۰۷:۲۶:۴۷ پایان بخش اول اخبار
۰۷:۲۶:۲۱ گروه بورس – زهرا رحیمی: شاخص کل بورس تهران در پی خوشبینی به دور جدید مذاکرات هستهای روز گذشته با رشد ۳۶/ ۰ درصدی (معادل ۲۴۰ واحد) مواجه شد و کانال ۶۶ هزار واحدی را پشت سر گذاشت و پس از ۵۰ روز کاری به رقم خود در تاریخ ۶ اردیبهشت ماه رسید و به این ترتیب بازدهی حدود ۶/ ۵ درصدی در کارنامه بورس تهران به ثبت رسید.
فعالان بازار سهام، معاملات سه روز ابتدای هفته را در شرایطی توامان از بیم و امید دنبال کردند. در همین راستا، معاملات تالار شیشهای در روز شنبه با رشد و در روز یکشنبه با افت به اتمام رسید.
در حالی که پس از افت روز یکشنبه بعضی کارشناسان از غلبه جو ابهام و تردید در مورد نتایج مذاکرات هستهای در فضای معاملات بورس خبر میدادند و روند بازار سهام را در آستانه اعلام نتیجه مذاکرات هستهای شکننده پیشبینی میکردند اما روز گذشته سهامداران برداشت مثبتتری از سیر تحولات هستهای داشتند که منجر به افزایش محدود قیمتها شد. روز گذشته توجه سهامداران به برخی اخبار مثبت از امکان به نتیجه رسیدن مذاکرات، موجب افزایش عمومی قیمتها شد اما انتظار میرود تا اعلام نتایج رسمی، بورس تهران واکنشی محافظهکارانهتر همراه با پیگیری اخبار از خود نشان دهد و در صورت اعلام توافق، شاهد اوجگیری تقاضا در معاملات باشد. به همین دلیل رشد بازار دیروز نیز تحت تاثیر خوشبینیها به مذاکرات هستهای عنوان میشود. کارشناسان با توجه به جو خوشبینی به اخبار هستهای احتمال حصول توافق در روزهای ۱۶ تا ۱۸ تیر را میدهند اما تردید معاملهگران از عدم رسیدن به نتیجه قطعی مذاکرات هستهای همچنان
پا برجا است. تردید و احتیاط معاملهگران موجب شد ارزش معاملات نسبت به ابتدای هفته کمتر باشد هرچند در مقطع کنونی نیز رقم قابل قبولی است. گروههای بانکی، خودرو، حملونقل و فرآوردههای نفتی روز گذشته با رشد مواجه شدند؛ درحالیکه این گروهها عمدتا گروههایی هستند که بیش از سایرین از مذاکرات هستهای منتفع میشوند. نماد پالایش نفت بندر عباس و پالایش نفت اصفهان بیشترین اثر مثبت بر رشد شاخص را داشتند هرچند در وضعیت بنیادی این دو شرکت تغییر خاصی مشاهده نشده است و ابهامها در نرخ خوراک و قیمتگذاری این محصولات همچنان به قوت خود باقی است اما جو روانی مثبت چیره بر بازار، این دو نماد را نیز با رشد مواجه و در نهایت شاخص کل را سبزپوش کرد.
در این بین برخی کارشناسان معتقدند با حصول نتیجه در مذاکرات هستهای که میتواند تاثیر مثبت چشمگیری بر بازار سهام داشته باشد، برای داشتن بازاری پررونق با معاملات روانتر و نقدشوندگی بالاتر و بهطور کلی کارآتر باید اصلاحاتی در ساختار بورس تهران صورت بگیرد، ضمن اینکه جذب سرمایهگذار خارجی به بورس تهران پس از رفع تحریمها هم نیازمند تمهیداتی است. در رابطه با اصلاحات ساختاری بورس تهران غلامرضا سلامی به حذف محدودیتهای موجود در معاملات بورس اشاره کرد و گفت: حجم مبنا و دامنه نوسان دو محدودیت معاملاتی در بورس تهران هستند که باید حذف شوند.
وی تشریح کرد: محدودیتهای در نظر گرفته شده توسط متولیان سازمان بورس برای کنترل نوسانهای نامطلوب قیمت اوراق بهادار شامل حجم مبنا، دامنه نوسان قیمت و همچنین توقف معاملات که تحت عنوان متوقفکنندههای خودکار معروفند و تنها در برخی بورسهای در حال توسعه مورد استفاده قرار میگیرند، فرآیند اصلاح بازار را طولانی کرده و از شادابی بازار میکاهند بنابراین برای دستیابی به یک بورس پویا و کارا حذف چنین محدودیتهایی الزامی است.
سلامی موثر بودن حذف این محدودیتها را در گرو افزایش سهام شناور آزاد شرکتها دانست و گفت: دولت باید تمهیداتی برای افزایش سهام شناور آزاد شرکتها در نظر بگیرد، در غیر این صورت حذف محدودیتهای مزبور نمیتواند تاثیر چندانی بر معاملات بازار داشته باشد چراکه در شرکتهایی که درصد سهام شناور آزاد شرکتها رقم پایینی است، هرگونه افزایش مختصر در عرضه و تقاضای سهم میتواند ارزش سهام این شرکتها را تغییر دهد.
سلامی افزود: ارزش سهام شرکتها در بورس تهران در ارتباط مستقیم با سهام شناور آزاد است ضمن اینکه هرچقدر نقدشوندگی بیشتر باشد، سرمایهگذار استقبال بیشتری از آن میکند زیرا در چنین شرایطی میتواند به راحتی از بازار سهام خارج شود.
به اعتقاد وی پیامد حذف متوقفکنندههای خودکار، تسهیل نوسان قیمت سهام و جلوگیری از تشکیل صفهای خرید و فروش سهام به مدت طولانی در بازار سهام است که نقدشوندگی را افزایش و احتمال دستکاری قیمت را کاهش میدهد به این ترتیب اقدام اخیر مدیریت برای اصلاح حجم مبنا و دامنه نوسان در اواخر سال گذشته، گام مثبتی جهت افزایش کارآیی و نقدشوندگی بازار سهام بوده اما امید است پس از رفع تحریمها و شکلگیری دوران رونق در بازار سهام، مسوولان سازمان بورس در راستای اقدام مثبت پیشین خود، شرایط معاملاتی بورس تهران را بیش از پیش با استاندارد بازارهای سهام پیشرفته دنیا منطبق کنند.
به اعتقاد سلامی، مسوولان بازار سهام در حالی از ظرفیت بالای بازار سهام و علاقه خارجیها برای حضور در بازار سهام پس از توافق هستهای صحبت میکنند که باید ابتدا این سوال را پاسخ دهند که آیا بورس تهران آمادگی پذیرش این سرمایهگذاران را دارد؟
وی ادامه داد: در کنار حل مشکلاتی مثل بیثباتی در نرخ ارز که میتواند بسیاری از خارجیها را دلسرد کند، فقدان اطلاعیهها و صورتهای مالی شرکت به زبان انگلیسی محسوس است به همین دلیل برای جذب سرمایهگذاران خارجی در بورس، شرکتهای بورسی باید خود را آماده کرده و صورتهای مالی خود را به زبان انگلیسی منتشر کنند تا آمادگی لازم پس از لغو تحریمها فراهم شود. به اعتقاد وی باید شرکتهای بورسی و سازمان بورس اطلاعات بیشتری از عملکرد و وضعیت خود را در نسخههایی با زبان انگلیسی تهیه و تدوین کنند.
این کارشناس بازار سهام با اشاره به اینکه مقررات مربوط به دریافت مجوز معامله برای سرمایهگذاران خارجی باید اصلاح و تصویب شود، بیان کرد: باید شرایط دریافت کدهای معاملاتی برای سرمایهگذاران خارجی در داخل کشور فراهم و همچنین رویههای موجود در این زمینه نیز اصلاح شود هرچند باید در تدوین قوانین احتیاط لازم نیز باشد.وی به تجربه بورسهای جنوب شرق آسیا اشاره کرد و گفت:چنانچه شرایط و مقدمات لازم برای سرمایهگذاران خارجی تامین نشود، همان آسیبی که به بورسهای جنوبشرقی آسیا وارد شد، در انتظار بازار ما نیز خواهد بود چرا که این امکان وجود دارد که سرمایهگذاران خارجی به یکباره هجوم آورند، اما به دلیل آماده نبودن شرایط سرمایهگذاری پس از یک رشد حبابی سنگین، یکباره با یک افت شدید مواجه شود بنابراین پیشنهاد میشود قبل از هر اقدامی بسترسازی مناسبی برای حضور این سرمایهگذاران صورت گیرد.
این کارشناس بازار سهام به عدم ثبات نرخ ارز بهعنوان مانعی بر سرراه سرمایهگذار خارجی اشاره کرد و گفت:اگر یک سرمایهگذار خارجی سرمایه خود را به ایران بیاورد، چگونه میتواند با معضل عدم تثبیت نرخ ارز کنار بیاید؟ یعنی زمانی که بخواهد سود سرمایهگذاری خود را بعد از مدتی از ایران خارج کند، با این نوسانات چه اتفاقی برای سرمایه وی رخ خواهد داد؟سلامی ادامه داد: البته ذکر این نکته بسیار مهم است که با فرض رفع تحریمها و ثبات در نرخ ارز، به دلیل اینکه وضعیت تورم در کشور ما از کشورهای اروپایی بسیار بالاتر است، سرمایهگذار خارجی که در بورس ایران فعالیت کند، میتواند بازدهی بالاتری نیز کسب کند.
۰۷:۲۶:۰۲ گروه بنگاهها: مدیرعامل سرمایهگذاری خوارزمی با اشاره به اینکه این شرکت سال مالی منتهی به پایان خردادماه ۹۴ را چند هفته گذشته پشتسر گذاشت، اظهار کرد: خوشبختانه سود پیشبینی شده در بودجه محقق شده است و همه شرکتهای زیرمجموعه سرمایهگذاری خوارزمی مجامع خود را با سود خوبی برگزار کردند. حجتالله صیدی در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» افزود: مجمع شرکت سرمایهگذاری خوارزمی نیز به زودی با افزایش سود حداقل ۲۶ درصدی نسبت به سال گذشته برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه «وخوارزم» پرتفوی خود را تقویت کرده است، اظهار کرد: ما فعلا وارد صنعت جدیدی نشدهایم و هلدینگهایی که از پیش فعال شده بودند را در سال گذشته تقویت کردهایم. وی با اشاره به عملکرد مثبت شرکتهای زیرگروه اظهار کرد: خوشبختانه در هلدینگ برق وانرژی سپهر موفق به انجام تجاریسازی شدهایم که سودآوری خوبی را به ارمغان آورد، همچنین مجموعه سینادارو خط جدید تکدوز خود را افتتاح کرد که این نیز خبر خوبی برای مجموعه سرمایهگذاری خوارزمی بود.
صیدی ادامه داد: همچنین ما در شرکت توسعه ساختمان خوارزمی نیز سود مناسبی را بهدست آوردهایم و شرکت توسعه مدیریت خوارزمی نیز سود خوبی را حاصل کرده است. وی با اشاره به فعالیت این مجموعه در حوزه معدن اظهار کرد: در زمان حاضر وارد زمینه کاری فلزات گرانبها شدهایم و مطالعاتی در اینباره از سوی هلدینگ توسعه معادن صدر جهان انجام شده است. وی افزود:در این زمینه پروژه تولید فروآلیاژ از سوی این هلدینگ در زنجان شروع شده و مطالعات برای فعالیت در زمینه طلا نیز در حال انجام است. صیدی اظهار کرد: داراییهای گروه سرمایهگذاری خوارزمی در زمان حاضر حدود ۶ هزار میلیارد تومان است و داراییهای خود شرکت سرمایهگذاری خوارزمی به
۲۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است. مدیرعامل سرمایهگذاری خوارزمی در پاسخ به اینکه افزایش سرمایه این شرکت که چند ماه پیش اجرایی شد، در چه مواردی به کار برده شده است، اظهار کرد: بخشی از این افزایش سرمایه به بحث معدن و بخش دیگر آن به توسعه هلدینگ برق و انرژی سپهر تعلق گرفته و بخشی نیز صرف فعالیت در حوزه نفت و گاز پتروشیمی شده است. وی در پاسخ به اینکه آیا ورود جدی به حوزه نفت و گاز پتروشیمی داشتهاید، اظهار کرد: فعلا پروژه جدید و جدی در کشور وجود ندارد تا ما علاقهمند به سرمایهگذاری در آن باشیم. وی اظهار کرد: خوشبختانه بهرغم اینکه سال مالی سختی را شرکتهای فعال در بازار سرمایه پشتسر گذاشتهاند اما شرکت سرمایهگذاری خوارزمی موفق به افزایش سوددهی خود شده است.
۰۷:۲۵:۴۶ گروه بورس، حدیث موسوی: بازار سهام سرانجام روز گذشته با رشد ۲۴۰ واحدی معادل ۳۶/ ۰ درصد، وارد کانال ۶۶ هزار واحدی شد. انتظار برای انتشار اخباری مثبت از پیشرفت مذاکرات هستهای در ضربالاجل نهایی چهارشنبه شب یا بامداد پنجشنبه موجب شده تا اغلب سهمها به خصوص سهام شرکتهایی که از توافق و رفع تحریمها منتفع میشوند روند رو به رشدی را در شاخص و بازدهی تجربه کنند. بر این اساس روز گذشته در میان صنایع بورسی، ۲۵ گروه با بازدهی مثبت شاخص روبهرو شدند، این در حالی است که سایر صنایع روند نزولی قیمت و سوددهی را طی این روز تجربه کردند.
روزهای بیرمق سنگآهنیها
دوشنبه گروه استخراج کانههای فلزی زیان روز ۰۸/ ۰ درصدی را تجربه کرد. این گروه که در ۷ روز کاری گذشته نیز ریزش ۹/ ۰ درصدی را تجربه کرده، از ابتدای سال زیان سهامداران خود را به ۱/ ۱۴ درصد رسانده است.
از میان ۹ نماد فعال این گروه روز گذشته ۴نماد رشد قیمتها را تجربه کردند، این در حالی است که نمادهای کنور، کاما و کگل به ترتیب با کاهش ۲۶/ ۰، ۲۸/ ۰ و ۳/ ۰ درصدی در قیمتها همراه شدند. دوشنبه حجم و ارزش معاملات «کروی» که بیشترین رشد قیمت را نیز در این گروه به خود اختصاص داد از باقی نمادهای دیگر این صنعت بیشتر بود، بهطوری که در این روز ارزش معاملات کروی به ۲ میلیارد و ۴۲۸ میلیون ریال رسید.
در حال حاضر مشکلات معدنیها به خصوص شرکتهای سنگآهنی متاثر از افت قیمتهای جهانی و رکود بازار داخل منجر به روند نزولی بازدهی این گروه بورسی، به خصوص ریزش قیمت سهام نمادهای کگل و کچاد در طول مدت اخیر شده است.
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» درخصوص شرایط حال حاضر معادن کشور گفت: هماکنون نه فقط معادن سنگآهن بلکه کلیه معادن فلزی کشور در شرایط بحرانی و بسیار بدی بهسر میبرند؛ چرا که هزینه تمام شده یک تن ماده معدنی برای معدندار به اندازهای زیاد تمام میشود که برای مصرف داخلی و صادرات هیچگونه توجیه اقتصادی ندارد. مهرداد اکبریان افزود: در حالی که با مساعدت دولت حقوق دولتی سال ۹۴ شامل تخفیف شده، اما هیچ اقدامی درخصوص استمهال حقوق دولتی معادن برای سالهای ۹۲ و ۹۳ نشده است.
وی درخصوص وضعیت فعلی شرکتهای چادرملو و گلگهر نیز گفت: این شرکتها از پرداخت حقوق دولتی معافند، اما با توجه به اینکه بدهیهای سنگینی در مورد پرداخت حق انتفاع و بهره مالکانه سالهای گذشته و امسال دارند، با نظر مساعد دولت بدهی آنها برای سالهای ۹۲ و ۹۳ مشمول استمهال تا سال ۹۵ شده است. به گفته اکبریان با توجه به طرحهای توسعهای شرکت چادرملو باید منتظر ماند و دید که آیا استمهال بدهی کمکی به این شرکت برای خروج از بحران فعلی میکند یا خیر، چرا که انجمن سنگآهن پیشنهاد کرد به جای موضوع استمهال، بدهی این شرکتها به دولت در مقابل طلب آنها از شرکتهای فولادی تهاتری با محوریت دولت صورت گیرد که به اعتقاد ما اقدام مناسبتر و راهگشاتری برای حل مشکلات این شرکتها بود.
ادامه روند مثبت بازدهی پالایشیها
برخلاف گروه استخراج کانههای فلزی، گروه فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای کماکان به روند مثبت بازدهی خود در عملکرد ماهانه، هفتگی و روزانه ادامه میدهد. این گروه روز گذشته پنجمین صنعتی بود که بیشترین سوددهی روزانه را به میزان ۶۷/ ۱ درصد برای سهامداران خود به ارمغان آورد.
ضمن اینکه در هفت روز کاری گذشته نیز تغییرات شاخص این گروه مثبت ۸/ ۷ درصد بوده است. دیروز نمادهای شبندر، شپنا و شستا بیشترین رشد شاخص را تجربه کردند، ضمن اینکه ۳۱/ ۴۶ و ۹۸/ ۲۵ درصد از رشد مثبت شاخص کل در این روز مربوط به افزایش قیمت نمادهای شبندر و شپنا بود.
بهرغم آنکه ابهامات این گروه مهم از صنایع بورسی مانند عدم شفافیت در نرخ خوراک دریافتی از شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی و میزان پرداخت یارانه به آنها، نحوه قیمتگذاری دستوری محصولات تولیدی و همچنین بحث سهم صندوق توسعه ملی از درآمد پالایشیها در کنار موضوع کیفیسازی تولیدات پالایشگاهها، کماکان برقرار بوده و بهعنوان چالشهای این صنعت شناخته میشوند اما روند سودآوری نمادهای فعال این گروه گویای اقبال خوب سهامداران نسبت به این صنعت است.
انبوهسازی، ششمین گروه سودده بورسی
به موازات رشد بازدهی کل بازار سهام، گروه انبوهسازی از جمله صنایع بورسی است که با روند صعودی و مثبتی در بازدهی روزانه و هفتگی همراه است. این گروه ششمین گروه سودده بورسی در روز گذشته با افزایش شاخصی به میزان ۶۲/ ۱ درصد بود. علاوه بر این در هفت روز کاری گذشته هم تغییرات شاخص این گروه به مثبت ۷ درصد رسیده است.روز دوشنبه نماد ثشرق در میان سایر نمادهای این گروه، بیشترین افزایش قیمت را به میزان ۵۳/ ۶ درصد به خود اختصاص داد. بیشترین ارزش معاملات نیز به ثاژن با حدود ۱۱ میلیارد ریال اختصاص داشت. در این نماد حقوقیها ۰۴۹/ ۱ میلیون سهم عرضه کردند و در مقابل ۹۹۴/ ۱ میلیون سهم خریدند. حقیقیها نیز با ارائه ۱۰۶/ ۱ میلیون سهم، اقدام به خرید حدود ۱۶۰ هزار سهم کردند.
رشد ۴/ ۹ درصدی قیمت لخزر
روز گذشته اما در گروه ماشین آلات و تجهیزات، بیشترین رشد قیمت به لخزر با افزایش ۴/ ۹ درصدی شاخص اختصاص داشت. این گروه که هفتمین صنعت بورسی با بیشترین رشد شاخص (۵۳/ ۱ درصد) در روز گذشته شناخته میشود، در خلال هفت روز کاری گذشته هم بازدهی مثبت ۹/ ۱ درصدی را تجربه کرده است. از ۱۰ نماد فعال این گروه ۸ نماد با افزایش شاخصی تا کف ۳۲/ ۰ درصد روبهرو شدند، ضمن اینکه تنها نماد قرمز این گروه هم لبوتان با کاهش ۲۵/ ۱ درصدی شاخص بود.در این میان، بیشترین حجم و ارزش معاملات این روز گروه ماشینآلات و تجهیزات به «تکمبا» به ترتیب با معامله ۹۵۷/ ۷ میلیون سهم و ۹۶۷/ ۶ میلیارد ریال اختصاص داشت.
خدمات فنی و مهندسی سبزپوش شد
روز قبل قیمت پایانی سهام رتکو در گروه خدمات فنی و مهندسی ۴۲/ ۳ درصد افزایش یافت و بیشترین رشد قیمت روزانه را در میان سایر نمادهای این صنعت از آن خود کرد. بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز به گروه مپنا با دادوستد ۵۳/ ۲ میلیون سهم و ارزش مبادلات ۳۳۲/ ۱۹ میلیارد ریال اختصاص داشت. این گروه روز گذشته بازدهی ۹۴/ ۰ درصد را تجربه کرده، کمااینکه در هفت روز کاری گذشته هم ۷/ ۶ درصد سود را برای سهامداران به همراه داشته است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/896409/#ixzz3fAdbeMhN
۰۷:۲۴:۴۴ گروه بنگاهها: مدیرعامل شرکت لولههای دو جداره قدر از رشد ۲۹درصدی تولید و فروش شرکت در سه ماهه اول سال نسبت به بودجه سال جاری و رشد ۵۷ درصدی نسبت به سه ماهه اول سال ۹۳خبر داد. فریدون نوری در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» افزود: افزایش میزان تولید و فروش و ارتقای بهرهوری شرکت در سه ماهه اول سال جاری محصول همگرایی و همدلی مجموعه ذینفعان شرکت و همکاران است. وی افزود: در حوزه تولید و تهیه و تامین مواد اولیه همکاری خوب درون گروهی و مساعدتهای مدیرعامل گاز لوله هم یکی دیگر از مولفههای تاثیرگذار در موفقیت مجموعه بوده است که در نهایت، مجموعه این عوامل و شرایط موجب ارتقای تولید و افزایش سودآوری شرکت شده است، به گونهای که ما امروز شاهد افزایش ۲۹۰ درصدی سودآوری شرکت نسبت به بودجه هستیم.
وی در پایان عدم پرداخت به موقع مطالبات از سوی شرکتهای فاضلاب کشور و کمبود سرمایه در گردش برای تامین مواد اولیه مناسب و کافی را از مهمترین چالشهای کنونی مجموعه دانست.
۰۷:۲۳:۴۷گروه خودرو: بیشترین سهم در بازار خودرو ایران هر چند از آن خودروسازان داخلی است، اما این روزها این بازار شاهد رقابت جدی اما نابرابر میان رقبایی است که هر یک با قیمتی متفاوت سعی در جلب مشتری دارند. بر این اساس بازار خودرو کشورمان طی سه سال گذشته دستخوش تغییرات قابلتوجهی شده است؛ بهطوریکه سهم برندها و خودروسازان کشورمان در این بازار با افتوخیز مواجه بوده است.
در همین حین برخی کارشناسان پیشبینی میکنند که در سالهای آتی سهم خودروهای چینی در بازار ایران افزایش یابد هر چند که نباید از سهم خواهی واردکنندگان خودرو از این بازار چشمپوشی کرد، در عوض این کارشناسان نکته مهم دیگری را مورد تاکید قرار میدهند و آن هم کاهش سهم خودروسازان داخلی با توجه به ادامه روند تولید خودرو با کیفیت فعلی است.
بر این اساس بازار خودرو ایران در حالی بار دیگر در را به روی خودروسازان اروپایی گشوده و خودروسازان داخلی امیدوارانه به توسعه محصولات خود برای جلب مشتریان میاندیشند که سهم خودروسازان چینی در ایران نسبت به سال گذشته، افزایش ۳ درصدی داشته است. هر چند در حال حاضر بیش از ۸۹ درصد از بازار خودرو کشور در دست خودروسازان داخلی قرار دارد اما افزایش سهم چینیها و ادامه این روند به معنای آن است که خودروسازان داخلی با رقیب جدی در آینده نزدیک سروکار دارند. از سوی دیگر خودروهای وارداتی نیز در طول دو سال گذشته توانستهاند بخش مهمی از بازار خودرو را از آن خود کنند چنانچه فروش بالای این خودروها در سالهای ۹۲ و ۹۳ نشان ازگرایش بخشی از مشتریان به خرید این خودروها دارد.
با این حال در میدان رقابت از یک سو شاهد رقابت شرکتهای خودروساز بزرگ کشور هستیم و از سوی دیگر شاهد قدرتگیری خودروسازان چینی و وارداتیها در ایران. در این میان خودروسازان چینی در حالی به افزایش سهم خود در بازار خودرو ایران میپردازند که داخلیها تلاش دارند میزان تولید محصولات خود را به روزهای اوجشان یعنی سال۱۳۹۰ که تعداد یک میلیون و ۶۵۰هزار دستگاه تولید داشتند، برسانند. برهمین اساس خودروسازان داخلی در سال جاری پیشبینی کردند که یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید کنند. موضوعی که بنا به گفته کارشناسان توان و ظرفیت لازم برای آن وجود دارد، اما در این میان مشکلات دیگری چون کاهش تقاضا خط قرمز خودروسازان در این مسیر شده است. خط قرمزی که ممکن است معادلات بازار خودرو را در آینده برهم بزند و در این میان شاهد افتوخیز سهم بازار در دست هر یک از این بخشها باشیم.
افزایش سهم چینیها
براساس آمار در حال حاضر شاهد کاهش سهم دو خودروساز بزرگ کشور هستیم و این در شرایطی است که چینیها روند رو به رشد خود را تداوم بخشیدهاند.
در این زمینه دو شرکت بزرگ خودروساز داخلی در سال گذشته در حالی حدود ۵/ ۹۱ درصد از بازار خودرو کشور را در اختیار داشتند که پیشتر، سهم آنها ۹۵ درصد اعلام شده بود. براساس آمار تولید خودرو در سه ماهه ابتدای سال جاری سهم خودروسازان داخلی سه درصد کاهش یافته و به ۸۹ درصد رسیده و در این مدت نیز سهم چینیها به ۴۱/ ۱۰ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که سهم چینیها در مدت مشابه سال گذشته (سه ماهه سال ۹۳) در حدود ۸/ ۷ درصد بوده است.
براساس آمار تولید خودرو در سه ماهه ابتدای سال جاری مجموع تولید خودرو برابر با ۲۴۳ هزار و ۵۲۲ دستگاه بوده است که خودروسازان چینی تعداد ۲۵ هزار و ۳۴۸ دستگاه را از این میزان تولید به خود اختصاص دادهاند. این در حالی است که میزان تولید خودرو در مدت مشابه سال گذشته تعداد ۱۹۲ هزار ۲۹۵ دستگاه بوده است که تعداد ۱۴ هزار و ۹۸۳ دستگاه را چینیها تولید کردند؛ بنابراین خودروسازان چینی توانستند ۴/ ۶۹ درصد رشد را نسبت به سه ماه ابتدای سال گذشته داشته باشند. این در حالی است که تولیدات خودروسازان داخلی در سه ماه ابتدایی سال جاری نسبت به سال گذشته تنها ۲۰ درصد رشد داشته است.
در این بین، سایپاییها در سه ماهه گذشته بیشترین سهم در بازار خودرو کشور را کسب کردند، چه آنکه آمار منتشره از نقش ۸۰/ ۵۷ درصدی آنها در این بازار حکایت دارد. ایرانخودروییها نیز با سهمی ۵۵/ ۵۵ درصدی دومین عرضهکننده بزرگ خودرو کشور در این مدت به شمار میآیند. اگرچه دو شرکت بزرگ خودروساز داخلی همچنان بهعنوان پرفروشترینهای بازار به شمار میروند، اما کم شدن سهم آنها نشاندهنده حضور رقبایی جدید است. رقبایی که در چند سال اخیر آرام آرام توانستهاند در بازار خودرو ایران جای خود را بازکنند و حالا با افزایش سهم خود توانستهاند بخشی از سهم خودروسازان داخلی را نصیب خود کنند.
دلربایی خودروهای خارجی
بنا به گفته کارشناسان تقاضا در بازار داخلیها افت پیدا کرده است و بسیاری علت آن را قیمت بالا و کیفیت پایین عنوان میکنند و همین موارد را عامل موفقیت خودروسازان چینی در افزایش سهم خود عنوان میکنند. این در حالی است که خودروسازان داخلی هدفگذاری جدی برای افزایش۲۷ درصدی تولید دارند. در واقع آنها میخواهند با تولید یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه بتوانند از یک سو میزان فروش خود را افزایش دهند و از سوی دیگر با افزایش سهم شان به روزهای اوج خود بازگردند. این در حالی است که این روزها نوک تیز پیکان انتقاد به سمت آنها روانه است. از سوی دیگر خودروهای وارداتی در خیابانهای شهر عرض اندام میکنند و طراحی قدیمی خودروهای داخلی نیز بیشتر بر دلزدگی مخاطب میافزاید.
در این بین چینیها نیز هر چند با انتقادهایی در زمینه کیفیت خودرو مواجه بودند، اما در نهایت توانستند با ارائه قیمت رقابتی و افزایش کیفیت خود و از سوی دیگر ارائه محصولات با طراحی جدید دل مشتریان ایرانی را ببرند.
مواردی که خودروسازان ایرانی چندان به آن توجهی ندارند. یکی از انتقادات بسیار جدی در چند سال گذشته نسبت به خودروهای داخلی عدم تنوع و توسعه محصول است که نتوانسته انتظارات مشتریان را تامین کند و مشکل دیگر که به همراه بحث تنوع محصول موجب بیعلاقگی مشتریان شده، قیمت بالای محصولات داخلی است. بسیاری از کارشناسان همین موضوع را عامل از دست دادن سهم بازار به نفع چینیها میدانند.
برهمین اساس فربد زاوه، کارشناس خودرو در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» میگوید: عامل مهم در کاهش سهم خودروسازان داخلی و افزایش سهم چینیها بحث کیفیت محصولات است. خودروسازان چینی به خوبی توانستند در این چند سال بازاریابی درستی کنند و از بازار ایران بهعنوان محلی برای آزمون و خطای خود بهره ببرند، این در حالی است که خودروسازان داخلی توجهی به وضعیت محصولات خود نداشتند و روز به روز کیفیت آنها تنزل پیدا کرده است.
وی معتقد است قیمت محصولات داخلی در بازار ایران براساس توان مشتری نیست.
با این حال احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودروسازان ایران در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» میگوید که تحریمها عامل جدی در کاهش کیفیت محصولات داخلی و افزایش قیمت بوده است و همین موضوع باعث رشد چینیها در بازار و کاهش سهم خودروسازان داخلی شده است.
نعمت بخش میافزاید: در صورت رفع تحریمها و به نتیجه رسیدن توافق هستهای شاهد تغییر این موضوع خواهیم بود و سهم داخلیها افزایش خواهد یافت.
افزایش سهم خودروهای چینی در بازار ایران به بیش از ۱۰ درصد و کاهش سه درصدی خودروهای داخلی از ۹۱ به ۸۹ درصد نشاندهنده آن است که چینیها توانسته اند، خواستههای مشتریان را در برخی زمینهها تامین کنند. برهمین اساس بسیاری از کارشناسان بر کاهش سهم داخلیها و افزایش سهم چینیها تا ۲۵ درصد در چند سال آتی تاکید میکنند. با این حال بسیاری نه تنها امیدی به افزایش سهم چینیها ندارند بلکه معتقدند که این موضوع مقطعی است؛ زیرا چینیها در بازار رقابتی با دیگر خودروسازان کم میآورند.
فربد زاوه در این باره میگوید: عملکرد هر یک از خودروسازان در بازار سهم آن را در سالهای آینده مشخص میکند. از آنجایی که خودروسازان داخلی نتوانستند به کیفیت لازم دست یابند بنابراین سهم شان در بازار کاهش خواهد یافت. از سوی دیگر به خوبی میتوان متوجه شد که در سالهای آینده سهم چینیها افزایش پیدا میکند. زیرا آنها در یک روند دانم بهبود کیفیت هستند و با توجه به افزایش هر ساله قیمت خودروهای داخلی و افت کیفیت این محصولات شاهد از دست دادن بیشتر سهم خودروسازان ایرانی هستیم.
وی همچنین وضعیت خودروهای وارداتی را خارج از دو گزینه دیگر میداند و معتقد است در صورتی که تعرفه واردات کاهش پیدا کند میتوان پیشبینی درباره افزایش سهم آنها داشت، اما به دلیل گران بودن این خودروها تنها بخش خاصی از جامعه توان خرید دارند.
با این حال محمدرضا نجفیمنش، عضو هیاتمدیره انجمن قطعهسازان معتقد است که با شکلگیری بازار رقابتی در سالهای آینده نه تنها خودروسازان داخلی برنده خواهند بود بلکه فعالیت چینیها نیز محدود خواهد شد.
وی علت این موضوع را نبود برندهای اروپایی در تولیدات خودروسازان و عدم تنوع محصول در چند سال اخیر میداند.
شانس بزرگ خودروسازان داخلی
این روزها بسیاری به حل و فصل پرونده هستهای ایران اشاره میکنند و این موضوع را شانس بزرگی برای صنعت خودرو داخلی میدانند و معتقدند که در صورت ایجاد توافق، درهای بازار خودرو ایران به روی خودروسازان اروپایی گشوده میشود.
هر چند در این باره نظرات موافق و مخالف بسیاری وجود دارد اما برخی معتقدند که در صورت گشودن شدن راه برای ورود خودروسازان بزرگ دنیا به ایران فعالیت چینیها محدود میشود زیرا آنها توان رقابت با غولهای خودروسازی دنیا را ندارند. این در حالی است که به اعتقاد برخی، شرکتهای خودروساز چینی نه تنها از این میدان خارج نخواهند شد؛ بلکه همچنان به رقابت در بازار ایران میپردازند و از تمام تلاش خود برای ارتقای جایگاه خود در بازار ایران استفاده میکنند.
برهمین اساس فربد زاوه معتقد است که در صورت حضور اروپایی در بازار ایران و همکاری با خودروسازان داخلی، چینیها از میدان رقابت نه تنها کنار نمیروند؛ بلکه به دلیل قیمت خوب محصولاتشان سهم شان در بازار ایران افزایش خواهد داشت.
با این وجود احمد نعمت بخش معتقد است که در صورت امضای توافق هستهای شاهد حضور خودروسازان بزرگ خارجی در ایران خواهیم بود که حضور آنها به رقابتی شدن بازار ایران میانجامد؛ بنابراین مردم قدرت انتخاب بیشتری خواهند داشت. وی همین موضوع را عامل مهمی در شکست خودروسازان چینی میداند و معتقد که مشتریان به کیفیت و برند اهمیت بسیاری میدهند که در این زمینه اروپاییها بیشتر موردپسند مردم هستند؛ بنابراین در صورت همکاری مشترک خودروسازان داخلی با اروپاییها شاهد افزایش سهم داخلیها خواهیم بود.
در همین رابطه، محمدرضا نجفیمنش معتقد است با توافق هستهای مسلم است که رنو، پژو و دیگر خودروسازان اروپایی به ایران وارد میشوند و در همکاری مشترک خودروسازان داخلی به تولید محصولات جدید و با طراحی نوین میپردازند که رضایت مشتریان را جلب کنند. وی معتقد است که مشتریان ایرانی به کیفیت اهمیت بسیاری میدهند و به همین دلیل سهم آنها در آینده افزایش پیدا میکند، در عوض سهم چینیها کاهش مییابد زیرا توان رقابتی ندارند.
۰۷:۲۳:۲۶ نیـره نظامیـوندچگینی: یکی از بازارهایی که به ناچار باید چند صنعت را زیر نظر داشته باشد تا برای پیشگیری از نوسان موفق به نشان دادن عکسالعمل در زمان مناسب شود، بازار اوره است. پرواضح است از یکسو هرگونه نوسان در بازار محصولات کشاورزی به افت و خیز بازار اوره خواهد انجامید، از سوی دیگر کاهش یا افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی، بازار را دستخوش تغییر میسازد.
در صورت رشد یا افت قیمت محصولات کشاورزی و تغییر میزان تقاضا، حجم تولیدات آنها را به چالش میکشد و به این ترتیب، میزان تقاضا و عرضه اوره نیز متغیر خواهد بود. از دیگر سو، نوسان بهای نفت و گاز طبیعی اثر مستقیم بر قیمت تمام شده اوره خواهد گذاشت. برآیند این دو فاکتور، شرایط را برای فعالان این صنعت سخت خواهد کرد. عامل مهم دیگر در تغییر بهای اوره، آغاز و پایان فصل کاشت و داشت محصولات کشاورزی است که نقش بسزایی در میزان تقاضا و نوسان بهای اوره خواهد داشت.
به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از فایننشال اکسپرس؛ بهای اوره در ماههای پایانی سال ۲۰۱۳ میلادی و پس از طی یک دوره نسبتا طولانی ریزشی، در مسیر افزایش گام برداشت که دلیل اصلی این رشد قیمتی، اقدام بسیاری از تولیدکنندگان به کاستن از حجم تولیدات خود در راستای مقابله با هزینههای بالای تولید بود. از سوی دیگر در همان زمان مشکلات گاز طبیعی، بازار اوره را نیز تحتالشعاع قرار داد. با نزدیک شدن به آغاز سال ۲۰۱۴ میلادی شاهد جان گرفتن دوباره این بازار بودیم و به این ترتیب بهای اوره اندکی رشد کرد، اما در ماههای بعدی ریزش قیمت این محصول مجددا دامنگیر فعالان شد و به همین روند خود تا روزهای اخیر ادامه داد؛ هرچند در کوتاهمدت و میانمدت اصلاحاتی رو به بالا و پایین را نیز از خود نشان داد.
این رویه ادامه داشت تا در میانه ماه آوریل، مجددا قیمتها در بازار اوره رو به صعود گذاشت و صرف نظر از ریزشهای کوتاهمدت، روندی افزایشی از خود برجای گذاشت. در روزهای اخیر با افت بهای نفت و محصولات انرژی از یکسو و پایان فصل کاشت کشاورزان و به تبع آن، کاهش چشمگیر میزان تقاضا برای انواع کود، شاهد ریزشهای گام به گام اوره در بازارهای داخلی و جهانی هستیم. به گزارش فایننشال اکسپرس؛ بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که زمان آن رسیده تا روند قیمتگذاری اوره مورد بازبینی و تصحیح قرار گیرد. آنها عقیده دارند دلیل اصلی و حقیقی برای انحراف مسیر اوره به سوی مصارف صنعتی، قاچاق، تشکیل بازار سیاه و نیز استفاده بیش از حد از آن، قیمتهای فروش بسیار پایین و بیاساس آن است.
در اواسط ماه مه سال جاری میلادی، برخی جنبشها به دنبال ارتقای بهرهوری از انرژی و نیز به حداکثر رساندن تولید اوره بومی و ایجاد شرایط لازم برای بهبود روند قیمتی آن، صورت گرفت. در حال حاضر، تحت طرح جدید قیمتگذاری (NPS)که از سال ۲۰۰۳ میلادی تا کنون مورد استفاده قرار میگیرد، هر یک از ۳۰ واحد تولیدی اوره اقدام به ارائه یک قیمت مبنا بر اساس هزینههای تولید خود میکنند؛ از آنجا که همه این تولیدکنندگان ملزم به فروش کود اوره در یک محدوده قیمتی کنترل شده هستند که از رقم هزینههای آنها پایینتر است، تفاوت قیمتی بهعنوان یارانه به این فعالان پرداخت میشود. به همین دلیل و پارهای دیگر از مشکلات سیستماتیک این طرح، کارشناسان و متخصصان در تلاش برای ایجاد یک فرآیند قیمتگذاری بهتر برای اوره هستند تا به این ترتیب، اهمیت این محصول در پس هیجانات سایر بازارها، کمرنگ نشود.
۰۷:۲۳:۰۸ گروه بورس کالا: بازار آهن در هفتهای که روزهای پایانی آن با تعطیلات همراه است، با تغییرات قیمتی محدودی همراه بود. اگرچه در این بازار که رکود، آن را بیش از پیش با سکون همراه کرده است، انواع میلگرد با ثبات قیمت همراه بوده اما تیرآهن به دلیل بهبود نسبی تقاضا با اندکی افزایش قیمت در سایزهای کوچک همراه شده است. به این ترتیب تیرآهن بهصورت متوسط با رشد قیمتی ۳/ ۰ درصدی بازار ساکن روز گذشته را با اندکی نوسان همراه کرد.
روز گذشته بورس کالا نیز شاهد عرضه چشمگیری نبود. فولاد مبارکه و ذوبآهن اصفهان دو عرضهکنندهای بودند که در این تالار معاملاتی انواع ورق و میلگرد ۱۲-A3 را بهصورت سلف مچینگ و سلف عرضه کردند. نگاهی به معاملات صورت گرفته در بورس کالا نیز رکود در بازار فولاد کشور را به خوبی منعکس میکند چراکه عرضهها از جانب متقاضیان نیز با استقبال همراه نمیشوند. اما در شرایطی که بورس کالا با عرضههایی محدود از سوی تولیدکنندگانی انگشت شمار همراه است و حتی الزامات دولتی نیز محرکی برای عرضه در بورس نیستند، مدیر فروش محصولات ذوب آهن اصفهان درخصوص عرضههای این تولیدکننده مخصوصا عرضههای تیرآهن به خبرنگار «دنیای اقتصاد» میگوید: هماکنون ذوب آهن اصفهان تمامی محصولات تولیدی خود را در بورس کالا عرضه میکند. نعمتاللهمحسنی با منحصربهفرد خواندن این ویژگی در میان سایر تولیدکنندگان مصنوعات ساختمانی میگوید: با توجه به ویژگیهای بازار این وضعیت میتواند برای شفافیت معاملات یک داده مهم محسوب شود زیرا تمامی ویژگیهای پیدا و پنهان داد و ستدها در ویژگیهای معامله قابل مشاهده است. مدیر فروش ذوبآهن با تاکید بر اینکه رکود در بازار فولاد واقعیتی است که بر تمامی تولیدکنندگان از جمله ذوبآهن اصفهان نیز تاثیرگذار بوده است، میگوید: با توجه به طولانی شدن دوره رکود، امیدواریم دورنمای قیمتها و حجم معاملات در هفتههای پیشرو با پایان ماه مبارک رمضان و همچنین پس از مذاکرات ایران و ۱+۵ بهبود یابد.
اشاره محسنی به طولانی شدن دوره رکود در بازار فولاد کشور در حالی است که این رکود در ماه جاری و همچنین با آغاز ماه مبارک رمضان تا حدودی عمیقتر شده است، اتفاقی که به عقبنشینی خریداران در بورس و بازار منجر شد.
برای مثال در ماه جاری حجم معامله انواع مقاطع فولادی ذوب آهن که در بورس کالای ایران عرضه شده، برابر با ۱۶ هزار و ۷۳۰ تن بوده است که از این حجم ۸ هزار و ۳۷۰ تن آن را تیرآهن تشکیل داده است. این در حالی است که حجم معامله محصولات ذوب آهن در خردادماه برابر با ۲۲۷ هزار و ۶۳۳ تن بوده است که از این میزان ۲۱۹ هزار و ۱۳۲ تن آن تیرآهن و یا سبد مخلوط میلگرد و تیرآهن بود. با مقایسه این دو داده آماری پیشبینی میشود ذوب آهن بهعنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد کشور، تا انتهای ماه جاری نتواند به حجم معاملات خرداد ماه برسد. به این ترتیب هرچند خوشبینیهایی نسبت به آینده بازار فولاد وجود دارد، اما به نظر میرسد این بازار در چشماندازی دورتر با بهبود معاملات همراه باشد.
۰۷:۲۲:۴۵ در پی افزایش نگرانیها به علت مشکلات پیشآمده در بازار سهام چین و افزایش نااطمینانی در حوزه یورو، قیمت مس در بازار فلزات لندن به کمترین میزان خود در سه ماهه اخیر رسیده است.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از رویتز، در پی افزایش نگرانیها به علت مشکلات پیشآمده در بازار سهام چین و افزایش نااطمینانی در حوزه یورو قیمت مس در بازار فلزات لندن به کمترین میزان خود در سه ماهه اخیر رسیده است. شاخص بازار سهام شانگهای در اولین دقایق کاری دیروز دوشنبه قبل از آنکه به تعدیل خود بپردازد، ۸ درصد رشد داشت. این افزایش در پی اعلام اجرای برنامه اضطراری برای جلوگیری از سقوط بازار سهام چین بوده است. یکی از دستاندرکاران بازار مبادلات شانگهای میگوید: من در کوتاهمدت انتظار روند کاهشی قیمت فلزات را دارم. او ادامه میدهد: اقدامات دولت و بانک مرکزی چین نگرانیها در مورد چشمانداز اقتصادی چین را افزایش داده است. در همین حال برخی از گمانهزنیها از افزایش تقاضای مس در نیمه دوم سال جاری میلادی به دلیل اعمال سیاستهای پولی انبساطی و سهولت دسترسی به نقدینگی، حکایت دارد. هلن لائو تحلیلگر موسسه آرگونانت در هنگکنگ میگوید: تقاضای مس میتواند با بهبود اوضاع اقتصادی چین در نیمه دوم سال جاری میلادی و بهبود شرایط ساختوساز در آمریکا افزایش یابد
۰۷:۲۲:۰۹ محمدحسین بابالو: پس از تغییر زمان عرضه محصولات شیمیایی در بورس کالای ایران شاهد آن بودیم که بسیاری از گریدهای پرطرفدار با عقبنشینی خریداران روبهرو شدند تا جایی که بسیاری از کالاهای جذاب در گذشته، هماکنون از جذابیت پیشین برخوردار نیستند.
کاهش قیمتهای نهایی مونومر وینیل استات، الکیل بنزن خطی، جوش شیرین، بنزن و اسید استیک در کنار رشد قیمت دی اتیلن گلایکول را میتوان از مهمترین ویژگیهای معاملات در روز گذشته برشمرد. شاید در نگاه اول این کاهش قیمتها چندان مهم به شمار نیاید و یا حتی یک داده مثبت برای کاهش قیمت تمامشده تلقی شود ولی کاهش شدید حجم تقاضا در کنار افت فراگیر جذابیت خرید مواردی است که در روز گذشته در معاملات محصولات شیمیایی مشاهده شد. بهعنوان مثال کاهش جذابیت خرید جوش شیرین و یا اسید استیک با کاربرد خاص آن میتواند موارد مهمی را در ذات خود نهفته داشته باشد.
با توجه به ویژگیهای فنی تولیدات محصولات شیمیایی و یا استفاده از عرضههای روز گذشته برای تولید سایر کالاها، میتوان به این نتیجه رسید که کاهش حجم تولید بیش از گذشته در این بازار فراگیر شده که البته افزایش قیمت محدود برخی گریدهای شیمیایی نیز شاید در این بین موثر باشد. از سویی دیگر برخی مواد اولیه شیمیایی برای تولید سایر محصولات پتروشیمی یا شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد که کاهش حجم معامله این قبیل کالاها نشانهای از افت تولید در صنایع پایین دستی این گروه از محصولات است. این وضعیت در آینده میتواند خطرناک جلوه کند زیرا پس از پایان ماه مبارک رمضان بهصورت فصلی و انتظاری حجم معاملات افزایش خواهد یافت که در کنار افزایش قیمتهای جهانی محصولات شیمیایی میتواند قیمت تمام شده برخی تولیدات را افزایش دهد. تمامی موارد فوق در حالی است که یکی از دلایل عقبنشینی خریداران، اتخاذ استراتژی صبر و نظاره است به این معنی که برای روشن شدن دورنمای مذاکرات و همچنین احتمال کاهش قیمتها، از خرید خودداری میکنند. در نگاه اول اتخاذ این استراتژی صحیح به نظر میرسد ولی برای کاهش قیمتها باید محصولات جدیدی با قیمت تمام شده کمتر به بازار تزریق شود یا با کاهش قیمت دلار بهصورت جدی در کنار عدم رشد قیمتهای جهانی، قیمتهای پایه وارد یک فاز نزولی شود. تمامی این موارد محتمل است ولی به زمان زیادی نیاز دارد تا در بازار، خروجیهای خود را تصویر کند. با توجه به تمامی این موارد شاید خرید محصولات شیمیایی به دلیل برخی محدودیتهای آن هماکنون مطلوب به نظر برسد زیرا فرآیند زمان مورد نیاز در کنار سودآوری تولید میتواند ریسک خرید را کاهش دهد.
با توجه به نزدیک شدن به پایان زمان مذاکرات ایران و ۱+۵ به نظر میرسد نتایج آن به سرعت اعلام شود بنابراین هفته آینده قیمتهای پایه جدید اعلام خواهد شد و خریداران باید با قیمتهای پایه جدید کالاهای خود را خریداری کنند.
۰۷:۲۱:۵۰ گروه ترجمه: در آمریکا بهرغم صعود تند اجارهبهای مسکن آن هم با شتابی معادل دو برابر نرخ تورم، حجم جامعه اجارهنشین رو به افزایش گذاشته به طوری که نرخ مالکیت مسکن طی یک دهه گذشته از ۶۹ درصد کل خانوارهای آمریکایی به ۷/ ۶۳ درصد در فصل اول ۲۰۱۵ رسیده است.
در حال حاضر سهم اجاره مسکن در سبد هزینه خانوارهای آمریکایی به ۳۰ درصد رسیده و در شهرهای گران و بزرگ این کشور، اجارهبها نیمی از درآمد ماهانه افراد را میبلعد.
تحقیقات دانشگاه «هاروارد» درباره علت واکنش معکوس مستاجران آمریکایی به رشد شدید اجارهبها نشان میدهد: دو عامل شامل وحشت از تکرار بحران سقوط قیمت مسکن سال ۲۰۰۸ و همچنین سابقه بد وامگیرندههای بدهکار به موسسات پرداختکننده تسهیلات خرید مسکن، سد راه صاحبخانه شدن متقاضیان قرار گرفته و این گروه را به ناچار روانه بازار اجاره کرده است.
گزارش دانشگاه هاروارد از وضعیت مسکن آمریکا در سال ۲۰۱۵ که بهتازگی منتشر شده نشان داده است که پرداخت اجارهبها برای قشر متوسط آمریکا نیز هر روز بیش از پیش دشوار میشود با وجود این هر روز افراد بیشتری ترجیح میدهند که به جای آنکه اقساط وام خرید ملک متعلق به خود را بپردازند، اجارهنشین شوند و هر ماه اجارهبها بپردازند.
آمار جدید این گزارش نشان میدهد که یک خانوار از هر ۵ خانوار آمریکایی که درآمدی بین ۴۵هزار تا ۷۵هزار دلار در سال دارند، «زیر فشار» اجاره مسکن قرار دارند به این معنا که بیش از ۳۰ درصد از درآمد خود را باید صرف پرداخت اجاره مسکن کنند.
در گرانترین شهرهای آمریکا، همچون سانفرانسیسکو، نیویورک و بوستون، تقریبا نیمی از مستاجران که درآمد سالانه آنها بین ۴۵هزار تا ۷۵هزار دلار در سال است، زیر فشار اجارهبهایی «نامتناسب» با درآمدشان قرار دارند. قیمتهای اجاره مسکن سریعتر از دستمزدها در حال افزایشاند و این موضوع بهویژه در مورد قشر متوسط بسیار صادق است. با توجه به آنکه تعداد روزافزونی از افراد در آمریکا اقدام به اجاره مسکن میکنند، نرخ خانههای خالی کاهش یافته است و نرخ اجارهبها با سرعتی دوبرابر تورم کلی که ۸/ ۱ درصد است ، در حال افزایش است. در حقیقت فشار هزینه اجارهبها برای مستاجران با درآمدهای بالا هم روز به روز بیشتر میشود. گزارش مسکن دانشگاه هاروارد نشان میدهد که نزدیک به نیمی از خانوارهای مستاجر آمریکایی در ایالات متحده در سال ۲۰۱۳ «تحت فشار هزینه اجاره» قرار گرفتند. ۲۵ درصد از این مستاجران «تحت فشار شدید هزینه اجاره» بودند و به بیان دیگر بیش از ۵۰ درصد از درآمد خود را صرف پرداخت اجارهبها کردند. مک کو میگوید میانگین درآمد کل مستاجران آمریکایی حدود ۳۳هزار دلار است در حالی که میانگین اجارهبها در سراسر کشور ماهانه ۹۰۰ دلار است. مککو میگوید: «از میان طیف مختلف درآمدی، مستاجرانی که «تحت فشار هزینه اجارهبها» هستند، مجبورند پول کمتری را صرف غذا، پسانداز و بهداشت و درمان کنند.»
با وجود همه این مشکلات اجارهنشینی در آمریکا، گزارش دانشگاه هاروارد نشان میدهد تعداد مالکان مسکن در آمریکا کاهش یافته است چون افراد بیشتری ترجیح میدهند به جای پرداخت اقساط وام مسکن، اجاره بپردازند. خانوادهها، افراد مسن و اقشار پردرآمد بیشترین سهم را در رونق بخش اجاره مسکن آمریکا به خود اختصاص دادهاند… بر این اساس تعداد خانوارهایی که به جمع مستاجران در آمریکا اضافه شدهاند از سال ۲۰۰۴ تاکنون سالانه ۷۷۰ هزار بوده است و این موضوع موجب شده است که در فاصله بین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۴ بهعنوان ۱۰ سالی معرفی شود که بیشترین رشد حجم اجارهنشین را از دهه ۱۹۸۰ تاکنون به ثبت رسانده است. در سال گذشته نرخ مالکیت مسکن در آمریکا به ۵/ ۶۴ درصد رسید که نشاندهنده از بین رفتن هر رشدی در این بخش طی دو دهه اخیر بود. بر این اساس افت تعداد مالکان مسکن برای هشتمین سال متوالی مشاهده شد که از تقاضای ضعیف در این بازار کلیدی آمریکا حکایت دارد.
بر اساس مطالعه دانشگاه هاروارد، نرخ مالکیت مسکن در آمریکا طی هشت سال اخیر رو به کاهش گذاشته است و از اوج خود با رقم ۶۹ درصد در سال ۲۰۰۴، در فصل نخست سال جاری به ۷/ ۶۳ درصد رسیده است. این گزارش نشان میدهد بسیاری از افرادی که اکنون اجارهنشین هستند، زمانی مالک مسکن بودهاند و حق مالکیت خانههایشان از آنها سلب شده است و چنان سابقه اعتبارات آنها خراب است که تقریبا برایشان غیرممکن است تا صلاحیت استفاده دوباره از وام را احراز کنند. هماکنون نرخ مالکیت مسکن افراد ۳۰ تا ۴۰ سال، ۴ تا ۵ درصد کمتر از نرخ مالکیت افراد با همین سن در ۲۰سال پیش است. حتی بسیاری از آمریکاییهایی که در عمل خسارتی را از بحران مسکن متحمل نشدند هم با مشاهده تجربه این افراد که مجبور به از دست دادن خانههایشان شدند، اکنون اجارهنشینی را به مالکیت مسکن ترجیح میدهند.
۰۷:۲۱:۴۱ گروه مسکن- نورا حسینی: بازار معاملات مسکن در روزهای فینال مذاکرات ۱+۵، بهشدت تحتتاثیر رخدادهای سیاسی عرصه دیپلماتیک قرار گرفته و نوع اثرگذاری این متغیر بیرونی بر رفتار بازیگران بازار ملک بهگونهای شده که سمت عرضه بیشترین حساسیت را از خود بروز داده است.
تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» و اطلاعاتی که طی روزهای گذشته مشاوران املاک برخی مناطق پرتقاضا در تهران، ارائه کردهاند، حاکی است فروشندههای آپارتمان در یک هفته اخیر، تحتتاثیر پایان مهلت مذاکرات ۱+۵ و نزدیک شدن به موعد توافق نهایی – که قرار است حداکثر تا پایان هفته جاری اتفاق بیفتد- کاملا متفاوت از قبل عمل کردهاند طوری که از یکسو برای فروش سریع واحدها تعجیل میکنند و از سوی دیگر نسبت به «قیمت پیشنهادی» روز اول خود تجدیدنظر کاهشی انجام داده و حاضر شدهاند با تخفیف دو تا ۵ درصدی ملک را به خریدار واگذار کنند. دلالان ملک میگویند: تخفیف در قیمتهای پیشنهادی عمدتا مربوط به فایلهایی است که از اواخر سال گذشته و حداکثر ظرف ۴۵ روز اول امسال، در بنگاهها تشکیل شده و فروشندههای تازهوارد (فایلهای جدید) هنوز تصمیم به تغییر نرخ نگرفتهاند. مطابق آنچه مشاوران املاک درباره جو روانی نقش بسته در بازار میگویند، رفتار فروشندهها را اینطور میشود تحلیل کرد که انتظار غالب در سمت عرضه مسکن نسبت به دوره «پساتوافق»، بر مدار «ثبات و عدم جهش قیمت» پایهریزی شده است.
فروشندههای آپارتمان تحتتاثیر استرس ناشی از «زیان بیشتر در اثر تاخیر معامله»، مصمم شدهاند با اندکی تخفیف، دارایی ملکی آماده فروش خود را به بازار عرضه کنند. این در حالی است که طی چند روز پیش شایعاتی درباره جهش قیمت بعد از توافق مطرح شد. اما واکنش کنونی فروشندههای مسکن حکایت از کششناپذیری سمت تقاضا برای قبول صعود تند قیمت مسکن در ماههای آتی را دارد. با این حال پیشبینیها از ثبات یا نوسان قیمت،پایینتر از تورم طی ماههای آتی حکایت میکند. جو موجود در بازار ملک، تمدید و ادامه مذاکرات را نیز «مثبت» میداند و آن را باعث پایداری سطح قیمت مسکن در مرز متری ۴ میلیون تومان ارزیابی میکند. به این ترتیب، در فضای کنونی عملا محرکی برای صعود منحنی قیمت مسکن وجود ندارد اما در مقابل، سایه مثبت روزهای پایانی این دور از مذاکرات هستهای، باعث شده فایلهای تابستانی فروش آپارتمان با قیمتهای کمتر از فصل بهار عرضه شود. بهار امسال متوسط قیمت مسکن در تهران ۷/ ۲ درصد نسبت به زمستان۹۳ کاهش یافت تا روند کاهشی قیمت، ۲۴ ماهه شود. به گفته مشاوران املاک این هفته بازار مسکن بیش از گذشته منتظر نتیجه مذاکرات هستهای است و برخی مالکان که پیشبینی به سر انجام رسیدن مذاکرات را میکنند، تخفیفهای خوبی برای فروش املاکشان میدهند و این هفته بیش از هفتههای گذشته آپارتمانهایی با موقعیت و قیمت ویژه در فایلهای فروش پیدا میشود.
۰۷:۲۰:۳۲ گروه صنعت و معدن: آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه بیانگر آن است که از میان ۱۴محصول معدنی منتخب نیمی رشد و نیمی دیگر با افت تولید مواجه بودند. هرچند محصولات منتخب توانستهاند افت و رشد تولید مساوی را در کارنامه خود ثبت کنند، اما بررسی جزئیات عملکرد این محصولات بیانگر سنگینی وزن افت تولیدیها در مدت زمان مورد بررسی است. دادههای مذکور همچنین بیانگر آن است که از میان ۱۴ محصول منتخب معدنی و صنایع معدنی بیشترین کاهش تولید به کنسانتره زغالسنگ با افت ۶/ ۵۱ درصدی اختصاص داشته و شیشه جام نیز با رشد ۴/ ۲۲ درصدی بیشترین رشد تولید را تجربه کرده است.
از سوی دیگر و براساس آمار اعلام شده از میان ۱۳ محصول منتخب پتروشیمی به تفکیک محصولات شیمیایی و پلیمری ۸ محصول در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه افت تولید را تجربه کردند که در میان آنها پلیکربنات (PC) با افت منفی ۶۵ درصدی با بیشترین کاهش تولید همراه بوده است. انباشت محصول در انبار و کاهش تقاضای مصرفکنندگان مخصوصا لوازم خانگی علت اصلی افت تولید این محصول شیمیایی است که از سوی وزارت صنعت اعلام شده است. با این شرایط میتوان گفت کاهش تقاضا عمده دلیلی است که موجب شده تا محصولات پتروشیمی و اصولا پلیمری در مدت زمان مورد بررسی افت تولید را تجربه کنند.
وضعیت تولید محصولات معدنی
جدول تولید کالاهای منتخب معدنی و صنایع معدنی در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه امسال و مقایسه آن با مدت مشابه سال گذشته بیانگر آن است که «شیشه جام»، «ظروف چینی»، «ظروف شیشهای»، «چینی بهداشتی» و «آلومینیوم» رتبه اول تا پنجم را از لحاظ میزان رشد تولید کسب کردهاند و «کنسانتره زغالسنگ»، «کاشی و سرامیک»، «سنگآهن»، «کاتد مس» و «محصولات فولادی» پنج محصول دیگری هستند که در این مدت افت تولید را ثبت کردهاند. براساس این گزارش مجموع شیشه جام تولیدی در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه برابر با ۲۳۵ هزار تن بوده است که در مقایسه با تولید ۱۹۲ هزار تن شیشه جام در مدت مشابه سال گذشته این محصول توانسته رشدی ۴/ ۲۲ درصدی را تجربه کند. این محصول در اردیبهشت ماه نسبت به فروردین ماه نیز رشدی ۳/ ۴ درصدی را تجربه کرد. مجموع شیشه جام تولید شده در اردیبهشت ماه برابر با ۱۲۰ هزار تن بوده است. «ظروف چینی» نیز در مدت زمان مورد بررسی توانست جایگاه دوم محصولات منتخب معدنی و صنایع معدنی با بیشترین رشد را از آن خود کند به طوری که میزان تولید این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶/ ۱۷ درصد رشد داشته است.
مجموع تولید «ظروف چینی» در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه برابر با ۱۰ هزار تن بوده است. رشد تولید «ظروف چینی» در مدت زمان مورد بررسی در حالی است که در اردیبهشتماه نسبت به فروردین ماه این محصول هیچ تغییری را تجربه نکرده است، به طوری که «ظروف چینی» تولیدی در اردیبهشت و فروردین ماه برابر با ۵ هزار تن بوده است. «ظروف شیشهای» سومین محصولی است که در مدت زمان مورد بررسی توانست رشد ۶/ ۱۳ درصدی تولید را از آن خود کند. براساس آمار اعلام شده در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه در مجموع ۱۰۱ هزار تن «ظروف شیشهای» در کشور تولید شد. مجموع تولید این محصول در مدت زمان مشابه سال قبل برابر با ۸۸هزار و ۵۰۰ تن بوده است. «چینی بهداشتی» نیز در آمار اعلام شده جایگاه چهارم را آن خود کرده به طوری که مجموع تولید این محصول در مدت زمان مورد بررسی برابر با ۱۳ هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی ۳/ ۸ درصدی را ثبت کرده است. مجموع «چینی بهداشتی» تولید شده در اردیبهشت ماه برابر با ۷ هزار تن بوده که با توجه به تولید ۶ هزار تنی در ماه ماقبل آن رشدی ۷/ ۱۶ درصدی را تجربه کرده است. اما «آلومینیوم» در جدول اعلام شده با تولید ۶۴ هزار و ۴۰۰ تن در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه توانست جایگاه پنجم را از آن خود کند و به رشدی ۱/ ۸ درصدی دست یابد. براساس آمار اعلام شده «آلومینیوم» تولید شده در اردیبهشت ماه حدود ۳۳ هزار تن بوده است.
افت تولیدیها
اما در میان محصولات منتخب معدنی و صنایع معدنی که افت تولید را تجربه کردهاند بیشترین افت به «کنسانتره زغالسنگ» اختصاص داشته به طوری که این محصول با تولید ۸۱ هزار و ۳۰۰ تن در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل افتی ۶/ ۵۱ درصدی را تجربه کرد. مجموع «کنسانتره زغالسنگ» تولیدی در مدت زمان مشابه سال قبل برابر با ۱۶۷ هزار و ۹۰۰ تن بوده است. «کاشی و سرامیک» دومین محصول معدنی است که در مدت زمان مورد بررسی افت تولید ۱/ ۳۸ درصدی را تجربه کرد. براساس دادههای اعلام شده از سوی وزارت صنعت مجموع تولید «کاشی و سرامیک» در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه برابر با ۳۹ میلیون مترمربع بوده است، این در حالی است که در مدت زمان مشابه سال قبل ۶۳ میلیون مترمربع «کاشی و سرامیک» در کشور تولید شده بود. اما «سنگآهن» سومین محصولی است که در این مدت افت تولید را تجربه کرد. براساس آمار اعلام شده افت این محصول معدنی برابر با ۹/ ۱۰ درصد بوده است. در مدت زمان مورد بررسی در مجموع ۵ میلیون و ۹۳ هزار تن سنگ آهن در کشور تولید شده بود. «کاتد مس» نیز افتی ۶/ ۹ درصدی را در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه تجربه کرد. تولیدکنندگان این محصول معدنی در این مدت در مجموع موفق به تولید ۲۸ هزار و ۳۰۰ تن «کاتد مس» شدند این در حالی است که مجموع تولید این محصول در مدت زمان مشابه سال قبل برابر با ۳۱هزار و ۳۰۰ تن بوده است. «محصولات فولادی» نیز در این مدت افت ۵/ ۸ درصدی را تجربه کرد و در جایگاه پنجم قرار گرفت. مجموع «محصولات فولادی» تولیدی در دو ماه منتهی به اردیبهشتماه برابر با دو میلیون و ۷۹۸ هزار تن بوده و این در حالی است که در مدت زمان مشابه سال قبل حدود سه میلیون و ۶۰ هزار تن محصولات فولادی در کشور تولید شده بود.
منتخبهای پتروشیمی
اما آمار اعلام شده در خصوص وضعیت تولید کالاهای منتخب پتروشیمی به تفکیک محصولات شیمیایی و پلیمری در دو ماه منتهی به اردیبهشتماه از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت بیانگر آن است که از مجموع ۱۳ محصول مورد بررسی ۸ محصول افت تولید را تجربه کردهاند. «پلیاتیلن» (PE)، « اکریلونیتریل بوتادین استایرن» (ABS)، «پلیاستایرن» (PS)، «پلی وینیل کلراید» (PVC) و «سایر محصولات شیمیایی» بیشترین رشد تولید را تجربه کرده و «پلی کربنات» (PC)، «اپوکسی رزین» (ER)، «استایرن بوتادین رابر» (SBR)، «پلی بوتادین رابر» (PBR) و «آمونیاک» بیشترین افت تولید را تجربه کردهاند. دادههای اعلام شده بیانگر آن است که مجموع تولید محصولات پلیمری در دوماه منتهی به اردیبهشت ماه برابر با ۹۶۵ هزار تن بوده که رشدی ۹/ ۱۶ درصدی داشته است. از سوی دیگر مجموع تولید محصولات شیمیایی نیز برابر با ۷ میلیون و ۹۵ هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی ۱/ ۲ درصدی را تجربه کرده است. براساس آمار اعلام شده «پلی اتیلن» (PE) با تولید ۶۳۱ هزار تن رشدی ۳/ ۲۶ درصدی را تجربه کرده تا در لیست کالاهای منتخب پتروشیمی رتبه اول را به خود اختصاص دهد.
مجموع «پلیاتیلن» (PE) تولیدی در مدت زمان مشابه سال قبل برابر با ۴۹۹ هزار و ۳۰۰ تن بوده است. «اکریلونیتریل بوتادین استایرن» (ABS) دومین محصولی است که در این مدت توانست رشد ۶/ ۱۵ درصدی را تجربه کند. «اکریلونیتریل بوتادین استایرن» (ABS) تولیدی در مدت زمان مورد بررسی برابر با ۱۰ هزار تن بوده و با توجه به جدول دادهها میتوان گفت تولیدکنندگان این بخش در سال جاری هزار تن رشد تولید داشتهاند. اما «پلیاستایرن» (PS) سومین محصولی است که در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه توانست رشد ۲/ ۱۴ درصدی تولید را تجربه کند. مجموع تولید «پلیاستایرن» (PS) در مدت زمان مورد بررسی برابر با ۲۷ هزار تن بوده و با این شرایط تولیدکنندگان این محصول پلیمری توانستهاند نزدیک به چهار هزار تن بیشتر از سال قبل تولید کنند.
افت تولیدیها
اگر از محصولات پتروشیمی که رشد تولید را تجربه کردهاند بگذریم، «پلی کربنات» (PC) در مدت زمان مورد بررسی با بیشترین افت تولید مواجه بوده به طوری که مجموع تولید این محصول در دوماه منتهی به اردیبهشت ماه به هزار تن رسیده است، این در حالی است که تولیدکنندگان این محصول پتروشیمی در دوره مشابه سال گذشته، موفق به تولید ۲هزارو۶۰۰ تن «پلی کربنات» (PC) در کشور شده بودند. «اپوکسی رزین» (ER) دیگر محصول پتروشیمی است که در این مدت افت ۶/ ۴۷ درصدی را ثبت کرده؛ مجموع تولید این محصول در دوماه منتهی به اردیبهشت ماه برابر با هزار تن بوده است. تولیدکنندگان این محصول پلیمری سال گذشته موفق به تولید ۲هزار و۱۰۰ تن از این محصول شده بودند. «استایرن بوتادین رابر» (SBR) سومین محصولی است که در این مدت با افت تولید مواجه شد، مجموع تولید این محصول پلیمری برابر با ۴ هزار تن بوده و این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل ۶هزار و ۸۰۰ تن «استایرن بوتادین رابر» (SBR) در کشور تولید شده و با این شرایط تولیدکنندگان این بخش افتی ۲/ ۴۱ درصدی را ثبت کردند.
۰۷:۲۰:۱۲
دنیای اقتصاد: خبرگزاریهای رویترز، بلومبرگ و فرانسپرس در تحلیلهای جداگانهای از اشتیاق آلمان و فرانسه و نگرانی روسها در دوران پساتحریم خبر دادهاند. آلمان و فرانسه بهعنوان دو شریک پیشین تجاری ایران نقش ویژهای در دوره پیش از تحریمها داشتهاند و اکنون شرکتهایی نظیر فولکس واگن، دایملر، زیمنس، سیتروئن و پژو اشتیاق فراوانی برای بازگشت به ایران دارند. در دیگر سو روسیه به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت جهان نگران بازپسگیری سهم ایران در بازار جهانی نفت و گاز است.
گروه باشگاه اقتصاددانان: در حالی که کشورهای فرانسه و آلمان به دنبال بازگرداندن روابط تجاری به دوران پیش از تحریمها هستند، روسیه نیز نمیخواهد سهم خود از بازار جهانی نفت و تجارت با ایران را از دست بدهد. خبرگزاریهای رویترز، بلومبرگ و خبرگزاری فرانسه در گزارشهای جداگانهای ضمن اشاره به پیشینه روابط تجاری آلمان و فرانسه با ایران تحلیل خود از دوران پساتحریم را ارائه کردهاند. در این گزارشها به نگرانی روسها از کاهش سهم در بازار نفت جهانی و همچنین کاهش سهم در تجارت با ایران اشاره شده است.
آلمان منتظر سوت آغاز
به گزارش خبرگزاری رویترز، مارتین هرنکنت، موسس یک شرکت آلمانی که در زمینه تولید تجهیزات حفر کانال فعالیت میکند، در حال آماده شدن برای روزی است که ایران دوباره برای تجارت و کسبوکار آزاد باشد. این خبرگزاری ضمن اشاره به این موضوع که وی اخیرا به تهران سفر کرده و با مسوولان وزارت نیرو و اداره آب و فاضلاب دیدار کرده است، افزود که قبل از تحریمها، این شرکت، ۱۰ تا ۱۵ میلیون یورو (۱۱ تا ۱۷ میلیون دلار) مبادله تجاری با ایران داشت. این شرکت دفتر خود در تهران را باز نگه داشته و به امید روزی است که با انعقاد توافق جامع هستهای، بتواند پروژههای پرسودی نظیر توسعه متروی تهران را به دست بیاورد. هرنکنت در ادامه به رویترز گفت: «من از پروژههایی که در ایران در حال انجام است اطلاع دارم و آماده امضای آنها پس از لغو تحریمها هستم.» این شرکت مانند دیگر شرکتهای آلمانی خود را برای بازگشت به بازار ایران آماده میکند. در حالی که فرصت نهایی دور جدید مذاکرات هستهای روز سهشنبه پایان مییابد، یک مقام ارشد آلمانی گفت: «رقابتی که بین شرکتها برقرار است درست مانند مسابقه قایقرانی میماند. همه تلاش دارند در بهترین جایگاه قرار بگیرند و زمانی که سوت شروع مسابقه زده میشود، اولین نفری باشند که به سوی بازار ایران سرازیر شوند.» وی افزود: «این شرکتها تلاش دارند ارزیابی کنند که آیا روابط قدیمی خود با ایران همچنان معتبر است یا خیر. آیا آنها میتوانند به افرادی که میشناسند اتکا کنند یا باید روابط جدیدی را ایجاد کنند.»
در ادامه این گزارش به این موضوع اشاره میکند که پیشینه روابط تجاری و فرهنگی آلمان با ایران به قرن نوزدهم میلادی برمیگردد و میافزاید: آلمان بر خلاف روسیه و انگلیس، هیچ تاریخچه امپریالیستیای در منطقه ندارد و این موضوع آلمانیها را به شرکایی جذاب تبدیل کرده است. شرکتهای آلمانی از اواخر دهه ۱۹۳۰ میلادی تقریبا در همه پروژههای مهم صنعتی ایران از جمله خط آهن عبوری از ایران نقش داشتهاند. اما طی سالهای تحریم، کشورهایی همچون چین، امارات، کره جنوبی، ترکیه و هند جای آلمان را در ایران گرفتهاند. این گزارش به حجم مبادلات تجاری بین ایران و آلمان اشاره کرده و بیان میکند که صادرات کالاهای آلمانی به ایران از ۴/ ۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۵ به ۸/ ۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۳ رسیده است.
این مقام آلمانی به شرکتهایی نظیر فولکس واگن و دایملر بهعنوان شرکتهایی که مترصد بازگشت به بازار ایران هستند اشاره میکند. بهعلاوه فولکس واگن اعلام کرده که هیچگونه فعالیت تجاری با ایران را از سر نگرفته است. دایملر نیز در این خصوص گفته که به دقت در حال رصد کردن وضعیت ایران است، اما هرگونه معامله یا ورود مجدد به بازار ایران را موکول به نتیجه مذاکرات هستهای کرده است.
اما یک کارشناس آگاه در فولکس واگن گفت که البته گفتوگوهایی در جریان است. وی اشاره کرد که شرکتهای دیگر نیز چنین گفتوگوهایی را با ایران انجام دادهاند. وی افزود: «اقداماتی نیز در پشت صحنه انجام شده تا ببینیم چه ابزارهایی برای از سرگیری همکاریها با ایران مورد نیاز خواهد بود.»
این خبرگزاری درخصوص بخش خصوصی ایران به این نکته اشاره میکند که در طول این سالها بخش خصوصی به دلیل تحریمها از منابع خارجی محروم بوده و در جستوجوی سرمایهگذاری و تخصص خارجی است. در حال حاضر اقتصاد ایران عمدتا متکی به صادرات نفت و گاز است. سخنگوی شرکت زیمنس این هفته گفت: «این شرکت قبل از اتخاذ هر تصمیمی درخصوص ایران، مترصد نتایج مذاکرات هستهای بوده است و در صورت هر گونه تغییری در ایران ما آماده از سرگیری روابط خود با ایران هستیم.» گابریل سیگمار، وزیر اقتصاد و انرژی آلمان در جلسهای در برلین گفت که در حال تدارک سفری به تهران در یک ماه آینده است. هرچند این سفر هنوز قطعی نشده است. یک منبع نزدیک به دولت آلمان میگوید: «صنایع آلمانی واقعا میخواهند به بازار ایران وارد شوند. آنها نگران هستند که اگر تعلل کنند، شرکتهای فرانسوی یا حتی آمریکایی قبل از آنها وارد عمل شوند.» وی افزود: «اما اگر آنها اکنون وارد شوند، ایرانیها ممکن است به این نتیجه برسند که دیگر نیازی به توافق هستهای نیست، زیرا تحریمها عملا بدون توافق هم از هم فروپاشیده است. ما از هر موقعیتی استفاده میکنیم تا به صنایع آلمانی بگوییم خونسردی خود را حفظ کنند.»
رقابت شانه به شانه شرکتهای فرانسوی
به گزارش فرانس پرس، اگرچه از آغاز مذاکرات هستهای با ایران، فرانسه سختگیرانهترین مواضع را داشته است، اما اکنون با نزدیک شدن به زمان توافق، پاریس باید خود را برای ورود به تجارت با ایران و بهره بردن از بازار دست نخورده این کشور آماده کند. یک دیپلمات ارشد غربی گفت: «نخستین نتیجه توافق باز شدن درهای ایران خواهد بود. این همان چیزی است که کشورهای غربی منتظرش هستند. آنها طوری به یکدیگر تنه میزنند که انگار در نقطه شروع یک مسابقه ماراتن قرار دارند و به دقت همدیگر را زیر نظر دارند.»
ظرفیتهای بازار ایران
به گفته یک اقتصاددان فرانسوی، پس از سالها تحریم سخت، کشورهای مختلف اکنون آماده از سرگیری تجارت با ایران هستند. ایران با جمعیتی ۷۷ میلیون نفری، چهارمین ذخایر بزرگ نفت و دومین ذخایر بزرگ گاز جهان را در اختیار دارد.
هرگونه توافقی بین ایران و قدرتهای جهانی موجب لغو تدریجی تحریمها علیه ایران خواهد شد. در ادامه این گزارش به نقل از علی آهنی سفیر ایران در فرانسه در سال ۲۰۱۳ آمده است: «مراقب باشید دیر نکنید. باید خودتان را آماده کنید. بازار منتظر شما نخواهد ماند و رقبای شما قبلا آنجا هستند.» این وضعیت تنها در مورد فرانسه صادق نیست. روسیه و چین تلاش دارند تا سهم خود را از اقتصاد ایران حفظ کنند و آن را افزایش بدهند. شرکتهای آمریکایی نیز که مدتها از بازار ایران محروم بودهاند تمایل به بازگشت دارند.
بازیابی اعتماد گذشته
فرانسه قبل از تحریمها حضوری قدرتمند در بازار ایران داشت و دو شرکت خودروسازی این کشور (رنو و پژو) بازیگران اصلی در بازار خودرو این کشور بودند. شرکت توتال فرانسه نیز در بخش نفت ایران فعال بود. اما براساس آمارهای دولت فرانسه، حجم مبادلات تجاری دو طرف از ۴ میلیارد یورو در سال ۲۰۰۴ میلادی، به تنها ۵۰۰ میلیون یورو در سال ۲۰۱۳ میلادی افت کرد. کارلوس تاوارس، رئیس شرکت خودروسازی پژو سیتروئن فرانسه گفت: «متاسفانه ما به شدت هدف انتقادات جامعه ایرانی قرار داریم. آنها معتقدند ما در دوران سختی تنهایشان گذاشتهایم.» وی افزود: «شرکتهای چینی از قبل در بازار ایران هستند و بازسازی اعتماد (ایرانیها) کار دشواری است.» اعضای فدراسیون کارکنان فرانسوی (امایدیایاف) قرار است در ماه سپتامبر برای از سرگیری روابط اقتصادی به تهران سفر کنند.
روسیه بزرگترین بازنده بازگشت نفت ایران
خبرگزاری بلومبرگ نیز به تلاشهایی که ایران برای دستیابی به توافق هستهای انجام داده است، اشاره میکند و مینویسد: در صورت توافق هستهای، حکومت ولادیمیر پوتین، حداقل یک دلیل خواهد داشت تا حمایت خود از ایران را متوقف کند. به گفته تحلیلگران و مدیران شرکتهای نفتی، روسیه که برای به دست آوردن عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت جهان با عربستان و آمریکا رقابت میکند، بزرگترین بازنده بازگشت نفت ایران به بازار خواهد بود.
اد مورس، مسوول بخش تحقیقات کالایی سیتی گروپ در این خصوص میگوید: «ایران برای به دست آوردن بازار اروپا با روسیه رقابت خواهد کرد.» در ادامه این گزارش به تحریمهای نفتی ایران اشاره میکند و میافزاید که ایران از سال ۲۰۱۲ میلادی و از زمان اعمال تحریمهای اتحادیه اروپا بر واردات نفت این کشور، از فروش نفت خود به اروپا باز ماند. تحریمهای آمریکا هم پرداخت پول نفت ایران به دلار را دشوار کرده و هم باعث شد که تولید این کشور از ۶/ ۳ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۱ میلادی به ۶/ ۲ میلیون بشکه در روز در سال گذشته برسد.
این خبرگزاری ضمن اشاره به این موضوع که نفت صادراتی روسیه شباهت زیادی به نفت ایران دارد، منتفع اصلی کاهش صادرات نفت ایران را روسیه میداند و به این نکته اشاره میکند که براساس آمارهای جمع آوری شده توسط پایگاه اطلاعاتی تریدمپ، صادرات روسیه به بازارهای اصلی نفت ایران در آسیا و اروپا بیش از دو برابر افزایش یافته و در فاصله سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴، ۴۲۰ هزار بشکه در روز رشد داشته است.
در ادامه این گزارش درخصوص روابط سیاسی ایران و روسیه مینویسد که هرچند ایران و روسیه در بازار انرژی جهانی با هم رقیباند، اما آنها از نظر سیاسی متحدانی نزدیک به شمار میروند. روسیه به ایران تسلیحات و دانش ساخت تاسیسات هستهای ارائه کرده و دیگر قدرتهای جهانی را به سمت توافق با این کشور سوق داده است. دیوید فیف، مسوول بخش تحقیقات بازار در موسسه گانور در ژنو گفت: «احتمالا این نفت اورالز (نفت اصلی روسیه) خواهد بود که تا حد مشخصی با نفت ایران در بازار اروپا رقابت خواهد کرد.» وی افزود: «نفت خام کرکوک عراق نیز که از نظر کیفیت شبیه نفت اورالز و نفت خام ایران است نیز ممکن است در بازار اروپا با رقابت بیشتری مواجه شود.» مازاد نفتی که از ایران صادر میشود رقیبی برای نفت کشورهای غرب آفریقا نیز هست، در شرایطی که این کشورها تحت فشار تولید نفت شیل آمریکا قرار دارند.
۰۷:۱۹:۵۷ برگزاری مهر: معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از مکاتبه آلمانیها برای اعزام یک هیات بلندمرتبه تجاری به ایران خبرداد و گفت: یک هیات ۳۰۰ نفره از تجار ایتالیایی نیز به زودی به ایران میآیند.
حسین اسفهبدی گفت: این روزها نمایشگاههایی که در ایران برگزار میشود، بدون استثنا شاهد حضور فراگیر خارجیها هستند و استقبال آنها از نمایشگاههای ایران، افزایش چشمگیر و پررنگی داشته است اما هنوز تعداد خاصی از کشورها و شرکتهای مقتدر دنیا هم هستند که در نوبت برای حضور در نمایشگاههای ایران به سر میبرند و انتظار میکشند تا به زودی توافق حاصل شود و در ایران حضور یابند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در هفتههای گذشته، آلمانیها مکاتباتی با ایران داشتهاند تا بتوانند در آینده نزدیک، هیات گستردهای از تجار خود را با هماهنگی سفارت ایران در آلمان به تهران اعزام کنند تا رو در رو به مذاکره با تجار ایرانی بپردازند. وی تصریح کرد: همچنین در روزهای گذشته، نامهای دریافت کردهایم که براساس آن، درخواست اعزام هیات ۳۰۰ نفره از تجار ایتالیایی به تهران را داریم تا بتوانند از فرصتهای تجاری و سرمایهگذاری ایران آگاهی یابند، بنابراین حضور هیاتهای خارجی در هر زمینهای بسیار چشمگیر است.
مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاههای جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: هماکنون شرکتهای آمریکایی نیز در نمایشگاههای ایران حضور دارند و تعداد آنها افزایش یافته است اما تاکنون درخواستی بهصورت رسمی برای پذیرش هیات بزرگ تجاری آمریکا در ایران نداشتهایم.
۰۷:۱۹:۰۱ روه بازرگانی: دبیرکل کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران با اشاره به ادامه یافتن سیاست سرکوب قیمتها توسط دولت گفت: در حالی که دولت خود مجوز افزایش ۱۷ درصدی نرخ دستمزد، گرانی گاز و برق و حذف بنزین سهمیهای را صادر کرده است، چگونه انتظار دارد هزینه تولید بالا نرود و محصولات تولید شده توسط بخش خصوصی ثابت بماند؟
کاوه زرگران با انتقاد از شرایط پیش آمده به دلیل بخشنامه صادر شده از سوی دولت برای ممانعت از افزایش کالا و خدمات مختلف از جمله موادغذایی تاکید کرد: در شرایطی که تمام عوامل تولید از جمله دستمزد، سوخت و مالیات افزایش یافته است، فشار دولت برای جلوگیری از افزایش منطقی قیمتها موجب تعمیق رکود و ناتوانی هر چه بیشتر تولیدکنندگان خواهد شد.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: در حالی دولت در اواخر فروردین ماه سال جاری با صدور بخشنامهای تمام دستگاههای دولتی و غیردولتی و مراجع قیمتگذاری را از افزایش قیمتها به هر نحو و بدون هماهنگی با دولت منع کرده که خود در اواخر سال گذشته قیمت گاز و برق را افزایش داده بود و از ابتدای سال هم دستمزد کارگران را ۱۷ درصد و مالیات بر ارزش افزوده را یک درصد دیگر افزایش داده است.
دبیرکل کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران درخصوص زمزمههای افزایش قیمت محصولات لبنی و دیگر مواد غذایی پس از ماه رمضان نیز گفت: در حالی که بسیاری از مدیران و مسوولان دولتی اطلاع دارند که ضروری است قیمت برخی محصولات لبنی افزایش یابد، اما به دلایل مختلف این موضوع را به بعد از عید فطر موکول کردهاند.
به گفته زرگران، پایان سیاست سرکوب قیمتها درخصوص برخی موادغذایی از جمله نوشیدنیهایی چون آبمیوه و آب معدنی باید هر چه سریعتر صورت گیرد. چرا که فصل فروش اینگونه محصولات تنها موکول به فصل تابستان است و اگر مجوز قیمت یک ماه دیگر یا بدتر از آن در فصل پاییز برای اینگونه محصولات صادر شود هم دردی از تولیدکننده دوا نمیکند، هم مسوولان و تصمیمگیران باید هر چه سریعتر تصمیمی قاطع بگیرند و اجازه افزایش قیمت را به اینگونه محصولات بدهند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران ادامه داد: این در حالی است که در هفتههای گذشته بارها در جلسات مختلف از سوی مسوولان دولتی قول مساعد برای حل مشکلات این بخش از تولیدکنندگان دریافت کردیم، اما در عمل اتفاقی نیفتاده است.
وی با اشاره به اهمیت تقویت تولید و بخش خصوصی گفت: در حالی دولت به عناوین مختلف اجازه افزایش منطقی قیمت کالاهای تولیدی را از بخش خصوصی میگیرد که خود به شیوههای گوناگون هزینه تولید را بالا میبرد و نباید توقع داشت در این شرایط بخش خصوصی بار دولت را به دوش بکشد.
۰۷:۱۸:۳۹ در روزهای اخیر، برخی منتقدان دولت یازدهم، با مقایسه آمارهای پولی در این دولت نسبت به آمار دولت قبل، عملکرد دولت در مدیریت جریان نقدینگی را زیر سوال بردهاند. بررسیهای آماری نشان میدهد طی دو سال گذشته نرخ رشد سالانه نقدینگی بدون در نظر گرفتن آمار پوشش موسسات و بانکهای جدید به ۶/ ۲۲ درصد رسیده است، حال آنکه عملکرد دولت نهم با متوسط رشد نقدینگی معادل ۱/ ۲۸ درصد و در دولت دهم نیز رشد این متغیر معادل ۴/ ۲۹ درصد بوده است؛ بنابراین در مجموع سیاستگذاری جدید در کنترل متغیرهای پولی، با وجود برخی محدودیتها در مهار رشد پایه پولی و نقدینگی موفق بوده به گونهای که باعث کاهش تورم از سطح ۴۵ درصد به حدود ۱۵ درصد و کنترل نوسانات در بازار داراییها شده است.
دنیای اقتصاد: اخیرا برخی از کارشناسان و مسوولان اقتصادی دولت قبل، عملکرد اقتصادی دولت جدید به خصوص در زمینه متغیرهایی مثل «نقدینگی» را «فاجعه» خوانده و بدون توجه به شرایط پایانی دوره پیشین و تغییرات ایجاد شده در دو سال اخیر، اظهارات قابل تاملی را مطرح کردهاند.
این در حالی است که بررسیها نشان میدهد طی دو سال گذشته، نرخ رشد نقدینگی (بدون در نظر گرفتن اثر ورود آمار موسسات و بانکهای جدید به چتر آماری بانک مرکزی) به ۶/ ۲۲ درصد رسیده که در مقایسه با رشد متوسط سالانه ۴/ ۲۹ درصدی نقدینگی در دولت دهم و رشد متوسط سالانه ۱/ ۲۸ درصدی نقدینگی در دولت نهم، به مراتب در سطح پایینتری قرار دارد. همچنین دستاوردهای دیگر دولت در زمینه کاهش تورم از حدود ۴۵ درصد به حوالی ۱۵ درصد، مثبت شدن رشد اقتصادی (از حدود منفی ۷ درصد و منفی ۳ درصد به مثبت ۳ درصد)، کنترل و آرامش بازارهای دارایی مثل ارز و تلاش برای رفع موانع خارجی رشد اقتصادی، همگی نشاندهنده تغییرات مثبت اقتصاد طی دو سال گذشته است که حداقل در مقایسه با سالهای پایانی دولت پیشین، چشمانداز به مراتب مساعدتری را نوید میدهد.
فاجعه رشد نقدینگی؟
به تازگی اظهاراتی از سوی برخی کارشناسان اقتصادی و مسوولان وابسته به دولت گذشته، درخصوص افزایش ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی نقدینگی در ۲۲ ماه گذشته مطرح شده که ضمن «فاجعه» خواندن روند افزایش نقدینگی، دولت را دعوت به پاسخگویی در این مورد کردهاند. بهعنوان مثال، جمشید پژویان، رئیس شورای رقابت در دولت گذشته، مدیریت کنونی اقتصادی کشور را «ناتوان از مدیریت پایه پولی و نقدینگی» دانسته است. برای بررسی بهتر این انتقادات، ابتدا بهتر است توجه شود که عملکرد هر دولت در هر زمان و بهخصوص در ابتدای فعالیت آن، بیش از هر چیز در مقایسه و با توجه به «میراث» دولت پیشین برای آن سنجیده میشود. با چنین مبنایی، میتوان بررسی کرد که دولت قبل وارث چه شرایطی بودند و در انتهای دوره کاری خود، اقتصاد را با چه شرایطی تحویل مدیریت اجرایی جدید دادند. دولت نهم اقتصاد ایران را در حالی تحویل گرفت که در سال ۱۳۸۴ نرخ رشد اقتصادی ۴/ ۵ درصد، نرخ رشد سرمایهگذاری ۸/ ۵ درصد، تورم نزولی و در حد ۱/ ۱۲ درصد بود. حتی بدهی دولت به بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی در سال مذکور و عمدتا در نتیجه کاهش رسوب اوراق مشارکت حدود ۱/ ۶ درصد کاهش داشت و در مجموع اقتصاد در مسیر مثبتی پیش میرفت.
رشد نزدیک به ۳۰ درصدی نقدینگی
در نتیجه سیاستها و وقایع پیش آمده طی هشت سال دولت قبل و با وجود برخورداری از بیسابقهترین درآمدهای ارزی تاریخ کشور طی این سالها (به دلیل افزایش قیمت نفت و رشد ظرفیت تولید و صادرات نفت و گاز عمدتا به دلیل سرمایهگذاریهای انجام شده در سالهای پیش از ۱۳۸۴)، اقتصاد ایران از سال ۱۳۹۰ به بعد با آسیبپذیریهای زیادی مواجه شد که در شرایط بیثبات بازارها و وضعیت نسبتا بحرانی برخی از شاخصهای اقتصادی مثل نرخ ارز و تورم خود را نشان داد. بهطوری که در مقطع اتمام کار دولت قبل، اقتصاد ایران با تورم شدید بالای ۴۵ درصدی (تورم نقطه به نقطه) در خرداد ماه سال ۱۳۹۲ و رشد اقتصادی منفی ۸/ ۶ درصدی و رشد سرمایهگذاری منفی ۸/ ۲۳ درصدی مواجه شده بود. نرخ ارز در دولت دهم به سه برابر افزایش یافته و فضای کسب و کار به گواهی گزارشهای کارشناسی مراکزی مثل مرکز پژوهشهای مجلس، به شدت نامطلوب شده بود. یکی از دلایل این امر رشد بالای پایه پولی و نقدینگی در دولت نهم و دهم بود، بهطوری که بر اثر تامین مالی ناسالم طرح مسکن مهر و برخی مسائل دیگر از قبیل «استقراض ۷/ ۵ هزار میلیارد تومانی دولت از بانک مرکزی برای پرداخت یارانه نقدی» به افراد که هیچگاه به بانک مرکزی بازپرداخت نشد، رشد نقدینگی با متوسط سالانه ۴/ ۲۹ و ۱/ ۲۸ درصد به ترتیب در دولتهای نهم و دهم مواجه شد. در همین مدت مبلغی معادل با بیش از ۴۰ درصد پایه پولی کشور صرف تامین مالی طرح مسکن مهر شد و دولت در مواجهه با تلاطم بازارهای دارایی و بهویژه بازار ارز منفعل و ناتوان از کنترل شده بود و راهکارهای به اجرا گذاشته شده نظیر پیشفروش سکه و تزریق ارز با وعده بازگشت قیمت دلار به حدود ۱۲۰۰ تومان، نتیجهای موفقیتآمیز نداشت و عملا به اتلاف منابع ارزی کشور در شرایط تحریم منجر شد.
در دولت یازدهم، اقتصاد با شرایط دشوار رکود تورمی روبهرو بود و به نظر میرسید دولت تلاش دارد با اتخاذ سیاستهای پولی و مالی از شرایط رکود تورمی خارج شود. در این مسیر سعی شد که ضمن توقف تامین مالی ناسالم طرح مسکن مهر از منابع پرقدرت و تورمزای بانک مرکزی، این طرح ادامه یافته و در عین حال رشد نقدینگی به تدریج کاهش یابد تا مسیر خروج از رکود متوقف نشود. براساس آمارهای رسمی، حجم نقدینگی در دولت یازدهم (از مرداد ماه ۱۳۹۲ تا پایان اسفند ۱۳۹۳)، ۶/ ۲۹۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته که حدود ۲۸ درصد از آن ـ یعنی ۹/ ۸۰ هزار میلیارد تومان ـ مربوط به افزایش پوشش آمارهای پولی و بانکی ناشی از ورود ۶ بانک و چهار موسسه اعتباری جدید زیر چتر پوشش بانک مرکزی بوده است.
بدیهی است این میزان از افزایش نقدینگی به معنی افزایش رشد نقدینگی نبوده و فاقد آثار اقتصادی جدید است. با همگن سازی نقدینگی و خارج کردن آمار بانکها و موسسات اعتباری جدید، رشد همگن نقدینگی طی دوره فعالیت دولت، بهطور متوسط سالانه ۶/ ۲۲ درصد بوده است که مشخصا از دولت گذشته پایینتر بوده است. ضمن آنکه موتور رشد نقدینگی نیز سالمتر شده و سهم پایه پولی از رشد نقدینگی کاهش داشته است. این موضوع اگرچه دارای آثار تورمی مشابهی است، ولی نشان میدهد نقدینگی جدید نه در نتیجه سیاستهای غلط و نامنضبط همچون تامین مالی یک طرح حداقل ۴۰ هزار میلیارد تومانی با چاپ پول توسط بانک مرکزی، بلکه در نتیجه رشد ضریب فزاینده به دلیل شرایط جدید سیستم بانکی بوده است. همچنین در سال ۱۳۹۳، رشد اقتصادی در چهار فصل پیاپی مثبت شد و در مجموع به ۳ درصد رسید، تورم به ۶/ ۱۵ درصد کاهش یافت و بازار ارز به بازاری قابل پیشبینی (حتی در اوج نااطمینانیهای ناشی از نتایج مذاکرات هستهای) تبدیل شد.
با توجه به آمارهای گفته شده و تغییراتی که در شاخصها ایجاد شد، میتوان از مسوولان دولت قبل و منتقدان کنونی، این پرسش را مطرح کرد که آیا شرایط اقتصادی حدود دو سال گذشته فاجعه بوده یا شرایط اقتصادی در سالهای پایانی دوره گذشته، به خصوص این انتظار از برخی از چهرههای اقتصادی و دارای سوابق کارشناسی میرفت که در اظهارات خود درخصوص نقدینگی رخداد مهم این دوره یعنی «گسترش پوشش آماری شبکه بانکی و اثر بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومانی آن بر افزایش نقدینگی» را لحاظ کنند. درخصوص افزایش بدهی شبکه بانکی به بانک مرکزی نیز، تفاوتهای مشخصی بین افزایش بدهی برخی از بانکها در سال گذشته (که گفته میشود با ظهور تدریجی اثرات اقدامات اصلاحی بانک مرکزی، میزان این بدهیها در بهار سال جاری کاهش داشته) با افزایش شدید پایه پولی ناشی از تامین مالی طرح مسکن مهر، آن هم بهصورت بلندمدت و استقراض از بانک مرکزی برای پرداخت یارانه وجود دارد.
در بخشی از اظهارات مطرح شده اخیر، از سوی منتقدان گفته میشود که ارزش یارانه نقدی کنونی نصف دولت قبل است. در حالی که به نظر میرسد گویندگان این جملات، توجهی به این واقعیت نمیکنند که این رخداد، عمدتا «نتیجه» افت شدید ارزش پول ملی و سه برابر شدن نرخ ارز و تورم قابل توجه دولت دهم بوده است. درخصوص هدفمندی یارانهها، مسائل دیگری نیز از قبیل «عدم تمکین دولت قبل به قانون هدفمندسازی یارانهها» و «عدمتوجه به حمایت از تولید در پی افزایش هزینهها» و «پرداخت مبالغ بیش از حد قابل تراز و با استفاده از منابع بانک مرکزی در ابتدای طرح» وجود دارد که از همان ابتدا، موانع بزرگی را در مسیر پیشبرد آتی این طرح قرار داده بود و در حال حاضر نیز، به نظر میرسد به دغدغه اصلی سیاستگذاران اقتصادی دولت تبدیل شده است. همچنین، برخی از منتقدان اخیرا سیاستگذاران و مدیریت اقتصادی جدید را به «عدم شفافیت» متهم کردهاند. در حالی که به نحو قابل پرسشی، نادیده گرفته میشود که در برخی از دورههای دولت قبل، حتی آمارهای ابتدایی مثل «تورم» هم منتشر نمیشد و برخی از دیگر آمارها نیز، برای سالها انتشار عمومی پیدا نمیکرد. در حالی که رویه دولت جدید در انتشار آمارها، حرکت به سمت انتشار منظم و شفاف آمارها بوده است و در این مسیر موفقیتهای قابل تقدیری نیز داشته است.
۰۷:۱۸:۲۱ گروه مسکن- نورا حسینی: بازار معاملات مسکن در روزهای فینال مذاکرات ۱+۵، بهشدت تحتتاثیر رخدادهای سیاسی عرصه دیپلماتیک قرار گرفته و نوع اثرگذاری این متغیر بیرونی بر رفتار بازیگران بازار ملک بهگونهای شده که سمت عرضه بیشترین حساسیت را از خود بروز داده است.
تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» و اطلاعاتی که طی روزهای گذشته مشاوران املاک برخی مناطق پرتقاضا در تهران، ارائه کردهاند، حاکی است فروشندههای آپارتمان در یک هفته اخیر، تحتتاثیر پایان مهلت مذاکرات ۱+۵ و نزدیک شدن به موعد توافق نهایی – که قرار است حداکثر تا پایان هفته جاری اتفاق بیفتد- کاملا متفاوت از قبل عمل کردهاند طوری که از یکسو برای فروش سریع واحدها تعجیل میکنند و از سوی دیگر نسبت به «قیمت پیشنهادی» روز اول خود تجدیدنظر کاهشی انجام داده و حاضر شدهاند با تخفیف دو تا ۵ درصدی ملک را به خریدار واگذار کنند. دلالان ملک میگویند: تخفیف در قیمتهای پیشنهادی عمدتا مربوط به فایلهایی است که از اواخر سال گذشته و حداکثر ظرف ۴۵ روز اول امسال، در بنگاهها تشکیل شده و فروشندههای تازهوارد (فایلهای جدید) هنوز تصمیم به تغییر نرخ نگرفتهاند. مطابق آنچه مشاوران املاک درباره جو روانی نقش بسته در بازار میگویند، رفتار فروشندهها را اینطور میشود تحلیل کرد که انتظار غالب در سمت عرضه مسکن نسبت به دوره «پساتوافق»، بر مدار «ثبات و عدم جهش قیمت» پایهریزی شده است.
فروشندههای آپارتمان تحتتاثیر استرس ناشی از «زیان بیشتر در اثر تاخیر معامله»، مصمم شدهاند با اندکی تخفیف، دارایی ملکی آماده فروش خود را به بازار عرضه کنند. این در حالی است که طی چند روز پیش شایعاتی درباره جهش قیمت بعد از توافق مطرح شد. اما واکنش کنونی فروشندههای مسکن حکایت از کششناپذیری سمت تقاضا برای قبول صعود تند قیمت مسکن در ماههای آتی را دارد. با این حال پیشبینیها از ثبات یا نوسان قیمت،پایینتر از تورم طی ماههای آتی حکایت میکند. جو موجود در بازار ملک، تمدید و ادامه مذاکرات را نیز «مثبت» میداند و آن را باعث پایداری سطح قیمت مسکن در مرز متری ۴ میلیون تومان ارزیابی میکند. به این ترتیب، در فضای کنونی عملا محرکی برای صعود منحنی قیمت مسکن وجود ندارد اما در مقابل، سایه مثبت روزهای پایانی این دور از مذاکرات هستهای، باعث شده فایلهای تابستانی فروش آپارتمان با قیمتهای کمتر از فصل بهار عرضه شود. بهار امسال متوسط قیمت مسکن در تهران ۷/ ۲ درصد نسبت به زمستان۹۳ کاهش یافت تا روند کاهشی قیمت، ۲۴ ماهه شود. به گفته مشاوران املاک این هفته بازار مسکن بیش از گذشته منتظر نتیجه مذاکرات هستهای است و برخی مالکان که پیشبینی به سر انجام رسیدن مذاکرات را میکنند، تخفیفهای خوبی برای فروش املاکشان میدهند و این هفته بیش از هفتههای گذشته آپارتمانهایی با موقعیت و قیمت ویژه در فایلهای فروش پیدا میشود.
۰۷:۱۶:۴۹ دنیای اقتصاد: روز گذشته فضای خبری حاکم بر وین «سکوت» بود. منابع خبری، از تعیین تکلیف مذاکرات، تا دو روز آینده و رسیدن قطار گفتوگوها به ایستگاه پایانی خبر میدهند. در حالی که هنوز نتیجه نهایی اعلام نشده، بازارها به کدخوانی از روند مذاکرات پرداختهاند. از هفته گذشته، اکثر بازارها با نگاهی مثبت مذاکرات را تعقیب کردهاند. تحلیلگران معتقدند باور بازار بر این است که مذاکرات وین در روزهای آینده به سرانجام میرسد. تاثیر همین باور در بازار سهام، ارز، سکه و مسکن قابل مشاهده است. به گونهای که در یک هفته گذشته، بورس با اقبال سهامداران خرد همراه بود؛ روز گذشته پس از حدود ۵۰ روز معامله، شاخص کل کانال ۶۶ هزار واحدی را مجددا تصاحب کرد. حجم معاملات نیز در سطوح مناسبی قرار دارد که نشانگر آمادگی این بازار برای تداوم رونق است. همچنین قیمت سکه نیز به ۸۸۲ هزار تومان رسید تا به محدوده قیمتی اواخر بهمن سال ۹۲ بازگردد. دلار نیز کاهش ۴۵ تومانی را تجربه کرد و به قیمت ۳۲۸۵ تومان در روز گذشته رسید. در بازار مسکن هم فروشندهها با تجدیدنظر خفیف روی قیمتهای پیشنهادی و میل به فروش سریع، شایعه «جهش قیمت بعد از پایان مذاکره» را پس زدند و به تقاضای مصرفی، از بابت «مساعد شدن فضا برای انجام معامله»، پالس مثبت نشان دادند.
درانتظاردودسفیدازکوبورگ
گروه دیپلماسی: هفتهها رایزنی و گفتوگوهای فشرده مذاکرهکنندگان ایرانی با ۱+۵ به خصوص طرف آمریکایی به واپسین ساعات خود نزدیک میشود؛ باوجودی که براساس آنچه هفته گذشته اعلام شده بود، سهشنبه ۱۶ تیر ماه مهلت تعیین شده برای اعلام توافق است اما یک دیپلمات ایرانی حاضر در وین گفته است که ضربالاجل نهایی مذاکرات چهارشنبه آخر شب یا بامداد پنجشنبه است.
این در شرایطی است که جان کری، وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه ضربالاجل پایان مذاکرات را کماکان هفتم ژوئیه عنوان کرد. همچنین محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران یکشنبه شب و در پایان مراسم احیای شب قدر که در مرکز اسلامی امام علی(ع) وین برگزار شد، با بیان اینکه در برخی موارد هنوز اختلافها باقی است، تاکید کرد: «در تلاش هستیم اختلافات باقی مانده را حل کنیم.» همچنین ظریف از مردم خواست دعا کنند تا نتیجه مذاکرات آنچه صلاح است، مقدر شود.
وقت توافق فرارسیده
فدریکا موگرینی، هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا که روز یکشنبه به مذاکرهکنندگان در وین پیوست، جو مذاکرات هستهای را مثبت ارزیابی کرد و گفت: «اراده سیاسی را در طرفین برای دستیابی به یک توافق میبینم.» هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا عصر یکشنبه پیش از ورود به هتل کوبورگ به خبرنگاران تاکید کرد: «در قسمت پایانی یک ماراتن طولانی هستیم. پیام امروز من این است که اگر قرار است توافق شود وقت آن فرارسیده است.» این مقام اروپایی در توصیف فضای مذاکرات گفت: «ما به یک توافق بسیار نزدیک هستیم؛ جو مذاکرات مثبت و خوب است و من اراده سیاسی را همچنان برای یک توافق میبینم.»
هیات آژانس در تهران
همزمان با ادامه مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در وین، یک گروه ۵ نفره از مقامهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، وارد تهران شد. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران روز دوشنبه گفت که در جریان سفر یک روزه این گروه درباره جزئیات تفاهم به دست آمده ایران و آژانس گفتوگو میشود. یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اواخر هفته گذشته با سفر به تهران، با حسن روحانی رئیسجمهور و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دیدار کرده بود. آمانو پس از بازگشت از تهران، گفت که در صورت همکاری ایران، آژانس آمادگی دارد گزارش خود درباره «ابعاد نظامی احتمالی» برنامه اتمی ایران را تا پایان سال جاری میلادی منتشر کند. او همچنین از حصول پیشرفتهایی طی سفر اخیرش به تهران خبر داد. سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، با اشاره به سفر یک روزه هیات پنج نفره آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران، گفت که این هیات، امروز «سهشنبه» تهران راترک میکند. از سوی دیگر به گزارش فارس، روزنامه نیویورکتایمز روز دوشنبه در گزارشی با موضوع مذاکرات هستهای و توافق احتمالی ایران و ۱+۵ نوشته است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی قصد دارد پس از توافق از ابزارهای جدید برای نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران استفاده کند.
فقط یک توافق خوب میخواهیم
روز گذشته و در ششمین روز تمدید هفت روزه توافقنامه ژنو، محمدجواد ظریف و جان کری، وزرای خارجه ایران و آمریکا برای چهاردهمینبار طی روزهای اخیر به گفتوگو نشستند. همچنین جان کری یکشنبه شب با حضور در جمع خبرنگاران گفت: «ما فقط یک توافق خوب میخواهیم.» او تاکید کرد: «اگر به توافق نرسیم و ببینیم طرف مقابل سماجت میکند و در مسائل مهم انعطاف نشان نمیدهد، آمادهایم میز مذاکره راترک کنیم.» وزیر خارجه آمریکا در عین حال گفت: «میخواهم کاملا شفاف بگویم هنوز درجایی که باید باشیم قرار نداریم بهویژه در مورد سختترین مسائل. واقعیت این است که من کاملا با همتای ایرانی خود همنظر هستم که هیچوقت به اندازه الان به توافق نزدیک نبودهایم ولی در این برهه زمانی، مذاکرات یا میتواند موفق باشد یا ناکام بماند.»
گمانهزنیها از وین
در آخرین ساعات گفتوگوهای هستهای میان ایران و ۱+۵ در وین هر ساعت یک خبر و گمانهزنی از جانب دیپلماتهای ایرانی حاضر در محل مذاکرات، منابع مطلع یا رسانهها اعلام میشود. از یکسو، یک دیپلمات ایرانی گفته است ضمیمه فنی ۷۰ درصد و سایر ضمیمهها ۹۰ درصد پیشرفت داشته است، از سوی دیگر یک دیپلمات دیگر با اشاره به احتمال اعلام توافق در نیمه شب چهارشنبه یا پنجشنبه تاکید کرد که در برخی مسائل مشکلات جدی و اساسی باقی است که باید حل شود. یک مذاکرهکننده ارشد ایران نیز به خبرنگار «انتخاب» در وین گفت: «تمامی مسائل مربوط به تحریمها «تقریبا» حل شده است.» او با اشاره به برخی اختلافات موجود افزود: «یکی از موارد باقی مانده و مورد بحث، مساله عبارات به کار رفته در متن توافق است.»این مذاکرهکننده ارشد ایران اضافه کرد: «هم اکنون بر سر هیچیک از موارد مورد اختلاف به بن بست نخوردهایم و گفتوگوها بر سر مسائل باقی مانده ادامه دارد.» همچنین شبکه تلویزیونی یورونیوز نیز با توجه به نزدیک شدن به پایان مهلت اضافه تمدید شده مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ در وین گفت: برخی مسائل حل نشده میتواند زمان مذاکرات را طولانیتر کند. به گزارش «ایرنا»، خبرنگار این شبکه تلویزیونی روز دوشنبه از هتل کوبورگ، محل مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در وین پایتخت اتریش گزارش داد: «با آمدن وزرای خارجه کشورهای درگیر دراین مذاکرات به وین، فضای چانهزنیهای هستهای داغتر از قبل شده است.»
لغو تحریمها در سه مرحله
در همین حال شبکه سیبیاس نیوز به نقل از خبرنگار اعزامی خود به وین در گزارشی با ادعای «ایجاد گشایش درباره موضوع تحریمهای ایران در مذاکرات هستهای» نوشت: «به جای تعلیق فوری تحریمها، این موضوع در سه مرحله اتفاق خواهد افتاد.» مارگارت برنان، مجری و خبرنگار اعزامی این شبکه آمریکایی مدعی شد: «به دنبال آغاز اقدام ایران در فریز(متوقف) کردن برنامه هستهایاش، آمریکا و قدرتهای غربی مجموعهای از محدودیتهای خود را برخواهند داشت اما هیچ یک از آنها به آن سرعتی که ایرانیها امیدوار بودند، اتفاق نمیافتد.»
تمام وزرای ۱+۵ در وین
از عصر روز یکشنبه سایر وزرای خارجه ۱+۵ که به پایتختهای خود بازگشته بودند، مجددا وارد وین شدند تا با حضور در مذاکرات هستهای، پروندهای که بیش از ۱۰ سال است باز مانده را فیصله دهند. لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه که در ساعات پایانی عصر روز یکشنبه به همتایان خود در گروه ۱+۵ پیوست، در بدو ورود گفت: «در دو روز پایانی مذاکرات هستیم که روزهای فشردهای خواهد بود. ما در ساعات پایانی مذاکرات به سر میبریم و هنوز به نقطه مورد نظر نرسیدهایم و نیاز به تلاشهای بیشتر وجود دارد.» به گزارش «ایرنا»، لوران فابیوس تاکید کرد: «همانطور که از قبل خودم را متعهد میدانستم برای مرحلهای از مذاکرات که باید آخرین باشد به وین آمدهام. این مذاکرات ۱۲ سال است شروع شده و باید در ۷۲ ساعت پایان یابد.» فابیوس افزود: «امیدواریم به سمت یک توافق و در جهت امنیت و صلح پیش برویم ولی همه چیز باید راستی آزمایی شود. ما اکنون هم همان موضعی را داریم که از ابتدا داشتیم.»
هماهنگ کردن مواضع
در همین حال وزیران خارجه ۱+۵ و معاونانشان پیش از ظهر دوشنبه نشستی عمومی برگزار کردند تا مواضع خود را در دو روز باقیمانده مذاکرات در مقابل ایران هماهنگ کنند. وزرای خارجه روسیه، چین، آلمان، فرانسه و بریتانیا به همراه معاونانشان در این نشست حضور داشتند و هدایت این نشست را فدریکا موگرینی، هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر عهده داشت که به همراه معاونش هلگا اشمید در این مذاکره شرکت کرده بود.
یا همه میبریم، یا همه میبازیم
وزیر خارجه آلمان نیز پس از ورود به محل مذاکرات در جمع خبرنگاران گفت: «اگر توافق شود همه با هم میبریم و اگر به توافق نرسیم همه با هم شکست میخوریم. » فرانک اشتاین مایر افزود: «در این مرحله پیشرفتهای زیادی شده ولی هنوز برخی مسائل باقی مانده است. این آخرین مهلت ماست و همه باید تن به یک توافق جامع دهیم. همه باید جرات و جسارت یک توافق جامع را داشته باشند.» او مدعی شد: «با توافق یک نقطه بحران در خاورمیانه از بین میرود و به خاورمیانه امن کمک میکند.»
توافق نهایی در دسترس است
با ورود وانگ یی، وزیر خارجه چین به هتل کوبورگ، جمع وزرای خارجه ایران و گروه ۱+۵ در وین تکمیل شد. به گزارش خبرگزاری فارس، وانگ یی در بدو ورود به هتل کوبورگ به خبرنگاران گفت: «توافق جامع در دسترس است. همه طرفها به ویژه آمریکا و ایران هرچه زودتر باید تصمیم نهایی را بگیرند.» وزیر خارجه چین تاکید کرد: «در روزهای اخیر شاهد پیشرفتهایی در مذاکرات بودیم ولی هنوز چند مساله مانده که حل نشده است و امیدواریم در روزهای آینده برای آنها راهحلی پیدا کنیم که مورد قبول طرفین باشد. معتقدیم میتوانیم برای این مسائل هم راهحل قابل قبول پیدا کنیم.»
۰۷:۱۶:۳۲ معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: مالکیت پتروشیمی دماوند به دلیل کارکرد و نقش تاثیرگذارش در منطقه پارس جنوبی بهتر است دولتی بماند.
- به گزارش شانا به نقل از روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، محمدحسن پیوندی اظهار کرد: در تلاش هستیم تا مالکیت پتروشیمی دماوند در اختیار دولت باقی بماند و این مجتمع در آینده با تدبیر اقدام به خدمات دهی به دیگر مجتمع های پتروشیمی در فاز ۲ پارس جنوبی کند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران افزود: پتروشیمی دماوند دروازه حضور شرکت ملی صنایع پتروشیمی در فاز ۲ پتروشیمی در منطقه پارس جنوبی به شمار می رود و نقشی مهم در تامین نیازهای دیگر مجتمع ها دارد.
وی ادامه داد: با توجه به این که پتروشیمی دماوند تامین کننده برق و بخار مجتمع های فاز ۲ را در منطقه پارس جنوبی برعهده دارد می تواند نقش رگلاتوری داشته و نیازهای پتروشیمی های منطقه را با برنامه ریزی های دقیق تامین کند.
پیوندی اظهار کرد: پتروشیمی دماوند با توجه به موقعیت خاص خود و وابستگی ۲۴ مجتمع فاز دوم پتروشیمی به آن باید در کوتاه ترین زمان به بهره برداری برسد.
به گزارش شانا، حسین شهریاری مدیرعامل پتروشیمی دماوند چندی پیش گفته بود بر اساس برنامه فاز اول، واحد برق و نیز واحد بخار این مجتمع پتروشیمی امسال به بهره برداری می رسد.
وی در مورد میزان تولید برق و بخار در فاز اول اظهار کره بود: ظرفیت نصب شده بخش بخار ۶۰۰ تن در ساعت است و در مرحله اول در پاییز ۲۰۰ تن در ساعت بخار تولید خواهد شد. همچنین ظرفیت نصب شده نیروگاه برق نیز ۳۰۰ مگاوات است و در مرحله اول ۹۰ مگاوات برق تولید می شود.
۰۷:۱۶:۰۹ به گزارش خبرنگار مهر، آمارهای رسمی منتشر شده از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی حاکی از آن است که اعمال سیاستهای مختلف قیمتی و غیر قیمتی دولت بهمنظور مدیریت و مهار مصرف بنزین در کشور تاکنون جواب نداده است.
بر اساس گزارش رسمی شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی که در سایت وزارت نفت منتشر شده است، از ابتدای سال جاری تاکنون با وجود افزایش قیمت بنزین به بیش از یکهزار تومان و حذف بالغ بر ۶ میلیون سهمیه بنزین خودروها و موتورسیکلتها، اما مصرف این فرآورده استراتژیک نفتی به جای کاهش با افزایش همراه بوده است.
از این رو از ابتدای سالجاری تاکنون بیش از ۶ میلیارد و ۶۵۰ میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شده که متوسط مصرف این محصول پرطرفدار نفتی در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته رشدی حدود سه درصدی داشته است.
از سوی دیگر با توجه به ضرب الاجل تعیین شده از سوی دولت تدبیر و امید مبنی بر ابطال سهمیههای بنزین ۷۰۰ تومانی ذخیره سازی شده در کارتهای سوخت تا پایان شهریور ماه، پیش بینی میشود همزمان با به پایان رسیدن ماه مبارک رمضان و آغاز سفرهای تابستانی، یک جهش جدید در مصرف بنزین کشور به ثبت برسد.
سید ناصر سجادی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در آخرین اظهار نظر خود با اشاره به کاهش حدود ۷۰۰ میلیون لیتری سهمیه بنزین ۷۰۰ تومانی کارتهای سوخت در طول یک ماه ابتدایی آغاز طرح آزادسازی قیمتها، گفته است: تا پایان خرداد ماه سالجاری سهمیه بنزین ۷۰۰ تومانی کارتها به یک میلیارد و ۶۵۰ میلیون لیتر کاهش یافته است.
بر این اساس با به پایان رسیدن ماه مبارک رمضان و آغاز سفرهای تابستانی قطعا میزان مصرف سهمیههای ۷۰۰ تومانی کارتها هم شتاب میگیرد و پیش بینی میشود متوسط مصرف بنزین بار دیگر با ثبت رکوردهای جدید از مرز ۷۰ میلیون لیتر در روز عبور کند.
ساخت ۱۳ پالایشگاه نفت متوقف شد
به گزارش مهر، همزمان با آغاز جهش جدید مصرف بنزین در کشور اما تولید این فرآورده نفتی در طول دو سال ابتدایی فعالیت دولت تدبیر و امید هیچ گونه افزایشی نیافته است و حتی با انجام تعمیرات اساسی پرحاشیه در برخی از پالایشگاههای نفت میزان موجودی ذخایر بنزین کشور رو به کاهش است.
در این بین مهمترین استراتژی دولت بهمنظور تامین بنزین مورد نیاز کشور در کنار افزایش قیمتها و اعمال محدودیتهای مصرف، به جای احداث، تکمیل و راه اندازی پالایشگاههای نیمه کاره و مجتمعهای در دست ساخت افزایش تولید بنزین، واردات این فرآورده نفتی از خارج کشور است.
در شرایط فعلی احداث پالایشگاههای نفت آناهیتای کرمانشاه، نفت سنگین خوزستان، نفت سنگین هرمز «بهمن گنو»، پالایشگاه میعانات گازی پارس شیراز، طرح تثبیت پالایشگاههای نفت اصفهان و آبادان، پالایشگاه شهریار تبریز، کاسپین گلستان، مجتمع بنزین سازی پالایشگاه بندرعباس، مجتمع بنزین سازی پالایشگاههای اصفهان و واحد آلکیلاسیون پالایشگاه آبادان به دلایل مختلف فنی، عملیاتی و تامین منابع مالی و اعتباری به طور کامل متوقف و یا از پیشرفت لاک پشتی برخوردار هستند.
از سوی دیگر؛ ساخت پالایشگاههای نفت ایران در مالزی و سوریه هم به گفته عباس کاظمی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی به دلایل نامشخصی به حالت تعلیق درآمده است.
در این بین با توقف تولید بنزین در مجتمع های پتروشیمی به دلیل مشکلات زیست محیطی، هم اکنون حجم واردات بنزین کشور به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
در حالی کیفیت و استاندارد یورو چهار محمولههای بنزین وارداتی هنوز به تائید رسمی مجلس و سایر دستگاههای نظارتی نرسیده که شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی عزم خود را به منظور واردات روزانه بین ۵ تا ۱۰ میلیون لیتر بنزین از خارج کشور جزم کرده است.
تاجر بزرگ بنزین به تهران آمد
هفته گذشته برخی از رسانههای بینالمللی از سفر یک هیات از مقامات ارشد شرکت سوئیسی گلنکور به تهران و گفتگوی مسئولان این شرکت با مقامات وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران خبر دادند.
شرکت گلنکور در کنار دو شرکت دیگر سوئیسی به نام ویتول و ترافیگورا پیش از اعمال تحریمها و به ویژه در دولت اصلاحات یکی از بزرگترین صادرکنندگان بنزین به ایران بودند به طوریکه روزانه حدود ۳۵ درصد بنزین وارداتی کشور توسط این سه کشور سوئیسی تامین شده است.
شرکت سوئیسی گلنکور که مقر آن در کانتون تسوگ بوده و هفته گذشته مسافر تهران شده بود، تا پایان سال ۲۰۰۹ میلادی روزانه ۱۷ هزار بشکه بنزین به ایران صادر میکرد که با افزایش تحریمهای بینالمللی این شرکت ناچار به ترک بازار سوآور بنزین ایران شد.
از سوی دیگر، پیش از سفر مقامات شرکت گلنکور به تهران، مسئولان وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران گفتگوها و مذاکراتی هم در چند نوبت با مسئولان شرکت ویتول سوئیس انجام داده بودند.
گفتگوهای مدیران صنعت نفت ایران با مسئولان ویتول سوئیس در حالی در طول دو سال گذشته تاکنون انجام شده که این شرکت سوئیسی از اسفند ماه ۱۳۸۸ به دلیل فشارهای اتحادیه اروپا، فروش بنزین به ایران را متوقف کرد.
ویتول سوئیس که از آن به عنوان یکی از بزرگترین تاجران نفت و بنزین جهان یاد می شود، تا پیش از افزایش تحریمهای بینالمللی یکی از شرکتهای خریدار نفت کوره و نفت خام کشور بود که در کنار خرید طلای سیاه، یکی از فروشندگان بنزین به ایران هم به شمار می رفت.
۰۷:۱۵:۵۳ پالایشگاههای نفت قاره سبز خود را برای از سرگیری خرید نفت ایران آماده می کنند.
- به گزارش شبکه خبری بلومبرگ، به باور برخی تحلیلگران و مدیران شرکتهای بزرگ نفتی، بانکها و موسسه های بازرگانی، روسیه که برای دستیابی به جایگاه بزرگ ترین تولید کننده نفت جهان در حال رقابت با عربستان و آمریکاست، به هنگام بازگشت ایران به بازارهای جهانی برای احیای سهم از دست رفته صادرات نفت خام خود پس از لغو تحریمها در صورت دستیابی به توافق با کشورهای گروه ۱+۵، بزرگ ترین بازنده خواهد بود.
اد مورس رییس بخش تحقیقات کالا در بانک آمریکایی سیتی گروپ دراین باره گفت: ایران با روسیه در بازار اروپا رقابت خواهد کرد.
بنابر این تحیل، پالایشگاههای نفت در اروپا خود را برای از سرگیری خرید نفت ایران آماده می کنند.
مارکو شیاوتی، مدیر تولید و بازرگانی پالایشگاه ساراس ایتالیا واقع در مدیترانه، ضمن اشاره به برقراری ارتباط عادی با ایران، گفت: این پالایشگاه به از سرگیری خرید نفت خام از ایران به صورت نقد و از طریق قراردادهای بلند مدت فکر می کند.
ایران از سال ۲۰۱۲ در پی تحریمهای اتحادیه اروپا، قادر به فروش نفت خام به مشتریان اروپایی خود نبوده است؛ در کنار تحریمهای اتحادیه اروپا، تحریمهای شدید آمریکا، خرید محموله های نفت ایران به دلار را دشوارتر کرد و این محدودیتها تولید نفت این کشور را از رقم روزانه سه میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در سال ۲۰۱۱ به ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در سال ۲۰۱۴ رساند.
بر اساس این گزارش، روسیه که نفت صادراتی شبیه به ایران دارد، از تحریمهای تهران، بیشترین سود را برد.
بنا بر داده های گردآوری شده از سوی پایگاه داده پردازی ترید مپ، مسکو با صادرات نفت به بازارهای فروش اصلی ایران در آسیا و اروپا، از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴، روزانه ۴۲۰ هزار بشکه به صادرات خود اضافه و درآمدهای نفتی خود را بیش از دو برابر کرد.
اگرچه روسیه و ایران در بازارهای جهانی رقیب به شمار می آیند، اما در سیاست همپیمان های بسیار نزدیکی هستند.
توافق جامع هسته ای وین
دستیابی به یک توافق جامع هسته ای میان ایران و کشورهای گروه ۱+۵ در روزهای آینده نزدیک است؛ در حالی که بازگشت ایران به بازارهای جهانی نفت خام حداقل ۶ تا ۹ ماه زمان می برد، صنعت نفت تلاش می کند تاثیر این بازگشت را بررسی کند.
بازرگانانی که خواستند به دلیل به خطر افتادن روابط بازرگانی خود نامشان فاش نشود، گفتند: تولید کنندگانی مانند نیجریه، آنگولا، کلمبیا و عراق در بازارهای اروپا و آسیا با رقابت بیشتری روبرو هستند.
آنان بر این باورند که عوامل دیگری نیز می تواند بر محاسبه ها تاثیر گذار باشد، که از جمله آنها می توان به توقف فروش نفت خام سوریه به دلیل نا آرامیهای سیاسی این کشور، نامنظم بودن صادرات نفت خام عراق به ترکیه با خط لوله کرکوک-جیهان، کاهش شدید صادرات نفت لیبی و جنوب سودان به دلیل درگیریها در این دو کشور اشاره کرد.
با این وجود، ایران اعلام کرده است در نظر دارد سهم از دست رفته صادرات نفت خام خود در بازارهای جهانی را احیا کند.
اهداف روشن
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در ماه مه اعلام کرده بود که بازارهای فروش مهم برای تهران، آسیا و اروپا هستند.
وی همچنین در نشست پنجم ژوئن (۱۵ خرداد ماه) اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در وین، با ارائه نامه ای، از دیگر اعضای این سازمان خواست راه را برای تولید روزانه چهار میلیون بشکه نفت خام ایران باز کنند.
نفت روسیه اکنون شرایطی مشابه اوضاع ایران پیش تحریم واردات از سوی پالایشگاههای نفت اروپا را تجربه می کند.
دیوید فایف، رییس بخش تحقیق و تحلیل شرکت بازرگانی گانور، یکی از پنج شرکت بزرگ مستقل نفتی جهان که بوسیله یک میلیاردر روسی به نام تیمچنکو تاسیس شده است، گفت: با از سرگیری فروش محموله های نفت خام ایران به اروپا، احتمال می رود نفت خام صادراتی روسیه در حد مشخصی، با نفت ایران وارد رقابت شود.
وی افزود: نفت عراق که کیفیت آن مانند نفت خام ایران و روسیه است نیز ممکن است در بازار اروپا با شرایط رقابتی روبرو شود.برداشت نفت از ذخایر شیل
افزایش صادرات نفت ایران همچنین با نفت غرب آفریقا که هم اکنون به دلیل رشد تولید نفت شیل در آمریکا تحت فشار قرار دارد، وارد رقابت می شود؛ پیش تر ایالات متحده آمریکا از واردکنندگان اصلی نفت کشورهای واقع در غرب آفریقا از جمله نیجریه و آنگولا بود.
یوجین لیندل، تحلیلگر ارشد شرکت مشاوره ای جی پی سی انرژی مستقر در وین گفت: نیجریه و روسیه در نظر دارند نفت خام خود را در بازارهای تک محموله بفروشند که این موضوع آنها را در رقابت با ایران شکننده تر می کند.
۰۷:۱۴:۰۰ معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با اشاره به مراحل نهایی توافق هسته ای ایران با کشورهای ۵+۱ گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی زمینه را برای ورود سرمایه گذاران جدید تسهیل می کند.
- به گزارش شانا، عباس شعری مقدم، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی اظهارکرد: برنامه ریزیهای بسیار خوبی برای تسهیل سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران با هدف ایجاد یک جهش بزرگ در این صنعت انجام شده، از این رو از سرمایه گذاران ایرانی و خارجی برای سرمایه گذاری دعوت می کنیم.
شعری مقدم با تاکید براین که با توجه به فضای مثبت سیاسی ایجاد شده، کشورهای صاحب فناوری آماده حضور دوباره در ایران هستند، گفت: هم اکنون آماده هرگونه حمایتی از علاقمندان به سرمایه گذاری در طرحهای توسعه ای پتروشیمی هستیم.
وی با بیان این که صنعت پتروشیمی به دلیل دارا بودن زیرساختهای مناسب می تواند در جلوگیری از خام فروشی و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی نقش آفرین باشد گفت: با همدلی و همکاری می توان جایگاه اصلی این صنعت را در اقتصاد ایران تقویت کرد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: باید حدود ۷۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری را در صنعت پتروشیمی محقق کنیم؛ صنعت پتروشیمی برای جذب این میزان منابع در ۱۰ سال آینده احتیاج به سرمایه ۷ میلیارد دلاری در هر سال دارد.
به گزارش روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، شعری مقدم اظهار کرد: بعضی میگویند که چنین برنامهای جاه طلبانه و غیر ممکن است، این عده به این مسئله اشاره میکنند که در زمان حضور محمد رضا نعمتزاده در شرکت ملی پتروشیمی که بزرگترین توسعه این صنعت در آن زمان رخ داد، جذب سرمایه پتروشیمی به طور متوسط سالیانه حدود ۲,۷ میلیارد یورو بوده است، اما در مقابل این اظهارنظرها باید به این نکته توجه داشت که در آن زمان، فقط شرکت ملی صنایع پتروشیمی متولی سرمایه گذاری و جذب منابع مالی بود، اما با برداشته شدن تحریم، طیف گسترده ای از سرمایه گذاران داخلی و خارجی را در اختیار داریم که مایل به سرمایه گذاری هستند.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی افزود: با نهایی شدن مذاکرات هسته ای میان ایران و کشورهای گروه ۱+۵ به سرعت برنامه های توسعه ای را به پیش خواهیم برد و امیدواریم با برداشته شدن محدودیتها شاهد توسعه سریع این صنعت باشیم.
۰۷:۱۲:۵۸ خبرگزاری مهر ـ گروه بین الملل: ناامیدی بنیامین نتانیاهو از تاثیرگذاری مستقیم در مذاکرات هسته ای وین سبب شده است تا نخست وزیر رژیم صهیونیستی خود را برای اقناع نمایندگان کنگره و سناتورهای آمریکایی در خصوص رد توافق احتمالی آماده کند.
طی روزهای اخیر لابی های صهیونیستی تلاش زیادی را برای تاثیرگذاری بر فضای محتوا و چارچوب مذاکرات صورت دادند اما به نظر می رسد با انتشار بیانیه رسمی امروز نتانیاهو و عتاب مستقیم وی به اعضای ۱+۵، نخست وزیر رژیم صهیونیستی بازی خود درباره تغییر فضای مذاکرات وین را رها کرده است.
در این بیانیه صراحتا آمریکا و دیگر اعضای ۱+۵ متهم به گذار از خطوط قرمز رژیم صهیونیستی و تلاش برای اعلام توافقی بد با ایران شده اند.
منابع صهیونیستی در این باره خبر داده اند که نتانیاهو از اکنون با تغییر زمین بازی خویش از وین به واشنگتن، خود را برای اقناع دو سوم نمایندگان کنگره و سناتورها برای مخالفت با توافق هسته ای نهایی آماده کرده است.
بر این اساس، نتانیاهو قصد دارد علاوه بر یارگیری در میان سناتورها و نمایندگان حزب جمهوریخواه، با اتکا به بازی برخی سناتورهای دموکرات مانند «باب منندز» بازی سختی را علیه اوباما آغاز نماید.
برخی تحلیلگران از این برنامه به عنوان پلان B نتانیاهو در تقابل با مذاکرات هسته ای یاد می کنند. زمان عملیاتی کردن این نقشه، درست پس از پایان مذاکرات وین و اعلام توافق احتمالی میان ایران و اعضای ۱+۵ خواهد بود.
۰۷:۰۶:۵۹ رسانههای غربی به نقل از دیپلماتهای حاضر در مذاکرات اتمی میگویند که ایران خواستار لغو تحریمهای نظامی شورای امنیت است.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام غربی بدون ذکر نام او گفته است که لغو تحریمهای مرتبط با برنامه موشکهای بالستیک و صدور دیگر جنگافزارها به ایران از خواستههای ایران در مذاکرات است.
در حال حاضر ایران و گروه ۱+۵ سرگرم مذاکرات اتمی با هدف دستیابی به توافق جامع هستند که قرار است به تحریمها علیه این کشور پایان دهد.
بر اساس گزارشها، مذاکرهکنندگان ایرانی گفتهاند که دلیلی برای ارتباط دادن برنامه موشکی این کشور به پرونده اتمی وجود ندارد، اما مقامهای غربی گفتهاند که پذیرش این استدلال دشوار است.
خبرگزاریهای غربی همچنین از یک مقام ایرانی بدون ذکر نام او نقل کردهاند که این کشور بر احقاق حقوقش تأکید دارد و “همه تحریمها از جمله تحریمها علیه برنامه موشکی ایران، هنگامی که تحریمهای شورای امنیت لغو میشود، باید لغو شود.”
۰۷:۰۵:۰۱ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، صندوق بینالمللی پول به عنوان یکی از سه عضو تروئیکای وامدهندگان و طرف حساب یونان بر آمادگی این نهاد برای کمک به آتن خبر داده است.
روز یکشنبه(دیروز) یونانیهای خسته از بحران اقتصادی و رکود اقتصادی ۵ ساله، پای صندوقهای همهپرسی رفتند تا نظر خود را در مورد سیاستهای تحمیلی وامدهندگان بینالمللی اعلام کنند.
همهپرسیای که الکسیس سیپراس نخستوزیر چپگرای یونان یک هفته قبل برای تقویت موضعش در مذاکرات با اروپا خواستار برگزاریاش شده بود، نهایتا پیروزیای قاطع برای او به همراه داشت و دو سوم یونانیها در آن به اصلاحات درخواستی سران حوزه یورو و اعمال ریاضت اقتصادی نه گفتند.
به گزارش رویترز، مردم یونان در حالی به شرایط مدنظر تروئیکای شامل بانک مرکزی اروپا، کمیسیون اروپا و صندوق بینالمللی پول «نه» گفتند که نتیجه این رای منفی احتمال خارج شدن آتن از حوزه یورو را زیاد کرده است.
امروز دوشنبه یکی از اعضای تروئیکای طرف حساب با یونان، از آمادگی کمک به آتن خبر داده است. مدیر صندوق بینالمللی پول امروز دوشنبه گفت: «صندوق بینالمللی پول همهپرسی برگزار شده در یونان را بررسی کرده است».
«کریستین لاگارد» افزود: «ما از نزدیک در حال نظارت و بررسی وضعیت هستیم و اگر از ما خواسته شود، آماده کمک به یونان هستیم».
اظهارنظر لاگارد درباره آمادگی صندوق بینالمللی پول برای کمک تازه به یونان در حالی مطرح شده که در بین کشورهای اروپایی درباره نحوه تعامل با آتن در موضوع بدهیها همچنان اختلاف وجود دارد.
۰۷:۰۴:۲۰ به گزارش روز دوشنبه ایرنا، براساس بررسی های صورت گرفته بانک مرکزی در اسفند ماه سال قبل نشان می دهد که نقدینگی کشور با رشد ۳۸٫۸ درصدی نسبت به سال ۹۲ به ۷۸۲ هزار میلیارد تومان رسیده است.
برهمین اساس نقدینگی که در سال ۹۲ مجموعاً ۶۳۹ هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان گزارش شده بود در اسفند ماه سال ۹۳ به ۷۸۲هزار و ۳۸۴ میلیارد تومان رسیده است.
بانک مرکزی البته در توضیحاتی تأکید کرده که در سال ۹۲ آمار شش بانک ایران زمین، قرض الحسنه رسالت، خاورمیانه، بین المللی کیش، ایران و ونزوئلا و قوامین و چهار مؤسسه اعتباری صالحین، پیشگامان آتی، کوثر و عسکریه به آمارهای پولی و بانکی کشور اضافه شده است. ضمناً اطلاعات بانک قرض الحسنه مهر از اسفند ۹۲ به بعد از شمول بانک های تخصصی خارج و به طبقه بانک های غیردولتی اضافه شده است.
** بدهی دولت به بانک ها ۱۰۰ هزار میلیارد تومان شد
همچنین بانک مرکزی اعلام کرد: بدهی دولت به بانک ها در پایان سال ۹۳ از مرز ۱۰۰ هزار میلیارد تومان گذشت.
براساس این گزارش، بدهی دولت به بانک ها در پایان سال ۹۳ با رشد ۳۸ درصدی به ۱۰۰ هزار و ۴۸۰ میلیارد تومان رسید.
بنابراین گزارش، بدهی شرکتهای دولتی به بانک ها نیز در پایان سال گذشته ۳۵۵۴ میلیارد تومان شد که در مقایسه با سال ۹۲ بیش از ۱۳٫۵ درصد رشد داشته است.
بخش غیر دولتی نیز در پایان سال ۹۳ بیش از ۶۳۰ هزار میلیارد تومان به بانک ها بدهکار بوده که در مقایسه با سال ۹۲ رشد ۱۶٫۷ درصدی داشته است.
مجموع دارایی بانک ها در پایان سال ۹۳ به بیش از یک میلیون و ۶۳۰ هزار میلیارد تومان رسید.
۰۷:۰۴:۰۷ به گزارش ایرنا، «بهروز کمالوندی» دوشنبه شب در پایان سفر یک روزه هیات کارشناسی آژانس بین المللی انرژی اتمی به کشورمان، به تفاهم های انجام شده در سفر اخیر «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس به تهران و تاکید طرفین بر سرعت دادن به روند همکاری مشترک برای حل و فصل مسایل باقیمانده اشاره کرد و افزود: سفر این هیات به تهران در فاصله چند روز پس از سفر آمانو، نشان دهنده عزم جدی طرفین برای ارتقاء اثر بخش همکاریهاست.
وی، جلسات کارشناسی مشترک را که از اوایل صبح دوشنبه تا ساعات پایانی شب ادامه داشت، سازنده، صریح، همراه با درک مشترک و رو به جلو بیان کرد و گفت: تفاهم حاصل از مذاکرات انجام شده در جریان سفر هیات کارشناسی آژانس به کشورمان که تماما در چارچوب منافع ملی و ملاحظات امنیتی منطبق بر خطوط قرمز نظام است، تعامل فنی میان ایران و آژانس را تسهیل خواهد کرد.
وی با اظهار امیدواری نسبت به تداوم مسیر سازنده پیش رو، آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای تداوم همکاری مشترک با آژانس در چارچوب مقررات عمومی این نهاد بین المللی را اعلام کرد.
هیات آژانس بین المللی انرژی اتمی که بامداد یکشنبه برای شرکت در جلسات مشترک با کارشناسان کشورمان وارد تهران شده بود، بامداد امروز (سه شنبه) کشورمان را ترک کرد.
۰۷:۰۳:۲۳ تحلیلگران میگویند: روسیه که با عربستان و آمریکا برای تبدیل شدن به بزرگترین تولید کننده نفت جهان رقابت دارد، بزرگترین بازنده بازگشت ایران به بازار انرژی جهان خواهد بود.
به گزارش ایسنا، به نقل از بلومبرگ، اد مورس رییس تحقیقات موسسه مالی سیتیگروپ میگوید: ایران در بازار نفت اروپا به طور رو در رو با روسیه رقابت خواهد کرد.
ایران از زمان تحریمهای اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۲ از فروش نفت در اروپا منع شده است. تحریمهای اروپا در کنار تحریمهای آمریکا که خرید نفت ایران را با دلار دشوارتر میکند باعث شده که تولید نفت ایران از روزانه ۳٫۶ میلیون بشکه در سال ۲۰۱۱ به ۲٫۶ میلیون بشکه در سال گذشته تنزل پیدا کند.
روسیه که نفت صادراتی آن شبیه نفت ایران است بیشترین سود را از کاهش صادرات نفت ایران برده است. براساس اطلاعات مرکز آمار تجاری بین کشورها(ترید مپ) صادرات نفت روسیه به بازارهای اصلی ایران در آسیا و اروپا بیش از دو برابر شده و از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴، ۴۲۰ هزار بشکه در روز رشد داشته است.
اگرچه ایران و روسیه در بازار انرژی جهان رقیب هستند اما به لحاظ سیاسی متحدان نزدیکی برای هم بودهاند. روسیه تسلیحات و دانش هستهای در اختیار ایران گذاشته و همچنین دیگر قدرتهای جهانی را برای حصول توافق هستهای که به تحریمهای ایران پایان خواهد داد ترغیب کرده است.
توافق هستهای احتمالا در روزهای آتی در وین حاصل خواهد شد و اگرچه بازگشت ایران به بازار جهانی نفت دستکم شش تا ۹ ماه طول میکشد، اما صنعت نفت در تلاش برای محاسبه تاثیر این بازگشت است.
فعالان بازار نفت میگویند، علاوه بر روسیه کشورهایی همچون نیجریه، آنگولا، کلمبیا و عراق نیز با رقابت بیشتری از سوی ایران در اروپا و آسیا مواجه خواهند شد.
به گفته این فعالان دیگر عواملی که میتواند روی برآوردهای آنها تاثیر بگذارد توقف صادرات نفت روسیه به دلیل جنگ داخلی، صادرات نامنظم عراق از طریق خط لوله به دریای مدیترانه و کاهش صادرات نفت لیبی و سودان جنوبی به دلیل درگیریها در این دو کشور هستند.
این در حالی است که ایران تصریح کرده که قصد دارد مشتریان سنتی خود را پس بگیرد.
بیژن زنگنه وزیر نفت ایران در ماه می اعلام کرد که آسیا و اروپا بازارهای در اولویت ایران هستند.
زنگنه همچنین در نشست وزرای اوپک در وین در ماه ژوئن در نامهای خطاب به دیگر اعضا از آنها خواست که فضا را برای تولید روزانه چهار میلیون بشکه نفت ایران که در سال ۲۰۰۸ وجود داشت باز کنند.
نفت اورال روسیه به لحاظ مشخصات شباهت زیادی به نفت خام ایران دارد که پالایشگاههای اروپایی سابقا قبل از تحریمها وارد میکردند.
دیوید فایف رییس بخش تحقیقات بازار در گروه واسطه نفتی گنوور در ژنو گفت: احتمالا نفت اورال تا حدی با نفتی صادراتی ایران به اروپا رقابت خواهد کرد.
فایف افزود: نفت کرکوک عراق که به لحاظ کیفیت مشابه نفت اورال و نفت ایران است نیز ممکن است در اروپا رقیب پیدا کند.
موسسه گنوور که توسط گنادی تیمچنکو میلیاردر روسی تاسیس شده یکی از پنج واسطه نفتی بزرگ جهان است که به خاطر تخصص در بازار نفت روسیه معروف است.
افزایش صادرات نفت ایران همچنین با نفت غرب آفریقا که در حال حاضر به دلیل توسعه نفت شیل آمریکا تحت فشار قرار گرفته رقابت خواهد کرد. تولیدکنندگان آفریقایی سابقا عرضهکننده کلیدی نفت به آمریکا بودند.
اوگن لیندن تحلیلگر ارشد موسسه مشاور انرژی جی بی سی در وین گفت: نیجریه و روسیه هر دو تمایل دارند که روی فروش نفت در بازار آزاد تکیه کنند که آنها را در رقابت با نفت ایران آسیبپذیرتر میکند.
پالایشگاههای نفتی اروپایی در حال از سرگیری خرید نفت ایران هستند.
مارکو چیاوتی مدیر عرضه و بازرگانی پالایشگاه ساراس با بیان اینکه این شرکت به طور منظم با ایران در تماس است، گفت: ساراس به دنبال خرید مجدد نفت ایران در بازار و به صورت قراردادهای دورهای است.
۰۷:۰۳:۰۹ وزیران خارجه ایران و روسیه از تمایل مشترک خود برای دستیابی به یک راهحل قابل قبول مشترک در پایان دادن به اختلافات باقیمانده خبر دادند.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و محمدجواد ظریف همتای خود پس از دیدار با یکدیگر ابراز امیدواری کردند که همه اختلافات باقیمانده مربوط به برنامه هستهای ایران در کمترین زمان حل شود.
در این بیانیه مشترک همچنین آمده است دو طرف نظرات خود را در مورد شرایط کنونی مذاکرات و روند آن با یکدیگر در میان گذاشتند و بر تمایل خود برای دستیابی به یک راهحل قابل قبول و فوری برای حل اختلافات باقیمانده تاکید کردند.
۰۷:۰۱:۰۷ رییس جمهوری اسلامی ایران پنجشنبه این هفته به دعوت رسمی ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاریهای شانگهای و بریکس به روسیه سفر می کند.
به گزارش ایرنا، معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهور ضمن اعلام این خبر گفت : این اجلاس دو روزه خواهد بود و برای ریاست جمهوری برنامه ای فشرده پیش بینی شده است.
پرویز اسماعیلی افزود: حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در روز اول اجلاس سازمان همکاریهای بریکس به عنوان میهمان اختصاصی حضور و سخنرانی خواهد داشت.
وی ادامه داد: روز دوم اجلاس نیز به سازمان همکاریهای شانگهای اختصاص دارد و رییس جمهور کشورمان در این اجلاس نیز یکی از سخنرانان اصلی است.
معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهور افزود: دیدار و گفت وگوی دو جانبه با تعدادی از سران کشورهای عضو اجلاس شانگهای و بریکس نیز از دیگر برنامه های رییس جمهور در سفر به روسیه است.
سازمان همکاریهای بریکس شامل کشورهای روسیه، هند، چین،آفریقای جنوبی و برزیل است.
همچنین قرار است همزمان با حضور دکتر حسن روحانی، اجلاس سران اوراسیا نیز در روسیه برگزار شود.
شهر اوفا در روسیه روزهای پنج شنبه و جمعه ۱۸ و ۱۹ تیر ماه جاری میزبان سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای، بریکس و اوراسیا است.
۰۷:۰۰:۴۹ رییس جمهور ایران با تاکید بر اینکه تلاش دولت بر این است که ریشههای فقر در جامعه از بین برود اظهار کرد: یکی از دلایلی که همواره میگوییم باید تورم مهار شود این است که تورم به معنای فقر و برداشتن از جیب مردم است.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس جمهور ایران در مراسم ضیافت افطار با مددجویان سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) با بیان اینکه ماه رمضان ماه دوستی و رحمت و ماه یاری رساندن به دیگران است اظهار کرد: ماه رمضان ماه یاری رساندن به دیگران به ویژه آنها که از لحاظ مالی یا اجتماعی نیاز به کمک و یاری دارند، است.
وی با تاکید بر اینکه امیرالمؤمنین بهترین راهبر و راهنمای ما در این زمینه است گفت: امشب بسیاری از خانههای کوفه و همچنین خانههای حاشیه شهر کوفه و خانههایی که در آنها یتیمان و نیازمندان بودند، متوجه شدند آن کسی که هر شب به آنها سر میزد و یاریشان میکرد چه کسی بود.
رییس جمهور ادامه داد: آنها هیچ گاه فکر نمی کردند که آن فرد امیر المؤمنین علی (ع) باشد که هر شب با انبانی از خرما و غذا و نان به خانه آنها می رفت.
روحانی در ادامه با بیان اینکه عیار یک جامعه انسانی و اخلاقی این است که آیا مردم و مسئولان آن به فکر دیگران یا سایرین هستند یا خیر؟ گفت: جامعهای که فاصله میان مردمش زیاد باشد و یک سمت آن ناامیدی و سمت دیگرش امید و یک سمت آن غم و سوی دیگر آن شادی باشد در آن جامعه عدالت برقرار نیست چرا که جامعهای عادلانه است که در آن همه چیز و همه فرصتها به طور مساوات تقسیم شده باشد.
وی با بیان اینکه خوشبختانه در ایران اسلامی مردم ما خیر، مهربان و نیکوکار هستند اظهار کرد: در کشور ما هر کجا که مردم احساس نیاز و وظیفه کنند، با افتخار گام برمیدارند.
رییس جمهور با تاکید بر اینکه دولت در همه امور به کمک مردم نیاز دارد اظهار کرد: در داستان مددرساندن به آنهایی که نیاز به مدد دارند، دولت حتما نیازمند مردم است و این کار بزرگ را مردم باید انجام دهند و ما باید زمینه آن را فراهم کنیم. در این زمینه نیز مهمترین گام آن است که مسئولان کمیته امداد و سازمان بهزیستی مورد اعتماد مردم باشند که به لطف خدا این اعتماد حاصل شده است.
روحانی با بیان اینکه کمیته امداد از روز آغاز خود تاکنون همیشه تلاش کرده است و همواره مسئولان آن نیز مورد اعتماد جامعه و رهبری بوده اند گفت: از سمت دیگر نیز انشاءالله دولت و مسئولان بهزیستی مورد اعتماد مردم هستند و این اعتماد نیز پایه و اساسی است که امداد از دولتمحور بودن خارج و به سمت جامعه و خانواده محور بودن حرکت کند.
وی در ادامه صحبتهای خود با اشاره به نیازمندیهای عاطفی جوانان و نوجوانان خاطرنشان کرد: نیازمندی یک نوجوان و جوان تنها پول، مسکن و حتی درس خواندن مهارت های اجتماعی نیست بلکه خلأهای عاطفیای است که با آن مواجه می شود. در همین زمینه نیز خانواده ها باید به صحنه بیایند و دولت نیز باید به عنوان واسطهای خوب مسیر را هموار کند و حواسش نیز در این زمینه کاملا جمع باشد.
به گزارش ایسنا، روحانی با ارائه آماری از تعداد ایتام و میزان اعلام آمادگی برای کمک به آنها با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۲۰۰ هزار یتیم در کشور وجود دارد و بیش از ۷۰۰ هزار نفر برای کمک به آنها اعلام آمادگی کردهاند اظهار کرد: این آمار نشان بزرگواری ملت بزرگ ایران است. این آمار برای امروز است که در شرایط سختی هستیم. چنانچه مقداری شرایط باز شود شاهد فضاهای بسیار وسیعتر نیز خواهیم بود.
رییس جمهور با تاکید بر اینکه اساس دولت بر این است که در کشور کاری کنیم که فقر از بین برود اظهار کرد: علت این که می گوییم تحریمها باید شکسته شود برای این است که باید فضا برای مردم، زندگی آنها و قدرتمندی اقتصادی جامعه و ثروت کشور باز شود. در دولت اساس بر این است که برای کشور کاری کنیم که فقر از بین برود.
وی با تاکید بر لزوم مشارکت مردم در فقرزدایی خاطرنشان کرد: در صدر اسلام و زمان پیامبر که نه بنیاد شهیدی وجود داشت و نه کمیته امداد و نه بهزیستیای فعالیت میکرد، خود خانوادهها مسئولیت فرزندان شهدا و همچنین یتیمان را بر عهده میگرفتند.
روحانی با تاکید بر اینکه تلاش دولت بر این است که ریشههای فقر از بین برود افزود: یکی از دلایلی که ما میگوییم تورم باید مهار شود و انشاءالله نیز در آینده و به لطف خدا و با کمک مردم این اتفاق میافتد، برای قدرتمندی زندگی مردم است چرا که تورم به معنای فقر و برداشتن از جیب مردم است.
رییس جمهور با تاکید بر اینکه بزرگترین گرفتاری جامعه بیکاری است اظهار کرد: اینکه تاکید میکنیم باید رکود در جامعه از بین برود و رونق اقتصادی ایجاد شود برای این است که فضای کسب و کار و تلاش و کوشش و فعالیت اقتصادی فراهم شود و کسی بیکار نماند چرا که بزرگترین گرفتاری که از فقر نیز بدتر است بیکاری است.
وی افزود: بیکاری هم فقر را نتیجه میدهد و هم سایر مسائل را به همراه خود میآورد. در همین زمینه نیز یکی از مهم ترین اهداف دولت برای ایجاد رونق اقتصادی، غیر از مسائل اقتصادی، مسائل اجتماعی و حل معضلات اجتماعی است.
روحانی با اشاره به اقدامات دولت در حمایت از اقشار کمدرآمد و فعالیتهای دولت در حوزه سلامت خاطرنشان کرد: اینکه می گوییم باید به اقشار کم درآمد یارانه کالایی بدهیم و امنیت غذایی آنها را تامین کنیم برای این است که مردم احساس سختی و مشکل نکنند. همچنین تلاش ما در زمینه سلامت نیز در این راستا است که مشکلات مردم در این زمینه کمتر شود و آنها بتوانند با پول کمتری دردهای خود را درمان کنند و جامعه نیز بتواند فضایی راحتتر و کم فشارتر داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: اگر بتوانیم در این زمینه به کمک مردم این راه و مسیر را ادامه دهیم میتوانیم هدف بزرگ خود که تبدیل نیازمند به توانمند است، برسیم. اگر بتوانیم مسیر نیازمندی را به توانمندی تغییر دهیم میتوانیم احساس کنیم که وظیفهای که خدا بر عهده ما گذاشته است را انجام دادیم.
به گزارش ایسنا در این مراسم همچنین پرویز فتاح رییس کمیته امداد امام خمینی نیز با ارائه آماری از تعداد ایتام کشور خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود ۲۰۰ هزار یتیم تحت پوشش کمیته امداد قرار دارند، این در حالی است که با اجرای طرح اکرام ایتام توسط این کمیته تاکنون بیش از ۷۰۰ هزار حامی برای حمایت از این ایتام اعلام آمادگی کردهاند که این آمار نشان از روحیه بزرگ ملت ایران دارد.
وی با تاکید بر اینکه توانمندسازی و خودکفایی اصل کار ما در کمیته امداد است، اظهار کرد: افتخار ما این نیست که اعلام کنیم چه تعداد تحت پوشش داریم بلکه افتخار ما بر این است که اعلام کنیم هرساله چه تعداد را توانمند کرده ایم و از این چرخه خارج کردهایم.
فتاح با اشاره به اجرای طرح محسنین طی ماه های اخیر در کمیته امداد به ارائه جزئیات این طرح پرداخت و گفت: براساس این طرح مددجویانی که سرپرست خانواده آنها در قید حیات است اما به دلیل از کارافتادگی دچار مشکلات مالی شدهاند تحت پوشش قرار میگیرند. امیدوار هستیم که بتوانیم با توجه به استقبال خوبی که از مردم شاهد بودهایم این طرح را همچون طرح اکرام ایتام پیش ببریم.
رییس کمیته امداد امام خمینی همچنین با تاکید بر اینکه بنای ما بر این نیست که فشار رفع محرومیت را بر عهده دولت بگذاریم اظهار کرد: ما به دنبال این هستیم که این کار به دست مردم خیر و بزرگوار انجام بگیرد. در همین زمینه نیز اصل کار ما افزایش اعتماد عمومی مردم است.
به گزارش ایسنا، در این مراسم همچنین محمد نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهور و علی ربیعی وزیر کار، رفاه و امور اجتماعی نیز حضور داشتند.
۰۷:۰۰:۳۰ رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرد، عملیات ائتلاف نظامی به رهبری این کشور علیه گروه تروریستی داعش شدت میگیرد اما نیروهای آمریکایی به منطقه اعزام نخواهند شد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا به پنتاگون رفت تا از تازهترین گزارشهای مربوط به حملات علیه مواضع گروه داعش آگاه شود.
رئیسجمهوری آمریکا در سخنرانی خود وعده داد که حمایتهای واشنگتن از گروههای مخالف میانهروی حکومت سوریه افزایش مییابد و همزمان شبکه مالی حامیان داعش در سراسر جهان هدف قرار میگیرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی.ان.ان، اوباما گفت: ما انتقال تسلیحات مهم از جمله تسلیحات ضد تانک به نیروهای امنیتی عراق و از جمله به نیروهای پیشمرگ و نیروهای قبائل را افزایش میدهیم. من به تیم امنیتی خود تاکید کردهام که تلاش خود را برای آموزش و تسلیح مخالفان میانهروی دولت سوریه افزایش دهیم.
به گفته اوباما، در حال حاضر برنامهای برای اعزام نیروهای آمریکایی به منطقه وجود ندارد و مبارزه با گروه داعش به زمانی طولانی نیاز دارد.
به گزارش بی.بی.سی، وی پس از مشورت با فرماندهان آمریکایی درگیر در عملیات نظامی علیه داعش اظهار کرد: حملات هوایی برای هدف قراردادن تاسیسات نفتی و گازی داخل سوریه که به فعالیتهای داعش کمک مالی میرساند، تشدید خواهد شد.
رئیسجمهوری آمریکا تاکید کرد که مقابله با داعش تنها با داشتن یک شریک قابل اتکا در عراق موفقیت آمیز خواهد بود.
اوباما گفت عملیات تجهیز و آموزش نیروهای نظامی عراقی برای مقابله با داعش از زمان سقوط شهر رمادی سرعت گرفته و داوطلبان بیشتری به ارتش عراق میپیوندند.
رئیس جمهوری آمریکا تصریح کرد، در یک سال گذشته بیش از پنج هزار حمله هوایی علیه مواضع داعش در عراق و سوریه صورت گرفته و هزاران شبهنظامی از جمله فرماندهان داعش کشته شدهاند.
وی اضافه کرد: در مبارزه با داعش هم با پیشروی و هم با شکست روبرو بودهایم. شاهد این موضوع پیشرویهای داعش در رمادی در عراق و مرکز سوریه بوده است. مبارزه با داعش یک مبارزه کوتاه نیست بلکه یک مبارزه بلندمدت است.
به گزارش خبرگزاری شینهوا، اوباما خاطرنشان کرد: برای موفقیت در مبارزهای بلند مدت علیه داعش، باید نیروهای امنیتی محلی ایجاد کنیم که بتوانند پیشرفت را حفظ کنند.
۰۷:۰۰:۱۶ دومین نشست وزیران خارجه ایران و ۱+۵ پس از یک ساعت و نیم پایان یافت و جلسات معاونان و کارشناسان پس از این نشست ادامه مییابد.
به گزارش خبرنگار انرژی هستهای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اعزامی به وین، یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایران به خبرنگاران اعلام کرد مذاکرات وزیران خارجه صبح سهشنبه ادامه مییابد.
بعد از نشست دوم وزیران خارجه، رایزنی ظریف و موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه دارد.
پس از پایان این نشست، وزیران خارجه روسیه و چین هتل محل مذاکرات را ترک کردند.
از روز دوشنبه مذاکرات در عمل با محوریت وزیران خارجه ادامه یافت و موضوعات باقی مانده مورد اختلاف در دستور کار آنها برای تصمیم گیری نهایی قرار گرفته است.
یک مقام ارشد ایرانی پیش از این به خبرنگاران گفته بود که بعد از مذاکرات لوزان اکثر موضوعات مورد تفاهم تغییر کرده است و دو طرف با حدود بیش از ۱۰ صفحه متن جدید کار را ادامه دادند.
از این رو مذاکرات به ویژه درباره مسایل فنی از جمله سایت فردو، تولید سوخت هستهای (متالورژی سوخت)، سانتریفیوژهای تولید ایزوتوپهای پایدار و فعالیتهای سایت نطنز مسایل فنی است که همچنان مورد بحث است.
علاوه بر این موضوع قطعنامه شورای امنیت و تحریم ها از مسایل سیاسی و حقوقی باقی مانده است.
۰۶:۵۹:۵۹ یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده هستهای ایران گفت: در نشست وزیران خارجه ایران و ۱+۵، طرفها به مرور آخرین وضعیت مذاکرات پرداخته و درباره برخی از مهمترین موضوعاتی که محل اختلاف است، بحث جدی صورت گرفت.
به گزارش خبرنگار انرژی هستهای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اعزامی به وین، این منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده هستهای کشورمان افزود: دو طرف اعلام کردند که معاونان و سایر اعضای تیم بلافاصله به ادامه کار بر روی متنهای توافق جامع بپردازند.
او ادامه داد که احتمالا امشب جلسه عمومی دیگری برگزار خواهد شد.
وزیران خارجه ایران و ۱+۵ عصر امروز برای اولین بار در طول مذاکرات اخیر در وین نشست مشترک برگزار کردند.
وزیر خارجه کشورمان پیش از این نشست با وزیران خارجه آمریکا، روسیه و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفتوگو کرد.
۰۶:۵۹:۵۲ تنها یک روز به پایان مهلت تعیین شده برای حصول توافق هستهای میان ایران و ۱+۵ باقی مانده است و این در حالی است که شرکتهای مهم نفتی دنیا مراوداتی را با همتایان ایرانی خود داشتهاند تا بتوانند در صورت توافق هسته ای همکاری های خود را با ایران از سر بگیرند.
یکی از کارهایی که به طور قطع مورد نیاز است، تعیین اولویتها برای جذب سرمایهگذاران خارجی خواهد بود. در همین راستا خبرنگار ایسنا گفت و گویی را با معاون سرمایه گذاری و تامین منابع مالی شرکت ملی نفت ایران انجام داده است.
علی کاردر اولویتها برای جذب سرمایهگذاران خارجی در صنعت نفت را در بخش هایی دانست که با کمبود تکنولوژی مواجه هستند و افزود: در طول تحریم ها ما توانستیم با استفاده از توان داخلی در بخش های معمول و حتی فراتر از آن همچون توسعه میادین نفتی و در حوزه خشکی و دریا پیشرفت خوبی داشته باشیم. در این زمینه شرکتهای خصوصی، دولتی و یا شرکتهای خصولتی به هرنحو کارها را پیش برده اند.
وی با تاکید بر لزوم ایجاد جوینتهای داخلی در کنار سرمایه گذاران خارجی برای بومی سازی تکنولوژی هایی که وارد کشور می شوند، افزود: سرمایه گذاری خارجی باید به گونه ای انجام گیرد که انتقال تکنولوژی را به صورت واقعی به همراه داشته باشد.
معاون سرمایه گذاری و تامین منابع مالی شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: در کنار این ما بخش هایی را برای سرمایه گذاری و پیمانکار تعریف کرده ایم، به این معنی که سرمایه گذاران خارجی در کنار جوینت ایرانی به گونه ای فعالیت کنند که در آینده خود سهامدار باشند.
کاردر همچنین به برنامه شرکت ملی نفت برای جذب سرمایهگذاران خارجی در بخشهای جدیدی چون ال.ان.جی، ان. جی.ال ها و برخی کارهای خدماتی چون فرودگاهها و کمپهای نیروی انسانی و بهینه سازی آب اشاره کرد و افزود: در این بخش نیز از سرمایهگذاران خارجی دعوت خواهیم کرد تا به وسیله جوینتهای ایرانی خود در چنین پروژههایی سرمایهگذاری کنند.
وی ادامه داد: بنابراین ما دو نوع جذب سرمایه خارجی خواهیم داشت. یک نوع این که سرمایه گذار خود مالکیت پلنت را بر عهده خواهد داشت و نوعی دیگر اینکه به عنوان پیمانکار فعالیت خواهد کرد.
رئیس ستاد اصل ۴۴ قانون اساسی در شرکت ملی نفت ایران در بخش دیگری از این گفت و گو یکی از اولویت های اصلی در بخش صنعت را توسعه میادین مشترک نفت و گاز دانست و افزود: بخش عمده ای از این میادین مشترک با استفاده از توان داخلی توسعه یافته اند. به عنوان مثال در میدان مشترک پارس جنوبی پیشرفت به گونهای بوده که قسمت عمده کار به وسیله توان داخلی انجام گرفته است و کار عمدهای نداریم و فکر می کنیم که باید سال ۹۶ همه فازهای این میدان مشترک را تکمیل خواهیم کرد. تنها فاز ۱۱ باقی خواهد ماند که در این بخش میتوانیم از توان سرمایهگذاران خارجی استفاده کنیم.
کاردر همچنین دربارهی طرح توسعهای میدان مشترک نفت غرب کارون اظهار کرد: در این طرح نیز پیمانکاران فرعی شرکت ملی نفت به صورت تدریجی تعدادی خط لوله و تعدادی چاه را در دست گرفته اند.
وی با تاکید بر لزوم توسعه هماهنگ در میادین مشترک نفتی خاطر نشان کرد: قاعده بازی این است که در توسعه این میادین هم ما و هم کشورهای همسایه بهطور هماهنگ از میادین بهرهبرداری کنیم و کاری نکنیم که میادین آسیب ببینند. این چیزی است که در بسیاری از کشورها در حال انجام است و طرفین قراردادهایی را برای توسعه هماهنگی مشترک منعقد میکنند. البته این کار نیاز جدی به همکاری کشورهای همسایه دارد که باید ببینیم در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد.
معاون سرمایه گذاری شرکت ملی نفت ایران در ادامه در خصوص میزان پیشرفت در میادین مشترک نیز خاطر نشان کرد: به لحاظ انعقاد قرارداد و شروع کار خوب بودیم. تنها مشکلی که در این بخش کارمان را کند کرده تامین نقدینگی مورد نیاز طرحهاست. در گذشته ما میتوانستیم با دسترسی به منابع خارجی تسهیلاتی را برای توسعه طرحها جذب کنیم . اگر بتوانیم مشکل تامین منابع را حل کنیم به نظر می رسد بتوانیم با همان سرعت قبلی به کارمان ادامه بدهیم. ضمن اینکه باید کار برنامه ریزی بودجه میدان های غربی مان را تا سال ۹۷ به اتمام برسانیم.
کاردر با اشاره به اینکه توافق احتمالی ایران و گروه ۱+۵ میتواند منابع بلوکه شده شرکت ملی نفت ایران را آزاد کند، افزود: همچنین رفع تحریمها روند جذب فاینانسهای خارجی را تسهیل خواهد کرد.
وی در بخش دیگری درباره طرح های توسعه خطوط انتقال نفت و گاز در کشور و تامین خوراک پتروشیمیها خاطر نشان کرد: در زمینه خطوط انتقال گاز برنامه ریزی های توسعهای صورت گرفته است و به صورت مداوم داریم روی آنها کار می کنیم . اقداماتی برای تامین تجهیزاتی مانند ورق و مراحل انتخاب پیمانکار در حال انجام است. البته این در حوزه اختیارات شرکت ملی گاز است، اما بهطور کلی برنامهریزیها به گونهای انجام گرفته است که بتوانیم تمام گاز تولیدی پارس جنوبی را به داخل کشور انتقال بدهیم. بدین ترتیب منابع گاز مورد نیاز برای مجموعه های پتروشیمی تامین میشود.
معاون سرمایه گذاری شرکت ملی نفت ایران در پایان افزود: البته بخش عمدهای از صنایع پتروشیمی در مناطقی همچون عسلویه است که مشکل چندانی برای انتقال گاز به آنها وجود ندارد. تنها مشکلی که در این بخشها وجود داشته تامین مقادیر گاز مورد نیاز پتروشیمیها بوده که با آمدن فازهای جدید پارس جنوبی این مشکل نیز برطرف شده و خواهد شد.
۰۶:۵۴:۵۷ امروز به دلیل زیاد بودن حجم مطالب ممکن است برخی خبرهای ابتدای صبح به ارشیو بروند
۰۶:۵۴:۴۲ برخی خبرها و چالش ها ذهن بازار را نگران کرده که به ان میپردازیم
۰۶:۵۴:۲۵ به نظر بازار بین منفی و مثبت ها در نوسان باشد
۰۶:۵۴:۰۰سلام و صبح بخیر به شما عزیزان و سروران . امیدواریم روز خوبی داشته باشیم . بازار امروز واقعاً مردد است