اخبار بازار امروز …(بخش اول)

تیر ۱۴, ۱۳۹۵

 

۰۷:۳۱:۴۶ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۷:۳۱:۳۱

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد جو متعادل با شاخص مثبت بود که در آن شاخص کل بورس نزدیک به ۹۹ واحد رشد کرد.در بازار دیروز معامله‌گران شروع متعادلی را تجربه کردند اما رفته رفته با نزدیکی به ساعت پایانی معاملات از تب و تاب بازار کاسته شد به‌طوری‌که بازگشایی نماد سایپا نیز نتوانست بازار را چندان گرم کند دیروز به مدد رشد دو نماد مپنا و سایپا در کنار نمادهای ایران‌ترانسفو و پتروشیمی پردیس، شاخص به رشد ۱۳/ ۰ درصدی معادل ۹۹واحد رسید، به این ترتیب شاخص در پایان وقت معاملاتی به رقم ۷۴هزار و ۶۴واحد رسید و توانست مجددا به کانال ۷۴هزار واحد بازگردد.

 در بازار دیروز نماد سایپا در حالی با دامنه نوسان بازگشایی شد که عملا اطلاعات شرکت تغییر جدی را برای توقف نماد تجربه نکرد و در میان شگفتی، با صف خرید بیش از ۱۵۰میلیون سهمی تنها معامله ۶/ ۸ میلیون سهم را تجربه کرد. این امر در شرایطی رخ داد که نماد مزبور در یک ماه گذشته به‌طور متوسط داد وستد بیش از یکصدمیلیون سهم در روز را شاهد بود.در گروه بانکی دیروز اعضای هیات‌مدیره بانک ملت در جلسه فوق‌العاده خود با پذیرش استعفای علی رستگار، به اتفاق آرا هادی اخلاقی را به‌عنوان مدیرعامل برگزیدند.

در گروه غذایی دیروز وضعیت بازار شکر مورد توجه بود جایی که بهای شکر توانست به مرز ۳هزار تومان برسد،عضو هیات‌مدیره اتحادیه بنکداران مواد غذایی با بیان اینکه قیمت هر کیلوگرم شکر در چند روز گذشته با افزایش مجدد روبه‌رو‌ بوده است، گفت: نرخ این محصول در بنکداری‌ها به ۳۰۷۰ تومان رسیده و شرایط دریافت این محصول در بنکداری‌ها با محدودیت‌ روبه‌رو است.علی حسنی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم افزود: با توجه به اینکه درخصوص قیمت شکر ارگان‌های مختلفی از جمله وزارت جهاد‌کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و بورس کالا تاثیرگذار هستند، قیمت این محصول نوسانات زیادی پیدا کرده، همچنین به نظر می‌رسد که ذخایر استراتژیک شکر کاهش یافته است. وی در ادامه گفت: براساس استعلامی که از شرکت بازرگانی دولتی ایران صورت گرفته محموله‌های بزرگ شکر در حال ورود به کشور است که این امر می‌تواند باعث کاهش قیمت دوباره این محصول شود. در گروه خودرویی دیروزدبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی کشور گفت: اگر خودروسازان دو هزار میلیارد تومان مطالبات معوق قطعه‌سازان را به سرعت پرداخت نکنند شاهد دومینوی ورشکستگی قطعه‌سازان خواهیم بود. آرش محبی‌نژاد در گفت‌وگو با « ایسنا» اظهار کرد: بدهی خودروسازان به قطعه‌سازان به ۵۵۰۰ میلیارد تومان رسیده که دو هزار میلیارد تومان آن مربوط به مطالبات معوق است.

وی ادامه داد: در این زمینه طرح‌های مناسبی از سوی دو خودروساز بزرگ برای پرداخت مطالبات قطعه‌سازان در دست بررسی است که امیدواریم هرچه زودتر اجرایی شود.در گروه سیمانی نیز دبیر انجمن سیمان از موافقت معاون اول رئیس‌جمهوری با افزایش قیمت سیمان خبر داد و گفت: تعیین افزایش قیمت و تصمیم‌گیری نهایی در جلسه اضطراری تولیدکنندگان سیمان صورت خواهد گرفت. عبدالرضا شیخان با اشاره به مذاکرات انجام شده با جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری در مورد قیمت‌گذاری سیمان به خبرگزاری فارس گفت: معاون رئیس‌جمهور با این مساله موافقت کرده و این امکان وجود دارد که قیمت‌های متعادل‌تری برای سیمان اعمال کنیم، کار کارشناسی در این مورد در حال انجام است تا با توجه به شرایط موجود طی روزهای آینده جلسه اضطراری تولیدکنندگان سیمان برگزار و قیمت جدید سیمان تعیین شود.وی با بیان اینکه پیشنهاد ما افزایش بیش از ۱۵ درصدی قیمت سیمان است، گفت: ولی باید کار کارشناسی صورت گیرد و طوری تصمیم‌گیری شود که شوکی به بازار وارد نشود.

 

۰۷:۳۱:۰۴ شش‌وجهی رونق با اوراق رهنی

گروه بورس- مهرنوش سلوکی: هماهنگی تنگاتنگ میان بازار سرمایه و بازار پول از مواردی است که در تمام کشور‌ها منجر به توسعه اقتصادی می‌شود. همچنین این تعامل می‌تواند مسیر تامین مالی بلندمدت بنگاه‌ها را که عمدتا از طریق بازار پول صورت می‌گرفت، تغییر داده و شرایطی را رقم بزند که تامین نقدینگی به پشتوانه منابع مالی تجهیز شده در بازار سرمایه صورت پذیرد. از این رو طی مدت اخیر بازار سرمایه شاهد تولد ابزارها و مکانیزم‌های نوین سرمایه‌گذاری بود که انتشار آنها تاثیر بسزایی در بهبود زیرساخت‌های بازارهای مالی داشته است. در همین زمینه روز گذشته به همت سه بازار سرمایه، پول و مسکن؛ رونمایی از اوراق رهنی مسکن انجام شد.این اوراق که با نماد «رهن» و به حجم ۳۰۰میلیارد تومان در فرابورس عرضه شد، با استقبال بسیاری از سرمایه‌گذاران همراه بود به‌طوری‌که آمار میزان تقاضای آن بیش از میزان عرضه شده توسط فرابورس به ثبت رسید. بررسی‌ها حاکی از آن است که انتشار اولین اوراق رهنی مسکن از ۶ جهت می‌تواند بر رونق اقتصاد، تعمیق بازار سرمایه و قفل‌شکنی منابع بانکی اثر‌گذار باشد. بهبود کفایت سرمایه بانک ها، افزایش قدرت وام‌دهی آنها، تنوع بیشتر فرصت‌های سرمایه‌گذاری، یخ زدایی از منابع بانکی، تقویت بازار بدهی و رونق در بخش مسکن و صنایع وابسته به آن از رهاوردهای این اوراق است که «دنیای اقتصاد» به بررسی آنها پرداخته است.

 

اهرم اوراق رهنی برای رونق بازارها

اوراق رهنی به نوعی استفاده بهینه از درآمدهای آتی بانک‌ها برای افزایش نقدینگی فعلی است. به این صورت که تسهیلات پرداختی بانک‌ها (در اینجا وام مسکن که مثلا به ۱۰ هزار نفر داده شده است) به‌صورت بسته‌های مختلفی (مثلا ۱۰ بسته هزارتایی وام مسکن) در می‌آید و این بسته‌ها در قالب اوراق به متقاضیان فروخته می‌شود. به این ترتیب، بانک با فروش درآمدهای آینده خود یا همان اقساط تسهیلات (وام‌های مسکن داده شده) می‌تواند در مدت زمان کوتاه تری نقدینگی خود را احیا کند. بررسی‌ها نشان می‌دهد اثرات متفاوت این اوراق نهایتا شرایطی را به وجود می‌آورد که منجر به رونق هر سه بازار سرمایه، پول و مسکن می‌شود. از این رو ماحصل تاثیرات آن را می‌توان در ۶ بخش بیان کرد:

 

حفظ حداکثر کفایت سرمایه: یکی از شاخص‌های کارآمدی بانک ها، نسبت کفایت سرمایه آنهاست؛ همچنین نسبت کفایت سرمایه همواره یکی از نسبت‌های سنجش سلامت عملکرد و ثبات مالی موسسات مالی و بانک‌ها به شمار می‌رود. بانک‌ها با توجه به میزان سرمایه، در شرایطی می‌توانند وام و تسهیلات ارائه دهند که به نقطه مرزی کفایت سرمایه نزدیک نشوند. با توجه به رکود اقتصادی سال‌های اخیر به‌ویژه در زمینه افزایش معوقات، بانک‌ها با چالش‌های بسیاری درخصوص ارائه تسهیلات و وام روبه‌رو‌ بوده‌اند. در همین زمینه انتشار اوراق رهنی می‌تواند کمک شایانی به برگشت هرچه زودتر وجوه داشته باشد به این معنا که تبدیل این تسهیلات به اوراق؛ سود مجددی برای بانک به همراه دارد. این موضوع می‌تواند تا حد زیادی از سطح بدهی بانک‌ها کاسته و به دارایی‌های آنها بیفزاید که موجب بهبود نسبت‌های مالی آنها نیز می‌شود.

 

افزایش قدرت وام‌دهی: همان‌طور که پیش‌تر نیز گفته شد در سال‌های اخیر قدرت وام‌دهی بانک‌ها تا حد زیادی تحلیل رفته است. در این حالت انتشار این اوراق و عرضه آنها در بازار سرمایه می‌تواند کمک کند که بانک‌ها همواره نقدینگی بالایی در اختیار داشته باشند و بتوانند تسهیلات بیشتری ارائه دهند. این موضوع به‌خصوص برای بانک‌هایی که مطالبات طولانی‌تری دارند مناسب‌تر است زیرا کمک می‌کند تسهیلات از دست رفته آنها در مدت زمان کوتاه‌تری به آنها برگردد و یکی از چالش‌های اصلی بانک‌ها را برطرف می‌کند.

 

فرصت سرمایه‌گذاری امن: مکانیزم ارائه تسهیلات و وام در بانک مسکن به گونه‌ای است که تا پایان زمان بازپرداخت؛ مسکن خریداری شده در رهن بانک باقی می‌ماند. این موضوع باعث شده که احتمال نکول یا ریسک عدم پرداخت وام مسکن، در مقایسه با دیگر وام‌ها کمتر باشد. از این‌رو و از آنجایی‌که سرمایه‌گذاران تمایل زیادی برای حضور در بازارهای کم‌ریسک دارند، اوراق رهنی مسکن که با پشتوانه مسکن ارائه می‌شود می‌تواند یکی از بهترین گزینه‌ها باشد. همچنین با توجه به موج حضور سرمایه‌گذاران خارجی در بازار سرمایه ایران پس از اجرایی شدن برجام، این اوراق می‌تواند اهرمی برای حضور هر چه بیشتر این سرمایه‌گذاران در بازارهای مالی ما باشد.

 

افزایش ضریب فزاینده بانک‌ها: انتشار اوراق در بانک‌ها می‌تواند بر تحریک هرچه بیشتر گردش نقدینگی تاثیر داشته باشد. همچنین انتشار این اوراق راهکار نوینی است که طی آن بانک‌ها می‌توانند درآمد آتی خود را تبدیل به اوراق کرده و مجددا نقدینگی جدید را وام دهد. تکرار این حلقه، ارائه وام و انتشار اوراق، می‌تواند ضریب فزاینده را تا حد زیادی بالا برده و گردش نقدینگی را با اثر حداقلی بر تورم بیشتر کند.

 

رونق مسکن و صنایع وابسته: انتشار اوراق رهنی مسکن می‌تواند امکان تامین مالی ارزان‌قیمت در بخش مسکن را به دنبال داشته باشد. از آنجا که همواره از بازار مسکن به‌عنوان لکوموتیو اقتصاد ایران یاد می‌شود، رونق در این بخش می‌تواند عامل تحرکی برای صنایع وابسته به آن باشد. صنایعی چون کاشی و سرامیک، سیمان و فولاد که همواره از زیر‌مجموعه‌های این بخش به‌شمار می‌روند در چند سال اخیر رکود سنگینی را متحمل شده‌اند، از این‌رو رونق در مسکن جدا از اینکه بازار کالایی آنها را متاثر می‌کند، بر رونق این صنایع در بورس و کلیت بازار نیز اثر‌گذار است.

 

تقویت بازار بدهی: از زمان تاسیس بازار بدهی در کشور زمان زیادی نمی‌گذرد. آمارها نشان می‌دهد که توسعه قابل توجه این بازار طی این مدت علاوه بر اینکه تنوع در تامین منابع مالی و کاهش ریسک اعتباری را به همراه داشته، کمک شایانی به سیاست‌گذار کرده تا در تعیین نرخ سود که یکی از مولفه‌های کلان اقتصادی است، نگاه دقیق‌تری داشته باشد. همچنین تقویت این بازار فرصت‌های سرمایه‌گذاری را افزایش می‌دهد و می‌تواند در تسهیل پرداخت بدهی‌های دولت نقش بسزایی داشته باشد. به‌طور کلی انتشار این اوراق بر بخش‌های مختلف بازار سرمایه اثر‌گذار است و در بلند‌مدت می‌تواند رشد این بازار را به همراه داشته باشد.

 

آمادگی بخش مسکن برای عرضه ۱۰هزار میلیاردتومانی

در آیین رونمایی از اوراق رهنی مسکن که روز گذشته در سالن آمفی تئاتر وزارت اقتصاد برگزار شد، محمد فطانت رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در ابتدا با اشاره به ارتقای بازار سرمایه در مدت اخیر بیان کرد: تصمیم ما بر این است تا از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های دوران پسابرجام استفاده کامل را ببریم و بر توسعه هرچه بیشتر بازار سرمایه بیفزاییم. این اوراق در آذر ماه ۹۴ به تصویب نهایی کمیته فقهی و سازمان حسابرسی رسید سپس وزیر اقتصاد آن را به امضا رساند.وی افزود: برای نخستین بار است، شبکه بانکی از طریق بازار سرمایه اقدام به انتشار اوراق رهنی به منظور تامین مالی می‌کند که این اوراق با وجود پیشینه بسیار در دنیا، در ایران با چالش‌های فراوانی روبه‌رو بوده است.

فطانت درخصوص رهاوردهای رونق مسکن نیز بیان کرد: بخش مسکن چنانچه تحریک شود سایر صنایع کشور نیز با پویایی روبه‌رو خواهند بود. حجم زیادی از صنایع بورسی ایران از جمله صنایع سیمانی، فلزی، کاشی و سرامیک و حوزه وسیعی از صنایع داخلی با حرکت حوزه مسکن به تحرک می‌افتند.رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اعلام خبر آمادگی وزارت راه و شهرسازی برای انتشار ۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق رهنی مسکن از طریق بازار سرمایه گفت: سازمان بورس متناسب با بررسی تقاضا و همچنین با تمرکز بر نقش صندوق‌های سرمایه‌گذاری به منظور ایجاد تقاضا برای اوراق بهادار مختلف برای تامین مالی ارزان قیمت شبکه بانکی از طریق بازار سرمایه اعلام آمادگی می‌کند.فطانت با بیان اینکه بدون توسعه بازار اولیه همواره بازار ثانویه با نقص مواجه است، عنوان کرد: با تاکید دولت به مسوولان کشور بازار اولیه بیش از پیش با رشد مواجه خواهد بود و تلاش می‌شود با توجه به تمرکز دولت در توسعه بخش مسکن، بستر لازم برای تامین مالی این حوزه از طریق توسعه بازار بدهی فراهم شود. رئیس سازمان بورس با بیان اینکه بدون کمک بانک مرکزی امکان توسعه بازار بدهی وجود ندارد، عنوان کرد: اوراق رهنی مسکن می‌تواند به نقدشوندگی دارایی‌های سیستم بانکی کمک کند و امکان تسهیلات‌دهی بانک‌ها در بخش مسکن را افزایش دهد.

 

تقاضای بیش از عرضه برای اوراق رهنی

در این همایش، امیر هامونی مدیرعامل فرابورس با ارائه اطلاعاتی درخصوص بازگشایی نماد اوراق رهنی بانک مسکن با نماد «رهن» بیان کرد: این اوراق در عرضه اولیه با حجم ۳۰۰ میلیارد تومان عرضه شد که در قیمت‌های مختلف با تقاضای ۵۹۰ میلیارد تومان همراه بود و در قیمت اسمی ۱۰۰ تومان تقاضای ۳۳۰ میلیارد تومانی را به ثبت رساند. کشف قیمت این نماد به‌صورت حراج تک قیمت است که نرخ اسمی آن معادل ۵/ ۱۸ درصد محاسبه شده است. عمده متقاضیان این نماد نیز صندوق‌ها و حقوقی‌ها بوده‌اند که در این بین حضور یک سرمایه‌گذار خارجی نیز قابل توجه است.

 

مصائب تنگناهای مالی برای اقتصاد کشور

در بخش دیگر این مراسم علی طیب‌نیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی با ابراز خرسندی از رونمایی از اوراق رهنی مسکن، از آن به‌عنوان یکی از برنامه‌های سازمان بورس و اوراق بهادار در راستای برنامه عملیاتی زمانبندی شده برای ارتقای بازار سرمایه کشور یاد کرد که در راستای تحقق اهداف سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بنا نهاده شده است. وی با بیان اینکه یکی از چالش‌هایی که در مسیر دستیابی به رشد اقتصادی با آن مواجه بودیم تنگناهای اقتصادی بوده است، افزود: نخستین اثر تنگنای مالی محدودیت فعالان اقتصادی در دسترسی به منابع مالی است. محدودیت فعالان اقتصادی تا جایی است که نظام مالی کشور اعم از بانک و بورس قادر نیستند نیازهای مالی فعالان اقتصادی را تامین کنند. طیب‌نیا با بیان اینکه مشکل دوم نرخ بالای تامین مالی در سود سپرده و تسهیلات بانکی است، اظهار کرد: در اقتصاد ایران که همواره دچار سرکوب مالی بود و به جبر نرخ سود و تسهیلات پایین نگه داشته می‌شد، طی چند سال نرخ سود و تسهیلات از نرخ تورم پیشی گرفت. وی به سومین مشکل تنگنای مالی اشاره کرد و گفت: مشکل سوم انحراف نقدینگی است، همین حجم محدود تسهیلات که تامین می‌شود در بسیاری از موارد به سمتی هدایت می‌شود که آن فعالیت با تولید موثر همراه نیست.

 

ساماندهی برای پرداخت بدهی‌های دولت

وزیر اقتصاد با اشاره به حجم بی‌سابقه بدهی‌های دولت، گفت: تهیه و تدوین برنامه‌ای جامع برای ابعاد بازارهای مالی کشور از اولویت‌های وزارت اقتصاد است و امروز برنامه جامع عملیاتی کاملا زمانبندی شده و اصلاح نظام بانکی برای مواجهه با مشکلات بازارهای مالی تهیه شده است. وزیر امور اقتصادی و دارایی خاطرنشان کرد: بخش دوم برنامه متکی بر ظرفیت‌های بازار سرمایه در تامین مالی کشور است. تامین مالی کوتاه‌مدت و صنایع کوچک و متوسط بر عهده نظام بانکی و تامین بلند‌مدت بر عهده بازار سرمایه قرار گرفته است. وی گفت: بازار سرمایه در ۲ سال اخیر شاهد رشد بی‌نظیری بوده است، به‌طوری‌که سهم بورس از تامین مالی کشور در سال ۹۳ حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان بوده و در سال ۹۵ به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. طیب‌نیا با بیان اینکه راه‌اندازی بازار بدهی از جمله برنامه‌های دولت برای اصلاح نظام بانکی کشور است، اظهار کرد: پیش‌بینی کرده بودیم در تیرماه امسال از اوراق رهنی رونمایی شود که این اتفاق امروز مصادف با سالروز آن رخ داد. سال گذشته ۱۰ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق بدهی دولتی منتشر شد که مجموع آن ۱۸هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود. برای امسال نیز دولت برنامه انتشار ۳۷ هزار میلیارد تومان انواع اوراق را در بودجه در نظر گرفته است که تصمیم گرفته‌ایم طی اصلاحیه‌ای به مجلس اجازه انتشار ۴۰ هزار میلیارد تومان اوراق را دریافت کنیم.

 

۰۷:۳۰:۳۷ وزن کشی انتظارات در بورس تهران

گروه بورس- سلیمان کرمی: روند معاملات بورس تهران در روزهای اخیر به حالت انتظاری بازار اشاره دارد. همچنان انتظار برای خودنمایی عوامل بنیادی در سودآوری شرکت‌ها وجود دارد. پس از اثر مثبت رفع ریسک سیستماتیک از بازار سهام با حذف تحریم‌های بین‌المللی و همچنین کاهش نرخ سود بانکی به نظر می‌رسد انتظار برای بهبود عملکرد واقعی شرکت‌ها به وجود آمده است.

در این شرایط، نکته حائز اهمیت این است که سهامداران نباید انتظار تغییرات شگرفی در صورت‌های مالی سه‌ماهه شرکت‌ها داشته باشند. گرچه تحریم‌ها رفع شده و همه به بهبود وضعیت اقتصادی امیدوارند، اما اثر واقعی این خوش‌بینی‌ها در سه ماه ابتدایی سال به ندرت قابل مشاهده است. در این میان، اخبار قراردادهای خودرویی‌ها رشدهای قابل توجهی را برای نمادهای این گروه در ماه‌های اخیر به ثبت رسانده است، با این حال، سهامداران فعلی این گروه نیز از این موضوع که این قراردادها اثر کوتاه مدتی بر بازار سهام نخواهد داشت، مطلع هستند. این مساله در سایر صنایع نیز مشخص است. با وجود افزایش درآمد دولت با رشد قیمت و همچنین مقدار صادرات نفت کشور همچنان تغییری در بخش ساخت و ساز و صنایع وابسته مشاهده نمی‌شود. در بازارهای کالایی، اما رشد قیمتی تا حدودی به اثر مثبت این موضوع بر صنایع این گروه اشاره دارد. گروه بانکی نیز در صدد رفع مشکلات سال‌های اخیر است که شاید بتوان اثرات این موضوع را در صورت‌های مالی سه ماهه بانک‌ها دید. هرچند اثر واقعی رفع تحریم‌ها در صورت‌های مالی آنها نیاز به زمان بیشتری دارد. بر این اساس، انتظار تغییرات شگرفی درصورت‌های مالی سه ماهه وجود ندارد. با این حال، همچنان خوش‌بینی به آینده وجود دارد. این امیدواری‌ها ممکن است در صورت‌های مالی ۶ ماه یا حتی در صورت‌های مالی بعدی مشاهده شود.

 

لزوم تعدیل انتظارات

شاخص کل بورس تهران روز گذشته با رشد ۹۹ واحدی (معادل ۱/ ۰ درصد) مواجه شد. نمادهای «رمپنا»، «خساپا»، «شپدیس» و همچنین بترانس از جمله نهادهای با بیشترین اثر مثبت بر شاخص کل بودند. در حالی که از ابتدای تابستان شاخص تنها یک روز منفی (روز چهارشنبه هفته گذشته) را تجربه کرده است، در شرایط کنونی شاخص حول ۷۴ هزار واحد با نوسانات اندکی مواجه است. تا میانه هفته گذشته شاخص پس از ۱۰ روز کاری با رشدهای تدریجی بار دیگر کانال ۷۴ هزار واحدی را بازپس گرفت، اما با افتی که شاخص پایان هفته گذشته تجربه کرد، این سطح را ترک کرد. روز گذشته نیز شاخص ورود آرامی به این سطح داشت، با این حال، همچنان احتمال تداوم نوسانات در سطوح کنونی وجود دارد.

از ابتدای زمستان شاخص روند پرنوسانی را پشت سرگذرانده است. پس از رشد بیش از ۳۰درصدی، شاخص کل سال جدید را در حالتی متورم شده آغاز کرد. این موضوع روند نزولی را برای شاخص رقم زد. این فضای منفی با انتظار برای انعکاس عوامل بنیادی تا آخر خرداد ادامه پیدا کرد. انتظاراتی غیر‌منطقی از اثر زود هنگام رفع تحریم‌ها بر شرکت‌ها، در کنار انتظار برای کاهش واقعی نرخ سود بانکی از جمله مواردی بود که فعالان بازار از آن به‌عنوان عوامل فشار بر قیمت سهام اشاره کردند. البته بسیاری از کارشناسانی که این موارد را تشدید‌کننده فضای منفی بازار می‌دانستند، در زمان رشدهای مداوم شاخص از آن غافل بودند و بعضا احتمال نمی‌دادند که شاخص پس از رسیدن به قله در ابتدای سال روند نزولی در پیش گیرد.

از ابتدای تابستان و پس از اصلاح نسبتا منطقی سهام عامل بنیادی قدرتمندی مانند کاهش نرخ بازدهی سرمایه‌گذاری کم‌ریسک در بازارهای رقیب نسبت قیمت به درآمد (P/ E) بازار با بازارهای رقیب حالتی متعادل‌تر به خود گرفت. این موضوع در کنار واکنش کف تکنیکال در مقابل شاخص قرار گرفت و سدی در برابر ادامه نزول شاخص ایجاد کرد.

در شرایط کنونی نیز حالت انتظاری در معاملات سهام محسوس است. بار دیگر انتظار برای عوامل بنیادی در بازار وجود دارد. این عوامل بنیادی می‌تواند در کاهش هزینه‌ها به خصوص هزینه‌های مالی (با تعدیل نرخ سود در اقتصاد) یا بهبود مقدار فروش منعکس شود. در شرایط کنونی بار دیگر نیاز به تعدیل انتظارات درخصوص گزارش‌های سه ماهه وجود دارد. همان طور که در زمان رشدهای پرشتاب شاخص در زمستان گذشته لزوم تعدیل انتظارات نکته‌‌ای بود که معامله‌گران از توجه به آن غافل شدند، این موضوع ممکن است در شرایط کنونی و انتظارات بعضا مازادی که در برخی گروه‌ها وجود دارد، رخ دهد. صنایع مختلف وضعیت متفاوتی را در سه ماه ابتدایی سال تجربه کرده‌اند. گرچه انتظار بهبود هر چند اندک سودآوری برخی از گروه‌ها وجود دارد، ولی به‌طور کلی نباید در انتظار تغییراتی شگرف در وضعیت سودآوری شرکت‌های بازار سهام و خروج از رکودی که صنایع در سال‌های اخیر به خصوص در سال گذشته با آن مواجه بوده‌اند را داشت.

 

چند‌دستگی کالایی‌ها

تغییرات سودآوری شرکت ‌ها نسبت به پیش‌بینی قبلی آنها می‌تواند تغییراتی را در قیمت سهام به دنبال داشته باشد. در این خصوص، گروه‌های کالایی شاید مهم ترین گروه‌های بورسی باشند که انتظار تغییراتی در سودآوری آنها وجود دارد. زمان پیش‌بینی صورت‌های مالی این گروه مطابق با سایر گروه‌ها عمدتا اسفند سال گذشته بوده است. در این شرایط، باید برآورد این شرکت‌ها برای سال جدید را در نظر گرفت.

گروه‌های بزرگ کالایی بورس تهران شامل صنایعی مانند فلزات اساسی، فرآورده‌های نفتی، شیمیایی و کانه فلزی است. قیمت فولاد و به دنبال آن سنگ‌آهن در بازار جهانی از ماه‌های پایانی سال گذشته روند صعودی را در پیش گرفت. سنگ‌آهن در ماه‌های ابتدایی سال حتی به سطح ۷۰ دلار نیز رسید، البته این قیمت واردات چین بوده و با قیمت سنگ‌آهن داخلی متفاوت است. در ادامه نیز گرچه قیمت این کالا در بازار جهانی کاهش یافته (پایان هفته گذشته حوالی ۵۳ دلار بود)، با این حال، همچنان از کف قیمتی خود در اوایل سال ۲۰۱۶ فاصله ۲۵درصدی را دارا است. این موضوع می‌تواند به بهبود سودآوری شرکت‌های سنگ‌آهنی کمک کند. با این حال، در شرایط کنونی میانگین قیمت به درآمد دو غول سنگ‌آهنی بورس تهران حدود ۱۳ است. گرچه انتظار بهبود سودآوری این گروه وجود دارد، اما باید در انتظار انتشار عملکرد سودآوری شرکت‌های این گروه بود. این موضوع نیز مورد توجه است که بخش زیادی از فروش این شرکت‌ها در داخل کشور بوده و نرخ‌گذاری فروش محصولات بر اساس قیمت شمش فولاد خوزستان انجام می‌شود (نرخ محصولات این شرکت‌ها بر اساس درصدی از شمش فولاد خوزستان است که رشد فولاد در بازار جهانی نیز تا حدودی در بازار داخل منعکس شده است). در این گروه رشد قیمت روی در بازار جهانی در روزهای اخیر توجه فعالان بازار سهام را به خود جلب کرده است.

 

قیمت روی در ۶ ماه اخیر در بازار جهانی از سطح ۱۵۰۰ دلار به ازای هر تن به بیش از ۲۱۰۰ دلار رسیده است. در این خصوص، شرکت معدنی بافق قیمت هر تن روی را در اولین پیش‌بینی برای سال مالی منتهی به اسفند ۹۵ معادل ۱۷۰۰ دلار در نظر گرفته است. همچنین نرخ دلار برای این شرکت معادل ۳۴۰۰ تومان است. بر این اساس، اثر مثبت رشد قیمت روی در صورت‌های مالی شرکت‌های معدنی و همچنین فلزی تولید‌کننده روی در صورتی که حجم فروش پیش‌بینی شده محقق شود، مورد انتظار است. در این میان، نسبت قیمت به درآمد معادن بافق بیش از ۳۱ است. بر این اساس، نمی‌توان درباره جذابیت قیمتی این سهم تنها بر اساس رشد قیمت جهانی و در صورت فروش برآورد تولید خود و اثر مثبت آن بر سودآوری شرکت اظهار نظر کرد. دیگر شرکت‌های کالایی مانند پالایشی‌ها که معاملات سهام آنها کاملا به انتظار برای صورت‌های مالی این گروه اشاره دارد، ممکن است دارای اهمیت باشد. افت شدید سودآوری این گروه با افت قیمت نفت در سالیان اخیر، ریزش قیمتی سهام این شرکت‌ها را به دنبال داشته است. در حالی که با رشد قیمت نفت در ماه‌های اخیر (رشد نزدیک به ۷۰ درصدی نفت در مقایسه با دوران افول این کالا در زمستان گذشته) انتظار بهبود حاشیه سود این شرکت‌ها وجود دارد. با وجود انتظار برای بهبود سودآوری این گروه نسبت قیمت به درآمد بالای نمادهای زیرمجموعه مانع از رشد قیمت سهام شده است.

 

بانک‌ها در تکاپوی رونق

عملکرد سه ماهه بانک‌ها نیز نمی‌تواند نکات قابل توجهی را در خود داشته باشد. با وجود رفع تحریم‌های بانکی از بیشتر بانک‌های کشور اما آنچه در ماه‌های اخیر اثبات شد آن است که عادی شدن روابط بانک‌های داخلی با طرف‌های خارجی زمانبر است. از طرفی کاهش سود حاصل ازتسهیلات دهی و سپرده‌گذاری را در صورت‌های ۱۲ ماهه بانک‌ها نیز شاهد بوده‌ایم. بر این اساس، به نظر می‌رسد انتظار تغییرات مثبت شگرفی در صورت‌های مالی این گروه وجود نداشته باشد. برخی بانک‌ها نیز با فروش سرمایه‌های راکد خود شناسایی سود کرده‌اند که این سود غیرعملیاتی به خروج از زیان این بانک‌ها کمک کرده است. در این شرایط، تلاش‌ برای کاهش مطالبات معوق بانک‌ها مربوط به سالیان اخیر که در صورت‌های مالی ۱۲ ماهه بانک‌ها به آنها اشاره شده بود، در کنار انتظار وصول مطالبات از طریق انتشار اوراق از طرف بانک‌ها و همچنین رونق اقتصادی کشور و افزایش درآمدهای غیرمشاع مانند کارمزدها و همچنین درآمدهای ارزی می‌تواند عاملی مثبت برای این گروه باشد. در این شرایط، بازار در انتظار انعکاس این عوامل مثبت در صورت‌های مالی این گروه و همچنین خروج از رکود بانکی سال‌های اخیر است.

 

تلاش برای بهبود نقدینگی شرکت‌ها

موضوع دیگری که در مجامع نیز مورد توجه سهامداران و همچنین مورد تاکید مدیران شرکت‌ها بوده، امیدواری به کاهش حجم بدهی‌ها به این شرکت‌ها در صنایع مختلف است. در حالی که مطالبات سنگین از بخش‌های دولتی شرکت‌ها را با مشکل شدید نقدینگی مواجه کرده است، انتظار می‌رود به تدریج پس از رشد قیمت نفت در ماه‌های اخیر و همچنین افزایش قابل توجه مقدار صادرات کشورمان پس از تحریم‌های بین‌المللی دست دولت برای پرداخت بدهی‌ها باز شود. در حالی که در نیمه دوم سال گذشته بخشی از طلب پیمانکاران از طریق اوراق منتشر شده در بازار بدهی تسویه شد، در سه ماه ابتدایی سال این روند تا حدودی کند شده است. با این حال، با انتشار اخباری مبنی بر احتمال انتشار اوراق برای کاهش حجم بدهی‌های دولت به سیستم بانکی، در سایر صنایع نیز انتظار حرکت‌های مثبتی از این دست وجود دارد. علاوه بر این، موضوع دیگری که می‌تواند با افزایش درآمدهای دولت رخ دهد، تحقق بودجه‌های عمرانی و کمک به بخش ساخت و ساز است. در صنعتی مانند سیمان که در سال‌‌های اخیر با توجه به مشکلات صادراتی، افت قیمت جهانی سیمان، کاهش تقاضای داخلی و افت شدید قیمت سیمان در داخل با مشکلات سودآوری مواجه بوده‌اند نیز می‌توان انتظار بهبود وضعیت سودآوری شرکت‌ها را داشت. در این میان، در سه ماه ابتدایی سال تلاش‌هایی برای سامان دهی تولیدات و جلوگیری از مازاد تولید با سهمیه‌بندی در کارخانه‌های مختلف انجام شده است. این موضوع می‌تواند اثر مثبتی بر قیمت سیمان در سه ماه ابتدایی سال داشته باشد. با این حال، تغییر اساسی در سیمان وابسته به حرکت بخش عمرانی کشور است.

 

۰۷:۳۰:۳۱ شرکت بورس: پیرو پیگیری‌های متعدد بورس تهران برای رفع تعلیق عضویت در فدراسیون جهانی بورس‌ها، پس از اجرایی شدن برجام و رفع تحریم‌ها، در جلسه اخیر هیات‌مدیره WFE، با درخواست عضویت بورس تهران در فدراسیون جهانی بورس‌ها موافقت شد. حسن قالیباف‌اصل، مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران با اعلام خبر فوق گفت: در نامه مدیر‌عامل WFE عضویت وابسته بورس تهران تایید و اعلام شده پس از احراز عضویت کامل سازمان بورس و اوراق بهادار در سازمان بین‌المللی کمیسیون‌های اوراق بهادار (IOSCO) امکان عضویت کامل بورس تهران در این فدراسیون جهانی فراهم است. قالیباف اصل فدراسیون جهانی بورس‌ها را بالاترین نهاد در صنعت اوراق بهادار عنوان کرد و افزود: فدراسیون جهانی بورس‌ها با حدود ۱۰۰ عضو، به‌عنوان بالاترین و معتبرترین نهاد در صنعت اوراق بهادار، تمامی جنبه‌های داد و ستد اوراق بهادار را از لحاظ فنی، تجاری، حقوقی و اقتصادی مورد توجه قرار می‌دهد. طی سال‌های فعالیت WFE، مطالعات گسترده‌ای روی خودانتظامی، نقد‌شوندگی، تنوع ابزار معاملاتی و روش داد‌و‌ستد اوراق بهادار و سایر موارد انجام داده است و نتایج این مطالعات در اختیار اعضا قرار می‌گیرد.

 

۰۷:۲۹:۰۶ موقعیت ویژه تولید و صادرات فولاد هرمزگان

گروه بنگاه‌ها: شرکت فولاد هرمزگان با توجه به موقعیت جغرافیایی در تولید و صادرات آینده روشنی دارد.امیرحسین نادری، معاون اقتصادی و مالی شرکت فولاد مبارکه اصفهان، نماینده سهامدار عمده و رئیس‌ مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام فولاد هرمزگان با اعلام این مطلب گفت: افق فراروی شرکت فولاد هرمزگان جنوب با مدیریت مبتنی بر هدف و راهبری در سال پیش رو امیدوارکننده و روشن است و دسترسی آسان به بازارهای منطقه‌ای و جهانی از جمله مهم‌ترین مزایای این شرکت است.

وی افزود: به‌رغم رکود جهانی، آنچه فرصت مغتنمی برای فولاد هرمزگان مهیا ساخته، این است که بازار مصرف فولاد در منطقه و کشورهای حاشیه خلیج فارس همچنان رونق دارد و در مجموع تمام کشورهای همسایه ایران این مزیت را برای فولاد ایران حفظ کرده‌اند.

نادری با بیان اینکه فولاد هرمزگان حتی به ترکیه نیز که با رکود بازار مواجه بود صادرات مناسبی داشته، اظهار کرد: کشورهای اطراف ایران در مصرف برخی از محصولات فولادی نیاز به ما دارند، تا جایی که جمعیتی بالغ بر ۴۰۰ میلیون نفر در قالب یک بازار مصرف بسیار مناسب برای صنعت فولاد ایران است که با این چشم‌انداز، پیشرفت و توسعه شرکت فولاد هرمزگان یکی از برنامه‌های مهم شرکت فولاد مبارکه به‌عنوان سهامدار اصلی آن به شمار می‌آید.

نادری، با اظهار امیدواری از اینکه شرکت فولاد هرمزگان بتواند به اهداف تعیین شده دست پیدا کند، خاطرنشان کرد: از برنامه‌های عمده شرکت فولاد مبارکه برای شرکت فولاد هرمزگان ایجاد و تکمیل زنجیره ارزش افزوده است که امیدواریم این شرکت با توجه به قراردادهای بسیار مناسبی که پس از برجام بسته شده، بتواند زنجیره ارزش افزوده را تکمیل کند.

این مقام مسوول با اشاره به ارزیابی خود از جلسه مجمع یادآور شد: مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۴ شرکت فولاد هرمزگان که محل اجتماع سهامداران است و عملکرد شرکت را بررسی می‌کنند، نشان‌دهنده رضایت از همت تلاشگران فولاد هرمزگان است، اگرچه این شرکت به‌واسطه شرایط بازار جهانی و داخلی نتوانست در سال ۹۴ سود مناسب و درخور تلاش و جایگاه شرکت ارائه دهد، اما به یقین با توجه به چشم‌انداز برنامه‌های راهگشا و همت عالی مجموعه، در سال ۹۵ این مهم جبران خواهد شد.

نادری اضافه کرد: در این مجمع سهامداران مختلف رضایت خود را از شرکت و عملکرد آن ابراز داشتند که امیدواریم شرکت در سال ۹۵ عملکرد با سود بهتری داشته باشد. کاهش سود در سال ۹۴ مختص فولاد هرمزگان نبود و در تمام شرکت‌های فولادسازی امری مشهود بود، چرا که به واسطه ریسک‌هایی که در بازار جهانی فولاد وجود دارد و دامپینگ محصولات چینی در بازارهای مختلف و همچنین واردات بی‌رویه محصولات خارجی با ارز مبادله‌ای به کشور، باعث رکود بسیار جدی در بازار شد. معاون اقتصادی و مالی شرکت فولاد مبارکه اصفهان بیان کرد: خوشبختانه با تمهیدات مناسبی که وزارت صنعت، معدن و تجارت اندیشید، تعرفه واردات محصولات فولادی تثبیت شد که این مهم حمایت مناسبی از صنایع داخلی کشور را در پی‌داشت و باعث شد صنایع آسیب کمتری را در سال ۹۵ شاهد باشند.

 

۰۷:۲۷:۵۶ آماده‌سازی بازار برای رونق؟

محمدحسین بابالو : محدود شدن کدهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده به‌صورت‌های مختلف را باید رخداد مهم این روزهای بازار محصولات پتروشیمی دانست که در کنار فرارسیدن زمان تقاضای فصلی برخی گریدها به تغییر شکل بازار منجر شده است تا جایی که شاهد روند افزایشی قیمت‌ها در بازار هستیم. به نظر می‌رسد در روزهای اخیر، حجم تولید در صنایع پایین‌دستی خود را برای جهشی جدی آماده می‌کند، هرچند که تاثیرگذاری اصلی آن به هفته آینده و پس از پایان یافتن تعطیلات ماه رمضان موکول خواهد شد. سرکوب تقاضا از سوی بسیاری از خریداران در روزهای اخیر، افزایش قیمت تمام شده محصولات در بازار محصولات پتروشیمی به دلیل محدودشدن روزشمار و ادامه دار کدهای معاف از مالیات، افزایش قیمت دلار و تثبیت در سطوحی بالاتر از ۳۵۰۰ تومان، افزایش قیمت جهانی نفت خام پس از اثرگذاری خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و رشد قیمت محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی در کنار انتظار برای افزایش تقاضا با پایان یافتن ماه رمضان مواردی است که دورنمای این بازار را تعیین خواهد کرد.

این در حالی است که هفته آینده زمان اعلام قیمت‌های پایه جدید خواهد بود بنابراین چهره غالب بازار و قیمت‌ها را باید در هفته پیش رو جست‌وجو کنیم، زیرا واقعیت‌های کلی اینگونه رخ‌نمایی خواهد کرد. در هفته گذشته حجم معامله پلیمرها در بورس کالا با ۶/ ۱۱ درصد کاهش رو به رو شده تا جایی که این حجم به رقمی نزدیک به ۴۳ هزار و ۷۰۰ تن بالغ شده است. کاهش ۸ درصدی عرضه‌ها در کنار افت ۵۳ درصدی تقاضا را می‌توان از دیگر ویژگی‌های این بازار به شمار آورد که بر روند معاملات موثر بود. وجود سفارش تولید در شرکت‌های بزرگ پتروشیمی و کاهش حجم تولید آنها در اواسط ماه رمضان به همراه دلایل فنی تاکنون به افت حجم عرضه‌ها منجر شده، ولی محدودشدن محسوس کدهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده را باید مهم‌ترین دلیل کاهش حجم تقاضا به شمار آورد. این موارد در حالی است که هنوز هم شرایط کلی در بازار پلیمرها از وضعیت نسبتا مطلوبی حکایت داشته که با توجه به نزدیک شدن به پایان ماه مبارک رمضان می‌توان انتظار روزهای بهتری را داشت. در روزهای اخیر بازار PVC با التهابی کم‌نظیر رو به‌رو شده؛ هرچند که این وضعیت سابقه تاریخی نیز داشته است، زیرا هم اکنون به‌صورت سنتی در زمان اوج تقاضای فصلی این کالا قرار داریم. حال در این وضعیت شاهد عقب‌نشینی عرضه‌ها در هفته‌های اخیر بودیم که همین وضعیت در نهایت با برتری تقاضا بر عرضه‌ها به التهابی جدی در بازار منتهی شد تا جایی که بهای PVC گرید S65 در معاملات هفته گذشته به نسبت قیمت‌های پایه تا ۴۱ درصد رشد قیمت داشته‌اند.

این در حالی است که همین وضعیت باعث شد تا با تقویت جذابیت خرید، سفته‌بازی و واسطه‌گری نیز افزایش یافته تا جایی که به‌صورت متوسط در این فاصله زمانی حجم تقاضا بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است. این رشد تقاضا در شرایطی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که بخش بزرگی از کدهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده نیز به‌صورت واقعی و عملی از خرید منع شده‌اند یعنی باید به این رشد تقاضا با اهمیت و توجه بیشتری نگریست. در هر حال تجربه نشان داده است که با افزایش قیمت‌ها در بورس کالا، عرضه‌کنندگان اصلی برای استفاده از شرایط موجود و قیمت‌های بالاتر تلاش خواهند کرد تا با افزایش تولید از یکسو تقاضای موجود در بازار را تغذیه کرده و از سوی دیگر سودآوری بیشتری داشته باشد. در صورت صحت این طرز فکر که از شواهدی بنیادین نیز برخوردار است می‌توان به افزایش عرضه‌ها و بهبود وضعیت بازار امیدوار بود.

 

بررسی بازار PVC در نشستی با فعالان این صنعت

در نشستی که در دفتر اتحادیه سراسری تعاونی‌های تامین نیاز صنایع پایین دستی پتروشیمی برگزار شد واقعیت‌های بازار PVC مورد بحث و بررسی قرار گرفت هرچند که بخشی از این جلسه تنها به اظهارنظر بخش‌های این صنعت گذشت ولی به نتایجی نیز منتهی شد. تصمیم به ایجاد کارگروهی برای تنظیم بازار PVC، ابراز تمایل برای اظهارنظرهایی صریح تر از سوی واحدهای مصرف‌کننده مواد اولیه، اعلام تلاش برای محدود کردن کدهای معاف از مالیات با ابزارهای قانونی یا شیوه‌های دیگر همچون مذاکره، رایزنی و گفت‌وگو از سوی نهادهای تصمیم ساز و ناظر، اظهار امیدواری نسبت به بهبود بازار PVC در روزهای پیش رو، اعلام آمادگی بورس کالا برای عرضه محموله‌های وارداتی PVC یا گریدهای مشابه را می‌توان بخشی از مهمترین موارد مطرح شده در این نشست دانست.

مهندس روح‌الله وحیدکیانی، رئیس امور هماهنگی و نظارت بر تنظیم بازار دفتر صنایع تکمیلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مهندس عباس یعقوبی، مدیر امور ناظران و تالارهای بورس کالا، مسعود میرزایی برزی مدیرعامل اتحادیه صنایع پایین‌دستی پتروشیمی، حسین در معاون اجرایی اتحادیه صنایع پایین‌دستی پتروشیمی، مهندس خرازی به نمایندگی از تعاونی PVC ایرانیان و تنی چند از دست‌اندرکاران این صنعت از حاضران در این جلسه هم اندیشی بودند. در ابتدای این نشست روح‌الله وحیدکیانی ضمن انتقاد از برخی کدهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده گفت: هم اکنون بسیاری از کدهای معاملاتی در بورس کالا و اعضای سامانه بهین یاب شرایط واقعی ندارند یعنی از سهمیه‌هایی بالاتر از حجم تقاضای خود برخوردار هستند. از سوی دیگر شاهد هستیم که در پاره‌ای از اوقات حتی سهمیه‌ای که به این قبیل کدهای معاف تعلق می‌گیرد به نسبت شرایط بازار تغییر کرده یعنی با جذابیت بازار سهمیه آنها نیز افزایش یافته سپس به حالت عادی بر می‌گردد. با توجه به این شرایط و التهاب موجود در بازار بهتر است واحدهای مصرف‌کننده، خود به‌صورت مستقیم بخشی از مواد اولیه مورد نیاز خود را وارد کنند. در پاسخ به این صحبت مهندس خرازی به نمایندگی از تولیدکنندگان لوله‌های PVC اعلام کرد: تولیدکننده وقتی نمی‌تواند از ثبات تولید خود مطمئن باشد، قطعا نخواهد توانست در نوسان فعلی قیمت‌های داخلی و جهانی و همچنین در کج دار و مریز تولید و عرضه مواد اولیه، اقدام به واردات گسترده مواد اولیه کند.

وی در ادامه افزود: هم‌اکنون در این جلسه شاید ۹۵ درصد از ظرفیت تولید لوله و مصنوعات PVC حضور داشته باشند و باید به صراحت عنوان داشت با توجه به رشد عجیب قیمت‌ها در بازار داخلی و همچنین در رقابت با واردات و یا شرکت‌های رقیب در کشورهای منطقه، نمی‌توان با قیمت تمام شده فعلی رقابت کرد. این وضعیت تا جایی به سمت وخامت پیش رفته است که واحدهای صنعتی در این صنف به ورطه نابودی افتاده‌اند. حسین در نیز در ادامه افزود: هم اکنون تعداد تولیدکنندگان بزرگ PVC در کشور به تعداد انگشتان یک دست نمی‌رسد یعنی شاهد انحصار شدید در بخش عرضه هستیم که این وضعیت به معنی آن است که قوانین حاکمیتی باید در این خصوص اعمال شود. از طرف دیگر در رقابت با سایر کشورها باید به این نکته اشاره کرد که قیمت‌های جهانی این کالا چیزی نزدیک به ۷۰۰ دلار در هر تن است؛ ولی با احتساب قیمت بیش از ۳۴۰۰ تومان در بورس کالا برای هفته گذشته، مصرف‌کننده این کالا قیمتی نزدیک به ۱۰۰۰ دلار در هر تن را باید برای مواد اولیه خود بپردازد. در صورت ادامه این وضعیت شاید ماده اولیه داخلی از محصول نهایی کشورهای دیگر هم ارزان‌تر شده یعنی تولید قطعا سودآوری نخواهد داشت.

 

بورس کالا تمایلی به افزایش قیمت‌ها ندارد

در ادامه این جلسه عباس یعقوبی التهاب موجود در بازار را مقطعی دانست و با توجه به رشد ۳۰درصدی تقاضا عنوان کرد: هم اکنون از یکسو سهمیه‌های خرید به جای ظرفیت سالانه، به‌صورت ماهانه مجوز خرید پیدا کرده‌اند و با توجه به محدودیت‌های ایجادشده در مسیر خرید از سوی کدهای معاف از مالیات، این انتظار وجود دارد که باز هم بازار به سمت تعدیل و تثبیت قیمت‌ها حرکت کند. باید به صراحت عنوان داشت که بورس کالا تمایلی به افزایش قیمت‌ها نداشته و ندارد و هم اکنون نیز تعاونی‌های خریدار در بورس کالا بهترین وضعیت خرید را در ماه‌های گذشته در اختیار داشته‌اند. همچنین بورس کالا آمادگی خود را برای پذیرش عرضه‌کنندگان خارجی اعلام می‌کند. با توجه به شفافیت موجود در بورس کالا باید به این نکته نیز اشاره کرد که افزایش تقاضا غالبا از سوی مصرف‌کنندگان PVC ایجاد شده یعنی واحدهای مصرف‌کننده خود نیز باید برای مدیریت تقاضا اقدام کنند. در پایان این نشست مسعود میرزایی برزی پیشنهاد تشکیل کارگروهی خاص را برای مدیریت بازار PVC مطرح کرد و مقرر شد پس از تعیین کف تقاضای واقعی در این صنعت، این کارگروه نیز ایجاد شود.

 

۰۷:۲۷:۲۴بر اساس این گزارش، مجمع عمومی بیمه «ما» با حضور دکتر محمد بیگدلی، رئیس هیات مدیره بانک ملت به‌عنوان رئیس مجمع، آقایان دکتر قدمی مدیرعامل محترم گروه مالی ملت و آقای باطنی نماینده مدیریت سرمایه آتیه خواهان به‌عنوان ناظران، مهندس مجید صفدری مدیر عامل بیمه «ما» به‌عنوان منشی جلسه،خانم شیرازی به‌عنوان بازرس قانونی جلسه و آقای وحید وثوق مدیر مالی بیمه «ما» برگزار شد.

در این مجمع صورت‌های مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۴ به تصویب رسید و روزنامه‌های «دنیای اقتصاد» و اطلاعات به‌عنوان روزنامه رسمی این شرکت انتخاب شدند. همچنین موسسه حسابرسی بهراد مشار به‌عنوان بازرس قانونی اصلی و حسابرس مستقل و موسسه حسابرسی هشیار بهمند به‌عنوان بازرس قانونی علی البدل این شرکت در سال ۹۵ مجددا انتخاب شدند.

مهندس مجید صفدری درخصوص فعالیت‌های بیمه «ما» در سال گذشته گفت:خوشبختانه امسال با وجود مشکلات و دستورالعمل‌های جدید توانستیم نخستین شرکت بیمه‌ای باشیم که مجمع عمومی عادی سالانه خود را برگزار می‌کند.

وی درخصوص نحوه محاسبه‌صورت‌های مالی توضیح داد: در سال‌های گذشته ذخایر فنی در رشته ثالث با توجه به آیین‌نامه ۵۸ شورای عالی بیمه محاسبه می‌شد که امسال بر اساس روش مثلثی که توسط بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران تدوین و ابلاغ شده است، محاسبه ذخایر رشته ثالث را انجام داده‌ایم.

صفدری در ادامه اضافه کرد: این روش جدید محاسبه موجب افزایش ذخایر شرکت‌های بیمه خواهد شد و نتیجه آن ثبات و پایداری شرکت‌ها است. با تلاش‌های صورت گرفته همکاران، تمامی صورت‌های مالی بیمه «ما» شفاف و از طرفی ذخایر مالی مورد نیاز بخش بیمه‌های ثالث و سایر بیمه‌ها را به درستی و براساس روش جدید ابلاغی محاسبه کرده‌ایم.

مدیرعامل بیمه «ما» همچنین درخصوص اقدامات مهم صورت‌گرفته در سال ۹۴ گفت: یکی از مهم‌ترین اقدامات صورت گرفته توسط بیمه «ما» در سال گذشته توجه به حفاظت محیط زیست از جمله بیمه مسوولیت پلنگ ایرانی و در نمایشگاه اخیر کتاب مشارکت در طرح فرهنگ کارت بوده است که در هفته‌های گذشته تفاهم نامه آن را با حضور معاون محترم رئیس‌جمهور و رئیس محیط زیست امضا کردیم. همچنین توانستیم حدود ۱۰ میلیارد تومان از مطالبات معوق خود را وصول کنیم.

وی افزود: یکی از مهم‌ترین برنامه‌های بیمه «ما» برای سال ۹۴ و سال جاری استفاده از ظرفیت‌های شعب و گسترش شبکه فروش و مشتری محور بودن است که در همین راستا شعبه‌های زاهدان، سمنان و سنندج را راه‌اندازی کرده ایم و طی روزهای آینده شعبه زنجان و سایر شعب را نیز افتتاح خواهیم کرد.

مجید صفدری مدیر عامل بیمه «ما» در پایان گفت: بیمه «ما» اکنون پس از ۴ سال توانسته است با پنج رتبه صعود رتبه سیزدهم را در میان شرکت‌های بیمه کسب کند که موفقیت شایان توجهی در صنعت بیمه به شمار می‌آید. همچنین ۱۱۰ میلیارد تومان از پرتفوی سال گذشته از طریق فروش بیمه‌های مسوولیت، آتش سوزی، باربری و.. بوده است و پرتفوی بیمه «ما» در بخش بیمه‌های غیر زندگی بیش از ۴۰ درصد رشد داشته است که نشان از ترکیب سبد پرتفوی مناسب و بهینه دارد.

در بخش دیگری از این جلسه، دکتر محمد بیگدلی رئیس مجمع از شفافیت مالی در گزارش‌های تدوین شده و کسب جایزه مدیریت مالی طی سه سال متوالی و ورود به بازار بورس در سال ۹۴ و توجه به برندینگ به‌عنوان نقاط قوت بیمه «ما» یاد و ابراز امیدواری کرد این شرکت بتواند با توجه به ظرفیت‌های خود انتظارات سهامداران را محقق سازد.

همچنین در این مجمع گزارش عملکرد مالی سال ۹۴ توسط وحید وثوق مدیرمالی بیمه «ما» قرائت شد. وی گفت: گزارش عملکرد مالی سال ۹۴ بیمه «ما» خبر از رشد ۳۹ درصدی پرتفوی شرکت بدون احتساب بیمه‌های مستمری – زندگی، سهم از بازار ۴/ ۱ درصدی در کل و سهم از بازار ۲/ ۳ درصدی بدون در نظر گرفتن بیمه‌های زیان‌ده ثالث و درمان گروهی، حفظ نسبت‌های مطلوب مالی از جمله کیفیت سود، بازده حقوق صاحبان سهام، حاشیه سود عملیاتی و.. می‌دهد. همچنین ضریب خسارت ۴۸ درصدی بیمه «ما» حکایت از مدیریت مطلوب ریسک در شرکت داشته و در قیاس با ضریب خسارت صنعت بیمه در سال ۹۳ که ۶/ ۸۴ بود نسبت بسیار مطلوبی به شمار می‌آید. در این جلسه صورت‌های مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۴ بیمه «ما» مورد بررسی قرار گرفت و گزارش بازرسی شرکت در جمع سهامداران خوانده شد و در نهایت، مجمع صورت‌های مالی را مورد تصویب قرار داد.

 

۰۷:۲۷:۰۲گروه خودرو: وزارت صنعت، معدن و تجارت در حالی «داخلی‌سازی ۴۰ درصدی» و «صادرات ۳۰ درصدی» را به‌عنوان دو شرط اصلی حضور خودروسازان خارجی در کشور لحاظ کرده که اجرای این شروط، با اما و اگرهایی روبه‌رو بوده و شاید حتی توجیه اقتصادی نیز نداشته باشد.

از همان آغازین روزهای باز شدن راه مذاکرات خودروسازان ایرانی با خارجی‌ها، وزارت صنعت اعلام کرد هر خودروسازی که قصد همکاری با صنعت خودرو کشور را دارد، باید تولید محصولات خود را در همان ابتدای کار، با ساخت داخل ۴۰درصدی آغاز کند. این وزارتخانه همچنین تاکید کرده ۳۰ درصد از خودروهایی که تحت شراکت خودروسازان ایرانی و خارجی به تولید می‌رسد، باید روانه بازارهای صادراتی شود. به‌عنوان مثال، پژو و رنو ملزم هستند محصولات جدید خود را در ایران با ساخت داخل اولیه ۴۰ درصدی تولید کرده و ۳۰ درصد محصولات موردنظر را نیز به بازارهای خارجی بفرستند.آن طور که مسوولان وزارت صنعت عنوان می‌کنند، رعایت شروط ساخت داخل و صادرات، برای هر خودروسازی که قصد حضور در ایران و همکاری با خودروسازان داخلی را دارد، ضروری بوده و فرقی نمی‌کند این شرکت پژو باشد یا بنز.

هرچند ساخت داخل کردن قطعات، در کل اقدام مثبتی به‌شمار رفته و به‌خصوص در دوران تحریم‌های احتمالی و قطع روابط با خارجی‌ها، به کار می‌آید، با این حال به نظر می‌رسد وزارت صنعت،معدن و تجارت، سنگ بزرگی را در این ماجرا برداشته است. حرف وزارت صنعت این است که خودروهای خارجی باید با ساخت داخل ۴۰درصدی در آغاز کار، به تولید برسند و این در حالی است که چند مانع بر سر راه تحقق این هدف وجود دارد. به‌نظر می‌رسد اولین مانع، شرایط فعلی قطعه‌سازان است، چه آنکه تعداد محدودی از شرکت‌های قطعه‌ساز داخلی دارای توان فنی لازم برای محقق کردن شرط داخلی‌سازی ۴۰درصدی هستند. مساله دیگر اما اینجاست که آیا اصلا خودروسازان خارجی زیر بار این شرط وزارت صنعت، رفته یا خواهند رفت؟ اگر ملاک را رفتار گذشته خودروسازان در نظر بگیریم، پاسخ چندان مثبتی در یافت نخواهیم کرد؛ زیرا بیشتر شرکای خارجی صنعت خودرو ایران کلا میلی به داخلی‌سازی نداشته و اولویت شان، عرضه و فروش محصول در بازار کشور بوده است. همچنین در قراردادهای جدید نیز به‌دلیل محرمانه بودن مفاد آن، مشخص نیست خودروسازان خارجی زیر بار الزام ساخت ۴۰ درصدی رفته یا از زیر بارش شانه خالی کرده‌اند.

جدای از این دو چالش و به فرض حل آنها، مشکل بزرگ دیگر به تیراژ خودروهای خارجی در ایران، برمی‌گردد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، حداقل تیراژ لازم برای اقتصادی بودن ساخت داخل قطعات، ۱۵۰ هزار دستگاه در سال است و با این حساب، خودروهایی که تولیدشان زیر این رقم است، اصلا توجیهی برای داخلی‌سازی قطعات آنها وجود ندارد. هرچند هنوز تیراژ خودروهای خارجی که قرار است در کشور تولید شوند، مشخص نیست، با این حال با توجه به قیمت و مشخصات فنی و ظاهری آنها، بعید به نظر می‌رسد تیراژ چندان بالا و به‌صرفه‌ای برای این محصولات در نظر گرفته شده باشد. به‌عنوان مثال، ایران خودرو قرار است چهار مدل سوزوکی را طی سال آینده به تولید برساند، حال آنکه تیراژ بسیار پایینی برای آنها در نظر گرفته و قرار نیست مثلا سالی ۲۰۰ هزار دستگاه از این محصولات را به تولید برساند. با این شرایط، اینکه ایران خودرو و سوزوکی بخواهند کار خود را با ۴۰ درصد ساخت داخل آغاز کنند، اصلا توجیه اقتصادی ندارد.

در این شرایط، آنچه بر زمین خواهد ماند، دستور وزارت صنعت مبنی‌بر داخلی‌سازی ۴۰درصدی قطعات از سوی خودروسازان خارجی و البته داخلی‌ها است. به‌عبارت بهتر، با توجه به اینکه ساخت داخل کردن خودروهای کم تیراژ، دارای صرفه اقتصادی نیست و خودروسازان زیر بار آن نخواهند رفت، تحقق هدف وزارت صنعت (داخلی‌سازی ۴۰ درصدی) در‌ هاله‌ای ابهام قرار دارد. فرض کنیم همین حالا، بنز آلمان بخواهد در آینده میهمان خطوط تولید ایران خودرو شود؛ آیا با توجه به اختلاف تکنولوژیکی عمیق میان این دو خودروساز، می‌توان پذیرفت بنزی‌ها در‌‌ همان شروع کار ۴۰ درصد از قطعات محصولات خود را در ایران داخلی‌سازی کنند؟ طبعا اگر تولیدی در کار نباشد، صادراتی نیز نخواهیم داشت و بنابراین هیچکدام از شروط دوگانه وزارت صنعت، معدن و تجارت محقق نخواهد شد. این موضوع نه فقط در مورد بنز، بلکه برای سایر خودروسازان خارجی مانند پژو و رنو و فیات (حداقل برای برخی محصولات آنها) نیز می‌تواند صادق باشد. اگر این‌چنین شود، عملا شراکت میان خودروسازان ایرانی و خارجی، آن چنان که مدنظر وزارت صنعت، معدن و تجارت است، رخ نخواهد داد.

به‌عبارت بهتر، یا نباید خودروسازان خارجی را به معنای واقعی شریک شرکت‌های خودروساز داخلی دانست یا اینکه باید پذیرفت آنها خواسته یا ناخواسته (به‌دلیل عدم توجیه اقتصادی برای ساخت داخل ۴۰ درصدی)، تعهدی بابت اجرای قوانین این وزارتخانه ندارند. اما صادرات ۳۰ درصدی نیز در حالی یکی از الزامات وزارت صنعت برای شراکت خودروسازان داخلی و خارجی است که این موضوع با توجه به حواشی سیاسی ایران و کشورهای همسایه‌، با اما و اگرهایی روبه‌روست. جدای از اینکه در کل مشخص نیست خودروسازان خارجی قصد صادرات محصول به کدام کشورهای همسایه ایران را دارند، مساله دیگر، به هم خوردن مناسبات اقتصادی کشور با برخی همسایگان خود است. در حال حاضر به‌دلیل مسائل سیاسی، شرایط به شکلی پیش رفته که ارتباط اقتصادی ایران با برخی کشورهای همسایه قطع است؛ بنابراین صادرات محصول ساخت داخل به این کشورها عملا امکان‌پذیر نیست. البته حتی اگر این مانع نیز در میان نبود، چندان امیدی به تحقق صادرات ۳۰‌درصدی وجود نداشت؛ زیرا خودروسازانی که تا به امروز حضورشان در کشور قطعی شده، در اطراف ایران چندان بازار ی برای صادرات ندارند. هرچند برخی از این خودروسازان در ترکیه حضور دارند، با این حال وقتی در خاک این کشور اقدام به تولید می‌کنند،‌ دیگر توجیهی بابت صادرات خودرو از ایران به بازار این همسایه غربی نیست.

 

۰۷:۲۳:۴۲دنیای اقتصاد: روز گذشته با راه‌اندازی بازار «رهن ثانویه» در فرابورس، ۳۰۰ میلیارد تومان اوراق بهادار رهنی منتشر شد که به دلیل دو جذابیت عمده این اوراق از جمله نرخ سود ترکیبی ۲۰ درصد در سال و ریسک نکول فوق‌العاده پایین آن، اوراق عرضه شده بلافاصله،‌ فروش رفت. از این اوراق، حداقل ۱۰۰۰ میلیارد تومان دیگر تا پایان سال منتشر می‌شود و در سال‌های بعد تا ۱۰ هزار میلیارد تومان افزایش می‌یابد. این نهاد جدید می‌تواند نمادی از همکاری بازار پول و سرمایه باشد. بررسی‌ها حاکی از آن است که انتشار اولین اوراق رهنی مسکن از ۶ جهت می‌تواند بر رونق اقتصاد، تعمیق بازار سرمایه و قفل‌شکنی منابع بانکی اثر‌گذار باشد. بهبود کفایت سرمایه بانک ها، افزایش قدرت وام‌دهی آنها، تنوع بیشتر فرصت‌های سرمایه‌گذاری، یخ زدایی از منابع بانکی، تقویت بازار بدهی و رونق در بخش مسکن و صنایع وابسته به آن از رهاوردهای این اوراق است. این بازار دومین پل مالی برای تامین منابع نقدی مورد نیاز بخش مسکن، در بازار سرمایه نیز به حساب می‌آید. دو سال پیش با تاسیس صندوق زمین و ساختمان، اولین پل تامین مالی از بازار سرمایه به بازار ملک گشوده شد. بنابراین راه‌اندازی این بازار را می‌توان پل دوم توصیف کرد. کارشناسان معتقدند بازار رهن ثانویه، ظرفیت وام‌دهی به بخش مسکن را ۳۰ درصد افزایش می‌دهد.

 

گروه مسکن- نجمه رجب: روز گذشته با راه‌اندازی بازار رهن ثانویه، ۳۰۰ میلیارد تومان اوراق بهادار رهنی درمدت زمان بسیار کوتاهی به فروش رفت و دومین پل تامین مالی میان بخش مسکن و بازار سرمایه نصب شد تا به دنبال آن میزان اتکای سنتی بخش مسکن به تسهیلات بانکی با نصب این پل به تدریج رواج پیدا کند. انتشار و فروش اوراق رهنی بانک عامل بخش مسکن زمینه وصول زودتر از موعد مطالبات بانک ناشی از تسهیلات بلندمدت خرید مسکن را فراهم می‌کند تا از این طریق توانایی پرداخت تسهیلات بانک مسکن تقویت شود. در سال ۱۳۹۳ با راه‌اندازی اولین صندوق زمین و ساختمان، نخستین پل میان بخش مسکن و بازار سرمایه برای تامین مالی غیربانکی این بخش راه‌اندازی شد تا اتکای صرف این بخش به منابع بانکی برای تامین مالی کاهش یابد. کارکرد صندوق زمین و ساختمان به این صورت است که سازنده به جای استفاده از تسهیلات بانکی، با تشکیل یک صندوق در بورس و عرضه سهام برای ساخت و ساز، زمینه مشارکت سرمایه‌گذاران بورسی در پروژه‌های تعریف شده را فراهم می‌کند و منابع مالی مورد نیاز خود را به این روش تامین می‌کند. از روز گذشته با راه‌اندازی بازار رهن ثانویه در فرابورس نیز قسمتی از منابع مالی بخش مسکن با استفاده از ظرفیت‌های بازار سرمایه تامین می‌شود.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، روز گذشته ۳۰۰ میلیارد تومان اوراق رهنی در فرابورس به پشتوانه بخشی از تسهیلات بازار رهن اولیه (وام‌های پرداخت شده) منتشر شد و قرار است حجم انتشار اوراق این بازار تا ۱۰ هزار میلیارد تومان گسترش یابد. در مرحله نخست با فروش این اوراق در چند دقیقه بخشی از منابع مالی بانک مسکن که بازپرداخت آن طی ۱۰ تا ۱۵ سال آینده صورت می‌گیرد، نقد شد و اکنون قدرت پرداخت تسهیلات بانک مسکن تقویت شده است. با این حال این رقم ۳۰۰ میلیاردی فعلا درد چندانی از تامین مالی بخش مسکن دوا نمی‌کند چراکه در سال گذشته ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی در اختیار بخش مسکن قرار گرفت و منابع حاصل از فروش اوراق وام رهنی در مرحله نخست معادل یک درصد از کل تسهیلات بانکی این بخش است. از این رو قرار است به زودی فاز دوم این بازار با انتشار یک هزار میلیارد تومان اوراق وام رهنی در فرابورس کلید بخورد.

این در حالی است که به گفته مدیرعامل بانک مسکن، مجوز انتشار ۱۰‌هزار میلیارد تومان اوراق وام رهنی از بانک مرکزی دریافت شده و متناسب با ظرفیت‌های موجود به تدریج منتشر خواهد شد. سود اسمی این اوراق ۵/ ۱۸ درصد تعیین شده که با توجه به پرداخت هر سه ماه یک بار، سود ترکیبی آن سالانه ۲۰ درصد خواهد بود. در میان خریداران اوراق وام رهنی، یک سرمایه‌گذار خارجی هم حضور داشته است. از طرفی تقاضای اولیه ثبت شده برای خرید این اوراق ۵۹۰ میلیارد تومان بود. این موارد در کنار فروش کل اوراق بلافاصله پس از گشایش نماد مربوطه نشان می‌دهد بازار رهن ثانویه در ابتدای شکل‌گیری جذاب‌ترین بازار سرمایه‌گذاری در کشور محسوب می‌شود.

یکی از تفاوت‌های مهم اوراق وام رهنی با سایر اوراقی که در فرابورس عرضه شده این است که ریسک نکول این اوراق نزدیک به صفر است که در مقایسه با سایر اوراق عرضه شده در فرابورس به مراتب کمتر است. به عبارت دیگر از آنجا که این اوراق به پشتوانه وام‌های خرید مسکن منتشر شده که دارای معتبرترین وثیقه یعنی قرار گرفتن سند ملک خریداری شده در رهن بانک است، وصول آنها ضمانت محکمی دارد. از طرفی میزان مطالبات غیرجاری بانک مسکن کمتر از ۳ درصد است که کمترین میزان معوقات و مطالبات غیرجاری در میان بانک‌های کشور محسوب می‌شود که این موضوع هم از وثیقه مطمئن وام‌های اولیه خرید مسکن نشأت می‌گیرد.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، نیاز بازار مسکن به این ابزار از مدت‌ها پیش مطرح شده بود و گشایش نماد بازار رهن ثانویه خیلی دیر اتفاق افتاد. استفاده از این ابزار در قانون ساماندهی مسکن مصوب سال ۱۳۸۷ پیش‌بینی شده بود که سرانجام با هشت سال تاخیر اجرا شده است. بازار رهن ثانویه می‌تواند نقش مهمی در تقویت تسهیلات خرید مسکن در بازار رهن اولیه ایفا کند، کما اینکه در حال حاضر ابعاد بازار رهن اولیه یعنی تسهیلات عرضه شده برای خرید مسکن، در مقایسه با کشورهای توسعه یافته و بخشی از کشورهای در حال توسعه بسیار کوچک است.

محمد هاشم بت‌شکن، مدیر عامل بانک مسکن در این مراسم با اشاره به نسبت تسهیلات خرید مسکن پرداخت شده به تولید ناخالص داخلی به‌عنوان شاخص ارزیابی ابعاد بازار رهن، اظهار کرد: بعد از آمریکا، از حیث اندازه بازار رهن، ژاپن، انگلیس و آلمان در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. این نسبت در حال حاضر در آمریکا ۸۰ درصد و در کشورهای آلمان، ژاپن و فرانسه بالای ۴۰ درصد است؛ ضمن اینکه در کشورهای تایلند، مالزی، چین و کره‌جنوبی نیز این نسبت بین ۲۰ تا ۳۰ درصد است: این در حالی است که نسبت کل تسهیلات خرید مسکن پرداختی به تولید ناخالص داخلی در کشور ما اکنون کمتر از ۱۰ درصد است. این موضوع نشان از ناکافی بودن بازار رهن اولیه و تسهیلات بانکی بخش مسکن دارد.

به گفته بت‌شکن کشورهای ژاپن، انگلیس و آلمان تاکنون به ترتیب ۱۸۰۰، ۱۵۰۰ و ۱۱۰۰ میلیارد یورو تسهیلات خرید مسکن پرداخت کرده‌اند و این در حالی است که در ایران میزان تسهیلات پرداختی خرید مسکن ۱۲۲ هزار میلیارد تومان معادل حدود ۴۰ میلیارد دلار است که با کشورهای توسعه‌یافته بسیار فاصله دارد. مدیرعامل بانک مسکن به صراحت از ناکارآمدی و ناکافی بودن تسهیلات این بخش سخن گفت و بر ضرورت و اهمیت راه‌اندازی بازار رهن ثانویه برای کمک به جریان بازار رهن اولیه و تقویت تسهیلات خرید مسکن تاکید کرد.

 

۱۰ ویژگی بازار رهن ثانویه

انتشار اوراق وام رهنی در حالی برای نخستین بار در کشور صورت گرفته است که امروزه یکی از عناصر اصلی بازارهای مالی در دنیا به شمار می‌رود. بازار رهن ثانویه ویژگی‌هایی دارد که نشان‌دهنده جایگاه و اهمیت آن در بخش مسکن است. راه‌اندازی این بازار موجب می‌شود دارایی‌های مالی بانک عامل بخش مسکن که دیر نقدشونده و بی‌تحرک است، آزاد شود و به پرداخت دوباره وام خرید اختصاص یابد. این بازار همچنین نسبت کفایت سرمایه بانک را بهبود می‌بخشد و در نتیجه قدرت وام‌دهی بانک افزایش می‌یابد. از سوی دیگر به کمک این بازار مطالبات بانکی سریع‌تر وصول شده و بدهی بانک‌ها تعدیل می‌شود.

افزایش نقدینگی در اختیار بانک، جلوگیری از قفل شدن بیشتر منابع بانکی، محدودسازی استقراض بانک عامل بخش مسکن از بانک مرکزی، کاهش دخالت بانک مرکزی در بازار پول و مدیریت بهینه دارایی‌ها و بدهی‌های بانک از دیگر منافع راه‌اندازی بازار رهن ثانویه است؛ ضمن اینکه این بازار فرصت یک سرمایه‌گذاری مطمئن و کم‌ریسک را برای فعالان بازار سرمایه فراهم می‌کند.

 

«۱+۴» مطالبه وزیر از رئیس

عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در مراسم رونمایی از نماد بازار رهن ثانویه در فرابورس، با اشاره به ظرفیت ۱۰ هزار میلیارد تومانی عرضه اوراق وام رهنی که به تدریج مورد استفاده قرار می‌گیرد، اظهار کرد: در حال حاضر تنها شخص ثالث امکان تنزیل تسهیلات بخش مسکن را دارد و راه حلی برای اینکه فرد تسهیلات‌گیرنده بتواند وام دریافتی خود را یکجا تنزیل و تسویه کند، وجود ندارد که این امکان باید فراهم شود. وی با اشاره به پیچیدگی‌های بخش مسکن و نیاز آن به نهادهای فعال مالی گفت: پیش از این پیشنهاد ایجاد ۱۸ نهاد برای فعال کردن بخش مسکن را در شورای پول و اعتبار مطرح کرده‌ایم اما برای رشد درازمدت و پایدار بخش مسکن هنوز هم به نهادهای مالی دیگری نیاز است.

تشکیل نهاد مدیریت دارایی‌های عمومی به منظور نقدشوندگی دارایی‌های مالی سازمان‌ها و مجموعه‌های دولتی یکی از پیشنهادهای آخوندی بود که درباره‌ آن توضیح داد: شرکت‌های تابعه وزارت راه و شهرسازی هزاران میلیارد تومان دارایی دارند که به کمک مدیریت دارایی‌های عمومی قابلیت نقدشوندگی دارد و می‌تواند اقتصاد را تقویت کند. اگر بخواهیم از اقتصاد نفتی و اتکای اقتصاد به بودجه عمومی خارج شویم، باید برای تشکیل نهادهای این‌چنینی قانون‌گذاری کنیم.

پیشنهاد دوم وزیر راه و شهرسازی احیای موسسات پس‌انداز و تسهیلات مسکن منطقه‌ای بود. آخوندی در این رابطه توضیح داد: تجربه فعالیت موسسات پس‌انداز و تسهیلات مسکن منطقه‌ای برای شهرها یا پروژه‌های گوناگون نظیر موسسات تهران، مشهد و رشت و همین طور پروژه اکباتان در دهه ۵۰ وجود داشت. اما پس از ادغام صندوق‌های مختلف با بانک مسکن به دنبال مصوبه شورای انقلاب، این موسسات منحل شدند. این در حالی است که اگر بخواهیم طرف عرضه بازار مسکن را سازماندهی کنیم، حتما به فعالیت این موسسات نیاز داریم. البته این موضوع مراحل کارشناسی خود را در بانک مرکزی طی کرده و امیدوارم با مصوبه شورای پول و اعتبار به زودی زمینه استفاده از این ابزار نیز فراهم شود.

پیشنهاد دیگر آخوندی برای از بین بردن ریسک پیش‌خرید مسکن، ایجاد صندوق‌های تضمین پیش‌خریدار و تضمین تولیدکننده بود. وی با بیان اینکه در حال حاضر افراد با پذیرفتن ریسک بالا اقدام به پیش‌خرید می‌کنند، گفت: تشکیل این نهاد مکمل می‌تواند ریسک بخش مسکن را کاهش دهد و به توسعه بلندمدت و پایدار بخش مسکن کمک کند. راه‌اندازی صندوق‌های خرد برای بهسازی بافت‌های فرسوده و میانی چهارمین پیشنهاد و درخواست وزیر راه و شهرسازی برای بخش مسکن بود که درباره آن گفت: با تشکیل این نهاد امکان تبدیل ارزش دارایی‌های افراد به نقدینگی و توزیع آن به شکل منصفانه فراهم می‌شود.به اعتقاد آخوندی، در صورت راه‌اندازی این چهار نهاد یک گام بلند در جهت ثبات و توسعه بلندمدت بخش مسکن به پیش می‌رویم.

وزیر راه و شهرسازی در خاتمه سخنانش افزایش سرمایه بانک‌ها را امری ضروری توصیف کرد و افزود: کمینه سرمایه بانک‌ها از چند سال قبل تاکنون ۴۰۰ میلیارد تومان بوده و هنوز تغییری نکرده است. در چند سال گذشته این رقم معادل ۵۰۰ میلیون دلار ارزش داشت اما اکنون ارزش آن حدود ۱۰۰ میلیون دلار است. بنابراین کمینه سرمایه بانک‌ها در پسابرجام باید دست کم به یک میلیارد دلار افزایش یابد. به این معنا که کمینه سرمایه به حداقل ۳ هزار میلیارد تومان برسد. وی از این موضوع به‌عنوان خواسته جدید وزارت راه و شهرسازی از رئیس کل بانک مرکزی در جریان مذاکرات با این مجموعه یاد و ابراز امیدواری کرد به زودی زمینه تحقق آن فراهم شود. ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی نیز در این مراسم با اشاره به جذابیت بالای سود اسمی ۵/ ۱۸ درصدی که برای اوراق وام رهنی تعیین شده است، گفت: این به آن معناست که در حال حاضر هزینه تامین منابع در بانک مسکن برای پرداخت تسهیلات مسکن ۵/ ۱۸ درصد است. بر این اساس باید مسوولان بانک مسکن بررسی کنند که اعطای تسهیلات در این بانک با چه نرخ‌هایی می‌تواند انجام شود. در عین حال دولت یارانه‌هایی برای اقشار خاص نیز در بخش مسکن پرداخت می‌کند تا تسهیلاتی با نرخ پایین‌تر پرداخت شود.

وی همچنین بر ضرورت حرکت نرخ سود بانکی به سمت واقعیت‌های بازار و متعادل شدن آن تاکید کرد و گفت: یکی از نشانه‌های عدم تعادل، نرخ غیرواقعی سود بانکی است. به گفته سیف، بازار بین بانکی در حال حاضر شرایط مطلوبی دارد و این روند باید ادامه پیدا کند. در عین حال سیاست بانک مرکزی این است که نرخ سود در بازار مالی کشور به دامنه‌های قابل قبولی متناسب با نرخ تورم برسد که یک علامت قوی از تعادل در اقتصاد است. رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه توسعه نظام بانکی کشور جز از طریق تقویت ابزارهای بازار سرمایه ممکن نیست، اظهار کرد: انتشار اوراق رهنی از جمله نتایج و ثمرات همکاری مشترک بانک مرکزی و سازمان بورس و اوراق‌بهادار است و خوشبختانه با تدوین دستورالعمل انتشار اوراق رهن، زمینه اجرای یکی از ابزارهای تامین مالی مسکن فراهم شد.

 

۰۷:۲۲:۱۰به گزارش ایسنا به نقل از خانه ملت، مجید انصاری، معاون پارلمانی رئیس جمهور عصر یکشنبه، ۱۳ تیر، در نشست مشترک مجلس و دولت با تبریک به نمایندگان مجلس برای حضور در دهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: امیدوارم در این دوره شاهد افزایش تعاملات قوای مقننه و مجریه باشیم.

وی با اشاره به باقی ماندن برخی از لوایح از مجلس نهم، افزود: دولت خواستار رسیدگی به این لوایح از سوی مجلس است زیرا در میان این لوایح مسائل مهم حقوقی، زیست محیطی، مالکیت فکری، صنعتی، حوزه آب و خاک، قضازدایی از مقررات و لایحه جامع وکالت وجود دارد که رسیدگی به آنها بسیار دارای اهمیت است.

انصاری ادامه داد: یکی از لوایح معطل مانده و باقی مانده از مجلس نهم لایحه برنامه ششم توسعه است که قبلا به مجلس تقدیم شد و مکمل آن نیز تا پایان این هفته به پارلمان ارسال می‌شود.

معاون پارلمانی رئیس جمهور از ارسال لایحه دو فوریتی اصلاح قانون بودجه سال ۱۳۹۵ به مجلس خبر داد و گفت: این لایحه سه‌شنبه تقدیم مجلس می‌شود. از طرفی دیگر لوایح مهم دیگری نیز در آینده نزدیک از سوی دولت به مجلس تقدیم می‌شود.

انصاری تصریح کرد: امیدوارم در سال جاری که بسیار سال مهمی است، مجلس و دولت با تعامل سازنده در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و تصویب برنامه ششم توسعه اقدام کرده و شاهد همکاری‌های گسترده دو قوه باشیم.

 

۰۷:۲۱:۴۶ به گزارش ایرنا به نقل از خانه ملت، لاریجانی در این جلسه اظهار کرد: مجلس دهم با روحیه و نشاط تشکیل شده و امروز کمیسیون ها شکل پیدا کرده اند و آماده فعالیت تقنینی و نظارتی خود هستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: پس از پایان مجلس نهم در یک ارزیابی مشخص شد که نقش طرح ها بیشتر از لوایح بوده و در حدود ۴۵ درصد لوایح مورد بررسی قرار گرفته اما از طرف دیگر، طرح ها ۵۵ درصد بوده اند در حالی که باید توجه داشت مجلس برای کار بر روی لوایح مشتاق تر است چون پشتوانه کارشناسی بهتری دارد.
رئیس نهاد قانونگذاری کشور ادامه داد: انگیزه ما این است که لوایح دولت مبنای کار تخصصی کمیسیون ها باشد و توصیه من این است که دولت هم در این زمینه فعالانه برخورد کند؛ چند مورد از لوایح مهم هستند که لازم است کمیسیون های تخصصی آنها را مورد رسیدگی قرار دهند.
رئیس قوه مقننه گفت: برخی مواقع مهلتی از سوی دولت مقرر می شود تا لایحه ای را تقدیم مجلس کنند اما این امر میسر نمی شود. درخصوص لایحه خدمات تقریباً سه سال پشت سر هم آن را تمدید کردیم که البته بهتر بود سریع تر این لوایح به مجلس ارائه شود.
لاریجانی تصریح کرد: شرایط کشور اقتضا می کند همگرایی دولت و مجلس بیشتر باشد که مجلس دهم این روحیه را به طور کامل دارد. با توجه به شرایط کشور باید از فرصت های موجود استفاده کنیم و کمتر به کشمکش بین قوا بپردازیم.
وی در مورد لایحه برنامه ششم افزود: قرار بود بخش تکمیلی برنامه ششم به مجلس ارائه شود اما ظاهراً اینگونه نشد؛ بنای ما در مجلس بر این است که بودجه سال آینده بر مبنای این برنامه تهیه شود. هفته آینده نیز کمیسیون تلفیق تشکیل می شود. با این شرایط بهتر است تا اواخر شهریور و مهر ماه کار برنامه تمام شود و بودجه سال آینده بر مبنای برنامه ششم تعیین شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رئیس جمهوری مایل هستند و تلاش می کنند پایه گذار آبادانی در کشور باشند، گفت: اگر سهم مشترکی برای آبادانی کشور به وجود نیاید به مشکل می خوریم. فعالیت برای آبادانی کشور باید بر اساس آمایش سرزمینی انجام شود.
رئیس قوه مقننه بیان کرد: اگر آمایش سرزمین انجام شود به وفاق می رسیم. تقریباً در هر برنامه ای تأکید شده که آمایش سرزمینی انجام شود اما این امر محقق نشده است.
رئیس نهاد قانونگذاری کشور با بیان اینکه مقام معظم رهبری نیز در این زمینه فرمودند از زمان دولت ایشان نیز قرار بوده که آمایش سرزمینی انجام شود اما تاکنون چنین نشده است، گفت: مقام معظم رهبری راه میانبر را برای انجام آمایش سرزمینی استفاده از شوراهای توسعه در استان ها را پیشنهاد دادند تا یک برنامه پایه ای برای آبادانی کشور ایجاد شود.
وی افزود: اگر یک کار ناقص در این زمینه انجام شود بهتر از نبودن برنامه ای در این موضوع است. اگر طرح کاملی ایجاد شود کشمکشی نیز وجود نخواهد داشت.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: توصیه من این است که حجت الاسلام والمسلمین روحانی به عنوان رئیس جمهوری پایه گذار این فکر باشند و حتی اگر مشکلی به وجود آید می توان بعداً آن را اصلاح کرد.
لاریحانی با بیان اینکه وزیر صنعت عنوان کرده است که به دنبال احیای ۶۵۰۰ کارگاه صنعتی هستند، گفت: ما نیز این برنامه را تحسین می کنیم که البته باید به نقش مهم بانک ها در این زمینه توجه داشت و بانک ها باید کمک بیشتری به تولید کنند.
وی افزود: دولت قبل آنقدر به بانک ها دستور می داد که بانک ها تبدیل به صندوق شده بودند اما در زمان حاضر هم نباید شرایط به گونه ای باشد که هر کدام از آنها یک امپراطوری را تشکیل دهند.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: اقدام دولت در خصوص ناهنجاری های به وجود آمده در خصوص انتشار فیش های حقوقی نجومی را تحسین می کنیم و حتماً باید برخورد قاطعی با این افراد انجام شود.
وی افزود: بررسی هایی که ما و بخش های نظارتی انجام داده ایم نشان می دهد که سطح فراوانی از مدیران حقوق های نجومی دریافت نمی کنند بلکه تنها چند صد نفر هستند که از سطح معمول بیشتر حقوق می گیرند.
لاریجانی با بیان اینکه بنا نیست در کشور فقط عده ای محدود بار دموکراسی را بر دوش بکشند، گفت: مسأله اعتماد عمومی یک امر ضروری است و همه افراد در یک کشور باید هنجارها را رعایت کنند و رعایت این هنجارها تنها توسط کسانی که از مردم رأی گرفته اند نباید رعایت شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه گاهی گفته می شود برخی از این اقدامات قانونی بوده اما باید مطابق عقل در این زمینه ورود پیدا کرد، گفت: اگر این اقدامات بر اساس قانون بوده نباید از انتشار آنها نگران باشیم که البته انتشار این فیش های حقوقی با هر انگیزه ای که انجام شده باشد فرصتی است تا در این زمینه اصلاحاتی انجام شود.
لاریجانی ادامه داد: کنفسیوس حکومت صالح را دارای سه اصل تدارکات شایسته، ارتش نیرومند و جلب اعتماد مردم می داند. اگر شرایط به گونه ای باشد که یکی از اینها را نگهداریم حتما باید اعتماد مردم را حفظ کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: مدیران اجرایی کشور باید از این فرصت استفاده کنند و مشکل را حل کنند.
لاریجانی اظهار کرد: بنا بر فرموده حضرت علی (ع) اگر رابطه خود را با خدا اصلاح کنیم، رابطه ما با مردم اصلاح می شود که در زمینه فیش های حقوقی نیز ناامید کردن مردم قطع اثر دینی بدی دارد.
وی افزود: در زمینه فیش های حقوقی گزارشی هم تهیه و منتشر می شود.
رئیس مجلس شورای ادامه داد: در شرایط پسابرجام سه مسأله دارای اهمیت بسیاری است که یکی از این مسائل زمینه سازی برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی در کشور است؛ البته متأسفانه هنوز زمینه های لازم برای سرمایه گذاری فراهم نشده زیرا رتبه بندی های جهانی نشان می دهد که ما در این امور با کاستی روبرو هستیم از این رو مجلس و دولت باید همت کنند تا این زمینه ها سهل شود.
وی با تأکید بر اینکه باید برای برداشته شدن تحریم ها به طور جدی تلاش کنیم، افزود: در شرایط کنونی برخی موانع در این حوزه هنوز وجود دارد و ما در شورای هسته ای این مسائل را پیگیری کرده و ظریف وزیر امور خارجه نیز در این حوزه در تلاش است. حال شاید اقدامات مؤثرتری لازم است تا تحریم ها برداشته شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت توجه و فعال کردن مسائل منطقه ای تصریح کرد: به نظر من بعد از حل مسأله هسته ای یک توطئه ای از سوی برخی کشورها در منطقه علیه جمهوری اسلامی در حال شکل گرفتن است؛ زیرا با توجه به نفوذ ایران و تأثیر پیام انقلاب اسلامی بر منطقه، برخی کشورها به دنبال آن هستند که برای ایران گرفتگی منطقه ای ایجاد کنند و بال های ایران را ببندند.
لاریجانی با بیان اینکه برخی کشورها به دنبال آن هستند که برای ایران یک تنهایی ژئوپلتیک ایجاد کنند، افزود: با توجه به این مسائل بسیار ضروری است که در حوزه دیپلماتیک تحرکات بیشتری صورت گیرد و ارتباطات با همسایگان نیز بیشتر و همه جانبه شود و قطعاً باید در این حوزه روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی با کشورهای منطقه در اولویت باشد.
وی ادامه داد: قطعاً در سخت ترین شرایط همواره روابط با همسایگان کلید حل مسائل بوده به ویژه اینکه در شرایط کنونی دشمنان در حوزه منطقه ای به دنبال در تنگنا انداختن ایران هستند که این مسأله نشان دهنده اهمیت توجه به روابط دیپلماتیک منطقه ای است.

 

۰۷:۲۱:۲۰ به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی یکشنبه شب و در جلسه مشترک دولت و مجلس شورای اسلامی، اهتمام و تلاش اصلی دولت را حل و فصل معضلات اقتصادی کشور دانست و اظهارداشت: یکی از اهداف اصلی مذاکرات هسته ای نیز ایجاد حرکتی مثبت در اقتصاد بود چرا که شرایط دوران تحریم ، با عزت یک ملت بزرگی همانند ملت ایران همخوانی نداشت و گاهی حتی در مواردی، برخی اقدامات به ظاهر کشورهای دوست هم غیرقابل تحمل بود.
رئیس جمهوری با اشاره به برنامه های گسترده دولت برای کاهش تورم، خروج از رکود و حرکت به سمت رونق و توسعه گفت: باید برای رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال برای جوانان، همه قوا و نهادها در کنار هم قرار گیرند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی در ادامه با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ و همچنین مجلس شورای اسلامی در سال ۹۴، گفت: مشروعیت سیاسی همه ما از آراء مردم است و وظیفه ما تلاش برای حفظ منافع کشور و حل مطالبات و مشکلات مردم است.
روحانی با اشاره به اینکه خواست مردم، حل و فصل معضلات و مشکلات اقتصادی است، ادامه داد: در مقایسه با کشورهای منطقه و همسایه می‌توانستیم بهتر از شرایط کنونی باشیم و رسیدن به رشد ۸ درصدی، تورم تک‌رقمی، تک نرخی شدن بیکاری و جذب سرمایه داخلی و خارجی امری پیچیده مشکل و ناممکن نیست.
رئیس جمهوری با اشاره به منویات مقام معظم رهبری در زمان تصویب سند چشم‌انداز بیست ساله کشور که این سند را در کنار قانون اساسی دانسته‌اند، اظهار داشت: در نیمه راه این سندچشم‌انداز، رشد ۱۰ ساله اقتصادی کمتر از ۳ درصد بوده و در حوزه ایجاد اشتغال، رشد اقتصادی و کاستن از نرخ تورم نیز موفقیت چندانی نداشتیم که این امر با توجه به درآمدهای نفتی که در همان سالها داشتیم، قابل قبول نیست.
روحانی با بیان اینکه دولت تدبیر و امید از آغاز بکار به حل مسایل اقتصادی کشور اهتمام ویژه‌ای داشت، تأکید کرد: یکی از اهداف مهم دولت برای حل و فصل مسأله هسته‌ای باز شدن راه برای فعالیت و رشد اقتصادی، اشتغال جوانان، جذب سرمایه، تکنولوژی و همچنین بازار صادرات بود.
رئیس جمهوری ادامه داد: هدف اصلی از توافق هسته‌ای این بود که با برداشته شدن تحریم‌ها فرصت جدیدی برای فعالیت اقتصادی فراهم شود.
روحانی با بیان اینکه دولت در کاهش نرخ تورم از بسیاری از برنامه‌های از پیش تعیین شده جلوتر است، گفت: بسیاری در کشور معتقد بودند که این امر شدنی نیست اما در سال ۹۵ به تورم تک‌رقمی رسیدیم و تلاش می شود این روند تداوم یابد.
رئیس جمهوری با اشاره به تلاش‌های دولت برای رونق اقتصادی در کشور، گفت: در سال ۹۳ شاهد رشد ۳ درصدی بودیم اما در ۹۴ به دلیل نوسانات قیمت نفت با مشکلاتی مواجه شدیم و اکنون نیز وجود همین نوسانات، از مشکلات دولت است.
روحانی تأکید کرد: اگر رونق اقتصادی و شرایط اشتغال بویژه برای قشر تحصیلکرده ایجاد نکنیم ، قطعاً در سال‌های آتی با معضلات اجتماعی و اقتصادی متعدد مواجه خواهیم شد و البته این مسایل با همکاری و در کنار هم قرار گرفتن مجلس و دولت قابل حل می‌باشد.
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه برای ایجاد رونق در کشور سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی ضروری است، اظهار داشت: باید فضای کسب و کار مهیا تا در نتیجه آن سرمایه‌ جذب شود.
روحانی با اشاره به اینکه در حال حاضر رتبه ایران در فضای کسب و کار از ۱۵۳ به ۱۱۸ بهبود یافته است، گفت: اما کماکان نیاز به کار بیشتر در این زمینه وجود دارد و تلاش کردیم تا مشکلات، قوانین مزاحم و مجوزها را در دولت کاهش دهیم.
رئیس جمهوری در ادامه سود بالای تسهیلات بانکی و ضعیف بودن توانمندی بانک‌ها را دو مشکل اساسی در نظام بانکی کشور دانست و گفت: برای رفع این مشکل یکی از گام‌های اساسی ساماندهی نظام بانکی است و در این راستا در ستاد اقتصادی دولت طرحی تهیه و تدوین شده که در روزهای آینده از آن رونمایی خواهد شد.
روحانی با اشاره به اینکه برای حل و فصل مسایل بانکی باید چند اقدام اساسی و فوری انجام گیرد، اظهارداشت: در اصلاحیه بودجه که به زودی تقدیم مجلس شورای اسلامی خواهد شد، راهکارهای برطرف کردن برخی از مشکلات بانکی از جمله انتشار اوراق بهادار مورد توجه قرار گرفته است و در برخی موارد نیازمند مجوزهایی از مجلس هستیم تا بتوان سود تسهیلات را کاهش و قدرت بانک‌ها برای ارایه تسهیلات را افزایش دهیم.
رئیس جمهوری اضافه کرد: در صورت تصویب این لایحه شاهد تحول بزرگی در بخش بانکی کشور خواهیم بود.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع حقوق‌های نامتعارف اشاره کرد و گفت: آنچه در روزهای اخیر در رسانه‌ها و فضای مجازی در خصوص برخی دریافت هایی که عادلانه و منصفانه نبود، منتشر شد، در مجموع خیر تلقی می‌کنم،. به هر حال مشکلی وجود داشته و دستگاه‌های نظارتی دقت لازم و بهنگام را روی این مسأله انجام ندادند.
رئیس جمهوری افزود: براساس گزارش یکی از نهادهای نظارتی برطبق آیین‌نامه‌های سال ۹۰، یک مدیر می‌توانست حتی تا یک میلیارد تومان هم دریافتی داشته باشد، و در ظاهر هیچ مشکلی هم وجود نداشت، لذا امروز باید این آیین‌نامه‌ها اصلاح شود.
روحانی تصریح کرد: برای اصلاح مشکلاتی که در این زمینه وجود داشته اقدامات لازم را آغاز کرده و آن را تا آخر ادامه خواهیم داد.
رئیس جمهوری اضافه کرد: ممکن است یکسری از امور خلاف قانون نباشد، اما اگر منصفانه به قضاوت بنشینیم کاری درست و عادلانه نیست، حقوق و دستمزدی که گرفته می‌شود، باید متناسب با خدمتی باشد که به جامعه ارایه می‌شود.
روحانی تصریح کرد: فضایی که در زمینه دستمزدهای نامتعارف در جامعه شکل گرفت را خیر می‌دانم و باید از آن استقبال کرد و در مواجهه با آن باید وظیفه و مسئولیت اصلی خودمان را انجام دهیم و اگر جایی نیاز به عذرخواهی داشت، بدون شک و تردید باید از مردم عذرخواهی کنیم چرا که مردم ولی‌نعمت‌های ما هستند.
رئیس جمهوری تصریح کرد: دولت در جایی که احیاناً غفلتی شده باشد در عذرخواهی از مردم لکنت زبان نخواهد داشت و این کار را به نفع مردم و صلاح کشور می‌داند.
روحانی گفت: مشکلی که در زمینه حقوق‌های نامتعارف وجود دارد، همگانی است و مربوط به یک قوه و دستگاه خاصی نیست، لذا همه باید دست به دست هم دهیم و این مشکل را حل و فصل کنیم و به فضل الهی حل و فصل خواهیم کرد.
این مراسم پس از اقامه نماز مغرب و عشاء به امامت حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی و شرکت در ضیافت افطار، پایان یافت.

 

۰۷:۲۱:۱۴ به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، ولی الله سیف روز یکشنبه در حاشیه آیین رونمایی از اوراق رهنی مسکن در جمع خبرنگاران، درباره ادامه تغییر مدیران بانکی گفت: فکر نمی کنم که تغییر دیگری داشته باشیم.
وی اضافه کرد: وظیفه بانک مرکزی نظارت بر بانک هاست و حقوق مدیران را مجمع عمومی بانک تعیین می کند که خوشبختانه اقدامات خوبی را انجام داده اند.
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به پرسشی درباره مقاومت بانک ها در مقابل کاهش نرخ تسهیلات، گفت: تجربه سال های گذشته نشان می دهد که در ابتدای اجرای طرح های جدید، ناهماهنگی های رخ می دهد اما به تدریج هماهنگی ایجاد می شود.
سیف تذکر داد: هر بانکی که ضرر می کند باید خود را تعدیل کند؛ یک بانک نمی تواند به دلیل بافت ناسالم مالی، ایراداتش را به اقتصاد کشور تحمیل کند.
وی با بیان اینکه بانک ها از طرح جدید پیشتیانی می کنند، اضافه کرد: بانک ها سقف ۱۵ درصد نرخ سود را قبول کرده بودند که شورای پول و اعتبار آن را تصویب کرد.
رئیس کل بانک مرکزی یادآور شد: جهت گیری بانک مرکزی و وزارت اقتصاد این است که میزان نرخ سود و تسهیلات به دامنه تورم کاهش یابد.

 

۰۷:۰۵:۴۳ امیدواریم  امروز روز خوبی برای بازار باشد

۰۷:۰۵:۳۳ سلام  صبح شما  عزیزان بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم