بازار و سیاست ارزی جدید …
۱۳:۰۰ بتا سهم نرخ ارز پس از مدت ها سردرگمی وسرکشی از بلاتکلیفی درامد و حداقل به طور اسمی یک نرخ رسمی را برای خود برگزید . نرخ ارز به خصوص یورو دلار این روز ها نبض بازار ما را به دست گرفته بود مشخصاً می توان گفت که رونق اخیر بازار ما بی شک پایه قوی و مستحکمی به نام افزایش نرخ ارز داشت اما حالا سیاست تک نرخی ، ان هم با نرخ ۱۲۲۶۰ ریال شرایط جدیدی را برای بازار به وجود اورده است .
بی شک نرخ ارز بر بازار سرمایه اثر بسزایی خواهد داشت و متغییرهای اساسی شرکت ها مانند فروش ، بهای تمام شده ودر نهایت سود را تحت تاثیر قرار می دهد به این شکل که وارد کنندگان مواد اولیه با افزایش نرخ ارز بهای تمام شده خود را بالا رفته می بینند ، صادر کنندگان نیز با افزایش این نرخ افزایش فروش را در صورت های مالی مشاهده می کنند . البته دسته های دیگر و اثرات دیگری نیز بر بازار ما موثراند که کالاهایی که جانشین وارداتی نیز دارند تحت تاثیر قرار گرفته و برخی شرکت ها که وام ارزی دارند نیز ازاین امر متاثر هستند .
اما حالا بانک مرکزی خیال همه را راحت کرده و نرخ را ۱۲۲۶۰ ریال اعلام کرده تا محاسبه با این نرخ برای بازار آسان تر شود . در این مطلب قصد بر این است که اثرات این سیاست جدیدارزی را بر بازار بررسی کنیم و به طور کلی به صنایع مختلف سری زده و اثر این افزایش نرخ را بر آنها بررسی نمائیم .
ترسیم فضای کلی نرخ ارز قبل و بعد تک نرخی شدن
قبل از هر چیز بهتر است نگاهی به فضای بازار دلار قبل و بعد ازتک نرخی شدن آن بپردازیم . در روز چهار شنبه در گزارش بازار عنوان شد که خبر تک نرخی کردن برای بازار خبر خوبی خواهد بود اما استدلال تمامی کار شناسان این بود که این تک نرخی کردن بر روی اعداد ۱۴۰۰ تومان است که بی شک این خبر اثر بسزایی بر بازار می گذاشت و حرکت خوبی به شرکت های مختلف بازار می داد اما ناگهان با نرخ ۱۲۲۶ تومان مواجه شدیم . بحث خواهدشد که این نرخ بر بازار چه اثراتی را خواهد گذاشت چه در کوتاه مدت و چه میان مدت وبلند مدت . اما در مورد پیش بینی وضعیت دلار باید گفت که نرخ اعلام شده برای دلار بازهم برای کسانی که قصد استفاده از این پول به منظور سوداگری و نوسان گیری را دارند افزایش می دهد . از سوی دیگر دولت باید گنجینه ای از دلار را در اختیار داشته باشد تا بتواند با این نرخ و عرضه های سنگین بازار را کنترل کند . وقتی بازار پیش فروش سکه آتی ظرف کمتر از ۱۰ روز بیش از ۲ هزار میلیارد تومان نقدینگی را جذب می کند بازار دلار نیز باید حداقل ظرف چند روز آینده قدرت پاسخگویی به حجم بالای تقاضا را داشته باشد در غیر این صورت بازهم بازار سیاه و اختلاف بین نرخ ارز رسمی و غیر رسمی به وجود خواهد آمد . بی شک مسائل سیاسی نیز در این موضع اثر گذار است . یا به عبارت دیگر احتمالاً نرخ ارز غیر رسمی بازهم در بازار وجود خواهد داشت و در محدوده ۱۴۵۰ و ۱۵۰۰ خواهد بود که بازهم کابوس بازار رسمی ارز خواهد شد .
اما مزیت ها و مخاطرات این نرخ و پیش بینی فضای بازار …
به نظر میرسد ابتدا بهتر است به فضای بازار بپردازیم و سپس به سراغ مزیت ها و مخاطرات برویم …
بازا در چند هفته گذشته نرخ ارز را محرک قوی برای حرکت خود به حساب می آورد و در بسیار ی موارد تحلیل گران نرخ ارز ۱۶۰۰ و ۱۷۰۰ را برای سود شرکتها لحاظ می کردند از همین رو این انتظارت از سود آوری ناشی از نرخ بالای ارز باعث حرکت به سوی شرکت ها شدو درست در نقطه مقابل شرکت های وارد کننده را به زیر کشید . اما با این خبر بازار دو تکه خواهد شد و البته در دو مقطع وضعیت متفاوتی را خواهد داشت .
ابتدا طی ۲ الی ۳ روز آتی بازار و صادر کننده ها به این خبر واکنش منفی نشان داده و شاهد منفی بودن بازار خواهیم بود که شرکت هایی که تا چند روز قبل در بازار یکه تازی می کردند منفی خواهد شد . به نظر میرسد این وضعیت تا روز سه شنبه ادامه داشته باشد و البته درست در نقطه مقابل شرکت های وارد کننده به شرایط بهتری مواجه خواهند شد . اما پس از سپری شدن وضعیت بازار در این دو الی ۳ روز با رسیدن قیمتهابه نقاط حمایت جدی و همچنین آرام تر شدن فضا و رسیدن دهه فجر و سایرعوامل مثبت دیگر که ذکر خواهد شد بار دیگر توجه بازار به سمت این نماد ها جلب خواهد شد .
در واقع سیاست تک نرخی شاید در کوتاه مدت ضربه شوک آوری را به بازار بزند اما خیلی زود جبران خواهد کرد و بازار به ریل قبلی خود باز می گردد.
اما این تک نرخی شدن برای بازار مزیت ها و مخاطراتی داشت .
مخاطرات آن این است که انتظار بازار را براورده نکرد . بازار برای سال ۹۱ بر روی نرخ ۱۴۰۰۰ ریال برنامه ریزی کرده بود اما این انتظار براورده نشده است
از سوی دیگر افزایش نرخ ارز می توانست به تقویت تولید داخل کمک کند و حالا با این شرایط بازهم کالای وارداتی ارزان واردکشور خواهد شد و بیشتر چینی ها ازاین خبر خوشحال شدند!!!
اما مزیت های این تصمیم را می توان در ۳ موضوع طبقه بندی کرد .
اول این که با این اعلام نرخ هر چندکه به ضرر و زیان بازاردر کوتاه مدت خواهد بود فضای بازار شفاف شده و قابلیت پیش بینی سود شرکت ها دقیق تر خواهد بود قیمت گذاری بر مبنای درست تری انجام می شود .
دوم این که این سیاست تک نرخی بازار رقیب بورس را که مدت ها بود برای او مشکل ساز شده بود هووی بازار شده بود ! به حاشیه می برد و باعث ثبات سرمایه در بازار سرمایه و حتی جذب نقدینگی به سمت این بازار می شود .
و سوم در میان مدت این نرخ می تواند برای شرکت ها مفید باشد بودجه بسیاری از شرکت ها با نرخ حداکثر ۱۲۰۰ تومان بسته شده بود و برخی نیز کمتر بود که این نرخ برای سال ۹۱ و اعلام سود جدیدی مفید خواهد بود . هر چند تعدیل قبلی را نخواهد داشت اما بازهم کمک شایانی به افزایش سودازاین محل خواهد کرد .
اما اگر بخواهیم ریز تر شویم چه بلایی بر سر صنایع بورسی خواهد افتاد . در نگاه کلی باید گفت که در کوتاه مدت همان اتفاق رخ می دهد و دو دستگی را طی ۲ الی ۳ روز اول در بازار شاهدیم که تقسیم بندی صادر کنندگان و واردکنندگان ارزی خواهد بود اما پس از ان مدت بازار به یک ثبات نسبی رسیده و می تواند این مرز بندی را بشکند .
به نظر میرسد که صنایع پتروشیمی استخراج و پالایشگاهی ، فلزات ، معادن، قند وشکر ،کاشی سرامیک از این خبر تا حدودی منفی شده و شرایط ریزشی را دنبال خواهند کرد که البته شدت آن در ۳ صنعت اول بیش از بقیه خواهد بود .
اما در گروه هایی نیز شاهد رشد و شکوفایی خواهیم بود که پیشتاز آنها دو گروه خودرو و دارو خواهد بود و البته تجهیزات نیز تا حدودی اثر مثبت می گیرند اما در کنار این گروه ها صنایعی مانند انفورماتیک ، ماشین الات برقی و برخی دیگر نیز می توانند کمی مثبت باشند .
در ظلع سوم این داستان البته گروه بانک ، لیزینگ وساختمان می توانند فارغ از نرخ دلار شرایط بهتری را داشته باشند که افزایش نرخ سود و افزایش وام ساخت و خرید مسکن خبرهای خوب این گروه هاست .
جمع بندی
این ترسیم فضای کلی ازچهره بازار بود پس از ابلاغ سیاست تک نرخی کردن که البته بازهم باید گفت که شوک ناشی ازاین تصمیم تا ۲ الی ۳ روز اثر منفی احتمالی خود را بر صنایعی که ذکر شد خواهد گذشت اما باز به ریل و روال عادی بازخواهد گشت .
گروه تحلیل گری بتاسهم
۷ بهمن ۹۰