۱۰:۳۵:۳۰ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۱۰:۲۳:۲۵ معاون عملیات بازار شرکت بورس تهران با اعلام علت رویداد عجیب رشد ۴۴ درصدی قیمت هر سهم “فارس” و اثر ۱۶ هزار واحدی بر شاخص از عدم تایید معاملات و انجام حراج مجدد خبر داد./بورس پرس
۱۰:۲۳:۱۸ برنامه ویژه برای جهش تولید معادنرحمانی، وزیر صمت با اشاره به برنامههای تدوین شده برای تحقق اهداف جهش تولید در سال ۹۹ گفت: امسال توسعه معادن و صنایع معدنی با رویکرد ویژه توجه به نقشه راه معدن در دستور کار خواهد بود.
۱۰:۲۲:۳۰ و همچنان ثبات روی ۱۵۶۰۰
۱۰:۱۹:۴۹ رشد ۱۱۰ درصدی مصرف اینترنت مخابراتمدیرکل ارتباطات و امور بینالملل شرکت مخابرات ایران:
مصرف اینترنت حال حاضر تقریبا ۶۹۰۰ ترابایت است که نسبت به ترافیک مشابه سال گذشته ۱۱۰ درصد افزایش پیدا کرده است./ایسنا
۱۰:۱۸:۱۳ یادآوری چند روز قبل از ۱۰ پیشنهاد به سکاندار کشتی بازارسرمایه :اولین پیشنهاد سیستم معاملات بود .
۱- سیستم معاملات : شاید سیستم معاملات از نظر جایگاهی و عملیاتی به شما خیلی مرتبط نباشداما بدانید این روزها این موضوع یکی از مهم ترین دغدغه های بازار و فعالان آن شده است . حداقل باید همه چیز شفاف و روشن باشد سهامداران کارمزد پرداخت میکنند که شاهد بهترین زیرساخت باشند نه ساختمان های سربه فلک کشیده که البته آن هم حق سازمان است و مدیران و کارکنان آن است . درست شبیه یک سیستم خوب که حق سهامداران است !
۱۰:۱۲:۱۵ پیشنهاد اول ما به اقای قالیباف سیستم معاملات بود به یاد دارید ؟!
۱۰:۱۲:۰۵ در گروه بانکی با افزایش عرضه در اکثریت نماد ها روبرو هستیم. وبملت وتجارت وبصادر با افت ۲ درصدی را تجربه کرده اند
۱۰:۰۹:۰۶ فارس در حال ابطال معاملات و مچینگ مجدد …
۱۰:۰۷:۵۱ فارس با ۷۰۰ هزار سهم، ۴۴ درصد مثبت مچ شد و شاخص را بیش از ۲۰ هزار واحد مثبت کرد. احتمال ابطال معامله زیاد است
۱۰:۰۵:۰۲ فارس عجیب نرخ خورده و به نظر باطل می شود
۰۹:۵۹:۰۷ فارس هم بد شانس است و بد موقع باز می شود
۰۹:۵۹:۰۲ احتمال افزایش نرخ کنسانتره سنگ آهن معادل ۲۱درصد شمش فولاد خوزستان
در هفته جاری جلسه فولادسازان بزرگ و تولیدکنندگان سنگ آهن عمده در محل وزارت صمت برگزار میشود و طی آن، فرمول قیمت پیشنهادی سال ۱۳۹۹ برای کنسانتره و گندله و آهن_اسفنجی بررسی و تصمیم گیری میشود
قیمت کنسانتره در ایران معادل ۱۶درصد شمش خوزستان است و بعنوان مقایسه، این رقم در چین در محدوده ۲۵درصد است … و لذا انتظار میرود خروجی کارگروه فوق، اصلاح قیمت کنسانتره به محدوده ۱۹درصد الی ۲۱درصد شود و به همان نسبت، اقدام به اصلاح قیمت گندله و اسفنجی گردد تا ضمن حفظ منافع سنگ آهنی ها، قدرت رقابتی فولادسازان در بازارهای جهانی حفظ شود/ معدن۲۴
۰۹:۵۶:۱۲ وملی را همچنان حقوقی پر حجم می فروشد
۰۹:۵۱:۲۹ هسته دوباره مشکل دارد و بازار هم پر فشار است
۰۹:۴۹:۴۶ وسکاب هم بد نیست
۰۹:۴۹:۳۹ ساراب هم خوب مثبت است
۰۹:۴۸:۳۰ خرید مبین در منفی ها بد نیست
۰۹:۴۷:۴۳ تپکو بازهم صف
۰۹:۴۶:۱۷ فملی و فاسمین شرایط بدی ندارند
۰۹:۴۶:۱۴ قرار نیست هرروز اینجا همه چیز ۵% مثبت باشد . فشار فروش بازار طبیعی است و در روند های صعودی استراحت و عرضه های این چنینی امر عادی به شمارمی رود . حتی به نظر همین امروز نیمه دوم بازار می تواند بهتر باشد
۰۹:۴۳:۴۹ امکان عرضه اولیه شستا در چهارشنبه این هفته/ واگذاری بسیار شیرین در راه است
مدیرعامل سرمایهگذاری تامین اجتماعی با اعلام اینکه امکان عرضه اولیه ۹.۶ میلیارد سهم شستا در چهارشنبه این هفته وجود دارد گفت: مطمئن باشید عرضه اولیه بسیار شیرینی در راه خواهد بود.
محمد رضوانی فر در واکنش به این سئوال که با توجه به عدم انتشار آگهی عرضه اولیه ۱۰ درصد از سهام شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی در روز گذشته و لزوم رعایت مقررات آگهی عرضه اولیه حداقل ۴۸ ساعت قبل از زمان مدنظر ، آیا این رویداد به هفته آینده موکول شده به بورس پرس گفت : تمام مقدمات واگذاری سهام فراهم شده و فقط ملاحظاتی در مورد قیمت گذاری وجود دارد که در حال نهایی شدن است.
وی ادامه داد: بنابراین از مسئولان سازمان و بورس تهران درخواست شده در صورت امکان ، زمینه عرضه اولیه سهام شستا را در چهارشنبه جاری فراهم کنند و این امکان وجود دارد که با موافقت مسئولان ، همین هفته واگذاری شستا انجام شود. این موضوع تا بعداظهر نهایی خواهد شد./ بورس پرس
۰۹:۳۷:۵۱ شگویا
?نماد عرضه اولیه بازار ، پس از روز ها صف خرید هم اکنون در دامنه منفی در حال معامله می باشد.
۰۹:۳۷:۱۰ بیمه ای ها امروز در مدار مثبت هستند
۰۹:۳۶:۵۲ مپنا مثبت است ولی کم حجم
۰۹:۳۴:۱۵ ونیکی هم اگر عرضه شود بهتر است
۰۹:۳۴:۰۷ آریا ساسول چهارشنبه عرضه اولیه نمی شود
احتمال تعویق بیشتر در واگذاری
معاون بازار شرکت فرابورس به بورس پرس اعلام کرد:
معاون بازار شرکت فرابورس با اعلام اینکه عرضه اولیه آریا ساسول در چهارشنبه این هفته وجود ندارد گفت : این احتمال وجود دارد درصورت پابرجا بودن شرط بند هیات پذیرش، هفته دیگر هم عرضه اولیه نشود .
۰۹:۳۲:۱۷ تپکو منفیو صف فروش
۰۹:۳۱:۵۳ این جریان رفت و امد نماد ها هم داستانی شده است
۰۹:۲۹:۵۵ چارتیست ها پیش بینی عرضه ها بیشتر دم ۶۳۰ هزار را کرده بودند
۰۹:۲۹:۳۵ ونوین بد شانس است روز بدی به بازار بازمیگردد
۰۹:۲۸:۳۶ معاون بازار شرکت فرابورس با اعلام اینکه عرضه اولیه آریا ساسول در چهارشنبه این هفته وجود ندارد گفت : این احتمال وجود دارد درصورت پابرجا بودن شرط بند هیات پذیرش، هفته دیگر هم عرضه اولیه نشود .
۰۹:۲۵:۴۷ وبشهر هم در منفی ها خوب است
۰۹:۲۵:۴۰ نمادهای تازه وارد زکوثر و تملت امروز متعادل داد وستد می شوند.
۰۹:۲۴:۴۳ صف خرید شگویا در حال عرضه، حجم معاملات از ۴۰ میلیون سهم فراتر رفته است
۰۹:۲۱:۱۱ بانک خودرو سیمان شرایط خوبی دارند
۰۹:۲۰:۵۴ تاپیکو عرضه شد به نظر برای خرید بد نباشد ارزش ذاتی محاسباتی ۱۰۰۰ به بالا دارد
۰۹:۱۹:۱۹ صف گل هم عرضه شد
۰۹:۱۹:۱۵ وملی را دادند
۰۹:۱۸:۲۱ منفی های بازار امروز از دید ما بسیار منطقی و طبیعی است بعد از ۳ روز مداوم رشد این طبیعی است
۰۹:۱۶:۴۵ ترامپ خطاب به فرمانداران: آماده باشید، اتفاقات بزرگی در راه است!
توئیت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا:
فرمانداران، برنامه ها و دستگاه های آزمایش در ایالت های خود را تکمیل کنید. آماده باشید، اتفاقات بزرگی در راه است. بهانه ای پذیرفته نمی شود! دولت فدرال برای کمک آماده است. ما بیش از هر کشوری در جهان آزمایش کرونا انجام می دهیم. همچنین، ماسک زده آماده باشید/صداوسیما
۰۹:۱۵:۴۹ کگل هم صف خرید خوبی را دارد
۰۹:۱۲:۵۲ بازار امروز کار دشواری را دارد
۰۹:۱۲:۴۵ فارن پالیسی:اقتصاد جهان هرگز به حالت عادی برنمی گردد
جهان اکنون با کرونا شدیدترین سقوط اقتصادی خود را تجربه کرده است. آخرین اطلاعات نشان میدهد کرونا مستقیماً بر خدمات – خرده فروشی ، املاک و مستغلات ، آموزش ، سرگرمی ، رستوران ها، باشگاه ها، و صدها شغل دیگر تأثیر مستقیم داشته و آنها را تعطیل کرده است. مشاغلی که برآورد شده حدود ۸۰ درصد آمریکایی ها در آن کار می کنند. بسیاری از فروشگاه هایی که در اوایل ماه مارس تعطیل شده اند ، دیگر هرگز باز نمی شوند. شغل ها برای همیشه از بین می روند. میلیون ها آمریکایی و خانواده های آنها با فاجعه روبرو هستند. ابتدا ۳٫۳ میلیون نفر بیکار شدند ، سپس ۶٫۶ میلیون و به زودی بسیار بیشتر خواهد شد.
این شوک محدود به ایالات متحده نیست و کشورهای اروپایی و آسیایی نیز با کاهش شدید فعالیت های اقتصادی و کسب و کار روبرو هستند. این بزرگترین شوک تاریخ اقتصاد جهان خواهد بود.
۰۹:۱۱:۳۲ اریان هم جالب شده است
۰۹:۱۱:۲۶ ومهان این دقایق پر حجم است
۰۹:۱۱:۰۵ بانک ها جو خوب و مثبتی را دارند
۰۹:۱۰:۵۸ اخابر عرضه شود جالب است
۰۹:۱۰:۰۹ آپ را زیر نظر داشته باشید
۰۹:۰۹:۵۴ رانفور هنوز هم صف است قه نظر با ۵% دوباره باز می شود
۰۹:۰۹:۲۵ شاخص فعلا ۳۴۰۰ واحد مثبت است
۰۹:۰۸:۵۰ وامید عرضه شد عالی است و برای خرید خوب است
۰۹:۰۸:۲۵ تاپیکو عرضه شد برای خرید خوب است
۰۹:۰۸:۲۲ متعادل شدن نمادهای عرضه اولیه و مشکلات کندی و قطعی سیستم معاملات!
۰۹:۰۶:۵۲ وملی هم عرضه شد
۰۹:۰۶:۴۴ ان دقایق عرضه در بازار کمی زیاد است
۰۹:۰۳:۱۸ وامید هم قفل شده در بازار
۰۹:۰۳:۱۰ فولاد همچنان خوب مثبت است
۰۹:۰۲:۴۹ خچرخش در منفی ها خوب است
۰۹:۰۲:۰۶ فاسمین هم خوب مثبت شده است
۰۹:۰۱:۵۳ به نظر امروز موح عرضه داریم به واسطه شناسایی سود بیشتر
۰۹:۰۱:۴۴ بازار اغاز شده است
۰۸:۵۸:۵۸ خبرگزاری مهر : سخنگوی صنعت برق گفت: صادرات برق به کشورهای همسایه طی سال گذشته بهطور منظم و مطابق تعهدات ایران انجام شد و نسبت به سال ۹۷ افزایش یافت. مصطفی رجبی مشهدی با بیان اینکه براساس برنامه ششم توسعه باید میزان تلفات شبکه برق کشور به کمتر از ۱۰ درصد برسد، گفت: در حال حاضر موفق شدیم میزان تلفات شبکه توزیع برق را به ۱۰ درصد برسانیم. به این ترتیب میتوان گفت روند تلفات شبکه برق در سال ۹۸ یک روند کاملاً کاهشی بود که این روند برای سال جاری نیز ادامه خواهد داشت. وی با اشاره به شرایط فعلی جامعه و شیوع ویروس کرونا و لزوم کاهش ترددها توضیح داد: در همین راستا برنامهریزیها و اقدامات لازم را انجام دادیم تا قرائت کنتورها توسط خود مشترکین از طریق سامانه پیامکی یا استفاده از سایت انجام شود تا از تعدد مراجعه مأمورین قرائتکننده کنتورهای برق جلوگیری به عمل آید.
۰۸:۳۴:۴۸ شاخص متوسط نرخ شمش حوزه القایی روز یکشنبه، بیست و چهارم فروردین؛ حدود ۵۰۶۵ تومان به ازای هر کیلوگرم +vat (حدود ۴۶۴۵ تومان بدون احتساب مالیات ارزش افزوده) رصد شد که نسبت به یکماه گذشته؛ آخرین اعلام اسفندماه به تاریخ ۹۸/۱۲/۲۵؛ با نرخ ۵۴۳۰ تومان vat+ (حدود ۴۹۸۰ -vat)؛ کاهش حدود ۳۶۵ تومانی را نشان میدهد.
۰۸:۳۴:۴۱ وزیر نفت خبر داد؛ توافق در جی۲۰ برای کاهش۳.۷میلیون بشکه نفتوزیر نفت گفت: وزیر انرژی عربستان اعلام کرد که عربستان، کویت و امارات متحده عربی می پذیرند که علاوه بر سهم معین شده کاهش تولید نفت خود در اوپک پلاس ٢ میلیون بشکه دیگر نیز از تولید خود بکاهند.
۰۸:۳۳:۳۵ صفوف خرید بازار رانفور ونفت اخابر وملی غمارگ حکشتی تاپیکو وامید ونیکی تملت سفارس غپاک ثفارس شفن زکوثر کرماشا غپینو وسکاب وصنعت خمحرکه سمازن وبشهر کچاد فنوال جم پیلن تایرا سپ وکار قنیشا غسالم کگل فلوله مرقام کپارس جم غشهد قهکمت وخارزم قمرو بکام کساپا تکمبا و در فرابورس صبا شصدف شگویا حخزر ساوه شرانل تلیسه غشهداب بساما غفارس بکهنوج تاپکیش قشیر حپارسا سرچشمه وملل ارفع حریل ومهان پخش ثباغ کرمان میهن هجرت پرتقاضا هستند
۰۸:۲۵:۳۸ کانال کامودیتی در مطلبی می گوید که این هفته جلسه ای برای افزایش نسبت قیمت سنگ آهن به شمش فولاد برگزار می گردد. این مساله تاثیر مستقیم بر درآمد سنگ آهنی های بورس دارد اما باید توجه کرد که کگهر، فولاد خوزستان و فولاد مبارکه طی سال ۹۹ طرح های گندله سازی خود را به بهره برداری می رسانند که در کگهر عاملی برای رشد بیشتر سودآوری و در فخوز و فولاد عاملی برای کنترل بهای تمام شده است.
۲) روز گذشته ۱۰۸۲میلیارد تومان ورود پول حقیقی ثبت شد.
۳) طی روز جاری محصولات مبارکه در بورس کالا عرضه می شود.
۴) محصولات پتروشیمی در بورس کالا برای این هفته با دلار ۱۳۶٫۳۳۴ ریالی قیمت گذاری می شود.
۶) بخشی از سخنان دکتر قالیباف، رئیس سازمان بورس: کرونا امروز درس های فراوانی را پیش روی ما گذاشته و نباید اجازه داد مجامع شرکت های بورسی به تنفس بخورد.
۷) بانک ملت در واگذاری دارایی مازاد رتبه نخست را ازان خود کرد و مورد تقدیر جهانگیری قرار گرفت.
۸) وزیر اقتصاد ضمن اشاره غیر مستقیم به کانال های تلگرامی گفته می توان با استفاده از ظرفیت های فضای مجازی در راستای بورس هوشمند و توسعه بازار سرمایه گام برداشت.
۹) نفتی ها در دنیا به توافق رسیدند. اوپک ۹٫۷میلیون بشکه و سایرین ۳٫۷میلیون بشکه از تولید می کاهند. حالا برخی کشورها نظیر ژاپن، آمریکا و چین هم گفته اند جمعا روزی ۳میلیون بشکه به ذخائر خود می افزایند تا تعادل به بازار بازگردد.
۱۰) معاون وزیر بهداشت می گوید در بهترین حالت ۱۸ ماه دیگر واکسن کرونا به بازار می آید و نهایتا ۵۰درصد تاثیر دارد. به زندگی مسالمت آمیز با کرونا باید عادت کنیم.
۱۱) ترامپ اعلام فاجعه بزرگ نموده و حالا درگیر با موج عظیمی از انتقادها است چون مقامات بهداشتی کشور می گویند اگر از ابتدا کرونا را جدی گرفته بودند این همه تلفات نمی دادیم.
۱۲) از ابتدای اردیبهشت، ترددهای جاده ای در ایران آزاد می شود.
۱۳) به دنبال شیوع کرونا در آفریقای جنوبی تمام فعالیتهای معدنی در آفریقای جنوبی به حالت تعلیق در آمد.
۱۴) العربیه می گوید هواپیماهای F35 به مرز عراق و سوریه رسیدند و به پرواز درآمده اند بنابراین گروه های شبه نظامی در عراق هم به حالت آماده باش درآمده اند.
۱۵) حسن روحانی می گوید ۱٫۶میلیارد دلار منابع این کشور در لوکزامبورگ آزاد شده است.
۱۶) توفیق علاوی می گوید که سناتورها به او گفته اند که آمریکا دو سال دیگر عراق را ترک می کند.
۱۷) کرونا به معادن مس شیلی هم رسید! شیلی تولیدکننده مس در جهان است و این می تواند عرضه را کاهش دهد.
۱۸) شستا به زودی عرضه می شود. ۲درصد به صندوق ها و ۱۰درصد به مردم عادی می رسد.
۱۹) اطلاعات دریافتی نشان می دهد روزانه ۵۰ هزار تا ۸۰هزار درخواست برای دریافت کد بورسی وجود دارد!
۲۰) شرکت فولاد «وست آلپاین» اتریش وارد زیان عملیاتی شده و در نقطه ای است که برای کاهش زیان باید تولید را متوقف کند.
۲۱) ، شرکت MMG استرالیا در رابطه با قراردادهای معدن مس Las Bambas اعلام فورس ماژور کرد. کاهش در عرضه کنسانتره مس!
موفق باشید. ۲۵ فروردین ۱۳۹۹
۰۸:۲۵:۰۴ و بازهم کاما که فروی می فروشد … فروش ۱۴۵۴۵۹۱ سهم شرکت ذوب روی اصفهان با سود حاصل به میزان ۵۷۵۹۱ میلیون ریال
۰۸:۱۹:۰۱ تقدیر رییسجمهور آمریکا از دست آوردهای اوپک پلاس:توافق بزرگ اوپک پلاس، نهایی شد. این توافق صدها هزار شغل را در صنعت انرژی در آمریکا حفظ خواهد کرد، علاقمندم بابت این توافق از رییس جمهور روسیه و پادشاه عربستان تشکر کنم و به آنها تبریک بگویم. همین الان با آنها تلفنی صحبت کردم، توافقی بزرگی برای همه!
۰۸:۱۸:۵۵ نکات مهم کنفرانس های_وب
۱- ارزش برآوردی سایت های مخابراتی شرکت حدود ۲ هزار میلیارد تومان در سال ۹۷
۲- تعدیل نرخ قراردادهای USO شرکت با توجه به افزایش نرخ ارز در سال ۹۹
۳- پیش بینی افزایش حداقل ۳ برابری درآمد فروش خدمات در شبکه USO از جمله خدمات رومینگ در سال ۹۹ است ( درآمد پارسال ۷۲ میلیارد تومان از این محل بود)
۴- درآمد پایدار جدید شرکت از محل نگهداری و تامین پهنای باند ۲۰۰۰ سامانه ITS موجود و ۶۰۰ سامانه در حال احداث به همراه درآمد راه اندازی ۶۰۰ سامانه جدید حمل و نقل جاده ای کشور
۵- افزایش مقداری فروش اینترنت به واسطه شرایط کرونایی کشور
۶- رفع مشکل افزایش سرمایه از محل انباشته و اخذ مجوز به زودی ، همچنین دارایی های شرکت از قبیل زمین ، ساختمان و تجهیزات مخابراتی تا حالا تجدید نشده و امکان تجدید ارزیابی در صورت تصویب هیات مدیره مهیا است.
۷- تسویه ۱۳۶ میلیارد تومان از تسهیلات که باعث می شود امسال هزینه مالی کاهش محسوسی داشته باشد.
۰۸:۱۴:۵۷ کمیسیون ملی بهداشت چین روز دوشنبه اعلام کرد در ۲۴ ساعت گذشته ۱۰۸ مورد جدید ابتلا به کرونا در این کشور شناسایی شده است که از این تعداد ۹۸ مورد وارداتی و ۱۰ مورد نیز داخلی بوده است
۰۸:۱۴:۳۱ تهاتر مطالبات ۱۶ شرکت دولتی با بدهی آنها به دولتمطالبات گروه مپنا بابت طلب شرکت تولید برق پرهسر مپنا از شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی با اصل بدهی شرکت مذکور بابت شرکت اصلی و شرکتهای تابعه به سازمانهای مالیاتی وخصوصی سازی تهاتر میشود.
۰۸:۱۱:۲۸ خبرگزاری مهر : سخنگوی صنعت برق گفت: صادرات برق به کشورهای همسایه طی سال گذشته بهطور منظم و مطابق تعهدات ایران انجام شد و نسبت به سال ۹۷ افزایش یافت. مصطفی رجبی مشهدی با بیان اینکه براساس برنامه ششم توسعه باید میزان تلفات شبکه برق کشور به کمتر از ۱۰ درصد برسد، گفت: در حال حاضر موفق شدیم میزان تلفات شبکه توزیع برق را به ۱۰ درصد برسانیم. به این ترتیب میتوان گفت روند تلفات شبکه برق در سال ۹۸ یک روند کاملاً کاهشی بود که این روند برای سال جاری نیز ادامه خواهد داشت. وی با اشاره به شرایط فعلی جامعه و شیوع ویروس کرونا و لزوم کاهش ترددها توضیح داد: در همین راستا برنامهریزیها و اقدامات لازم را انجام دادیم تا قرائت کنتورها توسط خود مشترکین از طریق سامانه پیامکی یا استفاده از سایت انجام شود تا از تعدد مراجعه مأمورین قرائتکننده کنتورهای برق جلوگیری به عمل آید.
۰۸:۰۶:۱۸ توصیه میکنیم حتما بخوانید
۰۸:۰۶:۰۳ حسین عبدهتبریزیصاحبنظر ارشد مالیدنیای اقتصاد : بازار سهام کشورمان داغترین دوران تاریخ خود را سپری میکند؛ رکوردها در بخشهای مختلف به گونهای هر روز جابهجا میشوند که تکرار آن بعضا از حوصله خارج میشود. در فضای اقبال عمومی از بورس و رشدهای پرشتاب قیمتها، حسین عبده تبریزی، دبیر کل پیشین بورس تهران به بررسی وضعیت بازار سهام بر اساس سه نظریه پرداخته است. نظریه اول معتقد است بورس تهران حبابی است؛ قیمتها صعود تندی را تجربه کرده و محکوم به افت هستند. اشاره به بالا بودن نسبتهایی مانند قیمت به درآمد و ارزش بازار به نقدینگی از جمله مبانیای است که طرفداران این دیدگاه بر آن تاکید میکنند. نظریه دوم دیدگاهی کاملا خلاف جهت دارد و معتقد است بورس زیر ارزش ذاتی است. این فرضیه با خطا دانستن برخی نسبتهای سنتی و تاکید بر افزایش ضریب نفوذ بورس میان عموم جامعه، انتظار صعودهای قدرتمندتری را برای سهام میکشد. اما به عقیده عبده تبریزی، نظریه سوم با واقعیت سازگارتر است؛ یعنی جایی بین دو نظریه پیشین. بر این اساس، بازار سهام در کلیت خود حباب جدی ندارد؛ اما حتما در برخی سهمها قیمتها بسیار فراتر از ارزش ذاتی پیش رفتهاند. در مجموع نه اصلاح تند قیمتها میتواند چندان منطقی باشد و نه رشدهای بیوقفه و پرشتاب از پشتوانه علمی برخوردار است.
موقعیت امروز بازار سرمایه ایران ایجاب میکند در مورد آن بهطور جدی و دقیق بحث کنیم تا شاید تصویری روشنتر از آن بیابیم. در این نوشته کوتاه، سه دیدگاه جاری صاحبنظران از بازار به شما عرضه میشود. بهنظر شما و با توجه به تجربههایی که اندوختهاید، کدامیک از این سه نظریه، تصویری دقیقتر از بازار سهام ایران ارائه میکنند؟ طبعا معاملات شما در بازار سهام ایران به این بستگی دارد که به کدام یک از این دیدگاهها متمایل آید.
نظریه اول: بازار سهام حبابی است
قیمتهای سهام در بازار بسیار تند رفته و بازار کاذب است و حتما فرومیریزد. شاخص حتی از رشد نقدینگی هم فاصله گرفته و قیمت به عایدی (P/ E) متوسط بورس به عدد ۱۷ رسیده که به ارقام بورس نیویورک نزدیک شده، درحالیکه تورم آنها نزدیک صفر است و تورم ما بسیار بالا. کم نیستند سهامی که بسیار بالا قیمتگذاری شدهاند. عمده سهام حباب قیمتی دارند و حتی در صنایعی که بهسادگی قابل راهاندازی است، ارزش بازار از هزینههای جایگزین بسیار فراتر رفته است. بازار از بیتجربهها پر شده؛ بیتجربههایی که ریزش بازارها را ندیدهاند؛ آنچه دیدهاند سال و ماه و روزهای خوش و شاخص صعودی است. حرفهایهای بازار هم تسلیم شرایط شدهاند. بازار همه سفتهبازی و دستکاری است. قیمتها نهتنها فاندامنتالهای (fundamentals) بازار را جواب نمیدهند، بلکه تکنیکالیستهای بازار را هم قال گذاشتهاند. چون شکاف قیمتهای بازار با ارزش واقعی شرکتها را نمیتوان در بلندمدت حفظ کرد و در شرایط کرونایی هم دیدگاه فعالان بازار نسبت به تولید شرکتها به سرعت منفی میشود، پس شک نکنید که حباب بازار میترکد و بدتر از سال ۹۲ خواهد شد. تاثیر کرونا بر اقتصاد بیمار ایران مهلک و L شکل خواهد بود. اقتصاد متوقف شده و نرخ رشد کاهش یافته و اقتصاد پساکرونا هرگز به مسیر پیشین برنمیگردد. فاصله مسیر قدیمی و جدید درحال گسترش است. بحران کرونا خسارت ساختاری پایداری را به تقاضا در اقتصاد ایران وارد میکند و به جریانهای ورودی سرمایه، بهرهوری و نیروی کار آسیبهای جدی وارد میکند.
عرضههای دولت نیز برای تامین درآمد در راه است: دولت قرار است ۹۰ هزار میلیارد تومان سهام در بازار بفروشد و تامیناجتماعی نیز نیاز مشابه دارد. این عرضهها بازار را خفه خواهد کرد. سرمایهگذارانی که دستهجمعی و در اصطلاح تئوری به شکل تودهوار (herd) وارد بازار شدهاند، وقتی هراس کنند، به شکل دستهجمعی نیز بازار را ترک خواهند کرد و بازار فروخواهد ریخت؛ هر چند نمیدانیم که ریزش در چه وقتی اتفاق میافتد. تنها در صورتی بازار نخواهد ریخت که ابرتورم داشته باشیم و وقوع ابرتورم هم چندان متصور نیست.
نظریه دوم: بازار سهام به شدت زیر قیمت است
قیمتهای سهام عموما زیرقیمت هستند و ریزشی در کار نیست. با تحلیل بنیادین (fundamental) میشود گفت که بازار بهشدت زیرقیمت (undervalued) است و ارزش ذاتی بازار بسیار بالاتر است، یعنی به معنای بنیادین سهام زیرقیمت است. اگر ریسک جریانهای نقدی (cash flow) شرکتهای ایرانی را در نرخ تنزیل انعکاس دهیم، درمییابیم که قیمتهای جاری از قیمتهای بنیادین خود بسیار پایینتر است و فاصلهای بزرگ با آنها دارد. نرخ سود سهام پرداختی (dividend) بلندمدت در ایران میانگین ۲۲ درصد دارد و چنین نرخی به معنای آن است که در محاسبه P/ E باید نرخ تنزیل را بالا بگیریم و با این کار قیمتهای جاری بسیار موجه مینماید. قیمت به عایدی (P/ E) حتی ۱۷ برابر هم اصلا بالا نیست. اینکه بگوییم تفاوت در تورم بین آمریکا و ایران ایجاب میکند که P/ E در ایران پایین باشد، از دیدگاه نظری بحثی غلط است. روش ارزشگذاری P/ E با معکوس R خطا ایجاد میکند. نرخ تورم و نرخ بهره بالاتر نباید P/ E را تغییر دهد. از روش ارزشیابی معکوس R، وقتی رقم تورم خیلی عمده است، نمیشود استفاده کرد. تحقیقات پیرامون معمای صرف سهام (equity premium puzzle) در ایران بیانگر آن است که ریسکپذیری سهامداران ایرانی بالاست و توازی ریسک ـ بازده بهگونهای نیست که بتوان در ارزشیابی به روش P/ E بسنده کرد. مدل عامل بنیان (agent base) هم برای شرح وضعیت جاری سهام سادهانگارانه است. بازار سرمایه ایران تغییری ساختاری کرده است. در یکی، دو سال اخیر شاهد گسست ساختاری بازار و افزایش شدید درجه نفوذ (penetration) در بازار سهام هستیم؛ دیگر این بازار به سطح قبلی برنمیگردد. هر هفته یکهزار میلیارد تومان پول جدید وارد بازار میشود و بازار هر روز با فعالان جدید متقاضی سهام روبهرو است.
اقتصاد کرونایی هم به شکل V بهبود خواهد یافت. پس از حذف قرنطینهها، تعمیر جزئی زنجیرههای تامین و از سرگیری تولید، بهبود به شکل V، یعنی بازگشت سریع به حالت عادی پس از سقوط شدید بهوقوع خواهد پیوست. حتی اگر شیوع این بیماری تا تابستان ادامه یابد، تقاضای قابلتوجه در بازار به فروش سریع میانجامد. همانطور که شدت بحران زیاد است، سرعت بهبود یا ریکاوری (recovery) هم سریع خواهد بود. بخش عمده افت در تقاضا و تولید جبران میشود. بهبود بهسرعت صورت خواهد گرفت، چراکه زیرساختهای فیزیکی از بین نرفته است. به محض برگشت شرایط نرمال یا شبهنرمال، تولید به سرعت آغاز میشود و به ارقام گذشته تولید کالا و خدمات خواهیم رسید. بهعلاوه در بورس، بنگاههایی چون شرکتهای فروش برخط و بخشهایی چون بهداشت و سلامت با سرعت چندبرابر گسترش خواهند یافت. کرونا عواقب ماندگاری بر اقتصاد ایران نخواهد داشت. کسری بودجه حاصل از هزینههای کرونا یعنی هزینههای صندوق بیکاری، تامین اقشار آسیبدیده و دارو و درمان کسری بودجه را بیش از آنچه پیشبینیشده بالا برده و تورم را تشدید خواهد کرد که این خود به نفع بازار سرمایه است.
بازار سرمایه (سهام) رقیبی ندارد و درحالحاضر تنها پلتفرم سفتهبازی در ایران بازار سهام است، چراکه بازار ارز با محدودیتهای نقلوانتقال شدید پول و با محدودیت بانکمرکزی در گردش نقدینگی، بسیار کند و امنیتی شده و بازار مسکن نیز از ضعف تقاضای مصرفی رنج میبرد.
اقتصاد سیاسی ایران اجازه نخواهد داد دولت با عرضه گسترده سهام باعث ریزش قیمتها در بازار سهام و خروج سرمایهگذاران از این بازار شود. رفتار دولت در بازار بهطور تاریخی بهگونهای بوده که کمتر هوس عرضه سهام در آن مشاهده میشود. بوروکراسی دولت برای عرضه سهام هم بسیار کند است. دولت اگر ناچار باشد بین حفظ بازار سهام در ایران و تامین درآمد از فروش سهام یکی را انتخاب کند، اولی را انتخاب میکند.
کشنده (driver) اصلی و عامل اصلی و تاریخی قیمتها در بازار سرمایه تورم است؛ بقیه عوامل در رده بعدی قرار میگیرند. کسری بودجه به معنای تورم جدی است و تورم سوخت قابلتوجهی برای رشد بازار به همراه دارد. تاثیر کسری بودجه دولت بر بازار سرمایه بلندمدت است؛ بهعلاوه، قیمتهای سهام با نرخ دلار نیز ارتباط تنگاتنگ دارد. برداشت یک میلیارد دلار از صندوق توسعه، جایی که فعلا ارز آن در دسترس نیست، بیشتر به افزایش M۱ میانجامد؛ کاهش سپرده قانونی و آزادسازی ۲۵ هزار میلیارد تومان در بانکها نیز به معنای افزایش پایه پولی است. اینها بر کسری بودجه تاثیر میگذارند، و از آن طریق هم کانال تورم و نرخ دلار فعال میشود و نرخ بالاتر تورم و دلار تاثیر مثبت بر قیمتهای سهام در بازار دارد. بانکهای مرکزی نیز مثل گذشته نگران رابطه تورم و کلیتهای پولی (money aggregates) نیستند؛ این روزها بهنظر میرسد با استفاده از ابزار هدفگذاری نرخ، قیمتها را کنترل میکنند.
آنچه میتواند به بازار صدمه بزند، روحیه منفی سرمایهگذار است که در ایران چنین شرایطی ابدا وجود ندارد و شاهد خوشبینی مفرط آنان نسبت به بازار هستیم. به تعبیر کینز، خوی وجودی (animal sprit) سرمایهگذار ایرانی در شرایط رکودی ایران بیانگر آن است که تصمیمات خود را با خوشبینی نسبت به آینده بازار سرمایه میگیرد.
نظریه سوم: دیدگاه میانه
واقعیت بازار سرمایه جایی بین دو نظریه اول و دوم است. در کل بازار حباب جدی نداریم. عمده سهام بورس حبابی نیست، و بخش کمی از سهام بازار ممکن است بیشارزشیابی شده باشد. سهام زیرقیمت هم در بازار فراوان است. ریسک ابرتورم را هم نداریم؛ شاید در سال ۹۶ داشتیم و نه امروز. P/ E بعضی تولیدیها در ایران هنوز برابر رقم ۵ است؛ البته در مقابل فلان شرکت کوچک خدماتی را هم داریم که قیمت ۱۷۰۰ میلیارد تومانی آن ممکن است به یکسوم آن قیمت نیارزد. پارسال بورس با ارز نیمایی ۱۰ هزار تومان و امروز با میانگین ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان کار میکند، پس بخشی از افزایش قیمتها کاملا موجه است. بازار در مواردی فراتر از هدف (overshoot) رفته؛ NAVهای دوبرابر و سه برابر داریم، اما در مقابل NAVهای ۵۰ درصد هم داریم. تکوتوک سهامی داریم که با ابرتورم هم جبران نمیشوند، اما این واقعیت کل بازار نیست. رفتار مردم در بازار مسکن که با P/ E برابر ۲۰ در ۴۰ سال اخیر مسکن را خریدهاند، کمک خوبی است که نحوه تصمیمگیری سرمایهگذار ایرانی را دریابیم و بدانیم که او چگونه فکر میکند. سهام دولت، سهام تامیناجتماعی (مثلا شستا) و سهام عدالت ابزار کمک به بازار است که اگر قیمتها بسیار تند رفت، میتوان آنها را آزاد کرد. نقدینگی حاصل از آزادسازی این سهام به بازار کمک میکند تا قیمتها را تعدیل کند. ریزش شدید نخواهد بود، چراکه ۹۰ هزار میلیارد تومان ETF دولت با ۱۵ درصد تخفیف در انتظار بازار است.
صرفا نباید به P/ E توجه کرد و نتیجه گرفت قیمتها گران است. دیدگاه بازار از قیمت به عایدی آنگونه نیست که نظریه اول میگوید. سالها سود خوب باعث شده P/ E دیگر ملاک نباشد. شیوه قیمتگذاری در بازار تغییر کرده است. هرچند ممکن است با محاسبه P/ E و ارزشگذاری تکمرحلهای با متغیرهای G و R به گزاره بیشارزشیابیشدن (overvalued) قیمت سهام در بازار سرمایه ایران برسیم، اما مدلهای دیگر ارزشیابی لزوما این نتیجهگیری را تایید نمیکنند. مثلا یکی از ناهنجاریهای بازار سرمایه ایران پدیده بازگشت به میانگین (mean reversion) است. آزمونهای متعددی انجام شده که نشان میدهد این پدیده در بازار سرمایه ایران برقرار است و با نبود کارآیی در این بازار، شاخص قیمت و بازده نقدی خاصیت بازگشت به میانگین دارند. روش دیگر ارزشیابی استفاده از مدل درآمد باقیمانده (residual income model) است که در موارد بسیاری قیمتها را توجیه میکند. اگر به جای تنزیل پرداختهای سود سهام آتی، عایدات باقیمانده آتی (سود شرکت پس از احتساب هزینه سرمایه) را لحاظ کنیم، به ارزشهای سهام کاملا متفاوتی میرسیم. بهعلاوه در ایران به لحاظ تورم، بخش ارزش پایانی (end value) نقش تعیینکنندهای در ارزشیابی سهام ایفا میکند.
شوک بازار در ایران بنیادی و ویرانگر نیست و تعدیل قیمتها در فرآیندی طولانیمدت اتفاق میافتد. اصلاحات قیمت سهام در ایران بسیار آرام، نرم و آهسته خواهد بود. شرکتهایی داشتهایم که هزار درصد در سال رشد کردهاند، اما آن شرکتها هم دورهای طولانی از اصلاح قیمت را داشتهاند. نگاه کنیم به وضعیت بانکها که چگونه بهرغم مشکلات اساسی که دارند، قیمت سهام آنها بهتدریج درحال اصلاحشدن است. بازار در ایران یکطرفه است و دیر به تعادل میرسد. اصلاح قیمتی سرمایه حبابی به لحاظ نقش مقام ناظر (regulator) و هم به لحاظ نرخ تورم بالا بسیار آرام و تدریجی خواهد بود. برای مثال، در سال ۹۱ سهامی را داشتیم که ۷۰ درصد اصلاح قیمت شدند و ۳۰ درصد قیمت آنها باقی ماند و هنوز آن شرکتها در بورس فعالند و نمردهاند. به علاوه، نوسانات قیمت کالاهای اساسی (commodity) در جهان (مثل تغییر قیمت بیلت) نیز که بسیار است، تعدیل قیمتهای سهام را در ایران آرام میکند. اصلاحات جدی تا زمان کنترل جدی ارز نمیتواند متصور باشد و اصلاح ارز در کوتاهمدت ممکن نیست.
در مورد اثر کرونا بر اقتصاد ایران هم نباید گزافهگویی شود. شکل L بهبود یا ریکاوری (recovery) به این معنا که هرگز به مسیر پیشین برنمیگردیم و این بحران خسارت ساختاری پایداری را به تقاضا و تولید در اقتصاد ایران میزند، در مورد ایران صدق نمیکند. اقتصاد ایران ایزوله است و از بحران جهانی آسیب زیادی نخواهد دید. ایران به دلایل دیگری از اقتصاد جهان حذف شده و خاصیتهای خاص خود را دارد. رفتار مصرفکنندگان به کلی عوض نخواهد شد؛ شکل L فرضیهای رادیکال برای ایران است؛ شرایط پساکرونا در ایران بهگونهای است که بهبود به شکل U آرام و باسرعت پایین انجام خواهد شد. ظرفیتهای معطل ماندهای در اقتصاد ایران داریم که در زمان کرونا حتی به کمک اقتصاد میتواند بیاید و کالاها و محصولات مورد نیاز این دوران را تولید کند.
گسترش بازار هم نباید از یادمان برود. امروز ارقام تحت مدیریت فقط یک کارگزاری بزرگ در بورس به ۶هزار میلیارد تومان رسیده است. البته، ضمن پذیرش دیدگاه افزایش ضریب نفوذ بازار و تغییر ساختاری آن، باید توجه کنیم که در عین حال استدلال تغییر ساختار سهام به شناور آزاد بازار هم برمیگردد؛ جایی که در آن مورد گرفتاریهای اساسی داریم.
۰۸:۰۰:۴۲ امروز یک مطلب جالب از دکتر عبده منتشر شده که دیدگاهش به نظر کمی تغییر کرده است
۰۸:۰۰:۰۸ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی