نگاهی به گروه سنگ اهن(بخش اول)
یاد باد آن روزگاران یاد باد …
شاید اولین جمله ای که پس از شنیدن گروه سنگ آهن به ذهن ما خطورکند این جمله باشد که چه روز هایی را برای این گروه داشتیم . سهامداران نسبتاً قدیمی بازار به یاد دارند که سال های ۸۴ و ۸۵ سال سنگ اهنی ها بود . سال هایی که هنوز بازار از شرکت های اصل ۴۴ اشباع نشده بود مردان اول بازار این شرکت ها بوده که کسی جرات چپ نگاه کردن به آنها را نداشت .روزهایی که امید به بازار می آمد با استقبال گسترده و صفوف خرید جدی مواجه می شد و روزگاری با پی به ای ۱۵ و ۲۰ برای این گروه . حتی طی سالیان اخیر هم این گروه با وجود کم رنگ شدن بین شرکت های بزگ بازهم قابلیت و نفوذ کلام و اثرگذاری خود را از دست نداده است .
آنچه دراین تحلیل مورد بررسی قرار خواهد گرفت شرایط و حال و احوال ۴ شرکت مرتبط با گروه سنگ آهن است که چادرملو، گل گهر، معادن و امید را شامل می شود . قصد داریم در بررسی زیر کمی با دید بلند مدت تر به آن نگاه کرده و شرایط وروزهای اتی او را مورد بررسی قرار دهیم .
قبل از هر چیز باید توضیح داد که معادن و امید وابستگی شدیدی به روند قیمت این دو سهم یعنی گل گهرو چادرملو دارند . هر چند معادن سعی کرده این روز ها خود را بیشتر در اردوگاه ملی مس نشان دهد اما ناخوداگاه او را دراین اردوگاه می آورند و ناچار است تبعیت کند از همین رو ابتدا به بررسی کلی گروه چادرملو و گل گهر پرداخته و سپس به سراغ دو شرکت دیگر میریوم .
عامل منفی شدن اخیر :
فارغ ازاین که این شرکت ها چه گزارشی به بازار ارائه داده اند و قیمت جهانی بیلت و یا سنگ اهن در چه وضعیتی است ، به نظر میرسد یکی از مهم ترین دلایل منفی شدن اخیر این شرکت ها افزایش سرمایه های سنگین این دو شرکت باشد که با توجه به روز های پس از افزایش سرمایه که از ریزش چندانی برخوردار نبود و تا حدودی قیمت تثبیت شد حال و با تبدیل شدن بخشی از این حق تقدم ها به سهم و یا فروش برخی حق تقدم ها عرضه ها برای این شرکت ها رو به فزونی گذاشته . همانطور که می دانید دو شرکت گل گهرو چادرملو یکی از بهترین گزارشات سال های اخیر خودرا ارائه کرده اند اما این فشار شدید عرضه مانع از اوج گرفتن آنها شده و نه تنها انها را زمین گیر کرد بلکه ریزش قیمتی را نیز در انها شاهد هستیم که این خود نشان میدهد شرایط این گروه تا زمانی که جو این عرضه فروکش نکند برای رشد مهیا نیست و رشد قیمت های مقطعی نیزبلافصله با این فشار عرضه سرکوب می شود .
این امر یکی از مهم ترین دلایل شرایط فعلی این گروه به حساب می اید که به این روند دامن زده است .
بازار های جهانی و سنگ آهن :
بازار های جهانی بی شک بر روند گروه سنگ اهن موثر بوده است . قیمت سنگ اهن مانند بسیاری دیگر از کالا ها پس از بحران جهانی روندی نزولی داشت تا این که بازارهای جهانی به ثبات نسبی رسیده حال پیش بینی های متفاوتی از افت و یا صعود قیمت سنگ آهنی می شود شاید یکی از آخرین پیش بینی ها این باشد که سنگ آهن همچنان به روند صعودی اخیر خود ادامه می دهد.چرا که در روز های گذشته سنگ آهن خلوص ۶۳ درصد محصول هند به ۱۷۰ دلار سی اف آر بنادر چین رسید. البته معاملات بسیار محدود است و یا بهتر بگویم نرخ اسپات به این شکل است . در مورد قیمت سنگ اهن بعضی تجار بزرگ فکر می کنند در فصل اول سال جدید قیمت ها افزایش خواهد یافت به همین دلیل به خرید روی آورده اند. علت مهم تر توقف صادرات از هند است ولی کارخانه های چین خریدهایشان بسیار کم شده است در بورس سنگاپور قیمت سنگ آهن تحویل دسامبر ۱۶۳ دلار رسید ولی تحویل ژانویه آن ۱۵۷ بسته شد. برخی دیگر از دست اندرکاران معتقدند که قیمت سنگ آهن سقوط خواهد کرد چرا که تغییرو تحول خاصی در صنعت فولاد رخ نداده است . اما آنچه مسلم است این بوده که این کالا یه یک ثبات نسبی دست یافته است که انتظار ریزش های جدی از آن نمی رود .
اما در سال های گذشته این روند برای سنگ اهن تا حدودی تغییر کرد و این کالا که مدت ها از سوی ایمیدرو نرخ گذاری می شد به جای قیمت گذاری جهانی و نگاه به بازار های جهانی بر اساس نرخ محصولات فولادخوزستان و یا بهتر بگوئیم بیلت نرخ گذاری می شود که چشم فعالان بازار به جای قیمت های جهانی سنگ آهن به بیلت دوخته شده است . البته شرایط خاص صادرات برای شرکتی مانند گل گهر باعث شده تا همچنان نرخ های جهانی مورد توجه باشد اما فروش داخلی این شرکت ها به نرخ بیلت فولاد خوزستان وابسته شده است که با توجه به توافق نامه میان شرکتهای تولیدکننده سنگ آهن داخلی و شرکتهای تولیدکننده فولاد درخصوص تعیین نرخ فروش و خرید سنگ آهن، مقرر گردیده است که درخصوص شرکت فولاد خوزستان، قیمت خرید هر تن سنگ آهن از شرکت سنگ آهن گل گهر به میزان ۹ درصد میانگین نرخ فروش محصولات فولاد خوزستان و هر تن سنگ آهن شرکت چادرملو به میزان ۱۰ درصد میانگین نرخ فروش محصولات فولاد خوزستان تعیین گردد. در مورد دیگر شرکت فولادی یعنی مبارکه نیز مقرر شده است که قیمت خرید هر تن سنگ آهن از شرکت سنگ آهن گل گهر به میزان ۶/۹ درصد میانگین نرخ فروش محصولات فولاد خوزستان و هر تن سنگ آهن شرکت چادرملو به میزان ۱۲ درصد میانگین نرخ فروش محصولات فولاد خوزستان تعیین گردد.
اما فولاد خوزستان و محصولی که تعیین کننده است :
شرکت در تاریخ ۱۹/۰۱/۸۹ پیشبینی میانگین نرخ فروش محصولات خود برای سال مالی منتهی به ۲۹/۱۲/۸۹ به ازاء هر تن را مبلغ ۲۰۰ر۰۹۸ر۵ ریال و در تاریخ ۱۳/۰۵/۸۹ مبلغ ۶۶۵ر۲۴۱ر۵ ریال اعلام نمودهبود در حالی که براساس اطلاعات ارسالی اخیر این میانگین نرخ در شش ماهه ابتدای سال ۸۹ به مبلغ ۲۵۷ر۵۶۴ر۵ ریال به ازای هر تن میباشد.
در اطلاعات پیشبینی میانگین نرخ فروش محصولات شرکت به ازای هر تن مبلغ ۹۸۹ر۷۷۸ر۵ ریال می باشد.
این نشان میدهد که محصولات فولاد خوزستان تاثیر بسزایی بر روند سودآوری شرکت های چادرملو و گل گهر دارد که در پیش بینی سود آوری دو شرکت به آن اشاره خواهد شد .
اما حال به بررسی این شرکت ها پردخته و از یکی از مهم ترین انها یعنی چادرملو آغاز می کنیم :
ابتدا نگاهی به گزارش شرگت خواهیم داشت که در شکل زیر می بیند :
همانطور که می بینید شرکت موفق شده پوشش بسیار مناسب ۶۹۵ را در سود خود داشته باشد و به تحقق سود ۳۰۲ ریالی دست یابدو احتمالاً با تعدیل تا ۶۰۰ ریال مواجه باشد . اما نگاه ما بیشتر به سود سال ۹۰ شرکت است چرا که در تحلیل های قبلی و تحلیل بسیاری از سایت ها این امر پیش بینی شده است .
برای این موضوع نیاز است که به پیش بینی فروش و بهای تمام شده شرکت در سال ۹۰ بپردازیم .
اما قبل از ان بهتر است نگاهی به جدول تولید و فروش شرکت در سال جاری داشته باشیم که در جداول زیر می بیند . :
جدول بالا مقدار تولید و جدول زیر مقدار فروش شرکت را نشان میدهد :
اما اندکی در مورد محصولات شرکت توضیح بدهیم که صرفه اقتصادی چادرملو این است که کنستانتره خود را با تبدیل به گندله و ایجاد ارزش افزوده به فروش برساند که نیاز واحد های فولادی نیز می باشد . از سویی دیگر دو شرکت فولاد ارفع که به تازگی با کمک معادن و فلزات سهامدار عمده این شرکت شدند و همچنین فولاد غدیر که مالکیت ۳۰% ان در اختیار این شرکت است می توانند کل گندله مصرفی این شرکت را طی سال های آتی مصرف نمایند .
تاکید ما بر این بوده که قرار است به پیش بینی سال ۹۰ شرکت بپردازیم چرا که بازهم تاکید می کنیم بسیاری براین عقیده اند که چادرملو امسال قطعاً به سود ۶۰۰ ریالی خواهد رسید . ( البته این پیش بینی غالب تحلیل هاست که پیش ازین نیز در سایت به ان اشاره شده بود )
اما برای پیش بینی فروش سال ۹۰ شرکت ابتدا باید برآوردی از میزان تولید و فروش محصولات این شرکت به خصوص گندله و کنستانتره داشت .
ابتدا باید به ظرفتی های این شرکت اشاره داشت که در صورت های مالی آن کمی بیش از ۶ میلیون درج شده است . اما به نظر میرسد که چادرملو قادر باشد در سال مالی فعلی و سال بعد به تولید ۷.۶ مییلون تن دست یابد در حالی که این پیش بینی در حال حاضر حدود ۷ میلیون تن است که در جدول بالا به خوب آن را مشاهده می کنید .
حال این که چه مقدار ازاین محصول به گندله تبدیل می شود بسته به سیاست های شرکت است که البته در این موضوع نیز توضیحات ارائه خواهد شد .
پیش بینی می شود که شرکت در سال مالی ۹۰ پیش بینی فروش ۳ میلیون گندله را در ابتدای سال مالی اعلام نماید و در کنار ان حدود ۴.۵ میلیون نیز فروش کنستانتره داشته باشد همچنین پیش بینی فروش ۱ میلیون تن سنگ دانه بندی می شود که در مجموع پیش بینی فروش شرکت برابر جدول زیر خواهد بود .
نام محصول | مقدار فروش ( تن) | فروش هر تن | مبلغ فروش (م.ریال) |
کنستانتره | ۴۵۰۰۰۰۰ | ۷۲۰۰۰۰ | ۳۲۴۰۰۰۰ |
سنگ دانه بندی | ۱۰۰۰۰۰۰ | ۴۳۰۰۰۰ | ۴۳۰۰۰۰ |
گندله | ۳۰۰۰۰۰۰ | ۱۴۵۰۰۰۰ | ۴۳۵۰۰۰۰ |
جمع |
|
| ۸۰۲۰۰۰۰ |
(خاطر نشان می سازد که ما بر مبنای نوعی سیاست محافظه کارانه پیش رفته ایم که منطق مالی بران حاکم است )
عمده فروش شرکت در کنستانتره به دو شرکت فولاد مبارکه و خوزستان است که نقش مبارکه بیشتر از خوزستان بوده است . برای قیمت گذاری محصولات چادرملو که در فروش کنستانتر عمده ان داخل بوده ، دست به دامن نرخ فولاد خوزستان خواهیم شد که در ۶ ماهه ابتدای سال ۵۵۷۰۰۰۰ ریال در نظر گرفته شده است . با توجه به شرایط سال جاری و سال بعد بازار های جهانی ما این نرخ را ۶۳۰۰۰۰۰ ریال در نظر گرفته ایم که با رشد پیش بینی شده است .
دراین صورت پیش بینی فروش هر تن سنگ آهن نیز به طور نسبی ۷۲۰۰۰۰ ریال براورد می شود . در مورد گندله نیز پیش بینی فروش ۱۴۵ هزار تومان می شود . با این رویداد ها که در مقدار فروش پیش بینی محافظه کارانه ای از سوی شرکت لحاظ شده و از نظر قیمت ها کمی منطقی تر ( مطابق روند سال های گذشته این شرکت ) و در نظر گرفتن طرح تحول و هزینه های جاری و روند سال های گذشته و حاشیه سود فعلی چادرملو سود خود را بین ۶۲۰ تا ۶۵۰ ریال اعلام و آغاز کننده راه باشد . روند قیمتی جهانی سنگ آهن و نرخ بیلت و فولاد سازی ها می تواند این سود را دستخوش تغیراتی جدی نماید و این قابلیت را برای کچاد به وجود بیاورد که تغیراتی را در سود خود به وجود اورد . البته نکته مهم دیگر تغییر سیاست فروش و تولید شرکت است . به عنوان مثال در ترکیبی دیگر این شرکت می تواند خود را به ظرفیت اسمی ۳.۴ میلیون تنی گندله نزدیک کند که بی شک افزایش ۴۰۰ هزار تنی فروش کنستانتره را به حدود ۴.۱ میلیون تن و گندله را به ۳.۴ میلیون تن می رساند که دراین حالت فروش شرکت برابر ۸۳۱۰۰۰۰ میلیون ریال خواهد بود و احتمال اعلام سود ۷۰۰ ریالی نیز از سوی این شرکت وجود دارد .
افزایش قیمت گندله در سال آتی تاثری بسزایی بر روند کچاد و سود او خواهدداشت . و باید منتظر ماند و دید که کچاد می تواند به سودهای بالاتر از این ارقام دست یابد یا خیر . ارقام فوق ارقامی است که با شریاط فعلی اقتصاد دنیا اعلام شده و بی شک رونق اقتصادی رونق گروه سنگ اهن را نیز رقم خواهد زد .
گروه تحلیل گری بتاسهم
۱۳ آذر ۸۹