۰۸:۱۸:۴۵ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۸:۱۸:۴۳
گروه بورس،همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته درگیر جو ضعیفی بود که در آن هر چند شاخص در نهایت توانست رشد ۲۰۳واحدی معادل ۳/ ۰ درصد را از خود به جای بگذارد، اما در اکثر روزهای هفته وضعیت ضعیف و بیرمقی را تجربه کرد.
کاهش ارزش معاملات و نبود انگیزه کافی میان معاملهگران سبب شده است تا اکثر فعالان بازار انتظارات خود را از بازار کاهش دهند. در شرایط کنونی،کمبود نقدینگی مهمترین دغدغه معاملهگران است. با گذشت دو ماه از فصل تابستان کمتر کارشناسی انتظار بروز تحولی در وضعیت شرکتها حداقل در کوتاه مدت را دارد. از این رو به نظر نمیرسد گزارشهای ۶ ماهه نیز بتواند تغییری در شرکتها را نشان دهد.در این میان تنها نقطه اتکا بازار تزریق نقدینگی به بازار است. موضوعی که شاید بتواند بهصورت موقت وضعیت بازار را عوض کند.
هفته گذشته بسته پیشنهادی سازمان بورس و اوراق بهادار در ارتباط با اصلاحیه ماده ۲۴۱ قانون تجارت جهت بررسی بیشتر به رئیس مجلس شورای اسلامی تقدیم شد.همچنین در هفته گذشته مجلس شورای اسلامی اصلاحیه لایحه بودجه سال ۹۵را با تغییراتی به تصویب رساند که هر چند در آن با کلیت تسعیر دارایی ارزی بانک مرکزی مخالفت شد، اما بخشی از این مساله برای پرداخت بدهی دولت به بانکها تصویب شد. همچنین نمایندگان مجلس با انتشار و فروش ۴۰ هزار میلیارد تومانی اوراق اسناد خزانه برای پرداخت بدهیهای دولت به بانکها، پرداخت مطالبات پیمانکاران از جمله صدا و سیما، مطالبات شهرداریها از دولت و پرداخت بدهی خرید تضمینی محصولات کشاورزی موافقت کردند. در تحولات اقتصادی کشور همچنین رئیس مرکز آمار ایران گفت: تورم دوازده ماه سال گذشته در کشور ۹ درصد بود که اکنون به ۹/ ۸درصد کاهش یافته است. در تحولات بینالملل بهای نفت همچنان در محدوده ۵۰دلار برای نفت خام در حال نوسان است. در بازار فلزات بهای فلز روی به بالای ۲هزار و ۳۰۰دلار در هر تن رسیده است. بهای مس نیز ۴هزار و ۶۵۸دلار در هر تن و بهای هرتن سرب و آلومینیوم نیز به ترتیب یک هزار و ۸۵۰دلار و یک هزار و ۶۵۰دلار گزارش شده است. در بازار سنگآهن نیز، قیمت این ماده معدنی به سمت تجربه دومین پیک قیمتی از ابتدای سال جاری میرود.
گرچه مدتها فعالان مرتبط با سنگ آهن بهخاطر رکود جهانی محصولات معدنی با مشکلات مالی روبهرو بودند و مجموعه عواملی مانند، عوارض صادراتی، حقوق دولتی، هزینههای بالای حمل و نقل، منجر به بالا رفتن قیمت تمام شده و در نهایت رقبایی قدرتمند مانند استرالیا باعث رکود و کمبود نقدینگی در میان فعالان معدنی این محصول شدند، اما به نظر میرسد این روزها که قیمت جهانی سنگآهن رو به بهبود است، شرایط عمومی معادن سنگ آهن نیز بهبود پیدا کند. کنسانتره سنگ آهن با عیار ۶۷ درصد – فوب بندرعباس روز چهارشنبه مرز ۶۰ دلار را رد کرد. این افزایش قیمت نمود خود را در آمارهای صادرات محصولات معدنی نیز بروز داده، بهطوری که بر اساس آمار اعلام شده، صادرات محصولات معدنی در سه ماه نخست، یعنی مقارن با اولین بیشینه قیمتی محصولات معدنی معادل ۶۸درصد افزایش را نسبت به زمان مشابه در سال گذشته تجربه کرد. بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن ایران (ایمیدرو) فولاد، مس و سنگ آهن به ترتیب در صدر صادرات محصولات معدنی بودند که سهم سنگ آهن از این آمار ۲۲۷ میلیون دلار در چهار ماه نخست ۱۳۹۵ بوده است.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بازاری متعادل بود که در آن شاخص کل بیش از ۱۱۷ واحد افزایش یافت و به رقم۷۸هزار و ۸۲ واحد رسید. نمادهای «فارس»، «وغدیر» و «وخاور» بیشترین تاثیر مثبت و همچنین نماد «اخابر» بیشترین تاثیر منفی را بر محاسبه شاخص بورس گذاشتند. در بازار روز چهارشنبه گروه خودرویی رویکرد فعال تری از خود به نمایش گذاشت و در جریان آن اکثر نمادها با حجم بالا معامله شدند. در گروه بانکی بلاتکلیفی در مورد برگزاری مجامع بانکها همچنان ادامه دارد و در این راستا نماد پست بانک شاهد لغو مجمع سالانهای بود که برای پنجشنبه برنامه ریزی شده بود.
در این گروه بانک خاورمیانه پس از افزایش سرمایه ۲۵درصدی از ۴۰۰میلیارد به ۵۰۰میلیارد تومان با رشد قیمت ۹درصدی نسبت به قیمت تعادلی بازگشایی شد.در گروه فلزی ذوب آهن اصفهان از قصد خود برای افزایش سرمایه ۳۲۲ درصدی از محل تجدید ارزیابی داراییها خبر داد.در گروه ساختمانی سرمایهگذاری میراث فرهنگی و گردشگری ایران بعد از افزایش سرمایه ۱۵۰ درصدی بهمن سال گذشته، در صدد تامین مالی دیگر و ۵۰ درصدی بر آمده است.«سمگا» در نظر دارد در صورت مجوز سازمان بورس، سرمایه اسمی ۲۰۰ میلیارد تومانی را از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی به ۳۰۰ میلیارد تومان برساند و صرف جبران مخارج بابت سرمایهگذاری انجام شده در سهام شرکتها کند.
در این گروه سرمایهگذاری مسکن شمال غرب نیز توضیحات کوتاهی درباره پیشبینی سود هر سهم سال مالی ۹۵ و ۹۶ ارائه کرد.فرهاد یاسمی مدیرعامل این شرکت ۹۰ میلیارد تومانی با ارسال نامهای به سازمان بورس درخصوص کاهش ۱۵۰ و ۱۴ درصدی سودهای سال مالی ۹۵ و ۹۶ خاطرنشان کرد که فروش زمین قبادیان در سال ۹۵ممکن نبوده و رشد سود سال ۹۶به دلیل فروش بخشی از پروژه زنجان است. در گروه لیزینگی، لیزینگ غدیر در گزارشی از کاهش ۷۱درصدی سود این شرکت خبر داده است. در گروه انفورماتیک بهرغم شفافسازی ایران ارقام در مورد وضعیت این شرکت همچنان بازار دستخوش شایعاتی در مورد این شرکت بود. در همین حال با توجه به مساله صندوقهای فروشگاهی و وضعیت نماد کنتورسازی دخالت سازمان بورس در شفافسازی این موضوع الزامی مینماید. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری متعادل با شاخص مثبت بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۱۳۳میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۴۸میلیارد تومان رسید.
۰۸:۱۸:۲۰گروه بورس: کارشناسان طی سالهای اخیر نقدهای بسیاری به ماده ۲۴۱ قانون تجارت که حاوی فرمول محاسبه پاداش هیاتمدیره شرکتها است، داشتهاند. بر همین اساس بار دیگر این قانون دستخوش تغییرات شد. طرح اصلاح ماده ۲۴۱ لایحه قانون تجارت با اصلاحاتی در جلسه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ به تصویب مجلس رسید و سقف این رقم برای شرکتهای سهامی عام و خاص به ترتیب ۳ و ۶ درصد از سود خالص قابل تخصیص سال مالی شرکت تعیین شد. طبق گزارش قبلی «دنیای اقتصاد» در این زمینه، ابهاماتی که کارشناسان به این ماده قانونی وارد میدانند، درخصوص کیفیت سود تقسیمشده (سود بر اساس عملکرد واقعی شرکت) و نوع سود در نظر گرفته شده است.حال به نظر میرسد ابهامات این ماده قانونی مهم، تبدیل به یکی از دغدغههای سازمان بورس شده است. بر همین اساس سازمان بورس در هفته گذشته طی جلسهای مشترک با مجلس شورای اسلامی با ارائه بسته پیشنهادی بر ابهامزدایی درخصوص ماده ۲۴۱ قانون تجارت تاکید کرد.
در همین خصوص معاون حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگو با «سنا»، جزئیات بسته پیشنهادی این سازمان درباره لایحه اصلاحیه قانون تجارت را که اخیرا به مجلس شورای اسلامی ارائه داد، تشریح کرد. جعفر جمالی گفت: ماده ۲۴۱ قانون تجارت یعنی اصلاحیه قسمتی از قانون تجارت، چندی پیش در مجلس شورای اسلامی مورد بازنگری قرار گرفت که هدف از بازنگری ماده یادشده، این بود که پاداشهای کلان و همینطور تعدد عضویت در هیاتمدیرهها را ممنوع کند. وی افزود: متن اصلاحی ابهاماتی داشت که موجب شد بسیاری از مدیران و شرکتها تقاضا کنند که این متن مجددا مورد بازنگری قرار گیرد؛ از جمله این متن که بخش خصوصی را هم شامل میشود، نظر تدوینکنندگان قانون را منعکس نکرده بود. در حقیقت آنچه مقصود بود از این ماده حاصل نشده است.
جمالی ادامه داد: بنابراین به درخواست شرکتها و تقاضای سازمان بورس بهعنوان مقام ناظر، چند روز پیش جلسهای با حضور آقای لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در مجلس برگزار شد که در این نشست سازمان بورس پیشنهاد داد تا یک متن تخصصی که اهداف قانونگذار را برآورده کرده و عوارض و ابهامات آن را ندارد جایگزین شود. معاون حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در این متن تعدد عضویت در هیاتمدیره به نمایندگی از دستگاههای اجرایی ممنوع شده و همچنین سقف پاداشها محدود باقی مانده است؛ در حقیقت به اصلاحی که مجلس شورای اسلامی انجام داده بود، احترام گذاشته شد و آن سقف کماکان محفوظ ماند. همچنین این نظارت و محدودیت، به بخش دولتی، موسسات و نهادهای عمومی و شرکتهایی که دولت و نهادهای عمومی در آنها سهم دارند، مربوط خواهد شد.
۰۸:۱۷:۰۶گروه بورس، مهرنوش سلوکی: شما از چه نوع تحلیلی در بازار سهام پیروی میکنید؟ در بازارهای سهام دنیا معاملهگران، هر یک دلایل خاص خود را برای استفاده از تحلیلهای مختلف دارند. با این وجود در بازار سرمایه ایران و طی چند دهه اخیر همواره رقابت میان تحلیلگران فاندامنتال (بنیادی) و تکنیکالی از مهمترین موضوعات بوده است. تحلیل بنیادی وتکنیکال که هر کدام ابزارهای متفاوتی برای بررسی بازار دارند، میتوانند بهعنوان بزرگترین سیگنال درخصوص رفتار سهامداران در بورس مطرح باشند.
از این رو بررسی این تحلیلها و انتخاب گزینه اصلحتر میتواند تا حد زیادی بر روند منطقی بازار اثرگذار باشد. در همین زمینه «دنیای اقتصاد» در این گزارش به بررسی و تشریح این دو نوع تحلیل پرداخته است. شواهد حاکی از آن است که عمده کارشناسان بر استفاده ترکیبی ازاین دو نوع تحلیل اجماع نظر دارند، این موضوع در حالی عنوان میشود که تحلیل تکنیکال عمدتا با انتقادهای زیادی همراه بوده است. بهزعم کارشناسان تحلیل تکنیکال بهعنوان یک ابزار سنجش بازار، میتوانست بر روند بورس تاثیر قابلتوجهی داشته باشد. اما بررسیها نشان داد که در چند سال اخیر تحلیل تکنیکال وارد مسیر انحرافی شده است تا جایی که بهعنوان یک تله تحلیلی در بازار چالش ساز شده است. طبق بررسیها معایب تحلیلهای تکنیکال را میتوان در چند بخش اینطور بیان کرد: کاهش دید بلندمدت میان سهامداران، استفاده از قضاوتهای شخصی در تحلیلها، عدماستفاده از استانداردهای تحلیل تکنیکال، تاخیر زمانی و به تبع آن منطقی نبودن نسبت بازده به ریسک، شناسایی سطحهای پی در پی و سردرگمی معاملهگر در استنباط صحیح.
مهرتایید تحلیلگران بر اجماع هردو تحلیل
هدف اصلی هر سهامدار در بورس کسب سود مطلوب است. برای کسب سود و موفقیت در سرمایهگذاری نیز تحلیلهای دقیق با درصد خطای کمتری نیاز است. در این بین، عدهای با تکیه بر تحلیلهای بنیادی خط مشی معاملاتی خود را مشخص میکنند و عدهای با بررسی تحلیلهای تکنیکال به معامله میپردازند. با این حال در بازار سرمایه کشور، تحلیل بنیادی و فاندامنتال متعصبان خاص خود را دارد.عدهای تحلیل بنیادی را علمی و مورد تایید برای بررسی آینده بازار دانسته و عدهای دیگر تحلیل تکنیکال را به واسطه بررسی بر مبنای نمودارها و رفتارشاخصها مناسب برای معاملهگری میدانند. با این وجود در نظرسنجیهای قبل «دنیای اقتصاد» در پاسخ به سوالی درخصوص استفاده از کدام نوع تحلیل، بیش از نیمی از کارشناسان تحلیلی را مناسب دانستهاند که ترکیبی از بنیادی و تکنیکال باشد. نکته قابلتوجه در پاسخ به سوال مطرح شده این است که هیچ یک از کارشناسان شرکتکننده، تحلیل تکنیکال را بهتنهایی مرجعی کاملی برای استفاده در معاملات نمیدانند. با این وجود بهنظر میرسد همچنان نیاز است که این تحلیلها بررسی شود تا تواناییهای هر یک بهتنهایی مشخص شود.
تکنیکال و فاندامنتال چیست؟
بهطور خلاصه میتوان گفت در تحلیل بنیادی، فرد با استفاده از دادههای صورتهای مالی و تجزیه و تحلیل آنها و بررسی پارامترهای اقتصادی موثر وضعیت سهام یک شرکت را مورد بررسی قرار میدهد.طرفداران نظریه بنیادی معتقدند که قیمت در بلندمدت به سوی ارزش ذاتی میل میکند؛ بنابراین هرگاه تحلیلگران بنیادی در فرآیند ارزشگذاری بنیادی سهام، فاصله یا شکاف بین ارزش با قیمت روز را ملاحظه کنند از این مساله برای نتیجهگیری در مورد ارزندگی یا عدمارزندگی و متعاقب آن خرید یا فروش سهام استفاده میکنند. به این ترتیب در تحلیل بنیادی آنچه اهمیت دارد، تشخیص صنایع برتر از لحاظ رشد سودآوری وپس از آن تعیین شرکتهایی است که در صنایع مذکور دارای وضعیت مناسبی هستند. تحلیل بنیادی معمولا بر اطلاعات و دادههای گنجانده شده در صورتهای مالی تمرکز دارد و از این طریق میتواند درخصوص ارزشگذاری سهام به سرمایهگذاران کمک کند.
اما تحلیل تکنیکال با مطالعه قیمتهای گذشته و حجم مبادلات، حرکتهای آینده قیمت سهم را پیشبینی میکند. اساس این تحلیلها بر استفاده از نمودار و رابطههای ریاضی استوار است تا به این نحو با کشف روندهای تغییر قیمت، فرصتهای خرید و فروش مشخص شود؛ بنابراین میتوان گفت: تحلیل تکنیکی، فرآیند مطالعه و تحلیل قیمتهای تاریخی سهام در جهت تعیین قیمتهای احتمالی آینده است. این کار به وسیله مقایسه روند تغییرات جاری با حرکتهای مشابه قیمت در گذشته انجام میگیرد تا به این وسیله روند آتی پیشبینی شود.
نقدهایی بر تحلیل تکنیکال
بسیاری از کارشناسان سهام بر این باورند که در یک دهه گذشته، تحلیل تکنیکال ضربههای بسیاری بر بدنه بازار وارد کرده است.این کارشناسان بیان میکنند عدماستفاده از اطلاعات بنیادی شرکتها در این نوع تحلیل باعث شده سهامداران با دریافت سیگنالهای اشتباه مسیر بازار را از روند طبیعی خارج کنند. در همین زمینه، هفته گذشته کارگزاری بانک کشاورزی، با برگزاری مناظرهای با عنوان رفتارشناسی بازار سرمایه با تمرکز بر تحلیل تکنیکال به بررسی تحلیل تکنیکال در بازار سهام پرداخت. در ابتدای این نشست، بهروز خدارحمی، دبیر کل نهادهای مالی و سرمایهگذاری در تشریح تحلیل تکنیکال گفت: این ابزار تحلیلی از سه پیش فرض تشکیل شده است.اول اینکه، قیمت همه چیز را در خود دارد، دومین مورد بازار از یک روند ثابت پیروی میکند و آخرین مورد اینکه در این تحلیل به ثبات رفتار فعالان بازار سرمایه و قابلپیشبینی بودن آن تاکید شده است.
خدارحمی در ادامه با بیان اینکه تحلیل تکنیکال و بنیادی در مقابل یکدیگر قرار دارند گفت: توجه به تفاوتهای این دو ابزار بسیار مهم است. تحلیل تکنیکال یک ابزار تحلیلی مستقل است و نباید آن را بهعنوان زیر شاخههای تحلیل کمی به حساب آورد. وی در ادامه گفت: از آفتهای تحلیل تکنیکال دور شدن بورس از فرآیند سرمایهگذاریها با دید طولانی مدت است. با وجود اینکه در اصول اولیه تحلیل تکنیکال، به کارآیی آن در شرایط خاصی از بازار سرمایه اشاره شده است، اما دیده میشود که از این ابزار تحلیلی در همه شرایط استفاده میشود. خدارحمی همچنین در ادامه از دیگر ایرادات وارده بر این تحلیل را عدمتطبیق پیشفرضهای جهانی با شرایط بازار ایران دانست و گفت: در ایران ۲۲ روز کاری وجود دارد و همچنین زمان فعالیت روزانه بازار سرمایه ۴ ساعت است، در حالی که این ابزار متناسب با ۲۵ روز کاری و بر اساس تقویم میلادی و همچنین فعالیت روزانه بازارهای سرمایه بیش از ۴ ساعت طراحی شده است.این یکی از موضوعات بسیار مهمی است که کمتر تکنیکالیستی در ایران به او توجه میکند.
دبیرکل نهادهای مالی و سرمایهگذاری با اشاره به فن پیشبینی بیان کرد: در پیشبینی، دهها حالت بیان میشود و این امکان وجود دارد که یکی از این حالتها درست باشد. تحلیل تکنیکال نیز از همین قاعده پیروی میکند، دهها حالت متصور میشود که ممکن است یکی از آنها درست باشد.همچنین بعضا نمودارهای تحلیلی این ابزار، برای مطالعه بازار ارز و طلا طراحی شده و به هیچ عنوان برای تحلیل بازار سرمایه قابلاستفاده نیست و منابع آموزشی آن به روز نشده است. وی با بیان اینکه افراد، تحلیل تکنیکال را معادل مدیریت بازار سرمایه میدانند، گفت: این یک تفکر رایج و اشتباه است. این فرآیند عامل بر هم زدن نظم بازار سرمایه است و همچنین به سرمایهگذاریهای کوتاهمدت منجر خواهد شد. بهروز خدارحمی یکی دیگر از ایرادات وارد شده به تحلیل تکنیکال را ذهنی بودن آن دانست و گفت: نمودارها بر اساس تصورات ذهنی افراد و منطق فردی تحلیل میشوند و از یک روند طراحی شده پیروی نمیکنند.
خدارحمی در پایان ضعفهای تحلیل تکنیکال را بهطور خلاصه طبقهبندی کرد:
۱-شخصیت تحلیلگر و جهتگیری: تحلیل تکنیکال همچون تحلیل بنیادین ذهنی بوده و قضاوت شخصی افراد در تحلیل آنها تاثیرگذار است.
۲- تفسیر آزاد: در یک تحلیل از جنس تکنیکال، تفسیرها متفاوت است. با وجود اینکه استانداردها در تحلیل تکنیکال مشخص است، عدمتوافق میان تحلیلگران تکنیکی در مورد یک نمودار واحد زیاد به چشم میخورد. این در حالی است که هر دو شخص ممکن است برای توجیه نظریه خود، به سطوح حمایت و مقاومت یا سطوح شکست قابلقبولی نیز تکیه کرده و دلایل موجهی ارائه کنند.
۳- تاخیر زمانی: مهمترین انتقادی که به تحلیل تکنیکال وارد است، تاخیر زمانی آن است. تا قبل از اینکه یک روند بتواند بهطور کامل شناسایی شود، قسمت قابلتوجهی از حرکت قیمت انجام شده است و ممکن است نسبت بازده به ریسک منطقی نباشد.
۴- سطحهای پی در پی: درست بعد از شناسایی یک روند جدید، همیشه یک سطح مهم دیگر در همین نزدیکی وجود دارد.
اختلال بازار با تحلیل تکنیکال؟
در ادامه مناظره درخصوص تحلیل تکنیکال کامیار فراهانی از تحلیلگران تکنیکال، به بیان دیدگاههای خود پرداخت. وی ضمن قبول نقدهای بیان شده عنوان کرد: برخی از نقدهای عنوان شده درست است، اما تحلیل تکنیکال عامل برهم زدن نظم بازار سرمایه نیست. این فعال بازار سرمایه ضمن بیان این نکته که منابع تحلیل بنیادی نیز مانند تحلیل تکنیکال بهروز نشده و دادههای مورد نیاز برای تحلیل بنیادی نیز در دسترس نیست، خاطر نشان کرد: در صورتی که تحلیل تکنیکال فاقد کارآیی بود توسعه پیدا نمیکرد. وی در پایان بیان کرد: تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال یا هر تحلیل دیگری صرفا یک ابزار است. این ابزارها برای شناسایی سود طراحی شدهاند و هر یک از این ابزارها که بتواند به افزایش بازدهی منجر شود باید مورد استفاده قرار بگیرد. تفاوتی در ابزارهای تحلیلی نیست، به بیان دیگر در واقع تحلیل بنیادی نیز مشمول نقدهایی است که متوجه تحلیل تکنیکال است.
۰۸:۱۶:۵۶گروه بورس، هاشم آردم: اولین هفته شهریورماه در حالی به پایان رسید که بورس تهران کمترین میزان ارزش معاملات روزانه را در سال جاری تجربه کرد. با این حال شاخص بورس در هفته گذشته با رشد ۲۰۳ واحدی (معادل ۳/ ۰ درصد) مواجه شد و دوباره به کانال ۷۸ هزار واحد بازگشت. بیراه نیست اگر ادعا شود بورس تهران این روزها کمتحرکترین دوره خود را از ابتدای سال جاری سپری میکند. پس از آنکه شاخص کل در ابتدای سال سطوح ۸۰ تا ۸۱ هزار واحدی را به چشم دید و دوره اصلاحی خود را آغاز کرد، حالا این دومین بار در سال جاری است که بورس با افت مواجه میشود. با این تفاوت که این بار هنوز خبری از افتهای قیمتی نشده و این ارزش معاملات است که کاهش چشمگیری را تجربه میکند.
ارزش معاملات در کمترین میزان سال
طی معاملات بورس در هفته گذشته، رقمهای پایینی برای ارزش روزانه معاملات ثبت شد. در میانههای هفته گذشته ارزش معاملات به مرز ۱۰۰ میلیارد تومان نیز رسید. این در حالی است که این ارقام از اواسط دی ماه سال گذشته تکرار نشده بود. درست در ابتدای زمستان سال گذشته بود که شاخص یک رشد هیجانی را آغاز کرد. فعالان بازار به استقبال گشایشهای اقتصادی احتمالی در پسابرجام رفتند و بنابراین تقاضا برای خرید سهام افزایش یافت. پس از رشد قابل اعتنای شاخص تا ابتدای فروردینماه سال جاری، به یکباره توان خرید فعالان بازار کاهش یافت و رفتهرفته فشار فروش جای تقاضا را گرفت. پس از رشد ۳۲ درصدی شاخص در زمستان سال گذشته تعدیل و اصلاح قیمتها طبیعی بهنظر میرسید. همزمان با افت تقاضا در بازار سهام و پیشی گرفتن عرضه، بخشی از بورسبازانی که در قیمتهای بالا وارد بازار شده بودند از فروش امتناع میکردند. در نتیجه اگرچه خریدار چندانی در بازار وجود نداشت، اما فروشندگان نیز بر دارایی خود چوب حراج نزدند و بر این اساس ارزش معاملات نیز کاهش یافت(تا پایان خرداد ماه).همزمان با این تحولات بازار، نرخ سود سپردههای بانکی (بهعنوان مهمترین عامل تعیینکننده هزینه فرصت پول) کاهش یافت اما نه تنها اقبال به بازار سهام افزایش پیدا نکرد، بلکه آهنگ کاهشی ارزش معاملات روزانه نیز ادامه یافت. این اتفاق پیام مهمی داشت و آن، وقوع پدیده بیشارزشگذاری در بازار سهام بود. به عبارت بهتر، با وجود کاهش هزینه فرصت پول، افزایش قابلتوجهی در قیمتهای سهام حاصل نشد که بهنظر میرسد دلیل آن قرار گرفتن قیمتها در سطوح بالا بوده است. در واقع با توجه به آنکه P بر E بازار سهام همچنان بالا است (سودآوری بسیاری از شرکتها کاهشی نسبی داشته است) فرآیند انتقال نقدینگی از بازار پول به بازار سهام شکل نگرفت. ارزش معاملات روزانه بورس در این مدت نه تنها افزایش نیافته است؛ بلکه سطح فعلی ارزش معاملات نسبت به سطح ارزش معاملات در ابتدای سال کاهش معناداری را ثبت کرده است.
اما این تمام ماجرا نبود. پس از آنکه شاخص بورس از فروردینماه تا تیرماه امسال بیش از ۱۱ درصد از ارتفاع خود را از دست داد، تلاش بزرگان بازار و حقوقیهای تاثیرگذار، برای حمایت از شاخص کل آغاز شد. خریدهای هدفدار در برخی نمادهای شاخصساز باعث شد هم ارزش معاملات رشد کند و هم شاخص لباس سبز بر تن کند. حمایتهای حقوقی در نمادهای اثرگذار تا اواخر مردادماه امسال ادامه داشت، اما با کاهش این دست خریدها، رشدهای تقریبا بیمبنای شاخص بورس متوقف شد. حالا با آغاز شهریور ماه، بورس در شرایطی قرار گرفته که شاخص آن در سطحی بالا قرار دارد، اما تمایلات فعالانش همچنان در خردادماه باقی مانده است. به عبارتی با حمایتهای بزرگان بازار از برخی نمادهای مهم، تخلیه هیجان بازار که در زمستان شکل گرفته بود، بهطور کامل انجام نشد و این موضوع تنها دوران اصلاح قیمتها را به تعویق انداخت. نتیجه این تفاسیر را میتوان در فضای این روزهای معاملات بورس مشاهده کرد. اگرچه شاخص بورس روند نزولی را ثبت نکرده است و P بر E بازار همچنان در سطح ۲/ ۷ قرار دارد، اما ارزش روزانه معاملات به روزهای ابتدای دیماه سال گذشته برگشته است. متوسط ارزش معاملات سهام بهصورت خرد در هفته گذشته ۱۴۳ میلیارد تومان بود. این در حالی است که میانگین ارزش معاملات روزانه در مردادماه ۱۷۳ میلیارد تومان و از ابتدای سال ۹۵ تاکنون ۲۲۲ میلیارد تومان بوده است.
نگاهی به وضعیت صنایع در هفته گذشته
در هفته گذشته شاخص بازار اول با ۶۹ واحد کاهش به رقم ۵۵ هزار و ۶ واحد بالغ شد و شاخص بازار دوم با ۱۶۷۷ واحد افزایش رقم ۱۶۸ هزار و ۵۹۵ واحد را تجربه کرد. به این ترتیب شاخص بازار اول با ۱/ ۰ درصد کاهش و شاخص بازار دوم با یک درصد افزایش مواجه شدند. در ۵ روز کاری این هفته ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم به ۹۸۳۲ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۲ درصد افزایش یافت.در ضمن تعداد ۴۵۱۷ میلیون سهم در ۲۵۶ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب (۱۸) درصد کاهش و یک درصد افزایش را نسبت به هفته گذشته تجربه کردند. همچنین در هفته گذشته چهار میلیون و ۲۲۹ هزار برگه اوراق مشارکت به ارزش ۴۲۵۳میلیارد ریال معامله شد که به ترتیب ۳۶۰ درصد و ۳۵۹درصد افزایش نسبت به هفته گذشته را نشان میدهد.
از میان صنایع حاضر در بورس، ۲۳ صنعت با افت شاخص خود مواجه شدند و در طرف مقابل نیز از ارتفاع شاخص ۱۳ صنعت کاسته شد. گروههای ابزار پزشکی (با تک سهم آکنتور)، لاستیک و پلاستیک و شرکتهای چندرشتهای صنعتی بیشترین رشد هفتگی را تجربه کردند و هریک به ترتیب ۸/ ۵، ۷/ ۵ و ۸/ ۱ درصد افزایش شاخص داشتند. در طرف دیگر گروههای استخراج زغال سنگ، زراعت و محصولات غذایی به ترتیب با افتهای ۳۷/ ۷، ۱۷/ ۷ و ۳۴/ ۲ درصدی در شاخصهای خود مواجه شدند تا عنوان زیاندهترین گروههای هفته را به خود اختصاص دهند. بیشترین ارزش معاملات هفتگی نیز به گروههای خودرو و ساخت قطعات، فرآوردههای نفتی (پالایشگاهها) و همچنین ماشینآلات برقی تعلق گرفت. گروههای فلزات اساسی، شرکتهای سرمایهگذاری و ساخت محصولات فلزی نیز در ردههای بعدی قرار گرفتند.
فرابورس
همچنین اولین هفته معاملاتی شهریورماه در بازار فرابورس ایران با دادوستد یک هزار و ۶۶۹ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۷ هزار و ۷۷۸ میلیارد ریال به پایان رسید. بازار اول نیز مبادلات ۵۱۷ میلیون ورقه سهام به ارزش یک هزار و ۶۲ میلیارد ریال را به ثبت رساند که رشد ۶۳ و ۸۲ درصدی حجم و ارزش معاملات را نسبت به هفته ماقبل نشان میدهد. در عین حال بازار پایه نیز در هفتهای که گذشت با مبادلات ۶۸۰ میلیون ورقه سهام به ارزش ۸۰۶ میلیارد ریال روبهرو شد که از افزایش ۱۱ و ۴ درصدی حجم و ارزش معاملات در این بازار حکایت میکند. به موازات رشد بازارهای اول و پایه فرابورس ایران و در حالی که بازار دوم روند نزولی حجم و ارزش معاملات را تجربه کرد، بازار ابزارهای نوین مالی نیز دادوستد ۴۷ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۴ هزار و ۴۶۷ میلیارد ریال را شاهد بود که در مقایسه با هفته ماقبل حاکی از رشد ۸۵ و ۶۲ درصدی حجم و ارزش مبادلات در این بازار است.
ارزش بازار فرابورس ایران و شاخص آن (آیفکس) روند نزولی را در هفته قبل طی کردند و به ترتیب با افت ۵/ ۰ و ۶/ ۰ درصدی به ارقام ۹۳۹ هزار و ۲۰۱ میلیارد ریال و ۶/ ۷۹۸ واحد رسیدند. پالایشیها با ارزش معاملاتی بالغ بر ۴۴۰ میلیارد ریال، سهم ۲۵ درصدی از ارزش کل معاملات بازار سهام فرابورس را در اختیار گرفتند و در صدر صنایع فرابورسی ایستادند. گروههای «فلزات اساسی» و «اطلاعات و ارتباطات» نیز به ترتیب سهم ۱۴ و ۱۲ درصدی از ارزش کل معاملات خرد بازار سهام را به خود اختصاص دادند. در حال حاضر به ترتیب سهگروه شیمیاییها، بانکیها و فلزات اساسی بیشترین سهم از ارزش کل بازار فرابورس ایران را به نام خود ثبت کردهاند. در جریان دادوستدهای انجام شده هفته گذشته در فرابورس ایران، عرضه عمده ۲۰درصد از سهام کنترلی شرکت مواد ویژه لیا در بازار دوم نیز صورت گرفت. سرمایه این شرکت بالغ بر ۸۱ میلیارد ریال و ارزش کل این معامله ۴۸ میلیارد ریال بود.
همچنین در هفتهای که پشت سر گذاشتیم ابزارهای مالی اوراق بدهی، صندوق سرمایهگذاری قابل معامله و اوراق تسهیلات مسکن رشد متغیرهای حجم و ارزش مبادلات را نسبت به هفته ماقبل تجربه کردند. اوراق بدهی در بازار ابزارهای نوین مالی به تعداد ۴میلیون ورقه به ارزش ۳ هزار و ۷۴۹ میلیارد ریال دادوستد شد که با رشد حدود ۶۰ درصدی حجم و ارزش معاملات همراه بود. طی هفتهها و البته ماههای اخیر رصد معاملات اوراق بدهی در بازار فرابورس ایران بهخوبی گویای استقبال سرمایهگذاران از این اوراق است که این امر با بررسی روند رو به رشد معاملات این اوراق قابل مشاهده است. صندوق سرمایهگذاری قابل معامله و اوراق تسهیلات مسکن نیز در هفته قبل بهترتیب رشد ۲۷ و ۸۹ درصدی حجم و ۲۴ و ۲۳۱ درصدی ارزش معاملات را تجربه کردند.
۰۸:۱۵:۵۴تامین مالی ١٠٠٠میلیارد تومانی از طریق بورس کالا
مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به اینکه شرکت بورس کالا تنها با یکی از ابزارهای مالی خود بیش از یک هزار میلیارد تومان برای بنگاهها تامین مالی کرده است، اظهار کرد: با اینکه زمان زیادی از معرفی پروسه تامین مالی از طریق انتشار اوراق سلف موازی استاندارد در بورس کالا نگذشته، این ابزار رفته رفته مورد شناخت فعالان صنایع و شرکتها قرار گرفته و بالغ بر یک هزار میلیارد تومان تامین مالی از محل انتشار این اوراق صورت گرفته است.
حامد سلطانینژاد گفت: این روش تامین مالی به معنی آن است که هر تولیدکننده با اتکا به تولید آینده خود میتواند، بخشی از پول مورد نیازش را تامین کند. سلطانینژاد افزود: یکی از مزیتهای انتشار اوراق سلف موازی برای شرکتها، فرآیند اداری خیلی سریع به نسبت سایر روشهای تامین مالی است به طوریکه تولیدکنندگان میتوانند با مراجعه به بورس کالا مراحل کار را با سرعت انجام دهند.
در همین رابطه مدیرعامل تامین سرمایه آرمان، کمبود نقدینگی و نداشتن سرمایه در گردش را از معضلات اصلی تولیدکنندگان در زمان رکود دانسته و در این مورد میگوید: اگرچه مرسومترین راه حلی که تولیدکنندگان در این زمان انتخاب میکنند گرفتن وام توسط بانکها است، اما این کوتاهترین و تنهاترین راه نیست، راه دیگر استفاده از تامین مالی از طریق بورسها است. محمودرضا خواجهنصیر در ادامه افزود: ما میتوانیم در بازار سرمایه کارهای بزرگی انجام دهیم بهطوریکه سقف اعتباری و پرداختی به مشتریان در بانکها محدود است اما در صورتی که حجم فروش یک شرکت بالا باشد بهراحتی میتواند از طریق ابزارهای بازار سرمایه تسهیلات مناسبی دریافت کند.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه ملت نیز در این باره گفت: شرکتهای تولیدکننده به جای آنکه با گذاشتن ضمانت نامه و روندی نهچندان کوتاه، تسهیلات از بانکها بگیرند و به پشتوانه محصولاتی که برای مثال طی یکسال آینده تولید خواهد شد، میتوانند سرمایه در گردش و خرید مواد اولیه خود را برای یکسال آینده از طریق اوراق سلف موازی مرتفع کنند. علی قاسمی اظهار کرد: تاکنون چند شرکت از طریق انتشار اوراق سلف موازی استاندارد بخش قابل توجهی از سرمایه در گردش موردنیاز خود را تامین کردهاند و امیدواریم روز به روز شاهد افزایش تعداد این شرکتها باشیم. در ادامه نیز مدیرعامل تامین سرمایه امین در رابطه با اوراق سلف موازی میگوید: سررسید اوراق سلف موازی استاندارد عمدتا یکساله طراحی شده هرچند میتواند بلندمدتتر هم منتشر شود.
به گفته علی سنگینیان، اوراق سلف موازی استاندارد در زمان رکود سرعت نقد شوندگی بالایی دارد و از مالیات معاف است. سنگینیان معتقد است، حال که نظام بانکی برای تامین پول مورد نیاز تولیدکنندگان با مشکل رو به رو است ابزارهای تامین مالی در شرکتهای بورسی میتواند تکیهگاه تولیدکنندگان باشد؛ با این تفاسیر برای خروج اقتصاد از رکود باید از همه ظرفیتهای کشور استفاده کرد که بازار سرمایه یکی از مهمترین آنها است. براساس این گزارش، شرکتهای پتروشیمی شیراز، پتروشیمی پردیس، ذوبآهن اصفهان، گل گهر، چادرملو، پتروشیمی آبادان و سیمانسپاهان تاکنون با انتشار اوراق سلف موازی استاندارد از طریق بورس کالای ایران تامینمالی کردهاند.
۰۸:۱۵:۱۴محمدحسین بابالو: افزایش حجم معاملات برق در بورس انرژی در کنار معامله ۳۰۰ میلیارد تومان اوراق سلف استاندارد موازی بنزین در هفته گذشته، باز هم نام بورس انرژی را بر سر زبانها انداخته است؛ هرچند که برخی اقدامات نامحسوس این بازار و مصوبات بسیار مهم دولت نیز نشان میدهد که جایگاه بورس انرژی، آهسته و پیوسته در مسیر تقویتی بنیادین گام بر میدارد. توجه بدنه تصمیمسازی دولت با محوریت وزارت نفت به بورس انرژی بهعنوان محملی قدرتمند و امن بهمنظور تامین مالی قدرتمند پروژههای زیربنایی و مهم، وجود پتانسیل معامله و توزیع داخلی برق برای خریداران کوچک و بزرگ در اقصی نقاط ایران با وجود زیرساختهای قدرتمند توزیعی، ارتباط سیستمهای برق ایران با کشورهای همسایه و امکان صادرات برق از بستر بورس انرژی، وجود برخی انتقادها نسبت به قراردادهای خارجی نیروگاه ها، وجود شفافیتی مثال زدنی در این بورس مهم، عدم نیاز به برقراری مزایده در فروش برق یا سایر حاملهای انرژی، آغاز صادرات سوخت از بورس انرژی به کشورهای همسایه و بسیاری رخدادهای کوچک و بزرگ را میتوان گوشهای از فعالیتهای بورس انرژی و واقعیتهای اقتصادی کشور دانست که اهمیت این بورس را افزایش میدهد.
بورس انرژی در سالهای اخیر فعالیتهای بسیاری داشته، ولی غالب تلاشهای این نهاد مالی یا از پوشش رسانهای کافی برخوردار نبوده یا تصمیم سازان این بورس تمایلی به ارائه آن نداشته اند؛ هرچند که این رفتار را باید در بعد راهبری فعالیت بورس انرژی جستوجو کرد که شاید استراتژی درستی باشد. به نظر میرسد رفتار بورس انرژی در سالهای اخیر بیشتر رویکردی مشابه دیپلماسی داشته است تا بتواند در ابتدا خود را به اثبات رسانده و سپس اهداف بزرگ تری را هدف قرار دهد. به نظر میرسد که بورس انرژی با اتخاذ این رویکرد دیپلماتیک موفق عمل کرده پس باید به آن آفرین گفت. با توجه به وجود فضایی بهتر در مناسبات اقتصادی و مالی ایران و سایر کشورها، میتوان از این پس، دورنمای بهتری را برای بورس انرژی در ساز و کار اقتصادی ایران ترسیم کرد. همین موارد باعث شد تا در گفتوگویی با دکترعلی حسینی، مدیرعامل بورس انرژی به بررسی برخی رویکردهای آتی این بورس بپردازیم.وی در ابتدای این نشست ضمن ریشهیابی دلایل افزایش حجم معاملات برق در مرداد ماه به خبرنگار «دنیای اقتصاد» گفت: سال گذشته با وزارت نیرو به این تعامل رسیدیم که منابع مالی و عرضههای بیشتری به سمت بورس انرژی هدایت شود تا شرکتهای توزیع بتوانند رأسا نسبت به خرید برق مورد نیاز خود اقدام کرده، حجم معاملات در بورس انرژی افزایش یافته و جایگاه تولیدکنندگان برق و نیروگاهها تقویت شود. البته نتیجه این تعامل، خود را در ۴ ماه ابتدایی سال جاری نشان نداد که البته شرایط خاص مالی دولت در کنار تزریق منابع حاصل از هدفمندی یارانهها را باید در این خصوص مهم ارزیابی کرد. حسینی افزود: از مردادماه سال جاری وزارت نیرو با تزریق منابع بیشتر به افزایش حجم داد و ستدهای برق در بورس انرژی کمک کرده و این افزایش حجم معاملات برق را میتوان در این راستا بررسی کرد. به گفته وی با توجه به نقشآفرینی محدود بخش خصوصی واقعی در خرید و فروش برق، جایگاه وزارت نیرو در این خصوص اهمیت بیشتری پیدا میکند؛ هرچند که بورس انرژی در ماههای اخیر، تلاش بسیاری را برای جذب فعالان بیشتری به این بورس بهکار بسته است. وی در ادامه افزود: با همکاری برنامه وزارت نیرو در سال گذشته ارزش معاملات برق رقمی نزدیک به ۷۰۰ میلیارد تومان بوده که در صورت تحقق برنامهریزیها و انجام تعهدات، این رقم میتواند تا ۲ هزار میلیارد تومان افزایش یابد. مدیرعامل بورس انرژی درخصوص امکان صادرات برق از این بازار به کشورهای همسایه گفت: هم اکنون این امکان وجود دارد، ولی برخی استراتژیها (نوشته یا نانوشته) تاکنون این فضا را در بورس انرژی ایجاد نکرده است؛ در هر حال بدنه دولت در شرایط فعلی خود رأسا نسبت به صادرات برق به کشورهای دیگر اقدام میکند. حسینی ادامه داد: زیرساختهای مورد نیاز فنی و حتی تجاری برای صادرات برق از محور بورس انرژی هم اکنون وجود دارد و در صورت برخی موافقتها درخصوص صادرات برق توسط بخش خصوصی، این امکان میسر است. مدیرعامل بورس انرژی ادامه داد: در هر حال برای صادرات برق به سایر کشورها توسط بخش خصوصی هم به سرمایهگذاری بخش خصوصی برای ساخت نیروگاههای جدید نیاز داریم و هم باید با صادرات آن توسط بخش خصوصی موافقت شود. واقعیت آن است که هم اکنون برخی نیروگاهها تحت فشار هستند و صادرات مستقیم برق میتواند گام بزرگی برای ایجاد فضایی رقابتی را ایجاد کرده و نباید در این خصوص نگران بود. در نهایت بورس انرژی آمادگی خود را برای حمایت از صادرات برق از این بستر اعلام میکند. وی درخصوص آینده صادرات برق توسط بخش خصوصی یا نهادی به موازات دولت اینگونه توضیح داد که باید برای صادرات برق، یک نگاه استراتژیک به کار گرفت، زیرا بخش خصوصی واقعی در کشورهای مختلف نه تحریم خواهد شد و نه محدودیتهای دیگری را میپذیرد. همچنین بخشهای خصوصی مختلف در کشورهای همجوار، به خوبی با یکدیگر تعامل داشته و در نهایت جایگاه ایران را در مناسبات اقتصادی تقویت خواهد کرد. در صورت عرضه دائمی و مورد اعتماد برق به بازارهای منطقهای، قطعا یک نیاز ایجاد شده و کشورهای خریدار در نهایت به ما نیازمند خواهند شد. وی با اشاره به اینکه هم اکنون اعمال سیاستهای واقعی حمایت از بخش خصوصی به یک نیاز در صنعت برق تبدیل شده است، گفت: دولت برای گشایش فضای کسبوکار میتواند کسانی را که مایل به احداث نیروگاه هستند، ترغیب کند. در ادامه این گفتوگو دکتر حسینی درخصوص مصوبه دولت در سال گذشته برای خرید مصرفکنندگان بزرگ برق در بورس انرژی گفت: سال گذشته هیات وزیران تصویب کرد که مصرفکنندگان بالاتر از ۵ مگاوات بتوانند بهصورت مستقیم در بورس انرژی برق مورد نیاز خود را تامین کنند که قیمت رقابتی را میتوان مهمترین ویژگی این شیوه خرید به شمار آورد. وی افزود: همچنین ما تلاش کردیم که این بخشنامه اجرایی شود که البته هم اکنون سازوکارهای اجرایی آن در حال طرحریزی است. به گفته حسینی در صورت اجرایی شدن قدرتمند این شیوه معاملاتی، بستر برای تامین مالی تولیدکنندگان بزرگ برق نیز فراهم خواهد شد زیرا انتشار اوراق سلف استاندارد موازی برق به منظور تامین مالی شرکتهای تولیدکننده، توجیه واقعی پیدا کرده و زیرساخت عملی و حتی توجیه فقهی پیدا خواهد کرد.
بورس انرژی در مصوبات دولتی
مصرفکنندگان برق با نیاز بیشتر از ۵ مگاوات میتوانند برق مصرفی خود را بهصورت مستقیم از بورس انرژی خریداری کرده و ترانزیت و تحویل انرژی خریداری شده توسط وزارت نیرو تضمین و پشتیبانی میشود. این مصوبه هیات وزیران که ۴ بهمن سال گذشته به امضای معاون اولرئیسجمهوری رسید میتواند گام بزرگی برای تامین برق مصرفی واحدهای مصرفکننده بزرگ برق در بورس انرژی یا توسط قراردادهای دوجانبه به شمار رود. در همین مصوبه به صراحت عنوان شده که وزارت نیرو مکلف است شرایط لازم را بهگونهای فراهم کند که تا پایان سال ۹۴ تامین حداقل دو سوم مجموع انرژی مورد نیاز مشترکان از طریق بورس انرژی یا قراردادهای دوجانبه امکانپذیر شود. ابلاغ این مصوبه نیز در ابتدای خردادماه سال جاری توسط وزیر نیرو انجام گرفت و هم اکنون ساز و کارهای آن در حال آمادهسازی است. در این ابلاغیه عنوان شده است که کلیه نیروگاههای دارای قرارداد تبدیل انرژی با شرکتهای برق زیرمجموعه وزارت نیرو در صورت تمایل میتوانند با کاهش ظرفیت قراردادی خود اقدام به تامین برق متقاضیان موضوع این مصوبه کنند. همچنین در بند بعدی اشاره شده است که در صورت عدم عرضه لازم برای تامین برق متقاضیان موضوع این مصوبه، شرکتهای برق زیرمجموعه وزارت نیرو موظف به تغییر قراردادهای تبدیل انرژی خود از طریق بورس انرژی به بستههای انرژی و ظرفیت یا انرژی ظرفیت و عرضه آنها در بورس انرژی هستند. این دو مصوبه اقدام بزرگی در جهت رقابتی شدن هزینههای برق مصرفی واحدهای بزرگ، رونق معاملات دوجانبه و حتی کاهش تصدیگری دولت در صنعت برق به شمار میروند. با توجه به وجود زیرساختهای لازم برای تولید، انتقال و توزیع برق و همچنین وجود بسترهای لازم برای معاملات داخلی آن در بورس انرژی، هم اکنون شرایطی ایدهآل برای معاملات برق ایجاد شده است؛ هرچند که این مصوبات در بطن خود، نشاندهنده نگاه مثبت بدنه تصمیمسازی اقتصادی نسبت به پذیرش بورس انرژی بهعنوان مهمترین محمل معاملاتی برای انواع حاملهای انرژی است. با فرض پذیرش این نگاه کلی، هم اکنون حتی زمینهسازیها برای صادرات جدی و قدرتمند برق از بورس انرژی نیز آغاز شده است، بنابراین میتوانیم امیدوار باشیم که از این پس شاهد معاملات قدرتمند صادراتی برق به کشورهای همسایه باشیم هرچند که بورس انرژی در این خصوص موفقیتهای بسیاری داشته است.
۰۸:۱۴:۵۴گروه خودرو: بنابر آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در چهار ماه نخست سال جاری در مجموع ۱۸هزار و ۵۳۱ دستگاه انواع خودروی سواری به کشور وارد شده است که نسبت به مدت مشابه سال پیش، افزایش ۳۱ درصدی را نشان میدهد. مهمترین تغییر و تحول در میزان واردات خودرو در این چهار ماه سقوط و صعود رتبه دو برند کیا موتورز و تویوتا است.
بهرغم آنکه آمار گمرک در ۴ ماه منتهی به تیر سال ۹۵ نشان از آن دارد که خودروهای کرهای سهم بیشتری از واردات را به خود اختصاص دادهاند، اما دومین خودروساز بزرگ کره یعنی کیاموتورز که همواره در رده دوم جدول قرار داشت با تنزل رتبه به جایگاه سوم سقوط کرد. براساس آمار فوق شرکت هیوندایی با ۵ هزار و ۴۵۳ دستگاه رتبه نخست را از آن خود کرده است و بر این اساس توانسته در صدر جدول واردات خودرو به کشور قرار بگیرد. تویوتا که بهطور سنتی در رتبه سوم جدول واردات خودرو به کشور قرار داشت با ورود ۳ هزار و ۲۴۴ دستگاه توانست گوی سبقت را از کیاموتورز برباید و در رتبه دوم قرار بگیرد. میزان واردات این برند در ۴ ماه ابتدایی سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۶۰ درصدی را نشان میدهد.
کیاموتورز نیز با واردات ۳ هزار و ۸۶ دستگاه خودرو در رتبه سوم جای گرفت. این در حالی است که سهم واردات این خودروساز در مقایسه با سال گذشته رشد ۱۸ درصدی را نشان میدهد. در این میان اما نگاهی داشته باشیم به اینکه کدام خودروها سهم بیشتری از واردات در ۴ ماه نخست سال جاری را به خود اختصاص دادهاند. بنابرآمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، هیوندایی سانتافه با واردات۳۰۶۹ دستگاهی به ایران رتبه اول را به خود اختصاص داده است. بعد از آن کیااسپورتیج با ۹۲۶ دستگاه رتبه دوم را در واردات از آن خود کرده است. پس از آن اما تویوتا رافور با واردات ۹۰۷دستگاه، رتبه سوم را به خود اختصاص داده است.
۰۸:۱۳:۱۸گروه بازار پول: «انتظار» مهمترین عامل بازارهای جهانی در صبح روز جمعه بود و «موضعگیری یلن» مهمترین روندساز بازارها در عصر آخرین روز کاری از آخرین هفته کامل آگوست. نشست سیاستگذاران مالی و اقتصادی آمریکا و جهان در «جکسون هول» ایالاتمتحده روز پنجشنبه شروع شد و روز جمعه با سخنرانی رئیس فدرال رزرو به اوج خود رسید. این انتظار چنان بود که حجم معاملات تمام بازارها در نیمه دوم هفته آخر آگوست بهدلیل صبر معاملهگران برای ارسال سیگنالهای تازه سیاستی کاهش یافته بود. ابتدای هفته گذشته، تصور عمده معاملهگران این بود که رئیس مهمترین نهاد سیاستگذار پولی جهان، در سخنرانی خود در «جکسون هول» به مناسب بودن شرایط برای تشدید انقباض پولی اشاره خواهد کرد.
این تصور باعث رشد شاخص دلار و فشار بر فلز زرد شد. با این همه، ارزش دلار روزهای پنجشنبه و صبح جمعه در آستانه سخنرانی رئیس بانک مرکزی آمریکا تعدیل شد تا روند طلا نیز تحتتاثیر قرار بگیرد. پیش از سخنرانی یلن، اعلام بازبینی رشد فصل دوم آمریکا به ۱/ ۱درصد باعث جهش بهای طلا شد. در نهایت یلن ساعت ۱۸:۳۰ روز گذشته به وقت تهران پشت تریبون سمپوزیوم ۲۰۱۶ جکسون هول رفت تا مهمترین موضعگیری آگوست را داشته باشد. یلن در سخرانی خود گفت که بهدلیل بهبود وضعیت بازار کار و انتظارات درباره متوسط رشد اقتصادی، احتمال افزایش نرخهای بهره ایالاتمتحده افزایش یافته است. یلن به زمان مناسب افزایش نرخ بهره وجوه فدرال اشارهای نکرد، اما تفسیری که بیشتر رسانهها از گفتههای او داشتند این بود که کمیته بازار آزاد فدرال رزرو در سال جاری میلادی دست به تشدید انقباض پولی خواهد زد. یلن روز جمعه گفت: «اقتصاد ایالاتمتحده در حال نزدیک شدن به اهداف مقرر خود در اشتغالزایی حداکثری و ثبات قیمتها است.» پس از انتشار این خبر، شاخص دلار با جهش و بهای طلا با سقوط مواجه شد. البته هضم «تدریجی» بودن افزایش نرخهای بهره که مورد اشاره رئیس بانک مرکزی آمریکا بود ظرف چند دقیقه روند بازارها را معکوس کرد.
اونس طلا که روزهای دوشنبه و سهشنبه روی قیمتهای ۱۳۳۶ و ۱۳۳۷ دلار ایستاده بود، روزهای چهارشنبه و پنجشنبه قیمتهای ۱۳۲۴ و ۱۳۲۲ دلار را تجربه کرد تا روز جمعه هم با قیمت ۱۳۲۴ دلار آغاز شود. اونس تا ساعت ۱۸:۳۰ روز جمعه به قیمت ۱۳۳۰ دلار رسید و بعد با رسیدن خبر موضعگیری رئیس فدرال رزرو رو به نوسان شدید گذاشت. قیمتی که تا ساعت ۷ عصر برای اونس ثبت شد، ۱۳۴۰ دلار بود، گرچه هماکنون که شما این گزارش را میخوانید ممکن است قیمت متفاوتی بهعنوان قیمت نهایی آگوست رقم خورده باشد.
چهارشنبه نحس
اونس طلا روز چهارشنبه ۱۳ دلار سقوط کرد، سقوطی که تحتتاثیر فروش فنی و عوامل کاهشی خارجی بود و اونس را به کف یک ماهه برد. در سومین روز کاری هفته، همزمان با رشد شاخص دلار، بهای نفت خام هم افت کرد تا هر دو عامل خارجی مهم در بازار فلزهای گرانبها به ضرر فلز زرد کار کرده باشند. روز چهارشنبه، بهای آتی اونس برای تحویل در ماه دسامبر نیز به زیر متوسط ۵۰ روزه رفت.
بازارهای سهام جهان در این روز وضعیت یکپارچهای نداشتند، گرچه رشد بازارهای سهام آمریکا هم به ضرر طلا تمام شد. پایگاه اینترنتی کیتکو در گزارش جمعبندی روز چهارشنبه خود نوشت: «بازارهای جهانی چشم انتظار سمپوزیوم سالانه فدرال رزرو در جکسون هول ایالت ویومینگ هستند. در حالی که امید این است که جنت یلن، نور تازهای بر زمانبندی افزایش احتمالی نرخهای بهره از سوی بانک مرکزی آمریکا بتاباند، بسیاری معتقدند که حرفهای او چشمانداز تازهای را شکل نخواهد داد.»
انتظار پنجشنبه
حالت انتظاری روز پنجشنبه تشدید شد تا بازارها نوسانهای کمتری را تجربه کنند. افت ۲ دلاری چهارمین روز کاری هفته اونس را نزدیک کف یک ماهه نگه داشت. فروش فنی در این روز نیز ادامه داشت، اما عصبی بودن بازار در انتظار سخنرانی یلن مشهودتر بود. روز پنجشنبه شاخص دلار شاهد تعدیل روند خود بود تا افت ارزش پول آمریکا به طلا کمک کند. حتی بهای نفت خام نیز در این روز با رشد خود به کمک فلز زرد آمد، اما سطح حمایتی طلا در کف یک ماهه، کمکی فنی برای معاملهگران فراهم کرد تا از ادامه افت طلا جلوگیری شود. دیگر علت کم بودن دامنه افت طلا، تشدید انتظار برای سخنرانی عصر جمعه(صبح جمعه به وقت آمریکا) جنت یلن بود. نباید فراموش کرد که با آنکه بازارها به شدت چشم به راه اخبار تازه بودند، معاملهگران «روزهای سگی» نیمه دوم تابستان را تجربه میکنند، روزهایی که در آن تعطیلات کشورهای نیمکره غربی، حجم معاملات را به شدت کاهش میدهد.
جمعه خبرساز
اونس طلا روز جمعه را هم با قیمتی نزدیک به کف یک ماهه آغاز کرد، گرچه ادامه افت اندک دلار، کمکی جزئی را برای آن فراهم آورد. اما صبح جمعه افت بهای نفت خام به ضرر طلا عمل کرد. همزمان بازارهای سهام جهان به کف دو هفتهای رفتند تا تقاضای طلا بهعنوان سرمایه امن کاهش یابد. ولی با وجود اثرگذاری تمام این عوامل، همه معاملهگران در تمام بازارها منتظر سخنرانی رئیس فدرال رزرو بودند. یلن در حالی در سمپوزیوم ۲۰۱۶ جکسون هول سخنرانی کرد که نشست ماه سپتامبر کمیته بازار آزاد فدرال رزرو در کانون توجه حاضران و ناظران بازارها است. رئیس فدرال رزرو روز گذشته گفت: «در پرتو تداوم عملکرد خوب بازار کار و چشمانداز فعالیت اقتصادی و تورم، من معتقدم که احتمال افزایش نرخ بهره وجوه فدرال اخیرا افزایش یافته است.» او البته افزود که فدرال رزرو هر افزایش نرخی را بهصورت تدریجی پی خواهد گرفت. اونس که تا زمان آغاز سخنرانی او به قیمت ۱۳۳۰ دلار رسیده بود، با پخش سخنان یلن رو به سقوط گذاشت اما تا ساعت ۷ عصر جمعه به بهای ۱۳۴۰ دلار رسید.
۰۸:۰۹:۵۲گروه مسکن، فرید قدیری: معاملات خرید آپارتمان در شهر تهران، در میانه تابستان با «سوخت منجمد» ناشی از کاهش قیمت مسکن، «پرش» کرد و حجم ماهانه فروش واحد مسکونی به بالاترین سطح دو سال اخیر رسید.
گزارش «دنیای اقتصاد» از اطلاعات دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن حاکی است: در مرداد امسال دمای منفی قیمت مسکن، باعث شد حجم معاملات مسکن با شیب تند ۳۸ درصدی -نسبت به مرداد پارسال- صعود کند و ۱۶ هزار و ۷۳۵ واحد مسکونی در تهران فروخته شود که این اتفاق هم به لحاظ میزان معامله و هم به لحاظ رشد حجمی، یک رکورد ۲۶ ماهه به حساب میآید و در عین حال نشانه قوی از پیشروی بازار مسکن در مسیر ورود به رونق غیرتورمی است.ماه گذشته به رغم صعود تند دمای معاملات، قیمت مسکن در پایتخت بعد از سه ماه ریزنوسان ماهانه مثبت، دوباره منجمد شد و با یک درصد کاهش نسبت به تیر ماه، از مترمربعی ۴ میلیون و ۵۵۰ هزار به کمتر از ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید.بررسیهای «دنیای اقتصاد» درباره حرکت «معکوس» قیمت مسکن در فاز فعلی پیشرونق نشان میدهد: آنچه در مقطع کنونی باعث عدم همراهی «قیمت» با خیز معاملات مصرفی شده است، از سه مولفه شامل «رفتار تقاضاپذیر سمت عرضه»، «فنبدل خریداران به تحرکات قیمتی برخی فروشندهها» و همچنین «اقدام غیرهیجانی متقاضیان» نشات میگیرد که سبب شده برخلاف دورههای قبلی خروج از رکود، منحنی نوسانات قیمت مسکن خلاف جهت منحنی رشد معاملات، حرکت کند. فروشندهها در این مقطع بدون آنکه از بازار فروش انصراف دهند، در مواجهه با افزایش تقاضای خرید، سنتشکنی کردهاند طوریکه در حال حاضر غالب فایلهای موجود در بنگاهها را آپارتمان «نوساز» تشکیل میدهد. این رفتار تقاضاپذیر خود باعث رفع انتظار تورمی شده و محصول آن هماکنون به شکل کاهش قیمت مسکن بروز کرده است.
از طرفی، سمت تقاضا اگر چه با تسهیلات خرید مسکن تجهیز شده اما همچنان در برابر «قیمتهای پیشنهادی» نامتعارف، مقاومت میکند و با بهرهبرداری از «فراوانی فایل فروش» در بنگاهها از فن جستوجو برای گزینههای بهتر استفاده میکند. در این میان، رفتار غیرهیجانی خریداران و عدم تعجیل در خرید باعث شده سرعت انتقال فاز از رکود به رونق، آهسته باشد و حجم تقاضا از ظرفیت فعلی بازار فروش تجاوز نکند. مجموعه این شرایط سهگانه در کنار مصرفی بودن ماهیت معاملات، زمینه کاهش قیمت مسکن را در ماه گذشته فراهم کرد.روند ۵ ماه گذشته بازار مسکن در تهران بر «حرکت پلکانی معاملات» و «نوسان قیمت مسکن حول و حوش تورم» استوار بوده است. این، همان وضعیتی است که «دنیای اقتصاد» اوایل امسال با استناد به تحلیلهای کارشناسان اقتصاد مسکن، پیشبینی کرده بود. ممتد نبودن مسیر رشد حجم معاملات خرید، فرصت تطبیق با شرایط جدید را برای بازار ایجاد میکند و در نتیجه جلوی ناپایداری قیمت را میگیرد. ماه گذشته حجم خرید و فروش واحد مسکونی در تهران ۲۰۰۰ هزار واحد نسبت به ماه تیر بیشتر شد و به نزدیک ۱۷ هزار معامله رسید. عبور حجم ماهانه معاملات از سطح ۱۷ هزار فقره، بازار را وارد فاز رونق خواهد کرد. با این حال، رشد ۱۳ درصدی ماهانه و ۳۸ درصدی سالانه –نقطه به نقطه- حجم خرید آپارتمان در تیر امسال دستاورد بزرگی برای بازار ملک در مسیر خروج از رکود محسوب میشود. متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در ماه گذشته با یک درصد کاهش نسبت به تیر، به ۴ میلیون و ۴۹۵ هزار تومان رسید. قیمت مسکن در تهران طی پنج ماه گذشته از سال جاری در بازه متری ۱/ ۴ میلیون تا ۵/ ۴ میلیون تومان در نوسان بوده است. قیمت آپارتمان درست از اواخر سال گذشته با یک رشد محسوس مواجه شد و با خارج شدن از ثبات دست کم ۲۰ ماهه در سطح متری ۴ تا ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان، به نزدیک ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در اسفند ۹۴ رسید. در حال حاضر، سطح میانگین قیمت واحد مسکونی در تهران به خرداد ۹۵ بازگشته است. اطلاعات دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن نشان میدهد: سطح فعلی قیمت نسبت به سال گذشته همین موقع، ۱۱ درصد افزایش پیدا کرده که به معنای نوسان تورم مسکن در نزدیکی تورم عمومی است. با این حال، گزارش بانک مرکزی از تحولات ماهانه بازار مسکن -که همواره به لحاظ اعلام میانگین قیمت مسکن، با اطلاعات دفتر برنامهریزی، تفاوت دارد- حاکی است: ارزش آپارتمانهای فروخته شده در تهران طی ماه گذشته ۶/ ۷ درصد نسبت به مرداد ۹۴ افزایش پیدا کرد و متوسط قیمت به سطح مترمربعی ۴ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان رسید.به این ترتیب، با اطلاعات بانک مرکزی درباره رشد ۶/ ۷ درصدی قیمت مسکن در ماه گذشته و همچنین نرخ ۴/ ۹ درصدی تورم عمومی نقطه به نقطه، میتوان گفت: ارزش واقعی املاک مسکونی شهر تهران در ماه گذشته نه تنها افزایش پیدا نکرد که حدود ۲ درصد نیز کاسته شد.بانک مرکزی، حجم معاملات مسکن در تهران طی ماه گذشته را ۱۷ هزار واحد عنوان کرده که نسبت به ماه تیر از رشد ۸/ ۱۳ درصدی و نسبت به مرداد ۹۴ نیز از افزایش ۳۰ درصدی برخوردار شده است.اطلاعات بانک مرکزی درباره حجم معاملات، شباهت بیشتری به اطلاعات دفتر برنامهریزی دارد اما بین این دو گزارش، به لحاظ قیمت میانگین، اختلافی در حدود ۲۰۰ هزار تومان به ازای هر مترمربع موجود است.
«سفتهباز»ها زیان کردند
کارنامه پنج ماهه بازار مسکن تهران، در عین حالی که شرایط معاملات را برای تقاضای مصرفی «مناسب» نشان میدهد، برای سفتهبازها (تقاضای سرمایهای)، کاملا زیانده توصیف میکند. نرخ بازدهی سرمایهگذاری در بازار خرید ملک از ابتدای سال تاکنون، صفر بوده است به این معنا که خریدارانی که به امید رشد قیمت مسکن در آینده، ابتدای امسال وارد این بازار شدند، تاکنون هیچ سود یا عایدی مثبتی بهدست نیاوردهاند. این در حالی است که برخی دیگر از بازارها در همین فاصله، با رشد مثبت در ارزش سرمایهگذاریها مواجه شد. بازار مسکن به لحاظ نرخ بازدهی در مقایسه با چهار بازار پول، دلار، سکه و سهام، طی ۵ ماه اول امسال، در رتبه چهارم قرار گرفت. بازار سکه در این فاصله با رشد ۲/ ۱۰ درصدی قیمت، اول شد و بازار پول با سود ۲۵/ ۶ درصدی سپردههای بانکی و دلار با رشد ۸/ ۲ درصدی نرخ ارز در رتبههای دوم و سوم قرار گرفتند. بازار سهام نیز با زیان ۷/ ۲ درصدی سهامداران، آخر شد.
۰۸:۰۹:۲۱
خبرگزاری مهر: وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه به زودی نمایندگان ایرباس برای امضای قرارداد نهایی به ایران خواهند آمد، ابراز امیدواری کرد قبل از پایان سال ۲۰۱۶، هواپیماها وارد کشور شود. عباس آخوندی در یک برنامه تلویزیونی با موضوع «حمل و نقل» به ارزیابی اقدامات یک سال گذشته در حوزههای تحت نظارت خود پرداخت وگفت: در حوزه حمل و نقل بزرگترین اتفاق موضوع هوانوردی است؛ چراکه موفق شدیم در بحث ایرباس موضوع تامین مالی آن را نهایی کنیم که پیشرفت بسیار بزرگی است بهطوریکه قرارداد با ایرباس در مراحل نهایی قرار دارد. وی با اشاره به اینکه پس از ماه آگوست نمایندگان ایرباس به ایران خواهند آمد و قرارداد نهایی میشود، افزود: با این حال همچنان منتظر تاییدیه سازمان اوفک (OFAC)هستیم البته از آنجا خبرهای مثبتی رسیده است که به زودی مجوز اوفک داده خواهد شد.
وزیر راه و شهرسازی با اعلام اینکه دو بار نمایندگان شرکت بوئینگ به ایران آمدند و پیشنهادهایی را ارائه کردند، تصریح کرد: مذاکرات به خوبی پیش میرود و امیدواریم قبل از پایان سال ۲۰۱۶ هواپیماها وارد کشور شود. البته وی این نکته را نیز مد نظر قرار داد که عاملی در این بین وجود دارد که در کنترل ما نیست و آن اوفک است، چنانچه بوئینگ و ایرباس در اسرع وقت مجوز اوفک را بگیرند مسائل نهایی میشود.آخوندی در مورد رفتارهای کارشکنانه آمریکا در این قرارداد نیز گفت: ما موظف هستیم به مذاکرات تکیه کنیم و فضا، فضای مثبتی است و طرفها تعهد کردند. البته سیاست دنیای پیچیدهای دارد و باید ببینیم در عمل چه میشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه اکثر خطوط راه آهن موجود یک خطه بودهاند، گفت: برای افزایش ضریب بهرهوری ناوگان حدود ۲ هزار کیلومتر خط دوم و در بعضی جاها خط سوم و چهارم اجرایی شده که با همین عدد میتوان نرخ بهرهوری را از ظرفیت ۲۵ میلیون تن به ۴۲ میلیون تن در سال افزایش داد. وی در مورد نوسازی و بازسازی خطوط شبکه ریلی کشور نیز گفت: برخی از این شبکهها همچون خطوط جنوب ۶۰ سال است که بازسازی نشدهاند که بازسازی اساسی ۷۲۶ کیلومتر آن مدنظر است و مقرر شده ۳۰۰ کیلومتر آن در سال جاری به اتمام رسد و مابقی سال آینده اجرایی شود. وی با بیان اینکه در حوزه مسافری بنا داشتیم چهره خطوط را عوض کنیم بهطوری که بتوانند با دنیا رقابت کنند، گفت: اکنون در تهران پنج قطار پنج ستاره داریم و اخیرا نیز سیستم کترینگ و آشپزخانهای که استاندارد بینالمللی داشت را افتتاح کردیم. وزیر راه و شهرسازی افزود: سال گذشته ۱۵۰ واگن بالای ۵۵ سال را از خط خارج کردیم و امسال هم ۳۵۰ واگن که عمری بالای ۴۵ سال دارند از رده خارج خواهد شد و امیدواریم سال آینده نیز قطارهای بالای ۳۵ سال را از خطوط خارج و قطارهای نو را جایگزین آنها کنیم. عضو کابینه دولت یازدهم ادامه داد: در مورد قطارهای سریعالسیر که فناوری بالایی در حوزه ریلی دارند، نیز بعد از برجام قرارداد آن با چین بسته شده و پس از آن السی باز شد و کارگاهها فعال شدند.به گفته وی، درحوزه ریل در سال جاری، ۸۲۰ کیلومتر خط جدید، ۶۳۰ کیلومتر خط حومهای، ۳۰۰ کیلومتر نوسازی و بازسازی خطوط شبکهای و ۲۸۰ کیلومتر بهسازی این خطوط را داریم.آخوندی با اشاره به اینکه ترانزیت ریلی طی یک سال اخیر سه برابر شده است ابراز امیدواری کرد که در سال جاری ۲۰۰ واگن باری جدید و ۲۳۰ واگن مسافری جدید و ۵۰ دستگاه لکوموتیو توسط بخش خصوصی افزوده شود. وی همچنین در مورد راههای روستایی گفت: ۸ هزارو ۹۰۰ کیلومتر راه روستایی ساخته شده یا روکش آسفالت شده است و با این حساب میزان دسترسی روستاییان به راه از ۸۵ درصد به ۹۱ درصد افزایش یافته که امیدواریم این رقم به ۹۵ درصد افزایش یابد.آخوندی به ظرفیت بنادر نیز اشاره کرد وگفت:ظرفیت بنادر کشور ۱۸۰ میلیون تن بود که اکنون با ۱۶ درصد افزایش به ۲۰۹ میلیون تن رسیده که البته این جدا از امکانات پشت بندری و تجهیزات مورد نیاز بوده است.وی با بیان اینکه در چابهار ظرفیت بندری ۵/ ۲ میلیون تن بود، گفت: فاز اول آن از طریق محل صندوق توسعه ملی با تسهیلات ۴۳۰ میلیون تنی سرمایهگذاری شده و ظرفیت آن در همین فاز به ۵/ ۸ میلیون تن افزایش یافته است و همزمان قرارداد با هندیها بسته شده تا بندر چابهار، ورودی و کریدور جنوب به شمال شود.
۰۸:۰۸:۵۵دکتر پویا جبل عاملی
آمار شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی مردادماه بانک مرکزی در امتداد آمار ماه قبل نمایانگر آن است که روند نزولی تورم در ۳ سال گذشته از خرداد امسال معکوس شده است؛ درحالیکه تورم نقطهبهنقطه خردادماه به پایینترین سطح خود و به رقم ۸/ ۶ درصد رسید با افزایش در تیرماه و مردادماه اکنون به رقم ۴/ ۹ درصد رسیده و میرود تا بار دیگر دو رقمی شود. اگر خرداد ۱۳۹۲، نقطه آغاز روند نزولی نرخ تورم بود گویی ۳ سال بعد و از خرداد ۱۳۹۵ این روند تغییر
یافته است.
هر چند میتوان انتظار داشت که با وجود نرخ سود بانکی واقعی مثبت، این روند تنها بازگشت به سطوح متوسط بلندمدت تورمی در ایران را به همراه داشته باشد، اما این برخلاف وعده اقتصادی دولت است. هدف دولت، تورم تکرقمی پایدار بوده است و اکنون شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی این دغدغه را به همراه دارد که با تداوم شرایط فعلی در ماههای آتی نرخ تورم نقطهبهنقطه و پس از آن تورم متوسط دو رقمی شود.
هنگامی که روندهای اقتصادی تغییر میکند، معمول آن است که بیانیههای شورای سیاستگذاری پولی، در مورد این تغییرات توضیح دهند و نظر و پیشبینی خود را به اطلاع عموم برسانند تا به این نحو بتوان انتظارات فعالان اقتصادی را بهطور مطلوبی بر پایه آمار و تفسیری تخصصیتر از آن شکل داد و این اطمینان خاطر را ایجاد کرد که شورای پولی تمامی تحولات اقتصادی را رصد میکند و واکنش مقتضی به آن نشان خواهد داد.
از این رو انتظار میرود سیاستگذاران پولی در هفتههای پیش رو، بیشتر بر دغدغههای تورمی و سیگنالهای قیمتی کنونی تاکید ورزند و نشان دهند که آیا همچنان پایبند به هدف تورم تکرقمی پایدار هستند یا خیر و چگونه به روند موجود واکنش نشان خواهند داد؟ سال گذشته در مباحث پیرامون بسته محرکهای تقاضا، بر این نکته پافشاری شد که اگر تورم ماهانه از سطح ۸/ ۰ درصد عبور کند در این سیاستها تجدیدنظر میشود، اما این اتفاق نیفتاده است. در سال ۱۳۹۵، تنها در ماه فروردین تورم ماهانه در منطقه ایمن بوده است، اما همچنان رویکرد کاهش نرخ بهره در دستور کار بوده است. بهنظر میرسد اکنون نیاز است این سیاست مورد تجدیدنظر قرار گیرد و فشار حداکثری برای اجرای آن تعدیل شود.
شاید بتوان ادعا کرد که دولت آقای روحانی در زمینه اقتصاد دستاوردی بالاتر از تکرقمی کردن تورم نداشته است، آرزویی که بالاخره پس از چند دهه محقق شده است و نمیتوان بهراحتی از آن گذر کرد و حالا کمتر سیاستی وجود دارد که بتوان آن را در جهت حفظ تورم تکرقمی قلمداد کرد. در حالی که دولت آماده میشود تا دستاورد تک نرخی شدن ارز را نیز به کارنامه خود اضافه کند، نیاز است تا خیالی آسوده در مورد دغدغههای تورمی داشته باشد و در نتیجه بهنظر میرسد نشان دادن موضعی ضدتورمی به تحولات اخیر ضروری باشد.
۰۸:۰۷:۳۵دنیای اقتصاد: گزارش جدید بانک مرکزی گرچه از حرکت کاهشی نرخ میانگین تورم در سطح تکرقمی خبر میدهد، اما نرخ تورم نقطه به نقطه علامتی مقابل این روند را مخابره میکند. این نرخ تورم در میانه تابستان و پس از مدتها از نرخ تورم میانگین بالاتر رفت؛ درحالیکه متوسط نرخ تورم به حدود ۹/ ۸ درصد رسیده نرخ تورم نقطهبهنقطه به حدود ۴/ ۹ درصد افزایش یافته است. این تغییر سطح، ریشه در رشد نقدینگی ماههای اخیر دارد. پیش از این تیم اقتصادی دولت با هدف تسریع رونق، بستهای را با هدف تحریک تقاضا طراحی کرد. خط قرمز این بسته عبور نرخ تورم ماهانه از سطح هشت دهم درصد بود. این عبور به استثنای فروردین در دیگر ماههای سال جاری اتفاق افتاده است. به همین دلیل طول عمر تورم تکرقمی یکی از پرسشهای پیشروی اقتصاد ایران است. «دنیای اقتصاد» در سه سناریو این پرسش را بررسی کرده است.این سناریوها نشان میدهد در صورت تداوم روند موجود نرخ تورم نقطهبهنقطه در پایان تابستان به سطح دورقمی نزدیک میشود. درصورتی که سیاستگذار بتواند خط قرمز تعیین شده برای نرخ تورم ماهانه را در ادامه رعایت کند، این اتفاق تا بهمن سال جاری به تعویق خواهد افتاد. در سناریوی میانه نیز نرخ تورم نقطهبهنقطه در ابتدای پاییز به سطح دورقمی وارد میشود.
دنیای اقتصاد: بانک مرکزی نرخ تورم مردادماه را ۹/ ۸ درصد اعلام کرد و از افزایش نرخ تورم نقطهبهنقطه به ۴/ ۹ درصد و تورم ماهانه به ۱/ ۱ درصد در این ماه خبر داد. این در حالی است که نرخهای تورم ماهانه بالای ۸/ ۰ درصد، در صورت تداوم به افزایش نرخهای سالانه تورم و عدول آنها از مرز تورم تکرقمی منجر میشود. به همین دلیل، به سطح ۸/ ۰ درصدی «خط قرمز تورم ماهانه» گفته میشود. بررسیها نشان میدهد در پنج ماه نخست سال جاری، تنها در یک ماه نرخ تورم ماهانه زیر این خط قرمز بوده و متوسط نرخ تورم ماهانه طی این پنج ماه یک درصد بوده است. موضوعی که باعث شده نرخ تورم نقطهبهنقطه در دو ماه اخیر وارد مسیری صعودی شود و در صورت تداوم این روند، نرخ تورم متوسط هم پس از چند ماه وارد محدوده دورقمی خواهد شد. «دنیای اقتصاد» بهمنظور رصد مسیر آینده نرخهای سالانه تورم، سه سناریو بر مبنای مقادیر متوسط تورم ماهانه در نظر گفته است. این سناریوها نشان میدهد در صورتی که متوسط تورم ماهانه بالای ۸/ ۰ درصد باشد، تا پیش از خردادماه سال آینده هر دو شاخص تورم سالانه به بالای ۱۰ درصد خواهند رسید.
رسیدن تورم به زیر ۹ درصد
بانک مرکزی تازهترین گزارش از شاخص قیمت مصرفکننده برای مردادماه سال ۱۳۹۵ را منتشر کرد و از رسیدن شاخص اصلی تورم (تورم متوسط یا ۱۲ماهه) به زیر ۹ درصد در این ماه خبر داد. بر اساس گزارش بانک مرکزی، سطح عمومی قیمتها در دومین ماه تابستان حدود ۱/ ۱ درصد افزایش یافته و شاخص کل قیمت مصرفکننده به حدود ۵/ ۲۴۵واحد رسیده است. در نتیجه این تغییرات، مقدار تورم متوسط به حدود ۹/ ۸ درصد رسیده و نرخ تورم نقطهبهنقطه، در ادامه افزایش قبلی خود در تیرماه، به حدود ۴/ ۹ درصد افزایش یافته است.
نرخ تورم نقطهبهنقطه پس از خرداد ۱۳۹۲ که به قله ۴۵ درصدی رسیده بود، مسیری نزولی در پیش گرفت و با وجود برخی نوسانهای موقت، مجموعا کاهشی قابلتوجه یافت تا در خردادماه سال جاری به مقدار کمینه ۸/ ۶ درصدی برسد. سطحی که در زمره کمترین مقادیر ثبت شده تورم نقطهبهنقطه پس از انقلاب محسوب میشد. ولی در نتیجه افزایش نرخ تورم ماهانه، این کاهش بهنظر نمیرسید پایداری بلندمدتی داشته باشد و وقایع ماههای بعدی نیز این موضوع را نشان داد. بهگونهایکه در تیرماه، نرخ تورم نقطهبهنقطه به ۱/ ۸ درصد افزایش یافته و طبق تازهترین آمار هم، این شاخص در مردادماه به افزایش خود ادامه داده و به ۴/ ۹ درصد رسیده است.
با این حال، نرخ تورم نقطهبهنقطه که بنا به تعریف از مقایسه متوسط شاخص قیمت مصرفکننده در دو دوره ۱۲ ماهه متوالی محاسبه میشود، همچنان در مسیر کاهشی قرار دارد. این موضوع، چنانکه مشخص است، از نحوه محاسبه این شاخص نشأت میگیرد که در اصطلاح «اینرسی» بیشتری در مقابل تحولات تازه دارد و تحولات قیمتی را با چند ماه تاخیر و در صورت پایداری این تحولات، در خود منعکس میکند. بر این مبنا، نرخ تورم متوسط که در مهرماه سال ۱۳۹۲ به قله بالای ۴۰ درصدی رسیده بود، از آن مقطع به بعد همچنان به مسیر کاهشی خود ادامه داده و فقط در یک ماه یعنی در خردادماه ۱۳۹۴ از این مسیر کاهشی بهصورت موقت عدول کرد.
عدول از خط قرمز تکرقمی
ثبت نرخ تورم ماهانه ۱/ ۱ درصدی در مردادماه در حالی است که محاسبات نشان میدهد نرخهای تورم ماهانه بالای ۸/ ۰ درصد در صورتی که برای چند ماه تداوم داشته باشد، به عدول نرخهای تورم سالانه از سطح ۱۰ درصد و ثبت تورم دورقمی خواهد انجامید. این موضوع پیش از این از سوی مسعود نیلی، مشاور ارشد اقتصادی رئیسجمهور، تحت عنوان «خط قرمز تورم ماهانه» مورد هشدار واقع شده بود. نیلی در تحلیلی که پیش از این ارائه داده بود، متذکر شد که «سیاستهای انبساطی زیرمجموعه تسهیل پولی، باید به گونهای برگشتپذیر طراحی شوند و روند تورم بهصورت دقیق و منظم رصد شود تا در صورت عدول متوسط تورم ماهانه برای چند ماه از این خط قرمز، اثرات تسهیل پولی خنثی شده و بخشی از سیاستها بازگردانده شود». این در حالی است که به نظر میرسد از اردیبهشتماه، نرخهای تورم ماهانه از این خط قرمز عدول کرده و در سال جاری فقط تورم ماهانه در فروردینماه پایینتر از این سطح هشدار بوده است. نرخ تورم ماهانه در فروردینماه حدود ۵/ ۰ درصد، در اردیبهشتماه حدود ۹/ ۰ درصد، در خردادماه حدود ۲/ ۱ درصد، در تیرماه حدود ۸/ ۰ درصد و در مردادماه حدود ۱/ ۱ درصد بوده است؛ بنابراین، متوسط نرخ تورم ماهانه در پنج ماه نخست سال جاری حدود ۰/ ۱ درصد بوده است که آشکارا، بالاتر از نرخ تورم ماهانهای است که بهعنوان خط قرمز تورم ماهانه طرح شده است؛ بنابراین بیجهت نیست که با این تحولات تورمی اخیر، نرخ تورم نقطهبهنقطه در دو ماه گذشته مسیری متفاوت در پیش گرفته و بنا به آخرین آمار، در مردادماه از سطح ۹ درصد عبور کرده و در آستانه رسیدن به ۱۰ درصد و عبور از مرز تورم دو رقمی قرار گرفته است. امری که در صورت تداوم، به افزایش مجدد نرخ تورم متوسط و عبور این شاخص از مرز تورم دو رقمی نیز منجر خواهد شد. برای این منظور، میتوان برآورد کرد که در سناریوهای متفاوت، نرخهای تورم سالانه (نرخ تورم نقطهبهنقطه و نرخ تورم متوسط) در چه زمانی از آستانه تورم دو رقمی عبور خواهند کرد و در اردیبهشتماه سال آینده (ماه انتخابات ریاستجمهوری) در چه سطحی قرار خواهند داشت.
دو رقمی شدن تورم پیش از انتخابات؟
برای برآورد مسیر آتی نرخهای تورم ماهانه، میتوان محاسبه سادهای انجام داد که نشان دهد در هر سناریو، با تداوم نرخهای تورم ماهانه به میزانی مشخص، نرخ تورم نقطهبهنقطه چه سطحی خواهند داشت.
سناریوی نخست را میتوان تداوم متوسط نرخ تورم ماهانه پنج ماه نخست سال –یعنی نرخ تورم ماهانه ۰/ ۱ درصدی- در ماههای آینده در نظر گرفت. در این سناریو، نرخ تورم نقطهبهنقطه در شهریورماه سطح ۹/ ۹ درصدی را ثبت خواهد کرد تا از ابتدای پاییز، وارد محدوده دورقمی شود و در فروردینماه سال آینده، سطح ۷/ ۱۲ درصدی را ثبت کند که طی نیمه نخست سال آینده، پابرجا خواهد بود. همچنین، دیگر نرخ تورم سالانه یعنی نرخ تورم متوسط نیز که در مردادماه به حدود ۹/ ۸ درصد رسیده است، در شهریورماه به حدود ۸/ ۸ درصد کاهش خواهد یافت و تا آبانماه در این سطح درجا خواهد زد تا از انتهای پاییز، مجددا وارد مسیری افزایشی شود. در این سناریو، در پایان سال جاری هم سطح ۱/ ۱۲ درصدی برای نرخ تورم نقطهبهنقطه و مقدار ۶/ ۹ درصدی برای نرخ تورم متوسط ثبت خواهد شد. بنابراین، تداوم نرخهای تورم ماهانه به میزان متوسط پنج ماه نخست سال در ماههای آینده، به از دست رفتن تورم تکرقمی در هر دو شاخص تورم سالانه، تا اردیبهشت ماه سال آینده (زمان برگزاری انتخابات) منجر خواهد شد. با توجه به این ملاحظه، میتوان فرض کرد در صورتی که هشدار مطرح شده از سوی مشاور اقتصادی رئیسجمهوری کارگر افتاده باشد و بازنگریهایی در سیاستها بهمنظور کنترل تورم و کاهش تورم ماهانه به سطوح پایینتر صورت گرفته باشد، چه چشماندازی پیش روی نرخهای تورم سالانه قرار دارد. در این حالت، سناریوی دوم را میتوان کاهش متوسط نرخ تورم ماهانه به سطح ۹/ ۰ درصد در ماههای پیش رو در نظر گرفت. در این سناریو هم، نرخ تورم نقطهبهنقطه در مهرماه سال جاری از سطح ۱۰ درصد عبور میکند و از بهمنماه، به بالای ۱۱ درصد میرسد که در نیمه نخست سال آینده هم، این محدوده جدید یعنی نرخ بین ۱۱ تا ۱۲ درصد برای تورم نقطهبهنقطه برقرار خواهد بود. همچنین، نرخ تورم متوسط نیز در این سناریور در شهریورماه به حدود ۸/ ۸ درصد رسیده و به مدت چهار ماه تا آذرماه در این سطح درجا خواهد زد تا از دیماه مسیری افزایشی در پیش بگیرد و در اردیبهشتماه سال آینده از سطح ۱۰ درصدی عبور کرده و وارد محدوده دو رقمی شود. در این سناریو، در پایان سال جاری نرخ تورم نقطهبهنقطه در پایان سال جاری ۳/ ۱۱ درصد خواهد شد و نرخ تورم متوسط هم در پایان اسفندماه، کمتر از ۴/ ۹ درصد خواهد بود.
با فرضیات خوشبینانهتری هم تحت عنوان سناریوی سوم، میتوان متوسط نرخ تورم در ماههای آتی را معادل ۸/ ۰ درصد فرض گرفت و شرایط نرخهای تورم سالانه را با این فرض رصد کرد. در این صورت، قابل انتظار است که نرخ تورم نقطهبهنقطه در بهمنماه سال جاری از ۱۰ درصد عبور کند و تا اردیبهشتماه سال آینده به ۸/ ۱۰ درصد برسد و از خردادماه سال بعد کاهش یابد تا در سطح ۱۰ درصد قرار بگیرد. همچنین، در این صورت نرخ تورم متوسط هم در شهریورماه و مهرماه، معادل ۱/ ۰ واحد درصد در هر ماه کاهش یابد و تا آذرماه در محدوده تقریبا ۷/ ۸درصدی قرار بگیرد و پس از آن، وارد مسیری صعودی شود که به ثبت نرخ ۷/ ۹ درصدی در اردیبهشتماه سال آینده منجر خواهد شد. با چنین فرضیاتی، میتوان انتظار داشت که در پایان اسفندماه مقدار ۶/ ۱۰ درصدی برای تورم نقطهبهنقطه و سطح ۰/ ۹ درصدی برای تورم متوسط به ثبت برسد.
۰۸:۰۶:۲۶وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: سیاست نادرست دولت قبل در روابط خارجی، باعث شده بود ایران در انزوا قرار گرفته و اجماعی بزرگ از کشورهای مختلف علیه ایران شکل گیرد؛ چنین اجماعی فرصت را در اختیار دشمن قرار داده بود که پروندهی هستهای را دستآویز قرار داده و بر شدت تحریمها بیفزاید.
به گزارش انتخاب، علی طیبنیا پیش از خطبههای نماز جمعهی این هفته تبریز، با بیان مطالب بالا افزود: دولت تدبیر و امید، کشور را در شرایطی به دست گرفت که ایران درگیر یک جنگ تمام عیار اقتصادی با آمریکا و هم پیمانانش بود.
وی ادامه داد: آنان تلاش داشتند با تحریم، حقوق هستهای ملت ایران را پایمال کنند. آنان میدانستند که اقتصاد ایران و بودجه دولت به شدت به درآمدهای نفتی وابسته است؛ از اینرو تلاش خود را برای محدود کردن صادرات نفت ایران به کار بستند.
طیب نیا خاطرنشان کرد: در نتیجهی این محدودیتها، درآمدهای ناشی از صادرات نفتی در شروع به کار دولت تدبیر و امید نصف شده بود و درآمد ارزی ناشی از آن نیز که در سال ۱۳۹۰ نزدیک به ۱۲۰ میلیارد بود، با شدت یافتن تحریمها در سال ۱۳۹۱ به ۶۸ میلیارد دلار و در سال ۱۳۹۲ به ۶۴ میلیارد دلار کاهش یافت.
وی بیان کرد: از این رو با کاهش شدید قیمت نفت، درآمد ارزی دولت در سال ۱۳۹۴ به ۳۳ میلیارد دلار رسید؛ در چنین شرایطی دولت برای پرداخت حقوق کارکنان و یارانههای مردم با مشکل مواجه شده بود. در سال ۱۳۹۱ و به دلیل همین کاهش درآمدها، دولت قبلی ناچار شده بود ۴۷ درصد کمتر از سال ۱۳۹۰ به طرحهای عمرانی بودجه تخصیص دهد. دولت تدبیر و امید به واسطهی همین کاهش درآمدها در بسیاری از موارد ناچار بود بهای نفت صادراتی را به ارزهای نامعتبر یا در برابر کالاهای کشور خریدار نفت، دریافت کند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی یادآور شد: در چنین وضعیتی تأمین کالاها و نیازهای اساسی مردم پرهزینه شده و برای داشتن حداقل ذخایر کالاهای اساسی، مجبور بودیم آنها را با مشکلات فراوان و با هزینههای بالاتر تأمین کنیم.
وی با بیان اینکه دیگر آن روزها گذشت که ذخیرهی کالاهای اساسی ما صرفاً در حد چند روز بود، اظهار کرد: تحریمها و سیاستهای نادرست موجب شده بود تا بیسابقه ترین رکود اقتصادی بر کشور حاکم شود. همین تورم بالا و رکود اقتصادی زمینه ساز افزایش قیمتها شد که این افزایش قیمتها تنها در مورد کالاها و خدمات مردم نبود؛ چرا که نرخ ارز هم چنین شرایطی را داشت.
به گفته او تحریمها و سیاستهای نادرست، بازارهای اقتصادی را دچار نوسانات شدید و ناآرامی کرده بود.
طیب نیا با بیان اینکه دشمنان برنامهریزی کرده بودند که سرنوشت عراق را در ایران تکرار کنند، گفت: میخواستند مرحله به مرحله تحریمها را تشدید کنند ولی حضور باشکوه مردم در پای صندوق های رأی و انتخاب دکتر روحانی در سال ۱۳۹۲ و همچنین تدابیر هوشمندانه مقام معظم رهبری، تمام نقشههای شوم دشمنان ایران را برهم زد و بی ثباتی، ناآرامی و بحران جای خود را به ثبات، آرامش و رونق داد. اعتماد و حمایت مردم از دولت، پشتوانهی خدمتگزاران ملت ایران در دولت تدبیر و امید شد و نتایج مهمی را نیز به ارمغان آورد.
وی اضافه کرد: دولت تدبیر و امید توانست با حفظ عزت مردم ایران و در چارچوب حکمت و مصلحت، اجماع علیه ایران را به مسابقهای برای ایجاد رابطه سیاسی و اقتصادی با ایران بدل کند و همچنین پروژهی ایران هراسی شکست خورده و هیئتهای بلند پایه سیاسی در صف سفر به ایران برای گسترش روابط قرار گرفتند.
طیبنیا گفت: دولت در این مدت توانست مذاکرات هستهای را با حفظ حقوق هستهای ایران از سر گرفته و در عین حال جلوی تشدید تحریمها را نیز بگیرد و همچنین این دولت توانست به رکود تورمی خاتمه داده و رشد اقتصادی را جایگزین آن کند. دولت با اتخاذ سیاستهای درست اقتصادی، نرخ رشد اقتصادی را مثبت کرده است و در بهار امسال نیز نسبت به زمان مشابه سال قبل، شاهد رشد ۴٫۴ درصدی اقتصاد بودیم.
به گفته وی نرخ تورم که در سال ۱۳۹۲ به بیش از ۴۰ درصد رسیده بود الان تک رقمی شده است. امروز نه رکود داریم و نه تورم؛ هدف دولت این است که رشد پنج درصدی اقتصاد را در سالجاری تجربه کنیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: امروز در سایه تصمیمات دولت صادرات غیرنفتی به مسیر رشد بازگشته است. عصاره و ریشهی اصلی سیاستهای اقتصاد مقاومتی افزایش صادرات غیر نفتی و قطع وابستگی ایران به درآمدهای نفتی است. در سال گذشته خوشبختانه تمام نیاز کشور برای واردات کالاهای مختلف صرفاً از طریق صادرات غیرنفتی تأمین شد.
وی بیان کرد: زمانی سهم درآمدهای نفتی در منابع دولت حدود ۸۰ درصد بود، ولی در سال ۱۳۹۴ سهم نفت در درآمدهای دولت از منابع بودجهای کشور به ۳۱ درصد رسید. سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری به ما میگوید که باید سهم نفت را همواره کاهش داده و امید است روزی به مرحلهای برسیم که سهم نفت در منابع بودجهای کشور صفر شود.
وی خاطرنشان کرد: آنچیزی که در اقتصاد مقاومتی دنبال میشود، دستیابی به رشد اقتصادی مستمر و پایدار است؛ رشدی که از ظرفیتهای درونی اقتصاد کشور سرچشمه بگیرد و مبتنی بر نیروی انسانی تحصیل کرده و کارآزموده ایرانی باشد.
وی ادامه داد: بدون رشد اقتصادی و بدون افزایش توان تولید ملی، امکان سربلندی و اعتلای ملت ایران در عرصهی بین المللی فراهم نمیشود.
طیبنیا اضافه کرد: شما مردم شریف آذربایجان در تاریخ ایران مبدأ تحول بودهاید و دانش و فناوری جدید و صنعت از طریق این استان وارد کشور شده است؛ از این رو انتظار داریم که امروز این استان وضعیت مناسبتری در عرصه ی تولید مبتنی بر دانش و فناوری داشته باشد.
وی بیان کرد: اگر میخواهیم در برابر تکانههای خارجی مقاومت کنیم لاجرم باید تولیدی درونزا داشته باشیم و باید بتوانیم وابستگی اقتصاد کشور را به نفت کاهش داده و نهایتا قطع کنیم. امروز نفتمان را به هر جا و به هر مقدار که میخواهیم میفروشیم و بهای آن را نیز به ارزهای معتبر دریافت میکنیم. امروز صادرات نفت ایران به بیش از دو میلیون بشکه در روز افزایش یافته است و دولت توانست علیرغم محدودیتهای ناشی از تحریم و کاهش قیمت نفت، اثر این عوامل بر بازار ارز را کنترل کرده و دیگر خبری از جهشهای بیش از ۹۰درصدی نرخ ارز در یک سال نیست.
وی ادامه داد: تولیدات بخش کشاورزی نیز از حدود ۹۷میلیون تن در سال ۱۳۹۲ به ۱۱۲میلیون تن در سال ۱۳۹۴ افزایش یافته است. خرید تضمینی گندم از ۴٫۰۸ میلیون تن در سال ۱۳۹۲ با ۶۹ درصد رشد به ۸٫۰۱ میلیون تن در سال ۱۳۹۴ افزایش یافته است و همچنین خرید تضمینی گندم در سال ۱۳۹۵ حدود بیش از ۱۱میلیون تن بوده است و بعد از ۱۲ سال به خودکفایی در این حوزه رسیدهایم. ایران دیگر بزرگترین کشور وارد کنندهی گندم در جهان نیست، بلکه به کشور صادر کنندهی گندم تبدیل شده است؛ این یعنی تأمین امنیت غذایی مردم و افزایش قدرت مقاومت کشور در مقابل تکانههای خارجی.
طیب نیا با اشاره به تولید گاز از پارس جنوبی نیز گفت: مخازن گاز پارس جنوبی که بزرگترین مخازن گاز جهان است بین ایران و کشور قطر مشترک است و هر دو مشترکا از این ذخایر استفاده میکنند؛ متاسفانه ما نتوانسته بودیم از سهم خود به میزان حق خود استفاده کنیم که با افزایش ظرفیت در میادین پارس جنوبی به زودی به میزان برداشت کشور همسایه در سالجاری خواهیم رسید.
وی یادآور شد: پوشش گاز رسانی به روستاها نیز در این مدت از ۵۵ درصد در خرداد سال ۱۳۹۲ به ۶۷ درصد در اردیبهشتماه سالجاری افزایش یافته و همچنین بهرهمندی جمعیت کل کشور از گاز طبیعی به ۹۰ درصد رسیده است. از ابتدای سال ۱۳۹۲ تا پایان سال ۱۳۹۴ گاز رسانی به بیش از ۶۲۰۰ روستا و ۶۰ شهر انجام شده است و برای اولین بار نیز طرح گاز رسانی در استان سیستان و بلوچستان در حال اجراست
۰۷:۵۶:۲۰ به گزارش ایرنا به نقل از شبکه تلویزیونی سی ان ان، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه برای نهایی کردن جزئیات توافقی در مورد همکاری های نظامی در سوریه، با سرگئی لاوروف همتای روس خود در ژنو دیدار و گفت وگو کرد.
کری ضمن تشکر از سرگئی لاوروف همتای روس خود، اعلام کرد: مذاکرات امروز در مورد سوریه سازنده بود.
کری تأکید کرد: راه حل پایان بحران سوریه مسیر سیاسی دارد و نماینده ویژه سازمان ملل متحد در سوریه در تلاش است تا همه طرف های درگیر در سوریه را به میز مذاکره بازگرداند.
کری یادآور شد: البته هنوز در مورد برخی مسایل جزئی اختلاف نظرها باقی مانده است.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز گفت: مذاکرات امروز در مورد تحولات سوریه بسیار خوب بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز از ژنو، جلسه گفت وگو بین کری و لاوروف در هتلی در کنار دریاچه ژنو ساعت ۱۰ به وقت محلی آغاز شد.
لاوروف در پاسخ به پرسشی در مورد اینکه مانع اصلی بر سر راه آتش بس سراسری در سوریه چه می تواند باشد، با لحنی مزاح گونه گفت: نمی خواهم فضای مذاکرات را خراب کنم.
اگرچه جان کری در هفته جاری گفت که تیم های فنی دو طرف مذاکره کننده به پایان مذاکرات نزدیک شده اند، مقام های آمریکایی به نوعی نشان دادند که هنوز خیلی زود است از احتمال دستیابی به توافق سخن گفت.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در آغاز جلسه گفت وگو بین کری و لاوروف گفت: هنوز مسایلی وجود دارد که باید از میان برداشته شود.
وی افزود: امیدواریم که امروز شاهد توافق در مورد دستکم بخشی از این مسایل باشیم و بتوانیم این طرح را به پیش بریم اما در عین حال نگران چالش های موجود هستیم.
بر اساس این گزارش، زمانی که کری در ماه گذشته میلادی مذاکرات در مورد مسأله سوریه را در مسکو با طرف روسی آغاز کرد، پیشنهادی مطرح شد که سهیم شدن اطلاعات نظامی بین واشنگتن و مسکو را در بر می گرفت تا در زمینه حملات هوایی علیه داعش همکاری های لازم به عمل آید.
کری معتقد است این طرح، بهترین شانس برای کاستن از شدت درگیری ها در سوریه است.
گفت وگو بین کری و لاوروف تنها چند روز پس از ورود نیروهای معارض سوری با حمایت نیروهای ویژه ترکیه به جرابلس آغاز شد. جرابلس، یکی از آخرین پایگاه های داعش در مرز سوریه- ترکیه است.
یک فرمانده معارض سوری به رویترز گفت که پیشروی به سمت غرب در مرحله بعدی عملیات، ممکن است هفته ها یا ماه ها زمان ببرد.
واشنگتن امیدوار است با دستیابی به توافق با مسکو، زمینه آغاز مذاکرات در مورد گذار سیاسی در سوریه فراهم شود.
در همین حال، سازمان ملل روز پنجشنبه گذشته اعلام کرد که روسیه با آتش بس ۴۸ ساعته در شهر حلب موافقت کرده است تا امکان رساندن کمک های انسانی به دست غیرنظامیان به وجود آید.
از سوی دیگر، معارضان سوری و نیروهای دولتی در سوریه به توافق رسیدند تا تمامی ساکنان منطقه داریا در حومه دمشق را از این منطقه خارج کنند.
۰۷:۵۵:۵۹ به گزارش ایرنا، مروری بر وضعیت شاخص های کلان صنعت بیمه در بازه زمانی ۱۳۹۲ تا تیرماه امسال نشان می دهد که این شاخص ها رو به بهبود است.
برای نمونه ضریب نفوذ بیمه از ۱٫۷ درصد در سال ۱۳۹۲ به ۱٫۹ درصد در سال ۱۳۹۳ رسید و رییس کل بیمه مرکزی نوید داده است که این شاخص در پایان امسال از ۲ درصد عبور کند.
افزایش فعالیت شرکت های خصوصی در صنعت بیمه شاخص قابل تامل دیگری است؛ سهم بخش غیردولتی از حق بیمه تولیدی بازار که در سال ۱۳۹۲ معادل ۵۶٫۵ درصد بود، پارسال از ۶۰٫۵ درصد گذشت و این در حالی است که در چهار ماهه نخست امسال این شاخص به میزان ۶۶٫۸ درصد رسیده است.
همچنین حق بیمه تولیدی از ۱۶۲ هزار میلیارد ریال در سال ۱۳۹۲ به یک هزار و ۲۲۶ میلیارد ریال در پایان سال گذشته ارتقا یافت؛ ضمن آنکه این شاخص در چهار ماهه نخست امسال با رشد ۲۰٫۶ درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال به بیش از ۷۶ هزار میلیارد ریال رسیده است.
از سوی دیگر تعداد بیمه نامه های صادره که در سال ۱۳۹۲ نزدیک به ۴۲ میلیون ۸۰۰ هزار فقره بود، در پایان پارسال از ۵۰ میلیون ۷۰۰ هزار فقره گذشت و در چهار ماهه نخست امسال نیز با رشد ۱۰٫۷ درصدی به ۱۶ میلیون فقره رسیده است.
صنعت بیمه که در سال ۹۲ توانسته بود ۱۰۴٫۹ هزار میلیارد ریال خسارت را به ۱۷٫۷ میلیون فقره پرداخت کند، پارسال این شاخص را به ۱۴۴٫۳ هزار میلیارد ریال به ۲۴٫۸ میلیون فقره ارتقا داد.
همچنین شرکت های بیمه در چهار ماهه نخست امسال حدود ۴۶٫۳ هزار میلیارد ریال خسارت به بیمه گذاران پرداخت کردند که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۳۱٫۶ درصد رشد نشان می هد.
** تلاش برای توسعه نظارت بر بازار
علاوه بر رشد شاخص های بیمه در دوره سه ساله فعالیت دولت یازدهم، بیمه مرکزی توانست در این مدت قانون جدید بیمه شخص ثالث را در مجلس شورای اسلامی به تصویب برساند که اجرای آن از خرداد ماه امسال برای همه شرکت های بیمه الزامی است.
تقویت ابزار ها و رویکردهای نظارتی بیمه مرکزی و کنترل جدی توانگری مالی و ذخیره گیری ها، جلوگیری از شناسایی سود های موهوم، الزام شرکت ها به رعایت موازین فنی در صدور بیمه نامه ها و نظارت جدی بر چگونگی اداره موسسه های بیمه و پایش عملکرد شبکه های فروش و بازاریابی بیمه از دیگر سیاست هایی است که در این دوره برای ساماندهی بازار اتخاذ شده است.
صنعت بیمه علاوه بر پوشش های بیمه ای برای مشتریان خرد، ارایه پوشش های بیمه ای برای صنایع مهم داخلی را نیز در دستور کار قرار داده است تا پشتوانه ای برای اقتصاد کشور و جایگزینی برای بیمه های اتکایی خارجی باشد.
برقراری سامانه نظارت و هدایت الکترونیکی بیمه (سنهاب)، به منظور هدایت و نظارت بر صنعت بیمه کشور، اعطای مجوز به حدود ۱۰۰ طرح و پوشش بیمه ای جدید (۸۳ مورد مربوط به بیمه های عمر و درمان)، تدوین و اصلاح بیش از ۲۵ آیین نامه جدید بیمه ای و ۲۸ مصوبه نظارتی در شورای عالی بیمه از دیگر اقداماتی است که با رویکرد تنظیم، هدایت و نظارت بر بازار بیمه کشور انجام شده است.
** صنعت بیمه در دوران تحریم و پسابرجام
صنعت بیمه که به دنبال تحریم های هسته ای علیه ملت ایران، امکان ارتباط با شرکت های بیمه ای جهان برای ارایه پوشش های بیمه ای اتکایی بویژه در حوزه های انرژی، حمل و نقل بین المللی و پروژه های بزرگ اقتصادی را از دست داد.
از این رو اقداماتی برای خنثی کردن این تحریم ها در دستور کار بیمه مرکزی و فعالان این صنعت قرار گرفت که مهمترین آن ایجاد حساب اتکایی ویژه تحریم و عملیاتی کردن این حساب در سطح ملی برای ارایه پوشش به همه موسسه های بیمه ایرانی بود.
تشکیل کنسرسیوم های اتکایی و کلوب های پی اند آی (P&I) برای شناورهای ایرانی و خارجی، ارایه پوشش های اتکایی مناسب در همه رشته ها در کشور که به دلایل تحریم امکان انتقال ریسک به خارج از کشور ممکن نبود از دیگر اقدامتی بود که در جلوگیری از خروج میلیون ها دلار ارز ناشی از واگذاری عملیات اتکایی به خارج از کشور نیز اثرگذار بوده است.
صنعت بیمه در دوره تحریم ها، افزایش بهینه نگهداری ریسک در داخل کشور و تلاش برای واگذاری برخی از ریسک ها به خارج از کشور به منظور تداوم و ارتقائ همکاری های بین المللی راهبردی را در دستور کار خود قرار داد.
از این رو پشتیبانی و حمایت مالی و فنی از شرکت های بیمه برای ارایه پوشش های مناسب برای ریسک های بزرگ، افزایش دانش ارایه برخی از پوشش های بیمه ای مانند P&I که در انحصار شرکت های خاص خارجی بوده است، از سوی بیمه مرکزی دنبال شد.
در دوران پسابرجام نیز بیمه مرکزی رتبه بندی شرکت های بیمه داخلی برای افزایش رقابت، شفاف سازی، افزایش کیفیت و افزایش و تنوع در خدمات بیمه ای را دنبال می کند.
همچنین اعطای مجوز ارایه خدمات بیمه ای در خارج از کشور در صورت درخواست شرکت ها و موسسه های بیمه ای داخلی، افزایش و ارتقای سطح آموزش های حرفه ای فعالان صنعت بیمه، اعطای مجوز به اشخاص حقیقی و حقوقی متقاضی فعالیت در صنعت بیمه، تدوین طرح های جدید بیمه ای به منظور حمایت از تولیدات ملی و مدیریت منابع و مصارف ارزی از طریق حمایت از موسسه های بیمه داخلی در دستور کار قرار گرفته است.
«عبدالناصر همتی» رییس کل بیمه مرکزی که در دهه هفتاد خورشیدی نیز سکاندار نهاد ناظر صنعت بیمه بود، در دوره جدید فعالیت خود در این نهاد حاکمیت شرکتی در صنعت بیمه، جلوگیری از رقابت های مکارانه و ارایه تخفیفات غیرواقعی به بیمه گذاران، تخصصی کردن صنعت بیمه و تفکیک بیمه زندگی و غیرزندگی را در دستور کار خود قرار داده است.
اکنون بیمه مرکزی در تلاش است با تقویت نظارت های خود بر عملکرد شرکت های بیمه، از ارایه نرخ های غیرفنی و رقابت های ناسالم در این عرصه جلوگیری کند زیرا در صورت تداوم این فعالیت ها، دود آن به چشم بیمه گذاران خواهد رفت و مواردی چون «بیمه توسعه» که در انجام تعهدات خود به بیمه گذاران ناتوان شد، پیش خواهد آمد.
۰۷:۵۵:۱۹ به گزارش ایرنا، بر اساس نتایج بدست آمده از نظرسنجی خبرگزاری رویترز و موسسه ایپسوس، ۴۱ درصد از رای دهندگان هیلاری کلینتون نامزد حزب دموکرات و ۳۶ درصد دونالد ترامپ را به عنوان رئیس جمهوری آینده کشورشان برگزیده اند.
این نظرسنجی که در تاریخ ۲۲ تا ۲۵ اوت (یکم تا چهارم شهریور) انجام شده است، ۲۳ درصد نیز اعلام کرده اند که به هیچیک از این دو نامزد انتخابات رای نخواهند داد، زیرا تمایلی به شرکت در این انتخابات ندارند.
بر اساس نتایج بدست آمده از این نظرسنجی، هیلاری کلینتون نامزد حزب دموکرات در ایالات سرنوشت ساز فلوریدا، اوهایو و ویرجینیا به احتمال ۹۵% رقیب جمهوریخواه خود را شکست خواهد داد و در این انتخابات پیروز خواهد شد.
نتایج این نظرسنجی همچنین نشان می دهد که هیلاری کلینتون در ۱۹ ایالت از رقیب خود دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوریخواه پیشی گرفته است.
نتایج بدست آمده از این نظرسنجی همچنین بیانگر این است که اگر دونالد ترامپ نتواند نظر موافق تعداد بیشتری از زنان و همچنین رای دهندگان میانه روی جمهوریخواه و افراد زیر سن قانونی را به سوی خود جلب کند، به احتمال خیلی زیاد در رقابت با کیلینتون برای ورود به کاخ سفید بازنده میدان خواهد بود.
بر اساس نظرسنجی دیگری که از سوی موسسه مورنینگ کانسالت انجام شده است، هیلاری کلینتون در رقابت های انتخاباتی با فاصله سه درصد از دونالد ترامپ پیشتاز است.
نتایج بدست آمده از این نظر سنجی ۳۹ درصد از رای دهندگان به هیلاری کلینتون و ۳۶ درصد به دونالد ترامپ رای داده اند.
در رقابت های مستقیم بین نامزدهای دو حزب اصلی در ایالت متحده آمریکا یعنی حزب دموکرات و حزب جمهوریخواه، هیلاری کلینتون با کسب ۴۴ درصد از آرا در مقابل حمایت ۳۸ درصدی از دونالد ترامپ با برتری ۶ درصدی، از رقیب خود پیشی گرفته است.
این دو نظرسنجی در بین ۲۰۰۱ نفر از رای دهندگان و به ترتیب در تاریخ ۱۶ و ۱۷ اوت (۲۶ و ۲۷ مرداد) و ۱۸ و ۲۰ اوت (۲۸ و ۳۰ مرداد) و با ضریب خطای دو درصد انجام شده است.
هر کدام از دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که بتواند ۲۷۰ الکترال کالج را از مجموع ۵۳۸ الکترال کالج به دست آورد، به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا سوگند یاد خواهد کرد.
پنجاه و هشتمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در روز سه شنبه هشت نوامبر ۲۰۱۶ (۱۸آبان ۱۳۹۵) برگزار می شود.
دونالد ترامپ در پی شکست سناتور تد کروز، جان کاسیچ فرماندار، سناتور مارکو روبیوی و سایر نامزدها در رقابت های مقدماتی ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ حزب جمهوریخواه، به عنوان نامزد رسمی این حزب برای انتخابات ریاست جمهوری برگزیده شد.
هیلاری کلینتون نیز پس از شکست سناتور برنی سندرز، به عنوان نامزد رسمی حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریک برگزیده شده است.
۰۷:۵۱:۰۴ بهادر بیژنی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره مذاکره با هیات های خارجی پس از اجرا شدن برجام، گفت: امضای برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) منشاء تحولات قابل توجهی در بازار سرمایه ایران ایران شد و در این زمینه، هیات های متعدد خارجی نیز برای مذاکره و ارزیابی شرایط به کشورمان سفر کردند.
این مسئول بازار سرمایه با بیان اینکه این هیات ها، گستره وسیعی از کشورها از آسیا و اروپا گرفته تا آفریقا را شامل می شوند، افزود: مذاکره کنندگان شامل ارکان مختلف بازار سرمایه این کشورها از جمله نهادهای ناظر بورس های اوراق و کالا و شرکت های سپرده گذاری مرکزی آنها و همچنین فعالان بازار سرمایه این کشورها مانند شرکت های تامین سرمایه، کارگزاران، مدیران صندوق و شرکت های سرمایه گذاری هستند.
وی اضافه کرد: تاکنون با هیات ها و نمایندگان کشورهای مختلف ازجمله آلمان، یونان، فرانسه، سویس، انگلستان، لوگزامبورگ، ترکیه، چین، پاکستان، عمان، قطر، آفریقای جنوبی، روسیه و سوریه مذاکره شده است.
جانشین رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بین الملل و جذب سرمایه گذاری خارجی ادامه داد: حتی تاکنون دو کارگاه تخصصی نیز توسط بازار سرمایه کره جنوبی در ایران تشکیل شده است.
** توسعه ارتباط با بازار سرمایه آلمان و کره جنوبی
این مسئول بازار سرمایه درباره امضا توافقنامه با سایر کشورها نیز گفت: در دو سال گذشته، بین المللی شدن بازار سرمایه در اولویت های کاری سازمان بورس و اوراق بهادار قرار داشت، اما پس از اجرا شدن برجام فعالیت ها شتابی بیشتر یافت.
جانشین رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بین الملل و جذب سرمایه گذاری خارجی افزود: سازمان بورس در این مدت با نهادهای ذیربط از کشور آلمان از جمله نهاد ناظر بازار سرمایه، بانکی و بیمه این کشور (BaFin) ارتباطاتی را برقرار کرد، به طوری که یکی از سخنرانان هشتمین کنفرانس بین المللی بازار سرمایه اسلامی، از مدیران ارشد این نهاد آلمانی بود.
بیژنی اضافه کرد: در این مدت، ارتباطات بازار سرمایه ایران با بازار سرمایه کره جنوبی نیز به صورت جدی پیگیری شد و بر این اساس، پروژه اتصال بازار سرمایه دو کشور آغاز شده است.
این مسئول بازار سرمایه ادامه داد: این ارتباطات، توسعه مطلوبی یافته به طوری که در جریان نخستین همایش بازار سرمایه که در کنار نهمین نمایشگاه بورس بانک و بیمه (FINEX) برگزار شد، سفیر کره جنوبی به همراه رییس نهاد ناظر بازار سرمایه، بانکی و بیمه آن کشور (FSS) سخنرانی کردند و تفاهم نامه سه جانبه ای میان سازمان بورس و دونهاد ناظر بازار سرمایه بانکی و بیمه کره FSC) و (FSS امضا شد.
جانشین رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بین الملل و جذب سرمایه گذاری خارجی گفت: آخرین جلسه کارگروه تخصصی اتصال بازار سرمایه دو کشور نیز در هفته های اخیر برگزار شد که طرفین در این جلسه به بررسی جزییات این همکاری پرداختند.
وی اضافه کرد: امضای موافقت نامه با نهادهای ناظر کشورهای یونان و آفریقای جنوبی نیز از تحولات پس از برجام بازار سرمایه به شمار می رود.
** از سرگیری فعالیت موسسه های بین المللی رتبه بندی درایران
این مسئول بازار سرمایه با بیان اینکه پس از اجرا شدن برجام، با نهادهای بین المللی رتبه بندی نیز مذاکره هایی انجام شد، افزود: مقررات حاکم بر تاسیس و فعالیت نهادهای رتبه بندی در ماه گذشته نهایی شد و انتظار داریم که در آینده نزدیک شاهد فعالیت تعدادی از نهادهای بین المللی رتبه بندی در ایران باشیم.
جانشین رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بین الملل و جذب سرمایه گذاری خارجی ادامه داد: یکی دیگر از سطوح ارتباط برای همکاری سازمان بورس با کشورهای مختلف، برقراری تعامل با سفیران کشور هدف است و بر این اساس، با سفیران سوییس ، ترکیه، کره جنوبی ، نروژ و هند دیدارهایی انجام شد.
وی با بیان این که هدف سازمان بورس، فراتر از امضای تفاهمنامه و موافقتنامه است، گفت: در نظر داریم که برای گسترش همکاری ها، پروژه های مشخص با بازار سرمایه سایر کشورها، تعریف شود که از جمله آنها می توان به کره جنوبی، عمان و ترکیه اشاره کرد.
این مسئول بازار سرمایه ادامه داد: در ماه های اخیر، چند هیات بزرگ از صاحبان صنایع و فعالان بازار سرمایه برای آشنایی با فرصت های همکاری با ایران به کشورمان سفر کرده اند که از جمله آنها می توان به سفر هیات ۹۰ نفری از صاحبان شرکتها و صنایع بزرگ کشور فرانسه اشاره کرد.
وی گفت: همچنین هیاتی شامل چند ده نفره از مدیران اقتصادی کشور سوییس نیز برای بررسی فرصت های متنوع سرمایه گذاری در بازار سرمایه ایران سفر کردند و به مذاکره با نهادهای ذیربط در کشورمان پرداختند.
بیژنی افزود: علاوه بر سفر هیات های خارجی به ایران، سازمان بورس و اوراق بهادار کشور نیز اقدام به اعزام هیات هایی برای مذاکره با سایر کشورها کرده و بر این اساس با با وزیر اقتصاد اندونزی، رییس بورس لوکزامبورگ، رییس نهاد ناظر ترکیه، رییس هیات مدیره و دبیرکل آیسکو نیز مذاکره هایی انجام شده است.
پیش از این نیز بیژنی گفته بود: پس از اجرایی شدن برجام، استقبال سرمایه گذاران خارجی از بازار سرمایه ایران افزایش یافت به گونه ای که حجم سرمایه گذاری خارجی ۴۰ درصد بالا رفت و ارزش سبد سرمایه گذاری خارجی در پسابرجام نیز ۱۴۰ درصد رشد داشت.
به گزارش ایرنا، ، پس از رفع تحریم ها، فضای جدیدی برای اتصال بازار سرمایه ایران با نهادهای مرتبط در عرصه جهانی، شکل گرفت به طوری که علاوه بر حضور نهادهای بازارهای سرمایه ایران در سایر کشورها، سرمایه گذاران و شرکت های خارجی نیز در ایران حضور یافتند.
بر اساس گزارش ها، ارزش خرید اشخاص و شرکت های خارجی در بازار سرمایه ایران در خردادماه امسال به رقم ۷۹۸ میلیارد ریال رسید.
بر اساس قانون، خارجی ها می توانند پس از طی مراحل قانونی و اخذ کد معاملاتی، در دادوستدهای بازار سرمایه مشارکت داشته باشند.
اکنون سرمایه گذارانی از آمریکا، انگلیس، روسیه، آلمان، سوییس، سوئد، ازبکستان، چین، هلند، هند، ترکیه، لبنان، آفریقای جنوبی، ژاپن، قبرس، ایتالیا، امارات، نروژ، یونان، اندونزی، مالدیو، هنگ کنگ، قطر، عراق، پاکستان، سوریه، لوکزامبورگ، کویت، نیوزیلند، مالزی و افغانستان فعال هستند.
تقویت ارتباط بازار سرمایه ایران با کشورهای خارجی می تواند، بورس ایران را جهانی کرده و ارزش و حجم معاملات بازار سرمایه ایران را افزایش دهد.
۰۷:۵۰:۲محمدرضا پورابراهیی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادیخبرگزاری فارس، درباره دلایل حذف کارت سوخت در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: با وجود آنکه کارتهای سوخت در سالهای گذشته موجب کاهش مصرف و برنامهریزی دقیق برای توزیع بنزین در کشور شد اما زمزمههایی از برخی مسئولان کشور برای حذف آن شنیده میشود.
وی افزود: فارغ از آنکه کارتهای سوخت در کشور چه اثراتی را در جریان هدفمندسازی یارانهها و توزیع بنزین داشته، این رویه یک نوع انضباط و چارچوب مشخصی را برای مصرف بنزین ایجاد کرده است.
این نماینده مجلس با بیان اینکه کارت سوخت با وجود ایجاد شفافیت نباید کنار گذاشته شود، گفت: ما همواره به دنبال افزایش میزان شفافیت در جریان مصرف بنزین هستیم و در این باره پیشنهاداتی را به دولت دادیم که بعدها به عنوان دو نرخی شدن بنزین تغییر شد.
وی گفت: با این پیشنهاد سعی داشتیم تا افرادی که بیش از متوسط مصرف روزانه از سوخت بنزین استفاده میکنند به دلیل ایجاد آلایندگی هزینه بیشتری را بپردازند،اما بعدها به بهانه دو نرخی شدن خواستار حذف کارت سوخت شدیم.
پورابراهیمی با تاکید بر اینکه کارتهای سوخت به عنوان عامل بازدارنده از مصرف بی رویه در سالهای گذشته موثر واقع شد تصریح کرد: در پیشنهادی به دولت اجازه داده بودیم تا افرادی که بیش از میزان متوسط روزانه مصرف میکنند مابه التفاوتی را پرداخت کنند که اجرایی نشد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کارت سوخت امکان برنامهریزی برای میزان مصرف را در کشور فراهم میکند،گفت علاوه بر این موضوع نگران قاچاق بنزین در کشور هستیم.
وی با اعلام آماری درباره میزان صرفه جویی و اثرات مثبت کارت سوخت در سالهای گذشته به رقم ۱۰۰ میلیارد دلار اشاره کرد و گفت: در طول ۸ سال گذشته متوسط کاهش مصرف سوخت به صورت روزانه ۹٫۲ میلیون لیتر بود و ظرفیت بزرگی برای اقتصاد کشور به شمار میرود و قطعا باید ادامه یابد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست غیر علنی درباره قراردادهای جدید نفتی با وزیر نفت موافق بودند، گفت: وزیر نفت در نشست غیر علنی بر لزوم افزایش سرمایه گذاریها در بخش نفت و گاز کشور تاکید داشت و نمایندگان مجلس هم موافق این موضوع هستند.
* نمایندگانی که فرمت جدید قراردادهای نفتی را ندیدهاند، چطور با آن موافقند؟
پورابراهیمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا ادعای وزیر نفت مبنی بر موافقت اکثریت نمایندگان با فرمت جدید قراردادها در نشست غیر علنی صحیح است گفت: زمانی که نمایندگان مجلس فرمت جدید قراردادهای نفتی را رویت نکردهاند، چطور موافق آن هستند؟
وی افزود: از طرف کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از وزیر نفت درخواست کردیم تا فرمت جدید قراردادهای نفتی را پس از اصلاحات لازم در قالب گزارشی مفصل به کمیسیون ارسال کنند تا پس از بررسی و جمع بندی نظرات نهایی اعلام شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فرمت جدید قراردادهای نفتی باید حافظ منافع داخلی کشور باشد تصریح کرد: در مجلس شورای اسلامی کارشناسان و افراد متخصص به لحاظ فنی در حوزه انرژی حضور دارند و نظرات آنان قطعا راهگشا خواهد بود.
وی افزود: مجلس شورای اسلامی هم موافق افزایش سرمایهگذاریها در حوزه نفت و گاز است و موافق این هستیم تا منابع کشور حفظ شود.
بر اساس این گزارش زنگنه امروز در عسلویه در خصوص ایرادات وارد به مصوبه قراردادهای جدید نفتی به خبرنگاران گفته است: پس از گفتوگوهای صورت گرفته در مجلس اکثریت نمایندگان از توضیحات ما قانع شدند، فقط تعداد کمی مخالف وجود داشت که البته این موارد نیز قابل حل شدن است.
۰۷:۴۶:۱۳به گزارش خبرنگار اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از هلنیک شیپینگ، بنابه اعلام منابع کشتیرانی و رهگیری کشتیها در ماه جولای سال جاری واردات شرکت اساراویل هند از ایران نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۳٫۲ درصد افزایش یافت.
ماه گذشته میلادی شرکت اساراویل هند که بزرگترین واردکننده نفت ایران در هند محسوب میشود به طور متوسط روزانه ۱۸۶ هزار بشکه نفت از ایران وارد کرد که نسبت به ماه ژوئن نیز ۴٫۴ درصد افزایش داشته است.
در ۷ ماه نخست سال جاری اساراویل به طور متوسط روزانه ۱۵۸٫۸ هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده است که حدود ۵۰ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است.
سهم نفت ایران نیز از کل نفت وارداتی این شرکت هندی بین ماههای ژانویه تا جولای از ۳۰ درصد در سال گذشته به ۴۴ درصد افزایش یافته است.
۰۷:۴۶:۰۵به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، یک پایگاه آمریکایی روز پنجشنبه با اشاره به چندین مورد تقابل شناورهای ایرانی و آمریکایی در روزهای گذشته، نوشته «ایران، آمریکا را در آبهای آزاد، تحقیر کرده است.»
پایگاه «یواسنیوز» با اشاره به نزدیک شدن چهار فروند قایق تندرو ایرانی به ناوشکن «یواساس نیتس» در روز سهشنبه در مجاورت تنگه هرمز نوشته واشنگتن بنا به دلایل عملی و سیاسی از اعتراف به تهدیدهای ایران خودداری میکند.
این پایگاه خبری مینویسد: «دلیل سیاسی، این است که واشنگتن هنوز سرگرم این تصور است که ایران، میتواند دوست آمریکا تلقی شود. این دیدگاه، که کاخ سفید، وزارت خارجه، پنتاگون و سیا عمیقاً به ان باور دارند، خیالبافی صرف است.»
«یواسنیوز» درباره دلیل عملی، هم مینویسد: «حمله به ناوشکن نیتس، در واقع آزمون یک تاکتیک ایران موسوم به نام «هجوم انبوه قایقها» برای نابود کردن ناوهای جنگی آمریکا در خلیج فارس است.
در ادامه، در توضیح درباره تاکتیک یاد شده در بالا آمده است: «هجوم انبوه قایق، دقیقاً همان چیزی است که از نامش برمیآید: تعدادی از قایقهای تندرو مجهز به موشک و اژدر برای نابود کردن یا آسیب زدن به کشتیهای دشمن، از زاویههای متعدد به آن هجوم میآورند.»
این گزارش میافزاید: «اخیراً ایرانیها یک بعد دیگر به هجوم انبوه قایقها اضافه کردند: شناوری به نام یا مهدی که یک قایق گشتی با قابلیت هدایت از راه دور است و میتواند راکت شلیک کند یا با مواد منفجره مجهز شود.»
«یواسنیوز» نوشته قدرت مانور این قایقهای گشتی بالا است و هدف گرفتن آنها کار دشواری است، به ویژه آنکه این قایقها عمدتاً از فایبرگلاس ساخته شدهاند و مکانیابی آنها با رادار کار دشواری است.»
رسانه آمریکایی تصریح میکند پنتاگون از مدتها پیش از این تهدید آگاه بوده اما تقریباً هیچ اقدامی برای مقابله با آن انجام نداده است.
۰۷:۳۷:۵۶ به نظر فضای بازار امروز بی رمق و البته کمی با چاشنی عرضه های بالا همراه است
۰۷:۳۷:۴۶ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی