۰۷:۱۰:۲۹ پایان بخش اول اخبار
۰۷:۱۰:۱۴ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد دومین افت پیاپی سنگین بعد از حصول توافق هستهای بود. در بازار دیروز شاخص کل یک درصد افت را تجربه کرد و با کاهش ۶۷۹واحدی به رقم ۶۸هزار و ۱۴۸واحد عقبنشینی کرد.
افزایش شدید عرضهها به ویژه در گروه خودرویی و در شرایطی که بازار با توقف گسترده نمادها برای برگزاری مجامع سالانه مواجه است موجب شد بازار همچنان با کاهش قیمتها روبهرو باشد. در همین حال اما کاهش قیمتها در دو روز گذشته موجب افزایش تمایل به خرید در بازار شد، به گونهای که دیروز بازار با افزایش ارزش معاملات مواجه شد.همچنین روز گذشته در بورس به مدد معاملات عمده ارزش داد و ستدها به ۴۲۶میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۱۸میلیارد تومان بالغ شد.
بازگشت ریسک وزارت نفت
در بازار دیروز مجددا خبر تعیین نرخ ۱۳سنتی ریسک تصمیمات یک طرفه وزارت نفت را در بازار مطرح کرد در حالی که قیمت گاز سال گذشته با نفت ۱۰۰دلاری ۱۳سنت بود تعیین مجدد ۱۳سنت در حالی که نفت به کمتر از ۶۰دلار رسیده است وضعیت سختی را برای شرکتهای پتروشیمی به وجود میآورد.این در شرایطی است که اکثر شرکتهای پتروشیمی در پیشبینی سود سال جاری خود نرخ ۸ سنت را مبنا قرار دادهاند که در صورت تعیین نرخ ۱۳سنت این شرکتها ناچار به تعدیل منفی خواهند بود.
سهامداران بانکی امسال به سود حداقل راضی باشند
در گروه بانکی در آستانه برگزاری مجامع بانکهای عمده اکثر کارشناسان از انتظارات خود برای تقسیم سود نقدی کاستهاند، از دیدگاه کارشناسان وضعیت سال جاری بانکها موجب شده است تا بانکها بیش از گذشته به نقدینگی نیاز داشته باشند، در همین حال با رخ داد خروج بانکها از تحریمهای بینالمللی بانکها با گذر از شرایط سخت کنونی گروه پیش روی سال آینده خواهند بود که در این شرایط یکسال عدم تقسیم سود نقدی یا تقسیم ۱۰ درصدی در بانکهای بورسی و فرابورسی میتواند زمینهساز بازدهی بیشتر قیمتی سهام بانکها باشد.
دیروز در همین رابطه و انتشار خبرهای اولیه در مورد تقسیم سود ۱۰ درصدی بانک انصار، فتحعلی معاونت مالی این بانک اظهار کرد: اینکه بانک انصار نمیتواند بیش از ۱۰ درصد از سود قابل تقسیم خود را به سهامداران تخصیص دهد، شایعهای بیش نیست. وی افزود: این نگرانی در حالی برای سهامداران بانک انصار وجود دارد که باید به آنها این اطمینان خاطر را داد که این مجموعه تمام ذخایر قانونی لازم را در نظر گرفته و تمام تاییدیههای مورد نیاز را از بانک مرکزی دریافت کرده است.
این مقام مسوول تاکید کرد: بر همین اساس تقسیم سود حداکثر ۱۰ درصدی بانکها شامل بانک انصار نمیشود و باید گفت از ۳۵ تومان سود قابل تقسیم و طبق پیشنهاد هیات مدیره، بهطور قطع سود مصوب مجمع معادل ۷۰ درصد سود خالص هر سهم بوده و کمتر از ۲۵ تومان نخواهد بود. در گروه کانی غیرفلزی دیروز شیشه و گاز رای به تقسیم ۲۶۰ریالی داد. در گروه پتروشیمی جم با تقسیم هزار و ۵۰۰ریالی مواجه شد. امیرکبیر هم در مجمع ۷۷۰ریال تقسیم کرد. در گروه خودرویی دیروز وزیر صنعت گفت اگر نرخ ارز کاهش یابد، ممکن است قیمت خودروهای خارجی کاهش یابد.
در این میان، مواد شیمیایی و پتروشیمیها، مواد کانی مثل فولاد و مس و فلزات گرانبها و خودروسازی در اولویت قرار دارد. در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن شاخص با کاهش قابل ملاحظه در معرض سقوط و بازگشت به کانال ۶۷ هزار واحد قرار گرفت.
۰۷:۰۹:۵۶ گروه بورس– زهرا رحیمی: روز گذشته شاخص کل بورس تهران در پی تشدید فروش معاملهگران حقیقی وارد مدار نزولی شد و با افت ۶۸۰ واحدی، رقم ۶۸ هزار و ۱۴۸ واحدی را در کارنامه خود به ثبت رساند. بورس تهران دیروز شاهد صفهای سنگین فروش بود تا جایی که با عرضههای گسترده عمدتا سرمایهگذاران حقیقی و غلبه فروشندگان به ویژه در سهام شرکتهای شاخصساز، در ادامه افت روز چهارشنبه خود یک افت یک درصدی دیگر را ثبت کرد.
به زعم کارشناسان کاهش دور از انتظار شاخص در روز گذشته ناشی از عواملی چون گزارشهای نامناسب سه ماهه شرکتها، سررسید شدن خریدهای اعتباری، برگزاری مجامع و توقف نمادها و تشدید فعالیتهای نوسانگیران در این بازار بوده است. این در حالی است که انتشارخبرهایی پس از توافق وین مبنی بر بهتر شدن شرایط نیز نتوانست هیجان منفی اخیر حاکم بر فضای بازار را مهار کند.
به نظر میرسد ورود نقدینگیهای جدید در پی انتشار خبر توافق وین و پیش از آن،که خود را با رشد حجم و ارزش معاملات نشان داد، از سوی دیگر زمینه افزایش تحرک سهامداران و همچنین تشدید نوسانات قیمت سهام را نیز فراهم کرده است بهطوری که سهامدارانی که در قیمتهای پایینتری اقدام به خرید کرده بودند، اکنون فروشنده شدهاند. کارشناسان معتقدند که عمق بازار سهام کشور به اندازهای کم و در مقابل ریسکهای سیستماتیک به اندازهای زیاد است که هرگونه پیشبینی قابل اعتماد از آینده را دشوار میکند؛ بنابراین برخی سهامداران در این مقطع زمانی ترجیح میدهند با کشف سودهای کوتاه مدت از بازار بازدهی هرچند اندک به دست بیاورند تا اینکه صبر پیشه کنند و ریسکهای بازار را به جان بخرند. با این حال با انجام توافق وین در مقیاس بلندمدت به نظر میرسد بورس تهران انگیزه کافی جهت رشد قیمتها به سطوح بالاتر را داراست بهطوری که بهزعم بسیاری از کارشناسان دیگر انتظار سقوط شاخص به کفهای پایین تر از ۶۴ هزار و ۶۵ هزار واحدی وجود ندارد.
در همین حال بسیاری از تحلیلگران یکی از دلایل افت بازار در روز گذشته را گزارشهای ضعیف سه ماهه شرکتها میدانند. فعالان بازار در روزهای اخیر در حال بررسی صورتهای مالی میاندورهای سه ماهه شرکتها هستند؛ گزارشهای مزبور که عملکرد رسمی شرکتهای بورسی را در فصل نخست سال نشان میدهند از نیمه دوم تیرماه روی سامانه کدال قرار گرفتند. بهرغم انتظار کارشناسان در فصل بهار که عمدتا انتظار مثبتی از عملکرد شرکتها در نخستین فصل سال دارند، بررسی گزارش این شرکتها نشان میدهد که شرکتها موفقیت چندانی در پوشش سودهای پیشبینی شده خود نداشتند. در شرایطی که انتظار میرفت شرکتها در گزارشهای خود درصد پوشش حداقل ۲۰ یا ۲۵ درصدی داشته باشند اما تاکنون گزارشهای منتشر شده این انتظار را برآورده نکردهاند. بررسی گزارشهای سهماهه شرکتها نشان میدهد دو شرکت سکرما (۵۷ درصد) و چکاوه (۵۴ درصد) بیشترین درصد پوشش را داشتهاند. سیمان خاش نیز ۳۲ درصد از سود پیشبینی سال ۹۴ خود را در فصل بهار محقق کرده است. بررسی جدول همراه نشان میدهد برخی از شرکتها در سه ماه نخست سال زیانده بودهاند و در راستای عملکرد نامناسب شرکتها در سه ماه اول نیز برخی شرکتهای مزبور دست به تعدیل منفی زدند.
نگاهی به گزارشهای سه ماهه شرکتها و انتظار پیش روی سال ۹۴
در رابطه با وضعیت دیروز بازار مهدی افضلیان، تحلیلگر کارگزاری آگاه گفت: در شرایطی که ریسک سیستماتیک مذاکرات هستهای از بین رفته است اما بازارشرایط نامناسبی را تجربه میکند که به دلیل صحبتهای ضد و نقیض برخی گروهها از مذاکرات است اما اگر بیطرفانه به موضوع نگاه کنیم به این نتیجه میرسیم که در حال حاضر ریسک سیستماتیکی که سالها بر بورس تهران سایه افکنده بود به پایان رسیده است و این موضوع میتواند نوید روزهای خوبی برای اقتصاد کلان و در یک مقیاس کوچکتر از آن یعنی بازار سهام باشد.این کارشناس بازار سهام در رابطه با ریزش شاخص در روز گذشته گفت: دید کوتاهمدت برخی سرمایهگذاران در دو روز معاملاتی اخیر زمینه ریزش شاخص را فراهم کرده است اما حتی اگر این ریزش بهصورت موقت ادامهدار هم باشد، آیندهای که در انتظار بازار سهام کشور است با توجه به شرایط فعلی مناسب ارزیابی میشود؛ البته این مطلب به معنای جهش و رشد شارپ نیست بلکه یک بازار منطقی و متعادل است.
افضلیان به گزارشهای سه ماهه شرکتها اشاره کرد و گفت:گزارشهای سه ماهه منتشر شده در روزهای اخیر عمدتا مشکل فروش شرکتها را بهعنوان مهمترین مساله نشان میدهد، این در حالی است که این مشکل در گزارشهای ۹ ماهه سال ۹۳ و حتی گزارشهای ۱۲ ماهه سال ۹۳ نیز مشاهده میشد و این طور نیز انتظار میرود که گزارشهای سه ماهه هم از همین جنس یا حتی با شرایط دشوارتری روبهرو باشد بنابراین نمیتوان انتظار پوششهای مناسبی را برای بیشتر گروههای بازار داشت. وی به گزارشهای منتشر شده در گروه سیمانی اشاره کرد و افزود: هر چند گزارشهای سهماهه سیمان خاش و سیمان کرمان درصد پوشش مناسبی را نشان میدهند، اما سیمان شاهرود و سیمان خزر عملکرد نامناسبی داشتهاند که انتظار میرود دیگر شرکتهای این گروه در روزهای آتی گزارشهایی از این دست منتشر کنند.
افضلیان به گزارشهای سه ماهه گروه دارویی اشاره کرد و گفت: در گروه دارویی گزارشهای سه ماهه طبق روال سالهای گذشته بوده است؛ معمولا از گزارش سه ماهه این شرکتها در ابتدای سال انتظار خاصی نمیرود آن هم به دلیل فروش پایین این شرکتها در سه ماه ابتدایی سال.با این همه، بیشتر این شرکتها حدود ۲۰ درصد از سود پیشبینی شده سال ۹۴ خود را محقق کردهاند و به نظر نمیرسد داروییها مشکل خاصی داشته باشند اما در کل میتوان انتظار داشت که با مثبت بودن نتیجه مذاکرات رفتهرفته شاهد رشد عملیاتی سود دراین گروه و هم چنین بسیاری از گروههای بازارباشیم.
افضلیان وضعیت شرکتهای گروه کاشی و سرامیک را همچون گروه سیمانی متاثر از درگیریهای عراق دانست و گفت:عمده صادرات شرکتهای این گروه به کشور عراق بوده است که در حال حاضر این بازار از دست رفته است؛ همچنین بخشنامهای که توسط این صنف به شرکتهای این گروه مبنی بر توقف تولید ارائه شده است مبنی بر مشکلات ایجاد شده در فروش شرکت است، بنابراین به نظر میرسد شرکتهای این گروه نیز گزارشهای ضعیفی منتشر کنند از طرفی پیشبینی میشود، رفع تحریمها و رونق در بخش عمرانی یک محرک برای رشد سودآوری شرکتهای مزبور باشند.
این کارشناس بازار سهام به گزارشهای سه ماهه گروه بانکی اشاره کرد و گفت: در این گروه هنوز شرکتی گزارشی ارائه نکرده است اما در شرایطی که اکثر شرکتهای این گروه طی سال گذشته مطالبات مشکوک الوصول زیادی داشتهاند و به مرور زمان و با افزایش رکود در بازار این مطالبات افزایش نیز یافته است، انتظار نمیرود گزارش سه ماهه این شرکتها وضعیت مناسبی را نشان دهند اما نکتهای که در این گروه وجود دارد این است که سیاستهای پولی و مالی دولت و بانک مرکزی میتواند موج مثبتی را در جهت افزایش درآمدهای مشاع به وجود آورد که خود میتواند یکی از دلایل افزایش سود این گروه پرتقاضای بازار باشد.
۰۷:۰۷:۳۵ رئیس فراکسیون معدن و صنایع معدنی مجلس از ورود وزارت صنعت، معدن و تجارت به حوزه قیمتگذاری سنگآهن انتقاد کرد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمد صالح جوکار در گفتوگو با خبرنگاران درباره نامه سرگشاده سهامداران سنگآهنی خطاب به رئیسجمهور درخصوص قیمتگذاری سنگآهن توسط دولت با اشاره به اینکه هنوز اقتصاد کشور به جایگاه واقعی خود دست نیافته است، گفت: با توجه به گشایشهای سیاسی و اقتصادی در کشور در پی رسیدن به توافق در مذاکرات هسته ای، مدیریت مستقل صنایع کشور و دور از ملاحظات دولتی ضروری و اجتنابناپذیر است.
رئیس فراکسیون معدن و صنایع معدنی مجلس وجود نابرابری در صنعت فولاد کشور را مورد انتقاد قرار داد و اذعان کرد: در حال حاضر ضعف مدیریتی و پایین بودن فناوری و تکنولوژی در این صنعت، از توان تولید فولاد در کشور کاسته است.
به گفته وی، صنعت فولاد کشور همواره از صنعت سنگآهن یارانه گرفته است، این درحالی است که پرداخت یارانه به صنعت فولاد باید به یک دوره زمانی محدود منتج شود که در آن بازه زمانی زیرساختها و تکنولوژی این صنعت به منظور تقویت آن به روز شوند.
رئیس فراکسیون معدن و صنایع معدنی مجلس تحقق تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در کشور براساس سند چشمانداز ۲۰ ساله را نیازمند توسعه و تقویت صنایع پاییندستی فولاد دانست و عنوان کرد: این در حالی است که تصمیمات اقتصادی در کشور همواره در جهت تضعیف صنایع پاییندستی فولاد مانند صنعت سنگآهن بوده است که به نظر میرسد با استمرار این گونه تصمیمات عملا امکان تحقق اهداف پیشبینی شده در سند چشمانداز ۱۴۰۴ میسر نخواهد بود.
نماینده مردم یزد در مجلس از سلب پروانه بهرهبرداری معادن و قیمتگذاری دولتی محصولات سنگآهنی بهعنوان تهدیدهای صنعت سنگآهن نام برد که توان توسعه را از شرکتهای حاضر در این صنعت سلب میکند.
وی همچنین با انتقاد از مالکیت معادن کشور از سهام شرکتهای فولادی و سنگآهنی، پارادوکس موجود در اداره معادن و شرکتهای معدنی را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: طی یک معادلات پیچیده در حال حاضر شرکتهای معدنی بزرگ کشور که به نوعی دولتی محسوب میشوند، سهام شرکتهای فولادی را در اختیار دارند و شرکتهای فولادی با ظاهر شدن بهعنوان سهامدار شرکتهای سنگآهنی، مشکلاتی را برای سنگآهنیها ایجاد کردهاند.
به گفته جوکار، این نوع ترکیب سهامداری دولت را از امکان قیمتگذاری محصولات شرکتهای سنگآهنی برخوردار میسازد. بر این اساس درحالی دولت به قیمتگذاری محصولات سنگآهنی میپردازد که این محصولات بهعنوان یک کالای پذیرفته شده در بورس کالا، باید براساس مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین قیمت شوند، اما اقدام دولت در تعیین قیمت سنگآهن، ماهیت بازار آزاد و ماهیت فعالیت بورس کالا را زیر سوال میبرد.
وی در ادامه اظهارات خود، به عدم خصوصیسازی واقعی در صنعت فولاد کشور اشاره کرد که سبب شده شرکتهای فولادی نیمهدولتی با استفاده از رانتهای موجود در کشور به فعالیت بپردازند و افزود: در این میان فولادسازهای بخش خصوصی بدون برخورداری از یارانه با مشکلات و مسائل دست و پاگیر دست و پنجه نرم میکنند؛ بنابراین آنچه در عرصه داخلی رخ میدهد نابودی صنایع پاییندستی فولاد و عدم تحقق سند چشمانداز ۲۰ ساله کشور است.
رئیس فراکسیون معدن و صنایع معدنی مجلس در ادامه اشاره خود به تمرکز دولت در صنایع و بنگاههای اقتصادی، مالکیت سهام عدالت از سهام شرکتهای سنگآهنی را مثال زد و گفت: در حالی بخشی از سهام شرکتهای سنگآهنی به سهام عدالت واگذار شده است که مدیریت سهام عدالت همچنان در دست دولت باقی است؛ بنابراین تا زمانی که سهام عدالت آزاد نشود و این سهام به راحتی قابل معامله در بازار سرمایه نباشد، عملا مشکلات موجود در این صنعت همچنان باقی خواهد بود.
وی ادامه داد: مشکلات به وجود آمده در صنعت سنگآهن به ویژه موضوع قیمتگذاری دولتی بهزودی در کمیسیون صنایع و معادن و فراکسیون مربوطه رسیدگی میشود.
این گزارش میافزاید: قیمتگذاری سنگآهن به دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت در کنار برخی اقدامات از جمله گرفتن پروانه بهرهبرداری از شرکتهای چادرملو و گلگهر، دریافت بهره مالکانه سنگین و قطع سهمالشراکه فولادسازان از پرداخت عوارض حقوق دولتی معادن سنگآهن اعتراض سهامداران صنعت سنگآهن و بورس اوراق بهادار تهران را در هفته گذشته در پی داشته است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/901858/#ixzz3gUQuGeqG
۰۷:۰۷:۱۵ گروه صنعت و معدن: نهمین هیات تجاری آلمان طی ۱۰ ماه اخیر در حالی وارد ایران شد که این بار حضور معاون صدراعظم و وزیر اقتصاد و انرژی آلمان رسمیت بیشتری به مذاکرات اقتصادی این هیات داد. هیات
۶۰ نفره آلمانی در دیدارهای مختلف و جداگانه با وزرای اقتصادی ایران وارد دور جدیدی از مذاکرات شدند. در این راستا وزیر نیرو با تشریح بسته جدید سرمایهگذاری خواستار مشارکت شرکتهای آلمانی در ساخت نیروگاههای برق در داخل و خارج کشور شد. همچنین امکان مشارکت شرکتهای آلمانی با شرکتهای بخش خصوصی ایران یا سرمایهگذاری ۱۰۰ درصدی شرکتهای آلمانی در صنایع آب، برق و انرژی کشور از دیگر مسائلی بود که حمید چیتچیان در دیدار با هیات آلمانی مطرح کرد.
پیش از اعلام توافق، گمانهزنیها بیانگر آمادهباش کشورهای اروپایی برای حضور در ایران در دوره پساتحریم بود. حال با گذشت یک هفته از اعلام توافق وین، حضور اولین هیات عالی رتبه سیاسی در تهران مهر تاییدی بر تمام گمانهزنیهای گذشته زد. ۱۰ شرکت از بزرگترین شرکتهای آلمانی به همراه تعداد زیادی از شرکتهای کوچک به تهران سفر کردهاند تا علاوه بر مذاکره با مقامات وزارت نفت و نیرو، با فعالان و سرمایهگذاران بخش خصوصی ایران هم دیدار و گفتوگو داشته باشند.
آمادگی بازگشت به روزهای طلایی
وزیر نیرو روز گذشته در جمع هیات ۶۰ نفره شرکتهای آلمانی در تهران با تاکید بر اینکه با رفع موانع پیشرو باید سطح روابط اقتصادی و سیاسی ایران و آلمان به شرایط طلایی گذشته بازگردد، گفت: در مذاکرات تهران باید مسیرهای جدیدی به منظور بهبود روابط اقتصادی و سیاسی ایران و آلمان بازگشایی شود.
حمید چیتچیان با اشاره به ضرورت توسعه همکاریهای اقتصادی و بازرگانی بین این دو کشور، گفت: در طول چند سال گذشته سطح همکاریهای اقتصادی و انرژی تهران و برلین دچار رکود شده است.
وی به تجربه بالای شرکتهای ایرانی به منظور توسعه همکاریها در صنایع برق و انرژی با شرکتهای آلمانی اشاره کرد و گفت: ایران و آلمان از گذشته تاکنون تجربیات بسیار موفق همکاریهای مشترک در صنایع آب، برق و انرژی داشتهاند.
وی در تشریح مهمترین فرصتهای سرمایهگذاری و مشارکت در صنایع آب، برق و انرژی بین ایران و آلمان، گفت: شرکتهای ایرانی و زیمنس آلمان در طول چند سال گذشته تاکنون همکاریهای مشترک و موفقی در صنایع برق و انرژی داشتهاند به طوری که برای نخستین بار ساخت توربینهای کلاس E و انتقال دانش تکنولوژی این تجهیزات برقی در ایران با مشارکت زیمنس انجام شد.
وی با اشاره به ظرفیت و پتانسیل مشارکت ایران با شرکتهای آلمانی به ویژه زیمنس به منظور طراحی و ساخت انواع ترانس برق، تاسیسات صنایع آب، شبکه خطوط لوله و انتقال آب و تصفیهخانههای آب و فاضلاب، اظهار کرد: بر این اساس اخیرا با مشارکت یک شرکت انگلیسی امکان ساخت توربینهای ۵/ ۲ مگاواتی برق در کشور فراهم شده است.
وی با یادآوری اینکه هماکنون ظرفیت نصب شده نیروگاه و تولید برق ایران به بیش از ۷۴ هزار مگاوات افزایش یافته است، بیان کرد: هماکنون ایران ۵/ ۱۴ درصد ظرفیت تولید برق در جهان را در اختیار دارد.
وی از برنامه جدید ایران به منظور طراحی، ساخت و راهاندازی ۳۷ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی یا تبدیل نیروگاههای گازی به نیروگاههای سیکل ترکیبی یاد کرد و گفت: در حال حاضر ایران یکی از بزرگترین بازارهای برق در سطح منطقه و حتی جهان به شمار میرود.
چیتچیان با بیان اینکه طراحی و ساخت حدود ۵ هزار مگاوات نیروگاه انرژیهای نو و تجدیدپذیر همچون نیروگاههای برق بادی، خورشیدی و نیروگاههای مقیاس کوچک برق آبی در دستور کار قرار گرفته است، گفت: علاوه بر این، تکمیل نیروگاههای حرارتی، احداث واحدهای بخار در نیروگاههای گازی و تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی و ساخت ۴ هزار مگابایت نیروگاه اتمی از دیگر برنامههای برقی در دست اجرای ایران است.
وزیر نیرو از ساخت نیروگاههای مقیاس کوچک و تولید پراکنده برق، تکمیل خطوط انتقال برق و هوشمندسازی شبکه برق بهعنوان دیگر فرصتهای همکاری مشترک با شرکتهای آلمانی نام برد و افزود: علاوه بر این، فرصتهای متعدد سرمایهگذاری و مشارکت در صنایع آب و فاضلاب شرکتهای ایرانی و آلمانی وجود دارد.
وی با اعلام اینکه هماکنون حدود ۴۱ درصد جمعیت شهری ایران تحت پوشش شبکه فاضلاب و آبها قرار دارند، تصریح کرد: در کنار بازار بزرگ برق، یک بازار بزرگ آب و تصفیه آب و فاضلاب هم در ایران پیش روی شرکتهای آلمانی وجود دارد.
وزیر نیرو با بیان اینکه ایران قصد دارد یک میلیارد متر مکعب پروژه جدید شیرینسازی آب دریا را اجرایی کند، تاکید کرد: علاوه بر این، احداث خطوط انتقال آب، تکنولوژی حفاری تونلها، ارتقای بهرهوری آب و توسعه شبکه آبیاری در صنایع کشاورزی از دیگر فرصتهای سرمایهگذاری در صنایع آب و فاضلاب ایران است.
چیتچیان در تشریح نحوه سرمایهگذاری و مشارکت شرکتهای آلمانی در صنایع آب و انرژی ایران توضیح داد: امکان مشارکت شرکتهای آلمانی با شرکتهای بخش خصوصی ایران یا سرمایهگذاری ۱۰۰ درصدی شرکتهای آلمانی در صنایع آب، برق و انرژی کشور وجود دارد.
وی با یادآوری اینکه دولت براساس قوانین موجود سرمایهگذاری مستقیم خارجیها را در صنایع آب و انرژی کشور تضمین میکند، گفت: در کنار سرمایهگذاری انتقال دانش تکنولوژی هم میتواند به توسعه همکاریهای ایران و آلمان کمک کند، به طوری که تجربه نشان داده است هر شرکت آلمانی که یک دانش و تکنولوژی جدید را وارد ایران کرده، از بازار تضمین شده بلندمدتتری برخوردار شده است.
وزیر نیرو، سومین زمینه همکاریهای مشترک اقتصادی بین ایران و آلمان را مشارکت شرکتهای دو کشور برای ساخت نیروگاه یا تاسیسات صنعت برق در سایر کشورهای مختلف خاورمیانه عنوان کرد و افزود: هماکنون شرکتهای ایرانی در کشورهایی همچون عراق، سوریه، عمان، تاجیکستان و کنیا نیروگاههایی ساختهاند که امکان همکاریهای مشترک با شرکتهای آلمانی وجود دارد.
این مقام مسوول از فاینانس پروژههای ارتقای تکنولوژی و همکاریهای فنی در قالب طرحهای پژوهشی و فناوری و دانشگاهی بهعنوان دیگر فرصتهای همکاریهای مشترک بین ایران و آلمان یاد کرد.
افزایش ثبات در خاور میانه
«زیگمار گابریل» معاون صدراعظم آلمان هم در مراسم آغاز به کار مذاکرات مشترک با وزارت نیروی ایران گفت: ایران و آلمان به منظور بهبود روابط اقتصادی مشترک علاقهمندی خود را نشان دادهاند.
وزیر اقتصاد و انرژی آلمان با اشاره به پایان خوش مذاکرات هستهای ایران، تصریح کرد: قطعا علاوه بر همکاریهای مشترک اقتصادی، این مذاکرات هستهای میتواند منجر به افزایش ثبات در منطقه خاورمیانه شود.
معاون صدراعظم آلمان با تاکید بر اینکه توسعه همکاریهای اقتصادی ایران با کشورهای مختلف از جمله آلمان میتواند ثبات را به اقتصاد ایران بازگرداند، تاکید کرد: دولت برلین از هیچ کمک و کوششی به منظور توسعه روابط اقتصادی بین ایران و آلمان دریغ نمیکند و امیدواریم مذاکرات به عمل بینجامد.
گابریل با بیان اینکه هدف از سفر هیات اقتصادی به تهران آن است که نشان دهیم و ثابت کنیم که توافق هستهای در حال انجام است، تاکید کرد: زمینههای متعدد و مشترک همکاریها بین شرکتهای آلمانی و ایرانی و وزارت نیروی ایران در حوزه صنایع آب، برق، انرژیهای نو، صرفهجویی در مصرف آب و انرژی و ساخت واحدهای تولید برق و انرژیهای تجدیدپذیر وجود دارد.
معاون صدراعظم آلمان در ادامه این سفر سه روزه، از آغاز تلاشهای گسترده دولت برلین به منظور لغو تحریمهای بانکی و مالی ایران خبر داد و گفت: نگرانی فعلی شرکتهای آلمانی از زمانبر بودن دوره لغو تحریمهای ایران است.
هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی نیز در حاشیه این دیدار گفت: در زمینه بهکارگیری فناوریها در حوزه آب و برق، صرفهجویی در این دو حوزه و افزایش راندمان نیروگاهها و ارائه خدمات علمی و آموزشی مذاکرات خوبی بین دو کشور صورت گرفت که قرار است در کمیسیون اقتصادی ایران و آلمان که در آینده نزدیک تشکیل میشود این موضوعات و همچنین موضوعات دیگر بیشتر مورد بررسی قرار گرفته و مطرح شوند.
فلاحتیان ادامه داد: در زمینه مدیریت مصرف آب و برق، استفاده از فاینانس و تولید آب شیرین از طریق نیروگاهها با تیم آلمانی مذاکراتی صورت گرفت.
فلاحتیان از امتیازات ویژه برای برخی سرمایهگذاران در بخش انرژیهای تجدیدپذیر خبر داد و گفت: برای کسانی که از محصولات ساخت داخل در نیروگاههای بادی و خورشیدی استفاده میکنند نرخ تضمینی برق توسط وزارت نیرو ۱۵ درصد بیشتر از کسانی است که از محصولات خارجی استفاده میکنند.
کارنامه تجاری ایران و آلمان
گروه صنعت و معدن: بررسیها از روند مبادلات تجاری صورت گرفته بین ایران و آلمان در دوران تشدید تحریم ها، نشان از روند کاهشی حجم مبادلات تجاری طی این مدت دارد. طی سالهای ۹۰ تا ۹۳ و سه ماه نخست سال ۹۴، حجم تجاری بین ایران و آلمان حدود ۱۳ میلیارد دلار ثبت شده که بهطور متوسط از این حجم تجاری، ۸۸ درصد آن مربوط به واردات ایران از آلمان و تنها حدود ۱۲ درصد آن مربوط به صادرات به این کشور بوده است.
با توجه به توافق صورت گرفته در چهارمین ماه سال جاری، انتظار افزایش مبادلات تجاری این دو کشور در سال جاری و به خصوص در سال ۲۰۱۶ میرود. بهطوری که مدیرعامل اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان نیز از آمادگی این کشور برای صادرات کالاها و تجهیزات مورد نیاز ایران به ارزش پنج میلیارد یورو، بلافاصله پس از نهایی شدن توافق هستهای و لغو تحریمها خبر داد. دانیل برنبک در گفتوگوی اختصاصی با «ایرنا»، پتانسیل همکاری اقتصادی میان دو کشور را در سطح بالا توصیف و بر عزم آلمان برای برقراری روابط بازرگانی و تجاری با ایران تاکید کرد. وی همچنین اظهار کرد: آلمان علاقهمند همکاری با ایران در زمینههای آب، نفت، گاز، انرژیهای تجدیدپذیر، تجهیزات پزشکی و همچنین ساخت ماشینآلات خاص و خودرو است.
از سویی دیگر، براساس آمار گمرک ایران در فصل اول سال ۹۴، عمدتا اقلام صادراتی ایران به آلمان کالاهای سنتی، کشاورزی و با بهرهوری پایین را شامل میشود. کالاهایی نظیر روده، بادکنک و شکمبه حیوانات، کفپوش، انواع پسته، عصاره شیرینبیان، نباتات، آب سیب، چای سیاه و…
همچنین در این سال کالاهایی نظیر ماشینها و دستگاههای مکانیکی با کار خاص، آنتی سرمها و دیگر مشتقات خونی، روغن خام سویا و تراکتورهای جادهای بیشترین واردات از آلمان را به ایران داشته است.
۰۷:۰۶:۵۷ ایسنا: بلومبرگ در گزارشی نوشت تولیدکنندگان آسیایی در میان بزرگترین برندگان گشایش بازار ایران خواهند بود.
این پایگاه خبری آمریکایی در ادامه گزارش خود با اشاره به اینکه درهای بازارهای ایران بهزودی به روی شرکتها باز میشود، خاطرنشان کرد: اگر چه گشایش بازار ایران به معنای اشباع بیشتر عرضه در بازار جهانی نفت خواهد بود، اما در عوض همه چیز از خودرو تا هواپیما وارد این کشور میشود و تولیدکنندگان آسیایی یکی از بزرگترین برندگان خواهند بود.
بهعنوان مثال خودرو را در نظر بگیرید. مطمئنا مصرفکنندگان ایران که یکی از بزرگترین بازارهای خودرو خاورمیانه به شمار میرود، به استقبال مدلهای جدید آسیایی خواهند رفت. ماری بیزدن، مدیر بخش تحلیل خودروی موسسه بیامآی ریسرچ میگوید پیش از وضع تحریمهای بینالمللی علیه ایران، بیش از یک میلیون خودرو در این کشور فروخته شد و اکنون در پایان محدودیتهای تجاری قریبالوقوع به نظر میرسد فرصت فوقالعادهای برای خودروسازان آسیایی به وجود آمده است و تنها شرکتهایی مانند تویوتا و هیوندای نیستند که از گشوده شدن این بازار منفعت میبرند.
انجمن تجارت بینالمللی کره برآورد کرده است که ارزش بازار ساخت و ساز ایران از ۷/ ۸۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۳ به ۴/ ۱۵۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ صعود خواهد کرد. بر پایه پیشبینی این گروه صنعتی، کرهجنوبی با توجه به تلاش ایران برای بازسازی زیرساخت، میتواند فروش محصولات فولادی، پتروشیمی و ماشینآلات را به این کشور افزایش دهد. همچنین کرهایها انتظار دارند فروش قطعات خودرو، تلفن همراه، یخچال و لوازم خانگی دیگر به ایران افزایش پیدا کند. بزرگترین شریک تجاری ایران در سال گذشته چین بود و پس از آن امارات متحده عربی قرار داشت که با داشتن مزیت نزدیکی به ایران دسترسی راحت به خریداران ایرانی متقاضی کالاهای غربی را امکانپذیر کرد. از میان چهار شریک تجاری بزرگ بعدی، هند، کره جنوبی و ژاپن در آسیا هستند.
طبق برآورد واحد اطلاعات اکونومیست، رشد اقتصادی ایران از دو درصد در سال جاری به ۲/ ۵ درصد در فاصله سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ تسریع خواهد شد. ایران در حال حاضر در رتبه بیست و نهمین اقتصاد بزرگ جهان قرار دارد اما تا سال ۲۰۲۰ به رتبه بیست و دوم صعود خواهد کرد و بالاتر از کشورهایی مانند سوئیس، آرژانتین، تایوان، سوئد و تایلند قرار خواهد گرفت. بر پایه گزارش اکونومیست، جذابیت این اقتصاد بزرگ، متنوع و پیشرفته غیرقابل انکار است و قطعا با برداشته شدن تحریمها و رونق اقتصاد، مردم به اندازه کافی پول برای خرج کردن خواهند داشت. چارلز رابرتسون، مدیراقتصاددان جهانی موسسه تامین سرمایه «رنسانس کپیتال» به تازگی در گزارشی نوشت: وزیر خارجه آمریکا انتظار دارد تحریمها ظرف ۶ تا ۱۲ ماه پس از توافق هستهای برداشته شوند، اما کپیتال رنسانس پیشبینی میکند اصلاحاتی که در ایران انجام میگیرد، این چارچوب زمانی را حداقل خواهد کرد یعنی درهای ایران میتواند تا سال ۲۰۱۶ به روی سرمایهگذاران گشوده شود.
۰۷:۰۶:۴۰ گروه بازرگانی: در میزگرد تخصصی «چشمانداز اقتصاد ایران در دوره پس از تحریم» که در موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی برگزار شد، محمدمهدی بهکیش، استاد دانشگاه و نایب رئیس و دبیر کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالملل با اشاره به آسیبهای تحریم گفت: آنچه در تحریمها اتفاق افتاده این است که مبادلات بازرگانی بینالمللی محدود شده، عملیات بانکی تحتالشعاع قرار گرفته و عملا انتقال پول با مشکل مواجه شده است.
وی خاطرنشان کرد: در صورت حاصل شدن توافق، برای اجرای آن یک دوره میانی وجود دارد. این دوره میانی که تایید مجالس کشورهای تنظیمکننده توافق و سپس قطعنامه جدید شورای امنیت را میطلبد، احتمالا ۶ تا ۹ ماه به طول میانجامد که در این زمان جز تاثیر روانی تاثیر شفاف دیگری در اقتصاد ایران شاهد نخواهیم بود. ضمن اینکه باید توجه داشته باشیم که تنها تحریمهای مربوط به انرژی هستهای و تسلیحاتی ایران لغو خواهد شد و باقی تحریمها به قوت خود باقی خواهند ماند. بهکیش با اشاره به مساله انتقال پول و رفع تحریم بانکها افزود: با بازگشت سوئیفت گشایش اعتبار اسنادی امکانپذیر میشود که چرخه تجارت را به شکل مثبتی تحتالشعاع قرار خواهد داد.
در حال حاضر اگر چه تجارت صورت میگیرد، اما به واسطه روند غیرمستقیم، چیزی بین ۲۵ تا ۴۰ درصد با افزایش هزینهها مواجه هستیم که این رقم با رفع تحریمها کاهش مییابد. وی اثر دوم در رفع تحریمها را سقف فروش نفت و از انحصار خارج شدن فروش نفت به چین و هند در قبال دریافت کالا دانست و گفت: این روند به افزایش قدرت انتخاب و خرید همچنین افزایش درآمد منجر خواهد شد. این استاد دانشگاه، از جذب سرمایهگذاری خارجی و همکاریهای بینالمللی و ورود تکنولوژی به عنوان اثر سوم رفع تحریمها یاد کرد و گفت: در این خصوص شرایط جنگ تحمیلی و تحریمها حدود ۳۰ سال در ساختار اقتصادی کشور اشکال ایجاد کرده است. لغو تحریمها ما را به شرایط ۸-۷ سال گذشته کشور باز میگرداند و باید به ترمیم ساختار معیوب اقتصاد کشور برسیم.
۰۷:۰۶:۲۵ محمدحسین بابالو: کاهش ادامه دار حجم معامله محصولات پتروشیمی در بورس کالا باعث شده تا یکی از بازارهای بالفعل برای تولیدکنندگان بزرگ صنایع بالادستی محدود شود که تاکنون به کاهش حجم تولید در صنایع پتروشیمی انجامیده است.
بیتوجهی به واقعیتهای بازار و عدم حمایت صنایع بزرگ از صنایع کوچکتر پاییندستی باعث شده تا وضعیت وخیم فعلی ایجاد شود، زیرا بسیاری از شرکتهای بزرگ به دلایل مختلف تمایلی به توجه به واقعیتهای بازار از خود نشان نداده و به گفتههای دلسوزان این عرصه نیز بیتوجه بودند.
هم اکنون انبارهای تولیدکنندگان بزرگ اغلب پر است، ولی کاهش خرید باعث شده تا مجبور شوند از حجم تولید خود بکاهند، ولی تن به کاهش قیمتها در بورس کالا نداده و البته صادرات چندان جذابی نیز ندارند. به نظر میرسد در زمان فعلی بهتر است برخی استراتژیهای پیشین و البته رنگ و رو رفته را بازتعریف کنیم، زیرا بازار منتظر کسی نخواهد ماند.
رکود واژه آشنایی است که در این سالها با واقعیتهای اقتصادی و شرایط تولید عجین شده است. در ادبیات اقتصادی زمانی حجم تولید در یک بنگاه یا یک جامعه اقتصادی کوچک یا بزرگ برای سه فصل پیاپی با کاهش روبهرو شود از واژه رکود برای توصیف شرایط استفاده میکنیم. این در حالی است که برخی از آمارهای رسمی حکایت از آن دارد که اقتصاد ایران مدتی است که از رکود خارج شده، ولی اما و اگرهای بزرگی در برابر این آمارها خودنمایی میکنند.
با توجه به کاهش نسبی حجم خرید مواد اولیه در بورس کالای ایران بهعنوان یگانه بازار رسمی برای تغذیه صنایع پاییندستی، میتوان اینگونه نتیجه گرفت که حجم تولید حداقل در سه فصل اخیر با کاهش رو به رو شده که نشاندهنده خودنمایی رکود در صنایع پاییندستی است. این مطلب در حالی در معاملات خودنمایی میکند که سایر آمارهای رسمی از کاهش حجم تولید در صنایع بزرگ پتروشیمی نیز حکایت دارد که دلیل اصلی آن را نیز ضعف تقاضا عنوان کردهاند. با توجه به این موارد بخشهای بزرگی از صنعت پتروشیمی با رکود دستوپنجه نرم میکنند که حمایتهای جدی دولت را میطلبد.
حجم تولید در صنایع بزرگ پتروشیمی
همانگونه که در آمارهای رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت درج شده است حجم تولید محصولات پتروشیمی در فروردینماه سال جاری برابر با ۱۳/ ۴ میلیون تن بود که در اردیبهشت ماه این نرخ به ۹۲/ ۳ میلیون تن کاهش یافت که نشان دهنده افت ۱/ ۵ درصدی حجم تولید است. از سویی باید به این مطلب نیز اشاره کرد که با وجود تعطیلات عید نوروز، شاید انتظار کاهش حجم تولید در این ماه چندان دور از ذهن نباشد ولی دقیقا عکس این مطلب یعنی کاهش حجم تولید در اردیبهشتماه را شاهد بودیم بنابراین عقب نشینی واحدهای تولیدی در اردیبهشت ماه میتواند دردناک تر از کاهش آماری آن باشد. این در حالی است که در سال جاری حجم تزریق گاز طبیعی به شبکه سراسری افزایشی نزدیک به ۱۰۰میلیون مترمکعب در روز را تجربه کرد که باز هم پتانسیل دیگری برای افزایش حجم تولید و بهبود راندمان عملکردها به شمار میآید. این در حالی است که در کنار محصولات پتروشیمی، محصولات شیمیایی نیز چنین وضعیتی را به خود اختصاص داده بودند و در کل کاهش ۵/ ۴ درصدی این حجم را نیز تجربه کردیم.
هماکنون ضعف تقاضا و کاهش حجم خرید از شرکتهای پتروشیمی یک واقعیت است که باعث شده تا تولید را در کل تحتالشعاع قرار دهد. از سویی با توجه به نوسان قیمت دلار و همچنین پایین بودن قیمتهای جهانی و حتی جهتگیری نزولی و مجدد آن، میتوان گفت که جذابیت صادرات به حدی کاهش یافته که نمیتواند از تولید کل در صنایع بالادستی بزرگ حمایت کند. این وضعیت تنها یک راه حل دارد و آن توجه مجدد به بازارهای مصرف داخلی است تا شاید بتواند با افزایش مجدد تقاضا، تولید محصولات پتروشیمی را تحریک کند.
وضعیت صنایع کوچکتر پاییندستی
شرایط تولید در صنایع مصرفکننده محصولات پتروشیمی که به صنایع تکمیلی یا پاییندستی مشهور شدهاند را میتوان دقیقا برابر با تقاضای مؤثر داخلی برشمرد که البته چندان حال و روز مطلوبی ندارند. با توجه به قوانین بالادستی و جایگیری بورس کالای ایران بهعنوان مرجع اصلی و مرکز تغذیه مواد اولیه به بازار در صنعت پتروشیمی، میتوان حجم معامله این قبیل محصولات را با محوریت پلیمرها بهعنوان میزان تقاضای واحدهای تبدیلی یا حجم تولید آنها برشمرد زیرا عرضه مستقیم پتروشیمیها اغلب ناچیز و انگشتشمار است.
همان گونه که در نمودار مشخص است حجم معامله پلیمرها از مهرماه سال گذشته تاکنون کاملا در مسیر کاهش قرار داشته تا جایی که با گذشت زمان این روند کاهشی با ثبت رکوردهایی وخیم، به حرکت کاهشی خود ادامه میدهد. بهعنوان مثال در صورت نادیده گرفتن دومین هفته فروردین ماه سال جاری که بازارها و حتی معاملات بورس کالا به حالت نیمه تعطیل بود، هم اکنون حجم معامله پلیمرها در کمترین حد از ابتدای بهمن ماه تاکنون قرار دارد. البته در زمانی که قیمتهای جهانی جهتگیری افزایشی پیدا کرد حجم معامله پلیمرها نیز با اهداف سفتهبازی و واسطهگری افزایش یافت تا جایی که به بیش از ۷۰ هزار تن نیز رسید. اگر این حجم را نقطه اوج ماههای اخیر برشمریم در هفته گذشته حجم معامله پلیمرها کمتر از یکسوم این حجم بوده است.
این موارد را باید با ذکر یک نمونه دیگر تعقیب کنیم زیرا در تیرماه سال گذشته ملاک قیمتگذاری محصولات پتروشیمی در بورس کالا از دلار مبادلهای به دلار آزاد تغییر یافت که باعث شد با افزایش قیمتها در بورس و بازار روبهرو شویم. این وضعیت نیز تاثیر منفی بزرگی بر بازار گذاشت زیرا در همان زمان بهصورت نسبی حجم معامله پلیمرها با ۱۵ درصد کاهش همراه شد که نقطه آغاز کاهش حجم معاملات به شمار میرود.
با توجه به موارد فوق هماکنون شاهد کاهش شدید و البته ادامهدار حجم تولید در صنایع پاییندستی هستیم که در آمارهای رسمی و حجم معاملات نیز منعکس شده که میتواند برای کل اقتصاد و نرخ اشتغال موثر واقع شود. به نظر میرسد در صورت عدم حمایتهای دولتی این وضعیت نامطلوب ادامه یافته و حتی به سطوح و شرایط وخیمتری نیز منجر شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/901906/#ixzz3gUQ5fl2K
۰۷:۰۶:۰۸ در نخستین روز مبادلاتی هفته جاری قیمت انواع آهنآلات با کاهش ۵ تا ۲۰ تومانی در هر کیلو همراه بود. در این روز اغلب تولیدکنندگان قیمتها را کاهش دادند. به اعتقاد آنها بازار پذیرای کاهش بیشتر قیمتها است؛ اما این امیدواری وجود دارد که با پایان ماه رمضان و توافق در مذاکرات، بازار آهن رونق یابد
۰۷:۰۵:۵۵ گروه بنگاهها: عضو هیات عامل و معاون بیمههای اتکایی بیمه مرکزی از دریافت تقاضای همکاری شرکتهای بیمه آلمان و فرانسه با صنعت بیمه کشور همزمان با پایان مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ و اعلام برنامه جامع اقدام مشترک خبر داد.
مینا صدیق نوحی در گفتوگو با «ایرنا» درخصوص تاثیر برنامه جامع اقدام مشترک در صنعت بیمه کشور افزود: براساس برنامه جامع اقدام مشترک و با رفع تحریمها شرکتهای بیمه اروپایی میتوانند پوششهای لازم بیمهای را به شرکت ملی نفت ایران، کشتیهای حامل گاز مایع، نفت، بنزین و مواد پتروشیمی ارائه کنند. وی ادامه داد: همچنین ارائه تسهیلات و پوششهای بیمهای در بخش حملونقل به مواد خام و سایر کالاها نیز امکانپذیر میشود.
۰۷:۰۴:۱۵
گروه خودرو: با وجود آنکه موضع برخی از نمایندگان مجلس و جریانها نسبت به حضور خودروسازانی که در روزهای سخت تحریم ایران را رها کردند، سخت بود اما دولت هیچگاه به اندازه منتقدان به شرکتهای مذکور نتاخت و حتی تکلیفی برای بازگشت دوباره آنها مشخص نکرد، اما این موضوع برای شرکتهایی که تنها اقدام به واردات خودرو به بازار ایران میکردند و در زمان تحریم به یکباره نمایندگیهای خود را تعطیل کردند ظاهرا کمی متفاوت است.
این را میتوان از موضعگیری اخیر ولیالله افخمیراد، رئیس سازمان توسعه تجارت در گفتوگو با یک شبکه کرهای دریافت. وی در این مصاحبه از شرکتهای خودروساز کرهای که در زمان تحریم واردات خود به ایران را ممنوع کردند، انتقاد و اظهار داشته که در دورهای که خودروهای هیوندای و کیا در بازار ایران با اقبال مردم همراه شد، کره جنوبی از فروش این خودروها به ایران امتناع کرد به همین خاطر ما مجبور شدیم هیوندای و کیا را از کشورهای دیگری مانند امارات خریداری کنیم.
افخمی راد با اشاره به اقدام متقابل در قبال شرکتهای کرهای از افزایش تعرفه گمرکی محصولات کرهای از ۴۰ به ۴۲ تا ۸۰ درصد خبر داد و تاکید کرد که اولویت رابطه تجاری ما با کشورهایی است که روابط تجاری خود با ایران را حفظ کرده باشند.وی عنوان کرد: بسیاری از کشورها اسناد همکاری خود با ما را تنظیم کرده و برای شروع کار منتظر رفع تحریمها هستند، طبیعی است که کشورهایی که با ما در شرایط تحریم همراهی کردند در اولویت قرار دارند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/901948/#ixzz3gUPu9xjW
۰۷:۰۳:۵۶ گروه دیپلماسی: کمتر از یک هفته پس از توافق تاریخی ایران و گروه ۱+۵ در هتل کوبورگ و قرائت بیانیه ظریف و موگرینی در دفتر نمایندگی سازمان ملل در وین، شورای امنیت همزمان با سالروز صدور قطعنامه ۵۹۸ درباره پایان دادن به جنگ ایران و عراق (۲۰ جولای ۱۹۸۷)، روز دوشنبه ۲۹ تیر در اقدامی فوری پیشنویس قطعنامه شورای امنیت را به رأی ۱۵ عضو دائم و غیردائم این نهاد در نیویورک گذاشت که به اتفاق آرا مورد تصویب قرار گرفت و قطعنامه ۲۲۳۱ درخصوص تایید برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) توسط این نهاد صادر شد.
اقدامی که مشابه آن در دستورکار وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل قرار گرفت و آنها نیز توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ را به تصویب رساندند. همزمان با این دو تحول عمده، وزارت خارجه ایالاتمتحده آمریکا نیز اعلام کرد که متن کامل برجام به همراه ضمائم آن دیروز دوشنبه رسما تحویل کنگره شد تا در فرصتی ۶۰ روزه مورد بررسی قرار گیرد. با تصویب توافق هستهای توسط شورای امنیت و همچنین اتحادیه اروپا، ضمن اینکه سازه تحریمها تخریب و ایران از ذیل فصل هفت منشور خارج خواهد شد، نقش کنگره آمریکا نیز در بررسی این توافق تا حد زیادی کماثر میشود. تصویب این قطعنامه در تاریخ شورای امنیت امری بیسابقه بوده است. موضوعی که مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران نیز با اشاره به آن گفت که این قطعنامه مشتمل بر ۱۲ بند مقدماتی و ۳۰ بند اجرایی است که جمعبندی مذاکرات وین هم به آن ضمیمه شده است.
رایگیری شورای امنیت
زمان رایگیری شورای امنیت برای تایید برنامه جامع اقدام مشترک ساعت ۹ صبح روز دوشنبه ۲۹ تیرماه به وقت محلی ( ۱۷ و ۳۰ به وقت تهران) در نشست ۷۴۸۸ این شورا تعیین شد. شورای امنیت دراین پیشنویس با اشاره به ماده یک و ۲ پیمان منع اشاعه تسلیحات هستهای، با رایگیری بر سر تایید توافق حاصله در وین، به حق مسلم ایران در برخورداری و استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای مهر تایید زد. در پی آن با اعلام آمادگی ایران برای پذیرش پروتکل الحاقی، طرفین مذاکرات به اجرایی شدن مفاد این توافق و لغو تحریمهای اعمال شده پیشین این شورا در ارتباط با فعالیتهای هستهای ایران اقدام خواهند کرد. در این قطعنامه که به اتفاق آرا به تصویب ۵ عضو دائم (آمریکا، بریتانیا، روسیه، چین و فرانسه) و ۱۰ عضو غیردائم (آنگولا، شیلی، چاد، نیجر، اردن، لیتوانی، اسپانیا، ونزوئلا، مالزی و نیوزیلند) رسید، نخستین گام در اجرای مفاد برنامه جامع اقدام مشترک شامل حل بحران ۱۲ ساله بر سر برنامه هستهای ایران و رفع تحریمهای ناشی از آن بهشمار میرود؛ بنابراین قطعنامههای ۱۹۶۹ (۲۰۰۶)، ۱۷۳۷ (۲۰۰۶)، ۱۷۴۷ (۲۰۰۷)، ۱۸۰۳ (۲۰۰۸)، ۱۸۳۵ (۲۰۰۸) و ۱۹۲۹ (۲۰۱۰) لغو شد اما با مکانیزمی قابلیت بازگشت دارد.
تایید توافق بر اساس قطعنامهای صورت میگیرد که در آن جزئیات مهمی در مورد مسالهساز و کار بازگشت تحریمها، تحریمهای تسلیحاتی و همچنین روند حل اختلاف تشریح شده است. وزارت خارجه ایران اندکی پس از تصویب این قطعنامه در شورای امنیت در بیانیهای که صادر کرد، بیان داشت: «ایران تفاهم مشترک و توافق صریح همه طرفهای شرکتکننده در برجام را مورد تاکید قرار میدهد که بر مبنای آن مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در تایید برجام، به مثابه مفاد برجام نبوده و به هیچ وجه نمیتواند اجرای برجام را تحتتاثیر قرار دهد.» سرعت ارجاع توافق هستهای ایران و ۱+۵ به شورای امنیت سازمان ملل شوک برخی از سناتورهای آمریکایی را بهدنبال داشت. با تایید این توافق در شورای امنیت سازمان ملل، عملا مجلس سنا و نمایندگان آمریکا در برابر عمل انجام شده قرار خواهند گرفت و هر گونه مخالفت آنها با این توافق در تناقض با تصمیم شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود. فرانک والتر اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان در حاشیه نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل تاکید کرد: «قطعنامه شورای امنیت تضمین خواهد کرد آنچه در وین مورد توافق ایران و ۱+۵ قرار گرفت، در آینده نیز معتبر و قانونی است.»
تصویب توسط اتحادیه اروپا
از سوی دیگر با تصویب قطعنامه توافق هستهای در شورای امنیت، وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا دیروز توافق هستهای با ایران را تصویب کردند. به گزارش خبرگزاری مهر، رویترز این خبر را به نقل از دیپلماتهای حاضر در بروکسل مخابره کرده است.
تصویب قطعنامه امری بیسابقه
پیش از تصویب این توافق در شورای امنیت، سید عباس عراقچی مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران در اخبار نیمروزی با اشاره به ویژگیهای قطعنامه شورای امنیت گفت: «برخلاف ۶ قطعنامه قبلی در این قطعنامه ایران ذیل فصل ۷ منشور ملل متحد نیست؛ درصورتیکه در ۶ قطعنامه قبلی ذیل فصل ۷ منشور ملل متحد بود.» عراقچی تاکید کرد: «دیگر شورای امنیت، برنامه هستهای ایران را به عنوان یک تهدید نمیشناسد و تحریمها در قالب یک نقشه راه لغو خواهد شد و با یک قطعنامه مواجه خواهیم بود و دیگر در این پروسه شورای امنیت دخالتی نخواهد داشت، مگر درصورتیکه نقض توافق رخ دهد.» او گفت: «برنامه جامع اقدام مشترک در این پروسه ضمیمه میشود و شورای امنیت برنامه غنیسازی ایران را تایید میکند که این مصوبه نیز در تاریخ شورای امنیت بیسابقه است.» سید عباس عراقچی عنوان کرد: «این قطعنامه دیگر هیچ رژیم تحریمی را به رسمیت نمیشناسد و هر کدام از تحریمها در یک دوره زمانی لغو خواهد شد و در بحث کالاهای دومنظوره که هم در صنعت نظامی و هم در صنعت هستهای به کار میرود، در قطعنامه جدید کانالی برای آن پیشبینی شده است.» عراقچی با اشاره به تحریمهای تسلیحاتی و سازوکار آن در قطعنامه یادآور شد: «قطعنامه حاضر محدودیت تحریمهای تسلیحاتی را به ۵ سال تبدیل میکند.»
او ابراز کرد: «در آخرین قطعنامهای که صادر شده بود، فعالیت موشکی ایران کاملا ممنوع بود و ضمنا دست طرفین را برای توسل به زور ضدایران باز گذاشته بود. در این قطعنامه جدید از جمهوری اسلامی ایران خواسته میشود که فعالیت موشکی برای حمل کلاهک هستهای ممنوع است که ما چنین برنامهای نداریم و برنامه موشکی خود را ادامه میدهیم و بهرغم این ویژگی یک مرزبندی در این موضوع وجود دارد و البته نقض قطعنامه شورای امنیت به معنی نقض جمعبندی مذاکرات نیست.» عضو ارشد تیم مذاکرهکننده یادآور شد: «بازگشتپذیری تحریمها که این روزها بسیار برجسته شده، برای هر دو طرف وجود دارد و هر کس در قعطنامه اگر به تعهدات خود عمل نکند و نقضی پیش بیاید، بازگشتپذیری تحریمها در یک پروسه ۶۰ روزه و در یک مسیر مشخص پیشبینی شده است که در آن ۳۰ روز قبل از ورود به شورای امنیت و ۳۰ روز در شورای امنیت بازگشتپذیری تحریمها در صورت نقض هر یک از طرفین بررسی خواهد شد و این موضوع هم در مورد ایران و هم آمریکا و اروپا صادق است و یک روال مشخص و تعیین شده در این زمینه وجود خواهد داشت.»
جز توافق با ایران راهحل دیگری نیست
همزمان با این تحولات، وزیر امور خارجه آمریکا با دفاع کامل از توافق هستهای ایران و ۱+۵ و هشدار نسبت به عواقب مخرب رد آن توسط کنگره این کشور اعلام کرد، جز توافق با تهران راه دیگری وجود ندارد. به گزارش «ایرنا»، جان کری در گفتوگو با شبکه تلویزیونی سیانان با دفاع از توافق هستهای گفت: «اگر کنگره رای لازم سلب اختیار حق وتوی ریاستجمهوری را بهدست آورد، رد توافق عواقب وخیمی خواهد داشت.» او افزود: «اگر سنای آمریکا این توافق را رد کند، تمام کشورهایی که کنار آمریکا در مذاکرات شرکت داشتند، ضمن مقصر دانستن واشنگتن بهخاطر این شکست، تحریمهای ایران را لغو خواهند کرد و ایران هم بدون وجود تحریمها و محدودیت دیگری به فعالیتهای خود ادامه خواهد داد.» کری گفت: در صورت رد توافق امکان نظارت و بازرسیهای توافق شده بر فعالیتهای هستهای ایران میسر نخواهد بود واکنون نگرانی واقعی منطقه باید از به دست نیامدن توافق باشد. پیشتر باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا هشدار داده بود که در صورت رای منفی کنگره به این توافق از حق وتوی خود استفاده خواهد کرد.
۰۷:۰۳:۴۱ دنیای اقتصاد: روز گذشته شاخص ۲۹ گروه صنعتی در بورس تهران در شرایطی با افت مواجه شد که کارشناسان معتقدند با توجه به پتانسیلهای قابلتوجهی که در صنایع از بعد قیمتی و همچنین آینده این صنایع وجود دارد، انتظار میرود روند قرمزپوشی این گروهها بهزودی تعدیل و روند مثبت در آنها مشهود شود. این در شرایطی است که عمده دلایل ریزش شاخص کل بورس نیز به موضوعاتی جانبی و گذرا از جمله گزارشهای سهماهه و برگزاری مجامع و همینطور نوسانگیریها در این بازار برمیگردد. روز گذشته در بازارهای ارز و سکه نیز شاهد ریزش قیمتها بودیم؛ بهطوریکه بهای هر سکه حدود ۲۰ هزار تومان افت کرد.
گروه بورس – حدیث موسوی: در نخستین روز از هفته معاملاتی جدید بازار سهام، شاخص کل با افت ۶۸۰ واحدی به رقم ۶۸ هزار و ۱۴۸ واحد رسید. ریزش روز گذشته بورس تهران البته افت قیمت در اغلب صنایع بورسی را نیز در پی داشت، بهطوری که از مجموع ۳۷ گروه فعال بورسی تنها سه صنعت با رشد قیمت همراه شدند و صرفنظر از ۵ گروهی که شاخص آنها تغییری نسبت به روز معاملاتی قبل نداشت، ۲۹ گروه افت شاخص را در این روز تجربه کردند.
کارشناسان معتقدند نوسانگیری معاملهگران در روزهای اخیر با شناسایی سودهای مناسب از بازار عامل روند کاهشی بورس بوده است. با این حال با توجه به اینکه وضعیت قیمتی در سهام موجود جای رشد بالایی دارد همچنان وضعیت عمومی صنایع برای خرید مناسب است.
این در شرایطی است که در حال حاضر صنایع با لغو تحریمها آماده میشوند تا با یک روند صعودی روبهرو شوند؛ روندی که انتظار میرود از محل رشد تولید و سود واقعی در این صنایع حاصل شود. با این حال روز گذشته بازار و صنایع بورسی با وضعیتی قرمز روبهرو بود که به نظر میرسد چندان پایدار نباشد. در این بین ورود سرمایهگذاران خارجی به کشور در روزهای اخیر به نظر میرسد در کلیت بازار سهام و در صنایعی از جمله نفت و گاز، پتروشیمی، خودرو و… میتواند شرایط متفاوتی را در روزهای آینده در بسیاری از صنایع رقم بزند.
دوشنبه بیشترین حجم معاملات به ترتیب در اختیار سه گروه بانک، خودرو و ماشینآلات و تجهیزات قرار داشت، ضمن اینکه ارزش مبادلات صنایع بانک، خودرو و فرآوردههای نفتی نیز از سایر صنایع بیشتر بود.
توقف نماد پالایشیها برای برگزاری مجامع
گروه فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای روز قبل افت ۱۴/ ۳ درصدی شاخص را به ثبت رساند. این گروه بورسی اما در ۷ روز کاری گذشته و از ابتدای سال تاکنون به ترتیب سود ۲ و ۷/ ۲۴ درصد را نصیب سهامداران خود کرده است. در حال حاضر اغلب نماد پالایشیها به علت برگزاری مجامع سالانه به منظور تصویب صورتهای مالی و بعضا تعدیل سود قابل توجه برخی نمادها بسته شده است.
در این روز تنها نماد شسپا رشد قیمت ۸۷/ ۱ درصد را تجربه کرد و باقی نمادها با افت شاخصی تا کف ۹۱/ ۴ درصد روبهرو شدند. در این میان بیشترین حجم معاملات نیز در اختیار شپنا با مبادله ۰۷۶/ ۱۵ میلیون سهم بود و ارزش مبادلات پالایش نفت اصفهان به میزان ۰۱۹/ ۹۰ میلیارد ریال، بیشترین رقم در میان سایر نمادهای فعال این گروه بود.
مازیار فتحی، کارشناس بازار سهام در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» در خصوص پیشبینی چگونگی برگزاری مجامع پالایشیها در روزهای ۳۰ و ۳۱ تیرماه گفت: قاعدتا ابتدا باید ابهامات شرکتهای پالایشی برطرف شده سپس مجامع آنها برگزار میشد، اما به دلیل برطرف نشدن ابهامات موجود تاکنون و عدم پیشبینی حل این مساله تا دو هفته آینده بدون اینکه زمان تنفسی برای مجامع در نظر گرفته شود طبق قانون تجارت که شرکتها برای برگزاری مجامع تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی مهلت دارند این جلسات در دو روز پایانی تیرماه برگزار خواهد شد.
وی افزود: بحث نرخ نفت تحویلی به شرکتهای پالایشی، قیمت گذاری محصولات و فرآوردههای این شرکتها، سهم صندوق توسعه ملی از درآمد پالایشیها و در نهایت سرنوشت یارانه اعطایی به این شرکتها از جمله مهمترین چالشهای این گروه مهم بورسی به شمار میروند که این مسائل به خصوص پس از ریزش شدید قیمت جهانی نفت برای پالایشیها به وجود آمدهاند.
این کارشناس بازار چند عامل را مانع پیشبینی تقسیم سود بالا توسط شرکتهای پالایشی در مجامع سالانه ذکر کرد و توضیح داد: با توجه به بخشنامهای که در زمستان سال گذشته به تصویب رسید، شرکتهای پالایشی ملزمند تا سال ۹۸ بخشی از درآمد خود را برای کیفیسازی محصولات خود اختصاص دهند و پروژههای مرتبط با این امر را پیش ببرند، ضمن اینکه اصل سود این شرکتها نیز نسبت به سال قبل کاهش یافته و در این میان متاثر از پابرجا ماندن ابهامات پالایشیها به نظر میرسد تقسیم سود از سوی این شرکتها با حالت محافظهکارانهای همراه بوده و ارقام بالایی نباشد.
صنایع بورسی؛ قرمز اما ناپایدار
فتحی چشمانداز پالایشیها را پس از توافق هستهای در بلندمدت روشن و امیدوارکننده دانست و ادامه داد: این موضوع در حالی است که در کوتاهمدت انتظار تغییر و تحول خاصی در این صنعت نمیتوان داشت. به بیان دیگر در بازه بیش از یک سال و در صورت لغو کامل تحریمها به دلیل گشایش در بازارهای صادراتی میتوان انتظار داشت بتوانیم در گام نخست بازارهای منطقهای و در گامهای بعدی به کمک کیفیتر کردن تولیدات و محصولات پالایشگاهها، بازارهای اروپایی را در دست بگیریم.وی اثر توافق و لغو تحریمها را در بُعد کلان، هموارتر کردن جذب سرمایهگذاران خارجی از کشورهای فرانسه، آلمان و دیگر کشورها در صنعت نفت و گاز کشور دانست و گفت: این مهم کمک میکند تا توسعه پالایشگاهها با روند روبه رشدی همراه شده و به طور مشخص در پارس جنوبی شاهد افزایش سطح سرمایهگذاریها و در نتیجه وارد مدار شدن سریعتر فازهای گوناگون این پروژها بزرگ ملی باشیم.
به اعتراضات سهامداران سنگآهنی رسیدگی میشود
روز گذشته گروه استخراج کانههای فلزی با افت شاخصی به میزان ۰۶/ ۰ درصد روبهرو شد. این گروه به دلیل شرایط نامساعد معدنی در سطح داخلی و جهانی از ابتدای سال جاری و بهطور مشخص در هفت روز کاری گذشته با ریزش قیمتی به ترتیب به میزان ۹/ ۱۳ و ۱/ ۰ درصد روبهرو شده است. دوشنبه در شرایط بسته بودن سهنماد کگل، کچاد و ومعادن تنها «کاما» به میزان ۸۲/ ۰ درصد افزایش یافت. بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز در اختیار کروی با معامله ۸۲۴ هزار و ۷۵۳ عدد سهم به ارزش ۰۵۱/ ۱ میلیارد ریال بود.پس از بخشنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر کاهش قیمت فروش گندله آهن ۶۶ درصدی برای مصرف واحدهای فولادی کشور از ۲۳ درصد پیشین به ۲۰ درصد قیمت شمش فولاد خوزستان، نمادهای کگل، کچاد و ومعادن به دلیل تعدیل پیشبینی سود هر سهم در گروه استخراج کانههای فلزی بسته شدهاند.
کاهش معنادار سودآوری این شرکتها در کنار برخی اقدامات از جمله گرفتن پروانه بهرهبرداری از شرکتهای چادرملو و گلگهر و قطع سهمالشراکه فولادسازان از پرداخت عوارض حقوق دولتی معادن سنگآهن، اعتراض سهامداران صنعت سنگآهن و بورس اوراق بهادار تهران را در هفته گذشته به دنبال داشته است. در پی این رخداد رئیس فراکسیون معدن و صنایع معدنی مجلس از ورود وزارت صنعت، معدن و تجارت به حوزه قیمتگذاری سنگآهن انتقاد کرده و خبر داد به اعتراضات سهامداران سنگآهنی در فراکسیون ویژه مجلس رسیدگی خواهد شد. به هر ترتیب در طول هفتهها و ماههای اخیر متاثر از شرایط نامساعد و ناخوشایند شرکتهای معدنی به دلیل برخی فاکتورهای داخلی و جهانی، روزهای سختی به شرکتهای سنگآهنی و سهامداران آنها تحمیل شده است.
نماد رمپنا بازگشایی شد
گروه خدمات فنی و مهندسی روز گذشته با افت ۳۹/ ۰ درصدی شاخص روبهرو شد. نماد معاملاتی شرکتهای گروه مپنا در این صنعت با توجه به ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۳، روز قبل بازگشایی شد. حجم معاملات این نماد نیز بیشتر از دیگر نماد فعال این گروه و به میزان ۷۷۳/ ۶ میلیون سهم بود.
ماشینآلات و تجهیزات، سومین گروه با بیشترین ارزش معاملات
در حالی که روز دوشنبه حجم معاملات گروه ماشینآلات و تجهیزات بیشتر از اغلب صنایع بورسی بوده و در جایگاه سومین گروه با بیشترین حجم دادوستد سهام قرار داشت، اما این گروه نیز به موازات ریزش شاخص کل بازار سهام افت شاخصی به میزان ۳۳/ ۰ درصد را تجربه کرد. دوشنبه پمپسازی ایران با نماد تیمپی به میزان ۷۹/ ۴ درصد و بیشتر از دیگر نمادهای این گروه رشد قیمت یافت. در سمت مقابل اما شاخص تکمبا در این روز تا سطح ۶۱/ ۴ درصد ریخت و بیشترین افت روزانه را در میان سایر نمادها تجربه کرد. این نماد(تکمبا) البته بیشترین حجم و ارزش معاملات سهام را به ترتیب به میزان ۱۶۲/ ۲۷ میلیون سهم به ارزش ۸۶/ ۲۵ میلیارد ریال در کارنامه معاملات روزانه خود به ثبت رساند.
زیان ۸/ ۳ درصد سهامداران گروه انبوهسازی از ابتدای سال
دوشنبه تمامی نمادهای فعال گروه انبوهسازی، املاک و مستغلات با کاهش قیمتی تا کف ۹۱/ ۲ درصد همراه شدند. این صنعت روز گذشته افت شاخصی به میزان ۹۱/ ۰ درصد را تجربه کرد و در ۷ روز کاری گذشته و از ابتدای سال تاکنون زیان سهامداران خود را به ترتیب به ۴/ ۱ و ۸/ ۳ درصد رساند. بیشترین حجم معاملات این گروه روز گذشته به نماد ثاژن با مبادله ۱۶۷/ ۵ میلیون سهم اختصاص داشت. بیشترین ارزش معاملات نیز در اختیار این نماد به ارزش ۶۶/ ۲۶ میلیارد ریال بود. حقوقیها ۷/ ۹۹ درصد از خرید سهام ثاژن را در این روز در اختیار داشتند، کما اینکه ۸/ ۹۹ درصد از فروش سهام این نماد نیز توسط این گروه صورت گرفت.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/901857/#ixzz3gUPPDeYA
۰۷:۰۳:۲۱ دنیای اقتصاد: واکنشهای اقتصادی به توافق هستهای پس از جلسه شورای امنیت و تصویب پیشنویس قطعنامه در جهت لغو تحریمهای گذشته ایران، افزایش یافته است و همچنان گمانهزنیها از روند تحولات پیشرو ادامه دارد. والاستریت ژورنال در گزارشی با تاکید بر حوزههای انرژی، صنعت هوایی، خودروسازی و کالاهای مصرفی بهعنوان صنایع کلیدی در توافق هستهای که میتواند زمین بازی را در اقتصاد ایران تغییر دهند، از آمادگی اپل، بوئینگ، توتال، انی، مکدونالد، رنو و پژو برای حضور در ایران خبر میدهد. خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی به آژانس اعتبارسنجی انگلیس بهمنظور ارزیابی ریسک تجاری ایران اشاره میکند و در ادامه علاقه دویچه بانک برای ازسرگیری فعالیتهای بانکی خود با بانکهای ایرانی در صورت پایبندی ایران به تعهداتش را اعلام میکند. بلومبرگ در گزارشی دیگر به ارتباطات مالی بین بانکی در جهان و ابراز استقبال این نهاد مالی از ارتباط مجدد بانکهای ایرانی با سوئیفت پرداخته است و از قول رئیس اسبق سوئیفت میگوید: «این نهاد نباید بهعنوان یک ابزار سیاسی مورد استفاده قرار بگیرد.» نمایندگان سوئیفت به مقامات وزارت خزانهداری آمریکا گفتهاند بانکهای ایرانی برای دسترسی به سوئیفت باید تقاضای مجدد ارائه کنند و در ضمن این بانکها باید نرمافزار و سختافزار خود را برای اطمینان از استانداردهای امنیتی بهروزرسانی کنند.
در تحلیل استراتژی برندهای بینالمللی در بازار ایران تشریح شد
تغییر زمین بازی در صنایع کلیدی
باشگاه اقتصاددانان:خبرها حاکی از واکنشهای تجاری به توافق تاریخی ایران و قدرتهای جهانی است. وال استریت ژورنال در گزارشی به آمادگی حضور اپل، بوئینگ،توتال، انی و مکدونالد در ایران اشاره میکند و خبرگزاری رویترز در گزارشی در رابطه با کمک آژانس اعتبارسنجی انگلیسی که در زمینه تجارت فعالیت میکند، قصد دارد شرایط ایران را مورد بررسی قرار دهد. همچنین در گزارشی دیگر بلومبرگ به ارتباطات مالی بین بانکی جهان و روند پیوستن بانکهای ایرانی به سیستم جهانی اشاره میکند.
در گزارش والاستریتژورنال آمده است: با حصول توافق هستهای در سهشنبه هفته گذشته راه برای سرمایهگذاریهای جدید خارجی در زمینههای نفت ایران باز شده است. بازار مصرف ایران، بزرگ و جوان در حال بازگشایی به روی شرکتهای آمریکایی و اروپایی است و این معامله میتواند بازی برای تعدادی از صنایع کلیدی ایران را تغییر دهد. این روزنامه در ادامه با دستهبندی صنایع ایران پیشبینی میکند راه برای ورود برخی شرکتها در ایران هموار شود.
حوزه انرژی: پس از سالها فرسودگی، تکنولوژی استخراج نفت ایران بهبود مییابد و شرکتهایی مانند «انی» و «توتال» که پیش از این در ایران فعالیت داشتند برای فعالیت مجدد ابراز علاقه کردهاند. شرکت «اکسون موبیل» نیز چراغ سبز نشان داده است.
صنعت هوایی: ماه گذشته وزیر راه ایران گفته است که قصد جایگزینی ۴۰۰ هواپیمای مسافربری پیشرفته را دارد. این فرآیند ۱۰ سال زمان میبرد و پیشبینی میشود «بوئینگ» و «ایرباس» در اولویت قرار داشته باشند، ارزش چنین قراردادی ۲۰ میلیارد دلار خواهد بود.
کالاهای مصرفی: این قرارداد در نهایت میلیاردها پول نقد ایران را که در حسابهای بانکی خارجی قفل شده است آزاد میکند. برخی از شرکتهای تولیدکننده کالاهای مصرفی مانند اپل، اولین حضور خود را در بازار ایران تجربه خواهند کرد.
خودرو: رنو و پژو مذاکرات با شرکای ایرانی را دوباره شروع کردهاند. اما ایرانیها خودروهای آمریکایی پیش از انقلاب ۱۹۷۹ را دوست داشتند و خودروسازان ایالاتمتحده میتوانند یک بازار جدید پیدا کنند.
فرم درخواست راهاندازی شعبه مکدونالد
سایت رسمی مکدونالد در یک اطلاعیه رسمی درخواست پذیرش نمایندگی در تهران داد. روز یکشنبه سایت رسمی کمپانی مکدونالد برای پذیرش نمایندگی در ایران اعلام آمادگی کرد. کمپانی مکدونالد بهعنوان بزرگترین رستوران زنجیرهای جهان با بیش از ۳۵ هزار شعبه در ۱۱۹ کشور جهان، بعد از اعلام توافق هستهای ایران با گروه ۱+۵، درخواست راهاندازی نمایندگی در ایران را رسما صادر کرده است. روزنامه تایم در مقالهای این را به معنای آمادگی این شرکت برای افتتاح شعب در تهران دانسته و مینویسد: صحبت مقامات رسمی این است که این رستوران برنامه مدونی برای افتتاح شعبهای در ایران ندارد اما این رستوران در وب سایت خود فرم درخواستی را قرار داده است تا در صورت اجرای تعهدات ایران، کسانی که علاقهمند به گرفتن شعبه مک دونالد باشند بتوانند فعالیت خود را آغاز کنند. سبد محصولات این کمپانی آمریکایی شامل اغذیه فوری مانند همبرگر، چیزبرگر، مرغ، سیب زمینی سرخ کرده، صبحانه، نوشابهها و دسرها میشود.این اقدام ظاهرا با تکیه بر پایان یافتن تحریمها و امکان انجام راحتتراکنشهای مالی با ایران صورت گرفته و فرصت خوبی برای سرمایهگذاران خارجی به ارمغان آورده است.
البته گفته شده که تکمیل فرم هیچگونه تضمینی ایجاد نمیکند اما میتواند راهی برای تماسهای آینده باشد.خبرگزاری رویترز، ضمن اشاره به اینکه نشانههای اولیهای از گشایش مالی در امور ایران مشاهده میشود، افزود: در یکی از نخستین گامها برای عادیسازی روابط تجاری بین ایران و انگلیس، آژانس اعتبارسنجی این کشور در زمینه صادرات روز پنجشنبه به رویترز اعلام کرد که این آژانس قصد دارد اعتبار ایران را مورد بررسی قرار دهد.از سوی دیگر، دویچه بانک، بزرگترین بانک آلمانی از لحاظ دارایی اعلام کرده که تنها زمانی که تحریمها برداشته شوند، فعالیت در ایران مورد توجه قرار خواهد گرفت.این بانک آلمانی در بیانیهای اعلام کرد: «دویچه بانک به تمام تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران پایبند خواهد بود. بانک به دقت اجرای توافق هستهای و تحریمهای مرتبط را زیر نظر میگیرد و اگر تحریمها در حوزههای مرتبط با فعالیت این بانک برداشته شود، در موضع خود تجدیدنظر خواهد کرد.»
کومرز بانک که دومین بانک بزرگ آلمان است از اظهار نظر در این باره خودداری کرده است. در ماه مارس، کومرزبانک توافق کرد که ۴۵/ ۱ میلیارد دلار برای مصالحه به مقامات آمریکایی پرداخت کند. این بانک جزو آن دسته از بانکهای اروپایی است که اعلام کرده، مبالغی را از طریق سیستم مالی آمریکا به کشورهایی نظیر ایران و سودان انتقال داده است.یکی از مدیران یک بانک بزرگ مستقر در خارج از خاک آمریکا گفت: «بانکهای جهانی به سوی ایران زمانی سرازیر میشوند که مقررات مربوط به فعالیتهای بانکی از سوی آمریکا بهطور آشکار روشن شود.»
سوئیفت یک سلاح سیاسی نیست
از سوی دیگر بلومبرگ در گزارشی به توافق ایران با ۶ قدرت جهان پرداخت و درخصوص پایان یافتن تحریمهای بینالمللی ایران نوشت که ایران به چند ماه زمان نیاز دارد تا به سیستم بانکی جهانی بپیوندد. در ادامه این گزارش به این موضوع اشاره میکند که در میان تحریمهای مذکور ممنوعیت سه سالهای وجود دارد که جامعه ارتباطات مالی بین بانکی جهانی (سوئیفت) را وادار کرده است تا دسترسی بیش از ۱۲ بانک بزرگ ایرانی به سیستم ارتباطیاش را که از سوی ۱۰ هزار و ۵۰۰ موسسه برای نقلوانتقال پول استفاده میشود، قطع کند. این مساله باعث شد تا مشتریان آنها برای ارسال یا دریافت پول به خارج از کشور با مشکل مواجه کند و به تجارت و سرمایهگذاری این کشور آسیب بزند و مانعتراکنشهای نقلوانتقال مالی شود. یک وکیل ایرانی مقیم پاریس که به تحلیل تحریمها برای شرکتهای فرانسوی بزرگی که مایل به بازگشت به ایران هستند پرداخته است، در این خصوص میگوید: «برای ایران، دسترسی به سوئیفت یک مساله اساسی است. نقلوانتقال پول به ایران یا خارج از آن با توجه به ممنوعیت سوئیفت عملا غیرممکن بود. اکنون پرسشی که مشتریان مطرح میکنند این است که آیا آنها میتوانند به ایران پول ارسال کنند یا از آنجا پول دریافت کنند؟»
پاسخ به این پرسشها اندکی زمان خواهد برد زیرا لغو تحریمها تا زمانی که سازمان بینالمللی انرژی اتمی تایید نکند که ایران به تعهداتش عمل کرده است، آغاز نخواهد شد و به گفته ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا این فرآیند ممکن است ۶ ماه طول بکشد.
در ادامه این گزارش به سوئیفت که یک تعاونی مستقل در بلژیک است، اشاره میکند و میافزاید که در سال ۲۰۱۲ برای عمل به مقررات تحریمهای اتحادیه اروپا، دسترسی بانکهای ایرانی از جمله بانک مرکزی را به خدماتش قطع کرد و به اینترتیب ایران نخستین کشوری شد که به دلیل تحریمها از دسترسی به سیستم ارتباطات مالی سوئیفت محروم شد. این امر سبب شد همکاری شرکتها یا بانکهای ایرانی که مستقیما تحت تحریمها قرار نگرفته بودند با شرکتهای خارجی دشوار شود زیرا بسیاری از بانکهای خارجی به دلیل نگرانی از لغو مقررات تحریمهای آمریکا مایل به همکاری با آنها نبودند. گسترش تحریمهای اروپایی علیه ایران در سال ۲۰۱۲ که شامل وادار کردن سوئیفت به قطع دسترسی بانکهای ایرانی به خدماتش بود به اهداف کشورهای اروپایی کمک کرد، بهطوری که طبق آمار یورواستات، واردات اتحادیه اروپا از ایران از بیش از ۱۷ میلیارد یورو در سال ۲۰۱۱ به ۱٫۲ میلیارد یورو در سال ۲۰۱۴ کاهش یافت. آمار یورو استات همچنین نشان میدهد صادرات به ایران هم حدود ۴۰ درصد کاهش یافت و به ۴/ ۶ میلیارد یورو رسید.
سوئیفت یک ابزار بیطرف است و تنها برای عمل به مقررات اتحادیه اروپا دسترسی بانکهای ایرانی به خدماتش را قطع کرده است. لئونارد شرانک، مدیرعامل سابق سوئیفت در این خصوص میگوید: «من از سوئیفت بهعنوان یک سلاح سیاسی استفاده نمیکنم.» قبل از ورود مجدد بانکهای ایرانی به این سیستم، فدریکا موگرینی، نماینده عالی امور خارجی اتحادیه اروپا باید تغییر تحریمها را پیشنهاد کند. شورای اتحادیه اروپا که نماینده دولتهای این بلوک است سپس برای بازبینی این تحریمها موافقت خواهد کرد و لغو تحریمها تنها زمانی به اجرا در خواهد آمد که در مجله رسمی اتحادیه اروپا منتشر شود. این فرآیند ممکن است چند روز یا چند هفته یا ماهها طول بکشد که به تمایل سیاسی کشورهای اتحادیه اروپا بستگی دارد. نمایندگان سوئیفت به مقامات وزارت خزانهداری آمریکا گفتهاند بانکهای ایرانی برای دسترسی به سوئیفت باید تقاضای مجدد دهند و در ضمن این بانکها باید نرمافزار و سختافزار خود را برای اطمینان از اینکه به استانداردهای امنیتی سوئیفت عمل میکنند بهروزرسانی کنند. براساس این گزارش، روند پذیرش سوئیفت برای کاربران جدید ساده نیست و شامل تاییدیه اسناد مالی، جمعآوری اطلاعات از مقامات محلی و پر کردن اسناد درخواست دیجیتالی است.
۰۷:۰۲:۳۲ از اوایل سال ۹۴ و با نزدیک شدن به هفتههای پایانی مذاکرات هستهای، اقتصاددانان شروع به اظهارنظر در مورد تاثیرات لغو تحریم بر اقتصاد ایران کردهاند. این نظریهها مبتنی بر پیشفرضهایی در مورد زمان لغو تحریم، نحوه برداشتن تحریم و شرایط سیاسی و اقتصادی جهان از جمله قیمت نفت و شرایط سال ۲۰۱۵ هستند. میتوان این نظریهها را حداقل به دو بخش تقسیم کرد: اظهارنظرهای خوشبینانه یا بدبینانه. علاوه بر نظریات خوشبینانه یا بدبینانه باید به شرایط فعلــی اقتصــاد ایران نیز توجه کرد. در پیشبینیهای صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی و مجله اکونومیست رشد اقتصادی ایران در سال جاری پس از رکود سال ۹۲، بین ۳/ ۱ درصد تا ۳ درصد متغیر بوده و نرخ تورم بین ۱۳ تا ۲۰ درصد پیشبینی شده است.
کاهش درآمدهای دولت که ناشی از کاهش قیمت نفت و میزان صادرات کشور بوده، منجر به کندی اجرای طرحهای سرمایهگذاری زیربنایی، افزایش بدهی دولت به پیمانکاران و کلا بهرهوری منفی میشود. تلاش دولت و بانک مرکزی در کاهش نرخ تورم تا ۱۵ درصد قابلتقدیر است؛ ولی با توجه به رشد اندک اقتصادی، افزایش بیکاری و فشار برای اجرای سیاستهای پولی انبساطی بر بانک مرکزی، تورم اندکی افزایش یافته است. این امر در اثر افزایش بدهی بانکها به بانک مرکزی یا ناشی از تامین مالی کسری بودجه از طریق افزایش کسری منابع بانکهای دولتی بوده که منجر به افزایش رشد نقدینگی و در نتیجه افزایش تورم در ماههای اخیر شده است.
در چنین شرایطی با لغو تحریمها امکان افزایش صادرات نفت ایران بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار بشکه در روز در ۶ ماه دوم سال امکانپذیر است که با توجه به اشباع بازار منجر به کاهش ۷ تا ۸ دلاری قیمت نفت در بازارهای جهانی خواهد شد؛ بنابراین درآمد خالص قابلتوجهی از این طریق به دست نخواهد آمد.
از طرف دیگر کاهش تحریمهای بانکی و پولی، مبادلات با سایر کشورها را افزایش و هزینه مبادله را کاهش خواهد داد. این امر مسلما در افزایش تولید و مصرف و ایجاد ثبات در اقتصاد کشور عامل مهمی خواهد بود و به رشد بیشتر اقتصاد کمک میکند. هر چند هنوز ابعاد این لغو تحریمها با توجه به اینکه برخی تحریمهای دیگر باقی مانده، چندان روشن نیست. نکته مهم دیگر امکان استفاده از «یوزانس» یا اعتبار فروشندگان به واردکنندگان کالا، با اعطای اعتبارات بانکــی از طریق بانکهای تجارتی یا بینالمللی به بخش خصوصی و دولتی است که رقم قابلتوجهی را در گذشته تشکیل میداد و این امر شرایط مساعــدتری را برای فعالیــتهای سرمایهگذاری فراهم میکند.
نکته کلیدی دیگر امکان دسترسی ایران به داراییهای خارجی است که به علت تحریم مســدود شده بود. رفع تحریم میتواند مبالغ قابلتوجهی را برای تامین مالی طرحها و پرداختهای ارزی فراهم کند. هر چند رقم مبالغ بلوکه شده چندان مشخص نیست، ولی حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار مطالبات ارزی ایران از خریداران نفت برآورد شده است. از طرف دیگر به نظر اکثر سرمایهگذاران خارجی، شرایط و موقعیت اقتصادی ایران بهعنوان کشوری با ۸۰ میلیون نفر جمعیت و موقعیت ژئوپلیتیک در منطقه بهعنوان مکان مناسبی برای سرمایهگذاری تلقی میشود و چنانچه شرایط محیطی کسبوکار بهبود یابد، ایران به آسانی میتواند میلیاردها دلار بهصورت سرمایهگذاری مستقیم یا غیرمستقیم خارجی جذب کند که این امر موجب رشد اقتصادی کشور خواهد شد و برای کشوری که بیش از همه کشورهای دنیا در معرض انواع تحریمهای اقتصادی بوده، فرصت مناسبی را برای به روز کردن تکنولوژی و نوسازی و توسعه فعالیتهای صنعتی و اقتصادی به وجود میآورد. انتقال تکنولوژی و دانش مدیریت میتواند منجر به جهش در رشد اقتصادی کشور و افزایش کارآیی اقتصادی شود. از طرف دیگر، رشد منفی سرمایهگذاری و بهرهوری طی سالهای گذشته، رسیدن به اهداف بلندپروازانه چشمانداز ۱۴۰۴ را عملا منتفی کرده و به نظر میرسد رشد ۸ درصدی برنامه ششم توسعه اقتصادی هم صرفا با شرط استفاده از منابع سرمایهگذاری خارجی میتواند تحقق یابد.
همچنین باید توجه کنیم که شرایط سیاسی کشور مسلما نقش اصلی و کلیدی در ایجاد محیط مناسب برای فعالیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری دارد. بدون وجود محیط مناسب از جمله تامین امنیت، رفع محدودیتهای اقتصادی، الحاق به سازمان تجارت جهانی (WTO)، ارتباط با موسسات مالی بینالمللی، بانکها و موسسات اعتباری نمیتوان انتظار تحول اساسی در کوتاهمدت برای اقتصاد کشور داشت.
بستر اقتصادی مناسب از جمله کاهش مقررات دستوپاگیر، فراهم بودن زیربناهای اقتصادی از جمله مخابرات، انرژی، حملونقل و نگاه مثبت به سرمایهگذاران چه داخلــی و چه خارجــی، مسلما در سرعت انجام سرمایهگذاریها و انتقال منابع از فعالیتهای سفتهبازی و غیرمولد به فعالیتهای مولد، نقش موثری خواهد داشت.
از نگاه بدبینانه، اثرات مثبت رفع تحریم نیاز به زمان طولانیتری دارد و آثار مثبت آن بین یک تا دو سال زمان خواهد برد. این مساله یعنی زمان طولانیتر برای استفاده از شرایط مناسبتر اقتصادی. هر چند آثار روانی و انتظارات مثبت مردم نسبت به رفع تحریم کمک بزرگی در ایجاد ثبات و بهبود شرایط اقتصادی از جمله کاهش رشد تورم، رشد اقتصادی و ثبات ارز در کشور خواهد داشت.
نکته پایانی آنکه، خوشبینی بیش از اندازه، خطر افزایش تورم را به علت سیاستهای پولی انبساطی یا افزایش شدید مخارج دولتی، در پی دارد. چنین اتفاقی، در صورت وقوع، مسلما آثار مخربی در روند فعلی اقتصاد کشور دارد؛ بنابراین پیشنهاد میشود مسوولان بانک مرکزی و دولت از تعجیل در برخی اقدامات که میتواند منجر به رشد تورم و بیثباتی در بازارهای پولی و ارزی شود، به جد اجتناب کنند.
۰۷:۰۱:۳۹ مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بعدازظهر امروز با نماینده دو شرکت آلمانی لینده و باسف به منظور انتقال فناوری در صنعت پتروشیمی دیدار و مذاکره می کند.
- عباس شعری مقدم در گفتگو با خبرنگار شانا با اشاره به حضور هیئت ۶۰ نفره آلمانی در ایران و مذاکره با این شرکتها گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای آغاز دوباره همکاریها با دو شرکت آلمانی لینده و باسف (BASF) که از فعالان صنعت پتروشیمی بوده و در گذشته نیز همکاری خوبی با ایران داشتند، بعدازظهر امروز (دوشنبه ۲۹ تیرماه) به منظور انتقال فناوری به صنعت پتروشیمی مذاکره می کند.
وی با بیان این که شرکتهای سرمایه گذار می توانند در واحدهای پایه پتروشیمی ایران حضور داشته باشند، اظهار کرد: این شرکتها دارنده دانش فنی تولید پلیمرها، ریفرمرها، کلدباکسها و غیره هستند.
شعری مقدم با اشاره به گفته وزیر نفت که صنعت پتروشیمی ایران قابلیت جذب ۷۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری را دارد، تصریح کرد: این مذاکرات برای انتقال فناوری انجام می شود ولی برای فعال بودن آنها در این بخش باید سرمایه گذاری نیز انجام دهند.
وی با بیان این که همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی با شرکتهای آلمانی منوط به سرمایه گذاری است، گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم اکنون ۱۰۰ طرح تعریف شده دارد که منتظر تأمین منابع ارزی آنهاست که این تأمین مالی می تواند با سرمایه گذاری این شرکتها در صنعت پتروشیمی ایران فراهم شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به این که این هیئت آلمانی آشنایی کامل با صنعت نفت و پتروشیمی ایران دارند، اظهار کرد: تحریمها سبب کم رنگ شدن حضور شرکتهای سرمایه گذار اروپایی در صنعت پتروشیمی ایران شد.
شعری مقدم افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی مذاکره با شرکتهای فرانسوی، هلندی را نیز در دستور کار خود دارد.
۰۷:۰۰:۰۹ به گزارش خبرگزاری مهر ، وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران اندکی پس از تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در تایید برجام در این زمینه بیانیه منتشر کرد.
متن این بیانیه در زیر میآید؛
۱- جمهوری اسلامی ایران دانش و فناوری، از جمله فناوری صلح آمیز هسته ایران را به عنوان میراث مشترک بشریت قلمداد می نماید. در عین حال، بر اساس مبانی محکم ایدئولوژیک، راهبردی و بین المللی، سلاح های کشتار جمعی و به ویژه سلاح های هسته ای را به طور مطلق به عنوان سلاح هایی منسوخ، غیر انسانی و مضر برای صلح و امنیت بین المللی، مردود می داند. با الهام از آموزه های متعالی اسلامی و بر مبنای اندیشه ها و سیره بنیانگذار فقید انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره)، و فتوای تاریخی رهبر انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله خامنه ای، که کلیه سلاح های کشتار جمعی، به ویژه سلاح های هسته ای را در فقه اسلامی حرام اعلام نموده اند، جمهوری اسلامی ایران اعلام می دارد که سیاست همیشگی اش منع اکتساب، تولید، انباشت یا استفاده از سلاح های هسته ای می باشد.
۲- جمهوری اسلامی ایران ضرورت امحاءکامل سلاح های هسته ای را، به عنوان یک ضرورت امنیت بین المللی و یک تکلیف منطبق بر معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) مورد تاکید قرار می دهد. جمهوری اسلامی ایران مصمم است به طور فعال در کلیه تلاش های بین المللی حقوقی و دیپلماتیک برای نجات بشریت از خطرسلاح های هسته ای و اشاعه آنها، از جمله از طریق ایجاد مناطق عاری از سلاح های هسته ای به ویژه در خاورمیانه، مشارکت نماید.
۳- جمهوری اسلامی ایران قاطعانه ابرام می ورزد که دولت های عضو معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای بدون تبعیض و منطبق با مواد ۱ و ۲ معاهده نباید از بهره مندی از حقوق لاینفک خود برای توسعه تحقیقات، تولید و استفاده از انرژی هسته ای برای اهداف صلح آمیز، باز داشته شوند.
۴- جمعبندی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در تاریخ ۲۳ تیر ۱۳۹۴، نشانگر یک گام بسیار مهم توسط جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ برای حل و فصل یک بحران غیر ضروری، از طریق مذاکره و بر مبنای احترام متقابل است؛ بحرانی که در نتیجه ی اتهامات بی پایه و اساس درباره برنامه هسته ای صلح آمیز ایران ایجاد، و با اقدامات ناموجه و مبتنی بر انگیزه های سیاسی علیه ملت ایران دنبال شده بود.
۵- برجام مبتنی است بر تعهدات متقابل جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵، که از یک سو، موجب حصول اطمینان از ماهیت منحصرا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران شده، و از سوی دیگر، تمامی مفاد قطعنامه های شماره ۱۶۹۶ و ۱۷۳۷ (مصوب سال ۲۰۰۶)، ۱۷۴۷ (مصوب سال ۲۰۰۷)، ۱۸۰۳ و ۱۸۳۵(مصوب سال ۲۰۰۸)، ۱۹۲۹ (مصوب سال ۲۰۱۰) و ۲۲۲۴ (مصوب سال ۲۰۱۵) رالغو کرده و همه تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد و تحریم های مرتبط با هسته ای که توسط ایالات متحده و اتحادیه اروپایی و دولت های عضو اتحادیه اروپایی تحمیل شده بودند را به طور جامع لغو می کند. جمهوری اسلامی ایران متعهد است که تعهدات داوطلبانه خود را با حسن نیت و منوط به اجرای با حسن نیت همه تعهدات توسط گروه ۱+۵ وفق برجام، از جمله تعهدات متضمن رفع تحریم ها و اقدامات محدودیت ساز، اجرا کند.
۶- رفع تحریم ها و اقدامات محدودیت ساز مرتبط هسته ای توسط اتحادیه اروپایی و ایالات متحده به این معنا خواهد بود که معاملات و فعالیت های مورد اشاره در برجام می توانند با ایران و اشخاص ایرانی در همه جای دنیا بدون هراس از مجازات های ناشی از مزاحمت های فراسرزمینی انجام شوند و همه اشخاص قادر خواهند بود تا با آزادی انتخاب به معاملات تجاری و مالی با ایران بپردازند. در برجام به وضوح تصریح شده است که اتحادیه اروپایی و آمریکا هر دو از بازگرداندن یا تحمیل مجدد تحریم ها و اقدامات محدودیت ساز که منطبق با برجام رفع شده اند، خودداری خواهند ورزید. تفاهم بر آن است که بازگرداندن یا تحمیل مجدد تحریم ها و اقدامات محدودیت ساز از جمله از طریق تمدید، به مثابه عدم پایبندی اساسی خواهند بود که ایران را از تعهداتش به طور جزئی یا کلی معاف خواهد ساخت. برداشتن تحریم ها مستلزم اتخاذ اقدامات مقتضی حقوقی و اجرایی داخلی از جمله اقدامات تقنینی و آئین نامه ای به منظور لازم الاجرا نمودن رفع تحریم ها می باشد. برجام مستلزم خاتمهی موثر همه تدابیر و رویه های الزامی تبعیض آمیز و همچنین بیانیه های عمومی ای است که با هدف موافقتنامه همسویی نداشته باشد. ایران بر توافق حاصله میان اعضاء برجام تاکید می نماید که بر مبنای آن بلافاصله پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت در تایید برجام، اتحادیه اروپایی، کشورهای عضو اتحادیه اروپایی و ایالات متحده مشورت با ایران را درباره دستورالعمل های مربوطه و بیانیه های در دسترس عموم در خصوص جزئیات تحریم ها یا اقدامات محدودیت سازی که قرار است مطابق با برجام لغو شوند، آغاز خواهند نمود.
۷- جمهوری اسلامی ایران برنامه هسته ای صلح آمیز، از جمله غنی سازی و تحقیق و توسعه غنی سازی را منطبق با برنامه خود همان گونه که در برجام توافق شده، دنبال خواهد نمود و با طرف های خود از نزدیک کار خواهد کرد تا اطمینان حاصل شود که این توافق از گذر زمان به سلامت گذشته و همه اهداف خود را محقق خواهد ساخت. این تعهد بر مبنای تضمین هایی است که گروه ۱+۵ داده اند که بر مبنای آن در این برنامه صلح آمیز بر اساس تعهداتشان مطابق برجام همکاری خواهند نمود. همچنین این گونه تفاهم و توافق شد که از طریق گام های مورد موافقت با آژانس بین المللی انرژی اتمی، همه موضوعات موجب نگرانیِ گذشته و حال، قبل از پایان سال ۲۰۱۵توسط شورای حکام آژانس بررسی و مختومه خواهند شد. آژانس بین المللی انرژی اتمی تا کنون مستمراً نتیجه گیری کرده است که فعالیت های اظهار شده ایران منحصراًصلح آمیز هستند. بنابراین، از این به بعد هدف از اجرای پروتکل الحاقی فراهم کردن زمینه برای «نتیجه گیری گسترده تر»بر این مبنا است که مدرکی دال بر وجود فعالیت اظهارنشده نیز در ایران وجود ندارد. بدین منظور، جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی وفق ضوابط پروتکل الحاقی به همان گونه که در مورد همه امضاء کنندگان اعمال می شود، همکاری خواهد نمود. در عین حال، آژانس بین المللی انرژی اتمی باید اقدامات احتیاطی لازم را برای تضمین حفاظت کامل از اطلاعات طبقه بندی شده به کار گیرد. جمهوری اسلامی ایران همواره تکالیف بین المللی عدم اشاعه ای خود را با دقت تام اجرا نموده است و با نهایت دقت همه فعالیت های مرتبط خود را منطبق بر پروتکل الحاقی اظهار خواهد نمود. در این چارچوب و از آنجا که هرگز هیچ گونه فعالیت هسته ای در هیچ یک از تاسیسات نظامی وجود نداشته و نخواهد داشت، جمهوری اسلامی ایران اطمینان دارد چنین تاسیساتی موضوع درخواست بازرسی نخواهند بود.
۸- کمیسیون مشترک ایجاد شده بر مبنای برجام بایستی قادر باشدتا اختلافات را به نحو بی طرفانه، موثر، کارآمد و سریع، رسیدگی و حل و فصل نماید. نقش اصلی این کمیسیون عبارت است از رسیدگی به شکایت های ایران و حصول اطمینان نسبت به این که آثار لغو تحریم های تصریح شده در برجام بطور کامل محقق گردند. در صورتی که آثار لغو تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد، یا تحریم ها یا اقدامات محدودیت ساز مرتبط با هسته ای اتحادیه اروپایی و ایالات متحده به وسیله تداوم اعمال یا تحمیل تحریم های جدید با ماهیت و گسترهی همسان یا مشابه تحریم هایی که قبل از روز اجرا برقرار بودند، مخدوش گردد، جمهوری اسلامی ایران اختیار خواهد داشت تعهدات خود وفق برجام را مورد تجدید نظر قرار دهد؛ فارغ از اینکه چنین تحریم های جدیدی بنا به دلایل مرتبط هسته ای یا دیگر دلایل وضع شوند، مگر این که مسائل در طی یک دوره زمانی کوتاه و معقول اصلاح گردند.
۹- اقدامات متقابل پیش بینی شده در سازوکار حل و فصل اختلافات در برجام در واکنش به عدم پایبندی اساسی، به عنوان آخرین حربه در نظر گرفته شده اند، و در صورتی به کار گرفته خواهند شد که عدم پایبندی اساسی تداوم یابد و طی ترتیبات در نظر گرفته شده در برجام جبران نشده باشند. جمهوری اسلامی ایران چنین اقداماتی را بسیار غیرمحتمل قلمداد می کند چرا که هدف، تضمین پایبندی است نه فراهم ساختن بهانه ای برای برگشت پذیری خودسرانه یا ابزاری برای فشار یا اعمال نفوذ. ایران متعهد است تعهدات داوطلبانه خود را به طور کامل و با حسن نیت اجرا کند. به منظور حصول اطمینان ازپایبندی مستمر همه اعضاء برجام، جمهوری اسلامی ایران تاکید می کند در صورتی که سازوکار مذکور علیه ایران یا اشخاص ایرانی اعمال شوند و تحریم ها به ویژه تدابیرشورای امنیت اعاده گردند، جمهوری اسلامی ایران این کار را به منزله مبنایی برای توقف اجرای تعهدات خود وفق برجام و تجدید نظر در همکاری اش با آژانس بین المللی انرژی اتمی تلقی خواهد نمود.
۱۰- جمهوری اسلامی ایران تفاهم مشترک و توافق صریح همه طرف های شرکت کننده در برجام را مورد تاکید قرار می دهد که بر مبنای آن مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در تایید برجام، به مثابه مفاد برجام نبوده و به هیچ وجه نمی تواند اجرای برجام را تحت تاثیر قرار دهد.
۱۱- دولت جمهوری اسلامی ایران مصمم است به طور فعال برای ارتقاء صلح و ثبات در منطقه در مواجهه با تهدید فزایندهی تروریسم و افراط گرایی خشونت بار کمک کند. ایران نقش پیشرو خود را در مبارزه با این خطر ادامه خواهد داد و آماده است با همسایگان خود و جامعه بین المللی در پرداختن به این تهدید مشترک جهانی بطور کامل همکاری نماید. علاوه بر این، جمهوری اسلامی ایران تدابیر لازم برای تقویت توانمندی های دفاعی خود به منظور حراست از حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی خود در مقابل هر گونه تجاوز و همچنین مقابله با تهدید تروریسم در منطقه را ادامه خواهد داد. در این چارچوب، توانمندی های نظامی ایران از جمله موشک های بالستیک، منحصرا برای دفاع مشروع هستند. این تجهیزات برای قابلیت حمل سلاح های هسته ای طراحی نشده اند و بنابراین، خارج از حیطه یا صلاحیت قطعنامه شورای امنیت و پیوست های آن می باشند.
۱۲- جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد همانگونه که در مقدمه قطعنامه ۲۲۳۱ پیش بینی شده است، شاهد تحقق معنادار تغییر بنیادین در رویکرد شورای امنیت باشد. شورا سابقه سیاهی در رفتار با ایران دارد که از سکوت توأم با رضایت شورا در مواجهه با تجاوز صدام حسین علیه ایران در سال ۱۹۸۰ آغاز شد و با امتناع شورا حتی از محکوم کردن، چه برسد به اقدامی علیه، استفاده انبوه، سیستماتیک و گسترده از سلاح های شیمیایی توسط صدام حسین علیه رزمندگان و غیرنظامیان ایرانی طی سال های ۱۹۸۴ تا ۱۹۸۸ و همچنین حمایت مادی و اطلاعاتی چندین عضو شورا از جنگ شیمیایی صدام حسین ادامه یافت. حتی بعد از این که صدام حسین کویت را مورد تهاجم قرار داد، شورای امنیت نه تنها به طور لجاجت آمیز از اصلاح و جبران کینه توزی خود علیه ملت ایران امتناع کرد، بلکه پا را از این نیز فراتر گذاشت و علیه این قربانی جنگ شیمیایی و سکوت مماشات گرانه شورا در قبال آن، به تحمیل تحریم هایی پرداخت که علی الظاهر به بهانه نگرانی از سلاح های کشتار جمعی وضع شده بودند. در عوض آن که حداقل این واقعیت را مورد توجه قرار دهد که ایران حتی اقدام صدام حسین در استفاده از سلاح های شیمیایی را تلافی نکرده است، شورای امنیت بر اساس اتهامات بی پایه و بر مبنای انگیزه های سیاسی به اقدام علیه ایران شتافت و طیف گسترده ای از تحریم ها را علیه ملت ایران با هدف مجازات مقاومت آنها علیه فشار زورگویانه برای کنار گذاشتن برنامه هسته ای صلح آمیزشان به نحو ناموجهی تحمیل کرد. مهم است یادآوری شود این تحریم ها که نبایست از همان ابتدا تحمیل می شدند، اکنون بر اساس برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ باید لغو شوند.
۱۳- بنابراین، جمهوری اسلامی ایران همچنان بر موضع خود مبنی بر این که همه تحریم ها و اقدامات محدودیت سازی که علیه ملت ایران وضع و اعمال شده اند از جمله آنهایی که به بهانه برنامه هسته ای ایران اعمال شده اند، بی پایه و اساس، ناعادلانه و غیرقانونی بوده و هستند پافشاری می نماید. در نتیجه، هیچ چیزی در برجام نباید به نحوی تعبیر و تفسیر شود که بطور مستقیم یا غیر مستقیم به معنای پذیرش یا مماشات جمهوری اسلامی ایران نسبت به مشروعیت، اعتبار یا قابل اجرا بودن تحریم ها و اقدامات محدودیت ساز تصویب شده توسط شورای امنیت، اتحادیه اروپا یا دولت های عضو اتحادیه اروپا، ایالات متحده یا هر کشور دیگری علیه ایران باشد؛ همچنین نباید به معنای چشم پوشی یا محدودیت در اعمال هر گونه حقی که جمهوری اسلامی ایران وفق قوانین ملی، اسناد بین المللی یا اصول حقوقی مربوطه دارد، تعبیر و تفسیر شود.
۱۴- جمهوری اسلامی ایران اطمینان دارد که اجرای با حسن نیت برجام توسط همه اعضاء برجام به اعاده اعتماد ملت ایران که به نحوی ناعادلانه متحمل فشارها و زورگویی های غیرقانونی به بهانه این بحران ساختگی بوده اند، کمک خواهد کرد و فرصت های جدیدی برای همکاری در جهت پرداختن به چالش ها واقعی جهانی و تهدیدات واقعی علیه صلح منطقه ای خواهد گشود. دیر زمانی است که منطقه ما دچار تنش های ناروا شده است، در حالی که افراط گرایان و تروریست ها مشغول تثبیت خود و پیشروی هستند. زمان آن فرا رسیده است که توجه و تمرکز بر این تهدیدات قریب الوقوع معطوف گردد و روش های موثر برای شکست دادن این تهدید مشترک دنبال و پیگیری شود.
۰۶:۵۸:۴۸ به گزارش «انتخاب»، محمدجواد ظریف در صفحه ی توییتر خود نوشت: ایران در طول ۳۵ سال گذشته هرگز با رفتاری منصفانه از سوی شورای امنیت مواجه نشده است.
وی افزود: امیدواریم شاهد تغییر بنیادینی که در قطعنامه امروز، وعده آن داده شده، باشیم.
شورای امنیت امروز با اتفاق آرا پیش نویس قطعنامه توافق هسته ای ایران و ۱+۵ را تایید کرد.
براین اساس، شش قطعنامه ای که پیش از این علیه ایران صادر شده، بود لغو شد.
قطعنامه امروز شورای امنیت ۱۲ بند مقدماتی ، ۳۰ بند اجرایی، یک زمینه که جمع بندی اقدام مشترک یا همان توافق وین است و یک نامه کشورهای ۱+۵ با هفت بند را شامل می شود که نزدیک به ۱۷۰ صفحه است.
۰۶:۵۷:۴۸ وزیر نفت از رونمایی قراردادهای جدید نفتی در شهریور ماه خبر داد و اظهار کرد: ظرفیت تولید نفت به ۴٫۷ میلیون بشکه و تولید گاز به هزار میلیون متر مکعب طی سه سال آینده خواهد رسید.
به گزارش خبرنگار ایسنا، بیژن زنگنه پس از دیدار با همتای آلمانی خود در جلسه مشترک اتاق بازرگانی ایران با هیات عالی رتبه بخش خصوصی و دولتی آلمان با بیان اینکه ایران در سابقه روابط بین دو کشور هیچ تخاصمی وجود نداشته است، ابراز امیدواری کرد که این سفر شروعی دوباره برای برقراری روابط دو کشور باشد.
وی با اشاره به اینکه برای ما آلمان همیشه یک شریک قابل اتکا و اعتماد بوده است، تصریح کرد: ایران همواره نقش موثری در تامین امنیت انرژی جهان داشته است چرا که نخستین ذخایر گازی و چهارمین ذخایر نفتی دنیا را در اختیار دارد که در مجموع باعث شده که ایران در رتبه نخست ذخایر هیدروکربنی در دنیا قرار دهد.
زنگنه با بیان اینکه خودمان را متعهد به تامین امنیت انرژی جهان میدانیم و این از محرکهای اقتصادی ایران خواهد بود، افزود: طی کمتر از سه سال تولید بیش از هزار میلیون متر مکعب گاز و تولید ۴٫۷ میلیون بشکه نفت در کشور محقق خواهد شد.
وزیر نفت به رونمایی از قراردادهای جدید نفتی ایران با نام IPC در سپتامبر (شهریور ماه) اشاره و خاطرنشان کرد: امیدواریم شرکتهای آلمانی پس از رونمایی از قراردادهای جدید نفتی در پروژههای صنعت نفت حضور پیدا کنند.
وی سرمایهگذاری در بخشهای پتروشیمی، پالایش، ذخیرهسازی، بهینهسازی مصرف انرژی، توسعه انرژیهای نو و … را از جمله طرحهایی عنوان کرد که زمینه مشارکت با شرکتهای آلمانی در آن فراهم است.
زنگنه با اشاره به اینکه آموزش نیروهای فنی، مدیریتی و مهندسی از دیگر زمینههای همکاری ایران و آژانس است، خاطرنشان کرد: نه تنها برای شرکتهای بزرگ آلمانی بلکه برای حضور شرکتهای کوچک و متوسط برای انجام برخی پروژهها در کشور حساب باز کردهایم.
وزیر نفت گفت: در زمینه پیمانکاری و قراردادهای EPC به مصلحت شرکتهای آلمانی است که در ایران شرکت خود را ثبت کرده و در کنار شرکتهای ایرانی حضور پیدا کنند.
وی با تاکید بر اینکه شرکتهای آلمانی در زمینه ساخت تجهیزات و ماشینآلات فقط به بازار ایران توجه نکنند، خاطرنشان کرد: این شرکتها میتوانند از ظرفیت ۳۰۰ میلیون نفری برای پوشش تمام منطقه استفاده کنند.
زنگنه با اشاره به اینکه روابط اقتصادی، بازرگانی و فرهنگی بین ایران و آلمان پس از توافق ایران با گروه ۱+۵ نشانگر روابط خوب دو کشور در گذشته است، گفت: در سال گذشته ظرفیت تولید گاز در کشور ۱۲۰ میلیون متر مکعب افزایش پیدا کرد که اگرچه افزایش تولید این میزان گاز از بخش خشکی و دریا توسط شرکتهای ایرانی کار سختی بود اما به خوبی انجام شد.
وزیر نفت با اشاره به اینکه ایران دارای نیروهای تحصیلکرده ارزشمند است که میتوانند از سوی شرکتهای آلمانی مورد استفاده قرار بگیرند، گفت: لازمه ارتباط دو کشور، حل مسائل بانکی و بیمهای است و امیدواریم این موضوع هر چه سریعتر حل شود تا بلافاصله همکاری شرکتها پس از حل این موضوع تسهیل شود.
وی به پیشنهاد برگزاری اجلاس مشترک ایران و آلمان پس از ۱۴ سال اشاره و خاطرنشان کرد: این اجلاس اواخر تابستان و یا اوایل پاییز برگزار خواهد شد.
زنگنه با بیان اینکه در بخش بالادستی نفت و گاز فعالیتها در ایران توسط دولت انجام میشود، خاطرنشان کرد: در هیچ جای دنیا مانند ایران خوراک پتروشیمی ارزان نیست که این زمینه مناسبی برای حضور شرکتهای خارجی خواهد بود.
۰۶:۵۶:۱۳ براساس گزارشی که سرویس تحقیقات کنگره آمریکا منتشر کرده است برخی از تحریمهای آمریکا علیه ایران در زمان تسخیر لانه جاسوسی در سالهای ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۱ در قالب دستورات اجرایی دولت جیمی کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا، باعث مسدود شدن داراییهای ایران در آمریکا شدند.
بخشی از این داراییها پس از حل و فصل موضوع در سال ۱۹۸۱ تحت توافقنامه الجزایر و در قالب دستورات بعدی آزاد شدند.
اما بخش دیگر نظیر یک سری از قراردادهای بین شاه مخلوع با آمریکایی ها که پول آنها را پرداخت شده و به سرانجام نرسیده بود، به ایران پس داده نشدند. از جمله این موارد قرارداد نظامی ۴۰۰ میلیون دلاری است که پول آن پرداخت شده بود ولی وزارت دفاع آمریکا پس از انقلاب تجهیزات مورد نظر را به کشور دیگری مجددا فروخت و پول آن را در حسابی ذخیره کرده است.
همچنین اموال دیپلماتیک ایران در آمریکا نظیر ساختمان سفارت و ۱۰ ملک دیگر به همراه حسابهای بانکی در ایالتهای مختلف توسط دولت آمریکا توقیف و اجاره داده شدند. املاکی که قیمت شان با احتساب مبلغ اجاره سالهای گذشته ۵۰ میلیون دلار برآورد شده است.
همچنین بر اساس گزارشی که در سال ۲۰۱۳ منتشر شد، در فوریه سال ۲۰۱۰ حدود یک میلیارد و ۹۵۰ میلیون دلار از داراییهای ایران در آمریکا مسدود شده است.
دیگر اختلافات مالی بین ایران و آمریکا مربوط به شلیک ناو آمریکایی وینسنت به هواپیمای مسافربری ایران در سوم ژوئیه ۱۹۸۸ است. آمریکا در پی این فاجعه در مجموع ۶۱ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار خسارت بابت ۲۴۸ قربانی(۳۰۰ هزار دلار بابت هر قربانی سرپرست خانواده و ۱۵۰ هزار دلار بابت قربانیان غیرسرپرست) پرداخت کرد، اما هیچ گاه پول خود هواپیما را پرداخت نکرد.
همچنین در اواخر سال ۲۰۰۹ یک دادگاه آمریکایی در جنوب نیویورک اموال شرکت آسا را که متعلق به بانک ملی ایران است توقیف کرد.
این موارد تمام اموالی است که سرویس تحقیقات کنگره آمریکا به عنوان داراییهای مسدود شده ایران در این کشور از آنها نام برده است.
۰۶:۵۵:۳۷ به گزارش ایرنا، در میان هیات ۶۰نفره تجاری – سیاسی آلمان که روز یکشنبه به ریاست قائم مقام صدراعظم این کشور وارد ایران شدند، مدیران شرکت های بزرگ صنعت نفت و پتروشیمی نیز حضور دارند.
دو شرکت لنده و باسف آلمان که از شرکت های معتبر صنعت پتروشیمی در اروپا هستند، قرار است در طول سفر این هیات مذاکراتی را با مقامات صنعت پتروشیمی کشورمان انجام دهند.
عباس شعری مقدم مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این خصوص می گوید: شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای آغاز دوباره همکاریها با دو شرکت آلمانی لینده و باسف (BASF) که از فعالان صنعت پتروشیمی بوده و در گذشته نیز همکاری خوبی با ایران داشتند، عصر امروز (دوشنبه) به منظور انتقال فناوری به صنعت پتروشیمی مذاکره کند.
وی با بیان اینکه شرکتهای سرمایه گذار می توانند در واحدهای پایه پتروشیمی ایران حضور داشته باشند، اظهار داشت: این شرکتها دارنده دانش فنی تولید پلیمرها، ریفرمرها، کلدباکسها و غیره هستند.
شعری مقدم با اشاره به گفته وزیر نفت که صنعت پتروشیمی ایران قابلیت جذب ۷۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری را دارد، تصریح کرد: این مذاکرات برای انتقال فناوری انجام می شود ولی برای فعال بودن آنها در این بخش باید سرمایه گذاری نیز انجام دهند.
وی با بیان آنکه همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی با شرکتهای آلمانی منوط به سرمایه گذاری است، گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم اکنون ۱۰۰ طرح تعریف شده دارد که منتظر تأمین منابع ارزی آنهاست که این تأمین مالی می تواند با سرمایه گذاری این شرکتها در صنعت پتروشیمی ایران فراهم شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه این هیات آلمانی آشنایی کامل با صنعت نفت و پتروشیمی ایران دارند، اظهار داشت: تحریم ها سبب کمرنگ شدن حضور شرکتهای سرمایه گذار اروپایی در صنعت پتروشیمی ایران شد.
شعری مقدم افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی مذاکره با شرکتهای فرانسوی، هلندی را نیز در دستور کار خود دارد.
هیات ۶۰ نفره آلمانی به ریاست زیگمار گابریل قائم مقام صدراعظم آلمان که همزمان وزیر اقتصاد و انرژی این کشور نیز هست، برای گسترش روابط سیاسی ،تجاری و اقتصادی و به دعوت بیژن زنگنه وزیر نفت شامگاه یکشنبه وارد تهران شد.
هیات اقتصادی سیاسی آلمان در سفر ۳ روزه خود به تهران با مدیران عالیرتبه اقتصادی و فعالان بخش خصوصی دیدار و گفت وگو خواهند کرد.
در این سفر، ۱۰ شرکت از بزرگترین شرکتهای آلمانی مانند زیمنس و لینده به همراه تعداد زیادی از شرکتهای کوچک حضور دارند.
۰۶:۵۴:۱۲ به گزارش ایرنا، شبکه اینترنتی رادیو فرانسه فارسی دوشنبه شب در گزارشی به شرح زیر نوشت: بر خلاف بدبینی کنگرۀ آمریکا و مخالفت صریح رژیم صهیونیستی با توافق اتمی، وزیران امور خارجۀ ۲۸ کشور عضو اتحادیۀ با صدور بیانیه ای در بروکسل اعلام کرده اند که توافق اتمی با ایران که در پی دوازده سال تنش و ماه ها مذاکرۀ دشوار به دست آمده، بهترین انتخاب ممکن است.
لوران فابیوس، وزیر امور خارجۀ فرانسه که در بروکسل حضور داشت، بار دیگر بر متعادل بودن توافق اتمی تأکید کرده است.
فیلیپ هموند، وزیر امور خارجۀ انگلیس نیز گفته که امیدواریم ایران را مثبت تر از گذشته ببینیم و شاهد رفتار این کشور در مقام یک قدرت سازندۀ منطقه ای باشیم.
فیلیپ هموند همچنین افزوده که اتحادیۀ اروپا می تواند نقش بسیار مهمی به عهده گیرد. اصولاً در اعتقادات ایرانی ها رابطه با آمریکا بسیار دشوار است. به همین دلیل شاید ما اروپاییان این فرصت را داشته باشیم که ایران را در جهت رفتاری میانه روتر در منطقه تشویق کنیم.
وزیران امور خارجۀ اروپایی امیدوارند که توافق اتمی، که به گفتۀ لوران فابیوس یک حرکت بزرگ سیاسی است، روند مثبتی ایجاد کند که در حل سایر مشکلات خاورمیانه مؤثر باشد.
رادیو فرانسه فارسی در پایان افزود: فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجۀ آلمان هم گفته که امیدوارم توافق با ایران انگیزه ای برای راه حل های مشابه به وجود بیاورد تا مشکل سوریه نیز حل گردد، هرچند که در این کشور، راه حل هنوز دست نیافتنی به نظر می رسد.
۰۶:۵۳:۲۸ رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به مذاکرات مشروح با معاون صدراعظم و وزیر اقتصاد و انرژی آلمان،گفت: با عزمی که آلمانی ها دارند مسایل بانک و بیمه میان دو کشور تا سه ماه آینده بازنگری و حل و فصل خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ولی الله سیف پس از مذاکرات فشرده با زیگمار گابریل افزود: در این مذاکرات برای حل مسایل بانک و بیمه با هدف افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور به صورت مشروح بحث و قرار شد علاوه بر مبادله هیات های کارشناسی؛ کمیته دائمی مشترک برای کمک به ایجاد ارتباطات کارگزاری بانکی تشکیل شود.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به همراهی هیاتی از صاحبان صنایع و فعالان اقتصادی آلمانی در دیدار معاون صدر اعظم آلمان ، ادامه داد : هدف آلمان بازگشت سطح روابط اقتصادی به حجم روابط اقتصادی قبل از تحریم هاست.
سیف افزود : یکی از موضوعات مورد علاقه حل مسایل مربوط به شرکت هرتمز بود که نقش جدی در صدور بیمه نامه تجاری میان ایران و آلمان دارد .
وی با اشاره به بلاتکلیفی برخی حساب های مالی میان ایران و آلمان گفت: در همکاری های مالی دو کشور مطالبات معوق وجود دارد که باید شفاف سازی شود .
رئیس کل بانک مرکزی گفت: با روحیه ای که از طرف آلمان مشاهده شد پیش بینی می شود که ارتباطات به سرعت تنظیم و به سطح گذشته بازگردد .
در این مذاکرات بیش از ۲۰ نفر از مدیران ارشد و نمایندگان شرکت های آلمانی ، معاون صدراعظم و وزیر اقتصاد و انرژی آلمان حضور داشتند .
زیگمار گابریل معاون صدر اعظم آلمان امروز با رئیس جمهور ، رئیس مجلس و وزرای صنعت ، معدن تجارت ؛ نیرو؛ نفت ؛ امور خارجه و رئیس کل بانک مرکزی دیدار و درباره گسترش همکاری ها بحث و تبادل نظر کرد .
۰۶:۵۳:۰۹ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، صبح امروز هیأتی متشکل از حدود ۲۰ تا ۳۰ نفر از مسئولان و مدیران شرکتهای برتر آلمانی به همراه معاون صدر اعظم آلمان در ساختمان شیشهای وزارت نیرو حاضر و با حمید چیتچیان وزیر نیرو دیدار کردند.
در دیدار هیأت بلندپایه آلمانی با وزیر نیرو پرفسور مجید سمیعی جراح و متخصص شناخته شده جهانی و ایرانی الاصل مقیم آلمان به عنوان چهره شناخته شده نیز حضور داشت.
پرفسور مجید سمیعی جراح و متخصص برجسته جهانی مغز و اعصاب با همکاری ایران یک بیمارستان پیشرفته جراحی مغز و اعصاب در تهران احداث میکند که درآینده یک پایگاه مهم علمی و جراحی مغز در جهان خواهد شد.
ساختمان این بیمارستان در حاشیه دریاچه خلیج فارس در پارک چیتگر تهران در حال احداث است که به شکل مغز انسان و به صورت کروی و زیبا طراحی شده است.
بر اساس اطلاعات سایت پرفسور سمیعی، پروفسور مجید سمیعی درتاریخ ۲۹ خرداد ۱۳۱۶ در شهر تهران و در خانواده ای فرهیخته چشم به جهان گشودند.
ایشان پس از اتمام تحصیلات دوره دبیرستان در ایران راهی کشور آلمان شدند و در دانشگاه ماینتز در رشته پزشکی مشغول به ادامه تحصیل گردیدند. نظر به موفقیتهای علمی ایشان در دوران تحصیلات پزشکی و کسب عالیترین نمرات ممکن در امتحانات پایان دوره پزشکی، جایزه ویژه وزارت علوم ایران برای برترین دانشجویان ایرانی مقیم اروپا به ایشان تعلق گرفت. پس از فراغت از تحصیل در رشته پزشکی و همچنین اتمام تحصیلات ثانوی در بیولوژی، ایشان تحصیلات تخصصی خود در رشته جراحی مغز و اعصاب را در دانشگاه ماینتزآغازنمودند و در سال ۱۹۷۰ موفق به دریافت مدرک بورد تخصصی این رشته از کشور آلمان شدند.
در آوریل ۱۹۷۰ و تنها در سن ۳۲ سالگی ایشان موفق به دریافت عنوان دانشیاری در رشته جراحی مغز و اعصاب گردیدند و فعالیت خویش را بعنوان معاون دپارتمان جراحی مغز و اعصاب دانشگاه ماینتز ادامه دادند. یکسال بعد و در سال ۱۹۷۱ ایشان موفق به دریافت عنوان استادی (پروفسور) در رشته جراحی مغز و اعصاب گردیدند. در این سال پیشنهاد عنوان استادی و ریاست دپارتمان رشته جراحی مغز و اعصاب دردانشگاه ملی ایران (دانشگاه شهید بهشتی کنونی) به ایشان داده شد. لیکن ایشان جهت ادامه فعالیت علمی خود در دانشگاه ماینتز از پذیرش این سمت مهم امتناع نمودند. در سال ۱۹۷۷ ایشان ریاست دپارتمان جراحی مغز و اعصاب در بیمارستان نورداشتات در هانوفر آلمان را پذیرفتند، سمتی که ایشان تا سال ۲۰۰۳ عهده دار آن بودند. پس از چندین پیشنهاد برای ریاست دپارتمان های جراحی مغز و اعصاب از طرف دانشگاههای لایدن هلند و ماینتز آلمان ، ایشان در نهایت سمت استادی جراحی مغز و اعصاب دانشگاه پزشکی هانوفر (MHH) را در سال ۱۹۸۸ پذیرفتند. از سال ۱۹۹۶ ایشان ریاست هر دو دپارتمان جراحی مغز و اعصاب در بیمارستان نورداشتات و دانشگاه پزشکی هانوفر را عهده دار شدند. در سال ۲۰۰۰ پروفسور سمیعی موسسه بین المللی علوم اعصاب را در هانوفر بنیان نهادند و ریاست آنرا برعهده گرفتند. در سال ۲۰۰۳ ایشان بازنشستگی خود از ریاست دپارتمانهای جراحی مغز اعصاب در بیمارستان نورد اشتات و دانشگاه پزشکی هانوفر را اعلام نموده و خود را وقف توسعه موسسه بین المللی علوم اعصاب نمودند. در سال ۲۰۰۴ پروفسور سمیعی همچنین ریاست موسسه بین المللی علوم اعصاب چین واقع در دانشگاه پزشکی پایتخت (Capital Medical University) در پکن را نیز تقبل نمودند. در سال ۲۰۱۰ ساخت موسسه بین المللی علوم اعصاب ایران در تهران برنامه ریزی و عملیات ساختمانی آن آغاز گردید. پروفسور مجید سمیعی بیانگذار و رئیس موسسه بین المللی علوم اعصاب ایران میباشند که در آینده نزدیک راه اندازی خواهد شد.
اهتمام پروفسور سمیعی به آموزش و پیشبرد رشته جراحی مغز و اعصاب یکی از جنبه های بسیارمهم و برجسته در فعالیتهای علمی ایشان می باشد. ایشان از آغاز فعالیتشان بعنوان پروفسور جراحی مغز و اعصاب، کوشش وتوجه ویژه ای به آموزش جراحان مغز و اعصاب درسراسر جهان داشتند. ایشان از سال ۱۹۷۱ دوره های منظم سالانه یا دوسالانه آموزش جراحی میکروسکوپی مغز و اعصاب (میکرونوروسرجری) را در دانشگاه ماینتز برگزار می نمودند. پروفسور مجید سمیعی همچنین در سال ۱۹۷۹ نخستین دوره آموزشی جراحی قاعده جمجمه در جهان را در هانوفر پایه گذاری نمودند. علاوه بر دوره های منظمی که ایشان در آلمان برگزار می نمودند، دوره های آموزشی مشابه دیگری نیز درسایر کشورها در سراسر جهان جهت ارتقای دانش جراحان مغز و اعصاب توسط ایشان پایه گذاری و برگزار گردید. در سال ۲۰۰۴ ایشان بعنوان رئیس موسسه بین المللی علوم اعصاب چین دوره بین المللی سالانه جراحی مغز و اعصاب بالینی را سازماندهی وبنیانگذاری نمودند. در سال ۲۰۰۴ سازمان تامین اجتماعی ایران ریاست دپارتمان جراحی مغز و اعصاب بیمارستان میلاد تهران را به پروفسور مجید سمیعی پیشنهاد نمودند.ازآن پس وبه رهبری ایشان، دوره های آموزشی منسجم و جامعی برای کارکنان دپارتمان برنامه ریزی و اجرا گردید که نتیجه آن تبدیل این دپارتمان به یکی از توسعه یافته ترین و پیشرفته ترین مراکز جراحی مغز واعصاب بوده است. از سال ۲۰۰۶ پروفسور سمیعی سمپوزیوم بین المللی جراحی مغز و اعصاب را بطور مستمردر تهران و به رهبری خود بنیاد نهادند.
پروفسور مجید سمیعی ریاست و عضویت در گروه بنیانگذاری بسیاری از جوامع و موسسات بین المللی را بر عهده داشته اند. پروفسور سمیعی در طی دوران زندگی علمی خویش مقامهای علمی بسیاری را در قالب استادی افتخاری، دکترای افتخاری و استاد میهمان ازدانشگاههای سراسر جهان کسب نموده اند. ایشان همچنین سخنرانی های افتخاری و سخنرانی های یادبود بسیاری نیز ایراد نموده اند. ایشان عضویت افتخاری بسیاری از آکادمیهای ملی علوم پزشکی وهمچنین جوامع جراحی مغز و اعصاب ملی، بین المللی و قاره ای را دارا می باشند. ایشان تا کنون جوایز، افتخارات ومدالهای ارزشمند و گرانبهای ملی و بین المللی بسیاری را کسب کرده اند. ایشان میهمان افتخاری دربسیاری از گردهمایی های جراحی مغز و اعصاب بوده اند و به عنوان سخنران ویژه و مدعو، بیش از ۱۰۰۰ سخرانی در کنگره های بین المللی ایراد نموده اند.
پس از انتخاب پروفسور سمیعی به سمتهای ریاست درجامعه جراحی مغز و اعصاب آلمان، جامعه جراحی قاعده جمجمه آلمان، جامعه بین المللی جراحی قاعده جمجمه، گروه بین المللی مطالعات قاعده جمجمه و جامعه جراحی پلاستیک و ترمیمی آلمان، ایشان در سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۱ به سمت ریاست فدراسیون جهانی انجمنهای جراحی مغز و اعصاب (WFNS) انتخاب گردیدند. در سال ۱۹۹۸ ایشان بنیاد فدراسیون جهانی انجمنهای جراحی مغز و اعصاب (WFNS) را بنیان نهادند. پروفسور سمیعی از سال ۲۰۰۱ به عنوان رئیس افتخاری فدراسیون جهانی انجمنهای جراحی مغز واعصاب (WFNS) و همچنین رئیس بنیاد این مجمع ایفای نقش نموده اند.
در سال ۲۰۱۱ فدراسیون جهانی انجمنهای جراحی مغز واعصا [Professor Madjid Samii] ب (WFNS) پروفسور سمیعی را بعنوان سفیراین فدراسیون درآفریقا منصوب نمود که بنیانگذاری پروژه بسیار مهم “آفریقا ۱۰۰” جهت ارتقای دانش جراحی مغز واعصاب در سراسر این قاره از ابتکارات ایشان در این سمت بوده است.
پروفسور سمیعی ادیتور، عضو گروه ویراستاری و ادیتورافتخاری بسیاری از مجلات پزشکی هستند. ایشان تا کنون ۱۷ کتاب در رشته جراحی مغز و اعصاب منتشر نموده اند. کارهای علمی ایشان همچنین در قالب بیش از ۵۰۰ مقاله علمی منتشر شده است.
یکی از مهمترین دستاوردهای مهم پروفسور سمیعی، آموزش بیش از ۱۰۰۰ جراح مغز و اعصاب از سراسر جهان می باشد که اغلب این جراحان در کشورهای خود دارای مراتب بالای علمی ، اجرایی و آموزشی هستند. در سال ۲۰۰۲ دوستان و شاگردان ایشان جامعه بین المللی جراحی مغز و اعصابی به نام “کنگره بین المللی جراحان مغز و اعصاب پروفسور مجید سمیعی (MASCIN)” را بنیان نهادند. این جامعه سپس به “جامعه بین المللی جراحان مغز و اعصاب پروفسور مجید سمیعی (MASSIN)” تغییر نام یافت.
در سال ۲۰۱۱ فدراسیون جهانی انجمنهای جراحی مغز واعصاب (WFNS) در اقدامی بیسابقه، مدال افتخار این فدراسیون به همراه جایزه ۱۰۰۰۰ یورویی خود که هر دو سال یکبار به برجسته ترین جراحان مغز و اعصاب از سراسر جهان اهدا خواهد شد را به افتخار پروفسور مجید سمیعی “مدال افتخار مجید سمیعی (Madjid Samii Medal of Honor)” نامگذاری نمود. نخستین جایزه و مدال افتخار مجید سمیعی در سال ۲۰۱۱ در کشور برزیل و همزما ن با برگزاری مجمع این فدراسیون به پروفسور Maurice Choux از کشور فرانسه و استاد دانشگاه مارسی اهدا شد.
پروفسور مجید سمیعی در سال ۱۹۶۱ با مهشید سمیعی ازدواج نمودند و دارای دو فرزند می باشند. دختر ایشان امیره سمیعی در رشته اقتصاد تحصیل نمودند و پسر ایشان پروفسور امیر سمیعی ، پروفسور مشهور جراحی مغز و اعصاب و معاون مرکز جراحی مغز و اعصاب در مو
۰۶:۵۲:۴۰ ه گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، زیگمار گابریل ، قائم مقام صدر اعظم آلمان دیروز در راس یک هیئت بلندپایه اقتصادی و تجاری وارد ایران شد. وی امروز با بیژن زنگنه وزیر نفت دیدار کرد و در طول این سفر با وزرای نیرو و صنعت و نمایندگان اتاق بازرگانی دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
محمدحسن پیوندی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با بیان اینکه مذاکره بین مقامات ایران و آلمان در مورد جزئیات انجام نشد و بیشتر بحث حول محور پتانسیلها و ظرفیتها بود، اضافه کرد: من در ارائهای که در این مذاکره داشتم تأکید کردم که ایران امروز ایران ۱۵ سال پیش نیست و اینگونه نیست که امروز دانش فنی را به تنهایی بخواهیم.
وی با تاکید بر اینکه امروز ما در ساخت داخل پیشرفت زیادی کردهایم، افزود: آلمان از شرکای خوب ایران در تأمین فاینانس و تکنولوژی بود، اما ما امروز علاوه بر این دو حوزه تمایل داریم اکثر تجهیزات مورد نیاز نفتی در ایران و به صورت مشترک ساخته شود.
*دوست داریم روی تجهیزات نوشته شود ساخت ایران و آلمان
قائممقام مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی تصریح کرد: کارگاهها و صنایع ایران رشد زیادی کردهاند و حجم زیادی نیروی انسانی توانمند و امکانات سختافزاری در اختیار دارند و ما امروز دیگر دوست نداریم پشت دستگاهها نوشته شده باشد made in germany بلکه دوست داریم نوشته شود made in iran/germany که آقای وزیر هم بر این مطلب تأکید داشتند.
وی ادامه داد: قائم مقام صدراعظم آلمان در این زمینه چیزی نگفت و فقط بیان کرد که با توجه به سوابق همکاری گذشته ما اولین گروه عالیرتبهای هستیم که از اروپا به ایران آمدهایم و طبق سنت قدیمی که همواره همکاریهای مفصلی با ایران داشتهایم و مراودات قدیمی بازرگانان و مهندسان ایرانی و آلمانی، آماده همه نوع همکاری هستیم.
پیوندی تاکید کرد: زمینه برای همکاری ایران و آلمان در ساخت تجهیزات فراهم است و این امکان علاوه بر ما به نفع آلمانها هم هست چرا که قیمت تمامشده آنها کاهش مییابد.
وی افزود: وقتی مواد اولیه در کشور داشته باشیم و امکان ساخت هم وجود داشته باشد، دلیلی ندارد که این کار را انجام ندهیم.
*تامین مالی مهمترین حوزه همکاری ایران و آلمان در صنعت نفت
قائممقام مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی در ادامه اظهار داشت: آلمانها به طورکلی در بالادست صنعت نفت فعال نیستند اما فعالیت آنها در میاندست به خصوص در صنعت پتروشیمی و صنایع شیمیایی از قدیمالایام مشهور بوده است.
وی با بیان اینکه آلمانها شرکتهایی مانند شرکتهای انگلیسی و هلندی و فرانسوی ندارند که در بالادست نفت فعال باشند، ادامه داد: در روابط ایران و آلمان در حوزه نفت مهمترین مسئله تأمین منابع مالی برای پروندهها بوده است و ما هم در این مذاکرات به آلمانها گفتیم که طی ۱۰ سال آینده پتانسیل ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار جذب سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی برای رساندن ظرفیت تولید سالانه به ۱۷۰ میلیون تن وجود دارد.
وی در پاسخ به پرسشی در باره تمایل آلمان ها به سرمایهگذاری مستقیم در صنعت پتروشیمی ایران گفت: آلمانها فاینانس را هم سرمایهگذاری میدانند؛ سرمایهگذاری دو نوع است که یک نوع آن سرمایهگذاری مستقیم به صورت جوینت ونچر به صورت ۵۰ ـ ۵۰ است و نوع دیگر فاینانس و تأمین منابع مالی است که نوعی مشارکت غیرمستقیم محسوب میشود.
پیوندی تاکید کرد: در گذشته هم آلمانها در قالب بانکهایی مانند دویچه بانک و امثال آن بسیار فعالتر از سایر اروپاییها با ما تعامل داشتند.
*کیفیت کار آلمان با فرانسه و ایتالیا قابل مقایسه نیست
وی ادامه داد: حسن بزرگ دیگر آلمانها کیفیت کار آنهاست که با دیگر اروپاییها مانند ایتالیا و فرانسه قابل مقایسه نیست و در مورد کیفیت کوتاه نمیآیند.
قائم مقام مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی افزود: زمانی که بنده ۲۰ سال پیش در سال ۷۲ پتروشیمی اراک را راهاندازی میکردم، نماینده زیمنس به هیچ عنوان کوتاه نمیآمد که یک آنگستروم فاصله توربین با لوله تغذیهکننده آن تغییر کند.
وی اضافه کرد: علاوه بر کیفیت، آلمانها به انضباط بسیار بالا و تحویل به موقع پروژهها نیز شهرت دارند.
*مذاکره برای آزاد شدن تجهیزات بلوکه شده نفتی ایران در آلمان
پیوندی در ادامه گفت: الان حجم زیادی از تجهیزات ساختهشده نفتی ما در آلمان بلوکه شده است که صحبت کردیم تا هر چه زودتر این تجهیزات آزاد شود.
وی تصریح کرد: علاوه بر ما، خود آلمانیها هم از بلوکه شدن تجهیزات ما ضرر میکنند چون همه پول تجهیزات را دریافت نکردهاند و مثلاً با دریافت ۳۰ درصد از پول این تجهیزات را ساختهاند و بلوکه شده است.
قائممقام مدیر عامل شرکت ملی پتروشیمی افزود: روحیه آلمانیها مشابه ژاپنیها نیست و کار را تا انتها ادامه میدهند و تجهیزات را میسازند چنانکه مثلاً الان تعداد قابلتوجهی توربو کمپرسور سفارش ایران در جعبههای آماده در انبار شرکتهای آلمانی وجود دارد.
وی تاکید کرد: سفر این هیأت آلمانی سفر مهمی است چرا که در رأس آن قائم مقام خانم مرکل که همزمان وزیر اقتصاد و انرژی آلمان هم هست، قرار دارد.
به گزارش فارس، شرکتهای آلمانی سازنده تجهیزات نفتی به خصوص شرکت مشهور زیمنس قبل از اعمال تحریمها علیه ایران تعهدات گستردهای برای ساخت تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت ایران به خصوص در صنایع پالایش و پتروشیمی و همچنین پارس جنوبی داشتند که متاسفانه به این تعهدات مربوط به قبل از تحریم عمل نکردند و کشور از این محل دچار زیانهای قابل توجهی شد.
بر این اساس، شرکتهای آلمانی قبل از وضع تحریمها تعهداتی برای تامین تجهیزات و راهاندازی بعضی واحدهای مهم در پالایشگاههای آبادان، اراک، ستاره خلیجفارس، اصفهان و تبریز داشتند که به این تعهدات عمل نکردند و در بعضی موارد علیرغم آنکه تجهیزات قبل از وضع تحریمها به ایران تحویل داده شده بود کارشناسان این شرکتها از راهاندازی تجهیزات استنکاف کردند.
از دیگر موارد عمل نکردن آلمانیها به تعهدات پیش از تحریم میتوان به قراردادهای تامین کاتالیست و مواد ساخته شده از فلزات گرانبها که در صنعت نفت کاربرد دارد اشاره کرد.
۰۶:۴۹:۰۵ به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس ، یکی از کشورهایی که از توافق هسته ای ایران با گروه ۵+۱ بیشترین تأثیرات اقتصادی را خواهد پذیرفت ترکیه است.
این کشور از زمان اعمال تحریم ها تا کنون یکی از منابع اصلی تأمین کالاهای مورد نیاز ایران چه به صورت رسمی و چه به صورت تجارت در سایه بوده است.
به گزارش حریت، تأثیرات این توافق در چند بخش قابل بررسی است و توافق این پتانسیل را دارد تا بخش های مختلف اقتصاد ترکیه را به میزان قابل توجهی تحت تأثیر قرار دهد.
اولین بخش اقتصاد ترکیه که تحت تأثیر توافق قرار خواهد گرفت افزایش مبادلات این کشور با ایران است.
در حال حاضر ایران دهمین وارد کننده کالاهای ترک به شمار می رود و این در حالی است که صادرات به ایران تا کنون محدودیت های قابل توجهی داشته است.
ترکیه در تلاش است تا سال ۲۰۲۳ صادرات خود به ایران را به ۵۰۰ میلیارد دلار افزایش دهد.
از جمله اهداف کوتاه مدت ترکیه، افزایش مبادلات تجاری با تهران به ۳۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ است که حدود دو برابر حجم مبادلات تهران – آنکارا در سال ۲۰۱۴ خواهد بود.
محصولات آرایشی و بهداشتی، محصولات پارچه و پوشاک، تجهیزات الکترونیکی، محصولات دارویی، پلاستیکی، و مبلمان ساخت ترکیه از جمله کالاهایی هستند که در توافق دو طرف دارای تعرفه گمرکی بوده و پیش بینی می شود با افزایش واردات از سوی ایران مواجه شوند.
از سوی دیگر حجم خصوصی سازی در ایران ۱۳۰ میلیارد دلار ارزیابی شده است و پیش بینی می شود شرکت های غربی، روس و چینی نقش فعالی در این بخش ایفا کنند.
به نظر می رسد شرکت های ترک نظیر شرکت نفتی بزرگ تورپاس این کشور نیز در حال آماده سازی خود برای ورود به این بخش از ایران هستند.
همه این مسائل در حالی است که اقتصاد ترکیه در حال طی کردن روند نزولی است و باز شدن این فرصت ها می تواند برای آنکارا امید بخش باشد.
بخش انرژی ترکیه یکی دیگر از بخش هایی است که بیشترین تأثیرپذیری را از توافق خواهد داشت.
ایران با صادرات سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز به ترکیه پس از روسیه، دومین تأمین کننده انرژی مورد نیاز ترکیه محسوب می شود.
ایران از سوی دیگر ۳۰ درصد از نفت مورد نیاز ترکیه را نیز به این کشور صادر می کند.
از یک سو این دیدگاه وجود دارد که با این توافق هزینه تأمین حامل های انرژی در این کشور کاهش یافته که به بهبود اقتصاد و کاهش کسری بودجه آن خواهد انجامید.
از سوی دیگر افزایش واردات انرژی از ایران شرکت های ترک را به سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران نزدیک تر خواهد کرد.
لغو تحریم های انرژی ایران می تواند به تغییرات عمده ای در ساختار انرژی ترکیه منجر شود.
با باز شدن راه افزایش واردات انرژی از ایران برای ترکیه، ماه عسل کردستان عراق که در سایه تحریم ها به یکی از اصلی ترین تأمین کنندگان نفت ترکیه تبدیل شده بود به پایان خود نزدیک خواهد شد.
از سوی دیگر به دلیل نزدیکی جغرافیایی ایران به ترکیه، تغییر جهت شرکت های ترک از روسیه به ایران برای تأمین گاز نیز می تواند به ضرر روسیه تمام شود.
ترکیه در حال ساخت یک خط لوله انتقال گاز به سوی اروپاست که تا سال ۲۰۱۸ تکمیل خواهد شد و این احتمال وجود دارد که ایران گاز خود را از این طریق به اروپا صادر کند.
یکی دیگر از مهمترین تأثیرات توافق، پایان یافتن تجارت سایه ای ترکیه با ایران خواهد بود.
تا پیش از لغو تحریم ها، اقتصاد ترکیه با فشارهایی از سوی غرب برای رعایت محدودیت های تحریم های اعمال شده مواجه بود.
لغو تحریم ها می تواند اقتصاد این کشور را از این فشارها خلاص کند به گونه ای که تعدادی از بانک ها و بنگاه های اقتصادی این کشور نظیر هالک بنک و زیرات را از زیر ذره بین خارج خواهد کرد.
۰۶:۴۸:۴۷ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه پیشنهادی آمریکا در خصوص جمعبندی مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ را به اتفاق آراء تصویب کرد.
تمامی ۱۵ عضو این شورا به این قطعنامه رأی مثبت دادند.
در پی جمعبندی مذاکرات هستهای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ در شهر وین اتریش، شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامهای را تصویب کرده که بر اساس آن برجام مورد تایید قرار گرفته است. قطعنامههای پیشین شورای امنیت علیه ایران در قطعنامه جدید بهصورت مشروط لغو شده اما با مکانیزم نسبتا سادهای قابلیت بازگشت دارد.
تائید توافق بر اساس قطعنامهای صورت میگیرد که در آن جزئیات مهمی در مورد مسئله ساز و کار بازگشت تحریمها (موسوم به مکانیزم ماشه)، تحریمهای تسلیحاتی و همچنین روند حل اختلاف تشریح شده است.
خبرگزاری فارس پیش از این و در روز پنج شنبه ترجمه متن کامل پیش نویس این قطعنامه را منتشر کرده بود.
طی چند روز گذشته مواردی از این قطعنامه انتقادهایی جدی را در میان محافل سیاسی و رسمی ایران برانگیخته است. بندهای ۱۱ و ۱۲ این پیشنویس که به مکانیزم ماشه مربوط میشد، اصلیترین کانون این انتقادات بود.
۰۶:۴۷:۳۵ به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان امشب (دوشنبه) در برنامه گفت وگوی ویژه خبری به تشریح روند برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) تا صدور قطعنامه شورای امنیت پرداخت.
عراقچی گفت که ظریف سه شنبه در جلسه علنی مجلس حضور خواهد یافت.
وی با اشاره به روز توافق گفت: در روز توافق اتحادیه اروپا مصوبه دیگری در شورای وزیران اتحادیه صادر خواهد کرد و تحریمهای یکجانبه را لغو خواهد کرد. در روز توافق دولت آمریکا اجرای تحریم های کنگره را متوقف خواهد کرد.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: چهار تا شش ماه طول خواهد کشید که تحریم های اقتصادی رسما برداشته شود.
عراقچی با اشاره به تصویب برجام توسط شورای امنیت سازمان ملل گفت: این یک دستاورد بسیار بزرگی است که شورای امنیت در اولین گام برجام را تایید می کند که متضمن غنی سازی توسط ایران است. به همان دلیلی که شورای امنیت، ایران را تحت فصل هفت منشور برده بود الان همان شورای امنیت قطعنامه ای را تصویب و برنامه غنی سازی ما را می پذیرد که ادامه یابد. امروز شورای امنیت برای اولین بار غنی سازی یک کشور در حال توسعه را پذیرفت.
وی ادامه داد: ایران با دست پر از فصل هفت منشور خارج می شود و این نشانگر عزت و اقتدار ایران است.
معاون وزیر خارجه خاطرنشان کرد: بعد از ۱۰ سال موضوع پرونده هسته ای ایران در شورای امنیت خود به خود مختومه خواهد شد.
عراقچی گفت: در قطعنامه جدید ممنوعیت های تسلیحاتی به محدودیت تبدیل می شود.
معاون وزیر خارجه در ادامه سخنان خود تصریح کرد: بین قطعنامه و توافق اختلاف وجود دارد و نقض توافق نقض قطعنامه به حساب نمی آید. در بیانیه ای که امروز صادر کردیم تأکید شد که اگر مفاد قطعنامه لغو شود نقض قطعنامه است نه توافق.
وی تصریح کرد: ما درباره مسائل امنیتی و دفاعی خود حاضر به مذاکره هم نیستیم چه برسد به مصالحه.
عراقچی گفت: در مذاکره به آنها گفتیم به هر کس و هر جا لازم باشد اسلحه خواهیم داد و از هر جا بخواهیم اسلحه خواهیم گرفت و این را در مذاکره روشن کردیم. در هیچ کجای توافق اشاره ای به بحث تسلیحاتی و موشکی نمی بینید. حتی ذکر شده که مفاد برجام و قطعنامه دو چیز جداست.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: اگر در رابطه با حفظ امنیت ملی خود صلاح بدانیم هر کاری لازم بدانیم انجام خواهیم داد.
وی افزود: ما برای حفظ و گسترش توانایی های دفاعی خود و حفظ استقلال و حاکمیت خود و کمک به متحدان منطقه ای خود برای مبارزه با تروریسم هر چه لازم بدانیم انجام خواهیم داد.
عراقچی خاطرنشان کرد: در بیانیه امروز وزارت خارجه آمده است موشک های ما برای حمل سلاح های کشتار جمعی طراحی نشده است و از مقوله قطعنامه جدا هستند.
وی تصریح کرد: امنیت ملی و دفاع ما اولویت بر همه چیز دارد.
عراقچی درباره بازگشت پذیری گفت: بازگشت پذیری یک امر متقابل و بدیهی است. اگر طرف مقابل ما در لغو تحریم ها و تعهداتی که پذیرفته کوتاهی کرده و نقض کند، برای ما بازگشت پذیری هست و ما به شرایط قبل از توافق برمی گردیم و برعکس.
معاون وزیر خارجه افزود: وقتی شاکله تحریم فروریخت دوباره گذاشتن تحریم های سر جایش و شکل گرفتن ساختار تحریم کار آسانی نیست.
وی گفت: برخی از قسمت هایمان برگشت پذیری خیلی سریع است. ظرفیت غنی سازی در فردو خیلی سریع است، رآکتور اراک یک مقدار زمان بیشتری می برد. آنها می دانند که اگر ایران اراده کند به وضعیت سابق برگردد چگونه عمل خواهد کرد.
عراقچی ادامه داد: اگر شورای امنیت دوباره بخواهد قطعنامه صادر کند و تحریم ها را اعمال کند نیاز به اجماع پنج عضو دائم دارد.
وی درباره مکانیسم ماشه گفت: این مکانیسم حداقل ۶۰ روز طول می کشد.
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت خارجه عنوان کرد: توافقی که به دست آمده نتیجه چند عامل است از جمله مقاومت مردم ایران در برابر فشارها و تحریم ها و همچنین سربازان، نظامیان، ارتش و سپاه ما که دشمن را از تهدید نظامی ناامید کردند و همچنین رهبری داهیانه و حکیمانه مقام معظم رهبری و هدایت رئیس جمهور که در ۲ سال گذشته مذاکرات را مدیریت کردند و کار به سرانجام رسید.
عراقچی ادامه داد: من ایرادات را نفی نمی کنم، زیرا توافقی است که متوازن و بده و بستان است. اینگونه نیست که ما به صد در صد خواسته هایمان رسیده باشیم و صد در صد هم به نفع طرف مقابل نیست. ولی به خواسته های اصلی، چارچوبها و خطوط قرمزمان رسیدیم.
وی گفت: در نبرد اراده ها ما پیروز شدیم و حرف ما به کرسی نشست.
معاون وزیر خارجه با اشاره به خاطره ای از روسای تیم های مذاکراتی مبنی بر اینکه ایرانی ها واقعا نابغه هستند و از شورای امنیت سازمان ملل چراغ سبز و مجوز برای غنی سازی خود پذیرفتند و ما به ازای آن تحریم هایشان را برداشتند، گفت: خط قرمزهای مقام معظم رهبری همه رعایت شده است. هیچ خدشه ای به برنامه موشکی و تسلیحاتی ما وارد نشده است.
عراقچی اضافه کرد: تحریم ها در صورتی برمی گردد که ما توافق را نقض کنیم.
وی گفت: امکان بردن مجدد ایران تحت فصل هفتم منشور به لحاظ تئوری هست ولی عملی نه.
معاون وزیر خارجه همچنین تصریح کرد: امنیت و ثبات خودمان را خودمان تامین می کنیم.
عراقچی از همه محققان و کارشناسان و تحلیلگران خواست که تصویر کلان را ببینند.
معاون وزیر خارجه در خصوص راستی آزمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: در توافق نقش برجسته ای به آژانس داده شده و این طبیعی است برای اینکه در ارزیابی نسبت به برنامه هسته ای کشورها، قاضی و داور آژانس است. ممکن است این قاضی به عدالت برخورد نکند ولی ما هیچ جایگزین دیگری نداریم.
وی ادامه داد: آنچه تلاش کردیم در توافق صورت گیرد این است که در قضاوت نسبت به عملکرد ایران در راستای برجام، قضاوت های آژانس هیچ وقت کیفی نخواهد بود بلکه کمی خواهد بود.
عراقچی اضافه کرد: اگر آژانس یا طرف مقابل دبه در آورده و تعهداتشان را نقض کنند، بازگشت ما به شرایط قبلی ممکن است.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: روال قانونی تصویب توافق در ایران باید طی شود. اینکه این روال چگونه خواهد بود بنده اطلاعی ندارم. طبق مصوبه مجلس توافق را به مجلس ارائه می دهیم برای ارزیابی که این کار فردا (سه شنبه) در جلسه علنی مجلس توسط آقای ظریف ارائه خواهد شد و بقیه با مجلس است که چه روالی را طی کند. این روال باید صورت گیرد و تصویب شود.
وی درباره عبارات لغو، تعلیق و توقف گفت: ما در توافق و قطعنامه کلمه تعلیق نداریم. آنچه داریم لغو است و توقف.
عراقچی عنوان کرد: هر زمان کنگره تحریم خود را لغو کرد ما پروتکل الحاقی را به مجلس می فرستیم که اگر مجلس خواست تصویب کند و در طول این مدت پروتکل الحاقی را داوطلبانه اجرا می کنیم.
وی درباره پی ام دی (ابعاد احتمالی نظامی) نیز گفت: بیش از ۱۰ سال است این موضوعات وجود دارد و ما و آژانس تلاش کردیم در این مدت این موضوع را حل کنیم. در ۲ سال گذشته برای حل این راه حل هایی را پیدا کردیم. آنها گفتند یکسری دسترسی ها را به آژانس به افراد و محل ها بدهید که این راه حل پیشنهادی در تهران قابل قبول نشد و مذاکرات در این زمینه ادامه یافت. چارچوبی دو سال پیش بین ایران و آژانس صورت گرفت که قرار شد احیا شود.
معاون وزیر خارجه اضافه کرد: الان برای اینکه کار تسریع شود با آژانس گفته ایم حاضریم ۱۱ پرونده ای که هست را روی میز بگذاریم و با هم بررسی کنیم. بازدید و بازرسی از امکان نظامی حتی به صورت دسترسی های مدیریت شده قرار نیست باشد. ما از اماکن نظامی خود مطمئن هستیم. ظرف چند ماه آینده می توان پی ام دی را فیصله داد.
عراقچی از همه مردم که یار و یاور مذاکره کنندگان بودند قدردانی کرد.
وی گفت: آنچه به ما روحیه می داد دعاهای مردم و اظهارات مقام معظم رهبری بود که در عرصه های این کارزار به ما روحیه و انرژی می داد. زبان قاصر است که بتواند تشکر کند که ایشان چنین القابی درباره ما به کار بردند. حمایت های ایشان بزرگترین روحیه بخش ما بوده و خاضعانه از ایشان تشکر می کنم.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: اطمینان دارم اگر همین مسیری که طی کردیم همراهی و مقاومت و صبوری مردم و همراهی مسئولان و ایستادگی ارتش و سپاه و انسجام ملی همه وجود داشته باشد مسیر که قطعا آسان نخواهد بود، طی خواهد شد.
۰۶:۳۸:۳۶ سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد ضمن تأیید دریافت نامه ۱+۵ و اتحادیه اروپا برای ۱۵ ساله شدن دوره بازگشت فوری تحریمهای ایران، گفت که این درخواست در روزهای آینده بررسی خواهد شد.
۰۶:۳۸:۲۰ به امید تغییر روند و و روند مثبت و بهتر شدن بازار
۰۶:۳۷:۳۰ امیدواریم پس از تصویب قطعنامه خبرهای بهتری را داشته باشیم
۰۶:۳۷:۱۹ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی