نگاهی به بازار فردا شنبه ۱۹ بهمن ۹۲
بازار باید برگردد!!!
بسیاری از تحلیلگران تکنیکال انتظار دارند تا فردا بازار با برگشت روند مواجه شود البته با توجه به سخنان ریاست جمهوری در خصوص بورس به نظر میرسد جو شنبه بتواند از حالت منفی خارج شده و با روند مثبت همراه شود
صف های فروش بدون عرضه در روز چهارشنبه از آغاز مجدد رکود بازار سرمایه در هفته آتی خبر می دهند. سهامدارانی که اتفاقات روزها و هفته های گذشته را با دقت زیر نظر داشتند و با کوچکترین رشدی به بازگشت دوباره بازار امیدوار می شدند، امروز به آغاز فصل سرد این بازار ایمان آورده اند و بسیاری از آن ها که عموما به تازگی قدم به عرصه گذاشته بودند، ناامیدانه در حال خروج هستند.
تصویب افزایش مالیات بر ارزش افزوده به میزان دو واحد درصد، بهره مالکانه ۳۰ درصدی معادن سنگآهن و مهمتر از همه، تعیین کف ۱۵ سنتی برای خوراک پتروشیمیهای گازی آب سردی بود که مجلس بر سر بازار سرمایه ریخت. بازاری که با هزار سعی و تلاش و حمایت به سختی مجددا قد علم کرده بود و می خواست به حرکت خود ادامه دهد. به نظر می رسد با رفع ابهامات بودجهای و ارسال نخستین پیشبینی درآمد شرکتها در پایان ماه جاری، ریزش نهایی انجام شود و پس از آن با افزایش جذابیت خرید در پی کاهش قیمت سهم ها فضای تعادل و رونق منطقی در بازار ایجاد شود.
اما آن چه بازار را بیش از هر چیز دیگری تهدید می کند خروج ارزشمندترین سرمایه یعنی اعتماد سهامداران است. ولی امیدواریم اکنون که خوب یا بد، ابهام ها یکی پس از دیگری در حال رفع هستند و متغیرهای اقتصادی کلان کشور در سال آتی روشن شده و تصویر واقعیتری از چشمانداز اقتصاد و سودآوری شرکتها پیشروی سرمایهگذاران قرار گرفته هیجانات نیز به مرور فروکش کند. بازار نیز راه خود را از گروه پتروشیمی جدا خواهد کرد و حتی خود گروه پتروشیمی نیز به طور یکدست و یکپارچه حرکت نخواهد کرد.
در حوزه اخبار سیاسی اعلام شد که بیل کلینتون و یکی از پر نفوذترین لابیهای صهیونیستی به مخالفان اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران توسط کنگره در جهت پیروی از مواضع اوباما پیوستند. بیل کلینتون چهارشنبه شب به قانونگذاران اعلام کرد که اجازه دهند گفتوگو درباره برنامه هستهای ایران بدون تصویب هرگونه اعمال تحریم بیشتر علیه این کشور ادامه یابد.
وزیر امور خارجه آمریکا نیز امروز گفت اعتقاد دارم اشتباه است که ایمانمان را درباره روند مذاکرات از دست بدهیم؛ در حالی که اکنون در میانه این روند قرار داریم.
کری همچنین در پاسخ به سوالی درباره رفت و آمد هیاتهای فرانسوی و ترک به ایران برای از سرگیری تجارت با این کشور گفت: هنوز درهای تجارت به سوی ایران باز نیست. خود ایران نیز میداند که هنوز به تجارت نمیتواند روی باز نشان دهد. تحریمها علیه برخی از شرکتها به خصوص از زمانی که توافق ژنو دست یافته، افزایش یافته است. ما هنوز تحریمهایی علیه ایران داریم و آشکارا اعلام کردهایم که تحریمها پا برجا باقی مانده است. بنابراین اگرچه فرانسه تجاری به ایران میفرستد اما آنها قادر به دور زدن تحریمها نیستند.
فرانسوا نیکولو سفیر اسبق فرانسه در تهران از حمل قطعات خودرو و هواپیما به ایران توسط شرکت های فرانسوی ظرف چند هفته آینده خبر داد.
اما در امروز ی وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که رشد بخش صنعت با ۳ درصد کاهش به منفی ۱۲ درصد در سال جاری رسیده است.
از مجلس نیز خبر می رسد نمایندگان با لایحه دولت درباره آزادسازی سهام عدالت مخالفت کرده اند.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس با اشاره به وضعیت فعلی سهام عدالت گفت: در حال حاضر ۴۲ میلیون نفر مشمول دریافت سهام عدالت هستند که ارزش آن در زمان اجرا ۴۵ هزار میلیارد تومان بود که براساس محاسبه در شرایط فعلی ارزش سهام عدالت ۹۷ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
برخی بر این عقیده اند که آزاد نشدن این سهام برای بورس بهتر است. اما در صورت آزادسازی هم مشکل خاصی را متوجه بازار نخواهد ساخت.
در مورد فاز دوم هدفمندی و افزایش نرخ حامل های انرژی هم ظاهرا ثبات نسبی قیمت حاملهای انرژی حداقل تا ابتدای تابستان سال آینده کماکان پابرجا خواهد بود. و آنگونه که از صحبت رئیس جمهور و معاون اولش و نمایندگان پیداست ظاهرا جهش شدید قیمت حاملهای انرژی همانند فاز اول در سال آینده منتفی خواهد بود و بر این اساس می توان به عدم آسیبپذیری جدی بخش مهمی از صنایع انرژی بر بورسی در افق کوتاه مدت امیدوار بود.
تصویب نرخ ۱۵ سنتی مورد اعتراض مسئولین و بخشی از نمایندگان واقع شده است. چند روز پیش نیز نعمت زاده وزیر مجلس هم اعلام کرده بود که با این نرخ مخالف است.
گروه پتروشیمی
اما نهایی شدن نرخ خوراک از ابعاد مثبتی نیز برخوردار است. ابهام تاثیری به مراتب مخربتر از اخبار واقعی منفی دارد اما مشخص شدن این نرخ لااقل به سهام داران امکان تصمیم گیری بر اساس واقعیت های موجود را می دهد.
موضوعی که این روزها خیلی در حال بررسی است اثر افزایش نرخ خوراک بر سهم های پتروشیمی می باشد حتی با نرخ ۱۵ سنت نیز سهم های پتروشیمی با پی به ای ۶ الی ۷ مشکلی ندارند
به نظر صف های پتروشیمی ها نیز دلیلی جز باج گیری از مجلس ندارد و سهامداران عمده قصد دارند با تخریب بازار سرمایه به نوعی کل بازار را درگیر این موضوع کنند
شپدیس نمونه بارزی از سهم هایی است که بخاطر ابهام علی رغم دارا بودن پی بر ای مناسب و برگزاری دو مجمع مناسب بازده چندانی را نصیب سهام دارانش نکرده است. در این گروه نمادهایی که از افزایش نرخ خوراک گازی تاثیر نمی پذیرند هم با صف فروش بودند. برای مثال شاراک که فقط خوراک مایع مصرف می کند. قیمت های محدوده ۲۵۰۰ برای شاراک مناسب است اما تا حقوقی ها دست به کار نشوند نمی توان به تعادل قیمتی این گروه امیدوار بود. هر چند افت بیشتر قیمت ها در این گروه منطقی ندارد اما وقتی ریزش همگانی می شود هیچ چیز مشخص نیست.
خراسان دیگر سهم این گروه است که تاثیر کمی از افزایش نرخ خوراک می پذیرد اما به نظر می رسد تحت تاثیر جو بازار و گروه پتروشیمی فعلا تا ۹۰۰ تومان افت کند.
پتروشیمی شیراز با توجه به تایید کاهش ۴۰ تومانی سود تا حمایت ۱۰۰۰ تومانی خود سقوط خواهد کرد تا ببینیم در آن محدوده با چه واکنشی مواجه می شود.
فارس تاثیری از نرخ خوراک نمی پذیرد. بلوک ۱۷ درصدی این سهم واگذار خواهد شد و ۳ درصد این سهم نیز به طور تدریجی عرضه می شود.
اما در این گروه شصفها در عملکرد ۴ماهه ۳۰۰ تومان سود به ازاء هر سهم خواهد ساخت! به نظر می رسد این سهم که در سال جاری فقط ۴ ماه فعال بوده در سال آینده سود خوبی را برای سهام دارانش در پی داشته باشد.
گروه پالایشگاهی و نفتی
نمایندگان مجلس قیمت نفت خام و میعانات گازی برای واحدهای جدید را تا ۱۰ سال بین ۹۰ تا ۹۵ درصد فوب خلیج فارس تعیین کردند.
بر اساس بند ب تبصره ۲۱ الحاقی قیمت نفت خام و میعانات گازی برای واحدهای گازی پالایش و یا توسعه کمی واحدهای موجود غیردولتی در داخل بین ۹۰ درصد تا ۹۵ درصد قیمت صادراتی فوب خلیج فارس بر اساس دستورالعملی که توسط وزارت نفت اعلام میشود برای حداقل ۱۰ سال پس از بهرهبرداری تعیین کردند.
این گروه از نیمه دوم سال جاری شاهد اصلاح قیمت بوده اند و اکنون با توجه به پی بر ای پایین در قیمت های مناسبی باری خرید قرار دارند. در این گروه پالایشگاه لاوان با توجه به اخبار منتشر شده با تعدیل مثبت مواجه خواهد شد. در این گروه شبریز نیز به حمایت ۲۴۰۰ تومانی خود رسیده است.
گروه بانکی
نمادهای بانکی صرفا بخاطر جو منفی بازار در حال اصلاح هستند و هیچ یک از اخبار موجود تاثیر منفی بر این گروه ندارد. تغییر و تحولات به وجود آمده در سیاست خارجی کشور به نفع این گروه تمام خواهد شد.
در گروه بانکی صف فروش وتجارت تا آخر بازار چهارشنبه باقی ماند. این سهم می تواند در ۳۲۰تومان متعادل شود.
وبملت توسط حقوقی ها حمایت می شود و همین مساله باعث جمع آوری صف فروش آن در دقایق پایانی بازار چهارشنبه شد. مزایده های استانی فروش املاک مازاد بانک ملت در استان ها از ۱۲ بهمن ماه شروع شده است. خبر ها حاکی از خودداری دولت انگلیس برای اجرای حکم دادگاه عالی این کشور مبنی بر رفع تحریم بانک ملت است.
در صورت ریزش تمام عیار بازار هر کف قیمتی ممکن است شکسته شود اما به نظر می رسد وبصادر در شرایط فعلی حتی در صورت یک ریزش شدید دیگر واقعا از ریسک بسیار پایینی برخوردار است. ۱۰۰ تومان کف قیمتی این سهم محسوب می شود.
در گروه بانکی سهم هایی که پی به ای بالاتری دارند و بنیادی ضعیف تری دارند این روزها در کمین ریزش بیشتری خواهند بود لذا بانک سینا ونوین پارسیان سمایه دی را باید بیشتر مدنظر داشت خصوصا بانک سینا که پی به ای بسیار بالایی دارد و پی به ای سهم با سود ۳۲ تومانی دلیلی ندارد بیش از ۶ الی ۷ باشد
گروه خودرویی
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره دلیل عدم حضور نماینده پژو در هیات سرمایهگذاری فرانسه که به ایران سفر کرده است گفت پژو باید تاوان گذشته را بدهد طوری حاضر نیستیم چراغ سبز به این شرکت نشان دهیم. باید به نحوی گذشته را جبران کند
خبهمن یکی از بنیادی ترین سهم های بازار است اما عرضه های غدیر زمینه ساز افت قیمتی این سهم شده است. این سهم محدوده ۲۲۰ تومان را که کف قیمتی اش است پیش روی خود دارد.
خودرو در صورت بازگشت بازار در سطوح قیمتی ۳۲۰ تومان مناسب است. اما در صورت از دست دادن این حمایت روند نزولی ادامه پیدا خواهد کرد.
زامیاد نیز در محدوده های فعلی توان مقاومت ندارد سهم به سمت ۱۳۰ تومان در حال حرکت است خپارس و خاور نیز در این مدت با سفته بازی محض رشد داشتند یقینا تا اهداف پایین تری از زامیاد باید ریزش داشته باشند اگر زامیاد ۱۳۰ تومان شود خاور و خپارس و خکاوه زیر ۱۰۰ تومان هم ارزنده نیستند
گروه دارویی
در این گروه ایران دارو سود هر سهم سال مالی منتهی به ۲۹/۱۲/۹۳ خود را در اولین پیش بینی ۱۳۳۵ ریال پیش بینی کرده است که نسبت به آخرین سود پیش بینی شده سال ۹۲ رشد۳۲ درصدی را نشان می دهد. سهم با پی به ای ۶ الی ۷ می تواند بین ۸۰۰ الی ۹۰۰ تومان متعادل شود
دالبر در ۱۲۰۰ تومان از حمایت مهمی برخوردار است. این سهم در سال آینده سود خوبی را اعلام خواهد کرد. حضور در پخش البرز با دید مجمع در صورت بازگشت بازار می تواند بازده مناسبی را در پی داشته باشد.
ناو گروه دارویی سبحان حدود ۹۷۰ تومان است و قیمت های فعلی تقریبا ۸۰ درصد ناو آن محسوب می شوند
اما بهترین نماد این گروه تیپیکو است که با توجه به ارزندگی واقعی و قیمت عرضه اولیه جای افت بیشتری ندارد. سهم ممکن است در منفی های فردا مورد توجه واقع شود.هر چقدر سهم به قیمت ۶۰۰ نزدیک تر شود خرید بدون ریسک تر خواهد بود هر چند در بازار نامساعد هیچ بعید نیست قیمت به زیر عرضه اولیه یعنی ۶۰۰ هم بی اید فعلا در بازار فعلی هیچ اتفاقی بعید نیست
گروه قندی
نمادهای این گروه بدون این که شاهد تغییر و تحول خاصی در وضعیت بنیادی شرکت ها باشیم مورد توجه واقع شده اند. البته این مطلب جدیدی نیست. همواره در مواقعی که بازار با چالش مواجه می شود عده ای به این گروه روی میاورند و رشد قیمتی اخیر این سهم ها نیز به همین خاطر است.
در مورد گروه قندی به طور خلاصه می توان چنانچه افت شاخص ادامه پیدا مورد توجه بخشی از فعالین بازار خواهد بود. بهر عنوان فاز نوسانی کوتاه مدت در این گروه بیشتر دیده می شود و نمی توان انتظار رشد پیوسته ای را در این گروه داشت
گروه انفورماتیک
در این گروه رکیش که از پس عبور از مقاومت خود برنیامد به نظر می رسد تا محدود ۶۸۰ تومان افت قیمت داشته باشد.
رانفور را زیر نظر بگیرید سهم های حقوقی که عرضه کننده بود به پایان رسید. به نظر می رسد رانفور با توجه به این که یکی از سهم های خوب بازار است و افزایش سرمایه ۱۸۰درصدی از محل انباشته دارد مورد توجه واقع شود. مداران و رتاپ هم می توانند در میان مدت بازده معقولی را به همراه داشته باشند.
اما یکی از مطمئن ترین سهم های گروه امروز همراه است. خرید این سهم با دید مجمع اردیبهشت ماه و با توجه به بیمه شدن قیمت آن در ۵۲۰۰۰ ریال ریسک چندانی ندارد و می تواند با بازده بیش از ۴۰ درصدی تا زمان مجمع همراه باشد.
مزیت اصلی گروه انفورماتیک تاثیر نپذیرفتن آن ها از اخباری است که بازار سرمایه را تحت الشاع خود قرار دادهاند.
سنگ آهنی ها
اتفاقات اخیر ممکن است منجر به تحمیل هزینه سنگین بابت عدم دریافت مابه التفاوت دو رقم مورد اشاره و تعدیل منفی سنگین سود سال ۹۲ شرکتهای سنگآهنی شود. با توجه به نپذیرفتن هزینه ۶۰ درصدی حق پروانه بهرهبرداری از معدن و عدم توافق نهایی در زمینه حق السهم فولادسازان از هزینه مصوب سال ۹۲ و ۹۳، می توان گفت که هنوز ابهام در این گروه ادامه دارد.
هرچند که با توجه به مصوب شدن نرخ بهره مالکانه معادن به میزان ۳۰ درصد برای سال مالی ۱۳۹۳؛ احتمالا سهام شرکت های سنگ آهنی تحت نوسان قرار می گیرند؛ اما گمان می رود که با تفاهم نامه داخلی ایمیدرو اندکی از نگرانی سرمایه گذاران در باب سهام این شرکتها ترمیم شود.
بر این اساس با عنایت به نرخ ۱۶۰ هزار تومانی هر تن کنسانتره؛ مبلغ بهره مالکانه برابر با ۴۸ هزار تومان به ازای هر تن است. این در حالیست که در بودجه سال ۹۲ این مبلغ برابر با پنج درصد نرخ فروش فولاد خوزستان یعنی ۷۵ هزار تومان در هر تن کنسانتره بود. حال در صورت برقرار ماندن تفاهم نامه پرداخت ۶۰-۴۰ شرکتهای سنگ آهنی و فولاد سازی برای رقم مذکور، اکنون شرکتهای سنگ آهنی تنها ۲۸.۸ هزار تومان از مبلغ مذکور را می پردازند، در حالی که در بودجه سال ۹۲ موظف به پرداخت ۴۵ هزار تومان بودند، هر چند که این عدد را برای سال ۱۳۹۲ نیز پرداخت نکرده اند.
در این شرایط برای نمونه برای شرکت گل گهر با ظرفیت تقریبی هشت میلیون تن تولید سالانه در حدود ۲۳۰ میلیارد تومان حق انتفاع خواهد شد که به ازای هر سهم برابر با ۲۳ تومان است. اما باید در نظر داشت که اکنون با تغییر نرخ بهره مالکانه ، تغییر نرخ فروش سنگ آهن نیز به قیمت صادراتی اجتناب ناپذیر شده است.
در این صورت فروش کنسانتره هم بجای اعداد ۱۶۰ هزار تومان کنونی به اعدادی در محدوده ۳۱۵ هزار تومان به ازای هر تن نیز تغییر خواهد یافت که این مهم در صورت اجرایی شدن به سود همان شرکت گل گهر در محدوده ۱۲۴۰ میلیارد تومان یا ۱۲۴ تومان سود به ازای هر سهم خواهد افزود.
خبر بد برای مپنا
در این بند الحاقی به تبصره ۲ لایحه بودجه آمده است که منابع حاصل از فروش انشعابات برق، گاز، آب و فاضلاب توسط شرکتهای ذی ربط به حساب خاصی که توسط خزانه داری کل کشور تعیین می شود واریز می گردد و صد درصد (۱۰۰%) آن پس از دریافت از حساب مذکور برای طرحهای توسعه ای این شرکت ها به مصرف می رسد. بازار انتظار داشت این مبالغ به حساب خود شرکت ها و یا وزارت نیرو پرداخت شود.
در اخر باید اشاره داشت فردا نیز بازار تحت فشار سهم های پتروشیمی است این روند یک پارچه منفی بازار بزرگترین اثر تخریبی را روی بازار دارد اینکه قیمت خوراک پتروشیمی ها درست است یا نه یک موضوع است و منفی شدن کل بازار هم یک موضوع دیگر است یقینا افزایش نرخ خوراک ارتباطی با دیگر گروه ها ندارد و دلیلی برای منفی شدن کل بازار وجود ندارد گروه خودرو رایانه بانکی کاشی سیمانی نباید تحت تاثیر اخبار گروه پتروشیمی باشند بازار مدتی است از فاز تحلیل خارج شده است و حرکت های دسته جمعی در تمام گگروه ها باعث شده است بازار بدون هر گونه پشتوانه بنیادی فقط جو گرا باشد این رفتار نیاز به اصلاح دارد یقینا عده ای از حقوقی ها تمایل دارند از جو فعلی برای حمایت از سهم های پتروشیمی استفاده کنند ولی باید قبول کرد این بازی حقوقی ها است و دلیلی ندارد حقیقی ها درگیر مقاصد حقوقی ها شوند مزایاو معایب صنعت پتروشیمی دلیلی برای ریزش دیگر سهم های بازار نیست و سهامداران بهتر است بیش از اندازه به افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها واکنش نشان ندهند
جمعه ۱۸ بهمن ۹۲