لحظه به لحظه با مذاکرات (۸تیر)

لحظه به لحظه با مذاکرات (۸تیر)

میلاد خاندوزی
تیر ۸, ۱۳۹۴
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

 

 

 

۲۱:۴۷:۴۰ مقام ارشد آمریکایی در بخش دیگری از اظهاراتش مدعی شده ایران و ۱+۵ به سر سازو کاری برای دسترسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به سایت‌های مشکوک دست یافته‌اند.

وی گفت: «گام اولیه این نیست که ما باید بتوانیم وارد همه سایت‌های نظامی شویم، زیرا آمریکا (نیز) به هر کسی اجازه نمی‌دهد وارد هر سایت نظامی شود.»

او افزود: «اما برای توافق، آژانس متعقد است که به دسترسی نیاز دارد و برای این دسترسی هم دلیل دارد.»

مقام ارشد آمریکایی تصریح کرد: «ما به فرایندی رسیده‌ایم که به باور ما تضمین می‌کند آژانس می‌تواند به سایت‌هایی که نیاز دارد دسترسی داشته باشد.»

 

۲۱:۴۷:۲۶ شبکه تلویزیونی العالم لحظاتی پیش در خبری فوری اعلام کرد: بسیاری از مسائل مورد اختلاف در مذاکرات هسته ای حل شده است .

 

۲۱:۴۵:۵۶شبکه تلویزیونی العالم لحظاتی پیش در خبری فوری اعلام کرد: ایران پیشنهاد داد به جای بازرسی مراکز نظامی خود از این مراکز نمونه برداری شود.

 

۲۱:۴۵:۴۹ در حالیکه مسئله بازرسی از تاسیسات نظامی ایران، به یکی از نکات پیچیده و بغرنج در مذاکرات هسته ای بدل شده است، یک مقام آمریکایی روز دوشنبه گفت «آژانس بین المللی انرژی اتمی طی فرآیندی که به تازگی یافت شده است قادر خواهد بود به تاسیسات مشکوک در ایران دسترسی پیدا کند.»
این مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود گفت «ما فرآیندی را تعیین کرده ایم که فکر می کنیم با استفاده از آن، آژانس می تواند به تاسیساتی که نیاز دارد آنها را بیشتر بررسی کند، دسترسی پیدا کند و البته ایران هم مجبور نیست اجازه دهد همه تاسیسات نظامی این کشور مورد بازرسی قرار بگیرند.»

 

۲۰:۵۷:۲۲گزارش ها از وین حاکی است که طرف‌های مذاکره هسته‌ای در مذاکرات خود تا روز دوشنبه هشتم تیر در زمینه جدول زمان‌بندی رفع تحریم‌ها علیه ایران به پیشرفت‌هایی دست پیدا کرده‌اند.بنا بر این گزارش، این موضوع که تاکنون از محورهای «دشوار» مورد بحث بین ایران و گروه ۱+۵ بود در حال حاضر دیگر موضوع چندان چالش‌برانگیزی در این مذاکرات به‌شمار نمی‌آید.

 

۲۰:۵۶:۳۵     ۱۹:۳۰ آغاز مجدد نشست معاونان ظریف، کری و موگرینی

 

۱۹:۰۶پایان نشست سه جانبه معاونان ظریف، کری و موگرینی پس از یک ساعت و نیم
۱۹:۰۶ یک روزنامه فرامنطقه‌ای گزارش داد که وزیر خارجه ایران در بازگشت از وین با شورای عالی امنیت ملی ایران جلسه داشته و در این جلسه بر حفظ خطوط قرمز هسته‌ای تأکید شده است.

۱۸:۱۶ وزیر خارجه کشورمان که یکشنبه شب و براساس یک برنامه از قبل تعیین شده وین را ترک و به تهران بازگشته بود، فردا صبح در وین خواهد بود.
۱۷:۴۸ وزیر خارجه فرانسه طی چند روز آینده به شهر وین سفر خواهد کرد تا در مذاکرات هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ شرکت کند.

۱۷:۲۰ نشست سه جانبه معاونان وزرای خارجه ایران، آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از دقایقی قبل در وین آغاز شد.

۱۷:۰۵ یک مقام آگاه از احتمال حضور رئیس سازمان انرژی اتمی در مذاکرات وین خبر داد.

 

۱۹:۵۵:۴۴وزیر انرژی آمریکا امروز (دوشنبه) با انتشار بیانیه‌ای مدعی شد؛ ایران با بازرسی‌های فوق‌العاده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای شفاف‌سازی برنامه‌های هسته‌ای خود موافقت کرد.

 

۱۹:۰۳:۱۵ لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه روز شنبه وارد وین شد و باز هم جوی منفی بر مذاکرات حاکم کرد. او پیش از ورود به هتل کوبورگ که محل برگزاری مذاکرات هسته ای است، برای ایران سه شرط گذاشت.

به گزارش خبرنگار اعزامی «انتخاب» به وین، وزیر خارجه فرانسه شروط خود را این گونه بر شمرد: «نخستین شرط محدودیت مداوم ظرفیت هسته ای ایران برای تحقیقات و تولید است. دومین شرط نیز بازرسی جدی تاسیسات هسته ای شامل تاسیسات نظامی ایران در صورت لزوم است. شرط سوم هم بازگشت خودکار تحریم ها در صورت نقض تعهدات است«.

این شروط را در صورت غیر کاسب کارانه دانستن اظهارات فابیوس، می توان ناقض تفاهمات ایران و ۱+۵ در لوزان تلفی کرد، چراکه نه تنها در بیانیه لوزان و مواردی که در آن ذکر شده، اشاره ای به این موضوعات نشده، بلکه خلاف این مسائل در آن درج شده است.

با این حال شنیده های خبرنگار «انتخاب» حکایت از آن دارد که فابیوس پس از اعلام این بیانیه، این شروط را در جلسه با مذاکره کنندگان ایرانی مطرح نکرده است، البته این امر مسبوق به سابقه است و وزیر خارجه فرانسه پیشتر، این دست اقدامات را انجام داده است.

به گفته ی یک منبع آگاه، فابیوس چندی پیش نیز با بیان مواضع متناقض باعث عصبانیت مذاکره کنندگان ارشد آمریکایی شده است.

ظاهرا امریکا اخیرا با برگ مواضع تند فرانسه در ملا عام سعی بر فشار بر ایران و امتیازگیری بیشتر داشته است، اما با سخنان نرم و مواضع ملایم مذاکره کنندگان فرانسه در اتاق مذاکرات مواجه شده است.

شنیده ها حاکی از آن است که مقامات ارشد فرانسه از جمله فرانسوا اولاند و لوران فابیوس که مدام در حال سفر به عربستان و انعقاد توافق های گسترده با سعودی ها و البته دیگر اعراب خلیج فارس هستند، با بیان مواضع تند و شروط غیرمعقولانه در مقابل خبرنگاران سعی در اطمینان بخشی به متحدان منطقه ای خود و تضمین قراردادهای خود با آنان دارند و به هیچ وجه قصد از دست دادن چنین قراردادهای کلان مالی را ندارند، بدین سبب به دنبال آنند تا با اتخاذ مواضع تند در ملا عام اعراب را از خود نرنجانند.

با این حال، برخی منابع دیگر بر این باورند که فرانسه و آمریکا برای امتیازگیری بیشتر تقسیم کار کرده تا بتوانند به مقصود خود در مذاکرات برسند.

 

۱۹:۰۳:۰۸ یک منبع دیپلماتیک در یکی از هیئت های غربی روز دوشنبه اعلام کرد دیدار جدید وزیران امور خارجه ایران و شش کشور قدرتمند جهان روز ۳۰ ژوئن برگزار خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری ایتارتاس از وین، این منبع گفت:‌ «ما معتقدیم دیدار جدید در سطح وزیران فردا (سه شنبه) برگزار خواهد شد».
وی افزود دو طرف هم اکنون سرگرم هماهنگ کردن برنامه های خود هستند.
این منبع تایید کرد محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران تا ۳۰ ژوئن از تهران به وین باز خواهد گشت اما در مورد اینکه از وزیران امور خارجه کشورهای ۱+۵ چه کسانی وارد پایتخت اتریش خواهند شد چیزی اعلام نکرد.
وی همچنین گفت: «وزیر امور خارجه آمریکا (جان کری) همچنان در وین خواهد ماند و فرایند مذاکرات کارشناسان را زیر نظر خواهد داشت».

 

۱۷:۱۷:۲۵ خبرگزاری مهر ـ گروه بین الملل: وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا همچنان در وین حضور دارد و به علت عدم آمادگی جسمانی برای بازگشت به کشورش، ترجیح داده است تا پایان مذاکرات در پایتخت اتریش باقی بماند. با این حال سکوت حاکم بر فضای مذاکرات و عدم حضور وزیر امور خارجه ایران و برخی وزرای امور خارجه دیگر، به معنای استراحت کری در هتل محل اقامتش نیست!

بر این اساس، جان کری و ارنست مونیز وزرای امور خارجه و انرژی ایالات متحده آمریکا جمع بندی نهایی خود از مذاکرات هسته ای و نقاط اختلافی را به کاخ سفید منتقل کرده و در انتظار دستور و فرمان نهایی باراک اوباما هستند. در جریان مذاکرات وین ۸ هم که در آذرماه سال گذشته در وین برگزار شد، باراک اوباما بر خلاف انتظار جان کری، به صورت ناگهانی و در دقایق پایانی دستور تمدید هفت ماهه مذاکرات را صادر کرد. این بار نیز ممکن است تصمیم نهایی اوباما با تصمیم جان کری در یک امتداد مطلق قرار نداشته باشد. البته در مذاکرات سال گذشته وین، سعود الفیصل وزیر امور خارجه سابق عربستان سعودی با حضور خود در وین و دیدار با کری، پیام های خاصی را به کاخ سفید درخصوص تغییر استراتژی قیمت گذاری نفت مخابره کرد که در نهایت منجر به تغییر مواضع اوباما شد.

در حال حاضر، مذاکره کنندگان آمریکایی ترجیح داده اند قبل از رسیدن مذاکرات به آخرین لحظات، دستور اوباما را در خصوص نقاط اختلافی جویا شوند تا به مانند مذاکرات وین ۸ در فشار روانی ناشی از تصمیم گیری فوری و غیر منتظره احتمالی رئیس جمهور آمریکا قرار نگیرند. در این خصوص، جمع بندی موارد سیاسی بر عهده کری و جمع بندی مسائل فنی بر عهده مونیز گذاشته شده است.

به گزارش منابع آگاه، قرار است جمع بندی مونیز و کری توسط اوباما، بایدن و سوزان رایس و برخی دیگر از مشاوران ویژه رئیس جمهور آمریکا مورد بررسی قرار گرفته و قبل از بازگشت وزیر خارجه ایران به محل مذاکرات هسته ای تصمیم نهایی در خصوص آن صادر شود.

لازم به ذکر است که کری و مونیز، دیگر وزرای امور خارجه حاضر در محل مذاکرات را نیز در جریان این تصمیم قرار داده اند

 

۱۷:۱۵:۴۷ یعلون:ما ایران را مشکل می‌دانیم و اوباما ایران را حل مشکل. بعید است ایران و ۱+۵ توافق نکنند

 

۱۷:۱۵:۴۱ وزیر خارجه روسیه گفته که فردا سه شنبه در وین با جان کری دیدار خواهد کرد.

 

۱۳:۵۰:۲۴ مذاکره سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی با هلگا اشمید ساعت ۱۰ به وقت محلی – ۱۲ و۳۰ به وقت وین – آغاز شد وهمزمان تیم های کارشناسی هم بحث بر روی ضمائم را آغاز کردند.
هشتمین دور مذاکره برای نگارش متن توافق جامع دو روز گذشته با حضور وزیران خارجه ایران، آمریکا وسه کشور اروپایی عضو ۱+۵ متوقف شد و اکنون که رایزنی های وزیران تمام شده، این گفت وگو ها از سر گرفته می شود.
متن توافقی که هم اکنون در دست معاونان است حدود ۲۰ صفحه است که مشخص نیست در نتیجه رایزنی های دیروز وزیران خارجه پنج کشور چه میزان از پرانتزها یا به گفته مذاکره کنندگان « کروشه»های آن کاسته شده است.
فردا وزیران خارجه به وین بازمی گردند و رایزنی ها را از سر می گیرند.

 

۱۳:۵۰:۱۹ خبرگزاری نووستی نوشت مذاکرات وین سرنوشت لوزان را تکرار می کنند
خبرگزاری نووستی روسیه در پایگاه اینترنتی خود در گزارشی نوشت، تلاش برای دستیابی به توافق همه جانبه در مورد مشکل هسته ای ایران دروین به اوج خود رسیده است ولی طرفین احتمال تمدید تاریخ امضای توافقنامه نهایی را رد نمی کنند. فدریکا موگرینی رئیس دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا به نتایج خوب دیدارهای وین اشاره کرده است.
این خبرگزاری نوشت، روز دوم نشست گروه پنج به علاوه یک با تهران نشان داد احتمال امضای توافقنامه نهایی به منظورحل مشکل هسته ای این کشور درتاریخ مقرر بعید است ولی همه شرکت کنندگان قصد دارند مذاکرات را در همین وین به پایان برسانند.
به این ترتیب دور پایانی مباحثات سرنوشت گفتگوهای لوزان را تکرار می کند که طی آن وزرای خارجه شش کشور و ایران مجبو رشدند موعد انعقاد توافقنامه را برای چند روز تمدید کنند.
روز یکشنبه فدریکا موگرینی، فرانک والتر اشتاینمایر و فیلیپ هاموند به همتایان آمریکایی، ایرانی و فرانسوی خود پیوستند. فعلا معاونان وزرای خارجه روسیه و چین به نمایندگی از کشورهایشان دراین شهرحضور دارند. وزرا چند دیدار دو و چند جانبه انجام دادند و سپس دیدار هماهنگی گروه پنج به علاوه یک با موگرینی برگزارشد که شخص یوکیو آمانو رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی هم به آنها پیوست.
خبرگزاری نووستی با اشاره به این موضوع که مذاکرات برای مدت طولانی تمدید نخواهد شد، می افزاید: پس ازگفتگوها خانم موگرینی طی دیدار با خبرنگاران اعلام کرد طرفین هنوز تصمیمی درخصوص تمدید تاریخ گفتگوها نگرفته اند ولی تلاش برای دستیابی به توافقنامه طی چند روز پس ازموعد تعیین شده ادامه خواهد داشت.
خانم موگرینی اظهار داشته: «همانطورکه امروزاعلام کردم ما به تاریخ سی ام ژوئن پایبند هستیم ولی آماده ایم همان طورکه در لوزان به چند روز وقت بیشتر نیاز بود، به شیوه انعطاف پذیر کار کنیم. این به معنی پایان دنیا نیست ولی زمان تعیین شده همان آخر ژوئن و اول ژوییه است و ما امیدواریم کار را در روزهای آینده به پایان برسانیم.»
براساس این گزارش وزرای خارجه کشورهای غربی توافق کرده اند به محض حصول پیشرفت در متن توافقنامه به وین برگردند.
به گفته موگرینی دستور العملهایی در خصوص ادامه فوری کار روی متن توافقنامه و تلاش برای تنظیم همه مسائل مربوط به توافقهای سیاسی که می بایست در لوزان انجام می شد و نیز در خصوص ضمیمه کردن آنها به متن نهایی به گفت و گو کنندگان داده شده است.
وی هم چنین به نتیجه خوب دیدارها اشاره کرده و یادآور شده است که اراده سیاسی برای دستیابی به توافقنامه در همه شرکت کنندگان در مذاکرات وجود دارد. ولی در عین حال تاکید کرده که بازبینی توافقهای لوزان در دستورکار نیست چون مذاکرات به جزئیات سیاسی و فنی توافقنامه آتی مربوط می شوند.
به گفته موگرینی همه به آن چه که در سوئیس بیان شده پایبند هستند و مذاکرات به برخی نکات اختصاص دارد که به نحوه پیشبرد توافقهای قبلی مربوط می شوند.
براساس این گزارش اشتاینمایر اعلام کرده است آلمان درگفت و گوهای هسته ای براین عقیده است که ایران مواضع حاصل شده در لوزان را حفظ کند و در صورت بازبینی نکردن توافقها امکان دستیابی به تفاهم با گروه پنج به علاوه یک میسر است.
وی مساله کنترل و شفافیت توافق آتی را یکی از مشکلات نامیده و اظهار داشته است در این اواخر مذاکرات به شفافیت توافقنامه و حصول اطمینان نسبت به رعایت توافقها توسط تهران اختصاص داشته و هنوز بحثهایی ادامه دارد تا توافقهای لوزان قابل کنترل باشند. صحبت برسرفعالیت هسته ای در همه مکانهای ممکن است.
وزیرخارجه انگلیس به نوبه خود اطمینان دارد که دست نیافتن به توافقنامه بهتر از معامله بد است. وی درعین حال یادآور شده است هنوز اختلاف نظرهای مهمی درمورد جزئیات وجود دارد ولی ابراز امیدواری کرده است که توافق طی چند روز حاصل شود.

 

۱۳:۴۷:۲۲ مهرداد بذرپاش عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، از پیام هسته‌ای اوباما در روزهای اخیر به مقامات کشورمان خبر داد.

وی در بیان جزئیات بیشتر از این نامه گفت: اخیرا یکی از مقامات کشور همسایه پیامی از طرف رئیس‌جمهور آمریکا برای مقامات کشورمان آورده بود.

عضو هیأت رئیسه مجلس با تاکید بر اینکه امروز جمهوری اسلامی ایران در قله عزت و اقتدار قرار دارد، خاطرنشان کرد: کشورمان در معادلات بین‌المللی دارای جایگاه مهمی است و همین موضوع باعث شده کشورها به مذاکراه با ایران علاقمند باشند.

بذرپاش تاکید کرد که با توجه به شرایط جمهوری اسلامی ایران نیاز آمریکا به مذاکره با ایران و رسیدن به توافق بیش از کشورمان است.

نماینده مردم تهران در مجلس همچنین با اشاره به اینکه رئیس‌جمهور آمریکا در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا نیازمند توافق با ایران بر سر موضوع هسته‌ای کشورمان است، خاطرنشان کرد که یکی از مواردی که نشان از بی‌اعتمادی به آمریکا دارد تناقض در پیام‌های خصوصی و اظهارات علنی مقامات آمریکایی است.

وی در پایان گفت‌وگوی خود با فارس گفت: آنها در پیام‌های خصوصی‌شان با احترام از جمهوری اسلامی ایران می‌خواهند که پای میز مذاکره و توافق بیاید اما در رسانه‌هایشان و مقابل چشمان مردم خود و سایر کشورها ایران را تهدید می‌کنند.

 

 

۱۳:۴۵:۴۱ خبرگزاری تسنیم: سخنگوی کمیسیون امنیت مجلس گفت: سفر ظریف به ایران نشان دهنده ارائه یک بسته پیشنهادی جدید است و به نظر می‌آید فضای مذاکرات در وین یک فضای امیدوار کننده شده و پیشنهادات ارائه شده نشان می‌دهد که مذاکرات از بن بست خارج شده است.

 

۱۲:۲۲:۵۵ ۱-روز توافق؛ یعنی روزی که متن و ضمائم به عنوان سند سیاسی ارائه می شود.

در این روز شورای امنیت قطعنامه می دهد و آمریکا هم باید متن را به کنگره بفرستد که رسیدگی به آن حداقل ۳۰ روز طول می کشد.

۲-روز اجرا یا روز عملیات؛ آمریکا و اروپا تحریم های خود را لغو می کنند و ایران هم اقدامات خود را شروع می کند. همزمانی این دو محل مذاکره است. در این مرحله زیرساخت تحریم ها برداشته می شود ولی برچیدن انهامنوط به اقدامات همزمان هر دو طرف است.

۳-روز اجرایی شدن؛ همه کارهای تکمیلی برای اجرای توافق دراین مرحله انجام می شود.

 

۱۲:۰۶:۵۴ ‏نماینده چین در مذاکرات هسته‌ای می‌گوید تنها یک گام تا توافق نهایی با ایران باقی مانده است
به گزارش شین‌هوا، خبرگزاری رسمی چین، نماینده این کشور در مذاکرات هسته‌ای اظهارنظر کرده که رسیدن به یک توافق جامع در مورد برنامه اتمی ایران در عرض یک هفته امکان پذیر است.
براساس آنچه در قانون بازبینی توافق هسته‌ای با ایران به تصویب کنگره آمریکا رسیده، کاخ سفید ملزم است تا پنجشنبه ۱۸ تیر، توافق را با تمام ضمایم آن به کمیته‌های مربوطه در مجلس سنا و مجلس نمایندگان ارائه کند. در این صورت کنگره ۳۰ روز برای بررسی و تأیید این توافق‌نامه فرصت خواهد داشت. اما اگر این توافق پس از هجدهم تیرماه برای بازبینی به کنگره ارائه شود، دوره بررسی توافقنامه ۶۰ روزه خواهد بود.

 

۱۱:۴۸:۳۸ مذاکره کنندگان تا کنون بر سر چه محورهایی به توافق رسیده اند
وین – ایرنا – آغاز شمارش معکوس برای پایان مهلت نگارش توافق جامع همزمان شد با رونق بازار گمانه زنی ها. هرکس از زبان کارشناسانی که خود می شناسد مطالبی با عیارهای متفاوت ارایه می کند که نتیجه ای جز سردرگمی ندارد. سردرگمی مردمی که بیش از همه از تحریم ها رنج برده اند.

 

۱۱:۰۷:۳۴ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از بلومبرگ، چهار دیپلمات غربی نزدیک به مذاکرات هسته‌ای که خواستند نامشان فاش نشود عنوان داشتند بازرسی و راستی‌آزمایی طولانی مدت از ابعاد نظامی احتمالی از فعالیت‌های گذشته ایران یکی از موضوعات پرمناقشه‌ای است که همچنان موجب شکاف بین طرف‌های مذاکره است. اختلاف اصلی بر سر این است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی چگونه پروتکل الحاقی را که قدرتمندترین ابزار بازرسی آن است را اعمال کند.

دیپلمات‌های آشنا با پرونده هسته‌ای ایران نزد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تلاش دارند با تأکید بر این واقعیت که هرگونه بازدیدی از تأسیسات حساس ایرانی بیش از آنکه به صورت «سیستماتیک» باشد، به صورت «تکمیلی» است، موجب بازسازی اعتماد شوند.

همچنین یک مقام رسمی دولت ایالات متحده تأیید کرد که بازرسی‌ها از تأسیسات حساس (ایران) شامل پایگاه‌های نظامی به صورت سیستماتیک انجام نخواهد شد. به جای آن، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران قادر خواهند بود تا در مورد دسترسی مدیریت شده که آنچه را که مورد نیاز بازرسان را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد بدون اینکه اسرار نظامی و صنعتی ایران افشا شود، مذاکره کنند.

بلومبرگ هچنین به نقل از تعدادی از دیپلمات‌های نزدیک به مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ در وین که خواستند نامشان فاش نشود گزارش داد که «ایران پذیرفته است تا پس از تایید اجرای محدویت‌های اعمال شده بازرسان بین المللی منتظر تخفیف در تحریم ها بماند».

بر این اساس بلومبرگ در گزارش خود، ضمن اذعان به پیشرفت در دور نهایی گفتگوهای هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ در وین، مدعی شد ایران با اعمال تخفیف در تحریم‌ها پس از اجرای اقدام‌های بازرسان بین‌المللی در جهت راستی‌آزمایی موافقت کرده است.

طبق این گزارش، جزئیات نهایی قرار است پس از ارائه نتایج ارزیابی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای ایران در گذشته مشخص شوند.

همچنین چند دیپلمات از دو هیئت مذاکره‌کننده هسته‌ای غربی نیز عنوان داشته‌اند که برداشتن تحریم‌ها، از جمله محدودیت‌های اعمالی که بر بخش نفت و بانکداری ایران اعمال شده است، متناسب با پایبندی ایران به توافق نهایی، به صورت گام‌به‌گام خواهد بود؛ با اینحال گفتگو بر سر ترتیب دقیق کاهش تحریم‌ها و نیز زمان صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در تایید توافق نهایی، همچنان ادامه دارد.

 

۱۱:۰۶:۵۸ نمایندگان ایران و اعضای ۱+۵ اکنون در وین به سختی در حال رایزنی هستند تا موانع موجود بر سر راه توافق نهایی را که قرار است تا نهم تیرماه (سی ام ژوئن) یا اندکی پس از آن حاصل شود یکی پس از دیگری بردارند.

در این میان موضوع «ابعاد نظامی احتمالی برنامه ی هسته یی ایران» (PMD) به محل اختلاف جدی میان تیم دیپلماسی ایران و طرف غربی تبدیل شده است. به این معنی که غرب سال هاست با طرح این موضوع، اتهام هایی را در رابطه با ابعاد تسلیحاتی برنامه ی اتمی جمهوری اسلامی مطرح می کند؛ موضوعی که به شدت از سوی کشورمان رد شده است.

ادعای غرب مبنی بر بازرسی از مراکز و تاسیسات نظامی به منظور راستی آزمایی از فعالیت های هسته یی صلح آمیز ایران زیر عنوان پروتکل الحاقی به همین موضوع برمی گردد؛ موضوعی که هنوز به عنوان یکی از مسایل مورد اختلاف به قوت خود باقی مانده است.

برای فهم بیشتر از چرایی و چگونگی طرح پی ام دی باید نگاهی گذرا به پیشینه ی طرح این موضوع داشت. ابعاد نظامی موضوع هسته یی ایران زیر عنوان «مطالعات ادعایی» به ادعاهای پوچ و داستانسرایی های وهمی کشورهای غربی و در صدر آن ایالات متحده برمی گردد که از سال ۱۳۸۲ خورشیدی (۲۰۰۳ میلادی) متوجه ی جمهوری اسلامی ایران شد. در این سال بود که سرویس های جاسوسی غربی، ایران را به تلاش مخفی برای دستیابی به سلاح هسته یی متهم کردند. در مراحل بعد، آن ها با جمع آوری اسناد و اطلاعات نادرست و گمراه کننده و همچنین همراه کردن آژانس بین المللی انرژی اتمی با خود به پیچیدگی این موضوع افزودند.

ایالات متحده و متحدان این کشور در میان اعضای «سازمان پیمان آتلانتیک شمالی» (ناتو) به همراه سازمان های اطلاعاتی سیا، موساد و همچنین گروهک منافقین با جمع آوری هزاران عکس و سند جعلی به قطور کردن پرونده ی هسته یی ایران اقدام کردند و این مدارک و اسناد را به آژانس تحویل دادند. ابتدا پی ام دی دور سه محور مشخص شکل گرفت که این محورها عبارت بودند از: پروژه ی نمک سبز، آزمایش چاشنی های انفجاری و طراحی کلاهک هسته یی. در مراحل بعد بود که آژانس محورهای بیشتری را بر این موضوع اضافه کرد.

واکاوی اهداف غرب و حزب جمهوریخواه حاکم در آمریکا از طرح چنین موضوعی نیاز به تحلیل عمیق ندارد. هدف این بود که با امنیتی و خطرناک جلوه دادن فعالیت های هسته یی صلح آمیز ایران بتوانند اجماعی جهانی علیه تهران شکل دهند؛ اجماعی که هم جلوی فعالیت های هسته یی ایران را بگیرد و هم حمله ی نظامی به ایران را موجه و مفید جلوه دهد.

نمونه ی آن را می توان در حمله ی آمریکا و متحدانش به عراق دید؛ تجاوزی که به بهانه ی انهدام سلاح های کشتار جمعی عراق صورت گرفت اما در عمل مشخص شد که این کشور از چنین سلاح هایی برخوردار نبوده است. به هر حال آن چه باقی مانده بود چیزی نبود جز عراق ویران شده همراه با تثبیت جای پای غرب در این کشور و منطقه.

این موضوع اما در مورد ایران متفاوت است. با وجود ادعاهای تکراری غرب مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به سلاح های هسته یی، دستگاه های اطلاعاتی آمریکا –متشکل از ۱۶ دستگاه- در نوامبر سال ۲۰۰۷ گزارشی متناقض انتشار دادند؛ آن ها طی گزارشی اعلام کردند که نشانه هایی از ابعاد نظامی برنامه ی هسته یی ایران پیش از سال ۲۰۰۳ وجود داشته که پس از آن متوقف شده است.

حتی در همین سال (۲۰۰۷) ایران تلاش کرد تا ضمن همکاری نزدیک با آژانس در قالب یک روش (مدالیته) به سوال های این نهاد بین المللی -که مسوولیت راستی آزمایی از فعالیت های هسته یی کشورهای جهان را بر عهده دارد- در ارتباط با فعالیت های پی ام دی با حُسن نیت پاسخ گوید اما متاسفانه به خاطر رد شدن توضیح های مفصل، دقیق و فنی ایران مبنی بر آزمایش چاشنی های انفجاری (EBWs) در راستای اهداف نظامی متعارف، این همکاری ها در سال ۲۰۰۸متوقف شد.

در کنار وقایعی چون دادگاهی شدن و محکومیت شماری از افسران عالی رتبه ی آمریکا و نیز احضار «کاندولیزا رایس» وزیر امور خارجه ی وقت این کشور، «عملیات مریلن» (تلاش پیچیده و در عین حال ناموفق سازمان های اطلاعاتی آمریکا در سال ۲۰۰۰ برای رساندن نقشه ی بمب هسته یی به ایران) از جمله رویدادهای مهمی بود که از نقشه ها و اهداف شوم محافظه کاران جدید (نئو محافظه کاران) به منظور پرونده سازی و سپس حمله به ایران پرده برداشت.

هرچند در ارتباط با موضوع هسته یی ایران میان غرب و آژانس در زمان مدیریت «محمد البرادعی» هماهنگی وجود داشت اما وی بارها باوجود فشارهای آمریکا اعلام کرد «تاکنون هیچ شاهدی مبنی بر انحراف برنامه هسته یی جمهوری اسلامی ایران به سمت اهداف نظامی مشاهده نکرده است»؛ موضع گیری یی که موجب خشم مقام های کاخ سفید شد.

به باور ناظران امروز در زمان مدیریت «یوکیا آمانو» بر آژانس، رابطه ی این سازمان با غرب از مرحله ی همکاری به وضعیت دست نشاندگی تغییر پیدا کرده است. حمایت بی چون چرای مدیر کنونی آژانس از ایالات متحده بخصوص در موضوع پی ام دی و گزارش های مداوم از این موضوع ساختگی باعث پیچیده تر شدن کلاف گفت و گوها شده است. شاید این رفتار مطیع وار -آن چنان که در اسناد انتشار یافته ی ویکی لیکس قابل مشاهده است- به قول و قرارهای گذشته ی واشنگتن و آمانو برمی گردد.

در مجموع، موضوعی که غرب زیر عنوان پی ام دی از آن یاد می کند مساله یی سیاسی و مخدوش است که سال ها پیش با اهداف از پیش تعیین شده طراحی شده است. اگر این موضوع به مرحله ی بعد کشیده شود همانند سنگ بزرگی در سر راه اجرای توافق قرار خواهد گرفت که برداشتن آن به سادگی ممکن نیست. شاید امروز مقام های آمریکایی به اهمیت کنار گذاشتن پی ام دی برای رسیدن به توافقی پایدار پی برده اند که «جان کری» وزیر امور خارجه ی این کشور برخلاف موضع گیری های گذشته تاکید می کند آمریکا و سایر اعضای ۱+۵ از فعالیت های نظامی و شبه نظامی پیشین ایران اطلاعات کافی و کامل دارند و دلیلی نمی بینند که بر گذشته مانور دهند!

بنابراین از نگاه کارشناسان این حوزه، حل این موضوع به عنوان یکی از مهم ترین اختلاف های میان ایران و ۱+۵ از ۲ راه قابل تصور است. راه حل نخست آن است که موضوع حساس و امنیتی پی ام دی از میز گفت و گوها برداشته شود چرا که در غیر این صورت در مرحله یا مراحل بعد (اجرای توافق) می تواند به توافق تاریخی ایران و غرب آسیب جدی وارد کند اما راه حل دوم آن که ایران و طرف غربی باید در فصل نوینی با تکیه بر گفت و گوها به روش سیاسی اقدام به حل این موضوع کنند که البته باید بستر و زمینه های مناسب را به منظور اجرای این روش فراهم کرد.

*گروه پژوهش و تحلیل خبری

 

۱۰:۵۹:۵۷ دست پا شکسته  عرض می کنیم خدمت  شما ولی میگوید  ظریف برای ارائه  و بررسی یک  سری پیشنهاد  جدید  با  مسئولان  نظام  وارد  تهران  شده و به ایران  برگشته است

۱۰:۵۹:۵۱ Rohollah Faghihi ‏@FaghihiRohollah 20m20 minutes ago
Iranian MP Nozar Shafeai: Zarif comes back to Tehran consult with high raking officials about new proposals

 

۱۰:۳۵:۳۲ روزنامه گاردین در اینترنت امروز در گزارشی از روند مذاکرات هسته ای در وین و بازگشت وزیر خارجه ایران به کشور برای شور و مشورت با مقامات نوشت: برخی کارشناسان موفقیت در وین را تضمین شده نمی دانند و به عقیده آنها مشکل عمده این است که روند مذاکرات بیشتر تحت تاثیر محدودیتهای سیاست داخلی است تا الزامات واقعی مرتبط با منافع ملی.
مذاکره کنندگان عمدتا بر توالی لغو تحریمها، اقداماتی که باید ایران برای این منظور اتخاذ کند و طرح صدور اورانیوم به عنوان سوخت راکتور متمرکزند.
همچنین برخی صاحب نظران تنها راه برون رفت از بن بست وین را موکول کردن امضا رسمی توافقنامه به پس از بازبینی آن توسط کنگره آمریکا می دانند.
خبر تکمیلی در درست ترجمه است.

 

۰۹:۴۴:۴۲ خبرنامه نشریه المانیتور که در محل مذاکرات هسته‌ای در وین حاضر شده، به نقل از خبرنگاران ایرانی از دبه آمریکایی‌ها بر سر قول‌های لوزان خبر داده است.

به گزارش فارس بر اساس گفته های وی و نقل قول از مقامات ایرانی بی‌نام، آمریکایی‌ها مواضع لوزانی خود را در قبال سایت فردو تغییر داده اند.

در لوزان قرار شده بود که «تاسیسات هسته‌ای فردو به مرکز تحقیقات هسته‌ای و فیزیک پیشرفته تبدیل شود و بیش از ۱۰۰۰ ماشین سانتریفیوژ و تمامی زیرساخت آنها به همراه دو آبشار در حال چرخش در این سایت حفظ شود.»

 

۰۹:۴۴:۱۸ پکن – ایرنا – معاون وزیر امور خارجه چین گفت که ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ یک گام تا توافق نهایی هسته ای فاصله دارند.«لی بائو دونگ» که با خبرنگاران چینی در وین گفت و گو می کرد، اظهار داشت: خلاف آنچه گفته شد، تمدید این گفت و گوها طولانی مدت نخواهد بود.

وی گفت: با توجه به اینکه هنوز برخی مسائل حساس حل نشده است، این احتمال می رود که تا یک هفته دیگر به توافق نهایی دست پیدا کنیم.

معاون وزیر امور خارجه چین گفت که زمان تلاش های بسیار فرا رسیده و همه باید در رسیدن به هدف نهایی تلاش کنیم.

«لی» تاکید کرد: ما فقط به اراده سیاسی نیاز نداریم بلکه به «اراده سیاسی همراه با عمل» نیازمندیم که بتوان با آن موانع را برطرف کرد.

وی گفت که طرفین مذاکره کننده در تلاش هستند تا راه حل جامع برای پایان این گفت وگو ها را پیدا کنند.

خبرگزاری رسمی چین روز دوشنبه گزارش کرد که بعید است بتوان در مهلت تعیین شده به نتیجه رسید، زیرا چند موضوع وجود دارد که نیازمند بحث بیشتری است.

معاون وزیر امور خارجه چین گفت که بحث در باره این مسایل که بسیار هم با اهمیت است به معنای کش دادن بی حد و حصر مذاکرات نیست.

مذاکرات کارشناسان ایران و گروه ۱ +۵ در وین برای دستیابی به توافق جامع هسته ای همچنان ادامه دارد.

در شرایطی که مذاکرات برای تنظیم متن توافق جامع در وین جریان دارد، برخی وزیران امور خارجه کشورهای شرکت کننده تصمیم گرفتند برای مدت کوتاهی به کشورهای خود بازگردند.

وزیران امور خارجه ایران و کشورهای عضو ۱+۵ توافق کردند به محض پیشرفت در تنظیم متن توافق جامع در وین حاضر شوند.

«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان نیز بامداد دوشنبه وارد تهران شد، اما اعلام کرد که روز سه شنبه بار دیگر به وین باز می گردد.

 

۰۹:۳۸:۴۵ فرانس۲۴ گزارش داد به نظر می رسد توافق بر سر برنامه هسته ای ایران قابل دسترس باشد.

به گزارش سرویس بین الملل انتخاب ؛ شبکه تلویزیونی فرانس بیست چهار درباره مذاکرات برنامه هسته ای ایران گزارش داد: وزیر امور خارجه ایران امشب وین را به مقصد تهران ترک می کند تا احتمالاً از روند گفتگوها در مرحله فعلی به مسئولان کشورش گزارش دهد. او فردا به وین بازخواهد گشت. مذاکرات پس از ضرب الاجل سی ام ژوئن ادامه پیدا می کند اما فقط برای چند روز. به نظر می رسد توافق قابل دسترس باشد.

یک استاد جامعه شناسی دانشگاه پاریس درباره بازگشت وزیر امور خارجه ایران به تهران اظهار داشت: ایرانی ها از هیچ تلاشی برای حصول این توافق -که برای رئیس جمهور روحانی و به نظر من برای همه دولت ایران حائز اهمیت است- دریغ نکرده اند تا اینگونه ایران از بحران اقتصادی فعلی خارج شود و به جمع «جامعه جهانی» برگردد.

در مقابل، مطالبات گروه پنج به علاوه یک و به خصوص فرانسه – که به داشتن موضعی سخت در این مذاکرات مشهور است- موجب نگرانی برخی مقامات ایران شده است. به نظر من، ظریف به این نیاز دارد که مقامات ایران را مطمئن کند که امکان بازگردان ایران و پایان تحریم های بین المللی همراه با حفظ وجهه این کشور وجود دارد.

به گفته این کارشناس، در نتیجه وی به این نیاز دارد که با رئیس جمهور روحانی و رهبر معظم انقلاب مشورت کند تا بداند آیا می تواند مطالبات گروه پنج به علاوه یک و به خصوص بازرسی ناگهانی از مراکز نظامی ایران را قبول کند یا نه.

او می افزاید: با توجه به اینکه ایران کشوری دارای حاکمیت است، بازرسی از مراکز نظامی برای مقامات ایرانی قابل قبول نیست و هرگونه بازرسی از تاسیسات نظامی غیرهسته ای به حاکمیت ملی‌ ایران خدشه وارد می کند. به این مورد خواسته مقامات ایرانی درخصوص لغو همه تحریم های بین المللی افزوده می شود.

اما گروه پنج به علاوه یک از ایران می خواهد که قبل از لغو همه تحریم ها، ابتدا حسن نیت خود را ثابت کند. در نتیجه می توان گفت هنوز مسائلی باقی مانده است و برای رسیدن به توافق باید این مسائل حل شود.

به همین علت بعید به نظر می رسد تا سی ام ژوئن توافقی حاصل شود. تمدید چند روز مذاکرات نیز مشکلی ایجاد نمی کند. اما تمدید مذاکرات برای مدتی طولانی تر استدلال تندروهای ایرانی را که مخالف توافق هستند، موجه جلوه می دهد. همچنین موجب تقویت مواضع نومحافظه کاران و جمهوری خواهانی می شود که به روابط نزدیک ایران و دولت اوباما خوش بین نیستند، زیرا حصول توافق تا ابتدای ژوئیه شاید به معنای نزدیکی روابط ایران و آمریکا در میان مدت باشد.

کارشناس فرانس ۲۴ در پایان می گوید: در کل اگر چنین اتفاقی بیافتد، باردیگر به همان قدرت جهانی تبدیل می شود. اتفاقی که بسیار برای عربستان و اسرائیل مشکل ساز است.

 

۰۹:۳۸:۳۴ روز سه شنبه دوباره به وین باز می گردم. ظریف

 

۰۹:۳۶:۳۴ به گزارش خبرگزاری فرانسه، مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است تیم‌ها در حال پیشنویس توافق نهایی هستند؛ متنی که چند الحاقیه مهم تکنیکی آن را همراهی می‌کنند و تلاشی‌ است تا «به همه مسائل خاتمه دهد».

 

۰۹:۳۲:۱۳ گزارش فارس :

به گزارش خبرنگار اعزامی فارس به وین، سه روز به ضرب الاجل ۳۰ ژوئن زمان باقی است و هنوز مسائل چالشی اساسی از جمله بازدید از تاسیسات نظامی ایران، مسئله تحقیق و توسعه و نحوه لغو تحریم‌ها به قوت خود باقی هستند که بعید به نظر می‌رسد در این مهلت چند روزه نیز بحث بر سر این مسائل به جایی برسد.

این مسائل در حالی هنوز محل چانه زنی هستند که بررسی برخی مسائل دیگر از جمله تحریم های تسلیحاتی ایران به چند روز آینده موکول شده و هنوز بحث و چانه زنی بر سر آنها صورت نگرفته است. طبق برخی گزارش ها، مسئله تحریم تسلیحاتی ایران حتی در مذاکرات لوزان نیز مورد بررسی قرار نگرفته بود و به نظر می رسد مهلت باقی مانده برای حل این مسئله کافی نباشد.

با این شرایط بعید به نظر می رسد تا ۱۰ تیر دو طرف به نتیجه دلخواه برسند و به نظر می رسد تمدید چند روزه این مذاکرات نیز نتواند گره گشای مسائل باقی مانده باشد.

از طرفی، چون گروه های درگیر در مذاکرات بارها تاکید کرده اند که تمدید مذاکرات در کار نخواهد بود، باید منتظر ماند و دید دو طرف با توجه به شدت اختلافات باقی مانده، به گفت وگوهای هسته ای پایان می دهند و یا آن را «پایان این مرحله از مذاکرات» اعلام می کنند و تصمیم می گیرند با تغییر شگردهای خود، مذاکرات را به شکل دیگری دنبال کنند که با توجه به تلاش های فراوانی که تاکنون صورت گرفته، سناریو دوم محتمل تر به نظر می رسد.

 

 

۰۹:۲۶:۳۵ موگرینی: طرف‌ها برای حصول توافق نهایی «اراده سیاسی» نشان داده‌اند

 

۰۸:۵۸:۲۸ محمد اسکندری در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزود: با نهایی شدن توافقات، گام های موثری برای لغو برخی تحریم های مهم علیه ملت ایران بویژه تحریم های بانک مرکزی و حل مشکلات مالی در سطح بین المللی برداشته خواهد شد.

وی جابجایی ارز، تبادلات ارزی و انتقال منابع حاصل از فروش نفت را از مهمترین حوزه های مربوط به وظایف بانک مرکزی در این رابطه دانست و افزود: با رفع تحریم ها، شرایط برای حضور بیشتر این بانک در حوزه بین الملل فراهم می شود که می تواند مقدمه آزاد شدن بیشتر ارزهای بلوکه شده ایران از خارج و سایر آثار مثبت آن از جمله گشایش مجدد سوئیفت باشد.

اسکندری با اشاره به اهمیت لغو احتمال تحریم بانک مرکزی، گفت: از آنجا که این بانک، مرکز مبادلات پولی کشور است و درآمد ها و پرداخت های کشور از این طریق انجام می شود؛ در صورت برداشته شدن تحریم ها، بانک مرکزی می تواند ضمن گردش مجدد درآمد های ارزی، به جذب امکانات و منابع بانکی بیشتری برای استفاده در کشور کمک کند.

وی با تاکید بر اینکه لغو تحریم قطعا توانایی بانک مرکزی را نسبت به قبل افزایش خواهد داد، افزود: علاوه بر کاهش ریسک، نرخ پول برای ما ارزانتر و امور بانکی با سهولت بیشتری انجام خواهد شد ضمن آنکه سایر بانک ها نیز در این شرایط می توانند منابع بیشتری را از طرق مختلف به کشور وارد کنند.

این کارشناس یادآور شد: گرچه برخی بانک های کشور از سابقه، ساختار مناسب و تجارب ارزنده در بعد بین الملل برای فعالیت برخوردارند اما کلیت سیستم بانکی نیز باید خود را بیشتر تجهیز کند تا با توسعه روابط کارگزاری خود بتوانند سرمایه و منابع خارجی را جهت تامین مالی پروژه های جدید و بخش های بازرگانی و تجاری جذب کند.

وی ادامه داد: بانک ها می توانند با افزایش کارایی و به روز شدن امکانات و روابط مبتنی بر این مهم، با بانک های خارجی وارد تعامل شوند و در صورت فعال شدن بانک های خارجی در ایران، توان رقابت پذیری با آنها را داشته باشند.

اسکندی اظهار کرد: با تشدید تحریم های اقتصادی ایران طی چند سال اخیر، بانک ها در راس این آسیب قرار گرفتند و مبادلات مالی بین المللی تا حد قابل توجهی دچار مشکل شدند به نحوی که چند بانک از سوی سیستم مالی جهانی با محدودیت هایی مواجه و با آنکه برخی از آنها طبق تمهیدات اولیه از تحریم خارج شدند اما همچنان شماری از بانک های کشور در تحریم قرار دارند.

وی ابراز امیدواری کرد که پس از اجرایی شدن توافق جامع، قطعنامه های شورای امنیت و تحریم های اقتصادی و مالی مربوط به موضوع هسته ای چندجانبه اروپا و یکجانبه امریکا از جمله بخش مهمی از تحریم های مالی، بانکی، بیمه، سرمایه گذاری و تمامی خدمات مرتبط با آنها در حوزه های مختلف از جمله نفت، گاز، پتروشیمی و خودوسازی لغو و یا تعلیق شود.

این کارشناس افزود: توافق اخیر می تواند نویدبخش گشوده شدن فضا در حوزه مبادلات مالی بین الملل باشد و با لغو تحریم ها نیز هزینه مبادلات بانکی کاهش می یابد، هزینه تمام شده تولید کم می شود و با کاهش درصد سپرده لازم برای گشایش های اعتبارات ارزی از بالای صد درصد به ۱۰ تا ۱۵ و حتی تا ۳۰ درصد، فشار نقدینگی بر شرکت ها کم می شود و در نهایت بهای تمام شده تولید کاهش می یابد که خود با کاهش نیاز به نقدینگی امکان کاهش سریع تر سود بانکی را فراهم می سازد.

لازم به ذکر است؛ در حال حاضر اتحادیه اروپا بانک های ملت، سینا، ملی، رفاه، صادرات، پست بانک، توسعه صادرات، بانک آرین، کارگشایی، فیوچرز، ایران و اروپا، تجارت، انصار، PLB، PLS و بانک مرکزی را تحریم کرده که همین امر سبب شده مراودات بین المللی این بانک ها مختل شود.

 

۰۸:۴۵:۳۴ به گزارش ایرنا، خبرگزاری روسیا سگودنیا روز یکشنبه در گزارشی به نقل از خبرنگار اعزامی خود به وین افزود: گروه ۱+۵ و ایران روز دوم مذاکرات نشان دادند که بعید است امضای توافق نامه جامع هسته ای در موعد مقرر (نهم تیر ماه) صورت گیرد. اما آن ها مصمم هستند که گفت وگوهای هسته ای را به پایان برسانند.

دور پایانی مذاکرات به سرنوشت مذاکرات لوزان دچار خواهد شد که بر اساس آن وزیران امورخارجه ایران و کشورهای روسیه، آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و چین مجبور شدند زمان مذاکرات را به مدت چند روز برای تفاهم نامه سیاسی تمدید کنند.

این گزارش با اشاره به حضور وزیران امورخارجه آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان و نیز نماینده سیاسی اتحادیه اروپا در روز یکشنبه در وین افزود: روسیه و چین در این مذاکرات در سطح معاونان وزیران امور خارجه شرکت داشتند.

به نوشته این خبرگزاری، فدریکا موگرینی نماینده سیاسی اتحادیه اروپا گفت: تصمیم گرفته شد مذاکرات هسته ای به مدت طولانی تمدید نشود بلکه برای دستیابی به توافق جامع برای چند روز تمدید می شود.

وی افزود: دیدارهای وین نتایج خوبی داشت و شرکت کنندگان در مذاکرات هسته ای از اراده سیاسی برای گرفتن نتیجه نهایی برخوردارند.

موگرینی اظهار داشت، با توجه به پیشرفت مذاکرات در مسایل فنی و سیاسی، در تفاهم لوزان تجدیدنظری صورت نخواهد گرفت.

وی گفت: مذاکرات در مورد چند نکته در متن توافق جامع و ضمیمه های آن جریان دارد.

به نوشته این رسانه روسی، وزیر امورخارحه آلمان نیز گفت: برلین معتقد است که تهران بر مواضع خود که در لوزان به دست آمده پایبند است و توافق این کشور با گروه ۱+۵ در صورتی که در توافق های موجود تجدید نظر نشود، امکان پذیر است.

اشتاین مایر یکی از مسایل اصلی در مذاکرات هسته ای را کنترل و راستی آزمایی و شفافیت برنامه هسته ای عنوان کرد و افزود: طرف های مذاکره کننده در این مورد همچنان بحث و مذاکره می کنند.

فیلیپ هاموند وزیر امور خارجه انگلیس هم در نشست خبری در وین به خبرنگاران گفت که عدم توافق بهتر از کسب توافق نامناسب است. در مذاکرات گروه ۱+۵ و ایران چند مساله مورد اختلاف وجود دارد اما امید می رود توافق جامع در روزهای آینده به دست آید.

خبرگزاری روسیا سگودنیا نوشت، در شرایطی که مذاکرات برای تنظیم متن توافق جامع در وین به شدت جریان دارد وزیران امورخارجه کشورهای شرکت کننده تصمیم گرفتند برای مدت کوتاهی به کشورهای خود بازگردند.

وزیران امورخارجه کشورهای عضو ۱+۵ توافق کردند به محض پیشرفت در تنظیم متن توافق جامع به وین بازگردند.

این رسانه روسی به نقل از یک دیپلمات ارشد آمریکایی نوشت: فقط جان کری وزیر امورخارجه آمریکا به دلیل آسیب دیدگی پای خود تصمیم گرفته است فعلا در وین بماند.

 

۰۸:۱۶:۳۸ بلومبرگ: ایران موافقت کرده است تحریم ها پس از تایید آژانس برداشته شوند

 

۰۷:۲۷:۴۷ موگرینی: توافق هسته ای با ایران تقریبا تکمیل شده است
بین الملل > دیپلماسی – واحدمرکزی خبر نوشت:

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از نهایی شدن تقریبی توافق هسته ای بین ایران و گروه پنج بعلاوه یک خبر داد.

به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما، پایگاه اینترنتی شبکه خبری بلومبرگ در مطلبی به نقل از فدریکا موگرینی ، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشت: دیپلمات ها در وین به امضای قرارداد تاریخی با ایران برای محدود کردن برنامه هسته ای این کشور نزدیک شده اند.
شبکه خبری بلومبرگ به نقل از فدریکا موگرینی اضافه کرد:« ما به توافق نزدیک شده ایم، توافق خوبی است.»
بر اساس این گزارش، موگرینی این مطلب را در ساعت های پایانی روز یک شنبه پس از ملاقات با جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت.
موگرینی افزود: هر دو طرف اراده سیاسی لازم را برای پایان نگارش پیش نویس پیمانی دراز مدت نشان داده اند. بر اساس این توافق ، فعالیت های هسته ای ایران از اواخر ژوئن یا ابتدای ژوئیه محدود خواهد شد. وقتی متن توافق نهایی شود، وزرای خارجه هفت کشور دوباره در پایتخت اتریش گردهم می آیند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تاکید بر اینکه «گزینه تعویق در دستور کار نسیت» گمانه زنی ها را درباره اینکه ممکن است در گفتگوها وقفه ای نیاز باشد به شدت رد کرد.
سخنان خوش بینانه موگرینی با سخنان محتاطانه فیلیپ هاموند، وزیر امورخارجه انگلیس در تضاد بود. هاموند گفت: طرف ایرانی باید انعطاف بیشتری نشان بدهد و همه ما باید تصمیم های سختی بگیریم.
دیپلمات های روسی و آمریکایی نیز به شکل خصوصی از پیشرفت در گفتگوها خبر دادند اما نگفتند توافق چه زمانی نهایی می شود.

 

۰۷:۲۶:۰۶  موگرینی در جمع خبرنگاران گفت: ما نزدیک به انعقاد تپافق هستیم و چندین روز تمدید ضرب الاجل پایان دنیا نیست.وی افزود: تمدید بلندمدت مذاکرات جز گزینه ها نیست.

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم