خبر
در حاشیه بازار …
تحلیل خبر
بتا سهم – ۴:۲۰ و اما حاشیه بازار …
سعی می کنیم به طور حساب شده و خلاصه از روند اخبار هسته ای خبرهایی را داشته باشیم تا اگر در این چند روز در جریان اخبار نبودید قرار بگیرید .
بیشترین خبرها در مورد خبرهای هسته ای است . گفته می شود یکی از مهمترین پرانتزهای باز مانده « همزمانی» رفع تحریم ها و اقدامات ایران است . خطیب نمازجمعه تهران با اشاره به زیاده خواهی های آمریکا در مذاکرات هسته ای گفت: شکی نیست که آمریکا در شرایط کنونی به توافق هسته ای بیشتر از ایران نیاز دارد.
اما در سوی مقابل تحولاتی شنیده می شود . دولت ایالات متحده آمریکا گزارش هایی را که حاکی است واشنگتن با خودداری از درخواست از ایران برای اعلام فعالیت های نظامی گذشته مرتبط با برنامه اتمی، به تهران امتیاز می دهد، تکذیب کرد.
اما قرار بود اگر مذاکرات پیشرفت کرد وزرا ملحق شوند .کفته می شود ظریف هم مذاکرات ملحق می شود . کری هم همینطور … محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان احتمالا دوشنبه آتی برای دیدار با مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه گروه ۱+۵ راهی وین میشود.سید عباس عراقچی و مجید تختروانچی، معاونان وزیر امور خارجه کشورمان، امروز در ادامه مذاکرات برای تدوین متن توافق نهایی با معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، معاونین وزرای خارجه سه کشور اروپایی و نیز مذاکره کنندگان ارشد روسیه و چین دیدار کردند. پنجشنبه و در دومین روز مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ دیپلماتهای ارشد ایرانی با طرفهای اروپایی و آمریکایی خود دیدار کردند.دو نشست روز گذشته بین سید عباس عراقچی و مجید تختروانچی، معاونان وزیر امور خارجه کشورمان؛ هلگا اشمیت، مدیر سیاسی اتحادیه اروپا؛ و وندی شرمن، مدیر کل سیاسی وزارت خارجه آمریکا برگزار شد.
یک مقام ارشد آمریکایی گفته است که وزیر خارجه این کشور علیرغم مشکلات شکستگی پا اواخر ماه جاری به اروپا سفر میکند تا در مذاکرات نهایی ایران و ۱+۵ حاضر شود.به گزارش فارس به نقل از لس آنجلس تایمز، یک مقام ارشد آمریکایی گفته است که وزیر خارجه این کشور علیرغم مشکلات شکستگی پا اواخر ماه جاری به اروپا سفر میکند تا در مذاکرات نهایی ایران و ۱+۵ حاضر شود.
همچنین معاونان وزیران خارجه انگلیس، آلمان، فرانسه، چین، روسیه و امریکا که از روز پنج شنبه به وین رفته اند صبح جمعه نشستی داخلی برای هماهنگ کردن مواضع خود برگزار کردند
خبرگزاری رویترز که همیشه منفی بوده و البته بعضاً خبرهای موثقی را داشته گزارش داد: با وجود موانع در مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵، شانس حصول یک توافق نهایی افزایش یافته است. به نقل از خبرگزاری رویترز، باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا با چالشی برای ارائه هر توافق با ایران به یک کنگره شکاک مواجه است، فرانسه نیز بر رویکرد سختگیرانه خود در مذاکرات هستهای پافشاری میکند و ایران برای پرهیز از تعهدات بیشتر تلاش میکند با این حال با وجود این موانع و موانعی دیگر به نظر میآید که مذاکرهکنندگان بیش از گذشته به حصول یک توافق تاریخی نزدیک شده باشند. مقامات آمریکایی از جمله باراک اوباما بارها گفتهاند که شانس دستیابی به توافق را ۵۰-۵۰ میدانند اما دیپلماتهای نزدیک به مذاکرات به رویترز گفتند که شانسهای دستیابی به توافق با توجه به اینکه وزیران امور خارجه ایران و گروه ۱+۵ هفته آینده به وین میروند تا وارد آخرین مرحله از این پروسه تقریباً دو ساله شوند بسیار بیشتر است. این دیپلماتها با یک خوشبینی محتاطانه گفتند که پیشرفت زیادی در حل مسائل مورد اختلاف حاصل نشده و فشار سیاسی زیادی بر هیأتهای مذاکره کننده ایران و آمریکا برای پایان دادن به بیش از ۱۰ سال بنبست سیاسی میان ایران و غرب وجود دارد.
سخنان منفی هم هست . جان کربی سخنگوی جدید وزارت خارجه آمریکا، امروز در میان خبرنگاران، موافقت ایران با بازرسیهای نظامی را پیششرط هرگونه توافقی دانست.بر اساس این گزارش، کربی برداشته شدن تحریمهای ایران را منوط به ارائه دسترسیهای مورد درخواست آژانس بینالمللی انرژی اتمی به این نهاد دانست و گفت: «ما پیش از این هم تأکید کردهایم و باز هم تأکید میکنیم که ایران باید اجازه بازرسی از جنبههای احتمالی نظامی برنامه هستهای خود را به آژانس بینالمللی بدهد.»برداشته شدن تحریمها یعنی رفع موقت آنها و با رفع تحریم متفاوت است؛ مقامات ایران رفع دائمی تحریمها را خواستاراند.سخنگو افزود: «هیچ تغییری در موضع ما در مذاکرات ایجاد نشده و مسئله ابعاد نظامی احتمالی (برنامه هستهای) ایران باید حل شود. سخنگو در خصوص اخبار و شایعات درخصوص احتمال تمدید مجدد مذاکرات گفت: «تمرکز ما بر روی (ضربالاجل) ۳۰ ژوئن است.
اما روسها خیلی فعال شدند .
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه هم گفته است که مذاکرات از ۲۰ ژوئن (سه روز دیگر) در سطح وزرا تشکیل خواهد شد.عباس عراقچی، معاون وزارت خارجه ایران یک روز پیش از این گفته بود که تلاش می شود برخی از اختلافات در مذاکرات جاری حل و فصل شود اما “احتمالا تعدادی از اختلافات که مقداری کلیدی و اساسی تر است برای روزهای آخر می ماند تا وزرا ملحق شوند و در سطح آنان تصمیم گیری شود.”یکی از مهمترین اختلافات باقی مانده به گفته این مقام مسئول، موضوع همزمانی رفع تحریم ها و اقدامات متقابل ایران است.ایران و گروه ۱+۵ توافق کرده اند که تا تاریخ ۹ تیرماه به متن توافق جامع اتمی دست یابند؛ هر دو طرف گفته اند که تلاش می کنند به این تاریخ برسند اما “توافق خوب” را فدای تاریخ تعیین شده نمی کنند.همزمان با آغاز آخرین دور مذاکرات پیش از ضرب الاجل ۹ تیر، مجلس شورای اسلامی ایران هم فوریت طرح جدید اتمی خود را تصویب کرده است. لاوروف هم گفته است که شانس زیادی برای دستیابی به توافق جامع هسته ای با ایران وجود دارد
او همچنین گفته است که در حال هماهنگی سفر به وین برای امضای توافق هستیم . پوتین هم فعال شده است . او گفته است اینکه از ایران چیزهایی بخواهیم که «نمی تواند» و اهمیتی هم ندارد، مذاکرات را تضعیف می کند. بالاخره توافقنامه امضا می شود. این اتفاق، بزرگترین دستاورد «اوباما» خواهد بود .
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اظهاراتی جدید گفت که نیازی به تضمین درباره آن چه آژانس ابعاد نظامی احتمالی در برنامه هستهای گذشته ایران میخواند پیش از ۳۰ ژوئن نیست.
به گزارش ایسنا خبرگزاری اینترفکس روز پنجشنبه به نقل از یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گزارش داد: آمانو در حاشیه مجمع بینالمللی اقتصاد سنت پترزبورگ گفت که نیازی نیست تا پیش از ۳۰ ژوئن تضمین داده شود که در فعالیتهای هستهای گذشته ایران ابعاد نظامی وجود نداشته است.
مدیرکل آژانس در حالی این اظهارات را مطرح کرده است که کمتر از دو هفته تا ضربالأجل ۳۰ ژوئن برای حصول یک توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ وجود دارد.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا نیز اواخر هفته گذشته در یک کنفرانس خبری، گفت: واشنگتن روی توضیحات ایران درباره آن چه که در یک مقطع زمانی یا هر زمان دیگری انجام داده (موسوم به ابعاد نظامی احتمالی) متمرکز نیست. بلکه آینده برای ما اهمیت بیشتری دارد.
به گزارش عصرایران به نقل از سایت شبکه آر تی روسیه، سرگی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه روز جمعه گفت که ۵ تا ۷ موضوع اختلافی همچنان در مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ باقی مانده اند.
در داخل نیز طرح مجلس مطرح شده است . بر اساس یکی از بندهای این طرح مجلس خواستار آن است که “کلیه تحریمها به عنوان بخشی از توافقنامه در روز توافق به طور کامل و یکپارچه لغو شود” و “دسترسی به کلیه اماکن نظامی، امنیتی و حساس غیرهستهای، اسناد و دانشمندان ممنوع” باشد.
در خبرهای منطقه ای الحیات به نقل از منابع خود نوشت: نخست وزیر عراق در جریان سفر اخیر به تهران، مسئولان ایران را در جریان مذاکرات هفته گذشته خود با مسئولان کشورهای غربی قرار داد و با آنان درباره امکان ایجاد سازوکارهایی برای هماهنگی میان مشاوران ایرانی و مشاوران آمریکایی به منظور آمادگی برای آزادی سازی الرمادی، بحث و تبادل نظر کرد.به گزارش «انتخاب»، این روزنامه عرب زبان در ادامه آورده است: حیدر العبادی نخست وزیر عراق در جریان سفر اخیر به تهران، بسیار اصرار داشته که مسئولان ایران را در جریان مذاکراتی که اخیرا با مسئولان کشورهای غربی داشته است، قرار دهد.وی با مسئولان ایران درباره امکان ایجاد سازوکارهایی برای هماهنگی میان مشاوران ایرانی که با «بسیج مردمی» کار می کنند و مشاوران آمریکایی که در حال آموزش و مسلح کردن عشایر سنی هستند، به منظور کسب آمادگی برای آزادی سازی الرمادی، بحث و تبادل نظر کرد. در همین راستا خبرهای جالبی منتشر شد .
رضا مرعشی، تحلیلگر مسائل ایران و از مقامات اسبق در وزارت خارجه آمریکا از قول منابع آگاه مدعی شده باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا در دیدار با سران کشورهای عضو شورای همکاری، به همتایان خود از عربستان سعودی گفته همانند واشنگتن مشکلاتشان با ایران را حل کنند.یک تحلیلگر نزدیک به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس میگوید اوباما در دیدار با سران این کشورها با آنها به صراحت صحبت کرده و گفته است: «ما داریم مشکلاتمان را با ایران حل میکنیم. شما هم باید همین کار را انجام دهید.
واشنگتن پست هم جالب است که مطلب زده تمایل زیادی به مصالحه با ایران، چشم اوباما و کری را کور کرده است . ایتارتاسهم نوشته است منبع دیپلماتیک گفته اند پیش بینی دقیق نتیجه مذاکرات هستهای ایران امکانپذیر نیست . سفارت آمریکا در سریلانکا نیز گفته است که تحریمهای ایران احتمالا پایان ژوئن لغو خواهد شد
در خبرهای اقتصادی خبرها جالب است …
سیدحسین هاشمی، استاندار تهران طی سخنانی در جلسه شورای اداری این استان خبر از میلیاردها دلار داریی های بلوکه شده ایران در خارج از کشور داد.به گزارش خبرگزاری فارس، استاندار تهران از آنچه که شکستناپذیری ایران به دلیل “رهبری شجاع و دولت مقتدر” مینامید سخن گفت و تاکید کرد: “ابرقدرتهای دنیا به هیچ کشوری توجه نمیکنند اما در مذاکرات، پنج کشور دارای حق وتو هفت روز با نماینده کشورما به طور مستمر پای میز مذاکره مینشینند و این در تاریخ آمریکا سابقه نداشته است.” او در عین حال اضافه کرد: “۱۸۰ میلیارد دلار از پولهای کشور در خارج بلوکه شده است واز آنجا که امکان جابجایی پول نداریم کالاها را ۱۵ تا ۲۰ درصد گرانتر میخریم.”
معاون سازمان بورس با بیان اینکه دستورالعمل پیشنهادی اسناد خزانه در کمیسیون فرعی شورای عالی بورس به تصویب رسیده است گفت: بعد از دریافت نظرات شرکتها درباره این آیین نامه، دستورالعمل آن نهایی شده و به تصویب شورای عالی بورس میرسد.
اما بر طبق برخی خبرها طی هفتههای گذشته به برگزاری نشستهای تخصصی برای تدوین آییننامهای خاص که در قانون تنظیم مقررات مالی دولت پیشبینی شده بود، با همکاری ۳ وزارتخانه امور اقتصادی و دارایی، نفت و صنعت، معدن و تجارت پیشنویس آییننامهتهیه شده و در حال آماده شدن جهت ارائه به دولت است.
بهای نفت پایه آمریکا،وست تگزاس اینترمیدییت،دربازار معاملات نفتی روز جمعه نیویورک کاهش یافت.اعلام عربستان سعودی مبنی بر اینکه تولید و صادرات نفت خود را افزایش خواهد داد عامل اصلی کاهش قیمت نفت در معاملات امروز بازار نفتی نیویورک و دیگر بازارهای نفتی جهان بوده است.
روزنامه والاستریتجورنال، از قول یک مقام ارشد شرکت نفت ایران، میگوید این کشور در صورت رسیدن به توافق اتمی خود را برای ارائه قراردادهای سودآور تازهای به شرکتهای بینالمللی آماده میکند، که بر اساس آن در عین حال خواستار دریافت فناوری و شراکت بیشتر نیز میشود.
قراردادهای تازه برای شرکتهای بینالمللی نفت و گاز، سودآورتر و طولانیمدتتر هستند، در حالیکه انتظار دارند تا آنها نیز وارد شراکتی قابل اتکا با شرکتهای ایرانی شوند.
روزنامه والاستریتجورنال از قول امیر زمانینیا، یک مقام ارشد وزارت نفت ایران، نقل کرده که بخش انرژی در کشور به ۱۸۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری، طی شش سال پیش رو نیاز خواهد داشت.
مدیر طرحهای شرکت ملی پتروشیمی با اشاره به ۱۵ طرح پتروشیمی که سالهای ۹۴ و ۹۵ به بهره برداری میرسند، گفت: بیشترین مشکل طرحهای پتروشیمی در دست اجرا، تأمین فاینانس است. در سوی دیگر قائممقام مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی با بیان اینکه شرکت ملی پتروشیمی نظرات خود را درباره قیمتگذاری خوراک به صورت مکتوب ارائه داده است، گفت: آییننامه قیمت خوراک پتروشیمیها در حال نهایی شدن در ۲ وزارتخانه صنایع و اقتصاد است. وی با بیان اینکه معاونت برنامهریزی وزارت نفت در حال پیگیری تصویب این آیین نامه است، افزود: شرکت ملی پتروشیمی نظرات خود درباره این آییننامه را به صورت مکتوب ارائه کرده است و الان در مرحلهای هستیم که طبق مصوبه مجلس نظرات ذینفعان دیگر در حال اخذ شدن است تا با هماهنگی این نظرات آییننامه به هیأت دولت ارائه و تصویب شود.قائممقام مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی ادامه داد: قانون، وزارت نفت را مکلف به تدوین این آییننامه کرده است و در انتها میگوید این کار با هماهنگی و همکاری وزارتخانههای صنعت و معدن و اقتصاد انجام شود.
در حوزه دلار ۳۲۹۰ بازگشت در حالی که تا ۳۲۶۵ هم کم شده بود . برخی معتقدند دلار به زیر ۳۲۰۰ نمی اید نرخ مبادله ای هم به ۲۹۱۰ رسیده است و هر روز این رقم نزدیک تر می شود .
در بازارهای جهانی افت سراغ بازار امده است و افت را بیش از رشد می بینیم . البته توضیح دادیم که اوضاع خوب نیست ولی شرایط چین باعث این رویداد شده است .
البته قیمت نفت در همان محدوده ۵۹٫۶ است . ولی مس به ۵۶۴۹ و روی به ۲۰۳۵ رسیده است .
گروه تحلیل گری بتا سهم
۳۰ خرداد ۹۴