تحلیل بنیادی پتروشیمی خارک (شخارک)
معرفی شرکت
مجتمع پتروشیمی خارک در ابتدا تحت عنوان شرکت سهامی شیمیایی خارک جهت بازیافت پروپان، بوتان، نفتا و گوگرد از گازهای استحصالی چاه های حوزه نفتی فلات قاره ایران با مشارکت پنجاه- پنجاه بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت آمریکایی آموکو AMOCO با سرمایه ای معادل ۹۰۰ میلیون ریال تاسیس شد. طراحی واحدهای عملیاتی توسط شرکت آمریکایی J.E.PRITCHARD و عملیات ساختمان و نصب آن توسط شرکت ژاپنی CHIYODA در اوایل ۱۳۴۴ هجری شمسی شروع و در اواسط سال ۱۳۴۸ هجری شمسی به پایان رسید. در سال ۱۳۷۳ به منظور جلوگیری از سوختن گازهای سبک تولید شده در فرآیند مجتمع و تبدیل آن به فرآوردهائی با ارزش افزوده بالا و حرکت هر چه بیشترخودکفایی به سمت و قطع وابستگی و افزایش صادرات و همچنین در جهت انتقال تکنولوژی، ایجاد افزایش در آمد ارزی، کاهش آلودگی محیط زیست و اشتغال در منطقه، طرح احداث واحد متانول خارگ آغاز گردید.
این واحد با فن آوری تولید و مهندسی پایه شرکت لورگی (LURGI) آلمان و با سرمایه گذاری ارزی ۱۴۹/۵ میلیون دلار و ۴۶۵/۵ میلیارد ریال در زمینی به مساحت ۲۴ هکتار احداث و در سال ۱۳۷۸ به بهره برداری رسید. ارزش بازاری این شرکت بالغ بر ۲۷۰۰ میلیارد تومان و آخرین سرمایه آن ۲۰۰ میلیارد تومان می باشد.
سهامداران
سهامدار/دارنده | میلیون سهم سهم | درصد |
شرکت گروه پتروشیمی تابان فردا-سهامی عام- | ۶۲۱ | ۳۱٫۰۳ |
شرکت سرمایه گذاری نفت وگازوپتروشیمی تامین-س.ع | ۳۷۱ | ۱۸٫۵۲ |
موسسه صندوق بازنشستگی،وظیفه،ازکارافتادگی وپ | ۱۹۶ | ۹٫۸۲ |
صندوق بازنشستگی کشوری | ۱۹۶ | ۹٫۷۸ |
شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری-سهامی | ۱۴۶ | ۷٫۲۷ |
صندوقهای ب-پ-کارکنان شرکت ملی نفت | ۱۰۳ | ۵٫۱۵ |
شرکت پتروشیمی فن آوران-سهامی عام- | ۸۵ | ۴٫۲۶ |
شرکت گروه توسعه مالی مهرآیندگان-سهامی عام- | ۳۹ | ۱٫۹۴ |
شرکت سرمایه گذاری خوارزمی-سهامی عام- | ۲۱ | ۱٫۰۳ |
شرکت سهامی بیمه ایران-سهامی خاص- | ۲۰ | ۱ |
سود و زیان
صورت سود و یان | واقعی ۹۵ | بودجه ۹۶ |
فروش | ۱۱,۳۶۸,۵۱۶ | ۱۱,۹۶۱,۳۷۵ |
بهای تمام شده کالای فروش رفته | (۵,۸۹۳,۳۶۴) | (۵,۶۰۸,۴۴۱) |
سود (زیان) ناخالص | ۵,۴۷۵,۱۵۲ | ۶,۳۵۲,۹۳۴ |
هزینه های عمومی, اداری و تشکیلاتی | (۲,۳۰۹,۹۷۱) | (۱,۹۹۸,۲۳۱) |
خالص سایر درامدها (هزینه ها) ی عملیاتی | ۲۹۹,۰۷۹ | – |
سود (زیان) عملیاتی | ۳,۴۶۴,۲۶۰ | ۴,۳۵۴,۷۰۳ |
هزینه های مالی | (۳۴,۵۸۱) | – |
خالص سایر درامدها و هزینه های غیرعملیاتی | ۵۲۹,۵۸۵ | ۲۷۰,۰۰۰ |
سود (زیان) خالص عملیات در حال تداوم قبل از مالیات | ۳,۹۵۹,۲۶۴ | ۴,۶۲۴,۷۰۳ |
مالیات | (۹۱,۶۲۱) | (۲۲,۵۰۰) |
سود (زیان) خالص عملیات در حال تداوم | ۳,۸۶۷,۶۴۳ | ۴,۶۰۲,۲۰۳ |
سود (زیان) خالص | ۳,۸۶۷,۶۴۳ | ۴,۶۰۲,۲۰۳ |
سود هر سهم پس از کسر مالیات | ۱,۹۳۴ | ۲,۳۰۱ |
سرمایه | ۲,۰۰۰,۰۰۰ | ۲,۰۰۰,۰۰۰ |
حاشیه سود ناخالص | ۴۸% | ۵۳% |
در بودجه ۹۶ ، طبق آخرین پیش بینی ارائه شده، ۲۳۰۱ ریال سود به ازای هر سهم برآورد شده که نسبت به سال گذشته افزایش ۱۹ درصدی دارد.
شرکت در عملکرد سه ماهه، ۷۴۳ ریال سود به ازای هر سهم محقق کرده ( پوشش ۳۲ درصدی ) که در مقایسه با دوره مشابه سال ( پوشش ۱۸ درصدی در ۹۵ ) گذشته ۹درصد سود بیشتری بوده است.
شرح فروش
محصول | مقدار فروش (هزار تن) | نرخ | مبلغ | نرخ فروش در آخرین ماه | تفاوت نرخ آخرین ماه از بودجه |
متانول | ۶۴۰ | ۱۱,۲۵۰,۰۰۰,۰۰۰ | ۷,۲۰۰,۰۰۰ | ۱۰,۵۹۰,۳۷۷,۰۰۰ | -۶% |
بوتان | ۱۳۵ | ۱۴,۲۵۰,۰۰۰,۰۰۰ | ۱,۹۲۳,۷۵۰ | ۱۳,۳۴۴,۲۵۶,۰۰۰ | -۶% |
پنتان | ۷۰ | ۱۵,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ | ۱,۰۵۰,۰۰۰ | ۱۵,۲۷۹,۶۵۰,۰۰۰ | ۲% |
پروپان | ۱۰۵ | ۱۳,۱۲۵,۰۰۰,۰۰۰ | ۱,۳۷۸,۱۲۵ | ۱۲,۵۷۳,۱۶۵,۰۰۰ | -۴% |
گوگرد | ۱۴۰ | ۲,۹۲۵,۰۰۰,۰۰۰ | ۴۰۹,۵۰۰ | – | |
مجموع | ۱,۰۹۰ | ۱۱,۹۶۱,۳۷۵ |
پتروشیمی خارک ۴ محصول عمده دارد که در جدول فوق مشاهده می شود. ۶۰ درصد از مبلغ فروش را متانول، ۱۶ درصد را بوتان، ۱۱ درصد را پروپان، ۸ درصد را پنتان و مابقی را گوگرد تشکیل می دهد. در جدول فوق علاوه بر مبالغ و مقادیر فروش محصولات در بودجه، نرخ فروش بوجه و آخرین نرخ فروش که در مرداد ماه رخ داده است وجود دارد. چنانچه در آخرین ستون مشاهده می نمایید، پروپان، بوتان و پنتان با نرخ هایی پایین از بودجه به فروش رسیده اند. در ادامه روند نرخ فروش متانول شرکت را خواهیم دید.
همانطور که مشاهده می کنید، نرخ فروش متانول در ماه های اخیر سال گذشته با رشد همراه بوده اما با شروع سال جدید با کاهش مواجه شده است.
نرخ فروش متانول بر اساس قیمت های جهانی تعیین می شود. در بودجه ۹۶ نرخ جهانی متانول ۳۰۰ دلار با دلار ۳۷۵۰ تومانی در بودجه در نظر گرفته شده است. متانول در سه ماهه با متوسط نرخ ۲۸۵ دلار و در تیر ماه با متوسط ۲۶۴ دلار فروخته شده است. در روز های اخیر، شاهد رشد قیمت های جهانی متانول بوده ایم، در حال حاضر هر تن متانول cfr چین ۳۱۰ دلار می باشد.
روند مبلغ فروش
افت قیمت جهانی متانول و محصولات شیمیایی سبب شد تا فروش شرکت از مبالغ بالای ۱۴۰۰ میلیارد تومان به محدوده ۱۰۳۰ میلیارد تومان کاهش یابد. فروش بودجه ۹۶ با افزایش حدود ۵ درصدی نسبت به ۹۵، حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است.
شخارک در عملکرد سه ماهه ۲۸ درصد مبلغ فروش را پوشش داده که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته عملکرد بهتری بوده است.
روند مقدار فروش
برخلاف مبالغ فروش، مقادیر فروش شرکت طی سالهای اخیر رو به رشد بوده است. مقدار فروش در بودجه ۹۶ با کاهش ۴ درصدی نسبت به سال ۹۵ به اندازه ۱۰۹۰ هزار تن فروش پیش بینی نموده است. شرکت در سه ماهه پوشش ۳۰ درصدی مقدار فروش را داشته که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته بیشتر است.
روند سود سازی شرکت
سودسازی شرکت، به دلیل افت قیمت محصولات پتروشیمی و افزایش بهای تمام شده فروش، رو به نزول بوده است. پتروشیمی خارک در سال ۹۲ به مبلغ ۹۰۰ میلیارد تومان سود خالص داشته است. سود شرکت تا ۳۸۵ میلیارد تومان نیز کاهش داشته و برای سال ۹۶ سود ۴۶۰ میلیارد تومانی ( افزایش ۲۰ درصدی) را پیش بینی کرده است.
حاشیه سود ناخالص
کاهش نرخ محصولات پتروشیمی و افزایش نرخ گاز مصرفی و سایر آیتم های بهای تمام شده، سبب شد است تا حاشیه سود شرکت روندی نزولی به خود بگیرد. این رقم از ۶۶ درصد به ۴۸ درصد نیز کاهش یافته است.
بهای تمام شده فروش
شرح | مبلغ بودجه ۹۶ | سهم از بهای تمام شده |
هزینه مواد مستقیم | -۲,۸۴۳,۶۸۵ | ۵۱% |
هزینه دستمزد مستقیم | -۹۳,۷۶۲ | ۲% |
هزینه سربار | -۲,۶۷۰,۹۹۴ | ۴۸% |
مجموع | -۵,۶۰۸,۴۴۱ | ۱۰۰% |
مواد مستقیم و سربار تقریبا تمام بهای تمام شده فروش را تشکیل می دهند. حقوق و مزایا نقش عمده ای در سربار دارد.
مواد مستقیم
شرح | مبلغ مواد | مقدار مواد بودجه (میلیون فوت مکعب) | نرخ مواد بودجه |
گازترش | ۲,۹۱۳,۷۹۵ | ۲۹,۸۶۹ | ۹۷,۵۵۱,۹۱۷ |
گاز ترش ماده اصلی در تولید متانول برای این مجتمع به حساب می آید. گاز ترش بر حسب مترمکعب، هر تن ۱۰٫۵ سنت و هر دلار ۳۳۰۰۰ ریال در نظر گرفته شده است به عبارتی هر مترمکعب ۳۴۴۵ ریال. این نرخ برای هر دو سال ۹۵ و ۹۶ به یک میزان برآورد شده است.
شرکت مقدار مصرف گاز خود برای سال ۹۶ را اندکی کاهش داده است، دلیل آن هم کاهش در میزان تولید و فروش می باشد.
منابع و مصارف ارزی شرکت
شخارک بالغ بر ۳۱۸ میلیون دلار صادرات و حدود ۴۸ میلیون دلار نیز مصارف ارزی دارد. نرخ تسعیر برای هر دوی آنها ۳۷۵۰۰ ریال در نظر گرفته شده است. البته حدود ۳۰ میلیون دلار از مصارف ارزی خود را با نرخ ۳۲۵۰۰ ریال تسعیر نموده است. در مجموع ۲۷۰ میلیون دلار مازاد ارزی دارد. علاوه بر اینها شرکت مواد مستقیم مصرفی خود یعنی گاز ترش را بر حسب دلار و با نرخ مبادله ای، دریافت می کند. این مبلغ بر حسب دلار چیزی در حدود ۹۰ میلیون دلار می باشد.
سود کارشناسی
سناریو ۱ : نرخ های فروش بر اساس متوسط نرخ های فروش در عملکرد ۵ ماهه در نظر گرفته شده اند. سایر مفروضات ثابت فرض شده اند.
سناریو ۲ : نرخ های فروش برای باقی مانده سال بر اساس نرخ های فروش در مرداد ماه در نظر گرفته شده اند. سایر مفروضات ثابت فرض شده اند.
صورت سود و زیان
صورت سود و یان | بودجه ۹۶ | سناریو ۱ | سناریو ۲ |
فروش | ۱۱,۹۶۱,۳۷۵ | ۱۱,۷۹۹,۵۸۰ | ۱۱,۵۵۶,۰۶۲ |
بهای تمام شده کالای فروش رفته | (۵,۶۰۸,۴۴۱) | (۵,۶۰۸,۴۴۱) | (۵,۶۰۸,۴۴۱) |
سود (زیان) ناخالص | ۶,۳۵۲,۹۳۴ | ۶,۱۹۱,۱۳۹ | ۵,۹۴۷,۶۲۱ |
هزینه های عمومی, اداری و تشکیلاتی | (۱,۹۹۸,۲۳۱) | (۱,۹۹۸,۲۳۱) | (۱,۹۹۸,۲۳۱) |
خالص سایر درامدها (هزینه ها) ی عملیاتی | – | – | – |
سود (زیان) عملیاتی | ۴,۳۵۴,۷۰۳ | ۴,۱۹۲,۹۰۸ | ۳,۹۴۹,۳۹۰ |
هزینه های مالی | – | – | – |
خالص سایر درامدها و هزینه های غیرعملیاتی | ۲۷۰,۰۰۰ | ۲۷۰,۰۰۰ | ۲۷۰,۰۰۰ |
سود (زیان) خالص عملیات در حال تداوم قبل از مالیات | ۴,۶۲۴,۷۰۳ | ۴,۴۶۲,۹۰۸ | ۴,۲۱۹,۳۹۰ |
مالیات | (۲۲,۵۰۰) | (۲۱,۷۱۳) | (۲۰,۵۲۸) |
سود (زیان) خالص عملیات در حال تداوم | ۴,۶۰۲,۲۰۳ | ۴,۴۴۱,۱۹۵ | ۴,۱۹۸,۸۶۲ |
سود (زیان) خالص | ۴,۶۰۲,۲۰۳ | ۴,۴۴۱,۱۹۵ | ۴,۱۹۸,۸۶۲ |
سود هر سهم پس از کسر مالیات | ۲,۳۰۱ | ۲,۲۲۱ | ۲,۰۹۹ |
سرمایه | ۲,۰۰۰,۰۰۰ | ۲,۰۰۰,۰۰۰ | ۲,۰۰۰,۰۰۰ |
حاشیه سود ناخالص | ۵۳% | ۵۲% | ۵۱% |
شخارک برای سال ۹۵ مبلغ ۲۳۰۱ ریال به ازای هر سهم سوداعلام نموده است. در صورت تداوم مفروضات فوق، سود کارشناسی صحیح خواهد بود. همانطور که قبلا نیز اشاره شد متانول مهم ترین محصول در سبد فروش شرکت می باشد بنابرین نواسانات نرخ متانول می تواند تاثیر به سزایی در سود شرکت داشته باشد. قیمت متانول با فراز و نشیب همراه بوده است. نرخ متانول در آخرین معاملات روند افزایشی داشته و در حال حاضر در محدوده قیمت ۳۱۰ دلار به ازای هر تن قرار گرفته است. لازم به ذکر است، این افزایش در نرخ های کارشناسی فوق لحاظ نشده است.
جدول تحلیل حساسیت
نرخ متانول | |||||||||||||
نرخ دلار | سود هر سهم | ۲۷۰ | ۲۸۰ | ۲۹۰ | ۳۰۰ | ۳۱۰ | ۳۲۰ | ۳۳۰ | ۳۴۰ | ۳۵۰ | ۳۶۰ | ۳۷۰ | ۳۸۰ |
۳۶,۰۰۰ | ۱,۴۹۲ | ۱,۶۸۲ | ۱,۸۷۳ | ۲,۰۶۳ | ۲,۲۵۳ | ۲,۴۴۴ | ۲,۶۳۴ | ۲,۸۲۵ | ۳,۰۱۵ | ۳,۲۰۶ | ۳,۳۹۶ | ۳,۵۸۷ | |
۳۷,۰۰۰ | ۱,۶۳۵ | ۱,۸۳۰ | ۲,۰۲۶ | ۲,۲۲۲ | ۲,۴۱۷ | ۲,۶۱۳ | ۲,۸۰۹ | ۳,۰۰۵ | ۳,۲۰۰ | ۳,۳۹۶ | ۳,۵۹۲ | ۳,۷۸۸ | |
۳۷,۵۰۰ | ۱,۷۰۶ | ۱,۹۰۴ | ۲,۱۰۳ | ۲,۳۰۱ | ۲,۴۹۹ | ۲,۶۹۸ | ۲,۸۹۶ | ۳,۰۹۵ | ۳,۲۹۳ | ۳,۴۹۱ | ۳,۶۹۰ | ۳,۸۸۸ | |
۳۸,۰۰۰ | ۱,۷۷۷ | ۱,۹۷۸ | ۲,۱۷۹ | ۲,۳۸۰ | ۲,۵۸۱ | ۲,۷۸۳ | ۲,۹۸۴ | ۳,۱۸۵ | ۳,۳۸۶ | ۳,۵۸۷ | ۳,۷۸۸ | ۳,۹۸۹ | |
۳۹,۰۰۰ | ۱,۹۲۰ | ۲,۱۲۷ | ۲,۳۳۳ | ۲,۵۳۹ | ۲,۷۴۵ | ۲,۹۵۲ | ۳,۱۵۸ | ۳,۳۶۴ | ۳,۵۷۱ | ۳,۷۷۷ | ۳,۹۸۳ | ۴,۱۹۰ | |
۴۰,۰۰۰ | ۲,۰۶۳ | ۲,۲۷۵ | ۲,۴۸۶ | ۲,۶۹۸ | ۲,۹۰۹ | ۳,۱۲۱ | ۳,۳۳۳ | ۳,۵۴۴ | ۳,۷۵۶ | ۳,۹۶۸ | ۴,۱۷۹ | ۴,۳۹۱ | |
۴۱,۰۰۰ | ۲,۲۰۶ | ۲,۴۲۳ | ۲,۶۴۰ | ۲,۸۵۷ | ۳,۰۷۳ | ۳,۲۹۰ | ۳,۵۰۷ | ۳,۷۲۴ | ۳,۹۴۱ | ۴,۱۵۸ | ۴,۳۷۵ | ۴,۵۹۲ | |
۴۲,۰۰۰ | ۲,۳۴۹ | ۲,۵۷۱ | ۲,۷۹۳ | ۳,۰۱۵ | ۳,۲۳۷ | ۳,۴۶۰ | ۳,۶۸۲ | ۳,۹۰۴ | ۴,۱۲۶ | ۴,۳۴۸ | ۴,۵۷۱ | ۴,۷۹۳ |
در محاسبات سود هر سهم برای جدول تحلیل حساسیت فوق فرض شده است. نرخ ارز مبادله ای تغییری نمی کند و نرخ محصولات شرکت تابعی از نرخ متانول می باشند. این نسبت از آخرین اطلاعات شرکت استخراج شده است. احتمال انحراف در این داده ها وجود دارد و نباید به عنوان معیار محاسبات کارشناسی قرار گیرد. بلکه تنها در چارچوب مفروضات بیان شده قابل استفاده است.
گروه تحلیلی بتا سهم…