خبر
در حاشیه بازار …
تحلیل خبر
بتا سهم – ۴:۵۰ امروز بازار پر خبری را داریم …
در خبرهای سیاسی «باراک اوباما» در مصاحبهای با نشریه نیویورکر گفته نتایج پایانی مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ به معنای آشتی راهبردی ایران و آمریکا نیست. او در این مصاحبه گفت: «اگر ما قدرتمان را تنها به قدرت نظامی محدود کنیم، قدرتمان را تضعیف کردهایم. اگر فکر کنیم این تنها ابزاری است که که در چنته داریم، نفوذ و تواناییمان برای شکل دادن رویدادها را کاهش دادهایم.» اوباما با آنکه در روزهای گذشته تصریح کرده حاضر است در صورت لزوم در برابر ایران به اقدام نظامی متوسل شود در مصاحبه با «نیویورکر» از «تبعات ناخواسته» حمله نظامی سخن گفت. رئیسجمهور آمریکا گفت: «در باب تصمیماتی که میگیرم، فکر میکنم برداشت بهتری درباره اینکه چطور اقدام نظامی میتواند تبعات ناخواسته داشته باشد، دارم.» اوباما اضافه کرد: «من بر این باورم مصرّ هستم که اغلب اوقات قضاوتهایی که ما انجام میدهیم بر اساس احتمالات است و هیچ تصمیم سیاست خارجی – و به همین دلیل هیچ تصمیم سیاسی – کاملاً بدون نقص نیست.» او گفت: «بنابراین، شاید من در همان حال که امروز مطمئنتر هستم، تردیدهای بیشتری هم دارم.» اوباما اضافه کرد: «و تا اندازهای به همین دلیل است که وقتی من میبینم در موقعیتی مانند این که ما میتوانیم در اتحاد با جهان به یک هدف دست پیدا کنیم به نظرم احمقانه و حتی تراژیک است که این فرصت را از دست بدهیم.»
و اما در مورد رای اوردن و نیاوردن بحث برجام در کنگره و سنا …
با اعلام حمایت سناتور جیلی براند از توافق هسته ای، حالا شاید سئوال اصلی این نباشد که آیا مخالفان ۶۷ رای لازم برای غلبه بر وتو را دارند یا نه. بلکه شاید سئوال اصلی این باشد که آیا مخالفان می توانند ۶۰ رای لازم برای جلوگیری از تطویل مذاکرات و ممانعت از رای گیری را به دست آورند؟حمایت خانم جیلی براند، که سناتور نیویورک است، خیلی مهم است زیرا فشار زیادی بر روی او بود که با توافق مخالفت کند. با این اعلام موافقت حساب و کتاب مخالفان توافق حسابی به هم ریخت. حالا تعداد سناتورهایی دموکرات و مستقل که گمان می رود با توافق موافق باشند به ۴۱ نفر رسیده است که اینها می توانند از طریق مکانیزم تطویل مذاکرات، حتی مانع از رای گیری بر روی طرح مخالفت با توافق در مهلت مقرر شوند. البته به شرطی که تا آن روز کسی نظرش را عوض نکند. سناتور دموکرات شومر منتشر کرده و دلایل مخالفت ش را با توافق شرح داده. وی تقریبا اصلی ترین صدای یهودی در کنگره هست. مخالفت وی زمزمه ها مبنی بر عدم رای آوردن این توافق در کنگره را در خیلی ها به خیلی ها به باوری یقینی تبدیل کرده است.
بر اساس بیانیه ای که پایگاه «نیویورک دموکرات» اوخر وقت دیروز برای سایت تحلیلی «مدیوم» ارسال کرد، سناتور چاک شومر دموکرات و نماینده ایالت نیویورک مخالفت خود را با توافق هسته ای ۱۴ جولای (۲۳ تیر ماه) کشورهای ۱+۵ با ایران موسوم به «برجام» اعلام کرده است.شومر در بیانیه خود تصریح کرد که مخالفتش با برجام بر این اساس است که اگر کسی فکر کند که ایران پس از برقراری روابط با غرب و کاهش انزوای اقتصادی و سیاسی، مواضع افراطی خود را تعدیل خواهد نمود، آنگاه باید توافق هسته ای را مورد تأیید قرار دهد.وی در ادامه مدعی شد: احتمال کمی دارد که ایران از راهکارهایی برای عبور از نظام بازرسی ها و تحریم ها عبور نکرده و برای تبدیل خود به قدرت هسته ای پس از ۱۰ سال تلاش نکند. همچنین، ایران از منابع آزاد شده اش به احتمال زیاد برای ماجراجویی های مداخله جویانه در منطقه استفاده خواهد نمود.گزاش ها حاکی است، در صورتیکه پس از فرجه آگوست رأی منفی به توافق هسته ای داده شود، این سناتور دموکرات قصد دارد مواضع مخالف خود را با برجام حتی در رقابت های انتخاباتی آمریکا نیز حفظ کند.
در رابطه با توافق کمیته یهودیان آمریکا اعلام کرد که بعد از مذاکرات و رایزنیهای صورت گرفته به این نتیجه رسیدند که با توافق هستهای ایران و ۱+۵ مخالفت کنند.کمیته یهودیان آمریکا روز چهارشنبه (دیروز) اعلام کرد که تصمیم دارد با توافق هستهای ایران و ۱+۵ (آمریکا، انگلیس،فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) مخالفت کند.روزنامه صهیونیستی «جروزالمپست» گزارش کرد، «دیوید هریس» مدیر اجرایی کمیته یهودیان آمریکا (AJC) اعلام کرد که این تصمیم بعد از «فرایند فشرده و کامل و روشنفکرانه رایزنیهای خارجی و مذاکرات داخلی اتخاذ شد.»طبق این گزارش،مذاکرات این گروه شامل نشستهایی با مقامات کلیدی دولت اوباما در مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵، «جان کری» وزیر خارجه آمریکا و «وندی شرمن» معاون کری و رئیس تیم مذاکرهکننده آمریکا در مذاکرات هستهای میشود.
در سایر خبرهای مثبت سیاسی فرانسه “هشدار” سفر به ایران را لغو کردتغییر مواضع دولت فرانسه در برقرار رابطه با ایران بویژه در حوزه تجارت و گردشگری در زمان سفر لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز به طور رسمی اعلام شد.
در خبر مثبت دیگر دست رد آمانو به سینه کنگره آمریکا: نمی توانم اطلاعات محرمانه ایران را افشا کنم .یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی برغم انتقادهای شدید سناتورهای جمهوریخواه آمریکا گفت نمی تواند نسخه ای از سند بازرسی هسته ای آژانس با ایران را در اختیار کنگره آمریکا قرار دهد.
روحانی هم صحبت های جالبی داشت . باید بتوانیم تمام شرایط لازم را برای تولید مهیا کرده و صادرات غیر نفتی را گسترش دهیم تا روابط مان با کشورهای جهان گسترش یابد. روحانی در ادامه از مردم برای مشارکت در تولید و سرمایه گذاری دعوت کرد و گفت: همه باید به صحنه تولید بیایند و دولت قادر نیست بار تولید کشور را به تنهایی به دوش بگیرد و اگر هم به دوش بگیرد تولید کننده خوبی نیست.
وی بروکراسی موجود در کشور و فعال نبودن بانک ها را دو مشکل اصلی تولید در کشور ذکر کرد و افزود: آنچه دولت باید انجام دهد این است که مانع تولید نباشد ولی متاسفانه اکنون مانع است ولی ما حتما می توانیم بروکراسی را در کشور کاهش دهیم.
در تحولات منطقه فضا خاص و خاص تر می شود . روزنامه السفیر لبنان در گزارشی با اشاره به سفر همزمان وزرای خارجه سوریه و عربستان به مسکو و نیز سفر احتمالی محمد جواد ظریف به روسیه، از احتمال برگزاری دیداری سه جانبه میان وزرای خارجه سه کشور با میانجیگری کرملین خبر داد.به گزارش ایسنا، السفیر لبنان در این باره نوشت: ولید المعلم، وزیر خارجه سوریه روز دوشنبه آتی (۱۰ اوت) همزمان با حضور عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان در روسیه، به مسکو سفر خواهد کرد.گفته میشود هدف از سفر الجبیر به مسکو آماده سازی مقدمات سفر سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان تا پایان سال جاری میلادی به روسیه است.
یک خبر خاص هم این روز ها داشتیم … روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز از سفر سردار قاسم سلیمانی به روسیه خبر داد و به نقل از دو منبع اطلاعاتی آمریکایی نوشت: وی اخیرا برای دیدار با رهبران روسی به مسکو سفر کرده است در حالی که بر اساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل او اجازه ترک ایران را ندارد.
این روزنامه آمریکایی نوشت: ۲۴ جولای، یک هفته قبل از آن که کری در سنا حضور یابد، سلیمانی برای دیدار با وزیر دفاع روسیه و پوتین به مسکو رفت. سیلمانی یکی از بازیگران اصلی و بیانگر نفوذ ایران در منطقه است.در این گزارش به نقل از مقامات اطلاعاتی آمریکا امده است: او با پرواز شماره ۵۱۳۰، ساعت شش و پنجاه دقیقه صبح روز جمعه مورخ ۲۴ جولای عازم مسکو شده و روز سه شنبه، ۲۶ جولای ساعت ۱۰:۲۵ دقیقه شب با پروازی به شماره ۵۱۲۰ آنجا را ترک کرده است.سخنگوی رئیسجمهور روسیه خبر رسانههای غربی درباره سفر «سردار سلیمانی به مسکو» را تکذیب کرد.
‘جان کری’ وزیر امور خارجه آمریکا گفت: دلیل همراهی کشورهای جهان با واشنگتن این است که ما وارد فرآیند مذاکره شدیم و خلف وعده از سوی واشنگتن یا رد توافق از سوی کنگره، باعث تداوم تحریم علیه ایران نخواهد شد.
به گزارش ایرنا، کری در مصاحبه با ماهنامه «آتلانتیک» با بیان اینکه دوران تحریم علیه ایران سپری شده است، گفت: ما از هیچ گزینه ای روی گردان نبوده ایم. تحریم ها اکنون نخ نما شده اند. ما مواضع مان را با پافشاری مطرح کرده ایم و دلیل اینکه مردم با ما همراه شدند، این بود که ما وارد مذاکره شدیم. مردم با آنچه در مذاکرات رخ می داد، موافق بودند. اگر ما به صورت یکجانبه مذاکره را ترک کنیم و به همکاری پشت کنیم، آنها هم خواهند رفت. من می دانم که آنها خواهند رفت.
در خبرهای اقتصادی گزارش گاردین جالب بود . گاردین در این گزارش نوشت: درحالی که چالش میان سیاستمداران آمریکایی بر سر تائید و یا رد توافق هسته ای که ماه جولای گذشته میان ایران و شش قدرت جهان در وین صورت گرفت، شدت یافته است، اما کشورهای اصلی اروپایی با ابراز علاقه مندی به این توافق، حکمشان را از هم اکنون صادر کرده اند.
این روزنامه انگلیسی افزود: اکنون به رغم نگرانی های برخی از مقامات آمریکایی و رژیم صهیونیستی، وزرا و بازرگانان کشورهای اروپایی نظیر فرانسه، آلمان، ایتالیا و دیگر کشورهای اروپایی در تلاش هستند تا با گشایش مناسبات دیپلماتیک، تجاری و یا سرمایه گذاری، همکاری هایشان را با ایران تقویت کنند.
گاردین ادامه داد: درحالی که آمریکایی ها بر سر مدت زمان توافق، موضوعات فنی و قابل اعتماد بودن ایرانیان مشغول چانه زنی با هم هستند، اما در پشت سر آن ها تلاش ها برای ورود به بازار ایران آغازشده و تحریم های بین المللی علیه این کشور روبه زوال است.
به نوشته این روزنامه انگلیسی، حال باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا تلاش می کند تا نظر اعضاء کنگره را نسبت به توافق هسته ای ایران جلب کند.
این روزنامه انگلیسی ادامه داد: اوبامادر اظهاراتی در ماه گذشته گفته بود: اکنون پنجاه سال از زمانی که رییس جمهور ‘کندی’ در کنار مردم ایستاد و گفت ‘بیایید هرگز از روی ترس مذاکره نکنیم اما هرگز از مذاکره نترسیم’ می گذرد. توافق با ایران محصول ذکاوت و دیپلماسی سخت بوده است..
در خبرهای اقتصادی وزیر صنعت در سخنرانی های پیش از خطبه ها گفته است که تولید داخلی، توسعه صادرات، همکاری با مراکز علمی عین اقتصاد مقاومتی است/ بسیاری از کالاهای مصرفی که به کشور وارد می شود از مسیرهای قانونی نیست/برای همکاری با کشورهای خارجی اولویت با سرمایه گذاری مشترک است. وزیر صنعت،معدن و تجارت پیش از خطبه های نماز جمعه تهران:تلاش می کنیم تا ۱۰ سال آینده کشور را به سطح کشورهای پیشرفته برسانیم/۸۰ درصد بخش صنعت و ۷۵ درصد بخش معادن در اختیار بخش غیر دولتی است
وزیر نفت هم گفت: مدل جدید قراردادهای نفتی (IPC) دسامبر امسال (آذر – دی) در لندن معرفی می شود.
پس از آلمان، فرانسه و ایتالیا ژاپن نیز در صدد احیای مناسبات اقتصادی خود با ایران برآمده است. در آستانه رفع تحریمها علیه ایران، یک هیأت عالیرتبه ژاپنی وارد ایران میشود.ژاپن یک هیات عالیرتبه اقتصادی را به همراه شماری از کارشناسان انرژی این کشور به ایران میفرستد.
‘رسول دیناروند’ معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که برای رایزنی با مراکز تحقیقاتی سنگاپور به این دولت – شهر سفر کرده بود روز جمعه در کوالالامپور به خبرنگار ایرنا، گفت: علاقه مندی کشورهای خارجی برای سرمایه گذاری در ایران بسیار زیاد است و پس از توافق هسته ای این علاقه نشان داده شد.
وی گفت که مذاکرات اقتصادی دولت همزمان با مذاکرات سیاسی با طرف های مختلف آغاز شد و سیاست دولت جذب سرمایه های خارجی برای رونق تولید و ایجاد اشتغال در داخل است.
معاون وزیر بهداشت تصریح کرد که هدف اولیه این وزارتخانه در راستای سیاست های دولت جذب دو میلیارد دلار سرمایه خارجی در حوزه سلامت شامل تولید دارو، تجهیزات پزشکی و خدمات سلامت مانند توسعه مراکز درمانی و بیمارستانی طی سه تا چهار سال آینده است که این امر نیز میسر می باشد.
در حوزه نفت واقعاً فضا منفی است … ایران در شرایطی از عزم خود برای بازگشت به جایگاه جهانیاش در بازار نفت خبر داده که قیمتها رو به کاهش گذاشته و به بشکهای کمتر از ۵۰ دلار رسیده است.اما با وجود کاهش قیمتها، مدیران نفتی در حال آمادهسازی شرایط برای بازپسگیری سهم ایران از بازار نفت هستند. این انتظار وجود دارد که درصورت آغاز اجرای توافق هستهای طی ماههای آینده محدودیتهای صادرات نفت برداشته شود اما بازگشت به شرایط قبل با دشواریهایی همراه خواهد بود.از طرفی افزایش سطح تولید و قرارداد با شرکتهای بزرگ نفتی برای بازگشت به میدانهای نفتی کشور چندماه زمان میبرد چراکه طبق آخرین اخبار رونمایی از قراردادهای جدید نفتی کشور به زمستان موکول شده است. از سوی دیگر پس گرفتن بازار در شرایطی که بازار از نظر عرضه اشباع شده، به مسئلهای مهم برای وزارت نفت تبدیل شده است.تحلیلگران میگویند: حتی اگر بهای نفت به شرایط قبل بازگردد، عرضه و تقاضا در بازار در شرایط بسیار متزلزلی قرار دارد و تعجبآور نخواهد بود اگر ببینیم در ماههای آتی نفتخام برای یک دوره موقت وارد کانال ۳۰ دلاری شود.
به گزارش ایسنا به نقل از شبکه خبری ان بی سی، ادوارد مورس تحلیلگر بازار نفت در بانک سی تی گروپ میگوید: دلیلی وجود ندارد که نفت وارد کانال ۳۰ دلاری نشود. فکر نمیکنم که نفت خام برای یک مدت طولانی در این سطح قیمت بماند، اما دلیل نمیشود که ورود نفت خام به این محدوده قیمت را در سه ماهه آخر امسال یا سه ماه اول سال آینده رد کنیم. مورس این سخنان را در حالی مطرح کرد که نفت برنت در محدوده کلیدی ۵۰ دلار در هر بشکه معامله میشود و برای اولین بار در هفت ماه گذشته به زیر این سطح رسید ادوارد مورس گفت: اگر نفت وارد کانال ۳۰ دلاری شود برای مدت بسیار کوتاهی خواهد بود .
در خبرهای اقتصادی و بازارهای جهانی قیمت های مس(Copper prices) امروز به پایین ترین سطح طی شش سال اخیر رسید. ضمن اینکه، تعدادی از فعالان بازار از جمله Morgan Stanleyو Bank ICBC Standard Bank قصد دارند تخمین های تولیدشان برای فلز را در امسال کاهش پیدا کرد. پیش از این تخمین زده شده بود که به رقم ۲۲ میلیون تن در بازار جهانی برسد که مازاد جهانی اش به ۱۹۴ هزار تن بالغ می شود. لازم به ذکر است که تعداد معاملات باز روی مس در بورس شانگهای ۴۰% کاهش پیدا کرد و گردش مالی نیز در مقایسه با اوج ماه فوریه ۶۶% کمتر است. این نشان دهندۀ آن است که سرمایه گذاران به کاهش بیشتر قیمت مس اعتقاد ندارند . نرخ بیکاری نیز گویا ثابت بود در حالی که بازار انتظار داشت ۲۲۳ هزار شغل ایجاد شود. امار بالاتر از این به معنای احتمال بالای افزایش نرخ بهره در سپتامبر می باشد. پایان تر به معنای انتقال این وضعین به دسامبر می باشد. ۲۱۵ هزار اعلام شد و همان ۵٫۳ بود .
در حوزه دلار رشد قیمت دلار دولتی به نزدیکی های ۲۹۷۰ باعث شده دلار از ۳۳۰۰ کمتر نشود و به نظر کم کم دلار به ۳۴۰۰ میل کند .به خصوص با این قیمت نفت چاره ای جز رشد دلار نیست . در بازارهای جهانی بازهم جو منفی است . نفت به ۴۳ دلار رسیده است و مس ۵۱۵۳ دلار هم امد . روی هم در ۱۸۱۵ دست و پا می زند . واقعاً روزهای سخت را می گذرانند .
برای بازار ما افت قیمت نفت از همه بدتر است و باید رشد دلار را شاهد باشیم .
گروه تحلیل گری بتا سهم
۱۷مرداد ۹۴