بازار جهانی مس

روند قیمت مس از ابتدای سال جاری تا به حال همواره نزولی بوده است و در تحلیلهای قبلی بازار مس هم بارها به دلایل نزول ان اشاره شد . مس با ذخایر زیاد و عرضه بیش از حد مواجه است و همین دو عامل مهم باعث شده تا فعالان بازار به افزایش قیمت این فلز خوش بین نباشند و انرا دارای ضعیفترین عملکرد در بین فلزات دیگر بدانند . شرایط چین هم که طی یک دهه اخیر همواره حامی قیمت مس بوده است به کلی تغییر کرده و چین دیگر انرژی لازم برای تحریک قیمت را ندارد و نمی توان بدان امید داشت .

بازار مس رابطه تنگاتنگی با شرایط اقتصاد جهانی دارد و دلیل عمده ان این است که تقاضای این فلز از جانب صنایعی است که با رونق اقتصاد جهانی رونق می گیرند و بالعکس . در زیر نمودار قیمت مس در بازار لندن طی یک سال اخیر قابل مشاهده است .

Untitled

چرا قیمت مس نزول کرد؟

همواره در تحلیلها گفته می شود که مس رابطه نزدیکی با شرایط اقتصاد جهانی دارد . اقتصاد جهان در سال ۲۰۱۳ خیلی بهتر از سالهای قبل از ان بود و با وجود اینکه عطش چین کمی فروکش نموده است ، اما اقتصاد امریکا بهبود نسبی یافته و ناحیه یورو هم دیگر در ان شرایط وخیم سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ قرار ندارد . البته می توان با در نظر گرفتن این موضوع که سهم امریکا و اروپا به مراتب کمتر از چین است جواب سوال را یافت ، اما چین کاهش شدیدی در تقاضای مس نداشته و کماکان با رقم مناسبی به واردات مس و مصرف ان طی نیمه اول سال مشغول بود . پس چه عاملی سبب کاهش قیمت مس شد؟

نمی توان پاسخ به این سوال را در بهبود و یا عدم بهبود اقتصادی جست . پاسخ در شرایط عرضه این فلز نهفته است . تحلیلگران از ابتدای سال دائما می گفتند که بازار مس در سال ۲۰۱۳ متفاوت از سالهای گذشته است و دچار مازاد عرضه خواهد شد . دلیل مازاد عرضه قیمت بالای مس طی سالهای اخیر بوده که شرکتهای معدنی را به افزایش تولید ترغیب کرده است . هم چنین ذخایر بازار فلزات لندن و شانگهای هم بسیار بالا بود و فعالان بازار را نسبت به کاهش شدید قیمت نگران می کرد . متخصصین و مسئولان شرکتهای معدنی هم از ابتدای سال زمزمه افزایش عرضه را سر داده بودند . مثلا مدیر عامل شرکت ” بی اچ پی بیلیتون ” در ماه فوریه گفت : انتظار می رود که در کوتاه مدت عرضه مس رشد زیادی داشته باشد که این موضوع می تواند بازار جهانی را متعادل تر نماید و یا اقتصاددان ارشد شرکت ” ریو تینتو ” در همان زمان گفته بود که بازار مس به اهستگی به سمت اندکی مازاد در حرکت است . البته گفته این دو متخصص که هر دو از شرکتهای معدنی هستند بسیار محافظه کارانه بود و تفسیر سخنان انان را می توان همان مازاد عرضه وحشتناک دانست .

مسئله مهمتری که باید بدان اشاره شود این است که برای سالهای اینده نیز مازاد عرضه پیش بینی می شود و هر چه به ۲۰۱۵ نزدیکتر شویم ، مازاد به ارقام بالاتری خواهد رسید . پیش بینی شده که رشد عرضه در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ به حدود (۵.۵) درصد برسد که رقم خارق العاده ای است . نقطه عطف شرایط عرضه در سال ۲۰۰۸ رقم خورد و بعد از ان سال ، عرضه مس رشد خیره کننده ای داشت . بیشتر پروژه های معدنی تا سال ۲۰۰۸ متوقف بودند ، اما بعد از ان به یکباره شروع به کار کردند .

در زیر نمودار شرایط عرضه و تقاضا طی سالهای اخیر و پیش بینی مازاد عرضه تا سال ۲۰۱۵ قابل مشاهده است .

Untitled

ایا پیش بینی متخصصین بازار مس ، درست از اب در خواهد امد؟

امروز همه در بازار مس فریاد مازاد عرضه را سر می دهند و شاید کمتر کسی باشد که به این موضوع شک کند ، اما سوال این است که این مازاد عرضه تا چه زمانی می تواند ادامه پیدا کند؟ دلیل مازاد عرضه مس در بالا ذکر شد که همان قیمت بالای این فلز طی سالهای اخیر می باشد . هر چه قیمت مس بالاتر باشد ، حد سود شرکتهای معدنی هم بالاتر می رود و انها رغبت بیشتری به ادامه پروژه های قبلی و شروع پروژه های جدید خواهند داشت . اما قیمت مس باید در چه سطحی باشد که بتواند شرکتهای معدنی را به ادامه عرضه امیدوار سازد ؟

بیائید فرض کنیم که قیمت تا پایان سال ۲۰۱۳ و طی سالهای اینده تغییر چندانی نکند که این پیش بینی در حال حاضر پیش بینی خوش بینانه ای است ، در این صورت ایا شرکتهای معدنی حد سود بالایی دارند ؟ پاسخ به سوال منفی است و دلیل ان هم امار و ارقامی است که این شرکتها در سال جاری منتشر نموده اند . مثلا در شیلی که بزرگترین تولید کننده مس جهان است ، حد سود شرکتهای معدنی با افزایش هزینه اب ، انرژی ، دستمزد کارگران و غیره ، کاهش چشمگیری پیدا کرده است . شرکت ” کدلکو ” طی سال گذشته اعلام نمود که هزینه هایش ۵۷ درصد رشد داشته و این موضوع برای دیگر غول معدنی شیلی یعنی ” چیکوییکامتا ” هم صادق است و باعث شده که این شرکت در صورتهای مالیش ضرر شناسایی کند .

این روند کاهش حد سود شرکتهای معدنی تنها به شیلی خلاصه نمی شود و دیگر شرکتهای بزرگ جهان را هم در بر می گیرد ، البته شرایط شرکتهای معدنی در شیلی از بقیه بدتر است . امارهای بالا با قیمتهای فعلی رقم خورده است و اگر قیمت مس کاهش بیشتری پیدا کند و در بررسی روند اینده بدبینانه به موضوع نگاه کنیم ، انگاه شرایط سود شرکتها از ان نیز بدتر شده و این مانعی در جهت رشد عرضه انها است . بنابراین در جمع بندی بحث باید ذکر کرد که بین روند قیمت مس و افزایش عرضه رابطه تنگاتنگی وجود دارد و اگر قیمت مس بیش از این کاهش یابد ، می تواند بخشی از مازاد عرضه پیش بینی شده را طی سال جاری و سالهای اینده کاهش دهد .

مس ، فلز بدون جاذبه

با وجود انکه می توان به رابطه بین قیمت مس و مازاد عرضه که در بالا بدان اشاره شد تکیه کرد و کاهش قیمت مس را مانعی در برابر مازاد عرضه دانست ، اما نمی توان برای مس تا پایان سال ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ شرایط خوبی را پیش بینی نمود .

برخی از تحلیلگران بازار فلزات صنعتی به سیر نزولی قیمت مس طی سال جاری و سال اینده نظر دارند و معتقدند که در بین فلزات صنعتی ، مس بدترین عملکرد را به جا خواهد گذاشت . در عین حال برخی تحلیلگران مانند تحلیلگر شرکت ” سی ار یو ” به همان دلایلی که در بالا بدان اشاره شد ، میزان مازاد سال ۲۰۱۴ را کمی کمتر از سال ۲۰۱۳ عنوان می کنند ، اما برای سال ۲۰۱۵ و بعد از ان ، دوباره مازاد عرضه افزایش خواهد یافت .

مس طی فصل گذشته دچار شوکهایی زیادی شده بود و به دلیل گمانه زنی از کاهش بسته محرک بانک مرکزی امریکا و ارقام ضعیف اقتصادی در چین کاهش قیمت شدیدی داشت و در روز ۲۴ ژوئن به کمترین سطح سه سال اخیر خود رسید و کف ۶۶۷۵ دلار را لمس نمود . با این حال تحلیلگران شرکت ” سی ار یو ” به کاهش بیشتر قیمت مس تا انتهای سال نظر دارند که دلایلش ، مازاد عرضه ، کاهش مصرف مس در پروژه های زیر ساختی و افزایش بیش از اندازه ذخایر در بنادر چین ذکر شده است . البته تنها ذخایر داخل چین در سطوح بالایی قرار ندارد و ذخایر بازار لندن با وجود کاهش اندکی که طی سه ماه اخیر داشته است ، کماکان در بالاترین سطوح تاریخی خود قرار دارد .

در زیر میزان ذخایر بازار فلزات لندن طی ۵ سال اخیر قابل مشاهده است .

Untitled

پیش بینی قیمت اینده مس

* شرکت ” سی ار یو ” که تحلیلهای معتبری در بازار های کالاو فلزات منتشر می کند ، عنوان کرده که مس تا انتهای سال جاری به میانگین ۷۳۶۱ دلار خواهد رسید که اندکی بالاتر از قیمتهای فعلی می باشد .

* بانک ” اچ اس بی سی ” پیش بینی قیمت مس برای سال جاری را نه درصد و برای سال اینده را سه درصد کاهش داد . این بانک پیش بینی کرده که میانگین قیمت به ۷۲۵۰ دلار تا پایان سال خواهد رسید که با قیمتهای فعلی تفاوت چندانی ندارد .

* بانک بارکلیز نیز اخیرا پیش بینی قیمت تا انتهای سال ۲۰۱۴ را ارائه داده است که بسیار بدبینانه بوده است . این بانک اعلام کرده که قیمت تا انتهای ۲۰۱۴ به زیر سطح ۶۰۰۰ دلار خواهد رسید . این بانک رقم مازاد عرضه در سال ۲۰۱۴ را ۳۸۷ هزار تن پیش بینی کرده که اگر اتفاق بیفتد ، بالاترین رقم مازاد از سال ۲۰۰۹ است .

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم