بازار جهانی مس
قیمت مس از مدت مشابه سال گذشته میلادی که در حوالی ۸۵۰۰ دلار قرار داشت ، نزول زیادی را تجربه نموده است و در کل سال ۲۰۱۲ ، حدود ۱۰ درصد کاهش قیمت داشت . ابتدای سال جدید میلادی همراه با افزایش قیمت مس بود و با وجود افزایش قیمت مس در ابتدای سال ۲۰۱۳ ، روند نزولی به طور کلی ادامه پیدا کرد و اخرین قیمت مس هم ۶۹۹۰ دلار در روز جمعه بود . با کاهش قیمت روز جمعه ، میزان نزول قیمت از ابتدای سال تا به حال به حدود بیش از ده درصد می رسد . در زیر نمودار قیمت مس در روند یک ساله ان به نمایش گذاشته شده است . همانطور که مشاهده می گردد ، قیمت سطح مهم حمایتی خود را که در حوالی ۷۵۰۰ دلار بوده شکسته و به سمت پائین نزول نموده است .
چرا مس نزول کرد ؟
همانگونه که از نمودار می توان مشاده نمود ، قیمت مس روند نزولی شدیدی را اغاز نموده است . اما مهمترین سوالی که در اینجا می توان طرح کرد ، چرایی ایجاد این روند نزولی است . از طرفی همه می دانند که بین بهبود اقتصاد جهانی و قیمت مس رابطه مستقیمی برقرار است و از طرفی هم سرعت بهبود اقتصاد جهانی به خصوص بزرگترین اقتصاد جهان یعنی امریکا زیاد شده است و نمی توان درک کرد که چرا مس در این شرایط نزول کرده است .
در واقع این سوال از مبنا نادرست است و برای چرایی این موضوع نباید به هیچ وجه تنها به امریکا نگریست ، زیرا امریکا کمتر از ده درصد مصرف مس جهان را در دست دارد و دو بازیگر بزرگ بازار جهانی مس ، چین و ناحیه یورو هستند . البته لازم به ذکر است که مس به دلار امریکا سنجیده می شود و افزایش ارزش دلار امریکا در بازارهای جهانی ، باعث کاهش تقاضای مس می گردد که در نتیجه بر روی قیمت مس فشار نزولی وارد خواهد کرد . طی مدت اخیر هم شاخص دلار امریکا به دلیل بهبود اقتصاد این کشور و اعلام زودتر به پایان رسیدن بسته محرک اقتصادی ، افزایش قابل توجهی پیدا کرده و می توان کاهش قیمت را به افزایش ارزش دلار امریکا نسبت داد .
حال در توضیح شرایط دو مصرف کننده بزرگ بازار مس یعنی چین و ناحیه یورو می توان به شرایط اقتصادی این دو طی مدت اخیر نگاهی داشت . ناحیه یورو هنوز نتوانسته از بحران بدهی خود عبور کند و رشد اقتصادی این ناحیه کماکان منفی پیش بینی می شود و طی یک ماه اخیر هم بحران قبرس به وجود امد که ترس را در بازار های جهانی افزایش داد . برخی تحلیلگران پیش بینی می کنند که بحران ناحیه یورو در نیمه دوم سال ۲۰۱۳ دوباره روی کار خواهد امد و ترس و دلهره را در بین معامله گران ایجاد خواهد کرد . اگر این اتفاق بیفتد ، سرمایه گذاری در دارائیهای پربازده مانند مس کاهش یافته و در داراییهای کم بازده مانند دلار امریکا و ین ژاپن بیشتر می گردد . بنابراین هر گونه خبری مبنی بر ادامه بحران ناحیه یورو ، می تواند ضربات سختی بر پیکره قیمت مس وارد اورد .
چین هم با وجود رشد اقتصادی بالایی که دارد ، اما نگرانی هایی از کاهش رشد اقتصادی و افزایش تورم دارد که دولت این کشور به همراه بانک مرکزی قصد کنترل تورم های بیش از انتظار را در دستور کار دارند و در همین جهت هم اقداماتی انجام داده اند که می تواند به بازار مسکن این کشور که عمده ترین مصرف کننده مس می باشد اسیب بزند . هم اکنون دولت چین در استراتژی کلی خود به بهبود توزیع منابع و کاهش فاصله طبقاتی تمرکز کرده است و این اهداف می تواند باعث ایجاد سیاستهایی در جهت کنترل تورم گردد که مسلما بر مس فشار نزولی وارد خواهد کرد .
هم چنین همانطور که در گزارش های بازار جهانی عنوان شده بود ، از ماه فوریه فعالان بازار در انتظار افزایش مصرف مس چین بودند که هیچگاه رخ نداد و همه را مایوس کرد . از طرفی بنابر گزارشهای متعدد ، میزان ذخایر مس در بنادر مهم چین به بیش از یک میلیون تن رسیده است که این ارقام می تواند مانع از انجام خریدهای جدید تجار چینی گردد . همه این مسائل دست در دست هم دادند تا قیمت مس نتواند سطوح هشت هزار دلار و بعد از ان سطوح هفت هزار دلار را تحمل کند و سرانجام به زیر هفت هزار دلار سقوط نمود .
ایا امیدی به بازگشت قیمت مس در سال ۲۰۱۳ است ؟
به عقیده تحلیلگران ، بازار مس در سال ۲۰۱۳ پس از چند سال مواجه بودن با کسری عرضه ، بالاخره با مازاد عرضه روبرو خواهد شد و البته این مازاد انچنان بزرگ نخواهد بود . البته این پیش بینی در مورد مازاد عرضه کمی محتاطانه انجام شده است و همان تحلیلگران احتمال بیشتری می دهند که بازار به تعادل برسد و تنها در صورتیکه برخی پروژه های معدنی در بازار جهانی مس به سرانجام برسند ، انگاه بازار با کمی مازاد عرضه مواجه خواهد شد . اما مسئله عرضه مس تنها موضوع نگران کننده در بازار نیست ، بلکه میزان ذخایر مس بازار لندن و ذخایر مس بنادر چین هم به سطوح نگران کننده ای رسیده است . هم چنینی در طرف تقاضا هم شرایط مانند گذشته نیست . در زیر می توان افزایش قابل ملاحظه ذخایر بازار لندن را مشاده نمود .
میزان ذخایر مس بازار لندن به بالاترین ارقام خود طی پنج سال اخیر رسیده است و این موضوع ، صحت پیش بینی برخی تحلیلگرانی که از ابتدای سال به مازاد عرضه اشاره می کردند را اثبات می کند . در این بین شرکت ” مورگان استنلی ” ، مس را در بین فلزاتی قرار داده که رشد متعادلی در سال ۲۰۱۳ خواهند داشت و دلیل این پیش بینی این است که عرضه و تقاضای مس در تعادل نزدیکی قرار خواهند گرفت . این شرکت برای نیمه اول سال ۲۰۱۳ پیش بینی افزایش مصرف به خصوص از جانب چین را دارد ، اما برای نیمه دوم سال ، افزایش عرضه مس را پیش بینی کرده که می تواند باعث کاهش قیمت مس در نیمه دوم سال میلادی شود .
تفاوت قیمت قراردادهای نقد و اینده
هم اکنون قیمت خرید نقد مس در بازار فلزات لندن به ۶۹۷۴ دلار می رسد . اما قیمت قرارداد خرید سه ماه ۷۰۱۰ دلار و قرارداد خرید برای ماه دسامبر (هشت ماه دیگر) به ۷۱۴۰ دلار می رسد . کاملا مشخص است که معامله گران بازار مس هیچ تمایلی به افزایش قیمتهای قرارادادهای اینده ندارند و فاصله نه چندان زیاد قیمت خرید نقدی و خرید در ماه دسامبر ، نشان از عدم اطمینان انها و عدم وجود پیش بینی صعودی قیمت در بین فعالان بازار است .
همه عوامل بر علیه مس
به راستی که نمی توان هیچ کدام از عواملی که در بالا بدان اشاره کردیم را برای اینده قیمت مس مناسب دانست .
۱ – عامل اول رشد دلار امریکا بود که با توجه به افزایش سرعت بهبود اقتصادی و بهبود نسبی بازار کار و بازار مسکن طی مدت اخیر ، احتمالا تا پایان سال با افزایش بیشتر ارزش دلار امریکا مواجه خواهیم بود و نه تنها باعث کاهش یا قطع بسته محرک اقتصادی بانک مرکزی خواهد شد ، بلکه اقتصاد امریکا به شرایط مناسب تری خواهد رسید . البته در اینجا قصد نداریم که روند اینده دلار امریکا را مورد بررسی قرار دهیم ، چرا که در این راه جزئیاتی وجود دارد که نمی توان در اینجا به بحث در مورد ان پرداخت .
۲ – عامل مهم دیگر بهبود شرایط اقتصادی ناحیه یورو می باشد . این بهبود از دو جهت بر قیمت مس تاثیر گذار است . یکی افزایش ارزش یورو و ایجاد حمایت از قیمت مس و دیگری افزایش سرعت بهبود اقتصادی ناحیه یورو و افزایش تقاضای مس در این ناحیه . هر دو عامل بالا در حال حاضر در خلاف جهت افزایش قیمت مس هستند و نمی توان پیش بینی دیگری در مورد اینده داشت . هم چنین برخی به عمیقتر شدن بحران بدهی ناحیه یورو در نیمه دوم سال میلادی اشاره کرده اند که در بالا به اثرات ان بر بازار مس اشاره شد .
۳ – اما اخرین عامل همان شرایط اقتصادی چین و تقاضای این کشور است . این عامل هم پس از چند سال دیگر نمی تواند حامی خوبی برای مس باشد . از طرفی نگاه دولت چین به رشد اقتصادی و ثبات اقتصادی تغییر نسبی کرده و از طرف دیگر ، میزان ذخایر مس بازار لندن و بنادر چین در سطوح بالایی قرار دارد و شاید تنها کاهش بیشتر قیمت مس ، باعث افزایش انگیزه خرید در برخی تجار چینی شود که می تواند از قیمت مس حمایت نماید . البته برای افزایش قیمت نیاز به خریدهای بیشتری است که در حال حاضر دور از دسترس به نظر می رسد .
نتیجه گیری
در واقع نمی توان مس را در بین فلزاتی قرار داد که در سال ۲۰۱۳ عملکرد مناسبی خواهند داشت . شرایط بازار مس بسیار پیچیده و پیش بینی ان هم بسیار سخت است .
شاید پس از خواندن مطالب بالا برای خیلی ها این سوال مطرح شود که چرا رشد اقتصادی امریکا نمی تواند عامل محرکی در جهت افزایش قیمت مس باشد و جواب ان در سهم امریکا در بازار جهانی مس نهفته است . امریکا کمتر از ده درصد سهم دارد و نمی تواند عامل مهمی در این بازار به حساب اید . این شرایط برای بازار سوختهای فسیلی از جمله نفت کاملا متفاوت است و شرایط اقتصادی امریکا با ان کالاها گره خورده است . کشوری که بازار مس را کاملا در دستان خود دارد چین است که نمی توان مانند دهه اخیر بر رشد اقتصادی ان تکیه کرد . چین هم اکنون به دوره ای رسیده که می خواهد به جای رشد اقتصادی ، به تثبیت اقتصادی فکر کند . همین چرخش باعث می گردد که چین نتواند مانند سالهای گذشته ، حمایتهای خوبی از قیمت فلزات صنعتی داشته باشد . اما این به معنی سقوط ازاد قیمت فلزات صنعتی نیست ، زیرا با گسترش شهر نشینی در چین ، نیاز به مسکن جدید وجود دارد و مس یکی از مهمترین فلزات در بخش مسکن است .
با این حال قیمت مس در سال ۲۰۱۳ ممکن است کاهش نیابد و یا کاهش متعادلی داشته باشد ، اما به راستی نمی توان به افزایش قیمت ان در سال ۲۰۱۳ فکر کرد . تحلیلگران شرایط مازاد عرضه بازار مس را که ممکن است در سال ۲۰۱۳ رخ دهد را برای سالهای بعد از ۲۰۱۳ هم پیش بینی می کنند و این می تواند شرایط مس را در سالهای بعد از ۲۰۱۳ کمی سخت نماید .