پیش بینی ها از بازار جهانی طلا
بازار جهانی طلا
قیمت طلا در بازار جهانی به کمترین سطح ۱۰ ماه اخیر خود نزدیک شده است و طبق اخرین امار ، معامله گران بازار ” ای تی پی ” نیز (۹.۷) میلیارد دلار از داراییهای طلای خود را فروخته اند و این در حالی است که حدود چهار ماه پیش ، این داراییها به بالاترین سطح خود در طول تاریخ رسیده بود . در روزها و هفته های اخیر دو نظریه در مورد بازار طلا و اینده ان وجود داشت که در صورت وقوع هر کدام از انها ، قیمت طلا به روند صعودی و یا نزولی متمایل خواهد شد .
بسته محرک اقتصادی
همانطور که بارها در گزارش بازار و تحلیل بازار طلا گفته شده است ، بسته های محرک اقتصادی می تواند عامل مهمی برای اینده طلا باشد . اول دلیل ان را توضیح می دهیم و سپس می گودیم که ایا این بسته های محرک ادامه دار خواهند بود یا خیر .
دلیل انکه بسته های محرک اقتصادی می تواند باعث افزایش قیمت طلا شود این است که باعث افزایش انتظارات تورمی می گردد . می توان انتظارات تورمی را در قالب ابزارهای مالی مشاهده نمود . به عنوان نمونه نرخ بازدهی اوراق قرضه ضد تورمی پنج ساله دولت امریکا می تواند تورم اینده را نشان دهد و در صورتیکه بانک های مرکزی به خصوص بانک مرکزی امریکا اقدام به انتشار بسته محرک اقتصادی کند ، انگاه نرخ بازدهی این اوراق افزایش می یابد و مردم و فعالان بازارهای مالی برای انکه خود را در برابر تورم ایمن نگه دارند ، اقدام به خرید داراییهای امن کرده که یکی از انها و البته مهمترینشان طلا می باشد .
اما ایا این بسته های محرک اقتصادی دوباره منتشر خواهد شد تا از قیمت طلا حمایت کند یا اینکه اقتصاد امریکا و دیگر کشورهای صنعتی روند بهبود خود را ادامه می دهند و دیگر نیازی به این بسته های محرک نخواهد بود ؟ جواب این سوال توسط برخی شرکتهای مالی از ” کردیت سوئیس ” گرفته تا ” گلدمن ساکس ” کم کم به بازار می اید . برخی از انها معتقدند که روند رشد ۱۲ ساله قیمت طلا طی سال جاری به پایان خواهد رسید ، زیرا بر اساس تحلیلهای این شرکتها ، روند بهبود اقتصاد امریکا که بزرگترین اقتصاد جهان است ادامه خواهد داشت و شرایط سخت اقتصادی در بازار کار این کشور هم به پایان خود خواهد رسید .
البته شرکت ” کامرز بانک ” در رد این پیش بینی های نزولی گفته که هنوز زود است که روند صعودی سالانه قیمت طلا به پایان برسد و ” استاندارد بانک ” هم به دلیل بسته های محرک اقتصادی و نرخ بهره پائین بانک مرکزی امریکا ، پیش بینی صعودی برای قیمت طلا دارد . البته این پیش بینی صعودی اخیر با واقعیت هم مطابقت دارد ، زیرا در روز پنج شنبه ، بانک مرکزی ژاپن اعلام کرد که میزان خرید اوراق بهادار را دو برابر خواهد کرد تا اقتصادش را تحریک نماید . هم اکنون ژاپن با تورم منفی روبروست و می توان حدس زد که این کشور طی یک سال اینده به انتشار بسته محرک خود ادامه خواهد داد تا بتواند از شر تورم منفی و رشد اقتصادی پائین خلاص شود . هم چنین در حال حاضر دولتی در ژاپن در راس کار است که مصمم به افزایش رشد اقتصادی ژاپن و از بین بردن تورم منفی می باشد و از انجا که دولت ژاپن بر خلاف اکثر کشورهای صنعتی دیگر نفوذ قابل توجهی در بانک مرکزی ژاپن دارد ، می توان حدس زد که تزریق پول ادامه خواهد داشت .
دلیل نزول قیمت طلا
اما ممکن است در اینجا برای فعالان بازار سوال پیش بیاید که چرا قیمت طلا تا اینجای سال روند کاهشی نسبتا تندی داشته است ، در حالیکه پیش بینی های قبلی از روند افزایش حکایت داشتند ؟ شاید عامل مهمی که در پیش بینی های قبلی در نظر گرفته نشده بود ، سرعت بهبود اقتصادی جهانی و به خصوص امریکا می باشد . بسیاری از تحلیلگران به روند بهبود اقتصاد جهانی اشاره کرده و انرا مهمترین عامل در کاهش قیمت طلا می دانند .
قیمت طلا تا اینجای سال کاهش حدود (۶.۵) درصدی داشته که در سالهای اخیر بی سابقه بوده است . در نظر بگیریم که عامل دیگر افزایش دهنده قیمت طلا یعنی بحران های اقتصادی و بحران بدهی ناحیه یورو هم کم کم از بازار رخت می بندد و طلا نمی تواند در این شرایط رشد کند . لازم به یاداوری است که قیمت طلا در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۱ به دلیل گسترش بحران بدهی ناحیه یورو ، به رکورد تاریخی ۱۹۲۰ دلار رسید و قیمت فعلی طلا نسبت به ان رکورد قیمتی سال ۲۰۱۱ ، ۲۰ درصد فاصله دارد .
هم چنین صندوق بین المللی پول نیز اعلام کرده که رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۳ به (۳.۵) درصد خواهد رسید که در مقایسه با (۳.۲) درصد سال گذشته ، رقم بالاتری است و نشان از افزایش خوش بینی دارد .
سقوط ازاد ؟ حباب قیمت ؟
ایا طلا هم اکنون در حباب قیمتی قرار دارد ؟ ایا قیمت این فلز تا پایان سال سقوط ازاد را تجربه خواهد کرد ؟
این سوالات اگر در ابتدای سال جاری میلادی پرسیده میشد ، باعث تعجب و شگفتی همه فعالان بازار میشد ، چرا که اولا طلا یک روند صعودی ۱۲ ساله را طی کرده بود و ثانیا نشانه هایی مبنی بر بهبود اقتصاد امریکا و جهان به چشم نمی خورد . اما حالا ورق کاملا برگشته است و حتی برخی شرکتهای مالی ، قیمتهای فعلی طلا را حبابی می دانند و معتقدند که طلا تا پایان سال دچار سقوط ازاد خواهد شد و به ۱۳۷۵ دلار خواهد رسید . این پیش بینی شرکت ” سوسایت جنرال ” است که اگر چه پیش بینی هایش مانند شرکتهای بزرگ مالی اعتبار زیادی ندارد ، اما نمی توان تحلیلش را به طور کامل رد کرد . این شرکت در تحلیلش به افزایش نرخ بهره بانکی توسط بانک مرکزی امریکا اشاره می کند که در صورت اتفاق ، می تواند قیمت طلا را با کاهش همراه سازد . البته افزایش نرخ بهره باید همراه با افزایش نرخ رشد اقتصادی و بهبود بازار کار همراه باشد . بانک مرکزی امریکا هم در یکی از بیاینیه هایش اشاره کرده بود که در صورت رشد اقتصادی ، باز هم نرخ بهره را در حد صفر نگاه خواهد داشت و این موضوعی است که نمی توان به سادگی از کنارش گذشت . اما باید این را هم در نظر گرفت که نرخ بهره پائین باعث افزایش تورم در اقتصاد می گردد و شاید اگر بانک مرکزی ، امارهای تورمی را نگران کننده تشخیص دهد ، انگاه اقدام به افزایش نرخ بهره تا پایان سال کند .
شرکت ” کردیت سوئیس ” هم پیش بینی قبلی قیمت طلا در ۲۰۱۳ را (۹.۲) درصد کاهش داد و به ۱۵۸۰ دلار رساند . ” گلدمن ساکس ” هم برای شش ماه اینده ، قیمت ۱۶۰۰ دلار را پیش بینی نمود .
جرج سوروس و جان پالسون
پیشتر و در سال ۲۰۱۰ ، ” جرج سوروس ” گفته بود که قیمت طلا حبابی است . وی در فصل چهارم سال گذشته ، اقدام به کاهش دارایی های طلای خود به میزان ۵۵ درصد نمود ، اما این خبر در ماه فوریه امسال منتشر شد . دیگر فعال بزرگ بازار جهانی طلا یعنی ” جان پالسون ” که بزرگترین دارنده طلا در بازار ” ای تی پی ” می باشد ، کماکان داراییهای طلای خود را حفظ نموده که این دارایی ها به (۳.۳) میلیارد دلار می رسند .
به نظر می رسد که تحلیل جرج سوروس نسبت به جان پالسون عمیقتر بوده است و البته باید اعتراف کنیم که جرج سوروس سرمایه گذار کار کشته تری نسبت به جان پالسون جوان است ، اما نباید از یاد برد که شرکتهای مالی جهان تنها پیش بینی های نزولی برای قیمت طلا را در کوتاه مدت انجام داده اند و معتقدند که قیمت در نیمه دوم سال میلادی افزایش خواهد داشت .
پیش بینی های صعودی
به عنوان نمونه شرکت ” کامرز بانک ” قیمت طلا را برای فصل چهارم سال ، ۱۸۰۰ دلار اعلام کرده که به دلیل زنده شدن دوباره بحران بدهی در ناحیه یورو خواهد بود . این تحلیل نمی تواند دور از ذهن و بی اساس باشد و چه بسا که بحران بدهی یورو دوباره بازگردد و ترس ناشی از این بحران ، معامله گران را به خرید طلا تشویق کند . این اتفاق پیشتر و در سال ۲۰۱۱ افتاده بود و قیمت طلا را به رکورد تاریخی ۱۹۲۰ دلار رسانید .
شرکت ” استاندارد بانک ” هم پیش بینی فصل سوم ۲۰۱۳ را به ۱۷۸۰ دلار رساند . این شرکت به نرخ های بهره پائین و افزایش نقدینگی در سطح جهان اشاره کرده و دلیل رشد قیمت طلا را این دو عامل می داند .
نتیجه گیری
باید در میان نکاتی که در مورد اینده قیمت طلا در بالا ذکر شد ، عامل خرید طلای بانکهای مرکزی را هم ذکر کنیم . نکته این است که اکثر بانک های مرکزی کشورهای توسعه یافته مانند امریکا ، دارای ذخایر طلای بالای ۷۰ درصد هستند و این در حالی است که ذخایر بانک های مرکزی کشورهای کمتر توسعه یافته مانند چین ، روسیه ، هند ، برزیل و دیگر کشورها ، به کمتر از ۵ درصد ذخایر این بانکها می رسد و این موضوع باعث شده تا بانک های مرکزی این کشورها اقدام به خرید گسترده طلا طی چند سال اخیر کنند . این اقدام به خرید می تواند باعث حمایت از قیمت طلا گردد و هر چه قیمت طلا نزول بیشتری داشته باشد ، حجم خرید این بانک ها هم افزایش می یابد . بنابراین باید در روند نزولی طلا به این نکته بسیار مهم هم توجه کنیم و انرا عاملی در جهت حمایت از قیمت بدانیم .
اما در کل به نظر نمی رسد که قیمت طلا بتواند در شش ماه اینده رشدی داشته باشد . اما تا پایان سال ممکن است اتفاقات خاصی بیفتد که برخی از انها در بالا اشاره شد و همین اتفاقات خاص روند قیمت را تغییر دهد .