زمستان و رونق بازار قراضه
مرکز خدمات فولاد ایران- با نزدیک شدن زمستان به نظر می رسد که بازار قراضه جهان تحت تاثیر قرار گرفته است. کمبود قراضه نسبتا فراگیر شده و حجم معملات بالا رفته است. فولاد سازان در تلاشند نیاز خود را زودتر تامین کنند تا مجبور به خرید گران تر نشوند.
ولی از طرفی تقاضای محصولات نهایی هنوز نامساعد است. گرچه بازار محصولات نیمه تمام اخیرا کمی بهبود یافته است. اوج قیمت معامله شده قراضه خرد شده هفته اخیر ۳۹۰ دلار سی اند اف ترکیه بوده و قراضه کانتینری ۵ دلار ارزان تر بوده است.
قیمت پیشنهادی قراضه امریکا نزدیک به بالاترین قیمت های معامله شده است و قراضه سنگین کلاس ۱ و ۲ خلوص ۲۰ – ۸۰ در قیمت ۳۹۰ دلار سی اند اف و قراضه خرد شده ۳۹۵ دلار و قراضه پی اند اس ۴۰۰ دلار سی اند اف می باشد.
صادر کنندگان اروپایی در سطح کمتری معامله می کنند. یکی از آخرین معاملات برای محموله بزرگی از قراضه سنگین کلاس ۱ و ۲ خلوص ۳۰-۷۰ به قیمت ۳۷۵ دلار سی اند اف بوده ولی قیمت های فعلی در حدود ۳۸۰ دلار سی اند اف است. اوایل نوامبر قراضه سنگین کلاس ۱ و ۲ خلوص ۲۰-۸۰ اروپا ۳۸۵ دلار و قراضه خرد شده ۳۹۰ دلار سی اند اف معامله شد که نسبت به هفته قبل آن ۵ دلار رشد داشت.
صادر کنندگان روس نیز وارد بازار شده اند و قراضه آ ۳ را ۳۸۰ دلار سی اند اف برای تحیول نوامبر و ۳۹۱ دلار سی اند اف تحویل دسامبر عرضه می کنند.
قیمت های پیشنهادی قراضه دریای سیاه نیز با پیش بینی احتمال افزایش خرید ترک ها برای جبران کاهش خرید از امریکا و اروپا بالا رفته است.اوج قیمت معامله قراضه آ۳ حدود ۳۸۵ دلار سی اند اف بوده که هفته قبل آن ۳۷۸ دلار بود.
البته این روند صعودی به زودی متوقف می شود چرا که تقاضای صنایع وابسته چندان مساعد نیست. بازار مقاطع در رکود است. از آنجایی که تقاضای داخلی امریکا و اروپا کم است موجودی ها به بازار صادرات می رود و مانع از افزایش قیمت نا متعارف تا قبل از تعطیلات کریسمس خواهد شد.
افزایش قیمت سنگ آهن صادراتی در هند
مرکز خدمات فولاد ایران- قیمت نقدی سنگ آهن صادراتی هند به چین از اواخر هفته گذشته به دلیل بارندگی های اخیر در هند که منجر به محدود شدن عرضه و حمل و نقل این محصول در این کشور شده در حدود ۴ تا ۵ دلار هر تن افزایش یافته است.
در حال حاضر قیمت سنگ آهن خلوص ۶۳ تا ۵/۶۳ درصد در حدود ۱۶۲ تا ۱۶۵ دلار هر تن سی اف آر چین می باشد که نسبت به قیمت ۱۵۵ تا ۱۵۷ دلار هر تن سی اف آر طی اواخر هفته گذشته افزایش یافته است. با توجه به بالا بودن تقاضای سنگ آهن در چین به منظور تکمیل موجودی برای فصل زمستان، احتمال افزایش قیمت این محصول و رسیدن آن به ۱۷۰ دلار هر تن سی اف آر طی این هفته وجود دارد.
روز نهم نوامبر یکی از کارخانه ها در چین خواستار خرید ۵۰ هزار تن سنگ آهن خلوص ۶۳ تا ۵/۶۳ از هند در قیمت ۱۶۴ دلار هر تن سی اف آر بود. پیش بینی می شود که این محصول در قیمت ۱۶۵ دلار هر تن سی اف آر معامله شود. اواخر هفته گذشته قیمت پیشنهادی همین محصول در چین ۱۶۰ دلار هر تن سی اف آر بود اما پس از آن قیمت ها صعودی بوده است. گزارش ها نشان می دهد که یکی از تجار در هند نیز خواستار صادرات ۲۰ هزار تن سنگ آهن خلوص ۶۳ تا ۵/۶۳ در قیمت ۱۴۲ دلار هر تن فوب ( ۱۶۲ دلار هر تن سی اف آر ) می باشد.
بارش غیر منتظره باران در هند دلیل اصلی رشد قیمت این محصول طی هفته جاری می باشد. اگر وضعیت آب و هوا بهتر شود، احتمال افت مجدد قیمت ها وجود دارد.
در این میان برخی بر این باورند که سطح تقاضای واقعی در چین افزایش نیافته و دلال بازی دلیل اصلی رشد قیمت سنگ آهن می باشد.
صعود قیمت معاملات سوآپ سنگ آهن
مرکز خدمات فولاد ایران- قیمت معاملات سوآپ سنگ آهن طی هفته گذشته به شدت بالا رفت. با افزایش خرید سنگ آهن کارخانه ها در چین، قیمت این محصول در بازار فیزیکی نیز افزایش یافت و بازار این محصول با کمبود موجودی روبرو بود.
قیمت معاملات سوآپ سنگ آهن برای تحویل در ماه نوامبر و دسامبر طی هفته گذشته ۱۰ تا ۱۲ دلار هر تن نسبت به جمعه پیش از آن افزایش یافت. گزارش ها نشان می دهد که روند صعودی قیمت معاملات سوآپ سنگ آهن همچنان ادامه دارد و قیمت این محصول طی هفته جاری نیز مجددا ۳ تا ۴ دلار هر تن افزایش یافته و به ۱۶۰ دلار هر تن رسیده است.
برخی پایین بودن موجودی سنگ آهن با کیفیت بالا را از دلایل رشد قیمت این محصول ذکر کرده اند. افزایش تقاضای سنگ آهن در چین نیز به رشد قیمت این محصول کمک کرده است.
قیمت سنگ آهن در بازار نقدی چین به دلیل بالا رفتن تقاضا به منظور تکمیل موجودی برای فصل زمستان و افزایش فعالیت های ساختمانی در برخی مناطق، صعودی است. کاهش ارزش دلار نیز منجر به رشد قیمت مواد اولیه شده است. با توجه به افزایش قیمت معاملات فیوچرز میلگرد و مفتول در بورس شانگهای، پیش بینی می شود که تقاضای سنگ آهن در آینده بالا باشد.
قیمت سنگ آهن خلوص ۶۲ درصد تحویل بنادر چین که برای تعیین قیمت معاملات سوآپ سنگ آهن در بورس سنگاپور استفاده می شود؛ رشدی ۴ دلاری را در هر تن خشک نسبت به روز جمعه تجربه کرده و روز هشتم نوامبر به ۱۵۷ دلار و ۲۰ سنت هر تن خشک رسیده است.
سیستم قیمت گذاری سنگ آهن باز هم تغییر خواهد نمود
مرکز خدمات فولاد ایران- برخی از تحلیلگران بر این باورند که شرکت های معدنی و فولاد سازان تا پنج سال آینده به سیستم قیمت گذاری سالانه باز خواهند گشت. به نظر برخی شاید قراردادهای سالانه به بازار سنگ آهن باز گردد ولی شاید یکی از شرکت های معدنی بزرگ تا زمانی که کسادی بازار بر طرف نشود صبر کند. ظاهرا روش های متعادل تری وجود دارد که این شرکت می پسندد.
این نظرات در حالی است که اخیرا بی اچ پی از امکان کاهش بیشتر مدت زمان قراردادهای کوتاه مدت صحبت نموده و واله اظهار داشت که این سیستم فصلی نوسان قیمت را کمتر می کند و زمان می برد تا بازار خود را با بر کناری سیستم سالانه تطبیق دهد.
قیمت نقدی سنگ آهن در آوریل به اوج ۱۸۶ دلار رسید که زمان تغییر سیستم قیمت گذاری بود و حال در حدود ۱۵۸ دلار است.
فولاد سازان مخالف تغییر سیستم قیمت گذاری و سلطه سه غول معدنی دنیا بر بازار سنگ آهن هستند. قیمت بالای سنگ آهن سوددهی آن ها را کاهش داده بستن قرار داد با مشتریانی چون سازندگان خودرو را در نتیجه تغییرات مداوم قیمت سنگ آهن دشوار تر می سازد.
پایان هر فصل قیمت جدید فصل بعد بر اساس متوسط قیمت سه ماه قبل از ماه پایانی فصل گذشته تعیین می گردد یعنی قیمت فصل اول سال ۲۰۱۱ بر اساس متوسط قیمت بازار نقدی در ماه های سپتامبر، اکتبر و نوامبر خواهد بود.
روز دو شنبه واله بزرگترین عرضه کننده سنگ آهن جهان اظهار داشت که با همه مشتریان خود برای بستن قرارداد فصلی توافق نموده و قیمت نقدی بازار چین مبنای تغییر قیمت است. اتحادیه آهن و فولاد چین پیش از این اظهارات یک جانبه ای در زمینه باز گشت به مذاکرات تعیین قیمت سالانه داشته ولی مورد حمایت کسی واقع نشد. معمولا مذاکرات سالانه در نوامبر آغاز می شد و این اظهارات اتحادیه آهن و فولاد چین هیچ واکنشی از جانب شرکت های معدنی نداشت.
کاهش تقاضای فولاد چین در سال۲۰۱۱
در پی محدودیت اعتبارات بانکی در بخش مسکن، پیش بینی می شود که قیمت محصولات فولادی در چین طی چند ماه آینده نزولی باشد که این امر بر قیمت نقدی سنگ آهن، ذغال سنگ و نرخ کرایه کشتی ها تاثیر گذار است.
نرخ رشد اقتصادی چین طی ۴ سال گذشته دو رقمی بود اما پیش بینی می شود که میزان مصرف فولاد در این کشور در سال آینده به دلیل کاهش اعتبارات بانکی، محدودیت خرید مسکن و مالکیت زمین کاهش یابد.
نیمی از تقاضای فولاد در چین که بزرگترین تولید کننده مقاطع در دنیا می باشد، به بخش ساخت و ساز اختصاص دارد. ۴۶ درصد مقاطع تولید شده در جهان طی سال گذشته به چین اختصاص داشت.
با اختصاص بسته محرک اقتصادی طی سال ۲۰۰۸ به بخش مسکن در چین، میزان ساخت و سازها افزایش یافت و این امرمنجر به بالا رفتن تقاضای فولاد دراین کشور شد. اما در حال حاضر دولت چین به دنبال کاهش تقاضای فولاد در این کشور می باشد.
گزارش ها نشان می دهد که در حال حاضر حجم ساخت و سازها در چین به شدت پایین آمده و میزان تقاضای فولاد در حدود ۱۰ درصد می باشد. پیش بینی می شود که تقاضای فولاد در سال ۲۰۱۱ کاهش یافته و به ۵ تا ۷ درصد برسد.
قیمت معاملات فیوچرز میلگرد نیز در بورس شانگهای کاهش یافته است. بر این اساس تجار پیش بینی می کنند که تقاضای فولاد در آینده نزولی باشد.
با کند شدن فعالیت ساختمانی، تحلیلگران بر این باورند که میزان رشد تقاضای فولاد در چین در سال ۲۰۱۱ در مقایسه با نرخ رشد ۱۱ درصدی در سال جاری کاهش یافته و تک رقمی شود.
دولت چین از بسیاری از کارخانه ها دراین کشور درخواست کرده است تا ظرفت تولید خود را در سال ۲۰۱۱ به منظور کنترل مصرف انرژی پایین بیاورند.
یکی از تحلیلگران مورگان استانلی نیز اظهار داشته است که با کاهش ظرفیت تولید کارخانه ها در چین به منظور کنترل مصرف انرژی، مازاد ظرفیت تولید فولاد در این کشور پایین آمده و احتمالا صادرات این کشور نیز کاهش خواهد یافت.
برخی از دست اندرکاران پیش بینی می کنند که میزان رشد تولید فولاد در چین در سال ۲۰۱۱ در حدود ۴ تا ۷ درصد باشد که نسبت به متوسط رشد تولید ۵/۱۰ درصدی و تولید ۶۲۵ میلیون تن فولاد در سال جاری کاهش خواهد یافت. افزایش نرخ بهره نیز در چین بر میزان ساخت سازها در این کشور تاثیر خواهد گذاشت و رشد اقتصادی را کند خواهد کرد.
با کاهش فعالیت های ساختمانی و پایین آمدن تولید فولاد در چین، تقاضای سنگ آهن و ذغال سنگ دراین کشور کاهش خواهد یافت و این امر شرکت های معدنی بزرگ دنیا را در فروش محصولاتشان با مشکل روبرو خواهد کرد چرا که چین بزرگترین واردکننده سنگ آهن در دنیا می باشد.