تحلیل بنیادی شرکت داروسازی زهراوی
دزهراوی
مقدمه
شرکت داروسازی زهراوی در سال ۱۳۶۵ تاسیس گردید و با راه اندازی کارخانه ای به مساحت ۱۲۰۰۰۰ متر مربع زیر بنای ۲۸۰۰۰متر مربع در نزدیکی شهر تبریز واقع در استان آذربایجان شرقی در سال ۱۳۷۰ به بهره برداری رسید. فراورده های دارویی این شرکت در دوزهای مختلف در اشکال کپسول نرم ،قرص،آمپول،کپسول سخت ژلاتینی و سرنگ آماده تزریق می باشد، شرکت در سال ۱۳۷۸ به سهامی عام تغییر و در سال ۱۳۸۰ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد.
ترکیب سهامداران
تغییرات سرمایه
سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال(۰۰۰ ۱۰ سهم به ارزش ۰۰۰ ۱۰ ریال) بوده که طی چند مرحله به شرح زیر به مبلغ ۰۰۰ ۲۴۰ میلیون ریال افزایش یافته است.
روند سودآوری
همانطور که در جدول بالا قابل مشاهده است سود شرکت در سال ۹۲ با افزایش چشمگیری همراه بوده که اهم دلائل آن تورم و افزایش قیمت دارو ها در این سال است، در ادامه نیز سود شرکت با رشد همراه بوده است.
صورت سود و زیان
شرکت سود هر سهم برای سال مالی منتهی به ۳۰/ ۱۲/۱۳۹۵ را ۲,۷۱۰ ریال پیشبینی کرده است که نسبت به سال قبل با ۱۹ درصد افزایش همراه بوده که عمدتا ناشی از افزایش حجم و تغییر در ترکیب فروش و تولید و فروش محصولات با حاشیه سود بالا می باشد. شرکت در ۳ ماهه ۲۵ درصد سود را پوشش داده که نسبت به دوره مشابه سال قبل عملکرد بهتری داشته است.
افزایش میزان هزینه های مالی شرکت به دلیل افزایش حجم تسهیلات دریافتی در جهت سرمایه در گردش با توجه به افزایش تولید و فروش و نیاز به نقدینگی بوده است.
تولید
شرکت افزایش ۱۱ درصدی در تولید را برای سال ۹۵ نسبت به سال قبل پیش بینی کرده است در عملکرد ۳ ماهه آن نیز نسبت به سال قبل عملکرد بهتری داشته است.
کپسول مایع و قرص به ترتیب دارای بیشترین سهم در سبد محصولات شرکت از لحاظ مبلغی هستند، فروش شرکت برای سال ۹۵ با افزایش ۱۵ درصدی پیش بینی شده است که در ۳ماهه شرکت توانسته ۴۰ درصد بیشتر از ۳ماهه مشابه سال قبل را محقق کند. با این روند دستیابی به بودجه ۹۵ دور از انتظار نخواهد بود.
نرخ فروش محصولات در بودجه بدون تغییر نسبت به سال قبل در نظر گرفته شده است ولی به دلیل متنوع بودن نرخ محصولات، در جدول تغییر نرخ اعداد متفاوتی نشان داده شده است.
ترکیب فروش
۹۷ درصد فروش شرکت در داخل و۳ درصد آن را صادر میکند. تمام فروش ۳ماهه شرکت در سال جاری داخلی بوده است. شرکت نرخ ارز مبادله را برای هر دلار ۲۹۹۷۰ ریال و برای ارز آزاد هر دلار ۳۷۵۰۰ ریال در نظر گرفته است.
بهای تمام شده
همانطور که در جدول بالا مشاهده میشود مواد مستقیم بیشترین تاثیر گذاری در بهای تمام شده شرکت را دارد از طرفی بیش از ۷۰ درصد مواد اولیه شرکت وارداتی است لذا تغییرات نرخ ارز می تواند در بهای تمام شده تاثیر زیادی داشته باشد. افزایش بهای تمام شده محصولات در سال ۹۵ نسبت به سال قبل به دلیل افزایش حجم تولید و افزایش نرخ ارز مبادله ای میباشد
مواد اولیه
شرکت نرخ مواد اولیه و بسته بندی را برای سال ۹۵ بدون تغییر نسبت به سال قبل در نظر گرفته است اما به دلیل متنوع بودن واحد سنجش اعم از کیلو، عدد، لیتر و غیره در جدول تغییر نرخ و حجم اعداد متفاوتی نشان داده شده است.
طرح های توسعه
این طرح در ۱۵/۰۲/۱۳۹۳ افتتاح و به بهره برداری رسیده است ولی به دلیل در پایداری بودن و آزمایش محصولات چند سال است که عملیاتی شدن آن به تعویق افتاده است و در آخرین پیش بینی عملیاتی و سود آوری آن به سال ۹۶ معوق شده است.
عملیاتی شدن طرح باعث افزایش ۲۵ تومانی سود هر سهم خواهد شد.
سود کارشناسی
شرکت توانسته در ۳ ماهه عملکرد مناسبی داشته باشد به همین دلیل برای برآورد سود سال ۹۵ دو فرض اثر یکسان سازی نرخ سود و خرید مواد اولیه با نرخ دلار در عملکرد ۳ ماهه شرکت مورد بررسی قرار گرفته است.
- بررسی اثر یکسان سازی نرخ ارز:
با توجه به مطرح بودن یکسان سازی نرخ ارز در نیمه دوم سال و وارداتی بودن بیش از ۷۰ درصد از مواد اولیه بررسی اثرات این موضوع بر عملکرد شرکت دارای اهمیت است.
در این بررسی فرض شده است که دلار در نرخ ۳۴۰۰ تومان تثبیت شود و شرکت محصولات خود را با همان نرخ بودجه به فروش برساند که نتیجه آن افزایش بهای تمام شده و کاهش سود خواهد بود.
- در این حالت فرض شده است که شرکت مواد اولیه خود را مطابق با نرخ دلار در عملکرد ۳ ماهه تهیه کند.
سشنبه ۱۲ مرداد ۹۵