گزارش بازار دوشنبه ۶ تیر ۹۰
آژیر قرمز بحران!
گزارش بازار – بتاسهم –۱۷:۴۵
امروز دوشنبه ، صدای رادیوپ بورس این جمله را مدام تکرار می کرد که صدایی که هم اکنون می شنوید آژیر قرمز است و این بدان معنا ست که بورس وارد فاز جدیدی از بحران شده که در تقویم امسال بورس برای سومین بار رخ داده .ر یزشی سنگین که بازار تصورش را هم نمی کرد آن هم درست در شرایطی مشابه دفعات گذشته و البته بازهم داستان ها و شایعات سیاسی دلیل این ریزش بوده است. این بار چاقوی تیز سیاست چنان بریده که نفس برخی بزرگان در این بازار گرفته شده و بسیاری کم کم بار و بنه خود را جمع می کنند تا عطای سود بازار را به لقای این سیاست بازی ها ببخشند .
به یقین می توان گفت که هر چه بورس و سازمان در راستای آموزش همگانی و جذب مردم به بازار سرمایه انجام دادند دراین ۲ الی ۳ماه پنبه شد و به نقطه صفر بازگشتیم . امروز قدیمی های بازار به ان اعتماد نمی کنند و ساز رفتن کوک کرده اند حال و روز تازه واردان که مشخص است .
البته بازار با ادبیات ریزش بیگانه نیست . ما بحران جهانی را پشت سر گذاشتیم که ریزش وخیم تر ازاین بود اما در ان زمان سود شرکت ها کم می شدو دلایل کاملاً منطقی برای ریزش شاخص وجود داشت .حداقل در آن دوران می دانستیم که چوب چه چیزی را می خوریم اما حال چه . بازار نمی داند از کجا و به چه جرمی می خورد… بازار شرایطی را پیدا کرده که با چند شایعه بیش از ۵۰۰ واحد ریزش شاخص را لمس می کند که در تاریخ بورس نیز این چنین ریزش هایی به این دلایل بی سابقه بوده است .
بازار به شدت سیاسی شده و اتفاقاً برخی معتقدند که بازار خود بازیچه ی جریان های سیاسی قرار گرفته که می خواهند این محیط اقتصادی را به محلی برای وزن کشی سیاسی اختصاص دهند و دراین میان سهامداران بازنده های اصلی بازار هستند .
امروز یک شایعه بیش از همه بازار را به هم ریخت و ان هم شایعه دستگیری مدیر عامل غدیر و وابستگی او به جریان انحرافی بود که به طور کامل تکذیب شده و گفته شداین مدیر استعفا داده است .
حال ببینید چه طور یک شایعه به این شکل و با این منطق شاخص را پایئن می کشد ان هم در چه سطحی . شاخص که تا همین چند روز پیش برای ۲۴ هزاری شدن ناز می کرد امروز چنان راحت به مرز ۲۴ و ۲۳ هزار رسیده که احتمالاً فردا باید با ۲۴ هزار هم خداحافطی کند وبرسد به ایستگاه اول …
ایستگاهی که با آغاز نام گذاری سال جهاد اقتصادی کار خود را شروع کرد و هر چه دراین چند ماه بیل زده و تلاش کرده این روز ها با این حاشیه ها از دست رفته می بیند …
اوج بحران های بازار درست در فصل مجامع است که از اوایل اردیبهشت تا کنون و با آغاز اختلافات سیاسی آغاز شده . ازاین مدت تا به امروز شاخص با ریزشی ۲۶۰۰ واحدی مواجه شده است که ۱۶۰۰ تای آن در روز های سخت گذشته و حدود ۱۰۰۰ تای آن در تیر ماه رقم خورده. تیری که آماده بود بازار را نجات دهد و مرحم زخم های گذشته باشد چنان مشغول تیر باران شده که چیزی ازاین بازار مظلوم باقی نمانده است .
اما بشنوید از شرایط بازار امروز قبل از آغاز حاشیهه ای آن …
گویا دیروز در برخی محافل اقتصادی و سیاسی برای حمایت از بازار بورس در معاملات امروز توافق می شود و درست در ابتدای وقت هم صفوف فروش روز یکشنبه در حال جمع و جور شدن بود که ناگهان موج شدید عرضه از راه می رسد و این بازی را خراب می کند این که این موج از کجا و با چه هدفی امده جالب است . که البته گفته می شوداز سوی برخی حقیقی ها آغاز شده بود پس از آن خبر برکناری مدیران چند شرکت ازجمله صندوق بازنشستگی و غدیر به بازار امد و شایعه شد با دستگیری های اخیر و اعترافات آنها مرتبط بوده است و بلافصله این خبر همچون تیری غدیر را از پا دراورد و به سرعت به سایر بازار هم سرایت کرد . اختلافات در مجلس و اعلام وصول سوال از رئیس جمهور و همچنین گزارش کمیسیون اصل ۹۰ و در کنار آن اغاز منفی بازار های جهانی دیگر راهی برای بازار نگذاشت و نماد ها یک به یک دستها را به نشانه تسلیم بالا بردند تا پایان بازار . در پایان بازارو نیم ساعت پایانی تلاش هایی برای برگشت بازار صورت گرفته بود که ناقص ماند باید دید این شرایط در بازار فردا چه طور دنبال می شود امیدی به برگشت بازار خواهد بود یا خیر ؟
اما این روز ها هر کس برای بازار حکمی صادر می کند یکی رای به خروج از بازار می دهد با این قیمت ها !!، دیگری این بازی ها را موقتی می داند و دست به خرید می زند . یکی دیگر سیاست صبرو دیگری صبر و در اولین فرصت خروج را نقشه می کشد . البته نباید از حق گذشت که وضعیت اقتصادی نیز در این میان چندان به سود بازار نیست که بتوان با قطعیت از او حمایت کرد اما تجربه نشان داده پس از چنین ریزش هایی بازار بلافاصله دست به جبران می زند و بزرگان بازار جمع می شوند تا جلوی ریزش را بگیرند از همین رو شاید روز های آتی وضعیت به این شدت منفی نباشد .
امادر حاشیه یکی از پر حاشیه ترین روز های بازار که در واقع جز منفی ترین روز ها در این چند سال گذشته بوده است چه خبر است .
گویا موج جدید دستگیری ها در راه است وبیشک بخش اعظمی از این دلایل اقتصادی است و برای بازار هم خوب نخواهد بود که اولین ترکش آن به غدیر اصابت کردو باقی هنوز مشخص نیست به هر حال دستگیری ها از بدنه دولت بوده و بخش های اقتصادی را هدف گرفته و این واکنش ها از سوی بازار رخ می دهد . همچنان مخالفت و ساز ناکوک مجلس با دولت ادامه دارد و فشار روی رئیس جمهور بیشتر می شود و باید دید با بیانات مقام معظم رهبری امروز می توان به کاهش این فشار امیدوار بود یا خیر ؟
در حاشیه های خارجی گویا دور جدید تحریم ها این بار همزمان با بحث های حقوق بشری بیشتر شده و به زودی تحولات منطقه ای نیز رنگ بوی جدی تری در سوریه به خود خواهد گرفت .
اما در صحنه اقتصادی بی نظمی و فشار نقدینگی به خوبی محسوس است و شایعه عدم پرداخت یارانه ها در ماه های آتی و دادن کارت انرژی از نکات جالب توجه آن است .
بیدار شدن غول مسکن و تورم احتمالی در ماه های پیش رو ، چالش نقدینگی در بین شبه دولتی ها ، چالش مدیریت وزارت خانه های اقتصادی ، دستگیری ها در وزارت صنایع ، شرایط ویژه نرخ ارز ، سکه و بازارهای موازی همه و همه باعث شده تا موج های اقتصادی نیز برای فعالان بازار نامشخص باشد و این نبود چشم انداز خود یکی ازدلایلی است که سرمایه گذاری را چه برای حقوقی ها و چه حقیقی ها سخت تر کرده است .
اما امروز بازار های جهانی هم آغاز خوبی نداشتند . نفت برای لحظاتی به زیر ۹۰ دلار سقوط کرد و طلا هم با ریزشی اندک به زیر ۱۵۰۰ دلار در هر اونس امد . البته فلزات هم کاهشی بودند که مس به کمتر از ۹۰۰۰ دلار رسیده است و روی هم در قیمت های ۲۲۵۰ درجا می زند . بیلت به ۵۸۳ دلار رسیده و البته برخی از احتمال کاهش او نیز خبر می دهند .
فردا بازار های جهانی روز حساسی را پیش رو دارند و برای حمایت از بازار هم شده باید روندی مثبت به خود بگیرند و شرایط خوبی داشته باشند .
اما امروز با پایان بازار شاخص سر بلند کرد و فریاد زد که کمرم را شکستند!!
ریزش بیش از ۵۰۰ واحدی بازار امروز شاخص را به محدوده ۲۴۱۴۸ واحد رساند که نقطه آغاز سال ۹۰ و روز های خوش رونق اقتصادی بوده است . بدان معنی که دراین مدت بازار هر چه رشته بود پنبه شده و حال همه در نقطه صفرو حتی زیر صفر قرار گرفته اند … امروز تقریباً همه ی نماد ها به شاخص ضربه زدند اما اثر ۵ شرکت فولاد ، مس، غدیر، گل گهر و مخابرات بیش از بقیه بود به طوری که همین چند شرکت حدود ۲۶۶ واحد اثر منفی بر ریزش شاخص گذاشتند .
امروز تحلیلی از شاخص هم بر روی سایت قرار گرفت که نباید از مرز ۲۴۵۰۰ عبور می کرد و با
گذر ازاین محدوده صدای آژیر بحران را در بازار به صدا در آورد .
نوشتن گزارش در چنین فضایی بسیار سخت است و سعی خواهیم کرد تنها از رخداد های خاص بازار بنویسیم …
خودروییها چپ کردند!!!
بسیاری معقدند که حاشیه ها از خودرو سازی ها آغاز شدو عامل اصلی ریزش بازار نیز حاشیه های این گروه است . این روزها سهام خودرویی شاید یکی از مسببین اصلی این روند منفی بازار هستند مباحث پیچیده سیاسی شکل گرفته در سهام این گروه اولین جرقه های بورسی سیاسی را زد ظاهرا عقبه گروه انحرافی نیز در همین شرکتها به خصوص در نماد سایپا دیده شد امروز با توجه به طرح سوال از رییس جمهور گروه خودرویی حسابی منفی بود و گویا هیچ سطحی قادر به جلوگیری از ریزش بیشتر سهام این گروه نیست
اما امروز در نماد سایپا شاهد شکسته شدن خط حمایتی ۲۴۰ تومانی بودیم دومین حمایت سایپا سطوح قیمتی ۲۲۰ تومان میباشد سطحی که پیشبینی میشود مانع افت بیشتر این سهم خودرویی شود این روزها سرمایه گذاری سایپا در حال حمایت گسترده از خساپا میباشد خساپایی که شنیده میشود با تعدیل منفی ۱۰ درصدی سود سال ۸۹ مواجه شده است
اما امروز خبهمن حمایت ۲۵۰ تومانی خود را نیز شکست خبهمن در صورت افت بیشتر سطوح قیمتی ۲۲۰ تومان را پیش رو خواهد داشت پتانسیل های بسیار بالا در این سهم که در حال تبدیل شدن به هلدینگ میباشد نیز نمیتواند روند سهم را عوض نماید البته خبهمن پتانسیل های خوبی برای تعدیل عایدی از یک طرف و از یک طرف تقسیم پایین سود را در مجمع دارد که هر یک از این دو پارامتر اثرات خود را خنثی میکنند
اما پارس خودرو کمی بهتر از سایر خودروساز ها ظاهر شد اگر چه این سهم نیز امروز با افت شدید قیمتی مواجه شد اما صف فروش چندانی را در اخر وقت از خود برجا نگذاشت خپارس کم کم به مرز قیمتهای اسمی نزدیک میشود سطوحی که به نظر میرسد جلوی افت بیشتر خپارس را خواهد گرفت
معدنیها فرو ریختند!!!
معدنیها نیز به مانند سایر گروه های بازار امروز حال و روز خوشی نداشتند نه اخبار مثبت نه قیمتهای جهانی دردی از سهام این گروه دوا نمیکند افت بیش از پیش و روز افزون قیمتهای داخلی ارز نیز وضعیت این گروه را بدتر و بدتر میکند. امروز گزارش فروش ۳ ماهه فخوز کار را کمی سخت تر کرد . گزارش ۳ ماهه فولاد خوزستان در نرخ فروش به بازار آمد که این شرکت در این سه ماه بیلت را با نرخ ۶۳۵ هزار تومان و میانگین محصولات خود را با ۶۲۷ هزار تومان در هر تن فروخته است .
گزارش فخوز چندان جالب نبود هر چند که بودجه کچاد با نرخ ۶۲۰ و کگل ۶۰۵ هزار تومان بسته شده است . برخی فعالان بازار پیش بینی می کردند با توجه به قیمت های بالای ۷۵۰ دلار شمش های وارداتی این قیمت ها بیش از ۶۸۰ دلار باشد . به این گزارش برای سنگ آهن خنثی و حتی رو به منفی است . هیمن امر امروز بر گروه سنگ آهن موثر بود و کچاد را با صف فروش روانه ۶۰۰ کرده و گلی را هم که باز شد به زیر ۶۰۰ کشاند .
اما امروز در نماد سنگ اهنیها افزایش قیمت محصولات فولادی و بلطبع افزایش قیمتهای محصولات این دو شرکت نیز نتوانست روند این دو سهم را تغییری دهد کچاد که درست بر سر حمایت ۶۰۰ تومانیش واقع شده است
همچنین کگل نیز با بازگشایی بسیار نا خوشایندی مواجه شد کگل پس از افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی امروز با قیمتهای ۵۸۵ تومان بازگشایی شد و مجمعی نامناسب را برای سهامداران خود علی رغم اخبار خوش مجمع و بیان پتانسیل های این شرکت بر جای گذاشت کگل به دنبال مجوز انتشار ۳۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت میباشد
اما امروز کالسیمین مجددا میرود تا به سطوح کمتر از ۱۰۰۰ تومان سقوط کند کالسیمین این روزها میتواند با تعدیل سود سال ۹۰ خود در گزارش ۳ ماهه روند قیمتی سهام خود را عوض نماید از نظر تکنیکی نیز به نظر نمیرسد این سهم از سطوح قیمتی ۹۸۰ تومان پاینتر بیاید
اما ریش سفید روییها یعنی کروی نیز به به قیمتهای حمایتی خود رسیده است کروی باید در همین قیمتها با برگشت روند مواجه شود در غیر اینصورت تا سطوح قیمتی ۲۵۰ تومان پایین خواهد امد این روزها کروزی با شایعه تعدیل عایدی مثبت بسیار خوبی به واسطه رشد سوداوری شرکتهای زیر مجموعه خود مواجه میباشد.
سرمایه گذاریها هم وا دادند!!!
در بازار امروز سیل بازار منفی همه را برد حتی سرمایه گذاری های پر پتانسیل را در هم شکست شرکتهای پر پتانسیلی که افت قیمتی بالایی را تجربه کرده اند
در نماد سرمایه گذاری غدیر شایعات تغییر مدیر عامل شرکت امروز غدیر را با صف فروش سنگینی مواجه ساخت شایعه ای که از سوی مدیر عامل شرکت تکذیب شده بود امروز به واقعیت پیوست و مدیر عامل غدیر ظاهراً استعفا داده و استفای وی نیز پذیرفته شد همین امر به همراه جو منفی بازار باعث سقوط سهام غدیر و تشکیل صف فروش میلیونی در این نماد شد . اختلاف احتمالی وزیر دفاع و رئیس جمهور می تواند یکی از دلایل این استعفا باشد .
اما سرمایه گذاری سایپا که با صف فروش مواجه بود در اواخر وقت با جمع اوری صف فروش و حجم معاملات میلیونی و سنگینی مواجه شد وساپا این روزها پتانسیل بالایی دارد این سهم که از فروش سهام شرکتهای زیر مجموعه به سود بسیار بالایی رسیده است و قصد تقسیم سود ۸۰ درصدی معادل ۶۷ تومان را نیز در مجمع خود دارد . گزارش پرتفوی شرکت هنوز به بازار نیامده که می تواند اخبار جالبی داشته باشد .
اما در این گروه امروز بوعلی بر سر نقطه حمایتی خود با تغییر روند مواجه شد بوعلی با حمایت ویژه و قدری که در سطوح ۸۰ تومان داشت نتوانست واکنش خوبی دهد اما امروز کمی حمایتهای جدی در خود دید و نگذاشت تا با صف فروش بازار را به اتمام برساند ظاهرا بوعلی با تعدیل عایدی خوبی مواجه خواهد شد اما به نظر این تعدیل عایدی در گزارش ۱۲ ماهه اعمال خواهد شد.
بازاری سراسر منفی!!!
اما در نماد فولاد الیاژی ایران شاهد حجم معاملات نه چندان بالا وعدم جمع اوری صف فروش سهم بودیم فولاژ این روزها با شایعه تعدیل و راه اندازی خطوط تولیدی جدیدی مواجه میباشد که میتواند تعدیل مثبت خوبی را برای این سهم رقم بزند از طرفی افزایش نرخ محصولات فولادی نیز در کنار افتتاح طرح فولاد غدیر که فولاژ سهامدار ان میباشد میتواند سود بالایی را در سال ۹۰ برای این شرکت رقم بزند
اما در نماد غول بازار سرمایه یعنی فولاد علی رغم افزایش قیمت فروش محصولات شرکت که برای مثال فقط در یک محصول ورق نو سی شرکت در معاملات امروز ۹ درصد افزایش نرخ را شاهد بودیم بالاخره حمایت ۲۸۵ تومانی به داد سهم رسید و فولاد با حمایت بی چون و چرای سهامداران عمده به خصوص سهامداران جدیدش با جمع اوری صف فروش و روند متعادل مواجه شد
در گروه خدمات الکترونیکیها اما رانفور و رپارس وضعیت چندان خوبی نداشته و با معاملات منفی مواجه بودند رپارس ظاهرا این روزها از حمایتهای بی دریغ بانک تجارت بی نصیب مانده اما رانفور نه تنها حمایت نمیشود بلکه از سوی سرمایه گذاری ایرانیان حسابی با فشار فروش نیز مواجه میباشد این دو سهم نیز این روزها افت قیمتی شدیدی را تجربه کردند
امروز در بانکهای خصوصی نماد بانک الکترونیکی ارین شاهد تعادل روند و حجم معاملات سنگین در این سهم و جمع اوری صف فروش بودیم این بانک فرابورسی که قصد دارد بدون داشتن هیچ شعبه ای و تنها به صورت الکتروونیکی فعالیت کند در حالی که ابهاماتی را در خصوص نحوه جذب منابع و سپرده به همراه دارد .
در گروه تجهیزات صدرا اخبار خاصی را در دل خود دارد که خبر فروش سهام آذرآب این شرکت در بازار گوش به گوش می چرخد . صدرا پیش ازین برای خرید سهام آذر آب در سال های گذشته و با قیمت بالا مجبور شده بود و این سهم را در دولت اصلاحات گویا از خصوصی سازی خرید و بابت آن قسطی پرداخت نکرده است . چرا که با قیمت بالایی آن را خریداری کرده است . شنیده می شود که قیمت تمام شده بلوک آذر اب برای صدرا مبلغ ۴۰۰ تومان است که در حال حاصر می خواهد قیمت را با قیمت تابلو +۴% بفروشد که در نهایت می تواند در محدوده ۳۰۰۰ ریال باشد .
البته نکات جالبی دراین موضوع وجود دارد این که صدرا خود تمایل به این کار داشته یا با اجبار دادگاه به این موضوع روی آورده . دادگاه چرا به نیابت از خصوصی سازی فروشنده سهم نیست . آیا خریدار برای این بلوک ۲۸% وجود دارد و در صورت رقابت بر سر این بلوک تاثیر مثبتی بر گروه تجهیزات را خواهیم داشت . این معامله ۱۱ تیر ماه انجام خواهد شد که تا آن زمان و به خصوص روز ۱۱ تیر ماه مصاحبه ها و شرایط اظهار نظر مدیران شرکت می تواند تغییرات عمده ای را در این سهم چه آذر آب و چه صدرا به وجود آورد . امروز هر دوی این شرکت ها در کنار سایر تجهیزاتی ها نظیر صدرا ، اذر آب ، فاراک و مپنا بود .
در بانکی ها نیز وضعیت جالب نیست و موج منفی اینجا هم سایه افکنده است . البته به نظر میرسد در نماد بانک ملت فردا در قیمت های کمتر از ۲۱۰۰ ریال بتوان فرصت خوبی برای خرید پیدا کرد .
گروه تحلیل گری بتا سهم
دوشنبه ۶ تیر ۹۰