۱۷:۱۷:۴۹ این منبع فرانسوی تاکید کرد: «امشب مذاکرات سخت و تعیین کننده ای در وین برگزار خواهد شد که عملا نتیجه نهایی مذاکرات را روشن خواهد کرد.»
خبرگزاری مهر ـ گروه بین الملل: یک منبع آگاه فرانسوی حاضر در محل مذاکرات هسته ای اعلام کرد: «دیپلمات های فرانسوی خود را برای یک ماراتن دیپلماتیک سخت و نفس گیر در هتل کوبورگ طی چند شب آینده آماده می کنند.»
این منبع آگاه در گفت و گو با خبرنگار اعزامی مهر به وین تاکید کرد: «امشب قرار است تیم مذاکره کننده هسته ای فرانسه از ساعت ۹:۴۵ دیدارهای دیپلماتیک خود را در هتل کوبورگ از سر بگیرد.»
وی افزود: «دیپلمات های فرانسوی اعلام کرده اند که امشب تا صبح بیدار خواهند ماند تا در خصوص نقاط اختلافی باقی مانده به بحث و گفت و گو بپردازند.»
این منبع فرانسوی تاکید کرد: «امشب مذاکرات سخت و تعیین کننده ای در وین برگزار خواهد شد که عملا نتیجه نهایی مذاکرات را روشن خواهد کرد.»
لازم به ذکر است که لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه امشب وارد وین خواهد شد تا به همراه تیم کارشناسی و معاونان خود با تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان و دیگر اعضای ۱+۵ دیدار کند
۱۷:۱۷:۴۲ خبرگزاری تسنیم: وزیر امور خارجه آلمان مسئله نظارت بر تعهدات ایران و جدول زمانی برای لغو تحریمها را همچنان از موضوعات مورد اختلاف در مذاکرات دانسته و تاکید کرد که ما به دنبال هر توافقی نیستیم.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، “فرانک والتر اشتاین مایر” وزیر امور خارجه آلمان در گفتگو با شبکه “آ ار دی” آلمان با اشاره به تمدید مذاکرات هسته ای ایران تا روز جمعه اظهار داشت که مسائل اصلی، نظارت و کنترل بر تعهدات ایران و جدول زمانی برای لغو تحریم ها است. ما با دقت و تا حرف آخر مذاکره می کنیم.
وزیر امور خارجه آلمان تمدید مجدد مذاکرات را با توجه به اهمیت مسئله و خطر درگیری با ایران توجیه کرده و آن را ضروری دانسته و گفت: ما باید با بالاترین دقت و تا حرف و کلمه آخر و تا پایان مذاکره کنیم. مسئله دستیابی به هر گونه توافقی مطرح نیست؛ بلکه هدف دستیابی به توافقی است که امنیت در خاورمیانه و همچنین اسرائیل را افزایش دهد. اسرائیل و همسایگان عرب آن با دقت بالا به این مسئله توجه دارند که در پایان چه موضوعاتی در توافق نهایی خواهد آمد.
وزیر خارجه آلمان در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما در بسیاری مسائل فنی در روزهای گذشته پیشرفت هایی داشتیم. اما هنوز باید توافق روی امکان نظارت و کنترل بر تعهدات ایران انجام شود.
وی مدعی شد که ایران اعتماد بین طرفین را نابود کرده است و باید شرایط برای بازسازی این اعتماد ایجاد شود.
اشتاین مایر همچنین جدول زمانی برای لغو تحریم های تصویب شده علیه ایران و اینکه چه زمانی این تحریم ها باید برداشته شود را از دیگر موضوعات مورد اختلافی که همچنان وجود دارد دانست
۱۷:۱۲:۱۷ شبکه المیادین گزارش داد: هیئت مذاکره کننده ایران در وین، جدیدترین تلاش آمریکاییها برای باج گرفتن را رد کرد.
۱۶:۵۵:۴۷ تغییر برنامه سفر رییس جمهور برای شرکت در اجلاس بریکس؛
اسماعیلی: دکتر روحانی عصر امروز به روسیه سفر می کند
رییس جمهوری اسلامی ایران عصر چهارشنبه و به دعوت رسمی ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاریهای بریکس به روسیه سفر می کند.
معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهور ضمن اعلام این خبر گفت : عزیمت دکتر روحانی از صبح پنجشنبه به عصر امروز چهارشنبه تغییر یافته است. این سفر دو روزه خواهد بود و برای ریاست محترم جمهوری برنامه ای فشرده ای پیش بینی شده است.
پرویز اسماعیلی افزود: حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهور در اجلاس سازمان همکاریهای بریکس به عنوان میهمان اختصاصی حضور و سخنرانی خواهد داشت.
وی ادامه داد: دیدار و گفتگوی دو جانبه با تعدادی از سران کشورهای عضو اجلاس شانگهای و بریکس نیز از دیگر برنامه های رییس جمهور در سفر به روسیه است.
معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهور افزود: سازمان همکاریهای بریکس شامل کشورهای روسیه، هند، چین،آفریقای جنوبی و برزیل است.
شهر اوفا در روسیه روزهای پنج شنبه و جمعه ۱۸ و ۱۹ تیر ماه جاری میزبان سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای، بریکس و اوراسیا است.
۱۶:۵۵:۴۳ فوری:
هنگامی که ظریف و کری نشستی خصوصی داشتند.ساکنان کوبورگ می گویند صدای فریاد دو طرف بقدری بلند بوده که به وضوح حرف ها در اتاقای دیگر شنیده میشد
۱۶:۵۲:۱۸ منابع روس: لاوروف پنج شنبه و جمعه به وین برنمیگردد
برخی منابع روسی خبر دادهاند که سرگئی لاوروف وزیر خارجه این کشور تا روز جمعه به وین سفر نخواهد کرد.
۱۶:۴۹:۳۰ مهر نیز گزارش داد: دوشنبه شب گذشته، مذاکرات فشرده و چالش برانگیزی میان ایران و اعضای ۱+۵ پای میز مذاکرات وجود داشته است. در این جلسه، تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا ضمن تهدید خواندن توان موشکی ایران برای ثبات خاورمیانه، با لحنی تهدید آمیز از ایران خواسته است تا به خواسته های دقیق واشنگتن در قبال تحریم تسلیحاتی و توان موشکی خود تن دهد.»
یک دیپلمات روس در تشریح واکنش محمد جواد ظریف به این رویکرد و رفتار طرف آمریکایی ادامه داد: «وزیر امور خارجه ایران در واکنش به تهدید علنی طرف آمریکایی، با لحنی قاطعانه و فریادی بلند خطاب به تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا تمام مشکلات موجود در منطقه را متاثر از رفتار آنها و حمایت مالی و تسلیحاتی غرب از تروریست ها عنوان کرده و به آنها می گوید شما اساسا در موقعیت و جایگاهی قرار ندارید که برای توان موشکی کشور ما تعیین تکلیف کنید.»
این منبع مطلع روسی ادامه داد: «پس از این واکنش قاطع ظریف، خانم موگرینی وارد بحث شده و ایران را تهدید به ترک مذاکرات می کند که وزیر خارجه ایران عقب ننشسته و با قاطعیت خطاب به غربی ها می گوید: یادتان باشد هیچ گاه یک ایرانی را تهدید نکنید. »
وی در پایان گفت: «این موضع گیری قاطعانه محمد جواد ظریف با استقبال سرگی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه مواجه شد و او در پی این جمله ظریف بلافاصله گفت: همچنین یک روس را»!
۱۴:۴۵:۵۵ نشست صالحی و مونیز به مدت یک ساعت از ساعت ۱۱ تا ۱۲ برگزار شد.
۱۴:۴۵:۳۴ امروز در محل مذاکرات روز آرامی است. با رفتن بیشتر وزرا، امروز بیشتر به ملاقات هیاتهای ایران و آمریکا در سطح معاونان و کارشناسان خواهد گذشت
۱۴:۳۳:۱۵ ادعای المانیتور: ممنوعیت صادرات سلاح به ایران لغو نمی شود
۱۴:۳۲:۴۱ جدال سخت کاخ سفید و کنگره پس از توافق با ایران
گاردین نوشت، واشنگتن هم اکنون در حال آماده کردن خود برای ورود به مبارزهای با کنگره بر سر توافق با ایران است که برخی معتقدند افزایش مدت ۳۰ روزه بازبینی کنگره نمیتواند تاثیرات منفی بر توافق هستهای داشته باشد.
۱۴:۳۲:۲۷ به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس، از دقایقی پیش نشست عراقچی و روانچی معاونان وزیر خارجه کشورمان با وندی شرمن همتای آمریکایی و رابرت مالی مدیر میز ایران، عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس، عضو ارشد شورای امنیت ملی آمریکا و دستیار اوباما در جریان است.
همچنین به موازات آن، نشستهای کارشناسی در حال جریان است.
۱۴:۳۰:۴۲ بروجردی: احتمال توافق هستهای بین ایران با ۱+۵ افزایش یافته است
۱۴:۳۰:۱۲ فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روی بالکن هتل کوبورگ
۱۴:۲۹:۱۲ رفسنجانی: تابوی مذاکره با آمریکا شکسته شده/بازگشایی سفارت آمریکا در تهران، غیرممکن نیست
۱۴:۲۸:۴۳ تلآویو:
شرمن ۱۲ روز است ما در جریان مذاکرات با ایران قرار نداده است
۱۴:۲۸:۰۳ روزنامه وال استریت ژورنال بهزعم خود ۵ موضوع مهم را که هنوز نامشخص باقی مانده مطرح کرد.
?موضوع اول: آیا مذاکرات هستهای پس از ۷ جولای نیز میتواند ادامه یابد؟ آری. امروز سهشنبه (۷ جولای) ضرب الاجل تمدید شده است، مقامات ایرانی میگویند عجلهای ندارند. مذاکرات احتمالاً ادامه یابد اما آمریکا و شرکایش خواستار رسیدن به توافقی قبل از ۹ جولای هستند، تاریخی که کنگره اعلام کرده طی ۳۰ روز توافق را بازبینی خواهد کرد. پس از ۹ جولای کنگره دو ماه فرصت بازبینی دارد که جدول زمانی رفع تحریمها را به تأخیر میاندازد و زمان بیشتری به مخالفان میدهد تا تحرکات خود را آغاز کنند.
?موضوع دوم: میزان دسترسی بازرسان به تأسیسات ایران است. این موضوع از مشکلترین مسائل است. ایران با اجرای پروتکل الحاقی که دسترسیهای بیشتری را ممکن میکند موافقت کرده، اما بهشدت با دسترسی بازرسان به تأسیسات نظامی مخالفت کرده است. یک موضوع واضح است که درخواست جمهوریخواهان برای دسترسی در هر زمان و از هر مکانی امکان پذیر نیست.
?موضوع سوم: درباره فعالیتهای گذشته ایران است. یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که پیشبینی میکند تا پایان سال میلادی جاری گزارشی در این باره ارائه کند. گروه ۱+۵ خواستار دسترسی به فهرستی از افراد، مکانها و دانشمندان در این زمینه هستند. با این حال مقامات آمریکایی گفتهاند که بهدنبال اعتراف گیری از ایران نیستند. به نظر میرسد ارزیابی کاملی از فعالیتهای گذشته ایران به آینده موکول خواهد شد و گروه ۱+۵ ایران را مجبور به علنی کردن فعالیتهایش نمیکند.
?موضوع چهارم: آیا تحریم تسلیحاتی سازمان ملل رفع میشود؟ روز دوشنبه یک مقام ارشد ایرانی گفت که تهران خواستار رفع این تحریم در توافق نهایی است. پیش از این، مقامات غربی گفته بودند که تحریم تسلیحاتی ایران باید برای مدتی پابرجا بماند. به نظر میرسد کشورهای ۱+۵ در این زمینه اختلاف دارند. روسیه پیش از این فروش موشک به ایران را با فرض توافق در دستور کار قرار داده است.
?موضوع پنجم: ایران با چهسرعتی قادر خواهد بود برنامه هستهای خود را توسعه دهد؟ محدودیتها بر ایران در بازه یک دهه اول تقریباً واضح است، اما بین سالهای دهم تا پانزدهم، قطعیت کمتری وجود دارد. موضوع حساس این است که در توافق، محدودیتهای دقیق ایران در زمینه تحقیقات هستهای کدام هستند. برخی مقامات غربی هفته جاری گفتند تا سال پانزدهم توافق نمیخواهند ایران کمتر از ۶ ماه زمان برای تولید مواد لازم برای یک بمب در اختیار داشته باشد.
۱۴:۲۷:۴۷ خبرگزاری صدا و سیما: روزنامه گاردین نوشت اختلافات میان روسیه، چین و غرب بر سر لغو تحریم های تسلیحاتی ایران موجب عقب کشیده شدن زمان ضرب الاجل شد اما دیپلماتها مطمئن هستند توافق حاصل خواهد شد.
این روزنامه انگلیسی امروز در پایگاه اینترنتی خود در مقاله ای به قلم جولیان بورگر نوشت مذاکرات هسته ای در وین به علت اختلافات در مورد لغو تحریم های تسلیحاتی ایران سه روز دیگر تمدید شد اما دیپلمات های غربی همچنان امیدوار هستند تا پایان هفته به توافق دست یابند.
دیپلمات ها تاکید کردند اختلافات میان ایران و شش قدرت جهانی حاضر در مذاکرات با گذشت هر ساعت در حال کاهش است و فقط چند موضوع مهم باقی مانده است.
فیلیپ هاموند، وزیر امور خارجه انگلیس گفت اراده آشکاری در هر دو طرف برای رسیدن به توافق وجود دارد.
اختلاف برانگیز ترین موضوع ظاهرا مسئله ادامه تحریم های تسلیحاتی و ممنوعیت های فن آوری هایی است که ممکن است برای ساخت موشک مورد استفاده قرار بگیرند و شورای امنیت سازمان ملل در سال های ۲۰۰۷ و ۲۰۱۰ آن را بر ضد ایران اعمال کرده است.
این مسئله بسیار حساس است زیرا میان شش کشور بزرگ جهان در مذاکرات با ایران اختلاف ایجاد کرده است. روسیه و چین خواستار پایان این تحریم هستند اما آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان همچنان بر ادامه این محدودیت ها پافشاری می کنند زیرا نگران هستند سلاح های بیشتری به خاورمیانه (غرب آسیا) سرازیر شود و به درگیری ها در این منطقه دامن بزند.
به هر حال، ماری هارف، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سه شنبه اعلام کرد توافقنامه موقت در مورد توقف برنامه هسته ای ایران تا روز جمعه تمدید شد.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز گفت ادامه مذاکرات به معنای تمدید رسمی ضرب الاجل نیست و مذاکره کنندگان تاکید دارند که گفتگوها باید به زودی به نتیجه برسد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه که سه شنبه عصر مذاکرات را ترک کرد به خبرنگاران گفت تحریم تسلیحاتی مهمترین موضوع باقیمانده است گرچه هشت یا نه موضوع دیگر هنوز حل نشده است.
وزیر امور خارجه انگلیس نیز گفت به لندن باز می گردد اما روز پنجشنبه به مذاکرات خواهد پیوست.
لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه نیز هنگام ترک وین گفت چهارشنبه شب باز خواهد گشت. وی گفت محدودیت های بلند مدت بر برنامه تحقیق و توسعه ایران، مکانیسم اعمال مجدد تحریم ها در صورت نقض توافقنامه از سوی ایران و شفافیت ایران در مورد ادعاهای مطرح شده در زمینه فعالیت های تسلیحات هسته ای این کشور در گذشته سه موضوع بسیار دشواری است که هنوز حل نشده اند.
علی واعظ، کارشناس ایران در گروه بین المللی بحران (International Crisis Group) گفت بن بست ایجاد شده در مورد تحریم تسلیحاتی ایران را می توان از چند راه حل کرد. وی افزود: «یک راه آغاز بررسی مجدد این تحریم است که ممکن است چند سال به طول بیانجامد، اما این راه برای ایرانی ها جذابیت ندارد زیرا یافتن معیارهای عینی برای لغو آن دشوار خواهد بود و این از نظر ایران به معنای باقی ماندن این تحریم به مدت نامحدود است.»
واعظ گفت: «راه دیگر تبدیل تحریم تسلیحاتی اجباری به یک تحریم غیر اجباری است به طوری که شورای امنیت از کشورها بخواهد با ایران تجارت تسلیحاتی نداشته باشند اما آن را ممنوع نکند.»
۱۴:۲۷:۴۰ به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، فرانک اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ARDTV آلمان همچنین تاکید کرد: علاوه بر باقی ماندن اختلافات در مورد مکانیزم بازرسیها و نیز موضوع سانتریفیوژها در مورد بازه زمانی برداشتن تحریمها پس از اینکه طرف ایرانی به تعهداتش عمل کرد، نیز اختلافاتی وجود دارد.
او افزود: هم اکنون موضوعات مهمی توسط هر دو طرف مورد بررسی است.
وزیر امور خارجه آلمان همچنین تصریح کرد: ما نمیخواهیم به هر نحوی که شده به یکسری توافقات کلی دست یابیم؛ بلکه خواستار دستیابی به توافقی هستیم که به صورت همزمان هم اختلافات چندین ساله با ایران را پایان دهد و هم امنیت خاورمیانه را تقویت کند؛ نه اینکه آن را تهدید کند.
ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ در تلاش هستند تا در توافقی جامع در مورد ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای تهران در ازای برداشته شدن تحریمهای اقتصادی غرب علیه ایران به نتیجه برسند.
۰۹:۰۳:۴۲ هاشمی : توافق هسته ای صورت می پذیرد/روابط بین الملل دچار تحول عمیق خواهد شد
۰۹:۰۲:۴۴ عراقچی: نمی شود توافقی داشت که در کنارش ساختار تحریم وجود داشته باشد/موارد اختلافی نیاز به تصمیم طرف مقابل دارد
۰۸:۵۹:۳۸ شبکه تلویزیونی العالم لحظاتی پیش در خبری فوری به نقل از عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران در وین اعلام کرد: نگارش پیش نویس توافق هسته ای میان ایران و گروه پنج به علاوه یک پایان یافته است.
وی گفت: هنوز برخی از موضوعات در متن توافق حل نشده است که به تصمیمات سیاسی نیازمند است.
عراقچی تاکید کرد: تحریم و توافق را نمی توان جمع کرد.
وی بیان داشت: از میزان اختلافات به شدت کاسته شده و به دو یا سه مورد رسیده است که از میان آنان درباره تحریم های تسلیحاتی است.
۰۸:۵۹:۱۴ قرار است باراک اوباما که بشدت برای دستیابی به توافق هسته ای تلاش می کند، امروز در واشینگتن با شماری از رهبران کنگره در باره توافق با ایران گفت و گو کند.
۰۸:۵۷:۵۴ مقام آمریکایی: پیشنویس قطعنامه شورای امنیت درباره ایران در حال تهیه است
۰۸:۵۷:۴۳ شبکه خبر:
عضو ارشد تیم مذاکره کننده:نگارش پیش نویس توافق هسته ای میان ایران و ۱+۵ پایان یافت
۰۸:۵۶:۵۸ وزیر خارجه چین: ۶ یا ۷ موضوع برای توافق نهایی باقی مانده است
وزیر خارجه چین در جمع خبرنگاران گفت که هنوز ۶ یا ۷ موضوع برای حل و فصل در مذاکرات هستهای باقی مانده است.
۰۸:۵۶:۱۳ تایید تیتر امروز اعتماد: عراقچی: متن اصلی توافق تقریبا کامل است .
۰۸:۵۵:۵۲ عراقچی: درباره بعضی تحریم ها مثل تحریم های تسلیحاتی اختلافات ادامه دارد.
۰۸:۵۴:۵۳ سخنگوی کاخ سفید:
توافق هستهای میتواند راه را برای روابط بهتر ایران و ایالات متحده هموار کند.
۰۸:۵۴:۴۲ هاموند: فردا شب همه وزیران به وین بازمی گردند
۰۸:۵۳:۱۷ وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی به همراه تیم مذاکره کننده هستهای در مراسم شب بیست و یکم ماه رمضان در مرکز اسلامی امام علی شهر وین شرکت کردند.
۰۸:۵۲:۴۶ به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران ظهر شنبه به منظور شرکت در مذاکرات جاری هستهای وارد وین محل برگزاری این مذاکرات شد. جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز جمعه شب وارد وین شده بود.
هشتمین دور رایزنیهای هستهای در راستای نگارش پیش نویس برنامه جامع اقدام مشترک از روز چهارشنبه ۲۷ خرداد ماه در سطح معاونان در شهر وین در جریان است.
هفت روز از مذاکرات هستهای در حالی گذشت که شاهد ۸ دور مذاکرات وزرای خارجه ایران و آمریکا و نیز مذاکرات دو جانبه ایران با طرفهای روسی، انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و نیز مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بودیم.
هشتمین روز مذاکرات با خود دهمین دور مذاکرات دو جانبه ایران و آمریکا، صالحی و مونیز و نیز مذاکرات ظریف و آمانو را به همراه داشت. آخرین دقایق این روز از مذاکرات با سخنان عراقچی همراه بود که در خصوص همزمانی برداشته شدن تحریمها و اقدامات ایران صحبتهایی انجام داد و اینکه این توافقنامه با تصویب شورای امنیت رنگ جدیتری به خود خواهد گرفت.
سفر آمانو به تهران از دیگر رویدادهای مهم این روزها بود. ظریف در پایان روز هفتم نیز در پیامی تصویری خطاب به ۱+۵ به آنها توصیه کرد دست از دشمنی بردارند و رویکردی معقول در پیش گیرند.
نهمین روز مذاکرات با دو دور مذاکرات ایران و آمریکا و نیز کنفرانس خبری کری به پایان رسید.
روز دهم مذاکرات شاهد دیدارهای ظریف با همتایان آمریکایی و روس همراه بود و نیز مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا. همچنین اولین نشست عمومی ایران و ۱+۵ نیز در ساعات پایانی روز دوشنبه برگزار شد.
در روز یازدهم که گویا سختترین روزهای مذاکرات بود طرفین سخن از تصمیم سیاسی راندند و یکدیگر را به گرفتن یک تصمیم سخت ترغیب میکردند. وزرای خارجه چین، فرانسه و روسیه وین را ترک کردند تا به پایتختهایشان برگردند اما طی روزهای آینده باز خواهند گشت زیرا مذاکرات تا روز جمعه تمدید شده است.
۰۸:۵۲:۲۶ به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری،حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی روز سهشنبه در ضیافت افطار با اساتید دانشگاهها با تسلیت ایام شهادت مولای متقیان امیرالمؤمنین حضرت علی (ع)،ائمه اطهار(ع)را بهترین استادان برای زندگی و علم و دانشآموزی معرفی کرد و گفت: مروری بر زندگی و سیره ائمه(ع) به خوبی به ما میآموزد که چگونه باید زندگی کنیم و چگونه باید علم را فراگرفته و دانش تولید کنیم.
رییس جمهوری اظهارداشت:رفتار امیرالمؤمنین(ع) در قبال قاتل خویش آن هم در حالی که فاصله اندکی با شهادت دارد، به ما درس زندگی میدهد و ایشان پس از رسول گرامی اسلام(ص) بزرگترین استاد، برای جامعه بشری هستند.
روحانی با بیان اینکه در تاریخ نظیر ندارد که کسی در آخرین لحظات زندگیاش به فرزندانش توصیه کند که با قاتل من به عدالت رفتار کنید، تاکید کرد: دانشگاهی که ما میخواهیم همین است؛ دانشگاه اعتدال که نه سیاست را کنار میگذارد و نه غرق در سیاست میشود و نه اخلاق را کنار میگذارد و نه به بهانه اخلاق مانع آزادی میشود. مسیر رسیدن به این دانشگاه را امیرالمؤمنین(ع) برای ما تعریف و تبیین کرده است.
رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی با تصریح به اینکه آرزوی ما پیروی از حضرت علی(ع) و شیعه ایشان بودن است، اظهار داشت: شما اساتید باید با قلم، بیان و تدریس ، حقایق را برای مردم بازگو کنید. بروز شرایط احساسی پس از هر انقلاب طبیعی است، اما امروز ۳۶ سال از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته و دیگر دوران احساسات سپری شده و باید واقعیات را تبیین کنیم تا جامعه ما بداند که در دنیا چه خبر است و چگونه باید با دنیا تعامل کنیم و مدارا کردن و ایجاد فضای آزاد عادلانه و رودرروی هم قرار نگرفتن را بیاموزیم.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با آرزوی موفقیت برای کشور و مردم در همه عرصهها تصریح کرد: امیدوارم در عرصه سخت مذاکرات هستهای نیز پیروز شویم. کسانی که امروز در مصاف هستهای ایستاده و مذاکره میکنند، تربیت شده همین دانشگاه هستند و از همان توان دانشگاهی خود برای به سرانجام مطلوب رسیدن مذاکرات استفاده میکنند.
روحانی خاطر نشان ساخت: روزی که مذاکرات به سرانجام مطلوب برسد، خواهید دید که فرزندان دلاور شما چگونه در این مصاف و در برابر قدرتهای جهان ایستاده و مذاکره کردند. خدا را گواه میگیرم که هر وقت متن لحظه به لحظه مذاکرات را دیدم به سهم خودم مغرور شده و مباهات کردم که چگونه فرزندان دلاور شما به خوبی از عزت و حقوق ملت دفاع کردند و پس از این نیز دفاع خواهند کرد تا خیرات و ثمرات آن نصیب ملت شود.
رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه دانشگاه نباید صرفا مرکز تولید کتاب و مقاله باشد، گفت: دانشگاه مطلوب دانشگاهی است که برای اداره مطلوب جامعه مدیر تربیت کند. دانشگاه باید کمک و حامی دولت در اداره کشور بوده و بتواند با کارآفرینی و تولید علمی که منتج به تولید ثروت و قدرت شود، نیازهای جامعه را برطرف کند.
رییس جمهوری افزود: امام علی(ع) به ما آموخت که چگونه زندگی اخلاقیتر و انسانیتر داشته باشیم و اگر قرار است، زندگی ما به سمت اخلاقیتر و انسانیتر شدن پیش برود، باید ببینیم که کدام دانش و علم است که ما را در رسیدن به این هدف یاری میکند.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه علم و رشد علمی که معیار آن صرفاً تولید و انتشار مقالات علمی باشد ما را در دستیابی به زندگی اخلاقیتر و انسانیتر یاری نمیکند، اظهار داشت: تولید کتاب و مقاله در دانشگاهها به عنوان مقدمه تولید علم ضروری است.
رییس جمهوری در ابتدای سخنان خود با تبیین عظمت، شایستگیها و مقام والای حضرت علی(ع) گفت: آن امام بزرگوار موجب فخر و افتخار همه شیعیان و پیروانش است. او بزرگترین استاد جامعه و درمانگر دردهای جامعه بشری بعد از پیامبر عظیمالشأن(ص) بود.
روحانی از جمله ویژگیهای حضرت علی(ع) را پیشتاز و داوطلب بودن ایشان در صحنههای مختلف جهاد، اخلاق، کمک به مظلومان و هدایت جامعه دانست و اظهار داشت: باید مسیر عدالت و اعتدال را که از جمله خصایص حضرت علی(ع) در همه عرصهها بود، انتخاب کرده و به کار گیریم.
پیش از سخنان رییس جمهوری دکتر محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به وجود ۱۴۹ دانشگاه در میان ۱۷۹۴ موسسه آموزش عالی در کشور گفت: امروز ۷۷۶ پژوهشگاه و پژوهشکده، ۳۶ پارک علمی فناوری، ۱۵۰ مرکز رشد علمی و ۱۵۰۰ شرکت دانش بنیان فعال در کشور داریم و ۴ هزار متقاضی تأسیس شرکتهای دانشبنیان نیز در کشور وجود دارند.
وی با اشاره به آمار ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار نفری دانشجویان کشور و بیش از ۷۰ هزار نفر اعضای هیأتهای علمی افزود: تعداد قابل توجهی از دانشگاههای بزرگ ما در میان ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان و ۱۰۰ دانشگاه برتر آسیا قرار دارند.
سیدحسن هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این جلسه با تجلیل از زحمات شبانهروزی تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان اظهار داشت: باید از شخص دکتر روحانی نیز در این زمینه تقدیر کنیم چرا که خود شاهد پیگیریهای بیوقفه و بیخوابیهای ایشان در پیگیری مباحث و مذاکرات هستهای بودهام .
وی افزود: امیدوارم هر چه سریعتر این مذاکرات به سرانجام مطلوب برسد چرا که تحریمهای گسترده هم در عرصه سلامت و هم در عرصه رشد علمی ما را تحت تأثیر قرار داده و با رفع این تحریمها و افزایش تعاملات و رفت و آمدهای علمی رشد علمی کشور نیز تسریع خواهد شد.
۰۸:۵۲:۰۳ به گزارش گروه مانیتورینگ بینالملل خبرگزاری فارس، «جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید امشب هم به میان خبرنگاران آمد و مواضع دولت ایالات متحده در قبال مسائل مختلف از جمله مذاکرات جاری هستهای میان ایران و ۱+۵ را با اصحاب رسانه در میان گذاشت.
ارنست ابتدا به مفاد توافق احتمالی پرداخت و برای چندمین بار گفت: «رئیسجمهور (اوباما) هر توافقی که نسبت به چارچوب مشخص شده در لوزان ناقص باشد را امضاء نخواهد کرد.»
وی برای تأکید بیشتر بر این موضع، به سخنان یکشنبه «جان کری» اشاره کرد و به نقل از وی گفت: «هیچگاه این مقدار به توافق نزدیک نبودهایم.» سخنگو افزود: «البته هنوز مذاکره کنندگان اختلافات مهمی با ایرانیان دارند و این فقط موضع آمریکا نیست بلکه دیگر شرکای ما در ۱+۵ هم بر این اعتقاداند.»
سخنگو به تمدیدهای روزانه و هفتگی مذاکرات هستهای اشاره کرد و ضمن مفید خواندن مذاکرات، آن را ادامه برنامه اقدام مشترک دانست.
سخنگو گفت که «مذاکرات ارزش ادامه دادن را دارند» و در خصوص ارزشهای برنامه اقدام مشترک هم گفت: «برنامه اقدام مشترک بود که توانست برنامه هستهای ایران را متوقف کند و حتی در برخی بخشها به عقب براند.»
در ادامه بحث به روابط ایران و آمریکا کشید. سخنگو ابتدا گفت که «بازداشت غیرعادلانه شهروندان ما در ایران، موضوعی آزاردهنده در روابط دو کشور است» ولی در ادامه به جنبههای روشنتر روابط احتمالی پرداخت و گفت: «توافق (هستهای) میتواند باعث بهبود روابط ایران و آمریکا شود.»
سخنگو سپس فوراً مواضع دهههای اخیر ایالاتمتحده در خصوص جمهوری اسلامی ایران را برای خبرنگاران یادآور شد و در موضع توجیه مقابله غرب با برنامه هستهای ایرانیان گفت: «اگر ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند، حمایت این کشور از تروریستها خطرناکتر میشود و حتی (ایران) میتواند تروریستها را به فنآوری اتمی تجهیز کند.»
ارنست امشب در خصوص مذاکرات و تیمهای مذاکرهکننده در وین هم سخن گفت؛ سخنگو با لحنی تهدیدآمیز گفت: «رئیسجمهور آمادگی دارد اگر اهدافمان تأمین نشود، تیم را از وین فرابخواند.»
۰۸:۵۱:۳۳ به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس به وین، سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه دقایقی قبل در گفتوگو با خبرنگاران حاضر در وین با بیان اینکه هیچ ضرب الاجلی مقدس نیست، گفت: آمادگی داریم تا هر زمانی لازم باشد برای ادامه مذاکرات در وین بمانیم، حتی اگر مذاکرات روز به روز تمدید شود.
وی با اشاره به جلساتی که در وین در حال برگزاری است، عنوان کرد: با توجه به کار سختی که هست، موضوعات به مرحلهای رسیده که از حساسیت بالایی برخوردار میباشد، ولی تلاش میکنیم اختلافات موجود کمتر شود و اگر مقدور باشد به یک توافق برسیم.
*طرف مقابل دلبستگی به تحریم را کنار بگذارند
معاون وزیر خارجه در پاسخ به این سؤال که مقامات آمریکایی اعلام کردهاند بر خلاف قطعنامههای ۱۹۲۹ و ۱۷۴۷ خرید و فروش سلاحهای متعارف جزو ممنوعیت کاری شماست؟ نیز گفت: اساس قطعنامههای شورای امنیت تحریم تسلیحاتی علیه ایران است. آنچه خواسته ما است این است که در پی این توافق باید موضوع تحریمها به طور کلی کنار گذاشته شود و طرفهای غربی و مقابل ما آمادگی داشته باشند دل خود را از تحریمها بکنند. نمیشود توافقی داشت که در کنارش نظام، رژیم و ساختار تحریم وجود داشته باشد، حتما باید این رویکرد عوض شود.
عراقچی ادامه داد: ما در خصوص تحریمهای اصلی که مورد نظر ما بوده که تحریمهای اقتصادی و مالی است، به یک توافق و جمع بندی رسیدیم و تحریمها در روز اول اجرایی شدن همه برداشته خواهد شد، ولی در مورد برخی از تحریمهای دیگر مثل تحریمهای تسلیحاتی اختلافات ادامه دارد و این تحریمی است که از نظر عملیاتی و اجرایی برای ما کمترین بهانه را دارد. تحریمی که بیشترین برکت را برای ما داشت، تحریمهای تسلیحاتی است که باعث شد صنعت دفاعی و ساخت تسلیحات ما رشد فوق العادهای داشته باشد.
وی گفت: موضوع تحریم تسلیحاتی فی نفسه موضوع مهمی نیست، ولی اینکه بخواهد تحریمی به عنوان تحریم در چارچوب تحریم و ساختار تحریم بماند باید عوض شود. اگر ۱+۵ توافق بخواهند باید رویکرد و نگاه خود را به تحریم عوض کنند. باید بحث دلبستگی به تحریم را کنار بگذارند.
عراقچی گفت: در این صورت است که میتوانیم به یک توافق برسیم.
معاون وزیر خارجه در خصوص اختلافات موجود بر سر راه حصول توافق نیز گفت: اختلافات اساسی و کلان شاید دو سه مورد بیشتر نباشد. در مرحله بعدی اختلافات دیگری است که از اهمیت کمتری برخوردار است شاید هفت الی ۱۰ تا مانده باشد. در برخی جزییات فنی و تکنیکی هنوز برخی اختلافاتی هست و پرانتزهایی است که مانده که اگر بشمارم نمیدانم چند تا بشود.
عضو ارشد تیم مذاکره کنند هستهای اضافه کرد: مهم این است که تعداد اختلافات کمتر و کمتر و انگشت شمار شده است. اینها بین وزرا در حال بحث است. البته اینکه کم و انگشت شمار شده و همچنان مانده است، نشانگر اهمیت آنهاست. اگر اهمیت کمی داشت زودتر از آن حل میشد.
عراقچی ادامه داد: موضوعاتی است که برای همه از اهمیت فوق العادهای برخوردار است، اعم از ما و آنها و اینکه چگونه به راهحل بینابینی رسید و هنوز بحثها ادامه دارد.
*متن اصلی توافق تقریبا کامل شده
معاون وزیر خارجه درباره نگارش متن توافق گفت: نگارش متن توافق توسط معاونان صورت میگیرد و وزرا خودشان وارد این کار نمیشوند.
عراقچی گفت: متون توافق آنقدری که مقدور بوده همه را تمام کردهایم و بخشهایی از توافق و ضمایم آن که هنوز در پرانتز است منوط به تصمیمگیریهایی است که باید در سطح وزرا گرفته شود.
وی ادامه داد: اگر وزرا در هر کدام از اینها به تصمیم برسند ما بلافاصله عبارارت مربوطه را مذاکره توافق کرده و وارد متن میکنیم. متن اصلی توافق تقریبا کاملتر شده شاید چند پاراگرف بیشتر نمانده که تصمیمگیری سیاسی آن گرفته شود.
* ضمیمههای توافق
معاون ظریف گفت: ضمیمه مربوط به برنامه هستهای خیلی جدی بین آقای صالحی و مونیز و طرفهای مقابل بحث میشود و پیشرفتهای خیلی خوبی در آن حاصل شده و تقریبا به مراحل پایانی نزدیک میشود. ضمیمه مربوط به تحریمها تقریبا بالای ۹۵ الی ۹۶ درصد تمام شده شاید دو سه موضوع کوچک باقی مانده باشد.
وی گفت: ضمیمه مربوط به همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران تقریبا کامل است. حوزههای مختلف همکاریهای صلحآمیز هستهای مشخص شده، ضمیمه مربوط به کمیسیون مشترک غیر از دو سه مورد اختلافی تقریبا نهایی است.
عراقچی ادامه داد: هنوز در مورد ضمیمه آخر که مربوط به برنامه اجرایی است و اینکه اقدامات دو طرف در چه جدول زمانی انجام خواهد شد، در حال کار هستیم. چون اول باید همه مسائل حل شود بعد ترتیبات زمانی آن مشخص شود.
وی گفت: از نظر نگارش متن دیگر مشکلی نداریم. مواردی در متن الان حل نشده که تصمیم سیاسی درباره آن اتخاذ نشده است.
معاون وزیر خارجه اضافه کرد: به محض اینکه وزرا در خصوص آن به تصمیم برسند، متن را نیز کامل خواهیم کرد.
*در مورد تمدید مذاکرات ما مقید به هیچ تاریخ زمانی نیستیم
وی گفت: در مورد تمدید مذاکرات ما مقید به هیچ تاریخ زمانی نیستیم. ما هیچ ضرب الاجلی را قائل نیستیم، برای ما ملاک این است که به توافق خوبی که مدنظرمان است برسیم. اگر دیگران برای خودشان ضرب الاجل دارند، مشکل ما نیست. ما آمادگی داریم هر چه قدر لازم باشد در وین بمانیم و این کار را به سرانجام برسانیم ولو اینکه مذاکرات روز به روز تمدید شود.
عراقچی اضافه کرد: بحث تمدید مثل دفعات گذشته که چند ماه تمدید کنیم برویم و بگردیم از نظر ما منتفی است، ما آمادگی داریم اینقدر در اینجا بمانیم تا مذاکرات به سرانجام برسد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده گفت: بعضی از طرفهای ما با ضرب الاجلهایی که به خودشان مربوط است مواجه هستند که باید اینها را رعایت کنند، باید قوانین مربوط خود را مدام تمدید کنند و اقداماتی در آن خصوص انجام دهند. مشکل ما نیست. آنچه به ما مربوط می شود نه مقید به فردا هستیم نه پس فردا و نه هیچ تاریخ دیگری. هر چقدر لازم باشد خواهیم ماند تا وقتی که به مطلوب ما و ملت است برسیم.
۰۸:۴۶:۲۸ با هم مروری بر خبرهای مذاکرات خواهیم داشت
۰۸:۴۶:۰۸ صبح شما بخیر . طاعات و عبادات شما قبول