نگاهی به وضعیت بازارهای جهانی
دوشنبه
با توجه به در پیش بودن انتخابات امریکا ، بیشتر فعالان بازار بر روی این مسئله تمرکز کرده اند . اما توفان ” سندی ” کماکان تاثیرات خود را دارد و پالایشگاه هایی که پیش از توفان اقدام به کاهش تولید یا توقف کامل نموده بودند ، دوباره تولیدات خود را از سر گرفتند که این مسئله بر قیمت نفت خام تاثیر گذار بود . ۴ پالایشگاه از ۶ تای انها که مجبور به توقف کامل بودند دوباره اقدام به اغاز تولید نمودند . البته این افزایش قیمت نفت با توجه به تاثیر این مسائل در کوتاه مدت است و مسلما با گذشت زمان این خبرها تاثیرگذار نخواهد بود .
قیمت نفت که در روز جمعه به حدود ۸۵ دلار کاهش یافته بود ، در اولین روز کاری هفته با ۷۹ سنت افزایش به ۸۵ دلار و ۶۵ سنت رسید . نفت برنت هم حدود ۲ درصد افزایش داشت و به ۱۰۷ دلار و ۷۳ سنت رسید .
تحلیلگران در مورد این برگشت قیمت نظرات متفاوتی داشتند . برخی به کاهش شدید قیمت طی هفته گذشته اشاره کرده و افزایش قیمت را نشانه ای از تسویه برخی معامله های هفته پیشین می دانستند . برخی بازگشت پالایشگاه ها در شرق امریکا و افزایش تقاضا را عامل رشد قیمت نفت می دانستند . یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت نفت خام در بازار نیویورک ، افزایش قیمت بنزین بود که نسبت به هفته گذشته ، حدود ۳ درصد رشد داشته است . نفت برنت هم در بازار لندن رشد زیادی را تجربه نمود که عامل مهمی برای حمایت از قیمت نفت در بازار نیویورک شد .
در هفته قبل تنها انتخابات امریکا در راس خبرها نبود ، بلکه انتصاب رهبران اینده چین و جلسه دو بانک مرکزی نیز در محافل خبری مطرح بود که انها هم به نوبه خود تاثیرات عمیق و بلند مدتی خواهند داشت . این مسائل باعث شده تا تردیدها پیش از این اتفاقات افزایش یابد و در نتیجه معامله گران پوزیشن های بزرگ بر ندارند . به گفته بسیاری از تحلیلگران ، پیروزی رامنی باعث شکل گیری جریان جدیدی از قوانین کاهش مالیاتی خواهد شد ، در حالیکه پیروزی اوباما برای دور دوم باعث افزایش سرمایه گذاری های دولت در اموزش ، تحقیقات و پروژه های زیر بنایی خواهد شد .
فلزات اساسی همچون مس ، روی و … نیز با تاثیر از این مسئله با کاهش جزئی مواجه شدند . مس با دو دهم درصد کاهش ، به ۷۶۵۰ دلار رسید . روی هم همچون الومینیوم با کاهش جزئی مواجه شد ، اما سرب از ۲۰۹۵ دلار روز جمعه ، به ۲۱۲۷ دلار افزایش یافت . از دلایل دیگر این کاهش قیمت در فلزات اساسی ، افزایش ارزش دلار در روز دوشنبه بود که معمولا تاثیر منفی بر فلزاتی که به دلار سنجیده می شوند دارد .
طلا هم در روز دوشنبه با افزایش همراه شد . این فلز گرانبها که در روز جمعه کاهش قیمت ۲ درصدی را تجربه کرده بود ، در روز دوشنبه و پیش از انتخابات امریکا با افزایش ۸ دلاری همراه بود . دلیل کاهش قیمت طلا در روز جمعه هفته گذشته ، ارقام ناامید کننده حقوق بگیران بخش غیر کشاورزی در امریکا بود که انها را به فروش طلا واداشت . قیمت طلا در بازار نیویورک با ۸ دلار افزایش ، به ۱۶۸۳ دلار رسید .
از منظر تحلیگران ، قیمت طلا با شرایط اینده امریکا گره خورده است . پیروزی اوباما می تواند باعث افزایش اصطکاک سیاسی بین دو حزب بر سر حل بحران کسری بودجه امریکا موسوم به ” صخره مالی ” شود که به عقیده تحلیلگران بانک ” یو بی اس ” ، این صخره مالی می تواند حمایت کننده قیمت طلا برای صعود بیشتر باشد .
از طرف دیگر قیمت طلا طی چند وقت اخیر کاهش قابل ملاحظه ای را تجربه نمود که این کاهش قیمت باعث شد تا بازار تقاضای فیزیکی این فلز گرانبها دوباره پر رونق گردد . میزان تقاضای طلای چین که دومین مصرف کننده بزرگ این فلز پس از هند می باشد در نه ماه اول سال به میزان ۲۳ درصد افزایش یافته است . هم چنین با توجه به اینکه فصل فستیوال و مراسم عروسی در هند نزدیک می باشد ، تقاضای فیزیکی هند هم که پیشتر کاهش یافته بود ، دوباره به نرخهای پیشین خود بازگشت خواهد داشت .
سه شنبه
روز سه شنبه روز انتخابات رئیس جمهور امریکا بود و امریکائیان باید بین اوبامای دموکرات و رامنی جمهوری خواه یکی را برمیگزیدند . این اتخابات بر روی احساسات معامله گران تاثیر گذاشته بود اگر چه در بازار نفت خام گزارش عرضه بنزین پس از توفان ” سندی ” نیز مورد توجه بازار بود . پیش بینی این مسئله که عرضه بنزین کاهش یافته بود باعث شد تا قیمت نفت خام بیشترین رشد ماهانه را در روز سه شنبه تجربه کند .
قیمت نفت خام در بازار نیویورک با بیش از (۳.۵) درصد افزایش ، به ۸۸ دلار و ۷۱ سنت رسید . نفت برنت هم با بیش از ۳ درصد افزایش ، به ۱۱۱ دلار و ۷ سنت رسید .
البته افزایش قیمت نفت خام دلیل دیگری هم داشت . بر اساس گزارشی که وزارت انرژی امریکا منتشر نمود ، میزان ذخایر بنزین در هفته منتهی به ۵ اکتبر ، به کمترین سطح خود از اکتبر سال ۲۰۰۸ رسیده بود . ترسی که در این بین و در بازار نفت وجود داشت این بود که تا زمان بازگشت به شرایط عادی در عرضه بنزین ، عرضه این محصول مهم در بخش شرقی امریکا دچار انقباض خواهد شد و این مسئله برای بازار بسیار مهم می باشد . هم چنین روز سه شنبه برای عده ای همراه با تردید و دودلی سپری شد زیرا انها نتیجه انتخابات را عامل مهمی برای تصمیم گیری خود قرار داده بودند .
مسئله ریاست جمهوری امریکا و اینده رئیس جمهور ، برای بازار به شدت مهم است زیرا رئیس جمهور منتخب باید با مسئله ” صخره مالی ” روبرو شود که شامل ۶۰۰ میلیارد دلار افزایش مالیات و کاهش مخارج دولت است . اقتصاد دانان معتقدند که عدم توافق سیاسیون در امریکا بر سر موضوع ” صخره مالی ” ، می تواند اقتصاد امریکا را با یک رکود دیگر مواجه کند و تمام دستاوردهای اقتصادی این کشور طی سه سال اخیر را نابود سازد . شاید همین مسائل و نامشخص بودن نتیجه انتخابات در روز سه شنبه بود که باعث عدم افزایش قیمت فلزات صنعتی شد . مس در روز سه شنبه در همان سطوح پائین دو ماهه خود باقی ماند و تنها اندکی به قیمتش افزوده شد .
قیمت مس در بازار لندن از ۷۶۵۰ دلار روز دوشنبه ، به ۷۷۰۰ دلار صعود کرد . همپای قیمت مس ، ارزش سهام در بازارهای جهانی هم افزایش یافت و رقابت انتخاباتی نزدیک دو کاندیدا در امریکا نتوانست تاثیر منفی بر سهام بگذارد . از دیگر مسائل تاثیر گذار بر قیمت فلزات صنعتی در روز سه شنبه ، بحران بدهی ناحیه یورو و اعتصاب در یونان و هم چنین انتصاب رهبران جدید در حزب کمونیست چین بود . در دیگر فلزات هم الومینیوم به ۱۹۲۰ دلار رسید و نسبت به قیمت روز دوشنبه ۱۴ دلار افزایش یافت . روی هم با ۲۰ دلار افزایش ، به ۱۸۹۹ دلار رسید . سرب هم افزایش یافته و به ۲۱۶۵ دلار صعود کرد .
در روز سه شنبه خبرهای مثبت اقتصادی از جانب چین منتشر شد و شاخص ” پی ام ای ” به بالای سطح ۵۰ بازگشت که با توجه به قیمتهای پائین مس ، می تواند باعث بازگشت امید به بازار برای اینده تقاضای چین باشد . قیمت مس در ماه سپتامبر به میزان ۸ درصد رشد داشت که این رشد مدیون دور سوم بسته محرک اقتصادی بانک مرکزی امریکا و بسته های محرک بانک های مرکزی دیگر کشورها بود . اما در ماه اکتبر قیمت مس ۵ درصد افت کرد ، زیرا بازار در انتظار دیدن ارقام مثبت تقاضای چین بود ، ولی این اتفاق نیافتاد و در نتیجه قیمت در روند نزولی قرار گرفت . از طرف دیگر با بررسی انبارهای مس چین به این نتیجه می رسیم که قیمت مس در کوتاه مدت رشدی را تجربه نخواهد کرد . میزان ذخایر مس در چین به حدود ۷۵۰ هزار تن رسیده است که در مقایسه با رقم ۳۰۰ هزار تن پایان سال ۲۰۱۱ ، رقم بسیار بزرگی می باشد . با این حال هنوز فعالان بازار به پروژه های زیر بنایی اعلام شده توسط دولت چین دل بسته اند و ان را عاملی برای کاهش این ذخایر در اینده نزدیک می دانند .
مسئله انتخابات امریکا برای فلزات گرانبها همچون طلا و نقره هم اهمیت فراوانی دارد . از یک طرف انتخاب اوباما به عنوان رئیس جمهور باعث خواهد شد تا بن برنانکی در سر کار خود بماند که این مسئله می تواند منجر به تزریق بسته های محرک اقتصادی بیشتر شود و از طرف دیگر و بر اساس گفته تحلیلگران و اقتصاد دانان ، جنگ بین جمهوری خواهان و دموکراتها بر سر کاهش کسری بودجه و ” صخره مالی ” می تواند منجر به افزایش قیمت طلا شود . بنابراین احتمال پیروزی اوباما در روز سه شنبه باعث شد تا بازار اقدام به خرید گسترده طلا کند و قیمت طلا را ۲ درصد افزایش دهد . البته قیمت طلا به سطوح حمایتی مهم خود نیز نزدیک شده بود و این به معامله گران جرات می داد تا کمی شجاعت بیشتری به خرج دهند .
در ابتدای صبح سه شنبه ، قیمت طلا نوسان خاصی نداشت ، اما به یکباره ۲۰ دلار رشد کرد و این رشد به اصطلاح ” رالی اوباما ” نام گذاشته شد . البته رشد شاخص های سهام که به دلیل افزایش ریسک پذیری بازار اتفاق افتاده بود هم در افزایش قیمت طلا بی تاثیر نبود . البته برخی تحلیلگران می گفتند که رشد شاخص سهام در بازار نیویورک به دلیل احتمال پیروز غیر منتظره میت رامنی بوده است چرا که پیروز وی می توانست باعث افزایش مخارج دولت در مسائل دفاعی و انرژی شود . قیمت طلا در بازار نیویورک به حدود ۲ درصد افزایش ، به ۱۷۱۶ دلار و ۳۵ سنت رسید . نقره هم با افزایش شدیدی مواجه شد و به بالای سطح ۳۴ دلار رسید .
چهارشنبه
یک روز پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات و انتخاب دوباره اوباما ، تمرکز بازار از انتخابات امریکا به مسئله کسری بودجه شدید این کشور و ” صخره مالی ” معطوف شد و از انجا که اوبامای دموکرات در زمینه کاهش کسری بودجه اختلاف شدید با اکثریت جمهوری خواه در کنگره امریکا دارد ، بنابراین برای بازار بسیار نگران کننده است که این اختلافات تا پایان سال جاری میلادی حل نشود و قانون خودکار ۶۰۰ میلیارد دلاری افزایش مالیات و کاهش مخارج دولت اجرا گردد . مسئله ای که می تواند تمام دست اوردهای اقتصادی امریکا را تحت شعاع خود قرار داده و از بین ببرد .
نفت برنت حدود ۴ درصد در روز چهارشنبه به دلیل همین نااطمینانی از اینده کاهش یافت و شاخص میانگین صنعتی داو جونز هم شدیدا نزول کرد و بیش از دو درصد افت داشت . از جمله عواملی که باعث ایجاد این روند نزولی شد گزارش افزایش تولید محصولات و فراورده های نفتی بود . از اروپا هم خبرهای بدی به بازار رسید . رئیس بانک مرکزی اروپا گفت که بانک مرکزی پیش بینی می کند که اقتصاد ناحیه یورو در کوتاه مدت هم چنین ضعیف بماند .
قیمت نفت در بازار نیویورک با بیش از ۴ دلار کاهش ، به ۸۴ دلار و ۴۴ سنت رسید . قیمت نفت برنت هم بیش از ۴ دلار کاهش یافت و به ۱۰۶ دلار و ۸۲ سنت رسید . بنزین هم با کاهش قیمت مواجه شد و به میزان ۴ درصد نزول کرد . این کاهش قیمت نفت و فراورده های نفتی ، پس از افزایش قیمت روز سه شنبه اتفاق افتاد . در روز سه شنبه ، احتمال پیروزی غیر منتظره رامنی باعث افزایش شاخص های سهام شده بود و قیمت نفت سه درصد صعود کرد . روی هم در روز چهارشنبه سه دلار کاهش یافت و به ۱۸۹۶ دلار نزول کرد . الومینیوم هم بدون تغییر نسبت به روز قبل ، در ۱۹۲۰ دلار بسته شد .
البته در روز چهارشنبه و پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات ، تحلیلگران گفتند که پیروزی اوباما می تواند باعث پی ریزی افزایش قیمت نفت خام و دیگر کالاها شود چرا که بسته محرک اقتصاد بالقوه در راه خواهد بود . به گفته تحلیلگران پیروزی اوباما برای نفت خام اثرات صعودی بیشتری دارد ، زیرا اوباما نسبت به همتای خود دید دوستانه تری نسبت به بسته های محرک اقتصادی و رئیس بانک مرکزی امریکا دارد .
انتخاب اوباما به عنوان رئیس جمهور امریکا علاوه بر اینکه بر قیمت نفت و سایر کالاها تاثیر گذاشت ، بازار فلزات صنعتی را هم تحت تاثیر خود قرار داده بود . در ابتدای روز چهارشنبه ، قیمت مس با افزایش مواجه شد زیرا پیروزی اوباما به معنی ادامه بسته های محرک اقتصادی در امریکا می باشد . این احتمالات در اوایل روز باعث کاهش ارزش دلار هم شده بود ، اما دلار سریعا مسیرش را تغییر داد و به بالاترین سطح دو ماهه خود صعود کرد زیرا شرایط اقتصادی و مالی بد اروپا دوباره همه را نگران کرد .
قیمت مس در بازار لندن از ۷۷۰۰ دلار روز سه شنبه ، به ۷۶۱۰ دلار رسید . در دیگر فلزات ، سرب با ۱۱ دلار افزایش مواجه شد و به ۲۱۷۶ رسید . تحلیلگران دلیل افزایش قیمت سرب را عوامل بنیادی در عرضه و تقاضا می دانستند . تقاضای سرب چین افزایش یافته و انبار سرب بازار لندن هم با کاهش مواجه شده بود که این در کوتاه مدت برای سرب صعودی خواهد بود .
تحلیلگران تغییر تمرکز بازار از مسئله انتخابات به موضوع ” صخره مالی ” و رای گیری برای بودجه یونان را از دلایل این کاهش قیمت می دانستند . ماریو دراقی ، رئیس بانک مرکزی اروپا هم نسبت به وضعیت کوتاه مدت اقتصادی ناحیه یورو اظهار نگرانی نمود و همینطور گزارشی از تولیدات صنعتی المان منتشر شد که نشان داد نسبت به پیش بینی بازار کمتر اعلام شده است . پس از انکه قیمت مس در روز ۱۹ سپتامبر به سقف ۸۴۲۲ دلاری رسیده بود ، از ان زمان به میزان بیش از ۸ درصد نزول داشت و به گفته تحلیلگر ” کامرز بانک ” ، این کاهش قیمت ادامه دار خواهد بود .
معامله گران در روز چهارشنبه نیم نگاهی هم به انتصابات چین داشتند و این انتصاب ها می تواند شرایط را طوری رقم بزند که روند صعودی برای مس رقم بخورد . معامله گران امیدوارند که دولت جدید اقدامات جدیدی برای افزایش رشد اقتصادی چین اعلام کند .
همانطور که پیشتر هم گفته بودیم ، تغییر تمرکز بازار از مسئله انتخابات به موضوع ” صخره مالی ” باعث شد تا قیمت کالاها و نفت خام در روز چهارشنبه با کاهش شدیدی مواجه گردد . اما تحلیلگران گفته بودند که موضوع صخره مالی برای برخی فلزات از جمله فلزات گرانبها مثل طلا و نقره نه تنها منفی نیست ، بلکه مثبت هم می باشد و همین موضوع در روز چهارشنبه به عینه دیده شد . طلا با رشد قیمتی که در روز چهارشنبه داشت ، به بالاترین سطح دو هفته اخیر خود رسید . اگر چه افزایش ارزش دلار ، کمی از قیمت طلا کاست و طلا با وجود اینکه دلار هم افزایش یافته بود ، در نهایت به میزان (۰.۲) درصد صعود کرد . قیمت طلا در بازار نیویورک با سه دلار و ۷۰ سنت افزایش ، به ۱۷۱۸ دلار و ۷۰ سنت رسید .
لازم به ذکر است که قیمت طلا در روز ۵ اکتبر به بالاترین سطح ۱۱ ماه گذشته صعود نمود و در ۱۷۹۵ دلار بسته شد . دلیل عمده این افزایش قیمت طلا طی ان دوران ، اعلام بسته محرک اقتصادی بانک مرکزی امریکا و دیگر بانک های مرکزی جهان بود . اما رشد قیمت طلا دوامی نداشت و انتخابات نزدیک ریاست جمهوری امریکا و مشخص نبودن برنده این انتخابات ، باعث افزایش عدم اطمینان بین معامله گران شد و قیمت به ۱۶۷۲ دلار نزول کرد که کمترین قیمت طلا طی نه هفته پیش از ان بود . پیروزی اوباما و چالشهای بعدی سیاسیون بر سر کاهش کسری بودجه فعالان بازار را متقاعد نموده که تمرکز خود را به موضوع ” صخره مالی ” معطوف نمایند . تحلیلگران مذاکره اوباما با جمهوری خواهان کنگره را برای رسیدن به توافق خیلی سخت می دانند . اما با این حال برخی تحلیلگران معتقدند که این شرایط سخت باعث افزایش قیمت طلا می گردد . در مقابل برخی تحلیلگران می گویند که این مسئله باعث کاهش ریسک پذیری در بازار شده و در نتیجه ارزش دلار را افزایش می دهد و اگر این اتفاق رخ دهد ، قیمت طلا نمی تواند به رالی صعودی اش ادامه دهد .
پنج شنبه
به نظر می رسید که دوران تمرکز بازار بر انتخابات امریکا کاملا به پایان خود رسیده و فعالان بازار به مسئله صخره مالی که می تواند بسیار پر تنش باشد چشم دوخته بودند . اقتصاد اروپا هم در وضعیت خوبی به سر نمی برد و بازار نسبت به شرایطی که ناحیه یورو را تهدید خواهد کرد نگرانی بسیاری داشت . پس از کاهش شدیدی که قیمت نفت در روز چهارشنبه داشت ، به نظر می رسید که شرایط روز پنج شنبه کمی بهتر شده بود و قیمت اندکی صعود کرد . مسئله حمله ایران به یک بهپاد امریکایی هم باعث افزایش احتمال تنش در خاور میانه شد و این هم در افزایش قیمت کالاها و فلزات بی تاثیر نبود .
قیمت نفت برنت در روز پنج شنبه ۴۳ سنت افزایش داشت و به ۱۰۷ دلار و ۲۵ سنت رسید . نفت خام امریکا هم ۶۵ سنت افزایش یافت و در ۸۵ دلار و ۹ سنت بسته شد .
مسئله اروپا که مدتی بود در بازار شنیده نمی شد ، دوباره و با سخنان رئیس بانک مرکزی اروپا مبنی بر انتظار ضعف بیشتر اقتصاد ناحیه یورو در کوتاه مدت ، بر سر زبان ها افتاد . به همین دلیل هم یورو در روز پنج شنبه ، به کمترین میزان خود در برابر دلار طی دو ماه گذشته رسید . همین کاهش ارزش یورو هم باعث گرانتر شدن نفت خام می گردد و در نتیجه نفت از افزایش ارزش یورو اسیب دید . در روز پنج شنبه جلسه بانک مرکزی اروپا هم برگزار شده بود و این بانک نرخ بهره خود را بدون تغییر در همان سطح (۰.۷۵) درصد نگه داشت .
البته کاهش ارزش یورو به دیگر فلزات از جمله فلزات گرانبها اسیب رساند . همانطور که گفته شد تغییر نگرش بازار از انتخابات امریکا ، به موضوع ” صخره مالی ” و بحران ادامه دار ناحیه یورو باعث کاهش ریسک پذیری در بازار شد و قیمت طلا نتوانست در این شرایط رشدی را تجربه نماید . طلا در بازار امریکا با (۰.۰۳) درصد افزایش ، به ۱۷۱۴ دلار و ۵۰ سنت رسید .
شرایط اقتصادی امریکا و چین برای معامله گران نگران کننده می باشد و این مسئله فشار زیادی بر قیمت فلزات صنعتی وارد کرد . با این حال قیمت مس در روز پنج شنبه با (۰.۳) درصد افزایش ، به ۷۶۳۰ دلار رسید . روی هم با (۱.۷) درصد افزایش ، به ۱۹۲۹ دلار رسید . الومینیوم و سرب هم صعود کردند . شرکت گلدمن ساکس نیز در روز پنج شنبه گفت که انتظار دارد تا قیمت مس در نیمه اول سال اینده با افزایش همراه شود .
جمعه
در روز جمعه شرایط بازارهای جهانی کمی پیچیده شده بود . از طرفی همان مسئله ای که طی دو سه روز قبل ذهن بازار را درگیر نموده بود کماکان در بازار وجود داشت و از طرف دیگر امارهای اقتصادی که از جانب امریکا اعلام شد ریسک پذیری را در بازار افزایش داد . البته این افزایش ریسک پذیری مختص به ساعات پایانی روز و در بازار امریکا اتفاق افتاد و در بازار اسیا و اروپا معامله گران به این دلیل که به دنبال مکان ایمنی برای سرمایه گذاری می گشتند ، به خرید دلار امریکا روی اوردند که همین مسئله باعث کاهش قیمت فلزات صنعتی در بازار لندن شد .
امار اقتصادی که در امریکا منتشر شد مربوط به شاخص اعتماد مصرف کننده بود که به بالاترین سطح ۵ سال اخیر صعود نمود . قیمت نفت بیش از یک درصد افزایش داشت و مسئله ” صخره مالی ” کاملا از نظر معامله گران بازار نفت در اواخر روز محو شده بود ، اگرچه در اوایل روز جمعه قیمت نفت کاهش داشت . البته همین صخره مالی برای فعالان بازار طلا بسیار حائز اهمیت بود و همانطور که پیشتر هم گفته شد ، این مسئله باعث افزایش قیمت طلا در کوتاه مدت می گردد . شاخص اعتماد مصرف کننده رویترز ، از (۸۲.۶) ماه اکتبر ، به (۸۴.۹) در ماه نوامبر رسید که باعث حیرت تحلیلگران و فعالان بازار هم شد .
قیمت نفت در بازار نیویورک با ۹۸ سنت افزایش به ۸۶ دلار و ۷ سنت رسید . نفت برنت هم دو درصد رشد کرد و در ۱۰۹ دلار و ۴۰ سنت بسته شد . همگام با افزایش قیمت نفت خام ، شاخص های ” اس اند پی ” و ” میانگین صنعتی داو جونز ” هم افزایش یافتند .
مسئله ای که بارها بدان اشاره کردیم ، موضوعی است که به ” صخره مالی ” معروف شده است . اگر کنگره امریکا که اکثریت جمهوری خواه دارد نتواند با رئیس جمهور دموکرات بر سر کاهش کسری بودجه توافق کند ، انگاه به طور خودکار ، ۶۰ میلیارد دلار به درامد مالیاتی اضافه خواهد شد و از مخارج دولت کم می گردد . موسسه رتبه سنجی ” فیچ ” نیز به امریکا هشدار داد که اگر نتواند به توافقی برای حل کاهش کسری بودجه برسد ، انگاه اقتصاد امریکا دچار رکود خواهد شد . دفتر بودجه کنگره هم در روز پنج شنبه اعلام کرد که عدم توافق باعث رکود اقتصادی امریکا در نیمه اول سال ۲۰۱۳ خواهد شد . اوباما قصد دارد تا این هفته رهبران دموکرات و جمهوری خواه کنگره و سنا را به کاخ سفید دعوت کند و با انها برای حل هر چه سریعتر بحران مذاکره نماید .
در روز جمعه ارزش یورو هم در برابر دلار کاهش یافت . این کاهش ارزش به این دلیل بود که میزان تولیدات صنعتی فرانسه کاهش یافته بود و این مسئله چشم انداز اقتصادی ناحیه یورو را بیش از پیش خراب کرد . این کمترین میزان یورو از روز ۷ سپتامبر (دو ماه پیش) تا به حال است . این کاهش ارزش یورو و افزایش ارزش دلار نتوانست مانع افزایش قیمت نفت و طلا شود ، اما قیمت مس و دیگر فلزات صنعتی با کاهش شدیدی مواجه شدند . قیمت مس به کمترین سطح دو ماه اخیر خود رسید . البته همه چیز در روز جمعه به ضرر مس نبود ، بلکه امارهای اقتصادی منتشر شده از جانب چین مثبت بود و باعث شد کمی از نزول قیمت جلوگیری شود .
قیمت مس در بازار لندن از ۷۶۳۰ دلار روز پنج شنبه ، به ۷۵۶۰ دلار رسید و باعث شد تا مس برای پنجمین هفته متوالی با نزول قیمت همراه گردد . الومینیوم اندکی نزول داشت و در ۱۹۲۱ دلار بسته شد . روی نزدیک به ۴۰ دلار کاهش قیمت را تجربه نمود و به ۱۸۹۰ دلار رسید و سرب هم مانند دیگر فلزات کاهش یافت .
اما وضعیت فلزات گرانبها کاملا متفاوت بود و طلا به بالاترین قیمت سه هفته گذشته خود صعود کرد . طلا که از صخره مالی به وجود امده در امریکا سود می برد به ۱۷۳۷ دلار در بازار امریکا رسید .
پیش بینی این هفته
بر اساس نظر سنجی بلومبرگ ، به احتمال زیاد قیمت طلا طی این هفته افزایش خواهد یافت . پیروزی اوباما و مشکلاتی که در سر راه حل بحران بدهی امریکا وجود دارد ، معامله گران را نسبت به ادامه روند صعودی قیمت طلا امیدوار کرده است . بر اساس همین نظر سنجی ، قیمت مس هم احتمالا با افزایش مواجه خواهد شد .