تحلیل بنیادی شرکت صنایع سیمان کرمان
سکرما
مقدمه
شرکت سیمان کرمان که مرکز اصلی آن طبق اساسنامه شرکت ، کرمان – کیلومتر ۱۷ جاده تهران میباشد. در تاریخ ۱۲ مرداد ماه سال ۱۳۴۶ تاسیس شد، در سال ۱۳۵۱ به سهامی عام تبدیل، و در سازمان بورس و اوراق بهادار تهران پذیرفته شد.
در سال ۱۳۸۵ نام شرکت از شرکت سیمان کرمان (سهامی عام ) به گروه صنایع سیمان کرمان (شرکت سهامی عام ) تغییر یافت.
موضوع فعالیت:
موضوع فعالیت شرکت طبق ماده ۳ اساسنامه تاسیس و اداره کارخانجات بمنظور تولید و تهیه سیمان پرتلند و انواع دیگر سیمان ، تاسیس و اداره هر نوع کارخانجات تولیدی و فروش فرآورده های آن و انجام کلیه عملیات مالی ، اداری و بازرگانی از قبیل خرید ، فروش ، صادرات ، واردات و حمل و نقل کالا ، مواد و مصالح تولیدی و سایر موارد مشابه ، خرید و فروش سهام ، تاسیس شرکتهای تولیدی و صنعتی و بازرگانی و سرمایه گذاری بیمه ، اتخاذ نمایندگی و تاسیس شعبه در داخل یا خارج از کشور و انتشار اوراق مشارکت می باشد .
- لازم به ذکر است، با توجه به مصوبه مجمع فوق العاده که در مورخ ۲۵/۰۲/۱۳۹۵ برگزار گردید، مقرر شد سال مالی از ۲۹ اسفند به ۳۰ آذر ماه تغییر نماید که با توجه به تغییر سال مالی شرکت، پیش بینی سال ۱۳۹۵ تعدیل شده و بودجه جدید، بر اساس اطلاعات واقعی سال۱۳۹۴ و برآورد ۹ ماهه تا ۳۰ آذر ماه ۱۳۹۵ می باشد.
چشم انداز صنعت سیمان:
سیمان یکی از پر مصرف ترین فـرآورده های صنعتی در دنیاست و بالاترین میزان تولید را در میان محصولات صنعتی جهان دارد، به طوری که گستردگی دامنه تولید و مصرف آن یکی از شاخص های رشد و توسعه هر کشور به شمار می آید. سیمان فرآورده ای است حجیم که ارزش آن به فضایی که اشغال میکند بسیار پایین است. این امر سبب شده تا عواملی نظیر مسافت و یا هزینه ترابری و بهای سوخت در فروش و صادرات سیمان بسیار تاثیرگذار باشد.
صنعت سیمان در ایران :
ایران با تولید سالانه ۷۵ میلیون تن سیمان بزرگترین تولید کننده سیمان در منطقه و چهارمین تولید کننده بزرگ در جهان می باشد. صنعت سیمان در ایران در حال حاضر متشکل از ۷۱ شرکت فعال و حدود ۱۶ واحد نیز در سال های آتی به بهره برداری خواهند رسید. با بهره برداری از واحد های جدید دستیابی به پیش بینی ظرفیت ۱۲۰ میلیون تن در سال، ایران می تواند به سومین تولید کننده سیمان در جهان تبدیل شود. سیمان صادراتی ایران شامل سیمان های پرتلند، سیمان سفید ، کلینکر و … می باشد.
تغییرات سرمایه
سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ ۱۶۰میلیون ریال که طی هفده مرحله به مبلغ ۶۶۰،۹۶۰ میلیون ریال افزایش یافته است.
ترکیب سهامداران
روند سودآوری
صورت سود و زیان
شرکت سود هر سهم، برای ۹ ماهه سال منتهی به ۳۰/۰۹/۱۳۹۵را ۴۸۱ ریال به ازای هر سهم برآورد کرده، که نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۳۸ درصد کاهش داشته است.
لازم به ذکر است، شرکت در عملکرد سه ماهه (حسابرسی نشده) سال منتهی به ۳۰/۰۹/۱۳۹۵ توانسته ۶۲ درصد سود خالص و ۴۰ درصد سود عملیاتی را پوشش دهد.
مقدار تولید
شرکت در مجموع کاهش ۶ درصدی میزان تولید را در بودجه ۹ماهه سال منتهی به ۳۰/۰۹/۱۳۹۵ نسبت به دوره مشابه سال گذشته در نظر گرفته، و در عملکرد ۳ ماهه ۳۳ درصد آن را پوشش داده است.
لازم به ذکر است، شرکت تولید ۳۰،۰۰۰ تنی سیمان سفید را در بودجه برآورد کرده است، در حالی که در سال قبل هیچ تولیدی نداشته است و در ۳ ماهه فقط ۵ درصد تولید سیمان سفید پوشش داده شده است.
فروش
سیمان تیپ ۲ و سیمان تیپ ۲ کیسه، بیشترین سهم را در سبد فروش محصولات شرکت دارا هستند، که در بودجه کاهش ۱۲ درصدی مقدار و مبلغ سیمان تیپ ۲ و افزایش ۱ درصدی مقدار سیمان تیپ ۲ کیسه، نسبت به سال گذشته در نظر گرفته شده است.
شرکت به ترتیب، کاهش ۸ و ۲ درصدی مقدار و مبلغ فروش را برای بودجه ۹ماهه منتهی به ۳۰/۰۹/۱۳۹۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل در نظر گرفته که در عملکرد ۳ ماهه ۳۱ درصد آن را پوشش داده است.
لازم به ذکر است، قراردادهای فروش سیمان صادراتی به صورت ریالی منعقد و وجه آن نیز به صورت ریالی دریافت می شود.
بهای تمام شده
شرکت در بودجه ۹ ماهه افزایش ۱۰ درصدی بهای تمام شده را برآورد کرده است.
ترکیب بهای تمام شده
عمده بهای تمام شده شرکت مربوط به سربار می باشد.
مواد اولیه
شرکت در بودجه ۹ ماهه خود کاهش ۵ درصدی مقدار و افزایش ۱۳۰ درصدی مبلغ خرید مواد اولیه را نسبت به دوره مشابه سال گذشته برآورد کرده است، که دلیل آن، استفاده شرکت از کلینکر سفید جهت تولید ۳۰،۰۰۰ تن سیمان سفید می باشد.
سربار
شرکت افزایش ۲ درصدی سربار تولید را در بودجه ۹ ماهه، نسبت به دوره مشابه در نظرگرفته است و با
توجه به تغییر سال مالی شرکت، جزئیات دوره مشابه در دسترس نمی باشد.
درآمد های حاصل از سرمایه گذاری
علت کاهش سود حاصل از سرمایه گذاری ها عمدتا به دلیل کاهش سود تقسیمی هر سهم شرکت های سیمان مازندران و ارتا اردبیل می باشد.
خبرهای سیمانی
- حذف تخفیف قیمت سیمان تا ۱۵ مهر ماه : در سال های گذشته، به دلیل ایجاد رکود و افت تقاضای سیمان، اکثر کارخانهها محصول خود را با تخفیف عرضه میکردند. که در صورت ادامه روند عرضه سیمان با تخفیف باعث تعطیلی کارخانههای سیمانی خواهد شد. به همین دلیل برای جلوگیری از تعطیلی کارخانهها و در جهت ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا، مقرر شد میزان تخفیفها کاهش یابد و پیش بینی می شود تا ۱۵ مهر ماه تخفیف قیمت برای همه کارخانهها حذف شود.
- امکان افزایش ۲۰ درصدی نرخ سیمان صادراتی یه عراق و افغانستان:
با توجه به اینکه شیب منفی تقاضا به عدد به صفر رسیده و وضعیت شرکت های سیمانی بهبود یافته است، اکثر کارخانه های سیمان تخفیف های فروش محصولات خود را حذف کرده اند و در عین حال، بررسی ها برای افزایش قیمت پایه سیمان صادراتی نیز در حال انجام است. و امکان افزایش ۲۰ درصدی نرخ سیمان صادراتی یه عراق و افغانستان وجود دارد.
نتیجه گیری
ظرفیت کنونی تولید سیمان در کشور حدود ۷۵ میلیون تن در سال است، در حالی که ظرفیت مصرف سیمان به حدود ۶۵ میلیون تن کاهش یافته، همچنین پیش بینی می شود که با بهره برداری از واحد های در حال اجرا ظرفیت تولید سیمان کشور به حدود ۱۲۰ میلیون در سال افزایش یابد. در این شرایط رقابت بین شرکت های تولید کننده سیمان به شدت افزایش خواهد یافت. و نقطه تمایز شرکت ها، قیمت تمام شده محصولات خواهد بود.
- سیمان کرمان علیرغم افت محسوس تولید و تقاضای سیمان در کشور، ناشی از شرایط رکود تورمی و تبعات حاصل از تحریم در سال گذشته، هیچگونه کاهشی در تولید و فروش خود نداشته و موفق به حفظ روند صعودی سود خود شده است.
سکرما در بودجه ۹ ماهه سال ۹۵ کاهش ۲ درصدی مقدار فروش ، ۳۳ درصدی سود عملیاتی و ۳۸ درصدی سود خالص را نسبت به دوره ۹ ماهه سال گذشته در نظر گرفته که در عملکرد ۳ ماهه ۳۱ درصد فروش، ۴۰ درصد سود عملیاتی و ۶۲ درصد سود خالص را پوشش داده است. که با فرض ادامه این روند در ۶ ماه باقی مانده رسیدن به بودجه دور از انتظار نخواهد بود.
در ادامه سود شرکت مورد بررسی قرار گرفته که به شرح زیر است:
- با هر ۵ درصد افزایش در نرخ سیمان، سود شرکت حدود ۳۳ ریال رشد خواهد داشت.
- با فرض اینکه، شرکت مواد اولیه خود را برای باقی سال با نرخ های ۳ ماهه تهیه کند، سود شرکت ۴۹۹ ریال خواهد شد.
گروه تحلیلی بتا سهم.