تحلیل بنیادی سشرق
تـاریخچه فعالیت شرکت:
قریب به نیم قرن پیش به همت بزرگمرد فرهیخته مرحوم مهندس علی زاهدی تجریشی، خراسان پهناور میلاد نخستین کارخانه مولد سیمان را در بطن خویش به شادی نشست. زنده یاد مهندس زاهدی که توانمندی و قدرت خلاقه خویش را در زمینه های گوناگون با موفقیت آزموده بود در سالهای آغازین چهارمین دهه قرن چهاردهم هجری شمسی و دقیقاً مقارن با ایامی که بی ثباتی حرف اول و آخر همه ارکان مملکت و اجتماع بود احداث کارخانه سیمان مشهد را وجهه همت مردانه خویش قرار داد.
در سال ۱۳۳۶ زمانیکه زحمات طاقت فرسا و شبانه روزی جمعی به بار نشست و بهره برداری از کوره های عمودی با استفاده از انرژی حرارتی کک که تکنولوژی روز آن زمان بود آغاز گردید، متاسفانه مرحوم زاهدی در قید حیات نبود تا ثمره آخرین تلاش خود را در راستای اعتلای صنعت پایه مملکت تماشاگر باشد. به جهت گذار از تولید تناوبی به تولید مداوم و در راستای کاهش قیمت تمام شده محصول در سالهای بعد مسئولین وقت شرکت با لحاظ کردن لزوم گسترش مجموعه و دستیابی به بازارهای جدید احداث اولین کوره دوار را با ظرفیت ۳۰۰ تن در روز در دستور کار قرار دادند که کوره مزبور با بهره گرفتن از دستاوردهای فنی شرکت کروپ آلمان رسماً در مهر ماه ۱۳۴۶ در مدار تولید قرار گرفت .
اما این پایان کار نبود چرا که گسترش روز افزون شهر ها،کثرت تقاضاهای عمومی، ایجاد طرح های زیر بنایی در استان و … حجم سیمان وسیعی را می طلبید که در استطاعت تولید جاری کارخانه نبود لذا یکبار دیگر مسئولین به صرافت افزایش تولید افتادند که حاصل آن راه اندازی واحد دوار ۲ در مرداد ماه ۱۳۵۴ با ظرفیت اسمی ۱۲۵۰ تن در روز بود. در سال ۱۳۶۲ کوره های قائم بدلیل محصول نامناسب و مقرون بصرفه نبودن تولیدات از چرخه بهره برداری خارج و بکلی متوقف گردید.تدابیر مسئولین شرکت در رابطه با تحصیل منابعی که بتواند خلاء مادی ناشی از متوقف کردن واحدهای قائم را جبران نماید به تفکر تهیه و تولید آهک صنعتی منجر و این فکر در سال ۱۳۶۹ از قوه به فعل در آمد که حاصل آن راه اندازی واحد آهک صنعتی در تیر ماه ۱۳۷۴ با دو کوره و ظرفیت تولید روزانه ۵۵۰ تن بود.
در تمام سالهای بعد از پیروزی انقلاب دغدغه های اصلی مسئولین شرکت را ارتقاء کمی و کیفی کارخانه و رشد محصولات تولیدی آن تشکیل می داد که به تبع آن ایجاد یک واحد بزرگتر که باروند رشد استان و نیازهای مرتبط هم خوانی داشته باشد همواره مد نظر بود اما بدلایل عدیده به فرجام نمی رسید تا اینکه سرانجام در سال ۱۳۷۲ طرح توسعه کارخانه سیمان مشهد به اجرا درآمد و تلاش های همه جانبه صنعتگران داخلی و نیروهای متخصص موجود در شرکت منجر به بهره برداری واحد ۳۰۰۰ تنی در بهمن ماه ۱۳۷۷ گردید.
از آنجایی که این اعتقاد در شرکت نهادینه شده است که رمز بقاء سازمان ها در توسعه همه جانبه است و با توجه به نیاز کشور به سیمان جهت ایجاد زیر ساخت های توسعه ای اش، شرکت سیمان شرق تصمیم گرفت واحد ۴ با ظرفیت ۳۵۰۰ تن را در برنامه توسعه اش بگنجاند این طرح از سال ۱۳۸۳ شروع شد . مراحل بازگشایی و دریافت تسهیلات دولتی از مازاد درآمد ارزی کشور طی گردید، ماشین آلات این خط از دانمارک و آلمان خریداری شد و در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۹ به بهربرداری رسید.
محصولات تولیدی شرکت به شرح جدول ذیل می باشد
وضعیت معاملاتی سهام:
بازدهی شرکت در یک ماهه اخیر ۳۹ درصد مثبت و در ۳ ماهه اخیر ۲۹ درصد مثبت بوده است. وضعیت معاملاتی و وضعیت نسبت های مالی آن در مقایسه با صنعت و بازار به شرح ذیل است:
سرمایه و سهامداران:
سرمایه شرکت در حال حاضر ۲,۶۵۳,۵۶۰ میلیون ریال است که جزییات سهامداران آن به شرح ذیل است:
مبلغ و مقدار فروش
همانطور که در جداول فوق مشاهده می نمایید، شرکت در ۵ سال اخیر خود روند تقریبا با ثباتی در فروش خود داشته است.
همچنین در سال مالی اخیر و در مجموع عملکرد ۴ ماهه، بیش از ۵۴۵ هزار تن فروش داشته است. این بدین معنا است که شرکت تا پایان سال می تواند به فروش ۱٫۶ میلیون تنی دست یابد. روند فروش شرکت در سال مالی ۱۳۹۸ به تفکیک ماهانه به شرح جدول ذیل است:
بهای تمام شده کالای فروش رفته:
همانطور که در جدول بالا ملاحظه می نمایید، هزینه مستقیم سربار و مواد مستقیم تولید، بیشترین سهم را در بهای تمام شده سشرق ایفا می نمایند.
ترکیب هزینه سربار:
همانطور که در جدول فوق مشاهده می فرمایید، هزینه انرژی و هزینه دستمزد مهمترین آیتمهای تشکیل دهنده هزینه سربار در این شرکت هستند.
مقدار و مبلغ مصرف مواد اولیه:
همانطور که در جداول بالا ملاحظه می نمایید، سنگ آهک مهمترین ماده اولیه مصرفی شرکت می باشند.
عملکرد سود سازی شرکت در ۳ ماهه ۱۳۹۸:
همانطور که در جدول فوق مشاهده می نمایید، روند سود سازی شرکت در این سالها کاملا بی ثبات بوده و شرکت در عملکرد ۳ ماهه خود، به زیان ۴ ریالی به ازای هر سهم رسیده است.
پیش بینی سود سال مالی منتهی به ۳۱/۰۶/۱۳۹۸
ما برای سال مالی ۱۳۹۸ مفروضات ذیل را برای برآورد سود در نظر گرفته ایم:
- مقدار فروش سیمان برای ۹ ماهه پایانی سال مالی ۹۸۰ هزار تن در نظر گرفته شده است.
- مقدار فروش کلینکر برای ۹ ماهه پایانی سال مالی ۳۴۰ هزار تن در نظر گرفته شده است.
- میانگین نرخ فروش محصولات همانند نرخ فروش دیماه، در نظر گرفته شده است.
- سایر آیتمها همانند پیش بینی خود شرکت می باشد.
با توجه به مفروضات فوق، سود شرکت همانطور که در جدول فوق مشاهده می نمایید، احتمالا سشرق در سال مالی بعد نیز با توجه به دور نمای وضعیت کشور و در نتیجه عدم وجود افق مناسب برای توسعه عمرانی کشور، در بهترین حالت ممکن بتواند زیان ده نباشد.
رشد این روزهای صنعت سیمان به خاطر تغییرات در سود دهی این شرکتها نبوده و شاید دلیل اصلی آن شایعات افزایش سرمایه و همچنین ارزش جایگزینی مناسب این شرکتها در حال حاضر باشد.
گروه تحلیل گری بتا سهم…