۰۸:۱۷:۱۴ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۸:۱۷:۱۲
گروه بورس، همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته با ثبت کاهش ۳۱۲واحد چهرهای ضعیف از خود به نمایش گذاشت. بازار سهام کشور، هفته گذشته شاهد فروکش کردن جو مثبت هفتههای ماقبل بود و در نهایت نیز با افت ۴/ ۰ درصدی در رقم ۷۷ هزار و ۷۸۹ واحدی در کارنامه شاخص هفته پایانی مرداد ماه را به پایان رساند تا زیان این بازار شاخص از ابتدای سال تا کنون در محدوده ۳ درصدی باقی بماند.
بر این اساس اگر نرخ سرمایهگذاری در بازار بدون ریسک را بهطور متوسط ماهانه ۵/ ۱ درصد فرض کنیم، بیانکننده حدود ۱۱درصد زیان فعالان تالار شیشهای در بازار سهام از ابتدای سال است. در شرایط کنونی کارشناسان بازار سهام در انتظار شروع بررسی لایحه اصلاح بودجه سال ۹۵ هستند که انتظار میرود در هفته جاری آغاز شود. این لایحه به لحاظ میزان اوراقی که در قالب آن منتشر خواهد شد دارای اهمیت است. در تحولات اقتصادی مهم دیگر بهای نفت توانست مجددا به مرز ۵۰ دلار در هر بشکه برسد. این رقم در ۶ هفته گذشته بیسابقه بوده است. افزایش قیمت نفت متاثر از مذاکرات فریز نفتی است که بین کشورهای تولیدکننده مطرح است.
عربستان سعودی هم اعلام کرده است با اجرای این طرح همگام خواهد بود. الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه هم موافقت خود را با اجرای این طرح اعلام کرده است. در صورتی که این طرح به اجرا برسد تولیدکنندگان نفت، تولید خود را کاهش میدهند تا قیمت در بازار متعادل شود. پیش از این اوپک اعلام کرده بود که سه میلیون بشکه در روز مازاد عرضه در بازار وجود دارد. در بازار فلزات جو باثبات اخیر ادامه دارد. بهای هر تن فلز مس ۴هزار و ۷۵۵ دلار گزارش شده است. بهای هر تن روی ۲هزار و ۲۶۶ دلار و بهای آلومینیوم و سرب به ترتیب یک هزار و ۶۸۵ دلار و یک هزار و ۸۷۶ دلار در هر تن مخابره شده است.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بازاری متعادل با شاخص مثبت بود که در آن شاخص با رشد ۵/ ۲۳واحدی مواجه شد. این رشد بیشتر به دلیل حمایت از نمادهایی نظیر غدیر، سایپا، سرمایهگذاری سایپا و پالایشگاه بندرعباس حاصل شد. در بازار روز چهارشنبه همچنان بحث در مورد زمان برگزاری مجمع بانکهای متوقف از جمله بانک تجارت به ویژه پس از لغو مجدد برگزاری مجمع این بانک در جریان بود. در این گروه مجمع عمومی فوقالعاده بانک خاورمیانه روز چهارشنبه برگزار شد و در پی آن جلسه سهامداران این بانک به افزایش سرمایه ۱۰۰ میلیارد تومانی رأی مثبت دادند.
هدف از افزایش سرمایه این بانک مسائلی از جمله برخورداری آن از امتیاز اعطای تسهیلات، افزایش حق دارایی ثابت و در صورت لزوم گشایش شعب جدید است. در این گروه بانک اقتصاد نوین نیز قصد دارد سرمایه بیش از ۱/ ۱ هزار میلیارد تومانی از محل سود انباشته و با هدف اصلاح ساختار مالی و فعالیتهای بانکی را به بیش از ۳۳/ ۱ هزار میلیارد تومانی برساند. در گروه خودرویی شرکت ایران خودرو عملکرد سه ماهه را با رویدادی مثبت همراه کرد و طی آن سود هر سهم سال مالی جاری را به دو دلیل ۳۹ درصد افزایش داد.
اصلاح بودجه و افزایش ۲۰ هزار دستگاهی تولید و فروش، نظر حسابرس به دلیل فروش خودرو از محل تسهیلات ۲۵۰ میلیون ریالی اعطایی از دولت در سال ۹۴، هزینههای مالی و درآمد فروش اقساطی چکهای مربوطه در محاسبه هزینههای مالی و سایر درآمدهای عملیاتی منظور شده دلیل این تغییر بوده است. ضمن اینکه روش فروش اقساطی در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش قابل ملاحظهای داشته و منجر به افزایش، در حساب درآمد فروش اقساطی شده است. در گروه خودرویی همچنین نتیجه دعاوی حقوقی دو زیرمجموعه ایران خودرو مشخص شد و طی آن فنرسازی ۱۰ میلیارد تومانی بیش از ۶/ ۵ میلیارد تومان از «خگستر» خسارت گرفت. در این گروه گمانه زنی در مورد معامله یا عدم معامله سایپا دیزل در میان معاملهگران جریان دارد. سایپا اعلام کرده است این شرکت را در ۱۴شهریور راهی میز فروش خواهد کرد.
در گروه پتروشیمی، هلدینگ خلیج فارس با انتشار عملکرد سال مالی ۹۵ خود از پوشش کمتر از انتظار این شرکت خبر داد. این شرکت صورتهای مالی سال مالی منتهی به ۳۱خرداد ۹۵ را بهصورت حسابرسی نشده اعلام کرد که طی آن با پوشش ۹۶ درصدی سود معادل ۷۶ تومان همراه شده است. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری متعادل بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۱۹۶میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۷۲میلیارد تومان بالغ شد. با این کارنامه ارزش کل معاملات در هفته گذشته به ۹۶۸میلیارد تومان رسید که نسبت به هفته ماقبل آن ۱۳درصد کاهش را نشان داد.
۰۸:۱۶:۴۸گروه بورس، سلیمان کرمی: شاخص کل بورس تهران در هفته گذشته با افت ۴/ ۰ درصدی مواجه شد. به این ترتیب پس از رشد بیش از ۶ درصدی شاخص از آخرین هفته تیر تا پایان دو هفته قبل، طی معاملات هفته گذشته قیمت سهام روند نزولی را در پیش گرفت. در این شرایط بار دیگر مطابق روند تاریخی بازار پس از پایان یک دوره رشد پرشتاب، افت حجم و ارزش معاملات را شاهد بودیم. در این فضای رکودی معاملهگران حقوقی درصدد حمایت از قیمت سهام برآمدند.
مطابق آنچه مشاهده شد، حمایت این معاملهگران در دقایق پایانی بازار به خصوص در دو روز پایانی هفته به منظور حفظ سطح شاخص قابل توجه بود. تلاشهای ناکام حقوقیها در حمایت مصنوعی از شاخص بازار سهام، افت حجم و ارزش معاملات را میتوان از نشانههای شروع یک فضای رکودی در بازار دانست. در این شرایط به نظر میرسد ظهور یک محرک بتواند سدی در برابر ریزش نماگرهای بورسی شود. به نظر میرسد در حالیکه نشانههای مثبت قابلتوجهی در سایر صنایع مشاهده نمیشود، ممکن است رونق بازارهای جهانی کالاها بتواند مطابق با هفتههای اخیر و از آغاز تابستان بار دیگر این فضای رکودی را بشکند. البته همچنان باید در انتظار نشانههایی از پایداری شاخصهای کالاها در بازار جهانی و همچنین رونق بیشتر این بازارها بود.
نشانههای گسترش رکود
کاهش حجم و ارزش معاملات از نشانههای شروع یک فاز رکودی در معاملات سهام است. در این میان این نکته قابل توجه است که برخی از فعالیت حقوقیها در بازار و انجام معاملات بلوکی در حالت عادی معاملات سهم باعث شد که مقدار این نماگر نیز در سطح بالایی قرار گیرد. بارزترین مثال در این خصوص رشد ارزش معاملات در نماد «خساپا» در دو روز پایانی هفته بود. سهشنبه و چهارشنبه به ترتیب ارزش معاملات سهام سایپا در نماد «خساپا» حدود ۵۴ و ۵۵ میلیارد تومان بود. ارزش معاملات کل بازار در این روزها به ترتیب ۱۹۵ و ۱۶۷ میلیارد تومان بود. فعالیتهای مصنوعی حقوقیها در حمایت از سهام و شاخص کل همیشه در شرایط رکودی رخ داده است. گرچه «خساپا» سابقه ارزش معاملات با مقادیر بالای این چنینی را داشته است، اما آنچه بر اساس شفافسازی سرمایهگذاری رنا مشخص است، شرکت توسعه رادین به منظور رددیون خود به رنا سهام سایپا را به «ورنا» واگذار میکند. در این میان بر اساس صلاحدید این حقوقیها جابهجایی میان سهامداران در حالت معمول سهام اتفاق افتاده است.
در صورتیکه ارزش معاملات «خساپا» را از کل ارزش معاملات بازار کم کنیم، مقدار این نماگر به ۱۵۱ و ۱۱۲ میلیارد تومان میرسد. در شرایط نزول قیمت سهام همزمان شدن کاهش ارزش معاملات و شکل نگرفتن صفهای فروش حاکی از خوشبینی سهامداران به بازگشت قیمت سهام است. در این شرایط شاخص با خرید حقوقیها در نمادهای بزرگ با نوسان اندکی همراه میشود و افزایش شدت نوسانات بهطور معمول با ریزش قیمت سهام همراه است. در نتیجه یک فضای رکود فرسایشی در بازار به وجود خواهد آمد. احتمال افزایش فشار فروش با ادامه فرسایش در روند عادی معاملات اتفاقی است که پس از بروز چنین نشانههایی در بورس تهران رخ میدهد؛ مشابه آنچه در خرداد ماه امسال رخ داد. با این حال همانطور که تابستان با یک فضای مثبت آغاز شد، یک عامل محرک میتواند سدی در برابر نزول ادامهدار قیمت سهام تشکیل شود.
کالاییها ناجی دوباره بورس؟
عمده رشد شاخص بورس در فصل تابستان مرهون انعکاس عملکرد مثبت گروههای کالایی به بورس بود. در این خصوص میتوان به تعدیل مثبت گروه پالایشی برای سال مالی منتهی به اسفند سال گذشته اشاره کرد. علاوه بر این شرکتهای سنگآهنی نیز عملکرد سهماه نخست سال ۹۵ را با تعدیل مثبت به بازار انعکاس دادند. عملکرد گروه فلزات اساسی به خصوص شرکتهای سرب و روی نیز با رشدهای قابلتوجه این فلزات در بازار جهانی چشمگیر بود. حضور این محرکها شاخص را در مسیر صعودی قرار داد. در شرایط کنونی نیز بار دیگر شاهد رشد قیمت نفت و نوسانات مثبت فلزات و همچنین سنگآهن در بازار جهانی هستیم. قیمت هر بشکه نفت برنت در روزهای اخیر با رشدهای پی در پی به بیش از ۵۰ دلار رسیده است. بازگشت دوباره قیمت نفت به سطح ۵۰دلاری میتواند سیگنال مثبتی برای گروه فرآوردههای نفتی باشد.
نفت در روزهای اخیر با اظهارات وزرای نفت عربستان و روسیه بهعنوان دو کشور که بخش قابل توجهی از تولیدات و صادرات را در اختیار دارند، روند صعودی در پیش گرفت. مسوولان نفتی این دو کشور به احتمال حصول یک توافق در حاشیه نشست آتی اوپک به منظور فریز سطح تولیدات اشاره کردهاند. گرچه احتمال توافق از نظر کارشناسان بازار جهانی و همچنین با توجه به سابقه تاریخی بسیار اندک است، با این حال این عامل روانی در شرایط کنونی از قیمت نفت حمایت کرده است. به نظر میرسد با توجه به فاصله زمانی حدود ۴۰ روز تا برگزاری این موضوع میتواند عامل حمایتی از قیمت نفت باشد.
نوسانات نفت میتواند اثر دوجانبهای بر صورتهای مالی پالایشی داشته باشد
جواد سنگینیان، کارشناس بازار سهام در این خصوص به دو اثری که نوسانات قیمت نفت بر سودآوری شرکتهای پالایشی میگذارد، اشاره کرد و گفت: از طرفی رشد قیمت نفت میتواند با رشد ارزش موجودی نفت و فرآوردهها به رشد سودآوری این شرکتها کمک کند. مشابه این موضوع را میتوان در روند نزول سودآوری شرکتهای پالایشی با افت قیمت نفت مشاهده کرد. شفافسازی «شاوان» درخصوص کاهش ارزش موجودیها از جمله مثالهای اثر افت قیمت نفت بر شرکتهای پالایشی بود. بر این اساس رشد قیمت نفت میتواند اثر مثبتی بر افزایش ارزش ذخایر نفتی بر جای بگذارد. از سوی دیگر سودآوری شرکتهای پالایشی بر اساس فاصله قیمت نفت و فرآوردهها حاصل میشود.
سنگینیان افزود: روند تاریخی این موضوع در بازارهای جهانی حاکی از این موضوع است که در روند نزولی، نرخ افت فرآوردهها از قیمت نفت کمتر است. این موضوع میتواند به رشد حاشیه سودآوری این شرکتها کمک کند. در روند صعودی این موضوع حالت عکس به خود میگیرد. در این شرایط نرخ رشد قیمت نفت از قیمت فرآوردهها پیشی میگیرد. به این ترتیب حاشیه سود کاهش مییابد. این کارشناس بازار سهام در ادامه گفت: به نظر میرسد تمامی این تحلیلها با توجه به نامشخص بودن نحوه قیمتگذاری مواد اولیه و محصولات توسط پالایش و پخش دستخوش تغییر شود و این تحلیلها مفید واقع نشود. بر این اساس باید در انتظار سیاستهای شرکت ملی پالایش و پخش درخصوص نحوه قیمتگذاری بود.
در بازار فلزات جهانی نیز بار دیگر شاهد رشد قیمت سنگآهن و همچنین رشد قیمت فلز روی بودیم. تعطیلی معادن روی چین عاملی برای رشد قیمت این فلز و عبور از مقاومت ۲۳۰۰ دلاری به ازای هر تن بود. با این حال قیمت این فلز در این سطح حساس پایدار نماند و بار دیگر در معاملات دیروز به کانال ۲۲۰۰ دلاری بازگشت. قیمت سنگآهن نیز در حالیکه کارشناسان بازار جهانی با توجه به مازاد عرضه موجود به احتمال نزول آن در ماههای گذشته اشاره کرده بودند، بار دیگر به بیش از ۶۰ دلار به ازای هر تن رسید (قیمت سنگآهن وارداتی تحویل در بندر تیانجین چین).
نوسان کالاییها با دلار
افت شاخص دلار آمریکا نیز در روزهای اخیر به رشد قیمت کالاییها در بازار جهانی کمک کرده است. شاخص دلار آمریکا پس از انتشار صورتجلسه فدرال رزرو در روز چهارشنبه در روند نزولی قرار گرفت. صورتجلسه بانک مرکزی آمریکا به اختلاف نظر میان اعضای این کمیته درخصوص آمادگی اقتصاد آمریکا برای افزایش نرخ بهره اشاره داشت. این در حالی بود که دادلی (نماینده ایالت نیویورک در فدرال رزرو) در میانه هفته گذشته به احتمال افزایش نرخ بهره در نشستهای آتی حتی سپتامبر اشاره کرده بود. با این حال انعکاس اختلاف نظر میان اعضای فدرال رزرو در صورتجلسه نشست گذشته افت ارزش دلار را به دنبال داشت. در این شرایط افت ارزش دلار در بازار جهانی به رشد قیمت کالاها کمک کرد؛ با توجه به ارزشگذاری کالاها بر اساس تقویت سایر ارزها در برابر دلار، این موضوع میتواند قدرت واردات کالا از سایر کشورها را افزایش دهد. با این حال روز گذشته صحبتهای چند تن از اعضای فدرال رزرو مانند دادلی مبنی بر برداشت هیجانی بازار از صورت جلسه و احتمال رشد نرخ بهره بار دیگر رشد اندک شاخص دلار را به دنبال داشت. در این شرایط نوسانات ارزش دلار در برابر سایر ارزها در بازار جهانی نیز میتواند در کنار عوامل بنیادی مانند عرضه و تقاضا بر قیمت کالاها اثرگذار باشد.
۰۸:۱۶:۲۶گروه بورس، فاطمه اسماعیلی: بازار سهام در حالی معاملات هفته گذشته را با افت ۴/ ۰ درصدی به پایان رساند که همچنان شاهد حمایت حقوقیها در بسیاری از نمادها بود. بر این اساس طی معاملات هفته گذشته حقوقیها طبق روال هفته ماقبل آن باز هم حضوری فعال داشتند بهطوری که در تمامی روزهای هفته مذکور شاهد تغییر مالکیت به نفع این معاملهگران بودیم. بر این اساس در جریان معاملات هفته گذشته (شنبه تا چهارشنبه) بورس تهران تغییر مالکیتی به ارزش حدود ۵۰ میلیارد تومان را به نفع معاملهگران حقوقی به خود دید.در این راستا بررسیهای «دنیای اقتصاد» از عملکرد دو دسته بازیگران سهام در عمده نمادهای فعال در هفته گذشته نیز، تغییر مالکیت سهام را به نفع این معاملهگران (حقوقی) نشان میدهد.
حضور پررنگ گنجینه آرمان
در هفتههای اخیر صندوق گنجینه آرمان شهر از جمله حقوقیهای فعال در سمت خرید سهام بوده است. در هفته گذشته نیز این صندوق همچنان خرید خود در برخی از شرکتهای سهامی را ادامه داد. در این خصوص گنجینه آرمان بیش از ۴میلیون و ۷۰۰ هزار سهم از شرکت بیمه البرز را خریداری کرده است. این صندوق همچنین در سمت خرید «کروی» نیز حضور فعالی داشت، بهطوری که این شرکت بیش از ۲۰ میلیون سهم از شرکت توسعه معادن روی ایران را طی معاملات هفته گذشته به پرتفوی خود افزوده است. این شرکت همچنین در فولاد هرمزگان جنوب نیز بهعنوان خریدار حضور پیدا کرد. بر این اساس بیش از ۸ میلیون و ۶۰۰ هزار سهم از «هرمز» در هفته گذشته توسط صندوق گنجینه آرمان شهر خریداری شد.
رادین فروخت؛ رانا خرید
در عین حال یکی از نمادهای مورد توجه طی معاملات هفته گذشته «خساپا» بود که شاهد فروش یکی از معاملهگران عمده خود یعنی سرمایهگذاری رادین است. بر این اساس توسعه سرمایه رادین جهت تسویه دیون به شرکت سرمایهگذاری صنعتی رنا، در حال فروش سهام شرکت سایپا است بهطوری که طی معاملات هفته گذشته (۲۴ تا ۲۷ مرداد) یک میلیارد و ۵۶۰ میلیون سهم شرکت سایپا از شرکت توسعه سرمایه رادین به سرمایهگذاری گروه صنعتی رنا واگذار شده است. بر این اساس هفته گذشته سایپا شاهد تغییر مالکیت ۳۱ میلیون و ۳۵۹ هزار سهم به نفع معاملهگران حقیقی بود.
تداوم خریدهای مدبران اقتصاد
شرکت مدبران اقتصاد نیز از دیگر حقوقیهای فعال در سمت خرید سهام در هفته گذشته همچون هفته ماقبل آن بود. بیش از ۹۹ درصد از مدبران اقتصاد به گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان اختصاص دارد. مدبران اقتصاد در سمت خرید نمادهای «شگل»، «کرماشا»، «ثشاهد» و «پاسا» فعال بود. در حالی که حجم خرید این شرکت در شرکتهای سهامی اندک بوده، اما بهطور کلی در تمام روزهای معاملاتی بهعنوان خریدار در سهام شرکتهای مزبور حضور داشت. مدبران اقتصاد ۱۲ هزار سهم گلتاش، ۱۵۶ هزار سهم صنایع پتروشیمی کرمانشاه، ۹۵ هزار سهم سرمایهگذاری شاهد و ۱۲ هزار سهم ایران یاساتایر و رابر را خریداری کرده است. بررسی معاملات بورس تهران نشان میدهد سخت آژند نیز در هفتهای که گذشت جابهجایی بیش از ۳۳۴ هزار سهم را به نفع بازیگران حقیقی به ثبت رساند که حدود ۳ میلیون سهم آن توسط شرکت سرمایهگذاری آتیه صبا به فروش رسید.
علاوه بر این طی معاملات آخرین روز کاری هفته گذشته بیش از ۱۴۰ میلیون سهم بیمه سامان توسط معاملهگران حقیقی و حقوقی مورد خریداری قرار گرفت که در مجموع تغییر مالکیتی به میزان ۴۸ هزار و ۱۷۳ سهم به نفع حقوقیها به خود دید. در بحث تغییر سهام، سهامداران فعال این نماد نیز بانک سامان بود که روز چهارشنبه حدود ۳۲ میلیون و ۳۰۰ هزار سهم از بیمه سامان را خریداری کرد و پس از آن شرکت توسعه سرمایهگذاری سامان و شرکت خدماتی و بازرگانی هراز کرمان به ترتیب ۱۵ میلیون و ۳۱۸ هزار سهم و ۱۵ میلیون و ۲۶۰ هزار سهم بیمه سامان را خریداری کردند. همچنین حقیقیها نیز در این روز در مجموع بیش از ۳۵ میلیون سهم این نماد را خریداری کردند.
علاوه بر این آخرین روز کاری هفته گذشته با خریداری ۴۳میلیون و ۹۲۵ هزار سهم پخش البرز توسط شرکت سرمایهگذاری البرز به پایان رسید تا در مجموع تغییر مالکیتی به میزان ۱۲۱هزار و ۲۱۶ سهم به نفع معاملهگران حقوقی ثبت شود. «فخاس» نیز در هفته گذشته در حالی حضور بیشتر بازیگران حقوقی را در صفوف خرید داشت که کمترین میزان فعالیت این بازیگران در روز چهارشنبه و با جابهجایی حدود ۱۵۳ هزار سهم به ثبت رسید. در مجموع در هفته گذشته حقوقیها مالکیت حدود یک میلیون و ۳۰۶ هزار سهم را به نفع خود تغییر دادند.در همین زمینه و درخصوص تغییر سهام سهامداران فعال شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات در روزهای یکشنبه تا چهارشنبه بیش از یک میلیون و ۴۱۷ هزار سهم از این شرکت را خریداری کرد. آهنگری تراکتورسازی ایران نیز در روز چهارشنبه شاهد خرید بیش از ۵ میلیون از سهامش توسط شرکت توسعه و تامین شریف بود و شاهد تغییر مالکیتی به میزان ۴ میلیون و ۵۶۰ هزار سهم به نفع حقوقیها بود.
سهامداران عمده سرمایهگذاری آتیه دماوند نیز در دو روز پایانی هفته گذشته، فعال ظاهر شدند. بر این اساس، سه شرکت سرمایهگذاری صنعت و معدن، شرکت لیزینگ صنعت و معدن و شرکت گروه کارخانجات صنعتی و معدنی ایران در روزهای سهشنبه و چهارشنبه بیش از ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار سهم «وآتی» را خریداری کردند. در مجموع تغییر مالکیت سهام «وآتی» حدود ۱۲ میلیون سهم به نفع سهامداران حقوقی بود. هفته گذشته سرمایهگذاری غدیر نیز دو سهامدار فعال داشت. بر این اساس روز چهارشنبه صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح ۱۱میلیون سهم «وغدیر» را خریداری کرده و در مقابل ۱۰میلیون سهم آن نیز توسط شرکت سرمایهگذاری زرین پرشیا به فروش رفت. در مجموع هفته گذشته تغییر مالکیت سهام سرمایهگذاری غدیر به میزان ۴ میلیون و ۶۸۴ هزار سهم به نفع معاملهگران حقوقی ثبت شد. معادن منگنز ایران نیز روز شنبه و چهارشنبه شاهد فروش بیش از ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار سهم خود توسط یک شخص حقیقی بود. ایران خودرو نیز با خرید ۲ میلیون و ۲۰۰هزار سهم خود توسط افراد حقیقی مواجه شد. همچنین طی معاملات هفته گذشته شاهد خرید پررنگ سرمایهگذاری سمند در «خودرو» بودیم. بر این اساس شرکت سرمایهگذاری سمند ۶۲۰ هزار سهم ایران خودرو را خریداری کرد. در مجموع تغییر مالکیت سهام ایران خودرو به نفع معاملهگران حقوقی و به میزان بیش از ۶ میلیون سهم بود.
ایران ترانسفو نیز در هفتهای که گذشت تغییر مالکیت حدود ۶میلیون و ۵۲۰ هزار سهم را از سمت بازیگران حقیقی به حقوقی به ثبت رساند. بر این اساس این نماد در روزهای سهشنبه و چهارشنبه شاهد فعالیت بازیگران حقوقی بود، بهطوریکه شرکت صنعت و تجارت آداک بیش از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار سهم «بترانس» را خریداری کردند و در مقابل شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی حدود ۱۵ میلیون از سهام ایران ترانسفو را در روز چهارشنبه به فروش رساند. در مجموع هفته گذشته معاملهگران حقوقی مالکیت حدود ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار سهم را به نفع خود تغییر دادند.
۰۸:۱۶:۱۷«دنیای اقتصاد» در نظرسنجی از ۱۵۰ فعال و کارشناس بازار سرمایه ۸ موضوع مهم بورسی را زیر ذرهبین قرار داده است. پاسخ فعالان بازار سرمایه درباره اولویتهای رئیس جدید سازمان بورس نشان میدهد کارشناسان مطالبه اصلی خود را توسعه بازار بدهی عنوان کردهاند. همچنین تعدیل انتظارات از سودآوری بورس در ادامه سالجاری از دیگر نکات قابل توجه در این نظرسنجی است.
گروه بورس- مهرنوش سلوکی: پنج ماه از شروع سال جدید گذشت، سالی که به گفته کارشناسان، با تحولات در بخشهای مختلف اقتصادی میتواند آغازی برای توسعه هر چه بیشتر بازار سرمایه ایران باشد. از تحولات مهم بورس در این مدت میتوان به تغییر سکاندار این بازار اشاره کرد، شاپور محمدی که زمان زیادی از ورودش به سازمان بورس و اوراق بهادار نمیگذرد، از تجدید نظر درخصوص قوانین دستوپاگیر بورس سخن میگوید و آینده روشنی را برای این بازار متصور است. همچنین عرضه اوراق مختلف با درآمد ثابت از دیگر رخدادهایی است که میتوان بهعنوان خبرهای مهم بورس از ابتدای سال اشاره کرد. حال با تمام این تفاصیل، باید دید سهامداران چه نظری درخصوص روزهای کنونی بورس دارند، آنان که بازیگران اصلی این بازار هستند و به نوعی چرخش این بازار به یمن حضور آنان انجام میشود.
بازدید میدانی از تالار شیشهای گواه جنب و جوش میان سهامدارانی است که عمده آنها، سالها است در آنجا فعالیت دارند. عدهای راضی از عملکرد بورس طی چند ماه اخیر و عدهای با انتقاد از چرخه اقتصادی کشور شرایط را چندان مناسب نمیدانند. با این حال «دنیای اقتصاد» برای چهارمین بار به میان سهامداران رفته و در نظرسنجی از بازیگران حقیقی و حقوقی شرایط این بازار پرهیاهو را زیره ذرهبین قرار داده است. جامعه آماری این نظرسنجی شامل ۹۷ سهامدار حقیقی و ۵۳ کارشناس بازار سرمایه است. در این نظرسنجی سعی بر آن است تمام جوانب بازار سهام بررسی شود، تا سرمایهگذاران این بازار بتوانند با نگاهی مطلوبتر برای آینده مالی خود تصمیم بگیرند. از نکات قابل توجه پاسخهای دریافتی، تغییر نسبی انتظارات درخصوص آینده بازار سهام در سال جاری است. گرچه در نظرسنجی ابتدای سال «دنیای اقتصاد»، عمده کارشناسان و فعالان تالار بازدهی مناسبی را برای بورس به ویژه در نیمه دوم سال متصور بودند، در نظرسنجی جدید حدودا نیمی از معاملهگران و کارشناسان نسبت به صعود بازار سهام تا پایان سال ابراز تردید دارند.
از سوی دیگر، فعالان بازار سهام که ابتدای سال، گزارشهای میان دورهای (۳ ماهه و ۶ ماهه) را مهم ترین ریسک بازار سهام میدانستند، اکنون با عبور از گزارشهای ۳ ماهه، بازار پول را مهمترین رقیب و احتمالا ریسک بورس ارزیابی میکنند. همچنین با پایان یافتن مجامع بخش مهمی از شرکتهای بورسی، سهامداران معتقدند که نتایج آنها تغییر چندانی نسبت به سال قبل نداشته و شرکتها در سال ۹۴ نتوانستهاند تحول مهمی را داشته باشند. شرکتکنندگان در بخشی دیگر، مهمترین عامل رشد بورس از ابتدای سال را تغییر در سیاستهای بانکی میدانند و معتقدند تحولات در بازار پول میتواند به نفع بازار سرمایه و صنایع کشور باشد.این نظر در حالی بیان میشود که از نگاه آنان سپردههای بانکی و اوراق با درآمد ثابت همچنان میتواند رقیب اول بورس باشد. با وجود اینکه از میان بازارهای مالی،سکه از ابتدای سال بیشترین بازدهی را داشته اما همچنان پافشاری بر پربازده بودن سپردههای بانکی میتواند قابل توجه باشد. در آخر میتوان امیدوار به ورود سرمایههای جدیدی به این بازار بود بهطوریکه عمده سهامداران هر دو گروه در پاسخ به پرسشی درخصوص میزان سرمایه ورودی به بورس، ابراز آمادگی برای تخصیص بیش از ۲۵تا ۷۵ درصدی سرمایه آنها به بورس کردند.
۰۸:۱۲:۳۴حجم معاملات محصولات پلیمری در هفتهای که گذشت به ۵۴هزارتن رسید. به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، به این ترتیب عرضههای ۵۴ هزارتنی هفته گذشته به میزان ۲۲۷ هزار تن تقاضا داشت. محصولاتی همچون پیویسیها، پلیاتیلنهای ترفتالات، پلیاتیلنهای سبکفیلم، پلیاستایرنهای معمولی و مقاوم از جذابترین کالاهای بورسی بودند.
این در حالی است که همچنان حجم عرضه محصولات پتروشیمی کمتر از تقاضای بازار است و از اینرو برخی از محصولات که با مصرف بیشتری روبهرو هستند، با رقابت از سوی معاملهگران خریداری میشوند. در صدر محصولات پرتقاضا پیویسیها به دلیل مشکلات تولید در مجتمعهای تولیدکننده پیویسی قرار دارند، البته تغییر سقف خرید سالانه برخی از محصولات مانند پلیپروپیلنها و پلیاتیلنهای ترفتالات سبب شد تا در هفتهای که گذشت حجم تقاضا برای پلیاتیلنهای ترفتالات اندکی کاهش یابد. به این ترتیب معاملات پلیاتیلنهای ترفتالات به شرح زیر رقم خورد: پلیاتیلنهای ترفتالات بطری گرید ۸۲۵ که با حجم ۲۰۰۲ تن عرضه شده بود ۱۵۸۷۳ تن تقاضا داشت، قیمت پایه این کالا ۳ هزار و ۱۰۰ تومان و نرخ خرید آن هم ۳ هزار و ۴۱۰ تومان رقم خورد.
گرید ۸۴۵ هم ۳۳۰تن عرضه و ۱۱۸۸ تن تقاضا داشت و با قیمت ۳ هزار و ۴۳۹ تومان مورد معامله قرار گرفت. گرید ۸۲۱ نیز با حجم ۱۵۱۸ تن عرضه شد که ۲۷۷۶۴ تن تقاضا داشت و با قیمت ۳ هزار و ۴۱۰ تومان مورد معامله قرار گرفت، پلیاتیلنهای ترفتالات بطری و نساجی تندگویان بهصورت سلف عرضه شده بودند. همچنین در گروه پیویسیها عرضه گرید ۶۵ پتروشیمی اروند با حجم ۱۵۱۸ تن، ۱۳ هزار و ۸۱۶ تن تقاضا داشت، قیمت پایه این کالا ۲ هزار و ۶۶۰ تومان و نرخ خرید آن هم ۲ هزار و ۹۲۶ تومان رقم خورد. عرضه ۴۲۰ تنی این پتروشیمی هم ۱۰۲۸۰ تن تقاضا داشت و در نهایت با قیمت ۲ هزار و ۹۲۶ تومان مورد معامله قرار گرفت.گرید ۶۵ پتروشیمی غدیر هم ۲ هزارتن عرضه و ۱۹۳۴۰ تن تقاضا داشت و در نهایت با قیمت ۲ هزار و ۹۲۶ تومان خریداری شد.
۰۸:۱۰:۳۲عارفه مشایخی: بررسیها نشان میدهند تولیدکنندگان آسیایی محصولات پتروشیمی در حال آمادهسازی برای رقابتی سخت با موج جدید تولیدات در منطقه خاورمیانه هستند. این به آن معنا است که کشورهای تولیدکننده این محصولات در آسیا همچون چین، ژاپن، کره جنوبی و… باید بپذیرند که بخشی از مشتریان خود را در ازای تولیدات ارزان قیمت خاورمیانه از دست خواهند داد. اما این آخرین راه حل نیست؛ چراکه اگر قیمت تمام شده محصولات برای تولیدکنندگان کاهش یابد یا این دسته از فعالان صنعت پتروشیمی محصولات خود را با قیمتهای پایینتر در اختیار خریداران قرار دهند لازم نیست مشتریان خود را از دست بدهند. واقعیت اما آن است که تولیدکنندگان آسیایی قادر به رقابت قیمتی با تولیدکنندگان خاورمیانه که بسیاری از منابع و مواد اولیه را به رایگان به خدمت گرفتهاند؛ نیست.
در این میان تولیدکنندگان هندی و چینی نگرانتر به نظر میرسند و در حال آمادهباش برای آینده تولیدات خود در بازارهای جهانی و منطقهای هستند. این برنامه در چین بهصورت گزینههایی همچون سرمایهگذاری در پروژههایی همچون هیدروژنزدایی پروپان یا استفاده از زغال سنگ برای فرآیند تولید اولفین خودنمایی کرده و گفته میشود در هندوستان نیز سرمایهگذاری برای واردات اتان و حتی نفتا نیز ادامه دارد تا به کاهش هزینههای تولید در این کشور منجر شود. در این بین گفته میشود یکی از نگرانیها ابوظبی است که به زودی به واسطه تولید ارزان قیمت خود از طریق کراکرهای اتان و تولید پلی اولفینهای پیچیده که بازارهای هدف آن کشورهای آسیایی است به رقیبی قدرتمند در منطقه تبدیل خواهد شد.
این کشور از سال ۲۰۱۴ برنامههای خود را بهصورت نامحسوس آغاز کرده و تولید در مقیاس تجاری آن تا پایان سال ۲۰۱۶ صورت خواهد گرفت. به این ترتیب انتظار میرود یک و نیم میلیون متریک تن پلی اتیلن از همه گریدها و یک میلیون متریک تن پلی پروپیلن تا پایان سال جاری از طریق این کشور به بازارهای منطقه و جهان صادر شود که یکی از نگرانیهای مهم برای کشورهای تولیدکننده این محصولات بهخصوص در آسیا است. این تنها یکی از دهها پروژه مهم منطقه خاورمیانه است و در صورت راهاندازی این حجم از تولیدات باید منتظر موج جدیدی از خودنمایی منطقه خاورمیانه در بازارهای پتروشیمی دنیا بود.
در این بین اما استراتژی کشورهای تولیدکننده آسیایی چیست؟ گفته میشود این کشورها به دنبال نگرانی از ورود محصولات ارزان قیمت خاورمیانه به بازارهای خود استفاده از روشهای غیرمتعارف را بهخصوص در تولید محصولات پلیمری در دستور کار خود قرار دادهاند که میتوانند بخش زیادی از نگرانیها را درخصوص هزینههای تولید کاهش دهند و در عین حال که از سقوط بازارهای خود جلوگیری میکنند حاشیه سود خود را نیز تقویت کنند. بهعنوان مثال چین در نظر دارد بار دیگر به منابع غنی خود از زغال سنگ رو بیاورد و با استفاده از آن به تولید اتیلن و پروپیلن اقدام کند.
از سال ۲۰۱۳ تاکنون ۴ مجتمع مهم پتروشیمی در این کشور این اقدام را در دستور کار خود قرار دادهاند که گفته میشود، میتواند در تقویت قیمتهای رقابتی مفید باشد. برخلاف چین اما هند هنوز به روشهای مبتنی بر نوآوری در تولید محصولات پتروشیمی روی نیاورده است بر این اساس آسیب پذیری این کشور بالاتر از چین است. بهعنوان مثال یکی از راهکارهای این کشور واردات اتان از ایالات متحده بهعنوان یک سناریو برای این کشور متصور است که میتواند برای تغذیه کراکرهای مجتمعهای پتروشیمی آن به کار برود.
واردات پروپان از آمریکا نیز روش دیگری است که برخی کارخانههای پتروشیمی در هند در پیش گرفتهاند. گفته میشود بهای هر میلیون بیتییو گاز اتان در حدود ۴ تا ۶ دلار است و این محصول با هزینههای واردات و… به ۱۲ تا ۱۴ دلار در هر میلیون بیتییو میرسد. بنابراین انتظار میرود با واردات این محصول رقمی حدود ۲ تا ۴ دلار در هر میلیون بی تی یو اختلاف قیمت به نفع هند باشد. در این میان اما آنکه از رقابتهای قیمتی سود خواهد برد مصرفکننده است که شاهد افت قیمتها در دوره رقابت است. خریدار در این شرایط دو شانس بزرگ را روبهروی خود میبیند؛ نخست ورود کالاهای وارداتی از خاورمیانه و دوم تلاش شرکتهای آسیایی برای کاهش هزینههای تولید که هر دو موضوع به کاهش قیمت منتهی میشوند.
در این بین اما آنچه در دوره جدید بسیار مورد اهمیت کارشناسان بازار است ارتباط بین بخشهای مختلف اقتصادی و رکود و رونق در بخش پتروشیمی است. در شرایط کنونی آنطور که کارشناسان میگویند بخش صنعت در اکثر نقاط جهان به دنبال رکود اقتصادی به کندی در حرکت است؛ اما در بخش کشاورزی هنوز شاهد رونق بالاتری هستیم. این موضوع باعث هدایت و ارتباط مستمر این بخش با پتروشیمی شده است؛ به عبارتی هنوز بخش کشاورزی در بسیاری از نقاط دنیا مثلا در آفریقا و آسیا در ارتباط بالایی با بخش پتروشیمی قرار دارند که این موضوع یک شانس برای محصولات پلیمری و شیمیایی است. بهعنوان نمونه گفته میشود رشد اقتصادی در قاره آفریقا به زودی با افزایشهای قابل توجهی روبهرو خواهد شد که این موضوع تقاضا برای محصولاتی از جمله کود یا لولههای پلاستیکی و سایر انواع محصولات مرتبط با این بخش را افزایش میدهد. گفته میشود برای یک دهه آینده رشد اقتصادی در قاره سیاه تقاضای بالایی را به بازار پتروشیمی منتقل خواهد کرد که این موضوع میتواند زمینههای حضور کشورهای تولیدکننده از منطقه خاورمیانه را به این نقطه از جهانی تشدید کند. توسعه اقتصادی به شرایط اقتصادی و اجتماعی و شرایط تجاری و سرمایهگذاری وابستگی بالایی دارد و این در حالی است که توسعه زیرساختها نیز بهعنوان یک موضوع مهم میتواند به رونق تقاضا برای محصولات مختلف از جمله در بخش پتروشیمی منجر شود. در حال حاضر در بسیاری از کشورهای توسعهنیافته در آفریقا و آسیا زمینههای توسعه اقتصادی شناخته شده است. بهعنوان مثال کشورهایی از منطقه آسیا از جمله ویتنام، تایوان، تایلند و… یا کشورهای استقلال یافته اتحاد جماهیر شوروی سابق یا کشورهایی از قاره آفریقا نظیر نیجریه، تونس و… همگی از پتانسیلهای بالایی برای رونق اقتصادی برخوردار بوده و هستند و انتظار میرود توسعه زیرساختها برای این کشورها زمینههای رونق تقاضا برای محصولاتی از جمله در بخشهای فولاد، فلزات، پتروشیمی و… را برای آنها فراهم کند. به این ترتیب در آینده رشد تقاضا برای محصولات پتروشیمی موضوعی است که اهمیت بالای رقابت بین تولیدکنندههای خاورمیانه و سایر کشورهای آسیایی را دوچندان میکند.
در این بین یک بخش مهم دیگر که تقاضا برای محصولات پتروشیمی را رونق میبخشد بخش تولیدات خودرو در جهان است. پیشبینی میشود با رشد تولید اتومبیل در ۵ سال آینده در جهان مواجه شویم که این موضوع بر تقاضا برای محصولات پتروشیمی بهخصوص محصولات پلیمری اثرگذار خواهد بود. برخی کارشناسان معتقدند در شرایط فعلی رونق در تقاضا برای محصولات پتروشیمی میتواند انگیزههای لازم را برای تولید در کشورهای این قاره تقویت کند. به عبارتی قاره آفریقا بهطور خاص قادر است به یک قدرت نوظهور در حوزه تولید محصولات پتروشیمی تبدیل شود. به عقیده آنها حتی هزینههای پایین تولید این محصولات در این مناطق یک شانس بزرگ را برای آنها ایجاد خواهد کرد. برخی از کشورهای این منطقه به نفت و گاز ارزان قیمت دسترسی راحتی دارند و به آسانی میتوانند شرایط را برای رونق بخش پتروشیمی فراهم کنند تا بتوانند تقاضای داخلی را تامین کرده و صادرات را نیز در دستور کار خود قرار دهند. نکته دیگر توسعه بخشهای پاییندستی پتروشیمی است که میتواند در دستور کار قرار گیرد به عبارتی انقلابی در بخش پتروشیمی در کشورهای سیاه رخ خواهد داد که میتواند این کشورها را به قدرتهای مهمی در این بخش تبدیل سازد. به عقیده کارشناسان، حتی این کشورها میتوانند در رقابت با کشورهای اروپایی و آمریکایی قرار بگیرند، چراکه هزینههای تولید در بسیاری از کشورهای اروپایی بالا است و آمریکا به دلیل دوری از بازارها با هزینههای حمل بالایی مواجه خواهد بود و این در حالی است که لااقل در بخش تقاضای داخلی کشش کافی از منظر قیمتی برای خریداران آفریقایی وجود ندارد. به این ترتیب یک شانس دیگر برای آفریقا سرمایهگذاری کشورهای اروپایی و آمریکا در قاره سیاه و توسعه بخش پتروشیمی در این نواحی است. این موضوع مکمل رونق این بخش در قاره آفریقا خواهد بود.
وضعیت آمریکا و اروپا چگونه است؟
با رصد کردن و بررسی بازارهای محصولات پتروشیمی شاهد آن هستیم که عرضه و تقاضا بهعنوان دو عامل تاثیرگذار، از مهمترین عوامل شکلدهی بازارهای این محصولات به شمار میآیند. البته در کنار این دو عامل در دسترس بودن گاز طبیعی در ایالات متحده آمریکا و کانادا و همچنین تقاضای بالا برای نفت و پتروشیمی در منطقه آسیا و اقیانوسیه از دیگر عوامل مهم و تعیینکننده سرنوشت این بخش به حساب میآیند و نقش پررنگی را در جهتدهندگی به این بازارها و گسترش این صنعت در شرق میانه، آمریکا و آسیا ایفا میکنند. در کشورهای تولیدکننده ظرفیتهای اضافی برای تولید و عرضه این محصولات وجود دارد و در طرف دیگر در کشورهای متقاضی کشش تقاضا و استفاده از این محصولات و کالاها بالاست و این امر باعث میشود که عرضه و تقاضای جهانی در شرایط مطلوبی قرار بگیرد و در نهایت این بازارها به تعادل برسند. در سالهای اخیر ایالات متحده آمریکا با توجه به رشد نفت شیل اویل و پیشرفتهایی وسیع در زمینههای مختلفی از جمله فرآورش گاز، افزایش پروژههای GTL (تبدیل گاز به مایع) و تولید متانول و اتیلن توانسته حدود ۷۰ نیروگاه جدید احداث کند و در شرایط فعلی یکی از مهمترین بازیگران این عرصه محسوب میشوند.
احیای بخش پتروشیمی در این کشور، تعریف پروژههای جدید و کشیدن خط لوله سراسری و پیشرفت در تولید پلی اولیفین (تبدیل نفت خام در بخارشکنها به اولیفین و پلیاولیفین) باعث شده که قیمت اتان در این کشور پایین بیاید و در پی این موضوع با گسترش دامنه تولید، تولیدکنندگان اتیلن و حتی برخی تولیدکنندگان پروپیلن به فکر صادرات افتادند (البته این در شرایطی بود که آنها بیشتر از نیاز کشور خود ظرفیت تولید داشتند). در این شرایط توجه سرمایهگذاران زیادی به این صنعت جلب شد و سرمایههای زیادی برای راهبرد این پروژهها به این کشور رهسپار شد. این پروژهها به قدری جذاب بود که بسیاری از سرمایهگذاران از شرق میانه و آسیا کاندیدای سرمایهگذاری در آنها شدند. این در حالی بود که از سال ۲۰۱۲ به بعد مناطق خاورمیانه، شرق آسیا و اقیانوس آرام آهسته و پیوسته سهم خود را در ساخت و ساز با شرکتهایی که در آسیای میانه بودند گسترش داده و با تمرکز بر پالایش و توسعه خوشهای این صنعت سعی دارند مجتمعهای پتروشیمی با حداکثر بهرهوری انرژی و یکپارچهسازی آن و با استفاده از نیروهای انسانی کمتر و حمایت از تعمیر و نگهداری به موفقیت برسند.
در طرف دیگر تولیدکنندگان در اروپا و آسیا با تولید محصولات پتروشیمی با استفاده از خوراک نفتا به رقابت با تولیدکنندگان آمریکایی و شرق میانه پرداختند و در این رقابت به دلیل اینکه آمریکاییها از گاز طبیعی بهعنوان خوراک استفاده میکنند و قیمت گاز طبیعی از نفتا بیشتر است سود بیشتری برده و موفقتر عمل کردند. به همین دلیل توجه سرمایهگذاران به این مناطق هم جذب شد و به دلیل سوددهی زیادتر، سرمایههای خود را به سمت این مناطق ( آروپا و آسیا) رهسپار کردند. با این وجود شرق میانه و آمریکا به تولید و عرضه اتیلن در بازارهای جهانی و بینالمللی ادامه دادند و در طرف دیگر بازی چین و آسیا از بزرگترین متقاضیان این کالا به حساب میآیند و باعث التهاب در بازار این ماده میشوند. از دلایل متقاضی بودن این مناطق میتوان به رشد اقتصادی و توسعه آنها اشاره کرد. آمریکای شمالی و شرق میانه بیشترین ظرفیت اتیلن جهان را در اختیار دارند و در طرف دیگر منطقه آسیا و اقیانوسیه از بزرگترین متقاضیان محسوب میشوند.
۰۸:۰۹:۴۵گروه بازار پول: در ۲ روز انتهایی هفته گذشته، سکه و دلار در مسیر معکوس یکدیگر حرکت کردند تا بازدهی هفتگی آنها نیز در ۲ مسیر مخالف باشد. البته با وجود این مخالفت، میزان بازدهی سکه و دلار بسیار محدود بود؛ امری که ناشی از محدود بودن دامنه نوسان آنها در هفته گذشته بود. در بازار ارز، پنجشنبه روند کم نوسان شاخص دلار ادامه یافت و این ارز با کاهش جزئی ۲ تومانی به قیمت ۳ هزار و ۵۳۶ تومان رسید. با ثبت این کاهش، میزان افت هفتگی دلار به یک دهم درصد رسید. این در حالی بود که در بازار موازی، روز پنجشنبه، سکه تمام بهار آزادی ۲ هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و به قیمت یک میلیون و ۱۲۱ هزار تومان رسید؛ رشد انتهای هفته موجب شد که بازدهی سکه مثبت شود و به یک دهم درصد برسد.
اکنون با شروع هفته کاری جدید، پیشبینیهای متفاوتی در رابطه با روند بازار ارز در انتهای مرداد وجود دارد. برخی معاملهگران اعتقاد دارند که در آستانه شهریورماه، معاملهگران به استقبال افزایش قیمت خواهند رفت؛ حال آنکه دسته دیگری باور دارند که بازار به روند عادی چند هفته گذشته ادامه خواهد داد. این دسته انتظار دارند که دلار در هفته جاری نوسانات چندانی را تجربه نکند.
افزایش یا سکون؟
درحالیکه برخی معاملهگران ارزی انتظار دارند بازار در آستانه شهریورماه با افزایش قیمت مواجه شود، عده دیگری به ادامه روند فعلی باور دارند. به گفته برخی فعالان، معاملهگران بازار بهطور سنتی انتظار دارند که با آغاز شهریورماه تقاضا برای خرید ارز در بازار افزایش پیدا کند؛ حادثهای که بیش از هر چیز ناشی از رشد تقاضای مسافرتی در آخرین ماه تابستان است. همچنین عده دیگری از معاملهگران اعتقاد دارند، تقاضای تجاری نیز از شهریورماه به تدریج در مسیر افزایشی قرار میگیرد و این رشد در آذرماه به اوج خود میرسد. به این ترتیب، شماری از بازیگران ارزی باور دارند بهدلیل این انتظارات افزایشی، معاملهگران در آخرین روزهای مردادماه به استقبال رشد قیمت بروند و با خریدهای خود، قیمت را در مسیر صعودی قرار دهند. معاملهگران فنی بازار معتقدند، دلار در صورت شکستن نقطه قیمتی ۳ هزار و ۵۴۵ تومان، شتاب افزایشی تندتری به خود خواهد گرفت و حتی خواهد توانست خود را در آستانه کانال بالاتر قرار دهد. این در حالی است که عده دیگری، با این دیدگاه همعقیده نیستند و معتقدند بازار روندی را که در هفته گذشته داشته است ادامه خواهد داد. به گفته برخی فعالان، بازارساز در شرایط فعلی دست بالا را در بازار دارد و توانسته است با عرضه متناسب و منطقی، نوسانات دلار را مدیریت کند. البته برخی بازیگران بازار اعتقاد دارند که صرافیهای بانکی ارز زیادی به بازار روانه نکردهاند، ولی سعی کردهاند به صورت منطقی پاسخگوی تقاضای بنیادی معاملهگران باشند. در این شرایط، معاملهگران فردایی نیز نتوانستهاند با معاملات کاغذی قیمت را دچار نوسان کنند، چرا که به گفته برخی از معاملهگران این احساس در بازار وجود داشت که بازارساز پاسخگوی تقاضای نقدی بازار است و آتیبازان نمیتوانند با ایجاد جو روانی قیمت را دچار نوسان کنند. به گفته یکی از بازیگران بازار، معاملهگران فردایی تنها توان این را داشتند که قیمت را در دامنه محدودی دچار تغییر کنند و خبری از نوسانهای سنگین نبود.
دلار در زندان
شاخص بازار ارز در هفته گذشته حتی نوسانات کمتری را نسبت به هفته پیش از آن تجربه کرد. در آخرین هفته کامل مردادماه، دلار عمدتا در بازه ۳ هزار و ۵۳۰ تا ۳ هزار و ۵۴۰ تومان نوسان کرد که نشاندهنده زندانی شدن آن در یک دامنه ۱۰ تومانی بود. البته در آخرین هفته مردادماه، دلار بیشتر میل به کاهش قیمت داشت، چرا که سهم این ارز از ۶ روز کاری، ۴ کاهش قیمت بود. با وجود تمایل به کاهش قیمت، دلار در نهایت در میانه محدوده ۳ هزار و ۵۳۰ تومان بهکار خود پایان داد.
هفته آرام بازار ارز، شنبه گذشته با کاهش ۳ تومانی و رسیدن به قیمت ۳ هزار و ۵۳۷ تومان آغاز شد. پس از آن، دلار با ۲ کاهش ۳ و ۴ تومانی به قیمت ۳ هزار و ۵۳۰ تومان رسید که کف قیمت هفته بود. رفتار بازارساز و مدیریت قیمت، بالا نبودن ارزش دلار در کشورهای همسایه و نوسانات محدود نرخ حواله درهم از جمله عواملی بودند که در روز دوشنبه قیمت را کاهشی کردند. نوسانات محدود دلار و افت دامنه نوسان در ۳ روز ابتدایی هفته بهطور محسوسی منجر به اثرگذاری محیطی در بازار شد که نشانه دیداری آن را میشد در خلوت شدن راسته بازار ارز و پاساژ افشار مشاهده کرد. روز سهشنبه، دلار کمی از کف قیمت بالا آمد و با رشد ۲ تومانی به قیمت ۳ هزار و ۵۳۲ تومان رسید. این افزایش روز چهارشنبه با رشدی ۶ تومانی دنبال شد تا قیمت دلار به ۳ هزار و ۵۳۸ تومان برسد. دستهای از فعالان، افزایش قیمت دلار را ناشی از کاهش مداخله و عرضه ارز توسط بازارساز عنوان کردند. افزایش تحرکات معاملهگران آتی و رسیدن قیمت به کف دو عامل دیگری بودند که زمینهساز رشد قیمت شدند.
روز پنجشنبه، دلار پس از دو افزایش متوالی در مسیر کاهشی قرار گرفت و با ۲ تومان کاهش به قیمت ۳ هزار و ۵۳۶ تومان رسید. پایین آمدن جزئی نرخ حواله درهم و افت تقاضا و تحرکات معاملهگران از جمله عواملی بودند که دلار را کاهشی کردند.
مخالفت سکه با دلار
در روزهای انتهایی هفته گذشته، سکه و دلار در جهت مخالف یکدیگر حرکت کردند تا بازدهی هفتگی هر دو نیز متفاوت باشد. این در حالی بود که در روزهای ابتدایی هفته هر دو دارایی عمدتا همسو با یکدیگر حرکت کردند. به عنوان مثال، در ۲ روز ابتدایی هفته گذشته، سکه و دلار با هم کاهش قیمت را تجربه کردند. شنبه گذشته، سکه ۸ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد تا از کانال یک میلیون و ۱۲۰ هزار تومان پایین بیاید و به قیمت یک میلیون و ۱۱۲ هزار تومان برسد. بخش زیادی از این افت به واسطه کاهش بهای اونس در بازارهای جهانی روز جمعه بود، ولی افت دلار نیز به پایین آمدن سکه کمک کرد. یکشنبه، سکه یک کانال قیمتی دیگر پایین آمد و با ۳ هزار تومان افت به قیمت یک میلیون و ۱۰۹ هزار تومان رسید. این افت دیگر بیش از هر عاملی به کاهش قیمت دلار مربوط بود. روزهای دوشنبه و سهشنبه، سکه در مسیر افزایشی قرار گرفت تا بار دیگر در کانال یک میلیون و ۱۲۰ هزار تومان قرار بگیرد. در سومین روز هفته، سکه ۲ هزار تومان رشد را تجربه کرد و به قیمت یک میلیون و ۱۱۱ هزار تومان رسید. اما بیشترین رشد هفته در روز سهشنبه رخ داد، جاییکه سکه با ۱۰ هزار تومان افزایش از کانال یک میلیون و ۱۲۰ هزار تومان عبور کرد و به قیمت یک میلیون و ۱۲۱ هزار تومان رسید. روز چهارشنبه، سکه کمی از سقف قیمت هفتگی پایین آمد و با ۲ هزار تومان کاهش به قیمت یک میلیون و ۱۱۹ هزار تومان رسید. این افت در حالی ثبت شد که دلار افزایش قیمت را تجربه کرده بود و کاهش سکه را میتوان ناشی از پایین آمدن بهای اونس دانست. سکه روز پنجشنبه نیز برخلاف روند قیمت دلار حرکت کرد. در آخرین روز هفته، سکه در حالی با ۲ هزار تومان رشد به قیمت یک میلیون و ۱۲۱ هزار تومان رسید که دلار کاهش قیمت را تجربه کرده بود.
۰۸:۰۹:۲۰خبرگزاری تسنیم: «بیزینس مانیتور» پیشبینی کرد با توجه به کاهش ارزش ریال، تولید دارو در ایران طی چند سال آینده رشد قابلتوجهی خواهد داشت و داروهای تولیدی ایران قابلیت رقابت بیشتری در بازارهای بینالمللی خواهند داشت. براساس گزارش «بیزینس مانیتور»، از یکسو، ایران تلاش میکند صادرات محصولات دارویی خود را افزایش دهد و در این زمینه به جذب سرمایهگذاری بپردازد. اما از سوی دیگر، افزایش تولید دارو میتواند تاثیر منفیای بر قیمتها و در دسترس بودن برخی از داروها بگذارد. ایران به منظور تقویت صنعت داروسازی خود به دیگر کشورها و شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری روی آورده است.
طی ۶ ماه بعد از لغو تحریمهای غرب، ایران تلاش گستردهای را برای همکاری و جذب سرمایهگذاری از سوی شرکتهای داروسازی خارجی انجام داده است.
بهطور مثال، چند هیات آلمانی در سال جاری به ایران سفر و هر دو کشور نسبت به افزایش همکاریها در زمینه داروسازی ابراز تمایل کردهاند. تا پایان ماه ژوئن، ایران و روسیه در حال مذاکره برای سرعت بخشیدن به همکاریهای علمی بین دو کشور بودند و توافق کرده که در زمینه ۴۰پروژه علمی با یکدیگر همکاری کنند. آلمان و روسیه واردات دارویی قابلتوجهی از ایران دارند و مجموعا بیش از ۷۵ درصد صادرات محصولات دارویی ایران به این دو کشور انجام میشود، بنابراین روابط این دو کشور با ایران در زمینه صنعت دارو مستحکم است. اما ایران اخیرا قراردادی تجاری با هند نیز منعقد کرده که هدف از آن بالا بردن صادرات به این کشور است و شرکت داروسازی دانمارکی «نوو نوردیسک» نیز طرحهایی را برای تولید انسولین در ایران اعلام کرده است.
تحلیلگران این موسسه انتظار دارند شرکتهای داروسازی به جای حضور مستقیم در ایران برای تولید دارو، تنها با شرکتهای داروساز داخلی شراکت کنند. اما بیزینس مانیتور انتظار دارد تولید دارو در ایران طی چند سال آینده تحتتاثیر کاهش ارزش ریال، رشد قابلتوجهی را شاهد باشد. این بدان معناست که داروهای تولیدی ایران در بازارهای بینالمللی رقابتیتر خواهند شد و این فضای خوبی را برای افزایش تولید به تولیدکنندگان دارو در ایران خواهد
داد.
۰۸:۰۷:۳۰در هر صورت بنا به گزارشهای رسمی حدود ۴۰۰ تن معادل ۱۵ میلیارد تومان از انواع کالاهای فسادپذیر شامل انواع عطر، ادکلن، مسواک، خمیر دندان، نوشیدنی، شیر خشک، کنسرو و البسه به وسیله آتش و جرثقیل منهدم شدهاند. اخیرا موضوع امحای کالاهای قاچاق که در میان آنها تعدادی اتومبیل لوکس هم وجود دارد، خبرساز شد. سخن از امحای اتومبیلهای لوکس که میلیاردها تومان ارزش دارند برای افکار عمومی تکاندهنده بود چون با عقل سلیم ناسازگار به نظر میآمد. البته بعدتر اعلام شد که این اتومبیلها امحا نخواهند شد و مسوولان ذیربط در حال بررسی امکان صادرات آنها هستند. در هر صورت بنا به گزارشهای رسمی حدود ۴۰۰ تن معادل ۱۵ میلیارد تومان از انواع کالاهای فسادپذیر شامل انواع عطر، ادوکلن، مسواک، خمیر دندان، نوشیدنی، شیر خشک، کنسرو و البسه معدوم شدهاند.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان تهران با دفاع از این اقدام اعلام کرده انواع کالاهایی که قاچاق آنها مسجل شده معدوم خواهند شد. معدوم کردن کالاهای مصرفی که تاریخ مصرفشان گذشته یا به هر دلیل تهدیدی برای سلامت مصرفکنندگان است کاری درست و حتی ضروری است و منحصر به کالاهای قاچاق هم نباید باشد. اما نگاهی به فهرست کالاهای معدوم شده نشان میدهد که اکثریت آنها از این سنخ نبوده است و ظاهرا انهدام آنها دلیل یا انگیزه دیگری داشته است. سخن قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در این خصوص قابل تامل است. ایشان معتقدند برای از بین بردن امید نفوذ در سیستم اداری و اجرایی کشور و جلوگیری از دریافت مجدد کالای قاچاق توسط قاچاقچی، لازم است کالای قاچاق معدوم شود. ایشان به خبرگزاری فارس گفتهاند تجربه نشان میدهد افرادی که پشت سر کالاهای قاچاق قرار دارند امیدوارند پس از ضبط کالایشان با نفوذ در سیستم اداری زمینه بازپسگیری و عرضه آن کالا را به دست آورند. به این ترتیب، به نظر میرسد سخنان مسوولان ذیربط در توجیه از بین بردن کالاهای قاچاق عذر بدتر از گناه باشد. معدوم کردن کالاهایی که ارزش اقتصادی دارند و مصرف آنها زیانی متوجه مصرفکنندگان نمیکند به لحاظ عقل اقتصادی گناه است چون به هر صورت منابع ارزی کشور صرف واردات آنها شده است و اذعان به اینکه عدهای قاچاقچی آنچنان نفوذی در سیستم اداری کشور دارند که دستگاههای نظارتی از جمله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز توان مقابله با آنها را ندارند عذر بدتر از گناه است.
باید توجه داشت که موضوع قاچاق دو نوع کالای متفاوت است یعنی از یکسو کالاهای مضر و خطرناک که تولید، تجارت و مصرف آنها غیر قانونی است و مصداق مهم آن مواد مخدر است؛ و از سوی دیگر کالاهای عادی که بهدلیل تجارت از مجاری غیر قانونی قاچاق تلقی میشوند. بسیاری از مشکلات ما در مبارزه با قاچاق ناشی از خلط مفهومی این دو نوع کالای قاچاق ماهیتا متفاوت است. قاچاق کالاهای عادی پدیدهای اساسا اقتصادی است و به همین جهت تدبیر مقابله با آن زمانی موثر واقع میشود که منطق اقتصادی داشته باشد. مبارزه با قاچاق این نوع کالاها که به راحتی در بازار در کنار سایر کالاها خرید و فروش میشوند نمیتواند از نوع مبارزه با قاچاق کالاهای مضر و خطرناک از قبیل مواد مخدر و اسلحه باشد که طبیعتا مستلزم رویکردی امنیتی و اطلاعاتی است. نزدیک به ۱۵ سال از تاسیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز میگذرد اما هیچ علائمی از کاهش ابعاد قاچاق در این مدت مشاهده نشده است، چراکه رویکرد این دستگاه و مسوولان آن بیشتر از نوع امنیتی اطلاعاتی بوده است نه اقتصادی. این ناکامی برای مسوولان باید درسآموز باشد، اما روند برخورد با مساله قاچاق کالاهای عادی و امحای آنها نشان میدهد که متاسفانه چنین نبوده است. رواج قاچاق کالاهای عادی ریشه در سیاستهای اقتصادی و تجاری نادرست دارد. تا زمانی که تعدد نرخ ارز رسمی و بازار غیررسمی وجود دارد از بین بردن قاچاق ارز با اقدامات امنیتی و اطلاعاتی کارساز نخواهد بود. تا زمانی که قیمت حاملهای انرژی در کشور ما بهطور فاحشی از قیمتهای منطقهای کمتر است هیچ تدبیر سختافزاری برای جلوگیری از قاچاق موثر نخواهد افتاد. البته یادآوری میکنیم که قاچاق سوخت از داخل به کشورهای همجوار خصلت دوسویه دارد یعنی مابه ازای سوخت قاچاق شده به خارج کالاهایی با قیمتهای بسیار پایین، حتی بعضا کمتر از قیمت تمامشده، به کشور وارد میشود که تهدید فلجکنندهای برای تولیدکنندگان داخلی است. در این موارد تنها با اصلاح قیمتهای داخلی سوخت است که میتوان با واردات کالاهای قاچاق دیگر مقابله کرد. تا زمانی که نرخ تعرفههای وارداتی بهطور نامعقولی بالا است انگیزه برای قاچاق زیاد خواهد بود. خلاصه اینکه درخصوص مبارزه با قاچاق کالاهای عادی تنها تدبیر موثر اصلاح سیاستهای تجاری کشور و ساختار قیمتهای نسبی است.
۰۸:۰۷:۲۱دنیای اقتصاد: شورای پول و اعتبار با صدور جواز «ورود بانکها به بازار انتشار اوراق تسهیلات خرید مسکن» دامنه استفاده از ارزانترین مسیر تامین مالی مسکن در سیستم بانکی را افزایش داد. درصورت تایید نهایی مدل مالی بانکهای متقاضی انتشار اوراق، انحصار این بازار که هماکنون در اختیار بانک عامل بخش مسکن قرار دارد، شکسته میشود و درنهایت کیفیت ارائه وام خرید به تقاضای مصرفی افزایش مییابد. «اوراق» وام مسکن دارای جذابیت دو طرفه برای وامدهنده و وامگیرنده است. از یک طرف، بانک عامل منتشرکننده اوراق، با کمترین هزینه از بابت پرداخت نرخ سود به سپردهگذاران حساب مربوط به اوراق، به منابع لازم برای ارائه وام دسترسی پیدا میکند و از طرف دیگر سپردهگذاران با دریافت برگههای اوراق در طول مدت سپردهگذاری و فروش آن در بازار رسمی به متقاضیان تسهیلات، از عایدی به مراتب بالاتر از سود اسمی این حساب برخوردار میشوند. در حال حاضر سود واقعی اوراق برای صاحبان اولیه (سپردهگذاران حساب ممتاز بانک مسکن) با توجه به جهش اخیر قیمت اوراق، بین ٢۶ تا ٢٩ درصد در نوسان است. بازار رقابتی اوراق وام مسکن ۵ اثر مثبت به همراه دارد.
گروه مسکن، فرید قدیری: شورای پول و اعتبار یک فصل بعد از موافقت اولیه بانک مرکزی با ورود سایر بانکها به بازار «انتشار اوراق وام خرید مسکن»، اجازه خروج این اوراق از انحصار بانک عامل بخش مسکن را با هدف ایجاد «معبر جدید» و «افزایش دامنه» پرداخت تسهیلات مسکن صادر کرد. با تصمیم جدید سیاستگذار پولی، دروازه «ارزانترین مسیر تامین مالی مسکن» به همه بانکهای تجاری کشور گشوده شد بهطوری که هر بانک برای راهاندازی حساب اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن، باید ابتدا مدل مالی مشخص خود را به بانک مرکزی ارائه کند تا بعد از تایید محتوا از جمله «اطمینان از تعادل در منابع و مصارف حساب»، مجوز نهایی برای بانک متقاضی صادر شود.«اوراق» وام خرید مسکن بهعنوان «برگه امتیاز» دریافت تسهیلات بدون سپرده، یک کانال با جذابیت دوطرفه برای بانک و متقاضیان به حساب میآید. انتشار این اوراق از یک سو به کاهش نسبی قیمت تمام شده تسهیلات مسکن برای بانک عامل –در مقایسه با سایر تسهیلات بلندمدت- منجر میشود و از سوی دیگر سود بالاتر (مجموع سود سپرده و قیمت فروش اوراق) از سطح فعلی سپردههای بانکی را عاید دارندگان حساب اوراق مسکن میکند.در حال حاضر وضعیت حساب اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن در تنها بانک تشکیلدهنده این حساب به گونهای است که به سپرده گذاران، سود سالانه ۱۱ درصد پرداخت میشود که در ظاهر، نرخ فوقالعاده پایینی است اما اوراقی که پس از یکسال سپردهگذاری به آنها تعلق میگیرد، بهواسطه قیمت روز آن در بازار معاملات اوراق، سود واقعی بالاتر از ۲۶ تا ۲۸ درصد را برای سپردهگذاران به همراه دارد. این مدل تامین مالی مسکن، نسبت به سایر مدلهای سنتی، فشار کمتری به منابع و اعتبارات بانکی وارد میکند. به این ترتیب، ورود سایر بانکها به بازار اوراق تسهیلات مسکن، بهخاطر نفع مشترک این بازار برای وامدهنده و وامگیرنده، منجر به گسترش ابعاد بازار وام خرید مسکن و در نتیجه دسترسی بیشتر متقاضیان مصرفی به تسهیلات خواهد شد. مجوز «انحصارشکنی از پرداخت وام خرید مسکن»، به لحاظ شکل کلی، سابقهدار است اما آنچه در مصوبه جدید شورای پول و اعتبار تازگی دارد و در عین حال، قابلیت اجرایی و عملیاتی دارد، موافقت با استفاده بانکها از اوراق مسکن بهعنوان یک ابزار موثر برای تامین منابع وام خرید است.اوایل سال گذشته، بانک مرکزی با رفع ممنوعیت دست کم پنج ساله بانکهای تجاری در پرداخت وام خرید مسکن، اجازه داد بانکها در تهران، شهرهای بزرگ و شهرهای کوچک به ترتیب وامهای ۶۰، ۵۰ و ۴۰ میلیون تومانی به متقاضیان مسکن پرداخت کنند اما بهانه «کمبود منابع بلندمدت»، در عمل مانع از اجرای مصوبه پارسال شورای پول و اعتبار شد. طی این مدت، البته برخی بانکها برای تامین منابع وامدهی، به مسیرهای میانبر همچون «اعمال شرط رسوب ۱۰ درصد از مبلغ وام برای مدتی مشخص در حساب متقاضی» رجوع کردند که عملا با عدم استقبال متقاضیان روبهرو شد. با این حال، وضع فعلی بازار اوراق تسهیلات مسکن -که فعلا در اختیار بانک مسکن است- نشان از تمایل تقاضای مصرفی به استفاده از این مدل (وام بدون سپرده) دارد.متقاضیان وام بدون سپرده خرید مسکن، در بازار اوراق، اقدام به خرید امتیاز از دارندگان حساب ممتاز –حساب اوراق مسکن- میکنند و قیمت این اوراق متناسب با حجم عرضه و تقاضا، روزانه در بازار مربوطه نوسان میکند. طی حداقل یک ماه اخیر، به دلیل پایان رکود و قرار گرفتن بازار مسکن در فاز پیش رونق و در نتیجه افزایش نسبی حجم معاملات خرید آپارتمان، قیمت هر فقره اوراق ۵۰۰هزار تومانی تسهیلات خرید مسکن ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد و در حال حاضر حدود ۱۰۰ هزار تومان شده است.
کمبود حجم عرضه اوراق مسکن، مهمترین عامل جهش قیمت اوراق محسوب میشود. بنابراین اگر بانکها در روزهای آینده، در اجرای مجوز شورای پول و اعتبار، بسته بانکی خود را برای انتشار اوراق مسکن به بانک مرکزی ارائه کنند، با تایید آن، کانال عرضه اوراق در بازار فرابورس و همین طور شعب بانکی، تعریض خواهد شد. بررسیهای «دنیای اقتصاد» درباره فرآیند تایید مدل بانکهای متقاضی انتشار اوراق مسکن حاکی است و تجربه بانک عامل بخش مسکن در این زمینه بهخاطر سابقه حداقل ۵ساله این بانک در انتشار اوراق، میتواند الگوی اولیه بانکها قرار بگیرد. در مدل مربوطه، باید نرخ سود اسمی حساب اوراق و همچنین حداقل مبلغ لازم برای سپردهگذاری به گونهای تعریف شود که منابع و مصارف حساب از تعادل لازم برخوردار باشد.
در بانک عامل بخش مسکن، حداکثر میزان انتشار اوراق برای هر سپردهگذار، ۲۴ میلیون تومان تعیین شده است که این میزان حجم اوراق مشروط به یک سال سپردهگذاری ۲۴ میلیون تومانی، در اختیار فرد سپردهگذار قرار میگیرد. بانکهای علاقهمند ورود به بازار انتشار اوراق حق تقدم تسهیلات خرید مسکن، برای تصویب مدل پیشنهادی خود، باید نسبت به هماهنگی با دو مرجع بانک مرکزی و بازار فرابورس اقدام کنند. به گزارش «دنیای اقتصاد» آنچه آخر هفته گذشته در شورای پول و اعتبار به تصویب رسیده، مجوز کلی ورود است اما هر بانک برای ورود نهایی به بازار اوراق، باید مدل بانکی خود برای راهاندازی حساب مربوطه را به تایید بانک مرکزی برساند. بررسیهای «دنیای اقتصاد» درباره تحول بازار مسکن بعد از «رفع انحصار بانکی از اوراق مسکن» نشان میدهد رقابت بانکها در بازار انتشار اوراق تسهیلات خرید مسکن، پنج تاثیر مثبت در پی دارد که بلافاصله پس از ورود بانکها به بازار اوراق، به شکل «سرعتبخشی به رونق غیرتورمی معاملات مصرفی مسکن» بروز خواهد کرد.
اولین تاثیر به شکل افزایش «کیفیت» وامدهی خواهد بود به این معنا که تحت تاثیر چند ورودی شدن مسیر اوراق تسهیلات به بازار تقاضا هر بانک برای افزایش سهم خود از بازار به ارائه شرایط جذاب اقدام خواهد کرد. اثر دوم بهصورت افزایش حجم عرضه اوراق وام خرید مسکن بروز میکند که محصول آن شکست قیمت از سطح فعلی و در نتیجه کاهش قیمت خرید امتیاز وام مسکن در بازار اوراق خواهد بود. به این ترتیب با تعدیل هزینه خرید اوراق مسیر دسترسی تقاضای مصرفی به وام بهعنوان اثر سوم هموار میشود.از سوی دیگر دامنه پوشش تقاضای مصرفی بهعنوان پیامد چهارم انحصارشکنی از بازار اوراق مسکن افزایش مییابد. در حال حاضر سالانه حدود ۱۰۰ هزار خریدار مسکن امکان دسترسی به اوراق را دارند که این حجم حدود ۱۰ درصد از کل معاملات خرید آپارتمان در کشور طی یک سال را شامل میشود.
اما پیش بینی میشود ورود بانکها به حوزه انتشار اوراق وام خرید مسکن بلافاصله باعث افزایش حجم عرضه اوراق خواهد شد و در نتیجه سهم این مدل تامین مالی مسکن از ۱۰ درصد فعلی به مراتب بیشتر خواهد شد. براساس گزارش «دنیایاقتصاد» رفع انحصار بانکی از کانال اوراق وام خرید مسکن در میانمدت میتواند منجر به افزایش سقف وام، کاهش نرخ سود این تسهیلات و افزایش مدت زمان بازپرداخت تسهیلات شود بهطوری که بانکها برای جذب مشتری سعی میکنند مکانیزم موجود در بازار اوراق را ارتقا دهند. در حال حاضر تسهیلات اوراق مسکن با نرخ سود ۵/ ۱۷ درصد و با سقف ۱۱۰ میلیون تومان، پرداخت میشود که طول بازپرداخت آن بین ۱۰ تا ۱۲ سال است. انتظار میرود تسهیلاتی که توسط بانکهای انحصارشکن در آینده نزدیک از محل اوراق پرداخت میشود، به مراتب شرایطی بهتر از تسهیلات فعلی را داشته باشد. تسهیلات خرید مسکن در حالت طبیعی باید بهصورت حداقل ۱۵ تا ۱۷ سال بازپرداخت شود ضمن آنکه بازپرداخت اقساط ماهانه این تسهیلات نیز باید در استطاعت مالی وام گیرندهها باشد.
۰۸:۰۰:۵۳ به گزارش روز جمعه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی دولت،محمدرضا نعمتزاده با تاکید بر اینکه زمان زیادی از مذاکره با سرمایه گذاران نگذشته است،افزود: با این حال اجرایی شدن این قراردادها به سرعت در حال پیگیری است و حتی دو تا سه مورد از این سرمایه گذاریها بعد از هفته دولت به مرحله تولید میرسد.
وی در ادامه اضافه کرد: این تفاهمنامه ها یکی در بخش تولید شیرآلات کنترل در صنعت نفت و دیگری در زمینه خودروسازی و خط تولید فولاد است که هر دو سرمایهگذار ایتالیایی هستند از کشورهای دیگر اروپایی نظیر اسپانیا هم با شرکتهای ایرانی مشارکت میکنند و به طور کلی از هر سه پیشنهاد سرمایهگذاری، دو سرمایهگذار آن خارجی است.
نعمتزاده همچنین با اشاره به اینکه ایران پس از برجام با کشورهای همسایه از جمله عمان، ترکمنستان، عراق و جمهوری آذربایجان هم تفاهمنامه امضا کرده ، یادآور شد: با توجه به اینکه کشورمان سالها در تحریمهای شدید اقتصادی به سر میبرده است، طبیعی است که بازگشت به شرایط پیش از تحریمها زمانبر خواهد بود.
وی با اعلام اینکه ده ها قرارداد مشارکت در بخش صنعت و معدن با سرمایهگذاران خارجی منعقد شده ، ادامه داد: در بخش معدن برای یکی معدن بزرگ کشور سرمایهگذار خارجی دعوت به همکاری شده است .
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: در بخش صادرات غیر نفتی هم پیشرفتهای قابل توجهی داشتیم به این ترتیب که میزان صادرات کشور به کره جنوبی طی چهار ماهه نخست سال گذشته معادل ۱۰۰ میلیون دلار بوده که این میزان در چهار ماهه اول امسال به ۱٫۵ میلیارد دلار افزایش یافته است. از طرفی صادرات فرش ایران به آمریکا که متوقف شده بود ، از سر گرفته شد.
وی با بیان اینکه پسته و سایر خشکبار ایران نیز راه صادرات به آمریکا را در پیش گرفته است. افزود: این در حالی است که در زمینه صادرات محصولات کشاورزی و پروتئینی به کشور دوست و همسایه، روسیه نیز با رشد مطلوبی مواجه هستیم .
۰۷:۵۹:۱۷ به گزارش روز جمعه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی دولت،محمدرضا نعمتزاده با تاکید بر اینکه زمان زیادی از مذاکره با سرمایه گذاران نگذشته است،افزود: با این حال اجرایی شدن این قراردادها به سرعت در حال پیگیری است و حتی دو تا سه مورد از این سرمایه گذاریها بعد از هفته دولت به مرحله تولید میرسد.
وی در ادامه اضافه کرد: این تفاهمنامه ها یکی در بخش تولید شیرآلات کنترل در صنعت نفت و دیگری در زمینه خودروسازی و خط تولید فولاد است که هر دو سرمایهگذار ایتالیایی هستند از کشورهای دیگر اروپایی نظیر اسپانیا هم با شرکتهای ایرانی مشارکت میکنند و به طور کلی از هر سه پیشنهاد سرمایهگذاری، دو سرمایهگذار آن خارجی است.
نعمتزاده همچنین با اشاره به اینکه ایران پس از برجام با کشورهای همسایه از جمله عمان، ترکمنستان، عراق و جمهوری آذربایجان هم تفاهمنامه امضا کرده ، یادآور شد: با توجه به اینکه کشورمان سالها در تحریمهای شدید اقتصادی به سر میبرده است، طبیعی است که بازگشت به شرایط پیش از تحریمها زمانبر خواهد بود.
وی با اعلام اینکه ده ها قرارداد مشارکت در بخش صنعت و معدن با سرمایهگذاران خارجی منعقد شده ، ادامه داد: در بخش معدن برای یکی معدن بزرگ کشور سرمایهگذار خارجی دعوت به همکاری شده است .
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: در بخش صادرات غیر نفتی هم پیشرفتهای قابل توجهی داشتیم به این ترتیب که میزان صادرات کشور به کره جنوبی طی چهار ماهه نخست سال گذشته معادل ۱۰۰ میلیون دلار بوده که این میزان در چهار ماهه اول امسال به ۱٫۵ میلیارد دلار افزایش یافته است. از طرفی صادرات فرش ایران به آمریکا که متوقف شده بود ، از سر گرفته شد.
وی با بیان اینکه پسته و سایر خشکبار ایران نیز راه صادرات به آمریکا را در پیش گرفته است. افزود: این در حالی است که در زمینه صادرات محصولات کشاورزی و پروتئینی به کشور دوست و همسایه، روسیه نیز با رشد مطلوبی مواجه هستیم .
۰۷:۵۷:۱۴به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، قیمت نفت خام در ساعات اولیه معاملات امروز کاهش یافت، اما بار دیگر با افزایش روبرو شد و همچنان در نزدیکی بالاترین قیمت در ۲ ماه گذشته قرار دارد.
نفت برنت بالای ۵۱ دلار در هر بشکه معامله میشود و قیمت نفت نسبت به اوایل ماه جاری میلادی بیش از ۲۰ درصد رشد داشته است.
هر بشکه نفت برنت دریای شمال با ۲۴ سنت افزایش ۵۱٫۱۳ دلار در هر بشکه فروخته شد. نفت برنت برای نخستین بار از ۲۴ ژوئن تاکنون در روز پنج شنبه بالای ۵۰ دلار معامله شد.
به گفته تاجران، کاهش قیمت در ساعات اولیه معاملات آسیایی بیشتر به علت برداشت سود سرمایه گذاران بوده است.
با این حال، تحلیلگران معتقدند که این افزایش حبابی است و به طور ویژه پس از اعلام مذاکرات در نشست آتی اوپک و دیگر تولیدکنندگان بزرگ نظیر روسیه برای کاهش فزونی عرضه که بعید است به نتیجه برسد، رخ داده است.
فوآد رزاق زاده، تحلیلگر بازار در این باره گفت: «برخی معتقدند یا به میزان زیاد امید دارند که اوپک در نشست غیررسمی خود در ماه آینده از قیمتها با برنامه ای حمایت کند و برخی هم نسبت به این اتفاق تردید دارند.»
نفت خام در بازارهای نفتی آمریکا نیز با ۴۰ سنت افزایش ۴۸٫۶۲ دلار در هر بشکه فروخته شد.
۰۷:۵۵:۱۰ یحیی آل اسحاق در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در مورد نرخ رشد ۴٫۴ درصدی اقتصاد کشور در بهار امسال بیان داشت: آمار یکی از ابزارهایی است که در برنامهریزیها، برآوردها و تحلیلهای اقتصادی نقش کلیدی و اصلی دارد.
این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: بنابراین اگر در هر یک از فعالیتهای اقتصادی مثل تولید، توزیع، واردات و صادرات، سرمایهگذار آماری نداشته باشد، نمیتواند تصمیمگیری کند، لذا آمار نقش اولیه در توسعه اقتصادی دارد.
رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه نهادهای مختلف در همه کشورها دست به تهیه آمار میزنند و هر نهادی با یک زاویه یا شاخص به محاسبه میپردازد، گفت: آمارها با دیدگاههای مختلف در نهایت ممکن است تفاوتهایی با هم داشته باشند.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق بیان داشت: در کشور ما هم مرکز آمار ایران و بانک مرکزی به عنوان ۲ نهاد رسمی اعلام کننده آمارهای اقتصادی هستند.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: اگر آمارهای بیان شده از سوی مسئولان که ماخذ آن هم این دو نهاد رسمی است، مورد تردید قرار گیرد، خسارت بزرگی به اقتصاد وارد میشود.
وی با اشاره به رشد ۴٫۴ درصدی اقتصاد در بهار امسال بیان داشت: در مورد صحت و سقم آمار اعلام شده نباید تردید کرد، اما باید جزئیات و چگونگی رسیدن به آن برای مردم به صورت شفاف و روشن بیان شود.
آل اسحاق با بیان اینکه رشد سرمایهگذاری یکی از شاخصههای تأثیرگذار بر رشد اقتصادی است، تصریح کرد: اگرچه براساس اعلام رئیس جمهور، رشد اقتصادی کشور در سه ماهه ابتدای امسال به ۴٫۴ رسیده، اما رشد سرمایهگذاری در همین مدت بیش از ۱۵ درصد منفی بوده است که علت این موضوع و موضوعات مشابه دیگر را در راستای رفع ابهام در رشد اقتصادی ۴٫۴ درصدی برای مردم به صورت شفاف باید توضیح داد.
این کارشناس اقتصادی بیان داشت: یکی دیگر از شاخصهایی که موید رشد سرمایهگذاری است، مقدار صادرات و واردات کشور است که در مورد واردات باید گفت، اگر واردات به کشور در حوزههای مواد اولیه، قطعات و ماشین آلات، کالاهای سرمایهای و واسطهای کم شود، حکایت از آن دارد که تولید با مشکل روبروست که مواد اولیه آن کم شده است.
آل اسحاق گفت: لذا باید رشد اقتصادی با افزایش واردات مواد اولیه و قطعات همراه باشد، در حالی که حجم واردات مواد اولیه و قطعات در سه ماهه ابتدای امسال نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل کاهش یافته است و احساسی که عامه فعالان اقتصادی باید در بهبود وضعیت تولید داشته باشند، علیرغم رشد ۴٫۴ درصد اقتصادی به وجود نیامده است.
وی با اشاره به توضیحات بالا و با بیان اینکه باید به آمار اعلام شده اعتماد داشت و ارائه آمار به گونهای نباشد که ایجاد تردید کند، گفت: فروش و استخراج نفت و گاز در ۳ ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۷٫۷ درصد افزایش یافته است که این موضوع اثر بسیار بالایی روی محاسبات رشد اقتصادی دارد.
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: با توجه به رشد صادرات مواد پتروشیمی و مواد وابسته به نفت در سه ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه میتوان نتیجه گرفت که رشد اقتصادی مثبت بوده است.
آل اسحاق با بیان اینکه باید بررسی شود که این رشد، پایدار است و آیا همه نهادهای اقتصادی این گونه رشد داشتهاند، گفت: وقتی صادرات نفت در سه ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه بیش از یک میلیون بشکه افزایش یافته است، باید دید که پول حاصل از فروش نفت، به تولید برگشته یا برای هزینههای جاری صرف شده است؟
وی همچنین بیان داشت: بنابراین اگر پول حاصل از افزایش فروش نفت به تولید برگشته باشد و صرف هزینههای جاری شده باشد، این رشد اقتصادی به معنای واقعی نقشی در اشتغال و رونق اقتصادی ایجاد نمیکند.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به تحلیل یک نویسنده از وضعیت رشد اقتصادی بهار امسال تحت عنوان «دوپینگ نفتی» گفت: رشد اقتصادی حاصل از دوپینگ نفتی یا شوک نفتی حالتی موقت است که تأثیری چندانی روی رکود، معیشت و اقتصاد مردم ندارد.
آل اسحاق با اشاره به مسئله رکود حاکم بر اقتصاد و مشکل معیشت مردم بیان داشت: این دو مقوله از مسائل مضمنی است که مدتی است جامعه و اقتصاد کشور با آن گریبانگیر شده و با نسخههای کوتاه مدت قابل حل نیست.
وی با بیان اینکه براساس اعلام آمار رسمی تورم بیش از ۳۰ درصد در حال کاهش و تک رقمی شدن است، گفت: این اتفاق در کلان اقتصاد افتاده و قابل نفی نیست، اما از آنجا که کاهش تورم در وضعیت زندگی مردم قابل لمس نبوده، برای مردم پذیرفتنی نیست.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه بین مفهوم و مراد رابطه مستقیم وجود دارد گفت: آنچه برای عموم مردم مهم است برداشتی است که اتفاقات اقتصادی دارند و اگر مفهوم غلطی به آنها القا شود و اعتماد آنها از آمارهای ارائه شده از بین برود ارائه دهنده آمار به جای نتیجه مثبت امید در مردم به نتیجهای عکس یعنی ناامیدی دست مییابد.
آل اسحاق بیان داشت: بنابراین راهحل این است که برای افزایش رشد اقتصادی و کاهش تورم که نمیتوان آنها را نفی کرد، توضیحات بیشتری به مردم ارائه شود و چگونگی آن را با جزئیات برای مردم بیان کرد.
۰۷:۵۵:۰۲به گزارش حوزه دولت خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهارداشت: در دولت یازدهم تاکنون در بخش صنعت و معدن بیش از ۴ میلیارد دلار تعهد سرمایهگذاری خارجی به تصویب هیات عالی سرمایهگذاری خارجی نیز رسیده است.
وی با تاکید بر اینکه زمان زیادی از مذاکره با سرمایه گذاران نگذشته است، افزود: با این حال اجرایی شدن این قراردادها به سرعت در حال پیگیری است و حتی دو تا سه مورد از این سرمایه گذاریها بعد از هفته دولت به مرحله تولید میرسد. یکی در بخش تولید شیرآلات کنترل در صنعت نفت و دیگری در زمینه خودروسازی و خط تولید فولاد است که هر دو سرمایهگذار ایتالیایی هستند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: از کشورهای دیگر اروپایی مثل اسپانیا هم هستند که با شرکتهای ایرانی مشارکت میکنند و به طور کلی از هر سه پیشنهاد سرمایهگذاری، دو سرمایهگذار آن خارجی است.
نعمتزاده همچنین با اشاره به اینکه بعد از برجام با کشورهای همسایه از جمله عمان، ترکمنستان، عراق و جمهوری آذربایجان هم تفاهمنامههایی داشتیم یادآور شد: با توجه به اینکه ایران سالها در تحریمهای شدید اقتصادی به سر میبرده است، طبیعی است که بازگشت به شرایط پیش از تحریمها زمانبر است.
وی با اعلام اینکه دهها قرارداد مشارکت در بخش صنعت و معدن با سرمایهگذاران خارجی بستهایم، ادامه داد: در بخش معدن برای یکی از معادن بزرگ از سرمایهگذار خارجی دعوت کردیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: در بخش صادرات غیر نفتی هم پیشرفتهای قابل توجهی داشتیم به این ترتیب که میزان صادرات ما به کره جنوبی طی چهار ماهه نخست سال گذشته معادل ۱۰۰ میلیون دلار بوده که این میزان در چهار ماهه نخست امسال به یک و نیم میلیارد دلار افزایش یافته است.
نعمتزاده همچنین تاکید کرد: صادرات فرش ایران به آمریکا که در گذشته متوقف شده بود که صادرات آن اکنون خوشبختانه از سر گرفته شده است.
به گفته این مقام مسئول، پسته و سایر خشکبار ایران نیز راه صادرات به آمریکا را در پیش گرفته است. این در حالی است که در زمینه صادرات محصولات کشاورزی و پروتئینی به کشور دوست و همسایه، روسیه نیز با رشد مطلوبی مواجه بودیم.
۰۷:۴۷:۲۱ ولایتی در جمع خبرنگاران:همکاریهای دفاعی ایران و روسیه غیرمنتظره نیست/ حضور آمریکا در سوریه غیرقانونی است، اما حضور ایران و روسیه براساس درخواست دولت سوریه قانونی است
۰۷:۴۵:۴۴ مدال طلا نفت ۵۱ دلاری و تعدیل خودرو همه را خوشحال کرده است
۰۷:۴۵:۲۴ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی