۰۸:۴۹:۵۷ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۸:۴۹:۵۴
گروه بورس، همایون دارابی: بورس اوراقبهادار تهران روز گذشته در یک روند کم رمق شاهد صعود به سطح ۷۸هزار واحد بود.در بازار دیروز معاملهگران در حالی شاهد بازپسگیری کانال ۷۸هزار واحد بودند که شاخص کل هموزن با کاهش یک واحدی معادل۰۱/ ۰ درصد در سطح ۱۴هزار و ۵۲۴واحد قرار گرفت. در این شرایط شاخص به مدد معاملات مثبت سه شرکت سرمایهگذاری غدیر با(۴۸ واحد)، ملی صنایع مس ایران با (۳۹واحد) و سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کشوری با (۳۳واحد) افزایش، توانست به رشد ۱۱۸واحدی معادل ۱۵/ ۰ درصد دست یابد و در نهایت به رقم ۷۸هزار و ۸۶واحد برسد.
در بازار دیروز در گروه مخابراتی معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ایران(رگولاتوری) گفت: اپراتورهای تلفن همراه از امروز میتوانند برای طرح ملی جابهجایی اپراتور تلفن همراه بدون نیاز به تغییر سیمکارت(ترابردپذیری) تبلیغ کرده و نسبت به جذب مشترک اقدام کنند. در گروه پتروشیمی، پتروشیمی جم در مراسمی از تولید ۸گرید جدید محصولات خبر داد.
مدیرعامل پتروشیمی جم در مراسم رونمایی از ارزآوری ۱۰۰ میلیون دلاری این محصولات خبر داد و گفت: از این ۸ گرید تولید شده، سه گرید در تولید در بطریهای نوشابه گازدار و بدونگاز، دو گرید در تولید الیاف پلیاتیلن و سه گرید دیگر در تولید سپر خودرو، باک خودرو و لولههای آبیاری در صنعت کشاورزی و لولههای گاز در صنعت نفتوگاز استفاده میشود.
در گروه غذایی، شرکت سالمین در گزارشی اعلام کرد: در شرف انجام مراحل لازم برای واردات ماشینآلات خط تولید اسنک به مبلغ یک میلیون و ۱۶۲ هزار یورو است. بنابراین با توجه به پیشبینی تحویل، آمادهسازی و راهاندازی خط تولید مذکور تا پایان سال جاری، به نظر میرسد تولید و فروش با اهمیتی توسط ماشینآلات مذکور و هزینه مالی اثرگذار بر سود هر سهم سال جاری، صورت نخواهد گرفت. ضمنا در صورت هرگونه تغییر با اهمیت در پیشبینی سود هر سهم سال جاری، مراتب سریعا به سازمان بورس اطلاع رسانی خواهد شد. همچنین بنابر اعلام این شرکت، اطلاعات افشا شده فوق، دارای آثار مالی بر دوره گزارشگری جاری نیست.
در گروه ساختمانی شرکت توس گستر اولین سود هر سهم سال مالی ۹۶ را با رشد ۱۷۳ درصدی اعلام کرد. «وتوس» با سرمایه ۵/ ۶۷ میلیارد تومانی، سود هر سهم سال مالی آینده را ۲۴۰ ریال پیشبینی کرد که در مقایسه با سود ۸۸ ریالی سال مالی جاری، ۱۷۳ درصد رشد داشته است.این رشد ناشی از برآورد افزایش ۴۴۷ درصدی درآمد فروش برای سال مالی آینده است. در گروه خودرویی روز گذشته آهنگری تراکتورسازی همچنان با صف خرید و رشد قیمتی همراه بود. آهنگری تراکتورسازی ایران که بهعنوان نخستین شرکت بورسی اقدام به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها در سال جاری کرد، برنامه افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی را در پیش گرفته است. آهنگری تراکتورسازی ایران اولین شرکتی است که در سال جاری قادر به دریافت مجوز افزایش سرمایه کامل و ۱۲۸ درصدی از تجدید ارزیابی داراییها شد و با برگزاری مجمع فوقالعاده ۵ تیر به سرمایه اسمی بیش از ۷۳ میلیارد تومانی رسید.حال بعد از کمتر از دو ماه، این شرکت بورسی برنامه افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی را در پیش گرفته که در صورت تایید حسابرس و مجوز سازمان بورس، از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران تامین خواهد شد.
در گروه بانکی معاون اقتصادی بانک انصار با اعلام زمان تقریبی عرضه اولیه سهام شرکت ایرانیان اطلس در بورس، درباره نحوه قیمتگذاری این شرکت ۱۰۰ میلیارد تومانی توضیح داد.
به گزارش بورسپرس محمدرضا فهمی معاون اقتصادی بانک انصار در پاسخ به سوالی درخصوص قیمت و میزان سهام پیشبینی شده برای عرضه اولیه این شرکت ۱۰۰ میلیارد تومانی اظهار کرد: با توجه به خالص داراییهای این شرکت که درحال حاضر حدود ۲۷ هزار میلیارد ریال (۲۷ هزار ریال به ازای هر سهم) برآورد میشود و بر پایه سود پیشبینی شده ۲۰۸۸ ریالی (۲۰۸۸ ریالی هر سهم) برای سال مالی منتهی به ۳۰ آذر ۹۵، قیمت سهام قابل واگذاری به نحوی تعیین خواهد شد که سهام ایرانیان اطلس با استقبال فعالان بازار سرمایه روبهرو شود. وی ادامه داد: طبق برنامهریزیها، در تلاشیم تا عرضه این زیر مجموعه بانک انصار اوایل مهر در بورس اوراق بهادار تهران انجام شود.
در بازار بدهی پرداخت اصل پولهای مربوط به اوراق مشارکت نارنجستان و تعهداتی که شرکت بینالمللی توسعه ساختمان به خریداران اوراق داشت، انجام شد.
۰۸:۴۹:۳۴گروه بورس، هدیه لطفی: پرونده فرابورس ایران در پنجمین ماه از سال جاری در شرایطی بسته شد که نماگر این بازار توانست با ثبت بازدهی ۳/ ۲ درصدی، به روند صعودی آغاز شده از ماه پیش ادامه دهد. به این ترتیب زیان این بازار از ابتدای سال تاکنون به ۰۴/ ۰درصد کاهش یابد.
بررسی روند حرکتی آیفکس در مردادماه نشان از تاثیر عوامل مثبت مختلفی بر این بازار دارد که از همان روزهای ابتدایی ماه توانست منجر به تحرکات مناسبی در این بازار شود. ثبت روندی صعودی با شیب ملایم، نماگر این بازار را تا سقف ۸۱۸واحدی هدایت کرد تا به این ترتیب تداعیگر روزهای مثبت شاخص در خرداد ماه شود. نقش حمایت حقوقیها از بازار در یک ماه اخیر بهعنوان مهمترین عامل در رشد اخیر بورس و فرابورس محسوب میشود. به عقیده کارشناسان واکنش به کفهای قیمتی سهام و حمایتی شاخص در فرابورس همگام با معاملاتبورس از دیگر دلایل این رشد بوده است که در این میان نقش تاثیر اجرای کاهش نرخ سود بانکی از ابتدای تابستان، رشد مثبت در بازارهای جهانی به ویژه بازار نفت و همچنین اتمام فصل مجامع را نباید نادیده گرفت. تمامی این عوامل توانست فرابورس را در مدار مثبت قرار دهد که ماحصل آن ثبت بازدهی ۳/ ۲ درصدی در کارنامه مردادماه و توقف در کانال ۸۰۵واحدی بوده است.
براساس این گزارش در این ماه ارزش بازار فرابورس(بازار اول و دوم) نیز با ۶/ ۳ درصد رشد همراه شده و به حدود ۸۳هزار میلیارد تومان رسید که بخش عمده رشد مزبور مربوط به عرضه اولیه دو نماد آتیه دادهپرداز و دامداری تلیسه بود، همچنین حجم کل معاملات این بازار در مرداد با ۷/ ۶۸ درصد رشد نسبت به تیرماه به بیش از ۶میلیارد و ۲۵۰ میلیون برگه اوراق بهادار رسید؛ این در حالی است که در این مدت ارزش کل معاملات ۰۲/ ۲ درصد کاهش یافته و به ۳۱هزار و ۷۹۱میلیارد ریال رسید. این ارقام با درنظرگرفتن مبادلات بلوکی و اوراق مشارکت محاسبه شده است.
بررسی جزئیات بازار
بررسی نوسانهای شاخص فرابورس در مرداد ماه حکایت از ثبت بازدهی ۳/ ۲ درصدی (معادل ۱۷واحدی) این بازار دارد بهطوریکه شاخص آیفکس اولین روز مرداد ماه را با توقف در محدوده ۷۹۴واحدی آغاز کرد و در روزهای آتی با صعود در محدوده بیش از ۷۸۷ واحدی، روزهای مثبت و متعادلی را در این کانال سپری کرد که در نوزدهم ماه به اوج خود یعنی محدوده ۸۱۸واحدی صعود کرد. این روال تداوم چندانی نداشت و به این ترتیب نخستین روزهای نزولی آیفکس در این ماه رقم خورد که در نهایت آخرین روز کاری این ماه با ۵واحد افزایش و توقف در محدوده ۸۰۵واحدی به کار خود پایان داد. بیشترین تاثیر را در رشد مزبور نمادهای «شتران»، «دماوند» و «مارون» بر عهده داشتند.
روند معاملاتی تسهیلات مسکن
در ماهی که گذشت با تمدید اعتبار اوراق تسهیلات خرید مسکن «تسه» سررسید شده، قیمت این اوراق کنترل شد و در محدوده یک میلیون ریال باقی ماند، بنابر مصوبه جدید بانک مسکن و تصمیم فرابورس با هدف بهبود حجم عرضه اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن در بازار فرابورس و تعادل سمت عرضه و تقاضا، اوراق تسهیلات مسکن سال ۹۳ که از زمان انتشار به مدت ۲ سال اعتبار و قابلیت خرید و فروش در فرابورس را داشتند؛ یعنی اوراق تسه صادره از ۱۵ فروردین ۹۳ تا ۱۵ اسفندماه این سال (تسه ۹۳۰۱ تا ۹۳۱۲) به مدت ۶ ماه دیگر قابل معامله و خرید و فروش در بازار شدند و به این ترتیب نه تنها از ابطال حدود ۳۲۰ هزار ورقه به ارزش ۱۶۰ میلیارد تومان جلوگیری شد بلکه بهعنوان راهکاری برای مهار افزایش نرخ اوراق تسهیلات مسکن عمل کرده و این اوراق در همان محدوده قیمتی ۱۰۰هزار تومان معامله شدند.
مهمترین رویدادهای ماه
مردادماه فرابورس با اخبار زیادی همراه بود، بهطوریکه نه تنها ابلاغ دستورالعمل تاسیس صندوق سرمایهگذاری جسورانه از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار به فرابورس ایران صورت گرفت، بلکه با دو عرضه اولیه و همچنین واگذاری مالکیت در بازار دارایی فکری، به رونق هر چه بیشتر این بازار ختم شد. سرمایهگذاری جسورانه (Venture Capital) یک مدل سرمایهگذاری برای راهاندازی کسب و کارهای نوپا، شرکتهای کوچک با پتانسیل رشد بلندمدت است. این نوع سرمایهگذاری منبع بسیار مهمی برای راهاندازی کسب و کارهایی است که کوچکتر از آنند که بتوانند به بازار سرمایه یا بانکها دسترسی داشته باشند. این کسب وکارها عموما ریسک بالا و بهتبع بازدهی بالایی برای سرمایهگذار دارند.
حضور و فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه با ابلاغ دستورالعمل تاسیس این صندوقها در فرابورس ایران دستاوردهایی همچون توسعه تجاریسازی داراییهای فکری، بهبود ساختار تامین مالی شرکتهای نوپا و استارتآپهایی که سابقه فعالیت چندانی ندارند را به همراه داشته و با هدایت منابع مالی خصوصی و عمومی به ساختارهای دانشمحور موجب افزایش ارزش افزوده تولید داخلی از طریق حمایت از چنین شرکتهایی میشود.
نخستین عرضه اولیه این ماه با کشف قیمت ۳۶۵ تومانی هر سهم شرکت آتیه دادهپرداز رقم خورد که به این ترتیب ۲۷ میلیون سهم مزبور معادل ۹درصد از کل سهام شرکت به قیمت کشف شده مورد معامله قرار گرفت. افزون بر این در ماهی که گذشت، شاهد عرضه اولیه ۱۰درصدی از سهام شرکت دامداری تلیسه نمونه در بازار دوم بودیم که بر این اساس ۷میلیون سهم این شرکت به قیمت هر سهم ۵۳۰تومان معامله شد.
در این ماه، معامله عمده ۶۹ درصدی از سهام کنترلی شرکت توسعه حمل و نقل ریلی پارسیان به ارزش کل ۵٫۱۰۳ میلیارد تومان که در بیستم مرداد ماه صورت گرفته بود، به قطعیت رسید، همچنین قطعیت معامله ۱۰۰ درصدی اوراق مستقیم و بیواسطه اختراع «ساخت دستگاه ظرفشویی با سیستمJET AIR» در بازار دارایی فکری فرابورس ایران نیز رخ داد. قیمت کل پایه این اختراع نیز معادل ۱/ ۲ میلیارد تومان بود.
۰۸:۴۹:۱۲گروه بورس ، فاطمه اسماعیلی: نماگر بورس تهران روز گذشته و در ساعات ابتدایی بازار تحتتاثیر رشد قیمتی نمادهای نفتی صعودی شد، اما این رشد پایدار نماند. بر این اساس در یک ساعتونیم باقیمانده به پایان معاملات، فروشندگان با عرضههای خود سبب نزولی شدن شاخص کل شدند؛ بهطوری که شاخص تا سطح ۷۷ هزار و ۹۶۳ واحدی نیز نزول کرد. روندی که با حمایت حقوقیها از برخی نمادهای شاخصساز برگشت تا بازار سهام روز یکشنبه در پایان با رشد ۱۱۸ واحدی بهکار خود پایان دهد و در نهایت نماگر این بازار پس از گذشت ۴ روز کانال ۷۸ هزار واحدی را بازپس گیرد.
این روزها بازار سهام نیمنگاهی نیز به رویدادهای برونمرزی دارد بهطوری که با وجود روند صعودی قیمت نفت طی ۲۰ روز گذشته و رسیدن به محدوده ۵۰ دلاری و در کنار آن واکنش مثبت بازار به این رشد قیمتی، همچنان تردیدهایی نسبت به آینده این بازار وجود دارد. افزایش قیمتی که در روزهای اخیر تحتتاثیر اظهارات وزرای نفت عربستان و روسیه (دو کشور بزرگ تولیدکننده و صادرکننده نفت) مبنی بر احتمال حصول یک توافق در حاشیه نشست آتی اوپک به منظور فریز سطح تولیدات روند صعودی در پیش گرفته است. این در حالی است که نشست بینالمللی انرژی در الجزایر (۲۶ تا ۲۸ سپتامبر) و مذاکرات تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفتی در حاشیه این نشست توجه بازار را به این رویداد نفتی جلب کرده است.
در این میان برخی کارشناسان با نگاهی خوشبینانه احتمال رشد بیشتر قیمت نفت را میدهند و برخی دیگر با نیمنگاهی به پیشینه طرح فریز نفتی، شکست مجدد این طرح را محتمل دانسته و امید چندانی به پایداری رشد قیمت نفت ندارند. در هر حال رویدادهای برون مرزی این بازار و تردیدها و ابهامات موجود، بورس تهران را نیز تحتتاثیر قرار داده است تا بازار سهام هر روزه نیمنگاهی نیز به بازگشایی بازارهای جهانی داشته باشد.
در بازار چه گذشت؟
همانطور که گفته شد، شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات روز یکشنبه، با افزایش ۱۱۸ واحدی (معادل ۱۵/ ۰ درصدی) به رقم ۷۸ هزار و ۸۶ واحد رسید. شاخص کل هموزن (با اثرگذاری یکسان نمادها) اما دیروز روندی نزولی را در پیش گرفته بهطوری که با یک واحد کاهش معادل ۱۰/ ۰ درصد در ارتفاع ۱۴ هزار و ۵۲۴ واحد ایستاد. در ساعات ابتدایی بازار پالایشیها برای دومین روز متوالی موردتوجه اهالی تالار شیشهای قرار گرفتند و به جز «شنفت» همگی مثبت دادوستد شدند اما در ادامه با فشار فروش مواجه شدند و در مسیر نزول افتادند.
بر این اساس بازار دیروز با تاثیر مثبت نماد شرکتهای سرمایهگذاری غدیر، ملی صنایع مس ایران، سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی و شرکت ارتباطات سیار بهکار خود پایان داد. در مقابل گروه مدیریت سرمایهگذاری امید در این روز مانع از رشد بیشتر شاخص شد.
همچنین روز گذشته گروههای خودرو، دستگاههای برقی و محصولات فلزی با بیشترین حجم و ارزش معاملات در صدر برترین گروههای صنعتی قرار گرفتند. مضاف بر اینکه از میان گروههای ۳۷ گانه بورسی، ۱۸ صنعت با رشد شاخص و ۱۶ صنعت نیز با افت شاخص صنعتی مواجه شدند. این در حالی بود که شاخص ۳ صنعت بورسی بدون تغییر باقی ماند. در این میان گروههای لاستیک و پلاستیک، ماشینآلات و تجهیزات و ابزار پزشکی بیشترین رشد را به خود اختصاص دادند و در مقابل گروههای زراعت، محصولات کاغذی و ساخت محصولات فلزی بیشترین زیان را نصیب سهامداران کردند.
حرکت آیفکس در جهت مخالف تپیکس
فعالیت فرابورس در روز یکشنبه با خرید و فروش ۴۸۱ میلیون و ۷۶۰ هزار ورقه بهادار در ۲۲ هزار و ۲۲۳ نوبت به ارزش یک هزار و ۴۴۷ میلیارد و ۶۱۰ میلیون ریال خاتمه یافت تا آیفکس با رشد ۵ واحدی (معادل ۶/ ۰ درصد) در سطح ۸۰۵ واحدی قرار گیرد. با ثبت این رقم در کارنامه فرابورس زیان این بازار از ابتدای سال تاکنون ۴/ ۰ درصد شد.
معاملات روز گذشته فرابورس در حالی پایان یافت که نمادهای پالایش نفت تهران، تولید نیروی برق دماوند، پتروشیمی مارون و پالایش نفت لاوان در مجموع با تاثیر بیش از ۶ واحدی بیشترین نقش را در صعود آیفکس بر عهده داشتند. در مقابل نماد فولاد هرمزگان جنوب با تاثیر یک واحدی خود مانع از رشد بیشتر شاخص فرابورس شد. در معاملات روز یکشنبه در مجموع ۴۸۱ میلیون و ۷۶۰ هزار ورقه بهادار در ۲۲ هزار و ۲۲۳ نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۴۵ میلیارد تومان دست به دست شد که از این میزان ۲۵۷ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۵۴۴ میلیارد ریال در بازار اول مورد داد و ستد قرار گرفت و ۱۱۴ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۳۸۷ میلیارد ریال در بازار دوم معامله شد.
عنوان پربینندهترین نماد دیروز فرابورس را سهامی ذوبآهن اصفهان از آن خود کرد و پس از آن به ترتیب نماد تولید نیروی برق دماوند، مدیریت انرژی امیدتابانهور و پالایش نفت تهران در صدر جدول پربینندهها قرار گرفتند. همچنین بیشترین حجم و ارزش معاملات فرابورس در روز یکشنبه به معامله ۴۷ میلیون سهمی نماد پالایش نفت تهران به ارزش ۱۶۳ میلیارد و ۳۸۰ میلیون ریال اختصاص یافت. پس از آن نمادهای ذوبآهن اصفهان و ریلپرداز سیر با بیشترین حجم معاملات همراه شدند.
روز گذشته بیشتر نمادهای اوراق تسهیلات مسکن با نوسان منفی به معاملات خود پایان دادند. بر این اساس در این روز «تسه»ها در بازه ۹۷ تا ۱۰۳ هزار تومانی دست به دست شدند. بیشترین افزایش قیمت نیز در نماد تسه ۹۵۰۴ به میزان ۵۴/ ۰ درصد رخ داد. به این ترتیب ترکیب نرخ سود واقعی دریافت وام از این طریق ۴/ ۲۳ درصد شد. علاوه بر این روز گذشته شاهد معامله ۱۰۴ هزار و ۸۴۱ ورقه اسناد خزانه اسلامی در ۱۲۳ نوبت معاملاتی به ارزش ۹۹ میلیارد و ۹۷۰ میلیون ریال بودیم تا در پایان این اوراق در محدوده قیمتی ۹۰۲ تا ۹۸۷ هزار ریال مورد معامله قرار گیرند.
۰۸:۴۸:۴۰گروه بورس – زهرا رحیمی: پرونده بورس تهران در پنجمین ماه از سال جاری روز گذشته در شرایطی بسته شد که نماگر این بازار با ثبت رشد ۳۵۷۲ واحدی معادل ۸/ ۴ درصد در کارنامه خود، بهترین عملکرد ماهانه در سالجاری را ثبت کرد. با وجود بازدهی چشمگیر این بازار با چهار کانالشکنی طی معاملات مردادماه، عقربه دماسنج بازار سهام کماکان زیان ۶/ ۲ درصدی را از ابتدای سال نشان میدهد که بیانگر عملکرد نه چندان مطلوب بورس تهران بهویژه در مقایسه با شاخصترین بازار رقیب یعنی بازارهای بدون ریسک است.
دو نیمه متفاوت بورس تهران
بازار سهام در ادامه روند صعودی که از ابتدای تابستان شروع شده بود، معاملات مرداد ماه خود را پرقدرت آغاز کرد اما در ادامه دو نیمه کاملا متفاوت را به نمایش گذاشت. بر این اساس بورس تهران نیمه اول مردادماه را با روندی رو به رشد ادامه داد تا جاییکه شاخص کل بورس افزایش۶/ ۵ درصدی را در تا پایان معاملات روز ۱۶ مرداد ماه ثبت کرد. در ادامه اما از تب و تاب بازار برای ادامه جهش کاسته شد و روند صعودی نسبتا پرشتاب نیمهنخست مردادماه که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان با پشتوانه بنیادی توأم نبود، متوقف شد و جای خود را به کاهش حجم و ارزش معاملات داد تا پیشبینیها از ادامه روند صعودی این بازار در یکی، دو ماه آینده در هالهای از ابهام قرار گیرد (پس از رشد نسبتا چشمگیر در نیمه اول مرداد ماه بسیاری از نمادهای فعال در بورس تحتتاثیر افزایش فشار فروش در مسیر نزولی حرکت کردند).
دلایل رشد بازار در مرداد ماه
بیشترین تاثیر در رشد نماگر بازار در نیمه اول مرداد ماه را حمایت معاملهگران حقوقی داشتند. این گروه از سهامداران با حمایتهای خود از معاملات بازار سهام زمینههای رشد شاخص را فراهم کردند. این حمایتها بیشتر در نمادهای شاخصساز بازار (عمدتا نمادهای وابسته به بازارهای جهانی) صورت گرفت و در نتیجه رشد پرشتاب ارزش سهام این نمادها در نهایت شاخص کل را در مسیر صعودی قرار داد. این حمایتها در شرایطی صورت گرفت که به اعتقاد کارشناسان تناسبی از منظر بنیادی و وضعیت عملیاتی نمادهای شاخصساز با رشدهای بیمحابای آنها مشاهده نشد. البته نباید فراموش کرد که سه عامل پایان فصل مجامع، کاهش نرخ سود بانکی از ابتدای تابستان و همچنین وضعیت مناسب بازارهای جهانی طی مدت زمان مذکور نیز بر رشد نماگرهای بازار سهام اثرگذار بودند اما به اعتقاد کارشناسان رشد دو هفته ابتدای مرداد ماه با صرف این عوامل توجیهپذیر نیست و بخش اعظم این رشد را باید در حمایتهای چشمگیر معاملهگران حقوقی جستوجو کرد.
در جریان معاملات هفته ابتدایی مرداد ماه اهالی تالار شیشهای شاهد تغییر مهمی در مدیریت سازمان بورس و اوراق بهادار بودند. در همین راستا شورایعالی بورس با استعفا و کنارهگیری محمد فطانت از ریاست در سازمان بورس و اوراق بهادار، موافقت و شاپور محمدی را به عنوان جایگزین وی انتخاب کرد.با تغییر این تیم مدیریتی فعالان بورس خواستههای زیادی را مطرح کردند که در صدر آنها کاهش حساسیت به نوسانات روزانه شاخص بود که در یکی دو سال اخیر به یک عادت مرسوم تبدیل شده است.در راستای این حساسیت نیز در جریان معاملات بسیاری از روزها شاهد تلاش برای سبز نگهداشتن شاخص به کمک معاملات بلوکی هستیم. این خواستهها در حالی مطرح شد که با گذشت زمان کمی از این تغییر مدیریتی این گونه تلاشها دوباره در بازار سهام مشاهده شد و انتقادات بسیاری از کارشناسان را به همراه آورد. این تلاشها بهخصوص در نیمه دوم مرداد ماه بهطور محسوسی دیده شد بهطوری که در ساعات پایانی معاملات روزانه با چند جابهجایی در برخی نمادهای اثرگذار در نهایت با نوسانات مثبت اندک، شاخص سبزپوش به کار خود پایان میداد.در این راستا انتظار میرود تیم مدیریتی جدید این موضوع را مدنظر قرار دهد که دخالتهای اینچنینی در جریان معاملات بازار دورههای اصلاح قیمت سهام را طولانی میکند و بورس تهران را گرفتار یک روند فرسایشی میکند.
رشد بورس با احیای بازارهای کالایی
همانطور که اشاره شد وضعیت مناسب در بازارهای جهانی یکی از عوامل رشد شاخص به واسطه رشد قیمت نمادهای وابسته به بازارهای جهانی بود. قیمتهای جهانی نفت پس از افت سنگین بیش از ۲۰ درصدی در ماه میلادی گذشته، در روزهای پایانی مرداد یکبار دیگر به مدار رشد بازگشت. در همین راستا نیز گروههای مربوط به این کالای استراتژیک رشدهای نسبتا مناسبی را تجربه کردند (بهویژه در روزهای پایانی مردادماه). البته در این میان نگرانیهایی از آینده قیمتی این کالا وجود دارد که سرنوشت گروههای وابسته به نفت را تا حد زیادی در هالهای از ابهام قرار داده است. تداوم کاهش تولید در ایالاتمتحده در کنار زمزمههایی از احتمال هماهنگی اوپک برای اجرای طرح موسوم به «فریز تولید» منجر به احیای قیمتها شده است. در دیگر بازارهای جهانی یعنی بازار فلزات نیز، قیمت فلزات وضعیت مناسبی داشتند و نمادهای گروههای وابسته به این بازارها به ویژه گروه فلزات اساسی نیز رشد مناسبی را در دو هفته نخست مرداد ماه تجربه کردند. اما گروههای مزبور تحتتاثیر افزایش فشار فروش، شاهد عقبنشینی در نیمه دوم ماه بودند.
سهامداران بانکی، همچنان بلاتکلیف
انتظارات برای بازگشت لیدرهای گروه بانکی در جریان معاملات ماه گذشته همچنان ادامه داشت، در نهایت اما باز شدن نمادهای بزرگ بانکی بازهم بلاتکلیف ماند. با وجود انتشار خبر اولیه مبنی بر توافق سازمان حسابرسی و بانک مرکزی بر سر فرمت صورتهای مالی بانکها، هنوز مجمع لیدرهای گروه بانکی برگزار نشده است. برمبنای این توافق مقرر شده است تا زمانی که این شرکتها صورتهای مالی خود را بر اساس استانداردهای آی اف آر اس(IFRS)منتشر نکنند، این نمادها مجوز برگزاری مجامع نخواهند داشت. بسته بودن نمادهای مزبور در این شرایط به یکی از نگرانیهای بازار تبدیل شده است. بسیاری از فعالان تالار شیشهای معتقدند با توجه به اینکه شرایط برگزاری مجامع بانکها تا حدودی تغییر کرده است، باید اجازه معامله این سهمها تا پیش از برگزاری مجامع وجود داشته باشد. باید دید در نهایت برگزاری مجامع پرحاشیه بانکی به کجا ختم خواهد شد.
بررسی معاملات مرداد ماه
ماه گذشته، در مجموع بیش از ۱۷ میلیارد و ۸۶۸ میلیون سهم به ارزش بیش از ۳۷ هزار و ۲۰۱ میلیارد ریال در بیش از یک میلیون و ۳۴۹ هزار دفعه معامله شد (در این بررسیها اثر معاملات بلوکی حذف شده است). بررسی «دنیای اقتصاد» نشان میدهد متوسط حجم و ارزش معاملات روزانه در این مدت به ترتیب حدود ۸۵۰ میلیون سهم و ۱۷۷ میلیارد تومان بوده است که نسبت به میانگین این دو متغیر در تیر ماه افت به ترتیب حدود ۳/ ۲ و ۵/ ۹ درصدی را نشان میدهد. بررسیها همچنین نشان میدهد که در نیمه اول مرداد ماه متوسط حجم معاملات حدود ۸۶۳ میلیون سهم و در نیمه دوم متوسط این متغیر حدود ۸۴۰ میلیون سهم بوده است.
این موضوع نشان میدهد که بازار در ماه گذشته بهرغم رشد ۸/ ۴ درصدی در مقایسه با روزهای اوج خود رونق چندانی را تجربه نکرده و رشد این نماگر صرفا تحت تاثیر رشد نمادهای شاخصساز بوده است. از اینرو صرف رشد نماگر بازار سهام نمیتواند نشانه رونق معاملات باشد.چرا که رونق بازار سهام در شرایطی رخ میدهد که علاوه بر رشد نماگر بازار دیگر متغیرها همچون حجم و ارزش معاملات نیز رشد مناسبی را تجربه کرده باشند.به عبارت دیگر این موضوع نشان میدهد، تقاضای عمومی سهام رشد چشمگیری نداشته و اقبال نسبی سرمایهگذاران به نمادهای شاخصساز بازار عامل رشد شاخص بوده است.
حمایت حقوقیها
همانطور که اشاره شد معاملهگران حقوقی در جریان معاملات مرداد ماه به ویژه در نیمه نخست آن حمایت نسبتا چشمگیری از معاملات داشتند. در همین راستا نیز خرید معاملهگران حقوقیهای بورس تهران در مرداد ماه از فروش آنها بیشتر بوده است. در همین راستا نیز شاهد تغییر مالکیت حدود ۱۰۰ میلیارد تومانی به نفع معاملهگران حقیقی بودیم. به این ترتیب از ابتدای سال تاکنون حدود ۵۰۰ میلیارد تومان از سبد معاملهگران حقیقی به سبد معاملهگران حقوقی انتقال یافته است. بررسیها نشان میدهد شتاب خروج نقدینگی حقیقیها از معاملات بازار سهام نسبت به ماه گذشته افزایش چشمگیری داشته است. دلایل افزایش شتاب خروج نقدینگی معاملهگران حقیقی را باید کاهش انگیزه این سهامداران برای باقی ماندن در بازار سهام جستوجو کرد. جایی که این سهامداران با هراس از ادامه افت قیمتها فروشنده شدهاند. تغییر مالکیت سهام به نفع معاملهگران حقوقی در شرایطی که شاخص رشد نسبتا مناسبی را در این بازه زمانی تجربه کرده است، بر خلاف سنت عملکرد این دو دسته بازیگران بوده است.بازار سهام کشور در تاریخ معاملات بورس تهران در برهههایی با رشد مواجه میشد که مالکیت سهمها در نهایت به نفع حقیقیها رقم میخورد. از این رو عملکرد بازیگران عمده در مرداد ماه با وجود رشد شاخص در این بازه زمانی، پدیده بدیعی بوده است.
اقبال بازار به گروههای کالامحور
بررسی شاخص صنایع مختلف بورسی در ماه گذشته حاکی از سبزپوشی شاخص ۲۷صنعت از بین ۳۷ گروه بورسی است.۹ صنعت نیز با نوسانات منفی مواجه بودهاند. گروههای استخراج زغال سنگ، زراعت و فلزات اساسی با ثبت بازدهی به ترتیب رشد ۴/ ۲۷، ۴/ ۲۲ و ۷/ ۱۶ درصدی در صدر جدول بازدهی صنایع تیرماه قرار گرفتند. در مقابل سه گروه ابزار پزشکی، ساخت محصولات فلزی و کاشی و سرامیک با ثبت زیانهای به ترتیب ۹/ ۷، ۳/ ۴ و ۸/ ۲ درصدی قعرنشین جدول مزبور بودند. دو گروه خودرو و فلزات اساسی نیز بیشترین حجم و ارزش معاملات ماه گذشته را به خود اختصاص داده است. بررسی عملکرد صنایع فعال در بورس تهران در مرداد ماه نشان میدهد که گروههای وابسته به بازارهای جهانی که مدتها از نظر سهامداران دور مانده بودند، در صدر پربازدهترین گروههای بورسی قرار داشتند. در همین راستا گروه فلزات اساسی، کانههای فلزی و فرآوردههای نفتی با رشد بالای ۱۰ درصد در بین ۱۰ صنعت برتر ماه جاری قرار گرفتند. گروه خودرو بهعنوان لیدر بازار در سه ماه پایانی سال گذشته در جریان معاملات ماه گذشته با ثبت افت ۶/ ۱ درصدی در رتبه پنجم زیاندهترین صنایع بورسی قرار گرفت و زیان خود از ابتدای سال جاری را به بیش از ۲۹ درصد رساند. در این میان هر چند در روزهای پایانی ماه گذشته برخی تلاشها در راستای قرار گرفتن گروه خودرو در مرکز توجه بازار صورت گرفت، اما در نهایت بازار نشان داد که در شرایط کنونی این گروه و حتی دیگر گروهها پتانسیل در دست گرفتن معاملات بازار سهام را ندارند.
بورس پیشتاز رقابت ماهانه
بررسی عملکرد بازارهای مالی، برای اولین بار در سال جاری پیشتازی بازار سهام را نسبت به بازارهای رقیب نشان میدهد (بازار سکه پیش از این سه بار (فروردین، خرداد و تیر) رتبه اول جدول بازدهی بین بازارهای رقیب را به خود اختصاص داده بود و بازار پول نیز صدرنشین بازارها در جریان معاملات اردیبهشتماه بود). نماگر بازار سهام که در انتهای تیرماه در میانه کانال ۷۴ هزار واحدی قرار داشت، در پایان مرداد ماه با قرار گرفتن در بالاتر از محدوده ۷۸ هزار واحدی به کار خود پایان داد و گوی سبقت را از دیگر بازارهای سرمایهگذاری ربود. قیمت سکه که در ابتدای مرداد ماه در سطح یک میلیون و۸۶ هزار تومان قرار داشت با رشد ۸/ ۲ درصدی در معاملات مرداد ماه به رقم یک میلیون و ۱۱۵ هزار تومان رسید و پس از دو ماه پی در پی صدرنشینی رتبه دوم را به خود اختصاص داد. با این حال در بررسی بازدهی از ابتدای سال همچنان بازار سکه در صدر جدولهای سرمایهگذاری قرار گرفته است. بازار ارز نیز در این بازه زمانی رشد ۷/ ۰ درصدی را ثبت کرده است. بازار پول نیز با ثبت رشد ۲۵/ ۱ درصدی مواجه بوده است (با احتساب سود بانکی ۱۵ درصدی).
۰۸:۴۴:۵۸سارا جنگروی: تالار محصولات صنعتی بورس کالای ایران روز گذشته در حالی میزبان عرضه ۱۰۴ هزار و ۸۰ تن فولاد و مس بود که بررسیها در بازار داخلی مس نشاندهنده این است که قیمت این فلز طی دو ماه گذشته رو به افزایش گذاشته است؛ بهطوری که طی این دو ماه، قیمت مس از ۱۶ هزار و ۴۳۰ تومان به ۱۷ هزار و ۴۹۸ تومان رسیده و رشد هزار و ۶۰ تومانی را ثبت کرده و کاتد از ۱۵ هزار و ۶۴۰ تومان به ۱۶ هزار و ۷۲۷ تومان رسیده و رشد حدودا هزار و ۱۰۰ تومانی را ثبت کرده است؛ اما این همه ماجرا نیست، چنانچه بررسی قیمتهای هفتگی این فلز نشان میدهد بهای مس در هفته گذشته روندی کاهشی را در بازار داخلی گذرانده است؛ بهطوریکه قیمت مفتول روز گذشته در حدود ۱۰۰ تومان کاهش را در پرونده خود ثبت کرد.
از سوی دیگر بازار جهانی مس در حالی روند افزایشی و همچنین پرنوسانی را از سر میگذراند که روند افزایشی این بازار روی بازار داخلی موثر بوده است؛ اما نکته دیگر در مورد این بازار آن است که اگر چه قیمت مس در دو ماه اخیر افزایشی بوده اما در برهههایی نیز کاهش یافته که البته حال و روز آن به حال و روز بازارهای جهانی وابسته بوده است. با این حال در مجموع، کاهش مقطعی قیمت مس در بازار داخلی را شاید بتوان تحت تاثیر تقاضای کم برای این محصول به خصوص در مورد مفتول دانست با این حال تقاضا برای کاتد بهتر بوده و اغلب نزدیک به تمام محصول عرضه شده، به فروش رسیده است. به گفته فعالان بازار میتوان تقاضای بالای کاتد را به اتفاق شاخص یک سال اخیر تعبیر کرد و دلایل این رونق نیز آن است که کاتد بهعنوان محصولی میانی خریداری میشود و تبدیل به مفتول میشود.
خلأ و نبود تقاضا در بازار مس این روزها این بازار را به عرصهای با رقابت کمرنگ تبدیل کرده تا نشان دهد این بازار برای تحرک و جذابیت بیش از قبل به تحرکات تقاضا نیازمند است. شواهد در بازار فلزات پایه و مشخصا مس حکایت از آن دارد که رقابتی در این بازار بهوجود نیامده و اکثر این رقابتها به شکل موردی و بسیار کم است، در چند سال اخیر و با رکود حاکم بر اقتصاد کشور مس با قیمت پایه در این بازار داد و ستد شده است. با این حال رکود در بازار فلزات پایه که یکی از مهمترین دلایلش رکود اقتصادی در سه سال اخیر بوده، با خبر نرخ رشد اقتصادی ۸/ ۸ درصدی در گروه صنعت امیدها به رونق اقتصادی در این بازار را بیشتر و پیشبینیها را نیز مثبت کرده است و بر این اساس انتظار میرود در این بازار شاهد رونق بیشتری باشیم.
مس در محاصره نفت و چین
روند قیمت مس در بازارهای جهانی که ابتدای سال ۲۰۱۶ در رقم ۴ هزار و ۶۰۰ دلار در هر تن کار خود را آغاز کرد، در حال حاضر به ۴هزار و ۸۲۰ تن رسیده است. طی هفته گذشته نیز قیمت این فلز مهم از رقم ۴ هزار و ۷۲۰ دلار در حدود ۱۰۰ دلار افزایش یافت و به ۴ هزار و ۸۲۰ دلار در هر تن رسید. به گزارش «دنیای اقتصاد» بررسیها نشان میدهند افزایش قیمت مس در بازارهای جهانی تحت تاثیر قیمت دلار حرکت نمیکند و دلار جهانی روند افزایش دوباره خود را آغاز کرده است. کارشناسان جهانی میگویند دو عامل در شرایط فعلی تعیینکننده مسیر آتی فلزات پایه محسوب میشوند، نخست وضعیت عرضه و تقاضا در بازار و دوم قیمت نفت در بازارهای جهانی.
به گزارش بلومبرگ در حال حاضر میزان خرید چین از مس کاهش یافته است. این کاهش در حجم خریدها در این کشور مهمترین عامل موثر بر قیمت فلزات اساسی محسوب میشود. این در حالی است که برنامههای توسعه اقتصادی در این کشور و محرکهای اقتصادی که دولت برای رونق در نظر گرفته میتواند دلیل مهمی برای رونق بازار فلزات اساسی باشد. به گفته کارشناسان جهانی افت مداوم نرخ رشد اقتصادی در چین در سالهای اخیر تاثیر مهمی بر بازارهای مختلف از جمله بازار فلزات اساسی داشته است. به عبارتی کاهش این نرخ باعث شده تقاضا در بخشهای مهمی از بازارها کاهش یابد و این موضوع در سه سال گذشته تشدید شده است. به گزارش «دنیایاقتصاد» قیمت مس در بازارهای جهانی در یک دهه گذشته فرازوفرودهای فراوانی را طی کرده و در نقطه پیک خود به ۱۰ هزار دلار در هر تن نیز رسیده است.
در آن زمان میزان استخراج و تزریق این فلز به بازار افزایش یافت، اما کسی پیشبینی نمیکرد بحران جهانی روند حرکت چرخ بزرگ اقتصاد جهان را متوقف کند. در این شرایط روند مازاد عرضهها در بازارهای گوناگون از جمله بازار فلزات اساسی و مس افزایش یافت و قیمتها را با کاهش شدید روبهرو ساخت. سال گذشته اما قیمت مس در پی رشد دور از انتظار چین تا مرز ۴ هزار و ۵۰۰ دلار در هر تن کاهش یافت، اما به نظر میرسد این دوره به پایان رسیده و قیمتها بیش از کاهش میل به افزایش دارند.
بررسیهای تکنیکال از این بازار نیز مبین این واقعیت هستند که بازار فلزات اساسی از جمله بازار مس و آلومینیوم علاقهمند به ثبت قیمتهای بالاتر هستند؛ هرچند این اتفاق به کندی در شرف وقوع است. این موضوع را اگر در کنار تغییرات نرخ بهره در آمریکا که این روزها به یک احتمال تبدیل شده قرار دهیم تصویر متفاوتی را خواهیم دید. افزایش نرخ بهره آنطور که کارشناسان میگویند بالاخره اتفاق خواهد افتاد و حتی ممکن است این تصمیم در مورد کشورهای دیگر نیز گرفته شود که در این صورت باید انتظار داشت یک دوره رونق و رکود دیگر در بازار مذکور ایجاد شود.
عامل دیگری که بر قیمت فلزات اساسی تاثیر دارد، دادههای اقتصادی از مصرفکنندگان بزرگ فلزات اساسی یعنی آمریکا، منطقه یورو و ژاپن است. پیشبینی میشود وضعیت اقتصادهای یاد شده طی ماههای آینده به تدریج بهتر شود. در این حالت بر مصرف فلزات اساسی افزوده خواهد شد. با توجه به آنچه گفته شد میتوان انتظار داشت قیمتها رشدی نسبی داشته باشند. در این میان اگر اختلالهایی در عرضه پدید آید قیمتها رشد بیشتری خواهند یافت.
عامل دیگر که بر قیمتهای فلزات اساسی موثر عمل میکند نفت است. قیمت نفت آنطور که بلومبرگ اعلام کرده روند افزایشی خود را از سر گرفته است. کارشناسان میگویند تا پایان سال ۲۰۱۶ میزان رشد عرضه کمتر از رشد تقاضا باشد که نتیجه این امر افزایش قیمتها است. این مسأله روی قیمت مس اثرگذار خواهد بود و این موضوع ارتباطی به تقاضا و عرضه این محصول ندارد. به عبارتی آنچه در حال رخ دادن است افزایش بهای نفت هزینه تولید این فلز را افزایش داده و به عبارتی ارزش ذاتی آن افزایش یافته است.
۰۸:۴۳:۰۴دنیای اقتصاد: معاون رئیسجمهوری با تایید بررسی طرح ساماندهی تعطیلات در هیات دولت تصریح کرده که این موضوع در یکی از کمیسیونهای دولت در حال پیگیری است. به گفته مسعود سلطانیفر، کمیسیون مربوطه در انتظار دریافت نظرات و پیشنهادهای مکتوب دستگاههای مختلف است تا با در کنار هم گذاردن آرا و بررسی تمام پیشنهادها، طرح موردنظر را بهصورت جدی به جریان بیندازد.» رئیس سازمان گردشگری ضمن برشمردن اشکالات تعطیلات یکروزه هفتگی، از اراده دولت برای نزدیک کردن دیدگاه دستگاههای مختلف پیرامون بحث ساماندهی تعطیلات برای اخذ تصمیمی یکپارچه در این خصوص خبر داده است.
گروه گردشگری، شیما رئیسی: موضوع ساماندهی تعطیلات و بررسی گزینه تعطیلی دو روزه جمعه و شنبه، در یکی از کمیسیونهای دولت در حال پیگیری است. رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نشست خبری روز گذشته که به مناسبت هفته دولت و با محوریت ارائه عملکرد سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سه سالی که از عمر دولت یازدهم گذشته است برگزار شد، با تایید بررسی طرح ساماندهی تعطیلات در هیات دولت و در پاسخ به خبرنگار «دنیای اقتصاد» گفت: «کمیسیون مربوطه در انتظار دریافت نظرات و پیشنهادهای مکتوب دستگاههای مختلف است تا با در کنار هم گذاردن آرا و بررسی تمام پیشنهادها، طرح مورد نظر را به صورت جدی به جریان بیندازد.» مسعود سلطانیفر در توضیح بیشتر اضافه کرد: «هیات دولت به دنبال نزدیک کردن دیدگاه دستگاههای مختلف پیرامون بحث ساماندهی تعطیلات برای اخذ تصمیمی یکپارچه در این خصوص است.» به گفته معاون رئیسجمهور، بینظمی تعطیلات تقویمی مناسبتی و یک روزه بودن تعطیلی آخر هفته، در کنار افزایش تقاضا برای سفرهای داخلی، باعث بهوجود آمدن ترافیک در مقاصد گردشگری میشود؛ درحالیکه این مناطق از زیرساختهای کافی برای پذیرایی از این تعداد گردشگر برخوردار نیستند. سلطانیفر ادامه داد: «طرح ساماندهی تعطیلات در سالهای گذشته و در دولتهای مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفته است؛ در همین راستا، سازمان میراث فرهنگی هم در دولت کنونی، بهصورت رسمی و غیررسمی این موضوع را دنبال میکند.»
این مقام مسوول خاطرنشان کرد: «برگزاری جلسات متعدد با مقامات وزارت علوم و همچنین آموزش و پرورش برای تعطیل شدن پنجشنبهها در دیگر شهرستانها ازجمله اقداماتی بوده که توسط سازمان میراث فرهنگی صورت گرفته است؛ چراکه بهدلیل تفاوتهای اقلیمی و آب و هوایی موجود در سطح کشور، تعطیلی دو روزه، فعالیتهای این دو وزارتخانه بهویژه آموزشوپرورش را بهدلیل تقویم آموزشی آنها با چالش مواجه میکند.» سلطانیفر در حالی از رایزنی با دو وزارتخانه علوم و آموزش و پرورش برای تعطیلی پنجشنبهها در تمامی شهرهای کشور سخن گفت که خود در اظهارنظری دیگر بر پیگیری طرح تعطیلی جمعه و شنبه در یکی از کمیسیونهای دولت خبر داده بود.
به گزارش «دنیای اقتصاد» موضوع ساماندهی تعطیلات تقویمی کشور پس از گذشت سالها که از طرح اصلاح آن میگذرد همچنان بهصورت یک طرح باقی مانده و در انتظار اقدامی جدی است؛ این در حالی است که ایران ازجمله معدود کشورهایی است که تعطیلات آخر هفتهاش یک روزه است و تاکنون نتوانسته از منافعی که اجرای طرح تعطیلات دو روزه آخر هفته به شهادت تحقیقات انجام شده در سطح جهان برای اقتصاد کشورها خواهد داشت بهرهمند شود. به باور کارشناسان، تعطیلی آخر هفته علاوه برآنکه میتواند به بهبود وضعیت بهرهوری در کسبوکارها بینجامد، توزیع مکانی و زمانی سفر، کاهش ازدحام شهری، بهبود وضعیت زیستمحیطی کلانشهرها و شهرهای گردشگرپذیر را نیز به دنبال دارد.
آنها معتقدند گام نخست ساماندهی تعطیلات، پذیرش و تایید تعطیلات دوروزه و گام بعدی آن تعیین روزهای تعطیل است. تلاش برای دوروزه کردن تعطیلات آخرهفته درحالی صورت میگیرد که تفکر غالب جامعه، تعطیلات در ایران را زیاد میداند؛ درهمین حال اما بررسیها نشان میدهد، تعداد ایام تعطیل در تقویم ایران کمتر از تعداد تعطیلات بسیاری از کشورهای توسعهیافته است.
حسابهای اقماری، همچنان در دستور کار!
مسعود سلطانیفر در این نشست خبری با برشمردن دستاوردهای سازمان متبوعش در هر سه حوزه صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری، از ایجاد توافقات اولیه سازمان میراث فرهنگی با بانک مرکزی، سازمان مدیریت و وزارت امور اقتصادی و دارایی برای ایجاد حسابهای اقماری خبر داد و تصریح کرد: «امیدواریم تا پایان سال ۲۰۱۶ یا نیمسال نخست ۲۰۱۷، امکان ایجاد نظام یکپارچه آماری در حوزه گردشگری بهوجود آید. » وی در ادامه به اقدامات سازمان میراث فرهنگی در زمینه تسهیل صدور روادید اشاره کرد و گفت: «در حال حاضر لغو روادید در مورد دو کشور گرجستان و ارمنستان اجرایی شده و در ماههای آینده نیز رفت و آمد گردشگران میان ایران و دو یا سه کشور دیگر از جمله روسیه و آذربایجان با برداشتن قوانین اخذ ویزا تسهیل خواهد شد.» رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری همچنین اظهار کرد: «طرح ویزای الکترونیک که به صورت آزمایشی آغاز شده، تا پایان امسال اجرایی میشود.» معاون رئیسجمهوری از گسترش امکانات بومگردی در مناطق روستایی به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای معاونت گردشگری طی سه سال اخیر یاد کرد و افزود: «در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی، ۴هزار میلیارد تومان برای تکمیل پروژههای گردشگری که پیشرفت فیزیکی آنها بالای ۵۰ درصد است و امکان اتمام آنها ظرف دو سال آینده وجود دارد در نظر گرفته شده و پیشبینی ما این است که از قبل این طرحها ۷۰ هزار شغل در کشور ایجاد شود.» سلطانیفر به برگزاری کنوانسیون راهنمایان گردشگری در زمستان امسال نیز اشاره و خاطرنشان کرد: «این مساله برای ما بسیار حائز اهمیت است و از این رو امیدواریم که بتوانیم با جذب اسپانسرهایی از بخش خصوصی، هزینههای مربوط به برگزاری این برنامه را تامین کنیم.»
تشکیل کمیته توسعه گردشگری عشایر
سلطانیفر همچنین با تاکید بر ظرفیتهای صنایع دستی در ایجاد اشتغال اظهار کرد: «طبق برنامهریزیهای انجام شده، به دنبال ایجاد ۷۰ هزار شغل از طریق صنایعدستی هستیم که برای این منظور نیز هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. همچنین در این راستا کمیته توسعه گردشگری و صنایعدستی عشایر نیز به تصویب رسیده که فعالیتش را بهزودی آغاز خواهد کرد.» بر این اساس، به گفته معاون رئیسجمهوری، ۵هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بودجه برآورد و در قالب طرح بودجه به هیات دولت فرستاده شده است. سلطانیفر از ثبت چهار شهر کشور به عنوان شهرهای جهانی صنایع دستی؛ صدور ۵۸هزار پروانه اشتغال فردی و ۲هزار پروانه کارگاهی؛ برگزاری ۱۵۰۰ بازارچه موقت صنایع دستی و نیز ۴۱ نمایشگاه سراسری داخلی و منطقهای؛ راهاندازی فروشگاههای اینترنتی فروش صنایع دستی؛ ۴۴۰ میلیون دلار صادرات صنایع دستی و همچنین برگزاری اجلاس شورای صنایع دستی در اصفهان با شرکت نمایندگانی از ۱۰۰ کشور جهان به عنوان دستاوردهای سازمان میراث فرهنگی در حوزه صنایع دستی یاد و بر حل موضوعات مربوط به بازرگانی این صنایع بهعنوان مهمترین بحث در این حوزه تاکید کرد. این مقام مسوول همچنین از برگزاری یک جلسه با وزیر مسکن و شهرسازی خبر داد و گفت: «برای اینکه بتوانیم لیستی از تمام بناهای تاریخی و باارزش موجود در کشور داشته باشیم، نیازمند همکاری این وزارتخانه و شهرداریها هستیم؛ به این ترتیب به تدریج خواهیم توانست این ابنیه را ثبت و از تخریب آنها جلوگیری کنیم.»
۰۸:۴۲:۵۸ دور جدید مذاکرات ایران و زیمنس آلمان به منظور مشارکت و همکاری در صنایع پتروشیمی در دوران پسابرجام به میزبانی تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار مهر، زیمنس آلمان پس از آزادسازی و رفع توقیف برخی از کالا و تجهیزات پروژههای صنعت نفت و گاز ایران به ویژه در حوزه پارس جنوبی، مذاکرات جدیدی به منظور مشارکت و همکاری در صنایع پتروشیمی کشور در دوران پسابرجام را آغاز کرده است.
بر این اساس هفته جاری هیاتی متشکل از مدیران ارشد این شرکت آلمانی به تهران سفر کرده و مذاکراتی را با مدیران صنایع پتروشیمی و انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران در تهران آغاز کرده اند.
مهمترین محور دور جدید گفتگوهای زیمنس و مدیران ایرانی، توسعه سطح همکاریهای دو جانبه و فعال شدن بیشتر این شرکت آلمانی در صنایع پتروشیمی ایران بوده ضمن آنکه تجهیز، تامین قطعات، سیستمهای فنی و مدیریتی صنعت پتروشیمی از دیگر محورهای مذاکرات تهران به شمار میرود.
هیات مدیران زیمنس آلمان درحالی هفته جاری برای توسعه همکاریها در صنایع پتروشیمی ایران وارد تهران شده که پس از برجام، ایران با شرکتهای توتال فرانسه، باسف آلمان، سارکوبه اسپانیا، میتسویی ژاپن، لینده آلمان و چندین شرکت آسیایی و اروپایی تفاهم نامههایی برای همکاری و سرمایه گذاری در صنایع پتروشیمی امضا کرده است.
از سوی دیگر مذاکرات با این شرکت آلمانی برای همکاری بیشتر در صنایع پتروشیمی آغاز شده که اخیرا علی اکبر شعبانپور مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از آزادسازی برخی از تجهیزات و کالاهای فازهای پارس جنوبی توسط زیمنس آلمان خبر داده و گفته است: توربوکمپرسورهای گازی ایران در امارات و اروپا رفع توقیف شد.
در همین حال، «زیگفرید روسورم» مدیر فنآوری زیمنس آلمان هم پیشتر تاکید کرده بود: با اجرایی شدن توافق هستهای و پایان تحریمها، محدودیت قانونی برای تحویل تجهیزات نفتی به ایران وجود ندارد و میتوان تجهیزات مسدود شده را به طرف ایرانی تحویل داد.
۰۸:۳۹:۰۰رئیس مجلس شورای اسلامی پیشنهادی را برای جذب سرمایههای خارجی با کمک دیپلماتهای کشورمان مطرح کرد.
به گزارش ایسنا، علی لاریجانی عصر یکشنبه ۳۱ مردادماه طی سخنانی در نشست کمیسیون تلفیق رسیدگی به برنامه ششم توسعه کشور گفت: ابتدا از همکاران نماینده که این مسئولیت سنگین رسیدگی به برنامه ششم توسعه را برعهده دارند تشکر میکنم.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تنظیم برنامه ششم توسعه از کارهای اساسی مجلس محسوب میشود و یک قانون مادر برای کشور است و هر چه دقت نظر در این رابطه اعمال شود برای کشور بسیار مهم است و توصیه میکنم تمام اعضای کمیسیون تلفیق با جدیت و شادابی در جلسات کمیسیون حضور داشته باشند.
لاریجانی گفت: در خصوص برنامه ششم توسعه باید برنامه ریزی ها واقع بینانه و عاقلانه باشد و در این رابطه با کمیسیون های تخصصی مجلس هماهنگی ها انجام شود، از نظر آیین نامه داخلی مجلس ۳ هفته کاری کمیسیون تلفیق زمان دارد که گزارش خود را آماده کند البته حسب ضرورت هیأت رئیسه می تواند این زمان را به مدت دو برابر افزایش دهد در هر صورت تا ۱۵ مهرماه باید گزارش ارائه شود و با توجه به اینکه حداقل در صحن علنی نیز تصویب برنامه توسعه به ۱۵ روز زمان نیاز دارد که باید زمان بررسی شورای نگهبان به این موضوع اضافه کرد.
وی ادامه داد: اگر برنامه ششم توسعه تا نیمه دوم آبان ماه آماده شود و به دست دولت برسد دولت نیز می تواند براساس قانون برنامه لایحه بودجه را ارائه دهد. اشکالات شکلی در لایحه برنامه توسعه وجود دارد که مقرر شده حل شود.
لاریجانی افزود: سیاست های مقام معظم رهبری در خصوص برنامه ششم توسعه باید مبنا قرار داده شود که این سیاست ها دارای ۸۰ ماده است البته بعضی از مواد برنامه ششم توسعه در قانون دائمی لحاظ شده است و نیازی نیست به ازای هر بند به طور مثال ۴ ماده اضافه شود .
وی ادامه داد: باید بخش های ضروری به لایحه برنامه توسعه اضافه شود البته بندهایی باید به لایحه الحاق شود که کارایی داشته باشد و نکته بسیار مهم لحاظ سیاست های اقتصاد مقاومتی در برنامه ششم توسعه است که باید مبنای اصلی کار قرار داده شود.
لاریجانی افزود: موضوعاتی مانند رونق تولید و تسهیل فضای سرمایه گذاری داخلی و خارجی باید در برنامه توسعه لحاظ شود.
وی ادامه داد: در بحث حمایت از سرمایه گذاری ها رتبه ایران در بین ۱۸۷ کشور ۱۷۲ می باشد و آمارها مانند این بیانگر این است که اقتصاد کشور نیازمند جراحی های اصولی است و اینکه باید راه برای تولید هموار شود و باید این موضوعات و آمارها در تدوین برنامه ششم لحاظ شود.
لاریجانی گفت: سهم تسهیلات بخش های تولیدی تحت الشعاع بخش خدمات است و وزرای صنعت و جهاد کشاورزی گلایه هایی در این رابطه دارند که باید در برنامه ششم توسعه به آن توجه شود.
وی با تأکید بر لزوم مرتبط کردن بخش صنعت و دانشگاه گفت: اغلب دانشگاه های خارجی با پول پژوهش اداره می شوند اما در ایران به دلیل درآمدهای نفتی منابع مالی هم به پژوهش و به صنعت اختصاص داده می شود این در حالی است که باید در برنامه ششم توسعه مکانیزمی باشد که دانشگاه هایی که در بخش پژوهشی عملکرد موفقی دارند باید بودجه بیشتری ارائه داد به دلیل اینکه کشور به سیستم دانشگاهی تنبل نیاز ندارد البته مالیات های وارد بر درآمدهای پژوهشی باید اصلاح شود و انگیزه در این رابطه ایجاد کرد.
اقتصاد روستاها پایدار شود
لاریجانی افزود: ۷۰ درصد جمعیت کشور شهری و تنها ۳۰ درصد در روستاها زندگی می کنند این در حالی است که متوسط جهانی در ۱۵ سال آینده این اعداد را لحاظ کرده و نباید فراموش کرد خالی شدن روستاها از علل رشد حاشیه نشینی است که این مشکلات اجتماعی خاص خود را به دنبال دارد.
وی ادامه داد: باید اقتصاد روستاها پایدار شود و در روستاها و در کنار کار کشاورزی به بخش صنعت و توریسم نیز توجه شود و در این رابطه بندهایی در برنامه ششم توسعه لحاظ شود تا چرخه اقتصادی روستاها تقویت شود.
لاریجانی افزود: مقام معظم رهبری روی موضوع کاهش بودجه جاری تأکید دارند بنابراین باید بودجه جاری کشور کاهش یابد و به طور مثال باید شرایطی فراهم شود که بخشی از مدارس بتوانند خود را اداره کنند.
وی با اشاره به کمبود منابع مالی برای اجرای پروژه های عمرانی افزود: باید طرح های عمرانی نیز واگذار شود تا زمینه برای توسعه فراهم شود و نباید فراموش کرد بخش خصوصی آمادگی انجام این مهم را دارد البته باید دستور العمل ها و سازوکارهای قانونی نوشته شود تا مدیران بتوانند این مهم را انجام دهند و نباید فراموش کرد باید ۸۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در جامعه مورد استفاده قرار بگیرد.
رئیس مجلس با بیان اینکه باید از خام فروشی جلوگیری شود ادامه داد: باید سرمایه گذاری هایی در زمینه اکتشاف، تولید و بهره برداری نفت وگاز انجام شود و برنامه برای اضافه شدن یک میلیون بشکه نفت به تولید نیز لحاظ شود البته برای انجام این مهم نیاز به سرمایه گذاری در کشور است.
وی ادامه داد: وضعیت صندوق های بازنشستگی بحران زا است و باید در برنامه ششم توسعه به این موضوعات و همچنین موضوع بدهی دولت، رسیدگی کرد به طور مثال در حال حاضر سازمان تأمین اجتماعی از دولت طلب دارد البته در این رابطه راهکارهایی وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: امیدوارم کمیسیون تلفیق به طور دقیق به برنامه ششم توسعه رسیدگی کند و زمینه توسعه کشور را فراهم آورد.
وی ادامه داد: وضعیت صندوق ها بحران زا است در ۱۵ سال آینده باید بیش از ۵۰ درصد بودجه جاری به صندوق ها اختصاص پیدا کند و اگر در برنامه برای آن فکری نشود نمی توان جلوی آن را گرفت.
لاریجانی افزود: در خصوص بدهی ها باید حرف روشنی زده شود و دولت مکلف شود که این موضوع را حل کند، باید ستادی در این رابطه ایجاد شود.
وی ادامه داد: متأسفانه تعداد صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری در کشور زیاد است و این صندوق ها غالبا از بودجه جاری کشور استفاده می کنند بنابراین باید ستادی ایجاد شود که با پیشنهاد دولت صندوقی ایجاد شود که امکان سرمایه گذاری برای آنها فراهم شود تا ظرف مدت ۱۰ تا ۱۵ سال روی پای خود بایستند در غیر این صورت از لحاظ بودجه جاری این حجم بودجه برای کشور قابل تحمل نیست.
لاریجانی افزود: در مورد آمایش سرزمین هر سال در قانون برنامه توسعه مواردی مطرح می شود که دولت آمایش سرزمین را انجام دهد و هر ۵ سال نیز دولت انجام نمی دهد این بار که در خدمت مقام معظم رهبری بودیم ایشان گفتند که از زمان ریاست جمهوری من نیز این موضوع مطرح بوده است فکر کنید آمایش سرزمین از آن زمان تا به حال مطرح بوده و اتفاقی در این زمینه رخ نداده است، ایشان تأکید داشتند که از راه میانبر استفاده شود.
وی ادامه داد: پیشنهاد من این است که اکنون که مجلسی ها تازه نفس هستند محورهای توسعه هر استان درقانون برنامه آورده شود بطور مثال گفته شود که محور توسعه استان به چه نحویی است.
رئیس قوه مقننه افزود: حداقلهای محورهای توسعه هر استان را می توان مشخص کرد تا نمایندگان استان های مختلف بدانند که محورهای توسعه استانشان ظرف مدت ۵ سال چیست و اگر قرار است در بودجه نیز کار کنند در این محورها فعالیت کنند و یک مقدار تکلیف روشن تر شود.
باید مشوقهایی ایجاد شود که بخشهای دولتی روی پای خود بایستند
وی ادامه داد: برنامه توسعه باید واقعی دیده شود در بررسی برنامه های مختلف، معمولا زیر ۵۰ درصد برنامه های ما عملیاتی شده که این خوب نیست و این نشان می دهد که موضوعات خوبی در برنامه نوشته می شود ولی در عمل اجرا نمی شود.
لاریجانی افزود: سیستم کنترل سالانه برنامه را وجود ندارد و من پیشنهاد می کنم در این برنامه آورده شود تا مشخص شود دولت هر سال در برنامه چه میزان جلو رفته و چه میزان ناموفق بوده است و باید سیستم روشنی تعریف شود.
وی افزود: نکته دیگر در خصوص بودجه عملیاتی است ما در برنامه های دیگر نوشته ایم دولت باید بودجه عملیاتی ارائه دهد اگر بودجه عملیاتی ارائه شود روشن می شود خروجی به چه نحو است این در حالی است بصورت کلی نوشته می شود دولت بودجه عملیاتی ارائه دهد و دولت بودجه عملیاتی را ارائه نمی کند.
لاریجانی افزود: پیشنهاد من این است در برنامه ششم توسعه مشخص شود که هر سال کدام وزارتخانه بودجه عملیاتی ارائه دهد و از ۳ وزارتخانه شروع شود که تا پایان برنامه شامل تمامی وزارتخانه ها به این موضوع توجه کنند اگر این الزام نباشد بودجه عملیاتی نمی شود.
وی ادامه داد: هزینه اداره کشور بالا است اما خروجی آن کم است یکی از مسائل درآمدزا کردن بخشهای دولتی است.
لاریجانی افزود: باید مشوق هایی ایجاد شود که بخش های دولتی روی پای خود بایستند. امروز برخی از دوستان در خصوص رادیو و تلویزیون مسائلی را مطرح کردند.
وی ادامه داد: در مقطع کنونی باید به رادیو و تلویزیون کمک کرد چون بدهی زیادی دارد البته رادیو و تلویزیون های دنیا از دولت پول دریافت نمی کنند معمولاً با درآمدهای خود اداره می شوند البته باید امکاناتی در اختیار آنها باشد این موضوعات در بسیاری از وزارتخانه های دیگر وجود دارد ما باید مکانیزمی ایجاد کنیم که بودجه های جاری آنها کاهش پیدا کند و وقتی درآمدزا شدند از این درآمدها استفاده کنند.
نیاز به سرمایهگذاری در بخش آب
لاریجانی افزود: این مطلب که سیاست های کلان متمرکز شود درست است و اینکه باید در خصوص برخی پروژه های ملی برنامه ریزی شود صحیح است اما باید سهمی به استان ها اختصاص یابد تا استان ها نفس بکشند تمام نخبگان در تهران زندگی نمی کنند وقتی ما به آنها توجه کافی نشود، موتور فکری شان حرکت نمی کند اما اگر به آنها امکانات پرواز داده شود راه می افتند.
رئیس نهاد قانونگذاری کشور افزود: پیشنهاد من این است در برنامه بودجه ای به آنها اختصاص یابد مثلا در سال اول ۱۵ درصد سال بعد ۲۵ درصد و به همین ترتیب در طول برنامه افزایش پیدا کند تا بودجه به سمت استان ها حرکت کند و استان ها ورزیدگی پیدا کند. ما نباید در تهران تمام برنامه ریزی ها را انجام دهیم.
لاریجانی افزود: مسئله دیگر مسئله کمبود آب است و آینده کشور به این موضوع بستگی دارد واین موضوع روش و برنامه روشنی می خواهد و روش سرمایه گذاری آن باید مشخص شود در پیوست ها باید مطالعه شود چه مکانیزم هایی در اجرا وجود دارد ممکن است مسئله آبیاری تحت فشار انتقال آب شیرین کردن آب از راهکارهای متنوع برای رفع مشکل کم آبی است در غیر این صورت ما با کوچ هایی مواجه خواهیم شد که روستاها تخلیه می شوند بنابراین برای حل مسئله آب باید کمیته ای در نظر گرفته شود تا مشکل آب در برنامه رفع شود.
وی افزود: در خصوص آلودگی هوا نه تنها در شهر تهران بلکه بسیاری از استان ها ما دچار آلودگی هوا هستیم.
لاریجانی گفت: دولت یک ستادی در این خصوص ایجاد کرده اما یکی از مشکلات این ستاد این است که اختیار قانونی ندارد در حال حاضر یک ستاد به ریاست معاون اول ریاست جمهور تشکیل شده اما آیا این ستاد خروجی که داشته متناسب با تصیمات است گزارش سازمان بازرسی کل کشور در این خصوص برای من ارسال کرده از تصمیماتی که این ستاد گرفته کدامیک اجرایی شده بسیار کم است شاید از مجموع تصمیمات گرفته شده ۵ درصد بیشتر اجرا نشده باشد پس مشخص می شود مشکل اجرا وجود دارد چون افرادی در این ستاد هستند که قدرت مانور نداشته و نمی توانند مصوبات را اجرا کنند.
لاریجانی افزود: پیشنهاد من این است که یک ستاد با اختیارات روشن قانونی ایجاد شود و گفته شود که در سطح کلان کشور این مسئولین این اختیارات را برعهده دارند. همچنین حیطه تصمیمات در سطح استان مشخص شود تا تصمیمات آنها نافذ شود.
تاکید بر گسترش صنعت توریسم
وی افزود: برای اینکه آلودگی در شهر تهران وبرخی استان های دیگر رفع شود ابتدا باید موتور سیکلت ها را اجبار کرد که هر سال به میزان مشخص برقی شوند و این امکان پذیر است در کشور چین موتورسیکلت های برقی که مشکل آلودگی هوا نداشته تردد می کنند و راه حل دیگر ایجاد خودروهای عمومی برقی است که در دنیا رایج می شود و دیگر اینکه انتقال صنایع از شهرهایی که آلودگی آنها بالا است مثلا در برنامه مشخص شود که هر سال ۵ درصد از این صنایع منتقل می شود و در طول برنامه حدود ۲۵ درصد از این صنایع منتقل می شود در غیر این صورت نمی توان آلودگی تهران را کنترل کرد و همزمان مشکلات بیماری و غیره ایجاد می شود.
وی با تاکید بر گسترش صنعت توریسم افزود: در این خصوص تسهیل سرمایه گذاری در محورهای مختلف مهم است وزارت خارجه لغو روادید را جدی بگیرد اگر بتوانیم با برخی کشورها لغو روادید داشته باشیم بسیاری از مشکلات توریسم ما حل می شود. چقدر از مردم عراق علاقمند به سفر به ایران برای سیاحت و زیارت هستند. ما باید توصیه کنیم وزارت خارجه این پروژه را دنبال کند.
وی ادامه داد: در خصوص محیط زیست سخنرانی زیاد صورت گرفته اما باید دید مشکل در کجاست یکی از مسائل جنگل هاست که در حال کاهش است پیشنهاد متخصصان محیط زیست این است که دوره تنفسی برای جنگل ها در نظر بگیریم به عنوان مثال بگوییم ۵ سال هیچ شخصی حق برداشت از جنگل ها را ندارد ضرری که در خصوص قاچاق چوب وجود دارد کمر جنگل ها را می شکند. در برنامه ششم این فضای تنفسی قانونمند شود. موضوعی که در این خصوص مطرح می شود چگونگی گردش کار کارخانه های چوب است.
لاریجانی افزود: در زمینه نگهداری باید از قدرت نیروهای بومی استفاده کنیم بسیج یک قدرت ارزشمند در کشور است که امکانات وسیع و انگیزه دارد بنابراین از ظرفیت آنها استفاده شود می توان مأموریت های صیانتی را به بسیج داد.
وی ادامه داد: در خصوص سلامت یکی از آورده های مهم این است در واکسیناسیون رتبه اول را دارا هستیم که این قابل تقدیر است و باید آن را حفظ کرد. سلامت ما در حال حاضر با یک مشکلی روبرو است که مشکل اصلی آن چرخه معیوب بودجه است که بخشی از آن از سازمان تأمین اجتماعی گرفته می شود که همیشه با تأخیر روبرو بوده و بخشی نیز از بودجه هایی است که ما به پروژه های سلامت اختصاص دادیم که به آنها داده نمی شود و این سبب شده آنها با مشکل روبرو شوند.
محور دیپلماسی باید اقتصاد و توسعه باشد
لاریجانی افزود: در سیاست های کلی گفته شد که مدیریت منابع در خصوص این مسائل مربوط به وزارت بهداشت است، پیشنهاد می شود در این زمینه حرف روشنی بزنیم و مدیریت تقسیم منابع سیاست ابلاغی مقام معظم رهبری است و سیاست ابلاغی باید در برنامه آورده شود و تکلیف آن مشخص و ساز و کار آن مدون شود.
وی ادامه داد: محور دیپلماسی باید اقتصاد و توسعه باشد. قرار نیست عدهای دیپلمات در کشورهای دیگر داشته باشیم که فقط به گفتگو بپردازند. گفتگوها باید به جذب سرمایهگذار منجر شود. میتوانیم فرمولی درست کنیم که برمبنای آن بگوییم دیپلماتها چنانچه بتوانند در هر کشوری فلان تعداد سرمایهگذار را جذب کنند ما فلان میزان به وزارت خارجه کمک میکنیم. این برای دیپلماتها انگیزه ایجاد میکند.
لاریجانی افزود: کشورهایی موفق شدند که دیپلماسی اقتصادی داشتند دیپلماسی ما امروز در خدمت اقتصاد نیست ما باید فرمول آن را با کمک وزارت خارجه پیدا و تدوین کنیم استفاده از سپاه و بسیج به عنوان سرمایه به کشور کمک می کند ما از این افراد علاقمند تر به آبادانی کشور نداریم که می تواند به توسعه کشور کمک کند ما از ابتدای انقلاب جهاد سازندگی داشتیم که به آبادانی روستاها کمک فراوانی کرده است.
براساس این گزارش، حاج بابایی رئیس کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه در ابتدای این نشست با ارائه گزارش از برنامه های این کمیسیون در جهت رسیدگی به برنامه ششم توسعه و تشکر از حضور رئیس مجلس گفت: جلسه اول کمیسیون تلفیق تشکیل شده است و در این رابطه هماهنگی ها برای رسیدگی بهتر به برنامه ششم در حال انجام است.
۰۸:۳۶:۱۶به گزارش گمرک جمهوری اسلامی ایران، صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی در چهار ماه نخست امسال ۲۱٫۱۱ درصد افزایش داشت و در مدت یادشده ۱۶ میلیارد و ۳۰۸ میلیون دلار انواع کالای غیرنفتی به خارج از کشور صادر شد.
بر این اساس، تراز تجاری کشور در این مدت مثبت بود.
بر پایه این گزارش، عمده ترین دلیل افزایش صادرات غیرنفتی در مدت یادشده به رشد چشمگیر صادرات پتروشیمی با ۴۱٫۵۱ درصد و سایر کالاها با ۲۰٫۷۱ درصد اختصاص داشت.
بنابراین مجموع صادرات غیرنفتی با احتساب میعانات گازی در چهار ماهه نخست امسال به ۱۶ میلیارد و ۳۰۸ میلیون دلار رسید. این رقم در چهار ماهه نخست پارسال با احتساب میعانات گازی ۱۳ میلیارد و ۴۶۵ میلیون دلار بود.
این گزارش در بررسی علت رشد صادرات در چهار ماه نخست امسال اعلام کرده، اقلام صادراتی کشور در این مدت به طور عمده با افزایش صادرات روبرو بوده است، به طوری که فقط ۲۰ قلم نخست صادرات که بیش از ۶۰ درصد از کل را به خود اختصاص داده با وجود کاهش قابل توجه کالاهایی همچون میعانات گازی، پلی اتیلن، متانول، اوره و… در مجموع رشد ۳۴ درصدی در وزن و ۲۵ درصدی در ارزش دلاری را به خود دیده است.
براساس آمار تجارت خارجی کشور، در این مدت در صادرات کالاهای پتروشیمی شاهد رکوردشکنی سهم این کالاها از کل صادرات بودیم، به طوری که با افزایش ۴۱٫۵۱ درصدی صادرات این کالاها سهم این کالاها از کل صادرات غیرنفتی به ۴۱٫۵۱ درصد افزایش یافت.
در این مدت ۶ میلیارد و ۷۶۹ میلیون دلار انواع کالای پتروشیمی به وزن ۱۳ میلیون و ۶۸۴ هزار تن از ایران به سایر کشورها صادر شد. سهم کالاهای پتروشیمی از کل صادرات کشور ما در چهار ماهه نخست پارسال ۳۵٫۵۲ درصد بود.
همچنین در این مدت شاهد رشد صادرات سایر کالاها بودیم، به طوری که صادرات سایر کالاها از مرز ۶ میلیارد و ۶۲۷ میلیون دلار فراتر رفت و با افزایش ۲۰٫۷۱ درصدی سهم ۴۰٫۶۴ درصدی از کل ارزش صادرات غیرنفتی کشورمان را به خود اختصاص داد.
با وجود افزایش صادرات پتروشیمی و سایر کالاها، شاهد کاهش صادرات میعانات گازی در چهار ماهه نخست امسال بودیم، به طوری که در این مدت، صادرات میعانات گازی ۸٫۷۷ درصد کاهش داشت و به مرز دو میلیارد و ۹۱۲ میلیون دلار رسید و سهم میعانات گازی از کل صادرات کشور به ۱۷٫۸۶ درصد کاهش یافت و جای خود را به محصولات پتروشیمی و سایر کالاها داد.
به گزارش ایرنا، معاون اول رییس جمهوری چهارم مردادماه در نشست ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی اعلام کرد: در چهار ماهه نخست امسال میزان صادرات غیرنفتی کشور چهار میلیارد دلار از واردات بیشتر بود.
بررسی کارنامه تجارت خارجی ایران در فصل بهار ۱۳۹۵ نشان داد در این دوره ۲۷ میلیون و ۷۸۰ هزار تن کالا به ارزش ۱۰ میلیارد و ۴۷۲ میلیون دلار به خارج از کشور صادر شده است.
اقتصام ** ۳۰۶۵ **۱۹۶۱
۰۸:۱۱:۵۶ به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، رئیس جمهوری با تبریک به آقای درویش امیری به جهت کسب رأی اعتماد هیات وزیران، استان زنجان را از استان های مهمی دانست که در عشق به خاندان رسالت و اهل بیت عصمت و طهارت و بویژه حضرت امام حسین(ع) شهره عام و خاص است.
دکتر روحانی از استان زنجان به عنوان یک استان علمی که دارای عالمان و دانشمندان بزرگی همچون شخصیت بزرگوار حضرت آیت الله شبیری زنجانی به عنوان یکی از مراجع عظام تقلید است، یاد کرد که از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
رئیس جمهوری با یادآوری اینکه استان زنجان به لحاظ دانشگاهی، کشاورزی و معدنی، فناوری های نوین و ظرفیت های حمل و نقل، از استان های با اهمیت تلقی می شود، استاندار را به استفاده از این ظرفیت های بزرگ توصیه کرد.
دکتر روحانی استاندار را به لزوم هماهنگی با همه نیروهای فعال در استان و بویژه امام جمعه توصیه و اظهار امیدواری کرد که به دلیل تجربیات مثبت آقای درویش امیری در مسئولیت های مختلف، در پیشرفت و توسعه استان شتاب بیشتری ایجاد شود.
هیات وزیران همچنین در این جلسه مبلغ یک هزار و ۵۳ میلیارد و ۸۱۰ میلیون ریال بابت جبران خسارات سیل استان ایلام، اختصاص داد.
بر این اساس ۶۴۳ میلیارد و ۸۱۰ میلیون ریال در بخش اعتبارات هزینه ای در اختیار بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای پرداخت کمک بلاعوض لوازم خانگی و معیشتی، تعمیر واحدهای مسکونی و تجاری، بازسازی واحدهای مسکونی شهری و روستایی و خدمات فنی و پشتیبانی آوار برداری و حمل مصالح و صدور پروانه ساختمانی و نیز مبلغ ۳۰۷ میلیارد ریال در اختیار سازمان برنامه و بودجه به صورت تملک دارایی های سرمایه ای برای بازسازی تاسیسات زیربنایی، عملیات آبخیزداری، بازسازی راه ها و ابنیه فنی و بازسازی و ساماندهی مسیل ها و تأسیسات کشاورزی اختصاص یافت.
هیات وزیران همچنین موافقتنامه حمل و نقل دریایی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری کره مشتمل بر یک مقدمه و ۱۹ ماده را تصویب و اجازه مبادله اسناد آنرا داد.
کابینه دولت یازدهم در جلسه روز یکشنبه همچنین مشکل پرداخت حق عضویت و سهمیه تعهدات سالانه مربوط در انجمن جهانی آژانس های تشویق سرمایه گذاری را حل کرد.
هیات دولت مبلغ ۲۰ میلیارد ریال نیز به صورت هزینه ای از محل اعتبارات قانون بودجه سال ۱۳۹۵ کل کشور به منظور پرداخت هزینه های انبارداری در اختیار گمرک جمهوری اسلامی ایران قرار داد.
شبس**۱۷۰۸*۱۶۱۳
ل خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس مبنی بر اینکه آیا وزارت نیرو جدیداً پیشنهادی برای افزایش قیمت آب و برق به دولت ارائه کرده است یا خیر، گفت: تمامی مردم و مسئولان وضعیت اقتصاد آب و برق را به خوبی میدانند و میدانند که قیمت آب و برق در شرایط غیرپایداری قرار دارد، اما آنچه که در دولت مدنظر است، اثرات اجتماعی ناشی از تغییر قیمت آب و برق است.
وی ادامه داد: آن چه که تاکنون در این سه سال از دولت یازدهم رخ داده است، میزان افزایش قیمت آب و برق کمتر از نرخ تورم بوده است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه تورم کنترل شده است و در این کنترل تورم هم میزان افزایش قیمت آب و برق کمتر از تورم بوده است، اضافه کرد: افزایش قیمت آب و برق موضوع جدیدی نیست، اما اینکه بخواهیم در یکی، دو هفته گذشته پیشنهاد جدیدی در این باره به دولت ارائه کنیم، این طور نبوده است.
چیتچیان در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که از او پرسید بسیاری از کارشناسان و برخی از اعضای اتاق بازرگانی و سندیکای برق قرارداد ساخت نیروگاه به ارزش ۳ میلیارد دلار توسط شرکت یونیت ترکیه را خیانت به کشور عنوان میکنند، آیا این موضوع را قبول دارید؟ گفت: در مورد سرمایهگذاری خارجی به حالتی که مطرح میشود، متنوع است و تاکنون نیز مدیران وزارت نیرو اطلاعات لازم در این باره را ارائه کردهاند و به زودی نیز وزارت نیرو اطلاعات جامعی در این زمینه منتشر خواهد کرد.
وی افزود: اینکه سرمایهگذاری خارجی مطلوب است یا خیر، باید بگویم که ما قانون تشویق و حمایت از سرمایهگذاری خارجی داریم و این موضوع در سیاستهای کلی نظام در دو بخش مطرح شده و مورد تأیید مقام معظم رهبری است.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: اما معیار اصلی برای پذیرش سرمایهگذاری خارجی عبارت از مصلحت داخلی کشور است، چرا که باید اذعان کرد بسیاری از کشورهای غربی و به ویژه آمریکا تمام تلاش خود را میکند که حتی یک مورد سرمایهگذاری خارجی در ایران رخ ندهد. پس اصل سرمایهگذاری خارجی هم از نظر قانونی و هم از لحاظ سیاستهای نظام یک اصل مهم است.
چیتچیان با اشاره به اینکه اگر به قانون برنامه پنجم مراجعه شود، به صراحت در مورد صنعت برق تأکید شده است که وزارت نیرو میتواند با شرکتهای عمومی و خصوصی اعم از داخلی و خارجی اقدام به توسعه ظرفیت تولید برق کند، پس قانونگذار در این زمینه تأکیدات لازم را در مورد سرمایهگذاری داخلی و خارجی در تولید برق انجام داده است.
وی با اشاره به مذاکره وزارت نیرو با شرکت یونیت ترکیه گفت: آنچه که تاکنون با شرکت یونیت ترکیه برای ساخت نیروگاه به ارزش ۳ میلیارد دلار انجام شده است هیچ امتیاز بیشتری نسبت به شرکتهای داخلی به این شرکت خارجی داده نشده است، بلکه امتیازاتی هم گرفته شده است.
وزیر نیرو ادامه داد: مطابق تعرفههای برق در شورای اقتصاد ما برق را از این شرکت خارجی ۱۵ درصد کمتر از قیمت خریداری شده از شرکتهای برق داخلی، خریداری خواهیم کرد.
چیتچیان ادامه داد: نیروگاههایی که این شرکت ترکیهای قرار است در ایران احداث کند، راندمان ۵۸ درصد تا ۶۱ درصد را دارد، در حالی که نیروگاههایی که در حال حاضر در کشور تولید میشود، راندمان ۴۷ درصد دارد، پس ساخت این نیروگاهها از سوی این شرکت خارجی میتواند صرفهجویی ارزی نیز از لحاظ سوخت نیز داشته باشد.
وی گفت: یک مزیت دیگری که این شرکت خارجی برای کشور دارد، سرمایهگذاری و انتقال منابع مالی خارجی به داخل کشور است که میتواند یک ظرفیت جدید را به کشور اضافه کند.
وزیر نیرو تأکید کرد: پس مذاکره و امضای قرارداد با این شرکت ترکیهای نیز با رعایت تمام ضوابط قانونی ایجاد شده است و مصوبه شورای اقتصاد را به همراه دارد.
چیتچیان ادامه داد: ما به صراحت اعلام میکنیم، تاکنون مجوز احداث ۳۷ هزار مگاوات برای بخش خصوصی داخلی صادر شده است، اما تاکنون ۱۱ هزار مگاوات نیروگاه ساخته شده است پس هر کدام از شرکتها تمایل به ساخت نیروگاه داشته باشند، ما آمادهایم که عین همین قرارداد خارجی با همین شرکتهای داخلی امضا کنیم.
به گفته وی، متن تمام قراردادهای خارجی و داخلی به صورت تیپ در سایتهای نیرو موجود است.
* موضوع بدهیهای وزارت نیرو طی یک سال آینده جمع میشود/ ۱۲ هزار میلیارد تومان بدهی وزارت نیرو به دولت واگذار میشود
وی در مورد میزان بدهیهای وزارت نیرو گفت: بحث بدهیهای وزارت نیرو با مکانیزمهایی که تعریف شده است طی یک سال آینده جمع خواهد شد.
چیتچیان ادامه داد: اولین اقدام این است که نیروگاههایی که در دولت گذشته واگذار شده، اما بدهیهای آن همچنان بر عهده وزارت نیرو باقی مانده است، طی بررسیهایی که اخیراً سازمان حسابرسی کشور انجام داده قرار است ۱۲ هزار میلیارد تومان از این بدهیها به دولت واگذار شود.
وزیر نیرو افزود: یکی دیگر از مکانیزمها برای کاهش بدهیهای وزارت نیرو مکانیزم اوراق خزانه اسلامی به میزان ۱۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان و مکانیزم اسناد خزانه اسلامی به میزان۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است که میتواند موجب کاهش بدهیها شود.
به گفته وی، تاکنون از طریق اسناد خزانه اسلامی ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای کاهش بدهیها پرداخت شده است.
* برداشت یارانه از وزارت نیرو متوقف شد
چیتچیان در مورد برداشت یارانه از وزارت نیرو گفت: یارانه از ماه گذشته از وزارت نیرو اخذ نشده است، به طوری که ۱۸۳ میلیارد تومان یارانه مرداد ماه از وزارت نیرو اخذ نشد و ۱۸۳ میلیارد تومان یارانه تیر ماه نیز به وزارت نیرو که برداشته شده بود، برگشت داده شد.
به گفته وی، سه ماه اولی که دولت بابت یارانه از وزارت نیرو برداشت کرده بود، قرار است به وزارت نیرو بازگردانده شود.
۰۸:۱۰:۴۲
۰۸:۱۰:۰۸به گزارش خبرنگار دفاعی خبرگزاری فارس، سردار حسین دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما به تشریح آخرین دستاوردهای حوزه دفاعی پرداخت.
سردار دهقان در ابتدا درخصوص موتور بومی توربوجت «اوج» که امروز با حضور رئیس جمهور رونمایی شد، اظهار داشت: همیشه یکی از بخش های گلوگاهی ما در حوزه هواپیماها، بحث موتور است که ساخت موتور اوج در حوزه توربوجتها در دستور کار قرار گرفت. البته این قبلا در موشکها تولید شده بود اما این بار برای پرنده های تا ۱۰ تن وزن ساخته شد.
وی ادامه داد: این موتور هم بر روی پهپادها و هم هواپیماهای جت آموزشی و پشتیبانی نزدیک قابل نصب است.
دهقان با بیان اینکه حرکت به سمت موتورهای سنگین تر توربوجت و بعد توربوفن در دستور کار است، گفت: در یک برنامه حداکثر ۳ساله به موتور توربوجت سنگین دست پیدا خواهیم کرد.
وزیر دفاع گفت: سامانه موشکی باور ۳۷۳ می تواند در ارتفاع ۲۷ کیلومتر با هدف درگیر شود.
وی ادامه داد: این موشک در منطقه پرتاب رفته و تست های میدانی نیز آزمایش شده و رئیس جمهور خواست تا اولین تست موشک آن علیه موشک بالستیک باشد که تا پایان سال انجام خواهد شد.
وی تصریح کرد: در بحث پدافند ارتفاع بالا و برد بلند، سیستم دیگری نیاز نداریم و قصد داریم سیستم باور ۳۷۳ را ارتقا دهیم. لذا نیازی به خرید سلاح دیگر ازجمله S-300 یا S-400 نیست.
دهقان درخصوص پیشنهاد روسها برای واگذاری سامانه S-400 نیز گفت: چون رییس جمهور روسیه دستور عدم تحویل S-300 را صادر کرده بود، بعدا آنها پیشنهاد S-400 یا آنتی ۲۵۰۰ را دادند که ما قبول نکردیم.
به گزارش فارس، وزیر دفاع درخصوص تحویل سامانه های S-300 از سوی روسیه نیز گفت: ما طبق قرارداد پیش می رویم. ابتدا قرار بود ۲ گردان منتقل شود و ۲ گردان بعدی با یک فاصله زمانی -چون باید تولید می شد- وارد شود که آنها هم تولید شده و تمامی این سیستم ها در مراکز ساخت مورد بازرسی قرار گرفته و تحویل شده و همه آنها مهر و موم شدند و در حال انتقال به ایران هستند.
وی همچنین درخصوص برخی گمانههای زنی های خارجی ها از جمله آمریکایی ها درباره محل های استقرار سامانههای S-300 در ایران تاکید کرد: این موضوع ربطی به آمریکاییها ندارد.
وی درخصوص هواپیمای جنگنده قاهر نیز اظهار داشت: نمونه های کوچک این هواپیما پرواز کردند و نمونه یک یکم آن نیز نهایی شده و در حال نصب موتور بر روی آن هستیم.
وزیر دفاع گفت: البته از نیروی هوافضای سپاه نیز آمدند و این هواپیما را دیدند و سفارش هایی روی آن گذاشتند و تصورم بر این است که این هواپیما امسال تاکسی میکند و اماده پرواز میشود
دهقان ادامه داد: تولید انبوه آن بستگی به سفارش دارد و ما هم این هواپیما را در واقع یک پروژه تحقیقاتی میدانیم.
وی با بیان اینکه هیچ محدودیتی در حوزه موشک ها نداریم، گفت: الان ما به موشکهای برد بلند نیاز نداریم و این برد متناسب با تهدیدات تعیین میشود.
وزیر دفاع در بخش دیگری از سخنان خود درخصوص ارتقا توان هوایی نیروهای مسلح در حوزه جنگندهها نیز تصریح کرد: البته ما برای تقویت نیروی هوایی نیاز به تامین جنگنده داریم. ما در عین حال جنگندههای خود را عمردهی کرده و آنها را کاملا بازسازی می کنیم. سیستمهای اویونیکی آنها را بروز کرده و سیستم سلاح هواپیماها نیز بومی سازی شدهاند. در واقع میتوان گفت بجز بدنه و موتور، همه سامانهها را تغییر داده و بازسازی کردهایم.
سردار دهقان درخصوص خرید جنگندههای سوخو۳۰ از روسیه نیز گفت: این هواپیما، جنگنده خوبی است و ما هم برای خرید آنها پاسخ منفی از روسها نشنیدیم.
وی ادامه داد: در این باره در حال مذاکره هستیم و امیدواریم این زمان، خیلی به درازا نکشد و بتوانیم خبرهای خوبی به ملت ایران بدهیم.
دهقان در پاسخ سوال مجری برنامه که پرسید آیا خرید هواپیماهای میگ ٣۵ و میگ ٣١ هم در دست اقدام است، گفت: خیر ما به دنبال کلاسی هستیم که سوخو ٣٠ جزو آن است و طبیعتا فقط روس ها آن را دارند.
وزیر دفاع درخصوص تانک «کرار» نیز که چندماه قبل خبر آن را داده بود گفت: این تانک با مدل تانک T-90 قابل مقایسه است که متناسب با شرایط آب و هوایی ما طراحی و ساخته شده و درضمن نقایص تانک T-90 را هم ندارد.
وزیر دفاع خاطرنشان کرد: نواقص تانکهای T-72S خودمان را هم بر طرف کرده ایم.
به گزارش فارس، زیردریایی بومی «فاتح»، از دیگر موضوعاتی بود که وزیر دفاع به آن اشاره کرد و گفت: این زیردریایی از فناوری بالایی برخوردار است که قرار بود در سوم خرداد الحاق شود اما دوستان نداجا تردیدهایی داشتند که در حال رفع آنها هستیم.
دهقان تصریح کرد: فاتح اخیرا در دریا تست شده و در این کلاس به دنبال خرید خارجی نیستیم.
وی در بخش دیگری از این گفت به موضوع حضور هواپیماهای روسی در ایران اشاره کرد وگفن: این حضور به درخواست دولت سوریه بود و بنا بود طی آن، روسها بخشی از توان هوایی خود را به سوریه منتقل کنند.
وزیر دفاع ادامه داد: با توجه به اینکه تروریستها در سوریه توسط امریکا و عربستان بصورت جدی تجهیز شدند، لذا لازمه مقابله با آنها حملات سنگین زمینی و پشتیبانی زیاد هوایی بود که در این راستا از پایگاه نوژه استفاده کردند.
سردار دهقان از نمایندگان مجلس نیز به دلیل توجه به حوزه دفاعی و بیانیه تقدیرآمیز آنها تشکر کرد.
وی در عین حال تصریح کرد: ما نه پایگاهی به روسها دادیم نه قرار است آنها در ایران بمانند بلکه این کمکی بود که ما امکان نشست و برخواست و سوخت گیری را به آنها دادیم و در واقع این یک همکاری عملیاتی بود.
وزیر دفاع نحوه اعلام خبر این حضور از سوی روسها را نوعی خودنمایی و بی معرفتی از طرف آنها عنوان کرد
۰۸:۱۰:۰۰به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، نبرد جنوب شهر حلب میان ارتش سوریه و حزبالله و نیروهای متحد با ائتلاف تروریستی جیش الفتح ادامه دارد و ارتش سوریه پیشروی کند اما مطمئن خود را ادامه میدهد.
از عصر امروز ارتش سوریه به فرماندهی سرهنگ سهیل معروف به «تایگر»، و نیروهای حزب الله لبنان و مشخصا از ساعتی قبل عملیات مشخصی را در چارچوب معین شده از جنوب شرق منطقه الحمدانیه و غرب کارخانه سیمان در جنوب غرب شهر حلب آغاز کردند و در همان دقایق نخست توانستند خطوط دفاعی تروریست های جیش الفتح را درهم بشکنند.
تروریست ها به دلیل حملات ناگهانی ارتش سوریه و نیروهای مقاومت تلفات سنگین متحمل شدند و با ترک اجساد همرزمانشان از ساختمان های شمالی دانشکده فنی هوایی عقب به سمت ساختمان های جنوبی دانشکده فنی و حتی ساختمان های توپخانه عقب نشینی کردند.
نیروهای سوری تا دقایقی قبل موفق شدند بخش های وسیعی از ساختمان های مرتفع دانشکده فنی هوایی را پاکسازی کنند.
۰۸:۰۳:۳۵ سلام صبح شما عزیزان بخیرو شادی