۰۸:۱۸:۴۴ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۸:۱۸:۳۶دنیای اقتصاد- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز دوشنبه در آستانه تعطیلی عید سعید غدیر خم با روندی مثبت به کار خود پایان داد. در بازار روز دوشنبه معاملهگران بهرغم عدم حضور بخش عمدهای از سرمایهگذاران و معاملهگران که در آخرین تعطیلات فصل تابستان به سر میبرند، شاهد رشد شاخص با اتکا به رشد سه نماد هلدینگ خلیج فارس، ایرانخودرو و سایپا بودند. شاخص کل بورس روز دوشنبه با ۱۰۶ واحد افزایش به رقم ۷۶هزار و ۲۷۳ رسید.
در بازار سومین روز از هفته جاری معاملهگران شاهد استراحت گروه قندی (بهعنوان پیشرو بازار در دو روز ابتدای هفته) بودند. در مقابل گروه خودرویی با اتکا به نمادهایی نظیر ایران خودرو، خاور و سایپا در صدر بازار جای گرفت. گروه رایانه نیز بهرغم انتشار شایعات در مورد توقف برخی از نمادهای این گروه با رشد قیمتی همراه شد. به دنبال توقف نماد ایران ارقام در بازار شایعاتی مبنی بر توقف برخی دیگر از نمادهای این گروه که بهرغم شفافسازیهای انجام شده با رشد قیمت غیرعادی مواجه هستند، شنیده میشود. در گروه پتروشیمی مجمع هلدینگ نفت و گاز تامین روز دوشنبه به تنفس دو هفتهای کشیده شد. این تنفس به دلیل ناتوانی در اخذ تصمیم در مورد تقسیم سود نقدی رخ داد.
در گروه حملونقل، شرکت حملونقل توکا در شفافسازی از تعدیل منفی سود بهرغم فروش بخشی از سهام توکا ریل خبر داد. «حتوکا» در این اطلاعیه اعلام کرد که با توجه به فروش تعداد ۱۵ میلیون سهم توریل به نرخ ۲۲۵۰ ریال و با توجه به بهای تمام شده مبلغ ۱۵ میلیارد ریال، این شرکت مواجه با تعدیل مثبت ۱۹ درصدی از بخش درآمد حاصل از سرمایهگذاری میشود. اما با توجه به عملکرد ۶ ماهه سال ۹۵ و پیشبینی عملکرد نیمه دوم سال ۹۵ از بابت قراردادهای این شرکت تعدیل منفی ۱۹ درصدی را میطلبد؛ بنابراین پیشبینی سود هر سهم پس از کسر مالیات از مبلغ ۲۹۵ ریال به مبلغ ۲۸۷ ریال کاهش مییابد. همچنین در این اطلاعیه شرکت تاکید کرد که در حال حاضر برنامهای برای فروش مابقی سهام توریل ندارد.
در نماد مخابرات به دنبال طرح موضوع ادغام تلفن ثابت و همراه در شرکت مخابرات، عباس هشی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، درباره راهکارهای قانونی ادغام همراه اول در مخابرات تا سال ۹۷ اظهار کرد: ادغام تا پیش از سال ۸۰ در قانون مالیاتی ایران پیشبینی نشده بود و به این دلیل ریسک زیادی داشت. این حسابرس معتمد بورس افزود: در دهه ۹۰ میلادی (سالهای ۷۰ تا ۸۰ شمسی) ضرورت ادغامها شدت گرفت و در سال ۸۰ با اصلاح ماده ۱۱۰ قانون مالیات، ادغام امکانپذیر شد و به این ترتیب اکنون زمینه قانونی ادغام در قانون مالیات وجود دارد.وی تصریح کرد: با ادغام یک شرکت سهامی در یک شرکت سهامی دیگر، صرف نظر از سهام مالک عمده، سهامداران حقیقی شرکت کوچک در شرکت بزرگتر سهامدار میشوند.
هشی ادامه داد: به این ترتیب سهامداران همراه اول از مخابرات سهم خواهند گرفت. این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: در این ادغام اگر سهام شرکت کوچکتر ارزندهتر از سهام شرکت بزرگتر باشد، تکلیف ارزش سهام برای سهامداران نگرانکننده است که در این باره سازمان بورس بهعنوان مقام ناظر، حافظ حقوق سهامداران خواهد بود. در گروه بانکی بانک ملت سهامداران خود را به دو مجمع سالانه و فوقالعاده دعوت کرد. این بانک با صدور دو اطلاعیه اعلام کرده است که دو مجمع را در تالار حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار خواهد کرد. در این گروه همچنان نگرانیهای جدی در مورد صورتهای مالی سه بانک ملت، تجارت و صادرات در بازار وجود دارد. در گروه سیمانی مجید کیانپور نماینده مردم دورود وازنا در مجلس در رابطه با مشکلات کارخانه سیمان دورود اظهار کرد: از آنجا که ۳ فاز کارخانه سیمان دورود به دلیل تکنولوژی ساخت قدیمی بوده اکنون هزینه تولید بیشتر از قیمت عرضه به بازار است.وی قیمت تمامشده هر تن سیمان را ۱۱۷ هزار تومان و قیمت فروش را حدود ۹۰ هزار تومان دانست و افزود: کارخانه سیمان دورود به دلیل هزینه بالا و تکنولوژی قدیمی نیاز به احداث واحد جایگزین دارد. در این باره همچنین، معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان عنوان کرد: کارخانه سیمان دورود از سال گذشته ۶/ ۱۶ میلیارد تومان زیان انباشته دارد و امسال نیز زیان انباشته آن ۱۵میلیارد تومان پیشبینیشده است.
وی بیان کرد: حقوق بالای کارگران کارخانه، از دست دادن بازار صادرات عراق به دلیل تحرکات داعش و رکود در بخش ساختمان سبب شده تا کارخانه سیمان دورود با شرایط سختی خود را نگه دارد که باوجود این مشکلات زیان انباشته بیشتر میشود.در گروه کاغذی، کاغذ پارس برای دومین مرتبه در سه ماه اخیر از فروش واحد مسکونی و تعدیل سود ۲۵ درصدی خبر داد.کاغذ پارس اعلام کرد: از محل فروش شهرکهای مسکونی مبلغ ۸۸ هزار و ۸۱۹ میلیارد ریال سود غیرعملیاتی و از محل قرارداد منعقدشده ۱۵ هزار میلیارد ریال سود در سرفصل سایر درآمدهای عملیاتی حاصل شده است. بر این اساس eps نهایی شرکت در سال مالی منتهی به ۳۰آبان ماه ۹۵ معادل ۳۷۶ ریال خواهد بود.
در گروه معدنی آخرین قیمت سنگآهن خلوص ۶۳ درصد استرالیا اخیرا ۵۰ دلار هر تن فوب شنیده شده که یک دلار معادل ۲ درصد نسبت به هفته قبل افت داشته است. به گزارش (ایفنا) قیمت خلوص ۶۲ درصد وارداتی در چین ۵۵ دلار و ۲۰ سنت هر تن سی اف آر است که در پایینترین سطح ۸ هفته اخیر قرار گرفته است. ۴ هفته متوالی است سنگآهن تحت فشار است و برای دومین مرتبه در سال جاری است که روند رکود بازار این ماده اولیه این مقدار طول کشیده است. آخرین موجودی سنگ آهن وارداتی در بنادر چین ۱۰۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن ثبت شده و در سطح بالایی است. البته تاریخ نشان داده موجودی بالای بنادر مانع از تداوم واردات این ماده اولیه نمیشود. در بازار جهانی بهای نفت با کاهشی نزدیک به یک درصد برای نفت برنت به کانال ۴۶تا۴۵ دلار بازگشته است. بهای هر تن مس نیز به بالای ۴هزار و ۷۰۰دلار گزارش شده است.در مجموع بازار روز دوشنبه بازاری مثبت بود که در آن ارزش معاملات با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت در بورس به ۲۸۳میلیارد تومان و در فرابورس به ۴۱۱میلیارد تومان بالغ شد.
۰۸:۱۷:۲۴دنیای اقتصاد- هاشم آردم: شاخص کل بورس تهران روز دوشنبه بار دیگر به محدوده کف کانال ۷۶ هزار واحد واکنش نشان داد و با ۱۰۶ واحد رشد، به عدد ۷۶ هزار و ۲۷۳ واحد رسید. به رغم آنکه ارزش معاملات تا حدودی در این روز رشد کرد، اما هنوز خبری از رونق معاملات نیست. در این میان به نظر میرسد دیگر در تلاشهای نهاد ناظر خبری از حمایت شاخص کل نیست. در حالی که در این اواخر اوضاع بازار چندان جالب نبوده و تعداد معاملات بلوکی نیز قابل توجه بوده، اما نهاد ناظر این معاملات را در نمادهای بلوکی تایید کرده است. این در حالی است که پیشتر به کرات مشاهده شده بود که این گونه معاملات در نماد عادی ثبت میشدند تا شاخص بورس نیز از این محل رشد را تجربه کند. به نظر میرسد متولیان بورس تصمیم گرفتهاند این بار اجازه دهند شاخص کل مسیر طبیعی خود را طی کند؛ امری که در نوع خود شایان تقدیر است.
پیشتر انتظار میرفت که با پایان مهلت تسویه اعتبارات کارگزاریها، رونق معاملات به تالار شیشهای بازگردد اما به نظر میرسد تاثیر کاهش تقاضای بالقوه خرید سهام در شهریورماه به مراتب بیشتر از تاثیر فشار فروش ناشی از تسویه اعتبارات باشد. در گزارشهای پیشین «دنیای اقتصاد» اشاره شده بود که بهطور سنتی ارزش معاملات در شهریور ماه کاهش مییابد و فضای بازار سهام عموما در این ماه رکودی است. سال مالی تعداد قابل توجهی از شرکتهای کارگزاری در ۳۱ شهریور به پایان میرسد. کارگزاران ترجیح میدهند تا پایان سال مالی، اعتبارات خود را تسویه کنند، بنابراین این امکان وجود دارد که سهامداران برای تسویه اعتبارات خود مجبور به فروش بخشی از پرتفوی خود شوند. علاوه بر آن احتمالا کارگزاران ترجیح میدهند اعتباردهی خود را در آستانه شروع سال مالی جدید متوقف کنند. این موضوع سبب میشود بخشی از تقاضای بالقوه خرید سهام در بازار از دست برود. در نهایت گروه دیگری از فعالان بازار هستند که ترجیح میدهند در این ماه معاملات خود را کاهش دهند تا اسیر روند نزولی احتمالی نشوند.بنابراین افزایش فشار فروش، کاهش تقاضای بالقوه و همچنین شرایط روانی حاکم بر بازار در شهریور ماه باعث ایجاد روند کسلکننده بورس تهران میشود.
لزوم افشای میزان اعتبارات
از میان دلایل افت بازار در شهریور ماه، شاید بتوان بیش از همه روی تاثیرات اعتبارات تاکید کرد. اگرچه اقتصاد ایران و در نتیجه بازار سهام تهران، موانع متعددی برای رشد دارد، اما افت ارزش معاملات را میتوان بیشتر از سایر موارد به مهلت تسویه اعتبارات مرتبط دانست چرا که تقریبا هر سال در این برهه زمانی رفتاری تکراری در بازار مشاهده میشود و آن افت توأم ارزش معاملات و سطح قیمتهاست. از میان سه دلیل اصلی توجیهکننده روند معاملات که پیشتر به آن اشاره شد، به نظر میرسد بیش از همه توقف اعتباردهی باعث رکود بازار شده است. در معاملات سه روز اول هفته جاری، ارزش معاملات تغییر چندان محسوسی را ثبت نکرد اگرچه ارزش معاملات تا حدودی افزایش یافت اما میزان آن به اندازهای نبود که بتوان ادعا کرد فضای بازار تغییری کرده است. طی معاملات سه روز ابتدای هفته جاری، دیگر خبری از تهدید تسویه اعتبارات نبود. از آنجا که روند پرداخت و تسویه وجوه ناشی از معاملات سهام سه روز به طول میانجامد، عملا آخرین فرصت فروش سهام برای تسویه اعتبارات اولین روز هفته جاری بود. از این رو دیگر دلیلی برای وجود نگرانی از تسویه اعتبارات در بازار وجود نداشت. به عبارت بهتر عامل روانی بازار نیز در هفته جاری مرتفع شد.
اگرچه با رفع این مشکلات ارزش معاملات تا حدودی افزایش یافت، اما این میزان به دوره قبل از شهریور ماه برنگشت. اگر برای ساده شدن مدل، سایر دلایل ریزش بازار را فعلا در نظر نگیریم، تنها یک دلیل باقی میماند که قرار گرفتن ارزش معاملات در این سطح نازل را توجیه میکند. هنوز کارگزاران اقدام به پرداخت اعتبارات بلندمدت جدید نکردهاند و بنابراین ارزش معاملات هنوز رشد قابل توجهی نداشته است. در این فضا که اطلاعات دقیقی از میزان اعتبارات وجود ندارد، فعالان بازار مجبورند از حدس و گمان در این باره استفاده کنند. کاهش قابل توجه ارزش معاملات در شهریور، نشان از اهمیت میزان اعتبارات در معاملات سهام بورس تهران دارد. البته نباید این نکته را فراموش کرد که دلایل متعدد دیگری وجود دارد که روند بازار را رقم میزند. در اینکه اعتبارات در بازار اهمیت دارند شکی نیست، اما اهمیت آن به این معنا نیست که قطعا بازار در مهر ماه با رونق قابل توجه مواجه میشود.
اهمیت اعتبارات فقط خود را در شهریور ماه و در زمان افت ارزش معاملات نشان نمیدهد، بلکه در زمان رونق بیش از حد بازار نیز به شدت به چشم میآید. در فروردین ماه سال جاری که ارزش معاملات در سطح بالایی قرار داشت، گمانهزنیهایی از وجود سه هزار میلیارد تومان اعتبار در بازار خبر میداد. اعداد دیگری نیز در این زمان مطرح شدند که هیچ یک بهطور واقعی قابل استناد نیستند.
از آنجا که استراتژی خریداران اعتباری در بازار عموما افقی کوتاهمدت را در برمیگیرد، نمیتوان از حضور این مبالغ در بازار بهعنوان ورود نقدینگی به بازار یاد کرد. اصولا تحلیل خریدهای اعتباری به کلی با تحلیل خریدهای واقعی تفاوت معناداری دارد. به نظر میرسد زمان آن رسیده است که نهاد ناظر یا هریک از نهادهایی که اطلاعات مربوط به خریدهای اعتباری را در اختیار دارند، اقدام به انتشار این اطلاعات کنند. در این صورت بهتر میتوان فهمید که نقدینگی حاضر در بازار از چه جنسی است و بازار سهام بهطور واقعی تا چه حد با استقبال مواجه است.
در بازار چه گذشت؟
شاخص کل بورس تهران در روز دوشنبه با ۱۰۶ واحد افزایش (معادل ۱۴/ ۰ درصد) به رقم ۷۶ هزار و ۲۷۳ واحد رسید. بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل را صنایع پتروشیمی خلیج فارس، سایپا، ایران خودرو، سرمایهگذاری البرز، سرمایهگذاری آتیهدماوند، ایران خودرو دیزل و ماشینسازی اراک از خود به جا گذاشتند. میزان نوسان قیمتها در بازار روز دوشنبه به قدری پایین بود که این شرکتهای نسبتا کوچکتر بودند که در صدر فهرست نمادهای اثرگذار بر شاخص بورس قرار گرفتند.
بیشترین حجم معاملات را نمادهای سایپا، ایران خودرو دیزل و حق تقدم ملی صنایع مس ایران به نام خود ثبت کردند. بازار روز دوشنبه در سیطره معاملات بلوکی و اوراق بدهی قرار داشت. در این روز یک میلیارد و ۲۱۵ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۲۸۳ میلیارد تومان و در ۴۵ هزار و ۷۴۳ نوبت دست به دست شد. از این میزان بیش از ۱۶۰ میلیارد تومان به معاملات بلوکی و اوراق بدهی اختصاص داشت. بنابراین ارزش معاملات خرد سهام و حق تقدم اندکی بیش از ۱۲۰ میلیارد تومان بود. این میزان اگرچه نسبت به هفته گذشته رشد نشان میدهد اما هنوز در سطح نازلی قرار دارد.
از میان گروههای ۳۷ گانه بورسی، شاخص ۱۹ صنعت با رشد مواجه شد و در طرف دیگر نیز شاخص ۱۷ صنعت کاهش یافت. بیشترین رشد شاخص به گروههای استخراج زغالسنگ، کاشی و سرامیک و ساخت محصولات فلزی اختصاص یافت.شاخص این گروهها به ترتیب با رشد ۵/ ۳، ۵/ ۲ و ۶/ ۱ درصدی مواجه شدند. در طرف دیگر نیز گروههای قند و شکر، انبوهسازی و ساخت دستگاههای ارتباطی بیشترین زیان را به سهامداران خود تحمیل کردند. بیشترین ارزش معاملات نیز در گروههای خودرو و ساخت قطعات، ساخت محصولات فلزی و گروه قند و شکر اختصاص یافت.
طی معاملات روز دوشنبه نماد معاملاتی شرکتهای سیمان کردستان و ایران دارو پس از برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده مبنی بر تصویب افزایش سرمایه، به تابلوی معاملات بازگشتند. همچنین شرکت کابل البرز با توجه به اعلام پیشبینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۹۶، شرکت پارس سرام با توجه به تعدیل پیشبینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۹۵ و همچنین اعلام پیشبینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۹۶، حق تقدم شرکت کابلالبرز با توجه به بازگشایی نماد اصلی، گسترش سرمایهگذاری ایران خودرو پس از برگزاری مجمع عمومی عادی بهطور فوق العاده مبنی بر انتخاب اعضای هیات مدیره بازگشایی شدند.
از سوی دیگر نماد معاملاتی شرکتهای سخت آژند با توجه به تعدیل پیشبینی درآمد هر سهم و حق تقدم شرکت پتروشیمی شازند با توجه به پایان مهلت پذیرهنویسی متوقف شدند. در بازار بدهی، تعداد ۸۳۷ هزار برگه اوراق مرابحه بناگسترکرانه (صگستر۹۶۳۱)، اوراق مشارکت ملی نفت ایران ۳ماهه ۲۱درصد(مپارس۷۱۲۱)، اوراق مشارکت شهرداری مشهد ۳ماهه۱۸درصد (مشهد۶۱۲۱)، صکوک ساخت توسعه ملی (صملی ۹۷۰۹۱)، گواهی سپرده لیزینگ رایان سایپا (رایان ۵۱۲۱)، اوراق مشارکت شهرداری شیراز ۱۳۹۳(مشیر۶۱۲۱)، اوراق اجاره رایتل (صایتل۹۰۲۱)، اوراق اجاره فولاد کاوه جنوب کیش ( صکاوه ۷۰۶۱) و اوراق مشارکت شهرداری شیراز (مشیر۹۷۱۱۱) به ارزش کل بیش از ۸۴۳ میلیارد ریال معامله شد.
در بازار صندوقهای قابل معامله تعداد ۸۷واحد از صندوق سرمایهگذاری صنوین-مختلط (صنوین۱)، تعداد ۱۳ هزار و ۳۸۸ واحد از صندوق شاخص ۳۰ شرکت فیروزه – سهام (فیروزه ۱)، تعداد ۴ میلیون و ۱۲۶ هزار و ۳۶۰ واحد از صندوق سرمایهگذاری پارند پایدار سپهر (پارند۱) و تعداد ۵ هزار واحد صندوق سرمایهگذاری پاداش سهامداری توسعه یکم (سپاس۱) به ارزش کل بیش از ۴۳ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت.
۰۸:۱۴:۴۹مکنده «پول»از بازار سهام
دنیای اقتصاد: بهدنبال کاهش دستوری نرخ سود بانکی مشاهده میشود از ابتدای سال جاری، صندوقهای با درآمد ثابت در بازار سرمایه با افزایش ۵۰ درصدی ارزش داراییها همراه شدهاند. این صندوقها که نرخ سود حداقل ۱۸ درصدی را برای سرمایهگذاران خود تضمین میکنند، حدود ۸۰ درصد از داراییهای خود را در بانکها سپردهگذاری کردهاند. بنابراین به جای کاهش واقعی نرخ سود سپردهها، نقدینگی از کانال بورس و با همان نرخهای بهره قبلی، مجددا جذب بانکها میشود. این پیچیده شدن روابط، هر دو بازار پول و سرمایه را با مخاطراتی جدی مواجه میکند.
دنیای اقتصاد- سلیمان کرمی: از ابتدای سال ۹۵ ارزش صندوقهای با درآمد ثابت با رشد بیش از ۵۰ درصدی به مرز ۹۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. در حالی ۱۰ درصد از نقدینگی کل کشور در این موسسات قرار دارد که بخش زیادی از آن به سپردهگذاری نزد بانکها اختصاص یافته است؛ حدود ۸۰ درصد از پرتفوی صندوقهای با درآمد ثابت به سپردههای بانکی اختصاص دارد. متولیان و تضمینکنندگان صندوقها بانکها هستند. به نظر میرسد کاهش دستوری نرخ سود (با توافق بانکها در ماههای گذشته) بار دیگر بیاثر بوده و بانکها از صندوقها بهعنوان ابزاری برای دور زدن نرخهای پایین و جذب سرمایه استفاده میکنند. بانکها با مشکلات ساختاری فراوانی روبهرو هستند. از این رو برای ادامه بقا به اجبار به هر کاری برای جذب نقدینگی دست میزنند. پرداخت سود سپردههای قبلی با سپرده جدید ورودی یک سیکل معیوبی است که به عقیده کارشناسان ادامهدار خواهد بود. در این میان کاهش دستوری نرخ سود ریسکهای جدی نیز به دنبال دارد. در وضعیت نامناسب بانکها کاهش دستوری نرخ سود میتواند آنها را در تحقق درآمد با مشکل مواجه کند. در این میان بخشنامه جدیدی برای کاهش سقف سپردهگذاری صندوقها تا سطح ۶۰ درصد ابلاغ شده است. اجرای این بخشنامه که به نظر میرسد تلاشی بیثمر برای تحقق کاهش دستوری سود باشد، میتواند حجم بالایی از نقدینگی را بهصورت سرگردان وارد اقتصاد کند. علاوه بر این با این تغییر چینش نقدینگی از بانکها خارج شده و این موسسات و همچنین صندوقها نیز با مشکلات شدیدی روبهرو خواهند شد. در این میان فعالیت صندوقها در شرایط کنونی بیشتر در حوزه بازار پول جای میگیرد، در حالیکه نهاد ناظر بر صندوق سازمان بورس است و این موضوع میتواند موجب تداخل سیاستهای پولی شود. نتیجه این موضوع تلاش هر چه بیشتر بانکها برای ادامه بقا است، به این ترتیب برای پرداخت نرخهای سود بالا به سپرده صندوقها نرخ تسهیلات را به هر روشی بالا نگه میدارند، در نتیجه نرخ سود واقعی بیش از توافقات پیشین خواهد بود.
جهش ارزش صندوقها
همانطور که اشاره شد از ابتدای سال ۹۵ ارزش کل صندوقهای با درآمد ثابت در بازار سرمایه رشد قابل توجه ۵۰ درصدی را تجربه کرده است. بر اساس اطلاعات به دست آمده از مدیریت فناوری بورس تهران، صندوقهای با درآمد ثابت در ابتدای ۹۵ ارزش ۵۸ هزار میلیارد تومانی را دارا بودهاند، در حالیکه ارزش کل این صندوقها تا پایان مرداد به مرز ۹۰هزار میلیارد تومان نزدیک شده است. به این ترتیب شاهد رشد بیش از ۵۰ درصدی صندوقهای با درآمد ثابت در ۵ ماه ابتدایی سال هستیم. بر اساس اطلاعات موجود صندوق گنجینه آرمانشهر با ارزش بیش از ۱۸ هزار میلیارد تومان بیشترین ارزش در میان صندوقها با درآمد ثابت را به خود اختصاص داده است. این صندوق از ابتدای سال رشد ۵۲ درصدی را به ثبت رسانده است. متولی این صندوق شرکت سرمایهگذاری نیکیگستر بوده و ضامن نقدشوندگی این صندوق بانک شهر است. برخی از صندوقها مانند سرمایهگذاری مشترک گنجینه الماس پایدار از ابتدای سال رشد بیش از ۸۴۰ درصدی ارزش را به ثبت رسانده است. ارزش کنونی این صندوق معادل ۲۰ میلیارد تومان است. ضامن نقدشوندگی این صندوق نیز تامین سرمایه آرمان است.
با رشد مداوم ارزش صندوقها از ابتدای سال میزان نقدینگی سرمایهگذاری شده این صندوقها به سطح ۹۰ هزار میلیارد تومان رسیده است (حدود ۹ درصد از کل نقدینگی در اقتصاد). نگاهی به پرتفوی این صندوق نکات جالبی را در بر دارد. بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومان (معادل حدود ۸۰ درصد) از پرتفوی این صندوقها در سپردههای بانکی متمرکز شده است. کف نرخ سود پیشبینیشده یا تضمینشده توسط این صندوقها ۱۸ درصد است. برای مثال گنجینه آرمانشهر نرخ سود ۱۸ درصدی را برای سرمایهگذاران خود پیشبینی کرده است.
متولیان بیشتر این نهادهای سرمایهگذاری بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم بانکها هستند. در ماههای گذشته با توافق بانکهای مختلف نرخ سود سپردهها تا سطح ۱۵ درصد افت یافت. با این حال پرتفوی بیشتر این صندوقهای سرمایهگذاری به سپردهگذاری در بانکها اختصاص دارد. این موضوع بار دیگر ناکارآمدی کاهش دستوری نرخ سود بانکی را نمایان میسازد. به نظر میرسد بانکها از صندوقها برای دور زدن سیستم بانکی استفاده میکنند. به عبارت دیگر در حالیکه با نرخهای پایین قادر به سپردهگیری نیستند از صندوقها بهعنوان ابزاری برای پرداخت سودهای بالاتر استفاده میکنند. در حالیکه به نظر میرسد پرداخت چنین سودهایی از سوی بانکها در وضعیت کنونی اقتصاد توجیهپذیر نیست، سیکل معیوب اخذ سپردههای جدید برای پرداخت سود سپردههای قبلی ادامه یافته است. «دنیای اقتصاد» در ادامه به مخاطرات بسیار زیاد این موضوع برای بانکها، صندوقهای سرمایهگذاری و همچنین اقتصاد کشور پرداخته است.
اقتصاد در بنبست بانکی
در این زمینه صدیقه رهبر، معاون پیشین اداره مطالعات و مقررات بانکی بانک مرکزی، در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» بر ناکارآمدی کاهش دستوری نرخ سود در اقتصاد تاکید داشت. وی با اشاره به فشار غیرمنطقی و ناکارآمدی که بر بانکها در شرایط کنونی برای کاهش نرخ سود وجود دارد، افزود: در حالیکه در ظاهر امر بانکها با کاهش نرخ سود بانکی موافقت کردند، اما آنچه مشخص است این توافقات اثری در کاهش نرخ سود واقعی اقتصاد نخواهد داشت. نظام بانکی با مشکلات زیادی روبهرو است که مهمترین آنها بنگاهداری و همچنین بلوکهشدن بخش زیادی از مطالبات این موسسات است. در شرایط نامناسب کنونی، بانکها برای ادامه بقای خود ناچارند که سپردههای جدیدی اخذ کنند. این سپردهها برای پرداخت سود سپردههای قبلی استفاده میشوند. در حالیکه از سوی بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و همچنین دولت بر بانکها برای کاهش نرخ سود تسهیلات فشار وجود دارد، به نظر میرسد صندوقهای با درآمد ثابت ابزاری برای دور زدن کاهش دستوری نرخ سود در اقتصاد باشد.
رهبر در ادامه افزود: به این ترتیب بانکها برای تامین نقدینگی مورد نیاز دست به دامن صندوقهای سرمایهگذاری شدند. در ابتدا صندوقها با اختصاص سقف ۶۰ درصد سپردهگذاری آغاز به کار کردند، در ادامه اما با برداشته شدن این سقف دست بانکها برای دور زدن نرخ سود کاملا باز شد و در نتیجه بانکها به سمت این صندوقها کانالیزه شدند. گرچه سود سپرده در ظاهر کم است اما برای مشتریان خاص و با سپردههای بالا مانند پرتفوی صندوقها نرخهای بالاتر سود بسته میشود. این موضوع کاملا کاهش دستوری سود را غیرکارآمد میسازد. در حالیکه اقتصاد تمایلی به نرخهای سود بالاتر دارد نمیتوان بهصورت دستوری نرخ سود را کاهش داد. فشارهای موجود بر سیستم بانکی تنها شرایط نامناسب کنونی بانکها را با وخامت بیشتری مواجه میسازد. وی گفت: بخشنامهای که در هفتههای گذشته ابلاغ شد اگرچه بر کاهش سقف سپردهگذاری در بانکها از سوی صندوقهای با درآمد ثابت تاکید دارد، اما به نظر میرسد این موضوع نتواند مفید واقع شود. صندوقها ملزم شدهاند که سقف سپردهگذاری در سیستم بانکی را تا سطح ۶۰ درصد کاهش دهند. در حالیکه بازار سهام در شرایط کنونی وضعیت مناسبی ندارد، مقصدی برای نقدینگی صندوقها برای تامین سودهای تضمینشده مشاهده نمیشود. این موضوع میتواند خطر بزرگی برای صندوقها و مدیران آنها که سودهای بالایی را تضمین کردهاند، ایجاد کند و حتی صندوقها را تا مرز ورشکستگی پیش ببرد (صندوقها توانایی تحقق سودهای تضمینشده خود را نخواهند داشت و این موضوع برای این موسسات مشکلساز خواهد شد). بانکها نیز در این میان با مشکل مواجه میشوند. در صورتیکه قواعد جدید با الزام موجود عملی شود بانکها نیز با کاهش حجم سپردهها (از سوی صندوقها) مواجه خواهند شد و برای نظام بانکی نیز مشکلات زیادی به دنبال خواهد داشت.
این کارشناس بانکی درخصوص راهکارهای خروج از وضعیت کنونی گفت: شرایط کنونی نتیجه سالیان سال سیاستگذاریهای غلط بوده است. در حال حاضر نیز بانک مرکزی و دولت با فشار از سوی برخی گروهها به دنبال تغییر عجولانه وضعیت هستند، در صورتیکه نباید انتظارات غلط ایجاد شود و فشار منتقدان نباید آنها را به سمت شعار و تصمیمات عجولانه بکشاند. تنها راهحل موجود در اقتصاد بانکمحور کشورمان، اصلاح جدی نظام بانکی است. به عبارت بهتر به نظر میرسد تنها راهحل عبور از بنبست کنونی اصلاح هدفمند ساختار بانکی است که آن نیز به زمان و تامل بیشتری نیاز دارد.
ریسکهای کاهش دستوری نرخ سود
اخبار توافق بانکها بر سر کاهش نرخ سود بانکی در ماههای اخیر منتشر شد. به این ترتیب سقف سود سپرده بانکها ۱۵ درصد عنوان شد. کارشناسان اقتصادی بارها به بیاثر بودن کاهش دستوری نرخ سود بانکی در سالهای اخیر اشاره کردهاند. با این حال بانکها بار دیگر با فشار بانک مرکزی و با لابیهای میان خودشان تصمیم به کاهش نرخ سود گرفتند. موضوعی که به نظر میرسد محقق نشده است. در این خصوص علاوه بر افزایش ارزش صندوقها بهعنوان راه گریزی از کاهش نرخ سود بانکی، در هفتههای اخیر کوروش پرویزیان، مدیر عامل بانک پارسیان که از پیشگامان هماهنگی برای کاهش نرخ سود بانکی در بانکهای خصوصی بود، در نامهای به نیاز برای کاهش سرعت پایین آوردن نرخ سود اشاره کرد. به نظر میرسد کسانیکه خود در ایجاد توافق میان بانکها پیشگام بودند نیز به عدم انطباق اقتصاد با توافقات جبری اعتقاد دارند. در حالیکه انتظار میرود بانکها با کاهش نرخ سود سپرده، نرخ سود تسهیلات را نیز کاهش دهند، اما این موضوع به نظر کاملا ناکارآمد است. در این خصوص کف سود تضمینی صندوقها ۱۸ درصد است. بخش عمدهای از پرتفوی سرمایهگذاری این شرکتها نیز در سپرده بانکی متمرکز است. در این شرایط بانک باید سود حداقلی ۲۰ تا ۲۱ درصدی را به صندوق پرداخت کند تا علاوه بر پرداخت سود به سهامداران صندوق، هزینههای جانبی نیز تامین شود. بر این اساس به نظر میرسد بانک نیز برای تامین چنین سودی باید تسهیلات با سود ۲۶ درصد و بیشتر را به مشتریان پرداخت کند. موضوعی که در ماههای اخیر با نگه داشتن بخشی از تسهیلات نزد بانکها انجام شده است، در حالیکه سود اسمی تسهیلات در سطح ۱۸ درصد است اما با نگه داشتن حتی ۲۰ درصد از تسهیلات پرداختشده به متقاضی نرخ سود واقعی به شدت افزایش مییابد. موضوع دیگری که مطرح میشود تلاشهای غیرمنطقی برای تحقق کاهش دستوری نرخ سود است. به نظر میرسد بخشنامه جدید صندوقها نیز بر این اساس تنظیم شده است.
همانطور که اشاره شد حدود ۸۰ درصد از پرتفوی صندوقها در سپردههای بانکی متمرکز شده است، کاهش ۲۰ واحد درصدی آزاد شدن حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان نقدینگی را به همراه خواهد داشت. بازار سهام که در شرایط کنونی برای جذابیت این سرمایه را نخواهد داشت و حضور حتی بخش کوچکی از این سرمایه میتواند حباب قیمتی را به همراه داشته باشد. به نظر اجرای این موضوع امکانپذیر نیست و در صورت اجرا نیز ریسکهای زیادی برای اقتصاد به همراه خواهد داشت. این حجم بالای نقدینگی میتواند سایر اهداف محققشده مانند کنترل موفق نرخ تورم را منتفی سازد. ریسک دیگری که در این زمینه وجود دارد تغییر نظام ناظر بر بانکها با کانالیزه شدن این موسسات به سمت صندوقها است. سازمان بورس بهعنوان نهاد ناظر بر صندوقها معرفی میشود در حالیکه بر اساس آنچه اشاره شد فعالیت این موسسات کاملا به بانکها وابسته و نیازمند نظارت بانک مرکزی است.
۰۸:۱۴:۴۱محمدحسین بابالو: ترسیم چهره آتی بازار فولاد هرچند که بیش از شواهد به حدس و گمان وابسته شده ولی هنوز هم میتوان ریشههایی از واقعیتهای بنیادین این بازار را رهگیری کرد که دورنمای بازار فولاد را ترسیم خواهد کرد؛ اگرچه در کوتاه مدت نمیتوان به معجزهای در بازار فولاد دل بست.
بازار فولاد روزهای آرام و راکدی را میگذراند؛ هرچند که در پایان شهریورماه، چنین شرایطی چندان هم دور از ذهن نیست؛ اگرچه چنین رخدادی در سایر بازارهای کالایی همچون محصولات پتروشیمی نیز کم و بیش مشاهده میشود. ثبات نسبی قیمتها در بازار میلگرد با میل به کاهش قیمتها، ثبات شکننده در بازار شمش با فرض ضعف محسوس تقاضا و افزایش بهای قراضه در کنار عرضه آن، نگرانی از کاهش عرضه ورق هرچند که دادههای ضد و نقیضی در این خصوص گزارش میشود و در پایان ثبات قیمتها در بازار تیرآهن با وجود جهش قیمتی برخی سایزهای خاص را میتوان مهمترین ویژگیهای این بازار مهم داخلی به شمار آورد. به صراحت نمیتوان از دورنمای روشن و موفقی پیش روی بازار فولاد خبر داد؛ ولی برخی رخدادهای زیرپوستی در بازار فولاد هماکنون در حال انجام است که میتواند چهره بازار را در هفتههای پیش رو تغییر دهد.
درخصوص آرامش و رکود فعلی در بازار فولاد نیز باید گفت که در هر حال روزهای پایانی شهریور ماه زمانی برای مسافرت، آماده شدن برای فصل پاییز و تغییر برخی تاکتیکهای تجاری و صنعتی است و در کل عقبنشینی قیمتی و آماده شدن برای ورود به روزهای سرد سال را که ممکن است با کاهش تقاضا روبهرو شود، باید مهمترین عامل تاثیرگذار بر بازار داخلی فولاد به شمار آورد؛ هرچند که دو هفته اخیر با تعطیلی اعیاد قربان و غدیر نیز همراه بوده است.
در ماههای اخیر دو رخداد در بازار در حال خودنمایی است یکی ثبت ۴ جرقه رشد قیمتها در فاصله ۷ هفته اخیر که به شدت در برابر افت قیمتها موضعگیری کرده و دیگری تلاش برخی از تولیدکنندگان مطرح برای حفظ سطوح قیمتی فعلی. این دو رخداد را باید جدی گرفت؛ زیرا به سقوط بازار منجر نشده و همچنین امیدواریهایی را از افزایش قیمتها نیز پدید آورده است. از سوی دیگر حجم واردات محمولههای فولادی که در روزهای پایین بودن قیمتها خریداری شده و در شرایط فعلی توجیه پذیر بوده نیز بسیار پایین بودند که این ویژگی نیز به حمایت نسبی از بازار داخلی انجامیده است. از سوی دیگر به آرامی حجم تولید در واحدهای نوردی و تولیدکنندگان بخش خصوصی واقعی نیز در مسیر افت قرار داشته و صادرات بخشهای بزرگ دولتی و شبهدولتی نیز تقویت شده است. این موارد در هر حال به حمایت از بازار داخلی فولاد برخاسته است.
درخصوص بازار ورق باید توجه داشته باشیم که بر مبنای عرف پیشین این بازار (درست یا غلط) بخشی از نیاز صنایع داخلی از طریق واردات تامین میشود و هماکنون واردات، کفاف نیاز داخلی را نداده؛ بنابراین با رشد قیمتهایی ممتد رو بهرو هستیم که کژدار و مریز، هفتهها میهمان این بازار است و شاید به برخی پیگیریها نیاز داشته باشد. فاصله قیمتی بین میلگرد و پروفیل (تولیدی از ورق) خود نشان دهنده برخی واقعیتها در بازار فولاد است که گاهی به انتقاد جدی صنایع مصرفکننده ورق انجامیده و این انتقادها در برخی جلسات رسمی و غیررسمی، به صراحت عنوان میشود.
همان گونه که در گذشته نیز به آن اشاره داشته داشتهایم جلسات انجمن تولیدکنندگان فولاد یا جلسات صنف و صنعت فولاد را باید جدی گرفت؛ زیرا چند رخداد در بازار داخلی محقق شده است. از سویی مسجل شده است که تقاضای واقعی (تقاضای موثر از سمت مصرفکننده نهایی) به نسبت ثابت بوده و تغییر چندانی نداشته است؛ یعنی نوسان قیمتها تغییر چندانی بر حجم تقاضا نخواهد داشت. از سوی دیگر با توجه به محدود بودن جدی حجم تقاضا در بازار داخلی، کاهش بیشتر آن بهصورت گسترده محتمل نبوده و تنها انتظار برای تقاضا از طرفداران مطلوبی برخوردار است. از طرف دیگر دورنمای رشد اقتصادی ایران را بسیاری از موسسات تحقیق و پژوهشی بسیار روشن ارزیابی میکنند. بررسیهای دولتی از احتمال تحقق رشد اقتصادی ۵ درصدی در سال ۹۵ خبر داده، بررسی مرکز پژوهشهای مجلس از احتمال تحقق رشد اقتصادی ۶/ ۶ درصدی خبر داده و موسسه بینالمللی مکنزی نیز از افق رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۰ خبر میدهد. تمام این موارد در کنار کاهش سپردهگذاری درازمدت در بانکها در کنار مهاجرت این منابع به حسابهای پس انداز کوتاه مدت و جاری همچنین ورود منابع خارجی از مسیرها و مبادی مختلف به کشور خبر میدهد؛ هرچند که در تایید و رد آنها بحثهای بسیاری وجود دارد. با توجه به این موارد دورنمای بهبود اقتصادی در کشور غیرقابل کتمان بوده هرچند که تاثیرگذاری آن بر بازار فولاد زمانبر خواهد بود. درنتیجه باید این گونه اظهار کرد که بررسی و مدیریت بخش عرضهها، میتواند تاثیر قابل توجهی بر بازار فولاد داشته باشد؛ زیرا تنظیم سازوکارهای عرضه از این پس وضعیت بهتری را برای بازار ترسیم خواهد کرد. البته باید به این مطلب نیز اشاره داشت که ادعای بهبود سریع بازار را نیز نمیتوان به صراحت اعلام کرد؛ اما رسیدن به قیمتهای تمام شده وارداتی نیز چندان غیرمنطقی نخواهد بود.
رویکرد بازار در هفتههای اخیر به نسبت ماههای پیش از آن یا سایر دورههای رکود تفاوتی جدی داشته اما در نگاه غالب فعالان بازار چندان هم محسوس نبوده است. در سالهای گذشته و در دورههای رکود، جریان غالب بازار رقابت منفی، تلاش برای جذب مشتری بیشتر و تقویت حجم فروش و فاصله گرفتن از رقبا بوده است که در نهایت، خروجی آن با کاهش قیمتها در یک گروه کالایی خاص یا حتی محصولات عرضه شده از سوی یک کارخانه مشخص خودنمایی کرده اما به تمام بازار سرایت پیدا میکرد. به عبارت سادهتر با کاهش قیمت این کارخانه، سایر بخشهای بازار نیز در نهایت مجبور به اطاعت شده و قیمتها کاهش مییابد. اوج این وضعیت را میتوان به بهمن ماه سال گذشته و رسیدن قیمتهای میلگرد به سطوحی نزدیک به ۱۱۰۰ تومان برشمرد، اما این بار رکود موجود تنها توانسته است تا قیمتها را به سطوحی نزدیک به ۱۵۰۰ تومان کاهش دهد یعنی یا رکود چندان قدرتمند نبوده یا رخدادهای دیگری در بازار در جریان است. البته باید به این دو نکته نیز اشاره کرد که به نسبت آن دوران قیمتهای جهانی فولاد نیز افزایش یافته بهعلاوه نرخ تعرفه واردات نیز تقویت شده است تا در نهایت باعث شود تا قیمتهای داخلی در سطوحی بالاتر قرار بگیرد؛ ولی این موارد نیز همه ماجرا نیست؛ زیرا هماکنون هم قیمت تمام شده واردات هر تن میلگرد به کشور با احتساب ارز آزاد و تعرفه واردات، بالاتر از قیمتهای داخلی به شمار میآید.
در این بین براساس عرف بازار فولاد در روزهای پایانی تابستان دو اتفاق امکان تحقق دارد یعنی کاهش قیمتها در نیمه غربی جهان با محوریت اروپای شمالی و شمال غربی (به دلیل کاهش دما و افت تقاضا) و دیگری افزایش قیمتها در نیمهشرقی جهان با محوریت شمال و شمال شرقی چین (بهدلیل پایان یافتن زمان بارشهای فصلی و تلاش برای بازسازی خرابیهای حاصل از سیل و بهبود نسبی ساختوساز در این کشور). این دو وضعیت میتواند ابهامی جدید را در بازارهای فولاد جهانی ایجاد کند؛ هرچند قیمتهای بالای زغالسنگ در اقصی نقاط جهان و همچنین کاهش آرام بهای سنگآهن باز هم به ابهامی جدید دامن میزند. در هر حال از هماکنون عقبنشینی آرام قیمتها در بازارها را میتوان مورد توجه قرار داد.
۰۸:۰۶:۳۴دنیای اقتصاد: بعد از یک هفته کاهشی، اونس جهانی ابتدای هفته جاری را با روندی صعودی آغاز کرد. طلای جهانی که در آخرین روز هفته گذشته و در پایان فعالیت بازار نیویورک به کمترین قیمت ۲۰ روز گذشته یعنی ۱۳۱۰ دلار رسیده بود، روز دوشنبه همزمان با کاهش ارزش دلار آمریکا، فعالیت خود را با اندکی رشد آغاز کرد. فلز زرد در نهایت توانست سومین روز هفته را با قیمت ۱۳۱۵ دلار به پایان برساند. اونس طلا در روز سهشنبه روندی پرنوسان با دامنههای نوسان کوتاه داشت و در ساعت ۱۲:۳۰ این روز، قیمت ۱۳۱۷ دلار را که بالاترین مقدار از روز چهارشنبه هفته قبل بود، تجربه کرد. اما در ادامه روز دوباره روند کاهشی در پیش گرفت و تا ساعت ۱۹:۳۰، روی قیمت ۱۳۱۴ دلار ایستاد. اگرچه، هماکنون که شما این گزارش را میخوانید ممکن است قیمت متفاوتی به عنوان قیمت نهایی این روز رقم خورده باشد.
روز اول
فلز زرد که در چند هفته اخیر تحت فشار عوامل مختلف همچون احتمال افزایش نرخ بهره در نشست کمیته بازار آزاد فدرال رزرو و انتشار دادههای تورم اقتصاد آمریکا، با روندی نزولی مواجه شده بود، روز دوشنبه را با اندکی افزایش نسبت به آخرین روز کاری هفته گذشته آغاز کرد؛ بهطوریکه در ساعت ۱۲:۳۰ این روز به بالاترین مقدار خود از روز چهارشنبه هفته قبل یعنی ۱۳۱۷ دلار رسید. اونس طلا درنهایت روز دوشنبه را با قیمت پایانی ۱۳۱۵ دلار به پایان رساند.از طرفی ارزش شاخص دلار در سایت بلومبرگ که روز جمعه به بیشترین مقدار یک ماه گذشته خود یعنی ۱/ ۹۶ رسیده بود، در آغاز روز دوشنبه با روندی نزولی مواجه شد و در انتهای این روز، روی عدد ۸۴/ ۹۵ ایستاد. همچنین نفت خام برنت بعد از هشتم سپتامبر که با قیمت ۵۰ دلار بالاترین قیمت یک ماه گذشته خود را تجربه کرد، طی هفته گذشته همانند فلز زرد با روندی نزولی مواجه شد، اما طلای سیاه در روز دوشنبه با افزایشی ۱۸ سنتی نسبت به آخرین روز کاری هفته قبل، اندکی افزایش پیدا کرد.
نوسانات کمدامنه
اونس طلا بعد از افزایش روز دوشنبه، روز سهشنبه را بسیار پرنوسان شروع کرد. در اوایل روز سهشنبه، این فلز گرانبها روندی افزایشی داشت و تا ساعت ۱۲:۳۰ به بالاترین قیمت ۵ روز گذشته خود رسید؛ یعنی ۱۳۱۷ دلار برای هر اونس طلا. اما رشد مثبت فلز زرد در اواسط روز متوقف شد و شروع به کاهش کرد. هر اونس طلا تا ساعت ۱۷ روز سهشنبه روی ۱۳۱۴ دلار ایستاد. با توجه به اینکه فعالان بازار محتاطانه منتظر تصمیمگیری روز چهارشنبه بانکهای مرکزی آمریکا و ژاپن نشستهاند، بازار طلا این هفته را با تغییرات کمدامنه شروع کرده است. این روزها دیگر اثرگذاری آسیاییها، اروپاییها و تقویم اقتصادی آمریکا روی فلز زرد کمرنگ شده، و تمام توجهات به بانکهای مرکزی آمریکا و ژاپن معطوف شده است.
نگاهها به جلسه کمیته بازار آزاد
طی جلسه دو روزه کمیته بازار آزاد بانک مرکزی آمریکا که از روز سهشنبه آغاز شده است، سیاستگذاران پیرامون مباحث اقتصاد آمریکا و توانایی آن برای جذب نرخ بهره بالاتر گفتوگو خواهند کرد. قرار است نتایج جلسه کمیته بازار آزاد ازسوی رئیس فدرال رزرو، جنت یلن در ساعت ۲۲:۳۰ امشب اعلام شود. براساس نظرسنجیهای انجام شده، احتمال افزایش نرخ بهره در جلسه امروز کمیته بازار آزاد فدرال رزرو به حدود ۱۲ درصد رسیده است. بهدنبال نوسانات اخیر بازارهای سهام، بهنظر میرسد فدرال رزرو تمایل ندارد تا این بازارها را به وسیله افزایش نرخ بهره با شوکی دیگر روبهرو سازد. با این حال بازارها چشم به تکتک کلمات بیانیههای فدرال رزرو و سخرانیهای یلن دوختهاند تا از احتمال افزایش نرخ در ماه دسامبر باخبر شوند.
از طرفی بانک مرکزی ژاپن امروز جلسهای برای اتخاذ سیاستهای پولی خود تشکیل میدهد. در راستای سیاستهای ضدرکودی این کشور، تصمیماتی که در این جلسه قرار است گرفته شود دامنه وسیعی دارد که یکی از مهمترین آنها کاهش بیشتر نرخ بهره برای تحریک تقاضا در اقتصاد است. اثر مثبتی که اتخاذ این سیاست بانک ژاپنی بر قیمت طلاها خواهد داشت، میتواند آینده مبهم فلز زرد را اندکی بهبود بخشد؛ بنابراین علاوهبر نتایج کمیته بازار آزاد فدرال رزرو که در اواخر امروز اعلام خواهد شد، نشست شورای سیاستگذاری بانک مرکزی ژاپن نیز که صبح چهارشنبه برگزار میشود، در کانون توجهات قرار دارد.
۰۸:۰۶:۲۵دنیای اقتصاد: روز سهشنبه، بازار ایران تعطیل و بسته بود، ولی در معاملات پشت خطی برخلاف تصور اولیه نشانههایی از مقاومت معاملهگران در برابر کاهش قیمت وجود داشت. روز دوشنبه، شاخص بازار ارز افزایش قیمت را تجربه کرد و با ۶ تومان رشد به قیمت ۳ هزار و ۵۶۴ تومان رسید، با این حال، تصور معاملهگران این بود که پس از این رشد در روزهای انتهای هفته این ارز در مسیر کاهش قرار بگیرد. با وجود این تصور، روز سهشنبه دو نشانه در بازار ارز آشکار شد که نمایانگر امتناع دلار در برابر کاهش قیمت بود. اولین نشانه، افزایش جزئی نرخ حواله درهم و دومین نشانه، بالا ماندن نرخ دلار در معاملات پشت خطی بود. به گفته فعالان، امتناع معاملهگران در برابر کاهش قیمت در صورتی ماندگار خواهد بود که تقاضای بنیادی به بازار وارد شود. در کنار تقاضای تجاری، تنها تقاضایی که در آینده نزدیک میتواند قیمت را تحت تاثیر قرار دهد، تقاضای ارزی در آستانه اربعین خواهد بود.
روز دوشنبه، همسو با رشد قیمت دلار، سکه تمام بهار آزادی نیز افزایش قیمت را تجربه کرد و با ۲ هزار تومان افزایش به بهای یک میلیون و ۱۱۵ هزار تومان رسید. در کنار رشد دلار، افزایش تقاضا و پایین نیامدن بهای اونس در بازارهای جهانی از عوامل دیگری بودند که قیمت سکه را بالا بردند. تا ساعت ۳ بعدازظهر دوشنبه، بهای اونس در بازارهای جهانی افت چندانی نداشت، هر چند که پس از این ساعت کاهش قیمت را تجربه کرد که اثری در قیمتهای بسته شده بازار نداشت. با این حال، اثر افت بهای اونس، به معاملات غیررسمی روز دوشنبه سرایت کرد که در ساعات انتهایی روز انجام میشد.
برگشت به محدوده ۳۵۶۰
دلار که در دومین روز هفته، از محدوده ۳ هزار و ۵۶۰ تومان پایین رفته بود، روز دوشنبه به این محدوده بازگشت. در سومین روز هفته، شاخص ارزی چنانکه اشاره شد با ۶ تومان رشد به قیمت ۳ هزار و ۵۶۴ تومان رسید. به گفته فعالان، افزایش تقاضای مسافرتی و کاهش حجم ارز موجود در بازار دو نیروی زمینه ساز رشد بودند. بسیاری از معاملهگران تصور میکردند که این آخرین رشد دلار در تابستان باشد. آنها، بهطور سنتی انتظار دارند که در روزهای انتهایی ماه بهدلیل کاهش نقدینگی بازیگران ارزی، قیمت در مسیر کاهشی قرار بگیرد. با این حال، روز سهشنبه در معاملات پشت خطی، دلار نشانهای از کاهش قیمت از خود نشان نداد و در میانههای محدوده ۳ هزار و ۵۶۰ تومان معامله شد.
به گفته فعالان، در چهارمین روز هفته، نرخ حواله درهم در مسیر افزایشی قرار گرفت و تا قیمت ۹۷۴ تومان بالا رفت. در کنار این، دلار در معاملات پشت خطی نیز نشانه کاهشی از خود بروز نداد. به گفته فعالان، حتی تا ساعت ۳ بعدازظهر روز سهشنبه، قیمت این ارز بالاتر از نرخ بسته شده روز دوشنبه بود. این شرایط موجب شده بود که انتظارات برخی معاملهگران ارزی تغییر کند. به گفته فعالان، مقاومت دلار در پیرامون محدوده ۳ هزار و ۵۶۰ تومان و احتمال افزایش تقاضا در ابتدای پاییز از عوامل دیگری هستند که از قیمت دلار در روزهای انتهایی هفته حمایت میکنند. به گفته فعالان، برخی معاملهگران انتظار دارند که از ابتدای مهرماه، تقاضای تجاری بیشتری وارد بازار شود. اکنون باید دید قیمت دلار در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه مطابق انتظار عدهای از معاملهگران بهدلیل قرار گرفتن در روزهای انتهایی ماه کاهش قیمت را تجربه خواهد کرد یا بهدلیل نشانههایی که اشاره شد، در برابر کاهش قیمت مقاومت میکند.
۰۸:۰۳:۲۲دنیای اقتصاد: پرزیدنت جورج دابلیو بوش (پدر) اعلام کرد که در انتخابات نوامبر به هیلاری کلینتون رای میدهد. کاتلین کندی، برادرزاده جان.اف. کندی، در فیس بوک خود اعلام کرد که «رئیسجمهور به من گفت که به هیلاری رای میدهد.» او که معاون فرماندار مریلند و دختر رابرت. اف. کندی است، هنگام دیدار با بوش پدر این خبر را اعلام کرد. کاتلین نیز در زمره حامیان کمپین هیلاری است. جیم مک گراث، یکی از سخنگویان خانواده بوش، به گاردین میگوید: «رایی که پرزیدنت بوش بهعنوان یک شهروند در ۵۰ روز باقی مانده خواهد داد، رایی مخفی است. او در مورد رقابتهای ریاست جمهوری اظهارنظر نمیکند.»
بوش (پدر) در ماه مهاعلام کرد که از دونالد ترامپ حمایت نمیکند. این سخن از سوی فرزندش که او هم رئیسجمهوری بود اعلام شد. مک گراث در همین زمینه به گاردین میگوید: «در ۹۱ سالگی، پرزیدنت بوش بازنشسته سیاست است. او طبیعتا کارهایی برای جب انجام داد؛ اما استثنایی بر قاعده بودند. فقط در همین مورد از سایه سیاست خارج شد.» به نظر میرسد مواضع ترامپ و سخنانی که وی طی یک سال اخیر اعلام کرده و بر زبان آورده است باعث شده بسیاری از جمهوریخواهان آرای خود را به سبد هیلاری بریزند. به گزارش گاردین، جب بوش نیز در رقابتهای ۲۰۱۶ یکی از مخالفان ترامپ بود. ترامپ در مناظرهها بارها فرماندار سابق فلوریدار را به باد انتقاد گرفت و او را «بیحال» توصیف کرد.
جب نیز رویکرد تو خالی و لفاظیهای پوچ ترامپ را به سخره گرفت. جب بوش نیز در سرمقالهای در ماه جولای در واشنگتنپست حمایت خود را از هیلاری اعلام کرد و افزود که «هنوز تصمیم نگرفتهام در نوامبر رای بدهم» اما مواضع اعلامی او حاکی از رای به هیلاری است. اگر خانواده بوش بهویژه بوش پدر به هیلاری رای دهند این بدان معنا است که از خطوط قرمز جمهوریخواهان در رقابتهای ۲۰۱۶ عبور کردهاند. از جمله افراد دیگری که با خانواده بوش در ارتباطند میتوان به برنت اسکوکرافت (مشاور امنیت ملی بوش) و سالی برادشاو (دستیار ارشد جب بوش) اشاره کرد. به گزارش نیویورکتایمز، بسیاری از جمهوریخواهان تاثیرگذار از جمله برخی اعضای دولت بوش اعلام کردهاند که به هیلاری رای میدهند.
در ماه ژوئن، هنری. ام. پاولسون، وزیر خزانهداری در دولت بوش، در سرمقالهای اعلام کرد که به هیلاری کلینتون رای خواهد داد. نیویورکتایمز مینویسد جمهوریخواهان برجسته پشت ترامپ را خالی کردهاند. او دیگر نامزد محبوب این جناح نیست. اگرچه برجستگان جمهوریخواه شمشیر را در برابر ترامپ از رو بستهاند؛ اما ترامپ همچنان پا بر جا مانده و خود را نامزد برتر جمهوریخواهان میداند. این گزارش میافزاید: برجستگان جمهوریخواه سکان انتخابات را به اردوگاه هیلاری کج کردهاند. اگرچه ترامپ ممکن است حمایت توده مردم و برخی حاشیهنشینان و افراطیون را به دنبال داشته باشد، اما بزرگان جمهوریخواه با ریختن آرای خود به سبد هیلاری کفه ترازوی او را در برابر ترامپ سنگینتر کردهاند. براساس همین حمایتها، بسیاری پیشبینی کردهاند که هیلاری پیروز انتخابات است.
۰۸:۰۳:۱۳بازار مسکن تهران با دو پارادوکس مواجه شده؛ بهطوریکه از یکسو حجم معاملات خرید بدون رشد چشمگیر قیمت، نزدیک ۴۰ درصد جهش کرده و از سوی دیگر ارزش کل معاملات ۵۶ درصد نسبت به پارسال افزایش یافته است. بررسیها در این باره از تشکیل تور ضد تورمی در بازار حکایت دارد و نشان میدهد پنج منطقه پایتخت دارای چهار ویژگی مصرفی، مقصد عمده خریداران آپارتمان شده و زمینه تحریک قیمت را سلب کرده است. همچنین رشد ۶۵ درصدی فروش واحدهای میانمتراژ علت صعود ارزش معاملات است.
دنیای اقتصاد- فرید قدیری: کالبدشکافی تحولات بازار مسکن شهر تهران طی نیمه اول امسال، دو پارادوکس بین «تغییرات قیمت با حجم خریدها» و همچنین «میانگین قیمت آپارتمان با ارزش کل معاملات» نشان میدهد که با تشخیص علل این تناقضها، تعیین دقیق موقعیت از بابت رکود یا رونق و همچنین کیفیت آن –تورمی یا غیرتورمی- به راحتی امکانپذیر خواهد شد. گزارش جدید گروه برنامهریزی دفتر اقتصاد مسکن از آنچه بر معاملات املاک پایتخت طی ماههای سپری شده از سال ۹۵ گذشته است، نشان میدهد: بهرغم افزایش نزدیک به ۲۰ درصدی حجم خرید و فروش آپارتمان در پنج ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، متوسط قیمت مسکن بدون اثرپذیری از گرمای محسوس معاملات، با رشد تکرقمی (۸ درصد) کمتر از نرخ تورم مواجه شده است که این بهعنوان پارادوکس اول بازار که پیشتر و در جریان اعلام میانگین قیمت مرداد، ظاهر شده بود، در حال حاضر مطرح است. از سوی دیگر، اگر چه قیمت مسکن در این فاصله با نوسان زیر ۱۰ درصد روبهرو شده اما ارزش کل معاملات آپارتمان بهعنوان پارادوکس دوم، ۳۰ درصد رشد کرده است.
ابعاد این دو پارادوکس در ماه میانی تابستان تشدید نیز شده است بهطوری که در مرداد ماه میانگین قیمت هر مترمربع آپارتمان در تهران با لحاظ جهش ۴۰ درصدی حجم معاملات، حدود ۱۱ درصد –هم مرز تورم عمومی- افزایش پیدا کرد و در مقابل، ارزش کل آپارتمانهای فروخته شده در این ماه، با پرش ۵۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۹۴ همراه شد. بررسیهای «دنیای اقتصاد» درباره این دو پارادوکس، چهار علت را مشخص میکند و در عین حال نشان میدهد: معاملات مسکن همانطور که از ناحیه تسهیلات خرید و تحریک تقاضا در حال صعود است، در مسیر انتقال به فاز رونق در حال محافظت تورمی نیز قرار دارد. پارادوکس اول که در حال حاضر بهصورت «جهش معاملات در عین ثبات قیمت واقعی مسکن» در بازار وجود دارد را میتوان با تشریح نقش محافظان بازار ملک از متغیرهای تورمساز، پاسخ داد.
«افزایش عرضه ناشی از میل فروشندهها به بهرهبرداری از حضور تقاضا» و «عدم افزایش قیمت پیشنهادی تحت تاثیر همراهی فروشندهها با توان مالی خریداران» دو محافظ معاملات مسکن در برابر تورم و تحریک قیمت، محسوب میشود که پیشتر در چند گزارش «دنیای اقتصاد»، نقش این دو بهصورت کامل تشریح شده بود. اما محافظ سوم که در حال حاضر قویتر از دو محافظ دیگر عمل میکند، در «مناطق گرمسیر معاملات مسکن» خلاصه میشود. به گزارش «دنیای اقتصاد» طبق اطلاعات گروه برنامهریزی دفتر اقتصاد مسکن، ماه گذشته حجم معاملات خرید آپارتمان در ۵ منطقه پایتخت که دارای چهار ویژگی مشترک و خاص هستند، بیش از ۶۰ درصد صعود کرد و عملا دو برابر میزان رشد معاملات کل شهر تهران افزایش یافت. مناطق ۴، ۵، ۸، ۱۳ و ۱۴ در حال حاضر نقاط گرمسیر بازار ملک پایتخت محسوب میشود که از ویژگی «مصرفی، پرنوساز، متراژ پایین و دارای قیمت متعادل» در مقایسه با سایر مناطق شهر برخوردار هستند.
این پنج منطقه از یکسو طی سالهای اخیر محل بیشترین حجم ساخت و ساز بوده که محصول آن هماکنون حجم عرضه نوساز در این مناطق را افزایش داده است. از سوی دیگر، فراوانی آپارتمانهای زیر ۱۰۰ متر مربع در مناطق گرمسیر، سازگاری آنها با توان خرید مصرفی را به نسبت، در وضعیتی بهتر از سایر مناطق قرار داده است، ضمن آنکه تناسب املاک این پنج منطقه با شرایط خانهاولیها نیز بیشتر است. از طرفی، میانگین قیمت آپارتمان در این پنج منطقه، حول و حوش قیمت میانگین شهر است. مجموعه این چهار ویژگی علاوه بر اینکه دمای معاملات مسکن در مناطق پنج گانه را تا دو برابر دمای معاملات کل شهر افزایش داده، سهم این مناطق گرمسیری در فروش ماهانه آپارتمان در پایتخت را نیز به نزدیک ۵۰ درصد – نصف- رسانده است.
این وضعیت سبب شده جهش در حجم خرید و فروش آپارتمان به جای آنکه به تحریک قیمت منجر شود، زمینه رونق غیرتورمی معاملات را فراهم کند. به عبارت دیگر، چون عمده معاملات خرید مسکن طی ماههای اخیر در مناطق گرمسیر دارای خواص چهارگانه مصرفی متمرکز شده، شیب قیمتها دستخوش نوسان شدید و فراتر از تورم عمومی نشده است. بیشترین رشد منطقهای معاملات ملک در تهران، در منطقه ۵ با جهش ۷۵ درصدی در حجم معاملات اتفاق افتاده است. این منطقه در ماه مرداد با سهم ۱۷ درصدی از کل معاملات، پرفروشترین منطقه نیز بوده است. ۴ منطقه دیگر به ترتیب بیشترین رشد در فروش، شامل مناطق ۴، ۸، ۱۳ و ۱۴ هستند که خرید و فروش آپارتمان در آنها طی ماه گذشته ۵۶ تا ۶۸ درصد نسبت به مرداد سال ۹۴ افزایش پیدا کرده است.
میانگین قیمت آپارتمان در این مناطق مترمربعی ۳میلیون و ۳۰۰ هزار تا ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است که نزدیک به قیمت میانگین -۴ میلیون و ۴۹۰ هزار تومان- قرار دارد. جهش ۶۰ تا ۷۰ درصدی حجم معاملات مسکن در مناطق گرمسیر باعث شده حجم فروش آپارتمانهای با قیمت میانگین ۴ تا ۵ میلیون تومان نیز ۷۰ درصد نسبت به سال گذشته همین موقع افزایش یابد که به این ترتیب، اثر هدایت خودکار متقاضیان مسکن به پنج منطقه خاص، در تنظیم قیمت و عدم انحراف شدید قیمتها از سطح متوسط شهر، قابل رویت و ردیابی است. گزارش «دنیای اقتصاد» درباره علت پارادوکس دوم –جهش ۵۶ درصدی ارزش کل معاملات مسکن به رغم افزایش حدود ۱۱ درصدی قیمت هر مترمربع آپارتمان- حاکی است: شیفت معاملات از آپارتمانهای ریزمتراژ و کوچک متراژ به واحدهای میانمتراژ و بالاتر، باعث شده ارزش معاملات ملک با شیب بیشتری نسبت به قیمت مسکن، رشد کند.
مرداد امسال حجم فروش آپارتمانهای ۸۰ تا ۱۰۰ مترمربع رقمی معادل ۶۵ درصد افزایش پیدا کرد که به این ترتیب میزان رشد فروش این واحدها حدود دو برابر میزان رشد کل معاملات شهر بوده است. این در حالی است که حجم فروش واحدهای ریزمتراژ نسبت به سال گذشته تغییری نداشته است. آپارتمانهای ۸۰ تا ۱۰۰ مترمربع –واحدهای میان متراژ و بالاتر- یک سوم کل معاملات ماهانه آپارتمان در شهر تهران را تشکیل میدهد. سهم آپارتمانهای بزرگ متراژ (بالای ۱۵۰ مترمربع) به مراتب کمتر است. به این ترتیب، اگر چه طی ماههای اخیر قیمت مسکن –میانگین قیمت هر متر مربع آپارتمان- حدود ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده اما چون جنس خریدها تغییر کرده و متقاضیان بهواسطه دریافت وامهای موثر خرید مسکن، سراغ واحدهای بزرگتر رفتهاند، ارزش کل معاملات افزایش چشمگیر پیدا کرده است. با این حال چون نیمی از معاملات در پنج منطقه غیرتورمی انجام میشود، بازار از تورم قیمتی در امان مانده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، طی ماههای گذشته از سال ۹۵، پیشروی آپارتمانهایی با دو متغیر کلیدی –واحدهای ۸۰ تا ۱۰۰ مترمربعی با قیمت متری ۴ تا ۵ میلیون- در بازار معاملات ملک، سبب شده میزان فروش واحدهای مسکونی با ارزش ۴۰۰ میلیون تومان، نسبت به سال گذشته ۱۰۰ درصد رشد کند و دو برابر شود. در حال حاضر این نوع آپارتمانها، پرفروشترین واحد مسکونی در کل پایتخت به شمار میرود. براساس اطلاعات گروه برنامهریزی دفتر اقتصاد مسکن، میانگین قیمت مسکن در تهران در مرداد امسال به مترمربعی ۴ میلیون و ۴۹۰ هزار تومان رسید که یک درصد نسبت به تیرماه کاهش و حدود ۱۱ درصد نسبت به مرداد ۹۴ افزایش پیدا کرد. در حال حاضر قیمت واقعی مسکن حدود یک درصد نسبت به سال گذشته افزایش از خود نشان میدهد که تقریبا از ثبات نسبی حکایت دارد. مرداد امسال ۱۶ هزار و ۷۰۰ واحد مسکونی در پایتخت با ارزش کل ۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان فروش رفت بهطوری که بازار به لحاظ حجم معاملات، ۳۸ درصد و به لحاظ ارزش، ۵۶ درصد جهش کرده است. طی پنج ماه اول امسال نیز ۶۷ هزار واحد مسکونی در تهران با ارزش کل ۲۷ هزار میلیارد تومان معامله شد.
۰۷:۵۹:۴۵به گزارش خبرنگار مهر، چند ماهی است که برخی کارشناسان و فعالان اقتصادی و پولی و مالی نسبت به رشد نقدینگی در اقتصاد ایران هشدار میدهند، همان چیزی که اجرای سیاستهای ضدتورمی را به مخاطره میاندازد. تحلیلهایی که بر مبنای دادههای بانک مرکزی انجام گرفته، گویای این است که در خردادماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، نقدینگی تقریبا ۳۰ درصد رشد داشته؛ اما همین آمارها گویای این است که نقدینگی در خردادماه نسبت به اسفندماه سال گذشته، از رشد ۴.۲ درصدی برخوردار بوده است، یعنی درست به فاصله سه ماه، این فاکتور اقتصادی رشدی ۴.۲ درصدی را تجربه کرده است.
در این میان سهم سپردههای غیردیداری یا همان شبهپول که انواع سپردههای قرضالحسنه، پسانداز مسکن و سپردههای مدتدار یک تا چند ساله را شامل میشود، از نقدینگی افزایش یافته و به چیزی حدود ۸۷ درصد نقدینگی اقتصاد ایران در خردادماه امسال رسیده است. آنگونه که تحلیلهای اقتصادی میگویند، سپردههای غیردیداری، عامل مسلط در رشد نقدینگی فصل نخست سال ۹۵ بودهاند که به نوعی حکایت از استمرار جذابیت نرخ سود بانکها دارد. این در شرایطی است که سپردههای غیردیداری در بهار امسال نسبت به بهار سال ۹۴، از رشد ۳۱ درصدی برخوردار بوده است.
در این میان آمارهای بانک مرکزی حکایت از آن دارد که در خرداد ۹۵ حجم پول ۱۳۶ هزار میلیارد تومان، نقدینگی ۱۰۶۰ هزار میلیارد تومان و شبهپول(سپردههای غیردیداری) ۹۲۳ هزار میلیارد تومان بوده است؛ در حالیکه این رقم در اسفندماه سال ۹۴ در بخش پول ۱۳۷ هزار میلیارد تومان، نقدینگی ۱۰۱۷ هزار میلیارد تومان و در بخش شبهپول ۸۸۱ هزار میلیارد تومان بوده است. همین ارقام برای خردادماه سال ۹۴ در بخش پول چیزی معادل ۱۱۲ هزار میلیارد تومان، شبهپول ۷۰۴ هزار میلیارد تومان و نقدینگی ۸۱۷ هزار میلیارد تومان بوده است.
محاسبات کارشناسی بر مبنای دادههای بانک مرکزی حکایت از آن دارد که سرمایهگذاریهای مدتدار شامل سپردههای بلندمدت و کوتاهمدت، جزء غالب سپردههای غیردیداری بوده و سهم بیش از ۹۳ درصدی در بهار ۹۵ دارند. در این میان افزایش سهم سپردههای کوتاهمدت از نقدینگی در فصل نخست سال ۹۵ و کاهش سهم سپردههای بلندمدت از نقدینگی نیز موضوعی است که باید به آن توجه کرد.
سپردههای بلندمدت در بهار امسال، ۴۵.۸ درصد حجم نقدینگی را به خود اختصاص داده؛ در حالیکه همین شاخص در بهار سال گذشته، چیزی معادل ۴۶ درصد بوده است؛ در عین حال، سپردههای کوتاهمدت در فصل نخست سال جاری، ۳۵.۶ درصد از حجم نقدینگی را به خود اختصاص داده و همین شاخص در بهار سال ۹۴ معادل ۳۴.۱ درصد گزارش شده است.
به گزارش مهر، نکته حائز اهمیت آن است که علیرغم افزایش نقدینگی در خردادماه امسال، نسبت تسهیلات بانکی به سپرده، پس از کسر سپرده قانونی همچنان در حال کاهش است. این در شرایطی است که رقابت در جذب سپرده منجر به افزایش مانده سپرده بانکها شده؛ اما سیستم بانکی به دلایلی مانند هزینهکرد سپردههای جدید برای پرداخت سود سپردهگذاران قبلی، قادر نبوده منابع خود را صرف اعطای تسهیلات به بنگاههای اقتصادی کند که نتیجه آن، نسبت ۸۲ درصدی تسهیلات به سپرده پس از کسر سپرده قانونی شده است. بنابر این، مشکلات تامین مالی بنگاههای اقتصادی ناشی از خشکی اعتبار بانکها بوده و برگرفته از کمبود نقدینگی نیست.
نسبت تسهیلات به سپرده بانکها و موسسات اعتباری پس از کسر سپرده قانونی در بهار ۹۵ معادل ۸۲ درصد، در اسفند ۹۴ معادل ۸۳ درصد و در خرداد ۹۴ معادل ۹۰ درصد بوده است.
۰۷:۴۷:۵۴گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری فارس؛ ماجرای تملک مدیریت کنترلی سهام مخابرات از زمان به اصطلاح واگذاری این دارایی به بخش خصوصی همواره دغدغه دولت یازدهم و چه بسا دولت دهم نیز بوده است.
این دغدغه تا جایی پیش رفت که حتی تهدید به پس گرفتن سهام مخابرات از سوی وزیر ارتباطات نیز مطرح شد، اما در نهایت با کوتاه آمدن هلدینگ اعتماد مبین بر سر پذیرفتن گزینههای معرفی شده از سوی دولت برای نشستن در هیات مدیره “اخابر”؛ داستانها بر سر پس گرفتن و یا پس دادن سهام مخابرات فعلاً فروکش کرد.
اکنون اما سهامدار عمده مخابرات قصد بازگرداندن همراه اول به عنوان اصلیترین شرکت سودآور اپراتور تلفن همراه کشور به شرکت مادر را مطرح کرده است. اقدامی که شاید در سال ۱۳۹۷ محقق شود.
در این ارتباط یک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به جایگاه هلدینگ اعتماد مبین در ترکیب هیات مدیره مخابرات معتقد است: پس از واگذاری سهام ۵۰ درصد بعلاوه یک سهم مخابرات ایران در سال ۸۸ به کنسرسیومی به رهبری سرمایه گذاری اعتماد مبین، زمینه برای پدید آمدن شرکتهای اقماری از جمله شسکام (سرمایه گذاری کارکنان ارتباطات و مخابرات) ، اعطای استقلال مدیریتی به هیات مدیرههای شرکتهای مخابرات استانی و همچنین ورود شرکت ارتباطات سیار با برند همراه اول در بازار سرمایه فراهم شد.
حیدر دهقانی افزود: نگاه سرمایهگذاری از سوی سهامدار عمده ایجاب می کرد تا بر پایه حساب و کتاب های حسابداری رویهای جامع و منطقی با دیدگاه سرمایه گذاری خود در نحوه شناسایی درآمدها و هزینه کردهای مجموعه مخابرات حکم فرما باشد.
وی ادامه داد: در ادامه اما با افزایش هزینههای ایجاد شده از سوی شرکت های مخابرات استانی به تبع استقلال در نحوه هزینه کردها و مصارف بودجه ای؛ سهامدار عمده در ازای بدهی ها و لزوم تسویه مطالبات خود اقدام به تجمیع دارایی های این شرکت ها در حساب های مالی خود کرد. به عبارتی بهتر شرکت های مخابرات استانی در ازای بدهی خود به سهامدار عمده دارایی هایشان را فدا کردند و این در حالی است که همچنان به سهامدار عمده از بابت سود تقسیمی مجامع بدهکار باقی ماندهاند.
به این ترتیب با خالی شدن بیلان شرکت های مخابرات استانی از داراییهای جاری و غیر جاری آنچه که باقی ماند، پوستهای از شرکتهایی است که به ظاهر ورشکسته نیستند، اما از دورن تهی شدهاند.
به گفته دهقانی، سهامدار عمده اما به دلیل آنکه سودآوری ، اصلی ترین سیاست آن برای ورود به صنعت مخابرات بوده با جذب منابع از شرکت های مخابرات استانی اقدام به سرمایه گذاری در حوزه های دیگری کرده که امروز به راحتی قابل نقد شدن نیست.
از سوی دیگر عمده دارایی های جذب شده از سوی اعتماد مبین در حالی در وثایق بانک ها قرار گرفته که در ازای آن چیزی دریافت نشده و تنها به بدهکار تر شدن مجموعه شرکتهای مخابرات استانی انجامیده است.
وی ادامه داد: در این میان عدم دستیابی به تکنولوژی جدید در حوزه مخابرات و همچنین سرکوب انگیزه نیروی انسانی ماهر در این مجموعه به اصطلاح شبه دولتی باعث شده تا سهامدار عمده در تقابل یا تعامل خود با دولت در ترکیب هیات مدیره مخابرات، به فکر ادغام و تجمیع دارایی ها به دلیل صرف نداشتن اعطای استقلال و عدم تمرکز بر سکان مدیریت شرکتهای مخابرات استانی از سوی هیات مدیرههای شش تا هفت نفره این شرکتها بیافتد.
دهقانی با بیان اینکه ادغام و تجمیع مدیریت شرکت های مخابرات استانی در شرکت مادر با توجه به فشار سنگین پرداختهای هزینه ای به نفع هیات مدیره های پر خرج این شرکت ها تمام میشود؛ گفت: هدف از این ادغام، به ظاهر تسهیل فرایند مدیریت و تمرکز آن در شرکت مخابرات ایران از سوی سهامدار عمده عنوان شده است.
وی تصریح کرد: در شرکت ارتباطات سیار یا همان همراه اول اما سهامدار عمده در صدد خارج کردن این مجموعه از وضعیت شرکتی است، زیرا مخابرات بدون گاو شیرده ای به نام همراه اول سودی برای سهامدار عمده ندارد.
بنابراین در نخستین گام ابتدا شرکت های مخابرات استانی و پس از آن شرکت همراه اول بر اساس سیاست سهامدار عمده در مخابرات ادغام و به یک سهم تبدیل می شود.
دهقانی گفت: با توجه به اینکه سهام کنترلی مخابرات ایران در دست مجموعه سرمایهگذاری اعتماد مبین به عنوان سهامدار عمده قرار دارد، بنابراین با برگزاری مجمع فوق العاده سهامداران ابتدا این تصمیم به تصویب سهامدار عمده خواهد رسید. پس از آن سهام شرکت همراه اول با ارزش بازاری ۱۳ هزار و ۸۲۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومانی فعلی در مخابرات ایران با ارزش بازاری بیش از ۱۴ هزار میلیارد تومان ادغام میشود.
به گفته وی اتفاقی که در این زمینه رخ میدهد، اینکه سهامداران همراه اول مطابق با مصوبات و مقررات جدید، سهام ادغام شده خود را به ازای ارزش جاری هر سهم مخابرات تغییر خواهند داد، یعنی درست مشابه برابری ارز دلار که ما به ازای آن ریال دریافت میشود.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در فرایند ادغام سهام مخابرات و همراه اول تنها سهامدار عمده به دلیل تملک سهام کنترلی حرف اول را خو اهد زد، گفت: هدف اصلی در این فرآیند به جای کیفیت سیستم و افزایش کارایی فقط کسب سود از سوی سهامدار عمده است، کما اینکه وقتی افزایش سرمایه هم در مخابرات به تصویب میرسد، نه برای اجرای طرح توسعه ای بلکه برای تسویه اقساط وام های دریافت شده از سوی بانک ها مصرف می شود. تسهیلاتی که در ازای سرمایه گذاری ، بازگشتی نداشته و تنها هزینه محقق کرده است.
دهقانی ادغام همراه اول ،مخابرات استانی و شسکام در شرکت مادر یا همان شرکت مخابرات ایران را بهانهای برای جلب شدن نگاه ها به سهم “اخابر” در بورس عنوان کرد و افزود: این اقدام در نهایت توجیهی برای عدم موفقیت خصوصی سازی بنگاهها و تسلط دوباره دولت بر مدیریت پر حاشیه مخابرات خواهد بود.
۰۷:۴۵:۰۶به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، رسانه غربی در خبری به نقل از منابع مطلع خبر داده که هند بنا دارد برای تقویت ذخایر استراتژیک نفت خود، از ایران ۶ میلیون بشکه خریداری کند.
رویترز در خبری به نقل از منابع مطلع گزارش داد: «به دنبال اختلاف با شرکت ملی نفت امارات عربی متحده بر سر نحوه و شرایط خرید و فروش، هند برای ذخایر استراتژیک نفت خود درصدد خرید ۶ میلیون بشکه از ایران است».
این رسانه غربی گزارش میدهد: «چنین خریدی توسط سومین واردکننده بزرگ نفت خام جهان، به تلاش ایران برای گسترش فروش نفتی کمک خواهد کرد؛ کشوری که به دنبال برداشته شدن تحریمها درصدد باز پس گرفتن سهم خود از بازار نفت است».
در ادامه گزارش رویترز آمده که هند به منظور مقابله با خطرات مربوط به امنیت انرژی شبه قاره، در حال ساختن انبار و ذخیره اضطراری انرژی است؛ کشوری که ۸۰ درصد نیازهای نفتی خود را از خارج وارد میکند.
این انبار و ذخیره اضطراری که هند دارد میسازد، در مجموع ۳۶٫۸۷ میلیون بشکه نفت خام را میتواند ذخیره کند که این میزان تقریبا دو هفته نیازهای انرژی شبه قاره را کفاف میدهد.
به گفته سه منبع مطلع مختلف که البته نخواستند نامشان فاش شود، هند در ماه اکتبر و نوامبر، ۶ میلیون بشکه نفت خام از شرکت ملی نفت ایران خواهد خرید.
وزارت نفت هند برای نفع بردن از کاهش بهای نفت و به دلیل به نتیجه نرسیدن مذاکرات با امارات عربی متحده، از دو شرکت بزرگ هندی خواسته جهت پر کردن ذخیره استراتژیک نفت شبه قاره، صادرکننده دیگری را انتخاب کنند که آنها ایران را انتخاب کردند.
۰۷:۴۴:۳۹به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، پنجمین نشست کمیسیون مشترک برجام قرار است در حاشیه هفتاد و یکمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد برگزار شود و معاونان وزرای خارجه ایران و ۱+۵ امروز (چهارشنبه) ساعت ۱۱ به وقت نیویورک به منظور بررسی روند اجرای برجام دیدار و بر سر یک میز به مذاکره می نشینند.
همچنین قرار است وزرای خارجه ایران و ۱+۵ نیز فردا (پنجشنبه) ساعت ۱۳ به وقت محلی روند اجرای برجام را بررسی کنند.
تاکنون اکثر مسئولان کشور در سخنان خود به بدعهدی های آمریکا در روند اجرای برجام اشاره کرده اند و اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور نیز پیش از این با اشاره به بدعهدیهای برجامی آمریکا گفته است که دولت، وزارت امور خارجه و سایر بخشها به این موضوع واقف هستند که طرف مقابل بدعهدی دارد و باید حتما به صورت جدی آن را دنبال کنیم.
حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان نیز قرار است در سخنرانی خود در نشست مجمع عمومی سازمان ملل به موضوع بدعهدی های طرف مقابل در اجرای برجام اشاره کند، غلامعلی خوشرو سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در گفتگویی با تاکید بر اینکه ایران تعهدات خود در برجام را به صورت تمام و کامل انجام داده است، گفت: رئیس جمهور در سخنرانی خود مسئله پایبندی به برجام و توقعاتی که از طرف مقابل است را مطرح خواهد کرد.
به گزارش فارس، پیش از این کمیسیون مشترک برجام چهار نشست داشته است، در نخستین نشست کمیسیون مشترک ایران و ۱+۵ که ۲۶ مهر ماه ۱۳۹۴ با حضور عراقچی و تختروانچی معاونان وزیر خارجه ایران، هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نمایندگان ۱+۵ در هتل کوبورگ وین برگزار شد، طرفین توافق کردند تا این کمیسیون هر سه ماه یک بار یا در صورت درخواست زودتر، برای بررسی روند اجرای برجام در وین تشکیل جلسه دهد.
دومین نشست کمیسیون مشترک برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) نیز ۱۶ آذر ۱۳۹۴ با حضور هیأتهای مذاکره کننده ایران و ۱+۵ (آلمان، فرانسه، انگلیس، آمریکا، روسیه و چین) و هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دو نوبت صبح و عصر در هتل کوبورگ شهر وین برگزار شد و پیشنویس قطعنامه ۱+۵ به شورای حکام در خصوص بستن PMD در این نشست مورد بحث قرار گرفت.
سومین دور از نشستهای کمیسیون مشترک برجام نیز سوم اردیبهشت سالجاری با حضور هیأت مذاکرهکننده ایرانی و ۱+۵ در وین برگزار شد و طرفین در این نشست ضمن بررسی روند اجرای برجام توافق کردند برای تضمین اجرای لغو تحریمها یک گروه کاری ویژه تشکیل شود.
همچنین در حاشیه این نشست قرارداد فروش ۳۲ تن آب سنگین بین سازمان انرژی اتمی ایران و یک شرکت آمریکایی به امضا رسید.
چهارمین نشست این کمیسیون نیز ۲۹ تیر ماه در وین برگزار شد و بنابر اعلام عراقچی در این کمیسیون مشکلات و موانعی که در زمینه بانکی وجود دارد به خصوص در زمینه برقراری مجدد اتصالات بانکی و سایر موانع و مشکلاتی که در اجرای برجام پیش آمده است، مورد بحث و بررسی قرار گرفت تا راهحلهایی برایش پیدا شود.
همچنین در این نشست برخی مسائل و مشکلات فنی و تکنیکی که در خصوص اجرای تعهدات ایران و سوءتفاهمات یا سوءبرداشتهایی که در خصوص اجرای ابعاد فنی برجام ممکن است بین ایران و آژانس یا آژانس و ۱+۵ پیش بیاید، مطرح شد.
هیأت ایرانی پس از برگزاری چهارمین نشست کمیسیون مشترک برجام در وین دیدارهای دوجانبهای هم با هیأتهای فرانسوی، آلمانی و آمریکایی داشت.
۰۷:۴۳:۵۳به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری فارس، حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان دقایقی پیش به وقت محلی، برای شرکت در هفتاد و یکمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، وارد نیویورک شد.
هفتاد و یکمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد عصر امروز (سه شنبه) با سخنرانی بان کی مون دبیر کل این سازمان افتتاح شد.
بر اساس برنامه اعلام شده ۳۶ نفر از سران و مقامات کشورهای مختلف از جمله روئسای جمهور آمریکا، فرانسه، برزیل، ترکیه و نخست وزیران انگلیس، ایتالیاو… در روز نخست به ایراد سخنرانی می پردازند.
این درحالی است که سخنرانی روحانی بر خلاف روال گذشته در روز سوم تعیین شده درحالی که با توجه به تجربه های سال های قبل معمولا سخنرانی رئیس جمهور ایران در روزهای نخست یا دوم انجام می شد اما در هفتاد و یکمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی روحانی به روز سوم یعنی روز پنجشنبه موکول شده که شاید در این برهه زمانی سران کشورهای مهم این نشست و حتی نیویورک را ترک کرده باشند.
گفتنی است، سخنرانی حسن روحانی در سه دوره گذشته نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در روزهای نخست و یک بار هم در روز دوم انجام شده بود. بر این اساس سخنرانی روحانی در هفتادمین نشست در روز نخست، شصت و نهمین نشست در روز دوم و شصت و هشتمین نشست در روز نخست برگزار شده بود.
۰۷:۴۳:۱۴به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، وزیران خارجه ایران و کانادا روز سهشنبه برای اولین بار از زمان قطع روابط دو کشور، دیدار کردند.
«استفان دیون» وزیر خارجه کانادا ضمن اعلام این خبر، گفت در دیدار با «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه، با وی در مورد وضعیت روابط دوجانبه و همچنین مسائل مربوط به اتباع دو کشور صحبت کردهاند.
دیون پس از این دیدار که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک انجام شده، در توییتر نوشت: «برای اولین بار، در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با وزیر خارجه ایران دیدار کردم. در مورد روابط دو کشور در قالب خاورمیانه صحبت کردیم. در مورد موارد کنسولی هم بحث شد.»
موارد کنسولی مورد اشاره دیون، احتمالا مسئله بازداشت یک تبعه ایرانی-کانادایی به نام «هما هودفر» است که به اتهام فعالیتهای ضد امنیتی علیه جمهوری اسلامی در بازداشت به سر میبرد.
روابط ایران و کانادا از سال ۲۰۱۲، پس از آنکه دولت وقت اتاوا به نخستوزیری «استفان هارپر» با متهم کردن ایران به حمایت از دولت سوریه، عدم پایبندی به قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل و ایجاد تهدید برای اسرائیل، دیپلماتهای خود را از تهران خارج کرد، قطع شد.
کانادا همچنین تحریمهای مالی گستردهای علیه ایران وضع کرده و در سالهای گذشته همواره پایهگذار قطعنامههای ضد ایرانی به بهانه مسئله حقوق بشر بوده است.
روابط دو کشور از پارسال با روی کار آمدن حزب لیبرال به ریاست «جاستین ترودو»، تا حدی بهبود یافته است. اتاوا با بیان اینکه تحریمهای یکجانبه کانادا را از بهرهمند شدن از منافع بازار ایران محروم میکند، این تحریمها را لغو کرده است.
هم ترودو و هم دیون در ماههای گذشته از تصمیم خود برای احیای روابط دیپلماتیک با تهران صحبت کردهاند. دیون در ماه مارس سال جاری میلادی در یک سخنرانی در دانشگاه اتاوا گفت قطع روابط با ایران «هیچ اثر مثبتی برای هیچکس نداشته است.»
با وجود این تغییرات، دولت کانادا همچنان از فعالیتهای منطقهای ایران، مخالفت تهران با موجودیت رژیم صهیونیستی، برنامه موشکی ایران و وضعیت حقوق بشر، ابزار نگرانی کرده است. همچنین تحریمهای اتاوا علیه برنامه موشکی ایران همچنان پابرجا مانده است.
۰۷:۴۳:۰۲به گزارش گروه مانیتورینگ بینالملل خبرگزاری فارس، «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا در آخرین حضور خود در مجمع سازمان متحد با سمت رئیس کابینه کشورش، به دستاوردهای خود و تغییرات دنیا در ۸ سال تصدی این سمت پرداخت.
اوباما در خصوص دستاوردهای دولت خود، تقویت ساختار عدم اشاعه هستهای، ازسرگیری روابط سیاسی با کوبا، خاتمه دادن به بلندترین جنگ آمریکا و حل موضوع هستهای ایران از طریق دیپلماسی را مهمترین دستاوردهای خود دانست.
اوباما در ادامه به وضعیت حاکم بر جهان پرداخت و گفت: «در سردترین دوران پس از جنگ سرد هستیم. ملتها خیلی زود با هم درگیر میشوند. ما دو گزینه داریم: یا همکاری و یا زندگی در دنیایی که اختلافات مذهبی و نژادی، روز به روز انشقاق میان مردم را در آن بیشتر میکند.»
رئیس جمهور آمریکا که از جنگ سرد سخن گفته بود، به حال و روز وارث رقیب آن دوران یعنی روسیه پرداخت و گفت: «روسیه میخواهد جلال و شکوه از دست رفته را با توسل به زور، بازیابی کند.»
این البته تنها سخن تند اوباما نبود. رئیسجمهور آمریکا در بخش دیگری از سخنان خود، به موضوع کره شمالی پرداخت و گفت که این کشور باید به خاطر رفتار خود، با عقوبت مواجه شود. اوباما کشور کره شمالی را «زمین بایر کره شمالی» خواند.
باراک اوباما به دیگر درگیریهای موجود در دنیا هم اشاره کرد و گفت که در آسیا، دولتها بر سر اختلافات تاریخی با هم درگیرند و مردم اروپا و آمریکا هم نگران تغییر ساختار جمعیتی به دلیل حضور مهاجران هستند.
باراک اوباما به اوضاع خاورمیانه هم پرداخت و گفت که اگر در جامعهای، زنان از رفتن به مدرسه محروم شوند و برتریها بر اساس نژاد یا قومیت باشد، آنگاه پیوستگی شکننده موجود در جامعه، از بین میرود.
وی ادامه داد: «این وضعیت را در بسیاری از جاهای خاورمیانه دیدهام. آنجا رهبران به جای آنکه با اتکا به سیاست یا ارائه برنامه برای پیشرفت، از طریق سرکوب مخالفان سیاسی به آرام کردن جوامع خود میپردازند که همین رویکرد به جنگ داخلی در سوریه و ظهور گروه شیطانی داعش منجر شد.
باراک اوباما گفت: «در جنگ سوریه، هیچ ارتشی پیروز نخواهد شد.»
باراک اوباما به درگیری ۷ دههای فلسطینیها با اشغالگران صهیونیست هم اشاره کرد.
اوباما گفت که «خیلی بهتر است فلسطینیها دست از اقدامات تحریکآمیز بردارند و اسرائیل را به رسمیت بشناسند و اسرائیل هم نمیتواند تا ابد زمینهای فلسطینیان را اشغال کند.»
باراک اوباما سپس به معادلات جهان و قطببندی امروز و دیروز پرداخت.
وی گفت: «در بخش عمدهای از تاریخ، قدرت تکقطبی نبوده است. یادم می آید که یک زمانی هم دشمنان و هم متحدان مال فکر میکردند که باعث بروز همه مشکلات و قدرتی که میتواند همه مشکلات را حل کند، آمریکا است. حتی در واشنگتن هم برخی این باور را داشتند.»
در اینجای سخنرانی، هم اوباما و هم حاضرین در مجمع نشست عمومی سازمان ملل متحد، به این تفکر خندیدند.
اوباما ادامه داد: «من اعتقاد دارم آمریکا تا زمانی می تواند یک ابرقدرت استثنایی باقی بماند که به فراتر از منافع خود فکر کند.»
باراک اوباما پس از صحبت درباره معتقدین به حل همه مشکلات توسط آمریکا، بار دیگر به موضوع ایران پرداخت و گفت: «هنگامی که ایران محدودیتهایی را علیه برنامه هستهایش پذیرفت، این موضوع باعث ارتقاء امنیت جهانی و توانایی ایران برای همکاری با سایر ملتها شد.»
۰۷:۳۷:۳۵ در یک روز نیمه تعطیل در خدمت شما هستیم
۰۷:۳۷:۰۵ سلام صبح شما بخیر و شادی