۱۹:۳۲:۲۶ موقت کمی استراحت کنید تا ساعاتی دیگر و ادامه اخبار
۱۹:۲۶:۳۳ واشتگتن پست از «جان و جواد» نوشت: چگونه با هم کار می کنند
روزنامه واشنگتن پست در مقاله ای به چگونگی همکاری بین وزرای خارجه آمریکا و ایران پرداخته است. به نوشته نویسنده این مقاله، تحقیق درباره تعامل این دو، مطالعه در باب جمع اضداد است. برگردان این مقاله در ادامه میآید.
جان کری وزیر خارجه آمریکا با قدی بلند و موهای خاکستری نمادی از یک دیپلمات اشرافی آمریکاست که همواره کت وشلوار با خطوط راه راه، کراوات حریر با رنگ های شاد به تن کرده و کفش های قوسدار آکسفورد می پوشد.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، با تنی فربه و موهای کم پشت، پیراهن بدون یقه که دگمههای تا بالا بسته شده و کت و شلوار ساده به تن کرده و کفش های بند دار به پا دارد.
این دو مقام از نظر شخصیتی نیز کاملا با هم متفاوتند. در حالیکه آقای کری احساسات خود را در میان همگان بروز نمی دهد، آقای ظریف ابایی از این کار ندارد.
با وجود اختلافات در سلیقه و جهان بینی که ناشی از تفاوت دیدگاه دو کشور طی چهار دهه گذشته است، اما هر مقام که یکدیگر را با اسم کوچک صدای می زنند توانسته اند روابط کاری بر پایه احترام متقابل در طول مدت مذاکرات ایجاد کنند.
آقای کری ۷۱ ساله و آقای ظریف ۵۵ ساله، دو شخص اعتماد ساز هستند. این دو مقام هم اکنون بدون اینکه با هم دوست باشند، طی ۱۸ ماه گذشته یعنی پس از انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری ایران و از سرگیری مذاکرات روابط دوستانهای با هم بر قرار کردهاند.
۱۹:۲۵:۲۴ رییس کل بانک مرکزی از یکسان سازی نرخ ارز در کشور به فاصله ۵ تا ۶ ماه پس از عملی شدن تفاهم هسته ای خبر داد.
۱۹:۲۳:۳۸ ظریف: به اجلاس بریکس نمی روم
وین – ایرنا – محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه گفت که در اجلاس برکیس شرکت نمی کند و ناگزیر است برای مذاکرات هسته ای در وین بماند.
رییس تیم مذاکره کننده هسته ای ایران عصر سه شنبه در دیدار وانگ یی وزیر خارجه چین گفت: «قرار بود برای شرکت در اجلاس بریکس در اوفا به تهران بازگردم و رییسجمهور را همراهی کنم ولی متاسفانه مجبورم برای مذاکرات هستهای در وین بمانم.
اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای ۱۸ و ۱۹ تیرماه در شهر اوفا پایتخت جمهوری باشقیرستان روسیه برگزار خواهد شد.
۱۹:۲۳:۲۴ اعضای هیات ایران می گویند نتیجه احتمالا پنج شنبه صبح معلوم خواهد شد. ایران با استفاده از ضرب الاجل کنگره احتمالا طرف را تحت فشار گذاشته
۱۹:۲۱:۵۵ پایگاه آمریکایی در گزارشی به نقل از منابع مطلع درباره مذاکرات ایران و ۱+۵ نوشت دو طرف در موضوع بازگشت خودکار تحریمها در صورت نقض احتمالی توافق از سوی تهران به پیشرفت رسیدند.
۱۹:۱۸:۰۹ حسین شیخالاسلام، مشاور امور بینالملل رئیس مجلس ایران گفت: “ما زمانی پای میز مذاکره رفتیم که آقای کری نامه نوشت و از طریق کشور عمان برای ما فرستاد که آمریکا حقوق ما را در چرخه غنیسازی به رسمیت شناخته است.”
او به خبرگزاری تسنیم گفت: “دو ملاقات بین معاونین وزرای خارجه در عمان برگزار شد و بعد سلطان قابوس از طرف آقای اوباما خدمت مقام معظم رهبری آمد و مفاد نامه کری را به آقا عرض کرد. آقا فرمودند: “به آنها بیاعتمادم” و سلطان قابوس گفت: “یک بار دیگر اعتماد کنید”. براین اساس مذاکرات شروع شد”.
۱۹:۱۴:۵۵ همه برای توافق آمدهاند. از وزرای امور خارجه تروییکای اروپایی تا وزرای امور خارجه چین و روسیه که بسیاری آنها را تنها زینتالمجالس میدانند و نه راهگشا در مسیر گفتوگوهای هستهای.
به گزارش اعتماد، رایزنیهای هستهای میان ایران و شش کشور مقابل آن در مسیر رو به جلو پیشرفت قرار دارد اما هنوز نمیتوان ادعا کرد که این پیشرفتها میتواند در نهایت به موفقیت در این ماراتن دو ساله بدل شود. ایران از یک سو باید با شش کشور مقابل خود مذاکره کند و از سوی دیگر هم باید منتظر اجماع میان کشورهای مقابل خود بماند.
صبح روز گذشته برای نخستینبار در هشتمین دور از مذاکرات هستهای، وزرای امور خارجه ۱+۵ در پله کوبرگ وین دور هم نشستند تا شاید بتوانند بر اختلافهای داخلی غلبه کرده و موضعی واحد را در برابر تهران اتخاذ کنند.
در جریان دو سال گذشته هربار از یکی از مذاکرهکنندگان کشورهای مقابل ایران سوال شده است که آیا این ۶ کشور در مساله یا مسائلی با هم اختلاف دارند، قویا این خبر را تکذیب کرده و از اجماع داخلی میان خود علیه ایران سخن گفتهاند.
با این همه نشانههای بسیاری وجود دارد که طرف مقابل در درون خود نیز از اختلافهای بسیار رنج میبرد. در حالی که امریکا تحریمها را ابزاری در اختیار خود برای اعمال فشار بر ایران میداند و حاضر به واگذاری تمام کارتهای خود نیست، کشورهایی چون روسیه و چین به دنبال مذاکرات راستین و بدهبستان جدی میان دو طرف هستند، هرچند وزیر امور خارجه چین میگوید که ایران و امریکا باید برای رسیدن به توافق جامع هستهای تصمیمهای سختی بگیرند اما همزمان همتای آلمانی وی هم برای نخستینبار تاکید میکند که یا همه با دستان پر وین را ترک کرده و برنده خواهند شد یا همه بدون توافق این دور را هم به پایان میرسانند که در این صورت برندهای وجود نخواهد داشت.
پیش از این نیز اشتاین مایر تاکید کرده بود که برخی طرفهای حاضر در مذاکرات هنوز اراده کافی از خود را برای توافق نشان ندادهاند.
۹ جولای، تاریخ طلایی جدید
توافقنامه موقت ژنو مصوب نوامبر ۲۰۱۳، در تاریخ ۳۰ ژوئن برای سومین بار تمدید شد و امروز که به هشتم جولای منتهی شود، این تمدید هم ازرونق افتاده است مگر آنکه تمدید چندساعته دیگری در کار باشد.
طرف ایرانی این داستان از ابتدا تاکید کرده است که به بنبست زمانی اعتقادی ندارد اما تمام تلاش خود را برای رسیدن به توافق تا تاریخ ۹ جولای به کار خواهد گرفت. بر این اساس میتوان گفت که ایران و ۱+۵ با توجه به اختلاف ساعت با ایالات متحده تا روز پنجشنبه برای حصول توافق جامع هستهای فرصت دارند.
برخی منابع خبری میگویند که احتمال حل مسائل باقی مانده تا پایان وقت سهشنبه هم وجود دارد و عدهای هم از اعلام حصول توافق و ورود به فاز اجرا در روز چهارشنبه برابر با ۸ جولای سخن میگویند. دیدارها میان وزرای امور خارجه ایران و ۱+۵ که جمع آنها تا پایان روز یکشنبه جمع شده بود از صبح دوشنبه به شکل فشرده آغاز شد.
گفتوگوها همچنان در فضایی جدی؛ فشرده و البته در قالب بده و بستان ادامه پیدا میکند. در چند روز گذشته همگان از لزوم اراده سیاسی برای شکل گرفتن توافق میگویند اما یک منبع آگاه در این خصوص میگوید: تمام طرفهای مذاکرهکننده حاضرند جدیت لازم را از خود نشان بدهند. امیدواریم که این تلاش گسترده از سوی همگان جواب دهد.
در حالی که امروز پایان زمان تمدید توافقنامه موقت ژنو است اما تیم مذاکرهکننده ایران اصرار دارد که برای کار و پیشبرد پرونده در مسیر دیپلماسی به ضربالاجلی پایبند نیست. تیم ایران اعتقاد دارد که حتی در شرایطی که مبنای زمانی بر اساس دغدغه امریکاییها هم باشد پایان روز نهم جولای را باید به عنوان ضرب الاجل در نظر داشت. با وجود آنکه تمام نشانهها از موفقیت این دور از مذاکرات خبر میدهد اما منابع آگاه تاکید دارند که در صورت عدم به نتیجه رسیدن مذاکرات در این دور هم، پایان دنیا نخواهد بود.
پایان مذاکرات کارشناسان و مدیران سیاسی
سرانجام یک ماه و نیم مذاکره میان کارشناسان ایران و ۱+۵ به پایان رسید و ضمایم برای تصمیمگیریهای کلان در اختیار مدیران سیاسی قرار گرفت. یک منبع نزدیک به تیم مذاکرهکننده در این خصوص به «اعتماد» میگوید: کارشناسان ضمایم را به پایان رساندند. پرانتزهای باقی مانده در ۵ ضمیمه هم به دست مدیران سیاسی رسید و در جلسات فشرده آنها حل شد.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مجموع پنج ضمیمه چهار مورد حل و فصل شده است و تنها یک ضمیمه فنی با پرانتزهایی روبهرو است که همزمان هم در جلسه وزرای امور خارجه و هم در جلسات چند ساعته علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژِی اتمی و ارنست مونیز وزیر انرژی در حال بررسی و تلاش برای حل و فصل است.
حل مساله همزمانی گامهای ایران و ۱+۵
یکی از اصلیترین گرههایی که گفته میشد مانع از رسیدن به توافق جامع هستهای شده است، مساله همزمانی اقدامهای دو طرف بود. به نظر میرسد که این گره در چند روز اخیر حل و دیگر پرانتز بازی را در متن به خود اختصاص نداده است.
یک منبع آگاه در این خصوص میگوید: ما در چند روز گذشته وقت چندانی را روی این مساله متمرکز نکردهایم. دو طرف به این توافقنظر رسیدهاند هرزمانی که ایران عمل به تعهدات خود بر اساس برجام مورد توافق را آغاز کند، امریکا و اروپا هم باید لغو تحریمها را آغاز و همزمان با به پایان رسیدن اجرای تعهدهای ایران آنها هم پروسه لغو کامل تحریمها را عملی کنند. از نظر ما گره همزمانی اقدامهای دو طرف حل شده است.
توافق بله اما نه به هر قیمتی
ضربان توافق در وین بالا گرفته است اما هنوز یک جمله تکراری از زبان مذاکرهکنندگان تمام کشورها به گوش میرسد: اینجا هستیم که توافق کنیم اما نه به هر قیمتی. در حال حاضر جان کری وزیر امور خارجه امریکا ۱۱ روز گذشته را در وین گذرانده است و به نظر نمیرسد که اگر تا ۹ جولای مذاکرات به نتیجه نرسد، رییس دستگاه دیپلماسی امریکا بتواند روزهای بیشتری را به حضور در وین اختصاص دهد.
طرف ایرانی اصرار دارد که اگر همتاهای او در این مذاکرات، سیاست تعامل را به جای تقابل انتخاب کنند بیشک میتوان در چند روز آتی کار را به اتمام رساند. از چند روز پیش تیمهای ایران و امریکا توپها را به زمین یکدیگر انداختهاند و تاکید دارند که این طرف مقابل است که باید گام آخر و تصمیم سخت را بگیرد. یک منبع آگاه در این خصوص میگوید: امریکا باید تصمیم سخت را بگیرد که توافق میخواهد یا ادامه سیاستهای تهدید گونه گذشته را.
شورای امنیت باید تغییر رویه دهد
در چند روز گذشته به کرات گفته شده است که چند روز پس از حصول توافق میان ایران و ۱+۵، قطعنامه شورای امنیت صادر و این توافق را تایید خواهد کرد. تیم مذاکرهکننده ایران در دو سال گذشته در جریان مذاکرات همواره اعلام کرده است که قطعنامههای شورای امنیت که علیه این کشور صادر شده و به خصوص ۶ قطعنامه تحریمی باید از دستور کار خارج شده و پرونده ایران هرچه سریعتر از شورای امنیت خارج شود.
یک منبع آگاه در این خصوص میگوید: ما توافقی میخواهیم که شامل تغییر نگاه بنیادین شورای امنیت به ایران شود. برای ما بسیار حائز اهمیت است که در پایان مذاکرات، شورای امنیت با ایران به عنوان یک عضو معمولی جامعه جهانی برخورد کند.
طرف مقابل ایران در شورای امنیت باید تصمیم بگیرد که آیا میخواهد نسبت به ایران در سایه این توافق تغییر رویه بدهد یا خیر؟ جمهوری اسلامی ایران اعتقاد دارد که پرونده هستهای ایران باید در وین و در آژانس بینالمللی انرژی اتمی باقی بماند اما طرف مقابل با ارجاع این پرونده از شورای حکام به شورای امنیت عملا کار را برای ایران سختتر کرد. پرونده از وین به نیویورک رفت و امروز مذاکرهکنندگان ایران در وین تلاش میکنند این پرونده را مجددا به این شهر بازگردانند.
ایران و آژانس روابط جدیدی را تجربه میکنند
هیاتی پنج نفره از آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز گذشته به تهران رسید؛ هیاتی که برنامه سفر آن پس از حضور یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تهران برای رایزنی با رییسجمهور و دبیر شورای عالی امنیت ملی اعلام شد.
در آن سفر آمانو و ایران بر سر راهکارهایی برای پایان دادن به پرونده مورد ادعای غرب در خصوص ابعاد احتمالی نظامی به تفاهمی کلی دست یافتند. بهروز کمالوندی، سخنگو و معاون بینالملل رییس سازمان انرژی اتمی در این خصوص میگوید: ورود این هیات برای مذاکره در خصوص جزییات تفاهمات صورت گرفته در سفر اخیر «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران است.
در این هیات دو تن از دستیاران ویژه «آمانو» به نامهای «ترو واریانتا» و «کلنل تروتا» حضور دارند و قرار است این هیات پنج نفره آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سفر یکروزه خود مذاکراتی با مسوولان سازمان انرژی اتمی کشورمان، نماینده دایمی ایران در آژانس و همچنین مسوولان شورای عالی امنیت ملی داشته باشند.
پیش از این اعلام شده بود که این هیات آژانس بینالمللی انرژی اتمی بامداد سهشنبه (امروز) تهران را ترک میکند. آژانس بینالمللی انرژِی اتمی که در چند سال اخیر رابطه پر فراز و فرودی را با ایران تجربه کرده است پس از تصویب توافقنامه موقت ژنو عملا وارد فاز همکاریهای عملیاتیتر بیشتری با ایران شد.
در قریب یک سال و نیم گذشته گزارشهای آژانس از نحوه اجرای توافقنامه موقت منصفانه بوده است و بر همین اساس به نظر میرسد که دو طرف اکنون به این نتیجه رسیدهاند که میتوانند فاز همکاریها را گسترش دهند. یک منبع آگاه در خصوص سفر آمانو و دستاوردهای آن میگوید: در این سفر، آمانو در دیدار و گفتوگو با رییسجمهور و دبیر شورای عالی امنیت ملی در خصوص چگونگی اجرای تعهدهای ایران بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک هم رایزنیهایی انجام داد.
جمهوری اسلامی ایران اعتقاد دارد که در صورت همکاری آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پرونده ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران در چند ماه قابل بسته شدن است. این چندماه از نظر تیمهای مذاکرهکننده ایران و ۱+۵، پیش از روز اجرایی شدن توافق است.
تحریمهای تسلیحاتی روی میز یا در حاشیه؟
از ابتدای دور هشتم مذاکرات هستهای میان ایران و ۱+۵ گفته شده است که تحریمهای تسلیحاتی یکی از گرههایی است که هنوز گشوده نشده است. در حالی که ایران اصرار دارد این مساله باید در قالب مذاکرات هستهای حل شود، طرف مقابل تاکید میکند که مساله تحریمهای تسلیحاتی ربطی به مذاکرات هستهای ندارد.
در این صورت سوالی که مطرح میشود این است که اگر این تحریمها به دلیل برنامه هستهای ایران اعمال نشده است پس دلیل آن چه بوده است؟ یک منبع آگاه در این خصوص میگوید: یکی از اصلیترین و مهمترین پروندههای مورد بحث، تحریمهای تسلیحاتی بوده است. گفته میشود که هنوز این گره کاملا باز نشده است.
کدام الگو برای تحقیق و توسعه؟
کار روی متن ضمیمه فنی برجام هنوز تمام نشده است. یک منبع آگاه روز گذشته به «اعتماد» گفته بود به دلیل طرح مسائل جدید پس از مذاکرات لوزان است که کار ضمیمه فنی تا این اندازه طول کشیده است.
به نظر میرسد که موضع ایران در خصوص ابعاد تحقیق و توسعه از لوزان تا وین تغییری نکرده است. در حالی که برخی رسانههای غربی در چند روز اخیر ادعا کرده بودند که دو طرف در این خصوص هم با اختلافهایی روبه رو هستند اما یک منبع آگاه در این خصوص میگوید: فرمولی که در لوزان برای تحقیق و توسعه بر سر آن تفاهم کردیم همچنان در برجام استوار خواهد بود. مساله تحقیق و توسعه در مسیر رسیدن به توافق نهایی چالشی جدی محسوب نمیشود.
تلاش برای مماس شدن خطوط قرمز
شاید تا پایان امروز برابر با ۷ جولای ایران و ۱+۵ بتوانند بر چندمورد باقی مانده هم غلبه کرده و حصول توافق جامع هستهای را اعلام کنند. گفته میشود که چند مورد باقی مانده با خطوط قرمز اعلام شده از سوی تیمها در تماس است.
یک منبع آگاه در این خصوص میگوید: هرکشوری خطوط قرمز خود را دارد. این خطوط قرمز هرکشور هم برای دیگران محترم است. هنر دیپلماسی هم در این است که چگونه این خطوط قرمز را به هم نزدیک کنیم. در برخی موارد به حل مساله بسیار نزدیک شدهایم و در برخی مسائل هم هنوز فاصله داریم.
تمدیدی که مورد علاقه هیچکس نیست
یکی از سناریوهایی که میتواند محتمل باشد عدم حصول توافق تا پایان امروز برابر با ۷ جولای است. ایران و ۱+۵ میگویند تا پایان وقت امروز به شکل فشرده تمام توان خود را به کار میگیرند اما اگر توافق در ۴۸ ساعت آتی محقق نشود باز همزمان بیشتری را به مذاکرات اختصاص خواهند داد.
البته هیچکس نمیداند این زمان در امتداد دور جاری مذاکراتی خواهد بود یا پس از وقفهای چند روزه از سر گرفته میشود. با این همه یک منبع آگاه در این خصوص میگوید: ترجیح ما این است که این دور را تا زمان رسیدن به توافق ادامه دهیم و مذاکرات را قطع نکنیم.
تداوم کار روی متن قطعنامه شورای امنیت
همزمان با برگزاری مذاکرات سیاسی و فنی برای رسیدن به متن تمیز شده توافق جامع هستهای به همراه پنج پیوست آن؛ تیمهای مذاکرهکننده ایران و ۱+۵ کار بر روی متن قطعنامه شورای امنیت را هم که باید چند روز پس از حصول توافق به دست آید، آغاز کردند.
یک منبع آگاه در این خصوص میگوید: هنوز کار روی این متن ادامه داشته و هنوز هم نهایی نشده است. هنوز مسائل حل نشدهای باقی مانده است. این قطعنامه پس از حصول توافق هستهای باید در اختیار شورای امنیت قرار بگیرد و بر همین اساس باید متن آن ابتدا توسط ایران و پنج کشور اصلی عضو این شورا تهیه و به توافق همگان برسد.
وزرا کلام آخر را بگویند
روز گذشته سرانجام میزان پیشرفت در متن به جایی رسید که وزرای امور خارجه ایران و ۱+۵ در پله کوبرگ با هم دیدار عمومی برگزار کردند. روز گذشته تا لحظه تنظیم این خبر محمد جواد ظریف با وزرای امور خارجه روسیه و امریکا دیدار دوجانبه برگزار کرد و با فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم دیداری کوتاه داشت.
عصر روز گذشته به وقت وین بود که وزرای امور خارجه در نخستین نشست عمومی این دور کنار هم نشستند تا هم از توافقهای چشمگیر بهدستآمده مطلع شوند و هم از آخرین پرانتزهایی که باقی مانده است.
پرانتزهای نهایی که تعداد آنها انگشت شمار شده است، روی میز وزرا قرار میگیرند تا شاید آخرین چکش کاریهای بزرگان بتواند به پایان آنها موکول شود. تا لحظه تنظیم این خبر مشخص نیست که آیا وزرای امور خارجه به خصوص روسای دستگاههای دیپلماسی تروییکای اروپایی امروز هم در وین میمانند یا خیر؟ ظاهر امر حاکی از این است که اگر از میزان اختلافها کاسته شود همه در وین میمانند تا با دستان پر و با اعلام حصول توافق به پایتختها بازگردند. برخی رسانههای روسی از احتمال ترک کوتاهمدت وین توسط وزیر امور خارجه روسیه و بازگشت وی در کمتر از ۲۴ ساعت به مذاکرات خبر میدهند.
۱۹:۱۳:۴۰ خبرنگار آسوشیتد پرس:
به خبرنگاران ایرانی گفته شده که تاریخ بازگشت خود را به روز پنجشنبه یا جمعه صبح تغییر دهند
۱۹:۱۳:۰۷ در حالی که مذاکره کنندگان دولت باراک اوباما ، متحدانش و تهران به مذاکرات بر سر مجموعه ای از مسائل دقایق پایانی تا پیش از ضرب الاجل سه شنبه شب ادامه دادند، توافق بر سر برنامه هسته ای ایران روز دوشنبه هم به دست نیامد.
به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما، این روزنامه در شماره امروز خود در اینترنت در مقاله ای به قلم گای تیلور نوشت:
مقامات نزدیک به مذاکرات گفتند مذاکره کنندگان ایرانی روز دوشنبه این اصرار را شروع کردند که همه تحریم های سازمان ملل ، از جمله تحریم هایی که فروش موشک های بالستیک به این کشور را ممنوع می کند، در چارچوب توافق نهایی لغو شود اما آمریکا و متحدانش به اتفاق با این درخواست مخالفت کردند و گفتند برخی تحریم های تسلیحاتی ایران باید ادامه یابد.
در واشنگتن، مقامات دولت آمریکا گفتند امیدوارند مذاکره کنندگان در تلاش برای دستیابی به توافقی نهایی که تحقیقات هسته ای چند ساله ایران را در ازای لغو تحریم های نفتی و بانکی محدود خواهد کرد، بتوانند بر سر چنین مناقشاتی به توافق برسند. اما این بن بست ظاهری در مذاکرات موجب ناراحتی وزارت امور خارجه آمریکا شد که مقامات آن این تهدید باراک اوباما رئیس جمهور و جان کری وزیر امور خارجه این کشور را تکرار کردند که اگر توافق نهایی احتمالی تماما به نفع ایرانی ها باشد، آنها میز مذاکرات را ترک خواهند کرد.
در همین حال، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل که دولتش جزو مذاکره کنندگان نیست، با تاکید دوباره بر این ادعای دیرینه خود که غرب در حال عقب نشینی در برابر خواسته ای ایران است، خبرساز شد. نتانیاهو در یک کنفرانس مطبوعاتی در اسرائیل گفت :«هر روز امتیازات بیشتری داده می شود ، و هر روز این توافق بدتر و بدتر می شود.» وی مدعی شد که مذاکرات هسته ای در وین را نمی توان در حال «پیشرفت اساسی ، بلکه باید نوعی فروپاشی دانست.»
جان کربی ، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واشنگتن اظهارات نخست وزیر اسرائیل را رد کرد و گفت :« اولا، هنوز هیچ توافقی به دست نیامده است. من گفته ام که اگر امکان دستیابی به توافق خوبی وجود نداشته باشد، جان کری آماده است مذاکرات را ترک کند.»
این سخنگو گفت :«بر اساس اطلاعات ما از دامنه و سرعت و ویژگی گفتگوهایی که هم اکنون در اتاق مذاکرات جریان دارد، اطلاق صفت پیشرفت اساسی یا فروپاشی درباره این مذاکرات نامناسب است.
کربی همچنین گفت دولت اوباما کاملا مخالف لغو تحریم های مرتبط با معاملات تسلیحاتی ایران است. وی افزود :«تنها تحریم هایی که قرار است لغو شوند تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران هستند.»
روز یکشنبه کری در وین به خبرنگاران گفت با اظهارات علنی محمد جواد ظریف ، وزیر امور خارجه ایران موافق است که گفته است «ما هیچگاه به یک توافق نهایی این قدر نزدیک نشده ایم». وی در عین حال گفت «مسائل دشواری» باقی است که باید حل و فصل شود و مذاکرات هم ممکن است به نتیجه برسد و هم ممکن است به شکست بینجامد.
به نظر می رسد کری در مذاکرات سرگرم کار با سرگئی لاوروف همتای روس خود است ، که به سبب ائتلاف مسکو با ایران از بازیگران کلیدی محسوب می شود.
بر اساس گزارش های خبری منابع روسی ، لاوروف روز دوشنبه در وین به صورت یک به یک با ظریف به گفتگو نشست. وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد :«دو طرف در این نشست بر عزم متقابل برای یافتن هرچه سریعتر راه حل های قابل قبول دوجانبه برای مسائل مورد اختلاف تاکید کردند.»
تا دوشنبه مشخص نبود آیا دولت اوباما ممکن است خواستار تمدید مجدد مذاکرات تا پس از سه شنبه شود.
مذاکره کنندگان با تمدید ضرب الاجل هفته گذشته ، مذاکرات تقریبا ۲۰ ماهه میان ایران و گروه به اصطلاح پنج به اضافه یک را طولانی تر کردند. تحلیلگران گفتند در این مذاکرات آنقدر وقت صرف شده است که هیچ طرفی نمی خواهد به تلاش برای دستیابی به یک توافق نهایی خاتمه دهد، اما تمدید مذاکرات در هفته گذشته به این گمانه زنی دامن زد که ایران ممکن است قبل از اینکه در نهایت به سوی یک توافق نهایی عقب نشینی کند، بخواهد تا آنجا که آمریکا و شرکایش در مذاکرات اجازه دهند این مذاکرات را طولانی کند.
در همین حال، تمدید مجدد مذاکرات ممکن است در واشنگتن پیامدهای سیاسی داشته باشد: اگر مذاکرات تمدید شود و متن توافق تا روز پنجشنبه به دست کنگره نرسد مهلت کنگره برای بازبینی و رای گیری درباره توافق احتمالی از ۳۰ روز به ۶۰ روز افزایش می یابد.
تا دوشنبه معلوم نبود آیا مذاکره کنندگان بر هیچ کدام از مناقشات دیگر که گفته می شود مانع حصول توافق نهایی شده است ، فائق آمده اند یا خیر. یکی از این مسائل مورد اختلاف این است که آیا بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دسترسی به سایت های نظامی ایران را خواهند داشت و آیا می توانند با دانشمندان هسته ای ایران در چارچوب توافق نهایی مصاحبه کنند یا خیر.
قانونگذاران آمریکایی درخواست کرده اند که دسترسی به این سایت ها بخشی از توافق نهایی باشد، و دولت اوباما نیز می داند که بدون چنین دسترسی هایی موافقت کنگره با توافق نهایی احتمالی دشوارتر خواهد بود.
اما آیت الله علی خامنه ای ، رهبر معظم ایران ، مخالفت شخصی خود را با بازرسی از هرگونه سایت غیرهسته ای اعلام کرده است و مجلس ایران نیز هفته گذشته مصوبه ای را به تصویب رساند که دسترسی بازرسان سازمان ملل را به همه سایت های نظامی ایران ممنوع می کند و اجازه دسترسی به برخی دانشمندان هسته ای و اسناد را در چارچوب توافق نهایی نمی دهد
۱۹:۱۲:۴۲ نیویورک تایمز:دفتر برنامه های روزانه باراک اوباما تقریبا خالی است که احتمالا نشان دهنده انتظار رئیس جمهور وگروهش برای دریافت اخبار #وین است
۱۹:۱۱:۴۶ موگرینی: مذاکرات به سخت ترین مرحله رسیده. گفتگوها را در ساعات یا دو روز آینده اذامه می دهیم. برخی وزرا وین ترک می کنند و بازخواهند گشت.موگرینی: از ابتدا میدانستیم که این مذاکرات دشوار و چالش برانگیز خواهد بود. در برخی موضوعات پیشرفت داشتهایم و در برخی دیگر نه.
۱۸:۴۳:۰۴ به گزارش ایرنا، تایمز نوشت: توافق هسته ای میان ایران و غرب در حالی روز یکشنبه گذشته به نتیجه نزدیک تر شد که اختلافات بر سر مسائل کلیدی حاکی از پیشرفت هایی بوده است و براساس نگرانی های نظامی رفع می شود.
این روزنامه انگلیسی افزود: نمایندگان ایران و شش قدرت جهانی در حالی به مذاکرات در هتل ‘کوبورگ پله’ مشغول هستند که باور دارند حصول توافق هسته ای برای پایان بخشیدن به یک دهه بن بست فراتر از قطعیت است.
تایمز تصریح کرد: دیپلمات ها از پیشرفت بر سر برداشته شدن تحریم های ایران پس از حصول توافق حکایت می کنند.
این روزنامه با بیان اینکه هر دو طرف امیدوارند تا روز سه شنبه به توافق برسند به نقل از عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران نوشت: تا این اندازه در مذاکرات پیشرفت نکرده بودیم. تمدید گزینه هیچ طرف نیست، لذا ما تلاش می کنیم که کار را تمام کنیم.
تایمز ادامه داد: در همین حال مداخله ‘یوکیو آمانو’ رییس آژانس بین المللی انرژی اتمی منجر به پیشرفت در بحث بازرسی ها از اقدامات پیشین اتمی ایران شده است.
این روزنامه با مهم خواندن سفر آمانو به تهران نوشت: آمانو به تهران سفر کرد تا بن بست بازرسی های متوقف شده را احیا کند. ایران انجام بازرسی توسط آژانس از مراکز کلیدی نظامی اش را رد کرده و همچنین درخواست مصاحبه با دانشمندان هسته ای را نپذیرفته است.
تایمز روزنامه ادامه داد: آمانو پس از دیدار با مقامات ایرانی، جمعه گذشته گفت که آژانس تلاش خواهد کرد تا پایان سال جاری میلادی گزارشی از موارد باقی مانده را منتشر سازد؛ با این حال افزود که کارهای زیادی باید صورت گیرد.
به نوشته این روزنامه انگلیسی، رژیم صهیونیستی و برخی متحدان امریکا در خاورمیانه از احتمال تنش زدایی میان تهران و واشنگتن نگران هستند.
تایمز نوشت: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل توافق احتمالی میان ایران و غرب را محکوم کرده و آن را نه تنها پیشرفت بلکه شکست برای غرب توصیف کرده است.
۱۸:۱۶:۴۹
چرا مذاکرات دو روز دیگر ادامه می یابد؟
یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده دلیل ادامه یافتن مذاکرات تا دو روز دیگر را «دلبستگی طرف مقابل به تحریم ها ، شورای امنیت و قطعنامه های آن» و نیز عدم اجماع میان کشورهای ۱+۵ عنوان کرد.
وی روز سه شنبه گفت: به نظر می رسد چند موضوع علت اصلی به جمع بندی نرسیدن مذاکرات است. یکی ، دلبستگی شدید طرف مقابل به تحریم ها و عدم توانایی برای تصمیم گیری سخت درمورد رفع تحریم ها است و دیگری ، دلبستگی عاطفی بیش از حد به شورای امنیت و قطعنامه های آن و محتوای قطعنامه جدید شورای امنیت برای لغو تحریم ها.
این منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده افزود: عدم اجماع و جمع بندی واحد در میان اعضای پنج بعلاوه یک دلیل دیگری برای به جمع بندی نرسیدن مذاکرات تا این مرحله است.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایرنا، وی تاکید کرد: الان زمان آن رسیده است که پنج بعلاوه یک بنا به گفته موگرینی اراده سیاسی را با تصمیم های سیاسی اجرایی کند.
۱۸:۰۵:۱۰ ارسال به دوستان و شبکههای اجتماعی
لاوروف، وزیر خارجه روسیه میگوید که وزرای خارجه هر زمان که لازم باشد به میز مذاکرات وین باز خواهند گشت.
به گزارش اینترفکس آقای لاوروف افزود: «مسئله برچیدن تحریم تسلیحاتی علیه ایران تنها مسئله باقیمانده در حوزه برچیدن تحریمها علیه آن کشور است.
۱۸:۰۴:۳۸ ک روزنامه آمریکایی به نقل از مقامات این کشور درباره حمایت روسیه و چین از لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران و تلاش تهران برای برهم زدن اتحاد گروه ۱+۵ هشدار داد.
۱۸:۰۴:۲۳ راشاتودی: درباره چهار بخش از پنج بخش مذاکرات توافق شده.
– نیویورک تایمز: لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران اهمیت بیشتری یافته.
– سی ان ان: به نظر میرسد بار دیگر گفتگوها تمدید خواهد شد.
آمریکا اعلام کرد مذاکرات هستهای ایران «پیشرفت اساسی» داشته است و توافق موقت تا روز جمعه تمدید شده است.
برنامه اقدام مشترک تا روز جمعه تمدید شد/واشنگتن: کیفیت توافق برایمان مهمتر از زمان است
فابیوس: فرداشب به وین برمی گردم
نشست وزرای خارجه ایران و ۱+۵ اغاز شده است. براساس گفته های منابع، بحث های وزرا در مورد اختلافات جدی است و طرفین سعی در حل مسائل باقی مانده دارند.
واشنگتن تایمز نوشت: مذاکرات هسته ای ایران به سبب خودداری آمریکا از لغو همه تحریم های سازمان ملل متحد با بن بست مواجه شده است.
۱۸:۰۴:۱۶ و بازهم تمدید
۱۸:۰۴:۰۹واشنگتن تایمز نوشت: مذاکرات هسته ای ایران به سبب خودداری آمریکا از لغو همه تحریم های سازمان ملل متحد با بن بست مواجه شده است.
به گزارش «انتخاب»، در حالی که مذاکره کنندگان دولت باراک اوباما ، متحدانش و تهران به مذاکرات بر سر مجموعه ای از مسائل دقایق پایانی تا پیش از ضرب الاجل سه شنبه شب ادامه دادند، توافق بر سر برنامه هسته ای ایران روز دوشنبه هم به دست نیامد. مقامات نزدیک به مذاکرات گفتند مذاکره کنندگان ایرانی روز دوشنبه این اصرار را شروع کردند که همه تحریم های سازمان ملل ، از جمله تحریم هایی که فروش موشک های بالستیک به این کشور را ممنوع می کند، در چارچوب توافق نهایی لغو شود اما آمریکا و متحدانش به اتفاق با این درخواست مخالفت کردند و گفتند برخی تحریم های تسلیحاتی ایران باید ادامه یابد.
در واشنگتن، مقامات دولت آمریکا گفتند امیدوارند مذاکره کنندگان در تلاش برای دستیابی به توافقی نهایی که تحقیقات هسته ای چند ساله ایران را در ازای لغو تحریم های نفتی و بانکی محدود خواهد کرد، بتوانند بر سر چنین مناقشاتی به توافق برسند. اما این بن بست ظاهری در مذاکرات موجب ناراحتی وزارت امور خارجه آمریکا شد که مقامات آن این تهدید باراک اوباما رئیس جمهور و جان کری وزیر امور خارجه این کشور را تکرار کردند که اگر توافق نهایی احتمالی تماما به نفع ایرانی ها باشد، آنها میز مذاکرات را ترک خواهند کرد.
در همین حال، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل که دولتش جزو مذاکره کنندگان نیست، با تاکید دوباره بر این ادعای دیرینه خود که غرب در حال عقب نشینی در برابر خواسته ای ایران است، خبرساز شد. نتانیاهو در یک کنفرانس مطبوعاتی در اسرائیل گفت :«هر روز امتیازات بیشتری داده می شود ، و هر روز این توافق بدتر و بدتر می شود.» وی مدعی شد که مذاکرات هسته ای در وین را نمی توان در حال «پیشرفت اساسی ، بلکه باید نوعی فروپاشی دانست.»
جان کربی ، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واشنگتن اظهارات نخست وزیر اسرائیل را رد کرد و گفت :« اولا، هنوز هیچ توافقی به دست نیامده است. من گفته ام که اگر امکان دستیابی به توافق خوبی وجود نداشته باشد، جان کری آماده است مذاکرات را ترک کند.»
این سخنگو گفت :«بر اساس اطلاعات ما از دامنه و سرعت و ویژگی گفتگوهایی که هم اکنون در اتاق مذاکرات جریان دارد، اطلاق صفت پیشرفت اساسی یا فروپاشی درباره این مذاکرات نامناسب است.
کربی همچنین گفت دولت اوباما کاملا مخالف لغو تحریم های مرتبط با معاملات تسلیحاتی ایران است. وی افزود :«تنها تحریم هایی که قرار است لغو شوند تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران هستند.»
روز یکشنبه کری در وین به خبرنگاران گفت با اظهارات علنی محمد جواد ظریف ، وزیر امور خارجه ایران موافق است که گفته است «ما هیچگاه به یک توافق نهایی این قدر نزدیک نشده ایم». وی در عین حال گفت «مسائل دشواری» باقی است که باید حل و فصل شود و مذاکرات هم ممکن است به نتیجه برسد و هم ممکن است به شکست بینجامد.
به نظر می رسد کری در مذاکرات سرگرم کار با سرگئی لاوروف همتای روس خود است ، که به سبب ائتلاف مسکو با ایران از بازیگران کلیدی محسوب می شود.
بر اساس گزارش های خبری منابع روسی ، لاوروف روز دوشنبه در وین به صورت یک به یک با ظریف به گفتگو نشست. وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد :«دو طرف در این نشست بر عزم متقابل برای یافتن هرچه سریعتر راه حل های قابل قبول دوجانبه برای مسائل مورد اختلاف تاکید کردند.»
تا دوشنبه مشخص نبود آیا دولت اوباما ممکن است خواستار تمدید مجدد مذاکرات تا پس از سه شنبه شود.
مذاکره کنندگان با تمدید ضرب الاجل هفته گذشته ، مذاکرات تقریبا ۲۰ ماهه میان ایران و گروه به اصطلاح پنج به اضافه یک را طولانی تر کردند. تحلیلگران گفتند در این مذاکرات آنقدر وقت صرف شده است که هیچ طرفی نمی خواهد به تلاش برای دستیابی به یک توافق نهایی خاتمه دهد، اما تمدید مذاکرات در هفته گذشته به این گمانه زنی دامن زد که ایران ممکن است قبل از اینکه در نهایت به سوی یک توافق نهایی عقب نشینی کند، بخواهد تا آنجا که آمریکا و شرکایش در مذاکرات اجازه دهند این مذاکرات را طولانی کند.
در همین حال، تمدید مجدد مذاکرات ممکن است در واشنگتن پیامدهای سیاسی داشته باشد: اگر مذاکرات تمدید شود و متن توافق تا روز پنجشنبه به دست کنگره نرسد مهلت کنگره برای بازبینی و رای گیری درباره توافق احتمالی از ۳۰ روز به ۶۰ روز افزایش می یابد.
تا دوشنبه معلوم نبود آیا مذاکره کنندگان بر هیچ کدام از مناقشات دیگر که گفته می شود مانع حصول توافق نهایی شده است ، فائق آمده اند یا خیر. یکی از این مسائل مورد اختلاف این است که آیا بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دسترسی به سایت های نظامی ایران را خواهند داشت و آیا می توانند با دانشمندان هسته ای ایران در چارچوب توافق نهایی مصاحبه کنند یا خیر.
قانونگذاران آمریکایی درخواست کرده اند که دسترسی به این سایت ها بخشی از توافق نهایی باشد، و دولت اوباما نیز می داند که بدون چنین دسترسی هایی موافقت کنگره با توافق نهایی احتمالی دشوارتر خواهد بود.
۱۳:۵۵:۲۷ امیر پایور، خبرنگار ما در محل مذاکرات میگوید: اعضای هیئت ایران میگویند که نتیجه احتمالا پنجشنبه صبح معلوم خواهد شد. ایران با استفاده از ضربالاجل کنگره احتمالا طرف را تحت فشار گذاشته… چون آمریکاییها تحت فشارند که توافق را تا پنجشنبه به کنگره ببرند، ایران احتمالا سعی میکند تا پنجشنبه کش بدهد و امتیاز بگیرد… البته به نفع ایران هم نخواهد بود اگر آمریکا نتواند توافق را تا پایان پنجشنبه به کنگره ببرد چون زمان بررسی در کنگره دو برابر می شود.
۱۳:۵۴:۵۴ یک منبع دیپلماتیک نزدیک به مذاکرات اعلام کرد وزرای امور خارجه این توافق را امضا نخواهند کرد و قطعنامه جدید شورای امنیت درباره ایران سند حقوقی اصلی خواهد بود.
برخی منابع مطلع احتمال می دهند توافق هسته ای بین ایران و غرب، نیمه شب سه شنبه اعلام شود.
در آخرین شب مهلت تمدید شده مذاکرات ایران و غرب، وزیران خارجه شش قدرت بزرگ، نخستین بار در دور اخیر مذاکرات گرد هم جمع شدند تا درمورد توافق احتمالی تاریخی با ایران تبادل نظر کنند.
با نزدیک شدن پایان زمان مذاکرات هسته ای ایران و غرب، بسیاری منتظرند نیمه شب سه شنبه توافق اعلام شود.
موضوع رفع تحریمها که مورد اختلاف شدید بود، قرار شده است تدریجی اما در فاصله های نزدیک باشد. در همین حال اگر ایران به تعهدات خود پایبند نباشد، بازگشت تحریمهای ایران به صورت خودکار نخواهد بود بلکه کمیته ای از متخصصان از شش قدرت جهان، گزارشی در این باره به شورای امنیت خواهند داد و میزان نقض تعهدات ایران را مشخص خواهند کرد.
افزایش احتمال توافق
یک دیپلمات بلندپایه غربی روز دوشنبه در مصاحبه با ایتارتاس گفت نتایج نشست های امروز بین ایران و شش قدرت جهان نشان می دهد موافقتنامه نهایی سرانجام امضا خواهد شد.
وی افزود سطح قطعیت درخصوص دستیابی به موافقتنامه نهایی بین ایران و قدرت های جهان با توافق بیشتر دو طرف درمورد متن موافقتنامه رو به افزایش است. این روند به جلو می رود و ممکن است موافقتنامه تا شب هشتم ژوئیه به دست آید.
این دیپلمات تصریح کرد در مورد مسائل مرتبط با لغو تحریم ها نیز پیشرفت هایی حاصل شده است.
امضای توافقنامه هسته ای قریب الوقوع است
خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از روزنامه کامرسانت چاپ روسیه، امضای توافقنامه هسته ای بین ایران و قدرت های بزرگ را قریب الوقوع توصیف کرد.
این روزنامه نوشت مذاکرات طولانی مدت درباره پرونده هسته ای ایران امروز ( دوشنبه ) یا فردا ( سه شنبه ) به پایان می رسد.
انتظار می رود وزرای امور خارجه شش میانجیگر بین المللی و ایران این توافق را در مراسمی رسمی اعلام کنند و سپس شورای امنیت سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه ای از آن حمایت خواهد کرد.
در همین حال، دیپلمات ها اعلام کردند هنوز مسائلی حل نشده است که احتمال دارد مانع از این توافق تاریخی شود.
بر اساس برخی اطلاعات، ساز و کار لغو تحریم های بین المللی علیه ایران تدوین شده است.
به علاوه طبق گزارش رسانه ها، وزرای امور خارجه این سند ( ۸۰ صفحه متن اصلی و ضمیمه ها ) را امضا نخواهند کرد.
یک منبع دیپلماتیک نزدیک به مذاکرات اعلام کرد وزرای امور خارجه این توافق را امضا نخواهند کرد و قطعنامه جدید شورای امنیت درباره ایران سند حقوقی اصلی خواهد بود.
باید یادآوری کرد که ابتدا قرار بود این توافقنامه ۳۰ ژوئن امضا شود اما همه اختلافات در این تاریخ حل نشد و رایزنی ها به مدت یک هفته تمدید شد.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد مسائل مهمی در ارتباط با لغو تحریم تسلیحاتی ایران مانده است. روسیه می خواهد همکاری با تهران را در زمینه نظامی – فنی از سر بگیرد اما این کار بدون لغو تحریم های پیش بینی شده در قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت امکان پذیر نخواهد شد.
همچنین درباره مازاد اورانیوم غنی شده ایران ( بر اساس توافق قبلی تهران باید ذخایر اورانیوم با غنای پایین خود را از ۱۰ تن به ۳۰۰ کیلوگرم کاهش دهد ) اختلاف نظر وجود دارد.
خبرگزاری شینهوا دیروز به نقل از منابع خود گزارش داد بخش عمده اورانیوم ایران حدود ( هفت و نیم تن ) به روسیه فرستاده خواهد شد.
یک منبع دیپلماتیک روسیه نیز توافق موقت درباره این موضوع را تایید کرد.
روسیه در ازای آن اورانیوم طبیعی یا سوخت آماده به ایران تحویل خواهد داد.
۱۳:۵۴:۳۲ نیویورک تایمز: ایران با مطرح کردن لغو تحریمهای تسلیحاتی به دنبال برهم زدن اتحاد ۱+۵ است
۱۳:۵۴:۱۳ یکی از کوتاه ترین نشستهای وزرای خارجه ۵+۱ صبح امروز برگزار شد. فقط یک ربع ساعت.
۱۳:۵۳:۵۲ تایم: در موضوع بازگشت خودکار تحریمها پیشرفت حاصل شده است
پایگاه آمریکایی در گزارشی به نقل از منابع مطلع درباره مذاکرات ایران و ۱+۵ نوشت دو طرف در موضوع بازگشت خودکار تحریمها در صورت نقض احتمالی توافق از سوی تهران به پیشرفت رسیدند.
۱۳:۵۳:۳۳ وزرای خارجه ۱+۵ قبل از نشست عمومی با ایران، حدود یک ربع جلسه داخلی برگزار کردند.
۱۳:۵۳:۰۵ یک دیپلمات ایرانی: اختلافات هنوز حل نشده است.
۱۳:۵۳:۰۰ نشست عمومی ایران و ۱+۵ که قرار بود از ساعت ۱۲۳۰ آغاز شود فعلا برگزار نشده است. احتمال تعویق این نشست وجود دارد.
۱۲:۲۲:۴۵ نشست ۱+۵ اغاز شد
۱۲:۲۲:۴۱ برنا-وین/وزرای چین و روسیه دقایقی پیش وارد کوبورگ شدند.
۱۲:۰۴:۰۳ ۱۲:۰۱:۵۷بخش برون مرزی تلویزیون دولتی روسیه اعلام کرد خبرنگاران حاضر در وین از طولانی شدن مذاکرات هسته ای خسته شده اند.
به گزارش شبکه تلویزیونی راشاتودی، آناستاسیا چورکینا خبرنگار شبکه در وین گفت: «صدها خبرنگار در وین منتظر هستند تا سیاستمداران حاضر در گفتگوهای هسته ای ایران، اختلافها را حل و فصل کنند و به توافق هسته ای برسند. شور و هیجان خبرنگاری جای خودش را به خستگی شدید داده است. خبرنگاران تمام روز گذشته را منتظر بودند تا گشایشی حاصل شود و برنامه هسته ای ایران از دستور اولویت خبری خارج شود. حتی خبرنگاران بین خودشان نظرسنجی انجام دادند تا ببینند نظر خبرنگاران به چه صورت است. خبرنگاران مختلف دیدگاههای مختلف دارند. برخی می گویند توافق حاصل خواهد شد. اما برخی دیگر می گویند توافقی حاصل نخواهد شد. برخی هم می گویند زمان مذاکرات بار دیگر تمدید خواهد شد. مقامات ایران و آمریکا می گویند هنوز مشکلاتی باقی مانده است که باید حل و فصل شود. اما به نظر می رسد همه مذاکره کنندگان می خواهند تا مهلت تعیین شده یعنی هفتم ژوئیه به توافق دست پیدا کنند.»
آدریان دی ویرجیلیو خبرنگار سی ان ان در این باره گفت.. من در لوزان هم بودم. من آن زمان یک هفته منتظر بودم تا توافق حاصل شود. فکر می کردم توافقی حاصل نخواهد شد اما در نهایت توافق شد. من از بیست و ششم ماه ژوئن یعنی جمعه گذشته در وین هستم. ما باید در دمای سی و هشت یا سی و نه درجه منتظر باشیم تا توافق حاصل شود که کار بسیار دشواری است.
حسن توسان خبرنگار خبرگزاری آناتولی ترکیه نیز در این خصوص گفت.. من بسیار خسته شده ام. اگر گفتگوها تمام شود من به ترکیه خواهم رفتم و تعطیلات خواهم داشت.
یی چیان خبرنگار خبرگزاری شینهوا نیز گفت.. من از صبح ساعت هفت و نیم به اینجا می آیم و حدود پانزده ساعت اینجا هستم و کم می خوابم.
خبرنگار راشاتودی افزود.. اگر تا مهلت تعیین شده یعنی هفتم ژوئیه توافق حاصل شود، نه تنها توافقی تاریخی حاصل خواهد شد و به مناقشه ای بین ایران و غرب پایان داده خواهد شد که برای مدت بیش از یک دهه باقی بوده است، بلکه برای خبرنگاران و گروههای خبری نیز این امکان فراهم می شود تا صفحه ای از تاریخ فعالیت خودشان را ورق بزنند زیرا اکثر آنها برای مدت بیش از ده سال از فعالیت حرفه ای خود، این مسئله را دنبال می کرده اند.
۱۱:۵۲:۳۵ خبرگزاری صدا و سیما: به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما، این روزنامه در شماره امروز خود در اینترنت در مقاله ای به قلم گای تیلور نوشت:
در حالی که مذاکره کنندگان دولت باراک اوباما ، متحدانش و تهران به مذاکرات بر سر مجموعه ای از مسائل دقایق پایانی تا پیش از ضرب الاجل سه شنبه شب ادامه دادند، توافق بر سر برنامه هسته ای ایران روز دوشنبه هم به دست نیامد. مقامات نزدیک به مذاکرات گفتند مذاکره کنندگان ایرانی روز دوشنبه این اصرار را شروع کردند که همه تحریم های سازمان ملل ، از جمله تحریم هایی که فروش موشک های بالستیک به این کشور را ممنوع می کند، در چارچوب توافق نهایی لغو شود اما آمریکا و متحدانش به اتفاق با این درخواست مخالفت کردند و گفتند برخی تحریم های تسلیحاتی ایران باید ادامه یابد.
در واشنگتن، مقامات دولت آمریکا گفتند امیدوارند مذاکره کنندگان در تلاش برای دستیابی به توافقی نهایی که تحقیقات هسته ای چند ساله ایران را در ازای لغو تحریم های نفتی و بانکی محدود خواهد کرد، بتوانند بر سر چنین مناقشاتی به توافق برسند. اما این بن بست ظاهری در مذاکرات موجب ناراحتی وزارت امور خارجه آمریکا شد که مقامات آن این تهدید باراک اوباما رئیس جمهور و جان کری وزیر امور خارجه این کشور را تکرار کردند که اگر توافق نهایی احتمالی تماما به نفع ایرانی ها باشد، آنها میز مذاکرات را ترک خواهند کرد.
در همین حال، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل که دولتش جزو مذاکره کنندگان نیست، با تاکید دوباره بر این ادعای دیرینه خود که غرب در حال عقب نشینی در برابر خواسته ای ایران است، خبرساز شد. نتانیاهو در یک کنفرانس مطبوعاتی در اسرائیل گفت :«هر روز امتیازات بیشتری داده می شود ، و هر روز این توافق بدتر و بدتر می شود.» وی مدعی شد که مذاکرات هسته ای در وین را نمی توان در حال «پیشرفت اساسی ، بلکه باید نوعی فروپاشی دانست.»
جان کربی ، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واشنگتن اظهارات نخست وزیر اسرائیل را رد کرد و گفت :« اولا، هنوز هیچ توافقی به دست نیامده است. من گفته ام که اگر امکان دستیابی به توافق خوبی وجود نداشته باشد، جان کری آماده است مذاکرات را ترک کند.»
این سخنگو گفت :«بر اساس اطلاعات ما از دامنه و سرعت و ویژگی گفتگوهایی که هم اکنون در اتاق مذاکرات جریان دارد، اطلاق صفت پیشرفت اساسی یا فروپاشی درباره این مذاکرات نامناسب است.
کربی همچنین گفت دولت اوباما کاملا مخالف لغو تحریم های مرتبط با معاملات تسلیحاتی ایران است. وی افزود :«تنها تحریم هایی که قرار است لغو شوند تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران هستند.»
روز یکشنبه کری در وین به خبرنگاران گفت با اظهارات علنی محمد جواد ظریف ، وزیر امور خارجه ایران موافق است که گفته است «ما هیچگاه به یک توافق نهایی این قدر نزدیک نشده ایم». وی در عین حال گفت «مسائل دشواری» باقی است که باید حل و فصل شود و مذاکرات هم ممکن است به نتیجه برسد و هم ممکن است به شکست بینجامد.
به نظر می رسد کری در مذاکرات سرگرم کار با سرگئی لاوروف همتای روس خود است ، که به سبب ائتلاف مسکو با ایران از بازیگران کلیدی محسوب می شود.
بر اساس گزارش های خبری منابع روسی ، لاوروف روز دوشنبه در وین به صورت یک به یک با ظریف به گفتگو نشست. وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد :«دو طرف در این نشست بر عزم متقابل برای یافتن هرچه سریعتر راه حل های قابل قبول دوجانبه برای مسائل مورد اختلاف تاکید کردند.»
تا دوشنبه مشخص نبود آیا دولت اوباما ممکن است خواستار تمدید مجدد مذاکرات تا پس از سه شنبه شود.
مذاکره کنندگان با تمدید ضرب الاجل هفته گذشته ، مذاکرات تقریبا ۲۰ ماهه میان ایران و گروه به اصطلاح پنج به اضافه یک را طولانی تر کردند. تحلیلگران گفتند در این مذاکرات آنقدر وقت صرف شده است که هیچ طرفی نمی خواهد به تلاش برای دستیابی به یک توافق نهایی خاتمه دهد، اما تمدید مذاکرات در هفته گذشته به این گمانه زنی دامن زد که ایران ممکن است قبل از اینکه در نهایت به سوی یک توافق نهایی عقب نشینی کند، بخواهد تا آنجا که آمریکا و شرکایش در مذاکرات اجازه دهند این مذاکرات را طولانی کند.
در همین حال، تمدید مجدد مذاکرات ممکن است در واشنگتن پیامدهای سیاسی داشته باشد: اگر مذاکرات تمدید شود و متن توافق تا روز پنجشنبه به دست کنگره نرسد مهلت کنگره برای بازبینی و رای گیری درباره توافق احتمالی از ۳۰ روز به ۶۰ روز افزایش می یابد.
تا دوشنبه معلوم نبود آیا مذاکره کنندگان بر هیچ کدام از مناقشات دیگر که گفته می شود مانع حصول توافق نهایی شده است ، فائق آمده اند یا خیر. یکی از این مسائل مورد اختلاف این است که آیا بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دسترسی به سایت های نظامی ایران را خواهند داشت و آیا می توانند با دانشمندان هسته ای ایران در چارچوب توافق نهایی مصاحبه کنند یا خیر.
قانونگذاران آمریکایی درخواست کرده اند که دسترسی به این سایت ها بخشی از توافق نهایی باشد، و دولت اوباما نیز می داند که بدون چنین دسترسی هایی موافقت کنگره با توافق نهایی احتمالی دشوارتر خواهد بود.
اما آیت الله علی خامنه ای ، رهبر معظم ایران ، مخالفت شخصی خود را با بازرسی از هرگونه سایت غیرهسته ای اعلام کرده است و مجلس ایران نیز هفته گذشته مصوبه ای را به تصویب رساند که دسترسی بازرسان سازمان ملل را به همه سایت های نظامی ایران ممنوع می کند و اجازه دسترسی به برخی دانشمندان هسته ای و اسناد را در چارچوب توافق نهایی نمی دهد.
۱۱:۴۰:۲۷ همزمان با پایان مهلت مذاکرات هسته ای یک دیپلمات ایرانی اعلام کرد: اختلافات هنوز حل نشده است
۱۱:۴۰:۲۰ نیویورک تایمز: لغو تحریم های تسلیحاتی ایران درمذاکرات اهمیت بیشتری یافته است
۱۱:۱۹:۲۸ برخی منابع مطلع احتمال می دهند توافق هسته ای بین ایران و غرب، نیمه شب سه شنبه اعلام شود.
به گزارش «انتخاب»، در آخرین شب مهلت تمدید شده مذاکرات ایران و غرب، وزیران خارجه شش قدرت بزرگ، نخستین بار در دور اخیر مذاکرات گرد هم جمع شدند تا درمورد توافق احتمالی تاریخی با ایران تبادل نظر کنند.
با نزدیک شدن پایان زمان مذاکرات هسته ای ایران و غرب، بسیاری منتظرند نیمه شب سه شنبه توافق اعلام شود.
موضوع رفع تحریمها که مورد اختلاف شدید بود، قرار شده است تدریجی اما در فاصله های نزدیک باشد. در همین حال اگر ایران به تعهدات خود پایبند نباشد، بازگشت تحریمهای ایران به صورت خودکار نخواهد بود بلکه کمیته ای از متخصصان از شش قدرت جهان، گزارشی در این باره به شورای امنیت خواهند داد و میزان نقض تعهدات ایران را مشخص خواهند کرد.
افزایش احتمال توافق
یک دیپلمات بلندپایه غربی روز دوشنبه در مصاحبه با ایتارتاس گفت نتایج نشست های امروز بین ایران و شش قدرت جهان نشان می دهد موافقتنامه نهایی سرانجام امضا خواهد شد.
وی افزود سطح قطعیت درخصوص دستیابی به موافقتنامه نهایی بین ایران و قدرت های جهان با توافق بیشتر دو طرف درمورد متن موافقتنامه رو به افزایش است. این روند به جلو می رود و ممکن است موافقتنامه تا شب هشتم ژوئیه به دست آید.
این دیپلمات تصریح کرد در مورد مسائل مرتبط با لغو تحریم ها نیز پیشرفت هایی حاصل شده است.
امضای توافقنامه هسته ای قریب الوقوع است
خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از روزنامه کامرسانت چاپ روسیه، امضای توافقنامه هسته ای بین ایران و قدرت های بزرگ را قریب الوقوع توصیف کرد.
این روزنامه نوشت مذاکرات طولانی مدت درباره پرونده هسته ای ایران امروز ( دوشنبه ) یا فردا ( سه شنبه ) به پایان می رسد.
انتظار می رود وزرای امور خارجه شش میانجیگر بین المللی و ایران این توافق را در مراسمی رسمی اعلام کنند و سپس شورای امنیت سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه ای از آن حمایت خواهد کرد.
در همین حال، دیپلمات ها اعلام کردند هنوز مسائلی حل نشده است که احتمال دارد مانع از این توافق تاریخی شود.
بر اساس برخی اطلاعات، ساز و کار لغو تحریم های بین المللی علیه ایران تدوین شده است.
به علاوه طبق گزارش رسانه ها، وزرای امور خارجه این سند ( ۸۰ صفحه متن اصلی و ضمیمه ها ) را امضا نخواهند کرد.
یک منبع دیپلماتیک نزدیک به مذاکرات اعلام کرد وزرای امور خارجه این توافق را امضا نخواهند کرد و قطعنامه جدید شورای امنیت درباره ایران سند حقوقی اصلی خواهد بود.
باید یادآوری کرد که ابتدا قرار بود این توافقنامه ۳۰ ژوئن امضا شود اما همه اختلافات در این تاریخ حل نشد و رایزنی ها به مدت یک هفته تمدید شد.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد مسائل مهمی در ارتباط با لغو تحریم تسلیحاتی ایران مانده است. روسیه می خواهد همکاری با تهران را در زمینه نظامی – فنی از سر بگیرد اما این کار بدون لغو تحریم های پیش بینی شده در قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت امکان پذیر نخواهد شد.
همچنین درباره مازاد اورانیوم غنی شده ایران ( بر اساس توافق قبلی تهران باید ذخایر اورانیوم با غنای پایین خود را از ۱۰ تن به ۳۰۰ کیلوگرم کاهش دهد ) اختلاف نظر وجود دارد.
خبرگزاری شینهوا دیروز به نقل از منابع خود گزارش داد بخش عمده اورانیوم ایران حدود ( هفت و نیم تن ) به روسیه فرستاده خواهد شد.
یک منبع دیپلماتیک روسیه نیز توافق موقت درباره این موضوع را تایید کرد.
روسیه در ازای آن اورانیوم طبیعی یا سوخت آماده به ایران تحویل خواهد داد.
۱۱:۱۹:۲۲ حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی شامگاه دوشنبه در ضیافت افطار مدیران و مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی کشور گفت: در ایران اسلامی مردم، مهربان و نیکوکار هستند و هرکجا که نیاز به کمک باشد احساس وظیفه میکنند و با افتخار در آنجا قدم میگذارند.
دکتر روحانی با بیان اینکه جامعهای انسانی است که مردم و مسئولین آن جامعه به فکر و یاد یکدیگر بوده و یاریرسان مستضعفان و افتادگان باشد، گفت: در جامعهای که بین فقیر و غنی فاصله زیاد باشد و یک سمت ناامیدی و غم و در سمت دیگر امید و شادی باشد، در آن جامعه عدالت وجود ندارد.
رییس جمهوری با تأکید بر اینکه دولت در انجام همه امور نیازمند حضور و کمک مردم است، تصریح کرد: دولت در موضوع مددرساندن به کسانی که نیازمند کمک هستند بیش از عرصههای دیگر به یاری مردم نیاز دارد و این کار بزرگ را باید مردم انجام دهند و دولت وظیفه دارد زمینه و بستر حضور آنها را مهیا سازد.
دکتر روحانی با بیان اینکه کمیته امداد امام(ره) و سازمان بهزیستی مصدر خدمت و ایثار بوده و همواره مسئولانش مورد اعتماد مردم بودهاند، گفت: امروز رییس کمیته امداد امام(ره) مسئول مورد اعتماد جامعه و رهبر معظم انقلاب هستند و سازمان بهزیستی نیز مورد اعتماد و اطمینان مردم است، که این امر بزرگترین سرمایه برای این دو نهاد است.
رییس جمهوری خاطر نشان کرد: پایه و اساس این اعتماد و اطمینان بر آن است که موضوع امداد از دولت محور بودن به سمت جامعهمحور و خانوادهمحور بودن حرکت میکند. امروز نیاز یک نوجوان و جوان تنها پول، محل سکونت، تحصیل و یاد گرفتن مهارتهای اجتماعی نیست، بلکه آنها دارای خلاءهای عاطفی هستند که باید پر شود و در این زمینه باید خانوادهها به صحنه بیایند. دولت نیز باید مسیر را هموار کند و واسطه خوبی باشد تا زمینه اتصال مناسب نوجوانان با خانوادههای دارای صلاحیت فراهم کند.
دکتر روحانی اعلام آمادگی بیش از ۷۰۰ هزار نفر در کشور برای کمک به جمعیت ۲۰۰ هزار نفری ایتام را نشانه بزرگواری ملت ایران دانست و گفت: این اتفاق میمون در شرایطی سخت رخ داده است و اگر فضا باز شود ما شاهد وقوع این امر نیک به طور وسیعتر خواهیم بود. به همین علت گفته میشود که باید توطئه تحریمهای ظالمانه برداشته شود تا فضا برای زندگی بهتر و افزایش قدرت اقتصادی جامعه باز شود.
رییس جمهوری با اشاره به سیره و توصیه نبی مکرم اسلام و حضرت امیرالمؤمنین(ع) بر کمک به مستمندان و نیازمندان جامعه گفت: پیام امام علی(ع) برای همه مردم و جامعه تا روز قیامت است و اگر ما صدای او را شنیده و وصایای روشنگرش را آویزه گوش کنیم، خیلی از مسایل و مشکلات مرتفع خواهد داشت.
رییس شورای عالی اقتصاد با اشاره به برنامههای دولت برای مهار تورم و ایجاد رونق اقتصادی گفت: اگر رکود و تورم از بین برود اوضاع اقتصادی مردم بهتر خواهد شد و شرایط برای ریشهکن شدن بیکاری که موضوعی بدتر از فقر است فراهم میشود، تلاش دولت برای رونق اقتصادی غیر از اهمیت آن در مباحث اقتصادی و توسعه، در حل مشکلات اجتماعی تأثیرگذار است.
دکتر روحانی با اشاره به لزوم پرداخت یارانه کالایی به اقشار کمدرآمد، گفت: تلاش داریم امنیت غذایی را فراگیر کنیم و امیدواریم در شرایط بهتر پرداخت یارانه کالا را توسعه دهیم تا نیازمندان جامعه احساس سختی کمتری داشته باشند.
رییس شورای عالی سلامت با اشاره به تلاش دولت در حوزه سلامت به منظور حل مشکلات مردم با هزینه کمتر در مراکز درمانی، گفت: این حرکت نیز به منظور ایجاد رفاه و کاستن از فشار بر نیازمندان جامعه انجام شد و اگر این راه و مسیر به حول و قوه الهی و با کمک مردم ادامه یابد، خواهیم توانست روزی نیازمندان جامعه را توانمند کنیم، اگر جامعه توانمند شد در آن صورت میتوانیم احساس راحتیداشته باشیم و احساس کنیم به وظیفه بزرگی که خداوند بر دوش ما نهاده عمل کرده.
رییس جمهوری تصریح کرد: همه مددجویان جامعه فرزندان ما هستند و باید این احساس در جامعه ایجاد شود که همه فرزندان این مرز و بوم به ما تعلق دارند و همه ما مسلمانان، پیروان اهل بیت و ملت ایران عضو یک خانواده هستیم.
دکتر روحانی با اشاره به روایات بزرگان دین افزود: کمک به نیازمندان، گرسنگان و ابن سبیل در فرهنگ و آیین ایرانی و اسلامی ماست و مردم ایران هیچگاه در ادای وظیفه نسبت به این افراد نپرسیدهاند که دین، آیین، حزب و جناح شما چیست، چون همه ما برادر و همنوع هستیم.
رییس جمهوری در ابتدای سخنان خود به برشمردن فضایل امیرالمؤمنین(ع) پرداخت و آن امام همام را بهترین راهبر و راهنما یاد کرد و اظهار داشت: اهل کوفه و نیازمندان و ایتام نیازمند در همین ایام فهمیدند که آن کسی که شبانه و ناشناس به آنها کمک میکرد، امام مسلمین حضرت علی(ع) بود.
پیش از سخنان رییس جمهوری مهندس پرویز فتاح رییس کمیته امداد امام خمینی(ره) از مولا امیرالمؤمین(ع) به عنوان الگو و بزرگترین مددکار تاریخ یاد کرد و با اشاره به همکاری همه مسئولین برای کمک و پیشبرد برنامهها کمیته اداد امام خمینی(ره)، گفت: روحیه دولت یازدهم کمک به مسئولان در کمیته امداد برای دستیابی به اهداف تعیین شده است، برنامه و افتخار ما باید توانمندسازی مددجویان باشد و نه آمار تحت پوشش آنها. بنابراین باید در این زمینه گامهای بلندتر و عملیاتی برداشت.
وی با اشاره به رواج روحیه حمایت از اقشار محروم و به ویژه ایتام در جامعه اظهار داشت: باید به جایی برسیم که در مملکت جمهوری اسلامی ایران محروم و مستمندی وجود نداشته باشد و امیدواریم با حضور بیش از پیش مردم مشکلات در این عرصه مرتفع شود.
فتاح با تأکید بر اینکه در بحث هدفمندسازی یارانهها باید توجه بیشتری به هدایت منابع برای پوشش نیازهای محرومان جامعه شود، از گسترش موضوع تأمین اجتماعی به عنوان یکی از اقدامات مهم دولت تدبیر و امید یاد کرد.
در ابتدای مراسم گروه موسیقی ثامنالحجج(ع) شهرستان ملارد سرودی در وصف حضرت علی(ع) و دستگیری آن امام همام از محرومان و مسکینان اجرا کرد.
۱۰:۱۶:۵۶نشریه هیل نوشت فشار دموکرات ها بر اوباما درباره توافق هسته ای با ایران افزایش یافته است.
به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما ، نشریه هیل در گزارشی به قلم الساندر بولتون نوشت:
دموکرات های برجسته سنای آمریکا با تأکید بر چالش های پیش روی دولت اوباما در ارتباط با تصویب توافق احتمالی جامع هسته ای در کنگره به عنوان یکی از اولویت های سیاست خارجی واشنگتن، خواستار دست یابی به توافق هسته ای با ایران شدند.
۱۰:۱۱:۳۳ این شبکه در گزارش خود از مذاکرات هسته ای وین، درخواست ایران برای لغو قطعنامه ۱۹۲۹ را مانعی بر سر راه دستیابی به توافق نهایی دانسته است. در این گزارش آمده درخواست ایران برای لغو قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت، مذاکرات هسته ای را با مانع مواجه کرده است. فرانس ۲۴ با اشاره به اینکه طی روزهای اخیر، دو موضوع بازرسی از مراکز حساس در ایران و همچنین نحوه برداشته شدن تحریم ها، محورهای اصلی اختلاف نظر میان طرفین را تشکیل می داد، می افزاید به تازگی مشکل دیگر نیز به مذاکرات افزوده شده و آن لغو تحریم های تسلیحاتی ایران است. ایران به ویژه خواستار لغو قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل علیه خود است. این قطعنامه در ماه ژوئن سال ۲۰۱۰ در شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران وضع شد.
۱۰:۱۱:۲۸ منابع ایرانی در حالی از وجود اختلافات بزرگ در مذاکرات هسته ای سخن می گویند که کاخ سفید هم از احتمال تمدید بیشتر مذاکرات خبرداده است. سخنگوی کاخ سفید پس از نشست وزرای امور خارجه شش قدرت بزرگ جهان با طرف ایرانی در وین و در آستانه پایان مهلت تعیین شده برای پایان مذاکرات، اعلام کرد مذاکرات هسته ای ایران ممکن است از مهلت تعیین شده بیشتر ادامه یابد. از سوی دیگر منابع ایرانی نیز پس از این نشست از وجود اختلافات بزرگ سخن گفته اند. در همین حال برخی دیپلماتهای آلمانی نیز شکست مذاکرات با تهران را بعید ندانسته اند.
۰۹:۴۰:۴۱جیمی کارتر: به موفقیت مذاکرات هستهای با ایران امیدوارم
۰۹:۱۷:۱۹ به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک از مسکو ، یک مقام ایرانی در مصاحبه با خبرنگاران در وین گفت در مورد ساز و کار بازگشت دوباره تحریم ها علیه ایران هنوز توافق حاصل نشده است.
این مقام ایرانی افزود :« ما همچنان در حال کار روی متن قطعنامه هستیم اما این متن هنوز مورد توافق قرار نگرفته است. هنوز مسائلی وجود دارد که باید روی آنها کار شود. شورای امنیت سازمان ملل متحد روند خاص خود را دارد. این متن باید به نیویورک فرستاده شود و در آنجا مورد تایید همه اعضای شورای امنیت قرار گیرد اما ما معتقدیم پیش از نهایی کردن موافقتنامه باید درمورد متن قطعنامه به توافق برسیم.»
وی تصریح کرد ایران و گروه پنج به اضافه یک در دور کنونی مذاکرات هسته ای در وین تقریبا در مورد همه مسائل به پیشرفت خوبی دست یافته اند.
این مقام ایرانی گفت تصمیم در مورد تمدید مذاکرات هسته ای در صورتی که نیاز باشد در تاریخ هفتم ژوئیه انجام می گیرد.
۰۹:۱۷:۱۱ نکات حل نشده در گفتگوهای هستهای
خبرنگار شبکه تلویزیونی بلومبرگ در گفتگویی زنده از محل گفتگوهای هسته ای بین ایران و گروه ۵+۱ در وین ، نکاتی را که هنوز حل نشده باقی مانده است برشمرد.
ایندیرا لکشمانان مدعی شد چندین نکته در گفتگوها هست که هنوز حل و فصل نشده اند. نخستین نکته ، موضوع تخفیف در تحریم هاست. ایرانی ها می خواهند تخفیف در تحریم ها هر چه زودتر اتفاق بیافتد. آنها می گویند اگر قرار است گام هایی در جهت محدود کردن برنامه هسته ای شان بردارند نباید برای گرفتن تخفیف در تحریم ها منتظر بمانند همه آن گام ها برداشته شوند.
۰۷:۱۱:۴۳ رسانههای غربی به نقل از دیپلماتهای حاضر در مذاکرات اتمی میگویند که ایران خواستار لغو تحریمهای نظامی شورای امنیت است.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام غربی بدون ذکر نام او گفته است که لغو تحریمهای مرتبط با برنامه موشکهای بالستیک و صدور دیگر جنگافزارها به ایران از خواستههای ایران در مذاکرات است.
در حال حاضر ایران و گروه ۱+۵ سرگرم مذاکرات اتمی با هدف دستیابی به توافق جامع هستند که قرار است به تحریمها علیه این کشور پایان دهد.
بر اساس گزارشها، مذاکرهکنندگان ایرانی گفتهاند که دلیلی برای ارتباط دادن برنامه موشکی این کشور به پرونده اتمی وجود ندارد، اما مقامهای غربی گفتهاند که پذیرش این استدلال دشوار است.
خبرگزاریهای غربی همچنین از یک مقام ایرانی بدون ذکر نام او نقل کردهاند که این کشور بر احقاق حقوقش تأکید دارد و “همه تحریمها از جمله تحریمها علیه برنامه موشکی ایران، هنگامی که تحریمهای شورای امنیت لغو میشود، باید لغو شود.”
۰۷:۱۰:۱۹ یک دیپلمات ایرانی ادعای خبرگزاری انگلیسی رویترز درباره پافشاری تهران برای رفع تحریمهای تسلیحاتی علیه این کشور را رد کرد.
۰۷:۰۹:۵۰ به گزارش خبرگزاری فارس، در حالی که در مقدمه توافق ژنو به صراحت تاکید شده بود که راه حل جامع (برجام) باید «به رفع همه جانبه تمامی تحریمهای شورای امنیت» بیانجامد، آمریکایی ها و هم پیمانان غربی آنها طی یکی دو روز اخیر با برداشته شدن بخشی از تحریم های شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران مخالفت می کنند.
به طور مشخص، آمریکایی ها بر خلاف نص صریح توافق ژنو درباره لغو تحریم های هسته ای، می گویند حاضر به پذیرفتن لغو قطعنامه ۱۷۴۷ شورای امنیت سازمان ملل که به بهانه برنامه هسته ای، خرید و فروش تسلیحات متعارف توسط ایران را تحریم کرده بود، نیستند.
قطعنامه ۱۷۴۷ کاملا مرتبط با برنامه هسته ای ایران صادر شده است و اگر درباره ماهیت چندجانبه دیگر تحریم ها تردیدی وجود داشته باشد، درباره صرفا هسته ای بودن این قطعنامه هیچ تردیدی نیست. مذاکره کنندگان ارشد کشورمان طبق توافق اولیه در ژنو بارها تاکید کرده اند که همه قطعنامه های مرتبط با هسته ای شورای امنیت باید لغو شود. اما یک دیپلمات ارشد غربی به خبرنگاران گفته است که «برداشته شدن این تحریم اصلا محل بحث نیست»، یک دیپلمات دیگر به رویترز گفته است «ایرانی ها می خواهند تحریم موشک های بالستیک لغو شود. انها می گویند دلیلی ندارد که این ماجرا به بحث هسته ای مرتبط شود، اما پذیرش این دیدگاه سخت است و از جانب ما هیچ اشتیاقی برای این امر وجود ندارد».
نکته جالب توجه این است که غربی ها طی یک عملیات روانی، یک موج قدرتمند رسانه ای ایجاد کرده اند و بدون اشاره به اینکه تحریم تسلیحاتی شورای امنیت به قطعنامه ۱۷۴۷ مربوط می شود و جزو تعهدات غرب بوده است که این قطعنامه لغو شود، می گویند ایران در اقدامی زیاده خواهانه، خواهان برچیده شدن تحریم های تسلیحاتی نیز هست و غرب قبول نمی کند. خبرگزاری آسوشیتدپرس تصریح کرده است که «روسیه موافق برداشته شدن این تحریم است اما آمریکا مخالفت می کند».
غربی ها تاکنون تقریبا در همه سطوح توافق سعی کرده اند مطالبات غیرمعقولی از ایران طرح کرده و در مقابل، مطالبات منطقی ایران را نپذیرند. بازرسی از مراکز نظامی و بازجویی از دانشمندان، محدودسازی تحقیق و توسعه، تعلیق برخی تحریم ها به جای لغو تمامی آنها، موکول کردن همان تعلیق تحریم ها به اجرای یکجانبه تعهدات از جانب ایران و اخیرا عدم لغو قطعنامه تحریم شورای امنیت از جمله این موارد است.
۰۷:۰۹:۳۱ به گزارش گروه مانیتورینگ بینالملل خبرگزاری فارس، «جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید امشب در میان خبرنگاران گفت که شرط اصلی توافق در وین، متعهد ماندن ایران به بیانیه لوزان است.
بیانیه لوزان، چارچوب سیاسی مشخص شده از سوی ایران و ۱+۵ برای رسیدن به توافق نهایی بر سر پرونده اتمی این کشور است؛ این توافق در روز ۱۴ فروردین امسال خوانده شد.
سخنگوی کاخ سفید به مذاکرات جاری وین میان نمایندگان ایران و ۱+۵ هم اشاره کرد و گفت: «مذاکرات پرتکاپو است.»
ارنست در پاسخ به سوالی در خصوص دیگر حوزههای اختلاف ایران و آمریکا بدون درنظر گرفتن پرونده هستهای گفت: «اگر ایران به سلاح اتمی دست پیدا کند، همه نگرانیها ما خیلی نگرانکنندهتر خواهد شد و به همین خاطر است که پرزیدنت اوباما اولویت خود را بر پیشگیری از تسلیح ایران (به سلاح اتمی) از طریق دیپلماسی گذاشته است.»
گزینه نظامی هنوز هم روی میز مانده
خبرنگاری به سخنرانی امروز اوباما در پنتاگون اشاره کرد؛ بر اساس برنامه اعلامی کاخ سفید، اوباما بناست ساعت ۱۲:۲۵ نیمهشب به وقت تهران، با حضور در پنتاگون، آخرین گزارشها از نحوه مبارزه با داعش را دریافت کند.
خبرنگار پرسید که با توجه به در جریان بودن مذاکرات ایران و ۱+۵، آیا رئیسجمهور در خصوص گزینه نظامی برای جایگزین کردن شکست احتمالی مذاکرات سخن میگوید؟
سخنگو ابتدا گفت: «گزینه نظامی مانند گذشته روی میز باقی مانده است.» وی لحظاتی بعد و در میانه پاسخ دادن به سوالی دیگر، مجدداً این خبرنگار را خطاب قرار داد و گفت: «البته رئیسجمهور امروز در خصوص داعش صحبت خواهد کرد و انتظار نداریم در خصوص گزینه نظامی علیه ایران صحبت شود.»
مذاکرات غیراتمی در حاشیه مذاکرات اتمی
جاش ارنست در خصوص مذاکرات غیراتمی در حاشیه مذاکرات اتمی هم سخن گفت؛ وی گفت که «جان کری در خصوص بازداشت غیرعادلانه شهروندان آمریکایی در ایران، با مذاکرهکنندگان ایرانی سخن گفته است.»
میز مذاکرات را ترک میکنیم
خبرنگاری در خصوص امکان تمدید دوباره مذاکرات سوال پرسید که سخنگو گفت: «این سوالات را از مذاکرهکنندگان بپرسید. اگر ببینیم ایران تمایل ندارد بر خلاف موضع واحد جامعه جهانی، توافق نهایی را امضاء کند، میز مذاکرات را ترک خواهیم کرد.»
وی افزود: «درخصوص تمدید پس از گرفتن آخرین گزارش از مذاکرهکنندگان خود اظهارنظر میکنیم ولی فعلاً فقط میتوانیم بگوییم که امکان تمدید وجود دارد.»
مردم آمریکا مفاد توافق نهایی را میدانند
جاش ارنست در خصوص مفاد توافق احتمالی ایران و ۱+۵ هم گفت: «پیش از این هم به صراحت در خصوص آنچه در توافق نهایی درج میشود، سخن گفتهایم.»
واشنگتن بارها اعلام کرده که توافق نهایی با ایران، منعکسکننده فکتشیت آمریکایی منتشر شده پس از توافق لوزان خواهد بود و تاریخچه مذاکرات هم معتبر بدون فکت شیتهای آمریکایی را ثابت کرده است.
۰۷:۰۹:۱۷ امروز صبح یک دور دیگر از نشست عمومی وزرا برگزار خواهد شد.
۰۷:۰۸:۵۸ وزیر خارجه روسیه فعلا قرار نیست وین را ترک کندو قرار است فردا صبح جلسه ای داشته باشد.
۰۷:۰۸:۳۹ روانچی: از نظر ما و اکثریت اعضا، بعد از توافق به فاصله کوتاهی شورای امنیت باید آن را تصویب کند.آمریکا هنوز نظر قطعی نداده.
۰۷:۰۷:۵۷ خبرهای جالبی منتشر نمی شود : وزیر خارجه چین دوباره هتل را ترک کرد
۰۷:۰۷:۴۶ با سلام در خدمت شما هستیم