اخبار بازار امروز …(بخش اول)

تیر ۱۳, ۱۳۹۵

 

 

۰۸:۰۶:۳۷ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

 

۰۸:۰۵:۲۱گروه بورس،همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته در شروع هفته کاری خود شرایطی متعادل را تجربه کرد به‌طوریکه در بازار دیروز معامله‌گران در حالی در نهایت به رشد ۲۵واحدی شاخص کل رضایت دادند که بخش عمده فعل و انفعالات بازار معطوف به تحولات شامگاه جمعه بازار جهانی بود، در این روز بهای نفت با رشد قابل‌ملاحظه‌ای مواجه شد و همچنین فلزات نیز شاهد بهبود معاملات بودند که در این فضا بیشترین سهم از رشد قیمتی را فلز روی برد که توانست به رقم ۲هزار و ۱۱۱دلار برسد.

در همین حال با توجه به رشد بهای شکر در بازار جهانی و بازار داخلی، تولید‌کنندگان شکر نیز مورد توجه بازار بودند و صدر تابلو تقاضا را نمادهای تولید‌کننده روی و همچنین کارخانه‌های قندی تشکیل دادند که در این میان البته بانک گردشگری و شرکت سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی نیز مورد توجه بودند.

گروه خودرویی در ابتدای بازار دیروز شاهد خارج شدن نماد سایپا از روند معاملات بود که این مساله به شایعاتی در مورد این نماد منجر شد، بخشی از شایعات به مساله فروش سایپای کاشان به سیتروئن باز‌می‌گشت و برخی دیگر به بروز اشتباه در اعلام صورت‌های مالی سایپا اشاره داشت. در این شرایط رئیس اداره نظارت برناشران بورسی سازمان بورس، به بورس پرس اعلام کرد: توقف نماد سایپا تنها به علت اشتباه این شرکت در طبقه‌بندی سرفصل سرمایه‌گذاری متفرقه نسبت به پیش‌بینی بوده که در اطلاعات واقعی، فروش شرکت‌ها در طبقه‌بندی متفرقه‌ها لحاظ شده است.با این وجود دیروز نماد سایپا تا پایان معاملات بازگشایی نشد، همچنین در بازار دیروز بلوک ۲۴درصدی رنا نیز عرضه شد که این عرضه بدون رقابت به‌صورت درون گروهی معامله شد.در گروه معدنی دیروز سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات مجوز افزایش سرمایه ۵/ ۲۷ درصدی را دریافت کرد، بر این اساس «ومعادن» درخواست افزایش سرمایه بیش از ۳۷ درصدی را ارسال کرده بود اما با این مجوز بیش از ۶۰۲ میلیارد تومانی، می‌تواند سرمایه اسمی ۲ هزار و ۱۹۲میلیارد تومانی را به بیش از ۲هزار و ۷۹۴ میلیارد تومان برساند که از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی تامین و صرف مشارکت در افزایش سرمایه شرکت‌های سرمایه پذیر و جبران مخارج سرمایه‌گذاری‌ها خواهد شد.

در گروه واسطه‌گری مالی نیز هیات مدیره بورس اوراق بهادار تهران که ۹ خرداد پیشنهاد افزایش سرمایه ۳۶ درصدی را به مجمع فوق‌العاده ارائه کرده بود، مجوز افزایش سرمایه از ۱۱۰ به ۱۵۰ میلیارد تومان و از محل سود انباشته ۲ /۹ میلیارد تومانی و اندوخته احتیاطی ۸ /۵میلیارد تومانی را گرفت.علاوه بر این ۲۵ میلیارد تومان دیگر هم در اختیار هیات‌مدیره قرار گرفت تا با توجه به نیاز نقدی، سال آینده از محل سود انباشته و اندوخته احتیاطی اعمال شود، هدف از این تامین مالی، تکمیل پروژه احداث ساختمان مرکزی شرکت واقع در سعادت‌آباد است.در گروه تجهیزات دیروز ماشین‌سازی اراک پس از رالی قیمتی اخیر خود به صف فروش رسید. حفاری شمال در یک مجمع سخت شاهد تصویب صورت‌های مالی بود. سهامداران پس از ۵ ساعت مجادله به تقسیم سود ۴۲۰ ریالی رای دادند. همچنین اعلام شد که برنامه افزایش سرمایه ۷۵درصدی از محل آورده نقدی سهامداران به زودی انجام می‌شود.در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۲۲۰میلیارد تومان و در فرابورس به ۷۸میلیارد تومان بالغ شد.

 

۰۸:۰۱:۴۰گروه بورس: بورس تهران معاملات اولین روز کاری این هفته را در حالی به پایان رساند که ثبت رشد ۲۵ واحدی در نهایت شاخص کل را در سطح ۷۳ هزار و ۹۶۵ واحدی قرار داد. بخش عمده فعل و انفعالات بازار روز شنبه تحت تاثیر بازارهای کالایی و به‌خصوص فلزات پایه شکل گرفت. روز جمعه فلزات و در راس آنها روی شاهد بهبود معاملات بودند. به‌طوری که قیمت این فلز در قیمت‌های بیش از ۲هزار و ۱۰۰ دلار در هر تن با پایداری نسبی مواجه بود.

رشد کم رمق دیروز در حالی رقم خورد که هفته گذشته پس از هفت هفته متوالی شاهد چرخش روند تغییر مالکیت سهام از حقوقی به حقیقی بودیم. به عبارت دیگر در هفته مذکور در مجموع مالکیت سهام با ارزش نزدیک به ۱۳ میلیارد تومان در هفته گذشته از سمت حقوقی‌ها به سمت حقیقی‌ها تغییر یافت. روز گذشته نیز این روند ادامه یافت و تغییر مالکیت نزدیک به ۸ میلیارد تومانی را از سمت حقوقی‌ها به حقیقی‌ها شاهد بودیم. پیش از این آخرین هفته‌ای که شاهد مشارکت بیشتر حقیقی‌ها در سمت خرید سهام بودیم، هفته منتهی به نیمه اردیبهشت بود. مثبت شدن این روند در حالی رخ داد که تنها برخی تک‌سهم‌ها افزایش خالص خرید حقیقی‌ها را تجربه کردند و این روند در کل بازار اتفاق نیفتاده است. بر این اساس به قطعیت نمی‌توان درباره حضور پررنگ سرمایه‌گذاران حقیقی و ورود پول جدید به بازار اظهار نظر کرد.

از ابتدای هفته گذشته شاهد تمرکز سرمایه‌های حقیقی در برخی از نمادهای بازار بودیم. این موضوع باعث شد با وجود عرضه‌های سنگین حقوقی‌ها اما این نمادها به مسیر صعودی خود با حمایت حقیقی‌ها ادامه دهند. نمادهایی مانند «فاراک» و همچنین «فاذر» در نخستین روز این هفته شاهد تغییر مالکیت سهام با ارزش بیش از ۶ میلیارد تومان بودند. در روزهای بعد نیز استقبال حقیقی‌ها از سهام شرکت‌های ایران خودرو، گروه بهمن، سرمایه‌گذاری آتیه دماوند و همچنین گروه سرمایه‌گذاری پتروشیمی ایرانیان فعالیت بیشتر حقیقی‌ها در کل هفته را نتیجه داده است. این روند تا روز پایانی هفته گذشته ادامه یافت. سهام شرکت سایپا نیز از دیگر شرکت‌های مورد توجه در هفته گذشته بود. دیروز نیز روند تمرکز نقدینگی حقیقی‌ها در تک‌سهم‌ها ادامه یافت و نمادهای ایران ارقام، ایران ترانسفو و همچنین دو سهام خودرویی ایران خودرو و پارس خودرو در کانون توجه معامله‌گران حقیقی قرار داشت.

 

رشد بازار تحت تاثیر کالایی‌ها

سید‌سلمان نصیرزاده، تحلیلگر مرکز مطالعات اقتصادی آریا سهم در تحلیل بازار روز گذشته به «دنیای اقتصاد» گفت: عمده روند بازار روز شنبه تحت تاثیر بازارهای کالایی و فلزات پایه شکل گرفت. به بیانی دیگر امیدواری به بهبود اقتصاد چین با کاهش نرخ بهره، چند قرارداد بزرگ در حمل‌ونقل‌ ریلی و همچنین رشد اقتصادی در بخش ساخت و ساز باعث افزایش قیمت فولاد شد تا به دنبال آن سهام شرکت‌های وابسته با تحولاتی همراه شود. علاوه بر این روز گذشته حجم معاملات و مازاد تقاضا بیشتر روی سهم‌های معدنی با محوریت روی متمرکز بود.

وی افزود: خودرویی‌ها که در اوایل معاملات دیروز روندی مثبت را در پیش گرفته و بار دیگر شایعات درخصوص تعدیل مثبت در این گروه وجود داشت، با انتشار برخی اخبار و همچنین توقف نماد سایپا یک جو روانی منفی در کل معاملات این گروه حاکم شد. همچنان تمامی نوسانات نمادهای حاضر در گروه خودرو با جریانات خبری همراه هستند.

به اعتقاد این تحلیلگر بازار سهام با توجه به ثبات نسبی قیمت‌ها در بازار نفت و سایر محصولات و فرآورده‌های پتروشیمی معامله‌گران برای ورود به بازار این گروه همچنان با تردید مواجه هستند.

وی در ادامه نگاهی نیز به معاملات بانکی‌ها در روز گذشته انداخت و گفت: گروه بانکی نیز روز گذشته در اکثر نمادها با افت‌های قیمتی روزانه مواجه شدند. در حال حاضر کاهش نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی، سرمایه‌گذاران را با ابهام روبه‌رو‌ کرده است چرا که هنوز چگونگی تاثیرگذاری این عامل بر سودآوری این شرکت‌ها مشخص نیست. باید توجه داشت از آنجا که این گروه سهم بالایی از بازار را به خود اختصاص داده است، اندک‌ تغییرات قیمتی این نمادها می‌تواند نقش بسزایی بر شاخص کل بازار داشته باشد.

نصیرزاده اضافه کرد: به نظر می‌رسد با وجود نزدیک شدن به زمان برگزاری مجامع شرکت‌های بزرگ بازار سهام شاهد موج‌های صعودی یا نزولی چندانی در هفته آتی نباشد و حتی امکان فرسایشی‌تر شدن معاملات نیز دور از ذهن نیست.

وی با تاکید بر اینکه برای اظهارنظر درخصوص آینده بازار سهام باید منتظر اتمام مجامع شرکت‌ها بود، عنوان کرد: به اعتقاد بسیاری از کارشناسان بازار تا آخر تیرماه و حتی تا اواسط شهریور ماه تحول خاصی در بازار سهام انتظار نمی‌رود. به نظر می‌رسد پس از انتشار گزارش‌های ۶ ماهه شاهد موج پایدارتری در رشد بوده و فضای مثبتی در بازار حاکم شود.

 

حقیقی‌ها حامی بازار در هفته گذشته

شرکت صنایع آذر آب که در سابقه معاملاتی خود در ۱۰ روز گذشته، چهار روز منفی داشته است در بحث تغییر مالکیت شاهد جابه‌جایی حدود ۷ میلیون سهم از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی بوده است. در همین زمینه، بیشترین حجم تغییر مالکیت این شرکت نیز مربوط به آخرین روز هفته و در حدود ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار سهم به نفع بازیگران خرد بازار است. همچنین در بحث تغییر سهام سهامداران فعال نیز دو شرکت پدیده نسیم سحر و شرکت کشاورزی بذرکاران طلوع در روز چهارشنبه حدود ۲ میلیون سهم از این شرکت را خریداری کرده‌اند.

شرکت سرمایه‌گذاری بوعلی از دیگر شرکت‌هایی است که از ابتدای تابستان تاکنون تنها یک روز را با افت مواجه شده است. این شرکت همچنین در زمینه تغییر مالکیت هفتگی شاهد جابه‌جایی حدود ۲۲۸ هزار سهم از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی بود. در همین رابطه و در بررسی تغییر سهام سهامداران فعال، شرکت سرمایه‌گذاری تدبیر در آخرین روز هفته بیش از یک میلیون و چهارصد هزار سهم از این شرکت را به فروش رسانده است.

«وپاسار» در بحث تغییر مالکیت هفتگی شاهد حمایت همه‌جانبه سهامداران حقیقی بوده است؛ به‌طوری‌که تغییر مالکیتی به حجم حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار سهم به نفع بازیگران حقیقی به ثبت رسیده است. این شرکت در بحث تغییر سهام سهامداران فعال شاهد خرید حدود سه میلیون سهم از سوی شرکت بارقه امید ایرانیان بود که در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه‌صورت گرفت.

بانک صادرات که در هفته اخیر در میان ۱۰ شرکت برتر در زمینه بیشترین سهام معامله شده قرار داشته است در هفته اخیر مورد حمایت سهامداران حقوقی بوده و جابه‌جایی حدود ۱۶ میلیون سهم از سوی بازیگران حقیقی به حقوقی را شاهد بودیم. با این حال بیشترین میزان حمایت بازیگران حقوقی در روز یکشنبه هفته اخیر به ثبت رسیده است؛ به‌طوری‌که حدود ۶۲ درصد از میزان خرید،‌ در اختیار این دسته از بازیگران قرار داشته است. در زمینه تغییر سهام سهامداران فعال نیز در روزهای یکشنبه و چهارشنبه، شرکت گروه مالی سپهرصاد حدود ۳۶ میلیون سهم از این شرکت را به فروش رسانده است. همچنین صندوق سرمایه‌گذاری و بازارگردانی سپهرصاد در آخرین روز هفته بیش از ۱۸ میلیون سهم از «وبصادر» را به فروش رساند، این در حالی است که این شرکت در چهار روز ابتدای هفته (به جز دوشنبه) حدود ۳۳ میلیون از سهام بانک صادرات را خریداری کرده است.شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر در بحث تغییر مالکیت با حمایت پررنگ بازیگران حقیقی مواجه شد. طی یک هفته اخیر بیش از ۱۱ میلیون سهام از حقوقی به حقیقی جابه‌جا شده که بیشترین آن در روز سه‌شنبه به ثبت رسیده است. در همین زمینه شرکت آرمان نصر فرآیند که از فعالان حقوقی این سهم به‌شمار می‌رود، طی چهار روز کاری بیش از ۱۱ میلیون سهم از این شرکت را به فروش رسانده است.

 

حضور پررنگ حقیقی‌ها در «فسرب»

پس از بازگشایی نماد «فسرب» در آخرین روز معاملاتی اردیبهشت رشد ۷ درصدی قیمت این نماد به ثبت رسید. نگاهی به تغییرات سهامداران درصدی این نماد حکایت از مشارکت چشمگیر معامله‌گران حقیقی در این نماد داشت. در این خصوص، خریدهای سنگینی که چند کد حقیقی در این نماد انجام دادند، روند صعودی قیمت سهام این شرکت را پس از برگشت از مجمع عمومی سالانه رقم زد. اخبار امیدوارکننده مجمع از آغاز فعالیت واحد سرب پس از چندین سال که به‌دلیل مشکلات محیط زیستی این مجتمع متوقف بود، عاملی برای جولان حقیقی‌ها در این سهم شد. در این میان، با وجود اینکه یکی از سهامداران عمده شرکت (شرکت گروه توسعه صنایع و معادن شهر) که بیش از ۱۲ درصد معادل ۳۹ میلیون و ۵۰۰ هزار سهم این شرکت را در اختیار داشت، روند خروج از سهام این شرکت را در پیش گرفته بود، اما استقبال چند کد حقیقی موجب ادامه رشد قیمت این سهم از ۱۷۰ تومان به بیش از ۲۰۰ تومان شد. این روند تا جایی ادامه یافت که کدهای حقیقی میان سهامداران درصدی از یک نفر در ۱۸ اردیبهشت پیش از مجمع سالانه، به ۴ کد در اواسط خرداد رسید. نکته جالب در گروه فلزات اساسی خرید سهام ذوب‌آهن اصفهان توسط شرکت سرمایه‌گذاری فرهنگیان بود. این شرکت که در ابتدای سال حدود ۸۰۰ میلیون سهم از ذوب‌آهن در اختیار داشت، با فروش‌های پی‌در‌پی مقدار سهام خود از این شرکت را تا پایان اردیبهشت به ۴۳۰ میلیون سهم کاهش داد. پس از آن خریدهای اندکی حدود ۸ میلیون سهم را تا پایان هفته گذشته شاهد بوده‌ایم. در این میان، نزدیک به ۴ میلیون خرید این شرکت به پایان هفته گذشته بازمی‌گردد.

 

 

 

حقوقی‌های بی‌نشان در بانک ملت

بانک ملت که خرداد را در قیمت‌های کمتر از ۲۲۰ تومانی به پایان رساند، از ابتدای تیر با مشارکت پررنگ حقوقی‌ها در سمت خرید به قیمت‌های بیش از ۲۳۰  تومان رسید. در این میان، نگاهی به سهامداران درصدی و فعالیت این کدها حاکی از این موضوع است که این گروه مشارکتی در خرید و فروش بانک ملت نداشته‌اند. در این خصوص، روز چهارشنبه با خرید ۱۴ میلیون سهم در برابر فروش ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار سهم از سوی ۱۱ حقوقی از قیمت سهم حمایت شد. در این میان، صندوق‌های سرمایه‌گذاری می‌توانند از عاملان خرید بانک ملت باشند. در این خصوص، باید در انتظار انتشار صورت پرتفوی شرکت‌های سرمایه‌گذاری و همچنین سایر صندوق‌های موجود در بازار بود. همان‌طور که در ماه خرداد شاهد خرید سرمایه‌گذاری صنعت و معدن در بانک ملت بودیم، ممکن است این روند در ماه جاری نیز ادامه داشته باشد.

 

اهرم حقیقی‌ها زیر «خساپا»

از روز یکشنبه شاهد فعالیت پررنگ حقیقی در سهام قابل توجه بازار بودیم. روند پرشتاب ورود حقیقی‌ها به این سهم موجب رشد قیمت سهام سایپا و ایجاد صف‌های خرید طولانی در این نماد شد (در مجموع نزدیک به ۳۵ میلیون تغییر مالکیت از سمت حقوقی به حقیقی را در هفته گذشته شاهد بودیم). در این میان، در این سهم و همچنین سایر سهام خودرویی که هفته گذشته بار دیگر روند متلاطمی را داشتند، سهامداران درصدی نظاره‌گر بوده و خرید و فروش در این نمادها از سوی این سهامداران به ندرت مشاهده می‌شود. در این میان، گروه بهمن روز چهارشنبه با فروش ۴۰۰هزار سهم از سوی شرکت سرمایه‌گذاری ملی ایران مواجه شد که سرمایه‌گذاری بهمن خریدار ۳۰۰ هزار سهم بود.

 

در بازار شنبه چه گذشت؟

شاخص کل بورس تهران دیروز با رشد ۲۵ واحدی معادل۰۳/ ۰ درصد مواجه شد و در رقم ۷۳ هزار و ۹۶۵ واحدی به کار خود پایان داد. شاخص کل هموزن نیز رشد ۱۰/ ۰ درصدی را تجربه کرد. در معاملات دیروز بازار سهام نمادهای معاملاتی شرکت ارتباطات سیار ایران به میزان ۳۵‌واحد، توسعه معادن و فلزات ۲۹ واحد و گروه مدیریت سرمایه‌گذاری امید با تاثیر ۲۶ واحدی بیشترین تاثیر مثبت را در برآورد شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند. در مقابل معاملات منفی در نماد‌های معاملاتی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و بانک کارآفرین در مجموع با اثر منفی ۵۷ واحدی از رشد بیشتر شاخص کل ممانعت کردند. بیشترین ارزش معاملات در روز شنبه در اختیار «رمپنا» و «فاذر» بود. «رمپنا» همچنین بیشترین حجم معاملات بازار روز گذشته را تجربه کرد. پس از آن نیز «ورنا» که در روز گذشته شاهد معامله بلوکی درون گروهی بود، رتبه دوم جدول بیشترین حجم معاملات عادی بازار دیروز را ثبت کرد.

همان طور که اشاره شد روی در بازار جهانی با روند صعودی قابل‌توجهی مواجه شده است. در این شرایط، نماد شرکت‌های توسعه معادن روی ایران، باما، ملی سرب و روی ایران و کالسیمین که فرآوری و تولید روی را در دستور کار دارند با بیشترین افزایش قیمت همراه شدند. در مقابل نمادهای افست، شیر پاستوریزه پگاه خراسان، سرامیک‌های صنعتی اردکان و فولاد آلیاژی ایران بیشترین کاهش قیمت را تجربه کردند.

در بازار فرابورس ایران نیز روز گذشته آیفکس با افزایش ۸/ ۱‌واحدی در رقم ۷/ ۷۷۷ واحد قرار گرفت. معامله‌گران فرابورس تعداد ۳۳۵ میلیون و ۱۳۱ هزار برگ سهم در قالب ۲۸ هزار و ۱۹۹ فقره به ارزش بیش از ۷۸ میلیارد تومان داد‌و‌ستد کردند. در این روز هرمز، وگردش، شراز، شتران، سمگا و بپاس بیشترین تاثیر مثبت را بر نماد فرابورس داشتند و بمپنا از رشد بیشتر آیفکس جلوگیری کرد.

 

۰۸:۰۰:۵۸ شرکت ایران‌خودرو در نظر دارد به مناسبت عید سعید فطر یکی از محصولات پرفروش خود را با شرایط مطلوب عرضه کند. شرایطی که این خودروساز برای عرضه این محصول خود در نظر گرفته تقریبا استثنائی و حتی مناسب‌تر از شرایط تسهیلات دولتی ۲۵ میلیون تومانی است که سال گذشته اجرا شد. شرایط در نظر گرفته شده فقط برای یک محصول و تنها یک بار انجام می‌شود و از نظر زمان و تعداد نیز گویا با محدودیت‌هایی روبه‌رو است.طبق اطلاعات کسب شده، عرضه این محصول جوان پسند قرار است با پیش پرداخت کم و سود تسهیلات مناسب انجام شود.

 

۰۷:۵۶:۵۷ پرش سکه افت دلار

دنیای اقتصاد: شروع هفته با رکوردشکنی در بازار ارز و سکه همراه بود. روز شنبه سکه با ۱۷ هزار تومان رشد به قیمت یک میلیون و ۱۰۲ هزار تومان رسید. این بالاترین نرخ فروش سکه تمام از ۱۸ شهریور ۹۲ بود. افزایش بهای اونس در بازارهای جهانی در روز جمعه و رشد تقاضای مناسبتی دلایل عمده ثبت این روند بودند. اما برخلاف بازار سکه، دلار روز شنبه در فاز نزولی قرار داشت. روز گذشته دلار ۲۳ تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۳ هزار و ۵۲۰ تومان رسید. افت ۲۳ تومانی بیشترین میزان کاهش روزانه نرخ دلار از ۱۵ فروردین ۹۵ گزارش می‌شود.

 

گروه بازار پول: ۸ روز پیش، در اولین شنبه تابستانی، سکه تمام بهار آزادی یک رکورد ۳۳ ماهه را ثبت کرد، رکوردی که بار دیگر روز گذشته تکرار شد. سکه که در تاریخ شنبه ۵ تیرماه با ۳۳ هزار تومان افزایش به قیمت یک میلیون و ۶۱ هزار تومان رسیده و رکورد ۲ سال و ۹ ماهه را ثبت کرده بود، روز گذشته، با ۱۷ هزار تومان رشد به قیمت یک میلیون و ۱۰۲ هزار تومان رسید. بهای سکه در روز گذشته بالاترین نرخ فروش آن از ۱۸ شهریور ۹۲ بود. افزایش بهای اونس در بازارهای جهانی تا قیمت هزار و ۳۴۲ دلار در کنار رشد تقاضا برای خرید طلا و سکه در آستانه عید فطر دو عاملی بودند که به رکوردزنی سکه کمک کردند. روز شنبه، برخلاف افزایش قیمت سکه، دلار در فاز نزولی قرار داشت و حتی یک رکورد ۳ ماهه کاهشی را ثبت کرد. در اولین روز هفته، دلار ۲۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۳ هزار و ۵۲۳ رسید. این بیشترین میزان کاهش روزانه این ارز از ۱۵ فروردین ۹۵ بود. خروج نسبی تقاضا از بازار، عرضه بازارساز و بیشتر شدن حجم ارز در بازار داخلی سه عاملی بودند که در کنار فروش‌های ارزی برخی از سکه‌بازان به افت دلار کمک کردند.

 

دو رکورد سکه

سکه تمام بهار آزادی که آخرین بار در ۱۸شهریورماه ۹۲ در کانال یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان قرار داشت، روز گذشته بار دیگر به این کانال وارد شد، حادثه‌ای که پس از ۳۳ ماه تکرار شد. با این حال، مقایسه این دو رکورد نشان‌دهنده آن است که بین قیمت ثبت شده در این ۲ مقطع زمانی تفاوت‌های بنیادی وجود دارد. سکه تمام بهار آزادی در تاریخ ۱۸ شهریور ۹۲، روی قیمت یک میلیون و ۱۱۵ هزار تومان قرار گرفت. در آن زمان، بهای اونس در بازارهای جهانی به هزار و ۳۵۸ دلار رسید و همزمان، دلار در بازار داخلی ۳ هزار و ۲۷۰ تومان قیمت خورد. این در حالی است که در مقطع کنونی، قیمت دلار در سطح ۳ هزار و ۵۰۰ تومان قرار دارد که حدود ۲۳۰ تومان بالاتر از بهای این ارز در شهریور ۹۲ بود. بهای طلای جهانی نیز در حال حاضر هزار و ۳۴۲دلار است که ۱۶ دلار پایین تر از قیمت آن در شهریور ۹۲ بود. مقایسه ساده این تفاوت‌های قیمتی نشانگر آن است که در شهریور ۹۲، سکه بیشتر تحت‌تاثیر هیجانات معامله‌گران و بازار قرار داشته و اکنون بیشتر با عوامل بنیادی تغییرات خود را تنظیم کرده است. برای اثبات این ادعا، می‌توان حباب قیمت سکه در دو مقطع زمانی را مورد بررسی قرار داد و مشاهده کرد که سکه در کدام زمان بیشتر از عوامل بنیادی همسو با عوامل هیجانی بازار حرکت کرده است.

مقایسه حبابی قیمت سکه نشان‌دهنده آن است که در تاریخ ۱۸شهریور ۹۲، حباب سکه ۵۰ هزار تومان مثبت بوده است، حال آنکه در مقطع کنونی حباب سکه نه‌تنها مثبت نیست که حدود ۱۸ هزار تومان منفی است. به‌عبارت دیگر، در شهریور ۹۲، ارزش بازاری سکه بیش از ارزش ذاتی آن بود تا بتوان گفت که در آن زمان، قیمت بیشتر از عوامل بنیادی تحت‌تاثیر عوامل هیجانی و نوسانی بازار بالاتر رفته است؛ این نتیجه‌گیری ریشه در این دارد که ارزش ذاتی سکه نشانگر قیمت سکه فارغ از عوامل مربوط به بازار است.

حال با توجه به حباب منفی سکه در زمان فعلی، می‌توان گفت سکه بیشتر با عوامل بنیادی حرکت کرده است هر چند که تحت‌تاثیر احتیاط معامله‌گران نیز قرار داشته است. تا ساعت ۳ بعدازظهر روز گذشته، ارزش ذاتی سکه یک میلیون و صد و ۱۸ هزار تومان بود که ۱۶ هزار تومان بیشتر از ارزش بازاری آن بود، عاملی که نشان‌دهنده آن است که سکه ظرفیت رشد قیمت بیشتر را نیز دارد و تنها احتیاط برخی معامله‌گران مانع از رشد بیشتر قیمت شده است. در این شرایط، افزایش بهای اونس در کنار رشد تقاضا در آستانه عید فطر دو عامل بنیادی بودند که روز شنبه از قیمت سکه حمایت کردند تا فلز گرانبهای داخلی به کانال جدید وارد شود. همسو با افزایش قیمت سکه تمام، روز گذشته بهای نیم سکه، ربع سکه و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز در مسیر افزایشی قرار گرفت.

روز شنبه، نیم سکه با ۸ هزار تومان افزایش به قیمت ۵۵۵ هزار تومان و بهای ربع سکه با ۷ هزار تومان رشد به قیمت ۲۹۴ هزار تومان رسید. هم زمان، در اولین روز هفته، هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با هزار و ۸۹۱ تومان رشد به قیمت صد و ۱۱ هزار و ۸۳۴ تومان رسید.

 

خرق عادت دلار

روز گذشته، دلار خرق عادت کرد؛ چراکه پس از ۱۱ افزایش متوالی، روند رو به رشد این ارز قطع و اولین کاهش آن ثبت شد. کاهشی که میزان آن در ۳ ماه گذشته یک رکورد بود. چنانکه اشاره شد، روز گذشته دلار ۲۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۳ هزار و ۵۲۳ تومان رسید. این کاهش بیشترین میزان کاهش دلار در ۹۰ روز گذشته بود. آخرین بار، دلار در تاریخ ۱۵ فروردین ۹۵ کاهش بیشتری را تجربه کرده بود. به گفته فعالان، خروج نسبی تقاضا از بازار در کنار عرضه بازارساز دو نمونه از عواملی بودند که به کاهش دلار کمک کردند. به گفته فعالان، هفته گذشته تقاضای مسافرتی و تجاری وارد بازار شد و این دو نوع تقاضا اثر خود را در قیمت دلار انعکاس داد، با این حال، در هفته جاری تقاضاهای یاد شده از بازار رخت بر بسته است، چراکه از یکسو بیشتر مسافران ارز خود را تهیه کرده‌اند و از سوی دیگر، تاجران نیز به دلیل تعطیلات پیش رو سعی کرده‌اند که ارز خود را در هفته پیشین تهیه کنند. در کنار این، برخی از فعالان اعتقاد دارندکه در هفته گذشته تعداد زیادی از معامله‌گران در موقعیت خرید قرار گرفتند، در نتیجه هفته جاری فرصتی خواهد بود که این دسته بخشی از ارز خریداری شده خود را به بازار عرضه کنند.

به‌نظر می‌رسد که بازارساز نیز روز شنبه با قدرت بیشتری وارد بازار شد؛ شاهد آن را می‌توان در نوسان کاهشی زیاد ابتدای روز مشاهده کرد. در اولین روز هفته، دلار معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۵۴۶ تومان آغاز کرد که افزایشی ۳ تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز پنج‌شنبه داشت. با این حال، پس از گشایش بازار، قیمت به سرعت در مسیر کاهشی قرار گرفت؛ به‌طوری‌که در کمتر از ۲ ساعت، شاخص ارزی ۲۵ تومان از ارزش خود را از دست رفته دید. این موضوع می‌تواند نشانگر این باشد که تغییرات سمت عرضه در ابتدای روز قابل توجه بوده است. قیمت بسته شده روز شنبه نیز ۲۰ تومان کمتر از نرخ بسته شده روز پنج‌شنبه بود، حال آنکه روز شنبه دلار نوسانات روزانه بیشتری را تجربه کرد. روز شنبه دلار که معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۵۴۶ تومان آغاز کرده بود، تا قیمت ۳ هزار و ۵۱۵ تومان پایین آمد، هر چند که نهایتا با قیمت ۳ هزار و ۵۲۳ تومان به کار خود پایان داد.  روز گذشته در حالی در بازار آزاد، قیمت دلار کاهش یافت که در مرکز مبادلات ارزی، نرخ رسمی دلار ۲۵ ریال رشد را تجربه کرد و به قیمت ۳ هزار و ۷۲ تومان و ۵ ریال رسید.

 

۰۷:۴۵:۱۰دنیای اقتصاد: روز گذشته همزمان با اعلام خبر کناره‌گیری اعضای هیات عامل صندوق توسعه ملی به‌دلیل متهم شدن به دریافت دستمزدهای غیرمتعارف، سایت معاون اول رئیس‌جمهور، پاسخ مقام معظم رهبری به نامه اسحاق جهانگیری درخصوص ضرورت همکاری سایر دستگاه‌ها با دولت را در زمینه ساماندهی دستمزدها منتشر کرد. معظم‌له در پاسخ به معاون اول تاکید کرده‌اند: «کلیه دستگاه‌ها موظفند نسبت به پرداخت‌های غیرمتعارف حساسیت نشان دهند و قاطعانه با موارد تخلف برخورد کنند.» با این فرمان رهبری می‌توان گفت فاز ساماندهی و نظارت بر حقوق‌ها از قوه‌مجریه به همه دستگاه‌های حاکمیتی تسری خواهد یافت. فراگیری این موضوع می‌تواند در چارچوب یک برنامه جامع دنبال شود؛ زیرا معاون اول در نامه خود به مقام معظم رهبری اشاره کرده است: با توجه به همترازی شرکت‌های دولتی مانند بانک‌ها و بیمه‌ها با بنگاه‌های مشابه تحت نهادهای عمومی ایجاد هر نوع مقرره و انضباطی باید شمولیت فراگیر بر همه بنگاه‌های مشابه داشته باشد. در کنار این فرمان، کناره‌گیری اعضای هیات‌عامل صندوق توسعه ملی نیز می‌تواند نشان‌دهنده قاطعیت دولت باشد. برخی منتقدان دولت با اشاره به جایگاه و پشتوانه سیاسی برخی از اعضای این هیات، تصمیم دیروز را یک آزمون قاطعیت برای دولت توصیف کرده بودند.

 

گروه خبر: روند بررسی و برخورد با موضوع حقوق‌های نامتعارف و نجومی برخی مدیران دیروز با دو اتفاق مهم روبه‌رو شد؛ نخست آنکه پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس‌جمهوری در خبری پاسخ مقام معظم رهبری به نامه اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌ جمهوری را منتشر کرد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پاسخ به این نامه فرمودند: «کلیه دستگاه‌ها موظفند نسبت به پرداخت‌های غیرمتعارف حساسیت نشان دهند و قاطعانه با موارد تخلف برخورد کنند.» ایشان در ادامه تاکید کردند: «دفتر هم موظف است ضوابط مصوب دولت را در مجموعه‌های وابسته به خود مورد توجه و امعان نظر قرار دهد.» با این پاسخ مقام معظم رهبری به درخواست معاون اول رئیس‌جمهوری، بررسی و برخورد با متخلفان در ماجرای حقوق‌های غیرمتعارف از قوه مجریه به سایر دستگاه‌ها تسری یافت. این امر خود می‌تواند مجوزی برای آن باشد که نهادهای نظارتی زمینه افزایش نظارت بر موضوع مذکور و نیز زمینه ایجاد شفافیت مالی را فراهم کنند. اسحاق جهانگیری ۲۵ خرداد ماه امسال، درست در زمانی که ماجرای انتشار فیش‌های حقوقی نجومی با ابعاد گسترده رسانه‌ای روبه‌رو شد و در افکارعمومی نیز واکنش‌هایی داشت، نامه‌ای به مقام معظم رهبری نوشت. در نامه معاون اول رئیس‌جمهوری تاکید شده است: «از اواسط سال گذشته با دریافت اطلاعاتی از برخی پرداخت‌های غیر‌متعارف که هرچند غالبا مستند به تصمیمات مراجع قانونی است ولی غیر‌عادلانه و همراه با تبعیض است،‌ موضوع بررسی و مقررات محدود‌کننده‌ای در هیات‌وزیران تصویب و مقرر شد که در ضوابط اجرایی بودجه سال ۹۵ ذکر شود. معاون اول رئیس‌جمهوری در بخش دیگری از این نامه ضمن تاکید بر ضرورت اجرای بند ۱۹ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی و رویکرد اساسی دولت در این زمینه و با توجه به اینکه بنگاه‌های دولتی مانند بانک‌ها، بیمه‌ها و شرکت‌های تولیدی و صنعتی وابسته به دولت در همترازی با بنگاه‌های مشابه تحت مدیریت نهادهای عمومی هستند و ایجاد هرنوع مقرره و انضباطی باید شمولیت فراگیر برای همه بنگاه‌های مشابه داشته باشد، از اهتمام و عزم جدی دولت برای رسیدگی و سامان‌بخشی و اصلاح قوانین و مقررات تبعیض‌آمیز و رفع کاستی در مقررات و نیز پایان دادن به بی‌انضباطی‌ها و برخورد جدی با تخلفات سخن گفت و از مقام معظم رهبری درخواست کرد که به‌منظور حمایت از مدیران پاک‌دست و قانع و حفظ منابع انسانی و پرهیز از رواج حس بی‌اعتمادی به نظام مدیریت کشور در میان مردم (به‌دلیل برخی کاستی‌های مزمن و دیرینه) که مغایر امنیت ملی و منافع عمومی جامعه است، رهنمودی مبنی بر لزوم همکاری و مشارکت همه دستگاه‌ها و نهادهای عمومی کشور با دولت در این مبارزه جدی و پرهیز از ترویج و اشاعه رفتارهای تحریک‌کننده و برخی فضاسازی‌های رسانه‌ای صادر فرمایند.

کارشناسان معتقدند: پاسخ مقام معظم رهبری به منزله فرمان قاطع در ساماندهی فراگیر حقوق و دستمزدهای نجومی در تمامی دستگاه‌های اجرایی و عمومی است. بنابراین می‌توان گفت فاز جدید در ساماندهی حقوق‌ها و پرداخت‌های غیر‌متعارف آغاز شده است.

 

۵ استعفای دیگر

همزمان با رسانه‌ای شدن این نامه روز گذشته یک اتفاق دیگر نیز در حوزه برخورد با حقوق‌های غیر‌متعارف رخ داد.در جریان جلسه هیات امنای صندوق توسعه ملی که با حضور رئیس‌جمهوری برگزار شد هیات عامل این صندوق به‌صورت دسته‌جمعی از مسوولیت خود کنار رفتند. این استعفا به‌دنبال آن صورت گرفت که فیش‌های حقوقی منتسب به هیات عامل صندوق در رسانه‌ها منتشر شد که آنها را متهم به دریافت دستمزدهای غیرمتعارف می‌کرد.

با وجود آنکه اعضای هیات عامل و شخص رئیس صندوق در این خصوص توضیحاتی ارائه دادند و اعلام کردند: بخش زیادی از این مبلغ را به صندوق توسعه ملی بازگردانده و حتی میزان حقوق ماهانه را نسبت به قبل ۷۰ درصد کاهش داده‌اند، اما در جلسه هیات امنا هر پنج عضو هیات عامل صندوق از مسوولیت خود کناره‌گیری کردند.

پیش از جلسه هیات امنا برخی چهره‌های سیاسی رقیب دولت این نشست را آزمونی برای روحانی و همکارانش قلمداد می‌کردند. احمد توکلی یکی از چهره‌های اصولگرایان در یک شبکه اجتماعی منتسب به خود نوشت: این جلسه آزمایش بسیار مهمی برای هیات امناء است که چه رأیی می‌دهد و برای هیات نظارت که چگونه موضع می‌گیرند. اهمیت این نشست جهات زیادی دارد که یکی از آنها این است که رئیس صندوق یک تکنوکرات، مانند موارد برخورد شده قبلی نیست؛ بلکه یک سیاستمدار است که در دو کابینه دولت اصلاحات وزیر بوده است و احتمالا از پشتیبانی برخی تشکل‌ها و شخصیت‌ها برخوردار است.

به باور آنان تکرار رفتار با مدیران تکنوکرات با برخی چهره‌های سیاسی دارای پشتوانه می‌تواند بیانگر قاطعیت دولت در این مسیر باشد.

 

گزارش ناظر از ریشه حقوق‌ها

در جلسه هیات امنا رئیس سازمان بازرسی کل کشور و ناظر صندوق توسعه ملی در این جلسه، با تشریح فرآیند پرداخت حقوق و مزایای هیات عامل، ریشه قانونی وجوه نامتعارف پرداختی به هیات عامل را تهیه دستورالعملی به استناد مصوبه مورخ ۱۷ مهر ماه سال ۱۳۹۰ اعلام کرده است. بنابر اعلام رئیس سازمان بازرسی کل کشور هیات وزیران دولت قبل با تصویب پیشنهاد شماره ۱۹۶ مورخ ۸ شهریور۱۳۹۰ هیات امنای وقت صندوق توسعه ملی به‌عنوان ضوابط اداری و مالی صندوق، تصویب و اختیارات مربوط به حقوق و مزایای اعضای هیات عامل را به خود اعضای هیات تفویض کرده بود.

به‌دنبال این گزارش اعضای هیات امنا به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی ماموریت دادند، لغو مصوبه مذکور دولت دهم درباره اختیارات هیات عامل صندوق توسعه ملی در مورد تعیین حقوق و مزایای اعضای آن را با سرعت پیگیری کند.

 

گزینه‌های ریاست صندوق توسعه ملی

با کناره‌گیری ۵ عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی و پذیرش این استعفا از سوی رئیس‌جمهوری، حالا گمانه‌زنی‌هایی درباره گزینه‌های احتمالی ریاست این صندوق از سوی رسانه‌ها مطرح می‌شود؛ در میان این گمانه‌زنی‌ها، نام داوود دانش‌جعفری، وزیر اقتصاد در دولت نهم و طهماسب مظاهری رئیس کل سابق بانک مرکزی و وزارت اقتصاد دولت اصلاحات به‌عنوان اصلی‌ترین گزینه‌ها برای ریاست صندوق توسعه ملی مطرح است. این نام‌ها در شرایطی از سوی برخی رسانه‌ها مطرح می‌شود که هنوز خبری مبنی‌بر تایید این گمانه‌ها منتشر نشده است. از سوی دیگر طهماسب مظاهری دیروز در گفت‌و‌گویی با «ایسنا» اعلام کرد که تاکنون هیچ صحبتی با او در مورد این جایگزینی و قبول مسوولیت در صندوق توسعه ملی نشده است.

هیات عامل صندوق توسعه ملی مرکب از پنج نفر از افراد صاحب‌نظر، با تجربه و خوش‌نام در امور اقتصادی، حقوقی،‌ مالی، بانکی و برنامه‌ریزی با حداقل ده‌سال سابقه مرتبط و مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد است که توسط هیات امنای این صندوق انتخاب و با حکم رئیس‌‌جمهور منصوب می‌شوند. رئیس هیات‌عامل که بالاترین مقام اجرایی صندوق است از بین اعضای هیات‌عامل توسط هیات امنا انتخاب و با حکم رئیس‌جمهوری منصوب می‌شود.

 

۱۱ برکناری و استعفا

با کناره‌گیری اعضای هیات عامل به‌دلیل مساله حقوق‌های غیر‌متعارف آمار استعفا‌ها در رابطه با این مساله، به عدد ۱۱ مدیر رسید. رئیس بیمه مرکزی، مدیرعامل بیمه ایران، مدیران عامل ۴ بانک و ۵ عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی ۱۱ مدیری هستند که با افشای فیش‌های حقوقی‌شان، از سمت‌های خود کنار رفته‌اند.

 

مساله فیش‌ها و دو رویکرد

با تحلیل محتوا و رفتارهای منتقدان حقوق‌های غیر‌متعارف می‌توان آنان را در دو گروه دسته‌بندی کرد. نخستین رویکرد از آن افرادی است که در واکنش‌های خود به مساله مذکور، تلاش دارند ماجرا را محدود به یک جریان سیاسی و دولت کنند. در این رویکرد مساله حقوق بیشتر با انگیزه‌ها و محدود به تفکر حاکم بر قوه مجریه است. از همین‌رو نیز با تمرکز بر افراد به‌دنبال آن هستند که هر روز چهره‌های بیشتری را مشمول گروه دستمزد بگیران نجومی کنند. در این جریان به کیفیت اطلاعات توجه نشان داده نمی‌شود و هدف اصل افشا قرار گرفته است. رویکرد دیگر اما به منتقدانی تعلق دارد که بیشتر بر ساختار‌ها و تعادل شکل گرفته در نظام اداری متمرکز شده‌اند. این رویکرد معتقد است در کنار توجه بر معلول باید علت‌ها شناسایی و حذف شود زیرا اگر در این ساختار علت‌ها از بین نرود امکان دارد در آینده با معلول‌های جدید روبه‌رو شویم و مجددا کشف شود که برخی در دولت به اشکال مختلف دستمزدهای نجومی داشته باشند.از نظر این گروه این رویکرد بخش نخست قابلیت آن را دارد که زمینه‌ساز موج سواری‌های سیاسی شود و خود در ادامه به‌دلیل لطمه به اعتماد عمومی و تضعیف سرمایه اجتماعی مانع مقابله با فساد باشد.

 

رویکرد به فساد به روایت پورمحمدی

شاهد چنین نظری را می‌توان در سخنان وزیر دادگستری دنبال کرد. مصطفی پورمحمدی با حضور در یک برنامه تلویزیونی تاکید کرد: «فسادهای امروز را پنج سال پیش به آن اشاره کرده است اما صداوسیما اجازه پخش نداد.» به گفته وزیر دادگستری در آن زمان که نسبت به شکل‌گیری رویه مفسده‌آمیز هشدار می‌داده متهم به سیاسی کاری بوده است. او می‌گوید: صدا و سیما با این ادعا که برخوردهای من با مفاسد، سیاسی است در را بر روی من بسته بود در حالی که مشخص نبود منظورشان از برخورد سیاسی چیست.» پورمحمدی با اشاره به حضورش در یک جلسه غیرعلنی در مجلس نهم گفت: «در یک جلسه غیرعلنی ۷۲ دقیقه‌ای حدود ۴ سال قبل تمام مواردی که امروز مشخص شده را برای نمایندگان تشریح کردم ولی در همان جلسه به من یادداشتی دادند با این مضمون که با موضوع سیاسی برخورد می‌کنید. فیلم آن جلسه و یادداشتی که به من دادند هنوز هم موجود است.» این سخنان نشان می‌دهد گروه نخست بسته به دوری و نزدیکی از قدرت با مساله فساد متفاوت برخورد می‌کند به همین دلیل برخورد سیاسی با فساد شاید به میزان فساد انجام شده برای منافع ملی دارای ریسک باشد.

 

سقف حقوقی برای مدیران دولتی

در کنار همه واکنش‌ها و خبرها درباره ماجرای فیش‌های غیرمتعارف، دیروز علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد نیز از تعیین سقف حقوقی برای مدیران دولتی خبر داد و در توضیح آن به «ایسنا» گفت: «تعیین سقف حقوقی برای مدیران را به شرکت‌ها ابلاغ کرده‌ام که سقف پرداخت‌ها فعلا محدود شود تا تصمیمات اساسی در زمینه موضوع پرداخت‌ها اتخاذ و اعمال شود.» به گفته طیب‌نیا برنامه این است که منطبق با شاخص‌های «کارآمدی» و «عدالت»، نظام پرداخت را ساماندهی کنیم تا مشکلات نظام پرداخت در کشور حل شود

 

۰۷:۳۶:۱۶به گزارش ایسنا، رهبر انقلاب اسلامی در ابتدای سخنان خود با تأکید بر اینکه دیدارهای رمضانی با دانشجویان حقیقتاً شیرین و مطلوب است، گفتند: مطالب متنوع و دیدگاه‌های متفاوتی که در این دیدار مطرح شد، خوب و لذت‌بخش بود و نشانگر رشد سطح فکری و مطالبات قشر دانشجو است و نشان می‌دهد که با گذشت زمان، انگیزه‌های انقلابی و فکر روشن و استدلال متین در میان دانشجویان گسترش چشمگیر و روزافزونی داشته است.

ایشان دانشجویان را به انس بیشتر با قرآن و ادعیه توصیه کردند و گفتند: سخن اصلی من به دانشجویان تقویت ایمان است زیرا تنها با ایمان قوی می‌توان در مقابله با مشکلات و فشارها، مبارزه و مجاهدت کرد.

رهبر انقلاب اسلامی اوضاع خاص و حساس کنونی کشور را بسیار شبیه جنگ احزاب در زمان پیامبر (ص) دانستند و افزودند: امروز نیز همه دنیاپرستان و زورگویان عالم در مقابل جمهوری اسلامی ایران صف‌آرایی کرده و از همه جوانب آن را مورد حمله قرار داده‌اند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خاطرنشان کردند: در چنین شرایطی، کسانی که سست‌ایمان و شاید دارای گرایش‌های درونی به دشمن هستند، اظهار یأس و ناامیدی و خودکم‌بینی می‌کنند اما افراد دارای ایمان مستحکم، هر قدر هم شرایط سخت‌تر شود، با عزم و اراده قوی‌تر ایستادگی می‌کنند.

رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: اگر می‌خواهیم در مقابل جبهه استکبار ایستادگی کنیم و به عزت و شرف شایسته نظام جمهوری اسلامی برسیم، نیازمند حفظ و تقویت تقوا در رفتارهای شخصی و عمومی خود هستیم.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با استناد به برخی آیات قرآن در خصوص انحطاط نسل‌های بعدی ملت‌هایی که دارای ایمان بودند، گفتند: «ضایع کردن نماز» و «پیروی از شهوات» دو عامل اصلی انحطاط و تضعیف ایستادگی و مبارزه است.

ایشان خاطرنشان کردند: علت تأکید مکرر من به مسئولان مبنی بر جلوگیری از برگزاری اردوهای مختلط دانشجویی بر همین اساس است، زیرا رعایت نکردن حد و مرزهای دینی موجب تضعیف ایمان درونی می‌شود.

رهبر انقلاب اسلامی بعد از تبیین نقش ایمان در ایستادگی به «مبارزه سرنوشت ساز و اجتناب ناپذیر ملت ایران با جبهه استکبار» اشاره کردند و گفتند: سرآغاز این مبارزه از آنجا بود که ملت ایران تصمیم گرفت مستقل و پیشرفته شود که این موضوع با منافع قدرت‌های مسلط جهانی ناسازگار است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، سخن برخی افراد را مبنی بر اینکه نظام جمهوری اسلامی به دنبال بهانه‌جویی برای ناسازگاری با قدرت‌هاست، سخنی سطحی و نااندیشیده خواندند و افزودند: این مبارزه نیازمند بهانه نیست زیرا تا زمانی که ملت ایران براساس غیرت و سابقه انقلابی و اسلام، ایستاده است، این مبارزه وجود دارد و برای پایان آن نیز فقط دو راه متصور است، یا جمهوری اسلامی به آنچنان قدرت و توانایی دست یابد که طرف مقابل جرأت تعرض نداشته باشد یا اینکه جمهوری اسلامی هویت اصلی خود را از دست بدهد و یک ظاهر بی‌جانی از آن باقی بماند.

ایشان با تأکید بر اینکه برای پایان این مبارزه، راه اول یعنی «دستیابی به اقتدار کامل» مورد نظر ملت ایران است، گفتند: البته شاید امروز سیاست‌های آمریکا اینگونه اقتضا کند که بخواهد میان مسئولان نظام اسلامی تفکیک قائل شود و آنها را به مسئولان خوب و بد تقسیم کند اما آمریکایی‌ها اگر توانایی پیدا کنند، همان مسئولان به اصطلاح خوب نیز از نظر آنها بد خواهند شد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، اصل و هویت نظام اسلامی را هدف اصلی مقابله دشمنان با ملت ایران دانستند و افزودند: منظور از نظام اسلامی، مجموعه ساختار نظام و ارزش‌ها و اهداف آن همچون عدالت، پیشرفت علم، اخلاق، مردم سالاری، قانونگرایی و آرمانگرایی است.

ایشان با تأکید بر اینکه در این مبارزه، مشکلات بزرگی وجود دارد که می‌توان با ایستادگی و تدبیر از آنها عبور کرد، گفتند: در این مبارزه و همچنین در مسیر حل مشکلات، دانشجویان به عنوان عصاره توانایی‌های ملت، جایگاه و نقش ویژه‌ای دارند.

رهبر انقلاب اسلامی «مطالبه‌گری دانشجویان» را بسیار با اهمیت خواندند و تأکید کردند: برطرف کردن مشکلات کلان کشور بر عهده مسئولان عالی‌رتبه است اما مطالبه‌گری دانشجویان اگر با مطالعه و اطلاعات دقیق و درست همراه باشد، قطعاً زمینه‌ساز تلاش بیشتر مسئولان برای حل مشکلات خواهد بود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به برخی مطالب دانشجویان در این دیدار، از جمله موضوع قراردادهای جدید نفتی اشاره کردند و افزودند: تا زمانی که در چارچوب منافع کشور، اصلاحات لازم در این قراردادها انجام نشود، قطعاً این قراردادها منعقد نخواهد شد.

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به برخی دیگر از انتقادات دانشجویان در خصوص تصمیم‌گیریهای جاری دستگاه‌ها در کشور گفتند: براساس قانون و منطق، رهبری نمی‌تواند در تصمیم‌گیری‌های جزئی و اجرایی دستگاه‌ها وارد شود و اگر مسئولین اجرایی دچار اشتباه شوند، باید مجلس از ابزارهای نظارتی همچون استیضاح استفاده کند و یا اینکه رئیس‌جمهور مانع از اجرای آن تصمیم اشتباه شود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خاطرنشان کردند: البته رهبری در مواردی که احساس کند برخی اقدامات حتی اقدامات جزئی، موجب انحراف نظام از مسیر اصلی می‌شود، باید ورود پیدا کند و مانع از آن کار شود.

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به مشکلات ناشی از مبارزه و ایستادگی در روند حرکت کشور افزودند: در این زمینه برخی مسائل از جمله تقویت اقتصاد و افزایش توان دفاعی جزو موضوعات کلان کشور است که تحقق آنها و برطرف کردن مشکلاتشان، وظیفه مسئولان است.

رهبر انقلاب تأکید کردند: برخی مشکلات نیز به درون کشور مربوط می‌شود که تشکل‌های دانشجویی باید در ارائه راه حل آنها به کمک مسئولان بشتابند.

ایشان پرهیز کامل از ناامیدی و خستگی را از رموز حل مشکلات خواندند و به تشکل‌های دانشجویی گفتند: اگر ایستادگی کردید و با بسیج ذهنی مردم، خواسته‌ها را به گفتمان عمومی تبدیل کردید، مسئولان هم مجبور می‌شوند به مطالبات شما عمل کنند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین با اشاره به سخن یکی از دانشجویان درباره تبعات منفی بیان حرف‌های مخالف حرف رهبری خاطرنشان کردند: بارها گفته‌ایم حرف مخالف رهبری، نه جرم است و نه معارضه‌ای با آن می‌شود.

رهبر انقلاب اسلامی در ادامه سخنانشان، دانشجویان کشور را فرصتی بزرگ، ثروتی عظیم و از نقاط قوت نظام دانستند و با تأکید بر لزوم توجه خاص مسئولان به این قشر در برنامه‌ریزی‌ها گفتند: دانشجویان کنونی در مقایسه با دانشجویان اول انقلاب از لحاظ کمّی و کیفی بالاتر و دارای تفکرات عمیق‌تر انقلابی و اسلامی هستند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: بسیاری از دانشجویان انقلابی و با انگیزه‌ اول انقلاب، اکنون در زمره محققین و دانشمندان کشور هستند، بنابراین هیچ منافاتی میان انقلابی بودن و درس خواندن وجود ندارد.

ایشان، دانشجویان را به خوب درس خواندن در کنار تقویت ایمان و معنویت سفارش کردند و گفتند: دانشجو همچنین باید دارای بصیرت باشد و به محیط دانشجویی و مسائل و تحولات کشور، منطقه و جهان با چشم باز نگاه کند.

رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: اگر چشم باز و بصیرت وجود نداشته باشد، ممکن است دانشجو در تشخیص دوست و دشمن و یا در تحلیل مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی دچار اشتباه و خطای محاسبه شود.

ایشان عموم دانشجویان را به «سوءظن به جریان رسانه‌ای دشمن» توصیه کردند و گفتند: دشمنان با هزینه‌های گزاف، جریان رسانه‌ای پیچیده و گسترده‌ای را بر ضد نظام اسلامی به راه انداخته‌اند که هدف اصلی آن، پوشاندن نقاط قوت جمهوری اسلامی و برجسته‌سازی برخی نقاط منفی برای ایجاد یأس و ناامیدی در مردم و جوانان است.

رهبر انقلاب اسلامی برجسته‌نشدن و یا انعکاس‌نیافتن حضور گسترده و پرشور مردم در راهپیمایی روز قدس در رسانه‌های بیگانه را نمونه‌ای از عملکرد جریان رسانه‌ای دشمن برشمردند و تأکید کردند: راهپیمایی روز قدس در روز جمعه در هوای بسیار گرم و با زبان روزه، حقیقتاً یک پدیده است اما این پدیده کم‌نظیر در رسانه‌های بیگانه انعکاس لازم را پیدا نمی‌کند، در حالی که اگر نقطه‌ای منفی وجود داشته باشد، آن را صدها برابر بزرگنمایی می‌کنند.

رهبر انقلاب در ادامه سخنانشان مسئولیت دانشجویان عضو تشکل‌ها را فراتر از وظایف دیگر دانشجویان برشمردند و با اشاره به پیچیدگی و چندلایگی اوضاع سیاسی کنونی افزودند: در دهه اول انقلاب و دوران دفاع مقدس، مقابله با دشمن وظیفه‌ای روشن و برای عموم قابل درک بود اما امروز درهم‌تنیدگی مسائل مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی، اوضاع کاملا پیچیده‌ای را ایجاد کرده و وظایف بسیار سنگین‌تری به همراه آورده است که لازمه مواجهه با این شرایط نیز داشتن چشمانی باز و «دقت، عقل و تدبیر است».

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای پس از تبیین پیچیدگی و چند بُعدی بودن فضای کنونی، ۱۲ توصیه را در تشریح وظایف تشکل‌های دانشجویی بیان کردند.

توصیه اول ایشان به دانشجویان فعال، «حضور فکری در مسائل اصلی کشور و حضور فیزیکی در مواقع لازم» بود.

رهبر انقلاب، اعلام مواضع تشکل‌های دانشجویی در مسائل اصلی را مهم دانستند و افزودند: اگر این مواضع قوی و اصیل، به خوبی و روشنی اعلام شود، دوستان انقلاب مستحکم‌تر می‌شوند و دشمنان کشور از جمله آمریکایی‌ها می‌فهمند که نباید به گزارش‌های تحریف‌شده و غیرواقعی درباره جوانان ایرانی دل خوش کنند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، «برجام»، «ارتباط با آمریکا»، «اقتصاد مقاومتی» و «آینده کشور» را از جمله مسائل مهمی خواندند که تشکل‌های دانشجویی در جایگاه افسران جنگ نرم، باید مواضع انقلابی، مستدل و محکم خود را درباره آنها بیان کنند.

ایشان «اطلاعات دقیق و صحیح، مستدل بودن و به‌هنگام بودن» را از الزامات موضع‌گیری تشکل‌های دانشجویی برشمردند و افزودند: این مواضع باید به خوبی در نشریات دانشجویی انعکاس یابد، ضمن اینکه می‌توان با روش‌های دیگر از جمله سخنرانی نمایندگان تشکل‌ها پیش از خطبه‌های نماز جمعه شهرهای بزرگ، این مواضع را به گوش جامعه نیز رساند.

رهبر انقلاب، اجتماع و حضور فیزیکی دانشجویان را نیز گاه لازم دانستند اما با شیوه‌های درست و قانونی.

ایشان با تأکید بر مخالفت همیشگی با برهم زدن هر اجتماع و مجلسی افزودند: این کار مضر و یا حداقل بی‌فایده است و در مواقع لازم باید با تشکیل اجتماعات و جلسات، حرف خود را در قبال اجتماعات مخالف به گوش دانشجویان رساند چون دانشجو به دنبال فهمیدن حقیقت است.

رهبر انقلاب در همین بحث، مسئولان وزارتخانه‌های علوم و بهداشت و مسئولان دانشگاه‌ها را به کمک به تشکل‌های انقلابی فراخواندند و خاطرنشان کردند: البته همه تشکل‌ها در برخورداری از حقوق عمومی یکسان هستند اما طبیعی و منطقی است که مسئولان دانشگاهی از تشکل‌های انقلابی و متدین، دفاع و حمایت کنند و زمینه حضور فعال‌تر آنها را به وجود آورند.

«تبیین و قانع‌کردن دل‌ها» دومین توصیه رهبر انقلاب به تشکل‌های دانشجویی بود.

ایشان تأکید کردند: در تفکر اسلامی، اقناع و جذب دل‌ها یک اصل مهم است و تشکل‌های دانشجویی باید با استدلال‌های محکم و روشن، مواضع خود را برای دانشجویان و مردم تبیین کنند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، موضوعاتی نظیر «اقتصاد مقاومتی، پیشرفت علمی، سبک زندگی و ارتباط با آمریکا» را از جمله زمینه‌هایی خواندند که نیاز به تبیین مواضع گروه‌های فعال دانشجویی دارد.

رهبر انقلاب درباره روابط با آمریکا خاطرنشان کردند: تشکل‌های دانشجویی در خصوص بعضی مواضع رهبری از قبیل «ردّ رابطه با آمریکا و نفی مذاکره با این کشور به جز در موارد خاص و معین»، تأمل کنند و با درکی روشن از استدلال‌های مستحکم موجود، آنها را به شیوه‌های متقن و مستدل برای مخاطبان دانشجو و غیردانشجو تبیین نمایند.

ایشان، «استمرار و بیان صحیح، روشن و مستدل مواضع تشکل‌های انقلابی دانشجویی» را در شکل‌دهی مطالبات عمومی و حرکت کشور در مسیر صحیح، مؤثر و ضروری خواندند.

«افزایش سطح آگاهی سیاسی و دینی» سومین توصیه رهبری به تشکل‌های دانشجویی بود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، همچنین «توسعه مخاطبان دانشجو» را از دیگر وظایف مجموعه‌های دانشجویی برشمردند و افزودند: اخلاق، حوصله، تحمل شنیدن حرف مخالف و تسلط بر مطالب ارائه‌شده، از پیش‌نیازهای عمل به این وظیفه است.

پنجمین توصیه رهبری به دانشجویان، «دفاع صریح و بدون تقیّه از نظام اسلامی» بود.

ایشان خاطرنشان کردند: دشمن با تکیه بر کمبودها، نقص‌ها و قصورها، انقلاب را کم‌ارزش جلوه می‌دهد و پیشرفت‌ها و موفقیت‌ها را نادیده می‌گیرد که لازم است تشکل‌های انقلابی این نامعادله را برهم بزنند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: پایداری در مقابل ۳۷ سال دشمنی تمام‌عیار جبهه عظیم قدرت‌های مادی، مهم‌ترین موفقیت نظام شرافتمند و پرافتخار اسلامی است، آن‌ هم در اوضاعی که یک اخمِ این قدرت‌های مادی، فلان حکومت پرمدعای پادشاهی را به تعظیم و تسلیم می‌کشاند.

ایشان، کمیت و کیفیت نشاط انگیز دانشجویان انقلابی را نشانه زنده بودن و استعداد و ظرفیت ذاتی انقلاب دانستند و افزودند: البته منظور از دفاع از نظام، دفاع از رهبری نیست بلکه دفاع از مجموعه ارزش‌های در هم تنیده‌ای است که انقلاب با تکیه بر آنها به رشد و بالندگی خود ادامه می‌دهد.

«تداوم و توسعه اردوهای جهادی در روستاها و مناطق محروم» ششمین توصیه‌ای بود که رهبر انقلاب در این دیدار بیان کردند.

ایشان افزودند: اردوهای جهادی، هم خودسازی است، هم خدمت و هم آشنایی با فضای واقعی کشور.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به تذکر مستمر خود به دولت کنونی و همه دولت‌های قبلی درباره رسیدگی به روستاها افزودند: تحقق این مسئله راه‌های روشنی دارد که ایجاد صنایع کوچک و تبدیلی از جمله آنهاست، البته عمل به این توصیه مستمر، همت می‌خواهد.

«توجه به سبک زندگی ایرانی اسلامی در اندیشه و عمل» و «تقویت گفتمان‌های اصلی انقلاب از جمله عدالت، اقتصاد دانش‌بنیان و مقاومتی، پیشرفت اسلامی ایرانی و شتاب علمی» توصیه‌های هفتم و هشتم رهبر انقلاب به مجموعه‌های دانشجویی بود.

ایشان در همین زمینه تأکید کردند: بنده توسعه غربی را به هیچ وجه قبول ندارم چرا که پایه‌ها و مبانی آن غلط است و به همین علت، «گفتمان پیشرفت اسلامی ایرانی» را مطرح کرده‌ایم.

رهبر انقلاب درباره اقتصاد مقاومتی نیز گفتند: بر اساس گزارش‌هایی که رسیده، کارهای خوبی در دست اقدام است به شرط اینکه تداوم یابد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در نهمین توصیه، مجموعه‌های دانشجویی را به «تشکیل یک جبهه واحد ضد آمریکایی – ضد صهیونیستی در سطح دانشجویان جهان اسلام» فراخواندند.

ایشان افزودند: می‌توان با وسایل پیشرفته ارتباطاتی و در فضای مجازی، کمپین‌های عمومی دانشجویان مسلمان را بر اساس مخالفت با سیاست‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی شکل داد تا در مواقع لازم، میلیون‌ها جوان دانشجوی مسلمان با موضع‌گیری خود، حرکتی عظیم را در جهان اسلام به وجود آورند.

«پرهیز از زدن اتهام غیرانقلابی به افراد» دهمین توصیه رهبری به تشکل‌های دانشجویی بود.

ایشان به دانشجویان خاطرنشان کردند: انقلابی‌بودن، مراتب و معیارهای مشخصی دارد و نباید کسانی را که دیدگاه‌هایشان با شما انطباق کامل ندارد اما دارای این معیارها هستند، به غیرانقلابی بودن متهم کنید.

«هم‌افزایی تشکل‌های انقلابی دانشگاه‌ها از طریق تکیه بر نقاط مشترک» یازدهمین توصیه رهبری به دانشجویان بود.

ایشان تأکید کردند: اختلافات نباید به کشمکش تبدیل شود و تشکل‌های انقلابی به گونه‌ای عمل کنند که رواداری و تحمل مخالف در محیط‌های دانشگاهی جا بیفتد.

«نگاه راهبردی به انقلاب و تفکر درباره آینده» آخرین توصیه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به مجموعه‌های دانشگاهی بود.

ایشان به دانشجویان گفتند: رؤسای جمهور دهه‌های آینده، نمایندگان مجلس و مسئولان آینده کشور از میان شما عزیزان انتخاب خواهند شد، بنابراین با نگاهی کاملاً امیدوار و پرنشاط، تصویر آرمانی ۲۰، ۳۰ سال آینده کشور را ترسیم کنید و حرکت امروز خود را براساس آن افق روشن، سامان دهید.

رهبر انقلاب اسلامی در بخش پایانی سخنان خود نکاتی را درخصوص مسائل داخلی بیان کردند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با انتقاد از رویه برخی افراد که در عین ادعای حمایت از نظام و امام و انقلاب، موضع خود را در خصوص فتنه روشن نکرده‌اند، تأکید کردند: مواضع من درباره فتنه سال ۸۸ کاملاً صریح است و بر روی این موضوع حساس هستم و ملاک هم، عدم حمایت از کسانی است که سردمدار فتنه بودند و یا از آن سوءاستفاده کردند و تاکنون نیز اعلام تبری نکرده‌اند.

رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه تقسیماتی همچون اصولگرا و اصلاح‌طلب و یا اصلاح‌طلب مدرن و اصولگرای سنتی، به هیچ وجه مهم نیستند، افزودند: موضوع مهم، محتوا است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین به مباحثی که درخصوص لزومِ عقلانیت در کشور مطرح می شود، اشاره کردند و گفتند: این روزها درباره عقلانیت و لزوم گفت‌وگوی عقلای جناح‌ها مطالب زیادی مطرح می‌شود که اصل موضوع عقل‌گرایی بسیار پسندیده و مورد تأیید اسلام و قرآن است و امام (ره) نیز یکی از عقلای بزرگ جهان بود.

ایشان انقلاب اسلامی را انقلابی عقلایی خواندند و افزودند: براساس عقل‌گرایی، باید گفت کسانی که معتقدند برای پیشرفت کشور باید به غرب پناه برد، عقل خود را باخته‌اند زیرا عقل می‌گوید باید از تجربه‌ها درس گرفت.

رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به تجربیات بسیار بد ملت ایران از غرب از جمله تحمیل دیکتاتوری و استبداد پهلوی، سرنگون‌کردن دولت ملی و تأسیس دستگاه سرکوب وحشتناک ساواک، گفتند: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز اولین تحریم‌ها، خیانت‌ها، جاسوسی‌ها، تهاجم‌های وسیع تبلیغاتی، حمایت از گروه‌های ضد انقلاب، تحمیل جنگ هشت ساله، حمایت همه‌جانبه از صدام، ساقط‌کردن هواپیمای مسافری تا بدعهدی‌ها و کارشکنی‌ها در برجام، همه از جانب غربی‌ها و به‌ویژه آمریکا بوده است.

ایشان با اشاره به عملکرد بسیار بد فرانسوی‌ها و آمریکایی‌ها در قضیه برجام افزودند: در قضیه برجام ثابت شد که آمریکایی‌ها اعم از کنگره و دولت همچنان سرگرم دشمنی با ملت ایران هستند.

رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: عقلانیت حُکم می‌کند که با چنین دشمنی با خرد و تدبیر برخورد شود و فریب او را نخوریم و وارد میدانی که او ترسیم کرده، نشویم.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به ادعای آمریکایی‌ها مبنی بر تمایل برای مذاکره و هماهنگی با ایران در خصوص مسائل منطقه از جمله سوریه گفتند: ما چنین هماهنگی را نمی‌خواهیم زیرا هدف اصلی آنها قطع حضور ایران در منطقه است.

ایشان با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران خواستار عدم حضور و مداخله آمریکا در منطقه است، افزودند: این مواضع نظام اسلامی در خصوص مسائل منطقه، در چارچوب عقلانیت است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تأکید کردند: من بر اساس وظیفه دینی و شرعی و اخلاقی، تا جان در بدن دارم خواهم ایستاد و به مردم هم اعتماد دارم؛ همچنان که به نتیجه ایستادگی یعنی پیروزی یقین دارم.

ایشان خاطرنشان کردند: در میان نخبگان کشور به‌ویژه دانشگاهیان و دانشجویان نیز عناصر مؤمن و معتقد به ایستادگی بسیار زیاد هستند به گونه‌ای که هر فرد دلسردی را هم دلگرم می‌کند.

 

۰۷:۲۹:۵۹ رییس جمهوری با قدردانی از همه دست اندرکاران برجام و بویژه خبرنگاران رسانه های همگانی تصریح کرد که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام )، کم هزینه ترین راه برای رسیدن به اهداف و منافع ایران اسلامی بود و راهی به جز برجام برای رسیدن سریعتر به این اهداف وجود نداشت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری،  حسن روحانی شنبه شب در ضیافت افطار با دست اندرکاران برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اظهار کرد: تردیدی نیست که اگر ارشادات ، حمایت ها و دفاع قاطع مقام معظم رهبری نبود ، در پیشبرد برجام با مشکل مواجه می شدیم.
روحانی با اشاره به بررسی برجام در شورای عالی امنیت ملی و مجلس شورای اسلامی گفت: این کار بزرگ با کمک هم انجام شد و مصحلت هم همین بود که همه بیایند. هر جا که شبهه ای وجود داشت مورد توجه قرار گرفت و این بسیار با اهمیت بود.

رییس جمهوری با تاکید بر ضرورت بهره گیری از فضای برجام اظهار کرد: دوره پیش از برجام سپری شده است و اکنون رسانه های همگانی ، دولت و مجلس و همه دلسوزان باید به این بیاندیشند که چگونه می توان از فضای پسابرجام در راستای منافع ملی بیش از پیش بهره گرفت.

روحانی ، با تاکید بر این که ‘راهی جز وحدت و اتحاد نداریم’، گفت: برجام مخالف داشت و هنوز هم نه تنها در آمریکا ، اروپا و منطقه که حتی در میان برخی کشورهای نزدیک هم که متاسفانه به غلط نگران قدرت ایران هستند ، مخالف دارد و به شدت در حال تلاش علیه برجام هستند و در این ارتباط ما باید از این دستاورد، مراقبت و حفاظت کنیم و به دست دشمنان منافع ایران، بهانه ندهیم.

رییس جمهوری پرهیز از سردادن برخی شعارهای غیر ضروری و بی نتیجه را ضروری دانست و گفت: بلند داد زدن، امنیت و منافع ملی ما را تقویت نمی کند. آن چیزی که قدرت ملی ما را افزایش می دهد تقویت واقعی قدرت دفاعی ، پیشبرد سیاست های اقتصاد مقاومتی و اهداف سند چشم انداز ۲۰ ساله ، تحقیقات دفاعی و جذب سرمایه است اما طرح برخی شعارها، صرفا به دست آنهایی که به دنبال ایران هراسی هستند ، بهانه می دهد و موضع آنها را تقویت می کند.

روحانی مطرح کردن بحث هسته ای از سوی برخی قدرت ها را محصول ایران هراسی برشمرد و گفت : ما در مقابل تلاش کردیم به همگان بگوییم که تعامل با ایران به نفع همه است، ایران یک تهدید و خواهان دستیابی به تسلیحات اتمی نیست.

رییس جمهوری اظهار کرد: ایجاد اشتغال برای جوانان ، رشد اقتصادی و بهره برداری از منابع مشترک نفت و گاز از جمله اهداف برجام بوده و هست و امروز همگان بویژه رسانه های همگانی، اساتید دانشگاه ها و کارآفرینان باید دست به دست هم دهند و در جستجوی راههای استفاده بهتر ازفرصت های پسابرجام باشند.

روحانی تاکید کرد که نباید از برخی حملات بهراسید و این حرکت ها نباید در روحیه و عزم شما ذره ای خلل ایجاد کند.

**رسانه ها در برجام خدمت زیادی کردند

رییس جمهوری در ابتدای سخنان خود نیز با اشاره به این که مراسم افطاری در این شب به پاس قدردانی از همه کسانی است که در زمینه حل یک معضل بزرگ ملی که شکل بین المللی به خود گرفته بود، قدم های موثر و کارسازی برداشتند، ادامه داد: رسانه های کشور خدمت بزرگی برای اطلاع رسانی در زمینه برجام انجام دادند که باید کماکان به این خدمت ادامه دهند.

روحانی با مرور روند طولانی مذاکرات هسته ای افزود: یک معنای ظاهری مذاکرات ، نصیحت و بیانیه صادر کردن و همچنین اعلام شهر و زمان جلسه بعدی بود که ممکن است این نوع مذاکرات صدسال طول بکشد و این حل و فصل نبود بلکه ادامه دعوا است. اما مذاکره به معنای واقعی این است که طرف های مذاکره کننده ، در رسیدن به اهداف و مقاصد تعیین شده ، قدم های مشخص و متقابلی بردارند.

رییس جمهوری با اشاره به برنامه بدخواهان کشور و ملت برای به صفر رساندن فروش نفت ایران در بازارهای جهانی، گفت: البته نباید اقتصاد کشور تک محصولی و متکی به نفت باشد اما باید در نظر داشت که برای نجات از اقتصاد نفتی یک برنامه بلند مدت نیاز است.

روحانی ، تلاش دشمنان برای کاهش درآمدهای نفتی ، مسدود کردن فعالیت های بانکی و افزایش تا ۲۰ درصدی هزینه های نقل و انتقالات مالی را از اقداماتی برشمرد که دشمنان پیش از برجام مرحله به مرحله اجرا کردند و اظهارداشت :با کشاندن پرونده ایران به شورای امنیت و قراردادن ما تحت مواد ۴۰ و ۴۱ فصل هفتم منشور سازمان ملل و در مرز ماده ۴۲ قرار دادن به آن معنا بود که هر زمانی ممکن بود کشور، درگیر یک توطئه نظامی از سوی بدخواهان شود.

رییس جمهوری ، یک راه حل این معضل را مذاکره ذکر کرد و گفت: آغاز مذاکره ای جدی با طرف مقابل و با راهبرد برد- برد، یکی از راههای پایان دادن به این وضعیت بود و معتقدم اگر در این مسیر حرکت نمی کردیم، موفق نمی شدیم و این مسیر و راه را در انتخابات ۹۲ به عنوان یک وعده به مردم مطرح کردم و مردم نیز درهمان انتخابات ، به این مسیر و راهبرد رای دادند.

روحانی اظهارکرد: در چارچوب این مذاکرات و در نهایت برجام ، به توافقی دست یافتیم که مساله بسیار پیچیده پی ام دی ، حل و فصل گردید ، کشور از فصل هفتم خارج و تحریم ها بتدریج برداشته و مسیر تقویت برنامه دفاعی کشور نیز گشوده شد و این ها موفقیت بزرگی در راستای منافع ملی بود.

رییس جمهوری افزود: امروز حقوق هسته ای ایران اسلامی که خواست ملت بود، تثبیت شده است ،به گونه ای که اکنون ‘UF6 ‘ و آب سنگین می فروشیم و کیک زرد خریداری می کنیم و همزمان هزینه های واردات، کاهش و مسیر ارتباطات بانکی هموار و زمینه برای سرمایه گذاری مهیا شده است و ما باید قدردان این کار بزرگ ملی باشیم.

در ابتدای این مراسم نیز مسعود پزشکیان نائب رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به بحث ها و تبادل نظرات گوناگون میان نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مسولان هسته ای و سیاست خارجی پیرامون برنامه هسته ای کشور و مسیری که باید در این راستا طی شود، گفت: پیش از برجام هر قطعنامه ای علیه ایران در سازمان ملل متحد با رای بالا به تصویب می رسید، اما امروز وحدت جهانی علیه کشور ما شکسته شده و این دستاورد بزرگ برجام است.

نایب رییس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که باید واقعیت ها را به درستی برای مردم بازگو کرده و مسیر حرکت و هدفمان را بدانیم، خاطر نشان کرد: برجام دستاوردهای بزرگی برای کشور و ملت داشته است و شیطنت های آمریکا و اسراییل هم در این مسیر به خاطر ذات دشمنی آنان با ملت ایران است.

پزشکیان با بیان این که دشمنان ملت ایران نمی خواهند تا این کشور و مردم روی پای خود بایستند، گفت: ملت ایران روی پای خود خواهد ایستاد و از مسیر تعامل و گفتگو برای رسیدن به اهداف خود استفاده خواهد کرد.

شافع استاد حقوق بین الملل دانشگاه شهید بهشتی نیز در این مراسم در بیان ابعاد حقوقی دستاورد برجام با اشاره به پروسه ارجاع برنامه ایران از آژانس به شورای امنیت و صدور قطعنامه ها علیه ایران، افزود: برجام نشان داد که حقوق بین الملل ضمانت اجرایی داشته و با استفاده از قواعد حقوق بین الملل می شود یک چالش بزرگ را پشت سر گذاشت.

وی با بیان این که این موفقیت نشان داد که تیم مذاکره کننده هسته توانستند دستاوردهای بزرگی را نصیب ملت ایران کنند، اظهار داشت: مهمترین دستاورد حقوقی توافق برجام پایان دادن به یک چالش بزرگ در فصل هفتم منشور سازمان ملل علیه ایران بود.

این استاد حقوق بین الملل دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به این که موضوع هسته ای ایران و رفتن پرونده به فصل ٧ می توانست در تفاسیر گسترده ای بهانه ها را برای حمله نظامی به ایران فراهم بیاورد، گفت: برجام توانست پرونده ایران را از چارچوب فصل ٧ بیرون بیاورد و این در تاریخ حقوق بین الملل بی نظیر است.

شافع خاطرنشان کرد: برجام شجاعتی به ایران داد که به دیگر چالش ها و مسائل خود نیز در عرصه بین الملل از منظری حقوقی بنگرد.

وی با اشاره این که خوشبختانه امروز یک نگاه جدید مبتنی بر حقوق بین الملل در عرصه سیاست خارجی کشور وجود دارد، گفت: دستاوردی که امروز تیم مذاکره کننده هسته ای در توافق برجام به دست آورده نشان از قدرت تعامل، درایت، بصیرت و توانایی این تیم است.

عقیلی مدیر عامل بانک خاورمیانه نیز بر ضرورت اصلاح سیستم بانکی داخلی برای ارتباط با بانک های بین المللی تاکید کرد و گفت: اگر بانک های داخلی با احتیاجات بین المللی تطبیق یابند، قطعا بانک های بزرگ دنیا علاقمند به همکاری با بانک های کشور خواهند بود.

۰۷:۱۵:۰۴ سلام  صبح  گرم  تابستانی شما  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم