تحلیل بنیادی شرکت داروسازی فارابی
مقدمه
طرح احداث کارخانه تولید فرآورده های دارویی آنتی بیوتیک از گروه پنی سیلین های خوراکی توسط شرکت پارس دارو از سال ۱۳۶۴ در اصفهان( محل فعلی کارخانه) شروع و در سال ۱۳۶۸ زمین، مستحدثات و تاسیسات ایجاد شده به منظور تکمیل طرح بهره برداری به شرکت تازه تاسیس داروسازی فارابی منتقل گردید و در سال ۱۳۷۴ به سهامی عام تغییر و در اسفند ۱۳۷۴ سهام این شرکت در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد.
این مجتمع تولید کننده انواع فرآوردههای دارویی و مکمل های ـ رژیمی غذایی با ظرفیت سالیانه ۱،۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰ عدد کپسول ۴۵،۰۰۰،۰۰۰ شیشه سوسپانسیون خشک و ۴۶۰.۰۰۰.۰۰۰ عدد قرص می باشد.
دفارا سهامدار عمده پخش هچرت و تولید کپسول ژلاتین ایران میباشد.
موضوع فعالیت:
ایجاد و تاسیس کارخانجات ولابراتوار هایی به منظور تهیه و تولید هر گونه مواد و محصولات دارویی بهداشتی، آرایشی و همچنین خرید و فروش، واردات و صادرات موارد مذکور و نیز وارد نمودن ماشین الات صنعتی و قطعات یدکی مورد نیاز.
اخذ نمایندگی، ایجاد شعبه و اعطای نمایندگی در داخل و خارج کشور و انعقاد قرارداد هایی به منظور دادن و گرفتن حق الامتیاز مربوط به موارد مذکور
به طور کلی شرکت می تواند به کلیه عملیات و معاملات مالی و تجاری و صنعتی که به طور مستقیم و یا غیر مستقیم به تمام یا هر یک از موضاعات مشروحه فوق مرتبط باشد مبادرت نماید.
مشارکت در سایر شرکت ها از طریق تاسیس یا تعد سهام شرکت های جدید یا خرید یا تعد سهام شرکت های موجود.
ترکیب سهامداران
سرمایه شرکت در هنگام تاسیس مبلغ ۲۵۰۰ میلیون ریال بوده که در چندین مرحله به شرح زیر افزایش یافته و سرمایه شرکت در حال حاضر ۳۰۰,۰۰۰ میلیون ریال است.
شرکت در نظر دارد در سال ۳۰/۱۲/۱۳۹۵ به پیشنهاد هیئت مدیره از محل مطالبات و آورده نقدی به مبلغ ۱۰۰۰۰۰ (میلیون ریال) اقدام به افزایش سرمایه برای راه اندازی طرح های توسعه نماید.
روند سودآوری
روند سودآوری شرکت در چند سال اخیر در جدول بالا آورده شده
صورت سود و زیان
شرکت سود هر سهم برای سال مالی منتهی به ۳۰/ ۱۲/۱۳۹۵ را ۱۵۵۱ریال پیشبینی کرده است. که در ۳ ماهه ۱۸ درصد آن را پوشش داده است که با توجه به شناسایی نشدن درآمد حاص از سرمایه گذاری ها و فصلی بودن فروش شرکت این میزان مناسب است.
با توجه بالا بودن هزینه های مالی شرکت در سال قبل شرکت در سال ۹۵ تصمیم به کاهش و کنترل این هزینه ها گرفته و توانسته است در عملکرد سه ماهه خود نسبت به سال گذشته آن را ۲۴ درصد کاهش دهد.
تولید
شرکت افزایش ۱۵ درصدی در تولید را برای سال ۹۵ نسبت به سال قبل پیش بینی کرده است در صورتی که عملکرد ۳ ماهه آن نسبت به سال قبل ضعیف تر بوده است.
فروش
کپسول، قرص و سوسپانسیون محصولات این شرکت هستند که سهم هر یک از آن ها در فروش شرکت در سال ۹۵ به ترتیب ۴۸، ۲۹ و ۲۳ درصد می باشد. همچنین شرکت مقدار فروش را نسبت به واقعی ۹۴ با ۱۴ درصد افزایش در نظر گرفته که در عملکرد ۳ ماهه نیز نسبت به ۳ ماهه سال قبل با ۲ درصد افزایش همراه بوده است.
ترکیب فروش
۹۵ درصد فروش شرکت در داخل و ۵ درصد آن با دلار ۳۱۰۰ تومانی صادر می شود. میزان مصارف ارزی شرکت به میزان ۱۵۹,۸۱۸میلیون ریال بیشتر از عایدات آن است.
دفارا در عملکرد ۳ ماهه صادرات ۱۴۲ هزار دلاری و مصارف ارزی ۴,۳۸۴,۷۰۹ دلاری بابت خرید مواد اولیه و دارایی ثابت با دلار ۳۱۰۰ تومان داشته است.
بهای تمام شده عمده بهای تمام شده محصولات فروش رفته را مواد و سربار تشکیل می دهد. و دلیل افزایش بهای تمام شده را می توان حاصل از افزایش نرخ خرید مواد اولیه بسته بندی دانست.
مواد اولیه
این شرکت عمده مواد اولیه خود را از داخل تامین میکندکه در این میان مواد موثره بیشترین سهم را از نظر مبلغی داراست و قسمت اعظم آن از داخل تهیه می شود.
طرح های توسعه
دفارا دو طرح تولید محصولات استریل تزریقی و تولید ظروف بسته بندی را در دست اجرا دارد، با توجه به نرخ بازدهی این طرح ها، حاشیه سود مناسبی برای شرکت ایجاد خواهد شد، این دو طرح در پایان سال ۹۵بهره برداری خواهد شد که باعث افزایش ۴۳ تومانی سود هر سهم در سال ۹۶ خواهد شد.
سرمایه گذاری های شرکت
درآمد حاصل از سرمایه گذاری های شرکت ۲۴۰۴۰۰ میلیون ریال است.
سود کارشناسی
بررسی اثر یکسان سازی نرخ ارز:
با توجه به مطرح بودن یکسان سازی نرخ ارز در نیمه دوم سال بررسی اثرات این موضوع بر عملکرد شرکت دارای اهمیت است.
دفارا حدود ۲۴ درصد از مواد اولیه خود را از طریق واردات تامین میکند در نتیجه افزایش نرخ ارز به دلیل یکسان سازی باعث افزایش بهای تمام شده شرکت و در صورتی که شرکت موفق به اخذ مجوز افزایش نرخ محصولات خود نشود، سود شرکت کاهش خواهد یافت و اگر شرکت بتواند متناسب با افزایش نرخ ارز نرخ محصولات خود را افزایش دهد سود شرکت افزایش خواهد یافت.
در جدول زیر سود شرکت با فرض یکسان سازی نرخ دلار در سطح ۳۴۰۰ تومان و فروش محصولات با نرخ بودجه در نظر گرفته شده که در نهایت باعث کاهش ۶ درصد سود هر سهم شده است.
با توجه به مفروضات بالا سود هر سهم برای سال آتی ۱۴۵۰ ریال برآورد شده است.