۰۱:۵۸:۳۱ روحانی: مسایل باقیمانده بین ایران و آژانس در مدت کوتاهی قابل حل است
۰۱:۵۶:۱۴ به گفته سخنگوی کرملین، حسن روحانی و ولادمیر پوتین هفته آینده در شهر اوفای روسیه دیدار میکنند.
۰۱:۵۵:۴۳ به گزارش ایتارس از وین
رضا نجفی نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت ایران و آژانس به درک مشترکی رسیده اند تا ابعاد مورد مناقشه برنامه هسته ای تهران را شفاف کنند.
نجفی گفت: دو طرف به درک مشترکی برای حل کردن موضوعات مرتبط با تحقیقات گذشته، با در نظر گرفتن نقطه نظرات ایران و آژانس، رسیده اند.
وی افزود تهران و آژانس به زودی نشست همکاری برای کار بر روی زمان و جزئیات فهرست اقدامات اجرایی در سطوح کارشناسان برگزار خواهند کرد.
۰۱:۵۴:۳۱ شبکه تلویزیونی المنار در خبری فوری به نقل از خبرنگار خود اعلام کرد : هم اکنون تلاش می شود متن قطعنامه شورای امنیت که بر اساس آن تحریم های ایران به موجب توافق هسته ای لغو خواهد شد، تهیه شود.
۰۱:۵۳:۵۷ خبرگزاری ایتارتاس گزارش داد:
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت اعضای گروه ۱+۵ درباره متن قطعنامه شورای امنیت درباره توافق هسته ای با ایران اتفاق نظر دارند.
۰۱:۵۳:۴۳ گزارشگر المیادین در وین گفت گروه ۱+۵ پیشنهاد جدیدی در خصوص ورود بازرسان به مراکز حساس ایران به این کشور ارائه کرده است.
۰۱:۵۳:۲۱ گزارشگر المیادین افزود: «پیشنهادی در خصوص ورود به مراکز حساس در اختیار هیئت ایرانی قرار گرفته است و این پیشنهاد هم اکنون در دست بررسی است. طبعا جزئیات این پیشنهاد مشخص نیست ولی بر اساس اطلاعاتی که ما به دست آورده ایم، ایرانی ها می توانند با ورود بازرسان به مراکز حساس خود موافقت یا مخالفت کنند و در صورتی که بر ورود به مرکز خاصی پافشاری شود، این مسئله به کمیته ای متشکل از نمایندگان چند کشور ارجاع می شود تا مسئله را بررسی کنند و اگر با ورد به چنین مرکزی موافقت شود، این کار با حضور خبرنگاران و شمار زیادی از کارشناسان صورت می گیرد. این پیشنهاد را می توان تلاشی از طرف پنج به اضافه یک برای دادن تضمین های قابل قبول به ایرانی ها دانست».
۰۱:۵۲:۱۱ خبرگزاری ایتارتاس گزارش داد:
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت ایران و گروه ۱+۵ به محض تدوین توافق هستهای آن را منتشر خواهند کرد.
۰۱:۵۰:۴۸ فوری فوری:توییت روحانی همین الان:دکتر حسن روحانی @Rouhani_ir 1 دقیقه۱ دقیقه پیش
امام حسن(ع) به ما یاد دادند که باید به مصلحت امت و خواست مردم و جامعه توجه کرد و به نفع امت و جامعه اسلامی تصمیم گرفت.
۰۱:۵۰:۳۴ فابیوس: یکشنبه برای توافقی محکم به وین بازمیگردم
۰۱:۵۰:۲۰ وزیرخارجه چین بدون هیچ اظهارنظری محل مذاکرات را ترک کرد
۰۱:۵۰:۱۲ ایرنا-وین/پایان نشست ۱٫۵ ساعته ظریف – کری/صالحی و مونیز نشست فنی را ادامه دادند
۰۱:۴۹:۳۷ اخبار مهم از ساعت ۱۰ شب به بعد
۲۱:۲۲:۱۵خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از یک دیپلمات فرانسوی گفت که به شرکت های این کشور برای رفتن به ایران آماده باش داده شده است.
به گزارش عصرایران، رویترز نوشت: فرانسه از شرکت هایش خواسته است خود را آماده بازگشت به ایران کنند. این اتفاق قبل از دست یابی به توافق احتمالی میان ایران و قدرت های جهانی روی می دهد اما موضع سرسختانه فرانسه در مذاکرات هسته ای و روابط پاریس با کشورهای عربی به معنی ادامه مسیر همراه با سنگلاخ فرانسه با ایران است.
به رغم تاریخ طولانی روابط تجاری، سیاسی و اجتماعی میان ایران و فرانسه اما پاریس بیشترین سرسختی را در میان گروه ۱+۵ در برابر ایران دارد.
فرانسه با موضع سرسختانه خود وضعیت شرکت های این کشور را به هنگام برداشته شدن تحریم های ایران به خطر می اندازد.
در صورت برداشته شدن تحریم های ایران، این کشور می تواند مبلغی به رقم ۱۵۰ میلیارد دلار از پول های خود را از بانک های جهان دریافت و شرکت های خارجی را برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف از بخش انرژی گرفته تا حمل و نقل و ساخت و ساز جذب کند.یک مقام ارشد فرانسوی گفت: بازار ایران محل طمع همه است. این بازار مهمی است اما باید تصمیم استراتژیکی برای مقابله با ایران گرفت.
فرانسه بارها موضع قدیمی و جدی خود را درباره گسترش سلاح هسته ای تکرار کرده است.
موضع فرانسه در برابر ایران در دوره دو رئیس جمهوری فرانسه، نیکولا سارکوزی و فرانسوا اولاند که با قطر و عربستان سعودی هم پیمان شده اند سرسخت تر شد.
موضع فرانسه در برابر تنش های خاورمیانه و نقش ایران و اعتقاد برخی کشورهای عربی درباره اینکه هم پیمان سنتی شان یعنی آمریکا خود را از منطقه جدا می کند باعث شده فرانسه روابط بازرگانی جدیدی را با کشورهای عربی خلیج فارس ایجاد کند روابطی که تا قبل از این در دستان آمریکا و بریتانیا بود.
ایران در حال فعالیت برای گسترش حوزه نفوذ خود در خاورمیانه از عراق تا لبنان و از سوریه تا یمن است. یمن جدیدترین صحنه زورآزمایی میان عربستان سعودی و ایران است.
یک دیپلمات فرانسوی هم گفت: عربستان سعودی وزنه بزرگی در منطقه است. نفوذ این کشور از مرزهایش فراتر رفته است و ما از این موضوع بیشترین استفاده را می بریم.
نتیجه این سیاست مشخص شد. فرانسه در سال گذشته میلادی جنگنده ها، کشتی های جنگی، بالگرد و ماهواره به عربستان سعودی، قطر، مصر، کویت و امارات فروخته است که رقم این فروش سلاح به ۱۵ میلیارد دلار رسیده است.
چندی قبل عربستان سعودی به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت جهان از رئیس جمهوری فرانسه برای حضور در نشست سران شورای همکاری خلیج فارس دعوت کرد این امتیاز نادری است که معمولا به یک رئیس کشور خارجی ارائه داده می شود.
فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه قراردادهایی به ارزش ۱۲ میلیارد دلار با کشورهای عربی خلیج فارس امضا کرد که شامل فروش جنگنده و هواپیماهای ایرباس است.
البته فرانسه همزمان با هشدار درباره گسترش سلاح هسته ای در منطقه، با عربستان سعودی قراردادهای هسته ای امضا کرده است.
فرانسه در هفته گذشته قراردادهایی را با عربستان سعودی برای بررسی و تحقیقات درباره ساخت دو نیروگاه اتمی در عربستان امضا کرد.
ساخت این دو نیروگاه های اتمی در عربستان سعودی ۱۰ میلیارد دلار هزینه دارد.
عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی نیز به رویترز گفته بود که فرانسه هم پیمان قدیمی و شریک تجاری است که ثابت کرده کشورهای جنوب خلیج فارس می توانند روی فرانسه حساب کنند.
وی افزود: عربستان سعودی و فرانسه دارای نگاه مشترک درباره چالش های فعلی منطقه شامل سوریه، یمن، عراق، تروریسم و برنامه هسته ای ایران هستند و در عین حال روابط بازرگانی، نظامی گسترده ای میان دو کشور برقرار است.
براساس آمار وزارت خارجه فرانسه، صادرات فرانسه به ایران از ۱٫۷۷ میلیارد یورو در سال ۲۰۱۱ به رقم ۶۲ میلیون یورو در سال ۲۰۱۳ کاهش یافت.
یک دیپلمات فرانسوی به شرکت های این کشور گفته است که شرکت هایی از کشورهای دیگر از جمله آمریکا و آلمان آماده ورود به بازار ایران هستند و زمانی برای هدر دادن باقی نمانده است.
این دیپلمات اضافه کرد: در صورت دست یابی به توافق هسته ای، لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه بعد از گذشت مدت کوتاهی از دست یابی به توافق هسته ای به تهران سفر خواهد کرد.
رویترز به نقل از برخی دیپلمات ها اضافه کرد: فابیوس از زمانی که در دهه ۸۰ میلادی نخست وزیر فرانسه دشمنی شخصی با ایران داشت.
۲۱:۲۰:۴۷ فابیوس :بعد از ظهر یکشنبه برمی گردم
در بعضی مسایل پیشرفت داشتیم اما هنوز به نقطه ای که باید نرسیده ایم
۲۱:۲۰:۲۹ در روز شلوغ دیدارها، ظریف با همتای فرانسوی دیدار کرده، وزیر چین با جان کری و موگرینی و اکنون دیدار کری-ظریف است.
۲۱:۲۰:۱۲ کسری ناجی:اینجا در وین نشانه حاکی از آن است که دو طرف گفتگوی در مذاکرات هسته ای ایران در حال نزدیک شدن به یک توافق در روزهای آینده هستند.
۲۱:۲۰:۰۱ وزیر خارجه اتریش با حضور در محل مذاکرات هستهای در هتل کوبورگ نسبت به حصول توافق جامع ابراز امیدواری کرد
۲۱:۱۹:۱۷ توماس فریدمن ستوین نویس مشهور روزنامه نیویورک تایمز:
“توافق نهایی هسته ای در شرف امضا بین ایران و گروه ۱+۵ یک تحول بسیار بزرگ در خاورمیانه است.توافق نهایی هسته ای پس از حمله آمریکا به افغانستان و عراق مهم ترین تحول خاورمیانه در ۱۴ سال گذشته محسوب می شود و توافق هسته ای با ایران اگر تحولی بزرگتر از حمله آمریکا به افغانستان و عراق نباشد به همان اندازه می تواند منجر به زلزله ای سیاسی در خاورمیانه شود با این نکته مشترک که ایالات متحده آمریکا خود را برای مدیریت پیامدهای این دو تحول بزرگ (توافق نهایی و حملات آمریکا به افغانستان و عراق) آماده نکرده است.این توافق با عنوان ” توافق بد خوب”است و توافق هسته ای در حالی منعقد می شود که جهان عرب تقریبا وزن ژئوپلتیک خود را از دست داده است. قدرت مصر به شدت تضعیف شده است. عربستان سعودی فاقد ظرفیت نمایش قدرت است و در عمل دیگر عراقی وجود ندارد و با این توافق چشم انداز ایرانی رها از قید وبند تحریم با در اختیار گرفتن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار از اموال و دارایی های بلوکه شده پس از این حتی می تواند در موازنه قدرت با همسایگان عرب خود در منطقه برتری بیشتری داشته باشد.به دولت اوباما توصیه می کنم که پس از توافق باید موازنه را بین ایران و همسایگان عرب تضعیف شده این کشور و نیز اسراییل حفظ کند و در صورت عدم انجام این کار ، توافق نهایی هسته ای می تواند سنگ بنای یک جنگ منطقه ای گسترده باشد.در مذاکرات هسته ای بین ایران و آمریکا ، با وجودی که واشنگتن می توانست دست بالا را داشته باشد اما بیشترین عقب نشینی ها از سوی آمریکا بود.مذاکرات هسته ای آمریکا و ایران با درخواست واشنگتن به منظور بسته شدن تمامی تاسیسات هسته ای و متوقف کردن تمامی فعالیت های ایران آغاز شد اما در نهایت آمریکا رضایت داد تاسیسات هسته ای و فعالیت های هسته ای ایران در چارچوبی مورد توافق دو طرف به فعالیت خود ادامه دهد.دلیل این عقب نشینی با وجود دست بالای آمریکا در مذاکرات چطور چنین اتفاقی افتاد؟ چطور در حالی که آمریکا از موضع قدرت وارد مذاکرات شد در نهایت عقب نشینی کرد ؟ بخشی از دلیل این رویداد به باور شخصی باراک اوباما مبنی بر تاثیر استفاده از قدرت تحول یافته اقتصادی در اقتصاد بین الملل کنونی است اما مهم ترین دلیل این مساله بود که دولت اوباما می توانست از تمام ظرفیت ها و ابزارهای قدرت در اختیار خود در مقابل ایران استفاده کند اما چنین کاری را نکرد و به مذاکره (از موضع برابر) رو آورد و رهبران ایران این واقعیت را درک کردند.کافی است نتیجه بخشی سیاست اوباما در قبال ایران را با سیاست هشت ساله دولت جورج دبلیو بوش مقایسه کنید. در آن زمان فعالیت های هسته ای ایران در سطح کنونی نبود در حالی که بوش هم در سطح نظامی و هم در سایر سطوح به ایران فشار وارد می کرد اما ایران نه تنها از موضع خود عقب ننشست بلکه برنامه های هسته ای خود را توسعه داد.هشدار می دهم دولت اوباما پس از این توافق باید مراقب توازن قوا بین ایران و همسایگان عرب و نیز اسراییل باشد، چون هم تل آویو و هم برخی همسایگان عرب ایران از پیامدهای این توافق به شدت نگرانند.
۲۱:۱۸:۰۳ وزیر خارجه چین: احتمالا تا سهشنبه با ایران به توافق هستهای میرسیم
وانگ یی، وزیر خارجه چین، در جمع خبرنگاران گفت که با وجود باقی ماندن مسائل دشوار، احتمال اینکه ایران و کشورهای ۱+۵ تا سهشنبه هفته آینده درباره موضوعات مرتبط با برنامه هستهایران به توافق برسند، بالا است.
آقای وانگ که امروز به مذاکرات وین پیوسته است گفت: “باور داریم که طرفین سرانجام به توافقی منصفانه، متوازن و عادلانه خواهند رسید.”
او در عین حال اضافه کرد که مسائل حساسی وجود دارند که نمیتوان از مواجهه با آنها طفره رفت.
امروز همزمان با پیوستن وزیر خارجه چین به مذاکرات وین، یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز به تهران سفر کرده است و تلاشها برای رسیدن به توافقی جامع ادامه دارد. بیشتر بخوانید
در تهران یوکیا آمانو با حسن روحانی، رئیس جمهور، دیدار کرده است. به گزارش ایرنا آقای روحانی در دیدار با مدیرکل آژانس راه حلهایی برای سرعت بخشیدن به مسائل مورد اختلاف، از جمله بررسی “فعالیتهای گذشته” ارائه کرده است.
مدیرکل آژانس با رئیس جمهور ایران دیدار کرد
آقای آمانو همچنین با علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دیدار کرد. آقای شمخانی در دیدار با مدیرکل آژانس گفته است: “هر گونه پیشنهادی که دارای کارکرد واقعی در زمینه ادامه پیشرفت صنعت صلحآمیز هستهای و رفع غیرمشروط تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه باشد به طور قطع با نگاه مثبت جمهوری اسلامی ایران مواجه خواهد شد.”
علی شمخانی یکی از افرادی بوده است که آژانس میخواسته با آنها مصاحبه کند.
در وین فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که سفر آقای آمانو به تهران نشانهای امیدبخش است.
لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه نیز در وین گفت: “درباره بعضی موارد پیشرفت داشتهایم، اما درباره بعضی موضوعات دیگر هنوز نه.”
امروز محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، امروز در وین با همتایان بریتانیایی، آلمانی و چینی خود دیدار کرده است و همچنین با فدریکا موگرینی دیدار میکند.
۲۱:۱۷:۴۰ وانگ یی، وزیر خارجه چین، در جمع خبرنگاران گفت که با وجود باقی ماندن مسائل دشوار، احتمال اینکه ایران و کشورهای ۱+۵ تا سهشنبه هفته آینده درباره موضوعات مرتبط با برنامه هستهایران به توافق برسند، بالا است.
۲۱:۱۶:۴۷ خبرگزاری بلومبرگ از قول یک دیپلمات ایرانی مدعی شده تهران آماده اعطای «دسترسی مدیریتشده» به آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
قائممقام وزارت خارجه آمریکا در مصاحبهای مدعی شد نیاز طرف ایرانی به توافق هستهای بسیار بیشتر از گروه ۱+۵ است.
۱۹:۵۹:۵۸ بهگزارش خبرنگار اعزامی رادیو فردا به محل مذاکرات، مجید تختروانچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، روز پنجشنبه ۱۱ تیر به خبرنگاران ایرانی حاضر در وین گفت که «شاید یکی دو موضوع باقیمانده، احتیاج به تصمیم وزرای خارجه کشورهای عضو ۵+۱ و ایران داشته باشد.»
به گفته این مقام وزارت خارجه ایران، «تحریمهای مالی و اقتصادی باید در روز اول اجرای توافق از سوی طرفین، به طور کامل رفع شود و ایران بارها تاکید کرده که خواستار رفع تحریمها بلافاصله پس از دستیابی به توافق است.»
۱۹:۵۹:۰۹ امانو با روحانی دیدار کرد
۱۹:۵۸:۵۵ دیپلمات ایرانی در وین: هنوز نمیدانیم توافق میشود یا نه/ نمیتوانیم پیش بینی کنیم چه اتفاقی خواهد افتاد
۱۹:۵۸:۵۰ اخباری مبنی بر اعلام توافق نهایی در بامداد روز دوشنبه بین خبرنگاران شایع شده است.