۰۷:۱۵:۱۷ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۷:۱۳:۰۰گروه بورس، همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد کاهش شاخص تحت تاثیر نبود نقدینگی در بازار بود. تعدیل منفی در دو نماد هلدینگ نفت و گاز پارسیان و پتروشیمی پردیس موجب نگرانی بازار از وضعیت شرکتهای بزرگ شده است. در این شرایط دیروز،بازار با مازاد عرضه روبهرو شد تا در نهایت شاخص با کاهش ۳۲۴ واحدی به رقم ۷۷ هزار و ۷۵۸ واحد برسد.
سه شرکت سرمایهگذاری غدیر، فولاد مبارکه اصفهان و صنایع پتروشیمی خلیج فارس بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص داشتند. در جریان معاملات دیروز معاون ناشران و اعضای بورس تهران از عرضه اولیه ۱۰ درصد سهام «آپ» در نیمه شهریور، موکول شدن طبقهبندی جدید شرکتها به پاییز و پذیرش اوراق مشارکت ۷۰۰میلیارد تومانی شهرداری تهران خبر داد. روحالله حسینیمقدم در گفتوگو با پایگاه خبری بورس پرس، در مورد شرکت ۷۵ میلیارد تومانی آسان پرداخت توضیح داد: این شرکت که با نماد «آپ» وارد بورس خواهد شد در مرحله نهایی پذیرش قرار داشته و سهامداران عمده و هیات مدیره آن باید ملاحظاتی را رعایت میکردند تا امکان درج نماد در روزهای آتی فراهم شود.
در گروه شیمیایی دیروز اعلام شد که کارگران تولید مواد اولیه الیاف مصنوعی از فروردین ماه حقوق دریافت نکردهاند. شرکت تولید مواد اولیه الیاف مصنوعی یا دیامتی که از زیرمجموعههای پلی اکریل است، از ۱۲ مردادماه متوقف است. تکنسین شرکت دیامتی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم گفت: به دلیل برخی مشکلات، شرکت پلیاکریل، از ماههای آخر سال ۹۴ تاکنون ماده مذاب دیامتی درخواست نکرده است و تعطیل بودن خط تولید مرتبط با این موضوع بوده است، بنابراین ما در ماههای اخیر دیامتی را جامد کرده و صادر میکنیم. در گروه معدنی، معاون مالی بزرگترین هلدینگ معدنی بورس با استقبال از پیشنهاد رئیس سازمان توسعه معادن و صنایع معدنی برای کاهش ۴۱ درصدی حقوق دولتی معادن در بودجه سال آینده کشور گفت: هیچ خروجی بر سر این موضوع با سنگآهنیها به وجود نیامده است. در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۱۱۱ میلیارد تومان و در فرابورس به ۲۵۷میلیارد تومان رسید.
۰۷:۱۲:۵۳
گروه بورس، هاشم آردم: شاخص بورس تهران طی معاملات روز گذشته با ۳۲۴ واحد افت در عدد ۷۷ هزار و ۷۵۷ واحد بسته شد. این میزان افت روزانه از ۲۵ مرداد سال جاری بیشترین ریزش شاخص کل محسوب میشود. با احتساب این ریزش، شاخص بورس بار دیگر کانال ۷۸ هزار واحدی را از دست داد. آنچه بیش از هر چیز در معاملات این روزهای بازار سهام توجهات را به خود جلب میکند، کاهش مداوم ارزش معاملات است. در معاملات روز گذشته بورس، ۷۸۳ میلیون و ۷۰۸ هزار ورقه بهادار به ارزش ۱۶۱ میلیارد تومان و در ۵۰ هزار و ۹۵۳ نوبت دست به دست شد. از این میزان حدودا ۵۱ میلیارد تومان به معاملات بلوکی و اوراق بدهی اختصاص داشت. بنابراین ارزش معاملات روزانه خرد سهام به زحمت به ۱۱۰ میلیارد تومان رسید. این میزان دستکم یک پنجم ارزش معاملات در روزهای خوب بورس است. نکته دیگری که این روزهای بورس را متمایز میکند، فضای بلاتکلیفی است که در بازار سهام جریان دارد. قیمتها در بازهای کوچک در حال نوسان هستند و خبری از افت و خیزهای معنادار در بازار نیست.
سردرگمی فعالان بازار
کاهش ارزش معاملات در برهه فعلی بازار سهام نشان از آن دارد که احتمالا بخش بزرگی از نقدینگی بازار فعلا به بازارهای رقیب کوچ کرده است. پس از رشد ۳۲ درصدی شاخص بورس در سه ماه پایانی سال گذشته و آغاز روند اصلاحی بورس، نرخ سود سپردههای بانکی در دو مرحله، ابتدا به ۱۸ درصد و سپس به ۱۵ درصد رسید. اما عملا نه تنها پولی وارد بازار سهام نشد، بلکه به دلیل رشدی که سطح عمومی قیمتهای سهام تجربه کرده بود، شناسایی سود و خارج کردن سرمایهها از بورس تشدید شد. در هفتههای اخیر، تقریبا بهطور مرتب فعالان حقیقی بازار، پول خود را از بورس خارج کردهاند. در این مدت همواره خالص خرید حقیقیها منفی بوده است. به عبارت بهتر این حقوقیها بودند که بیشتر از بازار حمایت کردهاند و حقیقیها بیشتر فروشنده بودهاند تا خریدار. تجربه در بورس تهران نشان داده که فعالان حقیقی بازار روند قیمتها را در کوتاهمدت تعیین میکنند. هرگاه خالص خرید حقیقیها مثبت میشود و تغییر مالکیت سهام از حقوقی به حقیقی رخ میدهد، قیمتها برای کوتاهمدت وارد روندی صعودی میشوند.
در طرف مقابل هرگاه حقیقیها بیشتر فروشنده بودهاند، افت بازار آغاز شده است. از آنجا که معمولا اشخاص حقوقی با درایت بیشتری اقدام به خرید و فروش سهام میکنند، در اوجهای قیمتی این حقوقیها هستند که نقش عرضهکننده را در بازار میپذیرند. در طرف مقابل حقیقیهای بازار، بیشتر در اواخر روندهای صعودی خریدار میشوند و از آنجا که اغلب این فعالان بازار با ریسک بالا و هیجانی وارد معاملات میشوند، روندهای صعودی چند درصد پس از عرضههای حقوقی ادامه مییابد. پس از آن و با رسیدن قیمتها به سطحی که توسط بازار بالا تشخیص داده میشود، نه حقیقیها و نه حقوقیها خریدار نیستند. چنانچه در این دوره حقوقیها اقدام به خرید کنند، معمولا کفهای قیمتی در همان سطوح بسته میشود و بازار سهام خود را برای صعودی دیگر آماده میکند، اما چنانچه حقوقیها اقدام به خریدهای تاثیرگذار نکنند، رفتهرفته عرضههای اشخاص حقیقی آغاز میشود. در واقع همین موضوع باعث میشود نقدینگی وارد شده توسط اشخاص حقیقی بهعنوان پول داغ در بازار سهام تهران مطرح باشد.
این سرمایهها اغلب برای رسیدن به بازدهی صبر نمیکنند و از آنجا که اغلب از روشهای فنی (تکنیکال) برای خرید و فروش استفاده میکنند، با فعال شدن حدود ضرر (Stop loss) از بازار خارج میشوند. در نتیجه نوسان قیمتها در محدودههای فعالیت خریداران حقیقی بسیار بالا میرود.شرایط فعلی بازار اما، تا حدودی از قواعد تاریخی خارج شده و این موضوع تا حدودی فعالان بازار را سردرگم کرده است. در تیر ماه سال جاری اصلاح قیمتها نسبتا متوقف شد و رفتهرفته بازار راه صعود را در پیش گرفت. اما این صعود نه به خاطر مشارکت هیجانی حقیقیها در بازار و نه به خاطر حمایت جمعی از اشخاص حقوقی شکل میگرفت. تنها یک شخص حقوقی (بزرگترین صندوق سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت کشور) بود که بهطور گسترده از قیمت برخی سهمها (عموما نمادهای شاخصساز) حمایت کرد. شاخص بورس رشد کرد اما خبری از افزایش ارزش معاملات روزانه نبود. بنابراین روند طبیعی قیمتها و شاخصهای بازار مختل شد.
در شرایط فعلی همچنان حقیقیها از بازار خارج میشوند و احتمالا پولهای خود را وارد بازارهای رقیب (احتمالا بازار پول) میکنند. بهرغم آنکه هزینه فرصت پول کاهش چشمگیری داشته است، اما به نظر میرسد فعالان بازار همچنان سود بدون ریسک ۱۵ درصدی را ارزندهتر از خرید سهام میدانند. در واقع همین موضوع باعث میشود اوراق با درآمد ثابت از بازار نسبتا پررونقی برخوردار باشند.این روزها نه تنها اشخاص حقیقی در بلاتکلیفی به سر میبرند، بلکه بزرگان و متخصصان بازار نیز از آینده بازار چشمانداز روشنی ندارند. بلاتکلیفی بازار را میتوان در دوره پیش گشایش بازار نیز دید. در زمانی که برای قرار دادن سفارشهای بالقوه در بورس در نظر گرفته شده است، سفارشهای متعددی از خریداران و فروشندگان در قیمتهای مختلف به چشم میخورد که هدف از این سفارشها تخمین قدرت خرید و فروش توسط کارگزاریها است. معمولا این کارگزاران هستند که با قرار دادن سفارشهای مختلف قصد دارند توان دو طرف بازار (عرضه و تقاضا) را بسنجند.
تداوم توقف نمادهای بانکی
نکته دیگری که این روزها باعث کاهش ارزش معاملات روزانه در بورس شده، غیبت نمادهای مهم گروه بانکی است. این گروه در گذشتههای نه چندان دور از پرمعاملهترین گروههای بورسی محسوب میشد، اما با مطول شدن توقف این نمادها، بازار سهام بخش قابل توجهی از خود را از دست رفته میبیند. در واقع بخش قابل توجهی از داراییهای بورسبازان حقیقی و حقوقی در نمادهای بانکی زندانی شده که این موضوع ارزش معاملات بورس را تحت تاثیر قرار داده است. اگرچه مجامع بانکها به تعویق افتاد، اما به نظر میرسد دلیل قانعکنندهای برای مطول شدن توقف این نمادها وجود ندارد. از آنجا که دلایل و تحولاتی باعث تغییر شرایط برگزاری مجامع بانکی شد، شاید بهتر بود نهاد ناظر اجازه میداد فعالان بازار درباره سهامداری در این صنعت آزادانه تصمیمگیری کنند.
تکنمادهای تعیینکننده
همانطور که اشاره شد، شاخص بورس در روز گذشته بیشترین افت خود را از ۲۵ مرداد ماه ثبت کرد. همچنین در این روز سایر شاخصهای بورسی نیز بهطور دستهجمعی افت کردند. شاخصهای بازار اول و دوم نیز به ترتیب ۲۸۱ و ۳۸۵ واحد نزول کردند.از میان گروههای صنعتی حاضر دربورس، گروههای شرکتهای چندرشتهای صنعتی، فلزات اساسی، فرآوردههای نفتی و محصولات شیمیایی بیشترین سهم را در کاهش ارتفاع شاخص کل به خود اختصاص دادند. این گروهها به ترتیب شاخص را ۷۳، ۶۹، ۴۷ و ۴۴ واحد تنزل دادند.
در طرف مقابل گروههای شرکتهای سرمایهگذاری و همچنین مواد و محصولات دارویی به ترتیب شاخص بورس را ۱۵ و ۱۴ واحد ارتقا دادند تا اندکی از افت شاخص را جبران کنند.از میان نمادها نیز وغدیر (سرمایهگذاری غدیر)، فولاد (فولاد مبارکه اصفهان)، پتروشیمی خلیج فارس (فارس) و بانک خاورمیانه (وخاور) بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل تحمیل کردند و به ترتیب آن را ۶۷، ۵۶، ۴۲ و ۱۶ واحد تنزل دادند. در طرف مقابل نیز تنها پتروشیمی جم بود که توانست بهطور معناداری شاخص را مثبت کند. معاملات این نماد باعث شد شاخص حدود ۱۵ واحد رشد کند.طی معاملات روز گذشته بورس، ۲۴ صنعت از صنایع ۳۷ گانه بورسی با افت شاخصهای صنعتی خود مواجه شدند و شاخص ۱۱ صنعت نیز با رشد مواجه شد. گروههای محصولات کاغذی، استخراج زغال سنگ و ساخت دستگاههای ارتباطی بیشترین رشد روزانه را ثبت کردند و به ترتیب سهامداران خود را با ۴/ ۱، ۲/ ۱ و ۱درصد سود بدرقه کردند. در طرف دیگر سهامداران گروههای زراعت، ابزار پزشکی، استخراج نفت و گاز و شرکتهای چندرشتهای صنعتی بیشترین زیان روزانه را متحمل شدند. بیشترین ارزش معاملات به گروههای خودرو و ساخت قطعات، محصولات شیمیایی و شرکتهای سرمایهگذاری اختصاص یافت.
در اغلب این گروهها فقط تک نماد وجود دارد که بار ارزش معاملات گروه را به دوش میکشند. برای مثال در گروه خودرویی که به تنهایی ۳۳ میلیارد تومان ارزش معاملات روزانه را ثبت کرد، ۱۱ میلیارد تومان به معاملات «خساپا» اختصاص یافت.صدرنشینی بازار با بیشترین رشد قیمت متعلق به نمادهای ریختهگری تراکتورسازی ایران، ایران ارقام، سیمان کارون، سرامیک صنعتی اردکان، آهنگری تراکتورسازی ایران، داروپخش و قند قزوین بود. این در حالی بود که نمادهای بینالمللی محصولات پارس، بانک خاورمیانه، دادهپردازی ایران، کشاورزی و دامپروری مگسال، چینی ایران، سیمان دورود و لعابیران با بیشترین کاهش قیمت در انتهای جدول معاملات نشستند.خریداران دیروز برای تصاحب سهام شرکتهای ایران ارقام، صندوق سرمایهگذاری پارند پایدار سپهر، اوراق مشارکت شهرداری اصفهان، اوراق صکوک فولاد کاوه کیش، دارویی رازک، آهنگری تراکتورسازی ایران و داروسازی دکتر عبیدی طولانیترین صفهای خرید را داشتند.در سوی دیگر بازار نمادهای ماشینسازی اراک، صندوق سرمایهگذاری پارند پایدار سپهر، اوراق مشارکت شهرداری شیراز، صندوق سرمایهگذاری پاداش سهامداری توسعه، اوراق مشارکت شهرداری مشهد، فولاد امیرکبیر کاشان و خوراک دام پارس با بیشترین عرضهها، طولانیترین صفهای فروش را داشتند.
۰۷:۰۸:۲۳گروه بورس – فاطمه اسماعیلی: شاخص کل فرابورس ایران در اولین روز کاری هفته، معاملات مثبتی را به ثبت رساند. بر این اساس دیروز نماگر این بازار با رشد ۷/ ۹ واحدی (معادل ۲/ ۱ درصد) همراه شد تا در سطح ۳/ ۸۰۸ واحدی قرار گیرد. به این ترتیب بازدهی این بازار از ابتدای سال تاکنون به ۳۴/ ۰درصد رسید.
روز گذشته نماد پتروشیمی مارون با تاثیر ۸ واحدی خود بیشترین تاثیر بر رشد آیفکس را بر عهده داشت. با نگاهی به معاملات این سهم متوجه حجم بالای معاملات «مارون» در روز گذشته میشویم. معاملاتی که حقوقیها نقش پررنگی در آن بازی کردند. بر این اساس دیروز بیش از ۹۹ درصد از سهم «مارون» بین سهامداران حقوقی این شرکت دست به دست شد.
پس از «مارون» نماد معاملاتی ذوب آهن اصفهان رتبه دوم جدول نمادها با بیشترین اثر مثبت بر آیفکس را به خود اختصاص داد. افزایش تقاضا و معاملات مثبت در نماد «ذوب» به واسطه خبر افزایش سرمایه آن سبب جهش قیمتی در این نماد شد، بهطوری که پس از چند بار عرضه در نماد شرکت ذوبآهن اصفهان، مجددا صف خرید میلیونی در این نماد تشکیل شد تا در پایان با تاثیر ۵/ ۱ واحدی زمینه رشد بیشتر شاخص فرابورس را فراهم آورد.
بر این اساس ذوب آهن اصفهان که بعد از ناکامی در تحقق افزایش سرمایه ۶۳۳ درصدی و عدم استفاده از مجوز ۱۳۰ درصدی سازمان بورس، این بار به پیشنهاد هیاتمدیره افزایش سرمایه ۳۲۲ درصدی از محل تجدید ارزیابی داراییها را آغاز کرده است، در پایان معاملات روز گذشته تحت تاثیر تشدید صف خرید میلیونی با رشد حدود ۵ درصدی، قیمت ۲۶۳ تومان را ثبت کرد. سهامداران حقیقی در این نماد فعالیت بیشتری در سمت خرید و فروش داشتند.
این شرکت در سالهای گذشته با رکود بازار مسکن با مشکلات شدید در شناسایی سود مواجه بوده است. گرچه تغییر زیان سهم به سود در آخرین پیشبینی سال جدید تا حدی خوشبینی را میان سهامداران این نماد ایجاد کرده است، اما همچنان زیانهای سنگین در صورتهای مالی این شرکت محسوس است. در شرایط کنونی راهاندازی پروژه تولید ریل امیدواری به کاهش مقدار زیان انباشته در سالهای گذشته بهوجود آورده است.
در فرابورس دیروز، نماد معاملاتی پالایش نفت تهران با تاثیر ۳/ ۲ واحدی، از رشد بیشتر آیفکس ممانعت کرد. به نظر میرسد از عمده مواردی که در روزهای اخیر نه تنها «شتران» بلکه عمده نمادهای پالایشی را تحت تاثیر قرار داده است، کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی است، بهطوری که این کالای اساسی در طول هفته کاری گذشته افتی بیش از ۲ درصد را به ثبت رسانده است. نکتهای که به گفته کارشناسان سبب میشود تا سهامداران با نگرانی از روند آتی بازار نفت به صف فروشندگان بپیوندند.
در مجموع معاملات روز شنبه فرابورس ایران (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) ۳۹۳ میلیون و ۹۴۰ هزار ورقه بهادار در ۱۹ هزار و ۷۰۰ نوبت معاملاتی به ارزش دو هزار و ۵۷۵ میلیارد ریال دستبهدست شد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد حجم و ارزش معاملات این بازار نسبت به میانگین یک ماه قبل به ترتیب حدود ۳۷ و ۹۶ درصد رشد کرده است. این در حالی است که تعداد معاملات در همین بازه زمانی با افت حدود ۲۴ درصدی مواجه شد.
عنوان پربینندهترین نماد دیروز فرابورس نیز به آتیه دادهپرداز و دامداری تلیسه نمونه رسید تا این دو نماد تازهوارد با صف خرید پرحجم، عرضههای محدود و رشد قیمتی همچنان یکهتازی کنند. بر این اساس «اپرداز» در هجدهمین روز حضور خود در فرابورس با بازدهی ۱۱۸ درصدی همراه بوده است. «تلیسه» نیز با گذشت ۱۰ روز از حضور خود در تابلوی معاملات فرابورس همچنان پیشتاز است؛ بهطوری که روز گذشته با دارا بودن صف سنگین خرید، بیشترین افزایش را از آن خود کرد. بازدهی این نماد از روز عرضه تاکنون به حدود ۹۱ درصد رسیده است.
در همین حال بررسی معاملات صندوقهای سرمایهگذاری مشترک نیز نشان میدهد، صندوق سرمایهگذاری اعتمادآفرین پارسیان با دادوستد بیش از ۵ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۷۱ میلیارد ریال بیشترین حجم و ارزش معاملات را در این گروه به خود اختصاص داد. همچنین بیشترین ارزش معاملات فرابورس روز شنبه به نماد پتروشیمی مارون رسید. بر این اساس «مارون» با مشارکت نزدیک به ۱۰۰ درصدی حقوقیها در طرف خرید و فروش توانست معاملات روز گذشته را با خرید و فروش ۵ میلیون و ۴۲۹ هزار سهم به ارزش نزدیک به ۱۶۱ میلیارد ریال به پایان رساند. ذوب آهن اصفهان نیز در این روز با دادوستد بیش از ۳۷ میلیون سهم بیشترین حجم معاملات را از آن خود کرد.
تداوم روزهای منفی «تسه»ها
قیمت اوراق تسهیلات مسکن که در این روزها به واسطه قرار گرفتن در ماه پایانی فصل تقاضای مسکن (تابستان) با افت تقاضا مواجه شده است، به روند کاهشی خود در تمامی نمادهای این گروه ادامه داد. بر این اساس، دیروز تمامی سررسیدهای اوراق تسهیلات مسکن در مدار منفی قرار داشتند و در بازه ۸۸۲ تا ۹۱۰ هزار ریال قیمت خوردند. بیشترین کاهش قیمت در نماد «تسه ۹۴۰۹» به میزان ۶/ ۴ درصد رخ داد. به این ترتیب نرخ سود واقعی دریافت وام از این طریق با کاهش نسبت به روز ماقبل، به ۷/ ۲۲ درصد رسید. تیرماه امسال پس از اقدام دولت در کاهش نرخ سود بانکی، قیمت اوراق حق تقدم مسکن نیز به تبع آن افزایش یافت؛ بهطوریکه در اواخر مردادماه امسال هر ورق اوراق تسهیلات مسکن مرز ۱۰۰ هزار تومانی را نیز رد کرده بود. علاوه بر این روز گذشته شاهد معامله ۲۴۹هزار ورقه اسناد خزانه اسلامی در ۱۵۳نوبت معاملاتی به ارزش ۲۳۷میلیارد ریال بودیم تا با افزایش قیمت تمامی نمادهای اسناد خزانه اسلامی، این اوراق در محدوده قیمتی ۹۰۵ تا ۹۹۰ هزار ریال مورد معامله قرار گیرند.
پیشنیازهای اصلی توسعه بازار بدهی
مدیرعامل فرابورس ایران در نخستین روز از سومین همایش مهندسی مالی و بیمسنجی ایران با اشاره به معاملات اسناد خزانه اسلامی بهعنوان توسعهدهنده بازار بدهی کشور گفت: دادوستد این اسناد که بهمنظور تامین مالی دولت در چرخه ابزارهای نوین معاملاتی فرابورس ایران قرار گرفت، از آبان ماه سال گذشته و حدود یک ماه پس از آغاز معاملات این اوراق به شدت افزایش یافت و هماکنون شاهد بازار به نسبت عمیقی درخصوص این اوراق هستیم که البته پیشبینی میشود با پذیرش ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان دیگر اسناد خزانه اسلامی بیش از پیش به هدف توسعه روزافزون بازار بدهی کشور و تامین مالی دولت از درگاه بازار سرمایه نزدیک شویم.
امیر هامونی وجود موسسات رتبهبندی اعتباری را یکی از پیشنیازهای اصلی توسعه بازار بدهی عنوان و اظهار کرد: برای جذابیت هرچه بیشتر بازار بدهی برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی باید موسسات رتبهبندی، ناشران اوراق بدهی را با توجه به رتبه اعتباری و عملکرد و شفافیتی که دارند، رتبهبندی کنند تا ناشری که کارنامه بهتری دارد، از امتیاز بالاتری برخوردار شود.
۰۷:۰۷:۲۴گروه بازار پول: روز جمعه، بهای اونس در بازارهای جهانی پایین رفت تا چنان که پیشبینی میشد روز شنبه قیمت دلار رکورد جدیدی را ثبت کند. در اولین روز هفته، شاخص ارزی ۶ تومان افزایش را تجربه کرد و به قیمت ۳ هزار و ۵۵۴ تومان رسید. آخرین بار این ارز در تاریخ ۱۹ بهمن ۹۴ نرخ فروش بالاتری را تجربه کرده بود. شکستن این رکورد در حالی رخ داد که شاخص ارزی پس از عبور از سطح ۳ هزار و ۵۵۰ تومان، تنها ۴ تومان از آن بالاتر رفت. این در شرایطی بود که بازار مدتها برای لمس این سطح آماده شده و حتی از روز جمعه برای فتح آن دورخیز کرده بود. برخی از معاملهگران بازار اعتقاد داشتند، دلار پس از عبور از سطح ۳ هزار و ۵۵۰ تومان، به سرعت وارد سطوح قیمت بالاتری خواهد شد؛ حادثهای که رخ نداد و بازار تقریبا روند عادی را طی کرد. عاملی که موجب شد سرعت رشد دلار کمتر از تصور معاملهگران بازار باشد، تغییر رفتار جریانهای اصلی بازار از جمله بازارساز بود.
در نتیجه، در روزی که نزول طلا و حضور سکهبازان در بازار ارز برای حمایت از دارایی خود منجر به رکوردزنی دلار شد، قیمتها نوسان چندانی را تجربه نکردند. در حالی که دلار تنها ۶تومان رشد قیمت را تجربه کرده بود، سکه تمام بهار آزادی نیز با کاهش جزئی هزار تومانی به قیمت یک میلیون و ۱۱۰ هزار تومان رسید. روز شنبه، بازار ارز کمتر شبیه به بازی پوکر بود، چرا که خبر چندانی از تاثیرات آتی بازان و تردستی و بلوفهای آنها نبود.
در واقع بازار ارز روز شنبه بیشتر حالت شطرنج داشت که جواب هر حرکت از سوی معاملهگران غیررسمی با حرکتی از سوی بازارساز ارزی داده شد. به گفته فعالان، در گذشته معاملهگران در دامنه محدودی و با استفاده از تحرکات در بخش آتی نوسانگیری کردند، ولی روز شنبه، بازارساز با نوع مداخله خودش بازیگران بازار ارز را وادار کرد به جای پوکر، شطرنج بازی کنند.
در این شرایط، بازار بیشتر از معاملات آتی تحتتاثیر افزایش تقاضا بود و رفتار معاملهگران فردایی نتوانست قیمت را دچار تغییرات هیجانی کند. در حالی که برخی از معاملهگران ارزی انتظار داشتند، با عبور دلار از سطح ۳ هزار و ۵۵۰ تومان، قیمت افزایش زیادی را تجربه کند، حجم عرضه بازارساز موجب شد که قیمت نوسان چندانی را تجربه نکند. به گفته فعالان، در حضور انتظارات افزایشی این تلقی در میان معاملهگران وجود داشت که بازار ارز روز شنبه شور زیادی داشته باشد، ولی اتفاق خاصی در بازار رخ نداد.
عامل درهم
در کنار حضور معاملهگران سکه در بازار ارز دو عامل دیگری که به رشد قیمت دلار کمک کرد، افزایش نرخ حواله درهم و بهبود انتظارات افزایشی بود. به گفته فعالان، با عبور دلار از سطح ۳ هزار و ۵۵۰ تومان، انتظارات افزایشی در بازار بر انتظارات کاهشی غلبه کرد تا پس از مدتها معاملهگران افزایشی از بازار برنده بازگردند. به گفته فعالان، ادامه روند قیمت دلار وابستگی زیادی به رفتار بازارساز خواهد داشت. در این شرایط، تنها دو موضوع میتواند تدابیر احتیاطی بازارساز را برهم بزند. اولین عامل افزایش تقاضای واقعی در بازار است. به گفته فعالان، هر چقدر به آذرماه نزدیکتر شویم، تقاضای تجاری در بازار افزایش پیدا میکند. البته بهنظر میرسد که بازارساز برای پاسخگویی به این بخش از تقاضا مشکل خاصی نداشته باشد. یکی از نشانههای آن این است که در چند ماه گذشته تعداد زیادی از کدهای کالایی از دریافت ارز مبادلهای خارج شدند و بهنوعی به سمت بازار آزاد هدایت شدند.
در این شرایط، تنها در صورتی که ورود تقاضای تجاری بیش از انتظار بازارساز ارزی باشد، شاهد تغییرات بیشتر قیمتها خواهیم بود. عامل دومی که میتواند قیمت را با تغییر مواجه کند، ورود تقاضای سفتهبازی به بازار است. روز شنبه، براساس رصد قیمت بازار میتوان گفت که حجم تقاضای زیادی در بخش آتی وارد بازار نشد. در این شرایط، اگر معاملهگران فرصتی برای خودنمایی پیدا نکنند، انتظارات افزایشی پایدار نخواهد ماند و امکان دارد قیمت تنها در سطح جدید به نوسان خود ادامه بدهد. حتی ممکن است با تخلیه شوک اونس جهانی، دلار به سمت قیمتهای پایینتر حرکت کند.
۰۷:۰۶:۲۹ گروه مسکن: مرحله دوم کاهش هزینه وام بدون سپرده خرید مسکن بعد از جهش ۸ درصدی نرخ اوراق طی نیمه دوم مرداد ماه، تنها یک روز کاری بعد از اولین ریزش محسوس نرخ اوراق تسهیلات مسکن، بازار مبادله اوراق را تحت تاثیر قرار داد.به گزارش «دنیای اقتصاد»، نوسان متفاوت قیمت اوراق وام مسکن که آخرین روز هفته گذشته منجر به بازگشت قیمت هر فقره اوراق به نرخ ابتدای تابستان شد، با ریزش مجدد ۴ درصدی طی تنها یک روز کاری، هزینه تسهیلات خرید آپارتمان را برای متقاضیان باز هم کاهش داد. اوراق تسهیلات خرید مسکن که آخرین روز هفته گذشته با عقب گرد به سطح قیمتی اوراق در ابتدای تابستان، به نرخ ۹۳ هزار تومان رسیده بود، روز گذشته –یک روز کاری بعد از آخرین روز هفته قبل – باز هم کاهش یافت و به میانگین قیمتی ۹۰ هزار و ۹۸۵ تومان رسید.نرخ فروش اوراق از تیرماه –همزمان با کاهش نرخ سود بانکی- در نتیجه کاهش منابع بانکی و محدودیت انتشار حجم بیشتر اوراق برای پاسخ به تقاضا، در پایان مرداد ماه از مرز ۱۰۰هزار تومان عبور کرد و بهطور متوسط به ۱۰۱ هزار تومان رسید که این افزایش محسوس قیمت، هزینه وام ۱۱۰ میلیون تومانی برای متقاضیان را به ۲۲ میلیون تومان رساند.این در حالی است که با بازگشت قیمت اوراق به سطح ابتدای تابستان، در حال حاضر هزینه دریافت وام بدون سپرده به حدود ۲۰ میلیون تومان کاهش یافته است.
۰۷:۰۶:۲۰ وزیر نیرو با بیان اینکه در حال حاضر ایران صادرکننده خالص برق به چهار کشور از جمله ترکیه، عراق، افغانستان و پاکستان و صادرکننده خدمات فنی و مهندسی به بیش ۴۰ کشور جهان است، گفت: صنعت آب و برق از صنایع توانمند کشور بوده و تاکنون کشورمان خدمات فنی و مهندسی آب و برق را به بیش از ۴۰ کشور دنیا صادر کرده است.
حمید چیتچیان در مورد وضعیت صادرات برق در کشور، اظهار کرد: در حال حاضر ایران صادرکننده خالص برق به چهار کشور از جمله ترکیه، عراق، افغانستان و پاکستان است. چیتچیان تصریح کرد: از مسائل مهم که از ابتدای شروع دولت یازدهم مورد توجه دولت قرار گرفت مساله احیای دریاچه ارومیه بوده که در این راستا ستاد احیا تشکیل و اعتباراتی تخصیص یافت و فعالیت گسترده برای احیای دریاچه ارومیه اجرا شد.
وی با بیان اینکه برنامه احیا برای ۱۰ سال برنامهریزی شد که دو سال اول برای تثبیت وضعیت موجود و هشت سال آینده برای رسیدن وضعیت دریاچه ارومیه به حالت اکولوژیک خود پیشبینی شده، ادامه داد: در حال حاضر ارتفاع آب در دریاچه ارومیه ۵۴ سانتیمتر و میزان آب ۹۶۰ میلیون مترمکعب بیشتر از سال گذشته است. در ادامه این نشست چیتچیان درباره حساسیت وزارت نیرو برای ملاحظات محیطزیستی طرحها خاطرنشان کرد: براساس تصمیمات ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکنون عملیات اجرایی چهار سد در حال اجرا متوقف شده و درحال حاضر تصمیم جدیدی برای فعالیت دوباره آنها اتخاذ نشده است.
همچنین وزیر نیرو در ارتباط با صادرات خدمات فنی به کشورهای خارج از منطقه بعد از اجرای برجام، گفت: صنعت آب و برق از صنایع توانمند کشور بوده و خدمات فنی و مهندسی صنعت آب و برق و تجهیزات فنی تا کنون به بیش از ۴۰ کشور دنیا صادر شده است.وی تاکید کرد: طی سال ۹۳ حدود ۹۰ درصد از صادرات فنی و مهندسی کشور به صنعت آب و برق کشور اختصاص داشت و مسلما اجرای برجام زمینه مساعدتری برای اقدامات وزارت نیرو در این زمینه فراهم خواهد کرد. وزیر نیرو از افتتاح ۱۶ پروژه در حوزه انتقال و فوق توزیع برق طی هفته دولت با اعتبار هزینه شده ۷۰ میلیارد تومان خبر داد و افزود: در حال حاضر ۱۱ پروژه مهم و شاخص با اعتبار ۲۶۰ میلیارد تومان در دست اجرا بوده که تا سال ۹۵ و ۹۶ به بهرهبرداری میرسد.
۰۶:۵۹:۱۰ ایسنا: معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت از افزایش ۴۸ درصدی صادرات مواد معدنی در سه ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته به سایر کشورها خبر داد. جعفر سرقینی میزان صادرات مواد معدنی در سه ماه نخست سال جاری را دو میلیارد دلار عنوان کرد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه هم اکنون حدود ۷۵۰۰ معدن در کشور وجود دارد، گفت: از این تعداد ۲هزار معدن غیرفعال یا در حال آمادهسازی هستند.به گفته سرقینی، ۵۵۰۰ معدن نیز فعال و در حال کار هستند.معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این سوال که علت اصلی رکود معادن چه چیزی است، اظهار کرد: رکود قیمت مواد معدنی در دنیا یکی از علل اصلی بروز این مشکل بوده است.سرقینی درباره روند افزایشی صادرات مواد و محصولات معدنی گفت: این افزایش در حالی اتفاق افتاد که قیمت جهانی محصولات معدنی در سراشیبی قرار دارد و تولید در بخش معدن هم افزایش چندانی نیافته است که این نشاندهنده آن است که تکمیل چرخههای ارزش محصولات معدنی باعث شده ارزش افزوده صادرات این محصولات باعث افزایش آمار صادرات شود.وی درباره مالیات نیز اظهار کرد: هم اکنون مالیات بر ارزش افزوده بسیاری از معدنکاران را آزار میدهد و در حال پیگیری برای حل این مشکل هستیم اما تاکنون نتیجهای حاصل نشده است.
۰۶:۵۹:۰۷
گروه جهان: ترامپ بعد از فاصله زیادی که از هیلاری کلینتون در نظرسنجیها پیدا کرده بود مجددا خود را به نامزد دموکراتها نزدیک کرده است. به گزارش رویترز در تازهترین نظرسنجی که از سوی موسسه رویترز صورت گرفته است هیلاری کلینتون همچنان با ۵ امتیاز اختلاف از ترامپ بالاتر است اما این نظرسنجی نشان میدهد که دونالد ترامپ توانسته است به فاصله یک هفته، خود را بالاتر بکشد و ۷ امتیاز دیگر به دست آورده است. در تازهترین نظرسنجی صورت گرفته هیلاری کلینتون با ۴۱ درصد نسبت به ترامپ ۳۶ درصدی بالاتر قرار گرفته است. این در شرایطی است که ۲۳ درصد هم گفتهاند یا رای نمیدهند یا ترجیح میدهند به گزینه دیگری رای بدهند. کلینتون، وزیر سابق امور خارجه ایالاتمتحده چند صباحی است که بالاتر از غول املاک و مستغلات ایالاتمتحده قرار گرفته و در نظرسنجیها دست برتر را دارد. در ماه ژوئیه نیز میزان حامیان او بین ۴۱ تا ۴۵ درصد از نظرسنجی شوندگان بوده است.
هفته گذشته ترامپ، هیلاری کلینتون را متهم کرد اقداماتی که وی در دوران وزارت امور خارجه انجام داده، تحت تاثیر کمکهایی بوده که وی برای بنیاد خود دریافت میکرده است. هر چند این موضوع با واکنش تند هیلاری کلینتون مواجه شد و وی این موضوع را به شدت تکذیب کرد اما احتمال دارد این موضوع موجب شود فاصله ترامپ با وی کمتر شود.
ترامپ از ابتدای هفته گذشته حملات خود را علیه هیلاری کلینتون افزایش داده است. او همچنین با اعلام اینکه هیلاری کلینتون با استفاده از یک ایمیل شخصی در وزارت امور خارجه امنیت آمریکا را به خطر انداخته است دوباره حملات خود را علیه نامزد دموکراتها سازماندهی کرد. هفته گذشته دادگستری آمریکا اجازه داد تا ۱۵ هزار ایمیل دیگر که از این کاربری شخصی استفاده شده، مورد ارزیابی مجدد قرار گیرد. همین موضوع دوباره به ترامپ فرصت مانور جدید داده است.
در این میان اما یک نظرسنجی کوچک دیگر که از سوی رویترز و Ipsos انجام شده نشان میدهد که هیلاری کلینتون در آن نظرسنجی هم بالاتر از سایر رقبا قرار دارد. در این نظرسنجی نامزد دموکراتها با ۳۹ درصد و نامزد جمهوریخواهان با ۳۶ درصد در ردههای اول و دوم قرار گرفتند. در رده بعدی نامزد لیبرتارینها یعنی گری جانسون ۷ درصد و نامزد حزب سبز، جیل استاین با ۳ درصد در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
ولفوویتز به هیلاری رای میدهد
جمهوریخواهانی که گرایشهای نومحافظهکارانه دارند، ترجیح میدهند بین ترامپ و هیلاری کلینتون به نامزد دموکراتها رای بدهند. تاکنون چند نفر از محافظهکاران به صراحت اعلام کردهاند در انتخابات هشتم نوامبر به هیلاری کلینتون رای خواهند داد اما اینکه معمار جنگ عراق، پل ولفوویتز از هیلاری کلینتون بهطور نسبی حمایت کند، نشانگر آن است که اعتماد محافظهکاران به ترامپ کمتر است. به گزارش لسآنجلستایمز، پل ولفوویتز، یکی دیگر از چهرههای سرشناس حزب جمهوریخواه است که اعلام کرده بهجای دونالد ترامپ به رقیب دموکرات او رای میدهد. ولفوویتز، ۷۲ ساله که در دولت جورج دبلیو بوش بهعنوان معاون وزیر دفاع خدمت میکرد، از جمله اصلیترین مشوقهای بوش برای حمله به عراق و دستگیری صدام حسین بود. نکتهای که ولفوویتز و کلینتون را به هم متصل میکند، موافقت هر دوی آنها با جنگ عراق است چرا که در سال ۲۰۰۲ هیلاری کلینتون در مقام سناتور نیویورک با حمله به عراق موافقت کرده بود. با این اعلام نظر پل ولفوویتز، او هم به جمع گروهی از مقامهای رسمی دولتهای گذشته جمهوریخواهان میپیوندد که از حمایت از ترامپ سرباز زدهاند و حتی برخی از آنها گفتهاند به کلینتون دموکرات از حزب رقیب رای میدهند.
در این میان حضور مایکل بلومبرگ در کنوانسیون دموکراتها یک نقطه عطف برای این حزب به حساب میآید.
با پیوستن پل ولفوویتز به اردوگاه هیلاری کلینتون به نظر میرسد نومحافظهکاران زمان جورج دبلیو بوش رغبت بیشتری به نامزد دموکراتها دارند. ریچارد آرمیتاژ، جان بولتون، کاندولیزا رایس و دونالد رامسفلد در کنار پل ولفوویتز، حلقه نومحافظهکاران را تشکیل میدادند و حمایت یکی از افراد این حلقه حاکی از آن است که آنها ترامپ را نامزد شایسته حزب خود نمیدانند.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با اشاره به افزایش صادرات نفت و رفع نسبی محدودیتها در اقتصاد کشور پس از برجام بر رونق آرام بخش مسکن و نداشتن جهش قیمت در سالهای آتی در این حوزه تاکید کرد.
به گزارش ایسنا، حامد مظاهریان معاون امور مسکن و ساختمان درباره تاثیر کاهش نرخ سود بانکی در بازار مسکن، گفت: در فاصله سال های ۹۳ و ۹۴ با وجود کاهش نرخ تورم عمومی، نرخ سود سپردهها و تسهیلات بانکی با کاهش متناظر مواجه نشد به طوری که نرخ واقعی سود بانکی به میزان کمسابقهای افزایش یافت.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی افزود: این شرایط از طرفی باعث افزایش هزینه تامین پول جهت سرمایهگذاری و مصرف در بخش مختلفهای اقتصادی و از طرف دیگر منجر به افزایش هزینه فرصت پول و جذب عمده نقدینگی کشور در سیستم بانکی شده بود.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: عامل بالا بودن نرخ سود بانکی در کنار مجموعه عوامل دیگری همچون کاهش درآمدهای نفتی و حاکم بودن شرایط تحریمی بر اقتصاد کشور در این سالها، زمینه ایجاد رکود در اقتصاد کشور را مهیا کرده بودند. اما با کاهش نرخ سود تسهیلات و سپردههای بانکی و کاهش هزینه فرصت و تامین پول، تا حدودی انگیزه های عاملان اقتصادی برای فعالیت در بخش های مختلف اقتصادی از جمله بخش مسکن افزایش یافته است.
مظاهریان در پاسخ به این سوال که اگر نرخ ۳۳ درصد در ابتدای دولت یازدهم را در نظر بگیریم، نرخ تسهیلات فعلی تقریبا به نصف آن نزدیک شده، اما چرا تحول چشمگیری در خروج از رکود اقتصاد ایجاد نکرده است؟، گفت: همانطور که گفته شد تنها عامل ایجاد رکود در اقتصاد کشور نرخ سود بالای بانکی نبوده است بلکه عوامل دیگری همچون وجود شرایط تحریمی و کاهش درآمدهای نفتی نیز در بروز رکود اقتصادی اخیر در کشور نقش بهسزایی داشتهاند. لذا جهت ایجاد رونق فراگیر در کل اقتصاد کشور ضروری است تا مجموعه عوامل ایجاد کننده رکود مرتفع شدند.
وی ادامه داد: در ماههای اخیر با افزایش صادرات نفت و رفع نسبی محدودیتها در اقتصاد کشور ناشی از اجرای توافق هسته ای، تا حدودی شاهد ایجاد رونق در برخی از بخشهای اقتصادی از جمله بخش مسکن بودهایم و امید میرود به تدریج شاهد رونق بیشتر اقتصادی در کشور باشیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره اینکه بخش مسکن چه زمانی نسبت به متغیرهای اقتصاد همچون برجام و افزایش صادرات نفت واکنش نشان می دهد به ایلنا گفت: دلیل اصلی ایجاد و تداوم رکود اخیر در بخش مسکن، رشد نامتوازن قیمت مسکن و توان خانوار در سالیان گذشته بوده است؛ بر این اساس سازندگان در بخش مسکن به دلیل عدمفروش واحدهای تکمیل شده قادر به سرمایه گذاری مجدد نبودند. لذا انتظار می رود با بهبود تدریجی اقتصاد، درآمد خانوار نیز تقویت گردد و شاهد رونق در بخش ساخت و ساز باشیم.
براساس گزارش وزارت راه و شهرسازی، معاون امور مسکن و ساختمان درباره افزایش قیمتها در دوره رونق گفت: مهمترین عامل تاثیرگذار بر قیمت مسکن تورم عمومی است و رشد قیمت مسکن در میان و بلندمدت متناسب با تورم عمومی است. با افزایش تورم عمومی از طرفی هزینه های ساخت و ساز افزایش می یابد و از طرف دیگر میزان نرخ سود انتظاری از طرف سازندگان افزایش می یابد.
وی افزود: در نتیجه قیمت مسکن نیز افزایش مییابد. بنابراین با کنترل تورم عمومی بخش مهمی از دلایل جهش یا افزایش شدید در قیمت مسکن در سال جاری و حتی سال آینده از بین رفته است و در صورت ادامه کنترل تورم عمومی، میتوان امیدوار بود دیگر شاهد جهش قیمتی در بازار مسکن در سالهای آتی نباشیم.
انتهای پیام
۰۶:۵۹:۰۳
۰۶:۵۴:۴۳ به گزارش ایرنا، محمدباقر نوبخت عصر شنبه در آیین گشایش ۸۴ طرح زیربنایی و عمرانی در شهرستان اسفراین خراسان شمالی افزود: با گشایشی که برای طرح های دولتی، واحدهای تولیدی و بخش کشاورزی فراهم شد به ویژه با اقدامی که چهارشنبه گذشته در مجلس با همکاری نمایندگان انجام شد که برای رونق اقتصادی سهم ارزشمندی داشت، تمام طرح ها و تعهدهای مورد توجه سفر رئیس جمهور به صورت ۱۰۰درصد تا قبل از پایان سال پرداخت می شود .
به گفته وی ، با پرداخت ۱۰۰درصدی این اعتبارها شاهد افتتاح این طرح ها خواهیم بود .
*** ۸۴طرح زیربنایی با حضورمعاون رئیس جمهور دراسفراین به بهره برداری رسید
در پنجمین روز از هفته دولت محمد باقر نوبخت معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، ۸۴ طرح زیربنایی وتوسعه ای با۴۶۰ میلیارد ریال اعتبار را به صورت همزمان در استان ۹۳۶ هزار نفری خراسان شمالی افتتاح کرد.
نوبخت در عصر شنبه با حضور در بجنورد مرکز خراسان شمالی در جلسه برگزیدگان و فعالان اقتصادی استان دراستانداری شرکت می کند .
آخرین برنامه معاون رئیس جمهوری دراولین روز سفر به خراسان شمالی حضور در سیمای خراسان شمالی (شبکه اترک) است .
افتتاح همزمان طرح های هفته دولت در بجنورد مرکز خراسان شمالی با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، افتتاح و بازدید بخشی از پروژه دوبانده کردن مسیر بجنورد به جنگل گلستان و، شرکت در شورای برنامه ریزی استان و نشست خبری با خبرنگارن از برنامه های دومین روز سفر محمد باقر نوبخت به خراسان شمالی است.
استان ۹۳۶ هزار نفری خراسان شمالی در شمالشرق کشور واقع است و ۶۰۴ طرح در هفته دولت دراین استان با اعتبار ۵هزار ۱۲۰میلیارد ریال به بهره برداری می رسد.
۰۶:۵۴:۴۰ به گزارش ایرنا «محمد باقر نوبخت» شامگاه شنبه در نشستی با برگزیدگان و فعالان اقتصادی در خراسان شمالی به فشار اقتصادی پس از تحریم اشاره ای کرد و افزود: برنامه قدرت های بزرگ این بود که در گام های بعدی فروش نفت ایران را در مقابل تامین غذای ملت ایران محدود کنند که اگر چنین می شد نه تنها نمی توانستیم تورم را کنترل و کاهش دهیم، بلکه با بحران های غیرقابل پیش بینی رو به رو می شدیم.
وی به کاهش درآمدهای ارزی کشور و غیر قابل برگشت بودن پول حاصل از فروش نفت در قبل از برجام اشاره و تصریح کرد: سقوط قیمت نفت در سال های اخیر به قدری بحران آفرین بود که قدرت های بزرگ نفتی حتی عربستان و قطر با کسری بودجه چند میلیارد دلاری مواجه شدند.
نوبخت خاطر نشان کرد: اگر شرایط رفع تحریم و برجام در دولت یازدهم تحقق نمی یافت، امروز همچون سال های آخر دولت دهم، حتی توانایی تولید گندم و نان مردم را نداشتیم، اما به برکت برجام و تلاش دولت مردان فضایی از آرامش و امنیت در فضای اقتصادی کشور حاصل شده است که به تدریج رشد اقتصادی و خروج از رکود را شاهد خواهیم بود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: برخی امروز مدعی شده اند اگر نرخ تورم تقلیل یافت انتظار می رود که رشد اقتصادی در کشور نیز ایجاد شود و این به مطالبه گری حوزه بخش فعالان اقتصادی کشور هم تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه کشور باید از رشد اقتصادی برخوردار شود افزود: باید سرمایه گذاری مالی در کنار سرمایه دانشی ایجاد شود تا رشد جهش واری را داشته باشیم.
وی افزود: راه سرمایه در هر کشوری به دو طریق انجام می شود یا باید از طریق سرمایه گذاری داخل کشور صورت گیرد و یا اینکه از طریق سرمایه گذاری خارجی انجام شود.
نوبخت گفت: در اواخر دولت دهم با توجه به تحریم ها سرمایه گذاری داخلی کاهش یافت و همچنین این تحریم باعث شد تا سرمایه گذاری خارجی نیز نداشته باشیم.
وی اظهار کرد: در فاصله ۲۷ دی ماه سال ۹۴ تاکنون برای ۶طرح بزرگ با پنج میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار توانسته ایم سرمایه گذاری خارجی جذب کنیم، این تفاهم ها اجرایی شده اند و در مرحله مذاکره نیستند.
وی با بیان اینکه مسیر ایجاد اشتغال این سرمایه گذاری ها کند اما طبیعی است افزود: دولت با ابزارهای پولی و مالی و مدیریتی در صدد ایجاد شرایط مطلوب اقتصادی است.
نوبخت در مورد مخارج دولت گفت:مصمم هستیم ۲۴۴ هزار میلیارد تومان در اقتصاد کشور تزریق کنیم که از این رقم ۱۹۷ هزار میلیارد تومان برای مسائل جاری، حقوق و دستمزد، ۱۰ هزار میلیارد تومان برای خرید اوراق و ۳۷ هزار میلیارد تومان برای طرح های عمرانی هزینه خواهد شد.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه خراسان شمالی از ما ۶۳۳ میلیارد تومان طلب دارد افزود: تلاش خواهیم کرد تا مطالبه پیمانکاران و سایر مطالبات را تا پایان سال پرداخت کنیم.
وی با بیان اینکه دولت در برابر بدهکاری ها چه کار باید بکند افزود: دولت می تواند همچنان بدهکار باشد و این بدهکاری را به روی خود نیاورد که این امر نیز موجب مشکلات و آسیب هایی از جمله رفتن پیمانکاران بدهکار به بانک ها به زندان ها می شود.
وی با بیان اینکه اما دولت تدبیر و امید چنین رویکردی ندارد و خود را مسئول در برابر ملت می داند، افزود: ما کشاورزان را به کاشت گندم تشویق کردیم و زمانی که این دولت مسئولیت کشور را بر عهده گرفت ۴٫۲ میلیون تن گندم تولید داشت و در سال جاری تاکنون به ۱۱ میلیون تن خرید گندم رسیده است.
وی اظهار کرد: ما تاکنون ۱۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان گندم خرید کرده ایم افزود: بیش از شش هزار میلیارد تومان پرداخت کرده ایم.
معاون رئیس جمهوری افزود: دولت از مجلس اجازه گرفته است تا برای پرداخت بدهی خود به پیمانکاران و گندم کاران، از طریق جمع آوری نقدینگی جامعه در قالب فروش اوراق مشارکت اقدام کند و این پول به دست پیمانکاران و سایر بدهکاران برسد تا رونق اقتصادی نیز ایجاد شود.
وی تصریح کرد: در عرصه پزشکی نیز مطالبه وجود دارد که این امر نیز برطرف خواهدشد.
وی افزود: ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تن از مردم که هیچ نوع دفترچه ای نداشتند همه آنان دارای دفترچه درمانی شدند.
وی با بیان اینکه هفت هزار و ۵۰۰ واحد غیر فعال، نیمه فعال و دارای مشکل شناسایی شد و افزود: برای سرمایه در گردش به این واحد ها کمک خواهد شد.
به گفته وی، در مرحله اول ۱۶ هزار میلیارد ریال به این واحدها اختصاص داده می شود تا سرمایه ثابتی داشته باشند و همچنین فعال تر نیز شوند.
وی اظهار کرد: ۳۲۷ واحد از این مجموعه نیز متعلق به استان است که ۴۲۲ میلیارد تومان برای خراسان شمالی در نظر گرفته شده است.
وی خاطرنشان شد: تاکنون موفق شده ایم به سه هزار واحد تسهیلات پرداخت کنیم.
نوبخت در بخش دیگری از سخنانش گفت: خراسان شمالی استانی توانمند در زمینه های مختلف است.
معاون رئیس جمهوری گفت: در توزیع منابع باید عدالت رعایت شود و استان های کم برخوردار حمایت شوند.
نوبخت در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه یک نشست و هم اندیشی دیگر در آینده ای نزدیک با فعالان اقتصادی این استان برگزار خواهد شد تا گزارشی از اقداماتی را که در راستای خواسته های این استان انجام می شود ارایه شود.
این نشست با حضور مسئولان کشوری، استانی و فعالان حوزه اقتصادی در تالار اجتماعات استانداری خراسان شمالی برگزارشد.
۰۶:۵۳:۵۰به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، غلامرضا منوچهری در نشست آموزشی بررسی قراردادهای نفتی در وزارت نفت اظهار داشت: نسبت تولید نفت به ذخایر نفتی ایران بسیار پایین بوده و در بین کشورهای صاحب ذخایر، پایینترین است چنانکه ما سومین یا چهارمین ذخایر نفتی دنیا را داریم اما میزان تولید ما با این ذخایر متناسب نیست، چنانکه روسیه و آمریکا که ذخایر کمتری از ما دارند هر کدام روزانه ۱۰ میلیون بشکه نفت تولید میکنند.
وی تصریح کرد: اهداف برنامههای سوم، چهارم و پنجم در رسیدن تولید نفت ایران به ۵ میلیون بشکه در روز محقق نشد و بین ۳٫۸ تا ۴٫۲ میلیون بشکه در روز نوسان داشته است.
منوچهری با بیان اینکه همسایگان ما در دریا و خشکی سرعت توسعه را نسبت به ما افزایش دادهاند،گفت: ما در افزایش برداشت از مخازن نیز بسیار ضعیف عمل کردیم،متوسط برداشت ما ۲۵ درصد است که با توجه به زمین شناسی مخازن ایران ۲۵ درصد رقم پایینی است و انتظار خیلی بیشتری میرود.
منوچهری با تاکید بر اینکه هر یک درصد افزایش ضریب بازیافت ۳۰۰ میلیارد دلار ارزش جدید برای ذخایر ما ایجاد میکند،گفت: برای افزایش بازیافت کاری جدا از تزریق گاز که افت و خیز داشته انجام نشده است و به همین دلیل تولید نفت ما پایین مانده و کاهش یافته است.
وی تصریح کرد: فرصتها برای جبران عقبماندگی ممکن است از دست برود چرا که تصویر انرژی جهان در حال تغییر است و ممکن است فضا برای نفت محدود شود.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید در ادامه با برشمردن ۲۱ الزام ویژگی پروژههای بالا دست نفت و گاز به مطالعه عمیق مخزن، عدم قطعیت و ریسک بالا در پروژههای توسعه میدان اشاره کرد و گفت: پروژه فاز یک پارس جنوبی را در شرایطی در پتروپارس تحویل گرفتم که از آن قطع امید شده بود و مشکل اصلی هم از پیمانکاران بود، همچنین فاز ۶،۷و ۸ پارس جنوبی را خود من از صفر با ترکیب شرکتهای ایرانی و خارجی شروع کردم و در فاز ۱۲ نیز تمام مناقصات را برگزار کردم و با پیشرفت ۴۵ درصدی کنار رفتم.
وی به طولانی بودن و استمرار فعالیتها نیز اشاره کرد و گفت: در مناطق نفتخیز جنوب چاههایی داشتیم که روزانه ۱۰ تا ۲۰ هزار بشکه نفت میدادند اما امروز ۲۰۰۰ بشکه نفت میدهند.
منوچهری با اشاره به پایینبودن ضریب بازیافت در میادین نفتی ایران گفت: در میدان آزادگان براساس قرارداد موجود چینیها ضریب بازیافت مخزن ۶٫۵ درصد درنظر گرفته است و در سروش و نوروز هم ظاهرا این عدد ۸ درصد است.
* تنها ایراد اصولی به بیع متقابل
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید گفت: در گذشته تنها یک ایراد اصولی به بایبک گرفته میشد که میگفتند میدان بعد از توسعه به ظرفیت تولید لحظهای میرسد و این تولید در طول زمان تضمین نمیشد.
وی به چند انضباطی بودن پروژههای بالادستی اشاره کرد و گفت: دلیل تاخیر ما در کارها این است که قادر نیستیم صدها و هزاران آیتم کاری را همزمان مدیریت کنیم.
منوچهری با تاکید بر سرمایهبر بودن پروژههای بالادستی گفت: پروژههای کوچک ما در بالا دست بین ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد دلار، پروژههای متوسط ۶ یا ۷ میلیارد دلار و پروژههای سنگین ما ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد و دولتها نیز به طور معمول ترجیح میدهند جذب سرمایه خارجی در حوزه نفت اتفاق بیفتد چون برای سرمایهگذار نرخ بازگشت بسیار خوب و مطمئن است.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید تصریح کرد: در نفت ۱۲۰ دلاری بعضی پروژههای ما ۴۰۰ درصد بازگشت سرمایه دارند و همین الان هم با قیمتهای فعلی نفت بعضی پروژههای ما صد درصد نرخ بازگشت سرمایه دارند.
* تاثیر فناوریهای IOR و EOR از نانو تکنولوژی بیشتر است
وی در تشریح اهمیت فناوری در بخش مهندسی مخزن پروژههای نفت و گاز گفت: فناوریهای مربوط به IOR و EOR در کشور ما از فناوریهای نانو ثمربخشتر است و باید روی آن سرمایهگذاری انجام شود.
منوچهری سرعت برداشت همسایگان از میادین مشترک را بیشتر از ما دانست و گفت: تحولات بازار انرژی هم روی شاخصهای توسعه میدان تاثیرگذار است چنانچه امروز امکانات صدور گاز ما محدود شده است و قیمتها هم پایین آمده است.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید ادامه داد: براساس تصمیمات کنفرانس پاریس برای محدود کردن انرژیهای هیدورکربنی اروپا تا سال ۲۰۵۰ دیگر از سوخت فسیلی به عنوان انرژی استفاده نمیکنند.
وی تصریح کرد: ادعا داریم ۱۵۷ میلیارد بشکه ذخیره داریم و اگر یک درصد به ضریب بازیافت اضافه کنیم ۸ میلیارد به آن اضافه میشود بنابراین میزان ذخیره به تکنولوژی و افزایش بازیافت برمیگردد.
منوچهری در ادامه به حافظه تاریخی ملت ایران درباره نفت و همچنین فرهنگ سازمانی شرکت ملی نفت اشاره کرد و گفت: این سابقه تاریخی بخصوص موارد مربوط به کودتای ۲۸ مرداد در تصمیمگیریها دخالت داده میشود.
* کارفرما هر روزی که بخواهد پیمانکار خارجی را بیرون میکند
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید در تشریح اهمیت و نقش کارفرما به نمایندگی از دولت در پروژههای نفتی گفت: در قراردادهای جدید نفتی هم هر روزی کارفرما میتواند به پیمانکار بگوید کار متوقف است و شما بروید و من میخواهم به کار سرعت بدهم یا سرعت آن را کند کنم و نقش اصلی و محوری در قراردادها با کارفرما است.
وی با اشاره به ضرورت احراز صلاحیت پیمانکاران عمده قرارداد گفت: ما در ایران علاوه بر ملاحظات فنی ملاحظات سیاسی هم داریم و نمیتوانیم به غربیها انحصار بدهیم، باید بین شرکتهای غربی و شرقی توازن ایجاد شود چنانکه اخیرا با CNPC در چین مذاکره کردیم و قرار شد توسعه میادین غرب کارون ما را ادامه دهند.
منوچهری با بیان اینکه ارزیابی شرکتهای بالادستی ایرانی هم برای ما مهم است، گفت: ما نمیدانیم کدام بخش خصوصی را احراز صلاحیت کنیم که مورد سوال قرار نگیرد و به همین دلیل احراز صلاحیت شدههای فعالی اغلب غیردولتی و در عین حال غیرخصوصی هستند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید با تاکید بر اینکه الان تفاوتی بین شرکتهای ایرانی و خارجی نیست گفت: اگر شرکت ایرانی توانست ملاکهای موردنظر را رعایت کند و شریک خارجی یا سرویس کانتراکتور خارجی بیاورد میتواند کار را بگیرد.
وی با اشاره به اصل تقسیمبندی فعالیتهای بالادستی از جهت واگذاری به طرفهای قرارداد گفت: توتال در فاز ۴ و ۵ پارس جنوبی خودش اجرا نکرد بلکه پروژه را تقسیم و مدیریت کرد چرا که این شرکت صاحب دانش مخزن و دانش اجرای پروژه بود و توان آوردن پول و اعتبار و اجرای پروژههای بینالمللی را داشت.
منوچهری ادامه داد: بجز شرکتهای گروه اول شرکتهایی نیز در گروه دوم قرار دارند که خدمات نفتی ارائه میدهند و پیمانکار گروه اول هستند چنانکه در دنیا این شرکتهای گروه دوم صاحب تکنولوژی هستند و بعضی از آنها به چند نوع تکنولوژی تسلط دارند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید تصریح کرد: در ایران شرکتهای سرویس کمپانی رشد خوبی کردهاند و البته هنوز به روز نیستند و باید بگویم که بخش عمده فعالیتهای IOR و EOR را نیز همین شرکتهای سرویس کمپانی باید انجام دهد.
وی تاکید کرد: اگر توسعه میدان همراه با ریسک داشته باشیم باید سراغ شرکتهای نفتی برویم اما اگر یک پروژه تک مانند خط لوله یا یک واحد فراورشی داشته باشیم و بتوانیم آن را تامین مالی کنیم باید به صورت EPCF انجام دهیم.
* اگر با شرکت خارجی رقیب باشیم چالش دائمی داریم
منوچهری در ادامه اظهار داشت: در بخش بازیافت مخازن، منافع توسعه دهندگان و دولتها در طرحهای توسعهای بالادست همراستا میشوند اما اگر با این شرکتها رقیب باشیم چالش دائمی و چانهزنی دائمی با آنها خواهیم داشت.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید درباره اهمیت زمان در پروژههای بالادستی با بیان اینکه پروژههای نفت گران هستند و اگر تاخیر بخورند کمر کشور را به زمین میزنند گفت: هر فاز پارس جنوبی سالی ۱٫۵ میلیارد دلار عدم النفع دارد که اگر آن را با خواب پول سرمایهگذاری جمع کنیم رقم درشتتری میشود و همین است که اقتصاد کشور را فلج میکند.
وی درباره نوع تضامین دولتها و شرکتهای طرف قرارداد در پروژههای بالادستی گفت: در فازهای جدید پارس جنوبی هیچ ریسکی متوجه پیمانکار نشد و همه ریسک برعهده وزارت نفت بود که این مساله باعث شد پیمانکار عملکرد مناسبی نداشته باشد در حالی که در همه دنیا تضمین از محل تولید انجام میشود.
* در قراردادهای جدید نفتی ۸۰ درصد کار را میتوانیم به داخلیها بدهیم
منوچهری در ادامه درباره انتقال تکنولوژی و دانش مدیریت در پروژههای بالادستی گفتا: از این به بعد هر شرکت خارجی که به ایران آمد ما اصرار داریم کار توسط شرکتهای ایرانی انجام شود یعنی نیروگاه را به مپنا و ساخت لوله و سکوها را به داخلیها بدهیم.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید گفت: براساس قانون که باید ۵۱ درصد از کار را به ایرانیها بدهم و من تصور میکنم که ۷۵ تا ۸۰ درصد کار را میتوانیم توسط شرکتهای داخلی انجام دهیم.
وی با بیان اینکه انتقال تکنولوژی در حمایت از ساخت داخل اتفاق میافتد گفت: در فرایند مهندسی در سایه کار مشترک در دوره ساخت تجهیزات و پالایشگاه و تاسیسات و تولید و بهرهبرداری انتقال تکنولوژی اتفاق میافتد.
* در پروژههای متوسط شرکتهای ایرانی را رهبر پروژه میکنیم
منوچهری در ادامه با تاکید بر اینکه دادن نقش اول در کنسرسیوم به شرکتهای EPC ایرانی را مدنظر داریم گفت: در بالادستی در جایی که در پروژههای متوسط و کوچک میتوانیم شرکت ایرانی را لیدر کنیم این کار را میکنیم تا خارجیها با آن کار کنند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید تصریح کرد: زمانی یک چاه دریایی با رکورد ۴۵ روز زده میشد که این عدد به صد روز رسید و هدف ما بازگرداندن به همان زمان کم و تکنولوژیهای جدید حفاری است.
* برای ضریب بازیافت پایین باید سراغ بایبک برویم
وی با بیان اینکه نمیتوانیم از شرکت خارجی بخواهیم بهترین توان خود را بکار بگیرد و سود کمتری بخواهد گفت: اما اگر کار مشخصی از شرکت خارجی بخواهیم سود آن کار هم مشخص است و اگر قرار است از یک میدان تنها ۶ درصد مخزن تولید شود باید به سراغ بیع متقابل آن هم با نرخ سود پایین برویم.
منوچهری ادامه داد: صد میلیارد دلار سرمایهگذاری در بالادست یعنی ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در یک سال که اگر ۷۰درصد آن به شرکتهای ایرانی سپرده شود سالی ۱۴ میلیارد دلار میشود که عدد بزرگی است؛ یعنی اگر خارجیها بیایند و پول بیاورند کار ما را نمیگیرند بلکه برای ما کار ایجاد میکنند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید تصریح کرد: ما باید چانهزنی کنیم که کار در ایران انجام شود و در عین حال بخشی از متخصصان ما که به خارج رفتهاند با این ظرفیتها باز میگردند.
وی تاکید کرد: سند ضمیمه انتقال تکنولوژی و ساخت داخل هم برای قراردادهای جدید نفتی تدوین خواهد شد.
* سه قرارداد نفتی براساس الگوی جدید در سال جاری میبندیم
منوچهری در ادامه اظهار داشت: در هفته جاری اصلاحیهها در دولت به تصویب رسیده و به مجلس ارائه شود و سپس ابلاغ شود که در طی روند طبیعی نباید زمان زیادی صرف شود.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید افزود: بعد از ابلاغ مصوبه دولت چارچوب کار ما برای تنظیم متن قرارداد مشخص و همزمان برای تهیه اسناد مناقصه و مذاکره کار خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: در شرایطی که همه چیز به صورت خوب و نرمال پیش برود تصور نمیکنم بیش از سه قرارداد در سال جاری منعقد کنیم.
منوچهری در ادامه با بیان اینکه شورای عالی مخازن روی منحنی برداشت از مخزن و تخلیه طبیعی مخزن نظر میدهد گفت: اعضای این شورا از سوی دولت منصوب میشوند و شورای دیگری هم هست که متشکل از نهادهای نظارتی است و از سوی سران سه قوه پیادهسازی قرارداد براساس مصوبه دولت را نظارت میکند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید تاکید کرد: تلاش وزارت نفت انجام شدن قطعی نظارتها و دادن اطمینان از پیشبردن صحیح و سلامت امور است.
وی در ادامه گفت: بعد از اینکه مطالعات انجام شد اجرای پروژه ۲۰ سال طول خواهد کشید که ۵ سال صرف توسعه و ۱۵ سال صرف بهرهبرداری خواهد شد و در صورت اکتشاف دوره بهرهبرداری ۵ سال ادامه خواهد یافت.
* کنسرسیوم چینیها با شل و توتال به ایران میآید
منوچهری با بیان اینکه منابع مالی الان بیشتر در آسیا متمرکز شده است گفت: یکی از راهکارهای ما مشارکت شرکتهای آسیایی و شرکتهای غربی است؛ چنانکه سینوپک تمایل دارد با شل و CNC تمایل دارد با توتال همکاری کند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید تصریح کرد: این مدل خوبی خواهد بود و تعادل بین شرق و غرب را برقرار خواهد کرد؛ علاوه بر اینکه روسها همکاری استراتژیکی با ایران دارد و توان خوبی هم در صنعت نفت ایجاد کردهاند که بر این اساس باید نقش پیدا کنند که این کار باعث تعادل منطقی و حداکثر سازی انتقال تکنولوژی خواهد شد.
* نفت زیر ۴۰ دلار روی برنامههای توسعه میادین ایران اثر میگذارد
وی در ادامه اظهار داشت: کاهش قیمت نفت میتواند برای میادینی که از لحاظ اقتصادی روی مرز قرار میگیرد مساله ایجاد کند اما چون تولید نفت در کشور ا خیلی ارزان است به برنامههای ما آسیبی نخواهد زد اما اگر قیمت نفت از ۴۰ دلار پایینتر بیاید روی برنامههای ما نیز تاثیر قابل توجهی خواهد گذاشت.
منوچهری با اشاره به لایحههای مختلف مهارت در حوزههای نفتی گفت: اول شروع کار در پارس جنوبی از کره و تایلند و فیلیپین جوشکار میآمد و پارس جنوبی مهارتهای متعددی در کشور ایجاد کرد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید تصریح کرد: برآورد من این است که در یک پروژه در فاز ۹ و ۱۰ در مقاطعی حتی تا ۱۸ هزار نفر اشتغال هم داشتهایم که از این عدد در قراردادهای جدید نفتی باید حداکثر ۱۸۰ نفر خارجی باشند و درنهایت تعداد خارجیها باید به ۱۸ نفر آن هم در پستهای کلیدی مدیریتی برسد.
وی تاکید کرد: ایرانیها در یک سازمان منظم خوب کار میکنند و کارآمدی آنها بالا میرود چنانکه فقط در شلمبرژه ۳ هزار ایرانی کار میکنند و در بسیاری از موارد مدیر پروژهههای آنها ایرانی است.
* تکنولوژی گرفتنی است نه دادنی
منوچهری در پاسخ به پرسشی درباره عدم وجود تضامین کافی برای انتقال تکنولوژی از سوی شرکتهای نفتی خارجی گفت: هنوز بخش انتقال تکنولوژی در تدوین قرارداد نهایی نشده است و تنها در مصوبه دولت به آن اشارهای شده است.
وی ادامه داد: هر قدر هم ما مستندات را قوی کنیم اما خواست و کشش و جاذبه ما هم یک طرف این معادله قرار دارد چنانکه ژاپن و چین در تعامل و مشارکت تمام عیار توانستند تکنولوژی را بدست آوردند یا بدزدند و باید بگویم تکنولوژی گرفتنی است و همه آن گرفتنی نیست.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید در ادامه اظهار داشت: میادین خزر، غرب کارون، پارس جنوبی و فرزاد به عنوان اولویت برای سپردن شرکتهای خارجی مطرح است و بنا به سفارش دولت و مراجع عالی نظام اولویتبندی و تایید خواهد شد.
وی با بیان اینکه IPC نوعی بیع متقابل توسعه یافته است گفت: در اینجا هم مانند بیع متقابل همه چیز از جمله مخزن متعلق به کشور است و ماهیت حقوقی آن هیچ تغییری نکرده چنانکه تنها فرق این است که شرکت خارجی باید تولید تجمعی را تحویل بدهد و پاداش به آن ملحق شده است.
* بدون جذب سرمایهگذاری خارجی با سقوط اقتصادملی مواجه خواهیم بود
منوچهری با بیان اینکه ما از اصلاحات استقبال میکنیم تا خیال همه راحت شود و به یک هدف واحد برسیم گفت: اگر این سرمایهگذاری اتفاق نیفتد نفت نمیتواند ادامه بدهد و اگر نتوانیم سرمایهگذاری کنیم عملکرد بخش نفت صفر خواهد بود و این یعنی کلپس و سقوط اقتصاد ملی است.
وی با تاکید بر اینکه در IPC هیچ امتیازی به کسی داده نشده است گفت: در قالب سرویس کمپانی اگر پول داشته باشیم میتوانیم ترکیبی از مشاور سرویس کمپانی و امسال آن را به خدمت بگیریم و اگر آن شرکتهای کانادایی که آقای توکلی به آنها اشاره کنند توانستند پول بیاورند و تعهد تولید بدهند دست آنها را هم میبوسیم.
* اصلاحات پیشنهادی منتقدان به ما کمک کرده است
منوچهری در پاسخ به پرسشی درباره شرایط فورسماژور و ترک ایران از سوری شرکت خارجی گفت: شرکت خارجی از روز اول سرمایه را در قالب تاسیسات و تجهیزات در ایران میگذارد و نمیتواند چیزی را ببرد و اگر رها کنند و برود ضرر نمیکند چنانکه ما هم تضمین ندادهایم که اگر برود به او پول میدهیم و این سرمایه بهترین تضمین برای ماندن اوست.
وی اضافه کرد: اگر شرکت خارجی ۱۰ سال بعد برگشت و اثبات کرد که به دلایل مختلف نمیتوانسته در ایران بماند ما از تولید همان میدان و نه میدان دیگری به او پرداخت خواهیم کرد.
منوچهری با بیان اینکه اصلاحات پیشنهادی منتقدان مفید بوده و به ما کمک کرده به طور مثال به بندی از توافق هستهای اشاره شده که اگر برجام لغو شود قراردادهایی که در طول اجرای برجام بسته شده باقی خواهد ماند.
* خارجیها با بیع متقابل سقف باز هم خواهند آمد
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در امور توسعه و تولید با تاکید بر اینکه الگوی جدید قراردادهای نفتی ورژن جدیدی از همان قراردادهی نفتی است گفت: چون بیع متقابل از سوی شرکتهای خارجی پس زده شده بود در دولتهای قبل نیز سقف قرارداد باز شد و نرخ بازگشت سرمایه افزایش یافت تا خارجیها بیایند.
وی افزود: الان تحریم برداشته شده و وضعیت بهتر است و در شرایط فعلی خارجیها با اوپن کپکس و نرخ بهره بالاتر خواهند آمد اما این چه فایدهای به حال ما دارد.
منوچهری تاکید کرد: خارجیها باید بیایند و ضریب بازیافت خفتبار ما را افزایش دهند چنانکه فاجعهوار است که در آزادگان شمالی قرارداد براساس ضریب بازیافت ۶ یا ۸ درصدی بسته شده است.
۰۶:۵۲:۳۹جعفر سبحانی در گفتوگو با خبرنگار بورس خبرگزاری فارس با اعلام جزییات عرضههای بلوکی سازمان خصوصی سازی در شهریور ماه امسال گفت: طی روز یکشنبه ۱۴ شهریور ماه امسال ۸۰ درصد از سهام شرکت پتروشیمی دماوند معادل ۱۰ هزار سهم به قیمت پایه ۱۳۶ میلیون و ۹۴۹ هزارو ۱۵۲ تومان به طور یکجا از طریق فرابورس عرضه میشود.
به گفته وی وجه معامله این دارایی به صورت ۱۰ درصد نقد طی مهلت ۲۰ روز کاری و مابقی به صورت اقساط مساوی شش ماهه طی ۸ سال از طریق کارگزاری خبرگان سهام روانه میز فروش فرابورس میشود.
مشاور رییس سازمان خصوصی سازی در ادامه افزود: در روز دوشنبه ۱۵ مرداد ماه امسال نیز تعداد ۸ میلیون سهم معادل ۲۰ درصد از سهام شرکت پتروشیمی ابن سینا همدان به صورت یکجا و تجمیعی در فرابورس عرضه میشود.
سبحانی عنوان کرد: قیمت پایه هر سهم این دارایی دو هزار و ۱۴۹ تومان و یک ریال است که از طریق کارگزاری بانک آینده روانه میز فروش فرابروس می شود. در عین حال وجه این معامله به صورت ۱۵ درصد نقد طی مهلت ۲۰ روز کاری و مابقی به صورت اقساط مساوی شش ماهه طی ۷ سال تسویه میشود.
وی با بیان این که سازمان خصوصی سازی به وکالت از شرکت ملی صنایع پتروشیمی هر دو دارایی مذکور را واگذار می کند، از برگزاری بزرگترین مزایده امسال در نیمه شهریور ماه خبر داد و گفت: در روز دو شنبه هفته آینده مزایده ۱۱۷ جایگاه سوخت رسانی به عنوان بزرگترین واگذاری سال و به ارزش ۷۰۰ میلیارد تومان در ۲۵ استان کشور برگزار خواهد شد.
سبحانی ادامه داد: طی سال گذشته عرضه سهام جایگاه های سوخت در بهترین شرایط به ۲۰ جایگاه نمیرسید و مزایده ها از ۵ یا ۹ استان کشور فراتر نمی رفت. در عین حال سال قبل پرداخت ۴۰ درصد حصه نقدی با اقساط دوساله به عنوان شرایط واگذاری جایگاه های سوخت عنوان می شد. این در حالی است که امسال ۱۱۷ جایگاه سوخت رسانی با شرایط پرداخت ۳۰ درصد حصه نقدی و تسویه طی مدت سه یا چهار سال در ۲۵ استان به مزایده گذاشته شده است.
مشاور سازمان خصوصی سازی از نشست خبری پوری حسینی در دوشنبه این هفته خبرداد و عنوان کرد: چنانچه شستا بدهی معوق خود از بابت اقساط واگذاری سهام شرکت های ذوب آهن و هلدینگ خلیج فارس را تسویه کند، سازمان خصوصی سازی از آگهی عرضه این دارایی ها مثل مخابرات ایران صرفه نظر خواهد کرد.
۰۶:۵۲:۲۹به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس احمد زارعی سرپرست طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه ۱۲ طرح در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی در اولویت طرح های پتروشیمی قرار گرفته است گفت: از این طرح ها ۳ طرح پتروشیمی لرستان، مهاباد و اوره آمونیاک شیراز به بهره برداری رسیده است.
وی ادامه داد: ۲ طرح دیگر از این مجتمع ها که شامل کاویان ۲ و فاز دوم مجتمع پتروشیمی مروارید هستند هم اکنون به تولید رسیده اما به طور رسمی افتتاح نشده اند.
به گفته زارعی طرح های پتروشیمی بوشهر، متانول کاوه و مرجان نیز تا سال ۹۶ به بهره برداری می رسند.
سرپرست طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به منابع مورد نیاز این واحدها گفت: منابع مورد نیاز این مجتمع ها از طریق صندوق توسعه مای و فاینانس چین تامین خواهد شد.
وی با اشاره به ایجاد ۴۹ میلیون تن ظرفیت جدید در پتروشیمی گفت: از این میزان ۴۲ میلیون تن محصول قابل فروش تولید خواهد شد اما به دلیل کمبود خوراک مشکل تولید با تمام ظرفیت وجود دارد ولی با راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی این قول داده شده است که خوراک مورد نیاز این واحد ها تامین شود.
۰۶:۴۴:۵۹ امیدواریم امروز روزخبوی برای بازار باشد
۰۶:۴۴:۴۷ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی