نگاهی به وضعیت بازارهای جهانی
سه شنبه
در بورس کالای ایران
معاملات در بازار اهن با ثبات همراه بود و قیمتها تغییر چندانی نداشتند . اما در بازار فولاد و پس از چند روز کاهش قیمت ، قیمتها افزایش یافتند ، به طوریکه میلگرد به ۱۷۶۰ تومان رسید . اختلاف به وجود امده ببین بانک مرکزی و اتحادیه طلا فروشان بر سر تعیین نرخ طلا و سکه در بازار باعث افزایش قیمت دلار شده بود و همین مسئله باعث ایجاد یک روند صعودی در بازار میلگرد شد . انواع میلگرد و تیراهن ذوب اهن اصفهان با افزایش قیمت مواجه شد و این در حالی است که قیمت میلگرد شرکتهای فولادی در اهواز و قزوین نیز رشد داشتند .
هم چنین در بازار فلزات پایه ، قیمتها در روز سه شنبه بدون نوسان بود . البته قیمت فلزات پایه در طول هفته گذشته پر نوسان بودند و این نوسانات نشان می دهد که بازار ازاد با تلاطم زیادی روبرو شده است . با این حال بسیاری معتقدند که نرخ ارز تعیین کننده شرایط اینده قیمت فلزات پایه می باشد .
چهارشنبه
نفت خام
پس از کش و قوسهای فراوانی که هنگام مذاکرات بین سیاست مداران امریکایی بر سر حل بحران کسری بودجه و موضوع پرتگاه مالی به وجود امد ، بالاخره چند ساعت قبل از رسیدن به پرتگاه مالی و در روز سه شنبه ، توافق ایجاد شد . همین موضوع بود که باعث افزایش خوش بینی و هم چنین افزایش خرید داراییهای پر بازده در بازار شد . بازار نفت خام هم از این مسئله تاثیر پذیرفت و قیمت نفت به بالاترین سطح ۱۱ هفته اخیر خود رسید . لازم به ذکر است که عدم اطمینان از توافق در مذاکرات بین سیاست مداران امریکائی ، بازارهای مالی ، کسب و کارها و مصرف کنندگان نفت خام را برای هفته های نگران کرده بود و این نگرانی از به سرانجام نرسیدن توافق تا اخرین روزهای سال بیشتر و بیشتر می شد و ترس زیادی را در بازار ایجاد کرد . اگر به این ترسها شرایط مبهم اقتصادی در ناحیه یورو را اضافه می کردیم ، متوجه ریسک های بالقوه در بازار می شدیم .
نفت برنت با حدود یک و نیم دلار افزایش ، به ۱۱۲ دلار و ۴۷ سنت رسید . نفت خام امریکا نیز در همین حدود افزایش قیمت داشت و در ۹۳ دلار و ۱۲ سنت بسته شد . این افزایش قیمت نفت خام امریکا ، باعث شد تا قیمتش به بالای سطح میانگین متحرک ۲۰۰ روزه برسد .
از جمله دلایل دیگر افزایش قیمت نفت خام در روز چهارشنبه ، امارهای مثبت اقتصادی منتشر شده از جانب چین و امریکا (دو مصرف کننده بزرگ نفت خام جهان) بود . شاخص تولیدی در امریکا و در ماه دسامبر ۲۰۱۲ رشد داشت و دلیل این رشد ، افزایش فعالیت کارخانه ای در امریکا بود . شاخص مدیران خرید بخش تولیدی در چین نیز در ماه دسامبر بدون تغییر باقی ماند و به (۵۰.۶) رسید و اعلام مثبت این شاخص ، باعث افزایش گمانه زنی ها در مورد بهتر شدن روند رشد اقتصادی در فصل چهارم سال ۲۰۱۲ در چین بود . هم چنین از جمله مسائلی که باعث حمایت از قیمت نفت خام در روز چهارشنبه شد ، ادامه تنش ها در منطقه خاور میانه و به خصوص رزمایش ایران در تنگه هرمز بود .
فلزات صنعتی
حل موضوع پرتگاه مالی در امریکا ، علاوه بر اینکه توانست به طور گسترده ای در بازارهای کالا تغییر مثبت ایجاد نماید ، در بازار فلزات صنعتی نیز تاثیر مثبت داشت و مس توانست به بالاترین قیمتها خود طی دو ماهه اخیر برسد . از دیگر مسائلی که به غیر از حل بحران کسری بودجه در امریکا باعث افزایش خوش بینی در اولین روز معاملاتی سال ۲۰۱۳ شد ، شرایط اقتصادی مثبت و رو به بهبود چین بود که این موضوع هم تاثیر عمده و مهمی در بازار فلزات صنعتی و به خصوص مس داشت . هم چنین توافق به وجود امده در امریکا باعث ایجاد فشار نزولی بر دلار امریکا شد و این مسئله هم در افزایش قیمت مس و دیگر فلزات صنعتی تاثیر گذار بود .
قیمت مس در بازار لندن با ۲۸۱ دلار افزایش نسبت به روز معاملاتی قبل (دوشنبه) ، در ۸۲۱۰ دلار بسته شد . در دیگر فلزات ، سرب با ۹۰ دلار افزایش ، به ۲۴۳۰ دلار رسید . روی نیز با ۷۷ دلار افزایش قیمت ، در ۲۱۴۱ دلار بسته شد . الومینیوم هم مانند دیگر فلزات صنعتی رشد قیمت محسوسی را تجربه نمود و به ۲۱۶۰ دلار رسید .
اگر بخواهیم به بررسی روند افزایش یا کاهش قیمت فلزات صنعتی در سال ۲۰۱۲ بپردازیم ، باید ذکر کنیم که مس نتوانست امار خوبی از خود به جای بگذارد ، اگر چه با افزایش مواجه شد . مس در کل سال ۲۰۱۲ به میزان (۴.۰) درصد رشد کرد و این در حالی است که در سال ۲۰۱۱ ، (۲۱.۰) درصد نزول کرده بود . در بین فلزات صنعتی ، قلع عملکرد فوق العاده ای در سال ۲۰۱۲ داشت و با حدود (۲۲.۰) درصد رشد ، مقام اول را کسب نمود . سرب پس از قلع در مقام دوم قرار گرفت و (۱۵.۰) درصد رشد کرد . روی نیز (۱۳.۰) درصد رشد داشت و الومینیوم نیز رشد سه درصدی را تجربه نمود . در بین فلزات صنعتی که همگی با رشد مواجه شدند ، نیکل بدترین شرایط را تجربه نمود و (۹.۰) درصد نزول کرد .
اگر به بررسی بنیادی فلزات صنعتی بپردازیم ، متوجه می شویم که بازار سرب در شرایط متعادلی قرار دارد . میزان ذخایر سرب بیش از حد نیست و دلیلی ندارد که قیمت سرب طی دو تا سه ماه اینده ، نسبت به سطوح فعلی قیمت کاهشی داشته باشد . میزان ذخایر سرب بازار فلزات لندن به ۳۱۷ هزار تن کاهش یافته است که کمترین میزان از اوایل ماه نوامبر می باشد . هدف های بعدی برای سرب رسیدن به سطوح ۲۵۱۷ دلار و ۲۹۰۴ دلار می باشد که سطح ۲۹۰۴ دلار ، بالاترین قیمت این فلز در سال ۲۰۱۱ بوده است که مقاومتی مهمی در راه افزایش قیمت سرب می باشد . هم چنین با توجه به شرایط بنیادی روی ، امکان افزایش قیمت روی طی ماه های اینده نیز وجود دارد .
طلا
موضوع پرتگاه مالی طی ماه اخیر تاثیر بزرگی بر حرکات قیمت طلا در بازار داشت و در برخی مواقع و به دلیل نگرانی از پرتگاه مالی ، قیمت طلا افزایش می یافت و در برخی مواقع روند کاهشی داشت . روز چهارشنبه نیز این تاثیر مشهود بود و البته باعث افزایش قیمت طلا شد . اگر چه معامله گران بازار طلا هنوز به طور کامل راضی نیستند و می دانند که طی دو ماه اینده ، بازهم ریسک های بیشتری از جانب موضوع پرتگاه مالی در راه خواهد بود . البته تحلیلگران هنوز شک دارند که بازار چگونه به توافقات امریکا واکنش نشان خواهد داد . برخی تحلیلگران معتقدند که بازارهای سهام نقش راهور را دارند و معامله گران منتظرند ببینند که عکس العمل بازار سهام در بلند مدت و کوتاه مدت چگونه است . این تحلیلگران معتقدند که هر گونه افزایش در شاخص های سهام ، باعث افزایش قیمت طلا خواهد شد .
قیمت طلا در بازار اسپات با بیش از ۷ دلار افزایش ، به ۱۶۸۱ دلار و ۵۵ سنت رسید . قیمت طلا در بازار فیوچرز نیز ۶ دلار و نیم صعود کرد و به ۱۶۸۲ دلار و ۳۰ سنت رسید . طلا در سال ۲۰۱۲ حدود (۷.۰) درصد رشد کرد و برای دوازدهمین سال پیاپی رشد قیمت را تجربه نمود . البته در سال ۲۰۱۲ شرایط بازار طلا کمی متفاوت از سالهای پیشین بود و بحران بدهی ناحیه یورو تاثیر منفی بر قیمت طلا داشت . با گسترده شدن بحران بدهی در ناحیه یورو ، قیمت طلا از قیمت تاریخی ۱۹۲۰ دلار که در سال ۲۰۱۱ ثبت شده بود به سمت پائین نزول کرد و دیگر نتوانست به ان سطوح بالا دست یابد .
شرکت معتبر ” یو بی اس ” در پیش بینی خود از شرایط اینده قیمت طلا و اقتصاد جهان ، به خصوص در فصل اول سال ۲۰۱۳ اعلام نمود که شرایط نامشخص اقتصادی در مورد نتیجه پرتگاه مالی در امریکا به همراه فاکتورهای دیگر باعث شکل گیری استراتژی دفاعی در بین معامله گران خواهد شد . در نتیجه با توجه به اینکه عرضه طلا در بازارهای جهانی با مشکل مواجه شده است و هم چنین سیاست های انبساطی بیشتری از جانب بانک های مرکزی در راه می باشد ، قیمت طلا با افزایش مواجه خواهد شد . این بانک پیش بینی نمود که قیمت طلا در فصل اول سال ۲۰۱۳ به ۱۹۵۰ دلار در هر اونس افزایش خواهد یافت .
بورس کالای ایران
در روز چهارشنبه موضوع مهمی در بازار مطرح شده بود که بسیاری از معامله گران بازار را نگران نمود . این موضوع تغییر فرمول محاسبات قیمت فلزات اساسی بود و گویا سازمان حمایت از حقوق مصرف کننده و وزارت صنایع خواهان انند تا محاسبه قیمت به جای بورس لندن ، با بورس شانگهای انجام شود . اما اگر بخواهیم به کل بازار فلزات اساسی در ایران نگاهی کنیم ، باید بگوئیم که بازار برای مدتی در رکود به سر می برد و به همین دلیل تحت تاثیر شایعات قرار می گیرد . قیمت اکثر فلزات در روز چهارشنبه با کاهش مواجه شده بودند و تنها قیمت سرب و الومینیوم بدون تغییر ماند . در این بین تنها مس بود که با افزایش قیمت بیش از ۴ درصدی مواجه شد و به ۲۴۱۰۰ رسید .
شرایط قیمتی در بازار فولاد هم تقریبا به همین شکل بود و قیمت میلگرد در روز چهارشنبه ، بدون تغییر نسبت به روز سه شنبه باقی ماند . اما شرایط قیمتی تیراهن کاملا متفاوت بود و قیمت انواع تیراهن شرکت ذوب اهن اصفهان با افزایش مواجه شد . شرایط تقاضا در بازار ازاد فولاد به دلیل سردرگمی به وجود امده پس از تغییرات نرخ ارز با سردی به پیش می رود و تحلیلگران این بازار معتقدند که معامله گران منتظر وقوع شرایط جدیدند و فعلا دست به اقدامی نمی زنند .
پنج شنبه
نفت خام
با وجود انکه توافقات بین سیاست مداران امریکایی باعث ایجاد دید مثبت بین معامله گران در اولین روز کاری سال ۲۰۱۳ شده بود ، اما این شرایط در روز پنج شنبه در بازار وجود نداشت و به دلیل رشد قیمتی شدید در بازار کالاها ، معامله گران ترجیح دادند که بخشی از سودشان را از بازار بگیرند و همین موضوع باعث ایجاد فشارهای نزولی در بازار شده بود . از جمله مسائل مهم دیگری که در روز پنج شنبه در بازار وجود داشت و ذهن معامله گران را درگیر خود نموده بود ، بیانیه کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی امریکا موسوم به کمیته ” فومک ” بود که ریسکهای بازار را افزایش داد . این کمیته به افزایش خطرهای ناشی از اقدامات انبساطی خود در ماه های اخیر اشاره نمود . از همین روی ، قیمت نفت از سطوح بالای ۱۱ هفته ای خود کاهش یافت و به پائین لغزید . همانطور که در تحلیل بازار روز چهارشنبه گفته شد ، ذهن برخی معامله گران بازار در طی دو ماه اینده درگیر موضوع توافق رئیس جمهور دموکرات امریکا ، با جمهوری خواهان کنگره می باشد که اکثریت را در مجلس جدید در دست دارند و مانند سال قبل وزنه مهمی در برابر سیاست های اوباما می باشند .
قیمت نفت برنت با ۳۳ سنت کاهش ، به ۱۱۲ دلار و ۱۴ سنت کاهش یافت . نفت خام امریکا نیز با ۲۰ سنت کاهش ، به ۹۲ دلار و ۹۲ سنت رسید .
یکی از مهمترین عواملی که همواره باعث ایجاد تحرکاتی در بازار نفت خام بین الملل شده است ، موضوع میزان ذخایر نفتی امریکا می باشد که هر هفته منتشر می گردد و در هفته گذشته به دلیل تعطیلات کریسمس با تاخیر منتشر شد . این امارها نشان داد که میزان ذخایر نفت خام طی هفته گذشته ۱۲ میلیون بشکه افزایش یافته است . هم چنین میزان واردات در هفته منتهی به ۲۸ دسامبر ۲۰۱۲ ، با ۸۴۵ هزار بشکه کاهش روزانه ، به (۷.۴۳) میلیون بشکه رسید . دیگر داده های اقتصادی که از جانب امریکا در روز پنج شنبه منتشر شد متفاوت بود . امار میزان کار در بخش خصوصی امریکا بهتر از حد انتظار بازار اعلام شد . یک گزارش دیگر بازار کار در مورد تعداد کسانی که درخواست های جدید بیمه بیکاری را پر کرده اند نیز با افزایش همراه شد . این داده های مختلف ، باعث شد تا معامله گران در انتظار انتشار امار مربوط به حقوق بگیران بخش غیر کشاورزی باشند که در روز جمعه منتشر می شد .
فلزات صنعتی
با وجود انکه فروش معامله گران در بازار نفت خام باعث کاهش قیمت نفت خام در روز پنج شنبه شده بود ، اما این اتفاق برای بازار فلزات صنعتی رخ نداد و با وجود انتشار داده های مثبت اقتصادی از بخش تولیدی چین و امریکا ، قیمت مس به سطوح بالاتری نسبت به روز چهارشنبه رفت . این افزایش قیمت به دلیل افزایش سرعت رشد بخش تولیدی امریکا در ماه دسامبر می باشد که این امار از ماه ژوئن بی سابقه بوده است . همینطور شاخص رسمی مدیران خرید چین در ماه دسامبر به (۵۰.۳) افزایش پیدا کرد . از جمله دلایل افزایش قیمت فلزات صنعتی در روز پنج شنبه ، افزایش ارزش یورو در برابر دلار نیز بود که این افزایش به دلیل انتشار امارهای مثبت اقتصادی چین و امریکا در بخش تولیدی رخ داد .
قیمت مس در بازار لندن با بیش از دو درصد افزایش به بالاترین سطح سه هفته اخیر خود افزایش یافته و به ۷۷۹۰ دلار رسید . قلع نیز با افزایش به بالاترین سطح سه هفته اخیر خود به ۱۹۹۹۵ دلار رسید . این اتفاق برای سرب نیز افتاد و این فلز که در باتری اتوموبیل استفاده می گردد در قیمت ۲۱۰۰ دلار بسته شد .روی نیز با ۳۳ دلار افزایش قیمت ، در ۱۸۷۸ دلار بسته شد . الومینیوم و نیکل نیز مانند دیگر فلزات صنعتی رشد قیمت داشتند و در سطوح بالای سه هفته اخیر خود بسته شدند .
با وجود انکه شرایط برای فلزات صنعتی در کوتاه مدت خوب شده است ، اما چشم انداز بلند مدت بازار نگران کننده است . دو موضوع بحران بدهی ناحیه یورو و مشکلات کاهش کسری بودجه در امریکا می تواند برای بازار فلزات صنعتی مشکل افرین شده و باعث ایجاد روند نزولی در بازار شود . به عنوان نمونه زمانی که در سال ۲۰۱۱ بحران بدهی ناحیه یورو شدت گرفت ، قیمت مس به دلیل ترس به وجود امده از ان بحران ، ۲۰ درصد نزول کرد .
طلا
روز پنج شنبه تنها بازار فلزات صنعتی داغ بود و رشد قیمتها در ان بیداد می کرد . این در حالی است که بازار کالا و نفت خام و هم چنین بازار فلزات گرانبها چندان جذاب به نظر نمی رسید و بیانیه بانک مرکزی امریکا در مورد بسته های محرک اقتصادی این کشور روند قیمت طلا را منفی نمود . مقامات رسمی بانک مرکزی به طور فزاینده ای از خطرهای ناشی از بسته های محرک اقتصادی اظهار نگرانی کردند و این باعث شد این گمانه زنی در بازار به وجود اید که بانک مرکزی ممکن است در اینده ای نزدیک اقدام به کاهش یا حتی قطع بسته محرک اقتصادی که به صورت ماهانه به بازار تزریق می شود کند که این مسئله قطعا برای طلا در کوتاه مدت و بلند مدت منفی و تاثیر گذار خواهد بود . در بیانیه بانک مرکزی امده است که برخی از اعضا خواستار کاهش یا قطع کامل بسته محرک پیش از پایان سال ۲۰۱۳ شده اند که دلیل این افراد نیز نگرانی از ثبات اقتصادی و اندازه خرید های بانک مرکزی امریکا اعلام شده است .
قیمت طلا در بازار اسپات با (۱.۲) درصد کاهش ، به ۱۶۶۵ دلار و ۶۰ سنت رسید . طلا در بازار فیوچرز نیز با بیش از ۱۴ دلار کاهش در هر اونس ، در قیمت ۱۶۷۴ دلار و ۶۰ سنت بسته شد . نقره نیز کاهش قیمت حدود دو درصدی را تجربه نمود تا در قیمت ۳۰ دلار و ۴۰ سنت بسته شود .
جمعه
نفت خام
بازار نفت خام در روز جمعه کاملا تحت تاثیر گزارش تقاضای سوخت در امریکا قرار گرفته بود که نشان می داد میزان مصرف سوخت امریکا در هفته گذشته ضعیف بوده است و این گزارش بر امار مثبت بازار کار که در هفته گذشته منتشر شده بود و تاثیر بسیار مثبتی در بازار داشت سایه انداخت و شرایط را برای نفت خام سخت کرد . البته با وجود انکه قیمت نفت برنت با کاهش مواجه شده بود ، اما قیمت نفت خام امریکا اندکی افزایش یافت . بازارهای سهام امریکا نیز با افزایش ارزش مواجه شد چرا که داده های بخش خدماتی که توسط موسسه مدیریت عرضه منتشر می گردد ، نشان از رشد این بخش از اقتصاد و رسیدن به بالاترین سطوح ۱۰ ماه اخیر داشت .
نفت برنت با ۸۳ سنت کاهش ، در ۱۱۱ دلار و ۳۱ سنت بسته شد . البته قیمت نفت برنت کماکان در بالای سطح میانگین متحرک ۱۰۰ روزه باقی ماند . اما همانطور که ذکر شد قیمت نفت خام امریکا رشد ۱۷ سنتی را تجربه نمود که دلیل برگشت قیمت نفت در بازار امریکا ، انتشار بسیار مثبت امارهای بازار کار در این کشور بود . نفت خام امریکا نیز به ۹۳ دلار و ۹ سنت در هر بشکه افزایش یافت .
فلزات صنعتی
با وجود انکه بیانیه بانک مرکزی در روز پنج شنبه در بازار منتشر شد ، اما زمانی انتشار یافت که بازار لندن بسته شده بود و دیگر تاثیری در قیمت فلزات صنعتی نداشت . اما این بیانیه انقدر اهمیت داشت که پس از باز شدن بازار در روز جمعه ، توانست بازار را منفی کند و قیمت مس را کاهش دهد . با این وجود انتشار امارهای مثبت بازار کار امریکا مانع از ریزش شدید قیمت مس در بازار شد و اندکی از فشار نزولی ان کاست . در مورد بیانیه بانک مرکزی امریکا و ابعاد ان در گزارش روز پنج شنبه صحبت شد ، اما امار های مثبت بازار کار امریکا به این ترتیب بود که میزان استخدام شدگان در ماه دسامبر نسبت به ماه قبل از ان به میزان ۱۵۵ هزار نفر افزایش داشت که این امار هم راستای پیش بینی بازار بود .
قیمت مس در بازار لندن با ۶۹ دلار کاهش ، به ۸۰۸۵ دلار رسید . در دیگر فلزات ، روی ، سرب و الومینیوم همگی با کاهش قیمت مواجه شدند و به ترتیب در قیمتهای ۲۰۴۰ دلار ، ۲۳۳۵ دلار ، و ۲۰۶۰ دلار بسته شدند . نیکل و قلع هم کاهش قیمت داشتند .
با وجود کاهش قیمت مس در روز جمعه ، اما قیمت مس در کل هفته گذشته به میزان (۲.۹) درصد افزایش داشت که دلیل عمده ان توافق بین سیاست مداران امریکایی بر سر حل بحران کسری بودجه می باشد .
طلا
قیمت طلا در طول روز جمعه با کاهش شدیدی مواجه شده بود ، اما پس از انکه داده های بازار کار امریکا منتشر شد ، سریعا رشد کرد و میزان زیادی از کاهش قیمت خود را جبران نمود . اما در نهایت و در کل روز جمعه ، قیمت با کاهش مواجه شد و نتوانست رشدی را ثبت نماید . دلیل کاهش قیمت طلا در اوایل روز جمعه همان دلیلی بود که در روز پنج شنبه و پس از انتشار بیانیه بانک مرکزی امریکا در کاهش قیمت طلا تاثیر داشت .
قیمت طلا در بازار اسپات با (۰.۶) درصد کاهش ، به ۱۶۵۳ دلار و ۶۰ سنت رسید . طلا در کل هفته گذشته هم کاهش قیمت (۰.۳) درصدی را تجربه نمود . طلا در بازار فیوچرز نیز با بیش از ۲۵ دلار کاهش ، به ۱۶۴۸ دلار و ۹۰ سنت نزول کرد .