پیش بینی بازار طلا

اسفند ۸, ۱۳۹۱

پیش بینی بازار طلا

طلا در سال ۲۰۱۳ – روند قیمت طلا در سال ۲۰۱۳ و فراتر از ان چگونه است ؟

در طول سال ۲۰۱۲ ، قیمت طلا با افزایش مواجه شد و رکوردی جاودانه را هم خلق نمود ، چرا که روند افزایش قیمت این فلز گرانبها به یک دهه رسید . سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که ایا روند صعودی ده ساله طلا در سال ۲۰۱۳ هم ادامه خواهد داشت ؟ بیشتر فعالان بازار طلا به این فلز به چشم یک ذخیره ارزش یا یک وسیله ایمن نگاه می کنند تا وسیله ای برای سفته بازی و کسب سودهای کوتاه مدت . همین رویکرد خاص فعالان بازار باعث می شود تا انها قاعدتا به طلا به عنوان یک سرمایه گذاری بلند مدت نگاه کنند و همین نگاه انان باعث می شود که انها در جهت پیش بینی بلند مدت قیمت این فلز تلاش زیادی انجام دهند . لازم به ذکر است که هیچ گاه نمی توان به درستی بازار طلا را پیش بینی کرد ، اما بنده قصد دارم با جمع اوری برخی داده ها و سرهم کردن انها ، به شناسایی اساسی ترین جهت دهنده های بازار طلا بپردازم تا بتوانیم پیش بینی نسبی در مورد اینده قیمت داشته باشیم .

مرور اتفاقات بازار طلا در سال ۲۰۱۲

قیمت طلا در سال قبل از ان یعنی ۲۰۱۱ به میزان ۹ درصد رشد کرده بود و سال ۲۰۱۱ ، دهمین سال رشد پیاپی قیمت طلا بود . در اغاز سال ۲۰۱۲ ، قیمت طلا ۱۵۳۱ دلار در هر اونس بود و در پایان سال قیمت نسبت به ابتدای سال افزایش یافته بود و به ۱۶۵۷ دلار رسیده بود که رشد بیش از ۸ درصدی در قیمت را نشان می دهد .

جهت دهنده های قیمت طلا

قیمت طلا مانند قیمت هر کالای دیگری ، بر اساس قوانین پایه ای عرضه و تقاضا جابجا می گردد . ابتدا به بررسی طرف تقاضا می پردازم و بعد از ان طرف عرضه را توضیح می دهیم .

تقاضای طلا به چهار عامل بستگی دارد : ۱ – تقاضای بخش رسمی مانند بانک های مرکزی . ۲ – تقاضا برای ساخت جواهرات . ۳ – تقاضای بخش تکنولوژی مانند بخش های مختلف صنعتی و دندان سازی . ۴ – تقاضای برای سرمایه گذاری .

حال به بررسی تک تک این عوامل تاثیر گذار در بخش تقاضای بازار طلا می پردازیم .

۱ – در سال ۲۰۱۰ ، بانک های مرکزی از فروشنده طلا به خریدار طلا تبدیل شدند . بانک های مرکزی کشورهای صنعتی میزان فروش طلای خود را کاسته و بانک های مرکزی کشورهای در حال توسعه به خرید طلای بیشتری اقدام نمودند . با این حال میزان دارایی های طلای بانک های مرکزی کشورهای در حال توسعه با وجود خرید سالهای اخیر ، هنوز نسبت به بانک های مرکزی در کشورهای پیشرفته صنعتی در سطح بسیار بسیار پائینی قرار دارد . به عنوان نمونه ، میزان دارایی های طلای بانک مرکزی چین دو درصد از کل دارایی های این بانک را شامل می شود ، در حالیکه همین رقم در کشورهای مثل ایالات متحده ، المان و یا فرانسه به ۷۰ درصد می رسد . مطمئنا بانک های مرکزی کشورهایی مانند چین ، هند ، برزیل ، روسیه و … کماکان به خرید طلا ادامه خواهند داد تا دارایی های طلای خویش را افزایش دهند . همین نکته می تواند فاکتور مهمی در جهت ادامه روند صعودی فعلی قیمت طلا باشد و خیلی از فعالان کوچکتر بازار را به سمت بازار طلا بکشاند .

۲ – در بخش تقاضا برای ساخت جواهرات ، باید به این نکته بسیار مهم اشاره نمود که تقاضای این بخش به نسبت بخش های دیگر افزایش چندانی طی سالهای اخیر نداشته است . دلیل این امر قیمتهای بالای طلا طی سالهای اخیر و عدم اطمینان نسبت به شرایط اقتصاد جهانی بوده . بنابراین تقاضای بخش جواهرات در سال ۲۰۱۳ معتدل خواهد بود و نمی توان روی ان حساب باز کرد .

۳ – در بخش تقاضا برای اهداف صنعتی و دندان سازی ، ذکر این نکته لازم است که این بخش ۱۰ درصد از کل تقاضای طلا در سال ۲۰۱۱ را شامل می شد . مانند بخش جواهرات ، این بخش هم با مشکلاتی از قبیل قیمت بالای طلا طی سالهای اخیر و مشکلات اقتصاد جهانی دست و پنجه نرم کرده و از انجا که این مشکلات طی سال جاری به طور کامل حل نخواهد شد ، بنابراین نمی توان به تقاضای این بخش هم دل بست و باید در تحلیلها ان را کنار گذاشت .

۴ – حال به اخرین بخش و مهمترین بخش تقاضا برای طلا می رسیم که تقاضا برای سرمایه گذاری است . این بخش ۴۰ درصد از کل تقاضای طلای جهان را شامل می گردد . این بخش به دلیل بحران بدهی و اقتصادی که از سال ۲۰۰۷ در جهان شروع شد ، رشد قابل ملاحظه ای پیدا کرده است و دلیل ان هم این است که طلا به عنوان یک سرمایه گذاری امن در برابر خطراتی که اقتصاد را تهدید می کند شمرده می شود و از همین روی بود که در سال ۲۰۱۱ ، تقاضا برای سرمایه گذاری در بازار طلا به بالاترین رکورد خود دست یافت . در حالیکه در فصل دوم سال ۲۰۱۰ و زمانی که قیمت طلا به قله جدیدی رسیده بود ، تقاضای سرمایه گذاری هم در بازار ” ای تی اف ” و هم در تقاضای فیزیکی طلا به صورت سکه و شمش به میزان برابری بود ، اما در فصل سوم سال ۲۰۱۱ که طلا دوباره با رشد قیمت مواجه شد و قله جدیدی را تشکیل داد ، حدود ۸۰ درصد تقاضای سرمایه گذاری در بازار طلا به صورت فیزیکی بود . این چرخش در نوع سرمایه گذاری در بازار طلا توسط معامله گران بیانگر نکته ظریفی است که نشان می دهد امنیت ، مهمترین نگرانی در بین معامله گران طلا می باشد ، زیرا انها سکه ها و شمش های طلا را به دارایی های کاغذی بازار ” ای تی اف ” ترجیح دادند .

پس از بررسی طرف تقاضا ، به طرف عرضه می پردازیم . عرضه طلا به عرضه شرکت های معدنی در این صنعت بستگی دارد که در غالب تولید و بازیافت طلا می باشد . میزان تولید طلای شرکتهای معدنی در سال ۲۰۱۰ به رکورد جدیدی رسید و پیش بینی می شود که تا سال ۲۰۱۳ به میزان ۱۰ درصد رشد داشته باشد . بازیافت طلا که بازیافت قراضه طلا می باشد هم به رکورد جدیدی رسیده است . افزایش قیمت طلا و هم چنین مشکلات اقتصادی ممکن است به افزایش سطح قراضه طلا در سال ۲۰۱۳ و سالهای بعد نیز منجر شود .

سناریوهای روند قیمت طلا در سال ۲۰۱۳

مهمترین عامل تعیین کننده قیمت طلا در سال ۲۰۱۳ و بعد از ان ، بهبود بحران مالی در جهان خواهد بود . یکی از مهمترین نکاتی که در مورد اقتصاد کشورهای صنعتی وجود دارد این است که سطوح بدهی دولتهای غربی و هم چنین بخشهای خصوصی هنوز به نقطه مطمئنی نرسیده است . یک سناریوی اساسی برای فرار از این بحران وجود دارد که همان انضباط شدید مالی است و می تواند بدهی ها را بکاهد . راه دیگری که پیش پای این کشورهای بحران زده قرار دارد همان راهی است که این کشورها ، پس از بحران رفتند که همان ایجاد بدهی بیشتر است . این راه می تواند منجر به سطوح بالاتر تورم در این کشورها نسبت به دهه های اخیر باشد و هم اکنون هم در کشورهای غربی شاهد افزایش نرخ تورم هسستیم .

  حال اگر این کشورها به هر دو راهی که در بالا گفته شده بروند یعنی به انضباط شدید مالی تن دهند یا تورم بیشتر را بپذیرند ، در هر دو صورت شرایط سختی برای انها به وجود می اید و در این شرایط سخت تنها گزینه امنتر برای سرمایه گذاری ، طلا خواهد بود . در این بین یک عامل مهم دیگر هم وجود دارد که برنامه اتمی ایران می باشد . اگر کشورهای غربی نتوانند با ایران بر سر برنامه اتمی اش کنار بیایند ، انگاه اقتصاد جهان دچار تلاطمهای غیرمنتظره ای خواهد شد که باز هم طلا در این تلاطم ها نقش ایمنی و سرمایه گذاری جانشین را بازی خواهد کرد . بنابراین شرایط ژئوپلیتیک و اقتصادی در جهان به شکلی پیش می رود که احتمال دارد سرمایه گذاران را مجاب به سرمایه گذاری بیشتر در طلا و دیگر فلزات صنعتی کند .

پیش بینی قیمت طلا برای سال ۲۰۱۳

شرکتها و موسسات مالی مختلفی اقدام به پیش بینی قیمت طلا و دیگر دارایی هایی سرمایه ای در جهان می کنند . در پائین به تک تک انها و هم چنین تاریخ انتشار این پیش بینی ها اشاره می کنیم . لازم به ذکر است که در قسمت گزارش بازار های جهانی به پیش بینی این شرکتها اشاره می گردد و هم چنین نکاتی که این شرکتها در دلایل پیش بینی خود می اورند هم اشاره می گردد . بنابراین از خوانندگان درخواست می شود که به نکاتی که در گزارش بازار جهانی هر هفته می اید دقت داشته باشند تا ببینند که ایا دلایل شرکتها محقق خواهد شد یا نه .

در تاریخ ۲۴ ژانویه (یک ماه پیش) ، شرکت ” مورگان استنلی ” پیش بینی کرد که رالی صعودی طلا ادامه دار خواهد بود . این شرکت پیش بینی قیمت برای سال ۲۰۱۴ را هم صعودی دانست . بر اساس پیش بینی های انجام گرفته این شرکت ، بانک مرکزی امریکا احتمالا به برنامه خرید داراییهای خود برای دو سال دیگر ادامه خواهد داد تا بتواند بهبود اقتصادی امریکا را سرعت ببخشد . بر اساس این پیش بینی ، انتظار می رود که سطح بیکاری در امریکا بالا بماند و در نتیجه بانک مرکزی نتواند تا پایان سال ۲۰۱۴ به برنامه خود پایان دهد . این شرکت پیش بینی کرده که قیمت طلا در فصل اول ۲۰۱۳ به میانگین ۱۷۱۵ دلار ، در فصل دوم به میانگین ۱۷۴۵ دلار ، در فصل سوم به میانگین ۱۸۰۰ دلار و در نهایت در فصل اخر ۲۰۱۳ به میانگین ۱۸۳۰ دلار برسد .

در تاریخ ۱۱ ژانویه (یک ماه و نیم پیش) ، شرکت ” ال بی ام ای ” در نظرسنجی سالانه خود پیش بینی میانگین قیمت ۱۷۵۳ دلاری را تا پایان سال ۲۰۱۳ داشت . اگر پیش بینی این شرکت درست از اب دراید ، به معنی رشد قیمت (۵.۳) درصدی در کل سال ۲۰۱۳ می باشد که رشد متعادل و منطقی است . این نظرسنجی از بین ۲۳ تحلیلگر از موسسات معتبر مالی انجام گرفته بود .

در تاریخ چهارم ژانویه (حدود دو ماه پیش) ، شرکت مالی معتبر ” اچ اس بی سی ” میانگین قیمت طلا که پیشتر پیش بینی کرده بود را کاهش داد . این شرکت پیشتر از میانگین ۱۸۵۰ دلاری در سال ۲۰۱۳ خبر داده بود ، اما این پیش بینی را به ۱۷۶۰ دلار رساند . به هر حال همین پیش بینی هم نشان از رشد قیمت طلا در سال جاری دارد و دلیل ان هم ادامه بسته محرک اقتصادی بانک مرکزی امریکا ، افزایش مصرف طلای هند و چین و هم چنین افزایش خرید طلای بانک های مرکزی کشورهای در حال توسعه عنوان شده است . هم چنین برای سال ۲۰۱۴ ، پیش بینی این شرکت ۱۷۷۵ دلار می باشد . برای سال ۲۰۱۵ هم پیش بینی میانگین قیمت طلا ۱۶۷۵ دلار در هر اونس عنوان شده است .

در تاریخ سوم ژانویه ، بانک ” کردیت سوئیس ” هم پیش بینی قیمت طلای خود را برای سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ کاهش داد . این بانک پیشتر اعلام کرد بود که قیمت طلا در سال ۲۰۱۳ به ۱۸۴۰ دلار خواهد رسید که ان را به ۱۷۴۰ دلار کاهش داد . هم چنین پیش بینی قیمت سال ۲۰۱۴ هم از ۱۷۵۰ دلار ، به ۱۷۲۰ دلار کاهش یافت . دلایل این بانک هم مانند دیگر موسساتی بود که در بالا به ان اشاره شد و از ذکر دوباره ان پرهیز می کنم .

در تاریخ شش دسامبر ۲۰۱۲ (حدود سه ماه پیش) ، شرکت سرمایه گذاری ” مورگان استنلی ” پیش بینی افزایش قیمت طلا در سال ۲۰۱۳ را داشت و برای ان ۴ دلیل برشمرد . تحلیلگر این شرکت ” حسین علاءالدین ” عنوان کرد که طلا بهترین عملکرد را در بین همه کالاها در سال ۲۰۱۳ خواهد داشت . چهار دلیلی که این شرکت اعلام کرد شامل کاهش ارزش دلار ، خرید بانک های مرکزی ، تقاضای بازار ای تی اف ، و بهبود تقاضای هند بود . در پائین به جزئیات دلایل این شرکت می پردازیم .

۱ – بانک مرکزی امریکا در بیانیه خود اعلام نمود که نرخ بهره بانکی خود را تا سال ۲۰۱۴ نزدیک به صفر نگه خواهد داشت و یک برنامه خرید دارایی نامحدود که شمال خرید اوراق بهادار با پشتوانه وام رهنی است را اجرا خواهد نمود . در همین حال بانک مرکزی اروپا هم تصمیم به انجام خرید نامحدود اوراق قرضه گرفته است . به گفته این شرکت این دو برنامه محرک اقتصادی می تواند باعش کاهش ارزش دلار امریکا در برابر یورو شود که در افزایش قیمت طلا موثر است .

۲ – افزایش خرید بانک های مرکزی در کشورهای در حال توسعه که در جهت افزایش داراییهای طلا می باشد می تواند باعث افزایش تقاضای سرمایه گذاری در طلا شود .

۳ – تقاضای فیزیکی در بازار ” ای تی اف ” با پشتوانه طلا می تواند یک عامل اساسی در رشد تقاضا برای سرمایه گذاری در بازار طلا باشد .

۴ – میزان تقاضای جواهرات و هم چنین سرمایه گذاری هندی ها با بهبود مواجه خواهد شد و در افزایش قیمت طلا تاثیر خواهد گذاشت .

در تاریخ پنجم دسامبر ، شرکت ” گلدمن ساکس ” میزان پیش بینی قیمت طلای خود را کاهش داد و پیش بینی تغییر در چرخه قیمت طلا را داشت . این شرکت با کاهش پیش بینی در میانگین قیمت طلا برای سال ۲۰۱۳ ، پیش بینی های جدید خود را به این ترتیب انجام داد . برای سه ماه اینده ۱۸۲۵ دلار ، برای شش ماه اینده ۱۸۰۵ دلار و برای یک سال اینده ۱۸۰۰ دلار . این بانک هم چنین پیش بینی قیمت سال ۲۰۱۴ را به ۱۷۵۰ دلار رساند .

در تاریخ سی نوامبر (حدود سه ماه پیش) ، شرکت ” کامرز بانک ” برای سال ۲۰۱۳ ، پیش بینی افزایش قیمت طلا را داشت . انها میانگین قیمت طلا را تا پایان سال جاری ۱۹۵۰ دلار پیش بینی نمودند .

در ماه نوامبر (چهار ماه پیش) هم برخی شرکتهای دیگر اقدام به پیش بینی قیمت طلا کردند . سایت بلومبرگ پیش بینی میانگین قیمت ۱۹۲۵ دلار را تا پایان سال داشت . بانک فرانسوی ” بی ان پی پاریباس ” نیز پیش بینی کرد که قیمت تا پایان سال جاری به ۱۸۶۵ دلار برسد .

نتیجه گیری

البته بحث هایی که در بالا مطرح شد به اندازه کافی روشن است که می تواند نمای کلی از اینده قیمت طلا به دست دهد ، اما برای جمع بندی بحث مربوطه لازم است ذکر کنم که خرید بانک های مرکزی در سال جاری بسیار اهمیت دارد و باید کاملا زیر نظر گرفته شود . از دلایل این خرید در بالا صحبت شد و امارهای پائین میزان ذخایر طلای بانک های مرکزی کشورهای در حال توسعه مانند چین و روسیه هم گواه این مطلب است که انها از انگیزه لازم برای این کار برخوردارند و پول ان را هم به اندازه کافی دارند . نکته دیگری که در بالا بدان اشاره شد بحث سرمایه گذاری در بازار طلا بود که اهمیت ویژه ای دارد و سعی می شود که در بخش بازارهای جهانی بدان بطور مداوم اشاره گردد تا فعالان بازار از اطلاعات به روز برخوردار باشند . و نکته اخر بسته محرک اقتصاد بانک مرکزی امریکا است که از اهمیت فوق العاده بالایی برخوردار است . اگر امارهای اقتصادی امریکا منفی باشد ، این بسته در مدت زمان بیشتری ادامه خواهد داشت و بالعکس . بنابراین زیر نظر گرفتن امارهای اقتصادی در امریکا و هم چنین بیانیه های بانک مرکزی این کشور بسیار مهم است . در پایان باید اشاره کنم که با توجه به حضور فاکتورهای متعدد و پیچیدگی اقتصاد جهانی ، پیش بینی روند اینده قیمت طلا بسیار سخت است ، اما غیر ممکن نیست و می توان با کنار هم چیدن تکه های پازل به جواب رسید .

در مورد  بحث پیش فروش سکه با  فرض اونس ۱۷۰۰  دلاری برای ۶ ماه  آتی در بهترین حالت  و دلار ۴۰۰۰ تومانی برای ۶ ماه  آتی با  فرض ثبات شرایط فعلی  و تحریم ها قیمت  سکه در محدوده  ۱۶۰۰۰۰۰ تومان خواهد بود . ممکن است این  عدد بیشتر هم  باشد اما  ما  سعی کردیم  پیش بینی های منطقی را لحاظ کنیم  . این  یعنی بازدهی احتمالی ۲۵ تا۲۸% در طول این مدت  . اما دقت  داشته  باشید این  تنها  روی سکه نیست  . دولت  فعلی قصد دارد  سکه ها  ۶ ماه دیگر تحویل دهد  که  احتمالاً هیچ  اختیاری در دولت ندارد و تقریباً دولت جدید رسیده است  .

اما  فرض را  بر این  بگذاریم  که قیمت طلا  در محدوده  ۱۶۵۰ و ۱۷۰۰ حتی قرار گیرد اما دلار با  افت  به ۲۹۰۰  و ۳۰۰۰ برسد قیمت  سکه نمی تواند  بیشتر از ۱۲۰۰۰۰۰ تومان  باشد . این همان  ریسکی است که خرید سکه پیش فروش دارد .

گفته می شود در روز اول فروش ۱۱۰ هزار سکه  به  فروش رفته است  در حالی که این  پیش فروش در بار قبل در روز گویا  بیش از ۴۰۰  هزار نفر بود  و این خود نشان می دهد  افراد مختلف به این  قیمت اطمینانی که  آنها  را  جذب کند ندارند . نمی توان  با  قطعیت  بحث عدم  توصیه  را مطرح  کرد اما با توجه  به  شرایط مذاکرات  تصمیم بگیرید اما  یادتان  باشد این موضوع خالی از ریسک نیست  .

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم