اخبار بازار امروز …

اخبار بازار امروز ...

نوید خاندوزی
اردیبهشت ۱۵, ۱۳۹۴
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

 

 

 

۰۷:۰۶:۲۵ پایان بخش اول

۰۷:۰۶:۰۹ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد ریزش شدید قیمت‌ها و کاهش یک درصدی شاخص بود.دیروز شاخص کل بورس و اوراق بهادار با ۶۷۲ واحد افت نسبت به روز یکشنبه گذشته با سقوط به کانال ۶۴ هزار واحدی در ارتفاع ۶۴هزار و ۴۱۶ واحدی ایستاد. این کارنامه در شرایطی ثبت شد که بازار از ابتدای وقت معاملاتی با وضعیت خاص نماد مبین مواجه بود. پس از حواشی روز یکشنبه، دیروز محدودیت ورود تنها صد هزار سهم برای هر سهامدار در دستور کار قرار گرفت این امر البته خالی از حاشیه نبود و نماد مبین پس از ثبت دستورات تا ساعت پایانی بازار متوقف بود و تنها در ساعت پایانی با بازگشایی عرضه‌های بیش از ۵۰ میلیون را تجربه کرد. وضعیت خاص نماد مبین موجب شده تا بازار عملا با فضای دوقطبی مواجه شود، به‌گونه‌ای که صف خرید مبین عملا بیش از ارزش کل معاملات بورس و فرابورس شد.

این تاثیر قطبی مبین و نقدینگی درگیر آن یکی از دلایل رکود رو‌به افزایش بازار است. درگروه پالایشی، پالایش نفت اصفهان که بحث افزایش سرمایه ۳۰۰ درصدی در سال ۹۲ را دنبال می‌کرد در نهایت توانست با تصویب مجمع فوق‌العاده افزایش سرمایه ۱۴۰ درصدی را از محل سود انباشته و سایر اندوخته‌ها در آن سال محقق کند و سرمایه خود را از ۴۱۶ میلیارد و ۲۲۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان به یک هزار میلیارد تومان افزایش دهد. بنابراین گزارش، آخرین پیگیری‌ها از این شرکت پالایشی نشان می‌دهد شرکت پالایش نفت اصفهان در نظر دارد مابقی افزایش سرمایه خود را در دستور کار قرار دهد تا افزایش ۳۰۰ درصدی تحقق یابد. در گروه فولادی خط جدید سولفورزدایی در فولاد مبارکه اصفهان راه‌اندازی شد. مدیر توسعه نواحی آهن‌سازی و فولادسازی فولاد مبارکه اصفهان گفت: همزمان با افزایش تولید فولاد مذاب در ناحیه فولادسازی این مجتمع تولیدی، اولین ذوب آزمایشی خط جدید سولفورزدایی اردیبهشت امسال با موفقیت عملیاتی
شد.
به گزارش روابط عمومی شرکت فولاد مبارکه اصفهان، مهرداد عبدالرحیم‌زاده افزود: از این پس با راه‌اندازی این خط جدید فرآیند تصفیه فولاد مذاب تکمیل و امکان تولید گریدهای مختلف فولادهای کیفی در شرکت فولاد مبارکه فراهم شده است. در گروه دارویی دیروز جلسه مجمع عمومی عادی سالانه شرکت کی‌بی‌سی در محل سالن تلاش با حضور بیش از ۸۵درصد سهامداران برگزار شد که به تقسیم سود ۱۴۰۰ ریالی منجر شد. در گروه کانی غیر‌فلزی دیروز نماد معاملاتی شرکت فرآورده‌های نسوز پارس با کاهش ۱۶ درصدی قیمت سهم پس از ۸ ماه توقف بالاخره به تابلوی معاملات بازگشت. «کفپارس» ۱۸ شهریور ماه سال گذشته برای برگزاری مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده به منظور انتخاب اعضای هیات مدیره متوقف شد، اما این نماد تا روز جاری همچنان متوقف مانده بود. علت این توقف نوسانات معاملات «کفپارس» و تخلف از مفاد بند ب ماده ۹۹ قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه و فروش ۷۸ درصد از سهام این مجموعه توسط شرکت تکادو به نمایندگی از سهامداران عمده در خارج از سامانه معاملات بورس اعلام شده بود. در مجموع بازار دیروز بازاری به شدت ضعیف بودکه در آن ارزش معاملات در بورس به ۹۳۷میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۰۶میلیارد تومان بالغ شد.

۰۷:۰۵:۵۶ براین اساس، شرکت پارس سوئیچ در نظر دارد سرمایه خود را از مبلغ ۲۵۰ میلیارد ریال به مبلغ ۵۰۰ میلیارد ریال افزایش دهد.
شرکت اعلام کرده این افزایش ۱۰۰ درصدی از محل آورده نقدی انجام می‌شود و به منظور تامین منابع مالی برای اجرای پروژه طرح و توسعه سیستم‌های گازی شرکت صورت می‌گیرد.
در این راستا، شرکت سیمان داراب نیز سرمایه خود را معادل ۳۰۰ میلیارد ریال از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران و سود انباشته افزایش خواهد داد.
براساس این گزارش، سرمایه شرکت از مبلغ ۶۰۰ میلیارد ریال به مبلغ ۹۰۰ میلیارد ریال خواهد رسید.
سیمان داراب هدف از انجام افزایش سرمایه مزبور را اصلاح ساختار مالی و جبران کسری نقدینگی، بهینه‌سازی تجهیزات خط تولید (پیش گرمکن، گریت، ID Fan)، جایگزینی ایرلیفت با الواتور سیلوی مواد و پیش‌گرمکن خط سوم بارگیرخانه عنوان کرده است. همچنین شرکت همکاران سیستم، مجوز افزایش ۳/ ۳۳ درصدی خود را دریافت کرده است.
این شرکت سرمایه خود را از مبلغ ۴۵۰ میلیارد ریال به مبلغ ۶۰۰ میلیارد ریال افزایش خواهد داد. همکاران سیستم افزایش سرمایه مزبور را از محل سود انباشته انجام خواهد داد.
«همکاران» هدف از انجام این افزایش سرمایه را خرید ساختمان در استان‌های فارس و اصفهان و اخذ کاربری اداری ساختمان‌های قدیمی تهران و کرج به منظور توسعه فروش محصولات «همکاران» در این استان‌ها عنوان کرده است.
براساس این گزارش، مجمع عمومی فوق‌‌العاده این شرکت‌ها برای تصویب افزایش سرمایه پس از طی مراحل قانونی برگزار خواهد شد.

۰۷:۰۵:۳۰ بسیاری می‌پرسند چرا با وجود تصمیم بانک‌ها به کاهش نرخ سود بانکی از ۲۲ درصد به ۲۰ درصد، بازار سهام به این موضوع واکنش مثبت نشان نداد و میانگین P/E بازار رشد نکرد. کارشناسان نیز در توجیه و تفسیر عدم رشد بازار، به عدم تغییر (کاهش) معنی‌دار سود بانکی و نیز عدم توان نظام بانکی در کاهش سود به دلیل نبود نقدینگی بانک‌ها اشاره کرده‌اند. حتی برخی، تاثیرگذاری نرخ بازده بدون ریسک بر P/E بازار را به چالش کشیده‌اند. برای درک دقیق‌تر این موضوع باید تحلیل ریسک – بازده بازار اوراق بهادار را مورد توجه قرار داد.
اصولا صَرف ریسک بازار (رشد P/E بازار) تحت تاثیر میزان ریسک‌گریزی سرمایه‌گذاران و نوسان‌پذیری بازده بازار قرار دارد. طی ده سال اخیر همزمان با کاهش ۶/۱ درصدی میانگین بازده ماهانه، میزان ریسک ماهانه بازار رشد نیم درصدی داشته است. به این معنی که نوسان‌پذیری منفی بازار شدت یافته است. اگر چه طی یکی، دو سال اخیر میانگین بازدهی ماهانه رشد داشته و ریسک ماهانه بازار سهام کاهش یافته، اما به نظر می‌رسد که سرمایه‌گذاران با توجه به ریسک مترتب بر بازدهی اوراق بهادار، مجموعه فرصت‌های خارج از بازار سهام را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کرده‌اند. در چنین حالتی می‌توان انتظار داشت که میانگین P/E بازار سیر نزولی به خود بگیرد. میزان P/E بازار طی ۱۰ سال اخیر نزدیک به ۲ واحد نسبت به قبل کاهش یافته و به میانگین ۵/۸ واحد رسیده است. به‌طور خلاصه می‌توان گفت:
۱- نسبت P/E یکی از پرکاربردترین نسبت‌های مالی است که در عین پیچیدگی موجود در تحلیل و تفسیر آن، به علت‌ سادگی کاربرد در بین فعالان بازار طرفداران زیادی دارد. بسیاری بر مبنای این عدد درخصوص گران یا ارزان بودن یک سهم یا بازار سهام قضاوت می‌کنند. در این مدل فرض می‌شود که سود محرک اصلی ارزش(قیمت) سهام است. نتایج تحقیقات تجربی نشان می‌دهد که تفاوت بین P/E شرکت‌ها و صنایع مختلف به‌طور معنی‌داری به میانگین بازده سهام آنها وابسته است. اگر میانگین بازده سهام یک شرکت یا یک صنعت در بلندمدت بالا باشد، ضریب P/E آن بالاتر خواهد بود و برعکس.
۲- میانگین P/E بازار به‌صورت بنیادی تحت تاثیر نرخ واقعی بهره بدون ریسک، نرخ تورم انتظاری، مراحل چرخه تجاری و نوسان‌پذیری بازده اوراق بهادار قرار دارد. اساس توجیه بالا بودن یا پایین بودن ضریب P/E بازار را نرخ بازده بدون ریسک فراهم می‌آورد. تورم کیفیت سود را کاهش داده و توهم پولی ایجاد می‌کند. به این ترتیب بر سطح P/E بازار اثر می‌گذارد. این ضریب تحت تاثیر چرخه‌های تجاری نیز قرار دارد. به اعتقاد شیلر به‌عنوان یکی از نظریه پردازان پرنفوذ اقتصادی و مالی، استفاده از P/E چرخه‌ای می‌تواند پایداری و قدرت پیش‌بینی این نسبت را به‌طور معنی داری افزایش دهد، چرا‌که اثرات چرخه‌های اقتصادی (دوران رونق و رکود) با میانگین گرفتن از ادوار گذشته کمرنگ خواهد شد.
۳- نتایج تحقیقات تجربی در بازارهای پیشرفته بین‌المللی نشان می‌دهد که هر یک درصد افزایش در نوسان‌پذیری بازار نزدیک به ۱.۸ واحد از میانگین P/E بازار را کاهش می‌دهد. در ایران نیز هر ۴ درصد افزایش در ریسک بلندمدت بازار سهام نزدیک به یک واحد P/E بازار را کاهش می‌دهد. در واقع با افزایش ریسک اقتصاد تحت تاثیر تحریم‌ها، شوک‌های سیاسی و اقتصادی و سیاست‌های پولی و مالی پر نوسان، اعتماد عمومی در بازارهای مالی کاهش یافته و شرایط کاهش P/E فراهم آمده است.
۴- با توجه به کاهش قیمت‌های جهانی مواد خام، خالص ارزش فعلی (NPV) انتظاری برای ظرفیت‌های تولیدی بلااستفاده بنگاه‌های اقتصادی و پروژه‌های سرمایه‌ای در دست اجرا کاهش یافته است. بنابراین جبران خرید گران‌قیمت سودهای جاری (خرید سهام شرکت‌های با P/E بالا) بر مبنای رشد نمایی سودهای آینده تا حدودی زیر سوال رفته است.
۵- با توجه به شرایط رکودی اقتصاد کشور تحت تاثیر تحریم‌ها، مطالبات معوق بانک‌ها و رکود بازارهای جهانی مواد خام، حرکت بازار سهام به تدریج و همراه با بروز نشانه‌های رونق بخش واقعی اقتصاد، اتفاق خواهد افتاد. در حال حاضر بسیاری از فعالان بازار سرمایه درخصوص وضعیت سودآوری بنگاه‌های اقتصادی دغدغه خاطر دارند و در صورت تداوم شرایط موجود احتمال می‌دهند که سود ناشران بورسی و فرابورسی بنا به دلایل متعدد دچار کاهش شود. بنابراین با توجه به مختصات بازار سهام ایران، صِرف کاهش ۲ درصدی سود سپرده‌های بانکی نمی‌توان انتظار داشت که بازار سهام به آن واکنش معنی‌دار نشان دهد. اگرچه بازار سرمایه باید تبلور انتظارات بلندمدت باشد اما بازار ایران تحت تاثیر شوک‌های سیاسی و اقتصادی کوتاه‌مدت‌گرا شده است.

 

۰۷:۰۴:۱۵ گروه بورس، مهرنوش سلوکی: هفتمین کنفرانس بین‌المللی بازار سرمایه اسلامی روز گذشته با حضور بیش از ۴۰ نفر از متخصصان و مدیران ارشد مالی از ۱۴ کشور جهان و با سخنرانی دکتر محمد فطانت‌فرد، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار برگزار شد. فطانت در حاشیه این کنفرانس با اشاره به ایجاد زمینه‌های مناسب برای ورود سرمایه‌گذاران خارجی در بازار سرمایه ایران، خبر از ایجاد خطوط آنلاین برای سهولت سرمایه‌گذاری کشورهای خارجی در بورس ایران داد. وی همچنین به ایجاد تالار‌های اختصاصی بورس در کشور‌های همسایه اشاره کرد و توسعه همکاری‌ها به‌خصوص در زمینه بورس کالا را در دستور کار قرار داد. همچنین در این کنفرانس که در سالن همایش‌های هتل اوین برگزار شد رونمایی از ابزارهای نوین بازار سرمایه اسلامی نیز صورت گرفت.

در همین رابطه غلامرضا مصباحی مقدم، رئیس کمیته فقهی سازمان بورس در سخنانی به تشریح این ابزارها پرداخت و گفت: با توجه به تنوع زیاد در ابزارهای مالی انطباق این مباحث با شرع یک ضرورت است و باید لزوم رفع شبهات در قوانین اقتصادی کشور‌های اسلامی مورد توجه قرار گیرد.

لزوم آشنایی با ابزارهای نوین مالی
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در این افتتاحیه با تشکر از دست‌اندرکاران برگزاری این نشست بین‌المللی از جمله بانک توسعه اسلامی، موسسه آموزش و تحقیقات اسلامی و مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات سازمان بورس از دستاوردهای سازمان متبوع خود در زمینه ایجاد ابزارهای نوین در بازار سرمایه اسلامی تقدیر کرد.
فطانت با اشاره به نقش مهم و ارزنده کمیته فقهی سازمان که مسوولیت طراحی و تدوین ابزارهای مالی اسلامی را به عهده دارد، گفت: این کمیته مسیری بسیار مطمئن برای دست یافتن به ابزارهای مالی مبتنی بر شریعت است که اینک دستاوردهای جدید آن در هفتمین کنفرانس بین‌المللی بازار سرمایه اسلامی بار دیگر قابل ارائه و عرضه است.
وی در ادامه به اهداف سه‌گانه این کنفرانس اشاره و اظهار کرد: نخستین هدف، ارائه و تبادل‌نظر و به اشتراک گذاشتن تجربیات گسترده و مناسب شرکت‌کنندگان در زمینه بازارهای مالی اسلامی و بررسی روند انتقال از نهادهای بازار سرمایه سنتی به سرمایه‌گذاری نوین اسلامی است.
وی درباره دومین هدف برگزاری این کنفرانس بین‌المللی گفت: آشنایی سرمایه‌گذاران و متخصصان این صنعت از کشورهای اسلامی و غیر‌اسلامی با ابزارهای نوین مالی از جمله ابزارهای اسلامی یکی دیگر از اهداف اصلی این نشست است. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار بررسی ضرورت و نیاز به تنوع‌بخشی در سرمایه‌گذاری در سطوح مختلف از جمله در سطح بازارهای توسعه یافته، بازارهای نوظهور و بازارهای مقدم، همچنین بازارهای ملی و بین‌المللی و در نهایت تنوع بخشی ابزارهای مالی سنتی با ارائه ابزارهای مالی نوین اسلامی را به‌عنوان سومین هدف این نشست برشمرد. وی همچنین با اشاره به همزمانی برگزاری این کنفرانس با تلاش‌های دولتمردان برای برطرف کردن تحریم‌های غیر‌منصفانه علیه ایران این موضوع را با اهمیت ارزیابی کرده و گفت: امروز ما شاهد تعداد فزاینده شرکت‌های خارجی مایل به سرمایه‌گذاری در ایران هستیم؛ چرا که بر اساس نظر کارشناسان اقتصادی جهان، کشور عزیزمان جزو یکی از اقتصادهای در حال رشد بسیار سریع است که زمینه‌های مناسب و گسترده برای همکاری و سرمایه‌گذاری در آن وجود دارد. از این رو سازمان بورس و اوراق بهادار باید آمادگی‌ها و ظرفیت‌های لازم و شایسته را برای مواجهه با این مهم در بازار سرمایه کشور فراهم آورد.

اولویت نرخ تسهیلات در بهبود بازار سرمایه
در حاشیه این کنفرانس محمد فطانت‌فرد، در جمع خبرنگاران درخصوص نظارت قانونی بر عملکرد سازمان بورس اظهار کرد: فعالیت‌های سازمان بورس در قالب نظارت مستند به قانون در درجه اول و مصوباتی است که در این باره از جمله توسط هیات مدیره سازمان تایید شده است و هرگونه دخالت غیرمبتنی بر اصول و خارج از قانون و بخشنامه‌های سازمان را رد می‌کنیم؛ چراکه طبیعتا تلاش شده منطق دستورالعمل‌ها در بازار حاکم شود. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: به‌عنوان ناظر، اگر غیر از مباحث قانونی وجود داشته باشد، حتما برخورد خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که شاهد برخی تخلفات در سازمان بورس هستیم، تصریح کرد: هرگز تخلفی در بحث انتشار اطلاعات شرکت‌ها و افشای آن وجود ندارد و اطلاعات شرکت‌ها روی سامانه کدال سازمان بورس ثبت می‌شود و برنامه‌ریزی خوبی صورت گرفته و از ابتدای خردادماه تمامی اطلاعات شرکت‌ها به‌صورت مستقیم و بدون دخالت کارشناس، توسط ناشر منتشر خواهد شد و به شرکت‌های مشاوره این امکان داده شده تا از طریق سامانه «توکن»، نظرات خود را برای هرکدام از اطلاعات که منتشر می‌شود، اعلام کنند و طبیعتا این نظرات به‌صورت آزاد و بدون هزینه خواهند بود.
وی افزود: چون شرکت‌های مشاوره متحمل هزینه‌ هستند، بعد از ۶ ماه  نظرات خود را در مورد صورت‌های مالی به‌صورت مجزا با توافق در اختیار آنها قرار خواهیم داد.
فطانت درباره واکنش بازار سرمایه نسبت به مصوبه شورای پول و اعتبار مبنی بر کاهش نرخ سود بانکی گفت: آنچه مهم است، نرخ سود نبوده، بلکه اجرای آن است و قبلا هم توسط شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی این تصمیم صورت گرفته، اما برخی موسسات غیرمجاز بانکی نرخ سودشان به‌صورتی است که از نرخ سود گفته شده تبعیت نمی‌کنند.
به گفته وی، هر چیزی را که در قالب نرخ سود بانکی داریم، باید آثار آن را در بخش واقعی اقتصاد و شرکت‌های تولیدی ببینیم و نرخ تسهیلات بتواند متناسب با این نرخ کاهش یابد، اما هنوز شاهد تغییرات نرخ تسهیلات در بخش واقعی اقتصاد نبودیم، بنابراین اگر این موضوع رخ دهد، در صورت‌های مالی بخش‌های واقعی اقتصاد تاثیر خود را می‌گذارد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در رابطه با کمک نرخ سود در زمینه تامین مالی بازار سرمایه گفت: نرخ سود ۲۰ درصدی نسبت به کاهش تورمی که در بازار اتفاق افتاده است بسیار ناچیز است. در واقع، آنچه در بازار تاثیرگذار است، نرخ سود پایه بانکی بوده و نرخی است که مردم در بانک‌ها به‌صورت علنی مشاهده می‌کنند، نه اینکه به‌صورت بخشنامه و دستورالعمل مشاهده شود.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگاران مبنی بر اینکه چه نرخی برای رونق گرفتن بورس می‌تواند مطلوب تلقی شود، گفت: احساس می‌کنم در گذشته وقتی نرخ تورم ۳۰ درصد بود، نرخ سود بانکی بسیار کمتر از این بوده و حدود ۱۷ درصد و نرخ تسهیلات مبادله‌ای ۱۲ درصد بود. به رغم اینکه نرخ تورم به حوالی ۱۵ درصد رسیده است، شاهدیم نرخ سود مبادله‌ای به ۲۲ درصد افزایش یافته و نرخ تسهیلات مشارکت حدود ۲۷، ۲۸ و ۲۹ درصد است که تاثیر خود را روی بخش واقعی اقتصاد می‌گذارد. اگر بخواهیم شاهد رونق اقتصادی باشیم، انضباط بحث اصلی آن خواهد بود.
فطانت در مورد جذب سرمایه‌های خارجی و ایجاد زمینه‌های مناسب برای ورود کشورهای مختلف گفت: سرمایه‌گذاران خارجی در این مدت استقبال نشان داده و جلسات زیادی از افراد مشتاق در بخش‌های مختلف به‌صورت مستقیم با بازار سرمایه انجام شده است. باید تمهیداتی اندیشیده شود تا فرصت‌های جذب این سرمایه‌ها فراهم شود، در این خصوص یک سمینار و نشست بین‌المللی در شهریورماه پیش‌بینی شده که با حضور فعالان بسیاری از کشورها به خصوص اروپایی و آمریکا خواهد بود و در آن از دستاوردهای تسهیل‌کننده سرمایه‌گذاری خارجی رونمایی خواهیم کرد؛ همچنین تلاش می‌شود که پنجره واحدی ایجاد شود تا برای حضور بخش‌های مختلف دنیا در بازارهای سرمایه‌ ایران به‌صورت آنلاین و در بخش‌های مختلف تسهیلات لازم فراهم شود.
رئیس سازمان بورس اوراق بهادار، برنامه دیگر برای بهبود شرایط بین‌المللی را راه‌اندازی تالارهای اختصاصی در مورد بورس کالا دانست و اضافه کرد: این تالارها به خصوص برای کشورهایی مانند عراق و افغانستان خواهد بود تا بتوانند کالاهای مورد نیاز به‌خصوص سیمان را به فروش برسانند. همچنین ایجاد تالار در کشورهای همسایه که همزمان با نشست کشور‌های CIS (کشورهای مشترک‌المنافع) برگزار شد از برنامه‌هایی است که در بلند مدت انجام می‌شود.

توسعه بازار‌های مالی به شرط رفع شبهات
وی ادامه داد: رتبه‌بندی شرکت‌ها نیز از دیگر برنامه‌ها بوده که همزمان با ورود شرکت‌های خارجی خواهد بود و سعی می‌کنیم قبل از سمینار شهریورماه مذاکرات آن را انجام داده و از آنها رونمایی کنیم. همچنین سایت‌های سازمان بورس نیز متناسب با نیازهای سرمایه‌گذاران خارجی به روز خواهد شد که اطلاعات را به زبان‌های مختلف پیش روی سرمایه‌گذاران قرار خواهد داد. فکر می‌کنیم مجموعه اقدامات لازم برای شرایط جدید پیش روی کشور موثر و مفید خواهد بود، زیرا ایران طبق گزارش‌های جهانی جزو ۱۱ اقتصاد با رشد سریع اقتصادی خواهد بود که باید پیش نیازهای این رشد فراهم شود.
فطانت درخصوص ریزش شاخص بورس طی روزهای اخیر نیز عنوان کرد: افت و خیز در بازار سهام تابع شرایطی است که شرکت‌ها داشته و بخش واقعی اقتصاد با آن روبه‌رو است، فکر می‌کنیم آنچه در بازار شاهدیم، انعکاس بخش واقعی اقتصاد است و تغییر دادن آن، نیازمند تغییر در سیاست‌ها و واقعیت‌های اقتصادی است و نیاز به همگرایی دارد. در ادامه این کنفرانس غلامرضا مصباحی‌مقدم، رئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، با اشاره به مصوبات این کمیته اظهار داشت: وجود تنوع زیاد در ابزارها و ضرورت انطباق با شرع سازمان بورس را بر آن داشت تا به‌عنوان نهاد ناظر کمیته فقهی راه‌اندازی کند. در این راستا این کمیته از اردیبهشت سال ۸۶، در مورد ابزارهای اسلامی و نیز اصلاح آن بر اساس شرع اظهار نظر می‌کند.
وی افزود: طبق ماده ۴ دستورالعمل تاسیس کمیته، اعضای این کمیته ۸ نفر بوده که ۵ فقیه مجتهد و صاحب‌نظر در مسائل بازار سرمایه، یک متخصص مالی، یک حقوقدان و یک اقتصاددان آشنا به بازار سرمایه در آن حضور دارند که با انتخاب رئیس سازمان خواهد بود.
مصباحی‌مقدم به وظایف کمیته فقهی اشاره کرد و گفت:‌ ارزیابی ابزارهای مالی جدید، بررسی شبهات و ارائه راه‌ حل، ارزیابی ابزارهای مالی در مقام عمل و حسن اجرای آن از جمله این وظایف است.
رئیس کمیته فقهی سازمان بورس تاکید کرد: همکاری با کمیته‌های مشابه داخلی و خارجی توسعه و گسترش برنامه‌های آموزشی، همکاری نشست‌های علمی و بررسی ابعاد فقهی بازار سرمایه از دیگر وظایف و اختیارات این کمیته است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به بیان گزارش‌ها و مصوبات کمیته فقهی تا قبل از سال ۹۳ پرداخت و افزود: بررسی‌های این کمیته اوراق صکوک اجاره، صکوک مرابحه، جعاله، قرض‌الحسنه، منفعت، سلف، گواهی حق‌تقدم استفاده از قرض‌الحسنه، اوراق حج، وقف و رهن را شامل می‌شود. وی ادامه داد: همچنین در بخش صندوق سرمایه‌گذاری مباحثی از جمله سرمایه‌گذاری در زمین، ساختمان، طلا، ارز و ضمانت تسویه معاملات وجود دارد. رئیس کمیته شورای فقهی در ادامه به نحوه تطبیق قراردادها و اوراق با شرع و نظرات کمیته فقهی پرداخت و بیان داشت:‌ سال گذشته مصوباتی درخصوص فروش اختیاری که جایگزین فروش استقراضی شده و نیز اوراق صکوک مصون از تورم و اوراق استصناع (اوراق طلب سرمایه برای صنعت)، پذیره ‌نویسی و اوراق مشارکت داشتیم. وی در ادامه به الگوهای پیشنهادی کمیته فقهی درخصوص شیوه عقود و معاملات اوراق اشاره کرد و گفت: در بحث فروش اختیاری کارهایی انجام شده تا بر اساس فقه و شرع همسان باشد که گزارش آن مفصل ارائه شده است.

۰۷:۰۴:۰۳ خبرگزاری مهر: قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: بخشی از ارزهای بلوکه شده ایران در خارج از کشور که پس از تفاهم لوزان آزادسازی شده، به سمت تولید هدایت شده است. مجتبی خسروتاج از رایزنی وزیر صنعت، معدن و تجارت با دولت برای اختصاص بخشی از ارزهای بلوکه شده ایران که پس از تفاهم لوزان آزاد شده است، برای اختصاص به بخش تولید و صنعتی کشور خبرداد و گفت: در سال گذشته نیز البته یکی از موضوعات مورد پیگیری وزارت صنعت، معدن و تجارت این بود که منابع ارزی که بعد از توافقات هسته‌ای آزاد می‌شود، بر اساس اولویت‌هایی که این وزارتخانه تعیین می‌کند، به بخش تولید و صنعت کشور اختصاص یابد.

قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: بر این اساس سهمیه‌ای از ارزهای بلوکه‌شده برای وزارت صنعت، معدن و تجارت در نظر گرفته شده و برای منابع جدید نیز باید برنامه‌ریزی صورت گیرد، در عین حال یکی از دغدغه‌های وزارت صنعت در سال گذشته این بود که منابعی که آزاد می‌شود، در جهت تامین مواد اولیه مورد نیاز صنعت اختصاص یابد.
وی تصریح کرد: سال گذشته صنعت خودرو از جمله صنایعی بود که به عنوان یکی از محورهای کلیدی رشد اقتصادی، روی آن متمرکز شدیم. بر این اساس، برای تامین قطعات یدکی با استفاده از ارزهای دولتی، موضوع را در یکی از جلسات ستاد اقتصادی دولت مطرح کرده و آنجا مصوب شد که ارز مورد نیاز این بخش را از محل ارز مبادله‌ای بپردازیم و به همین دلیل  یکی از بخش‌های تامین‌کننده این منابع مورد نیاز، ارزی بود که در قالب مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ آزاد می‌شد.
به گفته خسروتاج، برای برنامه‌های آتی در سال جاری نیز این روند را دنبال خواهیم کرد؛ البته حساسیت برای اختصاص این ارزها به کالاهای اساسی و دارو بیشتر است اما امیدواریم حرکت به سمتی باشد که این ارزها را برای سایر بخش‌ها در اختیار بگیریم.
وی اظهار کرد: هنوز رقم خاصی برای سال جاری به دولت پیشنهاد نداده‌ایم، اما گروه‌های کالایی طبقه‌بندی و به نوعی اولویت‌بندی شده‌اند تا در گام بعد مشخص شود که هر یک از اولویت‌ها، چه میزان ارز بگیرند.
قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص شیوه اولویت‌بندی کالاها خاطرنشان کرد: این اولویت‌ها چند معیار دارد؛ به این معنا که کدام بخش صنعت در اولویت اول قرار گیرد، اما یکی از اولویت‌های اساسی، بخش‌هایی است که ظرفیت‌های نصب شده دارند که نمونه آن نیز لوازم خانگی است که شاید بتوانیم تا دو برابر وضع فعلی تولید کنیم؛ بنابراین تامین مواد و تجهیزات این دسته از صنایع در اولویت
قرار می‌گیرند.

۰۷:۰۳:۴۹ معاون امور مسکن و ساختمان وزارت راه  و شهرسازی در پاسخ به پرسشی درباره پیش‌بینی وضعیت بازار مسکن پس از رفع تحریم‌ها گفت: در صورت محقق شدن ۵ شرط اقتصادی خارج از بازار مسکن، بعد از رفع تحریم‌ها قیمت مسکن در حالت ثبات باقی خواهد ماند. حامد مظاهریان در گفت‌و‌گو با پایگاه خبری وزارت راه‌وشهرسازی افزود: پس از رفع تحریم‌ها در کوتاه مدت (دوره زمانی چندماهه) به دلیل احتمال کاهش نرخ ارز، کاهش نرخ تورم (به خصوص تورم انتظاری) همچنین امکان جذب نقدینگی‌های مازاد جامعه توسط بخش تولید و بازار سرمایه و عدم افزایش قابل توجه قدرت خرید خانوارها، پیش‌بینی می‌شود بازار مسکن با تداوم ثبات قیمت مواجه شود. به گفته معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، در میان‌مدت و بلندمدت نیز به دلیل افزایش قدرت خرید خانوار (ناشی از تقویت با وقفه تولید داخلی) و احتمال سوق نقدینگی از بازار سرمایه به بازار مسکن با یک وقفه زمانی (پس از سوددهی اولیه بازار بورس) همچنین با توجه به رکود فعلی حاکم بر ساخت‌و‌ساز و کاهش شدید پروانه‌های ساختمانی در سال گذشته، این احتمال وجود دارد که بازار مسکن پس از یک دوره زمانی با افزایش تقاضا و به دنبال آن افزایش ملایم قیمت روبه‌رو شود.

۰۷:۰۳:۳۴ سحر نمایشی- همان‌طور که بر‌اساس پیش‌بینی کارشناسان حوزه فلزات پایه انتظار می‌رفت، قیمت مس در معاملات روز یکشنبه بورس کالای ایران با افزایش بیش از ۶۰۰ تومانی در هر کیلو نسبت به آخرین معامله در هفته گذشته مواجه شد. البته قیمت فلز سرخ در بازارهای جهانی نیز طی روز جمعه گذشته افزایش یافت و به ۶ هزار و ۳۶۲ دلار در هر تن رسید.

از طرفی به گفته فعالان آگاه تقاضا برای فلز سرخ چه در بازارهای داخلی و چه بازارهای جهانی به میزان قابل‌توجهی افزایش یافته است به‌طوری که مهم‌ترین عامل این رشد نرخ و تقاضای این فلز در بازارهای داخلی علاوه بر افزایش میانگین هفتگی این فلز در بورس جهانی لندن، زلزله هفته گذشته شیلی بوده که موجب متوقف شدن تولیدات این کشور شده است. بر همین اساس با وجود اینکه نرخ ارز در بازار داخلی روند کاهشی در پیش گرفته بود، اما همین اتفاق و پیش‌بینی از افزایش قیمت‌ها در هفته آتی میزان تقاضا را در این بازار معاملاتی افزایش داد.
به گفته این فعال آگاه حتی شنیده‌شده در بازار غیررسمی این محصولات برخی فروشندگان در این روز از فروش محصولات خود اجتناب کرده‌اند تا طی هفته‌ها با فروش محصولات خود در قیمت‌های بالا سود بیشتری به دست آورند.
به این ترتیب، روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشت‌ماه، بورس کالای ایران شاهد معامله بیش از ۱۰۱ هزار تن انواع کالا بود که در این میان چهار هزار تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران راهی تالار معاملات شد. این شرکت همچنین ۳۵۰۰ تن مس مفتول را در این روز عرضه کرد.
از دیگر محصولات عرضه‌شده شرکت ملی صنایع مس ایران در این روز می‌توان به ۱۰۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۸ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، ۲۷۰ تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان نیز در این روز روی تابلوی معاملات رفت.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۹ هزار و ۹۲۱ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته افزایش ۶۰۰ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۴ هزار تن بوده درحالی‌که میزان تقاضا یک هزار و ۵۴۰ تن ثبت شد.
همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۲۰ هزار و ۷۴۷ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، رشد ۶۰۰ تومانی در قیمت پایه را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۳ هزار و ۵۰۰ تن بوده است، درحالی‌که تقاضاکنندگان خواستار یک هزار و ۳۲۰ تن از این محصول بوده‌اند.
مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۲۰ هزار و ۷۵۹ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، افزایش ۶۰۰ تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود که با میزان تقاضا برابری می‌کرد. از سوی دیگر این فلز سرخ هم اکنون در بازار آزاد با قیمت ۲۱ هزار و۵۰۰ تومان در هر کیلو به فروش می‌رسد که نسبت به شنبه گذشته افزایش ۴۰۰ تومانی داشته است.
از طرفی در بازار آزاد اگرچه در مقایسه با هفته‌های گذشته قیمت‌ها مثبت به ثبت رسید، اما همچنان تجار سعی در رشد قیمت‌ها دارند، به‌طوری که با وجود پایین آمدن نرخ این محصولات در بازارهای جهانی همچنان تلاش برای رشد قیمت‌ها در بازار غیررسمی دیده می‌شود. در این میان قوی‌ترین پیش‌بینی این است که اگر نوسان منفی قیمت ارز در روزهای آتی ادامه پیدا کند، احتمال دارد روند مثبت قیمت‌ها خیلی زیاد نباشد، چرا که در هر صورت بخشی از این نوسانات بازار جنبه روانی خواهد داشت، اما موضوع دیگری که وجود دارد این است که بسیاری از کارشناسان قیمت نفت را هم صعودی پیش‌بینی کرده و معتقدند با توجه به پارامترهای موجود رشد بیشتری را هم تجربه خواهد کرد.
از سوی دیگر آمار منتشر‌شده در مورد کاهش موجودی انبارهای لندن، بسیاری از فعالان اقتصادی را نگران کرده است، زیرا اگرچه با رشد قیمت‌ها همزمان شده، اما چون بهبود مجدد تقاضا به‌عنوان یک حرکت بازار قابل پیش‌بینی است، انتظار افزایش قیمت‌های داخلی را دامن زده است که این مساله بر بازارهای جهانی هم موثر خواهد بود، البته در کنار این موارد شاهد افزایش حجم مصرف مواد اولیه نیز هستیم که این موارد حکایت از افزایش قیمت‌ها در کوتاه مدت و میان‌مدت می‌کند، با این حال کارشناسان معتقدند نمی‌توان با اطمینان گفت که بازار فلزات داخلی نیز همانند بازارهای جهانی به سرعت تغییر مسیر دهد، چرا که با توجه به دورنمای مبهم نرخ ارز قدرت تاثیر‌گذاری این عامل، بیشتر از بهای فلزات اساسی در بورس لندن است، هر‌چند در کوتاه مدت پیش‌بینی افزایش روند ارز نیز وجود دارد. در این بین مهم‌تر از همه این موارد این است که پیش‌بینی می‌شود چین به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فلزات پایه در جهان با رشد تقاضا برای خرید انواع فلزات در نیمه دوم سال ۲۰۱۵ میلادی روبه‌رو خواهد شد.

۰۷:۰۳:۲۰ محمد‌حسین بابالو: در ساعات پایانی روز دوشنبه قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام شد که جهت‌گیری کلی آن صعودی بوده و کاهش قیمت‌ محدودی را تجربه کرد زیرا تنها پلی وینیل کلراید PVC و برخی دیگر از کالاهای محدود کاهشی شدند. این وضعیت می‌تواند بر کل بازار به مرور زمان موثر واقع شود زیرا رشد قیمت‌ها در بورس کالا را به همراه خواهد داشت که افزایش قیمت‌ها به این دلیل به بازار سرایت می‌کند.

این وضعیت شاید شرایط سخت تری را پیش روی فعالان بازار قرار دهد زیرا در شرایط فعلی که تقاضا بسیار محدود است، افزایش قیمت مواد اولیه باز هم به رشد هزینه تولید انجامیده و تولیدکننده را با ضعف تقاضا در محاصره بیشتری قرار می‌دهد.
این در حالی است که رشد قیمت‌های پایه دقیقا در مسیر افزایش قیمت‌های جهانی است ولی شاید بازار به حمایت‌های قیمتی بیشتری نیاز داشته باشد زیرا قیمت‌های فعلی به قدری بالا است که بخش بزرگی از تولیدکنندگان شاید راه دیگری جز کناره‌گیری از تولید نداشته باشند.
رخداد بسیار خطرناکی که در آزادسازی قیمت‌ها تجربه شد و کاهش ۱۵ درصدی حجم معامله پلیمرها در بورس کالای ایران را در پی داشت، این کاهش نیز دقیقا عبارت بود از کاهش واقعی حجم تولید در تیرماه سال گذشته که ممکن است مجددا تجربه شود. به عبارت ساده‌تر با پذیرش رشد قیمت‌های جهانی و البته عدم نظارت بر قیمت‌های صادراتی شرکت‌های بزرگ، شاید تخفیف ۵ درصدی به نسبت قیمت‌های فوب خلیج فارس کافی نباشد.
در هر حال هم‌اکنون موجودی انبارها در بورس و بازار بسیار بالاست و رشد قیمت‌های پایه در ضعف تقاضا شرایط شکننده‌ای را به بازار تزریق می‌کند که شاید به توجه تولیدکنندگان اصلی نیاز داشته باشد زیرا با کاهش قیمت‌ها در بورس کالا که هیچ ممانعت قانونی در برابر آن وجود ندارد از یک سو می‌توان از بازار مصرف همیشگی در داخل حمایت کرد و از سوی دیگر می‌توان به افزایش سودآوری آن هم در زمانی نزدیک به فصل مجامع در بورس اوراق بهادار دست یافت.
در بازار داخلی حتی پیش از اعلام قیمت‌های پایه روز گذشته، باز هم جهت‌گیری کلی بر افزایش قیمت‌ها قرار گرفته بود تا جایی که بخش بزرگی از افت نرخ‌ها در هفته گذشته را خنثی کرد.
به نظر می‌رسد بازار این بار هم برای افزایش بیشتر قیمت‌ها مصمم است زیرا اعلام قیمت‌های پایه جدید می‌تواند یک شوک صعودی قدرتمند را به بازار وارد کند. به‌عنوان مثال در روزهای پیش و با اعلام افزایش قیمت‌های بورس کالا بر اساس قیمت‌های پایه، نرخ‌ها در بازار داخلی صعودی شدند که در نهایت بالابودن شدید موجودی انبارها و ضعف تقاضا، بخشی از این رشدها را تعدیل کرد ولی زمزمه اعلام قیمت‌های پایه جدید در ساعات ابتدایی روز دوشنبه، باز هم قیمت‌ها را با رشد رو‌به‌رو کرد.
این موارد در حالی است که فقط درخصوص پلاستیک‌ها، قیمت مواد اولیه این صنعت با رشدی نزدیک به ۲۰ درصد در سال جاری همراه شده که وضعیت این صنعت را به‌صورت خطرناکی شکننده جلوه می‌دهد.
همان گونه که در گذشته ذکر شد بازار محصولات پلاستیکی توان رشد بیشتر قیمت‌ها را ندارد که در ضعف تقاضای داخلی و مخصوصا مشکلات پیش آمده بر سر راه محموله‌های صادراتی به بازار عراق و دورنمای رشد بیشتر قیمت مواد اولیه و با افزایش قیمت تمام شده، توان فروش را نیز محدود ساخته که زیان مضاعفی را به تولیدکننده در صنایع تکمیلی وارد می‌سازد. در آینده بیشتر به بررسی قیمت‌های پایه و تاثیر آن بر شرایط کلی بازار خواهیم پرداخت.

۰۷:۰۲:۱۷ گروه بنگاه‌ها: چادرملو، خواهان واگذاری منابع جدید شناسایی شده سنگ‌آهن به این شرکت است.  مدیر امور اقتصادی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در جمع خبرنگاران اعلام کرد: برای تداوم فعالیت بزرگ‌ترین‌ مجتمع معدنی و صنعتی ایران باید مجوز بهره‌برداری از منابع جدید و شناسایی شده سنگ‌آهن به چادرملو داده شود.
سید‌محمود سیدی با اشاره به استحصال سالانه ۱۶ میلیون تن سنگ‌آهن از معدن چادرملو گفت: ذخایر این معدن محدود و عمر مفید آن در حال کاهش است، این درحالی است که تا کنون میلیارد‌ها تومان صرف ایجاد تاسیسات فرآوری و زیرساخت‌های معدنی در این منطقه شده است و چنانچه به دنبال بهره‌برداری از معادن جدید نباشیم، حجم قابل توجهی از سرمایه‌های ملی از بین می‌رود. مدیر امور مالی و اقتصادی چادرملو با یاد‌آوری اینکه اکنون این شرکت به‌عنوان بزرگ‌ترین‌ تامین‌کننده مواد اولیه صنایع فولاد کشور سالانه بالغ بر ۵/۱۰ میلیون تن کنسانتره و ۵/۱ میلیون تن سنگ‌آهن دانه‌بندی تولید می‌کند، افزود: دستیابی به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴ نیازمند برنامه‌ریزی مدون و اقدامات عملی و جدی مسوولان اجرایی و قانون‌گذاران است. وی گفت: برای تحقق سند چشم‌انداز تولید فولاد راهی جز جلب مشارکت بخش خصوصی نیست، بنابراین باید زمینه جلب مشارکت با رفع موانع و ارائه تسهیلات تشویقی و بازنگری در برخی قوانین فراهم شود. سیدی تاکید کرد: بدون شک واگذاری معادن جدید به فعالان این بخش که توان و امکانات بهره‌برداری مناسب را دارند منطقی‌ترین گزینه برای افزایش تولید و بهره‌وری بالاتر صنایع معدنی از جمله سنگ‌آهن و فولاد است. سیدی افزود: هم‌اکنون یک معدن سنگ‌آهن با ظرفیت ۱۰۰ میلیون تن ذخیره اولیه در مجاورت معدن فعلی چادرملو شناسایی شده که این شرکت آماده اخذ و بهره‌برداری از آن است، اما تاکنون مجوز‌ی صادر نشده است. یک معدن شناسایی شده سنگ‌آهن حداقل به ۵ سال زمان نیاز دارد تا محصول فرآوری شده آن به مرحله تولید برسد.

۰۷:۰۲:۰۱ گروه خودرو: آمار تولید خودروسازان داخلی در فروردین‌ماه در حالی اعلام شد که طبق آن، «آبی‌های جاده مخصوص» توانسته‌اند تیراژ محصولات سواری خود را در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته بیش از ۵۹ درصد افزایش دهند.

بنابر آماری که وزارت صنعت،معدن و تجارت منتشر کرده، ایران خودرو، سایپا و پارس‌خودرو به‌عنوان سه خودروساز بزرگ کشور، در مجموع ۴۹ هزار و ۵۲۲ دستگاه انواع محصول سواری را در اولین ماه امسال به تولید رسانده‌اند تا نسبت به فروردین‌ماه سال گذشته، ۱/ ۵۹ درصد رشد تیراژ را تجربه کنند.
بر این اساس، ایران خودرو با تیراژ ۲۸ هزار و ۹۰۶ دستگاهی، همچنان بزرگ‌ترین خودروساز کشور به شمار می‌رود، شرکتی که توانسته تولید خود را نسبت به فروردین‌ماه سال گذشته، ۶/ ۸۵ درصد افزایش دهد. سایپا نیز که لقب دومین خودروساز بزرگ داخلی را یدک می‌کشد، ۱۵ هزار و ۵۴ دستگاه در اولین ماه امسال تولید داشته که این رقم از رشد تیراژ ۷/ ۳۵ درصدی این شرکت حکایت دارد. پارس‌خودرو هم به‌عنوان سومین خودروساز بزرگ کشور توانسته به‌واسطه تیراژ ۵ هزار و ۵۶۲ دستگاهی اش، ۲۵ درصد به تیراژ خود در مقایسه با فروردین ۹۳، بیفزاید.
با توجه به آمار منتشر شده، مشخص می‌شود خودروسازی ایران سال ۹۴ را با فاصله گرفتن از بحران آغاز کرده و دیگر خبری از افت تیراژهای شدید (مانند سال‌های ۹۱ و ۹۲) در این صنعت نیست. البته روند ترمیم تولید در خودروسازی کشور، از اواخر سال ۹۲ آغاز و طی سال ۹۳ نیز ادامه یافت و به‌نظر می‌رسد جاده مخصوصی‌ها در سال جاری مشکل خاص و دست‌وپا‌گیری در تولید خود حس نخواهند کرد.
آن‌طور که در برنامه خودروسازان کشور آمده، ایران خودرو قصد دارد ۱۰ درصد به تیراژ خود طی سال جاری و در مقایسه با سال گذشته، بیفزاید و گروه سایپا (شامل سایپا و پارس‌خودرو) نیز رشد تیراژ ۴۰ درصدی را پیش‌بینی کرده است. گفته می‌شود خودروسازان در کل تیراژ حدودا یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاهی را برای سال جدید در نظر گرفته‌اند و با توجه به شروعی که در فروردین‌ماه داشته‌اند، دست یافتن به این هدف بسیار محتمل به‌نظر می‌رسد.
اما آمار تولید فروردین‌ماه خودروسازان کشور نکات قابل‌توجهی را نیز در خود جای داده است، از جمله اینکه پارس‌خودرو بالاخره آمار تولید محصولات جدید خود را منتشر کردند. همچنین طبق این آمار، تولید خودروهایی مانند مگان و تیانا و قشقایی به طور کامل متوقف شده است. از سوی دیگر، پراید همچنان پر تیراژترین خودرو سواری کشور به شمار می‌رود و پژو ۲۰۶ نیز توانسته بیشترین درصد رشد را طی فروردین ۹۴ به خود اختصاص دهد. نکته دیگر اینکه در بین خودروهای سواری تولید شده طی فروردین‌ماه امسال، تنها سمند و
تندر-۹۰ با افت تیراژ نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته، روبه‌رو بوده‌اند و سایر خودروها رشد تولید را به خود می‌بینند.

خیز ۲۰۶
به سراغ جزئیات آمار تولید فروردین‌ماه برویم و ببینیم خودروهای سواری چه افت‌و‌خیزی را در تیراژ، طی این ماه تجربه کرده‌اند.
آن‌طور که آمار می‌گوید، ایران خودرویی‌ها توانسته‌اند تیراژ محصولات گروه پژو خود را افزایش دهند و در این بین، پژو ۲۰۶ رکورددار افزایش تولید است. تیراژ پژو ۲۰۶ در اولین ماه امسال، ۶ هزار و ۵۶۱ دستگاه بوده که این آمار سبب شده تولید خودرو موردنظر ۱۶۵ درصد در مقایسه با فروردین ۹۳ افزایش یابد. ۲۰۶ فقط در سایت مرکزی ایران خودرو و تنها در مدل‌های معمولی به تولید می‌رسد.
دیگر محصول پژویی ایران خودرو به نام پارس نیز رشد تیراژ را در فروردین امسال تجربه کرده است؛ به‌نحوی‌که آمار از جهش تولید بیش از ۱۰۵ درصدی این خودرو حکایت دارد. پارس که در تمام سایت‌های داخلی فعال ایران خودرو (سایت‌های مرکزی، مازندران، خراسان و شیراز) به تولید می‌رسد، هفت هزار و ۶۴۴ دستگاه طی اولین ماه امسال تیراژ داشته است. بیشترین تیراژ پارس در سایت خراسان ایران خودرو بوده و شیرازی‌ها نیز کمترین رقم تولید این خودرو را به خود اختصاص داده‌اند. پارس در حال حاضر دومین محصول پر تیراژ خودروسازی کشور پس از پراید محسوب می‌شود و این در حالی است که پراید هم‌اکنون دو برابر پارس تولید دارد.
از پارس که بگذریم، پژو ۴۰۵ یکی دیگر از محصولات پر تیراژ ایران خودرو در فروردین‌ماه امسال به شمار می‌رود، خودرویی که علاوه‌بر تهران، در سایت خراسان این شرکت نیز به تولید می‌رسد. طبق آمار، ایران خودرویی‌ها در مجموع هفت هزار و ۱۸۴ دستگاه پژو ۴۰۵ در فروردین‌ماه امسال به تولید رسانده‌اند که این آمار متضمن رشد حدودا ۱۴۳ درصدی ۴۰۵ در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته شده است.

دنده عقب سمند
رشد تولید محصولات پژویی ایران خودرو در شرایطی است که این شرکت در تولید سمند با کاهش روبه‌رو شده، کاهش البته نسبتا کم.
طبق آمار منتشره، ایران خودرویی‌ها چهار هزار و ۱۶۹ دستگاه سمند را در اولین ماه امسال تولید کرده‌اند تا در مقایسه با فروردین سال گذشته، متحمل کاهشی ۱۱ درصدی در تولید این محصول شوند. سمند علاوه‌بر تهران، در سایت مازندران ایران خودرو نیز به تولید می‌رسد و این در حالی است که سایت موردنظر، در فروردین‌ماه امسال حتی یک دستگاه نیز از این خودرو را به تولید نرسانده است. در واقع دلیل اصلی کاهش تیراژ سمند، توقف تولید این خودرو در سایت مازندران است، سایتی که در فروردین‌ماه سال گذشته ۷۲۰ دستگاه از این خودرو را به تولید رسانده بود.

تولید محدود ویتارا
ایران خودرویی‌ها اما یک شاسی‌بلند ژاپنی را نیز به نام سوزوکی گرند ویتارا، در سایت خراسان خود مونتاژ می‌کنند، خودرویی که تنها ۱۳ دستگاه در فروردین‌ماه امسال تیراژ داشته است. ویتارا که تحت برند سوزوکی موتورز ژاپن در ایران‌خودرو خراسان مونتاژ می‌شود، در فروردین‌ماه سال گذشته هیچ تولیدی نداشته و باید دید ایران خودرویی‌ها امسال چه برنامه‌ای برای این میهمان چشم بادامی خود در نظرگرفته‌اند. گفته می‌شود ایران خودرو قرار است محصولات جدید دیگری را تحت برند سوزوکی ژاپن مونتاژ کند، محصولاتی که احتمالا سدان خواهند بود، نه اس.یو.وی.

دنا دنده عوض کرد
آمار منتشره از سوی وزارت صنعت، اما از رشد تولید محصولات ملی ایران خودرو حکایت می‌کند. بر این اساس، رانا که با افت تیراژ طی چند ماه گذشته مواجه بود، در فروردین تغییر وضعیت داده و آمارش مثبت شده است. طبق آمار، ایران خودرویی‌ها یک هزار و ۶۵۶ دستگاه رانا را در اولین ماه امسال تولید کرده‌اند تا در مقایسه با فروردین ۹۳، رشدی ۵/ ۲۲ درصدی را در تولید این خودرو تجربه کنند. از دنا هم خبر می‌رسد که طی فروردین امسال، یک هزار و ۵۸۵ دستگاه از این محصول به تولید رسیده، حال آنکه در بازه زمانی مشابه سال گذشته، تنها پنج دستگاه دنا تولید شده بود.

استارت دوباره ساندرو؟
به کیلومتر ۱۶ جاده مخصوص برویم و ببینیم سایپایی‌ها در اولین ماه امسال چه کرده‌اند. طبق گزارش وزارت صنعت، سایپا توانسته با کمک زیرمجموعه اش (پارس‌خودرو) در مجموع ۱۴ هزار و ۳۹۰ دستگاه پراید را به تولید برساند و این خودرو را همچنان در خط یک تولید نگه دارد. با توجه به آمار منتشره، تولید پراید در مقایسه با فروردین‌ماه سال گذشته، بیش از ۲۲ درصد رشد کرده و این در حالی است که خیلی‌ها در انتظار توقف یا حداقل کاهش تولید این خودرو هستند. از مجموع پرایدهای تولیدی، پنج هزار و ۲۰۸ دستگاه سهم پارس‌خودرو بوده و باقی را سایپایی‌ها به تولید رسانده‌اند.
در بین دیگر محصولات تولیدی سایپا، تیبا نیز با رشد تولید مواجه شده است. تیبا که علاوه‌بر سایت مرکزی سایپا، میهمان سایت کاشان این شرکت نیز هست، در مجموع طی فروردین‌ماه امسال پنج هزار و ۱۹۱ دستگاه تیراژ داشته، که این آمار از رشد ۶۶،۶ درصدی تولید تیبا در مقایسه با فروردین ۹۳ حکایت دارد.
از تیبا که بگذریم، سایپا در اولین ماه امسال ۵۵۶ دستگاه سراتو را نیز به تولید رسانده است، خودرویی کره‌ای که تحت برند کیاموتورز مونتاژ می‌شود؛ بنابر آمار وزارت صنعت، سراتو در فروردین‌ماه سال گذشته هیچ تولیدی در سایپا نداشته است.
سایپایی‌ها اما علاوه‌بر پراید و تیبا و سراتو، یک خودرو چینی به نام S300 (آریو) را نیز تولید می‌کنند، خودرویی که میهمان سایت ساوه سایپا است. طبق آمار منتشره، در فروردین‌ماه امسال، ۱۲۵ دستگاه از این خودرو در سایت موردنظر مونتاژ شده و این در حالی است که سایپایی‌ها در فروردین ۹۳، این خودرو را تولید نکرده‌اند.

آمار برلیانس درآمد
اما از سایپا به پارس‌خودرو برویم، شرکتی که بیشترین حجم تولیدش را هم‌اکنون پراید تشکیل داده، اما خودروهایی دیگر را نیز در تیراژی محدود مونتاژ می‌کند. بر اساس گزارش وزارت صنعت، پارس‌خودرویی‌ها در فروردین‌ماه امسال تنها ۴۸ دستگاه «برلیانس» چینی را به تولید رسانده‌اند، حال آنکه در بازه زمانی مشابه سال گذشته، تیراژ این خودرو ۶۴۳ دستگاه گزارش شده است. این اولین بار است که پارس‌خودرو آمار برلیانس را به وزارت صنعت اعلام می‌کنند، چه آنکه پیش‌تر خبری از افت‌و‌خیز تولید این محصول نبود.
از پارس‌خودرو اما خبر می‌رسد که تولید رنو ساندرو (B90) دوباره از سر گرفته شده، البته با تیراژی حداقلی. بر این اساس، پارس‌خودرویی‌ها طی فروردین‌ماه امسال یک دستگاه ساندرو را به تولید رسانده‌اند و این در حالی است که تولید این خودرو طی سال گذشته و پس از مدتی، متوقف شده بود.
ساندرو یکی از محصولات رنو به شمار می‌رود که قرار بود چند سال پیش و در قالب پروژه X90 در پارس‌خودرو به تولید برسد، اما مجموعه مشکلات و محدودیت‌های رخ داده، اجازه تولید این خودرو را نداد. حالا باید منتظر ماند و دید تولید ساندرو ادامه می‌یابد یا مانند سال گذشته، دوباره متوقف خواهد شد.

تندر در پیچ تولید
سری هم اما به تندر-۹۰ بزنیم، خودرویی که این روزها حال خوشی ندارد و آمار فروردین‌ماه نیز از گیر افتادنش در پیچ تولید حکایت می‌کند. بنابر آمار اعلامی، در مجموع تنها ۳۹۹ دستگاه تندر-۹۰ طی فروردین‌ماه امسال در کشور به تولید رسیده است، که ۹۴ دستگاه آن سهم ایران خودرو بوده و ۳۰۵ دستگاه دیگر نیز سهم پارس‌خودرو. با این حساب، تولید تندر-۹۰ در مقایسه با فروردین‌ماه سال گذشته، بیش از ۵۹ درصد افت کرده است.
اگر آمار تولید تندر-۹۰ را در فروردین امسال و نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته، به‌صورت جداگانه بررسی کنیم، مشخص می‌شود که ایران خودرویی‌ها با افتی بیش از ۲/ ۷۴ درصد روبه‌رو و پارس‌خودرویی‌ها نیز متحمل کاهشی ۸/ ۵۱ درصدی شده‌اند.

۰۷:۰۰:۲۳ ایرنا: روزنامه انگلیسی زبان گلف تایمز به نقل از آنتونیا کریپینا سخنگوی شرکت پژو فرانسه اعلام کرد که به محض اینکه تحریم‌ها لغو شوند، شرکت پژو قصد دارد قرارداد همکاری مشترک جدیدی را با شرکت ایران خودرو که قبلا با آن همکاری می‌کرده، امضا کند. این روزنامه عربی زبان افزود: ایران خودرو به دلیل حساسیت مساله از اظهارنظر در این زمینه خودداری کرد.

گلف تایمز ادامه داد، به گفته یک منبع آگاه که به شرکت رنو فرانسه نزدیک است، این شرکت نیز سرگرم گفت‌و‌گو با ایران‌خودرو است. وی نیز خواست نامش ذکر نشود. این شرکت قصد دارد پس از لغو تحریم‌ها، خودروهای سیلو‌هاچ بک و کپچر کامپکت اس.یو.وی و خودروهایی مانند لاگون سدان و داستر اس.یو.وی خود را به بازار ایران معرفی کند.
در حالی که خودروسازان اروپایی قصد بازگشت به ایران در صورت لغو تحریم‌ها را دارند، سهم خودروسازان چینی از بازار ایران در طول سال‌های ۲۰۱۱ تاکنون بیش از چهار برابر افزایش یافته و به ۸ درصد رسیده است. خودروسازان چینی در حال تصاحب سلیقه طبقه مرفه ایران نیز هستند. در نمایشگاه اتومبیل شرکت جیلی در تهران قیمت ماشین‌های امگراند ایکس هفت اس.یو.وی از ۱۳/ ۱ میلیارد ریال شروع می‌شود که تقریبا یک سوم اس.یو.وی مشابه شرکت تویوتا موتورز ارزان‌تر است.  بنابه گفته یکی از کارکنان شرکت چیلی در تهران که خواست نامش فاش نشود، ایکس هفت، سومین اتومبیل پر فروش این شرکت است.  اگر تحریم‌ها پابرجا بماند و شرکت پژو فرانسه به تولید مدل‌های قدیمی خود که اکنون در ایران وجود دارد ادامه ندهد، سهم بازار این شرکت از ۲۹ درصد در سال ۲۰۱۴ به ۱۱ درصد در سال ۲۰۱۶ کاهش خواهد یافت. استفانی وایجیر تحلیلگر موسسه تحقیقاتی ای.اچ.اس آمریکا گفت: خودروسازان چینی سلطه جو و دارای پشتکار فراوان هستند. بله، ارزش سرمایه‌گذاری مشترک آنها با شرکت‌های خودروسازی ایران چند برابر شده، بله، آنها جایگزین سایر شرکت‌های خودروسازی خارجی از جمله فیات و مزدا موتور شده‌اند.

۰۶:۵۹:۵۸ دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با افت ۶۷۲ واحدی به کانال ۶۴ هزار واحدی وارد شد. بررسی‌ها نشان می‌دهند از زمان کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی که در جلسه سه‌شنبه هفته گذشته شورای پول و اعتبار به تصویب رسید تا روز گذشته شاخص کل در حدود هزار واحد ریزش را به ثبت رسانده است. این روند نزولی نه فقط در رقم شاخص که در حجم و ارزش معاملات نیز مشاهده می‌شود. این دومین بار است که در یک سال گذشته تصمیم کاهش نرخ سود سپرده‌ها با هدف رونق در بازار سهام عملیاتی می‌شود اما با شکست مواجه می‌شود. این در حالی است که این موضوع با چند سوال اساسی روبه‌رو است؛ اول اینکه چه تضمینی وجود دارد که با کاهش نرخ سود مقصد بعدی سپرده‌ها بازار سهام باشد؟ سوال دوم آنکه آیا اصولا قربانی کردن بازار پول و کلیت اقتصاد کلان کشور برای رونق بورس تصمیمی عقلانی است؟ آیا معامله‌گران بازار سهام و سپرده‌گذاران بانکی از درجه ریسک‌پذیری یکسانی برای سرمایه‌گذاری برخوردارند؟ آیا سایر چالش‌ها و عوامل که بازار سهام با آنها روبه‌رو است از درجه اهمیت کمتری نسبت به نرخ سود سپرده‌های بانکی برخوردارند؟ رونق اقتصادی کشور و متعاقبا بهبود وضعیت اقتصادی شرکت‌های بورسی چه جایگاهی در بهبود جایگاه بازار سهام در اقتصاد ایران دارد و مخاطرات ناشی از دستکاری نرخ سود در این چرخه چیست؟ «دنیای اقتصاد» به بررسی بی‌اعتنایی بازار سهام به دستکاری نرخ سود می‌پردازد.

«دنیای اقتصاد» روند حرکت بازار سهام را  پس از کاهش سود سپرده‌ها بررسی کرد

بی‌اعتنایی بورس  به دستکاری نرخ سود

گروه بورس – زهرا رحیمی: بازار سهام با ادامه روند کم‌انگیزه و ضعیف خود یک روز منفی دیگر را پشت سر گذاشت تا با ریزش ۰۳/ ۱ درصدی(معادل  ۶۷۲ واحد)، شاخص کل بورس به کانال ۶۴ هزار واحدی وارد شود.

ثبت رقم ۶۴ هزار و ۴۱۶ در کارنامه شاخص بورس در روز گذشته، به معنای بازدهی متوسط ۳ درصدی سهامداران از ابتدای سال است. حجم و ارزش معاملات نیز روز گذشته هر چند نسبت به روز یکشنبه با رشد مواجه شد، اما نسبت به میانگین این دو متغیر در یک ماه گذشته حاکی از افت بیش از ۵۱ درصدی حجم و ۵۲ درصدی ارزش معاملات است.
به گزارش و تحلیل «دنیای اقتصاد»، خبر تصویب کاهش نرخ سود بانکی در سه‌شنبه هفته گذشته که برای دومین بار از سال گذشته عملیاتی شده است در هر دو مرحله نتوانسته بازار را با تغییر خاصی مواجه کند، این در حالی است که تحلیل‌ها نشان می‌دهند این سیاست از بعد هزینه و فایده در کلیت اقتصاد کشور نیز تصمیم بجایی نیست و به قیمت قربانی کردن اقتصاد در برابر نجات احتمالی بورس تمام می‌شود. با این حال، بررسی‌ها نشان می‌دهند این تصمیم در یک سال گذشته به هیچ وجه نتوانسته منجر به رونق بازار سهام شود و نقدینگی از بانک‌ها وارد بورس نشده است. تجربه یک هفته اخیر نیز نشان داد که با کاهش ۲ واحد درصدی در نرخ سود باز هم منجر به خروج نقدینگی از بانک نشد و پیش‌بینی کارشناسان آن است که اجرای این سیاست نمی‌تواند تاثیر قابل انتظاری بر این بازار بگذارد. طی یک هفته گذشته بازار روند منفی خود را ادامه داد و افت بیش از ۱۰۰۰ واحدی را در کارنامه خود به ثبت رساند.

  کاهش نرخ سود دلیل کافی برای رونق بورس نیست
در این رابطه شاهین شایان آرانی، در مورد ارتباط بین نرخ سود بانکی و وضعیت بازار سهام گفت: افرادی که در بازار پول و بازار سهام سرمایه‌گذاری می‌کنند، از نظر درجه و میزان ریسک‌پذیری باهم متفاوتند؛ به‌طوری که افرادی که در بازار پول سرمایه‌گذاری می‌کنند، ریسک‌گریز و فعالان در بازار سهام ریسک‌پذیر هستند، بنابراین این استنباط که کاهش نرخ سود بانکی می‌تواند نقدینگی را از بانک‌ها خارج و به سمت بورس روانه کند، استنباط درستی نیست.
به عقیده کارشناسان، سوال دیگر آن است که چه تضمینی برای ورود سرمایه‌ها به بورس وجود دارد چراکه سایر بازارها نیز می‌توانند مقاصد دریافت نقدینگی باشند و این امر رونق بورس را به چالش می‌کشد در این راستا باید به حل چالش‌هایی پرداخت که بورس با آنها مواجه است و راهکار نرخ سود تنها راه‌حل موجود نیست.
شایان آرانی به کاهش دو درصدی نرخ سود بانکی توسط شورای پول و اعتبار اشاره کرد و گفت: اقدام شورای پول و اعتبار در راستای متناسب کردن نرخ سود سپرده‌ها و نرخ تورم اولا باید براساس نرخ تورم آینده تنظیم شود و ثانیا این تصمیم اگر با هدف رونق بورس صورت بگیرد، نتیجه‌ای نخواهد داشت. چراکه غالب افرادی که در بازارپول سرمایه‌گذاری می‌کنند،صرفا به دلیل تناسب بین نرخ سود بانکی و نرخ تورم و ریسک‌گریز بودن از این بازار خارج نمی‌شوند تا وارد بازار سهام شوند، چرا‌که دور‌نمای مذاکرات هسته‌ای با ابهام مواجه بوده و رشد اقتصادی در کشور وجود ندارد تا به تبع آن شرکت‌های بورسی نیز رشد کنند، بنابراین در شرایط رکود فعلی بازار سهام، کاهش نرخ سود بانکی بر بورس اثر نخواهد داشت.
این کارشناس بازار سهام اصلاح مشکلات در بورس را الزامی دانست و گفت: بورس چشم‌ به راه رونق اقتصاد کلان و حل موضوع هسته‌ای است و این موضوع که در روزهای پس از صدور بیانیه لوزان به وضوح دیده شد کلید اصلی رشد بازار است که می‌تواند به امیدواری شرکت‌ها منجر شود.
وی ضمن مستقل دانستن دو بازار پول و سرمایه تشریح کرد: اگر نرخ تورم در پی اتخاذ سیاست‌های درست دولت کاهش پیدا کند، به تبع کاهش تورم، زمینه رشد اقتصادی در کشور فراهم می‌شود؛ همچنین کاهش نرخ سود سپرده‌ها همگام با کاهش تورم انتظاری و پس از آن کاهش نرخ تسهیلات می‌تواند موجب سود‌دهی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس به‌صورت پایدار شود و در این صورت است که بازار سهام می‌تواند با رونق مواجه شود.

  بازار سهام در انتظار رفع ابهام مذاکرات
در این میان محمدرضا صادقی، مدیرعامل شرکت سرمایه آفرینان متین درگفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، به شرایط کنونی بازار سهام اشاره کرد و گفت: این روزها به رغم انتشار اخبار مثبت در زمینه‌های سیاسی و اقتصادی کشور، شاهد روند نزولی شاخص و کاهش حجم معاملات هستیم؛ در این شرایط، تحلیل‌های بنیادی و تکنیکال تا حد زیادی کارآیی خود را از دست داده‌اند و سوالی که نزد اغلب فعالان بازار مطرح است چرایی این شرایط و طولانی شدن آن است.
این کارشناس بازار سهام در تشریح چرایی این وضعیت به مذاکرات هسته‌ای اشاره کرد و گفت: پس از اعلام تفاهم هسته‌ای در ابتدای سال جاری، شاهد ایجاد هیجان و اقبال سرمایه گذاران به بازار و رشد قابل توجه ارزش و حجم معاملات بودیم، اما فرو نشستن هیجان اولیه و ظهور برخی ابهامات در تفسیر نتایج مذاکرات سبب شد تا سرمایه‌گذاران منتظر رفع ابهام‌ها و نتیجه قطعی در مذاکرات هسته‌ای باشند؛ بنابراین هر چند به نظر می‌رسد ریسک سیستماتیک مذاکرات به‌طور نسبی رفع شده است اما تا انجام نشدن توافق و امضای آن، نمی‌توان انتظار رونق بازار سرمایه را داشت و این انتظار حداقل تا تیر ماه طول خواهد کشید. صادقی‌مقدم یکی از مشکلات کنونی بازار سهام را کمبود نقدینگی شرکت‌های حقوقی عنوان کرد و گفت: یکی از معضلات و تنگناهای شرکت‌های حقوقی برای حمایت و بازارسازی شرکت‌های زیر مجموعه، کمبود نقدینگی است که باعث می‌شود نه تنها در نقش حامی ظاهر نشوند بلکه مجبور به فروش سهام برای تامین نقدینگی خود برای پرداخت‌های ضروری شوند؛ این رفتار حقوقی‌ها موجب سلب اعتماد عمومی از بازار به خصوص از جانب حقیقی‌ها شده و تداوم آن اصلا برای بازار کم‌عمق کنونی خوب نیست.
مدیر‌عامل شرکت سرمایه‌آفرینان متین به عرضه‌های اولیه روزهای اخیر و تاثیر آن بر روند بازار سهام اشاره کرد و گفت: قطعا در شرایط عادی و وجود رونق در بازار، عرضه‌های اولیه می‌تواند ضمن تامین نقدینگی برای سهامداران عمده در توسعه و عمق بخشیدن به بازار نقش بسزایی ایفا کند اما در شرایط موجود، این اقدام نه تنها باعث از بین رفتن این کارکرد شده است بلکه با خروج نقدینگی حاصل از عرضه‌های اولیه کمبود نقدینگی در بازار را تشدید خواهد کرد شاهد مدعا تجربه چند عرضه اولیه در یک ماه گذشته است.
وی به اثر‌پذیری شرایط اقتصادی کشور از اقتصاد جهانی اشاره کرد و گفت: در فضای اقتصاد جهانی، قیمت نفت و محصولات وابسته، سنگ‌آهن و فلزات اساسی به تبع شرایط حاکم بر اقتصاد منطقه یورو، چین و ژاپن کاهش زیادی داشته و به نظر نمی‌رسد به این زودی شاهد بازگشت رونق اقتصادی در این مناطق باشیم که این موارد طبعا آثار خود را بر بخش عمده بازارسهام گذاشته است. وی افزود: در فضای اقتصاد داخلی کشور نیز هر چند از جانب مسوولان با تکیه بر آمار و ارقام صحبت از رشد اقتصادی می‌شود اما فضای عمومی اقتصاد هنوز رونق لازم را ندارد و در برخی از صنایع مهم و تاثیرگذار بورس، شاهد رکود هستیم که طبیعتا بر تحقق فروش و سودآوری آنها تاثیرگذار خواهد بود.

  در بازار چه گذشت؟
در بازار دیروز همانند روزها و هفته‌های گذشته صف‌های سنگین فروش تشکیل شد و سهامداران متضرر اقدام به فروش سهام خود و خروج از این بازار کردند، به طوری که گروه‌های تامین آب برق گاز، بانک ها و خودرو با بیشترین ارزش معاملات در صدر برترین گروه های صنعتی قرار گرفتند. در داد و ستدهای دیروز شاخص کل تحت تاثیر منفی نمادهای پالایش نفت بندرعباس، بانک ملت، تاپیکو، پالایش نفت اصفهان،کشتیرانی و بانک صادرات ۶۷۲ واحد افت کرد و به رقم ۶۴ هزار و ۴۱۶ رسید.
این در حالی بود که نماد پتروشیمی مبین بیشترین تاثیر مثبت را بر این متغیر ثبت کرد. همچنین دیروز شاخص آزاد شناور نیز ۹۹۲ واحد نزولی شد. شاخص‌های بازار اول و دوم نیز به ترتیب ۶۰۵ و ۶۲۵ واحد پایین آمدند.

۰۶:۵۹:۰۶ گروه صنعت‌ و معدن: با توجه به احتمال لغو تحریم‌ها در صورت توافق نهایی ایران با گروه ۱+۵، انگیزه بسیاری در زمینه توسعه همکاری‌های خارجی در بخش‌های مختلف اقتصادی به وجود خواهد آمد. صنایع معدنی از جمله بخش‌هایی است که به دلیل برخورداری از مزیت‌های مناسب، پس از لغو تحریم‌ها بازارهای مختلفی را به سمت خود جلب خواهد کرد. پیش‌بینی‌ها در بخش معدن و صنایع معدنی مبنی بر این است که سال‌های آینده ایران بازارهای صادراتی بسیاری از کشورهای همسایه و غیرهمسایه را در اختیار قرار خواهد گرفت.

در این میان، به نظر می‌رسد پس از توافق هسته‌ای و رفت‌وآمد هیات‌های خارجی به ایران، بهبود روابط بین‌المللی و توسعه همکاری‌ها، باعث می‌شود که میزبانی از سرمایه‌گذاران خارجی افزایش یابد.
ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که وضعیت سرمایه‌گذاری‌ها و اقدامات اکتشافی از سوی بخش خصوصی به دلیل کاهش درآمد و پایین آمدن قیمت مواد معدنی در داخل و خارج از کشور در یک سالی که گذشت نامطلوب بوده و کمتر سرمایه‌گذاری منابع مالی خود را صرف این بخش از فعالیت‌های معدنی کرده است.
طبیعتا چنانچه تحریم‌ها لغو شود، مزیت‌های معدنی ایران مورد استقبال سرمایه‌گذاران کشورهای بزرگ دنیا قرار می‌گیرد. ایران از سه فاکتور اصلی «حامل‌های انرژی»، «دسترسی به آب‌های آزاد» و «پتانسیل‌های معدنی» در زمینه صنایع معدنی برخوردار است. از این رو، بسیاری از صنایع معدنی باید با توجه به این سه فاکتور در مناطقی که ظرفیت‌های لازم را دارند، ایجاد شود. شرط برد در این فرصت برخورداری از معیارهای درست و منطقی است که طرف ایرانی باید در این همکاری معدنی داشته باشد. باید دیدگاه سرمایه‌گذاران را تغییر داد و به آنها اطمینان داد که ایران مکان مناسبی برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود. بر اساس گزارشی که از سوی محمدرضا بهرامن، نایب رئیس خانه معدن ایران در اختیار «دنیای‌اقتصاد» قرار گرفته، چالش‌ها و پنج راهکار جذب سرمایه‌های خارجی در بخش معدن در دوره پساتحریم بررسی شده است که در ادامه می‌خوانید.
بر اساس این گزارش، توسعه همکاری‌های تجاری با کشورهای خارجی پس از خارج شدن از تحریم‌ها، قطعا حجم سرمایه‌گذاری‌های بیشتری را به سمت معادن ایران سوق می‌دهد. این در شرایطی است که سرمایه‌گذار با خود تکنولوژی و ماشین‌آلات بازار، همچنین دانش اکتشافات گسترده می‌آورد.
در ایران برای اینکه معادن جزو اولویت‌های بخش توسعه‌ای قرار گیرد مسوولان باید تا ۵‌سال آینده استانداردسازی در معادن را عملیاتی کنند. در این زمینه دولت هم موظف است با سختگیری بیشتری از معدنکاران خواستار رعایت و اجرای استانداردها باشد.

توجه به استانداردسازی
درحال‌حاضر ایران جزو ۱۰ کشور غنی معدنی جهان محسوب می‌شود، به همین دلیل همزمان با مرحله اکتشاف و بهره‌وری باید استانداردهای لازم مورد توجه قرار گیرد. در بخش معادن اصول و عواملی وجود دارد که استخراج بر محور آنها انجام می‌شود. در واقع در بخش بهره‌وری، هر معدنی تابع یک طرح است که آن‌هم بسته به ماشین‌آلاتی که در هر معدن وجود دارد، تغییر می‌کند. در بسیاری از کشورهای معدنی، استانداردها به‌طور کامل رعایت می‌شود؛ در کشورهایی مانند آفریقای جنوبی، استرالیا، آمریکا و… برنامه کاملی برای استاندارد به‌وجود آمده و این درحالی است که در ایران استانداردسازی به وجود نیامده، چراکه با ورود استاندارد به بخش‌های معدنی قیمت تمام‌شده مواد افزایش یافته و توان رقابت در بازارهای جهانی از بین رفته یا کاهش می‌یابد.
در بازارهای جهانی مواد و محصولات معدنی قیمت مشخصی دارد و اگر کشوری نتواند قیمت خود را با قیمت سایر کشورها هماهنگ کرده و در یک زمینه قرار دهد از رقابت عقب می‌ماند؛ بنابراین عامل قیمت از اهمیت فراوانی برخوردار است، به همین دلیل برای ماندن در میدان رقابت باید قیمت تمام شده متناسب با سایر کشورها باشد. یکی از مشکلاتی که در ایران وجود دارد این است که استانداردها به خوبی شناسایی نشده‌اند و ماشین‌آلاتی که انتخاب شده و وارد کشور می‌شوند در بحث استانداردها از فاکتورهای لازم برخوردار نیستند. در واقع خرید وسایل و ماشین‌های مورد نیاز از جمله مواردی است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

اجرای برنامه راهبردی معدن
از سوی دیگر، در حالی که هنوز برنامه راهبردی بخش معدن اجرایی نشده است، اگر مسوولان مربوطه این موضوع را به‌صورت جدی دنبال کنند، به‌طور حتم ارزش افزوده تولیدات معدنی افزایش یافته و بستر مناسب برای توسعه   مهیا خواهد شد. متاسفانه به‌دلیل عدم وجود یک برنامه عملیاتی هر تولیدکننده با توجه به شرایط خود اقدام به تولید محصولات می‌کند، در حال حاضر با کاهش قیمت مواد معدنی در بازار جهانی نگرانی‌هایی میان تولیدکنندگان ایجاد شده و حتی برخی را به مرز تعطیلی کشیده است؛ در حالی که اگر نیازسنجی و استراتژی در دستور کار این واحدها قرار داشت به‌طور حتم وضعیت آنها به‌گونه‌ای دیگر بود.

سرمایه‌گذاری در امور تحقیقاتی
پرداختن به نقاط ضعف و قوت بخش معدن ایران از دیگر مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد؛ به طوری که سرمایه‌گذاری در کارهای تحقیقاتی و مطالعاتی تا اکتشاف مقدماتی در اولویت قرار گیرد. مطالعه، پژوهش و تحقیق در صنعت معدنکاری مهم‌ترین اولویت‌های فعالان این بخش است.
از آنجا که ایران در مرحله اکتشاف مخصوصا برای مطالعه طبقات درونی زمین از لحاظ دانش فنی و امکانات ضعیف همچنین در مرحله استخراج و بهره‌برداری از لحاظ فرآوری و راندمان تولید ارتقا نیافته است، در هر دو زمینه نیاز به مطالعه، پژوهش و تحقیق حس می‌شود.

مکانیزم تشویق سرمایه‌گذار خارجی
بر اساس این گزارش یکی دیگر از مهم‌ترین پیش نیازهای حضور سرمایه‌گذاران خارجی در بخش معدن که می‌تواند از طریق انتقال علوم و فناوری‌های نوین و روش‌های پیشرفته مدیریت بنگاه‌های معدنی منجر به رشد تکنولوژیکی و بهبود بهره‌وری بخش معدن شود، اصلاح قانون معادن در چارچوب قانون جلب و تشویق سرمایه‌گذاران خارجی است. سرمایه‌گذار جایی می‌رود که بهترین امنیت را داشته و ریسک آن کم و بازده کار خوب باشد. از این رو، مقررات و قوانین حمایتی و پارامترهای اقتصادی باید ثبات داشته باشند تا ریسک سرمایه‌گذاری را کاهش دهد. اگر ثباتی در قوانین وجود نداشته باشد، سرمایه‌گذار ریسک نخواهد کرد. نگاه اصولی‌تر نسبت به چهار برنامه قبلی توسعه، به این بخش از اقتصاد ملی باید بدین صورت باشد که به جای تعیین تکالیف مبتنی بر افزایش سهم این بخش در اقتصاد به ایجاد محیط و فضای لازم برای توسعه بخش معدن پرداخته شود.

اجرای طرح کاداستر
همچنین اجرای کامل طرح کاداستر (ثبت محدوده‌های معدنی تحت وب) باید برای شفاف‌سازی و مشخص کردن داده‌ها به طور کامل و دقیق صورت گیرد. از سویی شرکت‌های هلدینگ معدنی که با توان مالی بالا، قادر به انجام پروژه‌های بزرگ، خصوصا در بخش اکتشاف و فرآوری به منظور پرکردن خلأ موجود در کشور هستند، تشکیل و مورد حمایت قرار بگیرند. مکانیزم دیگری که درخصوص اکتشافات مقدماتی وجود دارد، می‌تواند به این صورت باشد که از متقاضیان صلاحیت دار بخش خصوصی با هدف انجام اکتشافات مقدماتی، تفضیلی و استفاده از ابزار تکنولوژی‌های نو، جهت به‌کارگیری درمعادن قدیمی و متروکه که در شرایط فعلی دولت هیچ‌گونه برنامه‌ای برای این ذخایر نداشته، حمایت شود. از سوی دیگر، پیش‌بینی‌های موجود و با توجه به روند رو به رشد فعالان بخش خصوصی معدن و تقاضای بازار در بخش ذخایر معدنی خصوصا ذخایر فلزی، شاید تغییر نگرش در نگاه مدیریتی به این حوزه امری اجتناب‌ناپذیر و لازم باشد.

مزیت نسبی بخش معدن
با توجه به اینکه، این بخش اقتصادی مهم به ازای هر شغل مستقیم بر اساس آمار سازمان جهانی کار، ۱۷ شغل وابسته و تکمیلی ایجاد می‌کند و تقاضای جهانی نیز برای مواد معدنی هر ۲۰ سال، دو برابر می‌شود، استفاده از مزیت‌های نسبی و استراتژیک این بخش در اقتصاد کشور باید مورد توجه واقع شود.
سرمایه‌گذاری خارجی یکی از اصلی ترین مولفه‌های تصاحب فناوری مدرن، مدیریت پیشرفته و اتصال به بازارهای بزرگ به شمار می‌رود؛ اما در ایران مستهلک شدن تجهیزات و ماشین‌آلات بخش معدن همراه با نقایص مدیریتی، مهارتی و آموزشی کارکنان در همه حوزه‌های معدنی کشور، یک واقعیت است که نمی‌توان به آسانی از کنار آن گذشت. عبور از این تنگنا مستلزم سرمایه‌گذاری هنگفتی است که تامین آن صرفا با اتکا به منابع مالی و اعتباری در داخل کشور در وضعیت کنونی ممکن نیست؛ بنابراین تنها راه برون‌رفت از بن‌بست فعلی فراهم ساختن فضای مناسب برای جذب سرمایه‌گذاری جدید به خصوص سرمایه‌گذاری خارجی در این بخش مهم اقتصادی در کشور است.

معضلات و راهکارهای ورود سرمایه
یکی از اهداف اصلی دولت یازدهم، افزایش سهم بخش خصوصی در بخش صنعت و معدن است، در این میان زمانی شاهد رونق سرمایه‌گذاری در بخش معدن و صنایع معدنی خواهیم بود که در فضای اقتصادی کشور از پایداری و ثبات لازم برخوردار باشیم. در حال حاضر، مشکل ما نداشتن فرصت برای جذب سرمایه‌گذاری و نداشتن مدیران کارآمد نیست، بلکه عمده مشکل در زمینه جذب سرمایه‌گذاری، نداشتن فضا برای تصمیم‌گیری و چالش‌های مدیریتی است که باید این مشکل هر چه سریع‌تر رفع شود. همچنین اطلاعات پایه بخش معدن در کشور که اولین اطلاعات مورد نیاز هر سرمایه‌گذار در این بخش از اکتشاف تا فرآوری بوده به صورت کامل وجود ندارد.
از سوی دیگر، نگاه سنتی به بخش معدن و صنایع معدنی کشور باید تغییر کند و سرمایه‌گذاری‌ها در این بخش مهم اقتصادی باید منجر به تصاحب بازارهای جهانی شود.
در این میان ازعمده چالش‌های بخش معدن در سرمایه‌گذاری به خصوص سرمایه‌گذاری خارجی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: ۱-استنباط‌‌های ناصحیح از قوانین به خصوص از قانون اساسی برای تعریف معدن، ۲- ابهام در نقش برخی سازمان‌ها و نهادهای اثرگذار در بخش معدن به رغم وجود قانون معادن، ۳- تنگناها و نارسایی‌های موجود در برخی از قوانین و مقررات ذی‌ربط مانند قانون معادن، قانون کار، قانون تجارت، قانون مالیات‌ها و بیمه، سیستم بانکی و… ۴- کمبود جذابیت سرمایه‌گذاری در بخش معدن و مهم‌ترین آن سلیقه ای عمل کردن مسوولان این بخش به دلیل وجود کمبودها و نواقص در قانون معادن کشور، ۵- فقدان استراتژی و برنامه مشخص جهت جذب سرمایه‌گذار خارجی در حوزه معدن، ۶- فرصت‌ها و محدودیت‌های قانونی بر سر راه سرمایه‌گذاری خارجی در بخش معدن، ۷-  مدیریت و کنترل روی سهم مالکیت.
در این میان، از موارد پیشنهادی برای توسعه سرمایه‌گذاری در بخش معدن می‌توان به: ۱- قانونمند کردن مشوق‌های ویژه سرمایه‌گذاری‌های معدنی در نواحی کم رشد و محروم مستعد معدنی کشور به منظور ایجاد بستر رقابت بین مناطق و استان‌ها، ۲-تقسیط و بخشودگی بخشی از مالیات سالانه واحدهای تولیدی فعال جهت سرمایه‌گذاری در تکمیل اکتشافات و دسترسی به تکنولوژی نو، ۳-حمایت از سرمایه‌گذاری در توسعه صنایع فرآوری مواد معدنی به منظور برنامه ریزی تولید ملی متناسب با نیازهای صادراتی و استفاده کامل از چرخه ارزش افزوده، ۴- مشارکت سازمان‌های توسعه ای و بنگاه‌های خصوصی در سرمایه‌گذاری معدنی در خارج از کشور به منظور ارزآوری، ۵- تقویت سازمان‌های توسعه بخش معدن مشابه ایمیدرو، جهت آماده سازی زیرساخت‌های سرمایه‌گذاری در بخش معدن از اکتشاف تا فرآوری اشاره کرد.

۰۶:۵۸:۴۹ تولید محصولی جدید در “پسهند” برای اولین بار در کشور

فدایی دولت از ساماندهی شرکت تولیدی صنایع لاستیکی سهند و اقدام برای تولید محصولی جدید خبر داد و تأکید کرد: این شرکت در سال ۱۳۹۳ موفق شد، کارخانه تولیدی خود را به خارج از محدوده شهر تهران منتقل کند، از آنجایی که انتقال ناقص طرح مذکور موجب کاهش کیفیت تولید و دوپارچگی امور جاری شرکت شده بود؛ درسال ۱۳۹۳ انتقال کارخانه بطور کامل صورت گرفت و ماشین آلات جدید، به رغم مشکلات تحریم ها توسط گروه متخصص آلمانی نصب و راه اندازی شد.

این مقام مسئول افزود: خوشبختانه راه اندازی ماشین آلات و اجرای طرح تولید باعث شد این شرکت موفق به تولید محصول جدیدی به نام؛ تسمه نقاله مقاوم به روغن برای اولین بار در کشور شود. شرکت تولیدی صنایع لاستیکی سهند از این طریق نیز آمادگی پذیرش انواع هر گونه سفارش این محصول در ابعاد و اندازه های مختلف برای مصارف داخلی و خارج از کشور را نیز دارد. کاربرد این محصول جدید در صنایع پتروشیمی، پالایشگاه ها، کارخانجات فولادسازی (حمل ورق های فلزی روغنی)، کارخانجات تولید روغن های گیاهی، کارخانه های سیمان و سایر صنایع مرتبط است.

رهایی گاز لوله از ورشکستگی در سال جاری

وی با ترسیم چشم اندازی روشن برای گروه گاز لوله اظهار داشت: براساس حسابرسی های انجام شده در گروه شرکت تولیدی گاز لوله، این شرکت با معضلات بانکی بسیاری در سال های گذشته مواجه شده بود. چرا که این مجموعه با بیش از ۸۰ میلیارد تومان دیون بانکی روبرو بود که در سال ۱۳۹۳ با توجه به حکم قضایی دادگاه؛ پرداخت دیون از سال ۱۳۸۵ متوقف شد. در حال حاضر نیز اداره تسویه قوه محترم قضایه در حال تصدیق طلب بانک ها بوده است که پس از نهایی شدن این مهم، در سال جاری شرکت گازلوله از وضعیت ورشستگی رهایی می یابد و با اصلاح ساختار تولید به سود دهی مناسبی خواهد رسید و امید است مجدداً به عنوان یکی از شرکتهای تولیدی برتر در حوزه لوله های پلی اتیلنی، لوله های دو جداره آب رسانی و گازرسانی در بازارهای کشورهای منطقه به جایگاه اصلی خود باز گردد.

شرکت شیمیایی فرآورد قشم با رویکرد تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر

در ادامه، فدایی دولت مهمترین اقدامات شرکت شیمیایی فرآورد قشم را چنین عنوان کرد: از مهمترین اقدامات این مجموعه در سال ۱۳۹۳ ، می توان به اصلاح ساختار انسانی، تعیین تکلیف بدهی معوق با بانک کشاورزی و بکارگیری بهینه از تجهیزات مدرن در کارخانه اشاره داشت. در سال جاری نیز شرکت قصد دارد با حفظ میزان تولید سال قبل، اقدام به طراحی و تولید محصولات جدید با ارزش افزوده بیشتر بنماید. شایان ذکر آنکه دستگاه های تولیدی شرکت شیمیایی فرآورد قشم در خاورمیانه کم نظیر بوده و در آینده با بکارگیری بهینه تر از این ماشین آلات می توان به سودهای عملیاتی چندین برابر دست یافت.

خروج ۶ شرکت مشمول ماده ۱۴۱

مدیرعامل “وپترو” با اعلام اینکه شش شرکت زیرمجموعه از شمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت خارج می شوند، گفت: در سال های گذشته ۶ شرکت از شرکت های گروه به علت زیان دهی مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت شده بودند. با برنامه ریزی های صورت گرفته و تحقق سود در آن شرکت ها، در سال ۱۳۹۳ از زیان خارج و به حیطه فعالیت های جاری بازگردانده شدند. برنامه اصلاحی پرتفوی شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی تهیه و تنظیم و در مرحله آماده سازی مقدمات خروج از شرکت های زیان ده و کم بازده و غیر مرتبط است که در سال ۱۳۹۴ سالی پرسود برای این شرکت ها خواهد بود.

افزایش تعرفه واردات اسیدسیتریک و حذف اخذ ارز مبادله ای در واردات دوده صنعتی و MEK

وی با بیان اینکه در راستای حمایت از تولید ملی، با پیشنهاد و پیگیری های شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی و موافقت وزارت صنعت و معدن و تجارت، تعرفه گمرگی واردات محصولات چینی افزایش و ارز مبادله ای به واردات حذف گردید، گفت: با توجه به واردات بی رویه بعضی از محصولات که مشابه تولید داخلی دارند و بعضاً کیفیت تولید داخل به مراتب بهتر از نوع خارجی (چینی) آن می باشد، به منظور منطقی نمودن عرضه تولیدات واحدهای گروه سرمایه گذاری صنایع پتـروشیمی هم زمـان از دو طریـق؛ ۱- افـزایش تعرفه گمرکی به منظـور رقابـت منطقی تر با محصول بی کیفیت چینی ۲- حذف تخصیص ارز مبادله ای به این محصولات و اختصاص ارز متقاضی به وارد کنندگان کالا انجام می پذیرد. در همین راستابا موافقت وزارت صنعت، معدن و تجارتبرای سه محصول زیر گروه سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی؛تصویب افزایش تعرفه گمرگی واردات اسیدسیتریک، دوده صنعتی و MEK در هیات محترم وزیران مورد تصویب قرار گرفت. گفتنی است،در خصوص افزایش تعرفه گمرکی در سال جاری بویژه برای واردات محصول اسید سیتریک مقرر شد که تعرفه از ۱۲ به ۲۶ درصد افزایش یابد.

توسعه کسب و کار و فعالیت های آتی

وی با بیان اینکه یکی از وظایف سازمان ها توسعه کسب و کار و فعالیت های آتی است، گفت: در این زمینه شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی با توجه به ماهیت پروژه محور بودنش، مطالعات فنی و اقتصادی جهت مشارکت در طرح های پتروشیمی ونیران هنگام و هرمز در منطقه پارس جنوبی (عسلویه) را مورد پیگیری و مذاکره قرار داده است. مطالعات احداث واحدهای MINI-LNG نیز در حال مطالعه و انجام می باشد.

بررسی افزایش سرمایه زیرمجموعه ها در دست اقدام

وی با بیان اینکه شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی در سال ۱۳۹۴؛ بازبینی در پروژه های شرکت های فنی و مهندسی را در دستور کار قرار داده، خروج از پروژه های کم بازده و حرکت به سمت فعالیت های تخصصی و پر بازده در شرکت های فنی و مهندسی را از مهمترین برنامه ها دانست و مهمترین فعالیت های این گروه فنی مهندسی در سال ۱۳۹۳ را به شرح ذیل اعلام کرد.

  •  خروج شرکت فنی مهندسی شاخص از زیان
  • اقدمات لازم و موثر جهت اخذ گرید و رتبه بندی از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
  • امضاء تفاهم نامه همکاری با کشورهایی نظیر عمان و امارات متحده عربی جهت صدور خدمات مهندسی
  • افزایش سرمایه و اقدامات اولیه جهت ورود به فرابورس شرکت های خدماتی گروه نظیر فیرمکو پارس

اخذ مطالبات معوق گروه سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی

وی از پیگیری برای اخذ مطالبات معوق گروه سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی خبر داد و گفت: در سال ۱۳۹۳ مطالبات معوق گروه سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی از شرکت ها، ارگان ها و سازمان ها مورد پیگیری جدی قرار گرفته است. در حال حاضر بخش عمده آن وصول و مابقی نیز در دستور کار قرار دارد. بخش وصول شده مطالبات نیز در پروژه های شرکت اعم از نوسازی و بازسازی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

۰۶:۵۱:۱۵ شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی در سال ۱۳۹۳، با عنایت به منویات مقام معظم رهبری در جهت حمایت از تولید داخلی و همچنین در راستای سیاست های دولت تدبیر و امید به منظور خروج از رکود اقتصادی با تمامی تلاش و جدیت در صحنه حضور پیدا کرد.

به گزارش بورس نیوز، در سال جاری نیز به رغم مشکلات و معضلات موجود به عنوان یک هلدینگ سرمایه گذاری به موفقیت هایی دست یافته است. این شرکت در سه حوزه تولیدی، خدمات فنی و مهندسی، پرتفوی گردانی و سرمایه گذاری فعالیت داشته و با مدیریت مستقیم ۱۸ شرکت بورسی و غیر بورسی، توانمندی خود را به عنوان تنها تولید کننده محصول MEK و اسید سیتریک در خاورمیانه، بزرگترین تولید کننده دوده صنعتی کشور،TBE ، تسمه نقاله، لوله های پلی اتیلنی و ارائه خدمات فنی و مهندسی با کیفیت را اثبات نموده است. در این گزارش در گفتگو با فریدون فدایی دولت مدیر عامل این هلدینگ نگاهی انداخته ایم به عملکرد این گروه در سال ۱۳۹۳ و دورنمایی به سال ۱۳۹۴ که شرح آن را در ادامه می خوانید.

افزایش سرمایه و اصلاح ساختار اداری

مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز اظهار داشت: در سال ۱۳۹۳،شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی پس ازگذشت ۱۰ سال پیشنهاد افزایش سرمایه را با گزارش های کارشناسی به سهامدار عمده ارائه داده و کلیات آن نیز مورد پذیرش قرار گرفته است. پس از وقوع این مهم، ساختار مالی شرکت اصلاح و همچنین زمینه توسعه و افزایش بهره وری در شرکت های گروه را شاهد خواهیم بود.

فریدون فدایی دولت افزود: اصلاح ساختار اداری شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی و ایجاد واحدهای کارشناسی به منظور تخصصی سازی فرآیندها، ایفای نقش هدایت هلدینگ و افزایش هم افزایی یکی از مواردی است که باعث ایجاد محیـط منـاسب کاری و اداری بمنظور ارتقاء خدمت رسانی به ذینفعان به خصوص سهامداران محترم شرکت می شود. پیاده سازی رویکرد توسعه محور در شرکت منجر به تعریف و اجرای پروژه هایی گشته که از آن جمله می توان؛ به بهینه سازی مصرف انرژی در واحدهای تولیدی گروه و کاهش قیمت تمام شده اشاره داشت.

جابجایی کارخانه در شرکت کربن ایران

وی به موضوع جابجایی کارخانه در شرکت کربن ایران نیز اشاره کرد و گفت: به دلایل زیست محیطی و ضرورت جابجایی کارخانه شرکت کربن ایران، خوشبختانه در سال ۱۳۹۳، با عنایت به تدابیر صورت گرفته و مساعدت های مدیران بالادستی، راهکارهایی شامل خروج کارخانه از شهر اهواز با نگاه حفظ سهم در بازار، افزایش بهره وری تولید، حفظ نیروی انسانی ماهر و واگذاری زمین کارخانه به مناسب ترین ارزش پیگیری گشته که در سال جاری منشاء اخباری خوش برای سهامداران محترم شرکت کربن خواهد بود.

افزایش تولید و بهره وری در “شدوص”

وی پیرامون وضعیت “شدوص” نیز تصریح کرد: به منظور کاهش ریسک تجاری و بهبود قیمت های رقابتی محصول دوده صنعتی، در سال ۱۳۹۳ مرحله دوم افزایش سرمایه شرکت دوده صنعتی اعمال شد و پس از اجرای بهینه سازی تولید؛ این شرکت موفق به تولید با مصرف خوراک استاندارد جهانی گردید.

این مقام مسئول ادامه داد: شرکت دوده صنعتی پارس در سال گذشته جهت پوشش برنامه های تدوین شده تولید و فروش با ظرفیت مناسب، هر دو خط تولیدی خود را بکار گرفته و خط تولید هارد نیز پس از مدت طولانی توقف با تامین مواد اولیه مورد نیاز مجدداً از اسفند سال ۱۳۹۳ بصورت مستمر به مدار تولید پیوست.

وی یادآور شد: برای اولین بار از بدو تاسیس این شرکت رکورد بی سابقه تولید دوده صنعتی گرید N-339 با Yield بسیار مناسب و با ظرفیت تولید ۶۰ تن در روز، با استفاده بهینه از مواد اولیه مختلف مانند روغن فورفورال اکستراکت، CFO و روغن قطران و همچنین تلاش کارکنان در واحدهای مختلف تولید صورت گرفته است و امید می رود با برنامه ریزی های انجام شده در زمینه تامین پیوسته و مناسب مواد اولیه مورد نیاز، این روند کماکان ادامه یابد.

فدایی دولت به روند تولید این زیرمجموعه خود اشاره کرد و گفت: در گذشته حداکثر مقدار تولید این محصول در حدود ۴۵ تن در روز بوده است و افزایش ظرفیت داده شده (۱۵ تن در روز) با استفاده از تعمیرات تجهیزات و دستگاه های موجود صورت گرفته است.

وی به بیان برنامه صادرات محصولات “شدوص” نیز پرداخت و اظهار داشت: همچنین در ارتباط با صادرات دوده صنعتی نیز جلسات و تماس های لازم با شرکت پارس اوپال کیش انجام شده و با ارائه اطلاعات و نمونه های مورد نیاز، اقدامات لازم جهت بازاریابی و فروش در کشورهای ترکیه و هند در جریان است. امید می رود در صورت نهایی شدن این موضوع، صادرات دوده صنعتی به کشورهای مورد نظر در اوایل سال جاری آغاز گردد.

شیمی تکس آریا در مسیر افزایش ظرفیت تولید و سوددهی

فدایی دولت از خروج شرکت شیمی تکس آسیا از زیان و دستیابی به سود خبر داد و گفت: در سال ۱۳۹۳ شرکت شیمی تکس آریا برای اولین بار در کشور به رغم تحریم های ناعادلانه، با اتکا به متخصصین کارآمد موفق به تولید ۱۳۰۰ تن محصول MEK گردید و طی برنامه ریزی های به عمل آمده توسط متخصصان صنعت پتروشیمی شرکت شیمی تکس آریا قصد دارد؛ در سال جاری محصول MEK را به تولید ۲۵۰۰ تن افزایش دهد، که با تحقق این مهم، این شرکت برای اولین بار پس از راه اندازی با توجه به پروسه پیچیده تولید با رسیدن به ظرفیت اقتصادی از زیاندهی خارج و به سود دهی خواهد رسید.

وی افزود: یکی از اهداف دوربرد این شرکت در سال آتی؛ خرید تجهیزات حیاتی و اساسی علی الخصوص در واحد اسید جهت افزایش ظرفیت تولید است که با خرید این تجهیزات بر اساس امکان سنجی و مطالعات فنی در خصوص فاز دوم کارخانه جهت ارتقاء ظرفیت تا سقف ۱۵ هزار تن در سال است که با نیازسنجی بازارهای خارجی به صادارت این محصول به کشورهای خاورمیانه و همچنین آسیای میانه گام بزرگی برمی دارد. ضمناً با تامین نیاز داخلی شرکت شیمی تکس آریا گامی در جهت تحقق شعار اقتصاد مقاومتی برداشته است.

تأمین اسید سیتریک با راه اندازی کارخانه در شرکت کیمیا ورزان مهر غرب

مدیرعامل “وپترو” با اعلام اینکه طی سه ماهه سال جاری تولید اسید سیتریک در شرکت کیمیا ورزان غرب از سر گرفته خواهد شد، ابراز داشت: با تعطیلی شرکت کیمیا غرب گستر در سه سال گذشته به مشکلات بیکاری در منطقه کرمانشاه اضافه شده بود، با بررسی های صورت گرفته و تعامل مناسب با بانک کشاورزی در خصوص دیون معوق، این شرکت تحت عنوان شرکت کیمیا ورزان مهر غرب، راه اندازی مجدد گردید و در حال حاضر عملیات تعمیرات اساسی در حال اجرا می باشد، که امید می رود در فصل اول سال جاری کارخانه تولید اسید سیتریک جهت رفع نیاز کشور و صادرات به کشورهای هدف، مجدداً بهره برداری گردد.

۰۶:۴۸:۵۹ دیر عامل سابق شرکت معروف “اچ پی” اعلام کرد برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا کاندیدا می شود.

به گزارش عصرایران به نقل از خبرگزاری ها، خانم “کارلی فیورینا” عضو  حزب جمهوری خواه است.
فیورینا  ۶۰ ساله و متولد تگزاس در توئیتر نوشت: برای انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا می شوم.

او در ابتدا باید در انتخابات دورن حزبی شرکت کند و در صورت شکست رقبای جمهوری خواه می تواند به عنوان کاندیدای واحد حزب در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شرکت کند.

کارلی فیورینا بین سال های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۵ به عنوان مدیرعامل اچ پی فعالیت می کرد اما به دلیل کاهش شدید ارزش سهام این شرکت مجبور به استعفا شد.

شرکت “هیولت پاکارد” (Hewlett-Packard ) معروف به HP یکی از مهمترین شرکت های فناوری اطلاعات جهان است که دفتر مرکزی آن در دره سیلیکون ایالت کالیفرنیای آمریکاست.
تولید انواع کامپیوتر، چاپگر و تجهیزات و نرم افزارهای کامپیوتری مهمترین فعالیت اچ پی است.

۰۶:۴۸:۴۵ مدیرعامل بانک پارسیان با اشاره به مصوبه شورای پول و اعتبار، گفت: فکر می‌کنم نظر بانک مرکزی این باشد که نرخ سود سپرده‌های کمتر از یک سال در دامنه ۲۰ درصد، توسط بانک‌ها تعیین شود و هر بانک مطابق وضعیت مالی خود سود بپردازد.

۰۶:۴۸:۲۶ حسن قالیباف اصل در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس،‌ در مورد دلایل افت شاخص بورس در روزهای اخیر گفت: افت و رشد شاخص بالاخره بر اساس عرضه و تقاضا و طبیعی است و قیمت‌هایی که بر اساس اخبار شکل می‌گیرد و اخبار مختلفی که به بازار سرمایه می‌آید‌، برایند خرد جمعی آن خبرها در شاخص کل بازار نمایان می‌شود.

مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران افزود: خبرهایی که از اقتصاد کلان کشور و بخش واقعی جامعه و سیاست به گوش می‌رسد، بازار سرمایه نسبت به آن عکس‌العمل نشان داده و قیمت‌ها  نوسان پیدا می‌کند.

قالیباف در مورد گلایه برخی سهامداران خرد از زیان در بازار گفت: با بالا و پایین رفتن شاخص عده‌ای ضرر می‌کنند، اما سهامداران باید بدانند کسی که وارد بازار اوراق بهادار می‌شود، نباید انتظار بازدهی ثابت داشته باشد، این بازار ریسک و نوسان دارد و ممکن است مثبت یا منفی باشد.

مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران در مورد توقف معاملات پتروشیمی مبین گفت: ابطال این معامله در روز یکشنبه به خاطر بحث‌های فنی و سیستمی بود که معاملات آن باطل شد که نباید به صورت سبد سهام وارد می‌شد و به این دلیل پیش گشایشی که در ساعت ۹:۱۵ انجام شد، باعث شد یکسری از معامله‌گران بر روی ایستگاه‌های کاری بیش از ۱۸ میلیون سهام معامله کنند و بخش مهم عرضه سهام آن پتروشیمی را به خود اختصاص دهند و این طبق مقررات باطل اعلام شد.

قالیباف در مورد این که عده‌ای از سهامداران خود می‌گویند سرمایه‌شان را از دست داده‌اند، گفت: مردم در بازار سرمایه، سرمایه‌گذاری می‌کنند و با کاهش شاخص کل عده‌ای این سرمایه‌ را از دست می‌دهند، اما این ضرر خواسته هیچ کدام از مدیران بازار سرمایه نیست و ما همه متاسف هستیم، اما واقعیت بازار سرمایه این است که بازدهی اوراق بهادار با درآمد ثابت نیست و نوسان دارد.

وی گفت: سرمایه‌گذاران باید ریسک بازار سرمایه را در نظر بگیرند و براساس ریسک اقدام به سرمایه‌گذاری کنند و تحلیل بازار بر اساس تحلیل درست اقدام به خرید و فروش نمایند.

مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران افزود: نباید عده‌ای از سهامداران عجله کنند و در شرایط افت شاخص سریع از بازار خارج شده و یا در دوره‌ای که مثبت است، سریع وارد بازار شده و سهام را در قیمت گران خریداری کنند، بلکه همیشه بر اساس تحلیل درست و با مطالعه و با در نظر گرفتن ریسک بازار اقدام کنند.

وی افزود: بازار سرمایه هم متنوع و هم شفاف‌ترین بازار است و نباید ریسک اعتباری بر این بازار تحمیل شود، البته هر بازاری ریسک تجاری دارد، بازار سرمایه هم دارای ریسک است، ولی سرمایه‌گذاران باید با تحلیل ریسک وارد بازار شوند.

قالیباف افزود: کسی که وارد بازار سرمایه می‌شود، باید اخبار کلی کشور در مورد مقررات دولت در بحث خروج از رکود، فضای کسب و کار و اخبار هسته‌ای را در نظر داشته باشد و با حوصله در فضای شفاف بازار بر اساس اخبار دقیق و نهایی شده تصمیم بگیرد.

وی تاکید کرد: سرمایه‌گذاران خرد نباید به هیچ عنوان عجله کنند.

مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران در مورد کاهش نرخ سود بانکی و اثر بر‌ بازار سرمایه گفت: به هر حال برای بازار سرمایه و بخش واقعی اقتصاد کاهش نرخ سود بانکی مهم است و در بخش صنعت کاهش سود بانکی باعث کاهش هزینه پول می‌شود، بازار سرمایه باید به خبر کاهش نرخ سود بانکی واکنش نشان می‌داد، اما عکس‌العمل مثبتی از خود نشان نداد.

وی افزود: حتی بانک‌های حاضر در بورس هم سهامشان مثبت نشد و بر اساس مصوبات شورای پول و اعتبار نرخ سود بانکی قرار است، کاهش پیدا کند، اما مهمتر از این مصوبه واقعیت بخش اجرا است که گاهی نرخ اعلام شده سود بانکی کاهش می‌یابد، اما در عمل آنچه در عمل بازار پول به ویژه توسط موسسات مالی و اعتباری غیررسمی عمل می‌شود، عدد دیگری است، بنابراین بحث نظارت بر بازار پول و بانک بسیار مهم است و باید کاهش نرخ سود بانکی به صورت واقعی باشد.

وی افزود: باید سرمایه در گردش ارزان‌تر در اختیار بخش صنعت و تولید قرار گیرد و نرخ سود در واقعیت کاهش یابد تا بازار سرمایه عکس‌العمل مثبت نشان دهد.

۰۶:۴۶:۰۳ با تمام این توصیفات العفری با موانع مهمی برای خلیفه شدن در داعش و انتخاب به عنوان جانشین البغدادی مواجه است و همین موجب شده تا وی درحال حاضر به عنوان جانشین موقت البغدادی در داعش معرفی شود.

شرایطی که داعش برای خلیفه در نظر گرفته است، تاکید می‌کند که چنین فردی باید عرب، قریشی، هاشمی و سنی باشد، در حالی‌که العفری ترکمن است و همین موضوع موجب شده تا امکان انتخاب وی به عنوان خلیفه آینده داعش امری غیر ممکن شود، حتی درحال حاضر نیز اعلام خلافت موقت وی با اعتراض‌های شدیدی از سوی اعراب سنی گروه مواجه شده و آنها از بیعت با وی خودداری کرده‌اند.

این امتناع و مخالفت در جای خود موجب بروز اختلافاتی جدید در این گروه میان هواداران العفری و این مخالفان شده است، در حالی‌که از وضعیت جسمانی البغدادی نیز اخبار دقیقی وجود ندارد. اما از انتخاب العفری به عنوان جانشین موقت البغدادی می‌توان برداشت کرد که البغدادی از این پس نقش بارزی در داعش نمی‌تواند، ایفا کند، به ویژه آنکه برخی از منابع خبری اعلام کرده‌اند که به دلیل آسیب دیدن ستون فقراتش، وی فلج شده است.

۰۶:۴۵:۳۲ وی با اشاره به اظهارات یک مقام آمریکایی که گفته بود ما به همه اهداف خود رسیدیم و ایران الی‌الابد تحت بازرسی قرار می‌گیرد، گفت: چون اینها افراد زبونی هستند و تحت سلطه صهیونیست‌ها قرار دارند گزافه می‌گویند.

لاریجانی خطاب به مقامات آمریکایی تصریح کرد: شما مقاومت ایران را مشاهده کردید که مجبور به پذیرفتن غنی‌سازی در خاک ایران شدید اما اگر بخواهید حرف‌های دوپهلو زده و دغل کنید، ما برمی‌گردیم و مسیر قبلی را ادامه می‌دهیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی در این باره ادامه داد: اگر ما غنی‌سازی ۲۰ درصدی را کنار گذاشتیم به خاطر بی‌نیاز بودن خودمان بود؛ در گذشته هم خواستیم سوخت ۲۰ درصد را به ما بدهید اما وقتی بدعهدی کردید خودمان غنی‌سازی کردیم.

وی با هشدار به طرف غربی نسبت به گستاخی و تفاوت موضع‌گیری‌ها در مذاکرات و در پشت صحنه خاطرنشان کرد: راه برای اینکه ایران خودش غنی‌سازی کند، باز است.

۰۶:۴۵:۲۸ رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: اگر طرف غربی بخواهد در مذاکرات حرف‌های دوپهلو زده و دغل‌کاری کند ایران برمی‌گردد و مسیر قبلی را در غنی‌سازی ادامه می‌دهد.

۰۶:۴۲:۲۸ خدایا  امروز به تو پناه  می بریم  …

۰۶:۴۲:۱۸ سلام  صبح  شما عزیزان  بخیر و شادی

 

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم