۰۸:۳۳:۱۶ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۸:۳۲:۵۶روه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد تداوم افت قیمتها بود به گونهای که شاخص کل با عقبنشینی ۲۳۷واحدی معادل ۳۱/ ۰ درصد به رقم ۷۶هزار و ۵۰۹واحد رسید.در بازار دیروز همچنان معاملهگران به دلیل کمبود نقدینگی با حجم اندک معاملات مواجه بودند به گونهای که ارزش معاملات در بورس تهران به ۱۲۵میلیارد تومان و در فرابورس به ۷۷میلیارد تومان رسید. این افت شدید ارزش معاملات که توام با ارزش معاملات اوراق مشارکت و بازار بدهی است نشان از شدتگرفتن مشکل کمبود نقدینگی در بازار دارد و در این شرایط بازار میتواند مستعد بروز رفتار احساسی و افتهای بیشتر باشد.
در بازار دیروز در تحولات مهم مجمع سازمان خصوصیسازی شاهد اظهارنظر وزیر اقتصاد بود. علی طیبنیا با اشاره به دلایل عدم توفیق اجرای سیاست خصوصیسازی در کشور گفت: موافق تعیین اهلیت در واگذاریها نیستم. به علاوه اینکه اصلاح ساختار شرکتها پیش از واگذاری حرفی قشنگ اما نشدنی است. مقاومت بسیار سخت دستگاههای دولتی در تمامی مراحل واگذاریها، وضعیت نامناسب شرکتهای باقیمانده در سبد خصوصیسازی و شرایط نامناسب بازار سرمایه، مهمترین دلایل سهگانه عدم توفیق اجرای سیاست خصوصیسازی در کشور محسوب میشوند. بنابراین به عقیده وزیر اقتصاد اگر مقاومتها کاهش یابد با توجه به بهبود وضعیت بازار سرمایه میتوان به واگذاریهای جدید امیدوار بود. رئیسکل سازمان خصوصیسازی نیز از فروش بنگاههای دولتی، ساماندهی سهام عدالت، جایگزینی نگاه تعهدی به جای درآمدزایی در واگذاریها، وصول مطالبات معوق و سررسیدشده و بازرسی ویژه از شرکتهای واگذار شده بهعنوان مهمترین برنامههای این سازمان برای پیگیری و اجرا یاد کرد. پوریحسینی گفت: اقداماتی مانند ثبت تغییر اساسنامه، فروش، اجاره، ترهین و توثیق داراییها، اخذ تسهیلات بانکی، ثبت افزایش سرمایه، ثبت مصوبات مجامع عمومی شرکتها و ثبت صورتجلسات هیات مدیره از جمله اقداماتی است که شرکتهای در حال واگذاری و واگذار شده باید با کسب اجازه از سازمان خصوصیسازی نسبت به انجام آنها اقدام کنند.
وی درخصوص برنامههای آتی این سازمان نیز گفت: فروش بنگاههای دولتی باقیمانده، ساماندهی سهام عدالت، جایگزینی نگاه تعهدی بهجای درآمدزایی در واگذاریها، وصول مطالبات معوق و سررسید شده و بازرسی ویژه از شرکتهای واگذارشده بهصورت بلوکی از مهمترین اقدامات این سازمان در سال جاری برای پیگیری و اجرا هستند. در گروه بانکی با توقف درازمدت نمادهای بانکی فشار به سهامداران خرد افزایش یافته است و در حالی که نماد بانکهای عمده برای برگزاری مجمع متوقف شده و مجمع نیز به دلیل اختلاف سازمان حسابرسی وبانک مرکزی به تعویق افتاده است، ادامه توقف نمادها به مشکلی عمده برای بازار بدل شده است. در گروه بانکی بانک اقتصادنوین گزارش حسابرسی افزایش سرمایه خود را اعلام کرد. این بانک در نظر دارد سرمایه بیش از ۱/ ۱ هزار میلیارد تومانی را از محل سود انباشته و با هدف اصلاح ساختار مالی و فعالیتهای بانکی به بیش از ۳۳/ ۱ هزار میلیارد تومان برساند. در گروه خودرویی دیروز، در حالی مقرر بود تا واگذاری بلوک ۷۲/ ۵۶ درصدی شرکت سایپا دیزل از پرتفوی سرمایهگذاری شرکت سایپا انجام شود که این امر بهدلیل عدم حضور خریدار انجام نپذیرفت و بلوک «خکاوه» روی میز فروش ماند. در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف بود که در آن کمبود نقدینگی موجب کاهش شاخص و ارزش معاملات شد.
۰۸:۳۲:۳۶گروه بورس: افزایش سرمایه بهعنوان یکی از راههای تامین منابع مالی شرکتها مطرح است. استفاده از این روش طی سالهای اخیر در بورس اوراق بهادار تهران شدت بیشتری یافته است. بهزعم بسیاری از کارشناسان افزایش سرمایه شرکتها دارای تاثیرات بالقوه بر قیمت سهم است که بهطور عادی جهت تاثیر آن بر ثروت سهامدار، مورد علاقه سهامداران است. با این حال مقامات ارشد بورس اذعان میکنند تعداد شرکتهایی که افزایش سرمایه را در برنامه کار خود دارند روبه افزایش است.
افزایش سرمایههای مهم
از مهمترین بحثهایی که از ابتدای سال جاری در بازار سرمایه مطرح شد، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابیها و معافیتهای مالیاتی شرکتها بود. طبق مصوبه دولت در ابتدای سال شرکتهایی که قصد افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی را دارند، مشمول پرداخت مالیات هستند. با این حال دولت در آخرین تصمیمات اعلام کرد شرکتهایی که از سال ۹۲ تا ۹۴ مازاد تجدید ارزیابی را در صورتهای مالی لحاظ کردهاند میتوانند از معافیتهای مالیاتی استفاده کنند.
اما مهمترین و مطلوبترین نوع افزایش سرمایه برای شرکتها، افزایش سرمایهای است که از محل آوردههای نقدی اعمال شود. بسیاری از کارشناسان بر این باورند، شرکتهایی که از این محل افزایش سرمایه میدهند با ورود نقدینگی جدید به شرکت میتوانند شرایط بنیادی شرکت را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار داده و صورتهای مالی را بهبود بخشند. همچنین این افزایش سرمایه میتواند به مرور بر تعمیق هر چه بیشتر بازار اثر گذاشته و بر وسعت بازار بیفزاید.
رونق افزایش سرمایهها
در این بین آمارها حاکی از آن است که تعداد شرکتهایی که تصمیم به افزایش سرمایه گرفتهاند، افزایش یافته است. در این زمینه غلامرضا ابوترابی، رئیس اداره نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار سرمایهای سازمان بورس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» تعداد این شرکتها را روبه افزایش دانست و گفت: در حال حاضر ۲۹ پرونده افزایش سرمایه در سازمان بورس باز است که ارزش افزایش سرمایه آنها حدود ۶هزار میلیارد تومان است.
وی در ادامه بیان کرد: از این رقم ۱۵ شرکت در شهریورماه نامه افزایش سرمایه خود را به سازمان بورس ارسال کردهاند که در مقایسه با قبل قابل توجه است. همچنین ارزش کل پروندههای افزایش سرمایه شهریور حدود ۴هزار و ۳۰۰میلیارد تومان است. ابوترابی درخصوص جزئیات درخواستهای ارسالی طی این بازه زمانی نیز گفت: از تعداد درخواستهایی که ارسال شده است، تنها یک افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی است که ارزش آن حدود ۲۴۱ میلیارد تومان است. رئیس اداره نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار همچنین بیان کرد: عمده این افزایش سرمایهها که در ۱۵ روز گذشته دریافت شده از محل مطالبات و آوردههای نقدی است که ارزش آن به ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان میرسد. سازمان تمام این پروندهها را به دقت بررسی میکند تا شک و شبههای درخصوص افزایش سرمایهها میان سهامداران باقی نماند.
انتشار اطلاعیهها به منزله تایید سازمان نیست
در همین زمینه ابوترابی در گفتوگویی دیگر با خبرگزاری فارس گفت: پیرو اطلاعیه سازمان بورس در ۷ خردادماه ۹۴ در راستای افشای مستقیم اطلاعات ناشران بازار سهام امکان انتشار مستقیم اطلاعیهها در دو مقطع فراهم شد. براساس این اطلاعیه ناشران موظف شدند، ابتدا در زمان تهیه گزارشهای توجیهی هیات مدیره و از طرفی ارائه گزارش از سوی بازرس قانونی برای افزایش سرمایه بهطور مستقیم در سامانه کدال منتشر کنند.
وی با بیان اینکه انتشار دو گزارش مذکور از سوی ناشران بازار سرمایه در سامانه کدال به معنای صدور مجوز قطعی از سوی سازمان بورس برای افزایش سرمایه نیست، عنوان کرد: در مورد شرکت آهنگری تراکتورسازی هنوز سازمان بورس طرح توجیهی این ناشر را تایید نکرده و گزارش توجیهی هیات مدیره آن به معنای تایید افزایش سرمایه نیست. ابوترابی گفت: از سوی دیگر هنوز بازرس قانونی «خاهن» نسبت به طرح توجیهی هیات مدیره اظهارنظر نکرده است. این در حالی است که زمانی مشخص برای ارسال درخواست نهایی ناشر به منظور افزایش سرمایه به سازمان بورس وجود ندارد و آنچه اکنون به بازار اعلام شده، تهیه گزارش توجیهی هیات مدیره با هدف افزایش سرمایه پیشنهادی است.
ابوترابی با اشاره به ضعف افشای اطلاعات از سوی برخی ناشران بورسی و فرابورسی و به تبع آن دشواریهای سهامداران گفت: حتی سال گذشته گزارشهایی داشتهایم که با وجود آنکه موسسه حسابرسی و بازرس قانونی دو شرکت مجزا متقاضی دریافت مجوز افزایش سرمایه بودهاند، اما حسابرس با رونوشت از درخواست اول هنگام ارائه درخواست شرکت دوم فراموش کرده که نام شرکت اول را در سربرگ خود تغییر دهد.
۰۸:۳۲:۱۳گروه بورس- زهرا رحیمی: غلبه عرضه بر تقاضای سهام که عمده نمادهای فعال بورس در اولین روز هفته را با افت قیمت مواجه کرد، در جریان معاملات دیروز نیز ادامه یافت و نماگر بازار سهام را با افت ۳/ ۰ درصدی مواجه کرد. با قرار گرفتن شاخص در سطح ۷۶ هزار و ۵۰۹ واحدی در پایان معاملات روز یکشنبه، زیان بازار از ابتدای سال تا کنون به ۶/ ۴ درصد رسید. بررسی شاخص صنایع مختلف در بازه مزبور نشان میدهد، عملکرد ۲۶ صنعت از نماگر بازار سهام بهتر بوده است. ۱۱ صنعت نیز عملکرد نامناسبتری از وضعیت نماگر بازار سهام نمایش دادند. این صنایع حدود ۴۵ درصد ارزش بازار سهام کشور را در اختیار دارند. در همین بازه زمانی ۲۱ صنعت با رشد شاخص مواجه بودهاند. این موضوع نشان میدهد عمده دلیل افت نماگر بازار سهام تحت تاثیر افت قیمت در نمادهای بزرگ صورت گرفته است.
اقبال به کوچکترها در شرایط رکودی
بررسیهای «دنیای اقتصاد» از عملکرد صنایع بورسی از ابتدای سال ۹۴ تا کنون نشان میدهد که پنج صنعت پربازده در این بازه زمانی مربوط به صنایع کوچکتر و عمدتا تک نماد بودهاند. گروه انتشار و چاپ با تک نماد «چافست»، محصولات چوبی با تک نماد «چفیبر»، محصولات کاغذی با دو نماد «چکارن» و «چکارتن»، دباغی و پرداخت چرم باتک نماد «وملی»، استخراج زغال سنگ با تک نماد «کطبس» در صدر صنایع پربازده بازار از ابتدای سال جاری قرار گرفتند. مجموع ارزش بازار ۵ صنعت مزبور پایینتر از ۲/ ۰ درصد کل بازار است. این موضوع تاکیدی است بر اینکه افت قیمت در نمادهای بزرگ تر بوده که شاخص کل بورس را در مسیر نزولی قرار داده است.همانطور که در گزارشهای پیشین «دنیای اقتصاد» به کرات به آن اشاره شد، در شرایطی که بازار سهام در حال تجربه دوران رکودی است، معاملهگران توجه ویژهای به سهام کوچکتر و عمدتا تک نمادها نشان میدهد. به عبارت دیگر، در دوران رکود معاملات، سهامداران توجه بیشتری به سرمایهگذاری روی نمادهای کوچک بازار تحت تاثیر اخبار و شایعات برای کسب بازدهیهای کوتاه مدت از خود نشان میدهند. موضوعی که در دوران رکودی اخیر به کرات مشاهده شده است. سهام این شرکتها تحت تاثیر فضای رکود سهام شرکتهای بزرگ و فقدان گزینه سرمایهگذاری، صرفا با اخبار و شایعاتی رشدهای چشمگیری را تجربه میکنند و پس از مدتی تحت تاثیر فشار فروش، زیانهای سنگینی به سهامداران خود تحمیل میکنند. از این رو در مورد سرمایهگذاری روی سهام این دست از این شرکتها باید مراقب ایجاد تقاضای سفتهبازانه و غیرواقعی در سهام این شرکتها بود.
صدرنشینان دیروز، قعرنشینان امروز
بررسیها از جدول بازدهی صنایع از ابتدای سال تا کنون نشان میدهد، گروههای ابزار پزشکی با تک نماد «آکنتور»، خودرو، ساخت دستگاههای ارتباطی با تک نماد «لپارس»، انبوهسازی و فرآوردههای نفتی بیشترین زیان را از ابتدای سال به سهامداران خود تحمیل کردهاند. این در حالی است که سه گروه ابزار پزشکی و خودرو و فرآوردههای نفتی، جزو صنایع پیشتاز بورسی در سال ۹۴ به خصوص در سه ماه پایانی آن بودند.
افت ۳۶ درصدی «آکنتور» از ابتدای سال
گروه ابزار پزشکی با رشد چشمگیر بیش از ۷۷۴ درصدی رتبه نخست جدول بازدهی صنایع در سال ۹۴ را به خود اختصاص داد. با این حال از ابتدای سال ۹۵ در مسیر ریزش قیمتی قرار گرفت و ۳۶ درصد زیان را به سهامداران خود تحمیل کرد. بخشی از دلایل افت قیمت این سهام پس از رشد اعجاب انگیز آن در سال گذشته امری طبیعی است. بخش دیگر آن نیز به دلیل ابهامات زیاد پیرامون شرکت مزبور بوده است. در سال ۹۴، شرکت مزبور در حالی که سود هر سهم خود را ۲۸۳ تومان اعلام کرده بود موفق به پوشش ۱۵۳۰ تومان سود در پایان سال شد و پس از آن در گزارش پیشبینی سال ۹۵، سود هر سهم خود را با افزایش چشمگیری حدود ۲۵۰۷ تومان اعلام کرد. جهش سودآوری مزبور در کنار تاخیر در برگزاری مجامع این شرکتها با تشدید ابهامات پیرامون این سهم فضای معاملات بازار را نسبت به سهم مزبور با بیاعتمادی مواجه کرد و در نهایت افت قیمت این سهم را دامن زد. برگزاری مجمع این شرکت در سال جاری چند بار به تعویق افتاد و در نهایت نیز به ۲۵ شهریور موکول شد تا سهامداران این سهم همچنان در انتظار شفافسازی شرکت باقی بمانند.
خودرو، رتبه دوم صنایع زیانده
شرکتهای خودروساز در سه ماه پایانی سال گذشته رشدهای زیادی را تجربه کردند بهطوری که شاخص این گروه در زمستان آن سال رشد بیش از ۲۰۰ درصدی را ثبت کرد. در همان بازه زمانی بارها در گزارشهای «دنیای اقتصاد» به این موضوع اشاره شد که شتاب رشد قیمتها از شتاب بهبود عوامل بنیادی بسیار جلوتر است. ضمن اینکه صرف اخبار انعقاد قرارداد با شرکتهای خارجی توجیهکننده این رشد چشمگیر نیست. از ابتدای سال رشد این نمادها متوقف و در ادامه وارد مسیر نزولی شدند. در ادامه نیز گزارشهای سه ماهه شرکتهای مزبور وضعیت نامناسب شرکتها را یک بار دیگر یادآوری کردند تا به این ترتیب، روند صعودی نسبتا پرشتاب قیمت این سهمها که با توجیهات مشخص بنیادی توام نبود نهتنها با مشکل مواجه شود بلکه با کاهش حجم معاملات، امیدها برای تداوم روند صعودی در کوتاهمدت نیز تضعیف شود. در این باره بسیاری از کارشناسان معتقدند افت شاخص گروه خودرو در سال جاری در قیاس با رشد چشمگیر آن در زمستان رقم زیادی نبوده است.
تداوم عقبنشینی سودآوری انبوهسازیها
گروه انبوهسازی با افت حدود ۱۷ درصدی رتبه چهارم جدول صنایع با بیشترین زیان از ابتدای سال را به خود اختصاص داد و این امر در شرایطی محقق شد که گروه مزبور برخلاف گروه خودرویی و ابزار پزشکی، در سه ماه پایانی سال گذشته نیز شرایط مناسبی نداشته است. در حالی که انتظار برای رونق مسکن وجود داشت و نشانههایی از آن نیز در اقتصاد مشاهده شد (به طور مثال افزایش ۱۵درصدی تعداد معاملات مسکن در ۵ ماه ابتدایی سال نسبت به دوره مشابه سال گذشته به چشمانداز خروج تدریجی مسکن از رکود اشاره دارد.) با این همه سیگنال خاصی از رونق این بازار به این شرکتها مخابره نشد.شرکتهای ساختمانی پس از تفاوت سود پیشبینی شده در گزارشهای اولیه و پس از آن عدم تحقق آن در دو سال گذشته، برای سال جاری بودجه محافظهکارانهای در سطح پیشبینیهای امسال ارائه دادند تا جای زیادی برای امیدواری سهامداران در مقطع فعلی نسبت به تحولات مثبت در عملکرد این شرکتها باقی نماند.
فرآوردههای نفتی
نمادهای زیرمجموعه گروه فرآوردههای نفتی در سه ماه پایانی سال گذشته رشدهای مناسبی را تجربه کردند تا جایی که شاخص این گروه بهرغم ضعف شدید بازار نفت در میانههای سال در پایان توانست رشد ۳۶ درصدی را در کارنامه خود ثبت کند. با این همه از ابتدای سال تاکنون با زیان حدود ۱۴ درصدی مواجه بودند. باوجود بهبود قیمت نفت در سال جاری و به تبع آن تحلیلهایی که تحولات عمدهای را برای شرکتهای فعال در این گروه پیشبینی میکردند، اما روند سودآوری نمادهای زیرمجموعه گروه فرآوردههای نفتی نشان داد که تحلیلهای صورت گرفته در مورد روند سودآوری این شرکتها تحت تاثیر بهبود قیمت نفت تحلیلهای دقیقی نبوده است.به عبارتی تحلیل کارشناسان از لحاظ کردن قیمت نفت در وضعیت این شرکتها خیلی پیشبینی درستی نبوده است. در همین راستا انتشار گزارش پالایش نفت بندرعباس نشان داد که بهصرف معیار بهبود قیمت نفت نمیتوان روند سودآوری در شرکتهای این گروه را تحلیل کرد.
افت ۷/ ۳ درصدی شاخص گروه بانک در غیاب بزرگان
نمادهای زیر مجموعه گروه بانکی در شرایطی زیان ۷/ ۳ درصدی را تجربه کرد که دارای عملکردی بهتر از نماگر بازار سهام بوده است. مجامع نمادهای زیر مجموعه گروه بانکی همچنان با نوعی ابهام همراه است. برگزاری مجامع این شرکتها به دلایل متعددی از جمله رعایت نکردن استاندارد بینالمللی، کفایت سرمایه، کنترلهای داخلی، شفافیت و نشر اطلاعات توسط بانک مرکزی با محدودیتهای جدی همراه شد. در این زمینه شاخص این گروه در شرایطی این افت را تجربه کرد که سه نماد عمده آن یعنی بانک تجارت، ملت و صادرات همچنان متوقف هستند. کارشناسان در این زمینه معتقدند با توجه به حجم و ارزش معاملات بالای گروه بانکی اگر سه نماد بزرگ مزبور متوقف نبودند، شاید بازدهی گروه بانکی در سطوحی پایینتر از رقم کنونی قرار میگرفت.
۰۸:۳۱:۵۰گروه بورس- فاطمه اسماعیلی: فرابورس ایران برای سومین روز متوالی حرکت در مسیر نزولی را ادامه داد. بر این اساس در پایان معاملات روز گذشته نماگر این بازار با افت ۶/ ۳ واحدی (معادل ۴۵/ ۰درصد) در عدد ۷۹۳واحدی قرار گرفت. به این ترتیب زیان این بازار از ابتدای سال تاکنون به ۶/ ۱درصد رسید.
روز گذشته پالایش نفت تهران با تاثیر منفی حدود ۲ واحدی بیشترین تاثیر بر افت آیفکس را بر عهده داشت. به نظر میرسد از عمده مواردی که در روزهای اخیر نهتنها «شتران» بلکه عمده نمادهای پالایشی را تحتتاثیر قرار داده است، کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی است. در عین حال شرکت پالایش نفت بندرعباس (حاضر در تابلوی معاملاتی بورس) در اولین روز کاری هفته جاری صورت مالی میاندورهای در دوره ۳ ماهه منتهی به ۳۱/ ۰۳/ ۹۵ خود را بر روی سایت کدال قرار داد که بر اساس این گزارش «شبندر» به ازای هر سهم ۱۹ ریال سود محقق کرد. بر این اساس سود خالص این شرکت مبلغ ۲۶۱ میلیارد و ۵۷۶ میلیون ریال اعلام شده که نسبت به سال گذشته کاهش ۵۸ درصدی را نشان میدهد. موضوعی که سبب رخنه فضایی منفی در میان تمامی نمادهای پالایشی شده است. فضایی که به پالایشیهای فرابورس نیز تسری پیدا کرده تا نیمی از نمادهای فعال در این گروه معاملات روز گذشته را در محدوده قیمتی منفی به پایان برسانند.
در نقطه مقابل «شتران»، فولاد هرمزگان جنوب قرار داشت که با تاثیر بیش از یک واحدی از افت بیشتر آیفکس ممانعت کرد. فولاد هرمزگان جنوب از جمله شرکتهایی است که به سبب مکان جغرافیایی، ظرفیت مناسب تولیدی و جذابیت برای سرمایهگذاران خارجی از پتانسیلهای بالایی برخوردار است. بر این اساس «هرمز» با حمایت خوب معاملهگران حقوقی (مشارکت ۹۹ درصدی) معاملات روز گذشته را با رشد ۴۹ ریالی به پایان رساند تا معاملهگران با دادوستد ۲ میلیون و ۲۵۶ هزار سهم در این نماد به ارزش ۵۱۹ میلیون تومان قیمت سهام «هرمز» را به ۲۳۰۰ ریال افزایش دهند.
پتروشیمی مارون نیز برای چهارمین روز متوالی در مسیر نزولی گام برداشت. از نکات قابلتوجه معاملات «مارون» در روزهای اخیر، حجم بسیار پایین معاملات سهام بزرگترین شرکت فرابورس (بزرگترین شرکت از منظر ارزش بازار) است. بر این اساس پتروشیمی مارون معاملات روز گذشته خود را با دادوستد تنها ۳ هزار و ۵۵۸ سهم به پایان رساند تا با افت ۴درصدی قیمت خود، تاثیر منفی ۷/ ۰ واحدی بر آیفکس داشته باشد. طی معاملات اوایل هفته گذشته شنیدههایی مبنیبر راهاندازی طرح متانولسازی، اقبال سهامداران به «مارون» و تشکیل صف خرید پرحجم در این نماد را فراهم آورده بود. با این همه رفتهرفته از تب و تاب این اخبار کاسته شد تا پتروشیمی مارون بار دیگر به مسیر نزولی بازگردد. بر این اساس در معاملات روز یکشنبه فرابورس ایران (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) حدود ۱۴۹ میلیون ورقه بهادار در ۱۴ هزار و ۲۲۹ نوبت معاملاتی به ارزش ۷۶۷ میلیارد ریال دستبهدست شد. با وجود رشد حجم و ارزش معاملات فرابورس نسبت به روز ماقبل آن هنوز هم شاهد کمرمقی معاملات این بازار هستیم. بر این اساس بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد حجم و ارزش معاملات این بازار نسبت به میانگین یک ماه قبل به ترتیب حدود ۵۱ و ۴۴ درصد افت کرده است. تعداد معاملات نیز در همین بازه زمانی با کاهش حدود ۴۰ درصدی مواجه بوده است. دامداری تلیسه نمونه نیز برای دومین روز متوالی در محدوده منفی معامله شد. ۱۶ روز از حضور «تلیسه» در تابلوی معاملاتی فرابورس میگذرد. این در حالی است که این نماد در این بازه زمانی تنها دو روز منفی را پشتسر گذاشته است. بر این اساس شرکت دامداری تلیسه نمونه معاملات روز گذشته را با دادوستد ۲۵۸ هزار سهم در قیمت ۸۹۹۲ ریالی به پایان رساند تا با افت ۵ درصدی بیشترین کاهش قیمت روز گذشته فرابورس را به خود اختصاص دهد. «تلیسه» دیروز با فشار فروش مواجه شد تا سنگینترین صف فروش روز گذشته را به خود اختصاص دهد. (شرکت دامداری تلیسه نمونه بیش از ۵/ ۱ میلیون صف فروش داشت)
ثبات سود «تسه»ها برای هفتمین روز
روز گذشته ۵۲ هزار و ۵۸۴ ورقه تسهیلات مسکن به ارزش ۴۷ میلیارد ریال در بازار ابزارهای نوین مالی خرید و فروش شد تا «تسه»ها در این روز در بازه ۸۶۹ تا ۸۹۹ هزار ریال دستبهدست شوند. دیروز امتیاز تسهیلات مسکن مرداد ماه ۹۳ در حالی با رشد ۱۲۰۰ تومانی (معادل ۴/ ۱ درصد) همراه شد که بیشترین کاهش قیمت در نماد «تسه ۹۳۰۳» به میزان ۶۸/ ۰ درصد رخ داد. به این ترتیب نرخ سود واقعی دریافت وام از این طریق، برای هفتمین روز متوالی همان ۷/ ۲۲ درصد باقیماند. اوراق تسهیلات مسکن در این روزها به واسطه قرار گرفتن در ماه پایانی فصل تقاضای مسکن (تابستان) با افت تقاضا مواجه شدهاند. این در حالی است که تیرماه امسال پس از اقدام دولت در کاهش نرخ سود بانکی، قیمت اوراق حق تقدم مسکن نیز با افزایش همراه شد؛ بهطوریکه در اواخر مردادماه امسال هربرگه اوراق تسهیلات مسکن مرز ۱۰۰ هزار تومانی را نیز رد کرد. علاوه بر این روز گذشته شاهد معامله ۱۶۲ هزار ورقه اسناد خزانه اسلامی در ۱۸۴ نوبت معاملاتی به ارزش ۱۵۴ میلیارد ریال بودیم تا این اوراق در محدوده قیمتی ۹۰۸ تا ۹۹۵ هزار ریال مورد معامله قرار گیرند.
۰۸:۳۱:۳۱گروه بنگاهها، فاطمه بهادری: دبیر کل انجمن ملی لیزینگ ایران گفت: این انجمن به بانک مرکزی پیشنهاد داده که نرخ سود شرکتهای لیزینگ آزاد شود و این شرکتها با تغییر نام بهعنوان موسسه پولی و مالی غیرسپردهپذیر از مالیات بر ارزش افزوده معاف شوند.
محمدهادی موقعی در اولین نشست عمومی انجمن ملی لیزینگ که با حضور مدیران عامل شرکتهای لیزینگ رسمی و معتبر در محل معاونت تشکلهای اتاق ایران برگزار شد، اظهار کرد: در نامه این انجمن به بانک مرکزی، پیشنهاد شده که با توجه به اینکه شرکتها از منابع خودشان عملیات لیزینگ را انجام میدهند؛ بنابراین نباید نرخ سودی برای این شرکتها تعیین شود البته همچنان نظارت بر آنها تداوم یابد. وی اعلام کرد: این پیشنهاد در «پیش کمیته مطالعات و مقررات» بانک مرکزی در حال بررسی است. موقعی ادامه داد: درخصوص جایگاه لیزینگ پیشنهاد میشود به جای دستورالعمل اجرایی تاسیس و نظارت بر شرکتهای لیزینگ که ازسوی بانک مرکزی در حال بازنگری است، پیشنویس قانون لیزینگ تدوین شود تا از جنبههای استراتژیک و بلندمدت و پایدار به این صنعت نگاه شود.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود به برداشت و تفسیر ناصحیح رسیدگیکنندگان مالیاتی از قانون پولی و بانکی و واسطهگری پولی و تعمیم این برداشت اشتباه به شرکتهای لیزینگ اشاره کرد و افزود: سازمان امور مالیاتی در بخش مالیات بر ارزش افزوده معتقد است هرگونه اصلاح و تغییر در معافیتها مستلزم تغییر قوانین در مجلس است و در نهایت لیزینگها برای احقاق حقوق لیزینگها باید به دیوان عدالت اداری رجوع کنند. در همین راستا در کارگروه مالیاتی انجمن به شدت در تدوین و اجرای یک رویه و مقابله با مشکلات مالیاتی مطالعه خواهیم کرد و درج معافیت خدمات واسپاری و لیزینگ در قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده پیگیری خواهد شد.
۰۸:۲۸:۵۴به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت در گزارشی تحت عنوان «یک سال بعد از توافق برجام» به بررسی اظهارات و پیش بینیهای تحلیلگران قبل از توافق هستهای و درست یا غلط بودن آنها بعد از اجرای برجام پرداخت.
این روزنامه نوشت؛ بسیاری از مفروضات، چه خوب یا بد، که توسط تحلیلگران قبل از اجرای توافق هستهای ایران بیان شده بود تا کنون اشتباه از آب درآمده است.
 با گذشت بیش از یک سال از امضای توافق به نظر میرسد بعضی از پیش بینیها در آزمون زمان با شکست مواجه شدهاند. تحلیلگرانی که میگفتند ایران هرکاری میکند تا از اجرای توافق دوری کند اشتباه کردند، همینطور آنهایی که معتقد بودند نیروهای میانه رو در ایران تقویت میشوند در اشتباه بودند. آنها که میگفتند ایران به مذاکرات با آمریکا ادامه میدهد در اشتباه بودند و حتی کسانی که میگفتند سیل سرمایههای اروپایی به سمت ایران سرازیر خواهد شد اشتباه کردند.
این روزنامه صهیونیستی در ادامه مینویسد؛ در عمل ایران روابطش را به جای اروپا و آمریکا با روسیه و سوریه تقویت کرد. محافظه کاران در داخل ایران موقعیت خود را در دولت قویتر کردند و عرصه را بر رقبای خود تنگتر کردند. شرکتهای غربی نه فقط به دلیل تضمینهای امنیتی بلکه به خاطر ریسک بالای سرمایه گذاری در چنین کشورهایی، همچنان از بازارهای ایران دور هستند و سرمایه گذاری چندانی در ایران نکردهاند.
این گزارش افزود، واقعیتهای موجود چیزهای متفاوتی را نسبت به آن چه درباره این توافق فکر میکردیم نشان دادند. توافق هستهای از توسعه بعد نظامی برنامه هستهای ایران جلوگیری کرد و آن را از بین برد اما این تصور که ایرانیها میخواستند در جهان به عنوان یک قدرت هستهای به انها نگاه شود را از بین نبرد. به مدت یک دهه، تا سال ۲۰۱۳، این تصور به خوبی به ایران خدمت کرد. نفوذ آن در جهان اسلام گسترش یافت و ملتهای دیگر شروع کردن به ایران با دیده احترام نگریستن.
یدیعوت آحارونوت همچنین نوشت، اکنون حتی مشخص شده است که علاوه بر رفع تحریمها، که تا قبل از انجام توافق هستهای اقتصاد ایران را فلج کرده بود و باعث شده بود ایران به پای میز مذاکره بیاید، آمریکا به ایران باج هم داده است و در ازای آزادی تعدادی از شهروندان آمریکایی صدها میلیون دلار به جیب رهبران ایران سرازیر شده است.
۰۸:۲۷:۵۱به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس این منبع آگاه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارسگفت: این شرکت اروپایی همان شرکت ویتول سوئیس است و هدف از این قرارداد دوساله فروش نفت خام و کاندنسیت با تخفیف به این شرکت در ازای دریافت وام با بهره های سنگین است که هنوز محل مصارف این وام ها تعیین نشده است.
به گزارش فارس شرکت “ویتول” یک شرکت چندملیتی، به مرکزیت دو کشور هلند و سوئیس است و در زمینه تولید و مبادله انرژی و کالا فعالیت میکند.
دفاتر مرکزی گروه ویتول در شهرهای روتردام، هلند و ژنو، سوئیس قرار دارند. این شرکت درحالحاضر بزرگترین فروشنده نفت خام جهان، محسوب میشود و عملا به کار دلالی در این زمینه مشغول است.
اطلاعات تکمیلی در این زمینه به زودی منتشر می شود.
۰۸:۲۷:۲۷به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری فارس؛ شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران در پایان معاملات امروز یکشنبه ۱۴ شهریورماه ۹۵ با کاهش ۲۳۷ واحدی به رقم ۷۶ هزار و ۵۰۹ واحد رسید.
شاخص کل هم وزن نیز با افت ۵۷ واحدی روی رقم ۱۴ هزار و ۲۴۹ واحد ایستاد. همچنین شاخص سهام آزاد شناور با کاهش ۲۸۵ واحدی عدد ۸۵ هزار و ۲۳ واحد را به نمایش گذاشت.
شاخص بازار اول اما در حالی با کاهش ۲۳۷ واحدی عدد ۵۳ هزار و ۶۸۲ واحد را به نمایش گذاشت که شاخص بازار دوم با ۱۰۱ واحدی عدد ۱۶۶ هزار و ۴۷۳ واحد را تجربه کرد. امروز شاخص کل فرابورس (آی فکس) نیز با کاهش ۳ واحدی به رقم ۷۹۳ واحد رسید.
براساس این گزارش، امروز معاملات سهام در نماد معاملاتی ۳ شرکت پالایش نفت بندرعباس با ۷۱ واحد، فولاد مبارکه با ۳۹ واحد و سرمایه گذاری غدیر با ۳۱ واحد کاهش بالاترین تاثیر منفی را در براورد شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند. در مقابل، معاملات سهام در نماد معاملاتی ۳ شرکت دارویی رازک با ۳۲ واحد، سایپا با ۲۱ واحد و مخابرات ایران با ۱۱ واحد افزایش، بیشترین تاثیر مثبت را بر محاسبه این نماگر به دوش کشیدند.
به گزارش فارس، ارزش کل معاملات امروز بورس تهران در حالی به ۱۲۵ میلیارد تومان رسید که در بازار نقد این رقم به اندکی بیش از ۱۱۱ میلیارد تومان دست یافت که حاصل دست به دست شدن ۵۳۱ میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی بیش از ۴۲ هزار نوبت داد و ستد بود.
طی معاملات امروز، نماد معاملاتی شرکت های سرمایه گذاری نور کوثر ایرانیان، ماشین سازی نیرومحرکه، سیمان هگمتان، کاشی سرامیک حافظ، تولید مواد اولیه داروپخش، حق تقدم خرید سهام بانک خاورمیانه، حق تقدیم خرید سهام بین المللی محصولات پارس، تکادو، نورد و لوله اهواز، اوراق رهنی بانک مسکن از سوی ناظر بازار سهام بازگشایی و در مقابل نماد معاملاتی شرکتهای گسترش صنایع پیام و اسناد خزانه اسلامی مرحله دوم متوقف شدند.
امروز بازار سهام در نماد معاملاتی صدرا شاهد کد به کد شدن کمتر از ۳۰ میلیون سهم به ارزش بیش از ۸ میلیارد تومان بود، در توسعه معادن و فلزات اما ۲۰ میلیون سهم به ارزش بیش از ۲ میلیارد تومان کد به کد شد، ۱۶ میلیون سهم گسترش صنایع انرژی آذراب نیز به ارزش بیش از ۴ میلیارد تومان کد به کد شد.
همین رویه در سرمایه گذاری میراث فرهنگی ادامه داشت، به طوری که اندکی بیش از ۱۳ میلیون سهم به ارزش بیش از ۴ میلیارد تومان از سوی سهامدار عمده کد به کد شد.
در بانک انصار نیز بیش از ۱۰ میلیون سهم به ارزش بیش از ۲ میلیارد تومان کد به کد شد. اندکی بیش از ۷٫۵ میلیون سهم به ارزش بیش از ۲٫۵ میلیارد تومان به کدهای درون گروهی سهامدار عمده کد به کد شد.
براساس این گزارش، امروز بازار سهام روی دوش بازارگردانها از طریق معاملات درون گروهی و کد به کد تقلا کرد، تا وضعیت ثابت را برای خود به نمایش بگذارد، هرچند که افت شدید عمق معاملات سهام باعث شده تا بازاری سست بنیه را برای معاملهگران حرفه ای بازار به نمایش بگذارد.
به گزارش فارس، شکسته شدن الگوهای حمایتی و تبخیر ارزش در سبد دارایی اغلب سرمایهگذاران باعث شده، تا بازار نتواند به هیچ تحلیلی، جز زمان تزریق نقدینگی اتکا کند.
در این میان گروه های کوچک بازار از جمله دارویی ها در کنار انگیزه سفته بازی برخی حقیقیها در تک سهم های بازار از طریق معاملات دو طرفه بهانهای برای حضور در بازار ایجاد کرده است، هرچند که حقوقی ها نظری به بازار ندارند.
حقوقی هایی که برای سازمان بورس و سکاندار جدید آن الگوی حمایتی را ترسیم کردند و انتظار تحقق نیازهایی همچون اصلاح ماده ۲۴۱ اصلاحیه قانون تجارت و نحوه تخصیص پاداش هیأت مدیره شرکتهای خصوصی در مجلس، دارند.
به گزارش فارس امروز بازار سهام بازاری کم عمق، رخوت آور و کلافه کننده بود که تنها با تقلای بازارگردانها از طریق معاملات کد به کد و درون گروهی حجم محدودی از سهام توانست روی نقطه تعادل بایستد، بازاری که به نظر می رسد، طی روز آینده حول و هوش صفر تابلو در اغلب نمادهای معاملاتی (قیمت پایانی) بتواند نوسان کند.
۰۸:۲۷:۱۹ به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، اکبر کمیجانی امروز(یکشنبه) در دیدار با خانم «ایلزه آیگنر» قائم مقام نخست وزیر و وزیر اقتصاد، رسانه، انرژی و فناوری ایالت باواریای آلمان افزود: در ماههای اخیر و پس از اجرایی شدن برجام، دیدارهای متعددی در سطوح مختلف مقام ها باهدف گسترش روابط بانکی و اقتصادی انجام شده اما اکنون زمان عمل فرارسیده است.
وی ادامه داد: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به همراه سایر نهادهای تجاری کشور از آمادگی لازم برای استفاده از فرصت پیش آمده به عنوان سرآغاز فصل نوین روابط تجاری استقبال می کند.
کمیجانی به روابط تاریخی دو کشور در پیش از تحریمها اشاره کرد و گفت: روابط تجاری ایران و آلمان پیش از تحریمها به طور پیوسته در جریان بود و کشور آلمان از نظر سیاسی و اقتصادی همواره به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکای تجاری ایران مطرح بوده است.
وی خاطرنشان ساخت: متأسفانه تحریمها موجب محدودیت روابط دو کشور شده بود اما با فراهم شدن بسترها و زمینههای تجاری امیدواریم سطح روابط به پیش از تحریمها بازگردد.
وی یکی از دستاوردهای دولت یازدهم را ایجاد ثبات و بهبود متغیرهای کلان اقتصادی بیان کرد و گفت: اکنون دولت یازدهم با مجموعه سیاستهای اصلاحی خود توانست در مدت سه سال به دستارودهای بسیاری در حوزهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی دست یابد.
این مقام بانک مرکزی ادامه داد: از جمله دستاوردهای سیاسی برجام میتوان به گسترش و شکل گیری روابط سیاسی میان کشورهای اروپایی همچون آلمان اشاره کرد که این امر نشان از گامی اساسی برای استحکام و گسترش روابط تجاری و بانکی است.
وی ادامه داد: خوشبختانه، سیاستهای اقتصادی مناسب و هدفمند دولت موجب شد اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۴ از رکود خارج شود و در این سال سقف سه درصد رشد مثبت به دست آید. البته رشد اقتصادی در سال ۲۰۱۵ به دلیل کاهش درآمدهای نفتی با کاهش مواجه شد اما خوشبختانه و براساس آخرین آمارهای به دست آمده در فصل بهار امسال، رشد اقتصادی به ۴٫۴ درصد رسیده است.
کمیجانی، روند کاهشی نرخ تورم را یکی از دیگر موفقیتهای اقتصاد کشور دانست و گفت: در آغاز دولت یازدهم، نرخ تورم نقطه به نقطه در حدود ۴۵ درصد بود که با پیاده سازی سیاستهای اصلاحی اقتصاد کلان، این نرخ به سمت تک رقمی شدن سوق پیدا کرد.
وی افزود: همچنین در سایه مهار تورم، اکنون شاهد ثبات در نرخ ارز و همراهی آن با یورو و ریال هستیم. براین اساس اکنون احساس می شود که زمینه برای یکسان سازی نرخ ارز فراهم شده است و امیدواریم که این امر به زودی محقق شود.
این عضو هیات عامل بانک مرکزی، گسترش روابط بانکی را پیش شرط تسهیل روابط تجاری عنوان کرد و گفت: امیدواریم با همکاری بانک مرکزی دو کشور، حجم فعالیتهای اقتصادی و تجاری ایران و آلمان به دوران پیش از تحریمها بازگردد. بر این اساس پیشنهاد می شود کمیتههای کارشناسی مشترک، فرصتهای تجاری و اقتصادی دو کشور را ارزیابی کنند.
** پرداخت کامل اقساط شرکت هرمس
معاون ارزی بانک مرکزی در ادامه از پرداخت و تسویه کامل اقساط به شرکت هرمس خبر داد و گفت: براساس توافق های انجام شده، همه اقساط متعلق به دوران تحریمها به شرکت هرمس پرداخت شده است و اکنون بانکها با نظارت کامل بانک مرکزی اقساط سررسید خود را به موقع پرداخت می کنند.
«غلامعلی کامیاب» به ارتقای رتبه اعتباری ایران در سازمان همکاری اقتصادی و توسعه اروپا(OECD) اشاره کرد وگفت: در زمان حاضر رتبه اعتباری ایران در شاخصهای رتبه بندی این سازمان از هفت به ۶ ارتقا یافته است؛ انتظار داریم که به رتبه چهار (در پیش از تحریمها) بازگردد. در این راه حمایتهای کشور آلمان به طور قطع راهگشای همکاری های بیشتر خواهد بود.
وی در ادامه درباره تسویه وجوه ناشی از درآمدهای نفتی نیز گفت: اکنون نفتی که به اروپا صادر می شود، وجوه آن در قالب یورو و با همکاری بانک مرکزی آلمان تسویه می شود.
وی افزود: همچنین برای گسترش روابط بانکی و کارگزاری با بانک های آلمانی و از آن جمله بانک EIH همکاریهایی را آغاز کرده ایم. علاوه بر این، اکنون شعب بانکهای ملی و سپه در آلمان فعالند و این بانکها به سیستم تارگت ۲ (target 2) نیز متصل هستند.
** برقراری ۵۰۰ حساب بانکی و روابط کارگزاری در ۲۲۰ بانک دنیا
کامیاب، برجام را به عنوان کلیدی برای گسترش همکاریها و روابط کارگزاری در دوران پسابرجام دانست و گفت: شبکه بانکی پس از اجرایی شدن برجام در ۲۲۰ بانک سراسر دنیا بیش از ۵۰۰ حساب بانکی و روابط کارگزاری برقرار کرده است.
وی افزود: بانک مرکزی با توجه به ماهیت خود که همان مدیریت ذخایر و انجام امور مرتبط به خزانه داری است نیاز به گسترش روابط با بانکهای دنیا دارد.
معاون ارزی، انطباق قوانین داخلی با قوانین بین المللی را یکی از راههای گسترش همکاریهای بین المللی دانست و گفت: قانون مبارزه با پولشویی بیش از هشت سال است که در ایران به تصویب رسیده و اکنون واحدهای اطلاعات مالی (FIU) وزارت امور اقتصادی و دارایی متولی اجرای این قوانین است.
وی با یادآوری اینکه قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم حدود ۶ماه پیش به تصویب رسیده است، افزود: با همکاری وزارت اقتصاد، پس از ارائه پیشرفتها در این دو حوزه، نظر گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در خصوص ایران تغییر کرد. این اقدامات به شفافیت فعالیتهای شبکه بانکی و نیز کاهش ریسک و هزینه فعالیت با بانکها کمک می کند.
معاون ارزی بانک مرکزی با اشاره به جلسات بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی آلمان در این باره توضیح داد: اکنون برای تأمین مالی، همکاریهایی با بانکهای AKA و KFW داشتیم اما انتظار داریم که این روابط گسترش یابد و این مذاکرات به نتیجه برسد.
وی ادامه داد: بر این اساس و باتوجه به جلسات پیشین با بانک مرکزی آلمان، جلسه ای دیگر در برلین برگزار خواهد شد و هیاتی از تجار و بازرگانان ایرانی نیز در آن حضور خواهند داشت.
** مساله کنونی تجارت بین دو کشور «مبادلات بانکی» است
براساس این گزارش، در این دیدار خانم «ایلزه آیگنر» قائم مقام نخست وزیر و وزیر اقتصاد، رسانه انرژی و فناوری ایالت باواریای آلمان نیز با تبریک دستاوردهای اقتصادی ایران، روابط دو کشور را مثبت و رو به پیشرفت ارزیابی کرد.
وی گفت: خوشبختانه امروزه شاهد پیشرفت در روابط تجاری، اقتصادی و بانکی با ایران هستیم. اکنون اتحادیه اقتصاد بایرن (باواریا) دفتری را در تهران افتتاح کرده است که این امر به گسترش روابط و همکاریها در ایران کمک می کند. همچنین علاوه بر تمایل شرکتهای بزرگی چون زیمنس به گسترش فعالیت در ایران، شرکتهای کوچک و متوسط در حوزه ماشین سازی و ماشین آلات صنعتی نیز به فعالیت در ایران علاقه مند هستند.
آیگنر، هدف از این سفر را تسهیل در برقراری روابط کارگزاری عنوان کرد و گفت: اکنون موضوع عمده تجارت بین دو کشور ناشی از مبادلات بانکی است و امیدواریم مشکلاتی که موجب پرهزینه شدن و نیز پیچیدگی روابط بانکی می شود، از میان برود. در این خصوص، حل مشکل مرتبط با هرمس، دستاورد بزرگی بود.
وی ادامه داد: امیدواریم بانک مرکزی ایران با نهاد ناظر بانکی آلمان همکاری لازم را برای افتتاح شعبه و گسترش همکاریهای بانکی به عمل آورد و با تسریع در روند همکاریها به هدف مشترکمان که همان استحکام بخشی و گسترش همکاریهای بانکی است نزدیک شویم.
۰۸:۲۶:۳۶ به گزارش ایرنا، حسام عقبایی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگاران، افزود:در مرداد ماه امسال ۵۹ هزار و ۹۸۶ قرارداد خرید و فروش مسکن در کشور منعقد شده است که ۷۰ درصد نسبت به زمان مشابه سال قبل کاهش دارد. در مرداد ماه سال ۱۳۹۴ در مجموع ۹۰ هزار و ۴۷۰ فقره قرارداد خرید و فروش مسکن در کشور منعقد شد.
نماینده رییس اتاق اصناف ایران در کمیسیون تخصصی مشاوران املاک کشور درباره میزان معاملات مسکن در شهر تهران گفت: در مرداد ماه سال جاری در تهران شاهد تنظیم ۱۸ هزار و ۶۹۹ قرارداد خرید و فروش و ۲۲ هزار و ۸۸۲ قرارداد اجاره در مشاوران املاک این شهر بودیم.
عقبایی با بیان اینکه در مجموع در مرداد ماه امسال ۴۲ هزار و ۱۱۹ قرارداد خرید فروش، هبه، پیش فروش و اجاره در دفاتر مشاوران املاک تهران تنظیم شده ، افزود: در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته روند خرید و فروش مسکن ۱۸ درصد سیر صعودی داشته است.
وی با بیان اینکه در تیرماه امسال ۱۶ هزار و ۴۹۹ قرارداد خرید و فروش و ۲۱ هزار و ۸۳۸ قرارداد اجاره تنظیم شده است، گفت: در ۱۲ روز شهریورماه جاری نیز ۶ هزار و ۱۹۱ قرارداد خرید و فروش و ۷ هزار و ۹۳۰ قرارداد اجاره در شهر تهران در دفاتر مشاوران املاک منعقد شده است و این نشان می دهد معاملات مسکن در تهران روند صعودی دارد.
نماینده رییس اتاق اصناف ایران در کمیسیون تخصصی مشاوران املاک کشور گفت: میزان معاملات مسکن در تهران در سه ماهه خرداد تا مرداد در مقایسه با سال گذشته رشد ۲۰ درصدی دارد و پیش بینی ما این است در نیمه دوم امسال شاهد افزایش معاملات مسکن در شهر تهران باشیم.
عقبایی درباره وضعیت قیمت مسکن افزود: از سال ۱۳۹۲ که بازار مسکن وارد رکود شده تاکنون قیمت ها افزایش نیافته است. حتی در برخی از مناطق شهر تهران روند کاهشی نیز داشته است و هم اکنون در شهر تهران فروشندگان مسکن بیش از خریداران هستند.
نماینده رییس اتاق اصناف ایران در کمیسیون تخصصی مشاوران املاک کشور گفت: با این حال روند رشد معاملات مسکن در تهران می تواند به سایر شهرهای کشور تسری پیدا کند، زیرا رونق بازار مسکن در تهران بر سایر شهرها بسیار اثرگذار است.
عقبایی گفت: قانون نظام صنفی و تجارت تنظیم قراردادهای معاملات مسکن از جمله خرید، فروش و اجاره را در اختیار مشاوران املاک قرار داده و اظهارات برخی از افراد مبنی بر ممنوعیت معامله مسکن مهر در دفاتر مشاوران املاک مبنایی قانونی ندارد و تمام مشاوران املاک در کشور می توانند با بررسی اسناد مورد نیاز نسبت به خرید و فروش مسکن مهر اقدام کنند.
وی با اشاره به این که قانون مالیات ارزش افزوده، دریافت مالیات از اموال غیرمنقول و خدمات آن را معاف کرده است، گفت: دریافت مالیات ارزش افزوده از مشاوران املاک مبنای قانونی ندارد و اجرا کردن آن از سوی سازمان امورمالیاتی سبب می شود هزینه بیشتری از جیب مردم پرداخت شود.
عقبایی تاکید کرد: دریافت مالیات ارزش افزوده و جریمه آن از دفاتر مشاوران املاک غیرعادلانه است، زیرا بار مالی این مالیات را باید مردم پرداخت کنند و در شرایط موجود این مساله یکی از موانع رونق بازار مسکن است.
رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران در ادامه به مشکلات دفاتر مشاوره املاک تهران اشاره کرد و گفت: شهرداری تهران به تازگی مانع فعالیت مشاوران املاک در ساختمان های اداری شده و اعلام کرده است مشاوران املاک باید نسبت به تغییر کاربری خود به تجاری اقدام کنند.
عقبایی افزود: قانون اجازه داده است مشاوران املاک بتوانند در ساختمان های اداری به فعالیت های صنفی خود ادامه دهند و قانون صدور پروانه کسب سال ۱۳۸۲ که در سال ۱۳۹۲ نیز در مجلس بار دیگر مورد بازنگری قرارگرفته، صدور جواز کسب را برای آنها مجاز کرده است و هم اکنون از ۱۲ هزار مشاور املاک در تهران سه هزار و ۵۰۰ مشاور در ساختمان های اداری جواز کسب دارند و برخی از مناطق شهرداری نباید مانع فعالیت های آنها شوند.
وی با بیان اینکه به علت کاهش صدور پروانه های ساختمانی درآمدهای شهرداری های مناطق مختلف شهر تهران کاهش پیدا کرده و ما نباید آن را جبران کنیم، گفت: در دو سال اخیر در این خصوص مکاتبات زیادی با شهرداری تهران انجام شده است، اما همچنان شاهد این اقدام برخی از مناطق شهرداری با مشاوران املاک در شهر تهران هستیم.
۰۸:۲۵:۵۷دنیای اقتصاد: دکتر سیدحسین موسویان، دیپلمات سابق ایران، در گفتوگویی با «دنیای اقتصاد» نقش لابیهای ضدایرانی در آمریکا را تشریح کرد. موسویان که پیشتر و در زمانی که حسن روحانی ریاست تیم هستهای را برعهده داشت، از اعضای ارشد و سخنگوی این تیم بود، تاکید میکند که لابیهای ضدایرانی در آمریکا از چهار جبهه علیه جمهوری اسلامی فعال هستند و پنج هدف مشترک را پیش از برجام پیگیری میکردند که مهمترین آن تلاش برای «تغییر نظام جمهوری اسلامی ایران» بود. سفیر سابق ایران در آلمان تاکید میکند که این لابیها پس از توافق هستهای هم با ۱۱ هدف مشترک به فعالیت خود ادامه میدهند و اصلیترین هدف آنان «شکست برجام و ایجاد شرایط مناسب برای بازگرداندن وضعیت ایران به شرایط قبلی، با هدف براندازی نظام» است. موسویان برای خنثی کردن اقدامات خصمانه این لابیها ۶ راهکار پیشنهاد میدهد و بر این باور است که «جمهوری اسلامی باید یک برنامه مشخص و موثر برای چنین هدفی داشته باشد؛ برنامهای که مورد اجماع باشد و بهطور هماهنگ و در سطح ملی هم اجرا شود.» موسویان که اکنون بهعنوان محقق دانشگاه پرینستون آمریکا فعالیت دارد، تاکید میکند که در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری زمینه شکلگیری فعالیتهایی برای مقابله با لابیهای ضد ایرانی وجود دارد.
گروه دیپلماسی- احسان ابطحی: دکتر سیدحسین موسویان، دیپلمات سابق ایران، در گفتوگویی با «دنیای اقتصاد» نقش لابیهای ضدایرانی در آمریکا را تشریح کرد. موسویان که پیشتر و در زمانی که حسن روحانی ریاست تیم هستهای را برعهده داشت، از اعضای ارشد و سخنگوی این تیم بود، تاکید میکند که لابیهای ضدایرانی در آمریکا از چهار جبهه علیه جمهوری اسلامی فعال هستند و پنج هدف مشترک را پیش از برجام پیگیری میکردند که مهمترین آن تلاش برای «تغییر نظام جمهوری اسلامی ایران» بود. موسویان که بین سالهای ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۶ سفیر ایران در آلمان بودهاست تاکید میکند که این لابیها پس از توافق هستهای هم با ۱۱ هدف مشترک به فعالیت خود ادامه میدهند و اصلیترین هدف آنان «شکست برجام و ایجاد شرایط مناسب برای بازگرداندن وضعیت ایران به شرایط قبلی، با هدف براندازی نظام است.» معاون اسبق سیاست خارجی و امنیت بینالملل شورای عالی امنیت ملی برای خنثی کردن اقدامات خصمانه این لابیها ۶ راهکار پیشنهاد میدهد و بر این باور است که «جمهوری اسلامی باید یک برنامه مشخص و موثر برای چنین هدفی داشته باشد؛ برنامهای که مورد اجماع باشد و بهطور هماهنگ و در سطح ملی هم اجرا شود.» موسویان که اکنون بهعنوان محقق دانشگاه پرینستون آمریکا فعالیت دارد، تاکید میکند که در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری برای شکلگیری فعالیتهایی برای مقابله با لابیهای ضد جمهوری اسلامی در آمریکا زمینه وجود دارد.
ریشه لابیگری در آمریکا به چه زمانی باز میگردد و اساسا نقش لابیها در تعیین سیاستهای داخلی آمریکا تا چه اندازه است؟
لابیگری در آمریکا چند دهه سابقه دارد که عمدتا توسط صهیونیستها شکل گرفت و ظرف یک دهه نیز توانست تحول بنیادین در سیاستهای آمریکا در مورد اسرائیل بهوجود آورد. درمورد تاثیر لابیها در آمریکا هم به یک جمله بسنده میکنم و آن اینکه در هیچ کشوری در جهان به اندازه آمریکا روی لابیگری سرمایهگذاری نشده و لابیگری هم در هیچ کشوری به اندازه آمریکا بر سیاستهای این کشور و صحنه بینالملل تاثیر گذار نبوده و نیست.
این روزها ما شاهد فعالیت بیش از پیش لابیها در آمریکا بهویژه علیه ایران هستیم. مثلا لابی «اتحاد علیه ایران هستهای » که تلاش بسیاری برای تخریب برجام انجام میدهد، یکی از این لابیها است. لابی آیپک هم که بیش از هر لابی دیگری مشهور است. زمزمههایی از گسترده شدن لابی جی- استریت هم در آمریکا به گوش میرسد. سوال من دقیقا اینجاست:«در حال حاضر چند لابی در آمریکا له یا علیه برجام و ایران در حال فعالیت هستند و این لابیها چه لابیهایی هستند؟»
اولا: کشورهای زیادی در آمریکا از جمله عربستان، ترکیه، ارمنستان، اروپا، جمهوری آذربایجان و کوبا اقدام به ساماندهی لابیگری در آمریکا برای تامین منافع ملی خود کردهاند. آنها بهخوبی درک کردهاند که لابیگری در آمریکا چه تاثیر مهمی در تعیین سیاستهای آمریکا دارد و سیاستهای آمریکا هم چه تاثیر مهمی در روابط دوجانبه و بینالمللی این کشورها دارد.
ثانیا: در مورد ایران هم حقیقت این است که لابی طرفداری از ایران در دوران گذشته ایجاد شد و لابی ضدایران در آمریکا که بعد از انقلاب اسلامی ۵۷ شکل گرفته، روزبهروز تقویت شده و اقدام قابل توجهی هم برای دفع این توطئهها صورت نگرفته است.
لابیهای ضدایران در آمریکا در دوران مذاکرات هستهای و با هدف ناکام کردن این مذاکرات رشد چشمگیری داشتند و بعد از توافق هم روزبهروز فعالیت این لابیها برای فلج کردن برجام گستردهتر میشود. لابیگریهای ضدایران هم ابتدا توسط صهیونیستها شکل گرفت اما در دوران مذاکرات هستهای تا به امروز سعودیها و برخی از دیگر کشورهای عربی، گوی سبقت را از صهیونیستها ربوده و سرمایهگذاریهای هنگفتی کردند و روز به روز آن را افزایش میدهند و قراردادهای بزرگی با شرکتهای لابیگری در آمریکا امضا کردهاند. بنابراین جبهه لابی ضدایران در آمریکا گسترش بیسابقهای یافته و به لابی «اتحاد علیه ایران هستهای» و «آیپک» هم محدود نمیشود.
اهداف هرکدام از این لابیها به تفکیک چیست؟ در روزهای اخیر گزارشهایی منتشر شده مبنی بر اینکه یک نهاد نیرومند غیردولتی به نام اتحاد علیه ایران هستهای به شدت در حال فضاسازی و سم پاشی علیه برجام است و با نامهنگاری به شرکتهای اروپایی آنان را از معامله با ایران منع کرده است. هدف اصلی این نهاد چیست و چه لابیهای دیگری به موازات این نهاد در حال فعالیت علیه برجام و ایران هستند؟
لابی ضدایران از چهار جبهه فعال است: اول: جبهه صهیونیستها، دوم: جبهه اعراب متخاصم که سعودیها در راس آن قرار دارند،سوم: جناح نومحافظهکاران و بازهای داخل آمریکا و چهارم: ضدانقلاب برانداز به رهبری منافقین.
پنج برنامه و اقدامات مشترک لابی ضدایران قبل از برجام:
۱- «تغییر رژیم» در ایران بهعنوان هدف اصلی.
۲- از ابتدای مذاکرات هستهای هدفشان این بود که پرونده هستهای ایران را به شورای امنیت سازمان ملل کشانده تا ایران از سوی عالیترین مرجع سیاسی و امنیتی جهان به عنوان کشوری تهدید کننده صلح و امنیت شناخته شود و قدرتهای جهانی نیز در این مورد به اجماع برسند که متاسفانه موفق شدند.
۳- اعمال تحریمها با اجماع بینالمللی و با امضای هر پنج قدرت عضو شورای امنیت سازمان ملل سومین هدف کلیدی بود که موفق شدند.
۴- تشدید تحریمهای یکجانبه و چندجانبه چهارمین برنامه آنها بود که باز هم متاسفانه موفق شدند.
۵- جلوگیری از توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران به منظور استمرار فشارها و انزوای ایران تا سقوط نظام جمهوری اسلامی دردستور کار آنها بود که این توطئه با برجام ناکام ماند.
برنامه یازده گانه جبهه لابی ضدایران در آمریکابعد از برجام: شما صرفا با مطالعه رسانههای آمریکا و جهانی متوجه خواهید شد که لابی ضدایران ۱۱ برنامه بهشرح زیر در دستور کار دارد:
۱- شکست برجام و ایجاد شرایط مناسب برای بازگرداندن وضعیت ایران به شرایط قبلی با هدف «براندازی و تغییر رژیم» که هدف اصلی آنها است.
۲- لجن مال کردن برجام در افکار عمومی هدف دوم است. با مقالات و سخنرانیهای مرتب به افکار عمومی آمریکا و جهان تلقین کنند که برجام برد
صد درصدی برای ایران بود و آمریکا و جامعه جهانی هم کاملا باخت.
۳- سوم متهم کردن اوباما و تیمش به اینکه در قضیه برجام به ایران باج داد و به آمریکا و اسرائیل و متحدان عربش خیانت کرد.
۴- جلوگیری از ورود شرکتهای آمریکا، اروپا و غرب برای تجدید روابط اقتصادی و سرمایهگذاری و فاینانس. در این مورد برنامه بسیار حسابشده و جامع و پیچیده و چند لایهای تنظیم شده که در حال اجرا است.
۵- بلوکه کردن هرتحول مثبت جدید در جهت گشایش کار آمریکا و غرب با ایران.
۶- تخریب و از میدان بهدر کردن همه افراد و سازمانها و ارگانهای آمریکایی و ایرانی که در جهت جلوگیری از حمله نظامی آمریکا به ایران و فروپاشی نظام بینالمللی تحریمها از طریق یافتن راهحل مسالمتآمیز برای بحران هستهای تلاش کردند و میکنند.
۷- تشدید اتهامات در مورد تروریسم و حقوق بشر علیه ایران.
۸- بهرهبرداری تبلیغاتی انتخاباتی از فعالیتهای ضدبرجام برای تخریب دولت اوباما و دموکراتهای وفادار به برجام.
۹- جلوگیری از نفوذ و قدرت ایران در منطقه.
۱۰- ایجاد زمینهها و آمادهسازیهای لازم در هر دو کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا. در این مورد سرمایهگذاری بیشتر روی هیلاری کلینتون انجام میشود چون احتمال میدهند او پیروز انتخابات باشد. اینکه برخی از نومحافظهکاران تندرو آمریکا مثل پل ولفوویتز از کلینتون حمایت میکنند نیز بخشی از این سناریو است.
۱۱- نفوذ در سایرکشورها همچون اروپا، کشورهای مسلمان، ژاپن و کانادا و حتی روسیه و چین درجهت پیشبرد اهدافشان.
آیا در آمریکا لابی وجود دارد که به نفع برجام فعالیت کند؟نقش لابی اعراب و لابی مخالفان ضدانقلاب در آمریکا درباره برجام تا چه حد است؟
لابی قدرتمند و قوی در آمریکا، لابی ضدبرجام است. منتها یک لابی خودجوش به نفع برجام بهوجود آمد. بخشی از این لابی را خود آمریکاییها تشکیل دادند. اینها افرادی در رسانهها و دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی و تینک تنکها و سازمانهای غیردولتی بودند. هدف آنها تامین مصالح ملی خود آمریکا بود و نه ایران؛ آنها معتقد بودند که حمله نظامی آمریکا به عراق و افغانستان خسارت محض بوده و نباید این اشتباه با حمله به ایران تکرار شود و بنابراین دنبال راهکار دیپلماتیک و صلحآمیز بودند.
بخش دوم لابی اروپاییها بودند که در داخل آمریکا به نفع دیپلماسی لابی میکردند چون آنها هم مخالف حمله نظامی آمریکا به ایران بودند و خواهان تجدید روابط اقتصادی با ایران.
بخش سوم هم ایرانیهای مقیم آمریکا بودند که بهخاطر علایق ملی مخالف جنگ و تحریم بودند. مجموعه کار این لابی قابل مقایسه با لابی ضدایران نبود، بهویژه اینکه لابی ضدایران از حمایت کنگره آمریکا هم برخوردار بوده و هست. منتها چون دولت آمریکا به دنبال حل مسالمتآمیز پرونده هستهای ایران بود، در مجموع توانستند بر افکار عمومی آمریکا و جهان تاثیر مثبت و مهمی داشته باشند.
آیا راهی برای مقابله با لابیها و نهادهایی مانند «اتحاد علیه ایران هستهای» وجود دارد؟ خودتان در چند سال گذشته در خط مقدم دیپلماسی عمومی ایران از منافع کشور دفاع کردهاید بهطوریکه برخی از رسانههای داخلی و خارجی شما را روابط عمومی نظام جمهوری اسلامی و برجام در خارج از کشور خواندهاند. با این تجربهای که کسب کردهاید، آیا فکر میکنید که اساسا ایران در وضعیتی قرار دارد که بتواند یک لابی قدرتمند به نفع خود در آمریکا ایجاد کند؟ آیا این اقدام شدنی و عملیاتی است؟
حتما هست و زمینه آن هم از همیشه فراهمتر است. منتها شش شرط دارد:
اول: جمهوری اسلامی بهعنوان یک نظام، این ضرورت را قبول داشته باشد که من در این مورد مطمئن نیستم. مدتی قبل یک مقالهنویس نیویورکتایمز مقالهای علیه عربستان نوشت. بلافاصله سلمان وزیر دفاع عربستان او را دعوت کرد و پذیرایی مفصلی از او کرد و شخصا هم دو ساعت با او نشست و حرف زد. شما آیا میتوانید تصور کنید ما چنین روشهایی داشته باشیم؟ احتمالا برخوردی که با چنین خبرنگاری میشود این است که به او ویزای ورود به ایران ندهند. اخیرا یکی از ژورنالیستهای آمریکایی که درحمایت از برجام و تعامل با ایران زیاد مطلب نوشته و سخنرانی کرده، ازمن سوال کرد که در دوره آقای احمدینژاد من دوسه بار به ایران دعوت شدم و با وزیر برایم ملاقات گذاشتند و کلی تحویلم گرفتند منتها الان یکسال است که میخواهم به ایران بروم اما به من ویزا هم نمیدهند.
دوم: در جمهوری اسلامی یک برنامه مشخص و موثر برای چنین هدفی، مورد اجماع باشد و بهطور هماهنگ و در سطح ملی هم اجرا شود.
سوم: رابطه فعال با همه افراد و مراکز علمی و تحقیقاتی و آکادمیک و سازمانها و نهادهایی که در آمریکا خواستار کاهش تشنج و درگیری و تقابل با ایران بوده و هستند و در مخالفت با حمله نظامی و تحریم ایران در مقابل لابی اعراب تکفیری و صهیونیسم ایستاده و سخنرانی و مصاحبه کرده و مطلب نوشته و مینویسند، برقرارشده و حمایت شوند. ابدا هم به حمایت مالی جمهوری اسلامی نیاز نیست.
چهارم: از هرسخن و رفتاری که میتواند مورد بهرهبرداری جناح صهیونیستها و جبهه لابی ضدایران قرار گیرد، بپرهیزند.
پنجم: جمهوری اسلامی برای خنثی کردن برنامه یازدهگانه لابی ضدایران که در بالا برشمردم، برنامهریزی کند. اجازه هم ندهد که عدهای در داخل با شعارهای بهظاهر انقلابی دانسته یا ندانسته همان اهداف یازدهگانه را تامین کنند.
ششم: مراقب نفوذ جبهه لابی ضدایران در داخل برای عملیاتی کردن اهداف شومی که برشمردم باشند. بالاخره سعودیها و صهیونیستها درمقابل هر ۱۰۰ دلاری که برای نفوذ در آمریکا خرج میکنند، قاعدتا بعید نیست که ۱۰ دلار هم در داخل ایران هزینه کنند. اخیرا جناب امیر عبداللهیان معاون سابق وزیر خارجه و مدیر فعلی بینالملل مجلس در مصاحبهای نکته مهمی را گفتند که: «عربستان سعودی ۱۰ یا ۱۲ ساعت قبل از اینکه حادثهای در مقابل سفارتش روی دهد و چند ساعت قبل از اینکه اصلا تجمعی در مقابل سفارت تشکیل شود، به برخی از سفارتخانهها در تهران یادداشت آنی داده و گفته بود خودروهای دیپلماتیک خود را فورا به فروش میرسانیم؛ یعنی قبل از اینکه اتفاقی برای سفارت بیفتد، عربستان در راستای تنشآفرینی تصمیم خودش را برای قطع رابطه گرفته بود.» معنی این مطلب هم میتواند این باشد که سعودیها توسط عوامل نفوذی خودشان چنین حادثهای را طراحی کرده بودند.
اما بد نیست اینجا نکتهای هم در مورد خودم بگویم؛ اینکه این اغراق است که من روابط عمومی نظام یا برجام در آمریکا یا خارج هستم و واقعا هیچ ارتباط و هماهنگی با داخل کشور نداشتهام و حمایت هم نشدهام. به تشخیص خودم و بهعنوان وظیفه ملی و دینی، درطول چند سال اقامت در آمریکا شبانهروز در سطح افکار عمومی آمریکا و جهان سعی کردم با انجام سخنرانی، مقاله، مصاحبه و انتشار کتاب در مقابل جبهه لابی ضدایران بایستم و برای حل مسالمتآمیز بحران هستهای و رفع تحریمها و پذیرش حق غنیسازی ایران و خروج پرونده از فصل هفت منشور سازمان ملل تلاش کنم.
در این راستا و طبیعتا با جوسازی و فشار و تخریب سنگین جبهه لابی ضدایران در آمریکا مواجه بوده و روزبهروز هم بیشتر شده و میشود در حدی که منافقین که مجری دستورات سعودیها و صهیونیستها هستند، بعد از دهها بیانیه و مقاله و فیلمی که علیه من ساختند و منتشر کردند، به اوباما رئیسجمهوری آمریکا نامه سرگشاده نوشته و من را مزدور و مامور جمهوری اسلامی خوانده و هدف فعالیتهای من را هم تغییر رژیم در آمریکا خواندهاند و همین مطالب را هم به تکتک اعضای کنگره نوشتهاند و درحال لابی هستند.
اما متحیرم از اینکه همزمان و همراه با تخریبهای لابی ضدایران در آمریکا، جوسازیهای گروهی هم در داخل ایران با طرح اتهامات دروغ و بیاساس و نخنما افزایش یافته است. در این مورد نمیخواهم قضاوت کنم. این وظیفه دستگاههای سیاسی و امنیتی کشور است بررسی کنند که آیا این حادثه اتفاقی است، یا صرفا بخشی از دعوای جناحی برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده است یا بخشی از طرح سرمایهگذاری لابی ضدایران در داخل ایران است تا همه عواملی که در آمریکا در مقابل صهیونیستها و منافقین و اعراب تکفیری ایستادهاند را از داخل زخمی کرده و از پیش روی خود بردارند.
۰۸:۲۴:۴۶ به نظر امروز روز حساسی را داریم
۰۸:۲۴:۱۳ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی