفتار وزارت نفت نیز در برخورد با شرکت‌های پالایشگاهی و پتروشیمی در کنار رکود سنگین به عاملی دیگر برای تداوم رکود فعالیت شرکت‌های بورسی بدل شده است.

در این شرایط به نظر می‌رسد بازار باوجود خوش‌بینی‌ها در مورد نتیجه مذاکرات تا پس از گزارش‌های ۶ ماهه و احتمالا تاثیرپذیری از گزارش‌های ۹ ماهه نتواند روند قوی را به نمایش بگذارد.

 در بازار چه خبر بود؟
در این میان بازار روز چهارشنبه هفته قبل بازاری با رویکرد متعادل بود که در نهایت به رشد ۵ واحدی شاخص کل منجر شد. شاخص در این روز در نهایت در رقم ۶۶ هزار و ۴۵۱ واحد آرام گرفت. بازار روز چهارشنبه همچنین بازار بسیار کم‌حجمی نیز بود به گونه‌ای که ارزش معاملات در بورس و فرابورس به بیش از صد میلیارد تومان نرسید.  در بازار چهارشنبه در گروه فلزی ذوب‌آهن اصفهان برنامه افزایش سرمایه خود را از محل تجدید ارزیابی دارایی ثابت و ماشین‌آلات اعلام کرد. اکثر فعالان بازار در مورد مقرون به صرفه بودن تجدید ارزیابی دارایی‌های شرکت از محل ماشین‌آلات به دلیل افزایش هزینه استهلاک و کاهش سود تردید دارند. این افزایش سرمایه باید پیش از انجام مجوز سازمان بورس را دریافت کند. در گروه پتروشیمی، معاون پتروشیمی وزیر نفت به مناسب بودن نرخ خوراک ۱۳سنتی تاکید کرد.

۰۷:۲۰:۰۵ گروه بورس- سلیمان کرمی: پس از ثبت رشدهای حباب‌گونه سال ۹۲ و رسیدن بازدهی بازار سهام از ابتدای آن سال به بیش از ۱۳۵ درصد در میانه دی ماه، بیش از ۲۰ ماه از روند نزولی قیمت‌ها در این بازار می‌گذرد.‌ نگرانی از افت قیمت‌های جهانی و ابهامات مذاکرات هسته‌ای، مسیر کاهشی بازار سهام را تشدید کرد. با این حال، فصل مجامع را می‌توان مهم‌ترین زمان بررسی کارنامه سودآوری شرکت‌ها در یک سال مالی دانست. کارنامه امسال شرکت‌های بورسی کاملا بر نامناسب بودن سودآوری‌ها تاکید می‌کند.

مشکل جدی بانک‌ها، عدم ارائه صورت‌های مالی از سوی شرکت‌های پالایشی، وجود انباشت در شرکت‌های کالایی مانند سیمان و خودرو، استعفای مدیرعامل مخابرات چند روز قبل از تشکیل مجمع سالانه و همچنین کاهش سودآوری شدید شرکت‌های گروه فلزات اساسی از جمله مواردی است که کارنامه را تیره می‌کند. در این شرایط، در حالی که عوام یا خواص بازار امیدواری زیادی را برای رشد شاخص پس از رسیدن به توافق هسته‌ای داشتند، فشار عوامل بنیادی ذکرشده مانع از این عامل شد. با این حال، به عقیده کارشناسان همچنان روند بلندمدت بازار سهام مثبت ارزیابی می‌شود و می‌تواند پایان دوران رکود را نوید دهد.

مجامع در یک نگاه
پیرو آمادگی شرکت‌های بورسی برای برگزاری مجامع عادی سالانه در هفته آخر تیر، تراکم این مجامع را شاهد بودیم.‌ به همین منظور «دنیای‌اقتصاد» نیز به بررسی روند تقسیم سود در این مجامع و همچنین سودآوری شرکت‌ها در سال مالی گذشته برای بیش از ۳۰۰ شرکت بورسی پرداخته است. بر این اساس، مقدار سودی که شرکت‌های بورسی میان سهامداران تقسیم کرده‌اند، ۶۹ درصد سود محقق‌شده سال مالی آنها است. در این بین، شرکت‌هایی وجود دارند که در یک سال با زیان مواجه شده‌اند و در نتیجه سودی نصیب سهامداران این شرکت‌ها در این مجامع نشده است. همچنین شرکت‌هایی وجود دارند که با وجود سوددهی در سال مالی گذشته، بنا به نظر سهامداران عمده از دادن سود خودداری کرده‌اند تا با انباشت سود بتوانند روند رو به بهبودی در آینده در پیش گیرند.

از سوی دیگر، نسبت سود تقسیم‌شده به سود خالص به دست آمده در یک سال در برخی شرکت‌ها به بیش از ۱۰۰ درصد نیز می‌رسد؛ البته این موضوع در مجامع سال‌های گذشته نیز مشاهده شده است. هیات مدیره این شرکت‌ها برای راضی نگه داشتن سهامداران اقدام به پرداخت بخشی از سود‌های انباشته سال‌های گذشته می‌کنند؛ برای مثال در نمادی مانند «سدور»، مقدار سود تقسیم‌شده، ۷۰ درصد از سود خالص محقق‌شده توسط شرکت در سال مالی بیشتر است. صنایع بورسی نیز بازه درصد تقسیم سود از ۰ تا ۱۰۰ درصد سود محقق‌شده را پوشش می‌دهند. در این میان، صنایع کوچک بورسی مانند محصولات چوبی سودی برای ارائه در مجامع در اختیار نداشتند. این صنعت با تک نماد «چفیبر» همچنان در زیان به سر می‌‌برد. از سوی دیگر، صنعت زراعت با تک نماد «زمگسا» تا ۱۰۰ درصد سود محقق‌شده را به سهامداران پرداخت کرده است. زیرمجموعه گروه بانکی بورس تهران به طور میانگین تا ۴۰ درصد سود محقق شده را میان سهامداران خود تقسیم کرده‌اند. این در حالی است که مقدار تقسیم سود در سال گذشته در این گروه بزرگ بورسی عدد ۷۰درصد را نشان می‌دهد. این موضوع را می‌توان بر اساس اخبار به دست آمده درباره این گروه کاملا قابل توجیه دانست.

فشار نفت، بحران پالایشی
نمود افت قیمت نفت را کاملا می‌توان در روند نزولی سودآوری گروه پالایشی مشاهده کرد. نمادهای این گروه با مشکل کیفی‌سازی محصولات مواجه بودند، این موضوع بسته شدن گاه حدود ۱۲ ماه نمادهای این گروه را به دنبال داشت. در ماه‌های پایانی سال ۹۳ شرکت‌های پالایشی با شرکت پالایش و پخش برای به تعویق انداختن ۵ ساله طرح کیفی‌سازی توافق کردند. با این حال، سقوط قیمت نفت گرچه قیمت مواد اولیه این شرکت‌ها را کم کرده بود، اما قیمت محصولات این شرکت‌ها نیز به شدت کاهش یافته بود. این موضوع در کنار بحث‌هایی درباره کمتر بودن قیمت‌های پیشنهادی پالایش و پخش نسبت به قیمت‌های انتظاری شرکت‌های پالایشی سودآوری این شرکت‌ها را به شدت کاهش داد. به این ترتیب، شاهد کاهش ۶۵درصدی سود پالایش نفت اصفهان و همچنین کاهش ۷۷ درصدی سود خالص پالایش نفت بندر عباس نسبت به سال ۹۲ هستیم.

با همه اینها تاکید بر سیاست عدم خام‌فروشی در دولت، امیدواری برای توسعه این صنعت همراه با حمایت‌های احتمالی را به وجود آورده است. از سوی دیگر، انتظار می‌رود محصولات این شرکت‌ها با اجرای طرح‌های کیفی‌سازی روند رو به‌ بهبودی داشته باشند. این موضوع می‌تواند بهبود سودآوری این شرکت‌ها چه از منظر فروش داخلی یا فروش خارجی را به دنبال داشته باشد.

مشکل ساختار مالی بانک‌ها
از ماه‌های پایانی سال ۹۳ اخباری مبنی بر مشکلات تامین منابع از سوی بانک‌ها به گوش می‌رسید. در این شرایط، بانک‌ها به بنگاه‌داری در شرکت‌های زیرمجموعه متهم شدند، این موضوع باعث شد که حتی اخباری مبنی بر فروش شرکت‌های زیرمجموعه بانک‌ها از سوی بانک مرکزی نیز منتشر شود. رئیس بانک مرکزی به مشکلات جدی تامین منابع از سوی بانک‌ها در آن زمان اشاره کرد. این موضوع باعث شد که بانک‌ها از پرداخت سود‌های بالا مشابه سال‌های گذشته منع شوند. در حالی که در ماه‌‌های ابتدایی سال جاری تاحدودی توجه به این مساله کم شده بود، اما با انتشار صورت‌های مالی ضعیف از سوی بانک پارسیان، اعلامیه مبنی بر الزام این بانک توسط بانک مرکزی بر تقسیم تنها ۱۰ درصد از سود محقق‌شده، مجددا نگرانی‌ها را در این گروه به اوج خود رساند.

در حالی که تحریم‌های بین‌المللی در سال‌های اخیر بر ساختار بانکی و همچنین پول ملی باعث شده بود، بانک‌ها امکان تبادل پول با خارج از کشور را نداشته باشند. بر این اساس، رفع تحریم‌های بین‌المللی می‌تواند به سودآوری این شرکت‌ها کمک کند. این در حالی بود که پس از اعلام توافق، مجامع ضعیف این گروه مانع رشد قیمت سهام آنها شد. در این شرایط، بانک‌ها به طور میانگین ۴۰ درصد از سود محقق‌شده در سال ۹۳ را میان سهامداران تقسیم کرده‌اند. در این میان، بانک پارسیان و پست بانک ایران بدون تقسیم سود مجمع را پشت سر گذراندند. بانک اقتصاد نوین و همچنین بانک سینا نیز به ترتیب با پرداخت ۷۰ و ۸۰ درصد سود خالص سال ۹۳، صدرنشین این گروه هستند.

«فلزات» روی مدار نزولی
از دیگر گروه‌های بورسی که در سال گذشته و به خصوص در سه ماه ابتدایی سال جاری مشکلات زیادی را تجربه کرده‌اند، فلزات اساسی است. ضعف اقتصادهای بزرگ جهانی مانند چین، بر موج ریزشی قیمت جهانی کالاها که با افت قیمت نفت شروع شده بود، افزود. به این ترتیب، کاهش پیش‌بینی سود توسط این شرکت‌ها انتظار می‌رفت. در ادامه، نمادهای بزرگ زیرمجموعه گروه فلزات اساسی برای تشکیل مجامع سالانه متوقف شدند. صورت‌های پیش‌بینی سال ۹۴ بر اساس عملکرد فصل بهار در روزهای توقف این نمادها روی کدال منتشر شد. در این میان، افت شدید سودآوری در میان بیشتر نمادهای زیرمجموعه این گروه به چشم می‌خورد. برای مثال نماد «فولاد» افت بیش از ۶۵ درصدی سود را به بازار انعکاس داد. این نماد در روزهای پیش از توقف، افت قیمتی شدیدی را تجربه کرد، این موضوع در کنار تقسیم سود ۴۵ تومانی به ازای هر سهم (۹۷درصد سود خالص سال ۹۳) می‌‌‌تواند مانع از افت بیشتر قیمتی در بازگشت این سهم به بازار شود. ملی مس ایران نیز پیش‌بینی درآمد هر سهم خود را کاهش داد. در این شرایط، افت ۳۵ درصدی سود خالص این شرکت نسبت به اولین پیش‌بینی‌های این شرکت در سال ۹۳ مشاهده می‌شود.

سیگنال‌های منفی از دیگر صنایع
بررسی روند دیگر صنایع بورسی نیز بر روند کاهش سودآوری این شرکت‌ها اشاره دارد. در گروه شیمیایی کاهش قیمت محصولات و همچنین کاهش مقدار فروش مانع از رسیدن شرکت‌ها به پیش‌بینی‌های خود شده است. در این خصوص، پتروشیمی پردیس بر اساس عملکرد ۹ ماهه، پیش‌بینی سود هر سهم برای سال مالی منتهی به شهریور ۹۴ را ۱۲ درصد کاهش داد.

رکود بازار مسکن در کنار عدم دسترسی به بازارهای هدف مانند عراق (به دلیل مشکلات امنیتی ناشی از حضور تروریست‌ها) گروه سیمان را دچار معضل کرده است. در این شرایط، اخباری مبنی بر توقف کار تعدادی از کوره‌های شرکت‌های سیمانی به گوش می‌رسد. اخبار مجامع این شرکت‌ها نیز به انباشت سیمان در انبار شرکت‌ها اشاره دارد، این موضوع باعث شده است که سیمانی‌ها مقدار فروش خود را با دادن تخفیف در نرخ محصولات، افزایش دهند. از نکات جالب گروه می‌توان به تقسیم سودهای بیش از سود خالص در برخی شرکت‌های زیرمجموعه اشاره کرد. برای مثال نمادهای «ستران»، «سدور»، «سخزر» و «سبجنو» سودهایی بیش از سودهای خالص محقق‌شده در سال ۹۳ را به سهامداران پرداخت کرده‌اند. به نظر می‌رسد هیات مدیره این شرکت‌ها به دنبال جلب رضایت سهامداران با توجه به عملکرد ضعیف شرکت، پرداخت این سود‌ها را در دستور کار خود قرار داده‌اند. مخابرات نیز در ماه‌های اخیر بسیار خبرساز بوده است.

در ابتدا در روزهای پیش از مجمع عمومی سالانه استعفای مدیرعامل این مجموعه رقم خورد. ضعف در انجام طرح‌های توسعه‌ای و حاصل شدن سودی ثابت در سال‌های گذشته، اعتراض سهامداران را به دنبال داشت. در ادامه نیز اخباری مبنی بر شروع واگذاری این شرکت بزرگ بورسی به گوش رسید اما به نظر می‌رسد در شرایط کنونی این کار صورت نپذیرد. با این حال، سهامداران بار دیگر در حدود ۹۰ درصد از سود محقق‌شده توسط این شرکت را در مجمع عمومی دریافت کردند. گروه خودرویی در سال‌های گذشته با مشکلات موجود مانند دسترسی به قطعات (در پی تحریم‌های بین‌المللی) و همچنین سودهای سنگین تسهیلات بانکی گرفته‌شده، در کنار افزایش هزینه‌ها و کاهش مقدار فروش مواجه بوده است.

در این شرایط، سودآوری این گروه روند رو به بهبودی را نسبت به سال‌های گذشته نشان می‌دهد. برای مثال نماد «خودرو» نسبت به سال ۹۲ رشد چشمگیر و سودآوری داشته است. این نماد در مجمع عمومی تنها ۳ درصد از سود محقق‌شده خود را به سهامداران اختصاص داد. گرچه اخبار حول کاهش قیمت و همچنین کاهش مقدار فروش در زیرمجموعه‌های این گروه است اما بازگشت هیات‌های خودروساز اروپایی روزهای بهتری را برای این صنعت نوید می‌دهد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/909767/#ixzz3iBj04Mft

 

۰۷:۱۹:۵۰ بنگاه‌های اقتصادی – مهتاب رحمتعلی: مدیر‌عامل تامین سرمایه امین از راه‌اندازی نخستین صندوق پروژه ایران به ارزش ۴ هزار میلیارد ریال خبر داد.

علی سنگینیان در این خصوص گفت: این صندوق به منظور تامین مالی ساخت یکی از نیروگاه‌های شرکت مپنا راه‌اندازی شده و واحدهای آن تا یک ماه آینده عرضه خواهد شد. وی همچنین از عرضه یک هزار میلیارد ریال اوراق سلف استاندارد نفت کوره و عرضه ۵ هزار میلیارد ریال اوراق سلف استاندارد متانول توسط تامین سرمایه امین خبر داد و افزود: این اوراق به درخواست شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی عرضه می‌شود.

وی سود این اوراق را ۲۴ تا ۲۸ درصد به‌صورت یک‌ساله پیش‌بینی کرد. مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین با اشاره به ضرورت برنامه‌ریزی برای دعوت از سرمایه‌گذاران خارجی گفت: سرمایه‌ها و سرمایه‌گذاران بزرگ به‌دنبال خرید بلوک‌های مدیریتی و تملک شرکت‌های ایرانی هستند.وی افزود: سرمایه‌گذاران خارجی بیشتر علاقه‌مند هستند که با همکاری یک شرکت ایرانی در بازار سرمایه ایران فعال شوند، بنابراین موضوع تاسیس صندوق‌های سرمایه‌گذاری خصوصی و همچنین جوینت ونچر شدن با آنها در دستور کار قرار گرفته است.

وی با اشاره به اینکه تامین سرمایه امین برای کمک به تسهیل تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران خارجی هم اکنون اطلاعات شرکت‌های غیر‌بورسی ایرانی را نیز جمع‌آوری کرده و به طرف‌های خارجی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در ایران ارائه می‌دهد، خاطر‌نشان کرد: عمده صنایعی که سرمایه‌گذاران خارجی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در آنها در ایران هستند و برای آن برنامه‌ریزی کرده‌اند در وهله اول صنایع غذایی با امکان رشد سریع و بالا همچون صنایع شکلات‌سازی، نوشابه، بیسکویت و… است و از سوی دیگر اولویت دوم آنها صنایع بزرگ غذایی است.مدیرعامل تامین سرمایه امین ادامه داد: به دلیل جمعیت بالای ایران، شبکه بهداشت و درمان گسترده و بالا بودن سهم هزینه‌های بهداشتی در سبد هزینه‌های خانوار صنایع دارویی و بهداشتی نیز برای سرمایه‌گذاران خارجی جذابیت مطلوبی دارد. به گفته وی اولویت چهارم سرمایه‌گذاران خارجی ساخت و ساز و صنایع ساختمانی است.

فرصت مناسب دولت برای انتشار اوراق بدهی ارزی فراهم است
مدیرعامل تامین سرمایه امین در پاسخ به سوالی درخصوص بازار اوراق بدهی ایران اعلام کرد: هم‌اکنون ایران یکی از کمترین نسبت‌های بدهی به تولید ملی را در جهان داراست و همین امر پتانسیل و فرصت مناسبی در اختیار دولت برای انتشار اوراق بدهی ارزی قرار داده است که با توجه به سابقه خوب ایران در انتشار این اوراق، استقبال از آن در بازارهای جهانی مناسب خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: البته این امر در صورتی است که اوراق بدهی منتشره توسط شرکت‌های بین‌المللی رتبه بندی شده و بعد در بازار عرضه شود.

دکتر سنگینیان در پاسخ به چرایی حضور گسترده تامین سرمایه‌ها در بازار اوراق بدهی و فراموش کردن دیگر خدمات خود در بازار تصریح کرد: دیگر خدمات عمده تامین سرمایه‌ها در بازار سرمایه به موضوع ارزش‌گذاری، پذیرش شرکت‌ها و مشاوره مالی باز می‌گردد که به‌دلیل درآمد کم و هزینه‌های بالای آن اغلب شرکت‌های تامین سرمایه به‌دنبال آن نیستند.وی کاهش درآمدهای دولت را یکی دیگر از دلایل تمایل دولت به استفاده از ابزار بدهی برای تامین مالی عنوان کرد و افزود: متاسفانه سهم کوچک بازار سرمایه ایران باعث شده است که دولتمردان اهمیتی به بررسی اثرات تصمیمات‌شان در بورس ندهند و همین امر موجب تصمیم اخیر بانک مرکزی درخصوص بانک‌ها شده است.سنگینیان درخصوص دلایل عدم حضور تامین سرمایه‌ها در بخش ساختمان تاکید کرد: طرح صندوق‌های زمین و ساختمان باوجود اصلاحات و تغییرات متعدد نتوانسته جذابیت بالایی برای تامین سرمایه‌ها ایجاد کند ضمن اینکه فعالان بازار ساختمان نیز به علت پیچیدگی‌های آن راغب به استفاده از این ابزار نیستند.

فعالان بازار به مسوولان بی‌اعتمادند
رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق درباره سیاسی شدن بازار ایران و دلایل تشدید این امر و اینکه چرا بازار پس از توافق روند مناسبی به خود نگرفت، تصریح کرد: اولین دلیل این امر بی‌اعتمادی فعالان بازار به سیاست‌گذاران و مدیران بازار است.

وی افزود: بازار اعتقاد ندارد که تصمیمات مسوولان بر اساس منافع آنها اتخاذ می‌شود و بر همین اساس هر تصمیمی که گرفته می‌شود در تالار شاهد بازخوردهای منفی آن هستیم.
وی همچنین با انتقاد از سیاست رشد تعداد سهامداران در بازار سرمایه اعلام کرد: متاسفانه استراتژی افزایش تعداد سهامداران درست نبوده و همین امر یکی از دلایلی است که موجب شده این روزها شاهد بازار منفی باشیم. در این نشست شهیدی، مدیرعامل شرکت کارگزاری امین آوید نیز بیان کرد: این کارگزاری با کسب رتبه چهارم در بین کارگزاری‌ها طی سال گذشته هم اکنون بازوی اجرایی شرکت تامین سرمایه امین در بازارگردانی اوراق بدهی است.

وی در ادامه با بیان اینکه صندوق سرمایه‌گذاری امین آوید نیز در سال ۹۳ از لحاظ بازدهی توانست رتبه اول را در بین صندوق‌های سرمایه‌گذاری از آن خود کند ادامه داد: بر همین اساس کارگزاری امین آوید برای سال جاری مجوز تاسیس صندوق ETF یکم امین آوید را از سازمان بورس دریافت کرد که به‌زودی واحدهای آن در بازار سرمایه عرضه خواهد شد.وی از تمرکز کارگزاری امین آوید بر معاملات آنلاین در سال ۹۴ خبر داد و افزود: این اقدام با استفاده از بسته‌های تشویقی و به منظور ارتقای سطح فرهنگ سهامداری در بین اقشار مختلف جامعه صورت می‌گیرد.

ثبت اولین شرکت پردازش اطلاعات مالی ایرانی در لندن
از سوی دیگر مدیرعامل شرکت نوآوران امین از راه‌اندازی سامانه انگلیسی انتشار اطلاعات مالی بازار سرمایه ایران برای استفاده سرمایه‌گذاران خارجی خبر داد. نوروزی گفت: این سامانه تمامی اطلاعات مالی شرکت‌های بورسی و فرابورسی ایرانی را به زبان انگلیسی در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهد.وی همچنین از راه‌اندازی سیستم جامع تهیه گزارش هوشمند شرکت‌های بورسی، فرابورسی و صنایع ایران خبر داد و گفت: این سیستم تمامی اطلاعات صورت‌های مالی را دریافت کرده و پس از پردازش در اختیار فعالان بازار قرار می‌دهد.وی همچنین از ثبت اولین شرکت پردازش اطلاعات مالی ایرانی در لندن خبر داد و گفت: این شرکت با همکاری یک شرکت انگلیسی فعالیت خود را در لندن آغاز خواهد کرد و هدف از تاسیس آن ارائه آخرین اطلاعات بازارهای مالی ایران در رسانه‌های انگلیسی زبان و سرمایه‌گذاران اروپایی است.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/909769/#ixzz3iBivnqqO

 

 

۰۷:۱۹:۳۱ گروه بنگاه‌ها: میرعامل هلدینگ سرمایه‌گذاری نفت، گاز و انرژی تامین (تاپیکو) با اشاره به توافقات هسته‌ای و تغییر فضای بین‌المللی، از برنامه ریزی این شرکت برای جذب سرمایه‌گذاری و شرکای خارجی در پروژه‌های این شرکت خبر داد و اظهار کرد: مجموعه تاپیکو برای جذب سرمایه‌گذار خارجی در اجرای پروژه‌های سیراف، فن‌آوران ۲ و آناهیتا اعلام آمادگی می‌کند.

محمود شیری در حاشیه نمایشگاه تامین اجتماعی، سرمایه‌گذاری و توسعه پایدار در جمع خبرنگاران، افزود: در زمان حاضر سرمایه‌گذارانی از آفریقای جنوبی و کویت آمادگی خود را برای شراکت در طرح‌های تاپیکو اعلام کرده‌اند. مدیرعامل هلدینگ تاپیکو با بیان اینکه ساخت پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس تاکنون بیش از ۳ میلیارد یورو هزینه در بر داشته است، گفت: این پروژه هم‌اکنون در مجموع ۳ فاز بیش از ۸۴ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.وی با اشاره به تمرکز بر راه‌اندازی یک ترین(خط) از سه ترین پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس، گفت: با راه‌اندازی فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا پایان سال جاری، ۱۲ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ و ۴ میلیون لیتر گازوئیل‌ یورو۴ در کشور تولید خواهد شد.

شیری افزود: با راه‌اندازی فاز یک این پالایشگاه بیش از ۷۰درصد از تاسیسات جانبی پالایشگاه همچون واحدهای یوتیلیتی، پست‌های برق، نیروگاه، آب شیرین کن و… راه‌اندازی می‌شود.
وی اضافه کرد: فازهای دوم و سوم این پالایشگاه نیز در فاصله چهار ماه پس از راه‌اندازی فاز اول در مدار فعالیت قرار خواهند گرفت.شیری از راه‌اندازی خط لوله ۳۸۰ کیلومتری خوراک پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس حد فاصل پارس جنوبی به بندر‌عباس خبر داد و گفت: براساس برنامه ریزی صورت گرفته همه تاسیسات جانبی یادشده برای راه‌اندازی فاز یک این پالایشگاه تا مهرماه امسال راه‌اندازی می‌شود، از این رو پیش‌بینی می‌شود فاز یک این پالایشگاه تا پایان امسال با ظرفیت فرآورش ۱۲۰ هزار بشکه میعانات گازی راه‌اندازی شود.مدیرعامل تاپیکو گفت: براساس بازنگری‌های صورت گرفته پالایشگاه ستاره خلیج فارس باید با بودجه ۸/ ۳ میلیارد یورو به پایان برسد.

در همین حال تاکنون ۲هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان از سرمایه این شرکت از سوی سهامداران پرداخت شده است و امیدواریم با رفع مسدودی حساب پالایشگاه در صندوق توسعه ملی از سوی بانک مرکزی و آزاد شدن ۶۵۰میلیون یورو، نیاز مالی این پروژه برطرف شود.وی با بیان اینکه نفت خام سبک پالایشگاه نفت آناهیتا از میدان نفتی دزفول شمالی تامین می‌شود، گفت: هم اکنون این طرح برای سه سرمایه‌گذار خود یعنی شرکت تاپیکو، صندوق سرمایه‌گذاری سازمان بازنشستگی کشوری و صندوق بازنشستگی صنعت نفت توجیه اقتصادی ندارد، البته دولت برای افزایش انگیزه سرمایه‌گذاران قیمت نفت خام را ۱۰ درصد زیر فوب خلیج فارس در این پروژه در نظر گرفته و بیش از ۸۵ درصد سرمایه اولیه آن با سود ۴ درصد از طریق صندوق توسعه ملی تامین می‌شود.

۰۷:۱۹:۰۸ گروه بورس – زهرا رحیمی: نسبت قیمت بر در‌آمد سهم یا همان P/ E از تقسیم قیمت بر سود هر سهم به دست‌می‌آید و یکی از متغیر‌های مهم ارزشیابی در بورس است، بنابراین اگر پی‌بر ای یک سهم ۵ باشد به این معنی است که سرمایه‌گذاران حاضرند برای هر یک ریال سود از آن سهم ۵ ریال بپردازند (P/ E یک نسبت آینده‌نگر است). مطابق بررسی‌ها‌ میانگین نسبت قیمت بر در‌آمد بورس تهران در ۱۰ سال اخیر برابر ۶ بوده است و این در حالی است که‌میانگین پی بر ای فعلی بازار سهام در محدوده ۶/ ۵ قرار دارد. همزمان با ریزش شاخص کل بورس از ۱۵ دی ۹۲ نسبت قیمت بر در‌آمد سهم که در آن مقطع زمانی در ارقامی نزدیک به ۵/ ۸ قرار داشت در یک روند نزولی ممتد به ۵/ ۵ در حال حاضر رسیده است.

در شرایط کنونی سه گروه چند رشته‌ای صنعتی، ابزار پزشکی و رادیویی با داشتن P/ E کمتر از ۴ در صدر صنایع با کمترین نسبت P/ E قرار دارند. از طرفی دو صنعت حمل و نقل و خودرو با داشتن پی بر ای به ترتیب ۹/ ۳۲ و ۴/ ۱۵ پیشتاز صنایع با بیشترین نسبت پی بر ای هستند.

این در حالی است که‌میانگین نسبت قیمت بر در‌آمد در دوگروه مزبور در ده سال اخیر در رقم‌های به ترتیب ۱/ ۱۸ و ۴/ ۶ بوده است. در مجموع نسبت کنونی‌ میانگین P/ E در صنایع مختلف در مقایسه با ‌میانگین ۱۰ساله خود کاهش یافته و به همین دلیل به نظر می‌رسد سهام اغلب شرکت‌ها در شرایط فعلی برای خرید مناسب هستند. تا قبل از حصول توافق وین، ریسک ورود به بورس برای سهامداران ریسک قابل توجهی بود اما پس از حصول توافق وین  بزرگ‌ترین ریسک غیرسیستماتیک (عدم توافق) از بین رفت و فرصت‌های مناسبی برای تغییر شرایط صنایع مختلف  به وجود آمد. در این گزارش فرصت‌های خرید در صنایع مختلف تحت شرایط رفع تحریم‌ها و به تبع آن کاهش چشمگیر ریسک‌ها بررسی شده است.

کارشناسان معتقدند با به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای به‌عنوان اساسی‌ترین فاکتور تاثیرگذار بر روند بازار سهام در بیش از یک سال اخیر و چشم‌انداز مناسب برای بخش اعظمی از صنایع و همچنین با توجه به ریزش‌های مکرر قیمتی و رسیدن قیمت اکثر سهام به کف قیمتی خود، پی بر ای بازار در مقطع فعلی جذاب و مناسب است بنابراین در شرایط فعلی اگر کسی با دید میان‌مدت تا بلند مدت وارد بازار شود سود مناسبی را کسب خواهد کرد البته مشروط به اینکه پرتفوی خوبی هم داشته باشد. در بررسی فرصت‌های خرید سهام صنایع مختلف کارشناسان معتقدند گروه‌های بانکی، بیمه، محصولات دارویی و سرمایه‌گذاری‌ها با رفع مشکل سیاسی (حصول توافق‌) با توجه به پی بر ای پایین خود سهام‌های خوش آتیه به حساب می‌آیند و به نظر می‌رسد با رفع تدریجی تحریم‌ها و تغییر وضعیت بنیادی بتوانند سود‌آوری مناسبی نصیب سهامداران خود کنند.

از سوی دیگر خرید سهام شرکت‌های گروه خودرویی،حمل و نقل و فنی مهندسی نیز با توجه به پی بر ای بالا و در عین حال تاثیر گرفتن آنها از گشایش در روابط بین‌المللی به سهامداران ریسک‌پذیرتر پیشنهاد می‌شود.

 P/ E تحت تاثیر انتظارات
در همین راستا سید سلمان نصیرزاده، کارشناس مرکز مطالعات اقتصادی آریاسهم به «دنیای‌اقتصاد» گفت: در دوره آغازین پساتحریم مهم‌ترین‌ مولفه محرک در بازار سهام؛ افزایش انتظار آتی از سودآوری شرکت‌ها و صنایع است که در حقیقت این انتظارات نسبت پی بر ای را تغییر‌ می‌دهند.

این کارشناس بازار سهام به دو مولفه کلیدی در تعیین نسبت P/ E اشاره کرد و گفت: مولفه اول نرخ بازده مورد انتظار سرمایه‌گذاران است که این انتظار به رشد قیمت که همان صورت کسر پی بر ای است منجر ‌می‌شود و در آینده نیز این انتظار ‌می‌تواند به تحقق تحلیل‌ها و رشد عایدات (افزایش سود پیش‌بینی شده شرکت‌ها و گروه‌های صنعتی، تولیدی و خدماتی‌) منجر شود که همان مخرج کسر است. وی ادامه داد: بورس اوراق بهادار بعد از خروج از دوره‌ای که عمدتا با انجام عملیات سفته‌بازانه شاهد رشد نماگر قیمتی بازار سهام بود و این عامل منجر به رشد حباب‌گونه P/ E  بازار شد (در حقیقت این رشد ناشی از انتظار سودآوری شرکت‌ها بود) اما به‌صورت پایدار محقق نشد زیرا این رشد‌ها به دو دلیل افزایش سود غیرعملیاتی شرکت‌ها عمدتا ناشی از تسعیر نرخ برابری ارز و افزایش ارزش جایگزینی شرکت‌ها بود که رشد مقطعی بورس را به همراه داشت امری که موجب شد تا در یک بازه زمانی بورس شاهد سر ریز شدن نقدینگی از سایر بازارها باشد به نحوی که در پایان سال ۱۳۹۲ شاهد بودیم که ارزش بازاربورس اوراق بهادار تهران به ۶۰ درصد نقدینگی کل کشور معادل ۴۳۸ هزار‌میلیارد تومان رسید. این رشد فزاینده که بدون پشتوانه بنیادی و عملیاتی شرکت‌ها و حاصل ایجاد انتظارات هیجانی سرمایه‌گذاران و سهامداران بود، در نهایت به افت شاخص‌ها و میانگین P/ E بازار منجر شد.

فرصت‌های خرید در صنایع مختلف
نصیری‌زاده در ادامه به بررسی گروه‌هایی که در خط مقدم تاثیر‌پذیری از این رشد قرار دارند، پرداخت و گفت‌: بررسی ۱۰ ساله نسبت P/ E بازار نشان ‌می‌دهد گروه‌های مهمی نظیر بانک و بیمه، شیمیایی، دارو و محصولات دارویی، چند‌رشته‌ای، سایر مالی و شرکت‌های سرمایه‌گذاری با کاهش نسبت P/ E مواجه شده‌اند که در حقیقت این گروه با پشت سرگذاشتن دوران تحریم و رکود اقتصادی با تغییر فضای سیاسی و بالطبع اقتصادی، انتظار رشد عایدی را برای سرمایه‌گذاران در بورس فراهم خواهند کرد.

وی به پتانسیل‌های بالای دو گروه بانک و بیمه پس از رفع تحریم‌ها اشاره کرد و گفت: برای گروه بانکی در نگاه اول کاهش هزینه تامین منابع مالی و افزایش توان اعتبار‌دهی با اجرای سیاست‌های انبساطی دولت‌ می‌تواند به بهبود فعالیت‌های عملیاتی این گروه منجر شود، از سوی دیگر در گروه بیمه با افزایش توانگری بیمه‌ها شاهد رشد فعالیت‌های اتکایی هستیم و با افزایش فعالیت‌های بازرگانی و مشارکت با بیمه‌های خارجی این گروه نیز‌ می‌تواند با بهبود انتظارات سهامدارانش از رشد عایدی برخوردار شود.

نصیری‌زاده به مقایسه میانگین پی بر ای فعلی گروه مواد شیمیایی با میانگین ۱۰ سال اخیر پرداخت و گفت: در گروه شیمیایی پی بر ای فعلی بازار در محدوده ۷/ ۴ است که به دلایلی چون ابهامات در نرخ خوراک پتروشیمی و افت مداوم قیمت‌ها در سهام شرکت‌های این صنعت است(میانگین قیمت بر در‌آمد این صنعت در ۱۰ سال اخیر ۷/ ۵ بوده است). وی به چشم‌انداز گروه پتروشیمی‌ زیر سایه تحریم‌ها اشاره کرد و گفت:در گروه پتروشیمی باید ابهامات رفع شود، از جمله رفع ابهام خوراک پتروشیمی می‌تواند عاملی درونی در رشد گروه باشد و عامل بیرونی بهبود قیمت‌های فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی خواهد بود.

در این بین رفع تحریم‌ها منجر به توسعه بازارهای صادراتی، افزایش توان تامین مالی با دریافت فاینانس برای اجرای طرح‌های توسعه، کاهش هزینه‌های نقل و انتقال ارز و هزینه‌های بیمه در بهبود این گروه موثر خواهد بود.  این کارشناس بازار سهام ادامه داد: در گروه سرمایه‌گذاری نیز با بهبود کلان بازار سهام شاهد رشد سودآوری از دو محل سود حاصل از سرمایه‌گذاری و سودحاصل از فروش خواهیم بود که به همراه افزایش ارزش خالص دارایی‌های این شرکت‌ها به رشد قیمت و عایدی آنها P/ E کمک خواهد کرد.

وی به افزایش میانگین پی بر ای سه گروه خودرو، حمل و نقل، فنی و مهندسی نسبت به ده سال اخیر اشاره کرد و گفت: این سه صنعت از صنایع مورد توجه سرمایه گذاران در بورس هستند که طی ده سال اخیر با افزایش P/ E مواجه شدند که به نظر می‌رسد افزایش انتظار از سودآوری آتی و همچنین هیجان فزاینده‌تری‌ که در‌میان سهامداران این گروه‌ها جریان داشت، میانگین نسبت P/ E را دراین سه گروه افزایش داد.

این کارشناس بازار سهام ادامه داد: به هر‌ترتیب وضعیت در سه صنعت خودرو، حمل و نقل و فنی مهندسی با وجود P/ E بالا وضعیت مناسبی است که پس از رفع تحریم‌ها و توسعه فعالیت‌های عملیاتی و بهبود فضای کسب‌و‌کار با رشد قیمتی بیش از رشد سودآوری همراه خواهد شد و همچنان انتظار می‌رود نسبت به P/ E این گروه‌ها به میانگین بازار به دلیل هیجانی که در این گروه‌ها غالب است هنوز هم شاهد افزایش این نسبت خواهیم بود. از این رو این دسته از گروه‌ها ‌را ‌می‌توان به سهامداران ریسک‌پذیر‌تر توصیه کرد.

نقش عوامل درونی و بیرونی در بورس
این کارشناس بازار سهام به بررسی روند ۱۰ سال اخیر بورس اوراق بهادار اشاره کرد و گفت: بررسی‌ها نشان‌ می‌دهد که عمده تحرکات بورس در ۱۰ سال اخیر از دو عامل درونی و بیرونی نشأت گرفته است، عامل درونی در سال‌های اخیر سیاست‌های دولت، افزایش ریسک‌های سیاسی  و… بوده و عامل بیرونی وضعیت اقتصاد جهانی است؛ این دو عامل سطح انتظارات سهامداران را در مقاطع زمانی تغییر داد و موجبات فراز و فرود در سطوح قیمتی سهام و تعدیل یا تقلیل عایدی شرکت‌ها شد.

این کارشناس مرکز مطالعات اقتصادی آریا سهم افزود: در مقطع کنونی در حقیقت عامل درونی برای تحریک بورس، تاثیر رفع تحریم‌ها بر صورت‌های مالی و افزایش تحرکات عملیاتی صنایع و شرکت‌های بورسی است  و از سوی دیگر عامل بیرونی به وضعیت اقتصاد جهانی و قیمت نفت و بازارهای COMMODITY مرتبط است (در‌مجموع ‌می‌توان گفت ۷۰ درصد وزن بازار بورس متاثر از فراز و فرودهای بازارکالایی اعم از قیمت نفت، فرآورده‌های نفتی و شیمیایی فلزات اساسی،معدن و… است ) با این توضیحات، بهبود دو مولفه یاد شده یعنی رفع تحریم‌ها و بهبود وضعیت اقتصاد جهانی و افزایش قیمت نفت مستقیما در رشد P/ E بازار موثر خواهد بود.

نصیری‌زاده به بررسی روند رشد ارزش بازار همراه با رشد نقدینگی کشور اشاره کرد و گفت: بررسی‌ها نشان‌ می‌دهد که ارزش بورس اوراق بهادار با رشد نقدینگی کشور یک روند تناوبی را طی‌ می‌کند، در حقیقت طی ده سال اخیر نرخ نقدینگی از‌میانگین رشد ۲۷ درصدی برخوردار بوده و ارزش بازار بورس تهران نیز طی دوره مشابه نسبت به رشد نقدینگی با روند‌میانگین ۳۵ درصد در حرکت بوده است ازاین رو انتظار‌ می‌رود با توجه به گشایش‌های سیاسی و ورود سرمایه‌های جدید به کشور نقدینگی کشور در سال ۱۳۹۵ با حداقل نسبت‌ میانگین ده ساله اخیر به رقمی بالغ بر ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش یابد امری که‌ می‌تواند به عواملی از جمله افزایش ضریب فزاینده پولی و اجرای سیاست‌های پولی و مالی با هدف تقویت بنگاه‌های مالی و افزایش سرمایه در گردش بنگاه اقتصادی کمک کند.

وی ادامه داد: با توجه به توضیحات بالا به‌نظر می‌رسد سال آینده با بسترسازی انجام گرفته از سوی دولت با رفع ریسک سیاسی دیگر شاهد کنترل رشد نقدینگی با هدف کاهش نرخ تورم نخواهیم بود از این رو دولت برای کنترل نقدینگی و عدم سرایت آن به بازارهای سفته‌بازی باید به سمت اعمال سیاست‌هایی انبساطی و ایجاد جذابیت برای سپرده‌های بانکی مدت‌دار برود و از سوی دیگر با تقویت بازار اولیه، نقدینگی یاد شده را به سمت بانک، بورس و سرمایه‌گذاری در صنعت و تولید هدایت کند.

از این رو تاثیر این سیاست‌های مستقیما در افزایش ارزش بازار بورس اوراق بهادار نمایان خواهد شد؛ به نحوی که انتظار‌ می‌رود ارزش بازار بورس اوراق بهادار نیز در یک سال آینده با رشد ۳۵ تا ۴۰ درصدی به رقم ۳۸۰ تا ۳۹۰هزار‌میلیارد تومان برسد که این مهم نیز‌میانگین P/ E بازار را از رقم ۵/ ۵ فعلی به ۵/ ۷ تا ۸ افزایش خواهد داد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/909786/#ixzz3iBin1COG

 

۰۷:۱۸:۴۹ تسنیم: بلومبرگ با اشاره به اینکه توافق هسته‌ای به تدریج درهای اقتصاد ایران را باز می‌کند، نوشت: پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۱۶ و با برداشته شدن تحریم‌ها یک میلیارد دلار سرمایه خارجی وارد بورس تهران شود. اقتصاد ۴۱۵ میلیارد دلاری ایران دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه پس از عربستان است. در برنامه ۵ ساله ششم توسعه ایران متوسط رشد اقتصادی ۸ درصدی برای این کشور پیش‌بینی شده است. بر اساس منابع بانک مرکزی ایران اقتصاد ایران ممکن است در سال جاری ایرانی به رشد ۴ درصدی برسد که دو برابر رقمی است که پیش از توافق هسته‌ای پیش‌بینی می‌شد.

با وضع تحریم‌ها در سال ۲۰۱۲ اقتصاد ایران به مدت دو سال در رکود به سر برد و بر اساس برآوردهای کنگره آمریکا در نتیجه تحریم‌ها ۱۵‌تا‌۲۰ درصد از حجم اقتصاد ایران کاسته شده است. این گزارش در ادامه نوشت: تا سال ۲۰۰۶ بالغ بر ۸۰ درصد اقتصاد ایران تحت کنترل دولت قرار داشت که از این سال به بعد با اجرای برنامه خصوصی‌سازی دخالت دولت در اقتصاد کمتر شد. بر اساس برآوردهای دولت ایران از دخالت دولت در اقتصاد ۲۰ درصد کاسته شده است.

خصوصی‌سازی زمانی به اجرا گذاشته شد که بخش خصوصی کم‌حجم و کوچک بود و بانک‌ها از پرداخت اعتبار به بخش خصوصی برای خرید دارایی‌های دولتی خودداری می‌کردند و سرمایه‌گذاران خارجی نیز موجود نبودند، در نتیجه هم‌اکنون برآورد می‌شود که کنترل ۷۰ درصد اقتصاد ایران در دست دولت باشد. بلومبرگ در مورد میزان وابستگی ایران به درآمدهای نفتی نیز نوشت: ایران ۱۰ درصد ذخایر نفت جهان را در اختیار دارد. در نتیجه تحریم‌ها صادرات نفت این کشور از ۶/ ۲ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۱ به ۶/ ۱ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۴ کاهش یافت.

در حال حاضر درآمدهای نفتی تنها ۱۵ درصد تولید ناخالص داخلی در این کشور را تشکیل می‌دهد. این گزارش در مورد حوزه‌های مورد علاقه شرکت‌های خارجی برای فعالیت در ایران نوشت: سرمایه‌گذاران خارجی شاید صنعت خودرو، انرژی و کشاورزی را ترجیح دهند. اقتصاددان ارشد کپیتال رسیستنس نیز در این باره گفت: ما پیش‌بینی می‌کنیم در سال ۲۰۱۶ و با برداشته شدن تحریم‌ها یک میلیارد دلار سرمایه خارجی وارد بورس ایران شود. ارزش بورس ایران در حال حاضر ۹۵ میلیارد دلار است. شاخص بورس از آغاز دور پایانی مذاکرات هسته‌ای یعنی طی ۴۰ روز گذشته ۳ درصد رشد داشته است.  به گفته تحلیلگران نیروی کار ارزان می‌تواند مشوقی برای شرکت‌های خارجی باشد تا در ایران فعالیت تولیدی انجام دهند. دستمزد و هزینه‌های نیروی کار در ایران در برخی بخش‌ها ارزان‌تر از چین است.

ارزان بودن انرژی نیز مشوق دیگری است و مزیت قابل توجهی برای صنایعی مثل سیمان و فولاد محسوب می‌شود. نرخ نفوذ ۱۰۵ درصدی شبکه تلفن همراه نیز صنعت ارتباطات از راه دور در این کشور را صنعتی بالقوه و پرسود ساخته است. این گزارش در مورد صنعت بانکداری ایران نیز نوشت: دارایی بانک‌ها در ایران ۴۸۲‌میلیارد دلار برآورد می‌شود که بیشتر از دارایی بانک‌های اسلامی در عربستان، امارات و مالزی است. دارایی‌های بد ۴/ ۱۵ درصد کل دارایی این بانک‌ها را تشکیل می‌دهد که رقم بالایی است. کل بدهی‌های معوق بانک‌های ایران ۳۲ میلیارد دلار است.

 

۰۷:۱۸:۳۲ مهرنوش سلوکی: در هفته‌ای که گذشت بورس تهران با افت نیم درصدی همراه بود، این ریزش در حالی در پنج روز کاری به وقوع پیوست که نماگر شاخص کل همچنان در سطح ۶۶ هزار واحد باقی ماند و با نوسانات کوتاه، هفته‌ای تقریبا بی‌رمق را برای بازار سهام رقم زد. عمده نزول رقم شاخص در هفته اخیر در روز یکشنبه با ۳۰۰واحد افت صورت پذیرفت، در این روز که فشار فروش معامله‌گران به ویژه حقوقی‌ها (عرضه‌های سنگین) باعث افت شاخص شد، رشد حجم و ارزش بازار، بار دیگر نشان داد که اشتیاق برای سرمایه‌گذاری در بین دو گروه فعال بازار همچنان وجود دارد.

بر این اساس، طی معاملات انجام شده در هفته اخیر (شنبه تا سه شنبه) تغییر مالکیتی به ارزش ۲۳۹ میلیارد ریال از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی صورت گرفت. در این شرایط، حضور بیشتر سهامداران حقیقی نسبت به حقوقی نشان می‌دهد که حقوقی‌ها در هفته اخیر عمده خریداران بازار را تشکیل داده و حقیقی‌ها بیشتر به‌عنوان عرضه‌کننده در بازار حضور داشته‌اند. این در حالی است که گزارش‌های قبلی «دنیای اقتصاد»، نیز نشان از این دارد که بعد از حصول توافق جامع هسته‌ای نیز تنها ۸۰ میلیارد‌ تومان از نقد‌ینگی حقیقی‌ها از بازار خارج شد‌ه است و بخش عمد‌ه نقد‌ینگی این معامله‌گران د‌ر بازار باقی ماند‌ه است. این موضوع نشان می‌د‌هد‌ که برخلاف رویه پیشین معامله‌گران حقیقی که بیشتر با هد‌ف سود‌‌های کوتاه مد‌ت صورت می‌گرفت، امید‌واری حقیقی‌ها به شرایط کنونی بیش از پیش است و به همین د‌لیل عمد‌ه آنها ترجیح د‌اد‌ه‌اند‌ د‌ر بازار باقی بمانند‌. در نماد «وبصادر»؛ تغییر مالکیتی در حدود۷۴ میلیون سهم از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی صورت گرفت. بررسی روند معاملات این نماد نشان می‌دهد بازیگران حقوقی بیشتر به‌عنوان خریدار و حقیقی‌ها عرضه‌کننده‌های برتر بازار بودند.

همچنین خرید حدود ۲۴ میلیون سهم این نماد در سه روز کاری پایانی هفته، توسط صندوق سرمایه‌گذاری سپهرصاد نیز قابل توجه است.  نماد «خکاوه»، که به‌عنوان هفتمین سهم پرمعامله در هفته شناخته شده است، ۱۰میلیارد سهم تغییر مالکیت از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی داشته است. بررسی معاملات این نماد نشان دادکه در تمامی روز‌ها بازیگران حقیقی بیش از ۹۰ درصد سمت عرضه را در اختیار داشته‌اند. همچنین در چهار روز کاری هفته بیش از ۶هزار و ۳۵۴ سهم این نماد توسط بانک قوامین خریداری شد.  نماد «بترانس» که جایگاه سوم را دربین بیشترین ارزش معاملات هفته اخیر به خود اختصاص داده، تغییر مالکیتی در حدود هفت میلیون و ۷۶ هزار سهم از سوی معامله‌گران حقوقی به حقیقی داشته است. عمده این تغییر مالکیت در روز‌های شنبه و یکشنبه در حالی صورت گرفت که این نماد در یک ماه گذشته نیز جایگاه پنجم بیشترین ارزش معاملات را در اختیار دارد.

نکته قابل توجه درخصوص این نماد این است که در چهار روز کاری حدود ۲ میلیون و ۱۵۶ هزار سهم ایران ترانسفو توسط شرکت سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی به فروش رسیده است. از سوی دیگر نماد «خریخت» در هفته گذشته، تغییر مالکیت بیش از ۴ میلیون و ۳۰۰هزار سهم از سوی معامله‌گران حقوقی به حقیقی را شاهد بوده است. بررسی دقیق‌تر نشان می‌دهد که بیش از یک چهارم این تغییر مالکیت در روز دوشنبه‌صورت گرفته است.در این نماد و طی چهار روز کاری بیش از ۳ میلیون و ۹۲۷ هزار سهم این شرکت توسط شرکت گروه بهمن واگذار شده است.  «فاراک» نیز در هفته گذشته تغییر مالکیتی حدود یک میلیون و نیم سهم از گروه‌های حقیقی به حقوقی داشته است. ماشین‌سازی اراک که در اکثر روز‌های هفته گذشته ۱۰۰ درصد مطلق فروش آن توسط بازیگران حقیقی بوده است؛ در چهار روز کاری اخیر حدود ۱۴۰ هزار سهم خود را به شرکت سرمایه‌گذاری سامان فرهنگیان فروخته است.

۰۷:۱۸:۱۵ گروه خودرو: در حالی خودروسازان خارجی علاقه‌مند به حضور در ایران هستند که تولید‌کنندگان داخلی در قرارداد مشارکت با خارجی‌ها خواستار تضمین‌هایی برای جلوگیری از قطع ناگهانی همکاری طرف مقابل هستند.این ماجرا از زمانی کلید خورد که به دنبال تشدید تحریم‌ها، برخی خودروسازان غربی توجهی به قرارداد خود با خودروسازان داخلی نکردند و ایران را ترک کردند.

این موضوع موجب خسارت‌های مالی گسترده به خودروسازان ایرانی شد. بر همین اساس خبر رسیده که مسوولان صنعت خودروی کشور شروطی را برای تضمین ادامه همکاری تنظیم کرده‌اند.در همین زمینه، هاشم یکه زارع، مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌خودرو در آخرین نشست خبری خود به این موضوع اشاره و تاکید کرده بود که قرارداد با طرف خارجی باید به نحوی تنظیم شود که آنها به راحتی نتوانند بازار ایران را ترک کنند و اگر در مقاطعی بازار را ترک کردند، دچار خسارت شوند.بنابراین غول‌های خودروسازی جهان در شرایطی می‌توانند به بازار ایران وارد شوند که شروط مورد نظر خودروسازان ایرانی در ارائه تضمین‌ها را قبول کنند. بسیاری از کارشناسان داخلی در این باره معتقدند که در تنظیم قرارداد همکاری به‌طور طبیعی باید تضمین‌هایی در نظر گرفته شود که اگر یک طرف قرارداد بی‌دلیل همکاری خود را قطع کرد یا از ادامه همکاری سرباز زد، خسارت وارد شده به طرف اصلی را پرداخت کند.یکی از انتقادات مطرح شده هنگامی که پژو ایران را ترک کرد، موضوع عدم دریافت ضمانت از سوی شرکت‌های ایرانی از این خودروساز بود. محمدرضا نجفی‌منش در همین رابطه می‌گوید: خودروسازان ایرانی در قراردادهای جدید خود باید شروط خود را مطرح کنند و در چارچوب قراردادهای جهانی از ضمانت‌های بین‌المللی بهره بگیرند.وی دریافت ضمانت بانکی و در نظر گرفتن جریمه‌های سنگین برای طرف خاطی را جزو مهم‌ترین بخش‌های هر قرارداد می‌داند و معتقد است که هر چند باید زمینه را برای حضور خارجی‌ها هموار کنیم اما باید با دریافت تضمین‌های لازم از بروز خسارت در آینده جلوگیری کنیم.

 ۷:۱۶:۰۷ گروه بازار پول: در دومین هفته مردادماه، شاخص بازار ارز به روند افزایشی که از آخرین هفته تیرماه آغاز کرده بود، ادامه داد تا برای اولین بار از میانه‌های نخستین ماه تابستان، یک هفته کامل را در کانال ۳۳۰۰ تومان سپری کند. در ادامه این روند افزایشی، روز پنج شنبه دلار با ۵ تومان افزایش به قیمت ۳۳۳۰ تومان رسید تا در طول هفته ۷/ ۰ درصد به ارزش آن اضافه شده باشد.

هم راستا با رشد هفتگی دلار، سکه تمام بهار آزادی نیز رشد جزئی ۱/ ۰ درصدی را تجربه کرد تا کاهش ۴/ ۱ درصدی آن در اولین هفته مردادماه ادامه پیدا نکند. این رشد جزئی در حالی ثبت شد که سکه از دوشنبه گذشته در مسیر کاهشی قرار گرفت.

۳ سکون در ۶ روز
هفته گذشته دلار به حرکت آرام افزایشی خود ادامه داد تا شاخص بازار ارز در محدوده نوسانی پیش از ایجاد جو روانی مذاکرات هسته‌ای قرار بگیرد. دلار در تاریخ ۱۵ تیر تحت تاثیر خوش‌بینی به نتایج مذاکرات هسته‌ای از کانال ۳۳۰۰ تومان خارج شد، اما پس از توافق وین، جو روانی بازار به مرور تخلیه شد تا اینکه در هفته گذشته قیمت این ارز به‌طور کامل در کانال پیش از آغاز جو روانی یعنی ۳۳۰۰ تومان نوسان کرد.

دلار که در تاریخ ۴ مرداد پس از گذشت حدود ۲۰ روز وارد کانال ۳۳۰۰ تومان شده بود، پس از رفت و برگشت‌های کانالی هفته اول مرداد، در هفته جاری حرکت افزایشی آرامی را در کانال ۳۳۰۰ تومان تجربه کرد. در واقع هفته گذشته دلار به آرامی از کف کانال ۳۳۰۰ تومانی فاصله گرفت تا نهایتا روز پنج شنبه با ۵ تومان رشد به قیمت ۳۳۳۰ تومان برسد. شاخص بازار ارز در هفته گذشته کاهشی را تجربه نکرد و با ۳ افزایش و ۳ سکون قیمتی به کار خود پایان داد.

مسیر افزایشی دلار از اولین روز هفته گذشته آغاز شد. شنبه گذشته بهای دلار با ۱۰ تومان رشد به ۳۳۱۵ تومان رسید. «تحرکات معامله‌گران غیررسمی» و «وجود آربیتراژ ارزی» دو نیرویی بودند که به رشد روز شنبه کمک کردند. پس از این روز دلار تا دوشنبه روی قیمت ابتدای هفته ماند تا این ارز نوسانی را در این دو روز تجربه نکرده باشد. سه شنبه، قیمت دلار ۱۰ تومان رشد دیگر را تجربه کرد تا قیمت ۳۳۲۵ تومان را به ثبت برساند. افزایش روز سه شنبه عمدتا به ۳ عامل «تقاضای ارزی معامله‌گران سکه»، «پایین بودن ارزش دلار بازار داخلی نسبت به منطقه سلیمانیه عراق» و «کاهش حجم نقدی درهم در بازار دبی» نسبت داده شد.   این افزایش با سکون قیمتی روز چهارشنبه متوقف شد، هر چند که در آخرین روز هفته، دلار سومین افزایش هفتگی خود را ثبت کرد و چنان‌که اشاره شد با ۵تومان رشد به قیمت ۳۳۳۰ تومان رسید. با وجود این افزایش روز پنج‌شنبه فضای بازار ارز آرام بود و دلار نوسانات قیمتی چندانی نداشت. در حالی که نرخ عرضه و تقاضای عمده ۳۳۳۰ تومان بود، برخی صرافی‌های مجاز قیمت تابلوی خود را ۳۳۴۰ تومان ثبت کرده بودند.

ادامه روند افزایشی؟ 
در مقاطعی از هفته گذشته، دلار در محدوده ۳۳۳۰ تومانی قرار گرفت، اما شاخص بازار ارز در برابر عبور به سوی قیمت‌های بالاتر از خود مقاومت نشان داد. با وجود این، برخی فعالان اعتقاد دارند که دلار در هفته جاری از این محدوده قیمتی کمی فاصله خواهد گرفت و در محدوده قیمتی بالاتری نوسان خواهد کرد. به گفته آنها ادامه تقاضای واقعی موجود در بازار در کنار فاصله قیمتی بازار داخلی با ترکیه و منطقه سلیمانیه عراق، موجب می‌شود که این ارز به رشد قیمتی خود ادامه دهد. با وجود این به اعتقاد آنها عرضه ارز بازیگران بازارساز رسمی اجازه نخواهد داد دلار نوسان افزایشی زیادی را تجربه کند.

به این ترتیب، احتمالا مانند دومین هفته مردادماه، این ارز افزایش ملایم و آرامی را در هفته جاری تجربه خواهد کرد. در این میان، عده دیگری اعتقاد دارند که دلار پس از سه هفته افزایشی، مسیر قیمتی خود را به میزان جزئی تغییر خواهد داد. به گفته آنها، افزایش این سه هفته بیشتر ناشی از تخلیه جو روانی مذاکرات هسته‌ای و تحرکات معامله‌گران غیررسمی بوده است تا بازگشت تقاضای واقعی. به باور آنها، معامله‌گران در ابتدای هفته جاری بازار را برای بررسی ظرفیت رشد مورد سنجش قرار خواهند داد تا در صورتی که دلار توانایی بالا رفتن را داشت، خریدهای ارزی خود را آغاز کنند. با این وجود به نظر آنها از آنجا که تقاضای بازار به اندازه‌ای نیست که بازیگران بازارساز رسمی توانایی پاسخگویی به آن را نداشته باشند، معامله‌گران غیررسمی تاکتیک دیگری را برای کسب سود اتخاذ خواهند کرد؛ فروش ارز و خرید دوباره در قیمت‌های پایین‌تر شاید یکی از این تاکتیک‌ها باشد.

هفته گذشته سکه تمام بهار آزادی نیز عمدتا در کانال ۸۷۰ هزار تومان نوسانات محدودی را انجام داد. سکه که در دو روز ابتدایی هفته در مسیر افزایشی قرار گرفته بود، از روز دوشنبه مسیر قیمتی خود را تغییر داد و نهایتا در روز پنج‌شنبه با قیمت ۸۷۲ هزار تومان به کار خود پایان داد. این در حالی است که پنج‌شنبه پیشین سکه روی قیمت ۸۷۱ هزار تومان قرار داشت.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/909760/#ixzz3iBiShavy

 

۰۷:۱۵:۵۳ گروه بورس کالا – محمدحسین بابالو: بازار محصولات پلیمری در هفته گذشته شرایط مساعدی داشت؛ هر چند حجم معاملات پلیمرها در بورس کالا کاهش یافت، ولی خودنمایی مجدد خریداران و تغذیه بازار از کالاهای جدید باعث شد حجم معامله در بازار داخلی افزایش یابد و البته جهت‌گیری عمومی بازار به دلیل رشد عرضه‌ها، کاهش قیمت بود. این در حالی است که برخی جرقه‌های رشد شتابان قیمت‌ها نیز وجود داشته و هنوز پتانسیل رخدادهای مشابه آن نیز وجود دارد.

بازار داخلی محصولات پلیمری 
هفته گذشته بازار محصولات پلیمری شرایط نسبتا متعادلی داشت و با جهت‌گیری کاهشی محدودی هفته را سپری کرد. برخی از گریدها افزایش قیمت یا کاهش نرخ‌ها را نیز تجربه کردند هرچند که بازار شاید به قیمت‌های کمتری نیاز داشته باشد. جهت‌گیری کاهشی قیمت‌ها در پایان هفته گذشته به نسبت شدت بیشتری گرفت که نشان می‌دهد بازار برای هفته پیش رو تمایل به ادامه کاهش قیمت‌ها دارد که قیمت‌های پایه جدید می‌تواند این جهت‌گیری را تشدید کند.  در بازار داخلی محصولات پلیمری هنوز هم روند کاهشی قیمت‌ها ادامه دارد که در پایان هفته گذشته با شتاب بیشتری کاهشی شد اما این وضعیت کلی به تمام گریدها سرایت نکرد. دلیل اصلی این روند کاهشی را باید در چند اتفاق مهم جست‌وجو کرد.

هنوز حجم تقاضا در صنایع پایین‌دستی بهبود فراگیری پیدا نکرده بنابراین برای خودنمایی بهبود سریع در حجم تقاضای موثر با محوریت تقاضای تولیدی به زمان بیشتری نیاز داریم. نکته دیگر بهبود پراکنده حجم معاملات در بورس کالای ایران است که این افزایش حجم می‌تواند به افزایش عرضه در بازار داخلی کمک کند که فاکتور قدرتمندی برای کاهش قیمت‌ها است. نکته دیگر را باید در قیمت‌های عرضه به شمار آورد، زیرا پس از کاهش قیمت‌های پایه در بورس کالا، قیمت‌های مورد معامله برای تقریبا تمامی گریدها کاهشی بود که سیگنال مضاعفی برای کاهش قیمت‌ها است.  نکته دیگر نیز شرایط پیش‌نگر بازار است، زیرا قیمت‌های پایه جدید در دوشنبه هفته آینده اعلام خواهد شد که احتمال کاهش نرخ‌های آن به دلیل افت قیمت‌های جهانی نیز وجود دارد.

از طرف دیگر هنوز دورنمای قیمت‌های جهانی کاهشی است و می‌تواند باز هم ادامه داشته باشد. برآیند تمامی این موارد البته در کنار رشد محدود نزدیک به یک درصدی قیمت دلار، باز هم پتانسیل کاهش قیمت‌های پایه را تقویت خواهد کرد حتی اگر بهای دلار در برابر آن مقاومت کند.  این موارد همگی فاکتورهای مهمی برای کاهش قیمت‌ها به شمار می‌روند هر چند که هنوز هم این ویژگی‌ها وجود داشته و ادامه خواهد یافت. این در حالی است که سیگنال‌های خاصی از افزایش قیمت‌ها نیز به‌صورت پراکنده وجود دارد که نیاز به بررسی بیشتری دارد.

هنوز هم روند عمومی معاملات به نسبت فصول پیشین کاهشی است بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که به نسبت سال‌ها و فصل‌های قبل، موجودی انبارها کاهش داشته بنابراین پتانسیل جهش‌های محدود قیمتی وجود داشته و دارد. همان گونه که در گذشته بارها به آن اشاره شد در زمانی که موجودی انبارها همچون شرایط فعلی پایین است هر وقفه در عرضه می‌تواند به جهش پرشتاب قیمت‌ها منجر شود. اتفاقی که در روزها و هفته‌های گذشته بارها تجربه شد. مثلا جهش قیمت BL3 پس از وقفه عرضه در بورس کالا و البته توجه به عرضه‌های پلیمر کرمانشاه یکی از این موارد بود که مجددا کاهش قیمت شدیدی را نیز تجربه کرد.   هم اکنون نیز ۰۲۰۹ سبک خطی همین شرایط را پیدا کرده زیرا در فاصله یک روز از قیمت ۴۷۶۰ تومان به ۴۹۲۰ تومان رسید که نشان‌دهنده افزایش ۳٫۲۵ درصدی قیمت‌ها است.

با توجه به جایگاه خاص پتروشیمی امیرکبیر در تولید این کالا و همچنین توجه عمومی به این ممکن است شائبه وقفه عرضه این محصول توسط این تولیدکننده در روزهای پیش‌رو ایجاد شده یا شاید تقویت شود هرچند که نیاز به اطلاع‌رسانی عمومی دارد که تاکنون تجربه نشده است.  این در حالی است که با توجه به تجربه‌های پیشین، این وضعیت نمی‌تواند چندان قدرتمند جلوه کند، زیرا سایر تولیدکنندگان به سرعت می‌توانند فضای خالی به وجود آمده را پر کنند هرچند که بازار اقبال چندانی به تولیدات دیگر تولیدکنندگان نداشته باشد. در هر حال جهش قیمتی آن هم در شرایط رکود فعلی برای بازار چندان جذاب نیست زیرا نه نقدینگی مورد نیاز برای رشد قیمت‌ها وجود داشته و نه تولید در صنایع پایین‌دستی از این افزایش قیمت‌ها حمایت می‌کند. با توجه به توان تولید این گرید در سایر تولیدکنندگان در صورت افزایش بیشتر قیمت‌ها بازار به خودی خود به سمت دیگر تولیدات متمایل خواهد شد.

بازارهای جهانی نفت و محصولات پتروشیمی
در بازار جهانی نفت پس از کاهش ادامه‌دار قیمت‌ها، در پایان هفته گذشته شاهد افزایش محدود قیمت‌ها به دلیل کاهش ذخایر نفت خام آمریکا بودیم هر چند که چندان هم پتانسیل رشد قدرتمندی در دورنمای قیمت‌ها وجود ندارد. در لحظه تنظیم این گزارش هر بشکه نفت خام برنت با ۳۵ سنت افزایش به ۴۹ دلار و ۸۷ سنت رسید و قیمت هر بشکه نفت خام آمریکا با ۳۵ سنت افزایش، ۴۵ دلار و یک سنت معامله شد. ممکن است سقف ۵۰ دلاری نفت برنت باز هم شکسته شود و قیمت این نوع نفت خام در این سطوح نوسان کند ولی احتمال ثبات قیمت‌ها بالاتر از ۵۰ دلار در هر بشکه ضعیف است. این در حالی است که هنوز افزایش جدی حجم تولید نفت خام ایران به ثبت نرسیده بنابراین پتانسیل سقوط قیمت‌ها بیش از حفظ سطوح فعلی یا افزایش نرخ‌ها است.  با توجه به کاهش قیمت‌های جهانی نفت در هفته گذشته و دورنمای کاهشی آن در کنار کاهش محدود قیمت گاز، قیمت مواد اولیه صنعت پتروشیمی کاهش یافته و ممکن است این روند کاهشی باز هم ادامه یابد. در هر حال هزینه تولید پلیمرها و بسیاری از محصولات پتروشیمی دیگر افت کرده که در کنار عقب‌نشینی خریداران و البته محدود شدن بازارهای جهانی صادراتی، قیمت‌های بین‌المللی می‌تواند باز هم کاهش یابد.

نهایتا می‌توان گفت که قیمت‌های جهانی محصولات پتروشیمی در اقصی نقاط جهان در مسیر کاهش بوده و این روند می‌تواند باز هم ادامه یابد.  نکته دیگر را باید جذابیت صادراتی محصولات پتروشیمی ایران دانست، زیرا حجم و جذابیت عرضه‌های داخلی را نشان می‌دهد. هم اکنون قیمت دلار رشد داشته ولی این افزایش چندان هم قدرتمند نبوده است که نشان می‌دهد کاهش قیمت‌های جهانی تاثیر بیشتری بر کاهش جذابیت‌های صادراتی دارد. این در حالی است که حجم عرضه‌ها در بورس کالای ایران نیز کاهش داشته و گزارش‌ها و مجامع شرکت‌های پتروشیمی نیز نشان می‌دهد که حجم تولید به نسبت در حال کاهش بوده و هست. تمامی این موارد وضعیت دشواری را پیش روی تولیدکنندگان داخلی قرار می‌دهد بنابراین باید احتمال استقبال پتروشیمی‌ها را از فروش داخلی مد‌نظر قرار داد هر چند که خوش‌بینانه است.

شرایط معاملات در بورس کالای ایران
حجم معاملات در بورس کالای ایران در هفته گذشته نسبت به هفته پیش از آن کاهش یافت؛ هر چند که حجم تقاضا و حجم عرضه نیز کاهش داشت. به‌صورت نسبی حجم معاملات پلیمرها در طول یک هفته گذشته نزدیک به ۳۳ هزار تن بود که از کاهش ۷ هزار تنی حجم معاملات خبر می‌دهد هر چند که نسبت به هفته‌های پیش در سطوح مطلوبی قرار دارد.  این رخداد که هنوز حالت وخیمی به خود نگرفته است دقیقا انعکاسی از ویژگی‌های بازار به شمار می‌رود هر چند که پس از افزایش شدید حجم معاملات در هفته گذشته، این افت محدود تا حدودی طبیعی به نظر می‌رسد.

این در حالی است که قیمت‌های پایه جدید در هفته آینده اعلام خواهد شد و جهت‌گیری کاهشی آن می‌تواند کاهش حجم معامله در هفته گذشته را تا حدی توجیه کند. با توجه به این موارد انتظار داریم تا پس از اعلام قیمت‌های پایه جدید، مجددا حجم معاملات رینگ پتروشیمی بورس کالا افزایش یابد.  رخداد مهم در هفته گذشته در بورس کالا را باید افزایش جذابیت برخی گریدهای خاص برشمرد زیرا در طول هفته پیش، تعداد رقابت‌ها بر کالای خاص و البته محدود افزایش بسیاری یافت که نشان‌دهنده برخی واقعیت‌های مغفول در بازار است. پس از بی‌میلی بسیاری از خریداران به گریدهای سبک فیلم، هفته گذشته شاهد افزایش جذابیت این گریدها بودیم که نشان‌دهنده پایین بودن موجودی انبارهاست. از سوی دیگر زمان تفاضای فصلی این قبیل گریدها نیز به شمار می‌رود ولی هنوز از حجم این قبیل معاملات انتظاری رشد بیشتری داریم.

درخصوص گریدهای سنگین و لوله نیز همچون گذشته معاملات جذاب بود تا جایی که به‌صورت نامحسوس و البته چراغ خاموش، تقاضا برای این گریدها افزایش یافته و رشد قیمت محدود آنها می‌تواند ادامه یابد ولی با احتساب تغییر قیمت‌های پایه.  با توجه به افزایش جذابیت و رقابت بر سر گریدهای سنگین، می‌توان اینگونه استناد کرد که سفارش‌های تولید برای این قبیل کالاها افزایش یافته که به‌عنوان نمونه می‌توان از بازگشت تقاضا برای EX3 نام برد که جهت‌گیری خاصی را در بازار ترسیم کرده است. با توجه به این موارد می‌توان به تقویت تولیدات از گریدهای سنگین امیدوار بود هر چند که پایان تابستان نزدیک است. همچنین عرف تزریق بودجه‌های عمرانی در کشور در نیمه دوم سال است بنابراین شاید بتوان از هم اکنون شرایط مساعدتری را برای این گریدها انتظار کشید.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/909776/#ixzz3iBhvvslx

 

۰۷:۱۵:۳۴ سارا مالکی: بازار فولاد طی هفته گذشته روزهای متفاوتی را پشت سر گذاشت تا در شرایطی که کارشناسان قیمت محصولات فولادی را در کف ارزیابی کرده بودند، باز هم شاهد شکست قیمت‌ها باشیم.

تخفیف ۵۰ تومانی شرکت فولاد خوزستان اتفاقی بود که طی هفته گذشته امید رخت بربستن رکود از بازار فولاد را در میان فعالان این بازار ناامید کرد. در کنار این اتفاق کاهش شدید قیمت سنگ‌آهن نیز رخدادی است که از نگاه کارشناسان می‌تواند در قیمت‌ها تاثیرگذار باشد.

آن‌طور که کارشناسان می‌گویند در حال حاضر قیمت سنگ‌آهن با افت شدیدی همراه شده تا آنجا که قیمت آن به ۱۵ تا ۱۶ دلار در هر تن رسیده است. به عقیده کارشناسان این میزان افت قیمت اگرچه بسیار چشمگیر است اما می‌تواند مانعی برای خروج سنگ‌آهن خام از کشور و انگیزه‌ای برای ایجاد کارگاه‌های فراوری سنگ‌آهن به محصولاتی مانند کنسانتره، گندله و ‌آهن اسفنجی باشد.

به این ترتیب درست در شرایطی که به نظر می‌رسید بازار فولاد پس از پشت سر گذاشتن یک دوره گذار می‌تواند قیمت‌ها و رونق پیشین خود را بازیابد، آنچه از سوی مسوولان شرکت فولاد خوزستان «اجبار برای کاهش قیمت» خوانده شد باعث شد تا بازار با دور جدید افت قیمت‌ها همراه شده و رکود آن تشدید شود.

اتفاقات یاد شده اما در حالی بازار فولاد را در حوزه میلگرد با کاهش قیمت همراه کرد که تیرآهن طبق روال چند ماه گذشته روند عکس را طی کرد و با جهش قیمت‌ها همراه شد.

بر این اساس قیمت میلگرد به غیر از سایزهای ۱۴، ۱۸ و ۲۵ که با افزایش قیمت ۵ تومانی همراه بوده‌اند در بقیه سایزها با افت قیمت منفی ۳۳/ ۰ درصدی تا منفی ۷۱/ ۰ درصدی همراه بوده است. شرایط در بازار تیرآهن اما کاملا مسیرعکس بازار میلگرد را طی کرده است و رشد قیمت‌ها در این بازار از کف مثبت ۳۹/ ۰ درصدی در تیرآهن شاخه ۲۷ آغاز شده و تا ۸۷/ ۹ درصد رشد در تیرآهن شاخه ۲۰ ادامه پیدا کرده است.

طی کردن این دو مسیر قیمتی متفاوت از سوی میلگرد و تیرآهن در حالی رخ می‌دهد که مواد اولیه این دو محصول مشترک است و طبیعتا باید واکنشی مشابه به تغییرات قیمتی در مواد اولیه از خود نشان بدهند.

رئیس اتحادیه آهن فروشان در رابطه با اقدام اخیر فولاد خوزستان و تاثیر آن بر بازار به «دنیای اقتصاد» می‌‌گوید: اوایل هفته گذشته قیمت شمش آهن در بازار ۱۲۰۰ تومان بود که البته در بورس کالا با قیمت ۱۲۰۲ تومان عرضه شد؛ اما این قیمت حالا به ۱۱۵۰ تومان رسیده است و فولاد خوزستان نیز برای هماهنگی با بازار۵۰ تومان تخفیف برای شمش خود در نظر گرفت. محمد آزاد در ادامه می‌گوید: تخفیف ۵۰ تومانی فولاد خوزستان قطعا در بازار اثرگذار است اما کاهش قیمت‌ در محصولات نهایی از ۵۰ تومان کمتر خواهد بود.

به عقیده آزاد، اگرچه قیمت‌ها در بازار فولاد به کف رسیده بودند، اما زمانی‌که اقدامی مشابه اعمال تخفیف فولاد خوزستان اتفاق می‌افتد؛ واکنش تولیدکنندگان در نظر گرفتن تخفیف‌های بیشتر یا تسهیلات برای جذب مشتری‌هایی بیشتر است و خریداران هم در انتظار کاهش دوباره قیمت‌ها دست از خرید خواهند کشید. به عقیده کارشناسان با وجود این اتفاقات باید شاهد دور جدید رکود در بازار فولاد باشیم.

رکود در حالی در بازار فولاد ریشه‌ بیشتری خواهد کرد که آزاد عقیده دارد این شرایط تا دی ماه امسال و زمانی‌که تکلیف بودجه سال آینده و پروژه‌های عمرانی مشخص شود ادامه خواهد داشت.

 

۰۷:۱۵:۱۳ درحالی‌که قیمت مس به‌دلیل افزایش عرضه به کمترین میزان خود در ۶ سال اخیر رسیده، شرکت معدنی «فریپورت مک موران» اعلام کرده است که به کاهش تولید نگاه می‌کند.

به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، دومین شرکت تولیدکننده مس جهان «فریپورت» اعلام کرد: در حال بازبینی تجارت نفت، گاز و فعالیت‌های معدنی باهدف کاهش هزینه‌هاست. این موارد شامل قابلیت تعدیل طرح‌های معدنی با حفظ منابع ارزشمند است تا در شرایط بهبود بازار در آینده از عهده افزایش تولید برآید. اگرچه بر پایه این اخبار، سهام شرکت ۱۰ درصد افزایش یافت، اما از ابتدای سال جاری میلادی ۴۶ درصد افت را شاهد بوده است.

قیمت مس از ابتدای سال تاکنون ۱۵ درصد کاهش‌یافته، چون در دوران رونق بازار، پروژه‌های متعددی در این بخش اجرا شده است. «فریپورت» انتظار اتمام سریع بازبینی طرح‌ها را دارد و در گزارش سه ماهه سوم امسال، وضعیت تجدیدنظر در برخی طرح‌ها را ارائه می‌کند.

«جیمز مافت» مدیرعامل «فریپورت» گفت: در حال واکنش به چشم‌انداز نامطمئن اقتصاد جهان و شرایط کنونی بازار مس هستیم؛ شرایطی که تولیدات ما را تحت‌تاثیر قرار داده است.
«جسیکا فانگ» تحلیلگر BMO Capital Market هم اظهار کرد: این تصمیم نخستین گام برای محدودکردن بازار دارای مازاد عرضه است و می‌تواند قیمت‌ها را افزایش بدهد. تقریبا ۱۰ روز قبل مدیریت «فریپورت» با وجود شرایط بازار از تمایل برای ادامه سرمایه‌گذاری در تجارت معدن و انرژی خبر داد و طی سه روز پس از آن سهام شرکت ۲۵ درصد افت کرد تا اینکه سرانجام مدیریت شرکت به آنچه که سهامداران خواستار شنیدن آن بودند، پاسخ داد. به گزارش بلومبرگ، قیمت مس از ابتدای سال به‌دلیل کندی تقاضای چین ۱۵ درصد کاهش داشته و موجودی مس بورس فلزات لندن نیز دو برابر شده و به ۳۴۴ هزار تن رسیده است.

«استاندارد چارتر» معتقد است که ۹۰ درصد معادن مس همچنان با سودآوری مواجهند و بسیاری از شرکت‌ها انگیزه پایینی برای کاهش تولید دارند، بنابراین قیمت می‌تواند کاهش بیشتری را شاهد باشد.
از سوی دیگر شرکت «آنتوفاگاستا» به‌دلیل تاخیر در راه‌اندازی پروژه «آنتوکایا» پیش‌بینی تولید سالانه را کاهش و از افت دورقمی درصد تولید در نیمه نخست امسال خبر داد.

به گزارش رویترز، این شرکت معدنی که با مشکلاتی نظیر سقوط قیمت مس، افت عیار معدنی، آب و هوای نامساعد و مخالفت‌های محلی در شیلی دست و پنجه نرم می‌کند، در نیمه نخست امسال ۳۰۳ هزار و ۴۰۰ تن مس تولید کرد که افت ۹/ ۱۲ درصدی نسبت به دوره مشابه پارسال داشت و کمتر از برآوردهای تحلیلگران بود. با این افت، تولید مس این شرکت در سال ۲۰۱۵ از ۶۹۵ هزار تن به ۶۶۵ هزار تن کاهش می‌یابد. همچنین سود «ساوترن کاپر» در نیمه نخست امسال در واکنش به سقوط قیمت مس کاهش یافت، به طوری که این شرکت از افت ۶/ ۱۲ درصدی سود در نیمه نخست امسال خبر داد.

 احتمال احیای بازار مس در پایان ۲۰۱۵ 
قطع برق، اعتصاب، سیل و خشکسالی در کنار کاهش عیار برخی از معادن بزرگ تولید مس منجر شده است بازار جهانی مس زودتر از آنچه انتظار می‌‌رفت با کسری مواجه شود. موضوعی که می‌تواند زمینه‌ افزایش قیمت مس را در اواخر سال جاری میلادی فراهم کند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از رویترز، تخمین‌ها در مورد اینکه تولید مس چقدر کاهش خواهد داشت، متفاوت است. مورگان استنلی پیش‌بینی کاهش ۵۰۰ هزار تنی تولید مس تا پایان سال جاری را دارد، در حالی که ICBC رقم ۳۳/ ۱ میلیون تن را برای این کاهش پیش‌بینی کرده است. گزارش‌ها مبنی بر کاهش تولید مس پس از آن منتشر می‌شود که برخی از تحلیلگران از مازاد ۱۹۴ هزار تنی مس در سال جاری خبر دادند. در بازار ۲۲ میلیون تنی مس این رقم، ناچیز است اما باید در نظر داشت پیش‌بینی افزایش تولید به‌رغم وجود مشکلات بوده است. تحلیلگران در حال حاضر از مشکلات به‌وجود آمده در عرضه حداقل ۵/ ۴ درصد از میزان کل تولید مس در جهان خبر می‌دهند حتی با توجه به قطعی‌های اخیر برق این رقم می‌تواند تا پایان ماه دسامبر به سطح ۷ درصد افزایش یابد. در این میان لئون وست‌گیت تحلیلگر ICBC می‌گوید: قیمت‌ها در حال حاضر به سطحی کاهش داشته است که بسیاری از معادن بزرگ به فکر کاهش تولید و هزینه‌های خود افتاده‌اند و باید این مورد را نیز در کنار کاهش غیرمترقبه تولید (در پی حوادث یاد شده) در نظر داشت.

او اضافه می‌کند: بازار مس در حال آماده شدن برای کاهش میزان اضافه عرضه موجود و آغاز یک روند افزایش قیمت دیگر است.
قیمت مس در بازار فلزات لندن در جریان هفته‌ای که گذشت به دلیل افزایش نگرانی‌ها درمورد کاهش تقاضای چین –بزرگ‌ترین مصرف‌کننده مس درجهان- و همچنین تقویت ارزش دلار به سطح ۵۱۴۲ دلار در هر تن رسید که کمترین میزان قیمت در ۶ سال اخیر بوده است.

 

۰۷:۱۴:۴۵ قیمت پلی‌استایرن‌های مقاوم، معمولی و انبساطی در هفته‌ای که گذشت، با افت در بازارهای جهانی روبه رو شدند.

به گزارش«پایگاه خبری بورس کالای ایران»، در تاریخ ۳۱ جولای پلی‌استایرن معمولی ۱۵۴۰ با افتی معادل ۳۰ دلار به رقم یک هزار و ۳۷۰ دلار در هر تن فوب خلیج‌فارس رسید. همچنین در مدت یاد شده قیمت پلی‌استایرن مقاوم ۷۲۴۰ نیز با افت ۳۰ دلاری نسبت به هفته ماقبل آن به رقم یک هزار و ۴۳۰ دلار در هرتن فوب خلیج‌فارس رسید.

از سوی دیگر در تاریخ ۳۱ جولای پلی‌استایرن انبساطی نیز ۴۰ دلار نسبت به هفته ماقبل آن کاهش قیمت داشت و در محدوده یک هزار و ۳۸۰ دلار در هر تن و در منطقه جنوب شرق آسیا رسید. در همین حال استایرن منومر هم در تاریخ یاد شده نسبت به هفته ماقبل آن روندی کاهشی داشت، به‌طوری که به یک هزار و ۲۰۹ دلار در هر تن سی اف آر و در منطقه آسیای شرق دور رسید که نسبت به هفته ماقبل ۱۱ دلار افت داشت. در تاریخ یاد شده همچنین قیمت پلی‌اتیلن ترفتالات گرید بطری ۹۷۰ دلار در هر تن فوب خلیج‌فارس گزارش شد. کمترین قیمت پلی‌اتیلن ترفتالات در تاریخ یاد شده ۹۵۰ دلار در هر تن فوب خلیج‌فارس گزارش شده است.

۰۷:۱۳:۵۴ : معاون امور صنایع وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه دولت از توسعه تولید صادرات‌محور حمایت می‌کند، گفت: با توجه به سیاست‌های دولت در ارتباط با به‌کارگیری ظرفیت‌های موجود کشور و توسعه فناوری برای تولیدات صادرات‌محور با ارزش افزوده بالاتر، هر واحد صنعتی که در این راستا گام بردارد از حمایت‌های لازم وزارت صنعت و دولت برخوردار خواهد شد. محسن صالحی‌نیا با بیان اینکه بسیاری از واحدهای صنعتی به دنبال به‌روزرسانی تجهیزات خود برای افزایش تولید و تصاحب بازار‌های داخلی و خارجی هستند، افزود: با حذف تحریم‌ها و فراهم شدن امکانات، زمینه مبادله تجاری و امکان انتقال دانش فنی و اجرای پروژه‌های مشترک بین‌المللی در ایران فراهم می‌شود.

 

۰۷:۱۳:۰۸ دنیای اقتصاد: تا چند هفته پیش سوال اصلی کسانی که پیگیر گفت‌وگوهای هسته‌ای ایران و ۶ قدرت عمده جهانی بودند، نفس به سرانجام رسیدن مذاکرات بود. اکنون که توافق هسته‌ای وین بین تهران و گروه ۱+۵ امضا شده، جزئیات اجرای برنامه جامع اقدام مشترک است که ذهن فعالان سیاست و اقتصاد را درگیر کرده است. در این شرایط، فعالان حوزه اقتصاد به دنبال آن هستند که بدانند اجرای «برجام» چه تاثیری بر فضای فعالیت آنها دارد. عبدالرسول دری اصفهانی از چهره‌های موثر اقتصادی گروه مذاکره‌کننده در گفت‌وگویی با «دنیای اقتصاد» به پرسش‌هایی درباره این مسائل پاسخ داده است. او عضو بانکی و مالی گروه مذاکره‌کننده ایران بوده و از این رو مطلع ترین فرد از روند حذف تحریم‌های مالی و بانکی است. دری اصفهانی ضمن توضیح دو فاز برچیده شدن تحریم‌های ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا می‌گوید در برجام ضمانت‌هایی وجود دارد تا تحریم‌ها علیه ایران به گونه دیگری احیا نشود. این عضو گروه کاری محمد‌جواد ظریف همچنین معتقد است که موضوع «تسری» تحریم‌ها به‌طور کامل حل شده است. او در مصاحبه با «دنیای اقتصاد» الزامات حقوقی دوران پساتحریم را به‌طور مشروح ساده‌سازی کرده است.

گفت‌وگوی دکتر حمید قنبری با عضو بانکی و مالی تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای:

آغاز حذف تحریم از زمستان
رفع تحریم‌های آمریکا و اروپا در برجام چگونه انجام می‌شود؟

مذاکره هسته‌ای ایران و غرب را می‌توان با اثر تلویزیونی مقایسه کرد که برخی از عوامل مقابل دوربین قرار دارند و برخی پشت دوربین. بالطبع آنهایی که مقابل دوربین هستند آوازه و شهرت بیشتری از عوامل پشت صحنه دارند. در مذاکرات هسته‌ای نیز چنین اتفاقی به وضوح قابل مشاهده است؛ به‌دلیل حساسیت‌ها و اهمیت کار، آنان‌که مقابل دوربین‌ها ظاهر می‌شدند به تعداد انگشتان یک‌دست نبودند. عواملی که در حوزه دیپلماسی مبرز بودند و مبنای سخنانشان پاسخ به مسیر طی شده بود. پس از جمع بندی برنامه جامع اقدام مشترک اما خاستگاه و جنس سوال‌ها تغییر کرد.

در کنار سوال‌ها و نقدها به نحوه مسیر طی شده و تبعات سیاسی آن بسیاری از فعالان کسب‌وکار به‌دنبال آن هستند که بدانند «برجام» چه تاثیری در فضای فعالیتی آنان دارد. در واقع هر چه از ۲۳ تیر زمان بیشتری می‌گذرد زمان‌سنج‌ها برای اجرایی شدن برجام فعال‌تر می‌شود. زمان اجرایی شدن لغو تحریم‌ها، روش حذف تحریم‌ها از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا و الزامات حقوقی و مالی دوران پساتحریم از دغدغه‌های بخش اقتصادی کشور است. این دغدغه‌ها در گفت‌و‌گو با «عبدالرسول دری اصفهانی» در میان گذاشته شده است. او از جمله چهره‌هایی است که در پشت دوربین مذاکرات قرار داشته است، اما در تدوین متن به خصوص آنجا که به بخش رفع تحریم‌ها بازمی‌گردد تلاش زیادی داشته است. عبدالرسول دری اصفهانی عضو بانکی و مالی تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای بوده است، بنابراین می‌تواند مطلع‌ترین گزینه در خصوص چگونگی رفع تحریم‌های مالی و بانکی علیه ایران باشد. «دنیای‌اقتصاد» در گفت‌و‌گویی با وی، روش رفع تحریم‌های اروپا و آمریکا در برجام را بررسی کرده است.

یکی از اتفاقاتی که پس از انتشار سند وین در فضای عمومی و رسانه‌ای برجسته شد، تمرکز بر سابقه اعضای تیم مذاکره‌کننده بود. تیم مذاکره‌کننده دو بخش داشت: گروهی که علاوه بر مدیریت کلان مذاکرات، واسطه رسانه‌ای تیم با افکار عمومی بودند و به همین دلیل شناخت نسبی از آنها حاصل شده است، ولی از گروهی که در پشت صحنه تلاش می‌کردند و به دلیل در جریان بودن مذاکرات در عرصه عمومی ظاهر نشدند اطلاعات کمی در دسترس است. با این مقدمه گمان می‌کنم لازم باشد بدانیم در بین چهره‌های دیپلمات و حقوقی تیم مذاکره‌کننده، عضوی که متخصص امور مالی وبانکی است، از چه سابقه‌ای برخوردار بوده است؟

سابقه را اگر قرار باشد تقسیم بندی کنم می‌توان در سه بخش تحصیلاتی،حرفه‌ای و فعالیت‌های مالی، حقوقی خلاصه کرد.

حوزه تحصیلاتی من حسابداری و اقتصاد بود و به دلیل آنکه موفق به کسب رتبه اول در مقطع کارشناسی شدم، مشمول بورسیه تحصیلاتی شدم و تحصیلات خود را در رشته حسابداری در مدارج بالاتر،در انگلستان ادامه دادم وبه عضویت پیوسـته انجمن حسـابداران خبـره انگلسـتان و ویلـزو عضویـت در انجمن حسـابداران خبـره اُنتاریو در کانـادا درآمدم.

در حوزه حسابداری فعالیت‌های مختلفی را تجربه کردم و در نهایت شریک موسسه حسابرسی «کوپرزاند لیبراند»Coopers & Lybrand) شدم. علاوه براین چه قبل و چه بعد ار انقلاب، در دانشگاه‌های معتبر ایران درامور مالی و حسابداری تدریس می‌کردم.

بعد از انقلاب فعالیت‌هایم در زمینه حل و فصل دعاوی ومذاکرات قرار داد‌های بین‌المللی، امور بانکی، مشاوره‌های مالی و حسابرسی بود و بسیاری از این فعالیت‌ها برای دولت جمهوری اسلامی ایران بود.

به‌عنوان مثال، فعالیت ۱۰ ساله من در دادگاه لاهه، تجربه‌ای است که به نظر من از تحصیل در بسیاری از دانشکده‌های معتبر جهان آموزنده‌تر بود. بیشتر فعالیتم در این ایام در سمت معاون یکی از داورهای ایران بود.

تا پیش از دور آخر مذاکرات هسته‌ای، عمده فعالیت‌های بین‌المللی شما چه بوده است؟

بعد از بازگشت از لاهه در مذاکرات و حل اختلافات تجاری بین‌المللی متعددی فعالیت داشتم. برای نمونه یکی از تجربه‌های من پرونده‌ای بود در ارتباط با وصول مطالبات دولت ایران از دولت انگلیس در ارتباط با خرید تانک‌های چیفتن.

این پرونده در اتاق بازرگانی بین‌المللی (International Chamber of Commerce) مطرح شد که خوشبختانه نتیجه آن به نفع ایران بود. در این رابطه یکی از مسوولان وزارت دفاع انگلیس، روایتی را نقل کرد که برایم جالب بود. او گفت: وزیر دفاع انگلیس بعد از صدور رای، یکی از مقام‌های ارشد موسسه حقوقی «کلیفورد چنس» را که یکی از بزرگ‌ترین‌ موسسات حقوقی دنیاست و وکالت کشور انگلیس را بر عهده داشت، احضار می‌کند و به او می‌گوید: «تو ما را گمراه کردی، ما می‌توانستیم این پرونده را با یک رقم خیلی کوچکی مصالحه کنیم؛ اما اکنون ناچار به پرداخت ۴۰۰ میلیون پوند خسارت شدیم.» البته این مبلغ حق ایران بود. برای من بسیار مایه خوشحالی است که باوجود امکانات وسیع طرف مقابل، با کمک خداوند متعال و کوشش فراوان اعضای تیم حقوقی- مالی ایران موفق شدیم.

این پرونده مربوط به شکایت ایران از شرکت تسلیحاتی «خدمات بین‌الملل نظامی» (IMS) وابسته به وزارت دفاع انگلیس بود؟

بله پرونده IMS بود. البته اجرای رای در این پرونده و برخی دیگر از پرونده‌ها از سوی طرف مقابل به بهانه تحریم‌ها و سایر بهانه‌های بی اساس به تاخیر افتاد.

پس فعالیت‌های شما ترکیبی از فعالیت‌های مالی و حقوقی است؟

اگر خواسته باشم این قسمت را تکمیل کنم باید بگویم رشته اصلی من رشته مالی و فاینانس است؛ ولی در عمل، مالی و حقوقی با هم ترکیب شده است؛ به‌طوری‌که تبدیل به یک عنصر مذاکره‌کننده امور مالی و حقوقی شدم.

چگونه وارد تیم مذاکره‌کننده در پرونده هسته‌ای شدید؟

ورود من به مذاکرات دو مقطع دارد. بار اول در حدود یک سال و اندی پیش کمیته‌ای در نهاد ریاست جمهوری به سرپرستی آقای دکتر نهاوندیان تشکیل شد که هدف آن انتقال تجارب متخصصان مختلف و مشورت به دولت درخصوص این پرونده بود. از من نیز برای حضور در این جلسات دعوت به عمل آمد. متاسفانه در آن مقطع به دلیل سفرهای کاری متعددی که داشتم جلسات کمی را توانستم حاضر شوم. بعد از این جلسات تصمیم بر این شد که علاوه بر کسانی که دارای تخصص و تجربه در زمینه مسائل سیاسی و دیپلماسی هستند، از متخصصان امور بانکی و مالی هم استفاده شود. جناب آقای دکتر سیف هم از من خواستند که در این حوزه به مذاکره‌کنندگان کشورمان کمک شود؛ من هم با کمال میل پذیرفتم.

شما در دور آخر به تیم مذاکره‌کننده پیوستید‌؟

بله. در دور آخر من در خدمت دکتر ظریف، وزیر محترم امورخارجه و دوستان دیگر بودم و در بخش مالی- بانکی کمک می‌کردم.

با توجه به تخصص شما اجازه بدهید وارد بررسی بخش رفع تحریم‌ها در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شویم. ساختار تحریم‌های اعمال شده علیه ایران از ناحیه‌های مختلفی بود؛ تحریم سازمان ملل، تحریم اتحادیه اروپا و تحریم آمریکا. البته تحریم‌های آمریکا به اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود. تحریم اولیه یعنی آمریکایی‌ها با ایرانی‌ها نباید مبادلات مالی داشته باشند، تحریم‌های ثانویه‌ نیز می‌گوید غیر‌آمریکایی‌ها هم حق انجام معامله و تجارت با ایران را ندارند. «برجام» نسبت به کدام تحریم‌ها موثر است و کدام تحریم‌ها را بر می‌دارد؟

برجام تمامی تحریم‌های هسته‌ای، اعم از تحریم‌های سازمان ملل، اتحادیه اروپا، کشورهای عضو اتحادیه اروپا و آمریکا چه در سطح فدرال و چه در سطح ایالتی را به‌صورت جامع در‌بر‌می‌گیرد.

در برجام رفع تحریم‌های آمریکا به چه شکلی است؟

همان طور که اشاره کردید تحریم‌های آمریکا به «تحریم‌های اولیه» (Primary) و «تحریم‌های ثانویه» (Secondary) تقسیم می‌شود. در صورتی که تحریم‌ها تنها به روابط دو کشور مربوط شود، تحریم‌های اولیه، آمریکایی‌ها (U.S.Persons) را از انجام معاملات تجاری، مالی، سرمایه‌گذاری و سایر عملیات اقتصادی و هر نوع خدماتی (به جز خرید و فروش دارو و خوراک و امثالهم) منع می‌کند.

تعریف شخص آمریکایی شامل شهروندان، افراد و اشخاص حقوقی مقیم آمریکا، شرکت‌های تابعه و شعب شرکت‌های آمریکایی در خارج از این کشور می‌شود.

تحریم‌های ثانویه (Secondary) به اشخاص غیر‌آمریکایی اشاره دارد.

در این مورد آمریکا اعلام کرده بود شرکت‌های غیر آمریکایی را که مبادرت به عملیات مالی بانکی، تجاری، خدماتی و… با ایران کنند مجازات خواهد کرد. در واقع تفاوت تحریم‌های اولیه و ثانویه این است که در نوع اول شرکت‌ها و افراد از همکاری با ایران منع شده‌اند اما در نوع دوم از سوی آمریکا تحریم می‌شوند.

در برجام کلیه تحریم‌های ثانویه هسته‌ای و تنها بخشی از تحریم‌های اولیه برداشته شده است، از جمله خرید هواپیما و قطعات و لوازم یدکی هواپیما، کلیه خدمات مربوط به تعمیر و نگهداری هواپیما، همچنین صادرات فرش، خاویار و پسته علاوه براین کلیه شرکت‌های تابعه شرکت‌های آمریکایی که در خارج از ایالات متحده آمریکا به ثبت رسیده‌اند، می‌توانند معاملات مالی، بانکی، تجاری، خدماتی و سایر معاملات اقتصادی را از سر بگیرند.

در حقیقت تحریم‌های ثانویه ایالات متحده آمریکا برای اولین باربه نوعی در قانون تحریم‌های ایران (Iran Sanctions Act) مطرح شد.

این قانون که در ایران به‌عنوان قانون داماتو شناخته می‌شود، قانونی بود که در سال ۱۹۹۵ به پیشنهاد دو سناتور به نام‌های داماتو و کندی به کنگره ارائه و در سال ۱۹۹۶ تصویب شد و برای نخستین بار، ایالات متحده‌ آمریکا بر‌اساس این قانون، تحریم‌های خود را به‌ صورت فراسرزمینی علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کرد. البته این قانون در آن زمان موفقیت چندانی نداشت و با اعتراض سایر کشورها خصوصا کشورهای اروپایی روبه‌رو‌ شد اما بعدها ایالات متحده آمریکا همین روند را ادامه داد و تحریم‌های فراسرزمینی متعددی علیه ایران تصویب کرد. یکی از نقاط قوت برجام این است که به این روند وضع تحریم‌های فراسرزمینی آمریکا علیه ایران پایان می‌بخشد.

یکی از چالش‌هایی که قبل از برجام وجود داشت تفسیری بود که آمریکایی‌ها از شخص آمریکایی داشتند، گاهی اوقات آمریکایی‌ها این‌گونه استدلال می‌کردند که یک شرکت اروپایی اگر در آمریکا شعبه داشته باشد، آمریکایی محسوب می‌شود، بنابراین باید تحریم‌های علیه ایران را اعمال ‌کنند. در برنامه توافق جامع این‌ موضوع روشن شده است؟ چون این تفسیر می‌تواند برخی شرکت‌هایی اروپایی را که مشابه شرایط مورد اشاره هستند کماکان با حربه تحریم اولیه از همکاری با ایران دور نگه دارد؟

اگر شخصی یک واحد حقوقی را در کشوری به ثبت برساند، این واحد حقوقی تابع صلاحیت کشوری است که در آن به ثبت رسیده است.

بنا‌براین شرکت‌هایی که در اروپا به ثبت رسیده‌اند، تابع صلاحیت آمریکا نیستند، اما چنانچه این شرکت‌ها شعبی در ایالات متحده آمریکا داشته باشند فقط این شعب دارای تابعیت آمریکایی می‌شوند.

قوانین US Federal Code به‌طور صریح و روشن US person را تعریف کرده است.

نکته دیگر اینکه آیا برجام در ادامه بیانیه لوزان فقط به تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای پرداخته است یا به تحریم‌های دیگر نیز اشاره دارد؟

برجام در حوزه تحریم‌ها در ادامه بیانیه لوزان تدوین شد، بنابراین کل تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای برداشته خواهد شد.

این برداشته شدن کل تحریم‌ها در حوزه اقتصادی به چه شکل معنا پیدا می‌کند؟

در برجام تقریبا تمام فعالیت‌های تجاری، مالی، بانکی و خدماتی از شمول تحریم خارج می‌شود. به‌طور قطعی بگویم بخش بانکی، مالی و بیمه را کامل در بر می‌گیرد.

بیمه کشتی‌ها را هم در برمی‌گیرد؟

بیمه هر فعالیتی که در چارچوب مقررات برجام باشد از شمول تحریم خارج می‌شود، تحریم‌های بیمه‌های اتکایی،کارگزاری و… برداشته می‌شود؛ مثلا شما به بیمه کشتی‌ها اشاره کردید، در برجام بخشی وجود دارد به نام کشتیرانی، کشتی‌سازی و حمل‌ونقل دریایی. تمامی موارد رفع تحریمی به صراحت در این بخش ذکر شده است

بیمه صادراتی چطور؟

این نوع بیمه‌ها نیز از تحریم خارج شده است. در برجام یک بخش بابت کمک به تجارت بین‌المللی وجود دارد. در آنجا نه تنها موسسه‌های اعتباری صادراتی «Export Credit Agency » می‌توانند ضمانت‌های صادراتی صادر کنند، بلکه ایران می‌تواند از بانک‌های خارجی وام بگیرد، حتی در مورد موسسات مالی بین‌المللی مثل بانک جهانی، در برجام صحبت شده و آنها هم جزو موسسات آمریکایی تلقی نمی‌شوند و Non US financial Institution؛ یعنی موسسات مالی غیر‌آمریکایی به حساب می‌آیند.

بنابراین ما می‌توانیم از موسسات بین‌المللی وام دریافت کنیم؟

ارائه خدمات موسسات بین‌المللی نیاز به توضیح دارد. اشاره کردم برجام به اعمال تحریم‌های ثانویه آمریکا خاتمه می‌دهد، اما تحریم‌های اولیه که قبل از تحریم‌های هسته‌ای و از سال‌ها قبل به اجرا درآمده، ادامه دارد. تحریم‌های اولیه بر ممنوعیت خدمت نیز تاکید دارد. ممنوعیت خدمت فقط به محدود شدن صادرات کالا از آمریکا به ایران محدود نمی‌شود، بلکه بر ممنوع بودن هر نوع خدمتی به ایران تاکید دارد. در این تقسیم‌بندی اگر ایران از بانک جهانی که محل پرداخت آن از منابع آمریکاست درخواست وام می‌کرد، کارمندی که در آنجا پرونده ایران را بررسی می‌کرد، در واقع در حال ارائه خدمت به ایران می‌شود. این کار از نظر تحریم‌های اولیه ممنوع بود بنابراین چون تحریم‌های اولیه ادامه دارد کماکان ارائه خدمات به ایران از سوی موسساتی که در آمریکا به ثبت رسیده و فعالیت دارند ممنوع است اما موسسات مالی بین‌المللی اگر در خارج از آمریکا واحد حقوقی مستقلی داشته باشند ارائه خدمات به ایران را از سر می‌گیرند.

در آمریکا قانونی با عنوان International Financial Institution Act (قانون نهادهای مالی بین‌المللی) وجود دارد. این قانون می‌گوید اگر نهادهای مالی بین‌المللی بخواهند به ایران وام بدهند دولت آمریکا موظف است با آن مخالفت کند. اگر هم وام تصویب شد، دولت آمریکا به میزان وام داده شده به ایران از کمک سال آینده خود به آن نهاد بکاهد.در برجام به این موضوع پرداخته شده است؟

این سوال مهمی است. در برجام به وام‌های ترجیحی «Concessional Loans» نهاد‌های بین‌المللی اشاره شده است. ایران وام‌های ترجیحی و وام‌های بلاعوض می‌تواند دریافت کند. صریحا آمده که دولت ایران می‌تواند وام‌های بلاعوض بگیرد. پس طبق برجام اعطای وام‌های بلاعوض مجاز است اما دولت آمریکا اجازه نمی‌دهد از سهم خود به ایران کمک بلا‌عوض کنند. ولی آمریکا نمی‌تواند از پرداخت وام یک موسسه بین‌المللی که تامین‌کننده آن آمریکا نیست ممانعت به عمل آورد.

نکته‌ای که وجود دارد این است که آمریکا در اکثر موسسات بین‌المللی بزرگ عضو است و نفوذ بالایی دارد بنابراین سوال‌ را به گونه‌ای دیگر طرح می‌کنم، با اجرایی شدن برجام آیا ایران می‌تواند به راحتی با برخی موسسات بین‌المللی که در ایالات متحده مستقر هستند مانند بانک جهانی همکاری داشته باشد؟ و این موسسات اقدام به تامین مالی پروژه‌ها در ایران کنند؟

در برجام یک تبصره وجود دارد که موسسات مالی بین‌المللی جزو موسسات مالی آمریکایی محسوب نمی‌شوند. این موضوع در ضمیمه ۲ (annex 2) صریحا آمده است. وقتی موسسات مالی غیر‌آمریکایی می‌توانند با ایران کار کنند، مسلما آنها هم می‌توانند به ایران وام بدهند ولی به دلیل وجود تحریم‌های اولیه باید مورد را به‌صورت خاص بررسی کرد زیرا اگر تحت هر عنوانی دریافت این وام مستلزم خدمت یک آمریکایی یا پول آمریکایی باشد، در بخش تحریم‌های اولیه می‌گنجد بنابراین باید موارد را بررسی کرد و نمی‌توان به‌صورت کلی حکم داد.

در برجام عبارت «کلیه خدمات مربوط به بندهای فوق» در آخر همه حوزه‌های مختلف که شامل تحریم است تکرار می‌شود، یعنی related services یا associated services در پایان عبارت‌ها گنجانده شده است. منظور از این مورد چیست؟

سوال بسیار خوبی پرسیدید. در برجام علاوه بر اینکه رفع تحریم بخش‌های مالی و اقتصادی به‌طور مجزا آمده چنین عبارتی نیز درج شده زیرا هر فعالیت‌ مستلزم یکسری خدمات جانبی است. برای مثال حمل بار مستلزم گرفتن بیمه است. بیمه تحت عنوان حمل بار بیان نشده است. بلکه در قالب associated services یا خدمات جانبی بیان شده است. یعنی برای هر کاری که در برجام گفته شده ایران می‌تواند انجام دهد، خدمت جانبی آن نیز باید از شمول تحریم خارج شود. بر این اساس اتحادیه اروپا و دولت آمریکا متعهدند خدمات جانبی را نیز از شمول تحریم خارج کنند. در برجام تعریف بسیار جامعی از خدمات جانبی یا Associated Services شده که می‌تواند تحریم‌های اولیه «‌primary» را نیز باز کند. به این معنی که اگر بانک ایرانی بخواهد از سوئیفت استفاده کند، مستلزم این است که به‌روزترین‌ترین نسخه نرم‌افزاری را از شرکت اوراکل یا مایکروسافت تهیه کند. در حالت عادی چون هر دو شرکت آمریکایی هستند از فروش هر نوع محصولی به ایران منع شده‌اند اما در حال حاضر دولت آمریکا تعهد کرده که هر نوع خدمات جانبی که برای اجرای برجام لازم است، ارائه کند. بنابراین اگر بانک‌های ایران برای اتصال به سوئیفت نیاز دارند که نرم‌افزارهای خاصی را روی سیستم‌های کامپیوتری خود نصب کنند، باید مجوز خرید آن نرم‌افزارها به آنها داده شود.

پس از برنامه اقدام مشترک که سال ۲۰۱۳ مورد توافق ایران و گروه ۵+۱ قرار گرفت، آمریکا تفسیری از آن منتشر کرد که از برخی جهات منجر به محدود و مضیق کردن محتوای توافق می‌شد. به‌عنوان مثال اعلام کرد درست است که در متن گفته شده خدمات قطعات هواپیمایی غیرنظامی به ایران داده شود، ولی به شرکت‌هایی که نامشان در فهرست SDN ایالات متحده است، این خدمات ارائه نمی‌شود. چون اسم همه شرکت‌های ایرانی در این فهرست بود، عملا این بند کارآیی نداشت. در حال حاضر این مشکل وجود دارد که مجددا احتمال دارد طرف مقابل، دستورالعمل‌ها یا بخشنامه‌هایی صادر کند که با متن توافق و مذاکرات انجام شده مغایرت داشته باشد. این موضوع در برنامه جامع چگونه حل شده است؟

به دلیل همین مشکلاتی که شما اشاره کردید در برجام ذکر شده که دستورالعمل‌ها و راهنماها باید با هماهنگی طرفین صادر شود. مقررات اجرایی که طرف مقابل برای عملیاتی شدن برجام صادر می‌کند حتما با ایران باید مشورت کند. لغت consult یا مشورت با این هدف آمده است که ایران اطمینان حاصل کند آنچه را که طرف مقابل به‌عنوان راهنمای برجام در دسترس عموم قرار می‌دهد، با واقعیت‌ها و هدف برطرف کردن تحریم‌های اقتصادی همخوانی داشته باشد؛ بنابراین این‌بار همه تعهد دادند که قبل از اینکه هرنوع راهنمایی را صادر کنند با ما مشورت کنند.

نکته دیگر به پیچیدگی قوانین تحریم‌ها از سوی طرف‌های اعمال‌کننده به‌خصوص آمریکا باز‌می‌گردد. چه تضمینی در برجام وجود دارد که تحریم‌های رفع شده با یکسری از مواد قانونی قبلی که در متن برجام به آنها اشاره نشده مجددا فعال نشود؟

دولت آمریکا و اتحادیه اروپا از طرف خودواعضای اتحادیه به دولت ایران تعهد داده‌اند که کلیه تحریم‌‌ها و اقدامات بازدارنده هسته‌ای را برطرف کنند.

اما سوال درستی است، هیچ اعتمادی وجود ندارد که تمامی مواد مورد اشاره رفع تحریم‌ها را پوشش دهد، به‌خصوص که در آمریکا قوانین از پیچیدگی‌های بالایی برخوردارند. این نکته را تیم ایران در نظر داشت و با وجود مطالعات گسترده‌ای که بخش حقوقی وزارت خارجه انجام داده بود به‌عنوان یک دغدغه از سوی تیم ایرانی مطرح شد، به همین دلیل از دولت آمریکا و اتحادیه اروپا خواسته شد که representation بدهند یااطمینان دهند که رفع تحریم‌ها کامل و جامع خواهد بود. حقوقدانان اهمیت representation را به خوبی درک می‌کنند. (به فارسی این واژه اقرار یا اذعان ترجمه می‌شود). براین اساس طرف‌های مقابل ایران اقرار کرده‌اند که کلیه مواد قانونی که مربوط به تحریم‌های هسته‌ای می‌شود، در برجام آمده است و اگر بعدا متوجه شدند که ماده‌ای از قلم افتاده است. موظف به رفع آن هستند. این اتفاق واقعا یک پیشرفت خوبی بود که به ایران اطمینان می‌دهد کلیه تحریم‌های هسته‌ای چه به‌طور مشخص در برجام آمده باشد چه بعدا در مواد قانونی دیگر پیدا شود، برداشته شود.

پس می‌توان نتیجه گرفت مواردی که در برجام اشاره شده است، کف تحریم‌ها است؟

صریحا آمده است که اگر ایران در اجرای کامل ضمیمه ۲ برجام (annex II) که برداشتن تحریم‌های اقتصادی و مالی و بانک است، به مانعی برخورد کرد آنها موظف هستند اقداماتی را برای بر طرف شدن آن انجام دهند.

سیستم حکومتی آمریکا علاوه بر اختیاراتی که به دولت فدرال داده به ایالت‌ها نیز اختیاراتی اعطا کرده است. تحریم‌های آمریکا، بخشی فدرالی است و بخشی دیگر مربوط به ایالت‌ها است. در برجام چگونه با این دو سطح تحریم برخورد شده است؟

کاملا درست است. تحریم‌های آمریکا شامل قوانین مصوب، در سطح فدرال یا ایالت و فرامین اجرایی رئیس‌جمهوری است. تمام فرمان‌های اجرایی که تا به حال درخصوص تحریم‌های هسته‌ای صادر شده بود، برداشته شدند. حتی یک فرمان اجرایی هم بود که تمام آن مربوط به هسته‌ای نبود، موارد دیگری هم داشت ولی قسمت‌های هسته‌ای برداشته شد.

اما همان‌طور که اشاره کردید ایالت‌ها نیز مختار بودند که یکسری قوانین تحریمی علیه ایران وضع کنند، مثلا یکسری از این قوانین این بود که هر غیر‌آمریکایی که یک قراردادی با ایالت یا دولت محلی دارد و از محل وجوه عمومی ایالتی قراردادی منعقد کند، نمی‌تواند با ایران همکاری کند.

تیم مذاکره‌کننده ایران اصرار بر لغو کامل تحریم‌ها داشت، بنابراین دولت آمریکا تعهد داد هراقدامی که لازم است، تشویقی یا تنبیهی به‌عمل بیاورد که ایالت‌ها این نوع تحریم‌ها را بردارند. یک جای برجام نیز به صراحت آمده است برخی مواردی که در اختیارریاست جمهوری است، دستور مقتضی در جهت برداشتن تحریم‌ها صادر شود، بنابراین برای این موضوع هم آمریکا برای برداشته شدن تحریم‌ها تعهد داده است.

آیا در برجام بندی وجود دارد که مانع از بازگشت‌پذیری تحریم‌ها در قالب دیگری شود؟

بله در برجام عبارتی وجود دارد که تصریح می‌کند آمریکا و اتحادیه اروپا حق ندارند اقدامات محدود‌کننده‌ای را به نوع و شکل دیگری به جای تحریم تصویب کنند. مذاکره‌کنندگان ایرانی تلاش کردند با استفاده از این عبارت از باز‌تولید تحریم‌ها در هر قالبی جلوگیری کنند. امکان داشت طرف مقابل، تحریم‌های هسته‌ای و مواد مرتبط با آن را بر اساس برجام رفع کند، اما در آینده مشکلاتی به وجود آورد، چه از طریق مقررات اداری و چه مقررات نظارتی که باعث از بین بردن آثار لغو تحریم‌ها بشود. دراین حالت تحریم‌ها به‌صورت اسمی برداشته شده است اما در واقعیت و به شکل دیگر وجود دارد چون عملا جلوی فعالیت‌های اقتصادی ایران با بخشنامه و اقداماتی نظیر آن گرفته شده. طرف مقابل در این مورد نیز تعهد داده است که به هیچ وجه نباید موردی (اداری، نظارتی و…) را پیش بیاورد که آثار آن مانند تحریم‌ها باشد و جایگزین آن شود.

اگر دولت تغییر کرد، وضعیت چه می‌شود؟

این هم جزو تعهدات طرف مقابل است. طرف مقابل تعهد داده است این قوانین و تحریم‌هایی که برداشته می‌شود نه دوباره وضع شود و نه مشابه آن به اجرا گذاشته شود.

بنابراین تحریم‌ها برگشت‌پذیر نیست؟

تمامی این موارد که من اشاره کردم با فرض اجرای تعهدات دو طرف است، اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل نکرد طرف دیگر نیز به تعهداتش عمل نمی‌کند، اما در حالت اجرای تعهدات، برجام اجازه نمی‌دهد تحریم‌ها دوباره بازگردد.

در حقوق قرارداد یا لازم است یا جایز. قرارداد جایز قراردادی است که طرفین هر زمانی که بخواهند می‌توانند آن را ملغی کنند؛ مثل قرارداد وکالت که هر زمان موکل بخواهد می‌تواند وکیل خود را عزل کند. قرارداد لازم این است که شما به آن پایبند هستید و اگر آن را اجرا نکنید نقض تعهد کرده‌اید. برجام از این منظر لازم است یا جایز؟

این نکات حقوقی است و همکاران وزارت خارجه صلاحیت پاسخ را دارند اما به‌عنوان یکی از اعضا می‌توانم بگویم اگر تعهدات از طرف دولت آمریکا یا اتحادیه اروپا و اعضای آن به هر شکلی انجام نشود، نقض توافق خواهد بود.

ضمانت اجرای تعهدات چیست؟

این قرارداد در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسیده یعنی تبدیل به یک قرارداد بین‌المللی شده است. بنابراین فقط آمریکا طرف ایران نیست. کما اینکه تلاش شده به دلیل خوش‌بین نبودن به طرف مقابل راه بد عهدی به لحاظ حقوقی بسته شود. علاوه براین اگر دولت‌های متعهد به قرارهای خودشان عمل نکنند، بهترین ضمانت اجرا این است که ماهم می‌توانیم به تعهدات خود عمل نکنیم.

توافق‌هایی مانند برجام با مشکلی که روبه‌رو‌ هستند نحوه استفاده از آن برای شرکت‌ها و بخش‌های اقتصادی است. این متن‌ها پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. شرکت‌ها و فعالان اقتصادی چگونه باید از اصل موضوعات مندرج در برجام مطلع شوند؟

در برجام تعهد به شفافیت قید شده است. اگر شرکت‌های خارجی می‌خواهند به‌طور شفاف در مورد برداشته شدن تحریم‌ها بدانند می‌توانند به ضمیمه دوم برجام مراجعه کنند.

تمام مواد قانونی که باعث برداشته شدن تحریم‌ها شده است، در این ضمیمه تک‌تک اسم برده شده. در ضمیمه دو به قوانین تحریم‌های ایران اشاره شده است. برای مثال، یکی از قوانین«قانون تحریم ایران» (ISA) است. (بر‌اساس این قانون دامنه تحریم علیه نهادهای مالی، موسسات بیمه، «موسسات اعتباری صادراتی» یا شرکت‌هایی که بیش از ۲۰ میلیون دلار در صنایع انرژی ایران سرمایه‌گذاری می‌کنند، افزایش می‌یابد.) در ضمیمه دو این قانون آمده و به روشنی مشخص شده که شرکت‌ها چگونه می‌توانند با ایران همکاری داشته باشند. همانطور که در سوال اشاره شد اگر نیاز به راهنما داشته باشد، یک کمیته مشترک وجود دارد که می‌تواند از اتحادیه اروپا و دفتر کنترل دارایی‌های خارجی آمریکا (The Office of Foreign Assets Control (OFAC در این رابطه توضیح خواسته شود. اتحادیه اروپا و آمریکا تعهد داده‌اند که اطلاعات لازم را در اختیار کاربران برجام قرار ‌دهند.

این نکته شما امکان دارد در قالب عدم تبعیض جلوه کند. برای نمونه ممانعتی از همکاری شرکت‌ها با ایران به عمل نیاید اما کمک‌هایی به شرکت‌های متقاضی همکاری با دیگر کشور‌ها می‌شود از شرکت‌های همکار با ایران دریغ شود؟

طرف‌های ایران تعهد به عدم تبعیض داده‌اند، صریحا گفته شده است که رفتار آنها با ما بر اساس احترام متقابل است «mutual respect» و بدون اعمال هرگونه تبعیضی.

یکی از نکات جدید برجام اصل حسن نیت است، منظور از این اصل چیست؟

اصل حسن نیت (Good Faith) به معنای صداقت در نیت و عمل است. به معنای دیگر اگر می‌دانید که نمی‌توانید کاری را انجام دهید نباید متعهد شوید و اگر تعهد دادید باید به آن پایبند و رفتار صادقانه در برابر آن داشته باشید. نکته دیگر آنکه اگر فکر می‌کنید با این موادی که آورده‌اید طرف مقابل را گمراه می‌کنید، مسوول و مقصر هستید و این حسن نیت نیست. بنابراین صریحا آمده است که تعهدات طرف مقابل باید مبتنی بر حسن نیت باشد. آثار حقوقی چنین اصلی بسیار زیاد است و تلاش این بود خلأهای احتمالی در توافق ژنو پوشش داده شود.

قبلا مقرراتی وجود داشت مبنی بر اینکه دارایی‌های مسدود شده ایران باید در همان کشوری که مسدود شده نگهداری شود و از همان کشور خرید انجام شود. آیا با اجرای برجام، ایران اختیار دارایی‌های خود را به دست خواهد گرفت و می‌تواند به هرجایی که می‌خواهد، انتقال دهد؟

صد درصد. یکی از مواردی که در ضمیمه دو آمده در این خصوص است و تاکید دارد که کلیه دارایی‌ها و وجوه متعلق به ایران، بانک مرکزی و اشخاص حقیقی و حقوقی که نزد موسسات مالی مسدود شده از تاریخ اجرای برجام بدون هیچ قید و شرطی آزاد می‌شود و ایران در استفاده از آن آزاد است. ولی این بند مربوط به مواردی هست که در خارج از آمریکا وجود دارد و منابع بلوکه شده در آمریکا را شامل نمی‌شود. خوشبختانه دارایی‌های ایران در آمریکا، در مقابل دارایی‌های موجود ایران در خارج از آمریکا بسیار ناچیز است.

با اجرایی شدن برجام ایران می‌تواند اوراق مشارکت در اروپا منتشر کند؟

صریحا در ضمیمه دوم آمده است که خرید و فروش و انتشار اوراق قرضه توسط دولت جمهوری اسلامی و موسسات مالی آزاد است بنابراین ایران می‌تواند وارد بازار سرمایه اروپا شود.

یکی از لازمه‌های انتشار اوراق تعیین درجه اعتباری از سوی موسسات اعتبار‌سنجی است. در دوران تحریم‌ این موسسات از ارائه چنین خدمتی به ایران خودداری می‌کردند آیا پس از اجرایی شدن برجام چنین اقدامی از سر گرفته می‌شود؟

چون تمامی خدمات تبعی موارد قید شده در برجام تعهد شده است رتبه بندی اعتباری ایران برای انتشار اوراق نیز جزو خدمات مرتبط به حساب می‌آید و انجام می‌شود.

نظام تحریم‌های اعمال شده علیه ایران چند لایه است و به بهانه‌های مختلف اعمال شده است. برجام فقط به رفع تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای می‌پردازد، بنابراین برخی شرکت‌ها که به بهانه‌های دیگر تحریم شده‌اند کماکان در فهرست تحریم‌ها باقی می‌مانند. خطری که وجود دارد این است که موسسات ایرانی اگر با این شرکت‌هایی که از سوی طرف مقابل تحریم هستند مجددا مشمول تحریم قرار گیرند و اگر به‌خاطر تحریم شرکت‌ها با آنها همکاری نکنند، به نوعی این شرکت‌ها در داخل نیز تحریم می‌شوند. آیا برجام درخصوص تسری تحریم اقدامی انجام داده است؟

اول اینکه تمامی تحریم‌های اعمال شده علیه ایران ظالمانه است و ایران در این خصوص مظلوم واقع شده است. تحریم‌ها چه به بهانه هسته‌ای باشد و چه به بهانه غیر‌هسته‌ای یک ظلم آشکار به کشوری است که می‌خواهد ضمن احترام به حقوق دیگران به‌صورت مستقل فعالیت کند. اما این نکته که اشاره شد مهم است و اتفاقا تیم مذاکره‌کننده به آن توجه داشت تا اجازه ندهد با دست خودمان شرکت‌ها را در داخل تحریم کنیم. خوشبختانه ضمیمه دوم توافق شده است که در داخل ایران تمام افراد می‌توانند بدون توجه به لیست تحریم‌ها با هم همکاری داشته باشند. هیچ بانکی نمی‌تواند بگوید با فردی که در لیست تحریم قرار دارد کار نمی‌کند چون امکان تسری تحریم وجود دارد و من هم تحریم می‌شوم. صریحا در برجام آمده مبادلات داخلی از تسری تحریم‌ها مصون است. حتی بالاتر از این، بانک‌های خارجی نمی‌توانند بگویند که یک بانک ایرانی با کسی که در لیست تحریم است کار کرده‌ و ما با آن بانک ایرانی نمی‌توانیم کار کنیم. در ضمیمه دو آمده است اگر بانک ایرانی با یک نفر که در فهرست تحریم‌ها است کار کرده باشد بانک اروپایی مشکلی برای همکاری با آن بانک ندارد به‌شرطی که در آن معامله به خصوص(بانک ایرانی و فرد تحریمی) مستقیم و غیر‌مستقیم مداخله‌ای نداشته باشد. بنابراین بانک‌های اروپایی نمی‌توانند در این زمینه بهانه داشته باشند.

پس ایران تحریم‌ها را در نظام داخلی‌مان به رسمیت نشناخته است؟

ایران در نظام خارجی نیز تحریم‌ها را به رسمیت نشناخته است. در برجام صریحا آمده است که دولت جمهوری اسلامی ایران هیچ کدام از تحریم‌ها را به رسمیت نمی‌شناسد.

آنها هم قبول کرده‌اند.

امضای آنها پای برجام است.

فرض کنید از امروز برجام اجرایی شده است، نهادهای اقتصادی ایران آن نکات کلیدی و مخاطراتی که باید در نظر داشته باشند، چیست؟

سوال شما را به دو دسته تقسیم می‌کنم. موسسات مالی و سایر موسسات. در جریان هستید که پس از جمع بندی برجام، سرمایه‌گذاران خارجی به‌صورت سیل آسا برای سرمایه‌گذاری به ایران می‌آیند. این اتفاق ادامه خواهد داشت چون ایران از منابع بسیار خوب و همچنین استعدادهای بالایی برخوردار است.

رکود اروپا و مشکلات یونان هم بر جذابیت ایران اضافه می‌کند چون سرمایه‌گذاران تمایل دارند برای کسب بازدهی بالاتر به مناطق بکر اقتصادی مهاجرت کنند. نهادهای اقتصادی ایران باید در زمینه امضای قراردادها،حرفه‌ای و ماهرانه عمل کنند و آگاهی کامل نسبت به توانایی فنی و مالی و صداقت طرف مقابل قرارداد را داشته و در یک کلام، باید حداکثر توان خود را برای بستن یک قرارداد برد-برد به کار گیرند.

این موضوع در مورد بانک‌ها کمی متفاوت است. بانک‌های ایرانی در چند ساله گذشته به‌دلیل دوری از محیط بین‌المللی از استانداردهای بین‌المللی عقب مانده‌اند و سازگار با استانداردهای موجود نیستند. چه خوب است بانک‌ها از فرصتی که تا اجرای برجام باقی‌مانده استفاده کنند و کلیه سیستم‌های خود را به روز در‌آورند و مقررات، رویه‌ها و فرآیند‌های لازم را پیاده‌سازی کنند. دیگر مانند قبل تعاملات خارجی فقط محدود به گشایش اعتبارات اسنادی نیست، باید زیر‌ساخت‌ها اصلاح و به روز شود. شرایط عوض شده و باید آن را به درستی شناخت تا بتوان پیاده‌سازی کرد. آیین‌نامه‌ها و مقررات بین‌المللی نظیر مقررات مبارزه با پولشویی باید به دقت اجرا شود.

بانک مرکزی هم باید بخش نظارتی خود را قوی کند، به نفع بانک مرکزی است که اطمینان حاصل کند تمامی مقرراتی که امروزه برای کار با بانک‌های بین‌المللی لازم است در همه بانک‌ها به اجرا در می‌آید.

شما به تفاوت بانک‌ها و سایر موسسات مالی اشاره کردید و گفتید از فرصت در نظر گرفته شده برای امضا و اجرای برجام استفاده کنند، این استفاده در حوزه کاری بانک‌ها به چه شکل ترجمه می‌شود؟

بانک‌های ایرانی باید ترازنامه‌های خود را شفاف کنند و مشکلات احتمالی در آن را به شکل استاندارد رفع کنند. مطالبات غیر جاری یکی از این مشکلات است که باید از مسیر درست حل شود. بانک‌های خارجی به این مسائل توجه دارند و برای همکاری این مسائل را در نظر می‌گیرند.

فعالیت‌های بانکی باید به بهترین روش (best practice) موجود، اجرا شوند. از این اقدامات باید در بخش حاکمیت شرکتی، سیستم‌ها و کنترل‌های داخلی، نقدینگی، اعتباری و… استفاده شود. بهبود مستمر روند نقدینگی، تسویه‌پذیری و نقد‌شوندگی از جمله اقداماتی است که باید در دستور کار بانک‌ها قرار گیرد. بانک‌ها در این مدت باید به سرعت آموزش کارکنان خود را بالاببرند تا در روز موعود از این ناحیه به مشکل نخورند و با آزمون و خطا پیش نروند.

می‌توانید برآوردی از زمان رفع تحریم‌ها داشته باشید؟

پیش‌بینی می‌شود اجرایی شدن برجام و رفع تحریم‌ها تا حدود ۶ ماه دیگر عملی شود.

به امسال می‌رسد؟

احتمال آن بسیار زیاد است که در فصل چهارم امسال رفع تحریم‌ها اجرایی شود. بنابراین وقت کافی است که موسسات مالی و غیر‌مالی ایران خود را به سطح مورد انتظار برای همکاری با طرف‌های خارجی برسانند.

 

۰۷:۱۲:۴۸ روه جهان: نخستین مناظره مقدماتی داوطلبان کسب نامزدی حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۶، پنج‌شنبه شب در شهر کلیولندِ ایالت اوهایو برگزار شد. شبکه تلویزیونی فاکس نیوز که برگزارکننده این برنامه بود مجبور شد داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری از حزب جمهوری‌خواه را در دو مناظره جداگانه به روی صحنه ببرد.

بخش اول مناظره جمهوری‌خواهان با حضور هفت داوطلبی که در نظرسنجی‌ها طرفداران کمتری دارند برگزار شد و در دومین مناظره که در ساعت ۲۱ به وقت محلی برگزار شد ۱۰ داوطلب پرطرفدارتر حضور یافتند. چهره جنجالی این مناظره‌ها دونالد ترامپ بود که در هر دو مناظره به سیبل حملات و اظهارنظر‌های نامزدها تبدیل شده بود. ترامپ که در نظرسنجی‌های عمومی کاندیدای پیشتاز حزب جمهوری‌خواه محسوب می‌شود در هفته‌های اخیر با اظهاراتی جنجالی از جمله درباره مهاجران مکزیکی و کهنه‌سربازان آمریکایی عرصه رقابت درون حزبی را متلاطم ساخته و انتقاد بسیاری از جمهوری‌خواهان را برانگیخته است. برخی از چهره‌های جمهوری‌خواه مایل هستند که ترامپ به‌عنوان کاندیدای مستقل در انتخابات حضور یابد، اما او تاکنون از پذیرش این خواسته خودداری کرده است. به گزارش الجزیره، آغازکننده مناظره «دونالد ترامپ» بود که از سوی برخی رسانه‌های آمریکایی با عنوان «پدیده» از او نام برده می‌شود؛ پدیده‌ای که ظاهرا سیاست یک بام و دو هوا را در پیش گرفته و در این مناظره از سوی حضار «هو» شد. آنچه در این مناظره جلب توجه می‌کرد حملاتی بود که نامزدها علیه یکدیگر روانه می‌کردند بدون اینکه رقیب دموکرات را مورد توجه خود قرار دهند. در مرکز این مناظره‌ها، میلیاردر آمریکایی ترامپ جلب توجه می‌کرد. وقتی مجری اولین پرسش را با این عنوان مطرح کرد که «آیا از شما نامزدها کسی متعهد به نامزدی جمهوری‌خواهان در انتخابات ۲۰۱۶ شده است» اولین پاسخ‌دهنده دونالد ترامپ بود که پاسخ داد: «در برهه فعلی هرگز متعهد نمی‌شوم.» او اعلام کرد در صورتی که حزب با او به درستی رفتار کند به‌عنوان «نامزد مستقل» حضور نخواهد یافت. به گزارش الجزیره، پاسخ ترامپ باعث شد حضار او را «هو» کنند. عدم اعلام قطعی نامزدی از سوی ترامپ صدای سناتور رند پاول را هم در آورد. این سناتور آمریکایی اعلام کرد ترامپ می‌خواهد گزینه‌های خود را همچنان روی میز نگه دارد تا در لحظه حساس از هیلاری حمایت کند، چرا که وی سابقه دوستی با «بیل کلینتون» را دارد. ریک پری و کارلی فیورینا هم پیوندهای ترامپ با کلینتون‌ها را زیر سوال برده و او را متهم کردند که ممکن است تغییر موضع داده و به اردوگاه دموکرات‌ها و حمایت از هیلاری برود. برخی کارشناسان می‌گویند، در صورتی که ترامپ به‌عنوان نامزد مستقل وارد گود رقابت‌ها شود باعث سرشکن شدن آرای جمهوری‌خواهان و ایجاد شکاف در اردوگاه آنها خواهد شد. الجزیره می‌نویسد: «این مساله می‌تواند باعث پیروزی یا افزایش رای دموکرات‌ها شود.» «تام آکرمان»، خبرنگار الجزیره که به‌صورت زنده مناظره‌ها را پوشش می‌داد، می‌گوید: «اگرچه تمام بحث‌ها حول ترامپ نبود اما برای مجریان و سایر رقبا نادیده گرفتن او دشوار بود.» به گزارش سی‌ان‌ان، رند پاول اعلام کرد ترامپ سیاستمداران را خریده و روی کلینتون‌ها شرط بسته است. اگرچه گفته می‌شود ترامپ در نظرسنجی‌های عمومی پیشتاز است اما برخی مواضع او که آشکارا در این مناظره‌ها مورد نقد قرار گرفت باعث می‌شود از مقبولیت او نزد افکار عمومی کاسته شود. الجزیره می‌نویسد وقتی «مگین کِلی، مجری مراسم در مورد اظهارنظرهای نفرت‌انگیز ترامپ پرسید او «از کوره در رفت» و مجری را متهم به بدرفتاری با خود کرد. مجری از او پرسید چرا زنان آمریکایی را «خوک‌های چاق»، «سگ» و «مزخرف» نامیده است او این سخنان را رد کرد و گفت هرگز چنین سخنانی بر زبان نیاورده است. خبرنگار الجزیره می‌نویسد: «به جای اینکه از سخنان خود عقب‌نشینی کند، مجری را متهم می‌کند.» سی‌ان‌ان هم در گزارشی می‌نویسد: «ترامپ اسباب خنده و تمسخر حضار شده بود.» به گزارش سی‌ان‌ان، «جب بوش» یکی از نامزدهای جمهوری‌خواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ اعلام کرد که ترامپ با «ادبیات تفرقه‌اندازانه»‌ای که در پیش گرفته می‌تواند ضربه‌ای بر پیکر حزب وارد کند. سی‌ان‌ان می‌نویسد: «چالش تمام رقبای ترامپ در این مناظره دو ساعته این بود که هر چه زودتر از نمایش و شوی تلویزیونی ترامپ خلاص شوند.» این گزارش می‌نویسد اگرچه «جب بوش» شانه به شانه ترامپ به پیش می‌رود اما در مورد مسائلی مانند مهاجرت پاسخ‌های روشنی نداشت در حالی که سناتور مارکو روبیو (فلوریدا) یا اسکات واکر (فرماندار ویسکانسین) در دور اول مناظره‌ها خوش درخشیدند و پاسخ‌های صریحی دادند. همچون رقابت‌های مقدماتی سال ۲۰۱۲، حزب با رقابتی سخت میان دو گروه مواجه است: گروهی که مشتاق نامزدهایی با جذابیت انتخاباتی عمومی و گسترده هستند و گروهی که بر این باورند که کلید پیروزی، نامزد کردن یک محافظه‌کار آتشین مزاج است. ۴ سال پیش، اردوگاه جمهوری‌خواهان حامی میت رامنی بود اما او تلاش داشت تا حمایت محافظه‌کارانی که در رقابت‌های مقدماتی از این ایالت به آن ایالت پیروز می‌شوند را به دست آورد، چرا که نامزد اصلی از میان اینها انتخاب می‌شد. به گزارش الجزیره، چهره دیگری که در میان نامزدها اهمیت داشت «جب بوش»، فرماندار فلوریدا بود. «جب» به دلیل سابقه خانوادگی‌اش «همچون آتشی است که همه را از دور خود می‌پراکند.» اگرچه پدر و برادرش در کسوت رئیس‌جمهوری ظاهر شدند اما این ترس وجود دارد که نامزدی او ممکن است بازگشتی به گذشته به وجود آورد و بار دیگر نومحافظه‌کاران جنگ طلب را ساکن کاخ سفید کند. «جب» به دلیل اینکه همسرش اصالتا مکزیکی است به دنبال یافتن راه‌حلی برای مهاجران غیرقانونی در آمریکا است. این موضع البته در میان برخی رای‌دهندگان جمهوری‌خواه محلی از اعراب ندارد.

ایران؛ محور مناظره‌ها

در میان اردوگاه جمهوری‌خواه سه مساله موجب شکاف شده است: «مهاجرت»، «مسائل مربوط به تروریسم» و «پرونده هسته‌ای ایران». ظاهرا جمهوری‌خواهان سوژه‌ای داغ‌تر از پرونده هسته‌ای ایران نیافتند. آنها در گام اول مناظره‌های مقدماتی، ایران را به سیبل حملات خود تبدیل کردند. اسکات واکر، فرماندار ایالت ویسکانسین در این مناظره گفت: در صورت ورود به کاخ سفید، «در روز نخست به این توافق خاتمه می‌دهد، تحریم‌های شدیدتری علیه ایران برقرار می‌کند و متحدان آمریکا را متقاعد می‌کند تا از چنین رویه‌ای پیروی کنند.»

سناتور رند پاول دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از اردوگاه جمهوری‌خواهان گفت: دولت اوباما از موضع قدرت با ایران مذاکره نکرده و «خیلی زود امتیازات فراوانی» به تهران داده است. مایک هاکبی فرماندار پیشین آرکانزاس هم گفت که توافق اتمی با ایران، «جهان را به جایی خطرناک‌تر تبدیل کرده» و ایران به هر چیزی که خواست رسید. کارلی فیورینا داوطلب نامزدی حزب جمهوری‌خواه و مدیرعامل پیشین شرکت کامپیوتری اچ‌پی، که در بخش اول مناظره حضور داشت با انتقاد از توافق اتمی با ایران گفت: «قبول دارم که متحدان ما کامل نیستند؛ اما ایران با واسطه‌هایش در کانون شرارت قرار دارد که در خاورمیانه در جریان است.» ریک پری، فرماندار پیشین تگزاس هم همراستا با فیورینا گفت کنگره باید مانع از لغو تحریم‌های ایران شود.

با این حال، سی‌ان‌ان می‌افزاید: براساس نظرسنجی‌های بلومبرگ، ترامپ با آرای ۲۱ درصد جلوتر از بوش (۱۰ درصد) و واکر (۸ درصد) است. برخی منتقدان معتقدند نامزدی یک کمدین با ادبیاتی نامناسب توهین به جامعه آمریکا است. هفته نامه پولیتیکو در گزارشی می‌نویسد: «احتمال دارد ترامپ برای گرم کردن فضای انتخاباتی وارد میدان رقابت‌ها شده باشد تا بخت خود را بیازماید.» برخی از گزارش‌ها حاکی است که اگرچه ترامپ به «پدیده خنده‌دار» رقابت‌ها تبدیل شده، اما بخت با «جب بوش» بیشتر یار است. در هر حال، تا انتخابات ۲۰۱۶ زمان زیادی نمانده است. از دل زدوخوردهای سیاسی میان رقبا طی یک سال آینده نامزد نهایی اردوگاه جمهوری‌خواه معرفی خواهد شد. نامزد هر که باشد، میانه خوبی با ایران و پرونده هسته‌ای این کشور نخواهد داشت.

تقابل دو دیدگاه

دست کم دو دیدگاه در میان جمهوری‌خواهان وجود دارد: دیدگاه اولویت بخشیدن به اقتصاد و سیاست داخلی و دیدگاه اولویت دادن به سیاست خارجی و مسائل امنیت ملی. نماینده دیدگاه اول رند پاول است که از شاخه نوگرای حزب جمهوری‌خواه است. او سابقه یک سخنرانی ۱۳ ساعته بر ضد باراک اوباما را در سنا دارد. برخی از او با عنوان فیدل کاستروی آمریکا یاد می‌کنند. او اگرچه سیاست دولت آمریکا و هم حزبی هایش را درخصوص تحریم‌های ایران و کوبا، استفاده از پهپاد و جاسوسی از حریم شخصی مردم بارها زیر سوال برده و طرفدار کوچک‌تر شدن ارتش آمریکا است اما در این مناظره‌ها از منظر یک جمهوری‌خواه تندرو وارد شد و در راستای همصدایی با سایر همقطارانش تعامل هسته‌ای با ایران را زیر سوال برد. نماینده دیدگاه دوم اما مارکو روبیو و تد کروز هستند. برخی کارشناسان می‌گویند اولویت بخشیدن به سیاست خارجی و مسائل امنیت ملی در اردوگاه جمهوری‌خواهان می‌تواند به ضرر رند پاول تمام شود.

این گروه همواره از موضع جنگ‌طلبانه نسبت به تحولات جهانی برخوردارند و خواهان اعزام نیروی زمینی بیشتر به عراق برای مهار داعش هستند. با این حال، این سه نامزد یک وجه مشترک دارند: هرسه از چهره‌های محبوب در میان جناح محافظه‌کار تی‌پارتی هستند. به نظر می‌رسد در جبهه جمهوری‌خواهان رقابت بسیار داغ‌تر از اردوگاه دموکرات‌ها باشد؛ چرا که تعدد نامزدها و دیدگاه‌ها رقابت‌های درون گروهی آنها را دیدنی‌تر کرده است. برخی معتقدند جمهوری‌خواهان کمربندها را برای تسخیر کاخ سفید در سال ۲۰۱۶ محکم بسته‌اند. یک دیدگاه بر این باور است که رقابت‌ها در حزب جمهوری‌خواه آمریکا بیشتر بین چهره‌های محافظه کار محبوب در جنبش تی پارتی مانند تد کروز، رند پاول و جب بوش باشد. دیدگاه دیگر بر این باور است که در آینده شاهد تغییراتی در اردوگاه محافظه کاران خواهیم بود به گونه‌ای که جب بوش پیشتاز انتخابات خواهد شد. این دیدگاه می‌گوید «جب» تجربه فرمانداری و نام خانوادگی را یدک می‌کشد که در میان جمهوری‌خواهان دارای اعتبار است؛ البته ممکن است نام خانوادگی وی مشکلاتی را برایش به بار آورد نه تنها به خاطر اینکه برادرش در نزد افکار عمومی همچنان نامحبوب است و مسبب اعزام سربازان آمریکایی به خاورمیانه و در پیش گرفتن سیاست تهاجمی است، بلکه به این دلیل که سومین نفر از اعضای یک خانواده است که رئیس‌جمهور می‌شود.

 

۰۷:۱۲:۳۸

دنیای اقتصاد: قیمت زمین در تهران پس از دو سال تخلیه حباب، در سطح مترمربعی ۴/ ۴ میلیون تومان قرار گرفت و به «کف» نزدیک شد. با تغییر مسیر تاریخی دو منحنی زمین و مسکن در سال ۸۴، هر متر بنای کلنگی در بهار۹۲، به مرز ۶ میلیون تومان رسید و شکاف بی‌سابقه زمین و آپارتمان رقم خورد اما سقوط شدید نرخ کلنگی از تابستان ۹۲ تاکنون، فاصله دو منحنی را به کمترین حد رسانده است. در حال حاضر ۶ عنصر درونی و بیرونی، بر رفتار آتی «زمین» موثر است و اثرگذاری ترکیبی آنها به اضافه تجربه ۲۳ ساله از نوسانات بازار ملک، نشان می‌دهد رانش بیشتر قیمت زمین، بعید است و هم‌اکنون خرید کلنگی برای سازنده‌ها به‌صرفه است.

 

«دنیای‌اقتصاد» با اطلاعات ۲۳ساله، موقعیت جدید قیمت زمین در تهران را کالبدشکافی می‌کند
فرصت تاکتیکی در بازار زمین
ردیابی ۵ عنصر آینده‌ساز قیمت «ملک کلنگی»
نزدیکی دوباره قیمت‌ زمین و مسکن پس‌از ۴ سال شکاف بی‌سابقه

گروه مسکن- فرید‌ قد‌یری:
موقعیت جد‌ید‌ «قیمت» د‌ر بازار زمین، یک فرصت تاکتیکی پیش‌روی ساخت‌وساز قرار د‌اد‌ه که سرمایه‌گذاران ساختمانی با استفاد‌ه از آن می‌توانند‌ یک فصل زود‌تر از موعد‌ سنتی، وارد‌ بازار املاک کلنگی شد‌ه و عرصه مورد‌ نیاز برای پروژه‌های پسارکود‌ را خرید‌اری کنند‌. گزارش «د‌نیای‌اقتصاد‌» از آخرین وضعیت نرخ‌ها د‌ر د‌و بازار زمین و آپارتمان د‌ر شهر تهران حاکی است: «شکاف» بی‌سابقه‌ای که به‌واسطه استارت جهش ارزش معاملاتی املاک کلنگی د‌ر سال۹۰، بین زمین و مسکن د‌ر بهار ۹۲ به‌وجود‌ آمد‌، د‌ر حال حاضر تحت تاثیر رانش د‌و ساله قیمت زمین به کف مورد‌ انتظار، د‌ر کمترین حد‌ خود‌ قرار گرفته است.

سطح کنونی میانگین قیمت زمین د‌ر تهران (ملک کلنگی) براساس آخرین آمار مربوط به بهار۹۴، مترمربعی ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان شد‌ه که تنها حد‌ود‌ ۳۰۰ هزار تومان بیشتر از متوسط قیمت فعلی آپارتمان است. این فاصله د‌ر سال ۹۲ که تب قیمت‌ها به اوج رسید‌، رکورد‌ شکست و از ۵/ ۱ میلیون تومان د‌ر هر متر نیز فراتر رفت به شکلی که د‌ر بهار۹۲ –زمان اوج رونق مسکن و قله قیمت ملک- د‌ر حالی که متوسط قیمت آپارتمان د‌ر پایتخت د‌ر سطح متری ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قرار گرفت، متوسط قیمت زمین به متری ۵ میلیون و ۸۳۹ هزار تومان رسید‌. بررسی‌هایی که توسط «د‌نیای‌اقتصاد‌» با استناد‌ به اطلاعات ۲۳ ساله از قیمت انواع ملک انجام شد‌ه است، نشان می‌د‌هد‌: شکاف نجومی د‌و سال گذشته، محصول تغییری بود‌ که از اوایل سال ۸۴ د‌ر روند‌ تاریخی د‌و منحنی قیمت زمین و مسکن به‌وجود‌ آمد‌ و باعث شد‌ حرکت تقریبا منطبق منحنی‌ها، د‌رست از همان سال، د‌و مسیر جد‌اگانه را د‌ر پیش‌ بگیرد‌. زمین و آپارتمان د‌ر شهر تهران از سال۷۲ تا اواخر سال ۸۳، روی یک خط قیمتی قرار د‌اشتند‌ و د‌ر این سال‌ها، اگرچه قیمت منحنی د‌وم د‌ر حد‌ جزئی –چند‌ د‌ه هزار تومان د‌ر هر مترمربع- کمی بالاتر از منحنی اول قرار د‌اشت اما روند‌ نوسانات قیمت آنها کاملا شبیه و منطبق بر هم بود‌. با این حال طی سال‌های اخیر کاهش شد‌ید‌ زمین خام آماد‌ه‌ ساخت از یکسو و فروش تراکم و اضافه‌طبقه به‌عنوان محرک رشد‌ کاذب قیمت زمین از سوی د‌یگر، باعث شد‌ بازار زمین -که امروز ترکیبی از حجم پایین زمین خام و حجم بالای ملک کلنگی را تشکیل می‌د‌هد‌- وارد‌ مسیر مجزا از قیمت مسکن شود‌ و فارغ از نرخ رشد‌ که همواره بیشتر از میزان افزایش قیمت مسکن بود‌ه، این بار به لحاظ قیمت اسمی نیز فاصله بگیرد‌.

متوسط قیمت زمین د‌ر تهران طی سال‌های ۸۴ تا ۹۲ حد‌ود‌ا ۱۰ برابر شد‌ و به مرز ۶ میلیون تومان د‌ر هر مترمربع رسید‌. اما هم‌اکنون تخلیه د‌و ساله حباب د‌ر بازار زمین، شکاف نجومی قیمت‌ها د‌ر د‌و بازار را به حد‌اقل رساند‌ه است. د‌ر طول ۱۰ سال گذشته اگر چه بین قیمت زمین و مسکن فاصله افتاد‌، اما حرکات این د‌و منحنی کماکان و متناسب با د‌وره‌های رکود‌ و رونق، هم‌جهت بود‌ و فقط د‌ر شتاب رشد‌ مثبت یا منفی آنها، اختلاف چشمگیر به وجود‌ آمد‌؛ مثلا د‌ر فاصله رونق ۸۶ تا رکود‌ سال۸۸، قیمت زمین سقوط شد‌ید‌تری –رشد‌ منفی بیشتر- نسبت به قیمت مسکن را تجربه کرد‌، اما این قضیه د‌ر د‌وره بعد‌ یعنی حد‌فاصل رکود‌۸۸ تا جهش۹۲، برعکس شد‌، به طوری که د‌ر فاصله این ۴ سال، د‌ر حالی که متوسط قیمت مسکن د‌ر تهران ۵/ ۲ برابر شد‌ تورم زمین رشد‌ ۸/ ۳ برابری را ثبت کرد‌. اکنون آنچه باعث ترمیم اساسی شکاف قیمت‌ها د‌ر بازار ملک شد‌ه، د‌ور موتور متفاوت تخلیه حباب‌ها طی د‌و سال اخیر بود‌ه است. به بیان ساد‌ه‌تر، همانطور که د‌ر جریان قیمت‌ها، تورم زمین شیب تند‌ی نسبت به تورم مسکن د‌اشت، د‌ر فاصله بهار۹۲ تا بهار۹۴ نیز این اختلاف د‌ر شیب منفی ظاهر شد‌، به طوری که متوسط قیمت زمین د‌ر تهران با ۲۴ د‌رصد‌ کاهش از متری ۸/ ۵ میلیون به ۴/ ۴ تومان رسید‌، اما قیمت مسکن د‌ر این مد‌ت حد‌اکثر ۵ د‌رصد‌ افت کرد‌ و از متری ۲/ ۴ میلیون به متری ۴ میلیون تبد‌یل شد‌.

مقصد‌ بعد‌ی قیمت زمین

به گزارش «د‌نیای‌اقتصاد‌» تحلیل‌های کارشناسی و نظر صاحب‌نظران اقتصاد‌ مسکن د‌رباره مقصد‌ بعد‌ی قیمت زمین و ملک کلنگی، حکایت از آن د‌ارد‌ که ارزش معاملاتی زمین د‌ر تهران به کف انتظاری خود‌ نزد‌یک شد‌ه است. این تحلیل براساس مجموعه عناصر ۵گانه د‌رونی و بیرونی قیمت‌ساز د‌ر بازار زمین و همچنین رفتار تاریخی منحنی قیمت، شکل گرفته است و نتایج آن تاکید‌ می‌‌کند‌: هر چند‌ قیمت زمین نیز همانند‌ قیمت آپارتمان د‌ر وضعیت ثبات نسبی قرار گرفته اما مد‌ت زمان پاید‌اری آن، کمتر خواهد‌ بود‌ و زود‌تر از منحنی مسکن، شیب مثبت –افزایش تد‌ریجی- می‌گیرد‌. بر این اساس از آنجا که پیش‌بینی می‌شود‌ قیمت زمین د‌ر کوتاه‌مد‌ت، حول و حوش نقطه کف، تغییرات جزئی –شبیه آنچه طی سه فصل منتهی به بهار۹۴ اتفاق افتاد‌- د‌اشته باشد‌، هم‌اکنون خرید‌‌های مصرفی از این بازار با صرفه اقتصاد‌ی همراه خواهد‌ بود‌. بر اساس این گزارش، عناصر ۵گانه موثر بر قیمت زمین طی ماه‌های آیند‌ه به ترتیب اهمیت شامل «تیراژ ساخت‌وساز، رفتار قیمت مسکن، نرخ سود‌ بانکی، تقاضای غیرمصرفی و حجم نقد‌ینگی» است. حجم معاملات د‌ر بازار زمین، رابطه مستقیم با حجم ساخت‌وساز د‌ارد‌، به گونه‌ای که متناسب با افزایش میل به سرمایه‌گذاری ساختمانی و رشد‌ صد‌ور پروانه ساخت، خرید‌ و فروش ملک کلنگی د‌ر تهران نیز افزایش پید‌ا می‌کند‌. طی د‌ست‌کم یک‌سال اخیر حجم خرید‌ زمین خام و ملک کلنگی د‌ر تهران بین ۱۵ تا ۲۰ د‌رصد‌ با کاهش فصلی مواجه شد‌، اما از آنجا که شرایط فعلی از هر نظر – میل به انجام معاملات مسکن و د‌ر نتیجه فراهم شد‌ن زمینه برای خروج از رکود‌ ساخت‌و‌ساز- برای بازگشت سرمایه‌گذاران ساختمانی مهیا شد‌ه، به‌زود‌ی حجم صد‌ور پروانه ساختمانی د‌ر تهران که پیش از این تا ۶۰ د‌رصد‌ کاهش پید‌ا کرد‌ه بود‌، تقویت می‌شود‌. د‌ر این فضا، سطح موجود‌ قیمت زمین، نوعی فرصت تاکتیکی برای سرمایه‌گذاران ساختمانی محسوب می‌شود‌ که باید‌ پیش‌از واکنش احتمالی بازار املاک کلنگی به د‌وره پسارکود‌ ساخت‌وساز، از آن استفاد‌ه شود‌. بسازوبفروش‌ها و شرکت‌های ساختمانی برای بهره‌برد‌اری از این فرصت، می‌‌توانند‌ زود‌تر از آذرماه –شروع فصل سنتی خرید‌ یا مشارکت با صاحبان املاک کلنگی- وارد‌ این بازار شوند‌.

قیمت مسکن به عنوان د‌ومین عنصر مهم و اثرگذار بر مسیر آتی منحنی قیمت زمین، بعید‌ است بیش از این کاهش پید‌ا کند‌. هم‌اکنون غالب کارشناسان تاکید‌ می‌کنند‌، سطح فعلی قیمت مسکن با د‌وره پایان رکود‌، همخوانی د‌ارد‌ و حباب آن تقریبا تخلیه کامل شد‌ه است بنابراین با توجه به اینکه مطابق روند‌ تاریخی، سطح این د‌و منحنی د‌ر بهترین حالت، بر هم منطبق می‌شوند‌، نمی‌توان انتظار کاهش محسوس قیمت زمین را د‌اشت. هر چند‌ گفته می‌شود‌، قیمت زمین تا سطح قیمت مسکن می‌تواند‌ کاهش پید‌ا کند‌ اما د‌ر این میان، باید‌ احتمال افزایش تد‌ریجی قیمت مسکن را نیز مد‌نظر قرار د‌اد‌.

عنصر سوم موثر بر رفتار قیمت زمین که نرخ سود‌ بانکی است، د‌ر صورتی که د‌ر ماه‌های آیند‌ه بار د‌یگر توسط سیاست‌گذار پولی سرکوب شود‌، اثر فزایند‌ه‌ای بر قیمت زمین خواهد‌ گذاشت. ارد‌یبهشت امسال، یک روز ماند‌ه به تصمیم شورای پول و اعتبار برای کاهش نرخ سود‌ سپرد‌ه‌گذاری د‌ر بانک‌ها، انتشار نتایج یک تحقیق علمی د‌ر «د‌نیای‌اقتصاد‌» نشان د‌اد با منفی شد‌ن نرخ سود‌ واقعی د‌ر بازار پول، افراد‌ با ریسک‌پذیری بالا – د‌ارند‌گان نقد‌ینگی و سرمایه- ۷۹د‌رصد‌ از د‌ارایی خود‌ را وارد‌ بازار زمین خواهند‌ کرد‌ و به ملک تبد‌یل می‌کنند‌. اکنون، یکی از عوامل توقف شتاب منفی قیمت زمین طی فصل بهار امسال را می‌توان کاهش نرخ سود‌ بانکی د‌انست. د‌ر بهار امسال متوسط قیمت زمین د‌ر تهران نسبت به زمستان۹۳ بد‌ون تغییر ماند‌. با توجه به اینکه، ملک و به‌خصوص زمین، د‌ر بلند‌مد‌ت، سود‌ قابل توجهی به سرمایه‌گذار غیرمولد‌ –سفته‌بازها- می‌د‌هد‌، زمانی که بازد‌هی سرمایه‌گذاری و سود‌‌‌های کوتاه‌مد‌ت د‌ر سایر بازارها، پایین می‌آید‌، این بازار مورد‌ توجه قرار می‌گیرد‌. هم‌اکنون عناصر چهارم و پنجم موثر بر بازار زمین را نیز می‌توان با همین تجربه بین بازارها، تحلیل کرد‌. د‌ر حال حاضر تحت تاثیر د‌وره پساتحریم، چشم‌اند‌از سفته‌بازی کوتاه‌مد‌ت د‌ر بازارهایی همچون ارز و سکه، از بین رفته است. از طرفی، با لغو تحریم‌ها و گشایش ارزی و به تبع، تاثیری که رشد‌ د‌رآمد‌های ارزی و رشد‌ تقاضای وارد‌ات، می‌تواند روی قیمت کالاهای غیرقابل مباد‌له –زمین- د‌اشته باشد‌، مسیر آتی قیمت زمین بیشتر از آنچه به سمت کاهشی، تحریک شود‌، احتمال افزایش آن وجود‌ د‌ارد‌. به این ترتیب برآیند‌ همه این عناصر، جهت منحنی قیمت د‌ر بازار زمین و ملک کلنگی را مثبت خواهد‌ کرد‌، اما چون این اتفاق د‌رکوتاه مدت بعید‌ خواهد‌ بود‌، سرمایه‌گذاران ساختمانی یا همان تقاضای مصرفی پیش‌از تغییرات قیمتی، می‌توانند‌ برای ساخت‌وسازهای جد‌ید‌، زمین مورد‌ نیازش را خرید‌اری کنند‌.

 

۰۷:۰۸:۳۹ به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس،‌ فعال توئیتری عربستان که طی سال‌های اخیر با افشای وقایع پشت پرده خاندان سعودی شهرت زیادی کسب کرده خبر داد که ۴ کشور مصر، امارات، اردن و عمان تلاش دارند تا به حکومت سوریه برای بازسازی در نبرد با گروه‌های تروریستی کمک کنند.

این درحالی است که عربستان با این طرح عربی مخالفت کرده و آنرا پایانی بر آنچه که انقلاب سوریه می‌نامید، می‌داند.

مجتهد در ادامه نوشته که تلاش‌هایی برای اقناع سعودی‌ها برای پذیرش طرح ۴ کشور عربی در جریان است و سفر «علی مملوک» رئیس دفتر امنیت ملی سوریه به عربستان و دیدار با «محمد بن سلمان» ولی‌عهد این کشور در همین راستا بوده است.(جزئیات بیشتر)

براساس این گزارش، محمد بن سلمان مخالف سر سخت بازسازی حکومت سوریه است و به علی مملوک گفته شده بود که در دیدار با محمد بن سلمان کمی نرم برخورد کند تا زمینه تغییر شرایط فراهم شود.

مجتهد مدعی شده که محمد بن سلمان وعده داده که عربستان سعودی در طرح بازسازی نظام سوریه در صورت به تاخیر افتادن پیوستن ریاض به آن، کارشکنی نخواهد کرد.

براساس این گزارش، تردید بن سلمان برای پویستن به ائتلاف ۴ کشور عربی به این دلیل است که وی تحت تاثیر گزارش‌های اطلاعاتی امریکا و ترکیه قرار دارد که تاکید می‌کنند حکومت بشار اسد دوام نخواهد آورد و حساب باز کردن روی وی اشتباه است.

مجتهد با اشاره به اختلاف در میان کشورهای عربی در قبال پرونده سوریه می‌نویسد که در مقابل محور مصر، اردن، امارات و عمان برای کمک به دمشق؛ محور دیگری با حضور عربستان، ترکیه، قطر و آمریکا همچنان بر آموزش شبه نظامیان میانه‌رو برای مقابله با دولت سوریه و گروه‌های تکفیری تاکید دارند.

مجتهد می‌افزاید که عربستان و آمریکا باور دارند که نیروهای آموزش دیده برای حضور در سوریه باید با همه گروه‌های جهادی بجنگند ولی قطر و ترکیه تاکید می کنند که تنها باید داعش هدف حمله نیروهای آموزش دیده باشد.

این مطالب در شرایطی مطرح شده که تلاش‌های جدیدی برای دستیابی به راه حل سیاسی برای بحران سوریه آغاز شده که اولین گام در همین راستا مذاکرات سه جانبه وزرای خارجه آمریکا، روسیه و عربستان در دوحه بود و همچنین اخباری درباره میانجیگری عمان میان عربستان و سوریه نیز منتشر شده است.

 

۰۷:۰۸:۰۹ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، در حالی که کاخ سفید اطمینان خاطر داده از آرا کافی برای حفظ وتوی باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا در برابر رد توافق در کنگره برخوردار است، برخی از متحدان نزدیک آمریکا، اطمینان کمتری در این باره دارند و برنامه‌های خود را به گونه‌ای تنظیم کرده‌اند که بتوانند با قانونگذاران دموکرات آمریکا دیدار و آنها را به حفظ سند امضا شده در وین متقاعد کنند.

فارن‌پالیسی با اعلام این خبر نوشت در نشست نادری که چند روز پیش پشت درهای بسته بین نمایندگان ۶ کشور با تقریباً ۳۰ سناتور دموکرات برگزار شد، هشدارهای لازم درباره رد سند پایانی مذاکرات هسته‌ای اعلام شد.

فیلیپ آکرمن، سفیر موقت آلمان در آمریکا روز پنجشنبه گفت: «احتمال رد توافق هسته‌ای ما را عصبی می‌کند. رد این توافق برای هر کشور اروپایی، یک کابوس است.»

در نشست غیرعلنی روز سه‌شنبه سناتورهای دموکرات انتقادات خود از برجام را مطرح کرده و دیپلمات‌ها به آنها پاسخ داده‌اند.

کنگره آمریکا قرار است ماه آینده، مطابق مفاد قانونی که چند ماه پیش به امضای باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا هم رسید به برجام رأی مثبت یا منفی بدهد.

در نشست روز سه‌شنبه که یک دستیار سناتور «دیک دوربین» برگزاری آن را در گفت‌وگو با فارن‌پالیسی تأیید کرد، برخی از نمایندگان دموکرات درباره واکنش ۱+۵ به رد توافق در کنگره دیدگاه‌های مبهمی ابراز کرده و درباره احتمال عقد «توافقی بهتر» سوال کردند.

بنا به گفته دو نفر از حاضران در نشست مزبور، «پیتر وستماکوت» سفیر انگلیس احتمال توافق بهتر با ایران را غیرممکن دانست. او درباره احتمال فروپاشی نظام تحریم‌ها در صورت رد توافق در کنگره هم هشدار داد، دیدگاهی که «سرگئی کیسلیاک»، سفیر روسیه در آمریکا هم آن را تأیید کرد.

یک سخنگوی سفار انگلیس از اظهارنظر درباره جزئیات نشست غیرعلنی روز سه‌شنبه خودداری کرد اما گفت موضع لندن واضح است: «اگر کنگره این توافق خوب را رد کند و آمریکا مجبور به خروج از آن شود، ایران با یک برنامه هسته‌ای نامحدود با ترتیبات نظارتی ضعیف‌تر مواجه خواهد شد؛ اجماع بین‌المللی فعلی درباره تحریم‌ها از بین خواهد رفت و اتحاد جهانی و فشار بر ایران، آسیب جدی خواهد دید.»

آکرمن گفت در این نشست با تأکید بر «دوستی بی‌نظیر آلمان با اسرائیل در میان کشورهای اروپایی» درخواست خود از قانونگذاران آمریکایی را مطرح کرده است.

آکرمن در جمع تعداد اندکی از خبرنگاران، از جمله خبرنگار فارن‌پالیسی در مقر سفر آلمان در آمریکا گفت: «دیدگاه ما واقعاً این است که اسرائیل با این توافق، امن‌تر می‌شود.»

 

۰۷:۰۷:۴۰ مدیر عامل شرکت تأمین سرمایه امین در ابتدا توضیحاتی را در خصوص نحوه فعالیت شرکت بیان کرد که متن صحبت های وی به شرح ذیل می باشد:

به گزارش خبرنگار بورس نیوز، سنگینیان شروع سال مالی جدید شرکت تأمین سرمایه را از ابتدای مهر ماه سال گذشته عنوان کرد و گفت: شرکت در ۶ ماهه اول سال مالی جدید به دلیل رکود در اقتصاد کشور و عدم ثبات با روش محتاطانه به فعالیت های خود ادامه داد به گونه ای که توقف برخی از پروژه های دارای ریسک بالای سرمایه گذاری را در دستورکار قرار داد و همچنین انتشار اوراق نیز به صورت محدود انجام شد.

وی، نحوه عملکرد شرکت تأمین سرمایه امین در نیمه دوم سال مالی جاری را متفاوت از نیمه اول سال و در سه بخش گوناگون عنوان کرد که به شرح ذیل می باشد:

۱- راه اندازی صندوق پروژه مپنا با سرمایه حدود ۴۰۰ میلیارد تومان

۲- رایزنی با سازمان تأمین اجتماعی به منظور عرضه اوراق متانول به ارزش حدود ۵۰۰ میلیارد تومان از ابتدای مهر ماه ۹۴

۳- ملاقات متعدد با خارجی ها به جهت ادغام و تملیک سهام شرکت های ایرانی

مدیر عامل شرکت تأمین سرمایه امین، علاقه حضور خارجی ها در بازار ایران را در راستای ایجاد شرایطی به منظور فروش محصولات خود دانست و افزود: در حال حاضر، شرکت های خارجی به دنبال خرید سهام شرکت های صنایع غذایی، دارویی و تا حدودی شرکت های ساختمانی در ایران می باشند تا بتوانند با استفاده از نام برندهای معتبر خارجی از حاشیه سود بالایی در بازار کشورمان برخوردار شوند و شرکت تأمین سرمایه امین نیز گام هایی را در زمینه ارایه مشاوره مالی به منظور تسریع در ادغام و تملیک سهام مورد نظر شرکت های خارجی در بازار ایران را عهده دار خواهد بود.

وی در ادامه گفت : انتشار ۴۵ درصد اوراق مشارکت یا صکوک بورس تهران در اختیار شرکت تأمین سرمایه است و به عنوان بزرگترین شرکت تأمین سرمایه فعال در بازار سرمایه ایران هستیم همچنین یادآور شد: در شرایط کنونی ارزش بازار بدهی در بورس ایران ۱۰ هزار میلیارد تومان می باشد که بایستی با کمک سازمان بورس و بانک مرکزی میزان و اندازه بازار بدهی نسبت به ارزش بازار سهام را همچون کشورهای دیگر افزایش دهیم.

سنگینیان در ادامه گفت: در حال حاضر، سود اوراق متانول برای شستا در حدود ۲۴ تا ۲۸ درصد سالانه در نظر گرفته شده که در حال رایزنی در خصوص تعیین نرخ نهایی آن در زمان انتشار اوراق می باشیم.

مدیر عامل شرکت تأمین سرمایه امین در پاسخ به سوال اسماعیل پور رییس شورای سردبیری بورس نیوز در خصوص اینکه آیا شرکت فوق از مسیر اصلی فعالیت خود که همان پذیره نویسی و بازارگردانی سهام در بورس می باشد خارج شده است، گفت: اکنون شرکت تأمین سرمایه امین، خدمات گسترده ای از جمله، مدیریت دارایی، تأمین مالی، خرید و فروش و همچنین مشاور مالی را برای مشتریان خود در نظر گرفته است و سالیانه  ارزش گذاری حدود ۶۰ شرکت توسط امین انجام می شود اما به دلیل کارمزد بسیار کم این فعالیت مقرون به صرفه نمی باشد و از سویی دیگر نیز به دلیل نبود سیستم ثبت سفارش در عرضه های اولیه  بازارگردانی و تعهد پذیره نویسی از ریسک بالا و درآمد پایینی برخوردارمی باشد از سوی دیگر در این دو حوزه  شرکت های سرمایه گذرای و شرکت های کارگزاری نیز به عنوان رقیب برای ما محسوب می شوند اما در بازار بدهی بدون وجود رقیب فعالیت می نماییم و درآمدهای قابل توجهی را نیز از این محل به دست می آوریم.

 

۰۷:۰۵:۲۸ معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت از روشن شدن نحوه حل و فصل مسائل مالی با ایتالیا در دیدار اخیر مقامات این کشور از تهران خبر داد و گفت: کشورهای اروپایی خواهان بازگشت هر چه سریعتر به ایران هستند.

  • امیرحسین زمانی نیا در گفتگو با خبرنگار شانا حضور گسترده هیئتها را در ایران، آغاز فصل جدیدی از همکاریها بیان کرد و در پاسخ به این که از میان سه هیئت اروپایی که بعد از توافق هسته ای ایران و ۱+۵ وارد تهران شدند کدامیک در مذاکرات جدی تر بوده و بزودی به ایران باز خواهند گشت، گفت: هر سه هیئت به ترتیب حضورشان یعنی آلمان، فرانسه و ایتالیا در مذاکرات با ایران بسیار جدی بوده و خواهان بازگشت هر چه سریعتر به ایران پس از لغو تحریمها هستند.

    وی با بیان این که در گفتگو با هر سه هیئت اروپایی بر لزوم انتقال تکنولوژی و سرمایه گذاری در ایران تاکید شده، تصریح کرد: سرمایه گذاری و مشارکت شرکتهای اروپایی با بخش خصوصی درساخت تجهیزات و ادوات تنها برای حضور در بازار ایران نخواهد بود، بلکه درهای بازارهای منطقه نیز به روی این همکاریها باز خواهدشد و ایران می تواند در این زمینه با توجه به توانمندیهای موجود نقش مهمی را ایفا کند.

    زمانی نیا سپس به دیدار اخیر مقامات ایران و ایتالیا اشاره کرد و با بیان این که صنایع ایران و ایتالیا در کنار فرهنگ و روحیات مردم دو کشور ارتباط نزدیکی به یکدیگر دارند، تصریح کرد: پائولوجنتیلونی، وزیر خارجه ایتالیا از گسترش همکاری همه جانبه با ایران حمایت کرده و حضورشان را در ایران به عنوان شروع مجدد همکاریها میان دو کشور دانست.

    معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با بیان این که شرکتهای ایتالیایی پیشنهادهای مختلفی برای همکاری ارائه داده اند، تصریح کرد: قرار شد شرکتهای ایتالیایی در زمینه های مختلف همچون توربین سازی و … با همتایان ایرانی خود دیدار و گفتگو کنند تا بلافاصله بس از لغو تحریمها منجر به عقد قرارداد شود.

    امیر حسین زمانی نیا درباره اختلاف حساب ایران و ایتالیا هم گفت: در این زمینه نیز مذاکراتی انجام شده و نحوه حل و فصل مسائل مالی نیز روشن شده است.
    به گفته وی، اگر قرار باشد نقل و انتقال مالی صورت بگیرد لازم است سوییفت دوباره برقرار شود.

    به گزارش شانا، پس از توافق ایران و ۱+۵ در ۲۳ تیرماه و در ظرف کمتر از یک ماه، چهار مقام بلندپایه اروپایی وارد تهران شدند؛ وزیر امور خارجه ایتالیا در کنار فدریکا گوییدی، وزیر توسعه اقتصادی ایتالیا چهارمین مقام بلندپایه اروپایی بود که ظرف دو هفته گذشته وارد تهران شده است. پیش از او، لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، زیگمار گابریل، قائم مقام صدراعظم آلمان و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران آمده بودند.

 

۰۷:۰۵:۱۵ ییس شورای هماهنگی بانکها با گلایه نسبت به انحراف برخی از امضا کنندگان توافق کاهش نرخ سود بانکی، سیاست فعلی بانکها و موسسات متخلف را خلاف اصول حرفه‌ای و به مثابه خودکشی آنها دانست و تاکیدکرد که ادامه این روند موجب عدول بانکهای منضبط از نرخ های مصوب خواهد شد.

عبدالناصر همتی-مدیر عامل بانک ملی- با حضور در خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) به بررسی برخی از ابعاد تغییرات نرخ سود بانکی در بازار پولی ایران پرداخت و تاکید کرد که با وجود اعتقاد به رقابتی بودن نرخ سود بانکی، انتقادات وارده به تعیین دستوری نرخ سود در شرایطی که اوضاع بازار مناسب رقابتی شدن سود نیست چندان پذیرفته نخواهد بود.

وی همچنین در رابطه با احتمال کاهش مجدد نرخ سود بانکی تا پایان سال معتقد است که با شرایط ویژه فعلی بازار بانکی و تقاضای بالای نقدینگی برای دریافت تسهیلات، به صلاح نیست که نرخ سود کمتر از حد فعلی باشد. در عین حال که با توجه به نرخ تورم ۱۵ تا ۱۶ درصدی که تا پایان سال قابل پیش‌بینی است نرخ سود هم نمی‌تواند کمتر از ۲۰ درصد فعلی باشد.

وضعیت سپرده‌گذاری در بانکها، بدهی مه آفرید خسروی، حسابهای بانکی بی نام و نشان و آخرین تغییرات در معوقات بانکی بانک ملی از دیگر محورهای گفت و گوی همتی با خبرنگاران ایسنا است.

 

۰۷:۰۴:۱۷ نیویورک تایمز نوشت: دستاورد جنگ ها، چه نظامی، چه اقتصادی، با این معیار سنجیده می شوند که چقدر به اهداف اعلام شده خود رسیده اند. با این استدلال، آمریکا و متحدانش جنگ علیه ایران را باخته اند و در مقابل ایران فقط پیروزی خود را با تاخیر به دست می آورد.

به گزارش «انتخاب»،  هدف از جنگ چه نظامی، چه اقتصادی این است که دشمن شما وادار شود کاری را انجام دهد که در غیر این صورت آن را انجام نمی داد. در چند سال گذشته آمریکا و دیگر قدرت های غربی در یک جنگ اقتصادی و سیاسی علیه ایران شرکت داشته اند تا این کشور را وادار کنند از برنامه هسته ای اش دست بکشد.

در این مدت سیاستگذاران آمریکایی بسیار درباره اهدافشان صریح بوده اند که در صدر آنها جلوگیری از تبدیل شدن ایران به یک قدرت هسته ای بوده است و در وهله دوم همانطور که جان کری گفته است، واداشتن این کشور به برچیدن بخش عمده ای از زیرساخت هسته ای خود، و سومین هدف گرفتن قدرت آن برای غنی سازی اورانیوم.

هدف چهارم همانطور که اوباما گفته است بستن فردو و پنجم، به گفته وندی شرمن مذاکره کننده ارشد آمریکا، واداشتن ایران به روشن کردن فعالیت های هسته ای گذشته اش که نظامیان این کشور آن را انجام داده اند. هدف ششم تعطیل کردن برنامه موشک های بالستیک ایران است و هدف هفتم داشتن دسترسی هر زمان هر جا در هر روز به تاسیسات هسته ای این کشور است. هدف هشتم به نقل از کری، این است که تحریم ها برداشته نشوند تا زمانی که توانمندی های ایران در ساخت بمب هسته ای پایان یابد.

اما چنانچه گزارش فارن پالیسی نشان می دهد، آمریکا تا کنون به هیچ یک از این اهداف به طور کامل نرسیده است. این توافق برنامه هسته ای ایران را به تاخیر می اندازد اما به آن پایان نمی دهد. این توافق ایران را به عنوان یک کشور در آستانه هسته ای اعتبار می بخشد. ایران برخی سانتریفوژهای خود را در انبار نگه می دارد اما آنها را بر نمی چیند و هیچ یک از تاسیسات خود را تعطیل نمی کند. تحقیق و توسعه هسته ای هم ادامه می یابد.

ایران به حق غنی سازی اورانیوم دست یافت. این توافق شامل بازرسی های «هر زمان، هر نقطه» نیست، برخی بازرسی ها می تواند با تاخیر ۲۴ ساعته ایران مواجه شود و این مدت به ایران فرصت می دهد محدوده را کاملا پاکسازی کند. پس از هشت سال همه تحریم ها علیه موشک های بالستیک برداشته می شوند و تحریم های اقتصادی زمانی برداشته می شوند که ایران اقدامات اولیه را انجام داده باشد.

دستاورد جنگ ها، چه نظامی، چه اقتصادی، با این معیار سنجیده می شوند که چقدر به اهداف اعلام شده خود رسیده اند. با این استدلال، آمریکا و متحدانش جنگ علیه ایران را باخته اند و در مقابل ایران فقط پیروزی خود را با تاخیر به دست می آورد. آمریکا تا کنون سه شکست راهبردی بزرگ در چند دهه گذشته داشته است: ویتنام، عراق و اکنون ایران.

سوال اساسی این است که چرا ما جنگ را باختیم؟ چرا جهان غرب در برابر تهران، باخت؟

پاسخ عمده این است که ایرانی ها بیش از ما خواهان پیروزی بودند. آنها آماده بودند در برابر مجازاتی که ما در نظر گرفته بودیم، بایستند.

علاوه بر این، ایرانی ها به قدرت خود اطمینان داشتند، در حالیکه دولت اوباما بر محدودیت های توانایی آمریکا برای نفوذ بر دیگر کشورها تاکید می کرد. پرزیدنت اوباما عملا گزینه نظامی را از دستور کار خارج کرد و گفته هایش نشان می داد چندان به تحریم های اقتصادی باور ندارد. وی گفت: «هیچ یک از موضوعاتی که ما درباره دولت ایران می دانیم، نشان نمی دهد این کشور تحت چنین فشاری تسلیم خواهد شد.»

 

۰۷:۰۳:۱۵ به گزارش ایرنا، عباس شعری مقدم در حاشیه نمایشگاه تأمین اجتماعی، سرمایه گذاری و توسعه پایدار در جمع خبرنگاران، اظهار داشت: با رفع تحریم ها، صنعت پتروشیمی و به ویژه بخش پایین دستی این صنعت متحول خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان آنکه باید زیرساخت های لازم برای توسعه بخش پایین دستی صنعت پتروشیمی فراهم شود، اظهار داشت: بخش عمده مشکلات این صنعت مربوط به تحریم بود که خوشبختانه به زودی رفع می شود.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی از جمله مشکلات پیش روی توسعه صنعت پتروشیمی را وجود ارز دو نرخی دانست و گفت: رییس کل بانک مرکزی اعلام کرده که به زودی ارز، تک نرخی شود.
وی ادامه داد: به دنبال توسعه هلدینگ های تخصصی در حوزه انرژی و پتروشیمی هستیم که تحقق آن باعث مشارکت و همکاری شرکت ها و جلوگیری از تخریب بازار خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در بخش دیگری از اظهارات خود به موضوع نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی پرداخت و گفت: معتقد هستیم که در حال حاضر نرخ ۱۳ سنت برای خوراک پتروشیمی ها مطلوب است.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با بیان اینکه در حال حاضر نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی ۱۳ سنت و قیمت سوخت ۳ سنت است، اضافه کرد: میانگین نرخ گاز واحدهای اوره و آمونیاک حدود ۸ سنت تمام می شود که برای آنها مقرون به صرفه است.
شعری مقدم با اشاره به توسعه صنعت پتروشیمی در آینده، اظهار داشت: برای اجرای طرح های پتروشیمی در نقاط کمتر توسعه یافته، ۳۰ درصد تخفیف در نظر گرفته ایم که باعث افزایش انگیزه برای سرمایه گذاری در این مناطق می شود.
وی با اشاره به تدوین فرمولی برای تعیین نرخ خوراک در آینده ی نزدیک، گفت: وزارتخانه های نفت و صنعت، معدن وتجارت، توافقنامه ای را برای تعیین نرخ خوراک امضا کرده اند که برای تصویب به وزارت امور اقتصادی و دارایی ارسال شده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی خاطرنشان کرد: در این فرمول، یک دوره زمانی ۱۰ تا ۱۵ ساله برای نرخ خوراک در نظر گرفته شده است.

 

۰۷:۰۳:۰۲ این رسانه افزود: ژاپن یک هیات عالی رتبه اقتصادی را به همراه شماری از کارشناسان انرژی این کشور به ایران می فرستد. این هیأت قرار است روز شنبه (۸ اوت/ ۱۷ مرداد) وارد تهران شود.
دولت ژاپن قبلا اعلام کرده بود که پس از توافق هسته ای وین در بازار ایران و از جمله در بخش انرژی فعال خواهد شد و مایل به مشارکت در طرح های نفتی، صنعتی و زیرساختی این کشور است.
در بیانیه وزارت اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن گفته می شود که دایشیرو یاماگیوا، معاون وزیر اقتصاد و صنایع و تجارت این کشور، ریاست هیات اعزامی به تهران را بر عهده خواهد داشت و این هیات در اقامت دو روزه خود در ایران با مسوولان و مقام های ذیربط بخش های صنعتی و انرژی ایران دیدار خواهد داشت.
این بیانیه همچنین تاکید کرده است که یاماگیوا حامل پیام ژاپن برای توسعه و گسترش روابط اقتصادی با ایران بعد از رفع تحریم ها است.
ژاپن پس از آلمان، فرانسه و ایتالیا یکی دیگر از کشورهای قدرتمند صنعتی جهان است که در آستانه لغو تحریم ها علیه ایران خود را برای سهم گیری از بازار برزگ این کشور آماده می کند.
ژاپن تا پیش از اعلام تحریم های گسترده علیه ایران در سال ۲۰۱۲ از خریداران اصلی نفت ایران در آسیا بود و مبادلات تجاری گسترده ای با این کشور داشت و در کارنامه اقتصادی دو کشور همچنین می توان به شراکت در صنایع خودرو سازی یا در برخی پروژه های نفتی ایران اشاره کرد. سفر هیات ژاپنی به ایران در حالی است که آمریکا نیز در تدارک تشکیل و تکمیل اتاق مشترک بازرگانی آمریکا و ایران است

 

۰۷:۰۰:۴۶ به گزارش خبرگزاری رویترز، «جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید با اعلام این خبر افزود: این نشان می دهد باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا ادله قانع کننده ای ارایه کرده است.
ارنست تصمیم «چاک شومر» سناتور دمکرات نیویورک را برای مخالفت با توافقنامه هسته ای ایران را ناامید کننده خواند.

 

۰۷:۰۰:۳۲ رئیس جمهور اسرائیل درباره خطر انزوای نتانیاهو به دلیل توافق هسته ای ایران هشدار داد.

به گزارش عصرایران، “رووین ریولین” رئیس جمهور اسرائیل هشدار داد اختلاف میان دولت امریکا و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل برسر توافق هست های ایران تهدیدی برای انزوای اسرائیل است.

باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا، قبل از این در سخنرانی ضمن حمایت جدی از توافق هسته ای با تهران، اسرائیل را تنها مخالف توافق توصیف کرد.

“رووین ریولین” دهمین رئیس جمهور یا رئیس اسرائیل است. رئیس جمهور، عالی ترین مقام اسرائیل است اما مقامی سمبلیک و صرفا تشریفاتی است. بالاترین مقام اجرایی اسرائیل، نخست وزیر است.رئیس جمهور اسرائیل به روزنامه معاریو گفت: من نگران دعوای اوباما و نتانیاهو و نگران روابط میان اسرائیل و آمریکا هستم.

وی افزود:  نخست وزیر اسرائیل کمپینی را علیه آمریکا رهبری می کند و این موضوع برای اسرائیل، آسیب زاست.

رئیس جمهور اسرائیل ادامه داد: ما به میزان زیادی در دنیای امروز، منزوی هستیم. من بدبین نیستم اما برای نخستین بار است که خود را تنها می بینم.

وی توضیح داد: به نتانیاهو گفتم و بارها نیز این موضوع را به او تکرار خواهم کرد که نزاع ها و درگیری ها حتی اگر عادلانه باشند می توانند در نهایت با هزینه کردن از منافع اسرائیل به پایان برسند.

کابینه اسرائیل و نخست وزیر آن یعنی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل هم اکنون تنها مخالف توافق هسته ای ایران و گروه ۱+۵ هستند و به طور جدی و علنی در حال موضع گیری و فعالیت برای جلوگیری از اجرای آن هستند.

 

۰۷:۰۰:۲۱ در حالی که رسانه‌های غربی امروز جمعه مدعی سفر فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مسکو و دیدار او با مقامات ارشد روس شدند، سخنگوی رئیس‌جمهور روسیه این خبر را رد کرد.

به گزارش فارس، سخنگوی رئیس‌جمهور روسیه خبر رسانه‌های غربی درباره سفر «سردار سلیمانی به مسکو» را تکذیب کرد.

امروز جمعه روزنامه دست راستی نیویورک‌پست در گزارشی به نقل از «دو منبع اطلاعاتی غربی» مدعی شد که سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اخیرا برای دیدار با مقامات روسی به مسکو سفر کرده است.

به ادعای نیویورک‌پست، این سفر روز ۲۴ جولای/۷ مرداد انجام شده و سردار سلیمانی طی آن با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور و سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه دیدار کرده است.

به گزارش پایگاه اسپوتنیک، سخنگوی رئیس‌جمهور روسیه در پاسخ به سوالی درباره خبر رسانه‌های غربی درباره سفر سردار سلیمانی به مسکو و دیدار او با ولادیمیر پوتین و وزیر دفاع او این خبر را تکذیب کرد.

سخنگوی ولادیمیر پوتین در گفتگو با ریانووستی و در پاسخ به این سوال که آیا این خبر صحت دارد، جواب داد: «نه».

 

۰۶:۵۶:۲۰ با این  که  بازار به این  فضا  عادت  کرده است  که  قیمت های جهانی کاهشی باشد  ولی برخی تحولات  کم کم دارد  به  ۶ الی ۸ سال پیش باز می گردد

۰۶:۵۶:۰۶ سلام و صبح  شما عزیزان  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم