تحلیل بنیادی شرکت قند اصفهان
قصفها
مقدمه
شرکت قند اصفهان در سال ۱۳۳۷ در اداره ثبت شرکتهای تهران به ثبت رسیده و در سال ۳۱۳۱ به بهره برداری رسید. در سال ۱۳۴۰به شرکت سهامی عام تبدیل شد و نهایتا در سال ۱۳۷۶ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد. شرکت قند اصفهان جزء واحد های فرعی شرکت سرمایه گذاری سینا و واحد تجاری نهایی گروه بنیاد مستضعفان است.
موضوع فعالیت
موضوع فعالیت شرکت طبق اساسنامه ، تاسیس و بهره برداری از کارخانه قند ، خرید مواد اولیه و فروش تولیدات کارخانه ، عرضه و فروش فرآورده های نفتی مازاد بر احتیاج و انجام کلیه امور مرتبط با فعالیت شرکت می باشد.
صنعت شکر در داخل
تولید شکر در سال گذشته با ثبت رکورد ۱٫۵ میلیون تن به بیشترین مقدار در از زمان تاسیس این صنعت در ایران رسید. باتوجه به سرانه مصرف ۳۰ کیلوگرم در کشور، و مصرف سالانه ۲٫۲ میلیون تن، در حدود ۳۵ درصد نیاز کشور از طریق واردات تامین می گردد.
تغییرات سرمایه
سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ ۳۰۰ میلیون ریال که طی آخرین مرحله به مبلغ ۱۹۵,۰۰۰ میلیون ریال افزایش یافته است.
ترکیب سهامداران
روند سودآوری
سودآوری شرکت در سال ۹۳ به دلیل افزایش هزینه های شرکت و عدم رشد قیمت شکر با کاهش همراه بوده است.
صورت سود و زیان
شرکت سود هر سهم برای سال ۹۵ را ۳۱۰ریال برآورد کرده است که نسبت به سال گذشته ۷ درصد کاهش داشته است.
لازم به ذکر است که شرکت در عملکرد سه ماهه (حسابرسی نشده) ۳۲ درصد سود عملیاتی و ۴۳ درصد سود خالص را پوشش داده ،که نسبت به دوره مشابه سال قبل عمکرد مناسب تری بوده است.
مقدار تولید
شرکت در مجموع کاهش ۱ درصدی میزان تولید را در بودجه ۹۵ نسبت به سال گذشته در نظر گرفته است. و در عملکرد سه ماهه ۲۸ درصد تولید را پوشش داده است.
فروش
همانطور که در جدول فوق مشاهده می شود، عمده فروش شرکت، شکر تولیدی از چغندر و شکر تولیدی از شکر خام می باشد که در بودجه به ترتیب افزایش ۱۶ و ۲۰ درصدی نرخ هرکدام در نظر گرفته شده است.
شرکت در مجموع کاهش ۱۳ درصدی مقدار و افزایش ۱۸ درصدی مبلغ فروش را برآورد کرده است که توانسته در عملکرد ۳ ماهه ۲۳ درصد مبلغ فروش را پوشش دهد که نسبت به دوره مشابه سال گذشته با رشد همراه بوده است.
ترکیب بهای تمام شده شرکت
همانطور که در نمودار فوق مشاهده می شود، عمده بهای تمام شده شرکت مربوط به مواد اولیه مورد استفاده شرکت می باشد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
مواد اولیه
عمده ماده اولیه مورد استفاده شرکت چغندر قند می باشد که در بودجه افزایش ۹ درصدی نرخ آن در نظر گرفته شده است.
سربار
هزینه های مالی
هزینه های مالی قصفها تاثیر به سزایی بر سود آوری شرکت دارد به طوری که هزینه های مالی، مبلغی حدود ۶۰ درصد سود عملیاتی شرکت را شامل می شود.
در بودجه ۹۵ مبلغ ۹۵٫۵ میلیارد ریال به عنوان هزینه های مالی با نرخ ۲۵ درصد لحاظ شده است.
یکی از مهمترین مشکلات شرکت های این گروه، عدم پرداخت های بدهی های دولت ناشی از یارانه های اختصاص داده شده است. پرداخت نشدن این یارانه ها باعث شده تا شرکت ها با مشکل نقدینگی مواجه شوند برای پوشش این نقدینگی وام های کلان از بانک ها بگیرند. همین موضوع باغث افزایش سقف هزینه های مالی شرکت ها شده است.
نتیجه گیری
شرکت قند اصفهان با سرمایه ۱۹۵ میلیارد ریال سود هر سهم خود برای سال منتهی به اسفند ۹۵ را ۳۱۰ ریال اعلام کرده و در عملکرد ۳ ماهه خود موفق به پوشش ۳۲ درصدی سود عملیاتی و ۴۳ درصدی سود هر سهم شده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل عملکرد بهتری بوده است. در صورت ادامه این روند پوشش بودجه دور از انتظار نیست.
محصول اصلی قصفها شکر تولیدی از چغندر می باشد که شرکت در عملکرد ۳ ماهه آن را با متوسط نرخ ۲۳،۹۲۸ ریال به ازای هر کیلو به فروش رسانده است، اما در بودجه نرخ هر کیلو شکر ۲۵۶۰ تومان در نظر گرفته شده، لازم به ذکر است، قیمت مصوب شکر ۲،۵۳۰ تومان می باشدو عموما در بورس کالا با نرخ ۲۶۴۰ تومان، حدود ۴ درصد بیشتر از قیمت مصوب در حال معامله می باشد.
حدود ۸۰ درصد از بهای تمام شده شرکت را مواد اولیه تشکیل می دهد و عمده ماده اولیه مورد استفاده، چغندر می باشد که نرخ آن به صورت دستوری توسط دولت تعیین می شود. از جمله عواملی که بر قیمت چغندر می تواند تاثیر گذار باشد، می توان به شرایط آب و هوایی و میزان بارندگی، سطح زیر کشت، سود کشت های جایگزین و… اشاره کرد.
از دیگر عواملی موثر بر بهای تمام شده چغندر، برای شرکت ها می توان به موقعیت جغرافیایی شرکت و هزینه حمل و نقل آن اشاره کرد، که شرکت قند اصفهان با توجه به قرارگیری در غرب کشور از این لحاظ مشکلی نخواهد داشت.
قصفها در عملکرد ۳ ماهه چغندر مصرفی خود را با نرخ ۲،۵۴۰ ریال تهیه کرده و در بودجه ۹۵ نرخ هر کیلو چغندر را ۳۱۰۰ ریال در نظر گرفته است که البته چغندر عیار های مختلفی دارد و این می تواند بر بهای تمام شده آن تاثیر گذار باشد.
یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در سود قصفها، هزینه های مالی بالای شرکت است ( حدود ۶۰ درصد سود عملیاتی ) که در بودجه ۹۵ نیز با ۳ درصد افزایش نسبت به سال گذشته، مبلغ ۹۵،۵ میلیارد ریال در نظر گرفته شده است. طبق اطلاعیه منتشر شده توسط انجمن صنفی قند و شکر، مقرر گردیده است تا مبلغ ۲،۱۵۰ ریال ما به التفاوت هر کیلوگرم شکر در سال ۹۴ به عنوان یارانه به کارخانه های قند و شکر چغندری و نیشکری پرداخت گردد.
گروه تحلیلی بتا سهم..