۲۲:۳۳:۵۶ پیام جالبی است
۲۲:۳۳:۴۳ فوری :
پیام یوتوبی ظریف به آمریکا و متحدین غربی آن در ۱+۵
محمد جواد ظریف در پیامی به امریکا و متحدین غربی آن در ۵+۱ خود تاکید کرد علی رغم پیشرفت هایی که در دوسال گذشته طرفین به آن دست یافته اند، هیچ تضمینی به خاطر ادامه دلبستگی آنها به تداوم فشار وجود ندارد و آنها می بایست بین توافق و فشار یکی را انتخاب کنند.
رییس تیم هسته ای ایران هشدار داد اگر طرف های غربی و آمریکایی فاقد شجاعت برای مصالحه، خودباوری برای انعطاف، پختگی برای اتخاذ تصمیمات منطقی، خردمندی برای کنار گذاشتن توهمات و جسارت برای عبور از عادت های کهنه باشند، هیچ توافقی در کار نخواهد بود.
ظریف با اشاره به تجربه ملت سرافراز ایران در جریان مقاومت در برابر تحریم ها و مقابله با تجاوز و جنگ تحمیلی هشت ساله صدام به ایران که با حمایت و پشتیبانی آمریکا و متحدین غربی اش همراه بود، خاطرنشان ساخت که توهمات غیرمنطقی جنگ طلبان غربی صرفا به افزایش تنش و دشمنی ها می انجامد.
متن کامل پیام بشرح ذیل است :
من در وین هستم تا به یک بحران غیرضروری و طولانی که مدت ها قبل می بایست خاتمه می یافتپایان دهم. علی رغم برخی اختلافات باقیمانده در این ساعات آخرین، هیچگاه به این اندازه به دستیابی به یک راه حل پایدار نزدیک نبوده ایم. با این حال هنوز رسیدن به راه حل قطعی نیست.
دستیابی به توافق نیازمند شجاعت برای مصالحه، خودباوری برای انعطاف، پختگی برای تصمیمات منطقی، خردمندی برای کنار گذاشتن توهمات و جسارت برای عبور از عادت های کهنه است.
برخی لجوجانه معتقدند که فشار اقتصادی و نظامی به تسلیم می انجامد. آنها فکر می کنند که می توانند کماکان به هزینه جان و مال دیگران، خیال پردازی های موهوم خود را دنبال نمایند.
با این حال من امیدوار هستم؛ چراکه نشانه های غلبه منطق بر توهم را مشاهده می کنم. احساس می کنم که طرف های مذاکراتی ما بالاخره درک کرده اند که فشار و تهدید نه تنها هیچگاه به راهحل های پایدار نمی انجامد، بلکه تنش ها و دشمنی ها را افزایش می دهد. آنها شاهد بوده اند که تجاوز هشت ساله صدام و حامیانش به ایران، نتوانست ملت ایران را — که در برابر همه این کشورها به تنهایی ایستاده بود — به زانو درآورد.
آنها متوجه شده اند که کورترین و ظالمانه ترین تحریم های اقتصادی علیه کشور من، آنها را به هیچ یک از اهداف اعلام شده شان نرسانده و در عوض باعث آسیب افراد بی گناه و خشم ملتی صلح طلب و با گذشت شده است.
به همین دلیل آنها میز مذاکره را انتخاب کرده اند. ولی هنوز باید یک تصمیم حساس و تاریخی بگیرند: توافق یا تحمیل. در سیاست -همچون زندگی- نمی توان به هزینه دیگران به اهداف خود رسید، چرا که عمر چنین دستاوردهایی همواره کوتاه خواهد بود. تنها توافقات متوازن هستند که می توانند از آزمون زمان سربلند بیرون آیند.
ما آماده دستیابی به یک توافق خوب و متوازن و گشودن افق های جدیدی برای برخورد با چالش های مهم و مشترک هستیم.
امروز تهدید مشترک ما رشد سریع افراط گرایی خشن و بربریت افسارگسیخته است. ایران اولین کشوری بود که در مقابل این چالش ایستاد و با طرح “جهان علیه خشونت و افراط” پیشنهاد داد مقابله با این تهدید به یک اولویت جهانی تبدیل شود. تهدیدی که “ما” با آن رو به رو هستیم در قالب مردانی نقاب دار نمود یافته است که مهد تمدن را هدف گرفته اند. از “ما” صحبت می کنم چرا که هیچ کس از این خطر جهانی در امان نیست. برای مقابله با این چالش های جدید، روش های جدید هم به شدت مورد نیاز است. ایران همواره در خط مقدم مبارزه با افراط حاضر بوده است. امیدوارم همتایان من نیز توجه خود را به این موضوع متمرکز نموده و منابع خود را برای مقابله با این تهدید حیاتی متمرکز کنند.
هزار سال پیش، فردوسی شاعر ایرانی گفت:
“بکوشید نیکی به کار آورید
چو دیدید سرما بهار آورید”
من جواد ظریف هستم و این همواره پیام ایران بوده است.
۲۱:۵۸:۱۸ خبرگزاری بین المللی تسنیم – نشست بعدی وزرای خارجه ایران و گروه ۱+۵ یکشنبه برگزار میشود
۲۱:۵۶:۴۸ به گزارش خبرگزاری ایتارتاس از وین ، یکی از نمایندگان هیئت فرانسوی در مذاکرات هسته ای ایران روز جمعه گفت نشست بعدی وزیران امور خارجه ایران و شش قدرت جهان ( پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به اضافه آلمان ) قرار است پنجم ژوئیه برگزار شود.
وی افزود در مورد نشست وزیران امور خارجه ایران و پنج به اضافه یک در روز یکشنبه توافق وجود دارد اما حضور همه وزرای خارجه در این نشست مسئله ای است که باید در درون هیئت ها حل شود.
این منبع فرانسوی تصریح کرد :« لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه پنجم ژوئیه
به وین پایتخت اتریش باز می گردد و ما اطلاع داریم که برخی متحدان اروپایی نیز پنجم ژوئیه در وین خواهند بود.»
۲۱:۵۵:۲۰ خبرگزاری مهر ـ گروه بین الملل: در جریان مذاکرات سال گذشته در وین و در فاصله ۳ روز مانده به پایان ضرب الاجل ۴ آذرماه سال ۱۳۹۳ مقامات اتریشی خود را آماده برگزاری جشن توافق هسته ای در یکی از اماکن تاریخی یا آکادمیک وین کرده بودند. در آن زمان حتی تشریفات برگزاری جشن توافق و جزئیات آن از جمله میهمانان ویژه احتمالی حاضر در مراسم و چگونگی پوشش تلویزیونی مراسم و… نیز از سوی مقامات وزارت امور خارجه اتریش مورد بررسی قرار گرفته بود.
با این حال دبه مقامات آمریکایی در ساعات پایانی مذاکرات هسته ای علاوه بر میز مذاکرات، محاسبات مقامات وزارت امور خارجه اتریش را نیز بر هم زد.
هم اکنون مقامات اتریشی بار دیگر در هتل کوبورگ میزبانی مذاکرات را بر عهده گرفته اند. با این حال اگرچه شواهد و مستندات موجود نشان از حل و فصل برخی اختلافات میان طرفین و احتمال زیاد حصول توافق دارد، اما انتشار این اخبار هنوز دلگرمی لازم را در میان مقامات اتریشی برای برگزاری جشن توافق ایجاد نکرده است.
مقامات اتریشی به عنوان میزبان مذاکرات نگران برهم خوردن دوباره جشن توافق توسط دولت آمریکا و رئیس جمهور این کشور هستند.
در همین خصوص، یکی از مقامات وزارت امور خارجه اتریش که در محل مذاکرات حضور پیدا کرده بود حاضر نشد به سوال خبرنگار اعزامی مهر درباره برگزاری یا عدم برگزاری جشن توافق هسته ای پاسخ دهد و در مورد آن ابراز بی اطلاعی کرد.
بر این اساس به نظر می رسد مقامات وزارت امور خارجه اتریش این بار در صددند پس از قطعیت یافتن توافق، درباره برگزاری، محل و جزئیات جشن توافق تصمیم گیری کنند تا به مانند دفعه گذشته اسیر تغییر بازی اوباما در وقت اضافه نشوند.
۲۱:۵۳:۴۷ دقایقی پیش ظریف و کری بعد از خروج از اتاق مذاکرات اعلام کردند که در حال پیشرفت هستند اما کارهای بیشتری مانده است.
ظریف گفت: مسایلی باقیمانده است که باید در مورد آنها بحث کنیم اما معتقدیم که آنها را “حل خواهیم کرد”.
ولی افزود: ما در حال حرکت رو به جلو هستیم و پیشرفتهای خوبی حاصل شده است.
۲۱:۱۱:۴۱ خبرگزاری بین المللی تسنیم – ایتارتاس: ایران و ۱+۵ بر سر خروج اورانیوم به روسیه توافق کردهاند
۲۱:۰۹:۵۳ قبل از دیدار با کری، ظریف:سخت کار میکنیم تا بتوانیم به جلو حرکت کنیم.موضوعات سختی برای حل کردن وجود دارند. فکر میکنم با اراده سیاسی میتوانیم
در حال پیشرفت هستیم.کار زیادی داریم.امشب،فردا ویکشنبه کارخواهیم کرد تا ببینیم که آیا میتوانیم به نتیجه برسیم یا نه
۲۰:۵۸:۳۲ نشست هستهای ظریف و کری دقایقی پیش آغاز شد.
صالحی و مونیز هم مستقیما از جلسه خود به این جلسه پیوستن
۲۰:۵۰:۴۱ منابع متعدد غربی: امضای پیماننامه در کار نیست/فقط اعلام موافقت میکنیم
منابع متعدد غربی به خبرنگار فرانس ۲۴ گفتهاند که «اگر ایران و ۱+۵ به توافق برسند، ما چیزی را امضاء نمیکنیم چون این یک معاهده و پیماننامه نخواهد بود.»
۲۰:۵۰:۲۵ یکی از دیپلمات های اروپایی : به عقیده من تا پایان روز یکشنبه احتمالا به توافق باایران خواهیم رسید وی گفت که متن توافقنامه بصورت محرمانه باقی میماند و جزییات آن منتشر ن خواهد شد. یکی از دیپلمات های آمریکا یی در اکثر موضوعات به تفاهم رسیدهایم و نهایتا تا روز سه شنبه توافق نهایی حاصل میشود
۱۹:۳۶:۱۶ برخی منابع نزدیک به مذاکرات هستهای گفتند از اظهارات لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه که گفت بعد از ظهر شنبه به وین باز خواهد گشت این برداشت می شود که زمان امضای توافقنامه نزدیک است.
۱۹:۳۶:۱۰ در هفتمین دور مذاکرات که نشستی هماهنگی میان معاونان وزیر امور خارجه با همتایان شان در شش کشور قدرتمند جهان برگزار شد، مقرر شد روند مذاکرات که کند و آهسته اما رو به پیشرفت ارزیابی می شد ، قدری شتاب گیرد.
سه روز پس از آن، جان کری در اظهارنظری که چرخشی آشکار در مواضع امریکا ارزیابی شد، گفت که فعالیت های گذشته ایران برای واشنگتن ملاک نیست و نگاه آنها به آینده است.
وزیر خارجه امریکا گفت که اطمینان از آینده بسیار مهم تر از کنکاش در گذشته است. به اعتقاد کری، « فعالیت های ایران در گذشته نیاز به بررسی دارد ولی تحریم ها پیش از رفع نگرانی های آژآنس هم قابل برچیدن است»، تحریم هایی که فروش نفت ایران و نقل و انتقال پول را با دشواری های زیادی روبرو کرده است.
البته کری جملات دیگری هم گفت که به نظر می رسد مخاطب آن بیش از همه، افکار عمومی امریکا بود. او گفت که دستگاه های اطلاعاتی امریکا به خوبی از آنچه ایران کرده آگاهند.
برخی کارشناسان امریکایی این اظهارات را به چالش کشیده اند. یکی از آنها دیوید آلبرایت رییس موسسه علوم وامنیت بین الملل است که سخنان کری را تضعیف موضع قبلی امریکا و یا حداقل پیش درآمدی برای تضعیف آن در آینده می بیند.
آلبرایت گفت: اگر دولت آمریکا اینقدر درباره برنامه های ایران می داند باید جزییات آن را منتشر کند مثل اسامی، تاریخ ، فعالیت ها و مکان ها.
رسانه های امریکایی می گویند برچیدن تحریم ها و میزان دسترسی بازرسان آژانس همچنان دو موضوع حل نشده در مذاکرات است ولی ایران « جدول همزمانی» را یکی از پرانتز های باز متن توافق جامع اعلام کرده است.
رابرت آینهورن عضو تیم مذاکره کننده امریکا تا سال۲۰۱۳ در تازه ترین مقاله خود نوشت: علاوه بر موضوعات مهم و شاخص، مذاکره باید درباره بخش قابل ملاحظه ای از جزییات فنی هم به توافق منجر شود.
او گفت که ۵+۱ سه ضمیمه طولانی فنی در کنار متن توافق اصلی سیاسی پیشنهاد کرده اند که ایرانی ها تاکنون در قبال آن مقاومت کرده اند با این استدلال که جزییات در کنار اجرای توافق اصلی قابل انجام است.
با این حال ۵+۱ بویژه آمریکا اصرار دارد که جزییات ثبت شود تا اجرای توافق بعدا بامشکل روبرو نشود.
هرچه هست، نتیجه نشست ۱+۵ روند و شتاب مذاکرات در روزهای آینده را مشخص می کند، بویژه آن که زمان به سرعت می گذرد و مهلت خودخوانده نگارش متن توافق جامع هم به زودی بسر خواهد رسید.
۱۹:۳۴:۵۹ چند اتفاق مهم نشانه هایی محسوب می شود که حکایت از اراده دو طرف برای اتمام مذاکرات در وین دارد.
۱- پس از سفر آمانو به تهران و ابراز رضایت وی از این سفر و همچنین اعلام این موضوع از سوی عباس عراقچی که سفر آمانو به تهران موفق بوده است، به نظر می رسد یکی از مهم ترین موانع بر سر راه توافق –مسئله PMD- ظاهرا پشت سر گذاشته شده است. آمانو که همواره با تعابیری کاملا منفی علیه ایران موضعگیری می کرد، برای نخستین بار از تعابیر مثبتی استفاده کرده که نشان دهنده آن است که امتیازهایی را که می خواسته –ولو با شرایط خاص- دریافت کرده است.
۲- محمد جواد ظریف به دیدار وزیر خارجه اتریش رفته و از وی بابت دو سال میزبانی مذاکرات تشکر کرده است. این از حیث تشریفاتی، معنایی جز نزدیک بودن زمان اتمام مذاکرات ندارد.
۳- برخی طرف ها مانند وزیر خارجه چین و معاون وزیر خارجه روسیه کاملا به صراحت گفته اند در روزهای آینده توافق رخ خواهد داد.
۴- حسن روحانی رییس جمهور نیز در مراسم افطاری با فعالان رسانه ای اعلام کرد در چند روز آینده قطعا توافق هسته ای رخ خواهد داد.
۵- از حیث مسائل مذاکراتی نیز، به نظر می رسد دو طرف نیازی به گفت وگوی بیشتر نمی بینند، متن برجام در سطح کارشناسی نهایی شده و صرفا چند تصمیم سیاسی مانده که باید اتخاذ شود.
۱۹:۳۴:۵۳ یک دیپلمات ارشد غربی گفت:«ما به خط پایان نزدیک می شویم.» وی گفت هیچ برنامه ای برای ادامه دادن گفتگوها بعد از سه شنبه آینده وجود ندارد. این منبع افزود:«ما یا به توافق می رسیم یا نمی رسیم.» وی افزود این روند «بسیار دشوار است.»
۱۹:۱۷:۰۷ پیغام ویدئویی جواد ظریف تا دقایقی دیگر منتشر میشود.
۱۹:۱۵:۲۲ آمانو پس از بازگشت از تهران: تفاهم بهتری پیدا کرده ایم
۱۹:۱۲:۰۰ ظریف و کری ساعت ۲۰۳۰ دیدار دوجانبه خواهند داشت.
دیدار صالحی با مونیز و عراقچی و روانچی با اشمید و شرمن پیش از دیدار ظریف و کری آغار میشود.
۱۹:۰۶:۲۲ امانو وارد وین شد . بسیاری معتقدند او کلید حل مشکلات است
۱۹:۰۶:۱۶ به گفته منابع نزدیک به تیم مذاکره کننده هسته ای ایران ، وزیرامور خارجه کشورمان قرار است یک پیام توئیتری در خصوص مذاکرات هسته ای منتشر کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما از وین ،گفته می شود محمد جواد ظریف پیام توئیتری خود را که به زبان انگلیسی برای افکار عمومی امریکا، اروپا و نخبگان غربی تهیه کرده است ، به زودی منتشر خواهد کرد.
۱۶:۱۱:۲۲ بلومبرگ:توافق هسته ای ایران ابعاد محرمانه هم داردپایگاه اینترنتی بلومبرگ در مطلبی به قلم الی لیک و جاش راگین با عنوان «جنبه محرمانه توافق هسته ای ایران» به بررسی مذاکرات هسته ای و توافق احتمالی پرداخت.
به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما، پایگاه اینترنتی بلومبرگ نوشت یکی از مسائلی که در مذاکرات هسته ای ایران درباره آن بحث می شود این است که چه جنبه هایی از توافق نهایی احتمالی ایران باید برای عمومی منتشر شود و چه جنبه هایی از آن همچنان محرمانه باقی بماند. کارشناسان معتقدند مواردی از قبیل چگونگی بازرسی های آژانس از داخل ایران و اسامی دانشمندان هسته ای که قرار است با آنها مصاحبه شود منتشر نخواهد شد.
۱۶:۰۹:۱۹ کامبیز فروهر خبرنگار بلومبرگ در صفحه توییتر خود نوشت یک مقام غربی اعلام کرد ایران می تواند تا دسامبر شاهد کاهش «قابل توجه» تحریم ها علیه خود باشد.
۱۶:۰۹:۱۵ روزنامه واشنگتن پست در اینترنت امروز توافق با ایران را بدترین توافق در تاریخ آمریکا توصیف کرد.
در این گزارش آمده است:مشکل اصلی در جزئیات امر نیست بلکه به اصل توافق با ایران مربوط می شود که مبتنی بر این ایده مضحک اوباما رئیس جمهور است که تنش زدایی با یک رژیم اسلام گرای افراطی را که هدف اصلی آن پاکسازی خاورمیانه )غرب آسیا از فساد مرگبار قدرت و نفوذ آمریکا است، ممکن می داند.
طبق این تحلیل، اوباما بر اساس تمایل خود به تبدیل کردن جمهوری اسلامی به یک قدرت منطقه ای موفق متعارف تصمیم گرفت وارد مذاکره هسته ای با این کشور شود.
۱۵:۵۶:۰۰ معاونان وزرای خارجه ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا از ساعت ۲۱ پنجشنبه تا ۳ بامداد امروز جمعه به مدت ۶ ساعت به گفتوگو در راستای رفع اختلافات موجود بر سر توافق جامع پرداختند.
به گزارشی فارس به وین، در ادامه رایزنیهای هستهای در وین و در راستای حصول توافق جامع، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزرای خارجه ایران به همراه معاونان وزیر خارجه آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ساعت ۲۱ جمعه شب تا ۳ بامداد امروز جمعه در هتل پله کوبورگ شهر وین به مدت ۶ ساعت به گفتوگو نشستند.
امروز جمعه سومین روز تمدید هفت روزه توافقنامه ژنو بعد از پایان ضرب الاجل تمدید هفت ماهه این توافقنامه است.
روز گذشته مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و همه وزرای خارجه ایران و ۶ کشور به جز روسیه در وین حضور داشتند و قرار است دوباره وزرای خارجه سه کشور اروپایی روز یکشنبه به وین بازگردند.
۱۵:۵۵:۵۴رییس جمهوری اسلامی ایران با اشاره به جایگاه مهم و قانونی آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: توسعه فعالیتهای صلح آمیز هسته ای و همچنین عدم گسترش سلاح های هسته ای دو وظیفه اصلی آژانس است که باید به شکل متوازن و بدون تبعیض در قبال اعضا رعایت شود.
به گزارش ایسنا، حسن روحانی بعد از ظهر پنجشنبه در دیدار یوکیو آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: همکاری شفاف ایران با آژانس یکی از نمونه های طولانی بوده و برای آژانس ثابت شده که اتهامات واهی در خصوص انحراف فعالیت های هسته ای ایران بی اساس بوده است.
ریس جمهوری تاکید کرد: اثبات عدم انحراف فعالیت های هسته ای ایران طی ۱۲ سال همکاری نزدیک با آژانس، بهترین قضاوت برای افکار عمومی جهان است.
رییس شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اینکه «ایران همانند سایر کشورهای عضو پادمان باید از حقوق کامل خود بهره مند شود و هیچ تبعیضی در این زمینه نباید وجود داشته باشد»، افزود: ایران همچنان آماده است تحت پادمان و مقررات موجود به چارچوبی منصفانه برای حل و فصل موضوعات باقیمانده در مدت مشخص برسد.
روحانی تصریح کرد: آژانس باید در جایگاه فنی و حقوقی و بدون ملاحظه نظرات قدرتها نقش شایسته خود را در این مقطع که مذاکرات با ۱+۵ به مراحل پایانی نزدیک می شود، ایفا کند.
رییس شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اینکه در گذشته نیز در چند مورد مهم، همکاری ایران با آژانس به حل مساله و رفع ابهام ها انجامید، تاکید کرد: در رابطه با برخی مسایل مورد ابهام، اگر اراده لازم در دو طرف وجود داشته باشد و برخی مسایل غیرفنی دخالت داده نشود، کاملا و ظرف مدت کوتاهی قابل حل است.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در این دیدار با تقدیر از همکاریهای جمهوری اسلامی ایران گفت: در پی بازرسی های گذشته همواره اعلام کرده ایم که فعالیت های هسته ای ایران هیچگونه انحرافی به سمت مقاصد نظامی نداشته و همچنین ایران همواره به تعهدات خود پایبند بوده است.
یوکیو آمانو با اشاره به مذاکرات سازنده خود با دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان تصریح کرد: معتقدم با احترام متقابل و همکاری نزدیک همه مسایل قابل حل است و امیدوارم که گزارش آژانس بعد از این سفر به موفقیت روند مذاکرات کمک کند.
۱۵:۵۴:۴۳ مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در این دیدار با تقدیر از همکاریهای جمهوری اسلامی ایران گفت: در پی بازرسی های گذشته همواره اعلام کرده ایم که فعالیت های هسته ای ایران هیچگونه انحرافی به سمت مقاصد نظامی نداشته و همچنین ایران همواره به تعهدات خود پایبند بوده است.
یوکیو آمانو با اشاره به مذاکرات سازنده خود با دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان تصریح کرد: معتقدم با احترام متقابل و همکاری نزدیک همه مسایل قابل حل است و امیدوارم که گزارش آژانس بعد از این سفر به موفقیت روند مذاکرات کمک کند.
۱۵:۵۴:۳۷ رییس جمهور اتریش پس از دیدار با ظریف: مردم ایران و امریکا توافق را تایید خواهند کرد/حضور اشتون در وین،از نشانه های توافق است
۱۵:۵۲:۵۲ نهاوندیان برای ارایه مشورت های لازم به مذاکره کنندگان در وین پیوست
۱۵:۵۲:۳۲ به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقامات غربی مدعی شد که ایران با انتقال بیش از ۹ تن از اورانیوم غنی شده با غنای پایین به خارج از کشور، به عنوان بخشی از توافق جامع هستهای، موافقت کرده است.
این روزنامه آمریکایی همچنین گزارش داد که ایران تلاش میکند شکاف بین دو طرف در زمینه موضوع بازرسی از سایتهای مرتبط با فعالیتهای هستهای را کم کند.
ادعای نیویورک تایمز در زمینه انتقال مواد هستهای ایران به خارج از کشور در حالی مطرح میشود که مقامات ایرانی همواره اخبار مربوط به انتقال اورانیوم غنی شده از ایران به خارج را رد کردهاند.
۱۵:۵۱:۱۰ روزنامه والاستریتجورنال از قول مقامهای ارشد دولتی میگوید شرکت نفتکش ایران، با فراهم کردن «بزرگترین ناوگان سوپرتانکرها»، خود را آماده میکند تا در صورت رسیدن به توافق نهایی اتمی میان ایران و قدرتهای جهانی، وارد آبهای غرب شود. شرکت ملی نفتکشی ایران (انآیتیسی) که پیشتر برای رفع تحریمهای اتحادیه اروپا، تلاشهایی را کرده بود، میگوید در حال گفتوگو با بیمهکنندگان بریتانیاییست.
۱۵:۵۰:۱۸ عراقچی گفته سفر امانو به تهران موفقیت امیز بوده : عراقچی سفر یوکیا امانو مدیرکل آژانس به تهران در روز پنج شنبه را خوب و موفق ارزیابی کرد و گفت: گزارش هایی که از تهران دریافت کردیم و گزارش هایی که همکاران ایشان دادند نشان می دهد که این سفر، سفری موفق و حرکتی رو به جلو بوده است.
۱۵:۵۰:۰۱ نیویورکتایمز: ایران با انتقال ۹ تن از اورانیوم غنی شده خود به خارج موافقت کرده است
۱۵:۴۹:۵۷ علی لاریجانی: برخی می گویند دار و ندار هسته ای مان را داده ایم؛ آخر چرا بدون اطلاع سخن می گویید و به تیم هسته ای تهمت می زنید؟ / اگر خودتان مشکل دارید، لازم نیست پشت سر رهبری مخفی شوید
۰۹:۳۰:۵۹ در حالی که مذاکرات هستهای ایران در مهلت تمدید شده اضافه در وین جریان دارد، یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران سفر کرده است تا با مقامات این کشور در مورد روند همکاری ایران با این سازمان گفتگو کند. در بیانیه کوتاهی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی منتشر کرده آمده است که هدف از این سفر «تسریع» روند توافق و حل مسائل باقیمانده میان ایران و آژانس است:
«این سفر در راستای تماسهای پیوسته آژانس با ایران و کشورهای ۵+۱ و زمانی انجام میشود که دو طرف در مسیر تدوین توافق جامع گام برمیدارند.»
مدیر کل آژانس روز پنجشنبه به محض ورود به تهران با علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دیدار کرد. آقای شمحانی در این دیدار با تأکید بر ضرورت ارتقای نقش فنی آژانس در تعامل با اعضا، فاصله گرفتن این نهاد بینالمللی از جایگاه حقوقی خود را موجب کاهش اعتماد به کارکردهای واقعی و مثبت آن عنوان کرد.
آقای آمانو نیز در این دیدار با اظهار خرسندی از سفر مجدد به جمهوری اسلامی ایران نگرانیها و حساسیتهای موجود در حوزه همکاریهای مشترک را «قابل درک» دانست.
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای، در ۲۰ آبان ۱۳۹۲ اعلام کردند که تهران و آژانس برای ارتقای همکاریهای مشترک به توافق رسیدهاند. مفاد این توافقنامه در راستای ایجاد شفافیت در فعالیتهای هستهای ایران تنظیم شده بود. جمهوری اسلامی ایران تا کنون سیزده بند این بیانیه را اجرا کرده و پنج مورد دیگر را نیز باید تا سوم شهریورماه سال جاری اجرا کند.
از قرار معلوم آمانو برای دریافت پیشنهادهای ایران برای چگونگی اجرای بندهای باقیمانده به تهران رفته است، اما اهمیت این سفر در آن است که تقریباً با گفتگوهای هستهای که در وین در جریان است هم زمان شده است. بسیاری از تحلیلگران میگویند وی به دنبال کسب توافق طرف ایرانی با طرحی برای مصاحبه با دانشمندان، بررسی اسناد آنها و بازدید از فهرست بلندبالایی از مکانهایی است که آژانس اعتقاد دارد آزمایشات مرتبط با مسائل هستهای در آنجا انجام شده است. این طرح در صورت موافقت ایران میتواند مبنایی برای کمک به حصول توافق در وین باشد.
سفر آمانو به تهران هم چنین در برحی محافل با این سو تفاهم روبرو بوده که حضور او در مذاکرات وین و در تهران مستقل از جایگاه حقوقی آن است. در واکنش به این تحلیلها، یوسف مولایی، حقوقدان، به رسانه های ایران گفته است که حضور یوکیا آمانو در وین و دیدار او با وزیران امور خارجه کشورهای عضو گروه ۱+۵ و نیز سفر او به تهران را نمیتوان با تعبیر «ورود آمانو به مذاکرات هستهای» تبیین کرد، زیرا سازمان بینالمللی انرژی هستهای به عنوان سازمان تحت مدیریت وی وظیفه اصلی نظارت بر فعالیتهای هستهای کشورهای عضو ان پی تی را بر عهده دارد.
اما همه تحلیلها این چنین خوشبینانه نیست. روزنامه کیهان در شماره روز چهارشنبه خود زیر عنوان «خظای خظرناک» نوشت که «بر اساس اخبار و گزارشهای رسیده»، آمریکاییها به ایران پیشنهادی داده و مسئولان ایرانی نیز به آن «روی خوش نشان دادهاند»:
«طرح آمریکاییها، “تهیه پیشنویس یک توافق” بدون امضای آن است. متن این پیشنویس، به گونهای پیچیده و چند پهلو تهیه شده است که در آن عبور از خطوط قرمز اعلام شده ایران، وضوح چندانی نداشته باشد.»
همین روزنامه اصولگرا در شماره پنجشنبه خود، زیر عنوان «چرا رهبر انقلاب به آژانس اعتماد ندارند»، با یادآوری مواردی در گذشته، طرفهای مذاکره کننده با ایران را متهم کرد به این که گزارشهای محرمانه فعالیتهای هستهای این کشور را افشا و منتشر کردهاند.
۰۹:۲۹:۱۶ به گزارش حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، منابع دیپلماتیک در وین از دعوت سه وزیر خارجه از کاترین اشتون، هماهنگ سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای حضور در وین – محل مذکرات ایران و ۱+۵ – خبر دادند.
این منابع گفتند در صورتی که مذاکرات به مراحل نهایی برسد، به طور حتم اشتون که از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ هدایت کننده مذاکرات ۱+۵ با ایران بوده میهمان ویژه این مراسم خواهد بود.
بنا به گفته این منابع، وزیران خارجه ایران ، امریکا و اتریش از اشتون دعوت کرده اند که به وین سفر کند. احتمال دارد سرگئی لاوروف همزمان با اشتون به وین بیاید .
۰۹:۲۸:۵۷ اظهارنظرهای مثبت طرفین مذاکرات هستهای
اظهار نظرهای سیاستمداران ایرانی و اروپایی حاکی از آن است که ایران و گروه ۱ + ۵ بیش از پیش به یکدیگر نزدیک شدهاند. دیدارهای دو جانبه مقامات ایرانی و خارجی نیز افزایش یافته است.
روز پنچشنبه (۲ ژوئیه / ۱۱ تیر) یکی از پرکارترین روزهای هفته اخیر برای سیاستمداران درگیر در مذاکرات هستهای بود. در این روز وزیران خارجه ایران و آمریکا و بریتانیا و چین و آلمان و اتریش و نیز مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی هستهای و مقامات ایرانی در تهران ملاقاتهای دوجانبهای انجام دادند و در باره روند مذاکرات ابراز امیدواری کردند.
وانگ یی، وزیر خارجه چین با بیان اینکه «معتقدیم باید یک توافق عادلانه و متوازن به وجود آید» گفت: «احتمال توافق زیاد است، اما باید با همتایان خود در این زمینه مشورت و رایزنی کنیم.»
بهجز وزیر امور خارجه روسیه، وزیران خارجه کشورهای درگیر در مذاکرات و نیز فردریکا موگرینی، هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در وین بهسر میبرند. خبرگزاری آلمان به نقل از موگرینی گزارش داد که طرفین مذاکره بیش از پیش به یکدیگر نزدیک شدهاند؛ «هم در زمینه سیاسی و هم در رابطه با مسائل فنی».
گفته میشود که از کاترین اشتون، مشاور موگرینی در امور مذاکرات هستهای با ایران نیز برای شرکت در مذاکرات وین دعوت شده است. اشتون از ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ خود سمت کنونی موگرینی را به عهده داشت و یکی از مهرههای اصلی مذاکرات هستهای بهشمار میرفت.
۰۹:۲۸:۳۶ خبرنگار شبکه تلویزیونی العربیه در وین گفت: منابع دیپلماتیک پنجشنبه شب اعلام کردند کارشناسان تقریبا به طور کامل پیش نویس متن توافق نهایی بین ایران و گروه پنج بعلاوه پنج را آماده کردند.
به گزارش شبکه تلویزیونی العربیه، حسین فیاض قنیبر افزود: هیئت های کارشناسی زمانی که به موارد و بندهای اختلافی می رسیدند پرانتز هایی ( نقطه چین ) قرار می دادند. این پرانتز ها در آینده بعد از کسب چراغ سبز از پایتخت ها پر خواهد شد. توافق نهایی بیست صفحه است. چهار پیوست دارد و پیوست ها نیز متشکل از شصت صفحه هستند. نخستین پیوست مربوط به جزئیات فنی مرتبط با تاسیسات هسته ای است. پیوست دوم مربوط به برداشتن تحریم ها است. پیوست سوم نیز مربوط به همکاری های بعدی در زمینه انرژی صلح آمیز هسته ای است. پیوست چهارم نیز شامل اصول کاری کمیته مشترک مامور پیگیری و اجرای مفاد توافق نهایی است. سفر یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران فضای مثبتی را به خصوص در زمینه بازرسی از مراکز حساس نظامی که احتمالا راه حلی برای آن ایجاد شده ، به وجود آورده است. اما ساز و کاری که در چارچوب این راه حل در دستور کار قرار بگیرد هنوز مشخص نیست. نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که سفر آمانو به تهران به تفاهم کلی درباره چارچوب زمانی برای اجرای بخش فنی توافق احتمالی منجر شده است و این یعنی اختلاف دو طرف ( ایران و گروه پنج بعلاوه یک ) درباره بازرسی از مراکز نظامی در این خصوص حل و فصل شده است.
۰۹:۲۸:۲۳ خبرگزاری ایتارتاس گزارش داد:
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت جزئیات اقدامات کنترلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران بعد از بازگشت یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس از تهران مشخص خواهد شد.
۰۹:۲۸:۱۱ خبرگزاری ایتارتاس گزارش داد:
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت سرگئی لاوروف وزیر خارجه این کشور برای شرکت در مذاکرات هستهای ایران روزی غیر از جمعه یا شنبه به وین خواهد رفت.
۰۹:۲۷:۳۸ خبرگزاری ایتارتاس گزارش داد:
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت روسیه مراقب است سازوکار بازگشت خودکار تحریمها در قطعنامه آتی شورای امنیت درباره برنامه هستهای ایران گنجانده نشود.
وی گفت تحریمها نباید بدون رایگیری مجدد، دوباره برقرار شود.
۰۹:۲۶:۱۷
اشتون، میهمان ویژه توافق هسته ای در وین
وین – ایرنا – منابع دیپلماتیک در وین از دعوت سه وزیر خارجه از کاترین اشتون ، هماهنگ سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای حضور در وین – محل مذکرات ایران و ۱+۵ – خبر دادند.
اشتون، میهمان ویژه توافق هسته ای در وین
این منابع گفتند در صورتی که مذاکرات به مراحل نهایی برسد، به طور حتم اشتون که از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ هدایت کننده مذاکرات ۱+۵ با ایران بوده میهمان ویژه این مراسم خواهد بود.
بنا به گفته این منابع، وزیران خارجه ایران ، امریکا و اتریش از اشتون دعوت کرده اند که به وین سفر کند. احتمال دارد سرگئی لاوروف همزمان با اشتون به وین بیاید .
این منابع همچنین از حضور سباستین کورتز وزیر خارجه اتریش در هتل کوبورگ تا ساعتی دیگر و ملاقاتش با همه طرفهای مذاکره کننده خبر دادند.
۰۹:۲۶:۱۱ شبکه المنار در خبری فوری اعلام کرد: قطعنامه شورای امنیت برای لغو تحریم ایران در حال تدوین است
۰۹:۲۵:۵۳ صبح شما بخیر و شادی