گزارش بازارشنبه ۳آذر۹۷
آغاز سرخ اذر!
عجب بازاری بود . عجب بازار تلخی ! به قول شاعر برای گفتن من ، شعر هم به گل مانده برای روایت بازار این روزها نیز گر هم گله ای هست دگر حوصله ای نیست … واقعا روزهای سختی را داریم . قبل از هر چیز این را باید از خود سوال کنیم چرا بازار امروز ریخت. بهتر است برای پاسخ به این سوال کمی به روزهای قبل رجوع کنیم بازار به دلایل مختلف ریخت که یکی از مهم ترین انها شوک نفتی است . نفت بسیار مهم است مثال پدر خانواده را که به یاد دارید مگر می شود درامد نفتی کم بشود و بازار لبخند بزند ان هم این سقوط وحشتناک نفت که بسیار سفت و سخت و سوزناک بوده است : این مطلب روز چهارشنبه گزارش بازار بود :
به نظر اگر کسی بگوید نفت تاثیری ندارد و در بازار هیچ اثر کوتاه مدت و میان مدتی ندارد به نظر از ۲ حال خارج نیست یا کلا تعطیل است و یا خود را به تعطیلی زده ! مثل این میماند در این شرایط سخت اقتصادی که سفره خانواده کوچک و کوچکتر می شود ناگهان پدرخانواده که با درامد خود خانه را میپچرخاند بیاید و بگوید کلیه اضافه کارهای من را قطع کردند و حقوق من نصف شده است ! ولی با همین حقوق هیچ تغییری در وضعیت ما به وجود نمی اید . عیال خانه اگر خوش بین و ساده لوح باشد قبول میکند ولی اگر زرنگ باشد سوئیچ ماشین را به اقا میدهد و میگوید بی زحمت برای پر کردن این کاهش با اسنپ همراه باش و بعد از کار اصلی سراغ اسنپ برو ! بارها توضیح دادیم مگر می شود در یک کشور نفتی قیمت نفت کم شود ولی بازار سرمایه و اقتصاد ان کشو تاثیر نگیرد . همین حالا اثرات افت سریع نفت در بازار خودمان نیز مشهود است افت محصولات پتروشیمی بی توجهی به پالایشی ها ۲ بخش ظاهری فعلی ان است در میان مدت اثرات با افت درامد بودجه بیشتر می شود کسری بودجه و کاهش بودجه عمرانی دیگر تبعات ان است و صد البته یک مزیت برای بازار اگر داشته باشد فرایند اصلاح نرخ ارز را کند خواهد کرد و افت نرخ ارز را کند و رشد دلار را رقم میزند .
میدانید چرا این موضوع را ذکر میکنیم دلیل این است که باید برای تبعات این موضوع اماده شد نباید بیش از اندازه خوش بین بود باید واقع بین باشیم تا در بازار سورپرایز نشویم یعنی نفت قطعا در بازار ما در ایجاد رکود موثر است ولی نه باید خیلی در مورد آن بزرگ نمایی شود و نه کوچک شمرده شود .
خب حالا چه کنیم ؟ بی تعارف همه چیز به یک نرخ بستگی دارد و ان نرخ دلار است ! نرخ دلار در شرکت ها در حال حاضر ۷۸۰۰ و در دولت ۵۵۰۰ احتمالا در سال ۹۸ است . این در حالی است که مقدار درامد دولت کم شده و در شرکت ها نیز این افت نرخ و افت مقداری فروش ناشی از تحریم با هیچ چیز قرار نیست جبران شود جز این نرخ … فرض کنید در سال ۹۷ دولت ۱۰۰۰ بشکه نفت ۶۰ دلاری با نرخ ۶۰۰۰ درامد داشته است . یعنی فرض کنید ۳۶۰ میلیون تومان درامد و در سال ۹۷ همین قدر هم هزینه تراشیده است . در سال ۹۸ هزینه های دولت حداقل ۳۰% با این نرخ تورم رشد میکند تازه ۳۰% رشد کند به نظر کم است ولی فرض کنید ۳۰% رشد کند یعنی سال بعد درامد های دولت باید ۴۶۸ میلیون تومان باشد . خب حالا فرض کنیم تعداد فروش بشکه نفت می شود ۷۰۰ بشکه ، قیمت نفت می شود ۵۰ دلار ! حالا دلار باید چند باشد ؟! دلار باید ۲ برابر شود تا این هزینه ها کاور شود . این نشان میدهد چقدر کار سال بعد سخت است و دو راه بیشتر نیست یا باید به سمت مذاکره برود و یا رشد نرخ دلار را داشته باشد . ببنید تمام قواعد و شواهد نشان میدهد منطقی ترین حالت این است که دلار نیمایی فعلی که ۷۸۰۰ است کم کم به سمت اعداد بالاتر سوق یافته و خود دولت نیز به این سمت حرکت کند . کمی پذیرش این موضوع سخت است ولی بی تعارف تنها راه نجات بازار از این ریسک ها این است که شرکت های بزرگ اجازه تسعیر به نرخ بالاتر را داشته باشند وگرنه ریسک بازار پوشش داده نخواهد شد از سوی دیگر دولت اگر به این نرخ تن ندهد با کاهش درامد های دولت با این تورم و این شرایط حقوق و هزینه ها رکود را دامن خواهد زد و فشار بر بازار را در سال بعد بیشتر میکند .
فقط تنها امیدواری بازار این است قیمت ها دارند با بدترین شرایط واقعا خود را همراه میکنند با بدترین شرایط ! با سخت ترین فضا قیمت ها همراه شدند افت ۲۰ تا۳۰% برخی نماد ها را داریم که عجیب است مگر سود شرکت ها چقدر میخواهد کم شود و از همین رو نوشتیم گزارش های ماهانه مهم است چرا که یک کف حداقلی را می سازد … امیدواریم این گزارش ها جالب باشد .
و حرف اخر بحث نموداری است … بازار ما به چارتیست ها وزن زیادی میدهد . برخی عزیزان چارتی معتقدند بالاخره نوبت موج نزولی ۵ از C رسید. این، آخرین ریز موج نزولی شاخص در مقطع فعلی خواهد بود و آخرین موج از زیگ زاگ نزولی دوم را تکمیل خواهد کرد و همان موجی است که در مقطع فعلی می تواند فرصت های خرید جذابی مهیا کند!! این نظر میگوید بازار همین جاها تقریبا اخرش است و باید کم کم با خبرها و تحولات شاهد برگشت بازار باشیم . شاخص ۱۷۱ هزار را نیز اخرش می دانند و معتقدند قیمت ها دیگر فاز منفی بیشتری را ندارد . ولی همین چارتیست ها برخی خوش بین نیستند و معتقدند افت بعدی شاخص ۱۶۳ هزار است فشار فروش در این شرایط تمام نمی شود و بازار با یک افت جدی تا ۱۶۳ هزار مواجه می شود این که قرار است چه بلایی سر بازار از نظر نموداری بیاید به نظر خیلی طول نمیکشد و مشخص می شود ولی متاسفانه تا به امروز سناریوی ریزشی بازار بیشتر جواب داده است …
امروز خیلی بازار حرفی برای گفتن نداشت جز صفوف فروش و جو منفی و البته مثبت خودرویی ها و رشد بانکی ها … برای روزهای بعد موج گزارش های ماهانه را داریم که می تواند فضای بهتری را در بازار داشته باشد .
بهتر است در این چندروز بیشتر گزارش ماهانه شرکت ها را زیر نظر داشته باشیم خود را درگیر قیمت ها و شرایط روزمره نکنید …