۰۷:۳۸:۴۴ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۷:۳۸:۲۲ گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد تداوم رشد شاخص بود. بازار سهام پس از آنکه روز چهارشنبه به دلیل خرابی سیستم معاملات شاهد جو آشفتهای بود، اولین روز از هفته جاری جو بهتری را تجربه کرد.
بازار دیروز شروع متعادلی داشت، اما رفته رفته با نزدیکی به ساعت پایانی بازار، معاملات تقویت شد و بهرغم عرضههای سنگین برخی از معاملهگران حقوقی، شاخص کل توانست به رشد ۶/ ۰ درصدی معادل ۴۷۰واحد دست یابد. در پایان معاملات دیروز نماگر بازار سهام به رقم ۷۸هزار و ۳۲۶واحد رسید و با این کارنامه مجددا (پس از ۳ماه)سطح حمایتی ۷۸هزار واحد را تصرف کرد.همانطور که گفته شد، روز چهارشنبه هسته معاملات قطع شد و در حالی که سرمایهگذاران خواهان ابطال معاملات در ساعات خرابی سیستم بودند، اما این امر محقق نشد. این امر نارضایتی را از سوی سرمایهگذاران به همراه آورد.در همین حال هنوز بهصورت رسمی دلیل این خرابی و راهکارهای مسوولان بازار برای جلوگیری از ایجاد این مساله اعلام نشده است.
در بازار دیروز عمده توجه معاملهگران به گروههای معدنی، فلزی و پالایشی بود. در همین حال سرمایهگذاریهای دارای سهام این گروهها از جمله معادن و فلزات، صنعت و معدن، سپه و هلدینگیهایی نظیر امید نیز با رشد قیمت همراه شدند. گروه سیمانی نیز دیروز در نبود فروشندگان قوی شاهد صفهای خرید کم حجمی بود.در گروه پترو -پالایشی قیمت نفت در پایان معاملات روز جمعه مورد توجه بود.افزایش بهای نفت برنت به بیش از ۴۴ دلار جریان کاهشی بهای این محصول را فعلا متوقف کرده است. در این گروه مدیرکنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی از راهاندازی واحد پارازایلین پتروشیمی بوعلی سینا ظرف دو تا سه ماه آینده خبر داد و گفت: شرکت فرانسوی اکسنس برای مشاوره و بازسازی این واحد بهصورت کوتاه مدت با ما همکاری میکند.در گروه پتروشیمی دیروز دو شرکت یوتیلیتی فجر و مبین نیز با صف خرید همراه شدند. بهای ارز دولتی که دیروز با رشد ۳۰ریالی به ۳هزار و ۱۰۲تومان برای هر دلار رسید از جمله دلایل این رشد به شمار میرود.در گروه غذایی دیروز قند چهارمحال در شفافسازی خود از افزایش سود ناشی از تصفیه شکر خام وارداتی خبر داد.در اینباره علیرضا جانی قربان با ارسال نامهای به سازمان بورس خاطر نشان کرد که این شرکت علاوه بر سهمیه ۶هزار تنی خود با خرید سهمیه شرکتهای دیگر میزان تصفیه شکر خود را به ۸۱هزار تن میرساند.در گروه دارویی نیز دیروز دومین واحد سرمسازی بزرگ کشور، شهید قاضی در بازار پایه فرابورس درج شد.
۰۷:۳۷:۵۱گروه بنگاهها: جلسه معارفه شرکت دامداری تلیسه نمونه در حالی روز گذشته با ارائه جزئیات از عملکرد شرکت و تشریح مسائل مالی آن توسط مدیرعامل و مدیر مالی آن برگزار شد که قرار است طی هفته جاری ۱۰درصد از سهام «تلیسه» بهعنوان دومین شرکت فعال در حوزه دامپروری و کشاورزی در بازار فر ابورس عرضه شود.
در ابتدای این جلسه سیدفضلالله امیر ارجمندی مدیرعامل «تلیسه» با ذکر این موضوع که امروزه تامین غذا از مسائل مهم در دنیا است، گفت: این شرکت دومین شرکتی است که در حوزه فعالیت دامداری و دامپروری در کشور از طریق فرابورس وارد بازار سرمایه میشود و در حوزه کشاورزی، دامپروری و شیلات فعالیت دارد که این مجموعه روزانه بیش از ۱۰۰تن شیر تولید میشود.وی افزود: شرکت در نظر دارد طی برنامههای آتی بهمنظور تکمیل زنجیره تولید و توانمندسازی نیروی انسانی، گلخانه مدرن به وسعت ۳۰ هکتار برای تولید صیفیجات و سبزیجات با کیفیت احداث کند.
مدیرعامل«تلیسه» یکی از مهمترین مزیتهای این شرکت را نزدیک بودن محل آن به شهر تهران دانست و گفت: سرمایه شرکت در حال حاضر ۷۰ میلیارد ریال است که با توجه به پروژههای موجود در شرکت و پیشبینیهایی که صورت گرفته تا پایان سال گزارش توجیهی افزایش سرمایه شرکت نهایی و به مرحله عملیاتی برسد. در ادامه این جلسه مظاهر ربیعی، مدیر مالی «تلیسه» با اشاره به اینکه در مجمع سالانه سال۹۴ به ازای هرسهم ۶۵۰ریال سود تقسیم شده است، گفت: سود خالص شرکت در سال گذشته ۴۹میلیارد ریال بود که براساس تصویب مجمع ۴۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال آن بین سهامداران تقسیم شد.
وی با اعلام پیشبینی سال ۹۵ به مبلغ ۵۷ میلیارد ریال تصریح کرد: برای سال جاری به ازای هرسهم ۸۲۵ ریال سود پیشبینی شده که طی ۳ ماهه ابتدایی سال ۲۹ درصد، معادل ۲۴۳ ریال سود برای هرسهم محقق شده است و امیدواریم تا پایان سال ۱۰۰درصد از سود پیشبینی شده محقق شود.وی یادآور شد براساس حمایتهای دولت، شرکت از معافیت ۱۰۰درصدی مالیاتی برخوردار است و حاشیه سود این شرکت در سه ماه ابتدایی سال یک هزار و ۵۳۰ریال، معادل ۱۲درصد است و برای سالجاری معادل ۱۰درصد پیشبینی شده است.
۰۷:۳۷:۳۱محسن پهلوانزاده/ دانشجوی دکترای مدیریت کسب و کار
از ابتدای تیر ماه نرخ سود سپرده بانکی به ۱۵ درصد کاهش یافته و این به این معنی است که احتمال خروج بخشی از پولهای سپردهگذاری شده طولانی مدت که تقریبا حدود ۸۰۰ هزار میلیارد تومان است به سمت بازارهای جدید وجود دارد. سوال مهم اینجاست که در بین بازارهای موجود در کشور برای جذب پولهای خارج شده از بانکها چه بخشی از آن و چند درصد به سمت بازار سرمایه نقل مکان خواهد کرد؟ شاید بتوان گفت که علاقه مسوولان مالی کشور و حتی انگیزه اصلی از کاهش نرخ سود، سوق دادن پول به سمت بازار سرمایهگذاری باشد تا تغییر در جهت کمک به تولید از طریق بازار سرمایه صورت گیرد و نه از طریق بانکها و وامهایی با نرخ سود بالا و این یک هدف صحیح در جهت ارتقای رشد اقتصادی کشور است. لکن باید از طرف مقابل نیز به این مساله نگاه کرد. آیا بازارهای سرمایه آنقدر جذاب هستند که این پولها را به خود جذب کنند، این سوالی است که در ذهن صاحبان سرمایه مطرح میشود.
باید توجه داشت که متوسط بازدهی سرمایهگذاری در بورس در حال حاضر به ۱۰ درصد میرسد و این در حالی است که نرخ سپردههای طولانی مدت پس از کاهش نرخ، حدود ۱۵ درصد است؛ چنانچه مسوولان امر بخواهند پولها به سمت بازار سرمایه نقل مکان کند، باید باز هم نرخ سود سپرده بانکها کاهش پیدا کند که البته کاهش نرخ سود بانکها خود پیامدهای منفی قابل توجهی نیز خواهد داشت؛ لکن در شرایط فعلی که سرمایهگذاری در بازارهای سوداگرانه مثل ارز – طلا- مسکن تقریبا با رکود روبهرو است و جذابیتی دربرندارد، با مدیریت صحیح و ایجاد ابزارهای مناسب امکان رفتن پول به بازار سرمایه وجود دارد. برای تحقق این مساله لازم است:
۱-بانک مرکزی با همکاری بازار سرمایه در جهت رفع موانع و اتخاذ سیاستهای صحیح در جهت انتقال پول به بازار سرمایه اقدامات حمایتی انجام دهد.
۲- نرخ سود وامهای اعطایی به وامگیرندگان بخش تولید حدودا ۲۲ درصد است، با کاهش واقعی نرخ سود شرکتهای صنعتی و بازار سرمایه کم کم به سمت سود دهی پیش خواهند رفت و بازار سرمایه جذاب خواهد شد.
۳- انجام اقداماتی که باعث شود جذابیت سرمایهگذاری در بازارهای سوداگرانه کاهش یابد. بهعنوان مثال اقدام به فروش ارز از طریق بانکها جهت تکنرخی کردن ارز اقدام موثری میتواند باشد.
۴-تسریع در واگذاری شرکتهای دولتی از طریق بورس و ایجاد جذابیت برای سرمایهگذاری از طریق فروش سهام شرکتهای سودده به مردم و تحقق اصل ۴۴ قانون اساسی بهصورت واقعی.
۵-راهاندازی اوراق مشتقه کنترلکننده ریسک سرمایهگذاری در بازار سهام از جمله اوراق اختیار خرید و اختیار فروش.
۶-تسهیل در ورود سرمایهگذاران خارجی به بورس و بینالمللی کردن بورس کشور.
۰۷:۳۷:۱۰گروه بورس- هاشم آردم: شاخص بورس تهران در روز گذشته باز هم با رشد چشمگیر ۶/ ۰ درصدی مواجه شد تا زنجیره رشد پرشور قیمتها در بازار سهام برای شانزدهمین روز متوالی ادامه داشته باشد.
داستان از آنجا آغاز شد که پس از اصلاح قیمتها از فروردینماه سال جاری، با فرارسیدن فصل مجامع و تقسیم سود نقدی، برخی قیمتهای سهام روی تابلو به محدوده نسبتا جذابی برای خرید رسید. برخی پالایشگاهها سود سال گذشته خود را تعدیل مثبت دادند و گزارشهای سه ماهه بهتر از انتظار بازار بود. در همین حال خودروییها که برای چند ماه لیدری بازار سهام را به عهده گرفته بودند، روند اصلاح قیمتی و زمانی را در پیش گرفتند. در همین مدت و همزمان با برگزاری مجامع شرکتها و انتشار گزارشهای مالی سه ماهه شرکتها شاخص بورس از محدوده ۷۲ هزار و ۵۰۰ تا نیمههای کانال ۷۵ هزار واحدی رشد کرد. گفتنی است که در آن مدت حمایتهای اشخاص حقوقی، معاملات بلوکی در نماد عادی و رفتارهایی مبنی بر تلاش برای رشد شاخص توسط حقوقیهای بازار مشهود بود.
همانطور که اشاره شد، رشد بازار در آن مقطع با نگاهی به روند انتشار گزارشهای مالی و وقایع مخابره شده از مجامع شرکتها، تا حدودی توجیهپذیر بود. اما رفته رفته توان بازار برای ادامه رشد تحلیل میرفت و درست در آستانه قرار گرفتن شاخص بورس در کانال ۷۶ هزار واحدی، نشانههای پایان آن روند صعودی مشهود بود. اما ناگهان خبر تقریبا غیرمنتظره کوچ دکتر فطانت از سازمان بورس و انتقال ردای ریاست به دکتر محمدی به بازار مخابره شد. در اولین روزی که شاپور محمدی وظیفه هدایت سازمان بورس و اوراق بهادار را بر عهده گرفت، به یک باره جهشی در نمادهای شاخص ساز بورس تهران آغاز شد. در اولین روز (چهارشنبه ششم مرداد ماه) شاخص بورس بیش از ۷۰۰ واحد رشد نشان داد. در آن دوره به نظر میرسید حقوقیهای بازار تلاش دارند به هر دلیلی رونق را به بازار بازگردانند. اولین رشد به دلیل به وجود آمدن خوشبینی احتمالی از نقل و انتقال مدیریتی در عالی ترین سطح اجرایی بازار سرمایه قابل درک بود.
اما ماجرا به همین رشد هیجانی ختم نشد. از آن روز تا کنون (با گذشت ۶ روز کاری از روی کار آمدن دکتر محمدی بهعنوان رئیس جدید سازمان بورس) شاخص کل بورس با سه کانال شکنی، بیش از دو هزار و ۸۰۰ واحد (معادل ۷۵/ ۳ درصد) رشد کرده است. در این مدت دقیقا نمادهایی بیشترین رشد را ثبت کردهاند که به لحاظ بزرگی، توان بالایی برای ارتقای شاخص کل دارند. اغلب این نمادها متعلق به شرکتهایی هستند که کالا محور بوده و به قیمت جهانی کالاها (کامادیتی) ارتباط مستقیم داشتهاند. این در حالی است که طی دو هفته گذشته بهای جهانی نفت حدودا ۱۰درصد افت است. وضعیت سودآوری شرکتهای مذکور در بهترین حالت تغییری نکرده است. نرخ سود سپردههای بانکی (بهعنوان تعیینکننده هزینه فرصت پول) کاهش محسوسی نداشته و خبری از گشایشهای چشمگیر اقتصادی نیست.
عملکرد بالهای پرواز شاخص
بیراه نیست اگر مسبب حرکت اخیر شاخص بورس از کانال ۷۲هزار واحدی تا به این جا را اشخاص حقوقی بدانیم. حمایتهای حقوقی در ۱۶ روز کاری اخیر برکسی پوشیده نبوده است. قرار دادن سفارشهای خرید تا آستانه مثبت نوسان (اصطلاحا رنجکشی در محدوده مثبت) و رها کردن قیمتها و سپس از سرگیری رنج-کشیها در روز معاملاتی بعد، در این دوره در اغلب نمادهای شاخصساز مشهود بود. پس از آغاز کار دکتر محمدی بهعنوان رئیس جدید، این رفتارها شدت بیشتری نیز به خود گرفت. این روند تا حدی ادامه یافت که حقیقیهای بازار را نیز به قرار گرفتن در صفهای خرید ترغیب کرد. در میان فعالان بازار این زمزمه به گوش میرسید که صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت خریداران اصلی این روزها در بازار سهام تهران بودند.
بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد که در مدت زمان یک ماه گذشته تنها یک صندوق، ترکیب سرمایهگذاریهای خود را به نفع بازار سهام تغییر داده است. از میان ۱۰ صندوق بزرگ با درآمد ثابت حاضر در بازار سرمایه، صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر طی دو ماه گذشته تقریبا ۲۰۰ میلیارد تومان پول به بورس تهران تزریق کرده است. این صندوق ۱۷ هزار میلیارد تومانی که بزرگترین صندوق سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت به شمار میرود، طبق قانون میتواند ۱۰ درصد از ارزش خالص داراییهای خود را وارد بازار نسبتا پرریسک سهام کند. در حالی که این صندوق در نیمه تیر ماه گذشته به اندازه ۷۹۵ میلیارد تومان از سبد داراییهای خود را به بازار سهام اختصاص داده بود، حالا ارزش سهام تحت تملک این صندوق به بیش از هزار میلیارد تومان رسیده است. بخش سهام سبد داراییهای سایر صندوقهای سرمایهگذاری تقریبا تغییر محسوسی نداشته است. از میان ۱۰ صندوق بزرگ بازار سرمایه، لوتوس پارسیان، ارزشآفرینان دی و گنجینه امید ایرانیان معاملات سهام ندارند و سایر این صندوقها از قبل ره آورد آباد مسکن، یکم کارگزاری بانک کشاورزی، کوثر یکم و گسترش فردای ایرانیان نیز تغییری در ترکیب سرمایهگذاریهای خود به نفع بازار سهام نداشتهاند.
آرمان شهر، قیمتهای سهام را ارزنده میداند
صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر متعلق به شرکت تامین سرمایه آرمان است که تحت فرمان محمودرضا خواجه نصیر مدیر سابق نظارت بر بورسها اداره میشود. ضامن نقدشوندگی این صندوق، بانک شهر (مالک ۳۵ درصد از این صندوق) است و بانک توسعه صادرات با مدیریت دکتر صالحآبادی (رئیس اسبق سازمان بورس) نیز مالک ۳۵ درصد دیگر از این صندوق سرمایهگذاری است. دکتر صالح آبادی بهعنوان نایب رئیس هیات مدیره این صندوق نیز مشغول به کار است. این صندوق بزرگترین صندوق سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت محسوب میشود و طبق قانون میتواند تا هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان از داراییهای خود را به شکل سهام شرکتهای بورسی نگهداری کند. به عبارت دقیق تر این شرکت در حال حاضر و با خالص فعلی داراییها میتواند به اندازه ۷۰۰ میلیارد تومان دیگر پول به بازار سهام تزریق کند.
عظیم ثابت یکی از مدیران سرمایهگذاری در این صندوق سرمایهگذاری درباره رویکرد این صندوق به «دنیای اقتصاد» گفت: با توجه به اتفاقات مثبتی که در ماههای اخیر رخ داده است، به نظر میرسد که میتوان چشمانداز مناسبی برای بورس تهران متصور بود. از طرفی سود سپردههای بانکی کاهشیافته است که با یک اختلاف زمانی میتواند روی بازار سهام تاثیر مثبت داشته باشد و منجر به انتقال نقدینگی از بازار پول به سمت بازار سرمایه شود. اگرچه در هفتههای گذشته قیمتهای جهانی افت داشتهاند، اما از ابتدای سال قیمتها در محصولات معدنی و فلزی رشد داشته است. از طرف دیگر بورس تهران طی چهار ماه گذشته در مسیری اصلاحی قرار داشته است و قیمتها تا حدودی جذاب شدهاند. در کنار همه این مسائل حضور دکتر محمدی در ساختمان اصلی سازمان بورس را باید به فالنیک گرفت. این مدیر، مردی از جنس بازار سرمایه که مشکلات این بازار را به خوبی درک میکند. وی در پاسخ به این سوال که آیا صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر با همین تحلیلها اقدام به خرید سنگین در بازار سهام داشته است، افزود: تحلیل مجموعه آرمان شهر و کارشناسان این صندوق نشان میداد که بازار سهام به منطقه اشباع فروش رسیده است و ورود به بازار در شرایط فعلی منطقی به نظر میرسید. ثابت در پایان افزود: از آنجا که صندوق گنجینه آرمانشهر هنوز به لحاظ قانونی میتواند در بازار خرید داشته باشد، این احتمال وجود خواهد داشت که حضور این صندوق در بورس پررنگ تر شود، اما طبیعتا تمام تلاش این صندوق بر این خواهد بود که بازار به واسطه خریدهای نسبتا بزرگ آرمان شهر، متلاطم نشود.
۰۷:۳۵:۳۷گروه بورس – فاطمه اسماعیلی: نماگر بورس تهران روز گذشته با ثبت رشد ۴۷۰ واحدی (معادل ۶/ ۰ درصد) در سطح ۷۸ هزار و ۳۲۶ واحدی قرار گرفت تا تعداد روزهای مثبت کاری برای بورس تهران به ۱۶روز متوالی برسد. بر این اساس بورس تهران برای چهارمین بار از اول مرداد ماه سال جاری کانال شکنی کرد و پس از سه ماه (۱۵ اردیبهشت ۹۵)، بار دیگر وارد سطح ۷۸ هزار واحدی شد تا زیان این بازار از ابتدای سال تاکنون به کمتر از ۴/ ۲ درصد محدود شود. آنچه در روزهای اخیر بازار سهام قابل تامل است، افزایش تمایل فعالان بازار به سهام شرکتهای بزرگ بدون توجه به لیدرمحوری گروهی خاص است. عاملی که شاخص کل را در مسیر صعودی قرار داده است. در این میان انجام پارهای از معاملات بلوکی و جابهجاییها در نمادهای بزرگ توسط سهامداران حقوقی نیز در روند صعودی بازار بیتاثیر نبود. بر این اساس روز گذشته شاخص بورس با مدد گروههای بزرگی از قبیل معدنیها و فلزات اساسی رشد محسوسی را تجربه کرد؛ به طوری که در مجموع طی هفت روز گذشته گروههای انتشار، چاپ و تکثیر، محصولات چوبی، محصولات کاغذی و استخراج سایر معادن بیشترین رشدها را رقم زدند و دیگر همچون گذشته فضای لیدرمحوری در بازار حاکم نیست.
ادامه پیشتازی فلزیها در بازار سهام
در بازار دیروز عمده صنایع فعال در بازار با رشد شاخص مواجه شدند. در همین راستا شاخص ۲۱صنعت با رشد و شاخص ۱۴ صنعت با افت مواجه شد و شاخص ۲ صنعت نیز بدون تغییر باقی ماند. گروه استخراج نفت و گاز به جز اکتشاف در صدر پربازدهترین گروههای بورسی قرار گرفت. ساخت دستگاهها و وسایل ارتباطی نیز توانست در رتبه دوم جدول بازدهی صنایع قرار گیرد. در مقابل دو گروه ابزار پزشکی، اپتیکی و اندازهگیری و محصولات چوبی نیز بیشترین زیان را به سهامداران خود تحمیل کردند. بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز در کارنامه گروه خودرو رقم خورد. پس از خودرو گروه فلزات اساسی بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار داشتند. در معاملات دیروز بورس تهران همچنان نمادهای گروه فلزات اساسی بیشترین اثرگذاری مثبت بر شاخص کل بورس را داشتند. در همین راستا در جریان معاملات دیروز «فولاد» در صدر نمادها با بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل قرار گرفت. به نظر میرسد رشد قیمت در بازارهای جهانی در خلال چند هفته اخیر توجه فعالان بازار را بار دیگر به لیدرهای سابق بورس برگردانده است.
تغییر نگاه بورس از خودرو
ایمان مقدسیان، تحلیلگر کارگزاری بانک کشاورزی نیز با اشاره به تغییر مسیر بازار به سمت گروههایی متفاوت از گروه خودرویی به «دنیای اقتصاد» گفت: پس از انتشار حجم زیادی از گزارشهای سه ماهه، نگاه سهامداران و دیگر فعالان بازار سهام به سمت گروههایی همچون معادن و فلزات متمایل شد، بهطوریکه رشد ۴۷۰ واحدی روز گذشته مدیون شرکتهایی همچون فولاد مبارکه اصفهان، شرکت ملی صنایع مس ایران و فولاد خوزستان بود که با صفهای خرید چندمیلیونی به کار خود پایان دادند.وی افزود: علاوه بر نمادهای حاضر در گروه فلزات اساسی دیروز در نمادهای دیگر بازار نیز توجهاتی را داشتیم. بر این اساس دیروز پتروشیمی مبین با توجه به احتمال افزایش سودآوری به واسطه تکنرخی شدن ارز تاثیر ۵۱ واحدی بر رشد شاخص گذاشت. در گروه پالایشی نیز روز شنبه شاهد رشد قیمتی بودیم. سودآوری نمادهای حاضر در این گروه همچنان به تصمیمات شرکت پالایش و پخش وابسته است؛ اما همین فاصله گرفتن قیمت نفت از کف نیز میتواند افزایش هر چند مختصر در میزان سودآوری این شرکتها را به ارمغان بیاورد. با این حال در همه خریدها و گروهها باید میزان رشد قیمتها با انتظارات از میزان رشد سودآوری و دوره سرمایه گذاری همخوانی داشته باشد تا دچار بیشواکنشی نشویم.این کارشناس بازار سهام تاکید کرد: از اتفاقات مثبت و قابل توجه این روزها، رشد شاخص، بدون خودروییها است که نشان میدهد بازار سهام توانسته به گروههایی به غیر از گروه خودرو نیز نگاه مثبت داشته تا انتظار داشته باشیم این حرکت مثبت در میان صنایع بورسی تداوم پیدا کرده و شاخص کل را وادار به کانالشکنیهای بیشتر کند. تحلیلگر کارگزاری بانک کشاورزی نگاهی نیز به شوک روانی حاصل از تغییر ناگهانی مدیریت سازمان بورس انداخت و گفت: با توجه به شناخته شده بودن مدیریت جدید سازمان بورس برای اهالی بازار تاثیر روانی حاصل از این تغییر مدیریت مثبت ارزیابی شد؛ اما باید توجه داشت که این تغییر با توجه به متغیرهای واقعی قابل ارزیابی نیست. انتظار میرود رئیس جدید سازمان بورس رفع مشکلات سیستم معاملات، برداشتن محدودیتهای بازار همچون حجم مبنا و دامنه نوسان را در اولویت برنامههای خود قرار دهد.وی پیشبینی وضعیت آتی بازار سهام را وابسته به تغییر برخی متغیرهای اقتصادی و سیاسی دانست و عنوان کرد: تغییرات قیمت نفت، تغییر قیمت در بازارهای جهانی کالایی همچون فلزات، تداوم روند نزولی نرخ سود، تحقق انتظارات پس از اجرایی شدن برجام و دستیابی شرکتهای بورسی به بازارهای جدید برای فروش محصولات از جمله عواملی است که میتواند در تعیین مسیر بورس تاثیرگذار باشد.
در بازار چه گذشت
همانطور که اشاره شد طی معاملات روز گذشته بورس تهران شاخص کل با رشد ۴۷۰ واحدی در عدد ۷۸ هزار و ۳۲۶ واحدی قرار گرفت و پس از تقریبا سه ماه کانال ۷۸ هزار واحدی را دوباره فتح کرد تا برای شانزدهمین روز متوالی بدون وقفه رشد کند. بر این اساس دیروز فولاد مبارکه اصفهان، گروه مدیریت سرمایهگذاری امید، پتروشیمی مبین، ملی صنایع مس ایران و فولاد خوزستان در مجموع تاثیر ۲۷۳ واحدی بر رشد شاخص داشتند و در مقابل سایپا با تاثیر منفی ۴۴ واحدی خود مانع از رشد بیشتر شاخص شد. همانطور که اشاره شد فلزی – معدنیها در شرایطی که مدتها از چشم بازار دور بودند، بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل در طول روزهای اخیر داشتند. در عین حال از نکات قابل توجه بازار در روز گذشته افزایش حجم و ارزش معاملات بود. بر این اساس دیروز ارزش کل معاملات بورس تهران به حدود ۳۰۰میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن بیش از یک میلیارد و ۳۱۷ میلیون سهم طی بیش از ۹۶ هزار دفعه معاملاتی بود.
۰۷:۳۵:۱۳محمد حسین بابالو: همانگونه که در گذشته در مطلبی با عنوان هشدار کالایی برای تورم پیشنگر بررسی کردیم، شاخص تورم تولیدکننده بر اساس نوسان قیمتها، پتانسیل جهش محسوسی داشته است که این پیشبینی دقیقا در خردادماه و سپس در تیرماه محقق شد تا جایی که در ماه گذشته شاهد ثبت بیشترین رکورد تورم تولیدکننده ماهانه در ۱۳ ماه اخیر بودیم. با توجه به این رشد در کنار عقب نشینی محدود قیمتها در بازارهای کالایی سراسر جهان، پیشبینی میشود این روند افزایش شاخص هزینه تولیدکننده ادامه یافته ولی تورم تولیدکننده در ماه جاری امکان عقبنشینی خواهد داشت.
آخرین آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد که شاخص قیمت تولیدکننده در تیرماه سال جاری به رقم ۱۰/ ۲۲۰ واحد رسید. این در حالی است که این عدد در مقایسه با مدت مشابه در ماه پیش از آن ۸۷/ ۰ درصد رشد داشته که بالاترین حد در ۱۳ ماه اخیر بهشمار میآید، همچنین این رقم در مقایسه با سال قبل ۷۱/ ۲ درصد رشد داشته است. در خردادماه نیز شرایط مشابهی حاکم بوده ولی شتاب رشد قیمتها در مقایسه با تیرماه وضعیت متعادلتری را نشان میدهد. در خردادماه شاخص بهای تولیدکننده رقمی نزدیک به ۲۰/ ۲۱۸ واحد را نشان میدهد که در مقایسه با ماه قبل از آن ۲۸/ ۰ درصد و در مقایسه با سال قبل از آن ۶۳/ ۱ درصد رشد داشته است. اگر متوسط رشد ۱۲ ماه سال گذشته را ملاک بررسی افزایش هزینههای تولید ماهیانه قرار دهیم به این نتیجه میرسیم که متوسط تورم ماهیانه تولیدکننده در سال گذشته رقمی نزدیک به ۲۲۵/ ۰ درصد در ماه خواهد بود یعنی در ۴ ماه ابتدایی سال جاری، رشد بهای تولیدکننده بیش از رشد متوسط یک سال گذشته خود بوده یعنی در صورت ادامه این وضعیت میتوان رشد مجدد تورم پیشنگر سالیانه را هشدار داد. به عبارت سادهتر در صورت ادامه وضعیت ماههای اخیر، تورم تولیدکننده سالیانه رشد محسوسی خواهد داشت که میتواند تورم مصرفکننده را نیز تحتالشعاع قراردهد. این مطلب هماکنون تنها یک هشدار است ولی به سادگی به سرنوشت بازار تبدیل خواهد شد.
با توجه به تاثیرپذیری تورم تولیدکننده از بازارهای کالایی شاید سادهترین راه برای مقابله با افزایش تورم پیشنگر تسهیل روند عرضه مواد اولیه و کاهش قیمت این گروه از کالاها باشد که غالب آن توسط شرکتهای بزرگ دولتی، شبهدولتی و بورسی تامین شده همچنین بخش بزرگی از آن نیز در بورس کالا توزیع و معامله میشود. با توجه به این ویژگی مهم و در صورت دخالت دولت و تسهیل شرایط عرضه مواد اولیه با قیمتهای پایینتر یا حتی فروش اعتباری، میتوان تورم تولیدکننده را بهصورت دستساختهای پایین نگه داشت تا از یکسو از نوسان قیمتهای جهانی در امان مانده و از سوی دیگر با افزایش حجم تولید به مقابله با تورم مصرفکننده رفت. این در حالی است که با توجه به عدم تزریق و یا تحریک نقدینگی در این شیوه حمایت دولتی، تورم مصرفکننده تاثیر کمتری پذیرفته و به افزایش رشد اقتصادی نیز کمک خواهد کرد. با توجه به وضعیت تولید در کشور میتوان اینگونه ارزیابی کرد که این شیوه حمایتی بیش از همه بر بنگاههای کوچک و متوسط تاثیرگذار خواهد بود که به افزایش حجم تولید، کاهش بیکاری و افزایش رشد اقتصادی منجر میشود.
اهمیت تورم تولیدکننده را میتوان در دو نکته اساسی جستوجو کرد. اول آنکه تورم تولیدکننده با یک تاخیر زمانی میتواند به تورم مصرفکننده منتقل شده و قیمتها را در سطح جامعه افزایش دهد. از طرف دیگر تورم تولیدکننده سیگنال بسیار مهمی برای بررسی شرایط و نوسان هزینه در واحدهای مختلف تولیدی در کشور است که میتواند واقعیتهای بسیاری را شفاف کند. با توجه به این وضعیت یعنی افزایش محسوس تورم تولیدکننده در تیرماه در کنار کاهش تورم مصرفکننده به نسبت ماه قبل از آن، شاید تورم مصرفکننده نیز در ادامه با افزایش جدیدی روبهرو شود، هرچند که این افزایش بهصورت مقطعی خواهد بود، ولی توجه به نوسان قیمتها در بازارهای جهانی و رشد ادامهدار تورم تولیدکننده، به احتمال قوی و به کمک رشد نقدینگی در جامعه، شاهد ادامه افزایش تورم مصرفکننده نیز خواهیم بود یعنی نمیتوان به کاهش تورم مصرفکننده در تیرماه دلخوش کرد. البته در ادامه وضعیت بازارهای جهانی و شاخصهای کالایی این ادعا را با شفافیت بیشتری توجیه میکند زیرا روند عمومی تورم تولیدکننده میتواند بازهم با افزایش روبهرو باشد که در نهایت تورم مصرفکننده را نیز با خود همراه خواهد ساخت.
تاثیرگذاری شاخصهای کالایی جهانی بر تورم تولیدکننده
همانگونه که شاخص کالایی CRB یا همان شاخص کالایی تامسون رویترز نشان میدهد، بازارهای کالایی در جهان در هفتههای اخیر در نقطه اوج خود قرار گرفته ولی سپس وارد یک فاز کاهشی شدهاند. این در حالی است که در هفتههای گذشته باز هم شاهد افزایش قیمتها در بسیاری از بازارهای کالایی بودیم که احتمال افزایش مجدد این شاخص را تقویت کرد. افزایش قیمتها در اغلب بازارهای فلزی، رشد قیمتها در بازار محصولات کشاورزی، سنگآهن و فولاد و همچنین افزایش قیمت نفت مخصوصا تا ابتدای ماه جولای به رشد قیمتها در بازارهای جهانی منتهی شده است. این در حالی است که با کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی از شتاب رشد قیمتها کاسته شده یعنی احتمال رشد محسوس شاخصهای کالایی محدود شده است هرچند که هنوز پتانسیل افزایش قیمت دارد.
با توجه به این موارد و برای مقایسه با واقعیتهای بازارهای کالایی در داخل، باید به این واقعیت اشاره کرد که هزینههای تولیدکننده به کمک عدم رشد جدی قیمتها در بازارهای جهانی برای مردادماه میتواند کاهش یابد یعنی تورم تولیدکننده در بازار داخلی پتانسیل تعدیل داشته ولی متوقف نخواهد شد. این در حالی است که پس از طی یک بازه زمانی، باز هم رشد قیمتها به بازارهای کالایی بازگشته و حتی ممکن است ارقام بزرگتری نیز به ثبت برسد. افزایش مجدد بهای نفت در پایان معاملات هفته گذشته، دلیلی بر ادامه رشد قیمتها در بازارهای جهانی بهشمار میرود.
دورنمای تورم تولیدکننده
با توجه به کاهش قیمتها در بازارهای جهانی در روزهای اخیر در کنار میل به افزایش مجدد نرخها در کنار زمان مورد نیاز برای تاثیرگذاری نوسان قیمتهای جهانی بر بهای کالاها در بازار داخلی همچنین عدم تغییر جدی بهای بسیاری از خدمات و هزینهها در مردادماه، به احتمال قوی تورم تولیدکننده از شتاب رشد فعلی فاصله گرفته و شرایط منطقیتری را تجربه خواهد کرد. به عبارت سادهتر بازهم شاهد رشد هزینههای تولید در کشور خواهیم بود ولی از شتاب رشد آن کاسته شده و تورم تولیدکننده به نسبت ماه قبل از آن به احتمال زیاد تعدیل خواهد شد. این در حالی رخ خواهد داد که با تحریک مجدد بازارهای کالایی در هفتههای پیشرو بازهم تورم تولیدکننده به روند افزایشی خود ادامه داده و به احتمال قوی رکوردهای بالاتری را نیز تجربه میکند.
۰۷:۳۴:۰۱عارفه مشایخی: تک نرخی شدن ارز یکی از مهمترین موضوعاتی است که انتظار میرود در سال ۹۵ در نهایت عملیاتی شود هرچند برخی پیشبینیها حکایت از تک نرخی شدن ارز در ماههای پیش رو و به زودی دارد. حال این سوال پیش میآید که با توجه به تاثیرپذیری بالای صنعت پتروشیمی از نرخ ارز، این تصمیم دولت و بانک مرکزی چه تاثیری بر بخشهایی از صنعت از جمله خوراک، واردات و صادرات محصولات پتروشیمی خواهد داشت.
به گزارش «دنیای اقتصاد» آنطور که شنیدهها حکایت دارند ارز به زودی در کشور تک نرخی خواهد شد. این تصمیم البته نشانههایی نیز با خود دارد از جمله آنکه دولت به بانکها اجازه داده تا در عملیات خرید و فروش ارز دخالت فعالانه داشته باشند یا شاهد کاهش طبقات کالاهای وارداتی هستیم که از ارز مبادلاتی استفاده میکنند. به این ترتیب وضعیت به سمت تک نرخی شدن ارز در حرکت است.
در این بین بیشتر پیشبینیها آن است که با تک نرخی شدن ارز احتمال افزایش قیمت آن در بازار نیز افزایش مییابد؛ چراکه اولا تقاضای نرخ مبادلاتی به بازار آزاد منتقل میشود از طرفی موضوعات روانی بر قیمت و تقاضا برای ارز فشار وارد خواهد کرد. در نتیجه لااقل در کوتاهمدت قیمت ارز بعد از تک رقمی شدن افزایش خواهد یافت.
در مقابل برخی نیز معتقدند ممکن است نرخ ارز در بدبینانهترین حال ثبات داشته باشد؛ چراکه دولت برای آماده باش بازار و از طرفی کاهش نگرانیهای تورمی ناشی از تک نرخی شدن ارز اقدام به تغذیه مناسب بازار کند به این ترتیب بازار روند باثباتی را پشت سر بگذارد. به این ترتیب در سناریوی افزایش قیمت ارز با تک نرخی شدن آن باید سه بخش را بررسی کرد؛ قیمت خوراک، واردات محصول در بخشهای بالادستی و پایین دستی و در نهایت صادرات در دو بخش.
به تحلیل اگزیم نیوز با افزایش بهای ارز در بازار داخلی قیمت ریالی خوراک گاز نیز با افزایش روبهرو میشود و این موضوع اگرچه بر داراییهای شرکتهای پتروشیمی از یک طرف اثر مثبت دارد اما هزینههای ریالی خرید مواد اولیه از جمله خوراک را برای این شرکتها افزایش خواهد داد. بررسی حاضر نشان میدهد که به ترتیب شرکتهای متانولی بیشترین تاثیر منفی را از افزایش نرخ آزادسازی خوراک مصرفی متحمل شده، سپس شرکتهای الفینی در جایگاه دوم و در آخر شرکتهای اوره ساز نسبت به سایر شرکتهای پتروشیمی به دلیل مصرف سوخت بالاتر نسبت به خوراک مصرفی، کمترین تاثیر منفی را از افزایش نرخ خوراک و آزادسازی ارز میپذیرند. بخش دیگر تاثیر پذیر از این امر واردات است.
شرکتهای پتروشیمی برای خرید برخی کالاهای سرمایهای خود نیازمند واردات هستند و این موضوعی است که با افزایش قیمت ارز در نتیجه تکنرخی شدن آن به رشد هزینههای بنگاهها منتهی میشود. این موضوع در بخشهای پاییندستی با شدت بیشتری قابل بررسی است. بر این اساس باید گفت تک نرخی شدن بهای ارز میتواند باعث کنترل واردات محصولات واسطهای و سرمایهای در این صنعت شود. این در حالی است که در حال حاضر نیز تخصیص ارز مبادلهای برای واردات کاهش یافته و به زودی متوقف خواهد شد. در این بین صادرات محصولات تولیدی نیز موضوع دیگری است که با نرخ ارز در شرایط فعلی دستخوش تغییر خواهد شد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد که در شرایط رشد قیمت ارز در اقتصاد ایران میزان صادرات با رشد روبهرو میشود. به عقیده کارشناسان در صورتی که قیمت ارز در نتیجه این اقدام افزایش یابد میتوان انتظار داشت صادرات محصولات پتروشیمی در هر دو بخش بالادستی و پاییندستی رشد کند. بر این اساس باید گفت سیاست تکنرخی شدن ارز در شرایط فعلی اثرات و برآیندهای متفاوت اما مشخصی را بر بازار و تولید محصولات پتروشیمی بر جای خواهد گذاشت که بر طرفهای عرضه و تقاضا در این بازار موثر است.
پلیمرها در هفتهای که گذشت
با توجه به این که طی هفته اخیر شاهد بازار نسبتا متعادلی برای محصولات پلیمری بودیم اما نکته قابل توجه این است که مقدار تقاضای محصولات پلیمری در این هفته به کمترین میزان خود از ۳ هفته گذشته تاکنون رسیده است. این در حالی است که مقدار عرضه نسبت به هفته قبل از آن روندی کاهشی را تجربه کرده و حجم معاملات به کمترین مقدار خود از آخرین هفته اردیبهشتماه تاکنون رسیده است.
با توجه به تابلوی اعلانات بورس کالا، کل عرضه محصولات پلیمری در هفتهای که گذشت ۵۴ هزار و ۴۸۴ تن اعلام شده است و این در شرایطی است که با افتی ۱۶ هزار و ۵۱۶ تنی نسبت به هفته ما قبل، کارش را در تالار نقرهای به اتمام رسانده است. تقاضا هم استراتژی مشابهی را در پیش گرفته و از رقم ۲۴۸ هزار تن به ۱۶۲ هزار و ۹۲۰ تن در هفته گذشته رسید. به عقیده کارشناسان بازار پتروشیمی عمده دلیل نوسان این چنینی در دو شاخص عرضه، تقاضا و همچنین معاملات بازارها همانند روال همیشه این است که در هفته جاری قیمتهای پایه این محصولات اعلام میشود و عرضهکنندهها به امید شیفت قیمتها به سمت بالا کالاهای تولیدی خود را عرضه نمیکنند. پر واضح است که در پی کمشدن عرضهها، تقاضا هم کاهش خواهد یافت. عامل دیگری که برای کاهش تقاضا میتوان تعریف کرد کمرنگ شدن نقش سفته بازها در بازار است. وقتی فاصله قیمتهای اعلام شده در بورس و بازارهای داخلی کم میشود تمایلی برای خرید واسطهها باقی نمیماند و همین علت باعث کاهش تقاضا میشود.نکته قابل ذکر دیگر، اعمال سقف برای پلیوینیل کلراید ( pvc) است که این موضوع باعث افت عرضه، تقاضا و حجم معاملات در این کالا است که در مجموع بر کلیت بازار نیز اثر میگذارد.
پلیاتیلن ترفتالات ۸۲۱ جذابترین کالای مورد معامله هفته گذشته به شمار میآید که با عرضه هزارو ۵۰۰ تنی در مقابل تقاضای ۱۸ هزار و ۸۶۵ تنی کار خود را در معاملات هفته گذشته به پایان رساند. پلیاتیلن ترفتالات ۸۲۵ و ۸۲۱ هم در این رتبه بندی به ترتیب جایگاه دوم و سوم را به خود اختصاص دادهاند که از عمدهترین علل این اتفاق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- اوج تقاضای فصلی: با توجه به قرار داشتن در فصل گرما تقاضای آب معدنی و نوشیدنیها بالا میرود و به دنبال این امر تقاضا برای این گریدها بیشتر میشود.
۲- جذابیت واسطهگری و سفتهبازی: با توجه به اختلاف قیمت این گریدها در بورس کالا و بازارهای داخلی تقاضای دلالها بیشتر میشود تا بتوانند کالا را از بورس کالا با قیمت پایینتری خریداری کرده و در بازاهای داخلی با قیمت بیشتری بفروشند.
۳- پایین بودن موجودی انبارها: این امر به وضوح نشانگر برتری تقاضا نسبت به عرضه است که در نهایت به پیشی گرفتن تقاضا از عرضه منجر میشود.
۰۷:۳۳:۴۲گروه بازار پول: برآیند عوامل موثر بر بازار طلا تا بعدازظهر جمعه به نفع طلا کار میکرد، اما گزارش تازه دولت آمریکا از اشتغالزایی بزرگترین اقتصاد جهان در ماه جولای ساعات بسیار بدی را برای فلز زرد به همراه آورد تا هفته اول آگوست پایانی تراژیک برای این کالای گرانبها داشته باشد. اونس طلا که هفته گذشته را با قیمت ۱۳۵۰ دلار آغاز کرده بود، تا ساعت ۵ عصر آخرین روز کاری به بهای ۱۳۶۰ دلار رسید، ولی با انتشار دادههای بسیار خوب از بازار کار ایالات متحده تا عدد ۱۳۳۵ دلار سقوط کرد. اونس روز جمعه تا قیمت ۱۳۶۵ دلار هم اوج گرفته بود تا قیمت نهایی اولین هفته از ماه آگوست سقوطی ۳۰ دلاری از اوج روزانه را رقم زده باشد. این قیمت همچنین افت تقریبا یک درصدی را برای اونس در هفته گذشته ثبت کرد. به این ترتیب رشد هفته پیش از آن ادامه نیافت تا نظرهای کارشناسان درباره روند کوتاهمدت دوباره دچار اختلاف شود. جزئیات پیشبینیها برای هفته کاری جدید را در گزارش بعدی «دنیای اقتصاد» خواهید خواند، اما پیش از آن مرور هفتهای که پایانی دراماتیک داشت، جالب است.
روز دوشنبه نخستین روز از هشتمین ماه میلادی بود. اونس که در ۷ ماه گذشته از سال ۲۰۱۶ میلادی حدود ۲۷ درصد جهش کرده بود، روز نخست هفته را نیز با امید آغاز کرد تا با وجود فشار افت بهای نفت خام، ۲ دلار رشد کند. قیمت نهایی این روز ۱۳۵۲ دلار بود که بیشترین قیمت در حدود ۳ هفته قبل از آن بود. بخشی از خریدهای روز دوشنبه در ادامه خریدهای جمعه پیش از آن بود، روزی که دادههای بد میزان رشد اقتصاد آمریکا در سه ماه دوم سال جاری میلادی باعث جهش طلا شد. اونس طلا در حالی روز دوشنبه با رشد روبهرو شد که بهای نفت خام به زیر مرز ۴۰ دلار سقوط کرد. نفت خام در این روز در واقع به کف ۴ ماهه رفت تا معاملهگران کل بازارهای کالاهای پایه بار دیگر نگران هدایت منفی طلای سیاه شوند. همزمان شاخص دلار تقویت شد تا عامل خارجی دوم نیز به ضرر طلا عمل کرده باشد. با این حال، طلا و نقره در روندی که بسیار برای معاملهگران بازار فلزات گرانبها امیدبخش بود، رشد کردند. دوشنبه حتی رشد بازارهای سهام نیز نتوانست مانع طلا شود.
اما سهشنبه روز جهش ۱۱ دلاری و ثبت قیمت ۱۳۶۳ دلار بود. این جهش عمدتا ناشی از تضعیف دلار و قدرت فنی طلا بود. روز سهشنبه افت ارزش دلار به فلز زرد کمک کرد و همزمان جهش اخیر بهای اونس طلا، چهره فنی این کالای گرانبها را نیرومند نگه داشت. اما سهشنبه دیگر عامل خارجی مهم در بازار فلزهای گرانبها یعنی بهای نفت خام به ضرر طلا عمل کرد. روز سهشنبه بهای نفت خام با وجود رشد ابتدای روز دوباره افت کرد و به کف ۵ هفتهای رفت. در آن سو، قرار گرفتن شاخص دلار بر کف ۴ ماهه فشار نفت را خنثی کرد. بازارهای جهانی سهام روز سهشنبه با افت خود به طلا کمک کردند. بانک مرکزی ژاپن سهشنبه محرکهای مالی به ارزش ۲۷۴ میلیارد دلار را معرفی کرد که نشان میداد چشمانداز اقتصاد این کشور هنوز مثبت نیست.
ولی چهارشنبه روز سقوط ۱۲ دلاری و ثبت قیمت ۱۳۵۱ دلار بود. این سقوط تحت فشار سودگیری معاملهگران و جهش شاخص دلار رخ داد. معاملهگران و سرمایهگذاران بازار فلزهای گرانبها چهارشنبه در انتظار گزارش مهم روز جمعه بودند. با این همه گزارش ADP از اشتغالزایی ماه جولای توانست تا حدی جلب توجه کند. در سومین روز کاری هفته همزمان با تقویت دلار از کف ۴ ماهه که به ضرر طلا کار میکرد، بهای نفت خام از کف ۴ ماهه سهشنبه رشد کرد تا کمک اندکی برای فلز زرد فراهم آمده باشد. با این همه نگرانیها درباره مازاد عرضه در بازار انرژی پابرجا بود.
مهمترین خبر پنجشنبه بدون تردید کاهش نرخ بهره پایه «بانک انگلستان» بود. روز پنجشنبه «بانک انگلستان» بانک مرکزی بریتانیا، نرخ بهره پایه خود را از ۵/ ۰ به ۲۵/ ۰درصد رساند، کمترین سطح در ۳ قرن گذشته! دلیل چنین اقدام بیسابقهای افزایش نگرانیها از پیامدهای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است. بانک انگلستان برای خنثیسازی دردسرهای «برگزیت» علاوهبر اقدام به نخستین کاهش نرخ بهره در ۶ سال و نیم گذشته، ۱۷۰ میلیارد پوند محرک را نیز تصویب کرد تا پوند سقوط کند، اما شاخصهای بورس، دلار و طلا رشد کنند. اونس روز پنجشنبه به قیمت ۱۳۶۰ دلار رسید. با آنکه معاملهگران بازار فلزهای گرانبها در این روز بیشتر از روز چهارشنبه در انتظار گزارش اشتغالزایی روز جمعه بودند، اما اقدام تاریخی بانک مرکزی انگلستان کار خود را کرد. با اعلام سیاستهای تازه، پوند ارزان و طلا گران شد. بازارهای سهام رشد کردند و اوراق قرضه دولتی آمریکا نیز تقویت شدند. روز پنجشنبه رشد شاخص دلار به دلیل افت ارزش پوند به ضرر طلا تمام شد اما رشد بهای نفت خام کمکی برای فلز زرد فراهم کرد. دلار در ساعات ابتدایی پنجشنبه در تعدیل روند قبلی به کف ۵ هفتهای رفته بود، اما دوباره دستخوش تعدیل در جهتی دیگر شد.
آخرین روز از هفته گذشته تحتتاثیر اخبار روز پنجشنبه و در انتظار گزارش اشتغالزایی آمریکا شروع شد. سیاستهای انبساطی بانک مرکزی انگلستان بورسهای بریتانیا را روز جمعه به اوج یکساله برد. دیگر بورسهای جهانی نیز ادامه رشد را تجربه میکردند. رشد شاخصهای بورس، بخشی از سرمایهها را از بازار فلزهای گرانبها خارج کرد، اما افت شاخص دلار به رشد قیمت طلا کمک میکرد. نفت خام هم روز جمعه با افت خود به ضرر فلز زرد عمل میکرد. ولی مهمترین خبر روز که روند هفتگی را کاملا تحتتاثیر خود قرار داد، انتشار گزارش اشتغالزایی بزرگترین اقتصاد جهان در ماه جولای بود. بر اساس گزارش تازه دولت آمریکا، این اقتصاد در هفتمین ماه سال ۲۰۱۶ میلادی، ۲۵۵ هزار شغل ایجاد کرده است. رقم مورد انتظار ۱۸۰هزار شغل بود. دادههای بسیار خوب این گزارش که ساعت ۵ عصر منتشر شد باعث جهش دلار و سقوط طلا شد. به این ترتیب معاملهگران بازار فلزهای گرانبها در هفته جدید که از فردا دوشنبه آغاز خواهد شد با عوامل متناقضی مواجه هستند. گزارش فردای این صفحه، نظر کارشناسان حرفهای و سرمایهگذاران خرد درباره روند کوتاهمدت را بررسی خواهد کرد.
۰۷:۳۰:۳۰ایرنا: سفیر ایران در عراق با اشاره به موفقیتهای روابط تجاری ایران با عراق طی سالهای اخیر اعلام کرد که آمار صادرات غیرنفتی ایران به عراق در چهار ماه منتهی به تیر ماه سال جاری ۲۳ درصد رشد داشته است. حسن داناییفر روابط ایران و عراق در همه حوزهها اعم از اقتصادی، سیاسی، زیارتی و گردشگری را ممتاز دانست و به روند رو به جلو این روابط اشاره کرد. رایزن بازرگانی ایران در عراق نیز در این مورد گفت: ارزش کل صادرات غیرنفتی ایران به عراق از ابتدای امسال تا پایان تیرماه سال جاری ۲ میلیارد و ۴۶۰ میلیون دلار بوده است.
در حالی که در مدت مشابه آن در سال گذشته (۱۳۹۴) فقط یک میلیارد و ۹۶۶ میلیون دلار به عراق صادرات غیرنفتی انجام شده است که این امر نشاندهنده رشد ۲۳ درصدی صادرات ایران به عراق است. ابراهیم رضازاده افزود: صادرات ایران از نظر وزنی در مدت مشابه با کاهش ۷ درصدی مواجه شده که نشان از تغییر سبد کالاهای صادراتی ایران به عراق، به ویژه بعد از ممنوعیت واردات سیمان توسط کشور عراق دارد. براساس اعلام رایزن بازرگانی ایران در عراق، آمار اعلام شده برگرفته از روزشمار گمرک ایران است. ایران در حال حاضر یکی از مهمترین شرکای تجاری عراق است که بخش اعظم کالاهای این کشور به دلیل نزدیکی، کیفیت و ارزان بودن و مشترکات فرهنگی و دینی از ایران تامین میشود. طبق اعلام رایزن بازرگانی ایران در عراق، ایران سال گذشته بیش از ۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار کالای غیرنفتی به عراق صادر کرده که پس از ترکیه و چین سومین شریک تجاری عراق محسوب میشود. براساس این گزارش، حجم واردات عراق از کشورهای مختلف در سال گذشته ۳۸ درصد کاهش داشته که بخشی از آن به فعال شدن کارخانهها و تولید داخلی و بخش دیگری به مشکلات اقتصادی عراق ناشی از کاهش جهانی قیمت نفت برمیگردد.
۰۷:۳۰:۱معمول آن است که آدمیان شکر آنچه دارند فراموش کنند. و چه بد به حال آنانی که برای آنچه بهدست آوردهاند زحمت فراوان کشیده باشند و زود از یاد برند که این آرزوی دیرین آنان بوده! قصه رسیدن اقتصاد ایران به تورم تکرقمی نیز از همین دست است. برای چند دهه، رسیدن به تورم تکرقمی آرزوی سیاستگذاران و اقتصاددانان بود و حال که به آن رسیدهایم، به دلایل مختلف حلاوت آن را و نعمات آن را در نیابیم و حتی هر روز که میگذرد افراد بیشتری بر این نظر میشوند که چه بهتر تورم افزایش یابد تا شاید رکود رخت بربندد. اگرچه شک بسیار است بر اینکه حتی در کوتاهمدت تورم بیشتر به معنای رونق و اشتغال بیشتر باشد، اما بگذارید نگاهی کنیم به نعماتی که تورم تکرقمی تاکنون برای ما داشته است و حتی تاکنون اشارهای نیز به آن نشده است.
آیا فکر میکنید اگر تورم به این شدت تقلیل نیافته بود، دملهای سیستم بانکی اینگونه آشکار میشد؟ سیستم بانکی ما برای سالهای متوالی همین گونه عمل کرده بود و هر چند مشکلات روی هم تلنبار شده بود، اما اگر نبود افت تورمی که عملا جلوی درآمدهای غیربهرهای بانکها و بازی در بازارهای دارایی و بهخصوص مستغلات را از آنان سلب کرد، هیچگاه وضعیت اینگونه آشکار نمیشد که دولت به این شکل به فکر اصلاح نظام بانکی افتد. داراییهای غیروامی بانکها در زمان تورم افسار گسیخته به قدر کافی نقدشونده بود که سیاستگذار اهمیت نمیداد سیستم بانکی تورش بسیار با معیارهای بانکداری تجاری دارد؛ اما افت تورم، پرده را برانداخت.
تورم تکرقمی نه تنها مشکلات سیستم بانکی را عیان کرد و راه را برای اصلاح باز کرد، بلکه سیاستگذار را قادر ساخت تا اصلاحات قیمتی در بسیاری از کالاها و به خصوص حاملهای انرژی را به انجام رساند. یکی از موانع این اصلاحات بیم از تورم است و با تورم تکرقمی این مانع برطرف میشود. در شرایط باثبات، فضا آماده اصلاحات اقتصادی است و این نیز نعمت دیگری است که در موردش کمتر صحبت میشود.
رسانهها و سایتهایی که امروز به این موضوع تشکیک میکنند که نباید اینگونه به سوی تورم تکرقمی میرفتیم، همانهایی هستند که در اوج تورمهای افسارگسیخته سال ۱۳۹۱، بخش انبوهی از مطالب خود را به بیثباتی ناشی از تورم، عدم آرامش روانی شهروندان، ایجاد شغلهای کاذب در بازارهای مختلف و بورس بازی در این بازارها و… اختصاص میدادند. آیا امروز این رسانهها به مطالب آن زمان خود نگاهی میاندازند؟ پس چرا اگر آن روز این مطالبه وجود داشت، صادقانه این موفقیت را نمیپذیریم؟ آیا این منتقدان به یاد دارند که در اوج تورم ۳۰ درصدی، آرزوی بسیاری از کارشناسان و اقتصاددانان رسیدن به تورمی در سطوح جهانی بود – که البته ما هنوز با آن فاصله داریم- و اگر آن زمان میگفتید در عرض ۳ سال میتوان تورم را تکرقمی کرد، شما را مجنون فرض میکردند؟ آیا این دستاورد کمی است؟ یا حال که به آن دست یافتیم میپنداریم ناچیز است؟
کارشناسان منصفی که گلایه از کاهش بیش از حد تورم دارند، باور دارند که اگر امروز به فرض تورم ۱۴ درصد بود، نرخ بیکاری ما تغییر محسوسی نداشت. اگر قرار باشد تا به میزانی هدف تورمی قربانی شود، خون آن باید پای اشتغال بیشتر ریخته شود و چون این نیست و چون راه ایجاد اشتغال از اصلاحات نهادی و ساختاری عبور میکند؛ بنابراین گلایه از کاهش شدید تورم تنها بهانهای است برای انتقاد.
تورم تکرقمی پایدار افق دید سرمایهگذاری را توسعه میدهد. آنجا که میتوان وامهای بلندمدت را بدون دغدغه در مورد محاسبه نرخ بهره، تعیین کرد. آنجا که بیمهها راحت تر میتوانند بسیاری از بستههای پیشنهادی خود را از بیمه عمر تا بیمه پروژهها سامان دهند. آنجا که حتی تعریف پروژههای عمرانی بدون این دغدغه است که تورم به یکی از دو طرف معامله ضرر رساند و حل این زیان به چنان فرآیند هزینهبر و زمانبری تبدیل شود که انجام پروژه را ناممکن کند و چه بسیار پروژه که در سالهای گذشته به چنین معضلاتی خوردهاند. آیا واقعا به راحتی میتوان از کنار دستاورد تورم تکرقمی رد شد؟ حفظ آن ایبسا برای اقتصاد ایران از به اهمیت رسیدن به آن است و شاید برای دولت آقای روحانی با وجود انتخابات پراهمیتتر.
۰۷:۲۸:۱۱دنیای اقتصاد: آمار بهاری اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت بیانگر آن است که از میان ۳۲ قلم کالای منتخب صنعتی در مجموع ۱۹ محصول رشد و ۱۳ کالا افت تولید را تجربه کردهاند. رشد ۶۰ درصدی سبد کالای صنعتی نشاندهنده بهبود بخش صنعت در مقایسه با مدت مشابه سال قبل است؛ البته رصد عمیقتر آمار در سه بهار گذشته نیز تاییدی بر این بهبود است. مقایسه ۵ قلم کالایی که در بهار سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشترین میزان رشد را تجربه کردهاند با دورههای مشابه در سالهای ۹۳ و ۹۴ نشان میدهد تنها سه محصولی که در دورههای گذشته رشد منفی داشتهاند در بهار ۹۵ با افزایش تولید مواجه بودند. در طرف مقابل نیز کالاهایی که بیشترین افت تولید را داشتهاند فقط دو محصول رشد مثبت ثبت کردهاند. این وضعیت را میتوان نشانهای بر کاهش درجه رکود در بخش صنعت تفسیر کرد. اینها علامتهای امیدوارکنندهای است که صنعت از افتی که در سالهای قبل بهدلیل کاهش قیمت نفت، کاهش درآمدهای دولت و کمبود تقاضا در بازار با آن مواجه بوده خارج شود که این امر نشاندهنده مثبت شدن دمای صنعت در صورت اصلاح ساختارها، رفع برخی موانع در کسبوکار، خروج غیرتورمی از رکود و در نهایت خروج از وضعیت منفی خواهد بود.
گروه صنعت و معدن: تصویر رسمی از تولید ۵۸ کالای صنعتی، معدنی و پتروشیمی در بهار سال جاری از مثبت شدن دمای صنعت حکایت دارد. آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت از مجموع ۵۸ کالای منتخب صنعتی، معدنی و پتروشیمی، ۱۹کالای منتخب صنعتی از مجموع ۳۲محصول رشد تولید را تجربه کردهاند. مقایسه آمار منتشره با آمار فصل بهار سال ۹۳ نیز بیانگر تغییراتی در لیست کالای منتخب مورد بررسی است. از سوی دیگر از میان ۵ قلم کالایی که در بهار سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد تولید را تجربه کردند، تنها دو محصول در مدت زمان مشابه سال ۹۴ به ۹۳ با رشد مواجه بودند و سه قلم کالای باقیمانده در این دوره افت تولید را تجربه کردند. «دوده»، «الایبی»، «فیبر»، «وانت»، و «سموم دفع آفات نباتی» پنج محصول منتخبی هستند که در سال ۹۵ نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد تولید را تجربه کردند، اما براساس آمار اعلام شده در سال ۹۳ از میان این محصولات تنها «وانت» و «سموم دفع آفات نباتی» رشد تولید داشتهاند و مابقی محصولات با افت تولید مواجه بودند. از سوی دیگر در میان محصولاتی که در بهار سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل افت تولید را تجربه کردهاند نیز میتوان به «دی ام تی»، «اتوبوس و مینی بوس»، «کامیون کشنده»، «انواع تلویزیون تخت» و «نخ پلیاستر» اشاره کرد؛ محصولاتی که از میان آنها تنها DMT در سال ۹۳ نسبت به سال ما بعد خود رشد تولید داشته و مابقی محصولات همانند سال ۹۴ و ۹۵ با افت تولید همراه بودهاند. از سوی دیگر با توجه به تغییر لیست کالای منتخب امکان مقایسه کلی وضعیت تولید در بهار سال ۹۵ نسبت به بهار سال ۹۳ وجود ندارد.
محصولات منتخب معدنی
علاوه بر کالای منتخب صنعتی درخصوص محصولات منتخب معدنی نیز از میان ۱۳ کالا ۵ محصول در مدت زمان مذکور با رشد تولید مواجه بودند که با توجه به این آمار میتوان گفت گروه محصولات معدنی نسبت به سایر گروهها دراین دوره افت بیشتری را تجربه کرده است. اما در بخش محصولات پتروشیمی به تفکیک محصولات شیمیایی و پلیمری از میان ۱۳ محصول منتخب در مجموع ۷ محصول پلیمری رشد تولید را تجربه کردند و محصولات شیمیایی نیز بهار سال جاری را بدون افت تولید پشتسر گذاشتند که با این شرایط میتوان گفت این گروه از وضعیت بهتری نسبت به سایر گروهها برخوردار است.
تسهیل در روند دسترسی به مواد اولیه از یکسو و بهبود روند مبادلات مالی از سوی دیگر عمده دلیلی است که فعالان صنعتی بهبود روند تولید در بهار سال جاری را به آن نسبت میدهند و معتقدند در صورت ادامه روند کنونی شاهد بهبود بیش از پیش روند تولید خواهیم بود. علاوه بر موارد مذکور فعالان اقتصادی معتقدند که در صورت اجرای صحیح برنامه دولت برای خروج غیرتورمی شاهد شتاب گرفتن چرخه تولید خواهیم بود. با شدتگرفتن رکود در سالهای اخیر و انباشت انبار تولیدکنندگان از کالا دولت طرح خروج از رکود را در دستور کار خود قرار داد اما به گفته فعالان اقتصادی سیاستهای تعریف شده در بخش تقاضا بهصورت جدی اجرا نشد، روندی که با تحریک درست تقاضا میتوان انتظار داشت که تولید محصولات منتخب رشد بیشتری را تجربه کنند.
محصولات منتخب با رشد مثبت
براساس آمار اعلام شده در بهار سال جاری «دوده»، «الایبی»، «فیبر»، «وانت» و «سموم دفع آفات نباتی» بیشترین رشد تولید را تجربه کردهاند. تولید «دوده» در مدت زمان مذکور برابر با ۲۲ هزار و ۸۰۰ تن بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد ۵/ ۴۱درصد را تجربه کرده است. از سوی دیگر در مدت زمان مورد بررسی در مجموع ۴۲ هزار تن «ال ایبی» در کشور تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از رشد بیش از ۳۳ درصدی حکایت دارد. «فیبر» تولید شده در مدت زمان مورد بررسی نیز برابر با ۱۷۱هزار و ۶۰۰متر مکعب بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی نزدیک به ۲۱ درصد را ثبت کرده است. «وانت» چهارمین محصولی است که در مدت زمان مورد بررسی با تولید ۱۸هزار و ۷۰۰دستگاه توانست رشد نزدیک به ۱۸درصد را تجربه کند. «سموم دفع آفات نباتی» نیز در دوره مورد بررسی تولیدی برابر با ۱۰ هزار و ۳۰۰تن داشته است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی ۱۶ درصدی داشته است.
محصولات منتخب با رشد منفی
«دیامتی»، «اتوبوس و مینی بوس»، «کامیون کشنده»، «انواع تلویزیون تخت» و «نخ پلیاستر» بیشترین افت تولید را در میان ۳۲ کالای صنعتی در بهار سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کردند. در میان محصولاتی که بیشترین افت تولید را داشتهاند در مدت زمان مذکور میتوان به «دیامتی» اشاره کرد که تولید آن در اردیبهشت ماه بهطور کامل متوقف شده بود اما درخرداد ماه مجدد به خط تولید بازگشت با این حال با توجه به توقف تولید در ماههای قبل افت ۹۵ درصدی را ثبت کرد. از سوی دیگر براساس دادههای اعلامشده تولید اتوبوس و مینیبوس نیز در بهار سال جاری برابر با ۱۳۹ دستگاه بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افت بیش از ۵۵ درصد را تجربه کرده است. اما کامیون کشنده نیز در این دوره با تولید هزار و ۸۱۳ دستگاه با افت نزدیک به ۴۲ درصدی مواجه بوده است. «انواع تلویزیون تخت» چهارمین محصولی است که در این دوره افت تولید را تجربه کرد، بهطوریکه براساس آمار در بهار سال جاری در مجموع ۲۳۲ هزار و ۸۰۰ دستگاه انواع تلویزیون تخت در کشور تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افتی در حدود ۲۷ درصد را تجربه کرده است. «نخ پلیاستر» نیز در این دوره با تولید ۵۲ هزار و ۴۰۰ تن در مقایسه با بهار سال قبل افتی بیش از ۲۱ درصد داشته است.
از سوی دیگر براساس آمار اعلام شده از میان ۱۳ محصول منتخب معدنی نیز در بهار سال جاری در مجموع ۵ محصول رشد تولید را تجربه کردند. در اینخصوص میتوان به تولید ۳۱۷هزار و ۲۰۰ تنی «شیشه جام» اشاره کرد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی نزدیک به ۸۵ درصد را تجربه کرده، در این دوره در مجموع ۳۶۵ هزار و ۵۰۰ تن شیشه جام در کشور تولید شده است. کنسانتره زغالسنگ تولید شده در این مدت نیز برابر با ۲۹۳هزار و ۲۰۰ تن بوده که رشد بیش از ۱۷ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل داشته است. « فولاد خام» دومین محصول منتخب معدنی است که در مدت زمان مذکور با تولید ۴میلیون و ۷۰۱هزار تن رشدی نزدیک به ۹ درصد را تجربه کرده است.
روند محصولات منتخب پتروشیمی
از سوی دیگر براساس آمار اعلام شده درخصوص کالاهای منتخب پتروشیمی به تفکیک محصولات شیمیایی و پلیمری نیز ۱۰ محصول منتخب پلیمری در سال گذشته توانستند رشد ۸ درصدی را تجربه کنند. رشد مجموع محصولات پلیمری در حالی است که افت تولید برخی از محصولات پلیمری تاثیر بسیاری بر تولید محصولات صنعتی دارد. آمار اعلام شده بیانگر آن است که «(ABS) اکریلونیتریل بوتادین استایرن» از میان محصولات پلیمری در مدت زمان مورد بررسی بیشترین رشد تولید را تجربه کرده است بهطوریکه در این مدت در مجموع ۱۶ هزار تن از این محصول در کشور تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد نزدیک به ۳۷ درصدی داشته است .
«(PET) پلیاتیلن ترفتالات» نیز با تولید ۱۱۷هزار و ۶۰۰ تن رشد ۸/ ۲۷ درصدی و «(PP) پلیپروپیلن» با تولید ۲۱۶ هزار و ۸۰۰ تنی و رشد بیش از به ۲۳ درصد توانستند بیشترین رشد را در میان ۱۳ گروه کالایی منتخب پلیمری تجربه کنند. از سوی دیگر درخصوص کالاهای منتخب شیمیایی نیز آمار اعلام شده از رشد بیش از ۱۱ درصدی در تولید این محصولات حکایت دارد؛ بهطوریکه در این مدت اوره با تولید یک میلیون و ۲۱۱ هزار تنی توانست رشد نزدیک به ۲۰ درصد را کسب کند. تولید آمونیاک نیز در این دوره برابر با ۹۴۰ هزار تن آمونیاک در کشور تولید شده که از رشد ۵/ ۲۰ درصدی در بهار سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل حکایت دارد اما سایر محصولات شیمیایی نیز در این دوره برابر با بیش از ۹ میلیون و ۶۵۵ هزار تن بوده و به این طریق رشد ۹ درصدی را تجربه کرده است.
۰۷:۲۴:۰۸در حالی نرخ سود بانکی از اول تیرماه امسال بین سه تا چهار درصد کاهش یافت که احتمال تغییر مجدد نرخ تا پایان سال جاری وجود دارد و اگر پیشنهادی در این رابطه مطرح شود بانک مرکزی آن را بررسی خواهد کرد.
به گزارش ایسنا، روند کاهشی نرخ تورم و در نهایت تکرقمی شدن آن از ابتدای تابستان سال جاری، عامل اصلی تحریک برای کاهش نرخ سود اعم از سپرده و تسهیلات بشمار میرود؛ به گونهای که در دو تا سه سال اخیر با نزول تا بیش از ۲۵ درصدی نرخ تورم، کاهش سود بانکی نیز یکبار و حتی دو بار در سال در دستور کار شبکه بوده است. این در حالی است که تا آخرین تغییرات اعمال شده در خردادماه ۱۳۹۵، سود سپرده به ۱۵ درصد و مدتی بعد سود تسهیلات تا ۱۸ درصد کاهش یافت.
اما با وجود ریزش نرخ سود بانکی و حتی گاها نارضایتی سپرده گذاران، روند کاهشی نرخ تورم و فاصله موجود بین این دو متغیر کلان اقتصادی موجب شده تا این پایان کاهش نرخ سود نبوده و آنطور که رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد بارها در اظهارات خود اعلام کرده اند روند فعلی برای تغییر نرخ سود ادامه خواهد داشت. این در حالی است که حتی وعده تک رقمی شدن نرخ سود بانکی نیز در برخی اظهارات مدیران بانکی داده شده است.
با این حال گرچه هنوز دو ماه از کاهش نرخ سود سپرده که با توافق بانکها و عدم تصویب شورای پول و اعتبارهمراه بود، نگذشته اما بعید نیست و شاید به طور حتم تا قبل از پایان سال جاری، بار دیگر نرخ سود کاهش پیدا کند.
آنطور که معاون اقتصادی بانک مرکزی در آخرین اظهارات خود و در پاسخ به ایسنا در رابطه به احتمال کاهش مجدد نرخ سود در سال جاری اعلام کرده، این موضوع غیر ممکن نیست و اگر پیشنهادی در این باره از مطرح باشد به طور حتم بانک مرکزی مورد بررسی قرار خواهد داد.
قربانی البته توضیحات بیشتری ارائه کرد و با اشاره به اهمیت تغییرات تورم در سود بانکی گفت که اکنون نرخ تورم در مسیر تک نرخی قرار گرفته است. از سوی دیگر از نشانههای تورم نقطه به نقطه این است که مسیر تک رقمی ادامه خواهد داشت. اما از سویی دیگر شاهد آنیم که نرخ های سود به دلیل تنگای اعتباری دچار چسبندگی است که این موضوع می تواند به مصرف و سرمایه گذاری لطمه بزند. با این حال بانک مرکزی دنبال این است که سپرده گذاران از سرمایه گذاری در بانکها متضرر نشده و ارزش پول آنها به خوبی حفظ شود. در عین حال اجحافی هم در حق تولید و سرمایه گذاری نشده و به نوعی تعادل حفظ شود.
معاون اقتصادی بانک مرکزی با اشاره به اینکه از سال گذشته به دنبال این هستیم که نرخهای سود را به روش غیر دستور کاهش داده و متناسب با تورم باشد، ادامه داد: اما نگرانیهایی در مورد ورود سرمایه از بانکها به بازار مسکن یا ارز مطرح بود که ما اعلام کردیم بر اساس محاسبات و برنامهریزهای انجام شده هیچ جای نگرانی نیست و هدف تعادل بین داراییهاست.
وی که در حاشیه مراسمی در پژوهشکده پولی و بانکی سخن می گفت، با بیان اینکه کاهش اخیر نرخ سود باتکی هیچ تلاطمی در بازارهایی که ممکن بود تحت تاثیر کاهش نرخ سود بانکی قرار بگیرند نداشت، افزود: نشانههای مثبت به ویژه در مسکن قابل رویت است و متقاضیان مصرفی و واقعی در حال تصمیم گیری برای ورود به بازار هستند و دیده می شود؛ به طوریکه تعداد معاملات افزایش یافته است. ولی با این حال بازار دچار سفته بازی نشده و عرضه کننده و متقاضی در حال فعالیت هستند. این روند میتواند ادامه داشته باشد.
۰۷:۲۱:۴۰به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ناصر شاهباز به عنوان مدیرعامل جدید گروه بهمن جایگزین رضا نخجوانی شد.
رضا نخجوانی، آذر ۹۴ به عنوان مدیرعامل گروه بهمن منصوب شده بود.
همچنین در انتخابات جدید هیأت مدیره گروه بهمن، حسن عموزاده، ناصر شاهباز، حمیدرضا منجی، مرتضی شفیعی و محمد ضرابیان به عنوان اعضای جدید هیأت مدیره انتخاب شدند.
۰۷:۱۹:۳۷به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان در برنامه نگاه یک به بررسی عملکرد آمریکا در قبل و بعد از برجام و همچنین بدعهدیهای آمریکا در مقابل جمهوری اسلامی ایران و همچنین مسئله فیشهای حقوقی و… پرداخت و در ابتدای این برنامه روز خبرنگار و هفته کرامت را تبریک گفت.
وی درباره اینکه فردی رسانهای است یا سیاسی؟ گفت: معمولا کسی که در کار رسانه و مطبوعات است، به طور طبیعی در عرصه سیاسی نیز ورود دارد و این دو از هم قابل تفکیک نیستند.
شریعتمداری درباره اینکه آیا اصحاب رسانه از احترام لازم در بین صاحبان قدرت برخوردارند؟ گفت: کار خبر و خبرنگاری از آن جا که گزارش واقعیات است و نوعی خدمت است، طبعا در برخی مواقع با چالشهایی روبرو میشود، خبرنگار باید شجاع باشد و جسارت کار داشته باشد.
*خبرنگاری با پشت میز نشستن و زیر کولر لم دادن سازگار نیست
وی اضافه کرد: خبرنگاری با پشت میز نشستن و زیر کولر لم دادن سازگار نیست و آنچه تحت عنوان کپی – پیست مطرح است، کار خبرنگاری نیست. خبرنگار باید وارد معرکه شود. مثلا در مورد حقوقهای نجومی که الان اشاره کردید، ما وارد موضوع شدیم، یعنی اسنادی را به دست آوردیم که این اسناد سخت به دست آمد و بسیاری دنبال این بودند که ببینند این اسناد از کجا بیرون رفته است.
شریعتمداری گفت: مسئولی که پشت تریبون میآید و در تلویزیون و در مصاحبهای از رسانههایی که فیشهای نجومی را مطرح کردند، تشکر میکند، البته برخی از آنها در پشت صحنه دنبال این هستند که چه کسی این فیشها را لو داده است.
این فعال رسانهای ادامه داد: این طبیعت کار است. مهم این است که شما کارتان را درست انجام داده باشید و از دایره حق بیرون نرفته باشید، برای مردم واقعا کار کرده باشید، واقعیات را وارونه، واژگونه و خدای نخواسته غیرواقعی تفسیر نکرده باشید. اگر قرار باشد کار خبرنگار این چنین باشد، طبیعتا چالشهایی پیدا میکند.
به گزارش فارس، وی افزود: اما اگر خبرنگاری از این نوع باشد که هوا تار است تار مینوازد پس هوا مینوازد، دیگر مسئلهای نیست، نه سیخ میسوزد و نه کباب و هیچ اتفاقی این وسط نمیافتد.
شریعتمداری در پاسخ به این سؤال مجری که با توجه به اظهارات شما آیا خبرنگاران در بین مسئولان جایگاه و احترام ویژهای را دارند؟ عنوان کرد: خبرنگاران در بین مردم جایگاه خوبی دارند و این جایگاه بستگی به این دارد که چگونه عمل میکنند. مثلا یک روزنامه و نشریه در فضای مجازی، وقتی یک رسانه به معنی عام خود به جای پرداختن به مسائل اصلی، حاشیه سازی کرده و اذهان را از مسائل اصلی منحرف میکند یا خدای ناخواسته برای برخی از جریانات کار جاده صاف کنی انجام میدهد، طبیعی است که چنین افرادی قابل احترام نیستند و آنگونه که باید مورد احترام نیستند، ولی این جایگاه معتبر و خوبی است.
به باور مدیر مسئول روزنامه کیهان اگر رسانه مطلوبی باشید، باید از مطلوبیت خودتان نشانهها و شواهدی را ارائه دهید. ممکن است بعضی وقتها آن چیزی که ارائه میکنید برای برخی در همان زمان قابل درک نباشد، ولی اگر راه را درست انتخاب کرده باشید بعد از مدتی به نقطه مطلوب میرسید.
* بسیاری از رسانهها به فیشهای حقوقی نپرداختند و از آن دفاع هم کردند
شریعتمداری درباره اخلاق رسانهای و این سوال مجری که برخی از رسانهها بی اخلاقی میکنند نیز گفت: اخلاق رسانهای چیزی بیرون از اخلاق به مفهوم واقعی و مفهومی که در جامعه است و تعریفی براساس مبانی اسلامی دارد، نیست. ولی وقتی وارد رسانه میشود به اقتضای کار رسانه خرد میشود و در جایگاههای مختلف تعاریف خاص خود را پیدا میکند.
وی در خصوص اظهارات خرازی که گفت «رسانهها همه به فیشهای حقوقی پرداختند»، گفت: من میگویم این گونه نیست، بسیاری از رسانهها به فیشهای حقوقی نپرداختند و بالعکس از فیشهای نجومی دفاع هم کردند. حداقل این است که میگویند روزنامهنگار سندش با خودش است. دیوار حاشا برای روزنامهنگار بلند نیست، چون همه آنچه میگوید مضبوط و ثبت شده است و میتوانند به آن مراجعه کنند.
این فعال رسانهای افزود: وقتی فیشهای حقوقی را مطرح و حتی تصویر آن را منتشر کردیم بسیاری از این روزنامهها به حمایت از دولت به ما حمله کردند و توجیهاتی هم برای آن داشتند مثلا گفتند این شکل قانونی دارد، اینکه شما میخواهید موضوع را منحرف کنید و با دولت مخالفت میکنید و اینکه این افراد کارآفرین هستند و اگر از کار کنار بروند در حوزهای که کار میکنند و فاجعه و ثلمهای ایجاد میشود. بحثهایی از این چنین بود بعدها وقتی که موضوع یک کمی جلوتر رفت، بعدها برخیها پرداختند از نوع حزب ایران نوین پاینده بود یک کمی هم حزب مردم زنده باد. کامل وارد نشدند.
*صاحبان فیشهای حقوقی چوپان بودند و انتظار نمیرفت به بیتالمال دستبرد بزنند
شریعتمداری درباره سه هزار میلیارد تومان که خرازی به آن اشاره کرد نیز گفت: آنها دزد بودند کار دزد، دزدی است. آنها گرگ بودند، کار گرگ حمله به گله و دریدن گوسفندهاست، از آنها انتظاری نیست. ولی صاحبان فیشهای حقوقی چوپان بودند، از آنها انتظار نمیرفت که به بیت المال دستبرد بزنند و به اموال عمومی دست درازی کنند. آنها دزد بودند و با آنها برخورد شد و بعد هم گرفتند و حتی اعدامی هم داشتند.
مدیر مسئول روزنامه کیهان اضافه کرد: ما قبل از همه به مسئله سه هزار میلیارد تومان پرداختیم، سندش هم هست حتی نام بانک«تات» را بردیم و میزان سرمایه آن را نیز گفتیم؛ اما اینکه سه هزار میلیارد مبلغ سوء استفاده شده است، این را نمیدانستیم، فقط میدانستیم، مبلغ بسیار بسیار کلانی است.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: همان موقع برخی از همین روزنامهها که وقتی به فیشهای نجومی پرداختیم، حمله کردند چرا میپردازید، همان موقع از آنها حمایت میکردند.
به گزارش فارس، شریعتمداری گفت: احتمالا آقای خرازی در جریان باشند و یادشان باشد که آقایان میگفتند آقای مهآفرید که متهم اصلی سه هزار میلیارد تومان بود، کارآفرین است و میگفتند چرا باید مجازات شود و باید از آن استفاده شود. یا آن کسی که کلی به برخی روزنامهها کمک کرد. آقای شهرام جزایری به کلی از رسانهها کمکهای کلان کرده است. چنین آدمی معلوم است که فلان روزنامه هیچ وقت علیه آن موضع نمیگیرد و محال است موضع بگیرند. اینکه میگویم شجاعت باشد یعنی این اینکه میگویم وارد گود شوند یعنی این چنین.
وی درباره فیشهای حقوقی افزود: مسئله فیشهای حقوقی فقط مسئله مبالغی که این آقایان به غارت بردند نیست، مسئلهای فراتر از این است. برخی از روزنامهها میگفتند مگر این پولهایی که بردند چقدر است؟ اینکه چقدر بردند چقدر است.
شریعتمداری افزود: در رستورانی فردی مدیر رستوران را صدا زد و گفت مگس در سوپ است. مدیر گفت مگر مگس چقدر سوپ میخورد؟ گفت موضوع این نیست که چقدر سوپ میخورد موضوع این است که نشان میدهد این رستوران آلوده است.
*کسانی که حقوقهای ده میلیونی میگیرند هرگز به فکر مردم نیستند
مدیر مسئول روزنامه کیهان گفت: کسانی که حقوقهای ده میلیونی میگیرند هرگز به فکر مردم نیستند. کسی که حقوقهای ده میلیونی میگیرد در فلان شرکت دولتی به عنوان عضو هیأت مدیره ماهی دو سه بار حضور مییابد یک دفعه چند ده میلیون بابت آن پاداش میگیرد.
وی افزود: چنین آدمهایی هرگز نمیتوانند به فکر مردم باشند کسی که چنین حقوقی میگیرد، شایستگی ندارند در چنین جایگاهی حضور داشته باشند.
* دولت احمدینژاد از زمانی دچار انحراف شد که مثل اصلاح طلبها شد
به گزارش فارس، وی خطاب به خرازی در خصوص حمایت از احمدینژاد گفت: روزنامهنگار سندش با خودش است و نمیتواند حاشا کند. دولت آقای احمدینژاد در دور اول و اواسط دور دوم، دولتی بود که شماها انگشت کوچکه آن هم به لحاظ خدمتی که به مردم کرد، نمیشوید. این دولت از زمانی دچار انحراف شد که مثل اصلاح طلبها شد.
مدیر مسئول روزنامه کیهان گفت: آن زمانی که ما انتقاد کردیم، تعجب میکنم شما مگر در ایران نبودید؟ بنده را به این خاطر دو بار دادگاه بردند. از من شکایت کردند.
وی در پاسخ به این سؤال خرازی که نتیجه دادگاه چه شد؟ گفت: نتیجه دادگاه به این خاطر که دروغ میگفتند. آن آقا گفت اگر فلانی را محکوم نکنم، مسلمان نیستیم. اسنادش هست. اتفاقا آن موقعی که ما انتقاد میکردیم، شماها به به و چهچه میکردند.
شریعتمداری در خصوص اظهارات خرازی که گفت شما اتهام وارد میکنید، افزود: دوستان شما به به و چه چه میکردند. سندهایش هست. از اول ما به این موضوع پرداختیم و به خاطرش دادگاه رفتیم و گفتیم چرا آقای فلانی را به کار گرفتی؟ و چرا بر خلاف نظر رهبری ۱۱ روز خونه نشینی کردی؟ ما بودیم که گفتیم چرا در کیش فلان هتل را ساختی؟ و چرا پانتهآ … را به کار گرفتی. اینها همه هست.
خرازی عنوان کرد که شش سال بعد که شریعتمداری گفت: همان موقع این کار صورت گرفت. شما در آن زمان در ایران نبودید یا روزنامهها را نخواندید.
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: ما به آقای روحانی و معاون اول ایشان احترام میگذاریم. اینکه فرمودید آیا تا به حال با این نجومیها برخورد کردند؟ شما فرمودید با قاطعیت برخورد کردند. با کدام قاطعیت؟ آقای نوبخت روز اول میگوید من به خاطر این حقوق کلانی که آقای فلان گرفته که گفتند اسم نبرید، من از مردم عذرخواهی میکنم، بعد چند روز میگوید ایشان ذخیره نظام و بزرگترین امانتدار هستند.
شریعتمداری افزود: اینها را که نمیشود انکار کرد، اینها را که من نگفتم، خودشان گفتند.
وی گفت: برخی نزدیکان آقایانی که اسم بردید ، اگر قرار بود برخورد شود باید با آن نزدیکان برخورد میشد. حضرت امیر میله آتش را به صورت بردارش عقیل که نابینا بود نزدیک کرد. آن یک من گندم میخواست، نه سیصد میلیون تومان حقوق ماهیانه.
شریعتمداری خطاب به خرازی اضافه کرد: اینکه گفتید هفتصد، هشتصد میلیارد دلار، من از شما تعجب میکنم. منظور شما درآمدهای نفتی دو دولت است. از شما تعجب میکنم، این حرف را اگر عوام بزنند عیبی ندارد، ولی از شما بعید است، چون خزانه دولت دخل بقالی که نیست.
*خزانه دولت که دخل بقالی نیست
وی در پاسخ به اظهارات خرازی مبنی بر اینکه سازمان برنامه را منحل کردند که هر گونه دوست دارند عمل کنند، افزود: سازمان برنامه را منحل کردند به جای خود بروید بررسی کنید. اینکه میگوید هفتصد هشتصد میلیارد دلار خزانه دولت که دخل بقالی نیست که بقال دست کند در دخلش و بگوید هوشنگ برو دو دست چلوکباب بگیر و بیاور.
این کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: خزانه دولت برای اینکه از آن استفاده کنی نیاز به مصوبه مجلس و تفریغ بودجه دارد. این همه در آن مدت خدمات عمرانی که در کشور شد، چرا اینها را نمیبینید؟ بعدا چه شده؟ هیچ اتفاقی.
شریعتمداری افزود: درخواست من این است که آقای خرازی حتما سند بدهند. من سند میدهم، آقای خرازی هم سند بدهند.
وی در پاسخ به اظهارات خرازی درباره عملکرد دولت قبل گفت: شما یکی دو مورد از خدمات شایان دولت کنونی را بفرمایید.
*قبلیها السی برای دسته بیل باز نکردند
شریعتمداری درباره وارد کردن دسته بیل توسط دولت جدید عنوان کرد: این را دولت جدید وارد کرد. قبلیها که السی برای دسته بیل باز نکرده بودند.
*آنهایی که به زندان افتادند، وطن فروشی کردند
وی در پاسخ به اظهارات خرازی مبنی بر اینکه شما اهانت میکنید، گفت: چه اهانتی؟ آقایان که نام میبردید هر دو برادرانشان متهم به فساد هستند، چرا با آنها برخورد نمیکنند؟
شریعتمداری در پاسخ به این سوال که شش سال دولت حاکم بود ولی حرفی نزدید، اضافه کرد: موقعی که ما گفتیم سندش هست، میتوانید به آرشیو کیهان مراجعه کنید. ببینید که ما آن زمان میگفتیم.
خرازی با بیان اینکه نوشداروی بعد از مرگ سهراب آمدی، شریعتمداری افزود: آن موقع برخی از دوستان شما شرمنده میشدند.
خرازی گفت که آن موقع دوستان ما در زندان بودند و شما آزادانه حرفتان را میزدید، شریعتمداری عنوان کرد: آنهایی که به زندان افتادند، وطن فروشی کردند.
مدیر مسئول روزنامه کیهان دوباره عنوان کرد: خواهشم این است که آقای خرازی سند بیاورند.
*حتی ما برخی خدمات کنونی را مطرح میکنیم که روزنامههایی که برای آن سینه چاک میکنند مطرح نمیکنند
شریعتمداری درباره برخورد با دارندگان فیشهای نجومی گفت: زمانی که رئیس جمهور به آقای جهانگیری نامه نوشت نامه را منعکس کرده و تقدیر کردیم که این اقدام شایسته صورت پذیرفته و امیدوار بودیم بقیه با رئیس جمهور همراهی و همکاری کنند. بعدا فیشی به دست آمد و منتشر شد که آقایان هم تکذیب نکردند و یکی از این آقایان مبلغ صدها میلیارد تومانی را پاداش غیر موجه گرفته است که اسم نمیبرم.
وی افزود: فلان آقا را اول برکنار میکنند، بعد میشود عضو هیأت مدیره همان شرکتی که از آن برکنار شده است. اینها را چکار میخواهیم بکنیم، اینها بالاخره پاسخ میخواهد. به قول حضرت آقا فرمودند، اینها برکنار شوند و اموال از آنها باز پس گرفته شود و تعبیرش هم این بود که اینها لیاقت این جایگاه را ندارند.
این فعال رسانهای افزود: هم مردم و بقیه منتظریم چنین اقداماتی صورت بپذیرد. دولت نهم که سر کار آمده بود، تا چند ماهی این بحث را مطرح میکرد، فلان مشکل برای دولت قبل است، یکی از آقایان گفت این کار نهایتا شش ماه، بعد از شش ماه نهایتا خودت چه کار میکنی؟
وی گفت: هی میگوید دولت قبل، دولت قبل؛ بروید بگیرد بگویید اگر فیشهای حقوقی دارید به ما بدهید ما میزنیم، اگر ندارید و میخواهید رد گم کنید یک چیز دیگر است. معتقدم دو دو تا چهار تا به صورت خیلی مستند بیاوریم و دانه دانه مطرح کنیم و به آن بپردازیم؛ مثلا خدمات دولت کنونی را مطرح کنیم اگر جایی هست به آن بپردازیم حتی ما برخی خدمات کنونی را مطرح میکنیم که روزنامههایی که برای آن سینه چاک میکنند مطرح نمیکنند.
*پیش بینی کرده بودیم که حتما پرونده ما را به شورای امنیت میبرند
به گزارش فارس، شریعتمداری درباره برجام نیز گفت: سال ۸۲ که البرادعی آمد ما یک یادداشتی داشتیم که ما را به کجا میبرند و گفته بودیم ما باید از ان پی تی خارج شویم و پیش بینی کرده بودیم که حتما پرونده ما را به شورای امنیت میبرند. آن زمان کسی این را نمی پذیرفت من خدمت آقای روحانی بودم ایشان به گلایه گفت وقتی تروئیکای اروپایی آمدند من به آنها گفتم حالا صحبت از مذاکره است، ما قرار است احتمالا بتوانیم پروتکل الحاقی را داوطلبانه و برای مدت محدودی اجرا کنیم و این امتیاز را میدهیم.
وی افزود: روحانی گفت آقای جک استراو به پشت من زد گفت این چه امتیازی است مجلس ششم یک طرح سه فوریتی داده که دولت را ملزم کند به اجرای پروتکل. در همان مجلس ششم، یکی از آقایان نماینده آمد پشت تریبون، در حالی که آمریکاییها آن زمان به شدت ما را تحت فشار قرار داده بودند که دنبال تولید سلاح هستهای هستید، ایشان پشت تریبون آمد و فریاد زد ما ۱۹ سال به دنیا دروغ گفتیم، تا جایی که آقای کروبی که رئیس مجلس بود به آن گفت چرا تو حرف اسرائیل را میزنی؟ اگر قرار باشد این طیف وارد کار شوند میتوانید حدس بزنید چه اتفاقی میافتد.
مدیر مسئول روزنامه کیهان در پاسخ به این سؤال مجری که کدام طیف؟ گفت: برخی از افراد همان طیف الان در کار اطرافیانی هستند که در این زمینه فعالیت میکنند.
به گزارش فارس، خرازی هم پرسید از کدام نمایندگان مجلس در مذاکرات هستند؟ که شریعتمداری پاسخ داد: در مذاکرات نیستند، ولی آتش بیار معرکه هستند.
این فعال رسانهای با اشاره به تیتر روزنامهها در روز اجرای برجام و در حمایت از برجام عنوان کرد: اینها فضاسازی میکنند و همین الان هم فضاسازی میکنند. ما هم فضاسازی میکنیم.
وی در پاسخ به خرازی که گفت شما از روز اول موافق تحریم بودید، گفت: من سؤالی از شما دارم، شما که به ما میگویید موافق تحریم بودیم و به ما میگویید کاسب تحریم، آقایان بیایند زندگی من را بگیرند با زندگی یکی از آن آقایان عوض کنند. کدام کاسب تحریم است که اصرار کند تحریمها حذف شود؟ آدم باید چیزی بگوید که جایگاهی داشته باشد.
*برجام چیزی برای ما نداشت
شریعتمداری اضافه کرد: معتقدم برجام برای ما چیزی نداشت، تنها دستاورد برجام که میتوان به آن تکیه کرد، این است که برای آنهایی که فکر میکردند و با صراحت میگفتند ما به مذاکرات خوشبین هستیم و آمریکا را کدخدا میدانستند، به آنها و ملت نشان داد که آمریکا قابل اعتماد نیست.
به گزارش فارس، مدیر مسئول روزنامه کیهان درباره دستاوردهای برجام خاطرنشان کرد: آقای خرازی عنوان کردند برجام باعث شد ما الان آب سنگین را بفروشیم، آب سنگین را وادارمان کردند بفروشیم. الان راکتور اراک را بتن ریختیم، مگر غیر از این است؟ یا میگویند اورانیوم سه و هفت دهم درصد را میدهیم کیک زرد را میگیریم. کیک زرد فلوئور اورانیوم است که بگیریم به هگزا فلوئور اورانیوم تبدیل کنیم. ما ده هزار کیلو داشتیم نه هزار و ۷۰۰ کیلو را از ما گرفتند.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه آقای خرازی میگویند، ما اینها را به خارجیها میفروشیم، عنوان کرد: وادارمان کردند بفروشیم.
وی خاطرنشان کرد: هیچ یک از تحریمها برداشته نشده است. مذاکرات برای این بود که تحریمها برداشته شود ولی هیچ کدام از تحریمها برداشته نشده است،تحریمهای بانکی سر جایش است. تحریمهای دیگری که آمریکایی ها قول دادند برنداشتند. این تفاوتها را ببینید، مردم که بالاخره میبینند.
شریعتمداری درباره ارتباط بانکها با خارج افزود: سوئیفت باز است، ولی پذیرفته نمیشود. سوئیفت کانا است، بانک مربوطه قبول نمیکند و هیچ ال سی باز نمیشود. آقای روحانی روز اول اجرای برجام گفت امروز هزار ال سی گشایش یافت ما تعجب کردیم روز یکشنبه بود و همه بانکها تعطیل است. بعدا اصلاح کردند، من نگران کسانی هستم که به ایشان مشاوره میدهند و بعدا گفتند قرار بوده هزار ال سی گشایش یابد. دو بانک یکی در آلمان (متعلق به ترکهای ترکیه) و یکی ایتالیا با ما کار میکنند.
وی افزود: ما هیچ چیز به دست نیاوردیم.
*دستاورد برجام تحقیقا هیچ بود
این فعال رسانهای با اشاره به اظهارات روحانی درباره لغو تمام تحریمهای اقتصادی، مالی و … حتی تحریم تسلیحاتی، گفت: هیچ کدام از این تحریمها لغو نشده است. آقای سیف رفت آمریکا گفت تقریبا دستاورد برجام هیچ بود، من میگویم تحقیقا هیچ بود.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اظهارات مذاکره کنندگان هستهای ادامه داد: آقایان شما میگفتید برجام فتح الفتوح و بزرگترین معجزه و آفتاب تابان است. حالا این گونه است؟
مدیر مسئول روزنامه کیهان درباره اظهارات خرازی خاطرنشان کرد: اینکه اتفاقات مهمی افتاده است، ملاک نیست، سند ارائه دهند.
شریعتمداری دوباره عنوان کرد: آقای خرازی باید برای مطالبی که گفتند سندی ارائه دهند اینکه برجام خیلی فایده داشته چه داشته است؟ به منتقدان مگر اجازه دادند حرف بزنند هر کس آمد حرف بزند گفتند برو جهنم، بیسواد و از مسائل جهان بیخبری.
به گزارش فارس، وی همچنین گفت: آقای بابک زنجانی با آقای روحانی و هاشمی رفسنجانی عکس دارند.
مدیر مسئول روزنامه کیهان درباره اظهارات خرازی مبنی بر اینکه بحثهایی که آقای شریعتمداری عنوان میکنم من را یاد تودهایها میاندازد،گفت: خوب است یاد کفار قریش نمیاندازد.
* پول نفتی که صادر میکنیم برنمیگردد
وی درباره صادرات نفت گفت: پول نفتی که ما صادر میکنیم برنمیگردد، میماند آنجا و جزو اموال بلوکه شده است تا یک روزی برگردد. حتی برای دانشجویان پول را به صورت اسکناس میبرند.
این کارشناس مسائل سیاسی درباره اظهارات خرازی مبنی بر اینکه شش قطعنامه تحریمی علیه ما تصویب شد، اضافه کرد: فقط ۱۲۲۹ قطعنامه تحریمی بود.
وی افزود: در خصوص اینکه شما گفتید قطعنامهها موهبت الهی است را ما نگفتیم، امام گفتند.
*مگر فردو را درست کردیم که آب هویج بگیریم
به گزارش فارس، شریعتمداری درباره کیفیت سانتریفیوژها که خرازی به آن اشاره کرد، گفت: چه کسی میگوید ما با آی آر هشت کار میکنیم؟ اینکه گفته خود آقایان است. شما به تحقیق و توسعه اشاره کردید، مثلا در فردو چه کار میخواهیم بکنیم؟ گاز نجیب چیست؟ آرگون تزریق کنیم، به جای آن آب هویج میگرفتیم. مگر آنجا را درست کردیم که آب هویج بگیریم.
وی همچنین عنوان کرد: قطعنامه ۲۲۳۱ شش قطعنامه قبلی را تجمیع کرده است. یعنی اگر ایرادی داشته باشید باید به کمیسیون بروید. کلکی که در برجام زدند این است که وقتی موقع مذاکره است میگویند یک طرف شما یک طرف ما شش تا وقتی که کمیته شکایات باید تصمیم بگیرد میگویند هشت عضو دارد و اتحادیه اروپا را هم اضافه کردند. وقتی ببرید آنجا کافی است یکی وتو کند.
وی در پاسخ به صحبت خرازی که گفت شما کشور را به اینجا کشاندید، گفت: کشور را من به اینجا نکشاندم، آنهایی که آمدند وطن را بفروشند به اینجا کشاندند.
این کارشناس مسائل سیاسی درباره اقتصاد مقاومتی افزود: این را دولتمردان نگفتند که ظرفیت تولید ما در حد آبگوشت بزباش است و فقط میتوانیم قرمه سبزی و بزباش تولید کنیم.
به گزارش فارس، وی به خرازی گفت: نمیشود شما از این طرف حمایت میکنید و زمانی موقع پاسخگویی است میگویید به من ربطی ندارد. به شما ربط دارد. اقتصاد مقاومتی این نیست که میگویند باید مدیر هم از خارج وارد کنیم. شما میگویید با ۴۰ بانک ارتباط داریم، دو تا بانک است یک بانک در ترکیه و یک بانک در ایتالیا، باید پولهایمان را به صورت تهاتری استفاده کنیم. شما نماینده ایران در سازمان ملل بودید. بقیه پولهایمان را نگه میدارند و نمیدهند. چند وقت پیش یکی از وزرای هندی گفت ما میخواهیم پولها را بدهیم ولی آمریکاییها نمیگذارند.
شریعتمداری ادامه داد: آمریکاییها بلافاصله بعد از برجام تا حالا نزدیک ۱۲ مورد تحریم اضافه کردند.
وی درباره اظهارات خرازی درباره رفع مشکل کشتیهای ایرانی عنوان کرد: کدام کشتی آقای خرازی؟ فردا بیایید به اتفاق برویم. ما در جریان هستیم.
* توبیخ و تحقیر آمریکا برای ما عزت است؟
وی خطاب به خرازی پرسید: آیا این برای ما عزت است که آمریکاییها دائم ما را توبیخ و تحقیر کنند. شما درباره تحریم ویزا چه میگویید؟
شریعتمداری در پاسخ به خرازی درباره ناراحتی ترامپ و عربستان و … از برجام افزود: باز سؤالم این است که چرا الان ترامپ و کلینتون باید از برجام ناراحت باشند؟ مگر آنها چیزی به دست نیاوردند. اوباما میگوید ما با غلاف اسلحه برنامه هستهای ایران را متوقف کردیم. خانم کلینتون میگوید ما بدون شلیک یک گلوله موفق شدیم برنامه هستهای ایران را متوقف کنیم.
این کارشناس مسائل سیاسی درباره حمله آمریکا گفت: آمریکاییها سال ۲۰۱۱ اعلام کردند ما وارد جنگ مستقیم نمیشویم وارد جنگ نیابتی میشویم. واشنگتن پست در سال ۲۰۰۹ نوشت ما عراق را به یاران امام خمینی سپردیم. سعود الفیصل به آمریکاییها میگوید شما عراق را در سینی طلا به ایران تحویل دادید. آمریکاییها مگر قدرت جنگیدن دارند؟
۰۷:۱۹:۱۴ به گزارش ایرنا، «محمد شریعتمداری» شنبه شب در دیدار با نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل افزود: در جریان سفر روز شنبه پروژه های سفر مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و تصمیم هایی برای اجرایی شدن معدود پروژه های مشکل دار گرفته شد.
وی با اشاره به پروژه راه آهن اردبیل – میانه بیان کرد: وزارت راه وشهر سازی اجرای این پروژه را در دستور کار دارد و تابه حال برای اجرای آن با چند شرکت خارجی از طریق فایناس وارد مذاکره شده است.
وی بیان کرد: برای ادامه پروژه راه آهن اردبیل ۲۹۰ میلیون یورو نیاز بوده و قرار است از طریق فایناس توسط سرمایه گذاران خارجی اجرا گردد.
وی در باره پروژه پتروشیمی اردبیل نیز گفت: مسایل و مشکلاتی در زمینه سهم شرکای پروژه وجود دارد که این امر نیز امروز بررسی و قرار شد بصورت جدی موضوع پیگیری شود.
شریعتمداری با اشاره به سرمایه گذاری بزرگ دولت در مهار آب های مرزی و نیز پروژه های آب و خاک استان اظهار کرد: یک میلیارد دلار از هشت میلیارد دلار اعتبار تخصیصی در کشور به استان اردبیل تعلق گرفته و هم اکنون در طرح های اجرایی استان سه هزار و ۵۰۰ نفر مشغول کار هستند.
وی تاکید کرد که دولت به توسعه متوازن در کشور توجه دارد و در این راستا مناطق محروم کشور و تقویت زیرساخت های آن از جمله در روستا در اولویت برنامه های دولت است.
آیت الله سید حسن عاملی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل نیز در این دیدار گفت: سفر ریاست جمهوری و مصوبه های خوب آن در استان برکات زیادی داشته و مردم استان قدردان دولت هستند.
وی بیان کرد: کارهای بزرگی در سه سال گذشته در استان صورت گرفته و سرمایه گذاری های بزرگی نیز در استان در حال انجام است.
وی با بیان اینکه استان اردبیل دارای قابلیت های غنی برای رشد و توسعه می باشد خواستار توجه هر چه بیشتر دولت و سرمایه گذاری مناسب در استان شد.
آیت الله عاملی توازن در توسعه کشور را امری ضروری ذکر کرد و افزود: استان های با قابلیت های غنی و در عین حال محرومی چون اردبیل نیازمند نگاه و توجه خاص می باشد.
وی همچنین خواستار فعال شدن پروژه راه آهن و تجدید نظر در لغو گمرک اصلاندوز از فهرست گذرگاههای مصوب شد.
به گزارش ایرنا، در جریان هفتمین سفر استانی کاروان تدبیر و امید در مرداد ماه ۱۳۹۳به اردبیل، اجرای ۷۶ پروژه در حوزه های مختلف عمرانی، اقتصادی، آموزشی، فرهنگی، گردشگری، بهداشت و درمان، منابع آب، حمل و نقل، مسکن، عمران شهری و روستایی، حوادث غیرمترقبه و انرژی با اعتبار سه هزار و ۲۱۰ میلیارد ریال به تصویب رسید.
اختصاص یک میلیارد دلار به شمال استان برای مهار آبهای مرزی از محل صندوق توسعه ملی طی چهار سال، تامین ۳۵۰ میلیون یورو برای تکمیل بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی سبلان، راه اندازی منطقه آزاد تجاری – صنعتی اردبیل و پروژه راه آهن اردبیل- میانه از جمله وعده های رییس جمهوری به مردم استان اردبیل بود.
۰۷:۱۸:۵۴ منصور قمر شنبه شب در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بخش هایی که شامل اشتعال متمرکز در دو جبهه از یکی از انبارهای لاستیک بندر امام بوده اکنون خاموش شده است.
وی با بیان اینکه آتش در آستانه خاموش شدن است، خاطرنشان کرد: آتش در ضلع غربی این انبار همچنان باقی است و عملیات اطفای حریق با همکاری نیروهای این شهرستان برای مهار کامل آتش ادامه دارد.
قمر همچنین تاکید کرد: این حادثه هیچ گونه تلفات جانی نداشته است.
وی با بیان اینکه حریق ساعت ۱۷:۳۰دقیقه روز شنبه شروع شده است، افزود: ماموران آتش نشانی با سرعت عمل به موقع مشغول مهار آتش هستند.
قمر گفت: به دلیل خاصیت مواد لاستیکی هم اکنون دود غلیظی منطقه را فرا گرفته است.
گفته می شود، به دنبال وقوع این آتش سوزی «مرضیه شاهدایی» معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی دقایقی قبل (شنبه شب) عازم ماهشهر شد.
بر اساس این گزارش، رضا امیری مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام نیز گفته است: آتش سوزی در واحد BDSR این شرکت در ساعت ۱۷ و ۳۰ دقیقه امروز رخ داده است.
به گفته وی، این آتش سوزی در انبار ضایعات این شرکت بوده و هیچ خللی در روند فعالیت های این مجتمع بوجود نیامده است.
برج و یکی از مخازن پتروشیمی بوعلی ماهشهر نیز ۱۶ تیر امسال دچار آتش سوزی شد که از آن به عنوان بزرگترین حریق در پتروشیمی های ماهشهر یاد می شود.
به گزارش ایرنا، «محمد شریعتمداری» شنبه شب در جلسه شورای اداری استان اردبیل با اشاره به شرایط اقتصادی کشور بیان کرد: روابط بین بانکی که نقش مهمی در تجارت خارجی، جذب سرمایه گذاری و امنیت اقتصادی دارد، در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی در حال گسترش است و انتظار می رود به تدریجبانک های بزرگ دنیا نیز وارد رابطه شوند.
وی افزود: برقراری دوباره رابطه بین بانکی، جابجایی حواله ها و اسناد و مبادله ریال به دیگر ارزها از طریق نظام بانکی جهانی نیازمند زمان است و همکاری همه مجموعه ها می تواند موجب برداشته شدن گام های مستحکم تر برای جامه عمل پوشاندن به سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری شود.
معاون اجرایی رئیس جمهوری گفت: این مهم توسط سربازان سیاست خارجی به تحقق نزدیک شده و با وحدت کلمه و همراهی همه گروه های سیاسی و تشکل های غیردولتی باید از مواهبی که در سایه برداشته شدن تحریم های ظالمانه به دست می آید، بیشترین بهره برداری ممکن صورت گیرد.
او با بیان اینکه مذاکرات هسته ای دفع شر تحریم های ظالمانه وعده تحقق یافته دوران انتخابات دکتر روحانی به مردم بود ،اضافه کرد: همچنین روند کاهش صادرات نفت ایران به میزان سالانه ۲۰ درصد و در نهایت توقف آن جزو نقش های دشمنان بود که صادرات را به ۶۵۰ هزار بشکه کاهش داده بود.
شریعتمداری با اشاره به کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی بیان کرد: ایجاد آرامش و برقراری امنیت اقتصادی، بازگشت اعتبار چک و روابط اقتصادی مدت دار، گذر از نوسان ارز و کنترل تورم (کاهش تورم انتزاعی به هشت درصد و تورم نقطه به نقطه به ۱۰ درصد) در سایه همکاری گسترده سطوح مختلف دولت تدبیر و امید به دست آمد.
وی تصریح کرد: اعمال تحریم ها به آسانی صورت گرفت اما برقراری دوباره شرایط گذشته نیازمند زمان است، با تدبیر دولت یازدهم صادرات به یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه رسید و پس از اجرای برجام و رفع تحریم ها به بیش از ۲ میلیون و۳۰۰ هزار بشکه نفت و گاز رسیده است.
معاون اجرایی رئیس جمهوری گفت: بازگشت به سطح پیشین تولید با مشکلاتی همراه بود چرا که تحریم ها بر روابط با دوستان نیز اثر گذاشت و با تحریم ایران برخی کشورهای منطقه کمبود نفت بازار را جبران می کردند.
او ادامه داد: برجام در حالی به مرحله اجرا درآمده که اگر روند پیشین ادامه می یافت، با در نظر گرفتن بهای فعلی نفت در بازارهای جهانی کشور با مشکلات بسیاری روبه رو می شد.
شریعتمداری در ادامه گفت: برجام جزیی از سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است و توسعه روابط سیاسی به غرب محدود نیست و در همین راستا مسئولان سیاست خارجی در راس هیاتی بلند پایه سفر آفریقایی را در پیش گرفتند.
او افزود: سفر به هشت کشور در راستای توسعه مناسبات با قاره آفریقا برای ایران از اهمیت برخوردار است و عقد قراردادهای مهمی بین بازرگانان، اتاق های بازرگانی در جریان این سفر منشاء خیر در روابط با کشورهای هدف خواهد بود.
معاون اجرایی رئیس جمهوری در ادامه با اشاره به افزایش ۲۱ درصدی صادرات از نظر ارزش گفت: از نظر وزنی نیز صادرات ۲۴ درصد افزایش یافته که این امر نشان دهنده حرکت چرخ اقتصاد کشور است و افزایش رو به رشد روند مصرف برق صنعتی نیز از این امر حکایت دارد.
**کاهش فشار اقتصادی بر دهک های پایین
وی همچنین با تاکید بر پیگیری تحقق اقتصاد مقاومتی به عنوان سیاست اقتصادی دولت اظهار داشت: کنترل بهای مسکن، نوسان ارز، کنترل تورم و جذب سرمایه گذاری در فعالیت های مولد بجای سپرده های بانکی به معنی بهبود ضریب جینی و کاهش فشار اقتصادی بر دهک های پایین می باشد که محقق شده است.
شریعتمداری اضافه کرد: با توجه به اینکه در سال پایانی دولت یازدهم قرار داریم، مسوولان کشوری و منطقه ای وظایف خاصی برعهده داشته و از جمله طرح ها و پروژه های در دست اجرا که تا پایان سال قابل بهره برداری هستند، باید جزو اولویت های پیگیری مسوولان باشد.
وی در ادامه گفت: به رغم سختی ها تحولات قابل توجهی در حوزه خدمات رسانی از جمله آب، برق و گاز رسانی توسط دولت تدبیر و امید شاهد بودیم که از جمله استان های برتر در این زمینه اردبیل بود که در سال ۱۳۹۳ از منابع مالی دولت به میزان چشمگیری برخوردار شد و بیش از ۱۰۰ درصد تخصیص داشت.
معاون اجرایی رئیس جمهوری گفت: در سال گذشته نیز پروژه های مهم اعتبار مناسبی دریافت کردند و امید می رود سازمان برنامه و بودجه هر چه سریعتر معوقات ۱۳۹۴ را نیز تامین کند تا همه وعده های رئیس جمهوری در پایان کار دولت یازدهم به سرانجام مناسبی برسد.
***مدیران خدمات دولت را تشریح کنند
به گزارش ایرنا، وی در ادامه از مسوولان خواست پیگیر تکمیل پروژه های اجرایی به منظور بهره مندی هرچه سریعتر مردم از خدمات دولت تدبیر و امید باشند و آنچه صورت می گیرد، به مردم اطلاع رسانی شود.
شریعتمداری تاکید کرد: خدمات دولت فرای کارهای حزبی و بخشی باید به صورت روشن و به زبان ساده گزارش شده و افکار عمومی در جریان امور قرار بگیرند تا امید در دل مردم تزریق شود.
او تشریح کرد: اختصاص یک میلیارد از هشت میلیارد دلار اعتبار مهار آبهای مرزی از محل صندوق توسعه ملی به استان اردبیل در جریان سفر کاروان تدبیر و امید در سال ۱۳۹۳ به این استان منجر به اجرای پروژه های بزرگی شده که برای سه هزار و ۵۰۰ نفر اشتغال ایجاد کرده است.
معاون اجرایی رئیس جمهوری افزود: پروژه های در دست اجرا از این محل هنوز به پایان نرسیده و این تنها بخشی ازکوه یخ زیر آب خدمات دولت یازدهم در شمال استان اردبیل است که با اجرای طرح های آبی و خاکی ۱٫۲ تن تولیدات زراعی و دامی این استان را افزایش خواهد داد.
وی با اشاره به پیگیری پرداخت بدهی سه هزار میلیارد ریالی دولت بابت خرید تضمینی گندم از کشاورزان استان اردبیل بیان کرد: در حوزه روستایی باید تعهدات دولت به طور حتم اجرایی شود و جذب و تخصیص منابع برای ایجاد اشتغال و تثبیت آن در روستاها در کنار توجه ویژه به مسایل فرهنگی و استفاده بهینه از منابع باید پیگیری شود.
شریعتمداری گفت: اجرای پروژه های اساسی در کنار جذب سرمایه گذاری برای راه اندازی صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی توسط بخش خصوصی در ایجاد و تثبیت اشتغال در این منطقه موثر است و دولت گام های مناسبی در این زمینه برداشته که مردم باید از این مسایل مطلع شوند.
وی افزود: شفافیت در اطلاع رسانی در کنار تشریح خدمات، مهمترین راه جلوگیری از فساد است و دولت ریشه کنی فساد خرد و کلان در نظام اداری دنبال می کند و مدیران استانی نیز باید این رویه را در پیش بگیرند.۰۷:۱۸:۲۷
۰۷:۱۶:۵۲ به گزارش ایرنا، پیمان قربانی امروز (شنبه) در حاشیه آیین رونمایی از شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران درباره نگرانی مجلس شورای اشلامی برای تسعیر ارز که موجب رد کلیات لایحه اصلاح قانون بودجه در کمیسیون تخصصی شد، در پاسخ به ایرنا گفت: دولت قصد دارد تصویب این لایحه را بار دیگر در صحن علنی مجلس پیگیری کند.
وی اضافه کرد: پیشنهاد دولت این بود که مبالغ مربوط به حساب مازاد دارایی های خارجی به شیوه ای استفاده شود که ضمن تهاتر بدهی دولت به بانک ها و بانک مرکزی، به هیچ عنوان آثار منفی بر پایه پولی و نقدینگی نداشته باشد.
قربانی درباره نگرانی های مجلس در این زمینه گفت: می توان با ارایه توضیحات لازم به نمایندگان، هرگونه نگرانی نمایندگان را در این زمینه رفع کرد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی افزایش سرمایه بانک های دولتی از محل تسعیر ارز را بخشی از برنامه نهاد پولی کشور برای اصلاح نظام بانکی و همسو با اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ارزیابی کرد و گفت: این موضوع در تبصره ۳۵ لایحه اصلاح بودجه ۹۵ در دست پیگیری است.
وی تاکید کرد در نهایت بانک مرکزی و دولت تابع تصمیم نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این رابطه است.
این مسئول یکسان سازی نرخ ارز را از بایسته های اقتصاد کشور و بخشی از برنامه های اقتصاد مقاومتی عنوان کرد و گفت: تاکنون گام های اساسی برای یکسان سازی نرخ ارز برداشته شده که یکی از آنها امکان ورود بانک ها به بازار آزاد خرید و فروش ارز است.
قربانی اضافه کرد: تلاش می کنیم بحث یکسان سازی نرخ ارز سرعت لازم را داشته باشد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی درباره اصلاح نظام بانکی کشور نیز گفت: این اقدام در هفته های گذشته و با ابلاغ گام نخست برنامه اصلاحی بانک مرکزی آغاز شده است.
وی اضافه کرد: پارسال برنامه اصلاح نظام بانکی از اقدام های بانک مرکزی برای کاهش تنگنای اعتباری بانک ها بود و سپس با انجام طرح های پژوهشی گام نخست برای اجرای آن برداشته شد.
به گفته قربانی، افزایش سرمایه بانک ها، امکان فروش اوراق بهادار بابت بدهی دولت به بانک ها و اقدام برای کاهش نرخ سود بانکی از مواردی است که بانک مرکزی با هدف اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در دست پیگیری دارد.
وی یادآور شد: ایجاد بازار بدهی دولت در ماده ۳۶ لایحه اصلاح قانون بودجه ۹۵ پیگیری می شود که انتظار می رود در صورت تصویب در مجلس شورای اسلامی، امکان آن فراهم شود.
معاون اقتصادی بانک مرکزی با تاکید بر اینکه سیاست ارز چندنرخی در اقتصاد فسادآور است، گفت: در سال های گذشته به واسط شرایط ناشی از تحریم ها و نیز فشار های بیرونی بر اقتصاد کشور، سیاست نرخ چندگانه ارزی را در پیش گرفتیم که این امر به هیچ وجه مطلوب بانک مرکزی نبوده است.
قربانی گفت: اکنون با گشایش هایی که در فعالیت های ارزی به وجود آمده است، انتظار می رود شرایط اجرای سیاست تک نرخی امسال آغاز شود.
وی درباره سیاست بانک مرکزی در نرخ سود بانکی افزود: با توجه به تک رقمی شدن نرخ ارز و روند کاهنده آن، بانک مرکزی به شیوه ای عمل می کند که هم سپرده گذاران متضرر نشوند و هم احجافی به تسهیلات گیرندگان نشود.
وی تاکید کرد سیاست بانک مرکزی کاهش غیردستوری نرخ سود بانک ها بوده است و بر این اساس جای نگرانی نیست.
قربانی درباره خروج بازار مسکن از رکود گفت: بررسی ها نشان می دهد متقاضیان مصرفی وارد بازار مسکن شده اند و شمار معاملات رو به افزایش است. همچنین در این مدت در بازار مسکن افزایش جدی قیمت نداشته ایم.
معاون اقتصادی بانک مرکزی اضافه کرد: به نظر می رسد متقاضیان بازار مسکن، خریداران واقعی اند و بازار مسکن دچار سفته بازی نشده است.
به گزارش ایرنا، دولت یازدهم در لایحه بودجه امسال، تبصره ای را برای تسعیر ارز و اختصاص درآمد آن برای تهاتر بدهی های دولت و شرکت های دولتی به بانک های دولتی و نیز افزایش سرمایه دولت در این بانک ها در نظر گرفته بود که مجلس نهم آن را از بودجه حذف کرد.
دولت تیرماه امسال با تقدیم لایحه اصلاح قانون بودجه ۱۳۹۵ کل کشور بار دیگر پیشنهاد کرد ۴۵۰ هزار میلیارد ریال مطالبات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از بانک ها را برای تسویه مطالبات بانک ها از دولت و افزایش سرمایه دولت در بانک های دولتی صرف کند؛ به شیوه ای که اجرای آن به افزایش پایه پولی منجر نشود اما کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی کلیات این لایحه را رد کرد.
۰۷:۱۶:۴۱باشگاه خبرنگاران وابسته به صداوسیما نوشت: بر اساس گزارش بی بی سی، شهرام امیری چهارشنبه ۱۳ مرداد اعدام شده است.
۰۷:۰۸:۳۶ امروز به نظر بازار روان و مبت و پر حجمی داریم
۰۷:۰۸:۱۵ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی